MASALAH PENDENGARAN

OLEH LIYANA GAN ABDULLAH (Jabatan Pendidikan Khas)

Definisi Masalah Pendengaran

Hilang keupayaan untuk mendengar secara normal bergantung pada tahap dan jenis masalah pendengaran yang dialami Kecacatan yang senyap & tersembunyi Mempengaruhi kehidupan seharian sama ada di rumah, tempat kerja, sekolah dan sebagainya

Fungsi Telinga
 Pendengaran  Keseimbangan badan

Anatomi
Tiga bahagian : Telinga eksterna  Telinga tengah  Telinga dalam

.

Telinga Eksterna .

Telinga Eksterna  Cuping telinga:  Fungsi: .Mengumpul dan mengarahkan bunyi ke membran timpanik .Perlindungan kepada saluran telinga dan membran tempanik (serumen dan rerambut) .

Otoskopi – Membran Timpanik .

Telinga Tengah  menghantar tenaga bunyi ke telinga dalam Tiub Eustachio  menyamakan tekanan udara di dalam telinga tengah dan atmosfera .

Telinga Tengah  Perubahan tekanan yang dihasilkan oleh getaran partikel udara menyebabkan getaran pada membran timpanik Kuasa akustik – kuasa mekanikal Getaran pada tulang-tulang osikel .

Telinga Dalam 2 bahagian :  Koklea. .Tiub berlengkar (2 1/2 pusingan) .Sel-sel rerambut deria pendengaran (organ of corti).Mengandungi cecair (endolymph dan perilymph). .Bersambung dengan telinga tengah melalui plat kaki rakap dan tingkap bujur. . .

. .Mengandungi cecair (endolymph dan perilymph) dan sel-sel rerambut deria pengimbangan. .Tiga saluran separa bulat (anterior. .Vestibul  Organ untuk pengimbangan. superior. posterior).Utricle dan Saccule.

Telinga Dalam  Getaran plat kaki rakap dan tingkap bujur menyebabkan pergerakan cecair koklea  Kuasa mekanikal – kuasa hidrolik .

Koklea .

Organ of Corti Mengandungi sel-sel rerambut deria pendengaran di atas membran basilar  .

Rangsangan saraf auditori. . Signal elektrikal dihantar ke batang otak dan seterusnya ke otak (pusat pendengaran) di bahagian temporal. Analisa dan interpretasi oleh otak.Pergerakan membran basilar dan seterusnya sel-sel rerambut (organ of corti).

 Telinga dalam – menukar gelombang bunyi ke bentuk “electrical impulse” dan menghantarnya ke otak melalui saraf pendengaran.Kesimpulan  Telinga luar – mengumpul gelombang bunyi yang berasal daripada getaran partikel udara. .  Telinga tengah – memindahkan gelombang bunyi dalam bentuk getaran.

3 6.6 2.6 5.6 2.6 2.3 6.6 6.5 kg Hyperbilirubinaemia Ototoxic medication Bacterial meningitis Severe asphyxia Oxygen ventilation > 10 days Syndrome associated Tidak diketahui Jumlah 16 5 2 2 4 5 2 2 5 2 30 % 21.6 2.0 .6 2.FAKTOR-FAKTOR KEHILANGAN PENDENGARAN Etiologi Keturunan Jangkitan dalam kandungan Anatomic malformation Berat Lahir < 1.6 40.

ANATOMIC MALFORMATION KANAN KIRI .

SINDROM DOWN .

Relationship of Down Syndrome Incidence to Mothers’ Age Mothers Age Under 30 30 35 36 37 38 39 40 42 44 46 48 49 Incidence of Down Syndrome Less than 1 in 1000 1 in 900 1 in 400 1 in 300 1 in 230 1 in 180 1 in 135 1 in 105 1 in 60 1 in 35 1 in 20 1 in 16 1 in 12 Source : Hook. A Down Syndrome in Live Births by Single Year …Age .G.E..

KLINEFELTER SYNDROME .

TURNER SYNDROME .

CRI DU CHAT SYNDROME .

MASALAH YANG SERING DIHADAPI OLEH KANAK-KANAK .

Maklumat yang diperolehi Tahap pendengaran Jenis masalah pendengaran Keperluan alat bantu pendengaran Keupayaan pertuturan      .AUDIOGRAM  Graf yang menunjukkan tahap pendengaran seseorang pada setiap frekuensi yang diuji.

Audiogram .

4000Hz. 1000Hz.Kenyaringan bunyi .Komponen Audiogram  Frekuensi .Unit : Hertz . 2000Hz. 8000Hz Intensiti / kekuatan bunyi .?   .julat : -10 – 120 dB Pendengaran normal . 500Hz.unit : Decibel (dB) .Frekuensi ujian : 250Hz.Julat : 125 Hz – 8000 Hz .

TAHAP PENDENGARAN Normal Ringan Sederhana Teruk Sangat teruk .

Tahap Kehilangan Pendengaran      Tahap normal Tahap ringan (mild) Tahap sederhana (moderate) Tahap teruk (severe) Tahap sangat teruk (Profound) - < 20dB 21 – 40 dB 41 – 70 dB 71 – 90 dB > 90 dB .

Jenis Masalah Pendengaran Terbahagi pada 3 iaitu: Masalah Pendengaran Konduktif  Masalah Pendengaran Sensorineural  Masalah Pendengaran Campuran  .

.Masalah Pendengaran Konduktif      A-B gap > 15 dB Melibatkan telinga luar atau/dan telinga tengah. Boleh mudarat kepada kekal Penggunaan ABD dapat membantu mendengar sepenuhnya. Menyebabkan pengurangan bunyi semasa melalui telinga luar/ tengah ke telinga dalam.

. mengikut tahap hilang pendengaran. Kehilangan pendengaran kekal dari ringan ke sangat teruk.Masalah Pendengaran Sensesorineural      A-B gap < 15 dB Melibatkan bahagian telinga dalam. Menyebabkan kegagalan perjalanan bunyi di koklea dari telinga tengah ke saraf pendengaran. ABD boleh membantu kanak-kanak dan orang dewasa mendengar.

Telinga kanan .X Konduksi tulang -  .Telinga kiri .O .Simbol Audiogram  Konduksi udara .

MEMBACA AUDIOGRAM .

AUDIOGRAM .NORMAL .

KONDUKTIF .AUDIOGRAM .

SENSORINEURAL .AUDIOGRAM .

AUDIOGRAM .CAMPURAN .

PENUTUP  Pengesanan awal. pemakaian ABP yang optima serta pengurusan yang betul perlu diambil kerana ia mempengaruhi perkembangan bahasa dan sosial kanak-kanak Sokongan dan kerjasama semua pihak adalah amat diperlukan  .

TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful