MASALAH PENDENGARAN

OLEH LIYANA GAN ABDULLAH (Jabatan Pendidikan Khas)

Definisi Masalah Pendengaran

Hilang keupayaan untuk mendengar secara normal bergantung pada tahap dan jenis masalah pendengaran yang dialami Kecacatan yang senyap & tersembunyi Mempengaruhi kehidupan seharian sama ada di rumah, tempat kerja, sekolah dan sebagainya

Fungsi Telinga
 Pendengaran  Keseimbangan badan

Anatomi
Tiga bahagian : Telinga eksterna  Telinga tengah  Telinga dalam

.

Telinga Eksterna .

Telinga Eksterna  Cuping telinga:  Fungsi: .Perlindungan kepada saluran telinga dan membran tempanik (serumen dan rerambut) .Mengumpul dan mengarahkan bunyi ke membran timpanik .

Otoskopi – Membran Timpanik .

Telinga Tengah  menghantar tenaga bunyi ke telinga dalam Tiub Eustachio  menyamakan tekanan udara di dalam telinga tengah dan atmosfera .

Telinga Tengah  Perubahan tekanan yang dihasilkan oleh getaran partikel udara menyebabkan getaran pada membran timpanik Kuasa akustik – kuasa mekanikal Getaran pada tulang-tulang osikel .

Tiub berlengkar (2 1/2 pusingan) .Sel-sel rerambut deria pendengaran (organ of corti). .Mengandungi cecair (endolymph dan perilymph). .Bersambung dengan telinga tengah melalui plat kaki rakap dan tingkap bujur. .Telinga Dalam 2 bahagian :  Koklea. .

Vestibul  Organ untuk pengimbangan.Tiga saluran separa bulat (anterior.Utricle dan Saccule. . . superior. posterior). . .Mengandungi cecair (endolymph dan perilymph) dan sel-sel rerambut deria pengimbangan.

Telinga Dalam  Getaran plat kaki rakap dan tingkap bujur menyebabkan pergerakan cecair koklea  Kuasa mekanikal – kuasa hidrolik .

Koklea .

Organ of Corti Mengandungi sel-sel rerambut deria pendengaran di atas membran basilar  .

Signal elektrikal dihantar ke batang otak dan seterusnya ke otak (pusat pendengaran) di bahagian temporal. Rangsangan saraf auditori.Pergerakan membran basilar dan seterusnya sel-sel rerambut (organ of corti). . Analisa dan interpretasi oleh otak.

Kesimpulan  Telinga luar – mengumpul gelombang bunyi yang berasal daripada getaran partikel udara. .  Telinga tengah – memindahkan gelombang bunyi dalam bentuk getaran.  Telinga dalam – menukar gelombang bunyi ke bentuk “electrical impulse” dan menghantarnya ke otak melalui saraf pendengaran.

FAKTOR-FAKTOR KEHILANGAN PENDENGARAN Etiologi Keturunan Jangkitan dalam kandungan Anatomic malformation Berat Lahir < 1.6 40.6 6.6 2.6 2.3 6.6 2.6 5.6 2.6 2.0 .5 kg Hyperbilirubinaemia Ototoxic medication Bacterial meningitis Severe asphyxia Oxygen ventilation > 10 days Syndrome associated Tidak diketahui Jumlah 16 5 2 2 4 5 2 2 5 2 30 % 21.3 6.

ANATOMIC MALFORMATION KANAN KIRI .

SINDROM DOWN .

A Down Syndrome in Live Births by Single Year …Age .G.E..Relationship of Down Syndrome Incidence to Mothers’ Age Mothers Age Under 30 30 35 36 37 38 39 40 42 44 46 48 49 Incidence of Down Syndrome Less than 1 in 1000 1 in 900 1 in 400 1 in 300 1 in 230 1 in 180 1 in 135 1 in 105 1 in 60 1 in 35 1 in 20 1 in 16 1 in 12 Source : Hook.

KLINEFELTER SYNDROME .

TURNER SYNDROME .

CRI DU CHAT SYNDROME .

MASALAH YANG SERING DIHADAPI OLEH KANAK-KANAK .

Maklumat yang diperolehi Tahap pendengaran Jenis masalah pendengaran Keperluan alat bantu pendengaran Keupayaan pertuturan      .AUDIOGRAM  Graf yang menunjukkan tahap pendengaran seseorang pada setiap frekuensi yang diuji.

Audiogram .

2000Hz.Julat : 125 Hz – 8000 Hz .Unit : Hertz . 1000Hz.Frekuensi ujian : 250Hz. 4000Hz.Kenyaringan bunyi .Komponen Audiogram  Frekuensi . 500Hz.?   .julat : -10 – 120 dB Pendengaran normal .unit : Decibel (dB) . 8000Hz Intensiti / kekuatan bunyi .

TAHAP PENDENGARAN Normal Ringan Sederhana Teruk Sangat teruk .

Tahap Kehilangan Pendengaran      Tahap normal Tahap ringan (mild) Tahap sederhana (moderate) Tahap teruk (severe) Tahap sangat teruk (Profound) - < 20dB 21 – 40 dB 41 – 70 dB 71 – 90 dB > 90 dB .

Jenis Masalah Pendengaran Terbahagi pada 3 iaitu: Masalah Pendengaran Konduktif  Masalah Pendengaran Sensorineural  Masalah Pendengaran Campuran  .

.Masalah Pendengaran Konduktif      A-B gap > 15 dB Melibatkan telinga luar atau/dan telinga tengah. Boleh mudarat kepada kekal Penggunaan ABD dapat membantu mendengar sepenuhnya. Menyebabkan pengurangan bunyi semasa melalui telinga luar/ tengah ke telinga dalam.

. ABD boleh membantu kanak-kanak dan orang dewasa mendengar. Menyebabkan kegagalan perjalanan bunyi di koklea dari telinga tengah ke saraf pendengaran. mengikut tahap hilang pendengaran. Kehilangan pendengaran kekal dari ringan ke sangat teruk.Masalah Pendengaran Sensesorineural      A-B gap < 15 dB Melibatkan bahagian telinga dalam.

X Konduksi tulang -  .Telinga kiri .O .Simbol Audiogram  Konduksi udara .Telinga kanan .

MEMBACA AUDIOGRAM .

NORMAL .AUDIOGRAM .

KONDUKTIF .AUDIOGRAM .

AUDIOGRAM .SENSORINEURAL .

AUDIOGRAM .CAMPURAN .

pemakaian ABP yang optima serta pengurusan yang betul perlu diambil kerana ia mempengaruhi perkembangan bahasa dan sosial kanak-kanak Sokongan dan kerjasama semua pihak adalah amat diperlukan  .PENUTUP  Pengesanan awal.

TERIMA KASIH .