P. 1
Isu-Isu Ketaksamaan Peluang Pendidikan

Isu-Isu Ketaksamaan Peluang Pendidikan

|Views: 20|Likes:
Published by Emma Wisya

More info:

Published by: Emma Wisya on Jul 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/18/2012

pdf

text

original

ISU-ISU KETAKSAMA AN PELUANG PENDIDIKAN  Click to edit Master subtitle style

Disediakan oleh: NORAKMA BT ISMAIL
7/18/12

Dua Isu Berkaitan Dengan Ketidaksamaan Peluang Pendidikan Iaitu

7/18/12

BUDAYA TERSEKAT  merujuk kepada pelajar yang mempunyai pencapaian yang rendah di sekolah kerana latar belakang keluarga. . di kebanyakan kawasan luar bandar di Malaysia. tumpuan diberi kepada 7/18/12  “culturally  Contohnya. pendapatan keluarga dan pendidikan ibu bapa adalah rendah. Tambahan pula. disadvantage” kerana dipercayai bahawa masalah utama ialah kekurangan relatif antara pengalaman rumah dengan corak budaya yang diperlukan untuk pembelajaran di sekolah.

belakang seseorang kanak-kanak itu boleh menjadi satu kekangan atau halangan terhadap pencapaiannya di sekolah. Selain itu. tempatan digunakan  Suasana persekitaran rumah seumpama ini tidak membantu seseorang kanak-kanak untuk memenuhi kehendak pembelajaran di sekolah yang memerlukannya menulis. membaca dan berkomunikasi dengan menggunakan bahasa formal. yang dikuasai dan nilai yang telah diterap semasa di rumah tidak dapat digunakan di 7/18/12  Latar  Kemahiran . loghat bahasa dalam kehidupan seharian.

dan tumpuan diberi kepada pendidikan di sekolah. Jika dibandingkan dengan kanak-kanak kelas menengah di bandar. seumpama ini banyak memberi seorang kanak-kanak kelebihan dari segi peluang untuk lebih berjaya di sekolah. pendapatan keluarga dan pendididkan formal ibu bapa mereka adalah lebih tinggi. bapa membeli bahan-bahan untuk anak mereka dan menggalakkannya membaca serta menggunakan bahasa yang lebih kompleks untuk berkomunikasi. dengan golongan kanak-kanak ini. tidak mustahil mengapa kanak-kanak daripada kalangan 7/18/12  Ibu  Latarbelakang  Berbanding .

 Hasil daripada itu. 1973). khasnya untuk kalangan rakyat kelas bawahan (Chazen. 7/18/12  Sebelum . pendidikan wajib diperkenalkan. kolej dan universiti amatlah terhad untuk kanak-kanak kelas sosio-ekonomi yang rendah berbanding dengan mereka daripada golongan memengah dan atasan. peluang pendidikan melanjutkan pelajaran mereka ke sekolah menegah. satu pergerakan dimulakan untuk menuntut hak peluang pendidikan yang sama.

imbuhan sebenarnya adalah satu konsep baru dalam pendidikan yang wujud 7/18/12  Tidak  Atas  Pendidikan .Pendidikan Imbuhan:  Satu lagi faktor berkaitan dengan ketidaksamaan pendidikan yang disebabkan oleh ketidaksamaan status sosio-ekonomi. sebab ini. dapat dinafikan bahawa orang miskin di kawasan luar bandar dan orang kaya di bandar mempunyai peluang pendidikan yang berbeza. maka pendidikan imbuhan diperkenalkan untuk mengatasi keadaan yang tidak seimbang itu.

satu negara Barat tersebut ialah Amerika Syarikat. kesedaran tentang kesan buruk masalah tersebut dan desakan rakyat. maka beberapa negara Barat telah mengambil tindakan tegas untuk memperbaharui sistem pendidikan mereka. Apabila berlakunya 7/18/12  Akibat  Salah . Kesulitan peluang pendidikan sedemikian kemudian mengakibatkan masalah keciciran yang serius dan pengangguran yang boleh menjejaskan kestabilan dan keamanan sesebuah negara.

pelajar-pelajar luar bandar dibekalkan dengan bahan-bahan pembelajaran khas serta guru-guru berkelayakan yang telah melalui latihan khas untuk mengajar. bawah projek ini. lanjutan daripada Laporan Keciciran (1973). Di Malaysia pula.  Di 7/18/12 . Kementerian Pendidikan talah melaksanakan dan melancarkan Projek Pendidikan Wajib pada tahun 1975.

ISU-ISU KETAKSAMAAN PELUANG PENDIDIKAN 7/18/12 .

Orang Asli 7/18/12 .

 kadar keciciran tinggi terpinggir bijak pandai masih kurang  -masih  -golongan  -latar  Tahap belakang akademik rendah pendidikan isi rumah juga rendah 7/18/12 .

 Orang  Orang Asli banyak lagi berasaskan pertanian dan bersifat sara diri. Asli masih terpinggir dalam arus pendidikan kerana infrastruktur dan prasarana yang kurang legkap di tempat tinggal. 7/18/12 .

hidup mereka masih tertumpu kepada hutan telah mendorong ramai anak Orang Asli berhenti sekolah lebih awal untuk mengikut bapa mereka mencari rotan. Minat  Ini belajar dalam kalangan anak Orang Asli juga adalah rendah. membantu ladang ubi dan padi bukit. 7/18/12  Cara . turut didorong oleh faktor persekitaran seperti ibu bapa yang kurang mengambil berat mengenai pelajaran anak-anak mereka.

Ind 7/18/12 .

sosial dan budaya Sabah terdapat 23 suku kaum Kadazan. Murut. peluang pendidikan tetap berlaku.Iban. dari segi kawasan tempat tinggal. penduduk pribumi di pedalaman Sabah dan Sarawak. kepada kehidupan yang dibina sejak dulu. Bidayuh. Bajau. 7/18/12  Indigenous  Taksub  Ketaksamaan  Mereka masih belum menerima perubahan dalam dunia . merujuk kepada kelompok masyarakat dan etnik yang tinggal jauh di pedalaman dan masih belum menerima sebarang perubahan dunia luar. Kelabit. Penan. Suluk dan orang Brunei  Dibezakan  Di  Terbesar  di Sarawak : Melayu. ekonomi. Melanau.

MASYA 7/18/12 .

lokasi. Faktor-faktor kurangnya ketaksamaan peluang pendidikan bagi masyarakat pedalaman kerana kurangnya guru pakar pengalaman dalam satu-satu bidang. jantina. taraf sosio-ekonomi dan tahap keupayaan murid. persekitaran Fizikal dan Sosio-Budaya bagi kawasan pedalaman juga kurang meransang.  Suasana  Selain 7/18/12 . Tidak ada akses untuk ICT. jurang pendidikan juga wujud antara jenis sekolah. kaum.

bapa itu sendiri turut tidak berpendidikan ataupun tidak berpelajaran. Ibu bapa di kawasan mementingkan pelajaran.  Ibu  Pendekatan 7/18/12 . pedalaman tidak  Segala kesulitan yang dihadapi oleh murid-murid. ataupun kaedah yang digunakan oleh guru-guru juga tidak menarik. secara tidak langsung menjadi satu halangan kepada mereka untuk memajukan diri.

‘Sekolah Orang Asli’ dan ‘Sekolah di Pedalaman 7/18/12  Sudah  Jurang . Sebagai guru. kegagalan mencapai standard minimum dan pelajar berisiko tinggi untuk cicir dalam Sistem Pendidikan. kita bertanggungjawab untuk merealisasikan hasrat kerajaan tersebut melalui dasar-dasar yang terdapat dalam Kementerian Pelajaran.KESIMPULANNYA  Kesulitan menguasai 3M. penempatan guru terutamanya di ‘Sekolah Kurang Murid’ (SKM). antara bandar dan luar bandar merujuk kepada penyediaan infrastruktur. menjadi tanggungjawab semua untuk merapatkan jurang perbezaan tersebut.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->