P. 1
Isu-Isu Ketaksamaan Peluang Pendidikan

Isu-Isu Ketaksamaan Peluang Pendidikan

|Views: 22|Likes:
Published by Emma Wisya

More info:

Published by: Emma Wisya on Jul 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/18/2012

pdf

text

original

ISU-ISU KETAKSAMA AN PELUANG PENDIDIKAN  Click to edit Master subtitle style

Disediakan oleh: NORAKMA BT ISMAIL
7/18/12

Dua Isu Berkaitan Dengan Ketidaksamaan Peluang Pendidikan Iaitu

7/18/12

Tambahan pula. pendapatan keluarga dan pendidikan ibu bapa adalah rendah. di kebanyakan kawasan luar bandar di Malaysia. disadvantage” kerana dipercayai bahawa masalah utama ialah kekurangan relatif antara pengalaman rumah dengan corak budaya yang diperlukan untuk pembelajaran di sekolah.BUDAYA TERSEKAT  merujuk kepada pelajar yang mempunyai pencapaian yang rendah di sekolah kerana latar belakang keluarga. . tumpuan diberi kepada 7/18/12  “culturally  Contohnya.

yang dikuasai dan nilai yang telah diterap semasa di rumah tidak dapat digunakan di 7/18/12  Latar  Kemahiran . membaca dan berkomunikasi dengan menggunakan bahasa formal. Selain itu. loghat bahasa dalam kehidupan seharian. tempatan digunakan  Suasana persekitaran rumah seumpama ini tidak membantu seseorang kanak-kanak untuk memenuhi kehendak pembelajaran di sekolah yang memerlukannya menulis. belakang seseorang kanak-kanak itu boleh menjadi satu kekangan atau halangan terhadap pencapaiannya di sekolah.

pendapatan keluarga dan pendididkan formal ibu bapa mereka adalah lebih tinggi. bapa membeli bahan-bahan untuk anak mereka dan menggalakkannya membaca serta menggunakan bahasa yang lebih kompleks untuk berkomunikasi. dengan golongan kanak-kanak ini. tidak mustahil mengapa kanak-kanak daripada kalangan 7/18/12  Ibu  Latarbelakang  Berbanding . seumpama ini banyak memberi seorang kanak-kanak kelebihan dari segi peluang untuk lebih berjaya di sekolah. Jika dibandingkan dengan kanak-kanak kelas menengah di bandar. dan tumpuan diberi kepada pendidikan di sekolah.

1973). satu pergerakan dimulakan untuk menuntut hak peluang pendidikan yang sama. Hasil daripada itu. khasnya untuk kalangan rakyat kelas bawahan (Chazen. kolej dan universiti amatlah terhad untuk kanak-kanak kelas sosio-ekonomi yang rendah berbanding dengan mereka daripada golongan memengah dan atasan. 7/18/12  Sebelum . pendidikan wajib diperkenalkan. peluang pendidikan melanjutkan pelajaran mereka ke sekolah menegah.

maka pendidikan imbuhan diperkenalkan untuk mengatasi keadaan yang tidak seimbang itu. dapat dinafikan bahawa orang miskin di kawasan luar bandar dan orang kaya di bandar mempunyai peluang pendidikan yang berbeza. sebab ini.Pendidikan Imbuhan:  Satu lagi faktor berkaitan dengan ketidaksamaan pendidikan yang disebabkan oleh ketidaksamaan status sosio-ekonomi. imbuhan sebenarnya adalah satu konsep baru dalam pendidikan yang wujud 7/18/12  Tidak  Atas  Pendidikan .

Apabila berlakunya 7/18/12  Akibat  Salah . kesedaran tentang kesan buruk masalah tersebut dan desakan rakyat. satu negara Barat tersebut ialah Amerika Syarikat. Kesulitan peluang pendidikan sedemikian kemudian mengakibatkan masalah keciciran yang serius dan pengangguran yang boleh menjejaskan kestabilan dan keamanan sesebuah negara. maka beberapa negara Barat telah mengambil tindakan tegas untuk memperbaharui sistem pendidikan mereka.

 Di 7/18/12 . pelajar-pelajar luar bandar dibekalkan dengan bahan-bahan pembelajaran khas serta guru-guru berkelayakan yang telah melalui latihan khas untuk mengajar. Di Malaysia pula. bawah projek ini. Kementerian Pendidikan talah melaksanakan dan melancarkan Projek Pendidikan Wajib pada tahun 1975. lanjutan daripada Laporan Keciciran (1973).

ISU-ISU KETAKSAMAAN PELUANG PENDIDIKAN 7/18/12 .

Orang Asli 7/18/12 .

 kadar keciciran tinggi terpinggir bijak pandai masih kurang  -masih  -golongan  -latar  Tahap belakang akademik rendah pendidikan isi rumah juga rendah 7/18/12 .

7/18/12 . Orang  Orang Asli banyak lagi berasaskan pertanian dan bersifat sara diri. Asli masih terpinggir dalam arus pendidikan kerana infrastruktur dan prasarana yang kurang legkap di tempat tinggal.

turut didorong oleh faktor persekitaran seperti ibu bapa yang kurang mengambil berat mengenai pelajaran anak-anak mereka. Minat  Ini belajar dalam kalangan anak Orang Asli juga adalah rendah. membantu ladang ubi dan padi bukit. 7/18/12  Cara . hidup mereka masih tertumpu kepada hutan telah mendorong ramai anak Orang Asli berhenti sekolah lebih awal untuk mengikut bapa mereka mencari rotan.

Ind 7/18/12 .

Kelabit. Penan. penduduk pribumi di pedalaman Sabah dan Sarawak.Iban. dari segi kawasan tempat tinggal. Bajau. sosial dan budaya Sabah terdapat 23 suku kaum Kadazan. kepada kehidupan yang dibina sejak dulu. merujuk kepada kelompok masyarakat dan etnik yang tinggal jauh di pedalaman dan masih belum menerima sebarang perubahan dunia luar. Melanau. peluang pendidikan tetap berlaku. 7/18/12  Indigenous  Taksub  Ketaksamaan  Mereka masih belum menerima perubahan dalam dunia . Bidayuh. Murut. ekonomi. Suluk dan orang Brunei  Dibezakan  Di  Terbesar  di Sarawak : Melayu.

MASYA 7/18/12 .

kaum. Faktor-faktor kurangnya ketaksamaan peluang pendidikan bagi masyarakat pedalaman kerana kurangnya guru pakar pengalaman dalam satu-satu bidang.  Suasana  Selain 7/18/12 . Tidak ada akses untuk ICT. persekitaran Fizikal dan Sosio-Budaya bagi kawasan pedalaman juga kurang meransang. taraf sosio-ekonomi dan tahap keupayaan murid. jantina. lokasi. jurang pendidikan juga wujud antara jenis sekolah.

secara tidak langsung menjadi satu halangan kepada mereka untuk memajukan diri. ataupun kaedah yang digunakan oleh guru-guru juga tidak menarik. pedalaman tidak  Segala kesulitan yang dihadapi oleh murid-murid. bapa itu sendiri turut tidak berpendidikan ataupun tidak berpelajaran.  Ibu  Pendekatan 7/18/12 . Ibu bapa di kawasan mementingkan pelajaran.

menjadi tanggungjawab semua untuk merapatkan jurang perbezaan tersebut. kita bertanggungjawab untuk merealisasikan hasrat kerajaan tersebut melalui dasar-dasar yang terdapat dalam Kementerian Pelajaran. kegagalan mencapai standard minimum dan pelajar berisiko tinggi untuk cicir dalam Sistem Pendidikan. ‘Sekolah Orang Asli’ dan ‘Sekolah di Pedalaman 7/18/12  Sudah  Jurang .KESIMPULANNYA  Kesulitan menguasai 3M. antara bandar dan luar bandar merujuk kepada penyediaan infrastruktur. penempatan guru terutamanya di ‘Sekolah Kurang Murid’ (SKM). Sebagai guru.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->