P. 1
Contoh instrumen soal selidik

Contoh instrumen soal selidik

|Views: 317|Likes:
Published by Dilla Ideres

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Dilla Ideres on Jul 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/23/2015

pdf

text

original

FAKULTI PENDIDIKAN

PENGHAYATAN NASIONALISME DALAM KALANGAN PELAJAR MELALUI PEMBELAJARAN DI IPTA
INSTRUMEN I

Borang soal selidik ini adalah salah satu instrumentasi yang digunakan bagi mengkaji Penghayatan Nasionalisme dalam Kalangan Pelajar melalui Pembelajaran di IPTA. Soal selidik ini mengandungi LIMA bahagian . Bahagian I adalah maklumat responden, bahagian II menjelaskan kepentingan responden melanjutkan pelajaran di universiti, bahagian III menilai pengetahuan nasionalisme responden terhadap nasionalisme, bahagian IV menilai sikap responden terhadap semangat nasionalisme dan bahagian V menilai tahap amalan responden terhadap nasionalisme. Segala maklumat yang diberi oleh anda adalah SULIT dan hanya digunakan untuk tujuan kajian sahaja. Segala kerjasama yang diberikan didahulukan dengan ucapan, terima kasih.

Yang Benar,

…………………………………………………….. (FADHILAH BINTI IDERES) MP092178

Agama : 3.1 Melayu 2. umur.2 Kristian 3. bandar). Anda dikehendaki memilih jawapan yang sesuai untuk diri anda dan tandakan (√ ) pada ruang yang disediakan.3 Hindu 3.4 Lain-lain ( ) 3.2 Perempuan ( ) ( ) 2.5 Lain-lain ( ) 4. 1.1 Lelaki 1.2 Cina 2. etnik. Tempat lahir .4 Buddha ( ) ( ) ( ) ( ) 3. pinggir bandar.1 Islam 3. Sila baca setiap soalan dengan teliti. lokasi kampung halaman (luar bandar.BAHAGIAN I MAKLUMAT RESPONDEN Bahagian ini mengandungi item-item berkaitan faktor demografi iaitu jantina.3 India ( ) ( ) ( ) 2. Jantina : 1. Bangsa : 2.

1 Sekolah Harian Biasa dalam bandar 6. Semasa bersekolah rendah.3 Sekolah berasrama Penuh ( ) ( ) ( ) BAHAGIAN II .3 Pinggir Bandar 4.2 Sekolah Harian Biasa luar Bandar 6.4 Luar Bandar ( ) ( ) ( ) ( ) 6.3 Pinggir Bandar 5. saya bersekolah di kawasan 5.1 Bandaraya 4.2 Bandar 4.2 Bandar 5.4. Semasa sekolah menengah saya bersekolah di 6.4 Luar Bandar ( ) ( ) ( ) ( ) 5.1 Bandaraya 5.

D Saya ingin menjadi insan yang disanjung tinggi. kedua penting dan ketiga penting bagi responden dengan memilih kod jawapan A. E Kos pengajian di IPTA adalah murah Jawapan menambah ilmu pengetahuan Pilihan jawapan: (Sila isikan kod pilihan jawapan anda di ruang yang disediakan) Kod Kepentingan jawapan Paling penting Penting Tidak pasti penting Tidak penting Sangat tidak penting BAHAGIAN III .Kepentingan Responden melanjutkan Pelajaran ke peringkat Universiti Dalam bahagian ini. Soalan : Mengapakah saya melanjutkan pelajaran ke universiti ? Saya melanjutkan pelajaran di universiti kerana… Kod Pilihan A Saya ingin B Saya ingin mendapat peluang pekerjaan yang lebih baik dengan gaji yang lebih tinggi C Saya perlu menyediakan diri sebagai tenaga mahir demi kemajuan negara. D atau E di ruang yang disediakan. responden dikehendaki menjelaskan kepentingan responden melanjutkan pelajaran ke Universiti. C. Responden dikendaki memilih jawapan berdasarkan apa yang responden fikir sangat penting. B.

12 . Anda dikehendaki memilih satu (1) jawapan yang anda rasakan betul daripada empat (4) pilihan jawapan yang diberi dengan menandakan (√ ) pada ruang yang disediakan. 12 C. 16 September 1963 C. 1. Duli Yang Maha Mulia Al Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Al-Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah Al-Haj adalah Sultan Yang Di-Pertuan Agong yang keA. 31 Ogos 1957 D. 16 Ogos 1957 B. Malaysia ditubuhkan pada A. 11 B. 14 4. Sila baca dengan teliti setiap arahan berikut. 31 Ogos 1957 D. Hari Kemerdekaan Malaysia adalah pada A. 16 September 1963 C. Responden perlu menjawap 10 soalan objektif yang memfokuskan ciri-ciri pengetahuan yang perlu ada dalam penghayatan nasionalisme. 13 D. 31 September 1963 2. 31 September 1957 3.Pengetahuan Nasionalisme Responden Bahagian ini ialah soal selidik yang menilai pengetahuan nasionalisme responden. Berapakah buah negeri yang ada dalam Malaysia? A. 16 Ogos 1963 B.

Helang 9. Kesopanan dan Kesusilaan B. 13 C. Bahasa Tamil 7. 11 .B. 14 D. Gajah D. Tun Abdul Razak C. Harimau C. Prinsip Rukun Negara yang ketiga adalah A. Haiwan yang manakah menjadi Simbol Malaysia ? A. Bahasa Cina D. Kedaulatan Undang-undang 8. Tunku Abdul Rahman B. Bahasa Inggeris C. 15 5. Kesetiaan Kepada Raja dan Negara D. Siapakah Perdana Menteri Malaysia yang digelar “Bapa Pembangunan” ? A. Tun Dr Mahathir Mohamed 6. Singa B. Tun Hussein Onn D. Bahasa Rasmi Malaysia adalah A. Bahasa Melayu B. Keluhuran Perlembagaan C. Berapakah bilangan jalur merah dan putih dalam Jalur Gemilang? A.

14 10. 5 tahun sekali D. 4 tahun sekali C. 13 D. 12 C. 6 tahun sekali Bahagian IV : Sikap nasionalisme responden . Berapa kalikah rakyat Malaysia akan mengudi pada Piliharaya Umum? A.B. 3 tahun sekali B.

1 Soalan Saya boleh mengingati kembali pengetahuan yang lepas berkaitan kenegaraan apabila saya mengikuti STS TS TP S SS pembelajaran di universiti. Anda dikehendaki memilih jawapan yang sesuai untuk diri anda dan tandakan (√ ) mengikut skala pemeringkatan pada ruang yang disediakan. 2 Saya akan berasa bangga bila rakan seuniversiti warganegara asing memuji negara Malaysia 3 Saya berasa marah apabila terlihat rakan-rakan sekolej membuang sampah di merata-rata tempat. 4 5 Saya mengenali rakan sekolej kediaman saya.Bahagian IV ini mengandungi 15 soalan yang memfokuskan sikap responden terhadap penghayatan nasionalisme. Saya tidak suka membuang masa dengan melakukan perkara-perkara yang tidak berfaedah di kampus kediaman saya seperti melepak atau berbual kosong. 6 Saya sedih membaca isu-isu yang bermoral rendah . Sila baca dengan teliti setiap arahan berikut. Skor 1 2 3 4 5 Status Sangat tidak setuju Tidak setuju Tidak pasti Setuju Sangat setuju Singkatan STS TS TP S SS No.

Saya berasa bangga dengan kemajuan dan pencapaian negara dalam bidang pendidikan. 9 Saya menyokong kempen-kempen serta program- program yang dianjurkan oleh pihak universiti berkaitan kenegaraan. berlumba haram. Bahagian V : Amalan nasionalisme responden . 12 Saya percaya tempat belajar yang harmoni akan memudahkan proses pengajian saya di universiti ini. pembuangan bayi. 14 Saya bangga belajar di institut pengajian tinggi dalam negara. 15 Saya suka menambah kenalan dalam kalangan rakanrakan fakulti yang sama mahupun fakulti yang berlainan. 13 Saya senang bekerjasama dengan rakan sekumpulan yang berlainan bangsa dan agama. 7 8 Saya tidak akan melanggar undang-undang AUKU. 10 Kursus yang saya ikuti di sini mendidik saya menjadi warganegara yang bertanggungjawab 11 Subjek-subjek yang saya pelajari di universiti memupuk semangat cintakan negara.seperti vandalisme. atau kes ragut dalam kalangan remaja.

1 Soalan Saya akan berdiri tegak apabila lagu Negaraku berkumandang. 6 Saya sentiasa mengibarkan Jalur Gemilang di bulan kemerdekaan. Anda dikehendaki memilih jawapan yang sesuai untuk diri anda dan tandakan (√ ) mengikut skala pemeringkatan pada ruang yang disediakan. STS TS TP S SS 2 Saya sentiasa mematuhi peraturan jalan raya semasa di dalam kawasan universiti. 7 Saya akan menelefon pihak berwajib jika terlihat sebarang salahlaku yang tidak bermoral seperti . 4 Saya mudah meminta maaf jika saya telah melakukan kesalahan kepada rakan-rakan sekolej saya. Sila baca dengan teliti setiap arahan berikut. 5 Saya sentiasa menggunakan produk keluaran Malaysia untuk kegunaan kehidupan saya di universiti. 3 Saya sentiasa melibatkan diri dengan aktiviti gotongroyong di kawasan kampus saya. Skor 1 2 3 4 5 Status Sangat tidak setuju Tidak setuju Tidak pasti Setuju Sangat setuju Singkatan STS TS TP S SS No. Responden perlu menjawap 13 soalan yang memfokuskan ciri-ciri amalan yang telah dikenalpasti terhadap semangat nasionalisme.Bahagian ini ialah soal selidik yang menilai amalan responden terhadap penghayatan nasionalisme.

atau kes ragut. 11 Saya sanggup mengikuti kursus kenegaraan apabila dicalonkan oleh pihak universiti. pembuangan bayi. 10 Saya berkunjung ke rumah rakan-rakan saya tidak mengira kaum dan agama yang dianuti. 12. Saya selalu memakai pakaian yang tidak mencemar budaya negara semasa menghadiri kuliah atau beriadah di sekitar kawasan kampus .vandalisme. 8 Saya akan bertindak memberikan pertolongan yang mampu saya lakukan kepada mangsa kemalangan. 9 Saya boleh berkongsi kereta dengan rakan satu kolej saya yang berlainan bangsa untuk ke kuliah. Saya sentiasa menepati masa setiapkali menghadiri kuliah kerana saya percaaya menepati masa adalah salah satu cirri warganegara yang berkualiti. 13.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->