KEBAIKAN WARMING-UP DAN COOLING-DOWN

NAMA : NUR KHAIRINA AIMAN BT CHE TAJUL KELAS : 418 NO . MAKTAB : 12345

Apakah kepentingan melakukan aktiviti ini ? .WARMING-UP Kita sering melakukan aktiviti memanaskan badan atau warm up sebelum melakukan sesuatu aktiviti .

Latihan Dinamik mengurangkan kekakuan otot .Memudahkan penggunaan oksigen oleh otot kerana hemoglobin membebaskan oksigen lebih mudah pada suhu otot yang lebih tinggi . .Memudahkan pengenduran dan pengecutan otot .Memudahkan penghantaran saraf dan metabolisma otot pada suhu yang lebih tinggi.. . .Lebih pergerakan yang ekonomi kerana mengurangkan kelikatan otot yang telah di “warm-up” .

Minda akan memberi tumpuan kepada latihan atau pertandingan .. .Membenarkan kadar degupan jantung sampai ke kadar yang boleh digunakan untuk aktiviti dijalankan .

Apakah kepentingan melakukan aktiviti ini ?? .COOLING DOWN Selepas melakukan sesuatu aktiviti pula . kita perlu melakukan penyejukkan badan atau “cooling down” .

Membolehkan kadar degupan jantung untuk kembali ke kadar berehat .Mengurangkan tahap adrenalin dalam darah .Membantu mengurangkan bahan buangan termasuk asid laktik ..Mengurangkan kemungkinan mengalamai pening atau pengsan disebabkan oleh pengumpulan darah di vena di hujung kaki .Mengurangkan potensi untuk DOMS .

ya !!  . kita perlu meluangkan masa 5 hingga 10 minit untuk melakukan warm-up dan coolingdown sebelum dan selepas melakukan aktiviti mahupun bersukan . Jangan lupa .Oleh itu .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful