KEBAIKAN WARMING-UP DAN COOLING-DOWN

NAMA : NUR KHAIRINA AIMAN BT CHE TAJUL KELAS : 418 NO . MAKTAB : 12345

WARMING-UP Kita sering melakukan aktiviti memanaskan badan atau warm up sebelum melakukan sesuatu aktiviti . Apakah kepentingan melakukan aktiviti ini ? .

.. .Latihan Dinamik mengurangkan kekakuan otot .Memudahkan penggunaan oksigen oleh otot kerana hemoglobin membebaskan oksigen lebih mudah pada suhu otot yang lebih tinggi . .Memudahkan pengenduran dan pengecutan otot .Lebih pergerakan yang ekonomi kerana mengurangkan kelikatan otot yang telah di “warm-up” .Memudahkan penghantaran saraf dan metabolisma otot pada suhu yang lebih tinggi.

.Minda akan memberi tumpuan kepada latihan atau pertandingan . .Membenarkan kadar degupan jantung sampai ke kadar yang boleh digunakan untuk aktiviti dijalankan .

COOLING DOWN Selepas melakukan sesuatu aktiviti pula . kita perlu melakukan penyejukkan badan atau “cooling down” . Apakah kepentingan melakukan aktiviti ini ?? .

Mengurangkan tahap adrenalin dalam darah ..Mengurangkan potensi untuk DOMS .Mengurangkan kemungkinan mengalamai pening atau pengsan disebabkan oleh pengumpulan darah di vena di hujung kaki .Membolehkan kadar degupan jantung untuk kembali ke kadar berehat .Membantu mengurangkan bahan buangan termasuk asid laktik .

Oleh itu . ya !!  . Jangan lupa . kita perlu meluangkan masa 5 hingga 10 minit untuk melakukan warm-up dan coolingdown sebelum dan selepas melakukan aktiviti mahupun bersukan .