KEBAIKAN WARMING-UP DAN COOLING-DOWN

NAMA : NUR KHAIRINA AIMAN BT CHE TAJUL KELAS : 418 NO . MAKTAB : 12345

WARMING-UP Kita sering melakukan aktiviti memanaskan badan atau warm up sebelum melakukan sesuatu aktiviti . Apakah kepentingan melakukan aktiviti ini ? .

.Memudahkan pengenduran dan pengecutan otot .Latihan Dinamik mengurangkan kekakuan otot ..Lebih pergerakan yang ekonomi kerana mengurangkan kelikatan otot yang telah di “warm-up” . .Memudahkan penghantaran saraf dan metabolisma otot pada suhu yang lebih tinggi.Memudahkan penggunaan oksigen oleh otot kerana hemoglobin membebaskan oksigen lebih mudah pada suhu otot yang lebih tinggi . .

Minda akan memberi tumpuan kepada latihan atau pertandingan . .Membenarkan kadar degupan jantung sampai ke kadar yang boleh digunakan untuk aktiviti dijalankan ..

kita perlu melakukan penyejukkan badan atau “cooling down” . Apakah kepentingan melakukan aktiviti ini ?? .COOLING DOWN Selepas melakukan sesuatu aktiviti pula .

Mengurangkan tahap adrenalin dalam darah .Mengurangkan potensi untuk DOMS ..Membolehkan kadar degupan jantung untuk kembali ke kadar berehat .Membantu mengurangkan bahan buangan termasuk asid laktik .Mengurangkan kemungkinan mengalamai pening atau pengsan disebabkan oleh pengumpulan darah di vena di hujung kaki .

kita perlu meluangkan masa 5 hingga 10 minit untuk melakukan warm-up dan coolingdown sebelum dan selepas melakukan aktiviti mahupun bersukan . Jangan lupa .Oleh itu . ya !!  .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful