P. 1
Rancangan Pengajaran Harian Kssr Tahun Satu

Rancangan Pengajaran Harian Kssr Tahun Satu

|Views: 1,168|Likes:
Published by Suzie Bahrim

More info:

Published by: Suzie Bahrim on Jul 22, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/27/2014

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN KSSR TAHUN SATU BIDANG AKIDAH

Mata pelajaran Tarikh Kelas Masa Tempoh Bilangan murid Standard Kandungan Standard Pembelajaran

: : : : : : : :

Pendidikan Islam ( aqidah ) 1 Mac 2012 Tahun 1 Cemerlang 8.30-9.30 pagi 60 Minit 25 orang- 13 lelaki, 12 perempuan 2.1 – Rukun Iman 2.1.3 – Menyebut kesan beriman kepada rukun iman 2.1.4 – Menyebut akibat tidak mempercayai rukun iman.

Pengetahuan Sedia Ada Objektif Pembelajaran

: :

Murid pernah mendengar lagu rukun iman di rumah. Di akhir pengajaran ini, a. Murid dapat menyebut rukun iman satu persatu dengan tepat. b. Murid dapat menyebut sekurang- kurangnya 2 kesan beriman kepada rukun iman dengan betul dengan bimbingan guru c. Murid dapat menulis sekurang – kurangnya 2 akibat tidak mempercayai rukun iman dengan selepas sessi perbincangan. 1. Set induksi : Mendngar lagu nasyid “ Rukun Iman” nyanyian Hijaz dan bersoaljawab. 2. Menyenaraikan rukun iman 3. Membaca petikan teks dan bersoal jawab. 4. Penerangan akibat tidak mempercayai rukun iman 5. Kuiz. 6. Penutup – sumbangsaran refleksi isi pembelajaran hari ini.

Aktiviti

:

Nilai murni

:

a. Menyedari kepentingan berwuduk supaya sentiasa bersih kerana kebersihan separuh daripada iman. b. Memupuk semangat kerjasama dalam kumpulan

Keperluan Khas

:

Sebuah komputer dan satu projektor LCD untuk keperluan guru.

Penilaian P&P dengan rukun iman.Gabungjalin KBKK : Asas akhlak Islamiah : Membanding beza kesan beriman dengan rukun iman dan akibat tidak mempercayai rukun iman. : Mewarnakan akibat tidak beriman .

Beriman malaikat 3. Guru memilih murid Bersoaljawab untuk Gabungjalin: .Petikan Teks ( lihat lampiran ).Doa sebelum belajar . Guru mengaitkan dengan isi pelajaran pada hari ini. Apa tajuk lagu ini? 3. Beriman Allah 2. Beriman kepada hari akhirat 6. Beriman kepada rasul 5.Langkah Muqaddimah ( 2 minit ) Standard pembelajaran  Aktiviti Catatan Nilai: . Ada berapakah rukun iman?    Murid diperdengarkan lagu nasyid ’’Rukun iman’’.  Guru menayangkan slaid rukun iman Murid diedarkan petikan teks Kaedah: oleh guru.Lagu nasyid ”Rukun Iman” Soalan : 1. Beriman kepada kitab 4. Bermuafakat Set induksi ( 3 minit ) . Siapakah antara kamu yang pernah dengar lagu ini? 2. Murid disoal tentang lagu yang didengar.Kalimah syahadah Murid membaca doa dan kalimah syahadah bersama – sama. meminta rukun murid iman BBM : Komputer riba.  qada’ dan qadar Langkah 2 ( 15 minit ) kepada kepada menyenaraikan terlebih dahulu berdasarkan pelajaran lepas. Beriman kepada  . Kaedah: Bersoaljawab Menyenaraikan rukun iman  Guru Langkah 1 ( 15 minit ) satu persatu melalui tayangan slaid: 1.

 Murid diminta berbincang dalam kumpulan jawapan yang tepat Kaedah dan tulis jawapan di kad yang Kuiz disediakan guru.  Akhlak Guru dan murid bersoaljawab BBM: tentang isi petikan teks tersebut.membaca petikan teks.Kerja lanjutan ( Lihat lampiran ) : BBM: soalan tentang Kad jawapan Pen marker Penutup ( 5 minit ) membimbing murid Kaedah : membuat refleksi. Setiap tugasan.beriman   Murid dibahagikan kepada 2 Kaedah : kumpulan.  Guru .  Kumpulan yang banyak berjaya menjawab dikira pemenang. Hasil kumpulan Perbincangan diberikan Teknik : Berkumpulan perbincangan BBM : Kertas manila kad Nilai : Bekerjasama dibentangkan di hadapan kelas.Rumusan isi pelajaran . ( lampiran A )  Langkah 3 ( 10 min ) Slaid akibat tidak percaya kepada rukun iman. -Nyanyian . Langkah 4 ( 10 minit ) Permainan kuiz Soalan kuiz ( Lihat lampiran )  Murid berada dalam kumpulan masing –masing.  Murid diedarkan lembaran kerja -soaljawab sebagai latihan kerja rumah. Petikan teks .  Guru membaca rukun iman.

Sebelum itu. membekalkan pelajar dengan ilmu.Begitu juga dalam langkah kedua sesi soaljawab berdasarkan petikan ketiga. sessi soaljawab akan dilakukan dengan meminta murid menyenarai kembali rukun iman yang pernah dipelajari mereka. Dalam langkah pertama. Murid dan guru menyanyikan nasyid ” rukun Iman ’’ bersamasama. menanamkan keyakinan dan roh keislaman yang jitu ke jiwa murid dan membentuk peribadi mulia berlandaskan tuntutan akidah Islam. rukun islam dan sifat – sifat Allah. kaedah bersoaljawab akan saya gunakan semasa set induksi. 2. Pengajaran dalam bidang ini memerlukan kaedah yang tepat kerana isi – isi pelajaran ini kebayakannya berbentuk abstrak. kaedah soaljawab turut digunakan sebelum nyanyian. Seperti juga pada langkah kaedah soal jawab berdasarkan permainan kuiz. Dalam permainan ini akan menimbulkan murid lebih seronok untuk menjawab kerana kumpulan yang banyak menjawab dengan betul dikira pemenang dan akan mendapat ganjaran. Dalam bidang akidah ini. Antara soalan yang akan digunakan ialah seperti “siapa di antara kamu yang pernah mendengar lagu ini?. Ini adalah untuk membantu murid – murid membuat refleksi kembali tentang isi pembelajaran yang telah berlaku pada hari ini. Tujuan soaljawab ini adalah untuk menggalakkan atau menarik minat mereka terhadap isi kandungan tajuk pada hari ini. Secara tidak langsung cara ini dapat memberi fokus murid kepada tajuk ini. Pada akhir aktiviti pengajaran. apakah nama tajuk lagu ini? dan ada berapakah rukun iman?”. murid diperdengarkan lagu nasyid bertajuk rukun iman daripada kumpulan Hijaz melalui komputer riba. . Antara kaedah yang sesuai ialah seperti bersoaljawab. Contohnya seperti rukun iman.1 KAEDAH SOAL JAWAB BIDANG AKIDAH TAJUK : RUKUN IMAN Antara objektif pengajaran dalam bidang akidah ialah membentuk akidah Islam yang betul di kalangan murid.saya juga menggunakan yang dibaca oleh murid.

sekiranya salah tidak diberi sebarang markah.Sekiranya betul akan diberi markah. Cara yang akan saya laksanakan dalam pengajaran ini ialah murid – murid dikehendaki berada dalam kumpulan masing masing.murid yang sederhana dan cerdas. Sebelum perbincangan dimulakan saya telah menyediakan alat bantu mengajar yang secukupnya iaitu pen “marker”dan potongan kertas manila kad agar tidak mengganggu kelancaran aktiviti yang akan dijalankan. Semasa perbincangan sedang berjalan saya perlu memberi panduan atau sumbangsaran tentang tugasan tersebut agar objektif perbincangan ini tercapai.Apabila soalan dibacakan. . Sebagai motivasi dan peransang murid saya turut menyediakan hadiah kecil iaitu coklat. Kaedah perbincangan dalam tajuk ini dilakukan dengan teknik berkumpulan iaitu menjawab soalan kuiz dengan berbincang bersama rakan kumpulan. Oleh kerana soalan tugasan perbincangan berkumpulan ini adalah sama. Cara ini lebih berkesan untuk menggalakkan murid melibatkan diri secara aktif dalam perbincangan serta sebagai kawalan kelas. Kaedah ini dapat mewujudkan nilai bekerjasama berpasukan dan hormat – mrnghormati.2 KAEDAH PERBINCANGAN Sebelum memilih kaedah ini. saya telah mengenalpasti dahulu latar belakang kelas ini yang mana mempunyai murid .2. murid diminta berbincang bersama rakan dan menulis jawapan dalam kad tersebut kemudian menunjukkan kepada guru. Ini supaya bersesuaian dengan tahap dan aras objektif yang ingin dicapai. saya menjadikannya dalam bentuk pertandingan agar menjadi lebih menarik. Maksudnya di sini kumpulan yang lebih banyak dapat markah akan dikira sebagai pemenang. Kaedah perbincangan merupakan salah satu pendekatan pengajaran berpusatkan murid.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->