P. 1
Rancangan Pengajaran Harian Kssr Tahun Satu

Rancangan Pengajaran Harian Kssr Tahun Satu

|Views: 1,214|Likes:
Published by Suzie Bahrim

More info:

Published by: Suzie Bahrim on Jul 22, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/27/2014

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN KSSR TAHUN SATU BIDANG AKIDAH

Mata pelajaran Tarikh Kelas Masa Tempoh Bilangan murid Standard Kandungan Standard Pembelajaran

: : : : : : : :

Pendidikan Islam ( aqidah ) 1 Mac 2012 Tahun 1 Cemerlang 8.30-9.30 pagi 60 Minit 25 orang- 13 lelaki, 12 perempuan 2.1 – Rukun Iman 2.1.3 – Menyebut kesan beriman kepada rukun iman 2.1.4 – Menyebut akibat tidak mempercayai rukun iman.

Pengetahuan Sedia Ada Objektif Pembelajaran

: :

Murid pernah mendengar lagu rukun iman di rumah. Di akhir pengajaran ini, a. Murid dapat menyebut rukun iman satu persatu dengan tepat. b. Murid dapat menyebut sekurang- kurangnya 2 kesan beriman kepada rukun iman dengan betul dengan bimbingan guru c. Murid dapat menulis sekurang – kurangnya 2 akibat tidak mempercayai rukun iman dengan selepas sessi perbincangan. 1. Set induksi : Mendngar lagu nasyid “ Rukun Iman” nyanyian Hijaz dan bersoaljawab. 2. Menyenaraikan rukun iman 3. Membaca petikan teks dan bersoal jawab. 4. Penerangan akibat tidak mempercayai rukun iman 5. Kuiz. 6. Penutup – sumbangsaran refleksi isi pembelajaran hari ini.

Aktiviti

:

Nilai murni

:

a. Menyedari kepentingan berwuduk supaya sentiasa bersih kerana kebersihan separuh daripada iman. b. Memupuk semangat kerjasama dalam kumpulan

Keperluan Khas

:

Sebuah komputer dan satu projektor LCD untuk keperluan guru.

Penilaian P&P dengan rukun iman.Gabungjalin KBKK : Asas akhlak Islamiah : Membanding beza kesan beriman dengan rukun iman dan akibat tidak mempercayai rukun iman. : Mewarnakan akibat tidak beriman .

Murid disoal tentang lagu yang didengar.  Guru menayangkan slaid rukun iman Murid diedarkan petikan teks Kaedah: oleh guru.  qada’ dan qadar Langkah 2 ( 15 minit ) kepada kepada menyenaraikan terlebih dahulu berdasarkan pelajaran lepas. Apa tajuk lagu ini? 3. Bermuafakat Set induksi ( 3 minit ) . Beriman malaikat 3.Lagu nasyid ”Rukun Iman” Soalan : 1. Siapakah antara kamu yang pernah dengar lagu ini? 2. Beriman kepada hari akhirat 6.Petikan Teks ( lihat lampiran ).Langkah Muqaddimah ( 2 minit ) Standard pembelajaran  Aktiviti Catatan Nilai: . Beriman kepada rasul 5.Kalimah syahadah Murid membaca doa dan kalimah syahadah bersama – sama. Beriman kepada  . Beriman kepada kitab 4. meminta rukun murid iman BBM : Komputer riba. Beriman Allah 2. Guru memilih murid Bersoaljawab untuk Gabungjalin: . Guru mengaitkan dengan isi pelajaran pada hari ini.Doa sebelum belajar . Kaedah: Bersoaljawab Menyenaraikan rukun iman  Guru Langkah 1 ( 15 minit ) satu persatu melalui tayangan slaid: 1. Ada berapakah rukun iman?    Murid diperdengarkan lagu nasyid ’’Rukun iman’’.

 Guru . Petikan teks .Kerja lanjutan ( Lihat lampiran ) : BBM: soalan tentang Kad jawapan Pen marker Penutup ( 5 minit ) membimbing murid Kaedah : membuat refleksi.beriman   Murid dibahagikan kepada 2 Kaedah : kumpulan.  Murid diminta berbincang dalam kumpulan jawapan yang tepat Kaedah dan tulis jawapan di kad yang Kuiz disediakan guru. Setiap tugasan. ( lampiran A )  Langkah 3 ( 10 min ) Slaid akibat tidak percaya kepada rukun iman. Hasil kumpulan Perbincangan diberikan Teknik : Berkumpulan perbincangan BBM : Kertas manila kad Nilai : Bekerjasama dibentangkan di hadapan kelas.  Guru membaca rukun iman.  Murid diedarkan lembaran kerja -soaljawab sebagai latihan kerja rumah. -Nyanyian .membaca petikan teks.Rumusan isi pelajaran .  Kumpulan yang banyak berjaya menjawab dikira pemenang. Langkah 4 ( 10 minit ) Permainan kuiz Soalan kuiz ( Lihat lampiran )  Murid berada dalam kumpulan masing –masing.  Akhlak Guru dan murid bersoaljawab BBM: tentang isi petikan teks tersebut.

apakah nama tajuk lagu ini? dan ada berapakah rukun iman?”.1 KAEDAH SOAL JAWAB BIDANG AKIDAH TAJUK : RUKUN IMAN Antara objektif pengajaran dalam bidang akidah ialah membentuk akidah Islam yang betul di kalangan murid. menanamkan keyakinan dan roh keislaman yang jitu ke jiwa murid dan membentuk peribadi mulia berlandaskan tuntutan akidah Islam.saya juga menggunakan yang dibaca oleh murid. Murid dan guru menyanyikan nasyid ” rukun Iman ’’ bersamasama. murid diperdengarkan lagu nasyid bertajuk rukun iman daripada kumpulan Hijaz melalui komputer riba. rukun islam dan sifat – sifat Allah. Dalam langkah pertama. Pengajaran dalam bidang ini memerlukan kaedah yang tepat kerana isi – isi pelajaran ini kebayakannya berbentuk abstrak. . kaedah bersoaljawab akan saya gunakan semasa set induksi. Dalam permainan ini akan menimbulkan murid lebih seronok untuk menjawab kerana kumpulan yang banyak menjawab dengan betul dikira pemenang dan akan mendapat ganjaran. Ini adalah untuk membantu murid – murid membuat refleksi kembali tentang isi pembelajaran yang telah berlaku pada hari ini. Seperti juga pada langkah kaedah soal jawab berdasarkan permainan kuiz. Tujuan soaljawab ini adalah untuk menggalakkan atau menarik minat mereka terhadap isi kandungan tajuk pada hari ini. Pada akhir aktiviti pengajaran. Antara soalan yang akan digunakan ialah seperti “siapa di antara kamu yang pernah mendengar lagu ini?. kaedah soaljawab turut digunakan sebelum nyanyian. Antara kaedah yang sesuai ialah seperti bersoaljawab. 2. Dalam bidang akidah ini. Sebelum itu. Secara tidak langsung cara ini dapat memberi fokus murid kepada tajuk ini. sessi soaljawab akan dilakukan dengan meminta murid menyenarai kembali rukun iman yang pernah dipelajari mereka. membekalkan pelajar dengan ilmu. Contohnya seperti rukun iman.Begitu juga dalam langkah kedua sesi soaljawab berdasarkan petikan ketiga.

Cara yang akan saya laksanakan dalam pengajaran ini ialah murid – murid dikehendaki berada dalam kumpulan masing masing. saya telah mengenalpasti dahulu latar belakang kelas ini yang mana mempunyai murid .2 KAEDAH PERBINCANGAN Sebelum memilih kaedah ini. Sebagai motivasi dan peransang murid saya turut menyediakan hadiah kecil iaitu coklat. sekiranya salah tidak diberi sebarang markah.murid yang sederhana dan cerdas. . Oleh kerana soalan tugasan perbincangan berkumpulan ini adalah sama.Sekiranya betul akan diberi markah. Sebelum perbincangan dimulakan saya telah menyediakan alat bantu mengajar yang secukupnya iaitu pen “marker”dan potongan kertas manila kad agar tidak mengganggu kelancaran aktiviti yang akan dijalankan.2. murid diminta berbincang bersama rakan dan menulis jawapan dalam kad tersebut kemudian menunjukkan kepada guru. Kaedah ini dapat mewujudkan nilai bekerjasama berpasukan dan hormat – mrnghormati. Maksudnya di sini kumpulan yang lebih banyak dapat markah akan dikira sebagai pemenang.Apabila soalan dibacakan. Ini supaya bersesuaian dengan tahap dan aras objektif yang ingin dicapai. Semasa perbincangan sedang berjalan saya perlu memberi panduan atau sumbangsaran tentang tugasan tersebut agar objektif perbincangan ini tercapai. Cara ini lebih berkesan untuk menggalakkan murid melibatkan diri secara aktif dalam perbincangan serta sebagai kawalan kelas. Kaedah perbincangan merupakan salah satu pendekatan pengajaran berpusatkan murid. Kaedah perbincangan dalam tajuk ini dilakukan dengan teknik berkumpulan iaitu menjawab soalan kuiz dengan berbincang bersama rakan kumpulan. saya menjadikannya dalam bentuk pertandingan agar menjadi lebih menarik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->