POLISI KESELAMATAN PENCEGAHAN KEBAKARAN

Pendahuluan. Kebelakangan ini isu masalah kebakaran di sekolah menjadi isu hangat diperkatan di media masa.Di Sarawak, terdapat dua kes menonjol, iaitu di Sessang dan Sk Iban Union, Sibu yang melibatkan kebakaran asrama. Dalam kedua-dua kes, beberapa nyawa pelajar telah diragut api. Laporan umum menyebutkan tentang perlunya sekolah mempunyai dan menyediakan set- set peraturan serta kawalan untuk mencegah kebakaran berlaku. Untuk mengelakkan tuduhan liar daripada pihak awan tentang longgarnya peraturan-peraturan di sekolah maka adalah perlulah sekolah mendokumentasikan segala peraturan serta langkah dan tatacara tindakan yang sedia ada yang perlu diambil apabila berlaku kebakaran. Definisi. Merupakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa menghadapi kejadian-kejadian sehingga melibatkan kerosakan harta benda atau / dan kehilangan nyawa apabila berlaku kebakaran. Objektif. 1. 2. 3. 4. Mengenalpasti punca-punca berlakunya kebakaran. Membenteras kejadian kebakaran di sekolah. Mewujudkan sausana selamat di sekolah. Melahirkan warga sekolah yang sentiasa peka terhadap bahayanya kebakaran.

Punca-Punca Kebakaran. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Litar Pintas Sabotaj Wayar dan suis terdedah Penggunaan alat eletrik yang rosak Menyambung wayar eletrik secara “illegal” oleh pelajar Pengunaan lilin dan pelita di asrama. Membakar samah didalam / dekat bangunan sekolah. 1

7. 4. 2. Memaklumkan guru tentang sebarang aktiviti memasak tidak dilakukan di dalam bangunan kecuali dalam dapor yang dikhskan. 7. 2 . 2. 2. 1. Mengingatkan pelajar tentang tatacara tindakan yang perlu diambil sekiranya berlaku kebakaran di kawasan sekolah. Mewujudkan keadaan selesa di asrama agar ianya tidak begitu sesak sehingga boleh melambatkan proses pengosongan apabila berlaku kebakaran. Mengadakan program kesedaran dan latihan kebakaran bersama Jabatan Bomba dan Penyelamat. Mematuhi peraturan-peraturan sekolah. Sentiasa mengingatkan anak-anak supaya mematuhi semua peraturan sekolah. risalah dan ceramah. suis rosak dan lain-lain. 3. Memastikan sampah yang dibakar tidak di dalam atau dekat bangunan sekolah. Peranan Ibubapa. 5.Peranan Murid. Menyebarkan maklumat berkaitan kebakaran melalui poster. 1.. wayar dan alat eletrik di sekolah. Meronda kawasan sekolah setiap masa. Jangan menyambung wayar sesuka hati. 6. Melapor kerosakan pada suis. 6. Membaiki dan mengganti sebarang komponen elektrki yang rosak dengan kada segera. Menyediakan kemudahan alat pemadam api di semua bangunan di sekolah dan memastikan keadaannya sentiasa baik. Peranan Guru / Warden Asrama / Pentadbir. PANDUAN KESELAMATAN SEKIRANYA BERLAKU KEBAKARAN. Tidak menggunakan sebarang peralatan elektrik tanpa pengetahuan dan kebenaran guru. 5. 3. Langkah-langkah Pencegahan Kebakaran ( Langkah awal ) Tatacara Murid. Memberi didikan kepada anak-anak tentang bahayanya arus eletrik. 1. segera. 4. Laporkan kepada guru sekiranya ada terjumpa wayar terdedah. Melaporan kegunaan pelita dan lilin. 1.

Sebarang laporan kerosakan eletrik yang diterima daripada pelajar mesti dicatat dalam borang untuk maklumam Pengetua . 1. Bunyikan loceng kecemasan. 4. 4. Tatacara Guru / Warden Asrama. 4. api!”. 7. 3. 5. Menjerit “api!. Laporkan juga sekira terjumpa pelajar lain yang menggunakan alat elektrik seperti heater dan seterika. 3. 2. 3 . Tatacara Pelajar. Kerap buat rondaan. 1. Buat laporan ke Jabatan Pendidikan Negeri. 5. Gerakkan rakan-rakan yang masih tidur. Begitu juga buat laporan kepada guru tentang penggunaan pelita dan lilin. Bergerak ke kawasan yang lapang untuk diambil kedatangan. 5. ketua kerani tadbir boleh mengarahkan PAR menggantikan / membaiki bahagian yang rosak. Hubungi ibubapa jika ada pelajar terlibat sebagai mangsa. Menyediakan alat-alat pemadam api di bangunan-bangunan sekolah. Apabila Kebakaran Berlaku. Telefon Bomba dan Polis Bantu dan kawal pelajar keluar daripada kawasan kebakaran Ambil kedatangan pelajar Hubungi ambulan / Hospital Buat laporan bertulis di Balai Polis tentang sebarang kehilangan dan kerosakan. Mengadakan latihan kebakaran sekurang-kurangnya sekali setahun.2. 1. 6. 3. 2. 2. Selepas mendapat kelulusan Pengetua. Laporkan kepada guru dan pengawas asrama Tatacara Guru / Warden / PK HEM. api!. Uruskan tuntutan Insurans Takaful sekiranya ada pelajar jadi mangsa. 8.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful