P. 1
Keselamatan Pencegahan Kebakaran

Keselamatan Pencegahan Kebakaran

|Views: 9|Likes:
Published by kilopilass

More info:

Published by: kilopilass on Jul 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/19/2014

pdf

text

original

POLISI KESELAMATAN PENCEGAHAN KEBAKARAN

Pendahuluan. Kebelakangan ini isu masalah kebakaran di sekolah menjadi isu hangat diperkatan di media masa.Di Sarawak, terdapat dua kes menonjol, iaitu di Sessang dan Sk Iban Union, Sibu yang melibatkan kebakaran asrama. Dalam kedua-dua kes, beberapa nyawa pelajar telah diragut api. Laporan umum menyebutkan tentang perlunya sekolah mempunyai dan menyediakan set- set peraturan serta kawalan untuk mencegah kebakaran berlaku. Untuk mengelakkan tuduhan liar daripada pihak awan tentang longgarnya peraturan-peraturan di sekolah maka adalah perlulah sekolah mendokumentasikan segala peraturan serta langkah dan tatacara tindakan yang sedia ada yang perlu diambil apabila berlaku kebakaran. Definisi. Merupakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa menghadapi kejadian-kejadian sehingga melibatkan kerosakan harta benda atau / dan kehilangan nyawa apabila berlaku kebakaran. Objektif. 1. 2. 3. 4. Mengenalpasti punca-punca berlakunya kebakaran. Membenteras kejadian kebakaran di sekolah. Mewujudkan sausana selamat di sekolah. Melahirkan warga sekolah yang sentiasa peka terhadap bahayanya kebakaran.

Punca-Punca Kebakaran. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Litar Pintas Sabotaj Wayar dan suis terdedah Penggunaan alat eletrik yang rosak Menyambung wayar eletrik secara “illegal” oleh pelajar Pengunaan lilin dan pelita di asrama. Membakar samah didalam / dekat bangunan sekolah. 1

Memaklumkan guru tentang sebarang aktiviti memasak tidak dilakukan di dalam bangunan kecuali dalam dapor yang dikhskan.. PANDUAN KESELAMATAN SEKIRANYA BERLAKU KEBAKARAN. wayar dan alat eletrik di sekolah. Langkah-langkah Pencegahan Kebakaran ( Langkah awal ) Tatacara Murid. Membaiki dan mengganti sebarang komponen elektrki yang rosak dengan kada segera. 2 . Melaporan kegunaan pelita dan lilin. 6. Menyebarkan maklumat berkaitan kebakaran melalui poster. Peranan Guru / Warden Asrama / Pentadbir. Mewujudkan keadaan selesa di asrama agar ianya tidak begitu sesak sehingga boleh melambatkan proses pengosongan apabila berlaku kebakaran. Mengadakan program kesedaran dan latihan kebakaran bersama Jabatan Bomba dan Penyelamat. 7. Melapor kerosakan pada suis. segera. Sentiasa mengingatkan anak-anak supaya mematuhi semua peraturan sekolah. 2. 4. 1. 2. risalah dan ceramah. Meronda kawasan sekolah setiap masa. Peranan Ibubapa. 6. Mematuhi peraturan-peraturan sekolah. 2. 4. 5. Memastikan sampah yang dibakar tidak di dalam atau dekat bangunan sekolah. Memberi didikan kepada anak-anak tentang bahayanya arus eletrik. 1. suis rosak dan lain-lain. 7. Jangan menyambung wayar sesuka hati. Tidak menggunakan sebarang peralatan elektrik tanpa pengetahuan dan kebenaran guru. Laporkan kepada guru sekiranya ada terjumpa wayar terdedah. Menyediakan kemudahan alat pemadam api di semua bangunan di sekolah dan memastikan keadaannya sentiasa baik. 3.Peranan Murid. 1. 1. 5. 3. Mengingatkan pelajar tentang tatacara tindakan yang perlu diambil sekiranya berlaku kebakaran di kawasan sekolah.

4. Laporkan juga sekira terjumpa pelajar lain yang menggunakan alat elektrik seperti heater dan seterika. 3. 5. 1. Bunyikan loceng kecemasan. Tatacara Pelajar. 2. 6. Begitu juga buat laporan kepada guru tentang penggunaan pelita dan lilin. api!. Menjerit “api!. 4. 3. 1. Laporkan kepada guru dan pengawas asrama Tatacara Guru / Warden / PK HEM. Gerakkan rakan-rakan yang masih tidur. Sebarang laporan kerosakan eletrik yang diterima daripada pelajar mesti dicatat dalam borang untuk maklumam Pengetua . Bergerak ke kawasan yang lapang untuk diambil kedatangan. 5. 7. Selepas mendapat kelulusan Pengetua. 2. Hubungi ibubapa jika ada pelajar terlibat sebagai mangsa. Telefon Bomba dan Polis Bantu dan kawal pelajar keluar daripada kawasan kebakaran Ambil kedatangan pelajar Hubungi ambulan / Hospital Buat laporan bertulis di Balai Polis tentang sebarang kehilangan dan kerosakan. 2. Apabila Kebakaran Berlaku. 8. ketua kerani tadbir boleh mengarahkan PAR menggantikan / membaiki bahagian yang rosak. Buat laporan ke Jabatan Pendidikan Negeri. Mengadakan latihan kebakaran sekurang-kurangnya sekali setahun. 1. Uruskan tuntutan Insurans Takaful sekiranya ada pelajar jadi mangsa. Menyediakan alat-alat pemadam api di bangunan-bangunan sekolah. 3 . api!”. 3. Tatacara Guru / Warden Asrama.2. 5. Kerap buat rondaan. 4.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->