POLISI KESELAMATAN PENCEGAHAN KEBAKARAN

Pendahuluan. Kebelakangan ini isu masalah kebakaran di sekolah menjadi isu hangat diperkatan di media masa.Di Sarawak, terdapat dua kes menonjol, iaitu di Sessang dan Sk Iban Union, Sibu yang melibatkan kebakaran asrama. Dalam kedua-dua kes, beberapa nyawa pelajar telah diragut api. Laporan umum menyebutkan tentang perlunya sekolah mempunyai dan menyediakan set- set peraturan serta kawalan untuk mencegah kebakaran berlaku. Untuk mengelakkan tuduhan liar daripada pihak awan tentang longgarnya peraturan-peraturan di sekolah maka adalah perlulah sekolah mendokumentasikan segala peraturan serta langkah dan tatacara tindakan yang sedia ada yang perlu diambil apabila berlaku kebakaran. Definisi. Merupakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa menghadapi kejadian-kejadian sehingga melibatkan kerosakan harta benda atau / dan kehilangan nyawa apabila berlaku kebakaran. Objektif. 1. 2. 3. 4. Mengenalpasti punca-punca berlakunya kebakaran. Membenteras kejadian kebakaran di sekolah. Mewujudkan sausana selamat di sekolah. Melahirkan warga sekolah yang sentiasa peka terhadap bahayanya kebakaran.

Punca-Punca Kebakaran. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Litar Pintas Sabotaj Wayar dan suis terdedah Penggunaan alat eletrik yang rosak Menyambung wayar eletrik secara “illegal” oleh pelajar Pengunaan lilin dan pelita di asrama. Membakar samah didalam / dekat bangunan sekolah. 1

. 5. Laporkan kepada guru sekiranya ada terjumpa wayar terdedah. 4. segera. Sentiasa mengingatkan anak-anak supaya mematuhi semua peraturan sekolah. 7. 2. 7. Membaiki dan mengganti sebarang komponen elektrki yang rosak dengan kada segera. Memastikan sampah yang dibakar tidak di dalam atau dekat bangunan sekolah. wayar dan alat eletrik di sekolah. 2 . Melapor kerosakan pada suis. 1. Melaporan kegunaan pelita dan lilin. 2. Memaklumkan guru tentang sebarang aktiviti memasak tidak dilakukan di dalam bangunan kecuali dalam dapor yang dikhskan. 6. Mematuhi peraturan-peraturan sekolah. 3. Meronda kawasan sekolah setiap masa. 1. 3. Langkah-langkah Pencegahan Kebakaran ( Langkah awal ) Tatacara Murid. Peranan Guru / Warden Asrama / Pentadbir. 4. Menyediakan kemudahan alat pemadam api di semua bangunan di sekolah dan memastikan keadaannya sentiasa baik. risalah dan ceramah. Jangan menyambung wayar sesuka hati. suis rosak dan lain-lain.Peranan Murid. Tidak menggunakan sebarang peralatan elektrik tanpa pengetahuan dan kebenaran guru. PANDUAN KESELAMATAN SEKIRANYA BERLAKU KEBAKARAN. 1. 1. Mewujudkan keadaan selesa di asrama agar ianya tidak begitu sesak sehingga boleh melambatkan proses pengosongan apabila berlaku kebakaran. Mengingatkan pelajar tentang tatacara tindakan yang perlu diambil sekiranya berlaku kebakaran di kawasan sekolah. 2. Peranan Ibubapa. Menyebarkan maklumat berkaitan kebakaran melalui poster. 5. 6. Mengadakan program kesedaran dan latihan kebakaran bersama Jabatan Bomba dan Penyelamat. Memberi didikan kepada anak-anak tentang bahayanya arus eletrik.

Selepas mendapat kelulusan Pengetua. Mengadakan latihan kebakaran sekurang-kurangnya sekali setahun. api!. 4. 5. Telefon Bomba dan Polis Bantu dan kawal pelajar keluar daripada kawasan kebakaran Ambil kedatangan pelajar Hubungi ambulan / Hospital Buat laporan bertulis di Balai Polis tentang sebarang kehilangan dan kerosakan. Apabila Kebakaran Berlaku.2. 2. Menyediakan alat-alat pemadam api di bangunan-bangunan sekolah. 3. 1. 6. api!”. Hubungi ibubapa jika ada pelajar terlibat sebagai mangsa. Bunyikan loceng kecemasan. Uruskan tuntutan Insurans Takaful sekiranya ada pelajar jadi mangsa. Menjerit “api!. Bergerak ke kawasan yang lapang untuk diambil kedatangan. Laporkan juga sekira terjumpa pelajar lain yang menggunakan alat elektrik seperti heater dan seterika. Tatacara Pelajar. 5. 3. ketua kerani tadbir boleh mengarahkan PAR menggantikan / membaiki bahagian yang rosak. Sebarang laporan kerosakan eletrik yang diterima daripada pelajar mesti dicatat dalam borang untuk maklumam Pengetua . Kerap buat rondaan. Begitu juga buat laporan kepada guru tentang penggunaan pelita dan lilin. Buat laporan ke Jabatan Pendidikan Negeri. Gerakkan rakan-rakan yang masih tidur. 8. Tatacara Guru / Warden Asrama. 3. 4. 4. 7. 3 . 2. 2. 1. 5. 1. Laporkan kepada guru dan pengawas asrama Tatacara Guru / Warden / PK HEM.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful