POLISI KESELAMATAN PENCEGAHAN KEBAKARAN

Pendahuluan. Kebelakangan ini isu masalah kebakaran di sekolah menjadi isu hangat diperkatan di media masa.Di Sarawak, terdapat dua kes menonjol, iaitu di Sessang dan Sk Iban Union, Sibu yang melibatkan kebakaran asrama. Dalam kedua-dua kes, beberapa nyawa pelajar telah diragut api. Laporan umum menyebutkan tentang perlunya sekolah mempunyai dan menyediakan set- set peraturan serta kawalan untuk mencegah kebakaran berlaku. Untuk mengelakkan tuduhan liar daripada pihak awan tentang longgarnya peraturan-peraturan di sekolah maka adalah perlulah sekolah mendokumentasikan segala peraturan serta langkah dan tatacara tindakan yang sedia ada yang perlu diambil apabila berlaku kebakaran. Definisi. Merupakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa menghadapi kejadian-kejadian sehingga melibatkan kerosakan harta benda atau / dan kehilangan nyawa apabila berlaku kebakaran. Objektif. 1. 2. 3. 4. Mengenalpasti punca-punca berlakunya kebakaran. Membenteras kejadian kebakaran di sekolah. Mewujudkan sausana selamat di sekolah. Melahirkan warga sekolah yang sentiasa peka terhadap bahayanya kebakaran.

Punca-Punca Kebakaran. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Litar Pintas Sabotaj Wayar dan suis terdedah Penggunaan alat eletrik yang rosak Menyambung wayar eletrik secara “illegal” oleh pelajar Pengunaan lilin dan pelita di asrama. Membakar samah didalam / dekat bangunan sekolah. 1

3. Memastikan sampah yang dibakar tidak di dalam atau dekat bangunan sekolah. Mengingatkan pelajar tentang tatacara tindakan yang perlu diambil sekiranya berlaku kebakaran di kawasan sekolah. 2. Mematuhi peraturan-peraturan sekolah. Menyediakan kemudahan alat pemadam api di semua bangunan di sekolah dan memastikan keadaannya sentiasa baik. Memberi didikan kepada anak-anak tentang bahayanya arus eletrik. 4. Peranan Guru / Warden Asrama / Pentadbir. 7. 2. Peranan Ibubapa. 1. segera. suis rosak dan lain-lain. Menyebarkan maklumat berkaitan kebakaran melalui poster. Melaporan kegunaan pelita dan lilin. 6. 4. 1. Mengadakan program kesedaran dan latihan kebakaran bersama Jabatan Bomba dan Penyelamat. 5. Membaiki dan mengganti sebarang komponen elektrki yang rosak dengan kada segera. Mewujudkan keadaan selesa di asrama agar ianya tidak begitu sesak sehingga boleh melambatkan proses pengosongan apabila berlaku kebakaran. 1. 3. Melapor kerosakan pada suis. wayar dan alat eletrik di sekolah. risalah dan ceramah. PANDUAN KESELAMATAN SEKIRANYA BERLAKU KEBAKARAN. Memaklumkan guru tentang sebarang aktiviti memasak tidak dilakukan di dalam bangunan kecuali dalam dapor yang dikhskan. 2.Peranan Murid. Langkah-langkah Pencegahan Kebakaran ( Langkah awal ) Tatacara Murid. 1. Meronda kawasan sekolah setiap masa.. 7. Laporkan kepada guru sekiranya ada terjumpa wayar terdedah. Tidak menggunakan sebarang peralatan elektrik tanpa pengetahuan dan kebenaran guru. 5. Jangan menyambung wayar sesuka hati. Sentiasa mengingatkan anak-anak supaya mematuhi semua peraturan sekolah. 2 . 6.

api!. Bunyikan loceng kecemasan. Uruskan tuntutan Insurans Takaful sekiranya ada pelajar jadi mangsa. Buat laporan ke Jabatan Pendidikan Negeri. 1. 3 . 1. Telefon Bomba dan Polis Bantu dan kawal pelajar keluar daripada kawasan kebakaran Ambil kedatangan pelajar Hubungi ambulan / Hospital Buat laporan bertulis di Balai Polis tentang sebarang kehilangan dan kerosakan. 5. 3. Selepas mendapat kelulusan Pengetua. 2. Tatacara Pelajar. Menjerit “api!. 7. Mengadakan latihan kebakaran sekurang-kurangnya sekali setahun. Laporkan juga sekira terjumpa pelajar lain yang menggunakan alat elektrik seperti heater dan seterika. Gerakkan rakan-rakan yang masih tidur. 2. Tatacara Guru / Warden Asrama. ketua kerani tadbir boleh mengarahkan PAR menggantikan / membaiki bahagian yang rosak. Hubungi ibubapa jika ada pelajar terlibat sebagai mangsa. Apabila Kebakaran Berlaku. Sebarang laporan kerosakan eletrik yang diterima daripada pelajar mesti dicatat dalam borang untuk maklumam Pengetua . 2. 4. 6. Menyediakan alat-alat pemadam api di bangunan-bangunan sekolah.2. Laporkan kepada guru dan pengawas asrama Tatacara Guru / Warden / PK HEM. Bergerak ke kawasan yang lapang untuk diambil kedatangan. 5. api!”. 8. 3. Kerap buat rondaan. 1. 3. 5. 4. Begitu juga buat laporan kepada guru tentang penggunaan pelita dan lilin. 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful