P. 1
Rpt Mate Ting 1 Pbs 2012

Rpt Mate Ting 1 Pbs 2012

|Views: 1,150|Likes:

More info:

Published by: Nurain Jinal Ahbidin on Jul 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2013

pdf

text

original

SMK MUADZAM JAYA RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN 2012 MATEMATIK TINGKATAN 1 Bul an Mingg u 1 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil

Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 1. NOMBOR BULAT (i) Membilang, membaca dan 1.1 Memahami konsep menulis nombor nombor bulat. bulat (ii) Mengenal pasti nilai tempat dan nilai setiap digit dalam nombor bulat. (iii) Membundarkan nombor bulat. Standard Prestasi Deskriptor B1D1 Mengetahui perkara asas tentang nombor. B2D1 Mengetahui dan memahami Nombor Bulat. B3D1 Melakukan pembundaran dan operasi asas ke atas Nombor Bulat. Eviden B1D1E1 Membilang, menyebut dan menulis nombor bulat sehingga juta. B2D1E1 Kenal pasti nilai tempat dan nilai digit nombor bulat sehingga juta. B3D1E1 Membundarkan nombor bulat.

Jan

2

1.2 Melakukan pengiraan yang melibatkan penambahan dan penolakan nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

(i) Menambah nombor bulat. (ii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan penambahan nombor bulat. (iii) Menolak nombor bulat. (iv) Menyelesaikan masalah yang melibatkan penolakan nombor bulat.

B3D1 Melakukan pembundaran dan operasi asas ke atas Nombor Bulat.

B3D1E2 Melakukan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi ke atas nombor bulat.

1

1.3

Melakukan pengiraan yang melibatkan pendaraban dan pembahagian nombor bulat untuk menyelesaikan masalah.

(i) Mendarab dua atau lebih nombor bulat. (ii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan pendaraban nombor bulat. (iii) Membahagi suatu nombor bulat dengan suatu nombor bulat yang lebih kecil. (iv) Menyelesaikan masalah yang melibatkan pembahagian nombor bulat.

Bula n Jan

Mingg u 3

Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 1.4 Melakukan pengiraan (i) Melakukan pengiraan yang yang melibatkan melibatkan gabungan sebarang gabungan operasi operasi tambah, tolak, tambah, darab dan bahagi nombor tolak, darab dan bahagi bulat untuk nombor bulat menyelesaikan masalah. termasuk menggunakan tanda kurung. (ii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi tambah, tolak, darab dan bahagi nombor bulat

Standard Prestasi Deskriptor B4D1 Melakukan operasi gabungan yang melibatkan nombor bulat. Eviden B1D1E1 Membilang, menyebut dan menulis nombor bulat sehingga juta.

B5D1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi.

B5D1E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi nombor bulat, pecahan dan nombor perpuluhan.
2

termasuk penggunaan tanda kurung. B6D1 Menyelesaikan masalah dalam suatu situasi. Bula n Jan Mingg u 4 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 2. (iii) Melengkapkan sebutan dalam urutan nombor yang diberi. (ii) Melanjutkan urutan nombor. B2D2 Mengetahui dan Menyatakan perbezaan antara nombor ganjil 3 . B3D2E1 Melengkapkan sebutan dalam urutan nombor yang diberi. (i) Menerangkan pola bagi satu urutan nombor yang diberi. 3 4.2 Mengenal nombor (i) Mengenal pasti dan genap dan menghuraikan nombor genap nombor ganjil dan dan nombor ganjil. B6D1E1 Menyelesaikan masalah matematik dalam suatu situasi dengan kaedah penemuan baru. Melanjutkan urutanurutan nombor. membuat (ii) Membuat pernyataan umum pernyataan umum berkenaan dengan nombor berkenaan genap dengan nombor Standard Prestasi Deskriptor Eviden B2D2E2 Menyenaraikan nombor ganjil dan nombor genap.. (iv) Membina urutan nombor berdasarkan pola yang diberi. B2D2E1 Menghuraikan bentuk urutan nombor yang diberi.1 Mengenal dan melanjutkan urutan dan pola nombor yang terbentuk dengan membilang secara menaik dan secara menurun dalam selang pelbagai saiz. B2D2 Mengetahui dan memahami pola dan urutan nombor. URUTAN DAN POLA NOMBOR 2. B3D2 Menentukan urutan dan pola nombor.

(ii) Menentukan sama ada nombor yang diberi adalah nombor perdana. B3D2E3 Menentukan faktor dan faktor perdana bagi suatu nombor bulat. (i) Mengenal pasti faktor-faktor perdana daripada senarai faktorfaktor. 2. B3D2 Menentukan urutan dan pola nombor. dan nombor ganjil. 2. Mencari faktor-faktor perdana bagi nombor bulat. dengan nombor genap.4 5 Memahami ciri-ciri dan menggunakan pengetahuan tentang faktor bagi nombor bulat.3 Memahami ciri-ciri nombor perdana. (i) Mengenal pasti ciri-ciri nombor perdana. 2.tersebut. (i) Menyenaraikan faktor-faktor bagi suatu nombor bulat.5 Memahami ciri-ciri dan menggunakan pengetahuan tentang faktor perdana bagi nombor bulat. (ii) B2D2E3 Mengenalpasti ciri-ciri nombor perdana. (ii) Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor bagi suatu nombor bulat yang lain. (iii) Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor perdana bagi suatu nombor bulat yang lain. memahami pola dan urutan nombor. B3D2E2 Menentukan nombor perdana. 4 . (iii) Menentukan kesemua nombor perdana yang kurang daripada100.

2. B4D2 Menyelesaikan urutan dan pola nombor. (ii) Menentukan sama ada suatu nombor adalah gandaan bagi suatu nombor yang lain. B4D2E4 Menentukan FSTB bagi dua atau tiga nombor. B4D2E3 Mencari faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor. 5 2. Eviden B2D2E4 Menyenaraikan gandaan nombor-nombor bulat. (iii) Menentukan FSTB bagi dua atau tiga nombor yang diberi.8 Memahami dan menggunakan pengetahuan faktor sepunya dan Faktor Sepunya Terbesar (FSTB) suatu nombor bulat. (iii) Menentukan GSTK bagi dua atau tiga nombor yang diberi Standard Prestasi Deskriptor B2D2 Mengetahui dan memahami pola dan urutan nombor.Bula n Jan Mingg u 5 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 2. gandaan sepunya dan (ii) Menentukan sama ada satu Gandaan Sepunya Terkecil nombor adalah gandaan (GSTK) suatu nombor bulat sepunya bagi dua atau tiga nombor yang diberi.7 Memahami ciri-ciri (i) Mencari gandaan sepunya dan menggunakan bagi dua atau tiga nombor pengetahuan tentang bulat. B4D2E2 Menentukan GSTK bagi dua atau tiga nombor. gandaan bagi nombor bulat. (i) Mencari faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat. B4D2E1 Mencari gandaan sepunya bagi dua atau tiga nombor. (ii) Menentukan sama ada suatu nombor adalah faktor sepunya bagi dua atau tiga nombor bulat yang diberi.6 Memahami dan (i) Menyenaraikan gandaan bagi menggunakan pengetahuan nombor bulat. 5 .

B2D3E2 Menukar nombor bercampur kepada pecahan tak wajar dan sebaliknya. 6 .3 Memahami konsep (i) Mengenal nombor nombor bercampur dan perwakilannya. tentang pecahan setara (ii) Menentukan sama ada dua pecahan yang diberi adalah setara. bercampur.1 Memahami dan (ii) Menerangkan pecahan menggunakan pengetahuan sebagai sebahagian daripada tentang pecahan sebagai keseluruhan. (iv) Menyusun pecahan dalam tertib menaik dan menurun. (iii) Membandingkan nilai bagi dua pecahan yang diberi. B2D3E1 Mencari pecahan setara bagi pecahan yang diberi. 3. 3. PECAHAN (i) Menyebut suatu pecahan. pecahan wajar dan pecahan tak wajar. (iii) Menulis suatu nombor bercampur berdasarkan gambar Standard Prestasi Deskriptor B1D1 Mengetahui perkara asas tentang nombor Eviden B1D1E2 Mengenalpasti pecahan. nombor bercampur. (ii) Mewakilkan suatu nombor bercampur dengan gambar rajah. 3. (v) Mempermudahkan suatu pecahan kepada sebutan terendah. (iv) Menulis pecahan berdasarkan gambar rajah yang diberi. nombor yang mewakili (iii) Mewakilkan suatu sebahagian daripada pecahan dengan gambar keseluruhan. rajah. B2D3 Mengetahui dan memahami nilai Pecahan.Bula n Feb Mingg u 6 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 6.2 Memahami dan (i) Mencari pecahan setara menggunakan pengetahuan bagi pecahan yang diberi.

Standard Prestasi Deskriptor Eviden B3D3 B3D3E1 Melakukan operasi asas ke Melakukan operasi atas Pecahan. 3. B1D1 Mengetahui perkara asas tentang nombor B1D1E2 Mengenalpasti pecahan. e) Nombor bercampur.4 Memahami konsep pecahan wajar dan pecahan tak wajar. Bula n Feb Mingg u 8 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: (i) Melakukan penambahan 3. b) Pecahan dengan penyebut yang berbeza. (i) Mengenal pecahan wajar dan pecahan tak wajar daripada pecahan yang diberi. (iv) Membanding dan menyusun nombor bercampur pada garis nombor. (iii) Menukar pecahan tak wajar kepada nombor bercampur. d) Pecahan dan nombor bercampur.5 Memahami konsep penambahan dan penolakan melibatkan: a) Pecahan dengan penyebut pecahan untuk yang sama. c) Nombor bulat dan pecahan.rajah yang diberi. menyelesaikan masalah. nombor bercampur. pecahan wajar dan pecahan tak wajar. (ii) Menukar nombor bercampur kepada pecahan tak wajar. darab dan bahagi ke atas 7 . tambah. tolak. (ii) Melakukan penolakan melibatkan: a) Pecahan dengan penyebut yang sama. b) Pecahan dengan penyebut yang berbeza.

8. (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan pendaraban pecahan. (iii) Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan dan penolakan pecahan. b) Pecahan dengan pecahan. d) Nombor bercampur dengan nombor bercampur. c) Nombor bulat dengan pecahan.6 Memahami konsep (i) Mendarab: pendaraban dan a) Nombor bulat dengan pembahagian pecahan untuk pecahan atau menyelesaikan masalah. c) Pecahan dengan pecahan. (iv) Menyelesaikan masalah melibatkan pembahagian pecahan.9 c) Nombor bulat dan pecahan. 3. e) Nombor bercampur. Bula n Mingg u Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: Standard Prestasi Deskriptor Eviden 8 . pecahan. d) Pecahan dan nombor bercampur. nombor bercampur. b) Pecahan dengan nombor bulat. iii) Membahagi: a) Pecahan dengan nombor bulat.

B6D1E1 Menyelesaikan masalah matematik dalam suatu situasi dengan kaedah penemuan baru. pendarabaan dan pembahagian pecahan untuk menyelesaikan masalah. c) Menukar pecahanpecahan kepada nombor-nombor perpuluhan dan sebaliknya.1 Memahami hubungan antara perpuluhan dan pecahan. penolakan. i) Mewakilkan pecahan-pecahan dan sebagai nombor-nombor perpuluhan dan sebaliknya. 9 .7 Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. (i) Melakukan pengiraan melibatkan gabungan operasi penambahan. B5D1E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi nombor bulat. B6D1 Menyelesaikan masalah dalam suatu situasi. 100 dan 1000 sebagai perpuluhan. iv) Menukar pecahan kepada perpuluhan dan begitu juga sebaliknya. (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan. iii) Membaca dan menulis perpuluhan sehingga ‘perseribu’. penolakan. b) Mewakilkan pecahanpecahan dengan penyebut 10. ii) Mewakilkan pecahan dengan penyebut 10. PERPULUHAN Mac 10 4. penolakan. 100 dan 1000 sebagai nombornombor perpuluhan. B5D1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi. B2D4 Mempunyai kefahaman tentang hubungan antara nombor perpuluhan dengan pecahan dan nilai nombor perpuluhan. pendaraban dan pembahagian pecahan termasuk penggunaan tanda kurung. 7. B2D4E1 a) Mewakilkan pecahanpecahan dan sebagai nombor-nombor perpuluhan dan sebaliknya. pendaraban dan pembahagian pecahan termasuk penggunaan tanda kurung.Feb 9 3. pecahan dan nombor perpuluhan.

(iii) Menyusun perpuluhan dalam tertib menaik dan menurun. (iii) Membahagi: a) Perpuluhan dengan nombor bulat. (iv) Membundarkan perpuluhan kepada nombor bulat yang terhampir atau sehingga kepada tiga tempat perpuluhan.2 Memahami konsep nilai (i) Menyatakan nilai tempat dan tempat dan nilai setiap digit nilai bagi setiap digit dalam dalam perpuluhan. 10 . (iii) Menolak perpuluhan. tolak. Eviden B2D4E2 Menyatakan setiap nilai tempat dan nilai digit dalam nombor-nombor perpuluhan. perpuluhan. B2D4E3 Membandingkan nilainilai bagi dua nombor perpuluhan. (iv) Menyelesaikan masalah melibatkan penolakan perpuluhan.3 Memahami konsep penambahan dan penolakan perpuluhan untuk menyelesaikan masalah. 11 4. B3D4E2 Melakukan operasi tambah. (i) Menambah perpuluhan. (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan penambahan perpuluhan. Standard Prestasi Deskriptor B2D4 Mempunyai kefahaman tentang hubungan antara nombor perpuluhan dengan pecahan dan nilai nombor perpuluhan. darab dan bahagi ke atas nombor perpuluhan.4 Memahami konsep pendaraban dan pembahagian perpuluhan untuk menyelesaikan masalah. B3D4 Melakukan pembundaran dan operasi asas ke atas nombor perpuluhan. 12 4. 11 . (ii) Membandingkan dua nilai perpuluhan yang diberi.Bula n Mac Mingg u 10 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 4. (i) Mendarab dua atau lebih perpuluhan. (ii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan pendaraban perpuluhan. B3D4E1 Membundarkan nombor perpuluhan.

Standard Prestasi Deskriptor B5D1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi. masalah.5 Melakukan pengiraan (i) Melakukan pengiraan melibatkan gabungan melibatkan gabungan operasi operasi penambahan. penambahan. penolakan. B6D1E1 Menyelesaikan masalah matematik dalam suatu situasi dengan kaedah penemuan baru. Eviden B5D1E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan gabungan operasi nombor bulat. c) Perpuluhan dengan pecahan. B6D1 Menyelesaikan masalah dalam suatu situasi. penolakan. begitu juga sebaliknya. . pecahan dan nombor perpuluhan. termasuk penggunaan tanda kurung. B2D5E1 Memberikan peratusan satu kuantiti. 8.1 Memahami konsep daripada setiap 100 bahagian peratusan dan hubungan (ii) Menukarkan pecahan dan antara peratusan dengan perpuluhan kepada peratusan dan pecahan atau perpuluhan.b) Perpuluhan dengan perpuluhan. pendaraban. dan pendaraban dan pembahagian pembahagian perpuluhan perpuluhan. termasuk untuk menyelesaikan penggunaan tanda kurung. (iv) Menyelesaikan masalah melibatkan pembahagian perpuluhan. B2D5E2 Menukar pecahan dan nombor perpuluhan kepada peratus dan 11 B2D5 Memahami konsep peratusan. Bula n Mac Mingg u 12 April 13 . pendaraban dan pembahagian perpuluhan. 14 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 4. (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan gabungan operasi penambahan. penolakan. PERATUSAN (i) Menyatakan peratusan sebagai bilangan bahagian 5.

B2D6E1 Membandingkan nilainilai bagi dua integer dengan menggunakan simbol > dan <. (iii) Mencari nilai keseluruhan apabila diberi nilai sebahagian dan peratusan bahagiannya. B2D6 Mengetahui dan memahami nilai integer.1 Memahami dan integer.sebaliknya. (v) Menyelesaikan masalah melibatkan peratusan. B6D1 Menyelesaikan masalah dalam suatu situasi. Bula n Mingg u April 15 . B5D2E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan peratusan. (iv) Menyusun integer dalam urutan.2 Melakukan pengiraan dan menyelesaikan masalah melibatkan peratusan. B6D1E1 Menyelesaikan masalah matematik dalam suatu situasi dengan kaedah penemuan baru. INTEGER (i) Membaca dan menulis 6. (iii) Membandingkan nilai dua integer. (ii) Mewakilkan integer pada garis nombor. B4D4 Membuat pengiraan melibatkan peratus. (ii) Mencari peratusan suatu nilai apabila diberi nilai tersebut dan nilai keseluruhan. Eviden B1D1E3 Menyebut dan menulis integer. 12 . B5D2 Menyelesaikan masalah yang melibatkan peratusan. B4D4E1 Mencari peratusan kenaikan atau penurunan. (v) Menulis nombor positif atau nombor negatif untuk mewakilkan kata Standard Prestasi Deskriptor B1D1 Mengetahui perkara asas tentang nombor. (iv) Mencari peratusan bagi suatu kenaikan atau penurunan . menggunakan pengetahuan integer. 16 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 6. (i) Mencari suatu nilai apabila diberi peratusan nilai tersebut dan nilai keseluruhan. 5.

6. B1D2 B1D2E1 Mengetahui perkara asas Menggunakan abjad tentang algebra. Mei 17 UNGKAPAN ALGEBRA (iv) Menyelesaikan masalah melibatkan penolakan integer. B4D3 Melakukan operasi yang melibatkan gabungan jenis-jenis nombor.1 Memahami konsep pembolehubah. (iv) Menyatakan sebutan serupa bagi suatu sebutan yang diberi. d) sebutan serupa dan tak serupa dengan satu pembolehubah. 7. e) sebutan serupa bagi sebutan yang diberi. b) penolakan. (i) Menambah integer. 13 .huraian. (i) Menggunakan huruf untuk mewakili pembolehubah. B2D7 b) sebutan algebra Mempunyai kefahaman dengan satu tentang Algebra. 7. (i) Mengenal pasti sebutan algebra dalam satu pembolehubah. B4D3E1 Melakukan pengiraan yang melibatkan manamana gabungan jenisjenis nombor. c) pekali dalam sebutan algebra dengan satu pembolehubah.2 Memahami konsep sebutan algebra. B5D3E1 Menyelesaikan masalah integer yang melibatkan: a) penambahan. (iii) Menolak integer. B2D7E1 Menyatakan: a) pembolehubah dalam satu situasi. (ii) Menyelesaikan masalah melibatkan penambahan integer. untuk mewakili pembolehubah. (ii) Mengenal pasti pekali bagi sebutan algebra dalam satu pembolehubah yang diberi. (ii) Mengenal pasti pembolehubah dalam situasi yang diberi. B5D3 Menyelesaikan masalah yang melibatkan integer. (iii) Mengenal pasti sebutan serupa dan sebutan tak serupa bagi suatu sebutan algebra dalam satu pembolehubah. 7.2 Melakukan pengiraan melibatkan penambahan dan penolakan integer untuk menyelesaikan masalah. pembolehubah.

B2D8 Mempunyai kefahaman tentang anggaran dalam ukuran asas. 20 8.3 Memahami konsep (i) Mengenal ungkapan ungkapan algebra. B1D3E2 Menimbang dan menyatakan jisim 14 B3D5 Memudahkan ungkapan algebra. (ii) Menentukan bilangan sebutan dalam ungkapan algebra yang diberi. Eviden B2D7E2 a) mengenal ungkapan algebra.. B1D3 Mengetahui perkara asas tentang ukuran. algebra. 8. (iv) Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan panjang. UKURAN ASAS Standard Prestasi Deskriptor B2D7 Mempunyai kefahaman tentang Algebra. (ii) Menukar unit metrik ukuran panjang (mm.2 Memahami konsep jisim untuk menyelesaikan masalah (i) Mengukur jisim objek. . cm.Bula n Mei Mingg u 18 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 7. B2D8E1 Menganggar dalam unitunit yang sesuai: a) panjang sesuatu objek B4D5E1 Menggunakan operasi asas untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan: a) panjang. B4D5 Menyelesaikan masalah berkaitan ukuran asas. 19 (i) Mengukur panjang objek. 18 . m dan km). cm.1 Memahami konsep panjang untuk menyelesaikan masalah. b) menentukan bilangan sebutan dalam ungkapan algebra. B1D3E1 Mengukur dan menyatakan panjang sesuatu objek menggunakan alat pengukur seperti pembaris dan pita ukur. (iii) Memudahkan ungkapan algebra dengan menggabungkan sebutan serupa. B1D3 Mengetahui perkara asas tentang ukuran. m dan km). 8. (iii) Menganggar panjang objek dalam unit yang sesuai. B3D5E1 Memudahkan ungkapan algebra dengan menggabungkan sebutan serupa. B2D8E2 Membuat penukaran unit-unit: a) panjang (mm.

minggu. bulan dan tahun). tertentu. minggu. hari. (iii) Menganggar jisim suatu objek dalam unit yang sesuai. kg. B1D3 Mengetahui perkara asas tentang ukuran. hari. tan). sesuatu objek menggunakan alat penimbang.3 Memahami konsep masa (i) Menentukan ukuran masa dalam saat. B2D8 Mempunyai kefahaman tentang anggaran dalam ukuran asas. Standard Prestasi Deskriptor B4D5 Menyelesaikan masalah berkaitan ukuran asas. Eviden B4D5E1 Menggunakan operasi asas untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan:-b)Jisim B1D3E3 Menyatakan: a) kesesuaian pengukuran masa bagi sesuatu peristiwa.jam. jam. minit. B2D8 Mempunyai kefahaman tentang anggaran dalam ukuran asas. jam. Memahami konsep masa dalam saat. minggu. bulan dan tahun. minit. minit. B2D8E2 Membuat penukaran unit-unit: b) jisim (mg. 8. g. B2D8E1 Menganggar dalam unitunit yang sesuai: b) jisim bagi sesuatu objek Bula n Jun Mingg u 21 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: (iv) Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan jisim. b) Masa dalam sistem 12 jam c) Masa dalam sistem 24 jam B2D8E2 Membuat penukaran unit-unit: c) masa (saat. yang sesuai bagi peristiwa minggu.(ii) Menukar unit metrik jisim (mg.hari.minit.bulan dan tahun). kg dan tan). 15 21. 22 (ii) Menukar unit ukuran masa (saat. bulan dan tahun. g. . hari. jam.

Eviden B1D4E1 Mengenalpasti sudut tirus.4 Memahami dan menggunakan waktu dalam sistem dua belas jam dan sistem dua puluh empat jam untuk menyelesaikan masalah. (iv) Menentukan tempoh masa antara dua waktu yang diberi. B2D9 Memahami konsep sudut dan garis. B4D5 Menyelesaikan masalah berkaitan ukuran asas.1 Memahami konsep sudut. (ii) Membaca dan menulis waktu dalam sistem dua puluh empat jam. 23 8. (ii) Menanda dan melabel sudut. sudut tegak. 25 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 9. Standard Prestasi Deskriptor B1D4 Mengetahui perkara asas tentang sudut.(iii) Menganggar jangka masa suatu peristiwa. SUDUT DAN GARIS (i) Mengenal sudut. (iii) Menukar waktu dalam sistem dua belas jam kepada sistem dua puluh empat jam dan begitu juga sebaliknya. Bula n Julai Mingg u 24 . (v) Menyelesaikan masalah yang melibatkan waktu. (iv) Menggunakan operasi asas aritmetik untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan masa. sudut cakah dan sudut refleks. (i) Membaca dan menulis waktu dalam sistem dua belas jam. B2D9E1 Menandakan dan melabelkan sudut. b) Menentukan tempoh masa antara dua masa yang diberi. B2D8E1 Menganggar dalam unitunit yang sesuai: c) tempoh masa bagi sesuatu peristiwa B4D5E1 Menggunakan operasi asas untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan: c) masa B2D8 Mempunyai kefahaman tentang anggaran dalam ukuran asas. B2D8E3 a) Menukar masa dalam sistem dua belas jam dan sistem dua puluh empat jam. 9. 16 .

(ii) Mengenal pasti garis serenjang. (iv) (v) Melukis sudut dengan Mengenal. (vi) Melukis sudut tirus. sudut tegak. cakah dan refleks. B2D9E2 Menentukan ciri-ciri: a) garis selari. B4D6 Membina sudut dan menyelesaikan masalah berkaitan ciri-ciri sudut. membanding dan mengkelas sudut tirus. cakah. Bula n Mingg u Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: Standard Prestasi Deskriptor Eviden 17 . b) Melukis sudut menggunakan protraktor.2 Memahami konsep garis selari dan garis serenjang. mengelaskan sudut sebagai tirus. (iii) Menyatakan bahawa sudut yang terbentuk daripada garis serenjang ialah 90° 25 9. membanding dan B3D6 Mengenalpasti dan menentukan jenis-jenis dan ciri-ciri sudut. b) garis serenjang. (viii) Menentusahkan bahawa sudut yang dihasilkan oleh satu putaran lengkap ialah 360°. B3D6E1 a) Mengukur sudut menggunakan protraktor. tegak. B2D9E3 Memahami sudut 90◦. sudut cakah dan sudut refleks menggunakan protraktor. protraktor. sudut tegak. B4D6E2 Menentukan: a) sudut-sudut pada garis lurus sama dengan 180◦. B2D9 Memahami konsep sudut dan garis. b) satu pusingan lengkap ialah 360◦. (i) Mengenal pasti garis selari. tegak.(iii) Mengukur sudut dengan protraktor. (vii) Menentusahkan bahawa sudut pada garis lurus bersamaan dengan 180°. B4D6E1 Melukis sudut tirus. dan refleks dengan protraktor. sudut cakah dan sudut refleks. c) Mengenal.

1 Memahami konsep poligon (ii) Menamakan poligon (segitiga. B3D7E1 Melakar poligon. B3D6E2 Menentukan: a) ciri-ciri sudut bertentangan bucu. Ogo s 27 POLIGON (i) Mengenal poligon. heptagon dan oktagon). B1D5 Mengetahui perkara asas tentang poligon. heptagon dan oktagon). pentagon. (iv) Menyelesaikan masalah yang B2D9 Memahami konsep sudut dan garis. sisi empat. pelengkap dan penggenap. (i) Mengenal pasti garis bersilang. heksagon. B2D10 Mengetahui dan memahami konsep poligon. 10. (iv) Melakar poligon. B3D7 Mengenalpasti dan menentukan ciri-ciri geometri poligon. B2D9E2 Menentukan ciri-ciri: c) garis bersilang. B4D6E3 Menyelesaikan masalah melibatkan sudut yang dibentuk oleh garis bersilang. melibatkan sudut yang dibentuk oleh garis bersilang B4D6 Membina sudut dan menyelesaikan masalah berkaitan ciri-ciri sudut. b) nilai sudut pada satu garis.3 Memahami dan menggunakan ciri sudut yang berkaitan dengan garis bersilang untuk menyelesaikan masalah. heksagon. penggenap dan pelengkap. (iii) Menentukan bilangan sisi. (ii) Menentukan ciri sudut bertentangan bucu.Julai 26 9. B2D10E1 Menamakan poligon (segi tiga. pentagon. bucu dan pepenjuru) bagi poligon. B1D5E1 Mengenalpasti ciri-ciri poligon. 10. (iii) Menentukan nilai sudut pada suatu garis lurus apabila nilai sudut bersebelahan diberi. B2D10E2 Menyatakan ciri-ciri (bilangan bagi sisi. B3D6 Mengenalpasti dan menentukan jenis-jenis dan ciri-ciri sudut. sisi empat. 18 . bucu dan pepenjuru poligon yang diberi.

Eviden B3D7E2 Menentu dan melukis garis-garis simetri bagi sesuatu bentuk. simetri suatu bentuk. (ii) Melukis segitiga menggunakan protraktor dan pembaris. (ii) Melengkapkan suatu bentuk apabila paksi simetri dan sebahagian daripada bentuk tersebut diberi.Bula n Ogo s Mingg u 28 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: (i) Menentukan dan melukis 10. 28 . (v) Menyelesaikan masalah B5D4 B5D4E1 19 . B3D7E4 Menyatakan ciri-ciri geometri segi tiga dan sisi empat yang berlainan dan menamakannya. b) Melukis reka bentuk menggunakan konsep simetri. B4D7 Membina bentuk geometri. (iii) Menyatakan ciri geometri segitiga yang berlainan jenis dan menamakan segitiga tersebut. Standard Prestasi Deskriptor B3D7 Mengenalpasti dan menentukan ciri-ciri geometri poligon.3 Mengenal pasti dan menggunakan ciri geometri segitiga untuk menyelesaikan masalah. (iv) Menentukan bahawa hasil tambah sudut-sudut pedalaman suatu segitiga ialah 180°. B4D7E2 Melukis segi tiga dan sisi empat dengan menggunakan protraktor dan pembaris. (i) Menentukan dan melukis garis simetri bagi segitiga yang diberi.2 Memahami konsep paksi simetri. B4D7E1 a) Melengkapkan suatu bentuk apabila sebahagian bentuk tersebut dan garis simetri diberi. B4D7 Membina bentuk geometri. (iii) Melukis corak menggunakan konsep simetri. 29 10. B3D7 Mengenalpasti dan menentukan ciri-ciri geometri poligon.

B3D7 Mengenalpasti dan menentukan ciri-ciri geometri poligon.4 Mengenal pasti dan (i) Menentukan dan melukis garis menggunakan ciri geometri simetri bagi sisi empat yang diberi. 31 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 10. B3D7E4 Menyatakan ciri-ciri geometri segi tiga dan sisi empat yang berlainan dan menamakannya. B5D4 Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut dalam poligon. sisi empat untuk (ii) Melukis suatu sisi empat menyelesaikan masalah. B4D7E2 Melukis segi tiga dan sisi empat dengan menggunakan protraktor dan pembaris. Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut dalam poligon. (iii) Menyatakan ciri geometri sisi empat yang berlainan jenis dan menamakan sisi empat tersebut. Bula n Ogo s Mingg u 30 . (iv) Menentukan bahawa hasil tambah sudut-sudut pedalaman suatu sisi empat ialah 360º.yang melibatkan segitiga. (v) Menyelesaikan masalah yang melibatkan sisi empat. Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut dalam: a) Segi tiga. menggunakan protraktor dan pembaris Standard Prestasi Deskriptor Eviden B4D7 Membina bentuk geometri. B5D4E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan sudut dalam: 20 .

Standard Prestasi Deskriptor Eviden 35 . (ii) Menentukan perimeter kawasan yang dilingkungi garis lurus. (iii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas. segiempat selari dan trapezium untuk menyelesaikan masalah. (i) Mengenal pasti tinggi dan tapak segitiga. segi empat selari dan trapezium. B3D8E1 Mencari perimeter bagi suatu gambarajah. 21 . (i) Mengenal pasti perimeter suatu kawasan.3 Memahami konsep luas segitiga. segiempat selari dan trapezium. (iii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan perimeter.2 Memahami konsep (i) Menganggar luas suatu bentuk luas segiempat tepat untuk menyelesaikan masalah (ii) Menentukan luas segiempat tepat. B3D8E2 Mencari luas b) segi tiga. 36 11. B4D8E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan: a) perimeter. B4D8 Menyelesikan masalah melibatkan perimeter dan luas. B3D8 Mencari perimeter dan luas. Bula n Sept Mingg u 33 . B3D8E2 Mencari luas a) segi empat tepat B4D8E1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan: b) luas B2D11E1 b) Menentukan tinggi dan tapak bagi segi tiga. 34 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: 11. B3D8 Mencari perimeter dan luas. B2D11 Mengetahui dan memahami konsep perimeter dan luas. B2D11 Mengetahui dan memahami konsep perimeter dan luas. B2D11E1 a) Menyatakan perimeter bagi suatu kawasan. (ii) Menentukan luas segitiga.1 Memahami konsep perimeter untuk menyelesaikan masalah.b) Sisi empat 32 11. segiempat selari dan trapezium. B3D8 Mencari perimeter dan luas. B4D8 Menyelesikan masalah melibatkan perimeter dan luas. PERIMETER DAN LUAS 11.

(iv) Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas segitiga.2 Memahami konsep isi padu kuboid untuk menyelesaikan masalah. 12. Standard Prestasi Deskriptor B4D9 Membuat model pepejal. B3D9E1 Melukis bentangan kubus dan kuboid. segi empat selari dan trapezium. Bula n Okt – Nov Mingg u 38 – 41 Standard Kurikulum Bidang/ Hasil Pembelajaran Objektif Pembelajaran Murid akan dapat: (iv) Membina model kubus dan kuboid dengan: a) Mencantumkan muka yangdiberi. B1D6 Mengetahui perkara asas tentang kubus dan kuboid. B2D12 Mengetahui dan memahami konsep kubus dan kuboid. b) Kertas kosong.(iii) Menentukan luas rajah yang terdiri daripada segitiga. kuboid. B2D12E1 Menyatakan ciri-ciri geometri bagi kubus dan kuboid. Eviden B4D9E1 Membuat model kubus dan kuboid.1 Memahami ciri geometri kubus dan kuboid. (iii) Melukis bentangan kubus dan kuboid pada: a) Grid segiempat sama. 12. (ii) Menyatakan ciri geometri kubus dan kuboid. segiempat selari dan trapezium. B4D8E2 Menyelesaikan masalah yang melibatkan luas segi tiga. B3D9 Menentukan ciri-ciri geometri bagi kubus dan kuboid. (i) Menganggar isi padu c) segi empat selari. B4D10 Mencari isi padu bentuk tiga matra. segiempat selari atau trapezium. B4D10E1 a) Menganggarkan isi padu kuboid. e) gabungan rajah. (ii) Menentukan isi padu kuboid. B4D8 Menyelesikan masalah melibatkan perimeter dan luas. 22 . segi empat tepat. segiempat tepat. d) trapezium. segiempat tepat. B1D6E1 Mengenalpasti objekobjek kubus dan kuboid. b) Mencari isi padu kuboid. Sept 37 12. PEPEJAL GEOMETRI (i) Mengenal pasti pepejal geometri. b) Melipatkan bentangan yang diberi.

23 . B5D5E1 Menyelesaikan masalah melibatkan isi padu kuboid. B5D5 Menyelesaikan masalah yang melibatkan isi padu pepejal.(iii) Menyelesaikan masalah yang melibatkan isi padu kuboid.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->