Teknik Membuat Topeng

Sejarah topeng Topeng adalah sesuatu yang universal di dalam pelbagai budaya dengan pelbagai tujuan termasuk untuk tujuan upacara, hiasan, persembahan, aksesori fesyen atau sekadar menyembunyikan rupa yang sebenar atau menjadi salah satu barang permainan untuk kana-kanak. Bahan-bahan yang digunakan adalah pelbagai jenis termasuk kertas, kayu dan plastik.

Variasi topeng Terdapat dua jenis topeng iaitu 2 dimensi dan 3 dimensi. Topeng 3 dimensi biasanya mempunyai bentuk berlekuk yang mengikut kontor wajah. Bentuk topeng boleh dibahagikan kepada jenis penuh, separuh, sarung dan kustom iaitu dibuat mengikut saiz muka individu. Artikel kali ini hanya menunjukkan cara membuat topeng 2 dimensi menggunakan kad manila. Teknik ini membolehkan anda membuat topeng yang lebih besar dari saiz muka anda Idea untuk muka boleh diambil dari pelbagai jenis buah-buahan, binatang, karakter kartun seperti Mickey Mouse, Spongebob Squarepants atau sensasi terbaru tanahair, hero animasi Boboi Boy.

Cara-cara membuat topeng dua dimensi Bahan-bahan: 1. Kad manila. 2. Kertas tebal 3. Gunting 4. Gam 5. Salotep 6. Medium warna - warna pensil, krayon atau warna poster air (dan berus) 7. Penebuk lubang 8. Gelang getah atau tali getah (ada dijual di kedai jahitan, biasanya untuk membuat seluar atau kain bercerut getah)

manggis. . Lukis gambar yang anda inginkan. gambar buah-buahan digunakan iaitu jambu air. Dalam contoh ini.1. Kemudian tebuk dan tandakan bahagian tengah dengan satu garisan. Gunting ikut bentuk dan tebuk lubang mata. 3. Kemudian tampal lapisan kedua kad manila di bahagian dalam supaya lebih keras. Ini untuk memastikan topeng anda tegak dan tidak senget. 2. tembikai dan mangga. Caranya adalah dengan menekap sekeping kertas A4 ke muka dan tanda kedudukan mata denga merasa kedudukannya pada kertas. Dapatkan ukuran jarak mata yang betul untuk memastikan kedudukan mata betulbetul pada lubang yang ditebuk. nenas.

4. krayon atau warna air untuk poster . Warnakan topeng menggunakan warna yang anda suka sama ada pensil warna. Tampalkan kertas keras yang dipotong seperti berikut di kiri dan kanan lubang mata seperti di bawah 5.

. dan jangan terlalu ketat hingga menyebabkan bahagian kertas keras terkoyak. Ikat gelang getah atau tali getah di bahagian kertas keras yang telah ditebuk lubang menggunakan tangan atau penebuk lubang Jangan terlalu longgar hingga terlondeh.6. tampalkan salotep pada bahagian pertemuan kertas keras dan topeng supaya tidak mudah terkoyak. Untuk menguatkan lagi topeng anda.

. Topeng telah siap untuk dipakai.7.