CIRI-CIRI WANITA SHOLEHAH -------------------------------------Tidak banyak syarat yang dikenakan oleh Islam untuk seseorang wanita untuk

menerima gelar sholehah, dan seterusnya menerima pahala syurga yang penuh kenikmatan dari Alloh SWT. Mereka hanya perlu memenuhi 2 syarat saja yaitu : 1. Taat kepada Alloh dan RasulNya 2. Taat kepada suami Perincian dari dua syarat di atas adalah sebagai berikut : 1. Taat kepada Alloh dan RasulNya, diantaranya : - Mencintai Alloh SWT dan Rasulullah SAW melebihi dari segala-galanya. - Wajib menutup aurat - Tidak berhias dan berperangai seperti wanita jahiliah - Tidak bermusafir atau bersama dengan lelaki dewasa kecuali ada bersamanya mahramnya. - Sering membantu lelaki dalam perkara kebenaran, kebajikan dan taqwa - Berbuat baik kepada ibu & bapak - Sentiasa bersedekah baik dalam keadaan susah ataupun senang - Tidak berkhalwat dengan lelaki dewasa - Bersikap baik terhadap tetangga 2. Taat kepada suami, diantaranya : - Memelihara kewajiban terhadap suami - Sentiasa menyenangkan suami - Menjaga kehormatan diri dan harta suaminya selama suami tiada dirumah. - Tidak cemberut dihadapan suami. - Tidak menolak ajakan suami untuk tidur - Tidak keluar tanpa izin suami. - Tidak meninggikan suara melebihi suara suami - Tidak membantah suaminya dalam kebenaran - Tidak menerima tamu yang dibenci suaminya. - Sentiasa memelihara diri, kebersihan fisik dan kecantikannya serta kebersihan rumahtangga.

Keindahan dunia dan kemewahannya memang banyak menjebak wanita ke perangkapnya. Bukan itu saja. maka tidak heran jika banyak wanita yang tidak menyadari bahwa dirinya telah lalai dari mengingat Alloh. . malahan syetan dengan mudah memperalatkannya untuk menarik kaum lelaki agar sama-sama bergelimang dengan dosa dan noda. sehingga dia merasa cenderung kepada apa yang telah aku sampaikan.” Sabda Rasulullah SAW : “Tidak sempurna iman seseorang dari kamu. ayat 23: “Maka sudahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai Tuhannya dan Alloh membiarkannya sesat berdasarkan ilmunya. Bukanlah faktor luar atau yang berbentuk material sebagaimana yang digembar-gemborkan oleh para pejuang hak-hak palsu wanita. Mudah tertipu dengan keindahan dunia. Tidak sedikit yang sanggup durhaka kepada Alloh SWT hanya kerana kenikmatan dunia yang terlalu sedikit. terlalu sibuk dengan tugas dan kegiatan luar atau memelihara anak-anak. dimana syetan akan mengarahkan hawa nafsu agar memainkan peranannya. Dan Alloh telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya.” (Riwayat Tarmizi) Mengingati Alloh SWT bukan saja dengan berzikir. Dan saat kelalaian ini pada hakikatnya merupakan saat yang paling berbahaya bagi diri mereka. Firman Alloh SWT di dalam surah al-Jathiah. Faktor-faktor tersebut ialah : Lupa mengingat Alloh. tetapi termasuklah menghadiri majlis-majlis ilmu.Faktor Yang Merendahkan Martabat Wanita Sebenarnya puncak rendahnya martabat wanita adalah datang dari faktor dalam.

khoirul mata’ al mar’atus sholich Dunia adalah perhiasan. perhiasan dunia yang baik adalah Wanita sholichah .Firman Alloh SWT didalam surah al-An’am: “Dan tidaklah penghidupan dunia ini melainkan permainan dan kelalaian dan sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. oleh karena itu tidakkah kamu berfikir. Lemah iman.” Mudah terpedaya dengan syahwat. Ad-dunya mata’ . Bersikap suka menunjuk-nunjuk.