1.

0

PENGENALAN Bermain merupakan perkara yang paling digemari oleh kanak-kanak.

Bermain merupakan proses semulajadi dan spontan. Bermain adalah kerja kanakkanak yang dapat menghasilkan pengalaman, pembelajaran dan kemahiran. Bermain juga membenarkan kanak-kanak melakukan aktiviti yang kreatif. Bagi kanak-kanak yang sedang membesar, bermain merupakan satu keperluan dan perkara yang menyeronokkan. Bermain juga tidak dianggap sebagai satu bebanan kepada mereka malahan ia merupakan satu kepuasan. Melalui aktiviti ini kanakkanak juga dapat belajar pelbagai perkara dan proses ini dikenali pembelajaran tidak formal.

Permainan pula merupakan salah satu alat pengukuhan dalam proses pengajaran dan pembelajaran Menurut Allessi & Trollip (1991) permainan ialah suatu aktiviti yang melibatkan proses pembelajaran secara tidak formal. Permainan mampu untuk mewujudkan suatu suasana yang dapat merangsangkan

pembelajaran atau penguasaan sesuatu kemahiran. Permainan tidak mempunyai tujuan yang jelas tetapi boleh berubah kepada sukan Permainan kecil adalah sangat penting dalam kehidupan kanak-

kanak.Permainan kecil boleh melibatkan koordinasi motor-kasar atau koordinasi motor-halus. Koordinasi motor-kasar melibatkan pergerakan otot-otot besar sepertimelompat, berlari dan lain-lain manakala koordinasi motor-halus melibatkan pergerakan otot-otot kecil seperti menggunting, melipat dan lain-lain. Antara ciri-ciri permainan kecil ialah melibatkan kemahiran-kemahiran asas, mempunyai

1

peraturan yang minimum, menggunakan peralatan yang sedikit, menggunakan ruang yangkecil atau sederhana serta mudah dijalankan

Pendidikan Jasmani merupakan subjek teras di setiap sekolah yang mana ianya tidak diabaikan kerana subjek ini melibatkan ketahanan fizikal dan mental malahan kita juga boleh melibatkannya dengan pendekatan rohaniah. Namun bagaimana pula dengan gerak kerja pendidikan jasmani di sekolah rendah yang kesemua pelajarnya lingkungan 7 tahun hingga 12 tahun.

Lingkungan umur tersebut merupakan lingkungan untuk mempelajari sesuatu yang baru. Ketika ini kanak-kanak suka akan sesuatu yang baharu malahan mereka juga akan lebih dekat dengan alam jika dipupuk. Hal ini disebabkan pertumbuhan mereka seiring dengan perkembangan otak dan minda mereka yang ingin mengenali dunia.

Maka, oleh itu, permainan kecil amat sesuai untuk mereka kerana ianya tidak melibatkan terlalu banyak pergerakan malahan ianya bertujuan untuk menyihatkan tubuh badan dan otak selain ianya juga menyeronokkan. Aplikasi permainan kecil ini melibatkan penggunaan bahan dan juga hanya menggunakan tempat yang sederhana sahaja.

2

0 DEFINISI PERMAINAN KECIL Permainan kecil amat penting dalam pertumbuhan kanak-kanak. Namun. TGFU mempunyai empat asas yang mana telah diterokai oleh Rod Thorpe dan David Bunker sekitar tahun 1970-an dan awal 1980an. Ianya juga meningkatkan daya kemahiran khusus sukan seperti melontar. Permainan kecil ini perlu diawasi oleh guru dan ianya juga berlaku dalam keadaan berkelompok. Setiap permainan kecil tersebut hendaklah berasaskan TGFU iaitu Teaching Games For Understanding. pendidikan jasmani yang sesuai untuk kanak-kanak ialah permainan kecil. 3. Ianya merupakan hal yang mnyeronokkan dan mencergaskan minda.0 PERMAINAN KECIL BERASASKAN TEACHING GAMES FOR UNDERSTANDING (TGFU). Perkembangan penggunaan asas TGFU ini semakin berkembang hingga ke hari ini setelah beberapa kajian dan sebab relevan dalam aplikasi TGFU. menangkap dan menyepak. 3 . Hal ini kerana program seperti permainan kecil ini menolong dalam pembangunan kemahiran asas motor seperti berlari dan melompat. Maka. permainan tersebut hendaklah berasaskan Teaching Games For Understanding yang mana ianya boleh membantu pertumbuhan dan perkembangan fizikal dan mental kanak. menurut Eisen (1998).2. kanak-kanak jika ditinggalakan bersendirian dengan apa sahaja alat permaianan. Tambahan pula. mereka akan bermain dengan alat-alat tersebut.

 Membangunkan semangat kesukanan yang baik. 2. Objektif Pembangunan Kognitif     Meningkatkan keupayaan mematuhi peraturan. Menolong dalam pemahaman peraturan. Objektif Pembangunan Kemahiran Motor.  Membangunkan semangat kerjasama.4.     Membangunkan kemahiran lokomotor.  Menggalakkan keadilan. Menggalakkan kreativiti dan imaginasi. Membangunkan kemahiran pengawalan bola. Objektif Pembangunan Afektif-sosial.0 OBJEKTIF-OBJEKIF PERMAINAN KECIL Terdapat tiga objektif utama yang telah disenaraikan oleh Bucher dan Thaxton (1979): 1.  Mempelajari hidup bersama dengan orang lain dalam situasi sosial. 4 .  Menggalakkan mematuhi peraturan-peraturan. 3. Membangunkan kecergasan fizikal. Menambah perbendaharaan kata kanak-kanak. Membangunkan kemahiran bukan lokomotor.  Membangunkan kualiti kepimpinan.

Senang untuk dijalankan. Ruang permainan yang sederhana atau kecil.5. KATEGORI SASARAN (TARGET) Menempatkan objek pada sasaran atau mendekati sasaran untuk mendapat mata. II. 6. Apabila hendak mengadakan sesuatu permainan kecil. 7. Mengumpul mata melalui menghantar ke gelanggang pihak lawan dengan syarat objek tersebut tidak dapat dihantar balik dalam kawasan gelanggang. Contoh: bowling. Sedikit atau tiada alat yang digunakan. KATEGORI JARING/DINDING (NET/WALL) Permainan dimainkan antara jaring atau atas dinding. 5 . 4. 6. Dari segi keselamatan. 3. guru hendaklah memastikan bahawa ruang. Memerlukan kemahiran-kemahiran asas. Perjalanan permainan data diubahsuai. Mengandungi peraturan-peraturan yang minimum. 5. guru haruslah memikirkan entang keblehan dan minat pelajar supaya tujuan kegiatan itu akan tercapai.0 CIRI-CIRI PENTING DALAM PERMAINAN KECIL 1.0 PENERANGAN 4 KATEGORI PERMAINAN KECIL BERASASKAN TGFU I. memanah dan golf. Tudak menggunakan masa yang panjang. 2. kawasan permainan dan peralatan yang akan digunakan itu adalah selamat.

 hoki Permainan ini juga merupakan kategori permainan serangan dan pertahanan.  Bolasepak permaianan ini merupakan asas permaianan yang berstrategi dan mempunyai ciri-ciri corak serangan.sementara pasukan lawan akan melakukan pertahanan bagi menghalang pasukan lawan melakukan jaringan. III. 6 . squash dan ping pong. KATEGORI SERANGAN ATAU PERTAHANAN Permainan kecil jenis serangan adalah satu permainan yang memerlukan pemain untuk melakukan serangan yang kerap dalam semua keadaan.permainan jenis ini memerlukan stamina yang tinggi bagi mengekalkan posisi dan serangan semasa permainan.semua gerakan atau serangan adalah memerlukan pemain untuk membuat pukulan serentak dengan serangan.terdapat beberapa jenis permainan yang sering kita main merupakan ketegori permainan serangan.Contoh: badminton.dalam permainan ini kebanyakan langkah yang digunakan adalah menyerang dalam pelbagai posisi.namun permainan ini memerlukan kayu atau stick hoki untuk membuat semua serangan.pemain akan melakukan serangan dari setiap penjuru untuk menghasilkan jaringan.

pemainan ini mengkehendaki serangan dilakukan arah gelanggang lawan dan lawan hendaklah membuat pertahanan bagi mengelakkan lawan mendapat mata. Kebiasaannya permainan ini adalah menggunakan alatan sebagai lat untuk memukul sebagi contoh permainan badminton. sepak takraw Permainan ini merupakan merupakan permainan tradisioanal yang permainan serangan. IV. KATEGORI MEMUKUL Permainan katogori memukul adalah satu permainan yang berorientasikan pukulan atau jenis-jenis pukulan.Jadi permainan kecil untuk katogosi pukulan juga adalah untuk sebgai tapak asas untuk memahirkan diri untuk menggunakan tangan dalam mengawal pergerakan bola seperti bola tampar dan boleh mengawal arah sasaran seperti permainan badminton yang dapat mengawal kekuatan pukulan dan pusingan agar mudah mengawal pergerakan 7 .permainan ini kategori adalah permainan gelaggang yang memerlukan pemain sentiasa melakukan serangan atau pertahanan bagi memastikan bola tidak jatuh ke kawasan kita.Terdapat juga permainan jenis pukulan yang tidak menggunakan alatan seperti bola tampar.requet di gunakan untuk memukul bulu tangkis.sukan ini adalah permainan yang menggunakan kekuatan tangan keseluruhannya.

0 CONTOH PERMAINAN KECIL BERASASKAN TGFU 1) KATEGORI SASARAN (TARGET) NAMA PERMAINAN : BALUNG BILANGAN PEMAIN : 3 orang pemain pada satu masa ALATAN : 3 skital besar. 4.Alatan yang di gunakan ialah requet iaitu sejenis alat untuk memukul bulu tangkis. 7. CARA DAN PERATURAN PERMAINAN: 1.Antara sukan-sukan jenis memukul adalah seperti berikut:  Badminton Adalah jenis permainan yang berorientasikan pukulan iaitu ianya perlu menggunakan alatan untuk memukul sasaran. 3. Ketiga-tiga pemain mesti berada di garisan yang ditetapkan ( sila rujuk rajah) 2. Pemain mestilah melontarkan kesemua gelung rotan ke dalam skital yang diletakkan. Setiap pemain dibekalkan 5 gelung rotan.bola dalam permainan. Pemain yang dapat memasukkan kelima-lima gelung rotan ke dalam skital dan paling cepat menyudahkan kesemuanya akan dikira 8 . 15 gelung rotan.

CARA PEMARKAHAN: · Setiap gelung yang dapat dimasukkan ke dalam skital akan diberi markah 10 mata. Jika gelung tersasar daripada skital peserta tidak akan mendapat sebarang markah. Permainan ini akan dimainkan secara berulang-ulang dengan 3 orang peserta yang seterusnya.sebagai pemenang. 5. CONTOH GAMBAR RAJAH : 1 9 . Pemain yang mendapat mata tertinggi akan dinobatkan sebagai pemenang.

3.(1) KATEGORI SASARAN (TARGET) NAMA PERMAINAN: X-BALING BILANGAN PEMAIN : Tiada had ALATAN: pundi kacang. Pemain dikehendaki membaling 2 pundi kacang pertama ke dalam besar. Setelah pemain tersebut menghabiskan balingan keenam-enam pundi kacang. bakul sederhana besar dan bakul kecil CARA DAN PERATURAN PERMAINAN : 1. pemain seterusnya pula akan bermain. Setiap pemain dibekalkan 6 pundi kacang setiap orang. bakul besar. dan akhir sekali. Setiap pemain mesti berada di garisan yang ditetapkan. dikehendaki kacang berikut ke dalam bakul kecil. dan seterusnya membaling 2 pundi kacang berikut ke bersaiz sederhana besar. bakul dalam bakul membaling 2 pundi 10 . 4. 2.

v. Setiap balingan pundi kacang yang memasuki bakul besar akan mendapat mata sebanyak 5 mata. Setiap balingan yang tidak memasuki bakul tidak akan mendapat apa-apa mata. Setiap balingan pundi kacang yang dapat memasuki bakul bersaiz sederhana besar akan mendapat 7 mata. 11 . ii. Pemenang akan dikira berdasarkan jumlah markah yang terkumpul paling tertinggi setelah keenam balingan Berjaya dimasukkan ke dalam bakul yang disediakan. Setiap balingan pundi kacang yang memasuki bakul kecil akan mendapat 10 mata.CARA PEMARKAHAN : i. iii. iv.

3. 2. 2.(1) KATEGORI PERMAINAN MEMUKUL ATAU MEMADANG NAMA PERMAINAN : TEMPAT Benten :gelanggang squash. 3. OBJEKTIF PERMAINAN: 1.atau Dinding. Sebagai langkah pengenalan untuk pemain kepada strategi permainan dan dan langkah-langkah yang diperlukan untuk bermain.permainan ini adalah menggunakan requet badminton dengan memukul bulu tangkis ke arah dinding agar dapat meneruskan pukulan sebagaimana permainan skuash. 12 . PENGENALAN: Permainan ini adalah gabungan antara permainan badminton dan skuash. Permainan ini adalah direka khusus untuk memahirkan pemain dengan asas pukulan yang betul dan mantap. Untuk membiasakan pemain dengan cara memegang dan mengawal alatan yang di gunakan untuk bermain seperti requet badminton atau squash. BILANGAN PEMAIN :2 orang dalam satu masa. Gunakan gelanggang squash atau tempat yang mempunyai dinding untuk bermain. tenis. Gunakan requet badminton untuk bermain Sediakan bulu tangkis yang di gunakan untuk bermain badminton. 4. CARA BERMAIN: 1. Gunakan dinding sebagai lawan dengan memukul bulu tangkis ke arah dinding seterusnya akan melantun semula.

13 . Pukulan tidak boleh kurang dari garisan satu meter jika tidak mata akan di berikan kepada lawan. 7. 6. Pemain yang gagal membalas pukulan tersebut di kira kalah dan mata akan di berikan kepada lawan.permainan ini memerlukan 6 biji bola untuk melaksanakannya. (1) KATEGORI PERMAINAN MEMUKUL ATAU MEMADANG NAMA PERMAINAN TEMPAT BILANGAN PEMAIN : sepak asas PERMAINAN:Padang bola :6 orang dalam 1 masa.ianya adalah suatu permainan yang digunakan memperkenalkan teknik permainan asas. PENGENALAN: permainan ini adalah satu jenis permainan asas bola sepak dan juga jenis-jenis permainan sepakan. Mata di kira mengikut kiraan permainan pimpong di mana secara bergilir-gilir pemain akan menyambut bulu tangkis secara bergilir-gilir.5.

OBJEKTIF PERMAINAN: 1. 4. Gunakan teknik asas sepakan dalam setiap sepakan. 14 .satu baris memnggunakan 5 kon. Seorang di hadapan dan juga seorang di belakang.melambung dan menyerang dan juga mengelecek kon. Latihan untuk mendisiplinkan pelajar sebagai langkah untuk memulakan permainan agar mudah untuk melatih sebuah pasukan yang kuat eengan adanya disiplin yang mantap. 2. 4.sepakan leret. Setiap pelajar di arahkan untuk mancari pasangan masing-masing dalam satu barisan. 5. Sediakan 3 biji bola. 3. Salah seorang pelajar akan menyepak bola ke arah rakannya dan rakannya menyambut bola tersebut.kon dan susun kon 3 baris. Setiap baris di letakkan 2 biji bola di depan dan di balakang. 2. Memahirkan para pelajar dengan sepakan asas sebelum bermain permainan yang sebenar. 3. CARA-CARA BERMAIN: 1. Adalah satu permainan asas sepakan untuk memperkenalkan kepada para pelajar cara untuk menyepak bola dengan tendangan asas. Adalah suatu strategi untuk para jurulatih untuk mengajar anak didik dan para pelajar tentang sepakan asas dalam permainan asas bola sepak. 6.

NAMA PERMAINAN: ALATAN :bola tenis. 15 .(1) KATEGORI JENIS JARING ATAU DINDING.bakul bola. Meningkatkan kemahiran membaling para pemain. BILANGAN PEMAIN :2 orang satu kumpulan. 2. Pemainan ini direka khusus untuk meningkatkan kerjasama para pemain antara satu sama lain. OBJEKTIF: 1.

2. 16 . CARA-CARA BERMAIN: 1. Dalam gelanggang hendaklah mempunyai 2 pasukan Setiap pasukan mempunyai 2 orang. (1) KATEGORI JARING DAN DINDING NAMA PERMAINAN: TUNG TUNG ALATAN: Bola tenis dan bakul. 3. Seorang membaling bola kearah dindinding untuk melantunkan Seorang lagi berperanan untuk menguti bola yang dilantunkan. 5. Bola yang terkeluar dari garisan belakang tidak boleh dikutip. Meletakkan penanda untuk membaling bola tenis dengan jarak 2 meter. ORGANISASI: a. Seorang pemain membaling bola kearah dinding dan melantunkannya sementara yang seorang lagi menyambut dan memasukkan bola tersebut didalam bakul. Permainan ini menggunakan masa bagi memastikan pemain dapat meletakkan bola sebanyak mungkin mengikut tempoh yang ditetapkan.3. b. 4. 4. Pemain hendaklah memasukkan bola sebanyak yang mungkin kedalam bakul. ORGANISASI: 1. 3. c. 2. Permainan dikendalikan sekurang-kurangnya dua orang. Bola yang telah jatuh dilarang sama sekali untuk di ambil. Bahagikan dua kumpulan. Permainan ini boleh di aplikasikan dalam permainan regu seperti tenis dauble dan juga badminton.

BILANGAN PEMAIN: Sekurang-kurangnya 2 orang. Jarak antara bakul dan dinding ialah 1 meter. Permainan dimulakan dengan seorang pelajar memasukkan bola tenis ke dalam bakul dengan melantunkan bola tenis tersebut ke dinding. CARA BERMAIN: 1.d. 2. Peserta yang membuat balingan bola tenis terbanyak di dalam bakul akan dikira pemenang. 17 . OBJEKTIF: Melatih kemahiran dalam menggunakan alatan dan tempat sekeliling. Permainan akan berlangsung selama 1 minit. Kedua-dua kemahiran menjadikan sesorang tersebut peka dan juga cekap dalam sesuatu permainan. 3.

Meletakkan dua kon dengan jarak 2 meter. c. 3. e. OBJEKTIF: Melatih kemahiran dalam menyerang dengan menggunakan kayu hoki. ORGANISASI : a. jaring gol. CARA BERMAIN: 1. BILANGAN PEMAIN:3 orang setiap kumpulan. d. Kumpulan A akan memulakan permainan manakala salah seorang daripada Kumpulan B akan menjaga tempat gol. Ahli Kumpulan A akan bergilir-gilir memukul pundi kacang dengan 18 . Kumpulan telah dibahagikan kepada dua: Kumpulan A dan Kumpulan B. Jarak antara kon tersebut pula 1 meter. Bahagikan dua kumpulan. f. kon dan pundi kacang. Salah seorang ahli dari kumpulan lawan menjaga tempat gol.(1) KATEGORI SERANGAN DAN PERTAHANAN NAMA PERMAINAN: Jaring Pundi Kacang ALATAN: Kayu hoki. b. Setiap kumpulan sekurang-kurangnya tiga orang. 2.5 meter daripada kon tersebut. Melatih kemahiran dalam pertahanan sepertimana posisi penjaga gol di tempat gol. Kedua-dua kemahiran menjadikan sesorang tersebut peka dan juga cekap dalam sesuatu permainan. Tempat memukul bola hoki adalah 1.

5. 8. 6. Jika kumpulan A berjaya membaling pundi kacang tersebut kepada ketiga-tiga ahli kumpulan A. 7. Mereka hendaklah memukul pundi kacang melalui laluan daripada kon tersebut untuk sampai kepada tempat gol. Jika pundi kacang berjaya dimasukkan. maka kumpulan A dikira kalah. Kemudian. permainan akan diteruskan dengan giliran kumpulan B untuk memukul pundi kacang tersebut. 19 .menggunakan kayu hoki. 4. kumpulan B akan mengambil pundi kacang tersebut dan mengejar ahli kumpulan B. Permainan akan dimainkan dengan tiga kai pusingan untuk menentukan pemenang.

20 . CARA BERMAIN: 1. : 3 orang setiap kumpulan BILANGAN PEMAIN ORGANISASI: a. OBJEKTIF: Melatih kemahiran dalam menyerang dengan menggunakan gelung. Gelung tersebut hendaklah masuk ke dalam kon. Setiap kumpulan sekurang-kurangnya 3 ahli. Letakkan penanda untuk tempat melontar dengan jarak 2 meter dari kon. Kumpulan A hanya boleh melontar gelung sebanyak tiga kali dengan hanya menggunakan satu gelung sahaja. 2. Letakkan satu kon di tempat yang rata. Kumpulan B pula berperanan untuk menganggu kumpulan A daripada berjaya memasukkan gelung ke dalam kon. 3. d. c. b.(1) KATEGORI SERANGAN DAN PERTAHANAN NAMA PERMAINAN: Gelung Kon ALATAN : Gelung. Kedua-dua kemahiran menjadikan sesorang tersebut peka dan juga cekap dalam sesuatu permainan. 4. Bahagikan dua kumpulan. Melatih kemahiran dalam pertahanan dengan mengganggu atau melengahkan kumpulan semasa bermain. Permainan dimulakan oleh kumpulan A yang memainkan peranan untuk melontar gelung. pundi kacang dan kon.

7. mereka dianggap kalah. 8.1 “lompat si katak lompat” Arahan 1) Apabila isyarat Mula diberi.5. Sekiranya kon tersebut jatuh sebelum kumpulan A berjaya memasukka gelung tersebut. peserta no 1 berlari ke hadapan dan melompat (dua belah kaki) dari satu gelung ke gelung yang lain sehingga gelung yang terakhir. 21 . Giliran diteruskan kepada kumpulan B untuk melontar gelung. Ahli kumpulan B akan cuba menjatuhkan kon tersebut dengan pundi kacang dengan jarak yang sama dengan tempat kumpulan A melontar gelung. 6.0 PERMAINAN KECIL/BERSYARAT YANG BOLEH DIAPLIKASIKAN KEPADA PELAJAR SEKOLAH RENDAH 8.

2) Dari gelung itu. 22 .  Guru memberikan arahan. 4) 5) Dengan itu peserta no 2 pun meneruskan perlumbaan itu.  Guru menentukan jarak sepanjang 30 meter dan meletakkan skitel di kiri (A) dan kanan (B) sebagai penanda. Setiap kumpulan besar diagihkan kepada 2 kumpulan kecil. Murid dikehendaki berlari dengan menarik bola menggunakan gelung rotan dari A ke B secara berganti-ganti. dia akan melompat keluar dan terus berlari ke tempat asal. Satu kumpulan berada di sebelah kanan dan satu kumpulan berada di sebelah kiri. 8. 1. Kumpulan yang selesai lebih awal dikira sebagai pemenang.2 “Tarik Bola Api” Peraturan :    Pelajar dipecahkan kepada 4 kumpulan besar. 3) Sambil melintas garisan dia akan mencuit tapak tangan peserta no 2.

 Ahli yang berjaya menyentuh skital tanpa disentuh oleh pemain lawan dikira selamat 23 . 8. belalang akan mengejar belatuk  Belatuk berlari ke kawasannya dan menyentuh skital yang diletakkan di belakang garisan.2. Kumpulan yang terlebih dahulu menamatkan aktiviti dikira sebagai pemenang.3 “Belalang Belatuk” Peraturan :  Murid dibahagikan 2 barisan iaitu belalang dan belatuk  Apabila guru menyebut belalang.

Hal ini kerana murid-murid perlu menumpukan sepenuh perhatian mereka sewaktu bermain dan memepunyai semangat untuk memenagi sesuatu permainan. permainan kecil/bersyarat ini juga memberikan keseronokan kepada murid-murid. Oleh sebab yang demikian. 24 . Selain itu. Permainan kecil juga memberi peluang kepada pelajar bersaing sesama mereka. Permainan kecil/bersyarat juga dapat meningkatkan konsentrasi murid-murid. Melalui persaingan yang sihat dapat membantu murid-murid untuk meningkatkan kemahiran mereka dan sekali gus membantu mereka mahir dalam kemahiran tersebut. Hal ini sekali gus dapat membantu murid-murid untuk memberi sepenuh tumpuan mereka sewaktu berada di dalam kelas. murid-murid akan menjadi seronok ketikan bermain dan sekali gus membantu mereka untuk menguasai keamahiran asas yang ingin diajar.9.0 PENUTUP Permainan kecil ini dapat mengeratkan hubungan sesama pelajar dan menerapkan semangat kesukanan dalam diri murid-murid. Hal ini kerana melalui permainan ini setiap pelajar diberi peluang untuk bermain dan menentukan srategi mereka sendiri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful