1.

0

PENGENALAN Bermain merupakan perkara yang paling digemari oleh kanak-kanak.

Bermain merupakan proses semulajadi dan spontan. Bermain adalah kerja kanakkanak yang dapat menghasilkan pengalaman, pembelajaran dan kemahiran. Bermain juga membenarkan kanak-kanak melakukan aktiviti yang kreatif. Bagi kanak-kanak yang sedang membesar, bermain merupakan satu keperluan dan perkara yang menyeronokkan. Bermain juga tidak dianggap sebagai satu bebanan kepada mereka malahan ia merupakan satu kepuasan. Melalui aktiviti ini kanakkanak juga dapat belajar pelbagai perkara dan proses ini dikenali pembelajaran tidak formal.

Permainan pula merupakan salah satu alat pengukuhan dalam proses pengajaran dan pembelajaran Menurut Allessi & Trollip (1991) permainan ialah suatu aktiviti yang melibatkan proses pembelajaran secara tidak formal. Permainan mampu untuk mewujudkan suatu suasana yang dapat merangsangkan

pembelajaran atau penguasaan sesuatu kemahiran. Permainan tidak mempunyai tujuan yang jelas tetapi boleh berubah kepada sukan Permainan kecil adalah sangat penting dalam kehidupan kanak-

kanak.Permainan kecil boleh melibatkan koordinasi motor-kasar atau koordinasi motor-halus. Koordinasi motor-kasar melibatkan pergerakan otot-otot besar sepertimelompat, berlari dan lain-lain manakala koordinasi motor-halus melibatkan pergerakan otot-otot kecil seperti menggunting, melipat dan lain-lain. Antara ciri-ciri permainan kecil ialah melibatkan kemahiran-kemahiran asas, mempunyai

1

peraturan yang minimum, menggunakan peralatan yang sedikit, menggunakan ruang yangkecil atau sederhana serta mudah dijalankan

Pendidikan Jasmani merupakan subjek teras di setiap sekolah yang mana ianya tidak diabaikan kerana subjek ini melibatkan ketahanan fizikal dan mental malahan kita juga boleh melibatkannya dengan pendekatan rohaniah. Namun bagaimana pula dengan gerak kerja pendidikan jasmani di sekolah rendah yang kesemua pelajarnya lingkungan 7 tahun hingga 12 tahun.

Lingkungan umur tersebut merupakan lingkungan untuk mempelajari sesuatu yang baru. Ketika ini kanak-kanak suka akan sesuatu yang baharu malahan mereka juga akan lebih dekat dengan alam jika dipupuk. Hal ini disebabkan pertumbuhan mereka seiring dengan perkembangan otak dan minda mereka yang ingin mengenali dunia.

Maka, oleh itu, permainan kecil amat sesuai untuk mereka kerana ianya tidak melibatkan terlalu banyak pergerakan malahan ianya bertujuan untuk menyihatkan tubuh badan dan otak selain ianya juga menyeronokkan. Aplikasi permainan kecil ini melibatkan penggunaan bahan dan juga hanya menggunakan tempat yang sederhana sahaja.

2

Maka. Hal ini kerana program seperti permainan kecil ini menolong dalam pembangunan kemahiran asas motor seperti berlari dan melompat. kanak-kanak jika ditinggalakan bersendirian dengan apa sahaja alat permaianan.2. Tambahan pula. mereka akan bermain dengan alat-alat tersebut. Ianya merupakan hal yang mnyeronokkan dan mencergaskan minda.0 PERMAINAN KECIL BERASASKAN TEACHING GAMES FOR UNDERSTANDING (TGFU). Perkembangan penggunaan asas TGFU ini semakin berkembang hingga ke hari ini setelah beberapa kajian dan sebab relevan dalam aplikasi TGFU. TGFU mempunyai empat asas yang mana telah diterokai oleh Rod Thorpe dan David Bunker sekitar tahun 1970-an dan awal 1980an. Permainan kecil ini perlu diawasi oleh guru dan ianya juga berlaku dalam keadaan berkelompok. 3. Setiap permainan kecil tersebut hendaklah berasaskan TGFU iaitu Teaching Games For Understanding. menangkap dan menyepak. Ianya juga meningkatkan daya kemahiran khusus sukan seperti melontar. pendidikan jasmani yang sesuai untuk kanak-kanak ialah permainan kecil. menurut Eisen (1998). Namun.0 DEFINISI PERMAINAN KECIL Permainan kecil amat penting dalam pertumbuhan kanak-kanak. permainan tersebut hendaklah berasaskan Teaching Games For Understanding yang mana ianya boleh membantu pertumbuhan dan perkembangan fizikal dan mental kanak. 3 .

0 OBJEKTIF-OBJEKIF PERMAINAN KECIL Terdapat tiga objektif utama yang telah disenaraikan oleh Bucher dan Thaxton (1979): 1.  Membangunkan kualiti kepimpinan.  Mempelajari hidup bersama dengan orang lain dalam situasi sosial. 3. Menolong dalam pemahaman peraturan.  Membangunkan semangat kerjasama. 2. Menambah perbendaharaan kata kanak-kanak.  Membangunkan semangat kesukanan yang baik. 4 .  Menggalakkan keadilan. Membangunkan kemahiran bukan lokomotor. Objektif Pembangunan Afektif-sosial.     Membangunkan kemahiran lokomotor.4. Membangunkan kemahiran pengawalan bola. Objektif Pembangunan Kemahiran Motor.  Menggalakkan mematuhi peraturan-peraturan. Membangunkan kecergasan fizikal. Objektif Pembangunan Kognitif     Meningkatkan keupayaan mematuhi peraturan. Menggalakkan kreativiti dan imaginasi.

5. 7. memanah dan golf.0 CIRI-CIRI PENTING DALAM PERMAINAN KECIL 1. kawasan permainan dan peralatan yang akan digunakan itu adalah selamat. guru hendaklah memastikan bahawa ruang. KATEGORI JARING/DINDING (NET/WALL) Permainan dimainkan antara jaring atau atas dinding. Contoh: bowling. Apabila hendak mengadakan sesuatu permainan kecil. 3. Mengandungi peraturan-peraturan yang minimum. 6.0 PENERANGAN 4 KATEGORI PERMAINAN KECIL BERASASKAN TGFU I. Memerlukan kemahiran-kemahiran asas. KATEGORI SASARAN (TARGET) Menempatkan objek pada sasaran atau mendekati sasaran untuk mendapat mata. Dari segi keselamatan. 5. 2. Tudak menggunakan masa yang panjang. Perjalanan permainan data diubahsuai. Mengumpul mata melalui menghantar ke gelanggang pihak lawan dengan syarat objek tersebut tidak dapat dihantar balik dalam kawasan gelanggang. II. 4. 6. Senang untuk dijalankan. guru haruslah memikirkan entang keblehan dan minat pelajar supaya tujuan kegiatan itu akan tercapai. 5 . Sedikit atau tiada alat yang digunakan. Ruang permainan yang sederhana atau kecil.

 Bolasepak permaianan ini merupakan asas permaianan yang berstrategi dan mempunyai ciri-ciri corak serangan.  hoki Permainan ini juga merupakan kategori permainan serangan dan pertahanan.pemain akan melakukan serangan dari setiap penjuru untuk menghasilkan jaringan.permainan jenis ini memerlukan stamina yang tinggi bagi mengekalkan posisi dan serangan semasa permainan.sementara pasukan lawan akan melakukan pertahanan bagi menghalang pasukan lawan melakukan jaringan. III. squash dan ping pong.terdapat beberapa jenis permainan yang sering kita main merupakan ketegori permainan serangan.dalam permainan ini kebanyakan langkah yang digunakan adalah menyerang dalam pelbagai posisi.Contoh: badminton. 6 . KATEGORI SERANGAN ATAU PERTAHANAN Permainan kecil jenis serangan adalah satu permainan yang memerlukan pemain untuk melakukan serangan yang kerap dalam semua keadaan.semua gerakan atau serangan adalah memerlukan pemain untuk membuat pukulan serentak dengan serangan.namun permainan ini memerlukan kayu atau stick hoki untuk membuat semua serangan.

Kebiasaannya permainan ini adalah menggunakan alatan sebagai lat untuk memukul sebagi contoh permainan badminton.sukan ini adalah permainan yang menggunakan kekuatan tangan keseluruhannya. IV. sepak takraw Permainan ini merupakan merupakan permainan tradisioanal yang permainan serangan.pemainan ini mengkehendaki serangan dilakukan arah gelanggang lawan dan lawan hendaklah membuat pertahanan bagi mengelakkan lawan mendapat mata. KATEGORI MEMUKUL Permainan katogori memukul adalah satu permainan yang berorientasikan pukulan atau jenis-jenis pukulan.Jadi permainan kecil untuk katogosi pukulan juga adalah untuk sebgai tapak asas untuk memahirkan diri untuk menggunakan tangan dalam mengawal pergerakan bola seperti bola tampar dan boleh mengawal arah sasaran seperti permainan badminton yang dapat mengawal kekuatan pukulan dan pusingan agar mudah mengawal pergerakan 7 .permainan ini kategori adalah permainan gelaggang yang memerlukan pemain sentiasa melakukan serangan atau pertahanan bagi memastikan bola tidak jatuh ke kawasan kita.requet di gunakan untuk memukul bulu tangkis.Terdapat juga permainan jenis pukulan yang tidak menggunakan alatan seperti bola tampar.

15 gelung rotan. CARA DAN PERATURAN PERMAINAN: 1. Pemain yang dapat memasukkan kelima-lima gelung rotan ke dalam skital dan paling cepat menyudahkan kesemuanya akan dikira 8 . 3. 7.bola dalam permainan. 4.Antara sukan-sukan jenis memukul adalah seperti berikut:  Badminton Adalah jenis permainan yang berorientasikan pukulan iaitu ianya perlu menggunakan alatan untuk memukul sasaran.Alatan yang di gunakan ialah requet iaitu sejenis alat untuk memukul bulu tangkis.0 CONTOH PERMAINAN KECIL BERASASKAN TGFU 1) KATEGORI SASARAN (TARGET) NAMA PERMAINAN : BALUNG BILANGAN PEMAIN : 3 orang pemain pada satu masa ALATAN : 3 skital besar. Setiap pemain dibekalkan 5 gelung rotan. Pemain mestilah melontarkan kesemua gelung rotan ke dalam skital yang diletakkan. Ketiga-tiga pemain mesti berada di garisan yang ditetapkan ( sila rujuk rajah) 2.

Permainan ini akan dimainkan secara berulang-ulang dengan 3 orang peserta yang seterusnya.sebagai pemenang. CARA PEMARKAHAN: · Setiap gelung yang dapat dimasukkan ke dalam skital akan diberi markah 10 mata. Jika gelung tersasar daripada skital peserta tidak akan mendapat sebarang markah. Pemain yang mendapat mata tertinggi akan dinobatkan sebagai pemenang. CONTOH GAMBAR RAJAH : 1 9 . 5.

Setelah pemain tersebut menghabiskan balingan keenam-enam pundi kacang. bakul sederhana besar dan bakul kecil CARA DAN PERATURAN PERMAINAN : 1. bakul besar. 4. dan seterusnya membaling 2 pundi kacang berikut ke bersaiz sederhana besar. Setiap pemain mesti berada di garisan yang ditetapkan. Setiap pemain dibekalkan 6 pundi kacang setiap orang. dikehendaki kacang berikut ke dalam bakul kecil. 2. 3. bakul dalam bakul membaling 2 pundi 10 . Pemain dikehendaki membaling 2 pundi kacang pertama ke dalam besar. pemain seterusnya pula akan bermain.(1) KATEGORI SASARAN (TARGET) NAMA PERMAINAN: X-BALING BILANGAN PEMAIN : Tiada had ALATAN: pundi kacang. dan akhir sekali.

Setiap balingan pundi kacang yang memasuki bakul kecil akan mendapat 10 mata. v. Setiap balingan yang tidak memasuki bakul tidak akan mendapat apa-apa mata. iv. Setiap balingan pundi kacang yang dapat memasuki bakul bersaiz sederhana besar akan mendapat 7 mata. ii. 11 . iii.CARA PEMARKAHAN : i. Setiap balingan pundi kacang yang memasuki bakul besar akan mendapat mata sebanyak 5 mata. Pemenang akan dikira berdasarkan jumlah markah yang terkumpul paling tertinggi setelah keenam balingan Berjaya dimasukkan ke dalam bakul yang disediakan.

Gunakan gelanggang squash atau tempat yang mempunyai dinding untuk bermain. BILANGAN PEMAIN :2 orang dalam satu masa.permainan ini adalah menggunakan requet badminton dengan memukul bulu tangkis ke arah dinding agar dapat meneruskan pukulan sebagaimana permainan skuash. 3. PENGENALAN: Permainan ini adalah gabungan antara permainan badminton dan skuash. 4. 2. 12 . OBJEKTIF PERMAINAN: 1. Gunakan dinding sebagai lawan dengan memukul bulu tangkis ke arah dinding seterusnya akan melantun semula. 2. tenis.atau Dinding. Gunakan requet badminton untuk bermain Sediakan bulu tangkis yang di gunakan untuk bermain badminton. Untuk membiasakan pemain dengan cara memegang dan mengawal alatan yang di gunakan untuk bermain seperti requet badminton atau squash. CARA BERMAIN: 1. Permainan ini adalah direka khusus untuk memahirkan pemain dengan asas pukulan yang betul dan mantap. 3. Sebagai langkah pengenalan untuk pemain kepada strategi permainan dan dan langkah-langkah yang diperlukan untuk bermain.(1) KATEGORI PERMAINAN MEMUKUL ATAU MEMADANG NAMA PERMAINAN : TEMPAT Benten :gelanggang squash.

Pemain yang gagal membalas pukulan tersebut di kira kalah dan mata akan di berikan kepada lawan. PENGENALAN: permainan ini adalah satu jenis permainan asas bola sepak dan juga jenis-jenis permainan sepakan.5. 6. Pukulan tidak boleh kurang dari garisan satu meter jika tidak mata akan di berikan kepada lawan. Mata di kira mengikut kiraan permainan pimpong di mana secara bergilir-gilir pemain akan menyambut bulu tangkis secara bergilir-gilir. 13 .ianya adalah suatu permainan yang digunakan memperkenalkan teknik permainan asas.permainan ini memerlukan 6 biji bola untuk melaksanakannya. (1) KATEGORI PERMAINAN MEMUKUL ATAU MEMADANG NAMA PERMAINAN TEMPAT BILANGAN PEMAIN : sepak asas PERMAINAN:Padang bola :6 orang dalam 1 masa. 7.

3.kon dan susun kon 3 baris. 4. Gunakan teknik asas sepakan dalam setiap sepakan. 2. Seorang di hadapan dan juga seorang di belakang.sepakan leret. Latihan untuk mendisiplinkan pelajar sebagai langkah untuk memulakan permainan agar mudah untuk melatih sebuah pasukan yang kuat eengan adanya disiplin yang mantap. Salah seorang pelajar akan menyepak bola ke arah rakannya dan rakannya menyambut bola tersebut.satu baris memnggunakan 5 kon.melambung dan menyerang dan juga mengelecek kon. 6. 3. Adalah satu permainan asas sepakan untuk memperkenalkan kepada para pelajar cara untuk menyepak bola dengan tendangan asas. 5. Adalah suatu strategi untuk para jurulatih untuk mengajar anak didik dan para pelajar tentang sepakan asas dalam permainan asas bola sepak. Memahirkan para pelajar dengan sepakan asas sebelum bermain permainan yang sebenar.OBJEKTIF PERMAINAN: 1. 2. Setiap pelajar di arahkan untuk mancari pasangan masing-masing dalam satu barisan. Setiap baris di letakkan 2 biji bola di depan dan di balakang. 14 . Sediakan 3 biji bola. 4. CARA-CARA BERMAIN: 1.

bakul bola. OBJEKTIF: 1. Pemainan ini direka khusus untuk meningkatkan kerjasama para pemain antara satu sama lain. NAMA PERMAINAN: ALATAN :bola tenis. 2. Meningkatkan kemahiran membaling para pemain.(1) KATEGORI JENIS JARING ATAU DINDING. BILANGAN PEMAIN :2 orang satu kumpulan. 15 .

ORGANISASI: 1. Dalam gelanggang hendaklah mempunyai 2 pasukan Setiap pasukan mempunyai 2 orang. c. Seorang membaling bola kearah dindinding untuk melantunkan Seorang lagi berperanan untuk menguti bola yang dilantunkan. Bola yang telah jatuh dilarang sama sekali untuk di ambil. Permainan ini boleh di aplikasikan dalam permainan regu seperti tenis dauble dan juga badminton. 16 . Seorang pemain membaling bola kearah dinding dan melantunkannya sementara yang seorang lagi menyambut dan memasukkan bola tersebut didalam bakul. (1) KATEGORI JARING DAN DINDING NAMA PERMAINAN: TUNG TUNG ALATAN: Bola tenis dan bakul. 4. Bola yang terkeluar dari garisan belakang tidak boleh dikutip. 2. Pemain hendaklah memasukkan bola sebanyak yang mungkin kedalam bakul. Permainan ini menggunakan masa bagi memastikan pemain dapat meletakkan bola sebanyak mungkin mengikut tempoh yang ditetapkan.3. Permainan dikendalikan sekurang-kurangnya dua orang. Meletakkan penanda untuk membaling bola tenis dengan jarak 2 meter. 3. b. 3. ORGANISASI: a. 2. CARA-CARA BERMAIN: 1. 4. 5. Bahagikan dua kumpulan.

Permainan akan berlangsung selama 1 minit. 17 .d. Jarak antara bakul dan dinding ialah 1 meter. 2. 3. Permainan dimulakan dengan seorang pelajar memasukkan bola tenis ke dalam bakul dengan melantunkan bola tenis tersebut ke dinding. BILANGAN PEMAIN: Sekurang-kurangnya 2 orang. Peserta yang membuat balingan bola tenis terbanyak di dalam bakul akan dikira pemenang. CARA BERMAIN: 1. Kedua-dua kemahiran menjadikan sesorang tersebut peka dan juga cekap dalam sesuatu permainan. OBJEKTIF: Melatih kemahiran dalam menggunakan alatan dan tempat sekeliling.

OBJEKTIF: Melatih kemahiran dalam menyerang dengan menggunakan kayu hoki. Tempat memukul bola hoki adalah 1. ORGANISASI : a. CARA BERMAIN: 1. Ahli Kumpulan A akan bergilir-gilir memukul pundi kacang dengan 18 . jaring gol. Bahagikan dua kumpulan. Melatih kemahiran dalam pertahanan sepertimana posisi penjaga gol di tempat gol.(1) KATEGORI SERANGAN DAN PERTAHANAN NAMA PERMAINAN: Jaring Pundi Kacang ALATAN: Kayu hoki. c. Meletakkan dua kon dengan jarak 2 meter. kon dan pundi kacang. BILANGAN PEMAIN:3 orang setiap kumpulan. e. f. 2. Kumpulan A akan memulakan permainan manakala salah seorang daripada Kumpulan B akan menjaga tempat gol. Setiap kumpulan sekurang-kurangnya tiga orang. Kumpulan telah dibahagikan kepada dua: Kumpulan A dan Kumpulan B. 3.5 meter daripada kon tersebut. Kedua-dua kemahiran menjadikan sesorang tersebut peka dan juga cekap dalam sesuatu permainan. Salah seorang ahli dari kumpulan lawan menjaga tempat gol. Jarak antara kon tersebut pula 1 meter. b. d.

Permainan akan dimainkan dengan tiga kai pusingan untuk menentukan pemenang. maka kumpulan A dikira kalah. Jika pundi kacang berjaya dimasukkan. kumpulan B akan mengambil pundi kacang tersebut dan mengejar ahli kumpulan B. 19 . 5. 6. 7. 8. permainan akan diteruskan dengan giliran kumpulan B untuk memukul pundi kacang tersebut. Mereka hendaklah memukul pundi kacang melalui laluan daripada kon tersebut untuk sampai kepada tempat gol. 4.menggunakan kayu hoki. Kemudian. Jika kumpulan A berjaya membaling pundi kacang tersebut kepada ketiga-tiga ahli kumpulan A.

CARA BERMAIN: 1. Letakkan satu kon di tempat yang rata. c. Gelung tersebut hendaklah masuk ke dalam kon. Bahagikan dua kumpulan. OBJEKTIF: Melatih kemahiran dalam menyerang dengan menggunakan gelung. Permainan dimulakan oleh kumpulan A yang memainkan peranan untuk melontar gelung. Kumpulan A hanya boleh melontar gelung sebanyak tiga kali dengan hanya menggunakan satu gelung sahaja. d. Letakkan penanda untuk tempat melontar dengan jarak 2 meter dari kon. 2.(1) KATEGORI SERANGAN DAN PERTAHANAN NAMA PERMAINAN: Gelung Kon ALATAN : Gelung. Melatih kemahiran dalam pertahanan dengan mengganggu atau melengahkan kumpulan semasa bermain. Setiap kumpulan sekurang-kurangnya 3 ahli. 3. : 3 orang setiap kumpulan BILANGAN PEMAIN ORGANISASI: a. Kumpulan B pula berperanan untuk menganggu kumpulan A daripada berjaya memasukkan gelung ke dalam kon. pundi kacang dan kon. 20 . 4. Kedua-dua kemahiran menjadikan sesorang tersebut peka dan juga cekap dalam sesuatu permainan. b.

Giliran diteruskan kepada kumpulan B untuk melontar gelung.0 PERMAINAN KECIL/BERSYARAT YANG BOLEH DIAPLIKASIKAN KEPADA PELAJAR SEKOLAH RENDAH 8. peserta no 1 berlari ke hadapan dan melompat (dua belah kaki) dari satu gelung ke gelung yang lain sehingga gelung yang terakhir.1 “lompat si katak lompat” Arahan 1) Apabila isyarat Mula diberi. mereka dianggap kalah. Sekiranya kon tersebut jatuh sebelum kumpulan A berjaya memasukka gelung tersebut. 6. Ahli kumpulan B akan cuba menjatuhkan kon tersebut dengan pundi kacang dengan jarak yang sama dengan tempat kumpulan A melontar gelung. 7. 8.5. 21 .

dia akan melompat keluar dan terus berlari ke tempat asal.  Guru menentukan jarak sepanjang 30 meter dan meletakkan skitel di kiri (A) dan kanan (B) sebagai penanda. Setiap kumpulan besar diagihkan kepada 2 kumpulan kecil. 22 . 1. Murid dikehendaki berlari dengan menarik bola menggunakan gelung rotan dari A ke B secara berganti-ganti. 8.2 “Tarik Bola Api” Peraturan :    Pelajar dipecahkan kepada 4 kumpulan besar. 3) Sambil melintas garisan dia akan mencuit tapak tangan peserta no 2. Satu kumpulan berada di sebelah kanan dan satu kumpulan berada di sebelah kiri.2) Dari gelung itu. 4) 5) Dengan itu peserta no 2 pun meneruskan perlumbaan itu.  Guru memberikan arahan. Kumpulan yang selesai lebih awal dikira sebagai pemenang.

8.3 “Belalang Belatuk” Peraturan :  Murid dibahagikan 2 barisan iaitu belalang dan belatuk  Apabila guru menyebut belalang.2.  Ahli yang berjaya menyentuh skital tanpa disentuh oleh pemain lawan dikira selamat 23 . belalang akan mengejar belatuk  Belatuk berlari ke kawasannya dan menyentuh skital yang diletakkan di belakang garisan. Kumpulan yang terlebih dahulu menamatkan aktiviti dikira sebagai pemenang.

Selain itu. 24 . Hal ini sekali gus dapat membantu murid-murid untuk memberi sepenuh tumpuan mereka sewaktu berada di dalam kelas. Oleh sebab yang demikian. permainan kecil/bersyarat ini juga memberikan keseronokan kepada murid-murid. Hal ini kerana murid-murid perlu menumpukan sepenuh perhatian mereka sewaktu bermain dan memepunyai semangat untuk memenagi sesuatu permainan. Melalui persaingan yang sihat dapat membantu murid-murid untuk meningkatkan kemahiran mereka dan sekali gus membantu mereka mahir dalam kemahiran tersebut. murid-murid akan menjadi seronok ketikan bermain dan sekali gus membantu mereka untuk menguasai keamahiran asas yang ingin diajar.0 PENUTUP Permainan kecil ini dapat mengeratkan hubungan sesama pelajar dan menerapkan semangat kesukanan dalam diri murid-murid. Hal ini kerana melalui permainan ini setiap pelajar diberi peluang untuk bermain dan menentukan srategi mereka sendiri. Permainan kecil/bersyarat juga dapat meningkatkan konsentrasi murid-murid. Permainan kecil juga memberi peluang kepada pelajar bersaing sesama mereka.9.