Nama : _____________________________________

Kelas : ___________

Bab 5 Udara di sekeliling kita

1|Page

Bab 5 Udara di sekeliling kita 5.1 Komposisi udara 1. Udara ialah campuran beberapa jenis gas. 2. Udara bukan sebatian kerana gas – gas dalamnya tidak berpadu secara kimia dan boleh dipisahkan secara fizikal. 3. Gas – gas dalam udara terdiri daripada nitrogen (78%), oksigen (21 %), karbon dioksida (0.03%), serta gas nadir, wap air, habuk dan mikroorganisma (0.97%) 4. Komponen – komponen gas nadir terdiri daripada (a) Argon (b) Neon, (c) Helium (d) Kripton (e) xenon 5. Habuk dalam udara pula berasal daripada tanah atau pembakaran bahan api 6. Mikroorganisma juga wujud tetapi tidak dapat dilihat dengan mata kasar. 5.2 Sifat – sifat oksigen dan karbon dioksida Perbandingan antara sifat – sifat gas oksigen dengan karbon dioksida Persamaan antara oksigen dan karbon dioksida - Ia tidak berwarna - Ia tidak berbau oksigen Larut sedikit Tidak larut Kayu uji menyala. Oksigen membantu pembakaran Keyu uji menyala dengan lebih marak. Oksigen membantu dalam pembakaran Tiada perubahan. Oksigen ialah gas neutral Tiada perubahan Tiada perubahan aspek Keterlarutan di dalam air Keterlarutan di dalam larutan natrium hidroksida Kesan ke atas kayu uji berbara Kesan ke atas kayu uji menyala Karbon dioksida Lebih larut berbanding oksigen Sangat larut Kayu uji padam. Karbon dioksida tidak membantu pembakaran Kayu uji padam. Karbon dioksida tidak membantu pembakaran Menukarkan warna kertas litmus biru kepada merah. Karbon dioksida ialah gas berasaid Air kapur menjadi keruh Menukarkan warna penunjuk bikarbonat daripada merah kepada kuning

Kesan ke atas kertas litmus biru dan kertas litmus merah Kesan ke atas air kapur Kesan ke atas penunjuk bikarbonat

Perbandingan antara sifat – sifat gas oksigen dengan karbon dioksida

2|Page

1. Oksigen membantu pembakaran. Apabila kayu uji berbara dimasukkan ke dalam tabung uji yang mengandungi gas oksigen, kayu uji itu akan menyala. Kaedah ini biasa digunakan sebagai ujian untuk menguji kehadiran oksigen. 2. Karbon dioksida ialah gas berasid. Karbon dioksida menukarkan warna kertas litmus biru lembap kepada merah dan menyebabkan air kapur menjadi keruh. Air kapur lazim digunakan untuk menguji kehadiran karbon dioksida. 5.3 Oksigen diperlukan untuk respirasi 1. Proses respirasi sel ialah proses pengoksidaan makanan yang menghasilkan karbon dioksida, air dan tenaga. 2. Tenaga yang terhasil ini digunakan untuk memanaskan badan, menjalankan semua fungsi badan, dan melakukan kerja. 3. Dalam proses respirasi, karbon dioksida dan air (dalam bentuk wap air) terbebas daripada badan kita apabila kita menghembus udara. 4. Semasa respirasi, hidupan seperti lipas dan biji benih bercambah menggunakan gas oksigen dan membebaskan gas karbon dioksida. m./s 134 Gas karbon dioksida yang dibebaskan akan diserap oleh larutan natrium hidroksida pada kapas. Hal ini menyebabkan tekanan udara di dalam tabung didih X dan Y menjadi lebih rendah disebabkan kekurangan udara. Oleh itu, tekanan udara yang lebih tinggi di luar menolak penunjuk ke arah tabung didih. Eksperimen 5.1 Tujuan : menunjukkan bahawa hidupan menggunakan oksigen semasa respirasi Pernyataan masalah : adakah hidupan menggunakan oksigen semasa respirasi Hipotesis : Hidupan menggunakan oksigen semasa respirasi Pemboleh ubah : Pemboleh ubah dimanipulasikan : kehadiran hidupan Pemboleh ubah bergerak balas : kedudukan penunjuk (titisan cecair berwarna) di dalam tiub kapilari Pemboleh ubah dimalarkan : saiz tabung didih Bahan dan Radas : Tabung didih, penyumbat dengan tiub kapilari, forceps, kapas, kasa dawai, larutan natrium hidroksida, lipas, biji benih kacang hijau bercambah, pen pendanda, cecair berwarna dan penitis Prosedur 1. Sediakan radas seperti yang ditunjukkan dalam rajah di atas. Letakkan ketiga – tiga tabung didih dalam keadaan mengufuk. 2. Masukkan setitis cecair berwarna ke dalam setiap tiub kapilari dengan menggunakan penitis. Cecair berwarna ini berfungsi sebagai penunjuk. 3. Tandakan kedudukan awal cecair berwarna ini dengan pen penanda. 4. Simpan ketiga – tiga radas di dalam sebuah almari selama tiga jam. 5. Selepas tiga jam, tandakan kedudukan akhir penunjuk. 6. Buat kesimpulan berdasarkan pemerhatian anda. 7. Tulis laporan bagi eksperimen ini.

3|Page

Langkah berjaga – jaga Larutan natrium hidroksida mengakis. Pegang kapas yang dibasahi dengan larutan natrium hidroksida dengan menggunakan forseps.

Soalan 1. 2. 3. 4.

Apakah kegunaan larutan natrium hidroksida dalam eksperimen ini? Tabung didih yang manakah berubah kedudukan penunjuknya selepas tiga jam? Terangkan sebab kedudukan penunjuk berubah. Apakah kegunaan tabung didih Z?

Eksperimen 5.2 : Tujuan : menunjukkan bahawa hidupan membebaskan karbon dioksida semasa respirasi Pernyataan masalah : Adakah hidupan membebaskan karbon dioksida semasa respirasi Hipotesis : hidupan membebaskan karbon dioksida semasa respirasi Pemboleh ubah : Pemboleh ubah dimanipulasikan : kehadiran hidupan Pemboleh ubah yang bergerak balas : perubahan warna penunjuk bikarbonat Pemboleh ubah dimalarkan : saiz tabung didih Bahan dan radas : Tabung didih, penyumbat tabung didih, rak tabung didih, kasa dawai, penunjuk bikarbonat, lipas, biji benih kacang hijau bercambah, Prosedur 1. 2. 3. 4. 5. Soalan 1. 2. 3. 4. Sediakan radas seperti yang ditunjukkan dalam rajah di atas Simpan radas di dalam almari selama tiga jam Perhatikan sebarang perubahan warna penunjuk bikarbonat. Buat kesimpulan berdasarkan pemerhatian anda. Tulis laporan bagi eksperimen ini, Apakah kegunaan penunjuk bikarbonat? Tabung didih yang mankaah terdapat perubahan warna penunjuk bikarbonat? Terangkan perubahan warna penunjuk bikarbonat di dalam tabung didih tersebut? Adakah hipotesis anda diterima atau ditolak?

Daripada eksperimen 5.2 Kesimpulan 1. Hidupan menggunakan oksigen dan membebaskan karbon dioksida semasa repirasi. 2. Hal ini menyebabkan perbezaan kandungan oksigen dan karbon dioksida dalam udara sedutan dan udara hembusan. 3. Udara sedutan merupakan udara yang masuk ke dalam peparu semasa kita menyedut udara 4. Udara hembusan merupakan udara yang disingkir daripada peparu semasa kita menghembus udara. 5. Udara hembusan mengandungi kurang oksigen tetapi lebih banyak karbon dioksida berbanding udara sedutan. Hal demikian kerana sebahagian daripada oksigen dalam udara

4|Page

___________________________________________________ 2. Proses ini dinamakan respirasi. Lengkapkan jadual yang berikut untuk membandingkan udara sedutan dengan udura hembusan? Gas Udara sedutan Oksigen Karbon dioksida Nitrogen Gas nadir Wap air Komposisi (%) Udara hembusan 5. Pembakaran berlaku apabila suatu bahan bertindak balas dengan oksigen secara kimia dan membebaskan tenaga haba dan cahaya 5|Page . Proses respirasi sel menghasilkan karbon dioksida. Komposisi udara sedutan dan udara hembusan Gas Oksigen Karbon dioksida Nitrogen Gas nadir Wap air Latihan 5. Mengapakah peratusan oksigen dalam udara hembusan kurang daripada udara sedutan? _________________________________________3.03 4 78 78 0. 7.sedutan telah digunakan oleh sel – sel badan untuk bertindak balas dengan makanan. Di samping itu. 6.97 kurang Lebih banyak 1.97 0. Gas X dibebaskan semasa respirasi. ramalkan pemerhatian yang akan diperolehi. udara hembusan juga mengandungi lebih banyak wap air berbanding dengan udara sedutan.4 Oksigen diperlukan untuk pembakaran Tiga keperluan pembakaran 1. air dan tenaga.3 Komposisi (%) Udara sedutan Udara hembusan 21 16 0. Jika gas X disalurkan ke dalam air kapur.

selimut api. pemadam api jenis buih atau karbon dioksida Menggunakan air. Pemutusan bekalan Oksigen Haba Bahan api Cara – cara Menggunakan pasir. pemadam api jenis buih atau karbon dioksida Memindahkan atau mengasingkan bahan api seperti menebang pokok dalam kebakaran hutan dan menutup pili dapur gas Keterangan Menyekat bekalan oksigen kepada api Haba disingkirkan dengan menyejukkannya Tanpa bahan api. Punca – punca kebakaran 6|Page . haba atau bahan api. haba dan beahan api diperlukan untuk pembakaran berlaku. kain lembap.2. api dapat dipadamkan. Api boleh dipadamkan dengan menggunakan prinsip pemadaman api. pembakaran tidak dapat diteruskan 4. Dengan memutuskan bekalan sama ada oksigen. 3. Oksigen.

5. 7. Namakan tiga keperluan dalam pembakaran. Lilin dan kerosin tergolong dalam kumpulan (karbon. air . diesel. hasilnya ialah karbon dioksida. 3. Contoh bahan api karbon ialah arang dan arang batu Contoh bahan api hidrokarbon ialah lilin.Jenis – jenis pemadam api Langkah – langkah untuk menunjukkan cara yang betul untuk mengendalikan pemadam api Jenis – jenis sumber bahan api 1. 5. Berbeza daripada pembakaran hidrokarbon. 4. 2. petroleum dan kerosin. namakan gas yang digunakan dan gas yang dibebaskan. Semasa pembakaran. tenaga haba dan tenaga cahaya Karbon + oksigen → karbon dioksida + air + haba + cahaya 7. 6. Hidrokarbon ialah sebatian organik yang terdiri daripada hidrogen dan karbon Terdapat dua jenis bahan api iaitu bahan api karbon dan bahan api hidrokarbon. seperti lilin. Namakan gas yang diperlukan untuk pembakaran. Jika bahan api yang terbakar dalam udara ialah hidrokarbon. tenaga haba dan tenaga cahaya Karbon + oksigen → karbon dioksida + haba + cahaya 6. Latihan 5. 2. _______________________________ ialah bahan api yang terbentuk daripada unsur hidrogen dan karbon. pembakaran karbonn tidak menghasilkan_________________________. hasilnya ialah karbon dioksida. 3.4 1. hidrokarbon) 7|Page . Nyatakan 2 contoh bahan api karbon 4. Tenaga haba dan tenaga cahaya yang terhasil semasa pembakaran berlaku berasal daripada tenaga kimia di dalam bahan api. Jika bahan api yang terbakar dalam udara ialah karbon seperti arang.

8|Page . 7. (c) Air kapur menjadi keruh kerana gas karbon dioksida terhasil. Rajah (b) menunjukkan sudu yang mengandungi arang terbakar itu dimasukkan dengan cepat ke dalam balang gas yang berisi udara (oksigen). 2. Mengkaji pembakaran karbon dan hidrokarbon Topic : burning of carbon (charcoal) dan hydrocarbon (kerosene) Tajuk : pembakaran karbon (arang) dan hidrokarbon (kerosin) Gas jar cover Penutup balang gas Gas jar Balang gas air udara Gas jar spoon Sudu balang gas Charcoal arang heated panaskan Rajah (a) Burnt charcoal Arang terbakar Lime water Air kapur Rajah (b) 1. gas karbon dioksida terbebas semasa pembakaran. tenaga haba dan tenaga cahaya. 5. Iaitu. Air kapur digunakan untuk menguji kehadiran gas karbon dioksida. Jika bahan api yang terbakar dalam udara ialah karbon seperti arang. Diagram (b) shows the spoon with burning charcoal powder is quickly put into a gas jar which is filled with air (oxygen) 3. maka. sekiranya air kapur menjadi keruh. karbon terbakar menghasilkan karbon dioksida. Kesimpulannya. Namakan Proses di mana berlakunya tindak bakas antara bahan api dengan oksigen. Rajah (a) sedikit arang dipanaskan dalam sudu balang gas sehingga terbakar Diagram (a) show some charcoal powder in a gas jar spoon. 4. tenaga haba dan tenaga haba. (b) Balang gas terasa panas kerana tenaga haba terbentuk. hasilnya ialah karbon dioksida. Karbon dioksida yang terbentuk ialah hasil gabungan karbon dalam bahan api dengan oksigen daripada udara. Diperhatikan bahawa (a) cahaya terang kelihatan kerana tenaga cahaya terhasil.8. 6.

4. Sedikit kerosin (hidrokarbon) dibakar di dalam sudu pembakaran dalam sebuah tabung gas yang berisi air kapur. Kepentingan pembakaran dalam kehidupan harian termasuklah (a) Membekalkan haba untuk memasak (b) Membekalkan haba untuk memanaskan badan (c) Mengoksidakan makanan untuk membekalkan tenaga dalam badan manusia.8. Apabila dibakar. 3. 5. Unsur hidrogen pula bergabung dengan oksigen dari udara untuk membentuk air. Hidrokarbon 9|Page + oksigen air + haba + cahaya . hasilnya ialah karbon dioksida. 8. kerosin terbakar menghasilkan karbon dioksida. Karbon dioksida yang terbentuk apabila karbon dalam hidrokarbon bergabung dengan oksigen daripada udara. tenaga haba dan tenaga cahaya. Jika bahan api yang terbakar di dalam udara ialah hidrokarbon seperti lilin atau kerosin. 7. Air pula merupakan hasil gabungan hidrogen dalam hidrokarbib dengan oksigen daripada udara. air serta tenaga haba dan tenaga cahaya. Pemerhatian (a) Cahaya terang kelihatan (b) Balang gas terasa panas (c) Air kapur menjadi keruh (d) Titisan cecair tidak berwarna terbentuk pada dinding dalam balang gas. Cecair ini menukarkan kertas kobalt klorida kontang daripada biru kepada merah muda. Kesimpulannya. 2. air. Lilin dan kerosin merupakan sebatian hidrokarbon yang terdiri daripada unsur karbon dan hidrogen sahaja. 9. unsur karbon bergabung dengan oksigen dari udara untuk membentuk karbon dioksida. 6. Karbon + oksigen karbon dioksida + haba + cahaya Pembakaran kerosin (sebagai sumber hidrokarbon) udara Kerosin terbakar Air kapur 1.

Adakah pembakaran arang dan lilin menghasilkan air? _______________________________________________ 4.10. lilin. Kenal pasti gas yang terbebas apabila arang dan lilin menyala. Isikan sedikit air kapur ke dalam sebuah balang gas. arang kayu. Pindahkan arang yang menyala ke dalam balang gas yang mengandungi air kapur (Rajah (b)) 4. Ulangi langkah 1 hingga 6 dengan menggunakan lilin sebagai ganti arang. 7. maka. Apakah kegunaan air kapur dan kertas kobalt klorida kontang dalam aktiviti ini? _____________________________________ 2. air kapur. Prosedur. _____________________ 3. sudu balang gas. 1. Sekiranya air hadir dalam balang gas. 6. kerosin (kerosene). 5. Uji titisan cecair yang terbentuk di permukaan dalam balang gas dengan menggunakan kertas kobalt klorida. Topik : menentukan hasil – hasil yang terbentuk semasa pembakaran Prosedur Penutup balang gas Penutup balang gas udara Arang Balang gas Arang yang terbakar Penunu Bunsen (a) (b) Air kapur Bahan dan radas: Balang gas. Perhatikan sebarang perubahan yang berlaku ke atas air kapur apabila arang habis dibakar. Soalan pengukuhan 1. 2. Apakah bentuk tenaga yang terhasil dalam pembakaran arang dan lilin? __________________________________________________________ 5. Kertas kobalt klorida kontang digunakan untuk menguji kehadiran air. Rekodkan pemerhatian anda. Nyalakan seketul arang di atas api penunu Bunsen seperti yang ditunjukkan dalam rajah (a) 3. Apakah hasil – hasil pembakaran arang dan lilin? ____________________________________________________________________ 10 | P a g e . kertas kobalt klorida kontang bertukar daripada biru kepada merah jambu. kertas kobalt klorida kontang. Penunu Bunsen.

2. Merokok dengan kerap boleh menyebabkan masalah kepada kesihatan seperti kanser paru – paru. Terdapat tiga pemerhatian utama dalam ujikaji ini. 7. Haba meningkatkan suhu termometer Larutan penunjuk universal bertukar Asap rokok berasid daripada merah kepada kuning ***seandainya penunjuk larutan universal Air kapur bertukar menjadi keruh. gas yang terbebas daripada asap rokok ialah gas karbon dioksida yang bersifat asid. kanser payu darat. Tar menghitamkan kapas Suhu termometer meningkat Asap rokok mengandungi haba. 8. Rajah di atas menunjukkan susunan radas untuk menunjukkan bahan pencemar dalam asap rokok. Antaranya. stroke. Asap rokok mengandungi lebih daripada 4000 jenis bahan kimia dan mengandungi sekurang –kurangnya 400 jenis bahan toksik. Berdasarkan pemerhatian anda dalam eksperimen in. Kesimpulannya. Tambahan pula. 6. Pemerhatian Inferens Kapas bertukar menjadi hitam Asap rokok mengandungi tar. Asap rokok mengandungi bahan karsinogenik (iaitu bahan yang menyebabkan kanser) 11 | P a g e . ditukarkan dengan larutan air kapur Ini menunjukkan asap rokok mengandungi gas karbon dioksida 4. 5.Bahan pencemar dalam asap rokok Cigarette Moist rokok Cotton wool Kapas lembap Filter pump Pam turas Conical flask Kelalang kon Universal indicator solution Penunjuk larutan universal 1. bahan pencemar mendatangkan kesan buruk ke atas paru – paru manusia. (i) (ii) (iii) Tar dalam asap rokok merosakkan paru – paru Haba dalam asap rokok menyebabkan paru – paru kering. Gas karbon dioksida dalam asap rokok mengakis salur pernafasan kerana gas karbon dioksida bersifat asid. iaitu : (a) Kapas bertukar menjadi hitam (b) Suhu termometer meningkat (c) Larutan penunjuk universal bertukar daripada merah kepada kuning. 3. asap rokok mengandungi tar dan membebaskan haba. kanser otak.

dan kompleks kerajaan (government complexes) adalah dilarang sama sekali. Soalan pengukuhan 1. sekolah. Maka.12 Tajuk : mengkaji kesan bahan pencemar dalam asap rokok Prosedur : Salur getah termometer Salur penghantar Ke pam vakum Tarikh : _______ ROKOK Kelalang kon Tiub – U Air kapur kapas 1. Nikotin boleh mengurangkan paras kolestrol dalam badan.(a) Nikotin pula merupakan agen penagih yang menyebabkan manusia ketagihan pada rokok. tempat awam seperti hospital. 7. panggung wayang. 9. Buat kesimpulan berdasarkan pemerhatian anda. Hidupkan pam vakum supaya asap rokok disedut menerusi kapas dan air kapur 5. klinik kesihatan. Sediakan radas seperti yang ditunjukkan dalam rajah di atas. Nama : ___________________________ Kelas : ____________________ Aktiviti 5. rekodkan suhu akhir termometer 6. iaitu pesakit menghadap masalah sesak nafas. Adakah suhu udara di dalam tiub – U meningkat? ________________ 2. Rekodkan suhu awal termometer 3. Rekodkan pemerhatian anda. Asap rokok mendatangkan banyak mudarat dan kesan sampingan kepada manusia Asap rokok ini yang dibebaskan oleh perokok merupakan “second – hand smokes” . Apakah perubahan warna pada kapas? Bahan apakah yang menyebabkan perubahan ini? _______________________________________________________________________ 3. Apakah perubahan pada air kapur? Bahan apakah yang menyebabkan perubahan ini? Adakah bahan ini berasid atau beralkali? 12 | P a g e . (b) Karbon monoksida pula mengurangkan oksigen dalam badan (c) Komponen gas yang toksik menyebabkan COPD (choronic obstructive pulmonary disorder). Selepas 10 minit. Perhatikan keadaan kapas dan air kapur. 2. Nyalakan rokok (Jangan hisap rokok!) 4.

Dalam respirasi sel. 5. Isi padu oksigen dalam set P dan Q yang semakin berkurangan menyebabkan tekanan udara di dalam radas semakin rendah berbanding dengan tekanan udara di luar. haiwan dan tumbuhan menyerap dan menggunakan oksigen semasa pernafasan (atau respirasi sel). 2. manakala gas karbon dioksida dibebaskan bersama dengan tenaga haba. Oksigen dalam udara diserap oleh lipas dan biji benih yang bercambah untuk respirasi sel. Ini menyebabkan tekanan udara di luar yang tinggi menolak titik penanda ke dalam (ke arah tabung didih) 11. oksigen digunakan. Set R disediakan sebagai kawalan untuk membandingkan keputusan eksperimen. Radas di atas dibiarkan selama 2 jam. hidupan menggunakan oksigen semasa respirasi 12. 13 | P a g e . 7.) 3. 6. 13. Apakah kesan merokok terhadap kesihatan? (a) (b) (c) Eksperimen 1 Kapas yang telah direndam di dalam larutan natrium hidroksida P lipas Titik penunjuk Q Biji benih bercambah R Kasa dawai 1. Karbon dioksida yang dibebaskan oleh hidupan diserap oleh larutan natrium hidroksida. 8. 4._______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ 4. Kesimpulan. 10. Titik penanda pada radas P dan Q bergerak ke arah tabung didih (ke arah dalam. 9. Titik penanda pada radas R tidak bergerak (ia bertindak sebagai kawalan). Kasa dawai yang dimasukkan ke dalam tabung didih untuk memisahkan lipas dan biji benih daripada kapas yang telah dibasahkan dengan larutan natrium hidroksida. Kesimpulannya. Kapas yang direndam di dalam larutan natrium hidroksida digunakan untuk menyerap gas karbon dioksida. Larutan natrium hidroksida boleh digantikan dengan larutan kalium hidroksida untuk mendapat keputusan yang sama.

Kuantiti nitrogen dan gas nadir yang terkandung dalam udara hembus kekal tidak berubah. iaitu masing = masing 78% dan 0. 5.9%. dan B berubah daripada merah ke kuning/ atau ungu ke kuning. 3. 2. Udara sedut dan udara hembus pada manusia 1. udara dari sekeliling disedut masuk ke dalam peparu. 3. Radas di atas dibiarkan selama 2 jam. 7. seratus kali lebih banyak daripada kuantiti yang biasa terdapat di atmosfera. 4. 6. Udara yang dihembus keluar atau dibebaskan oleh peparu dikenali sebagai udara hembusan. Kesimpulannya. Udara ini dikenali sebagai udara sedut. Udara hembus adalah tepu dengan wap air. haiwan dan tumbuhan membebaskan gas karbon dioksida semasa pernafasan (atau respirasi sel). Sifat – sifat udara hembus 1. Kuantiti karbon dioksida yang terkandung dalam udara hembus adalah sebanyak 4%. 14 | P a g e . Hidupan membebasan karbon dioksida semasa respirasi. Belalang dan biji benih yang bercambah membebaskan gas karbon dioksida semasa respirasi sel (atau pernafasan). Semasa proses pernafasan. 2. Penunjuk hidrogen karbonat dalam tabung didih A dan B yang berubah warna daripada ungu kepada merah menunjukkan bahawa terdapatnya karbon dioksida yang berasid. Warna penunjuk dalam tabung uji C tidak berubah (bertindak sebagai kawalan). Warna penunjuk dalam tabung uji A.Eksperimen 2 Tabung didih A Tabung didih B Tabung didih C belalang Biji benih yang sedang bercambah Kasa dawai Penunjuk hidrogen karbonat 1. 2.

Udara hembus adalah lebih panas daripada udara biasa disebabkan oleh penghasilan tenaga semasa respirasi. Perbandingan antara Udara Sedut dan Udara Hembus Udara biasa/ udara sedut Kesaaan/ persamaan Gas nitrogen – 78% Gas nadir – 0.09 % Gas nitrogen dan gas nadir adalah sama dan tetap bagi udara sedut dan udara hembus Udara hembus Udara biasa/ udara sedut perbezaan Udara hembus 21% Peratus oksigen 16% 0.03% Peratus karbon dioksida 4% Sedikit Wap air Banyak sedikit Haba banyak Perbandingan antara udara sedut dan udara hembus Subtopik 5.4.4 Oksigen diperlukan untuk pembakaran [oxygen is needed for combustion] Perbandingan Di antara sifat – sifat oksigen dan karbon dioksida Oksigen Persamaan Tidak berwarna Tidak berbau Larut sedikit dalam air Tidak terbakar sendiri perbezaan ASID / ALKALI/ NEURAL UJIAN PENGESAHAN MEMBANTU PEMBAKARAN LARUT DALAM LARUTAN PIROGALOL BERALKALI LARUT DALAM LARUTAN NATRIUM HIDROKSIDA Karbon dioksida OKSIGEN NEUTRAL Menyalakan kayu uji membara Ya Sangat larut Tidak larut KARBON DIOKSIDA Berasid Mengeruhkan air kapur Tidak Tidak larut Sangat larut 15 | P a g e .

Apakah gas yang sangat larut dalam (a) Larutan pirogalol beralkali? ______________________________ (b) Larutan natrium hidroksida? _________________________________ 2. Mengapakah gas karbon digunakan dalam alat pemadam api? 4.Latihan pengukuhan Air kapur 1. Mengapakah karbon dioksida menukarkan kertas litmus biru lembap menjadi merah? 3. ______________________________________________ 16 | P a g e . (a) Apakah yang dapat diperhatikan dalam aktiviti ini? ________________________________________________ (b) Apakah gas yang ditiup ke dalam air kapur yang menyebabkan perubahan seperti yang dinyatakan dalam (a)? __________________________________________________ (c) Nyatakan satu larutan yang dapat melarutkan gas di (b). Rajah di bawah menunjukkan udara dihembus ke dalam air kapur dalam tabung uji seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah.

Pembakaran hanya akan berlaku dengan kehadiran (a) Bahan api (b) Oksigen (c) Haba 6. Bahan pembakaran disebut bahan mudah bakar atau bahan api. dan gas oksigen merupakan penyokong pembakaran. Haba juaga merupakan keperluan dalam pembakaran. Pembakaran dikatakan berlaku apabila bahan – bahan terbakar.Pembakaran 1. Bahan api yang biasa digunakan dalam kehidupan harian termasuklah (a) karbon (contoh arang batu dan arang kayu). petrol. Proses ini menghasilkan haba dan cahaya 3. 4. Oksigen diperlukan bagi pembakaran. (b) hidrokarbon (contoh lilin. serta kerosin) (c) alkohol Bahan api KARBON Tindak balas kimia Karbon + oksigen → Karbon dioksida + haba + cahaya Hasil pembakaran Karbon dioksida Haba cahaya Karbon dioksida HIDROKARBON Hidrokarbon + oksigen → Karbon dioksida + AIR + haba + cahaya Air Haba Cahaya Karbon dioksida ALKOHOL Karbon + oksigen → Karbon dioksida + Air + haba + cahaya Air Haba Cahaya Jenis bahan api Arang kayu (karbon) Kerosin (hidrokarbon) pemerhatian Balang gas menjadi panas Air kapur menjadi keruh Balang gas menjadi panas Air kapur menjadi keruh Kertas kobalt klorida kontang berubah daripada warna biru menjadi merah muda Karbon + oksigen → karbon dioksida Hidrogen + oksigen → karbon dioksida + air 17 | P a g e . 5. dan diesel. PEmbakaran adalah proses penggabungan bahan bersama oksigen secara kimia. 2.

Pencemaran udara boleh mendatangkan kesan buruk kepada manusia dan alam sekitar 4. kilang asbestos. Dua sumber utama ini ialah kenderaan bermotor dan perindustrian. 2. Bahan pencemar udara Asap dan jelaga sumber Pembakaran terbuka Asap rokok Ekzos kenderaan Letusan gunung berapi Kebakaran hutan Tapak pembinaan bangunan dan jalan raya Kilang simen. kilang papn Kuari Kesan Sesak nafas Jerebu Debu Karbon monoksida Sulfur diokida dan oksida – oksida nitrogen Asap rokok Ekzos kenderaan Ekzos kenderaan Kilang Zarah – zarah plumbum Kenderaan yang menggunakan petrol berplumbum Kloroflurokarbon (CFC) Karbon dioksida Penyaman udara Peti sejuk Penyembur aerosol Kilang elektronik Pembakaran sampah sarap Ekzos kenderaan Sakit mata Bronkitis (jangkitan paru paru) Batuk Asma Kanser peparu Penglihatan kabur Pengurangan hasil pertanian (melambatkan proses fotosintesis) Sakit kepala Kerosakan otak Maut Bronchitis Pneumonia Mengakis tisu di dalam peparu Hujan asid Keracunan plumbum Kerosakan sistem saraf terutamanya pada kanak – kanak Kerosakan jantung dan ginjal Kerosakan otak Penipisan lapisan ozon Kesan rumah hijau Peningkatan suhu Bumi (pemanasan global) 18 | P a g e .5.5 Pencemaran udara 1. 3. Bahan pencemar udara berasal daripada pelbagai sumber. Jadual yang menunjukkan sumber dan kesan bahan pencemar udara.

7. 4. Kesan rumah hijau ialah fenomena di mana manusia hidup dalam suhu persekitaran yang lebih panas. 5. 3. Apabila sinaran cahaya matahari memancar ke Bumi.Sisa radioaktif Kilang radioaktif Kecacatan genetik pada bayi yang belum dilahirkan Kesan rumah hijau 1. Sebahagian daripada haba yang dipantulkan akan terperangkap. dengan kehadiran gas – gas rumah hijau. Hal ini menyebabkan peningkatan suhu Bumi. Sinaran yang sampai ke Bumi juga akan dipantul ke angkasa lepas semula oleh permukaan Bumi. sebahagian daripada sinaran itu akan dipantul semula oleh atmosfera. Fenomena ini dikenali sebagai pemanasan global. 2. Kesan rumah hijau membawa implikasi (kesan negatif/ buruk) seperti yang berikut (a) (b) (c) (d) (e) Perubahan iklim yang luar biasa seperti banjir teruk dan kemarau berpanjangan Kenaikan aras laut akibat pencairan ais di kutub Bumi Banjir di kawasan rendah akibat kenaikan aras laut Tanah menjadi kering dan tidak subur Pengeluaran tanaman dan haiwan ternakan terjejas 8. Peningkatan karbon dioksida dalam udara disebabkan bertambahnya pembakaran bahan api fosil oleh kilang dan kenderaan serta bilangan tumbuhan hijau yang semakin berkurang 19 | P a g e . terutamanya karbon dioksida. 6. Namun begitu.

Penipisan lapisan ozon Lapisan ozon melindungi Bumi daripada sinar ultraungu 1. 5. dan penyembur aerosol yang tidak menggunakan (klorofluorokarbon) CFC. Keadaan ini menyebabkan sinaran ultraungu yang berlebihan sampai ke permukaan Bumi dan secara tidak langsung membawa kesan buruk terhadap alam sekitar. 3. Lapisan ozon dalam atmosfera Bumi berfungsi sebagai tabir untuk menghalang sinar ultraungu yang berbahaya dalam sinaran Matahari daripada sampai terus ke permukaan Bumi 2. dan tin aerosol merupakan punca utama penipisan lapisan ozon. 4. pendingin hawa. Penggunaan produk mesra alam seperti pendingin haiwan.6 Kepentingan mengekalkan udara bersih Langkah – langkah untuk mengekalkan udara bersih 1. Kilang – kilang perindustrian perlu menapis asap sebelum membebaskannya ke persekitaran 2. Klorofluorokarbon (CFC) yang digunakan dalam peti sejuk. Melarang pembakaran secara terbuka 20 | P a g e . tumbuh – tumbuhan dan kesihatan manusia. peti sejuk. Kenderaan bermotor perlu dipasang dengan penukar bermangkin (catalytic converter) untuk mengurangkan pembebasan bahan pencemar ke udara 3.

Apakah kesan plumbum ke atas kesihatan kita? 4. : ____________________________ 3. 5. Nyatakan jenis gas yang menyebabkan .. _________________________________________________________________ 2. Apakah proses pembakaran. Nyatakan dua cara yang boleh dilakukan untuk menghalang pencemaran udara yang berpunca daripada asap kilang.Latihan tambahan Bab 5 m/s 195 longman lama 1. Apakah syarat – syarat yang diperlukan untuk pembakaran? _________________________________________________________________ udara Balang gas air Arang batu terbakar Penutup mangkuk pijar gabus 21 | P a g e . (a) Hujan asid : ______________________________ (b) Kesan rumah hijau: _________________________ (c) Penipisan lapisan ozon. Apakah punca udara yang disebabkan oleh karbon dioksida? 2.. Apakah kesan negatif daripada penipisan lapisan ozon? m/s 143 longman baru 1.

_______________________________________________________________________Latihan Bab 5 Bahagian B 1. . Rajah di bawah menunjukkan pembakaran lilin di dalam sebuah baling gas yang berisi udara.3. Sekiranya arang kayu digantikan dengan minyak kerosin. (a) Apakah tujuan aktiviti ini? _______________________________________________________________ (b) Mengapakah lilin terpadam selepas suatu jangka masa? _________________________________________________________________ (c) Berdasarkan maklumat yang diberikan.Gas X menukarkan warna kertas litmus lembap daripada biru menjadi merah. nyatakan hasil – hasil pembakaran terbentuk. Eksperimen dijalanan seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah (a) Apakah yang berlaku sekiranya balang gas digoncang bersama air kapur pada akhir eksperimen? _____________________________________________________ (b) Apakah gas yang dihasilkan daripada pembakaran arang batu ini? _______________________________________________ (c) Tuliskan persamaan yang mewakili pembakaran arang batu di udara 4. berpakah peratusan oksigen di dalam udara? Tunjukkan cara anda mendapatkan jawapan? (d) Apakah hasil – hasil pembakaran lilin? _________________________________________________ (e) 22 | P a g e -Gas X melarut dalam larutan natrium hidroksida .

Rajah menunjukkan eksperimen yang dijalankan untuk mengkaji hidupan menggunakan oksigen semasa respirasi. (i) pemboleh ubah dimanipulasikan : _____________________________________ (ii) pemboleh ubah bergerak balas : _____________________________________ (iii) pemboleh ubah dimalarkan : _______________________________________ (c) (i) penunjuk berwarna di dalam radas yang manakah dijangka akan bergerak? ___________________________________________________________ (ii) Adakah penunjuk berwarna di dalam radas tersebut bergerak mendekati atau menjauhi tabung didih? 23 | P a g e .Apakah gas yang mempunnyai sifat – sifat seperti yang dinyatakan di atas? A B C D Karbon dioksida Oksigen Nitrogen Hidrogen 2. Kapas yang telah direndam di dalam larutan natrium hidroksida P lipas Titik penunjuk Q Biji benih bercambah R (a) Apakah kegunaan larutan natrium hidroksida dalam eksperimen ini? _______________________________________________________________________ (b) Kenalpastikan pemboleh ubah dalam eksperimen ini.

_________________________________________________________ (d) Jelaskan jawapan di (c) (ii). Awal eksperimen Akhir eksperimen Nyalaan lilin terpadam selepas beberapa ketika. Rajah menunjukkan susunan radas yang digunakan bagi suatu eksperimen. yamg manakah BENAR tentang gas X? A B C D Digunakan untuk mengisi belon kaji cuaca Digunakan untuk memadamkan api Sangat larut dalam larutan natrium hidroksida Dibebaskan semasa fotosintesis 2. yang mamakah peratus kandungannya telah berubah dalam balang gas pada akhir eksperimen? I Nitrogen III Wap air II Oksigen A I dan II B I dan III C D II dan III I. II dan III 24 | P a g e . __________________________________________________________________ Praktis Soalan Objektif Chap 5 1. Antara yang berikut. Antara gas yang berikut. Carta pada rajah menunjukkan komposisi udara biasa.

Nyalaan lilin dalam rajah di bawah terpadam selepas beberapa ketika disebabkan kehabisan sejenis gas.03 4 Peratusan gas karbon dioksida bertambah kerana A Digunakan dalam pencernaan B Dibebaskan semasa transpirasi C Dibebaskan semasa respirasi D Digunakan untuk respirasi 6. Jadual menunjukkan peratusan gas karbon dioksida dalam udara sedutan dan udara hembusan. Antara yang berikut. Gas Peratusan gas (%) Udara sebutan Udara hembusan Karbon dioksida 0. Seekor belalang mati selepas diletakkan seharian dalam botol tertutup. -melarut dalam larutan natrium hidroksida -menukarkan warna kertas litmus lembap daripada biru menjadi merah Apakah gas yang mempunyai sifat – sifat seperti yang dinyatakan di atas? A Karbon dioksida B Oksigen C Nitrogen D hidrogen 25 | P a g e .3. Berapakah peratusan gas tersebut dalam udara hembusan? A 4% B 16% C D 21% 78% 5. yang manakah hadir dalam kuantiti yang banyak dalam botol apabila dibandingkan dengan kuantitinya pada awal eksperimen? A Nitrogen B Oksigen C D Karbon dioksida Gas nadir 4. .

Wul keluli lipas Tabung uji penanda Rajah di atas menunjukkan radas yang telah digunakan bagi satu eksperimen. Eksperimen ini menunjukkan A Lipas menggunakan oksigen B Lipas membebaskan tenaga C Lipas membebaskan karbon dioksida D Lipas menggunakan karbon dioksida 8. yang manakah BENAR? A Nyalaan lilin P terpadam dahulu B Nyalaan lilin Q terpadam dahulu C Nyalaan lilin P akan terpadam tetapi nyalaan lilin Q tidak D Nyalaan lilin P dan Q terpadam serentak 9. yang manakah gas X dan Y? 26 | P a g e . P Lilin menyala Q Udara hembus Udara sedut Penyokong balang gas air Rajah menunjukkan dua lilin yang menyala dalam balang gas yang berlainan. Selepas beberapa ketika. Antara yang berikut. Berdasarkan kepada rajah di atas. titik penanda bergerak ke arah tabung uji. apakah kesimpulan yang dibuat daripada eksperimen di atas? A Udara sedut mengandungi lebih nitrogen B Udara hembus mengandungi lebih karbon dioksida C Udara hembus mengandungi kurang oksigen D Udara sedut mengandungi lebih karbon dioksida tetapi kurang oksigen 10. Rajah di bawah menunjukkan susunan radas untuk mengkaji gas X dan gas Y. Antara pernyataan yang berikut.7. .

03 Apakah ujian pengesahan bagi gas P dan Q? P Q A Menyalakan kayu uji membara Mengeruhkan air kapur B Mengeruhkan air kapur Menyalakan kayu uji membara C Menghasilkan bunyi ‘pop’ dengan Larut dalam larutan pirogalol beralkali kayu uji menyala D Menukarkan warna penunjuk Mengeruhkan air kapur hidrogen bikarbonat daripada ungu 27 | P a g e . A Percambahan biji benih menggunakan oksigen B Percambahan biji benih membebaskan tenaga C Percambahan biji benih membebaskan karbon dioksida D Percambahan biji benih membebaskan oksigen 12. Apakah kesimpulan yang boleh didapati daripada eksperimen ini.0 Q 0. yang manakah menerangkan persamaan yang diberi? A Pembakaran membebaskan oksigen dan karbon dioksida B Pembakaran memerlukan oksigen. air dan karbon dioksida C Pembakaran memerlukan tenaga haba dan tenaga cahaya D Pembakaran membebaskan tenaga haba dan tenaga cahaya 13. Gas Peratus dalam udara sedut (%) P 21. Jadual di bawah menunjukkan gas P dan Q dengan peratusnya dalam udara sedutan (biasa). Air kapur dalam Rajah di bawah bertukar menjadi keruh pada akhir eksperimen.A B C D Gas X Wap air Nitrogen Oksigen Karbon dioksida Gas Y nitrogen Hidrogen Karbon dioksida Oksigen 11. Persamaan perkataan yang berikut menunjukkan satu proses pembakaran. Hidrokarbon + oksigen → karbon dioksida + air + tenaga haba + tenaga cahaya Antara yang berikut.

Sejenis gas dalam udara melarut dalam larutan pirogalol beralkali seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Jadual 3 menunjukkan peratus gas W. Rajah menunjukkan radas yang digunakan untuk suatu eksperimen. Antara pernyataan yang berikut. dan Y yang terkandung dalam udara.kepada kuning 14. yang manakah BENAR tentang titisan – titisan air? A Rasa masa B Menukarkan kertas litmus merah kepada biru C Bertindak balas dengan marmar membebaskan karbon dioksida D Tidak memberi kertas ke atas kertas litmus biru 15.03% B 16% C 21% D 78% 16. Berapakah peratuskah gas itu dalam udara sedutan? A 0. X. 28 | P a g e . Rajah di bawah menunjukkan beberapa ketul kiub air dalam bikar yang berisi cuka. gas Peratus gas dalam udara (%) W 78 X 0.03 Y 21 Gas yang manakah diperlukan untuk pembakaran? I W II X III Y A II C I dan III B III D II dan III 17.

Eksperimen ini menunjukkan A Lilin yang menyala menghasilkan karbon dioksida B Udara boleh menggantikan karbon dioksida C Karbon dioksida lebih tumpat daripada udara D Karbon dioksida mudah bergabung dengan udara Soalan 18 – 20 berdasarkan rajah di bawah. Silinder penyukat 18. 29 | P a g e . nyalaan lilin terpadam. Selepas beberapa ketika. Apakah jenis gas yang kuantitinya bertambah dan berkurang dalam silinder penyukat tersebut? Bertambah Berkurang A Karbon dioksida Oksigen B Nitrogen Karbon dioksida C Oksigen Karbon dioksida D Gas nadir nitrogen 19. nyalaan lilin terpadam.Selepas beberapa ketika. Sebuah balang gas yang kerung ditelangkupkan di atas nyalaan lilin seperti yang ditunjukkan di rajah di bawah. Eksperimen yang dilakukan pada rajah akan menunjukkan A ½ daripada udara terdiri daripada hidrogen B 1/3 daripada udara terdiri daripada oksigen C ¼ daripada udara terdiri daripada nitrogen D 1/5 daripada udara terdiri daripada oksigen 21. Paras air yang naik apabila nyalaan terpadam menunjukkan A Nitrogen digunakan untuk pembakaran B Oksigen digunakan untuk pembakaran C Lilin tidak akan menyala tanpa oksigen D Lilin tidak akan menyala sekiranya sebahagian daripadanya terendam dalam air 20.

Gas yang manakah digunakan semasa respirasi manusia? A Oksigen C Hidrogen B Nitrogen D Karbon dioksida 26. Berapakah jumlah isi padu gas oksigen dan karbon dioksida dalam udara hembus itu? A 4 cm3 C 20 cm3 3 B 16 cm D 30 cm3 27. Apakah gas yang terlarut dalam air hujan untuk membentuk hujan asid? A Karbon monoksida C Wap air B Sulfur dioksida D Klorofluorokarbon 24. yang manakah dapat diperhatikan bagi paras lautan dalam tabung uji P dan Q dalam rajah di atas. Semasa pembakaran arang batu. Antara pernyataan yang berikut. II dan III 28. Suatu sampel udara hembus mempunyai sebanyak 100 cm3. P Q A Naik Naik B Naik Tidak naik C Tidak naik Naik D Tidak naik Tidak naik 22. apakah bahan buangan yang dibebaskan? A Karbon dioksida C Karbon dioksida dan air B Air D Karbon dan air 25. kita boleh menggunakan I Kertas litmus II Air kapur III Kayu uji berbara A I B II C II dan III D I. Untuk menguji gas karbon dioksida. yang manakah bertidak balas seperti yang diterangkan di atas? A Respirasi C Fotosintesis B Asimilasi D pembakaran 23. Gabungan antara bahan dan oksigen secara kimia menghasilkan haba dan cahaya Antara proses yang berikut. yang manakah BENAR tentang oksigen? A Oksigen lebih ringan daripada udara B Oksigen mempunyai kesan neutral ke atas kertas litmus lembap 30 | P a g e .Antara berikut.

II dan III 32. Antara yang berikut.C Oksigen boleh terbakar dengan sendiri D Oksigen mudah larut dalam air 29. yang manakah menipiskan lapisan ozon dan mengakibatkan kesan rumah hijau? Penipisan lapisan ozon Kesan rumah hijau A Karbon dioksida Klorofluorokarbon B Klorofluorokarbon Karbon dioksida C Nikotin Karbon monoksida D Karbon monoksida Karbon dioksida 31. Antara bahan pencemar yang berikut. Antara yang berikut. yang manakah BENAR tentang oksigen dan karbon dioksida? Oksigen Karbon dioksida A Sedikit berasid Neutral B Tidak larut dalam natrium hidroksida Larut dalam larutan natrium hidroksida C Tidak menyokong pembakaran Menyokong pembakaran D Memadamkan kayu uji menyala Menyalakan kayu uji berbara 31 | P a g e . Kemudian. Antara yang berikut. titisan tidak berwarna itu diuji dengan kertas kobalt klorida biru kontang. yang manakah dihasilkan apabila lilin menyala? I Air II Haba III Karbon dioksida A I dan II B I dan III C II dan III D I. Rajah menunjukkan eksperimen yang telah dijalankan untuk menyiasat hasil pembakaran petrol. Apakah yang terjadi pada air kapur dan kertas kobalt klorida biru itu? Air kapur Kertas kobalt klorida biru kontang A Kekal jernih Menjadi merah jambu B Menjadi keruh Menjadi merah jambu C Kekal jernih Kekal biru D Menjadi keruh Kekal biru 33. yang manakah merupakan kesan penipisan lapisan ozon? A Peningkatan suhu dunia B Kerosakan peparu C Keracunan darah D Kanser kulit 30.

Antara yang berikut. yang manakah berkaitan dengan eksperimen ini? I Air kapur dalam tabung uji N menjadi keruh II Respirasi menghasilkan karbon dioksida III Air kapur dalam tabung uji M menyejat A B C D II I dan II I dan III II dan III 37. yang manakah menyebabkan kertas litmus biru lembap berubah menjadi merah? 32 | P a g e .34. yang manakah merupakan sifat karbon dioksida? A Sejenis gas beralkali B Menukarkan kertas litmus merah lembap menjadi biru C Larut sedikit dalam air D Membantu pembakaran Soalan 36 berdasarkan rajah di bawah Rajah di bawah menunjukkan radas yang digunakan untuk menjalankan suatu eksperimen. Antara bahan dalam gas ekzos yang berikut. 36. Sejenis gas membentuk 16% daripada udara hembus. Apakah hasil pembakaran kerosin? A Oksigen dan karbon dioksida B Karbon dioksida dan nitrogen C Nitrogen dan wap air D Karbon dioksida dan wap air 38. Apakah sifat gas ini? A Tidak membantu pembakaran B Sejenis gas berasid C Kurang tumpat daripada udara D Tidak mempunyai rasa 39. Antara yang berikut. yang manakah merupakan langkah yang paling baik untuk mengurangkan kesan rumah hijau? A Menanam lebih banyak tumbuhan hijau B Menggunakan petrol tanpa plumbum C Mengurangkan penggunaan racun serangga D Mengurangkan penggunaan klorofluorokarbon 35. Antara yang berikut.

(a) Rajah menunjukkan komposisi udara. Tabung uji Pemerhatian P Api terpadam dengan perlahan Q Api terbakar dengan marak R Api terpadam dengan pantas Antara gas yang berikut. dan III A II B I dan II Kertas 2 Soalan struktur Bahagian A 1. Eksperimen dalam rajah 1 dijalankan untuk menunjukkan bahawa udara mengandungi wap air. 33 | P a g e . 2.A B C D Karbon monoksida Karbon dioksida Plumbum Wap air 40. Q dan R? I II III Tabung uji P Q R C D Gas Karbon dioksida Oksigen nitrogen II dan III I. (a) Apakah rasa cecair X? (b) Apakah yang akan berlaku sekiranya sehelai kertas kobalt klorida kontang dimasukkan ke dalam cecair X dalam mangkuk penyejat? (c) Deduksikan identiti cecair X? (d) Ramalkan takat didih X. Radas dibiarkan selama beberapa ketika. Jadual menunjukkan keputusan yang diperoleh daripada ujian pengesahan gas dalam tabung uji P. (e) Nyatakan dua proses perubahan rupa bentuk jirim yang berlaku dalam eksperimen ini. yang mankah diwakili gas P. Q dan R dengan kayu uji menyala. II.

labelkan gas X. Susunan radas pada rajah di bawah disediakan untuk mengkaji gas yang digunakan semasa respirasi sel oleh benda hidup.(i) Pada rajah di atas. (a) Nyatakan pemboleh ubah yang (i) dimalarkan : ______________________________________ (ii) dimanipulasikan : _______________________________________ 34 | P a g e . Y dan Z dengan menggunakan perkataan yang berikut Oksigen (ii) Nitrogen Karbon dioksida Apakah peratusan bagi nitrogen di dalam udara? (b) Lukis garisan untuk memadankan karbon dioksida dengan sifat – sifatnya. Sifat – sifat Karbon dioksida Tidak membantu pembakaran Sangat larut dalam air Menukarkan warna kertas litmus merah lembap kepada biru Sangat larut dalam larutan natrium hidroksida Bahagian B 3.

_____________________________________________________________________ (f) Cadangkan satu contoh benda hidup yang boleh digunakan untuk menggantikan biji benih yang bercambah. Jenis udara Udara sedutan Udara hembusan Masa untuk padam (saat) (b) Nyatakan perbezaan dalam masa yang diambil bagi lilin padam dalam udara sedutan dan udara hembusan. lukiskan satu carta bar untuk menunjukkan masa yang diambil bagi lilin untuk padam dalan gas yang berlainan. (c) Apakah inferens yang boleh dibuat bagi eksperimen ini? (d) Berdasarkan data dalam jadual di atas. (a) Dalam jadual di bawah.(iii) bergerak balas : _______________________________________ (b) Nyatakan hipotesis yang boleh dibuat dalam eksperimen ini. 35 | P a g e . _____________________________________________________________________ (c) Apakah fungsi tabung didih Q? _____________________________________________________________________ (d) Nyatakan fungsi larutan natrium hidroksida. Rajah menunjukkan dua lilin yang serupa ditutupi oleh dua balang gas yang sama saiz. Rekodkan masa yang diambil dalam balang gas untuk padam. _____________________________________________________________________ 4.

kadbod Radas Balang gas Kaedah (a) Dua batang lilin.(e) Nyatakan pemboleh ubah yang (i) dimalarkan : ______________________________________ (ii) dimanipulasikan : _______________________________________ (iii) bergerak balas : _______________________________________ Eksperimen 5. (d) Pemerhatian dicatat Pemerhatian Lilin M kekal menyala manakalan nyalaan lilin N terpadam selepas beberapa ketika Analisis (a) Nyalaan lilin memerlukan gas oksigen (b) Nyalaan lilin N telah menghabiskan kesmua oksigen yang terkandung di dalam baling gas 36 | P a g e .13 paga 188 Tujuan : menunjukkan bahawa oksigen diperlukan bagi pembakaran Pernyataan masalah Apakah gas yang diperlukan untuk pembakaran? Hipotesis Oksigen diperlukan untuk pembakaran Bahan Lilin. M dan N dilekatkan di atas kadbod (b) Lilin kemudiannya dinyalakan (c) Balang gas ditelangkupkan di atas lilin N seperti yang ditunjukkan pada rajah di atas. mancis.

P. R dan S dilekatkan pada sebuah kadbod (b) Kesemua lilin dinyalakan dan ditutup serentak dengan balang yang berbeza saiz seperti yang ditunjukkan pada rajah.Kesimpulan (a) Oksigen diperlukan untuk pembakaran (b) Hipotesis diterima Eksperimen 5.14 Tujuan : Menyiasat kesan saiz bekas terhadap tempoh nyalaan lilin Pernyataan masalah Apakah kesan saiz bekas terhadap tempoh nyalaan lilin Hipotesis Semakin besar saiz bekas. R dan S Analisis (a) Saiz balang mempengaruhi tempoh nyalaan lilin (b) Balang yamg besar mengandungi lebih banyak oksigen yang diperlukan untuk pembakaran. semakin lama nyalaan lilin Pemboleh ubah yang (a) yang dimalarkan : jenis lilin. semakin lama tempoh nyalaan lilin (b) Hipotesis diterima Eksperimen [ms 190] Tujuan Menguji hasil pembakaran karbon (arang batu) dan hidrokarbon (kerosin) Pernyataan masalah Apakah hasil pembakaran karbon dan hidrokarbon Hipotesis Pembakaran karbon menghasilkan karbon dioksida manakala pembakaran hidrokarbon menghasilkan karbon dioksida dan air 37 | P a g e . (c) Tempoh masa bagi setiap nyalaan lilin yang terpadam dicatat. Q. jam randik Kaedah (a) empat baling lilin. Kesimpulan (a) Semakin besar saiz bekas. Pemerhatian Nyalaan lilin P terpadam dahulu diikuti oleh nyalaan lilin Q. saiz lilin (b) yang dimanipulasikan : saiz baling (c) bergerak balas : tempoh nyalaan lilin Bahan Balang pelbagai saiz dan bentuk. (c) Balang S mengandungi isi padu oksigen yang paling banyak manakala balang P mengandungi isi padu pksigen yang paling sedikit.

Karbon + oksigen karbon dioksida (b) Hidrokarbon terbakar dalam udara menghasilkan haba. sudu balang gas. Hidrokarbon + oksigen karbon dioksida + air Kesimpulan (a) Pembakaran karbon menghasilkan karbon dioksida manakala pembakaran hidrokarbon menghasilkan karbon dioksida dan air. kerosin. Warna pada kertas kobalt klorida kontang berubah daripada biru kepada merah menunjukkan kehadiran air. Pemerhatian Jenis bahan api Arang batu (karbon) Kerosin (hidrokarbon) Pemerhatian Balang gas menjadi panas Air kapur menjadi keruh Balang gas menjadi panas Air kapur menjadi keruh Kertas kobalt klorida kontang berubah daripada warna biru menjadi merah Analisis (a) Karbon terbakar dalam udara menghasilkan baha dan karbon dioksida. penutup balang gas Kaedah (a) Sedikit serbuk arang kayu dipanaskan dalam sudu balang gas sehingga terbakar seperti yang ditunjukkan dalam rajah (a) (b) Sudu yang mengandungi arang kayu terbakar dimasukkan dengan segera ke dalam balang gas yang berisi sedikit air kapur seperti pada rajah (b) (c) Serbuk arang batu dibiarkan membakar untuk seketika (d) Gas yang terhasil dalam balang gas digoncang dengan air kapur (e) Eksperimen diulang dengan menggunakan kerosin (f) Cecair yang terhasil pada dinding dalam balang gas diuji dengan menggunakan kertas kobalt klorida kontang. kertas kobalt klorida kontang Radas Penunu Bunsen. balang gas.Pemboleh ubah yang (a) Yang dimalarkan : isi padu udara dalam balang gas (b) Dimanipulasikan : jenis bahan api (c) Bergerak balas : perubahan pada air kapur / kertas kobalt klorida kontang Bahan Serbuk arang batu. karbon dioksida dan air. (b) Hipotesis diterima 38 | P a g e . (g) Pemerhatian dicatatkan pada jadual yang disediakan di bawah. air kapur. Air kapur yang jernih menjadi keruh.

5 Kesan pencemaran udara 1. Contoh – contoh hidrokarbon selain daripada kerosin adalah petrol. karbon dioksida. Bahan pencemar udara Asap (jelaga) Punca dan pencemar udara Pembakaran sampah sarap Pembakaran bahan api fosil oleh kilang dan kenderaan bermotor Kesan pencemaran udara Mengurangkan proses fotosintesis Mengotorkan kenderaan Merosakkan peparu Mengaburkan pandangan Menyebabkan kabut Larut dalam air hujan membentuk hujan asid yang : Mengkakis bahan besi Merendahkan pH tanah dan sumber air Langkah mencegah dan mengawal pencemaran udara Membina cerobong kilang yang tinggi Memasang pemendak elektrostatik pada cerobong kilang Memperketatkan peraturan untuk memeriksa kenderaan Mengalakkan penggunanaan pembersihan udara yang melarutkan gas berasid sebelum dilepaskan ke udara Gas berasid seperti sulfur dioksida dan nitrogen dioksida Pembakaran bahan api fosil oleh kilang 39 | P a g e . 3. Eksperimen dijalankan seperti yang ditunjukkan dalam rajah di sebelah. Air kapur dalam eksperimen ini boleh digantikan dengan kuprum sulfat kontang putih untuk menguji air. diesel dan lilin 3. 5. Pembakaran lilin juga akan menghasilkan karbon dioksida dan air. kerosin boleh digantikan dengan lilin.4 1. karbon monoksida. Dalam eksperimen ini. Latihan uji diri 5. Kuprum sulfat kontang akan berubah warna daripada putih kepada biru apabila bersentuhan dengan air. Bahan pencemar udara adalah sebarang bahan yang boleh dilihat atau tidak dapat dilihat dalam atmosfera yang boleh mengancam kesihatan manusia atau persekitaran. Apakah syarat – syarat yang diperlukan untuk pembakaran? 3. Antara contoh – contoh bahan pencemar udara termasuk asap. Pencemaran udara adalah penambahan bahan pencemar ke udara yang mendatangkan kesan negatif kepada alam sekitar. dan boleh disebabkan manusia dan sumber semula jadi. debu. 4. 2. Apakah proses pembakaran? 2.Perbincangan 1. (a) Apakah yang berlaku sekiranya balang gas digoncang bersama air kapur pada akhir eksperimen? (b) Apakah gas yang dihasilkan daripada pembakaran arang batu ini? (c) Tulis persamaan yang mewakili pembakaran arang batu di udara. dan racun perosak. asid toksik. Hidrokarbon adalah sebatian kimia yang terdiri daripada unsur karbon dan hydrogen sahaja 2.

Debu Kilang papan Kuari Kilang asbestos Kilang simen Pembakaran bahan api fosil Asap ekzos kenderaan Karbon monoksida Menjadikan tanah tidak subur Merosakkan salur pernafasan dan peparu Mencemarkan persekitaran Merosakkan peparu Melakatkan pada daun dan melambatkan proses fotosintesis Mengurangkan keupayaan darah mengangkut oksigen dan mengakibatkan maut Bangunan dilengkapi dengan alat penapis debu Karbon dioksida Pembakaran bahan api fosil Asap ekzos kenderaan Kesan rumah hijau menyebabkan kenaikan suhu Bumi dan peleburan ais di kedua – dua kutub Memasang alat yang menukar karbon monoksida kepada karbon dioksida Contohnya. pengubah mangkin (catalytic converter) dalam paip ekzos kenderaan Menggantikan bahan api yang tidak mencemarkan alam sekitar Menanam lebih banyak tumbuhan hijau yang dapat menyingkirkan karbon dioksida dari udara Mengguanakan petrol tanpa plumbum Memasang pengubah mangkin pada sistem ekzos kenderaan Mendidik orang ramai tentang bahaya merokok Melarang orang ramai merokok di tempat awam yang tertentu Mengurangkan penggunanan bahan klorofluorokarbon Menggantikan klorofluorokarbon dengan hidroklorofluorokarbon yang tidak memusnahkan lapisan ozon Mengurangkan penggunaan pestisid Menggunakan pestisid yang mudah terurai Membebaskan haba Plumbum Asap ekzos kenderaan yang menggunakan petrol berplumbum Asap rokok Menyebabkan keracunan darah dan kerosakan otak Menguningkan gigi Mengakibatkan kanser peparu Tar tembakau dan nikotina Klorofluorokarbon Tin – tin aerosol CFC Peti sejuk Alat penyaman udara Pestisid (racun perosak) Semburan DDT untuk menghapuskan serangga perosak Kilang Haba Memusnahkan lapisan ozon Bumi yang mengakibatkan hidupan terdedah kepada sinaran ultra ungu: -penyakit spt kanser kulit dan penyakit katarak mata serta merosakan sitem pengimunan badan Menyebabkan keracunan dan kemandulan Menyebabkan kecacatan fetus Meningkatkan suhu 40 | P a g e .

udara Sisa radioaktif Reaktor nuklear Sisa radioaktif menyebabkan kanser. kecacatan fetus dan kemandulan daripada stim dengan mengkondensasikannya sebelum stim dilepaskan ke udara Melaksanakan undang – undang dan peraturan untuk mengendalikan bahan radioaktif 41 | P a g e .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful