P. 1
RPH Badminton

RPH Badminton

|Views: 311|Likes:
Published by Christie James

More info:

Published by: Christie James on Jul 30, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/26/2015

pdf

text

original

Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Jasmani Mata Pelajaran Kelas Tarikh Masa Hari Bilangan Pelajar Tunjang Tajuk

Kemahiran Pengetahuan sedia ada : Pendidikan Jasmani : Tahun 5 Cemerlang : 14 Mac 2012 : 0730 – 0800 ( 30 minit ) : Rabu : ____ / 20 orang ( 13 Lelaki, 4 Perempuan ) : Kemahiran : Permainan Badminton : Pukulan Kilas : Murid pernah bermain badminton dan telah mempelajari kemahiran pegangan raket dan servis serta pukulan hadapan. : Di akhir pembelajaran, murid-murid akan dapat : a) Psikomotor Melakukan pukulan kilas dengan teknik yang betul sekurang-kurangnya 3 daripada 4 kali percubaan. b) Kognitif - Menyatakan sekurang-kurangnya 2 daripada 3 tiga otot utama semasa melakukan pukulan kilas. c) Afektif Merasa seronok dan gembira semasa melakukan aktiviti sepanjang pengajaran dan pembelajaran serta mensyukuri anggota badan yang sempurna sebagai anugerah Tuhan. Unsur Kemahiran Berfikir : Menjelaskan bagaimana koordinasi mata,tangan dan bola dapat dilakukan dalam masa yang sama.

Hasil Pembelajaran

yakin diri.Penerapan nilai Penggabungjalinan Kesepaduan Bahan bantu mengajar : Patuh kepada arahan. bekerjasama : : : Bulu tangkis(20 biji). wisel (1). skitel (4) : Teori kecerdasan pelbagai Strategi Pengajaran dan Pembelajaran .

Mangsa yang telah cair boleh bergerak seperti biasa dan juga melarikan diri.bermain di dalam kawasan yang di tetapkan ( 1 gelanggang badminton ) . 5 murid akan dipilih sebagai pemangsa manakala yang lain merupakan mangsa tugas pemangsa ialah ORGANISASI CATATAN Nilai :  Patuh kepada arahan  Bekerjasama BBM :  Skitel (4)  Wisel (1) mengejar dan menyentuh mangsa sambil menyebut beku dan terus mencari mangsa lain setelah membekukan mana – mana mangsa.LANGKAH/MASA Permulaan / Set Induksi ( 5 minit ) AKTIVITI Pemanasan badan melalui permainan kecil. tugas pemangsa pula ialah Skitel Mangsa Pemangsa menghidupkan rakan yang telah beku dangan menyentuh mangsa yang beku sambil menyebut cair. Bagi .dari 20 orang murid. FOKUS PEMBELAJARAN Permainan beku dan cair. Cara bermain : .

Sekiranya bergerak. tidak dibenarkan bergerak. . dikira terkeluar dari permainan. .mangsa yang masih beku.pemangsa tidak boleh menunggu di satu tempat.tidak boleh keluar dari kawasan permainan . . Peraturan : . Regangan untuk anggota Melakukan regangan untuk badan yang terlibat bahagian anggota badan yang semasa aktiviti. terlibat.Mangsa yang beku tidak boleh bergerak.Gaya membeku berdasarkan pergerakan terakhir selepas di sentuh.

Langkah 1 ( 5 minit ) Gerak kerja individu .  Wisel (1) kemudian menerangkan  Raket langkah-langkah melakukan badminton teknik pukulan kilas yang (21) betul. .Teknik pukulan kilas dibuat secara statik tanpa menggunakan bulu tangkis. Fasa Lajakan  Semasa membuat ** jarak antara murid pukulan. Fasa Perlakuan  Mata memandang bulu tangkis  Kaki dominan dibawa ke posisi bulu tangkis dan berat badan Petunjuk : dipindahkan ke kaki tersebut.  Patuh kepada Guru menerangkan murid arahan cara pegangan raket untuk teknik pukulan kilas yang BBM : betul terlebih dahulu. 1. Fasa Persediaan  Semasa melakukan pukulan kilas.  Tangan dominan memegang raket dengan letakkan ibu jari di antara tiga jari dan jari telunjuk. = Guru  Kilas raket separas bahu.Penerangan guru dan diikuti oleh murid. = murid 3.  Murid membentuk 5 barisan secara memanjang dengan Cara pegangan raket : Nilai : menghadap guru. pegang bahagian hujung pemegang raket. dominan sambil .  Berdiri dengan kaki buka seluas bahu 2. tolak kaki adalah dalam 2 meter.

 Murid membuat kemahiran pukulan kilas sambil bergerak secara berpasangan dengan rakan yang berada di separuh gelanggang bertentangan secara bergilir-gilir dengan rakan sekumpulan mereka.  Pergerakan dibuat sebanyak 3 set. tangkis. kali bulu Langkah 2 ( 7 minit ) Gerak kerja berpasangan Prosedur :  Setiap murid .  2 kumpulan dalam separuh gelanggang. Langkah-langkah aktiviti :  Setiap kumpulan berdiri di bahagian tengah dalam petak gelanggang.kemahiran pukulan kilas memegang satu raket secara dinamik tanpa bulu badminton. Nilai :  Patuh kepada arahan  Bekerjasama  Yakin diri BBM :  Raket badminton (20)  Wisel (1) .luruskan lutut dan ikut lajak.  Murid membentuk 4 kumpulan dan setiap kumpulan terdiri daripada 5 orang.  Murid diberikan 4 percubaan tanpa tangkis.

kemahiran pukulan kilas memegang satu raket secara dinamik badminton. kumpulan dan setiap kumpulan terdiri daripada 5 orang.  Ulang sebanyak 5 set secara bergilir-gilir dalam kumpulan.Langkah 3 ( 4 minit )  Murid bergerak ke arah kiri dalam kadar tiga langkah dan membuat kemahiran pukulan kilas.  2 kumpulan dalam separuh gelanggang. Gerak kerja berpasangan Prosedur :  Setiap murid .  Bergerak ke tengah petak dalam gelanggang semula.  Bagi murid kidal. menggunakan bulu  Murid membentuk 4 tangkis. murid akan bergerak kea rah kanan dalam kadar 3 langkah dan membuat pukulan kilas.  3 orang murid yang telah menguasai kemahiran servis di pilih untuk melakukan kemahiran servis ke arah backhand murid lain (yang berhadapan dengannya)  Murid membuat kemahiran pukulan Nilai :  Patuh kepada arahan  Bekerjasama  Yakin diri BBM :  Bulu tangkis (20)  Raket badminton (20)  Wisel (1) .

murid akan bergerak kea rah kanan dalam kadar 3 langkah dan membuat pukulan kilas. Cara permainan :  Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan iaitu A dan B.kilas sambil bergerak di separuh gelanggang bertentangan secara bergilir-gilir dengan rakan sekumpulan mereka.  Bergerak ke tengah petak dalam gelanggang semula.  Kumpulan A (pengumpan) akan berada di luar petak Kemuncak ( 6 minit ) Permainan Kecil Nilai :  Patuh kepada arahan  Bekerjasama BBM : Gerak kerja berkumpulan .  Murid bergerak ke arah kiri dalam kadar tiga langkah dan membuat kemahiran pukulan kilas.  Pergerakan dibuat sebanyak 5 set.  Bagi murid kidal. Ulang sebanyak 5 set secara bergilir-gilir dalam kumpulan. Langkah-langkah aktiviti :  Setiap kumpulan berdiri di bahagian tengah dalam petak gelanggang.

 Tukar peranan bagi setiap kumpulan.  Masa bagi setiap permainan adalah 2 minit.pemain yang mengumpan akan dikira kalah dan keluar.  Bola tampar (1)  Wisel (1)  Skitel (4) Penutup ( 3 minit ) Nilai :  Patuh kepada . Peraturan permainan :  Sekiranya kumpulan B berjaya menangkap bola tersebut maka.  Kumpulan B pula akan berusaha menangkap bola yang diumpan.  Kumpulan A hendaklah melambung bola melepasi lawan dengan cara mengumpan.  Kumpulan A boleh mengumpan pelbagai arah. Aktiviti menyejukkan  Murid melakukan badan (Cooling down) separuh bulatan di hadapan guru.yang telah disediakan terlebih dahulu manakala kumpulan B (kera) akan berada di dalam.  Kumpulan pengumpan yang mempunyai ahli yang ramai bertahan akan dikira pemenang.

 Guru bertanya kepada murid tentang apa yang telah mereka pelajari dan perasaan mereka semasa melakukan aktiviti.Rumusan keseluruhan tentang aktiviti yang dilakukan. arahan .  Guru memimpin murid dalam aktiviti menyejukkan badan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->