P. 1
Tahun 5 Rancangan Pengajaran Harian-1 (Baru)

Tahun 5 Rancangan Pengajaran Harian-1 (Baru)

|Views: 435|Likes:
Published by Noor Amani Azizy

More info:

Published by: Noor Amani Azizy on Jul 31, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/07/2014

pdf

text

original

TAHUN 5

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA TAHUN 5

Tarikh Masa Tahun Tema Tajuk Pelajaran Bilangan Murid Fokus Utama

: : 0700 – 0800 (60 minit) : Tahun Lima (5) : Kebudayaan Malaysia : Kebudayaan Negara Kebanggaan Kita : 25 orang :

7.1 Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat dan tersirat. 7.1 Aras 1 (i) Membuat andaian tentang sesuatu perkara yang tersirat berdasarkan maklumat yang tersurat Fokus Sampingan :

10.1 Menghasilkan penulisan pelbagai genre (prosa dan puisi) termasuk e-mel yang mudah, menarik dan bermakna. 10.1 Aras 1 (ii) Menyatakan andaian yang dibuat secara ringkas. Aras 1 (i) Mengenal pasti isi daripada pelbagai sumber berdasarkan tajuk.

kasih sayang.5 Aras 1 (i) Menjelaskan isi yang tersurat dan tersirat berdasarkan sesuatu topik yang dibualkan Pengetahuan Sedia Ada : i) Murid-murid dapat menceritakan pengetahuan dan pengalaman mereka tentang kebudayaan yang terdapat di Malaysia secara lisan dan membina ayat mudah.5 Memberikan penjelasan tentang sesuatu perkara yang tersurat dan tersirat 1. kata kerja : Permainan lungsuran. tradisional. iii) Menyatakan andaian yang dibuat secara ringkas.Aras 1 (iii) Membina draf karangan yang lengkap 1. generasi : : Kajian Tempatan dan Pendidikan Moral : Hormat-menghormati. semangat bermasyarakat : . patriotisme. Sistem Bahasa i) Tatabahasa ii) Kosa kata Pengisian Kurikulum i) Ilmu ii) Nilai murni Kemahiran Bernilai Tambah : : Kata hubung. ii) Mebuat andaian tentang sesuatu pekara yang tersirat berdasarkan maklumat yang tersurat dalam petikan yang dibaca. Objektif Eksplisit Pada akhir pelajaran murid dapat : : i) Menjelaskan isi yang tersurat dan tersirat berdasarkan petikan dalam buku teks muka surat 115.

intrapersonal : Menjana idea. Guru memberikan salam kepada murid-murid dan bertanyakan khabar serta persediaan murid Catatan . laptop ‘ : Verbal linguistik. memproses dan melaporkan maklumat : : Langkah / Masa Set Induksi (5 minit) - Isi Pelajaran Gambar pelbagai pakaian tradisional rakyat Malaysia Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1. slaid.i) Teori Kecerdasan Pelbagai ii) Kemahiran Berfikir iii) Kajian Masa Depan iv) Belajar Cara Belajar Isi Pelajaran i) Teks petikan ii) Tatabahasa / kosa kata Bahan Sumber Mengajar i) Teks dialog ‘ ii) Kamus iii) LCD. menganalisis : Mengekalkan dan memelihara keunikan budaya kita : Menonton dengan aktif. interpersonal. TMK. meramal. mencatat. membaca.

Murid diberi penghargaan atas jawapan dan kerjasama mereka dalam set induksi. Guru memaparkan gambar pelbagai pakaian tradisional dengan menggunakan laptop dan paparan LCD di hadapan kelas. guru mengaitkan gambar tersebut dengan tajuk pembelajaran pada hari ini iaitu “Kebudayaan negara . Guru bertanyakan soalan kepada murid berkaitan dengan gambar tersebut. 5.- Soalan guru: • Pernah lihat pakaian-pakaian ini? • Bangsa apa yang memakai pakaian ini? • Bila pakaian ini sesuai digunakan? dalam menghadapi sesi pengajaran dan pembelajaran pada hari ini. 4. 2. 6. 3. Guru meminta semua murid melihat gambar tersebut dengan penuh teliti. Berdasarkan gambar tadi.

4. Kosa kata: • • • Permainan lungsuran Tradisional Generasi kebanggaan kita” 1. 2. .Perkembangan Langkah 1 (15 minit) - Teks petikan buku teks muka surat 115. • • • Kumpalan A: Kategori baik Kumpulan B: Kategori sederhana. Guru meminta murid-murid mengecam lima isi penting daripada teks petikan. Guru memberi peneguhan positif kepada murid yang menjawab dan meminta murid-murid lain memberikan tepukan kepada rakan mereka. Guru memints murid-murid membaca petikan tersebut dengan sebutan yang betul dan intonasi yang betul dalam kumpulan yang telah ditetapkan. 3. Kumpulan C: Kategori lemah. Guru memilih beberapa orang murid secara rawak untuk membaca teks petikan. 7.

3. 6. Guru membuat rumusan Nilai murni: murid-murid. Guru mengedarkan borang lembaran kerja kepada muridmurid. Guru memberi makna perkataan dan meneliti ejaan kosa kata menggunakan kamus kepada Langkah 2 (10 minit) Soalan: • Lengkapkan borang pengurusan grafik yang berikut berdasarkan petikan. Langkah 3 (10 minit) Langkah 4 (15 minit) Penutup (5 minit) Rumusan isi pelajaran 1. Guru meminta murid-murid membuat ayat-ayat daripada perkataan kosa kata yang diberikan oleh guru berdasarkan petikan. Guru meminta murid-murid melengkapkan lembaran kerja. Guru . 2.5. 1.

patriotisme. 2. semangat bermasyarakat . Guru juga menanyakan nilai-nilai murni yang terdapat semasa sesi pengajaran dan pembelajaran.mengenai pengajaran yang telah diajar dan menanyakan soalan kepada murid akan apa yang mereka telah pelajari. kasih sayang. Hormat-menghormati.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->