P. 1
Refleksi Internship SMK Rosli Dhoby

Refleksi Internship SMK Rosli Dhoby

|Views: 4,004|Likes:
Published by Nafisah Nasir

More info:

Published by: Nafisah Nasir on Aug 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/07/2015

pdf

text

original

PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM

1.0

Pendahuluan

Kursus PPK 290/2 Internship 1 adalah bertujuan memberi pendedahan awal dan pengalaman sebenar kepada pelajar tentang pengendalian program pendidikan khas integrasi di sekolah. Pelajar kursus ini sebagai guru pembantu hanya dikehendaki membuat pemerhatian dan membantu guru serta melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti yang dijalankan di sekolah supaya mereka mendapat pengalaman yang sesuai. Pada akhir internship, pelajar akan mempunyai pemahaman yang jelas tentang peranan guru pendidikan khas di sekolah.

Semasa menjalani latihan ini, pelajar tidak akan melakukan tugas-tugas sebenar guru pendidikan khas. Mereka hanya dikehendaki melibatkan diri dalam empat tugas iaitu membuat pemerhatian terhadap tugas-tugas guru pendidikan khas, pengurusan murid-murid keperluan khas, serta pemerhatian terhadap aktiviti pengajaran dalam kelas pendidikan khas. Selain itu, tugas guru pembantu juga meliputi membantu guru pendidikan khas mengurus murid-murid pendidikan khas, mengendali aktivitipengajaran dalam kelas pendidikan khas, mengkaji keperluan murid dan menulis laporan RPI serta menulis jurnal harian dan menyediakan laporan reflektif.

SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak

Page 1

PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM

2.0

Penghargaan

Syukur Alhamdulillah, saya berjaya melalui internship atau praktikal selama sebulan di SMK Rosli Dhoby, Sibu, Sarawak. Terima kasih saya ucapkan kepada seluruh warga SMK Rosli Dhoby, terutamanya kepada Tuan Pengetua, Penolong Kanan Pendidikan Khas dan guru-guru pendidikan khas kerana memberi peluang dan kebenaran kepada saya untuk menjalani internship selama sebulan di sekolah ini.

Terima kasih juga saya ucapkan kepada guru-guru yang sudi membimbing dan membantu saya selama saya berada di sekolah ini. Saya juga berterima kasih kepada pensyarah-pensyarah saya yang telah banyak membantu. Hasil daripada pembelajaran yang saya ikuti di Universiti Sains Malaysia, telah saya aplikasikan sepanjang saya berada di sekolah ini.

Selain itu, saya juga amat berterima kasih kepada pelajar-pelajar pendidikan khas SMK Rosli Dhoby, Sibu, Sarawak kerana telah banyak membantu saya sepanjang saya menjadi guru pembantu di sekolah ini. Kerjasama yang mereka berikan amat bermakna buat saya. Setelah sebulan berada di sekolah ini, banyak pengalaman dan ilmu yang saya perolehi. Saya juga dapat menambah pengetahuan mengenai bahasa-bahasa isyarat yang mereka gunakan di sekolah dan dalam perbualan harian. Akhir kata, sekali lagi saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang membantu saya termasuklah keluarga saya dan seluruh warga SMK Rosli Dhoby, Sibu, Sarawak.

SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak

Page 2

PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM

3.0

Objektif Internship

Objektif utama Internship 1 adalah untuk memberi pendedahan awal dan pengalaman sebenar (field experience) kepada pelajar. Pelajar akan ditempatkan dalam programprogram pendidikan khas yang sesuai dengan bidang tumpuan selama sebulan (4 minggu). Semasa menjalankan internship, pelajar dikehendaki membuat pemerhatian, membantu dan melibatkan diri dalam program-program yang dijalankan supaya mereka akan mendapat pengalaman yang sesuai. Pelajar diberi peluang untuk mengkaji ciri-ciri diagnostik ketidakupayaan murid, dan cara mengurus dan mengajar murid-murid tersebut. Pelajar akan bertugas sebagai guru pembantu (teaching assistant) kepada guru-guru pendidikan khas dalam program-program tersebut. Pada akhir internship, pelajar akan mempunyai kefahaman mengenai peranan guru pendidikan khas dalam program integrasi inklusif atau badan bukan kerajaan.

SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak

Page 3

PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM

4.0 4.1

Refleksi Internship Refleksi Hari Pertama (9 Julai 2012 / Isnin)

Hari pertama berada di Sekolah Menengah Kebangsaan Rosli Dhoby, hari pertama sebagai guru pembantu. Sekolah yang merupakan tempat saya praktikal ini mempunyai Program Integrasi Pendidikan Khas Bermasalah Pendengaran. Program ini diwujudkan sejak tahun 2002. Sewaktu itu, program ini masih berada di skala yang kecil. Mereka menggunakan sebuah kelas sahaja. Guru-guru pula menggunakan sedikit ruang di dalam kelas tersebut sebagai tempat rehat guru. Pada permulaan program ini dahulu, hanya terdapat sedikit sahaja pelajar pendidikan khas. Namun sehingga tahun 2012, mereka berkembang daripada 1 kelas kepada 5 kelas. Dahulunya hanya untuk pelajar Tingkatan 1 sehingga 3 sahaja, namun kini sudah mempunyai kelas tingkatan 4 dan 5. Hal ini menunjukkan program ini sudah banyak membangun setelah 11 tahun diwujudkan. Jika dahulu, guru hanya menumpang ruang di dalam kelas pelajar, namun kini mereka sudah mempunyai bilik rehat guru yang tersendiri. Selain itu, mereka juga mempunyai 2 orang pembantu pendidikan khas. Mereka adalah Kak Lily dan Kak Siti Hawa. Tugas mereka adalah untuk membantu guru-guru dan para pelajar di sini. Mereka membantu guru daripada segi menyediakan salinan lampiran mengajar, serta membuat tugas-tugas lain. Bagi pelajar pula, mereka membantu pelajar untuk memesan makanan di kantin dan sekiranya terdapat aktiviti luar bilik darjah, mereka membantu untuk memasak makanan untuk para pelajar. Bagi hari pertama, tidak banyak perkara yang dilakukan. Saya tiba di sekolah pada pukul 6.20 pagi, kerana sudah menjadi kebiasaan semasa bersekolah di sini dahulu. Waktu persekolahan bermula pada pukul 6.50 pagi. Pada kebiasaannya, pelajar-pelajar akan
SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 4

cuaca tidak mengizinkan. sudah menjadi rutin harian. Guru kelas setiap tingkatan sudah menyediakan jadual bertugas untuk memudahkan pelajar mengetahui tugas masing-masing. pelajar-pelajar tersebut kelihatan rajin untuk membuat kerja. Ketiga-tiga SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 5 . hujan yang turun menyebabkan pelajar-pelajar hanya menunggu di dalam kelas dan bersedia untuk memulakan proses pengajaran dan pembelajaran. Saadiah bt Yusuf dan Eileen Kung. pada hari ini. Pada hari pertama.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM berhimpun di tapak perhimpunan untuk upacara menaikkan bendera. Saya melakukan pemerhatian di seluruh kelas pendidikan khas daripada Tingkatan 1 sehingga Tingkatan 5. murid-murid akan membuat pembersihan di kelas masing-masing. walaupun mereka berasa hairan dengan kehadiran saya. 3 orang pelajar ini dikenali dengan nama Tan Wui Chen. Namun seorang pelajar tidak hadir ke sekolah. ada 4 orang pelajar. interaksi antara saya dan pelajar-pelajar di sini tidak begitu berkembang. Selepas kelas dibuka. iaitu daripada Tingkatan 1 sehingga Tingkatan 5. Interaksi antara guru pula baik. Dalam kelas ini. Mereka masih kekok untuk menegur. Namun. Setiap wakil daripada kelas masing-masing akan mengambil kunci kelas yang terletak di bilik guru. Apabila saya masuk untuk pemerhatian. Para pelajar kelihatan ramah apabila saya memasuki kelas mereka. mungkin disebabkan saya sudah mengenali mereka semasa zaman persekolahan dahulu. mereka akan mengambil kunci kelas masing-masing untuk membuka bilik darjah. Kelas pendidikan khas di sini adalah sebanyak 5 buah. Para pelajar sudah dilatih untuk berdikari dalam menjaga kebersihan kelas masingmasing. Tidak banyak pemerhatian dilakukan pada hari ini. Sebelum masuk ke kelas. Kelas pertama yang saya masuk adalah kelas Tingkatan 1.

Tulisan yang ditulis di papan putih kelihatan lebih jelas berbanding di papan hitam. Pelajar-pelajar lain kesemuanya bekas murid daripada sekolah rendah pendengaran. Micheal. kipas dan tempat simpanan alat SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 6 . pelajar tersebut tidak mempunyai sebarang pengetahuan mengenai bahasa isyarat dan pelajaran yang diajar. Hal ini merupakan satu cabaran bagi guru-guru untuk mengajar pelajar tersebut daripada pengajaran yang paling asas. Kebanyakan sekolah di Sarawak masih lagi menggunakan papan hitam di dalam kelas. mereka menggunakan papan putih untuk menggantikan papan hitam. Oleh itu. televisyen dan kipas. Kelas ini mempunyai 5 orang pelajar yang kesemuanya lelaki. Ting dan Nicholas. Kelas kedua yang saya masuki adalah kelas Tingkatan 2. Pelajar tersebut tidak pernah menerima sebarang pendidikan semenjak daripada kecil. Jadi.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM mereka mengalami masalah pendengaran. pada pendapat saya amat sesuai untuk pelajar pendidikan khas. Susun atur tempat duduk pelajar adalah berhadapan dengan guru (Lihat Lampiran A). Mereka adalah Alexander. Mereka adalah David dan Mohd Rizal. Kelas ini terdapat hanya 2 orang pelajar sahaja. Di dalam kelas ini juga terdapat rak penyimpanan buku pelajar. kipas dan peralatan sukan. Mohd Fikri. Di dalam kelas ini terdapat papan putih. Menurut guru yang mengajar. Penggunaan papan putih ini. pelajar yang bernama Nicholas. mesin jahit. terdapat papan putih. menjadi satu kelainan di dalam kelas-kelas pendidikan khas ini apabila mereka menggunakan papan putih. rak simpanan buku pelajar. alat pemancar (LCD). apabila pelajar tersebut memasuki sekolah pada tahun 2011. rak simpanan kasut. baru memasuki sekolah pada tahun 2011 iaitu semasa dia berada di Tingkatan 1. Di dalam kelas ini. Di dalam kelas ini. rak simpanan kasut. televisyen. Kelas seterusnya adalah kelas tingkatan 3. rak simpanan buku pelajar.

Jika diperhatikan. Hal tersebut kerana menurut guru yang mengajar. pelajar tersebut kelihatan mempunyai penyakit lain yang menyebabkan badannya sangat kurus. Menurut guru yang mengajar. kipas dan OHP. walaupun pelajar tersebut tidak mempunyai masalah pendengaran yang serius. merupakan pelajar perempuan yang berbangsa Cina. Pelajar tersebut mempunyai perlakuan tersebut yang menyebabkan guru-guru sukar untuk memberi arahan kepadanya. Hadi. Dia akan menjawab semula dalam bahasa isyarat. Pelajar yang bernama Teng. pelajar tersebut kelihatan tidak dapat menyesuaikan diri lagi berada dalam kelas pendidikan khas tersebut. apabila seseorang tidak menggemari akan sesuatu. pelajar tersebut lewat dikenalpasti sebagai mempunyai masalah pendengaran. mereka rajin membuat kerja yang guru berikan. Pelajar tersebut lewat memasuki kelas pendidikan khas. dia akan berperlakuan agresif seperti suka marah dan sukar untuk mendengar arahan guru. Alvin. Apabila saya masuk untuk memerhati. Afiq. Terdapat guru yang SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 7 . Hazemi. Pelajar yang bernama Rizal mempunyai sering sakit menyebabkan badannya yang kurus semakin kurus. Monica dan Teng. Seperti yang kita tahu. Hal ini kerana dia mampu mendengar percakapan guru. terdapat 4 orang pelajar iaitu Albert. namun butiran percakapannya sukar untuk dikenalpasti. para pelajar di dalam kelas ini mempunyai sikap dan pencapaian akademik yang baik. Rizal tidak mempunyai masalah pendengaran yang serius. Hal ini menimbulkan kesukaran dalam proses interaksi. Pelajar tersebut juga mencuba untuk bercakap. Selain itu. Dalam kelas ini terdapat kemudahan seperti papan putih. Nabil. Kelas Tingkatan 5 pula terdapat 7 orang pelajar iaitu Nurhidayah.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM pemancar. Dalam kelas Tingkatan 4 pula. rak simpanan buku. guru-guru terpaksa bercakap dalam nada yang tinggi supaya dia mampu mendengar. rak kasut. Menurut pemerhatian saya. _____ dan ______.

Berbeza suasananya apabila dibandingkan antara mereka berada di dalam kelas dan di luar kelas. mereka boleh berinteraksi sesama sendiri seperti rakan-rakan yang normal. Aktviti yang melibatkan kemahiran vokasional lebih menarik minat mereka. Walaupun mereka berada dalam tingkatan yang berlainan. Waktu pengajaran dan pembelajaran tamat pada pukul 1 tengah hari. Hal ini mungkin disebabkan oleh jumlah pelajar yang sedikit. Guru-guru memberi tunjuk ajar kepada mereka cara-cara untuk penanaman pokok. Pada permulaannya. Aktiviti SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 8 . Melalui aktiviti tersebut.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM memberitahu bahawa ada pelajar di dalam kelas ini berpotensi untuk mendapat gred A dalam mata pelajaran tertentu. Aktiviti yang diadakan adalah aktiviti penanaman bunga di kawasan yang berhadapan dengan kelas pendidikan khas. tergambar bahawa pelajar-pelajar tersebut amat tekun melakukan kerja yang melibatkan kemahiran. dapat dilihat kerjasama antara pelajar sangat baik. Walaupun mereka sukar untuk faham akibat masalah pendengaran yang dihadapi. beberapa orang pelajar ditugaskan untuk mencangkul tanah bagi menggemburkan tanah-tanah yang ada. Aktiviti luar tersebut digunakan oleh guru sebagai latihan amali untuk mata pelajaran Kemahiran Hidup. Pemerhatian kelima-lima kelas membolehkan saya tahu serba sedikit mengenai pelajar dan tingkahlaku mereka di dalam kelas. Apabila melihatkan mereka melakukan tugasan yang diberi. Walaupun sukar untuk mendengar. Aktiviti itu bermula pada pukul 2 petang. namun mereka tidak berputus asa untuk fahami subjek yang guru ajar. Malah mereka kelihatan lebih rapat antara satu sama lain. mereka mencabut keseluruhan tanaman yang tumbuh di kawasan yang hendak ditanam. Kemudian. mereka mampu melaksanakan tugasan penanaman pokok tersebut dengan baik. Saya bernasib baik kerana berkesempatan terlibat dalam aktiviti mereka pada hari itu.

Pelajarpelajar tersebut diajar untuk menggemburkan tanah. Kesimpulannya. SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 9 . perjalanan internship hari pertama berlalu dengan baik. menanam pokok di dalam pasu dan di dalam tanah serta menggunting ranting-ranting yang ada di pokok.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM tersebut dilakukan untuk menguji kefahaman pelajar serta peneguhan untuk mata pelajaran yang guru ajar. Guru-guru juga turut serta dalam proses penanaman pokok-pokok tersebut.

seperti biasa pelajar- pelajar melakukan tugasan pembersihan seperti menyapu lantai. pelajar ini boleh mendengar dengan baik. ada juga pelajar disuruh untuk menyiram pokok bunga yang ditanam semalam. pelajar tersebut yang bernama Hafiz hadir ke sekolah. Hal ini kerana. Selain itu. mereka masih mampu untuk menyertai aktiviti sebegitu. Aktiviti ini serentak dijalankan di sekolah-sekolah seluruh Malaysia pada hari Selasa. Pelajar ini seolaholah mempunyai masalah pembelajaran iaitu autisme. Waktu selepas rehat dihabiskan dengan membuat pemerhatian di kelas Tingkatan 1. dia mampu mendengar tetapi berpura-pura tidak mendengar arahan guru.2 Hari kedua (10 Julai 2012 / Selasa ) Awal pagi sebelum bermulanya waktu persekolahan. Para pelajar dan guru-guru pendidikan khas tidak melepaskan peluang untuk turut serta dalam aktiviti ini.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM 4. Menurut guru yang mengajar serta melalui pemerhatian saya. Hal tersebut merupakan sesuatu yang membanggakan kerana walaupun mempunyai kekurangan. mengemop. Contohnya dia sering SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 10 . pelajar tersebut tidak sesuai dimasukkan ke kelas bermasalah pendengaran. membersihkan papan putih dan mengelap tingkap. Hafiz dilihat gemar membentuk bahasa isyarat dengan sendirian tanpa maksud. Mereka berjaya mengikut rentak senamrobik yang dibuat oleh jurulatih. seorang pelajar tidak menghadirkan diri ke sekolah. Simptom-simptomnya dapat dilihat dengan jelas. Pelajarpelajar sungguh bersemangat ketika menyertai aktiviti ini. Pelajar ini tidak mempunyai kontak mata dengan orang lain. Pada hari ini. Waktu pertama sehingga keempat dihabiskan dengan aktiviti wajib seluruh sekolah di Malaysia iaitu 1 Murid 1 Sukan. Hari sebelumnya.

pelajar-pelajar lain kecuali Hafiz mempunyai masalah dalam bahasa.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM membentuk isyarat abjad-abjad namun tidak memberi apa-apa maksud. Pelajar-pelajar dalam kelas tingkatan 1 mengalami masalah dalam penulisan bahasa. Walaupun mereka hanya menyalin. dia akan berusaha untuk memalingkan muka serta badannya supaya kita tidak dapat melihatnya. mereka juga mengalami masalah dalam menggunakan imbuhan. namun apa yang disalin mengalami kesalahan terutamanya kesalahan ejaan. tidak kiralah bahasa Malaysia atau bahasa Inggeris. dia tidak mampu untuk membuatnya dengan baik. Seperti contoh. Sekiranya guru-guru terlalu tertumpu pada Hafiz. Sebarang tulisan yang ditulis oleh Hafiz menjadi suatu perkataan yang tidak mempunyai sebarang makna kerana perkataan yang ditulis adalah hasil campuran huruf yang berlainan. Seperti yang diketahui. Hal ini kerana tahap pencapaian Hafiz sangat rendah berbanding dengan rakan-rakannya yang lain. Bagi guru Bahasa Malaysia yang mengajar mereka pula mengatakan bahawa guruguru tidak boleh memberikan perhatian yang lebih kepada Hafiz. Hal ini menunjukkan bahawa Hafiz sememangnya mengalami masalah dalam bahasa. pelajar bermasalah pendengaran sememangnya mempunyai masalah yang besar dalam pembentukan bahasa. Dia tidak mampu untuk menyelesaikan apa-apa tugas yang guru berikan. Hafiz juga memerlukan arahan satu persatu daripada guru supaya apa yang disampaikan dapat dilaksanakan. Manakala. Sekiranya ujian topikal diberikan kepada Hafiz. Apabila kita melihat padanya. Hafiz hanya boleh menyalin daripada buku atau papan putih. Hafiz pula mempunyai masalah yang lain. rakan-rakan yang lain akan mengalami masalah SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 11 . Penggunaan bahasa mereka kerap salah dan banyak mengalami kesalahan tatabahasa. namun tidak memahami apa yang disalin dan tidak mempunyai sebarang input daripada apa yang dipelajari. Selain itu.

Hafiz akan disuruh untuk menyalin nota yang guru sediakan. Mereka boleh melakukan Matematik lebih baik daripada mata pelajaran yang memerlukan kemahiran bahasa. Hafiz dapat menyalin tugasan dengan cepat. Para pelajar ini juga tidak boleh diberikan kerja rumah yang terlalu banyak. dia akan membuat kerja yang lain. Hal ini menyumbang kepada satu masalah apabila kerajaan memperkenalkan Pentaksiran Berasaskan Sekolah. Oleh itu. sekiranya gagal. Jika diberi terlalu banyak tugasan. Misalnya mata pelajaran Matematik. peratus untuk tidak menyiapkan kerja rumah adalah tinggi. dia sukar untuk lulus Band 1 kerana masalah yang dihadapinya. mereka memerlukan bantuan kalkulator untuk mengira nombor yang ada. Bagi Hafiz. Skala yang diukur adalah menggunakan Band 1 sehingga Band 6. Hafiz akan diajar untuk menguasai sesuatu pelajaran misalnya kemahiran menulis. Pelajar-pelajar ini boleh memahami pelajaran yang tidak memerlukan mereka untuk memahami sesuatu yang abstrak. Guru perlu memberi panduan kepadanya untuk menyalin supaya Hafiz dapat menyalin dengan baik. namun tulisannya tidak kemas dan bersambung-sambung. guru-guru akan memberikan tugasan yang sedikit untuk mereka siapkan di rumah. Namun untuk membuat latihan Matematik. Namun. Pemerhatian yang teliti perlu dilakukan kepada Hafiz kerana apabila guru memberikan perhatian kepada rakan lain.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM dalam menguasai pelajaran. SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 12 . Guru-guru sedaya upaya untuk membantunya walaupun untuk mencapai tahap Band 1. para guru telah mengambil inisiatif untuk memberikan masa tambahan untuk mengajar Hafiz. mereka perlu mengulangi semula tahap yang gagal. yang memerlukan para pelajar lulus tahap-tahap ujian yang tertentu. apabila rakan-rakan membuat latihan. Oleh itu. Hal ini telah menunjukkan Hafiz memerlukan teknik pengajaran yang tepat untuk membantunya dalam akademik. Para pelajar perlu lulus tahap-tahap tersebut.

Jadi. rakan lain atau masyarakat luar. Guru akan menegur kesilapannya dan dia akan berusaha untuk mengingati bahasa isyarat yang dibetulkan. Dua lagi rakan yang lain. mempunyai kemahiran berbahasa isyarat yang sederhana. guru-guru akan menggalakkan mereka membaca buku bahasa isyarat untuk meneguhkan penguasaan bahasa isyarat mereka. Walaupun mengalami kesalahan. guru perlu banyak tahu bahasa isyarat supaya dapat menerangkan pelajaran yang diajar kepada pelajar. Guru-guru akan menulis nota di papan putih. Pemerhatian di kelas Tingkatan 1 memberi gambaran kepada saya bahawa untuk mengajar pelajar pendidikan khas bermasalah pendengaran. apabila memasuki kelas Tingkatan 1 ini. cara dia membaca dengan menggunakan bahasa isyarat tersebut sangat baik. saya berpeluang untuk memerhati bagaimana kaedah yang guru gunakan untuk mengajar pelajar bermasalah pendengaran. Dia melakukan bahasa isyaratnya dengan sangat jelas. Kemudian. guru akan menyuruh mereka membaca kembali nota tersebut dengan menggunakan bahasa isyarat. Ada antara pelajar yang masih mengeja perkataan-perkataan yang mempunyai bahasa isyarat tersendiri. Hal ini menunjukkan kepada saya bahawa pelajar-pelajar juga perlu menguasai bahasa isyarat dengan baik supaya mereka mampu berkomunikasi dengan guru. ramai guru yang membantu sepanjang masa. Guru mengatakan bahawa bacaan tersebut bertujuan untuk melatih para pelajar untuk menguasai bahasa isyarat mereka.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM Selain itu. Suasana pembelajaran di sekolah menengah amat berbeza dengan sekolah rendah. manakala murid akan menyalinnya ke dalam buku. SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 13 . Pelajar yang bernama Eileen menunjukkan penguasaan bahasa isyarat yang agak baik. Mereka perlu lebih berdikari untuk menimba ilmu berbanding di sekolah rendah. Hal ini sangat penting apabila mengajar pelajar yang baru menginjak ke sekolah menengah.

saya dapat lihat banyak situasi pengajaran dan pembelajaran yang berlaku dalam program tersebut. Selain daripada guru.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM Saya turut mengambil kesempatan mempelajari bahasa isyarat yang mudah-mudah sepanjang guru mengajar pelajar tingkatan 1 tersebut. SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 14 . saya juga mempelajari serba sedikit bahasa isyarat daripada pelajar-pelajar dalam kelas tersebut. Walaupun baru dua hari berada di sekolah ini.

Fikri boleh membaca dengan baik soalan yang diberi. dia terpengaruh oleh rakan-rakan yang mengalami masalah pendengaran. ada pelajar yang bernama Nicholas pula. walaupun tiada alat bantu pendengaran. dan tidak pernah memasuki SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 15 . dia sentiasa berbahasa isyarat untuk berkomunikasi walaupun dengan guru. Dia baru masuk ke sekolah pada tahun 2011. dia mampu mendengar dan bercakap dengan baik sekiranya dilatih. pelajar-pelajar diminta untuk menjawab soalan latihan. Guru meminta pelajar untuk membaca secara individu. menghadapi masalah untuk membaca. Dalam kelas ini terdapat 5 orang pelajar. Di dalam kelas ini. Rakanrakan yang lain pula. Para pelajar tersebut amat lemah dalam bahasa. pelajar di dalam kelas ini hampir kesemuanya lemah dalam pembelajaran. Hal ini kerana. Manakala. Guru-guru yang mengajar perlu mengajar dengan teliti untuk memahamkan pelajar-pelajar. kesemuanya lelaki. Fikri juga mampu bercakap.3 Hari ketiga (11 Julai 2012 / Rabu ) Hari ketiga diteruskan dengan pemerhatian di kelas Tingkatan 2. namun dengan suara yang perlahan. Apabila saya ikuti kelas bahasa Malaysia. Pengajaran dan pembelajaran dalam kelas tingkatan 2 berlangsung dengan baik. Melalui pemerhatian saya. ada di antara mereka yang masih perlu mengeja perkataan-perkataan yang dibaca. Fikri kurang sesuai ditempatkan dikelas pendidikan khas bermasalah pendengaran. Menurut guru-guru. Fikri boleh dilatih untuk bercakap supaya dia boleh membantu dirinya sendiri untuk berhubung dengan masyarakat. Manakala seorang lagi yang bernama Fikri mampu mendengar jika guru bercakap dengan kuat. 4 orang antara mereka mempunyai masalah pendengaran yang teruk kerana tidak mampu mendengar walaupun mempunyai alat bantu pendengaran.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM 4.

Guru tersebut memintanya menghafal semula abjadabjad tersebut. Inisiatif yang guru tersebut ambil adalah mencetak gambar abjad dalam bahasa isyarat yang besar untuk bacaannya. Mereka masih tidak memahami kebanyakan pelajaran yang guru ajar. minat untuk membaiki sesuatu dan banyak lagi. Guru perlu memberi tunjuk ajar satu persatu untuk memastikan mereka faham apa yang diajar. Guru yang mengajar pula perlu membantunya mengeja satu persatu perkataan yang dibaca.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM mana-mana sekolah rendah sebelumnya. Pelajar seperti ini boleh diajar dan dilatih untuk kemahiran vokasional supaya mereka mudah untuk memasuki bidang kerjaya kelak. mereka lebih gemar akan sesuatu yang melibatkan kemahiran. Mereka juga turut serta dalam SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 16 . Jika dilihat. mereka kurang didedahkan dengan aktiviti yang melibatkan kemahiran. mereka kurang minat akan bidang akademik. Ada diantara mereka yang sangat minat dalam bermain bola sepak. Mereka perlu mendapatkan kemahiran yang asas ketika masih kecil bagi membolehkan mereka mudah untuk faham pembelajaran pada tahap-tahap seterusnya. Nicholas sudah lupa abjad-abjad dalam bahasa isyarat. Pendidikan asas bukan sahaja perlu kepada pelajar khas bermasalah pendengaran sahaja. Pelajar-pelajar dalam kelas ini perlu melalui pengajaran yang sama seperti pelajar dalam tingkatan 1. Selain itu. Hal tersebut menunjukkan bahawa para pelajar berpendidikan khas perlu menjalani pendidikan seawal yang mungkin. Apabila mereka mengikuti aliran perdana. Sehingga pada satu tahap. Waktu pembelajaran selepas rehat diteruskan dengan menemani pelajar-pelajar tingkatan 5 ke dewan sekolah. Hal ini menimbulkan kesukaran kepada dia dan guru yang mengajar. malah semua pelajar yang mengalami ketidakupayaan termasuklah bermasalah penglihatan dan masalah pembelajaran. Terdapat aktiviti ceramah kerjaya yang diadakan untuk semua pelajar-pelajar tingkatan 5 di SMK Rosli Dhoby.

Wujudnya komunikasi yang baik antara mereka membolehkan mereka mendapat ilmu yang disampaikan oleh orang luar dengan baik. Untuk aktiviti seperti ini. SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 17 . Adakalanya mereka tidak memerlukan penterjemah kerana terdapat pelajar tingkatan 5 yang boleh mendengar dan membantu membuat penerangan kepada rakan-rakan. apabila rakan mereka tidak memahami apa yang disampaikan. Pelajar-pelajar ini saling membantu satu sama lain. rakan yang lain akan berusaha untuk menerangkan kembali kepada rakan mereka.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM aktiviti tersebut. para pelajar memerlukan penterjemah untuk menterjemahkan apa yang disampaikan oleh penceramah. Ceramah tersebut adalah mengenai bagaimana pelajar-pelajar dapat menempatkan diri dalam alam pekerjaan serta cara-cara untuk mendapatkan pekerjaan. Contohnya.

Menurut gurunya. kedua-dua menunjukkan perlakuan yang baik dalam akademik. Apabila saya menyuruhnya membaca nota. Rizal mempunyai masalah pendengaran yang sederhana. Apabila guru menerangkan sesuatu. Guru-guru mengatakan bahawa dia sering sakit sehingga menyebabkan badannya menjadi begitu. namun bagi pelajar yang bermasalah pendengaran.4 Hari keempat (12 Julai 2012 / Khamis ) Hari keempat praktikal digunakan untuk memerhati di kelas Tingkatan 3. mereka boleh mengikuti pembelajaran yang dijalankan. dia memahami dan boleh menjawab soalan yang guru tanya. Dia sukar untuk SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 18 . Rizal seorang pelajar yang cepat memahami apa yang guru sampaikan. guru yang mengajar bertanyakan mengenai topik yang dipelajari.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM 4. Dalam proses pengajaran dan pembelajaran yang berlaku. Kemudian. Kedua-dua mereka mempunyai masalah pendengaran. dia boleh meniru kembali perbuatan guru untuk menunjukkan dia faham apa yang disampaikan. Kelas ini mempunyai 2 orang pelajar sahaja. Rizal boleh mendengar sekiranya guru bercakap dalam nada yang tinggi. iaitu David dan Rizal. Rizal mempunyai tubuh badan yang sangat kurus. dia sukar untuk mendengar bunyi. Saya juga cuba untuk mengajar Rizal mata pelajaran Agama Islam. Rizal juga mahir dalam menggunakan bahasa isyarat. Selain itu. Walaupun tidak mencapai keputusan yang cemerlang. David seorang pelajar yang lemah dalam menerima pelajaran. Oleh itu. dia mampu mendengar apa yang guru sampaikan. Seorang lagi pelajar iaitu David mempunyai masalah pendengaran yang agak teruk Walaupun mempunyai alat bantu pendengaran. dia boleh membaca dengan menggunakan bahasa isyarat dengan baik. Walaupun mengalami masalah.

Rizal kelihatan tidak mengambil kisah akan apa yang David katakan. David juga memerlukan panduan untuk melakukan latihan dalam setiap subjek yang dilakukan. Rizal sememangnya tidak peduli akan apa yang orang katakan. Dia boleh memahami sesuatu walaupun mengambil masa yang agak lama. David mengadu akan rakannya Rizal bahawa dia tidak melakukan kerja-kerja pembersihan. Rizal mampu memahami sedikit mengenai maksud kematian.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM faham apa yang guru ajar. Selepas beberapa hari pemerhatian saya kepada kelas-kelas pendidikan khas ini. Apabila dilihat. Saya lihat mereka berdua jarang berkomunikasi sesama sendiri melainkan ada perkara yang perlu dibualkan. Rizal bersama guru yang mengajar belajar mengenai tajuk kematian. Apabila ketiadaan guru dalam kelas. dia boleh bersosial dengan rakan-rakan daripada kelas-kelas lain SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 19 . Hanya David seorang sahaja yang mengemas kelas mereka. kesukaran yang dialaminya tidak menjadi masalah buat guru-guru kerana David seorang pelajar yang sangat rajin. dapat dilihat bahawa Rizal kurang bergaul dengan rakan-rakan yang lain. Namun. jadi guru yang mengajar memberi bimbingan kepadanya untuk memahami subjek lain. Rizal seakan-akan hidup dalam dunianya sendiri. Amat berbeza daripada David. Selepas 4 hari pemerhatian. Pada awal pagi tadi. mungkin disebabkan oleh kesakitan yang dialaminya menyebabkan Rizal tidak berdaya untuk melakukan kerjakerja harian. Semasa pengajaran mata pelajaran Pendidikan Agama Islam. Dia sempat mengatakan kepada gurunya bahawa dia belum akan mati keesokkan harinya. Manakala David pula sudah menghabiskan silibus untuk mata pelajaran Pendidikan Moral. Apabila ditanya mengenai kematian. Namun dia tidak mengalami masalah autisme. Walaupun David lemah dalam akademik. namun David rajin dalam melakukan kerja-kerja harian. David dan Rizal membuat kerja masing-masing.

Pada pandangan pertama. Dia juga mengatakan Rizal sering sakit yang menyebabkan dia tidak mampu untuk ke sekolah. dia mempunyai banyak cerita yang menarik dikongsikan kepada rakan-rakannya. Setiap kali pembelajaran dilakukan. David dilihat sebagai seorang yang suka menyendiri. Rizal akan memberi alasan tertinggal di rumah ataupun hilang. Wang itu selalunya digunakan untuk membeli peralatan sekolah Rizal yang tiada serta untuk pembelian makanan semasa Rizal berada di sekolah. SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 20 . tetapi tidak tahu jumpa atau tidak. Mungkin disebabkan oleh hanya dia dan Rizal sahaja di dalam kelas tersebut. namun bila menemui rakan-rakan. guru yang mengajar mengatakan bahawa Rizal sering tertinggal buku di rumah. Selain itu. Pada hari ini. ibu Rizal juga memberikan wang kepada guru untuk kegunaan Rizal di sekolah. dia kurang untuk berinteraksi sesama mereka di dalam kelas. ibu Rizal datang ke sekolah untuk berjumpa dengan guru. Dia mengatakan bahawa Rizal ada mencari-cari buku di rumah. Selain itu.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM dengan sangat baik.

PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM 4. saya dapat lihat pelajar-pelajar sangat gembira SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 21 . Program tersebut dinamakan “Motivasi Ilmu untuk Pelajar Khas”. Saya berpendapat bahawa pelajar-pelajar kursus pendidikan khas Tahun 2 di USM juga patut mempunyai nama bahasa isyarat yang tersendiri. Ada antara wakil tersebut merupakan bekas pelajar di sekolah ini sewaktu permulaan penubuhan kelas pendidikan khas di sekolah ini. Masing-masing mempunyai cara panggilan tersendiri. Oleh itu. aktiviti hari motivasi diteruskan dengan pembentangan slaid daripada wakil-wakil yang ada. Tujuan mereka datang adalah untuk membuat hari motivasi bersama pelajar-pelajar bermasalah pendengaran di sini. Saya lihat ia merupakan sesuatu yang menarik kerana hanya melalui 1 atau 2 huruf sahaja. huruf yang melambangkan nama masing-masing. Kemudian.5 Hari kelima (13 Julai 2012 / Jumaat ) Saya bertuah pada hari ini kerana terdapat wakil-wakil daripada Deaf Association Kuching datang melawat ke sekolah SMK Rosli Dhoby. mereka sudah mengetahui siapa orang yang dipanggil. Perkara tersebut akan menjadi satu keunikan bagi pelajar yang mengambil jurusan tersebut. Permulaan hari motivasi ini dimulakan dengan sesi perkenalan antara pelajar bersama wakil daripada Persatuan Pekak tersebut. dia mengatakan bahawa dia ingin menyumbangkan sesuatu untuk pelajar bermasalah pendengaran di sini. Namun. Saya kurang memahami perbualan mereka bersama pelajar yang ada kerana mereka menggunakan bahasa isyarat yang sangat cepat dan ada antara bahasa isyarat yang digunakan belum dipelajari. Mereka juga mewakili “Sibu Deaf Club” yang melakukan aktiviti-aktiviti untu pelajar-pelajar bermasalah pendengaran. Sibu.

Walaupun pada mulanya ada yang masih raguragu dan malu untuk berada dihadapan. Hal ini kerana apa yang dipaparkan di slaid kurang difahami oleh pelajar-pelajar disini. Mereka juga memberi peluang kepada para pelajar yang faham untuk menerangkan slaid tersebut kepada rakan-rakan yang lain. mereka membentangkan dengan sangat baik. Mereka juga membuat lakonan sebagai contoh di hadapan para pelajar. namun mereka menerangkan dengan sangat baik. Walaupun kurang faham apa yang disampaikan. wakil-wakil tersebut membantu pelajar untuk berasa yakin apabila berada dihadapan orang. SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 22 . tetapi wakil tersebut dapat menerangkan dengan baik peribahasa yang digunakan serta menggunakan contoh-contoh yang menarik untuk menerangkannya. Para pelajar tidak dapat memahami dengan baik sekiranya terdapat peribahasa digunakan di dalam perbualan harian. namun. Hal tersebut mungkin disebabkan oleh mereka kurang mengikuti aktiviti-aktiviti seperti yang dijalankan. Mereka juga menyelitkan unsur cerita apabila menerangkan sesuatu. Amat menarik dan saya berpendapat bahawa cara mereka menyampaikan tersebut boleh digunakan semasa proses pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas. Hal ini kerana pelajar-pelajar dilihat lebih mudah memahami apa yang disampaikan sekiranya cara penyampaian tersebut menarik minat mereka dan mempunyai contoh-contoh yang boleh mengukuhkan pemahaman mereka. saya dapat faham apa yang cuba disampaikan melalui lakonan yang mereka jalankan. Cara tersebut dapat membina keyakinan diri pelajar disamping dapat memperkembang bakat yang ada kepada orang lain. Sewaktu pembentangan slaid oleh wakilwakil tersebut.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM mengikuti aktiviti yang dijalankan. Mereka tidak membiarkan pelajar untuk membuat penerangan secara bersendirian malah mereka turut serta membantu pelajar tersebut menerangkan kepada rakan mereka.

mereka tidak membenarkan pelajar memilih kumpulan mereka sendiri. SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 23 . Kemudian.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM Antara topik yang diperkatakan dalam hari motivasi tersebut termasuklah berkaitan dengan impian para pelajar dan cara untuk memperoleh kejayaan. Contoh pelajar yang berjaya tersebut merupakan bekas pelajar di SMK Rosli Dhoby juga. hari motivasi diteruskan dengan latihan dalam kumpulan. Masing-masing menyumbang idea dalam aktiviti tersebut. Para pelajar dibahagikan kepada 3 kumpulan. Tenaga pengajar memilih pelajar untuk dibahagikan kepada 3 kumpulan. Selepas rehat. Mereka memerlukan bantuan daripada segi psikologi untuk membolehkan mereka yakin dan boleh berinteraksi dengan masyarakat. Ada pelajar yang makan bersama tenaga pengajar tersebut berbual bersama mereka. kami rehat dan makan bersama-sama tenaga pengajar yang ada. Selepas tamat sesi pertama. Hal ini membolehkan mereka bertukar-tukar pendapat mengenai apa yang mereka tahu. terdapat proses interaksi antara mereka. mereka diberi kertas yang besar sebagai tempat untuk menulis. Mereka mengatakan bahawa pelajar khas juga boleh berjaya sekiranya mereka mahukannya serta belajar bersungguh-sungguh. Sambil makan. Cara penyampaian wakil-wakil tersebut sangat baik kerana mereka dapat meningkatkan psikologi yang positif dalam diri pelajar. Tugasan mereka adalah menulis apa yang baik dan apa yang tidak baik yang dilakukan dalam kehidupan seharian. Aktiviti tersebut dapat memupuk semangat kerjasama antara pelajar. Hal tersebut dapat memberi inspirasi kepada para pelajar tersebut untuk mengikuti jejak langkah senior-senior mereka. Mereka juga memaparkan golongan yang bermasalah pendengaran yang berjaya dalam akademik dan memperoleh sijil di peringkat Diploma dan Ijazah Sarjana Muda.

Sewaktu pembentangan oleh tenaga pengajar tersebut juga menggunakan bahasa yang terbalik. Golongan bermasalah pendengaran sememangnya menggunakan singkatan dalam perbualan harian. Hari motivasi bersama pelajar berkeperluan khas ini tamat pada pukul 11. dapat dilihat para pelajar mencuba sedaya upaya untuk menerangkan dalam bahasa isyarat di hadapan orang. para pelajar diminta menghantar wakil untuk membentangkan hasil kerja kumpulan masing-masing di hadapan. mereka sudah dapat memahami maksud yang saya cuba sampaikan. guru dan para pelajar. Aktiviti tersebut perlu dilakukan dengan lebih kerap supaya pelajar tidak hanya belajar di dalam kelas sahaja. Pembentangan para pelajar diwakilkan oleh 3 orang daripada setiap kumpulan. Melalui pembentangan ini. Tatabahasa yang mereka gunakan tunggang-langgang. Mereka menyediakan bahan yang mudah untuk difahami oleh para pelajar. Pembalikan ayat turut berlaku. SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 24 . Saya hanya bertanya menggunakan bahasa isyarat mudah sahaja. mereka juga boleh memperkembangkan pembelajaran mereka di luar bilik darjah. Apabila melihatkan hasil kerja mereka. Saya juga berpeluang untuk mengikuti perbincangan dalam kumpulan. Ada pelajar yang bernama Ling. Mungkin disebabkan rakan-rakan atau guru sukar untuk memahami sekiranya dia menggunakan bahasa isyarat dengan sangat cepat. Sesungguhnya aktiviti ini dapat meningkatkan keyakinan dalam diri pelajar serta dapat mengukuhkan psikologi positif mereka. boleh menggunakan bahasa isyarat dengan sangat cepat berbeza apabila bersama rakan-rakan dan guru. nampak kesilapan yang jelas dalam bahasa. Aktiviti tersebut ditamatkan dengan sesi bergambar bersama tenaga pengajar. Hal ini disebabkan mereka menulis mengikut apa yang mereka fahami dan cara penulisan mereka sememangnya lemah dalam penggunaan bahasa yang betul.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM Tamatnya sesi perbincangan dalam kumpulan.30 pagi.

Dia juga boleh bercakap sedikit namun butiran percakapan tidak jelas. Pada mulanya Teng bukan seorang yang suka bersosial. Selain itu. pada hari pemerhatian saya. Melalui SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 25 . Guru-guru juga sering meminta Albert berjumpa dengan pihak pentadbiran sekiranya terdapat masalah yang melibatkan pendidikan khas. dia tidak mahir berbahasa Melayu ataupun bahasa Inggeris. Teng pula boleh mendengar. Teng hanya boleh bercakap bahasa Cina sahaja. Jadi. mereka berdua mampu mendengar apa yang guru katakan dengan bantuan alat bantu pendengaran yang ada. Afiq dan Monica mempunyai masalah pendengaran yang teruk manakala Albert dan Teng mengalami masalah pendengaran yang sederhana. dan melalui gambar yang ditunjuk. dia sedaya upaya untuk berkongsi sesuatu kepada saya.6 Hari keenam (16 Julai 2012 / Isnin ) Pemerhatian pada hari ini dilakukan kepada pelajar Tingkatan 4. Teng kurang untuk bergaul dengan rakan-rakan yang lain. tetapi dia bertutur dalam bahasa Cina yang menyebabkan saya tidak faham apa yang cuba disampaikan. seolah-olah ada sesuatu yang tersekat di pita suaranya. Afiq dan Teng. Dalam kelas ini terdiri daripada empat orang pelajar iaitu Albert (Ketua Kelas). Albert bukan sahaja boleh mendengar malah juga boleh bercakap. kerana Albert boleh bercakap dan mewakili pelajar-pelajar pendidikan khas. Dia hanya menunjuk-nunjuk gambar. Monica (Penolong). Namun butiran percakapannya tidak seperti pelajar normal. Hal tersebut merupakan satu kelebihan baginya. saya boleh menangkap apa yang cuba disampaikan walaupun maklumatnya sedikit. Namun. Apabila saya mendengar dia bercakap. Dia mampu bertutur bagi pihak rakan-rakannya sekiranya terdapat orang-orang sekeliling yang tidak mampu memahami bahasa isyarat.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM 4.

Terdapat seorang lagi iaitu Afiq. Hal tersebut menyebabkan Teng seolah-olah memberontak apabila dilayan seperti pelajar pendidikan khas yang lain. Pengesanan terhadap ketidakupayaannya dilakukan agak lewat. Apabila dia cuba berbual dengan saya. Apabila menulis. dia akan menggunakan bahasa isyarat mudah dan kami menggunakan pen dan kertas sebagai medium pertuturan. Situasi di dalam kelas juga begitu. Afiq sangat gemar bersosial. Dia hanya menggerakkan mulutnya. dia cuba menyampaikan sesuatu namun bahasa yang digunakan agak sukar difahami. walaupun melalui pemerhatian saya. apa yang dinyanyikannya adalah salah. Dapat dilihat setiap kali semasa perhimpunan harian dijalankan. Monica mempunyai pergerakan dan bertindak dengan sedikit perlahan. Dia tidak mahu mengikuti pergerakan guru yang berada dihadapan mereka. Teng tidak akan menyanyikan lagu kebangsaan dan sekolah menggunakan bahasa isyarat.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM perbualan saya bersama PPM pendidikan khas. saya perlu memastikan dia benar-benar faham sesuatu maklumat sebelum berpindah ke maklumat seterusnya. Monica akan bertanya semula apabila dia tidak memahaminya. Teng baru sahaja dimasukkan ke program integrasi ini pada bulan Mei. Bagi pelajar yang bernama Monica pula. dia tidak mampu untuk mendengar dan bertutur. Teng hanya cuba untuk bercakap dengan menggunakan bahasa Cina. Namun. apa yang menariknya. Afiq mempunyai masalah pendengaran yang teruk dan tidak boleh bertutur. apabila saya cuba menyampaikan sesuatu. Oleh itu. Dia gemar menggunakan ayat yang terbalik yang sangat mengelirukan pembaca. Saya perlu memerhati dan membaca berulang kali untuk memahami apa yang cuba disampaikan. namun tiada tanda dia akan menggunakan bahasa isyarat. Tetapi. Dia SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 26 .

Hal tersebut kerana dia terlalu leka dengan kemudahan komputer di rumahnya. Afiq tinggal di asrama lelaki sekolah ini. dia tidak akan menelaah buku-buku ataupun membuat kerja rumahnya. Dia akan berasa terpinggir sekiranya rakan-rakan yang lain tidak memberikan perhatian kepadanya. dia pasti akan mengatakan dia keseorangan. Dahulunya. Afiq juga gemar berkomunikasi dengan orang lain. Namun Afiq tidak pandai berbahasa Melayu. Dia akan bertanyakan banyak soalan kepada saya sepanjang saya melakukan pemerhatian. setelah beberapa tahun.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM akan senyum kepada sesiapa sahaja yang ditemuinya. Bahasa isyarat yang digunakan juga merupakan bahasa Inggeris. Setiap kali berjumpa dengan Afiq. Pemerhatian saya pada hari tersebut dapat melihat bahawa Afiq sememangnya gemar berkenalan dengan orang yang baru dikenali. Dia juga sering merasakan rakan-rakannya gemar meminggirkannya. Pemikirannya seolah-olah masih sama seperti kanakkanak. Kadang-kadang agak kelakar kerana dia yang memilih untuk tidak mahu berkawan bersama rakan yang lain. Dia akan menulis di atas kertas untuk berhubung dengan orang lain. Guru-guru perlu menerangkan satu persatu apa yang dipelajari supaya SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 27 . Namun. Dia akan berkomunikasi dengan orang lain dengan menggunakan bahasa Inggeris. dia masih dihantar oleh ibunya untuk ke sekolah. Proses pengajaran dan pembelajaran yang dilakukan adalah bersamaan dengan kelaskelas yang lain. Hal tersebut menjadi kesukaran kerana dia tidak dapat memahami apa sahaja yang dipelajari sekiranya tidak membuat tugasan yang diberikan oleh guru. Afiq bersifat sukakan perhatian daripada orang lain. dia sendiri yang mengadu bahawa rakannya tidak mahu berkawan dengannya. ibunya menghantar dia ke asrama. Namun. Dia menjadi leka apabila terdapat perkara yang sememangnya menjadi minatnya. Apabila berada di rumah. Mungkin disebabkan kerana dia merupakan anak manja dalam keluarganya.

Mereka memerlukan latihan yang mencukupi dan bimbingan daripada guru untuk membuat latihan serta memahami apa yang dipelajari. SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 28 . mereka akan membuat kesilapan di dalam latihan mereka.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM mereka faham apa yang disampaikan. Para pelajar juga akan mengulang apa yang guru sampaikan. Walaupun mereka mengatakan mereka memahami apa yang mereka pelajari.

9 Hari kesembilan (19 Julai 2012 / Khamis) 4.7 Hari ketujuh (17 Julai 2012 / Selasa ) Hari ini saya melakukan pemantauan terhadap kelas Tingkatan 5.8 Hari kelapan (18 Julai 2012 / Rabu ) 4. 4.10 Hari kesepuluh (20 Julai 2012 / Jumaat ) SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 29 .PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM 4.

Saya menyuruhnya membetulkan kembali kesilapan yang dilakukannya. selepas membuat pembetulan. saya menyemak kembali tugasan yang dilakukannya. dia masih memerlukan penerangan untuk setiap perkataan yang sukar. Walaupun merujuk kepada kamus. Apabila diteliti.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM 4. David boleh melakukan soalan yang ada dengan baik. Dia boleh memahami soalan dengan baik. untuk mata pelajaran Bahasa Inggeris. David pula belajar seorang di dalam kelas. Selepas menyiapkan satu bahagian. Kemudian. saya menyuruh David untuk menyiapkan kertas soalan ramalan PMR Bahasa Inggeris. pelajar yang bernama Teng meminta bantuan rakannya untuk mengajarnya bahasa isyarat. Setelah habis tugasan tersebut. David masih membuat kesilapan yang sama. Jadi. Hari ini sekali lagi Rizal tidak menghadirkan diri ke sekolah. saya menyuruh dia menyiapkan satu lagi bahagian dalam buku soalan tersebut. Dia akan mengulang kembali apa yang rakannya buat. Dengan SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 30 . saya masuk ke kelas tingkatan 3. Namun. untuk disemak.11 Hari kesebelas (23 Julai 2012 / Isnin ) Minggu pertama untuk bulan Ramadhan. David menghantarnya kepada saya. Dia menggunakan buku yang mempunyai bahasa isyarat yang disusuli dengan perkataan bahasa Melayu. David tidak memahami kebanyakan perkataan yang menyebabkan dia tidak dapat menjawab dengan baik. selepas kelas tersebut. David menyiapkannya dengan banyak kesilapan. Pada waktu pertama. Kali ini. Saya membenarkan pelajar membuat tugasan masing-masing yang belum siap. Selepas menyemak bahagian yang disiapkan oleh David tadi. Inggeris dan Cina. Kemudian. Hari ini saya ditugaskan untuk menggantikan guru yang sakit. saya masuk ke kelas Tingkatan 4 bagi menggantikan guru yang mengajar mata pelajaran Sains.

dia mampu menghafal bahasa-bahasa isyarat tersebut. apabila kita mempelajari bahasa isyarat berpandukan buku sahaja. Pada pendapat saya. sukar untuk mengingatnya. dia boleh menggunakan bahasa isyarat yang ringkas untuk berkomunikasi bersama rakannya. SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 31 . Afiq menyuruh Teng mengikut bahasa isyaratnya kerana bahasa isyarat di dalam buku tersebut mengalami kesalahan. Terdapat kosa kata di dalam buku tidak menepati bahasa isyarat yang digunakan dalam kehidupan seharian mereka.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM cara itu. Walaupun tidak mahir berbahasa isyarat. Monica turut membantu Afiq mengajar Teng berbahasa isyarat. saya merasakan apabila saya mengikut bahasa isyarat yang ditunjukkan oleh para pelajar. Saya juga turut mengambil kesempatan untuk mempelajari bahasa isyarat daripada mereka. saya boleh mengingatnya dengan lebih mudah. Tetapi. para pelajar pendidikan khas yang mengambil masalah pendengaran perlu lebih didedahkan dengan pelajar bermasalah pendengaran kerana ianya dapat membantu meningkatkan tahap kebolehan berbahasa isyarat. Hal tersebut kerana.

PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM 4.12 Hari kedua belas (24 Julai 2012 / Selasa ) SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 32 .

Kemudian Tang bertanya kepada Hazemi. membaca buku dan sebagainya. terdapat satu insiden di mana seorang pelajar yang bernama Alvin bermain „marker‟ dan menconteng muka rakannya. Kemudian. Jadi. Pada mulanya Tang nampak marah kerana dia tahu kesan dakwat tersebut sukar untuk hilang. dia ingin membalas kembali apa yang dilakukan oleh Alvin kepadanya dengan menconteng muka Alvin. yang dia ingin membalas namun dia ingin menconteng di tangan Alvin dan bukan di mukanya. Namun cara mereka menyelesaikan masalah tersebut adalah bijak kerana mereka tidak mencetuskan sebuah pergaduhan yang serius. Hazemi mengatakan boleh. para pelajar diminta untuk duduk di dalam kelas bagi membuat kerja masing-masing. saya nampak Tang berpuas hati kerana sudah membalas tindakan Alvin.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM 4. SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 33 . Selepas mencontengnya. Alvin hanya membenarkan Tang menconteng tangannya. Selepas insiden itu. Seperti biasa mereka membuat tugasan masing-masing seperti membuat kerja rumah. Kemudian. Saya mengambil kesempatan untuk berada dalam kelas Tingkatan 5. Tang pun memanggil Alvin lalu menconteng tangannya.13 Hari ketiga belas (25 Julai 2012 / Rabu ) Hari ini perhimpunan wajib dibatalkan kerana hari hujan. Insiden tersebut agak kelakar kerana mereka masih berfikir seperti kanak-kanak yang gemar membalas tindakan orang lain dengan melakukan perkara yang sama. Saya memerhati bagaimana mereka menyelesaikan perkara tersebut. Kemudian. hasratnya dihalang oleh Hazemi. Hazemi menyuruhnya membiarkan sahaja tindakan Alvin kerana tiada gunanya membalas tindakan Alvin. Namun. mereka boleh meneruskan tugasan masing-masing tanpa memikirkan apa yang telah terjadi. Tang.

Menurut cerita daripada guru Geografinya. David mengatakan soalan yang cuba dijawabnya sangat susah sehingga menyebabkan dia muntah-muntah. Apabila dia belajar subjek Matematik. Guru pula mengatakan bahawa David tidak boleh terlalu tertekan ketika belajar. saya ditugaskan untuk menggantikan guru yang mengambil ujian Cambridge di sekolah. dia perlu bertanya semula kepada guru. David belajar subjek Matematik. Apabila membuat latihan Matematik. Hari ini masuk hari ketiga David belajar sendirian di dalam kelas kerana Rizal tidak hadir ke sekolah. saya mengikuti pengajaran dan pembelajaran bersama David yang dilakukan di dalam bilik rehat guru. apabila ditanya soalan mengenai apa yang dipelajarinya. Guru yang mengajar hanya menyuruh saya memberikan latihan menjawab soalan sahaja SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 34 . Sudah menjadi kelaziman apabila masuk ke kelas Tingkatan 2 ini. Saya masuk ke kelas Tingkatan 2 bagi subjek Bahasa Inggeris. Selepas beberapa latihan dibuat oleh David. sepuluh minit kemudian. Pada waktu yang ke-7. David sentiasa membuat kesilapan dalam menyelesaikan soalan yang ada.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM Kemudian. dia baru sahaja mengajar David mengenai topik laut. Semasa guru Matematik menyemak soalan. para pelajar sememangnya sukar untuk bergerak dengan cepat. dan ada yang masih menyalin nota di papan putih. Ingatan David lemah menyebabkan dia tidak mampu untuk mengingat perkara yang baru sahaja dipelajarinya. dia perlu membuat latihan yang banyak. dia mampu membuat soalan yang lain dengan baik. Saya menyuruh mereka menyimpan semua buku yang ada dan bersedia untuk mata pelajaran seterusnya. Guru menganggap mungkin David kesunyian apabila belajar bersendirian di dalam kelas tanpa ada rakan. David tidak dapat menjawab dengan baik. Buku daripada waktu sebelumnya masih berada di atas meja. Hal ini akan menyebabkan kesihatannya akan terganggu. guru memberitahu David bahawa sekiranya dia tidak memahami apa yang diajar.

Kemudian barulah saya menyemak dengan menggunakan pen merah. dia akan berfikir dan jika tidak SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 35 . Dia terpaksa mencuba berkali-kali untuk menyelesaikan satu aktiviti. kerana pelajar normal juga sering mengadu mengenai guru yang mereka kurang minat. Hal tersebut menunjukkan mereka seperti pelajar normal. Kali ini untuk mengajar mata pelajaran Sejarah pula. saya dan David duduk di hadapan komputer riba dan saya menyuruh David menyiapkan aktiviti yang ada dalam perisian tersebut. Impak daripada tersebut. Kemudian saya masuk ke kelas Tingkatan 3 bagi menggantikan guru yang sama. terdapat lebihan masa untuk waktu tersebut. Seperti biasa saya akan masuk ke kelas tersebut dan melihat kelibat David sahaja. kita tidak boleh terlalu bertegas dan garang dengan pelajar. Kemudian saya lihat. pelajar tidak sukakan kita dan boleh menyebabkan mereka tiada minat langsung terhadap mata pelajaran yang kita ajari. Jadi. Markah yang mereka perolehi tidak lebih daripada 4 markah dan ada yang memperoleh 1 markah. Waktu seterusnya adalah untuk subjek Kemahiran Hidup Bersepadu (KHB). saya menyemak dan menyuruh mereka membuat pembetulan soalan yang salah sekali lagi. Saya menyuruh mereka membuat tugasan tersebut. Selepas memberikan kembali tugasan tersebut. Guru tersebut menugaskan saya untuk memainkan perisian Sejarah kepada David. Setelah siap.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM kepada mereka. David mengalami kesukaran untuk menyiapkan aktiviti tersebut. David tidak mengingati kesalahan yang dilakukannya. Saya mengambil peluang untuk berborak bersama mereka. Saya mendapat iktibar daripada peristiwa tersebut bahawa untuk menjadi guru. malah melakukannya berulang kali. Ada pelajar menyuruh saya menggantikan guru tersebut kerana dia kurang gemar akan guru tersebut. apabila dia ingin menjawab soalan. Ada antara aktiviti tersebut.

dia akan menjawab sesuka hati.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM tahu jawapannya. Sememangnya David memerlukan latihan yang banyak supaya dia tidak teragak-agak untuk menjawab sesuatu. SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 36 .

mereka bertanya kepada saya. Hari ini pula saya ditugaskan untuk menggantikan guru yang mengambil cuti rehat khas. saya masih boleh mengingat langkah-langkah untuk menyelesaikan soalan Matematik Tingkatan 5.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM 4. SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 37 . Perisian ini sesuai untuk membina pengetahuan para pelajar dalam membina perkataan-perkataan bahasa Inggeris. Saya sekali lagi menyuruh para pelajar bermain permainan bina perkataan. Hafiz ingin bermain permainan tersebut juga namun dia tidak boleh mengeja. Mereka kelihatan berminat apabila saya menyuruh mereka bermain permainan tersebut. saya masuk ke kelas Tingkatan 5. Pagi-pagi saya masuk ke kelas Tingkatan satu bagi mata pelajaran Bahasa Inggeris. Saya membantu Hafiz mengeja. Saadiah pula cuba membina perkataan berdasarkan kamus. Saya memberi masa kepada mereka untuk menyiapkan tugasan mereka. Saya bernasib baik kerana mampu untuk menjawab soalan yang ditanya. dan apabila memenangi tahap tersebut. tidak seperti apabila guru menyuruhnya membaca dan menulis. Mereka kelihatan tekun membuat tugasan subjek Matematik. Mereka hanya boleh membina perkataan yang pendek-pendek. Secara keseluruhan mereka boleh mengeja perkataan bahasa Inggeris yang mudah dengan baik. Apabila mereka tidak tahu menjawabnya. Walaupun sudah lama meninggalkan subjek-subjek di Tingkatan 5. Selang satu waktu.14 Hari keempat belas (26 Julai 2012 / Khamis ) Hari ini dimulakan dengan perhimpunan harian sekolah. Hafiz tertarik kepada pembelajaran berasaskan multimedia. Hafiz sangat gembira. Hafiz pula kelihatan seronok. Ternyata.

saya memasuki kelas Tingkatan 1 sekali lagi untuk subjek Sains sebanyak 2 masa. Jika saya tidak memahaminya. Saya memberikan tugasan dalam buku latihan Sains mereka. Walaupun mereka agak lambat dalam mencari jawapan bagi soalan yang diberikan. Saya menyuruh mereka mencari jawapannya di dalam buku teks. mungkin kerana guru yang mengajar tegas terhadap mereka. Eileen dan Saadiah sahaja. Semasa menyiapkan tugasan. Mereka akhirnya dapat menyiapkan tugasan Sejarah mereka sebelum tamatnya masa pembelajaran. saya menyuruh dia menyalin nota ke dalam buku notanya. saya hanya memberikan latihan di dalam buku latihan kepada mereka. Seperti kebiasaan dia akan berbahasa isyarat kepada saya. Saya menunjukkan muka surat yang perlu dilakukan. Dua waktu yang terakhir. pelajar yang bernama Afiq sempat berborak bersama saya. Selepas menyiapkan tugasan Bahasa Inggeris mereka. Mereka kelihatan bersungguh menyiapkan tugasan. saya tidak memberikan sebarang permainan kepada mereka. mereka masih boleh menjawab dengan betul. mereka kembali menyambung tugasan Sejarah mereka yang perlu dihantar sebelum tamatnya waktu persekolahan. Hal tersebut kerana dia akan memastikan saya faham apa yang disampaikan dengan sebaiknya. Itulah yang SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 38 . Manakala untuk Hafiz pula. Saya senang berkomunikasi bersama Afiq. Seperti biasa. Para pelajar juga bergegas ingin menyiapkan tugasan Sejarah mereka.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM Selepas rehat pula. Hafiz dapat menyiapkan nota tersebut dengan kadar yang segera. saya memasuki kelas Tingkatan 4 untuk subjek bahasa Inggeris. Rakannya yang lain boleh menjawab soalan Sains berdasarkan jawapan dalam buku teks. dia akan mengeja perkataan-perkataan tersebut dengan bahasa isyarat secara perlahan-lahan. Kali ini. Saya hanya memberikan tugasan tersebut kepada Tan. Jadi saya hanya memberikan sedikit latihan kepada mereka.

PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM menyeronokkan apabila berkomunikasi bersama mereka. SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 39 . mereka akan memastikan orang yang berinteraksi dengan mereka memahami bahasa yang mereka gunakan.

Saya melakukan pencarian terhadap Sistem Pentaksiran Berasaskan Sekolah.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM 4.15 Hari kelima belas (27 Julai 2012 / Jumaat ) Hari ini saya tidak melakukan sebarang pemerhatian terhadap mana-mana kelas. SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 40 .

Guru menyuruhnya cuba menulis namanya sendiri di papan putih. pelajar bernama Alexander telah digantung sekolah kerana membotakkan kepalanya secara keseluruhan. Guru menanyakan sama ada Hafiz boleh menulis namanya sendiri atau tidak. guru menyuruh Saadiah menulis nota sambil menunggu Hafiz siap menulis namanya di kertas pentaksiran tersebut. Kemudian guru menerangkan topik SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 41 . Selepas itu. Fikrie disuruh menulis nota dan membuat latihan ke dalam buku nota.16 Hari keenam belas (30 Julai 2012 / Isnin ) Awal pagi dimulakan dengan perhimpunan harian. Hafiz disuruh menulis nota. Kemudian. Selepas Hafiz siap menulis namanya di kertas pentaksiran tersebut. Hafiz disuruh untuk menulis namanya di dalam borang pentaksiran PBS. saya melakukan pemerhatian terhadap pelajar Tingkatan 2. Kemudian. saya memasuki kelas Pendidikan Islam untuk kelas Tingkatan 1 dan Tingkatan 2. dia akan menulis perkataan yang pelik-pelik. guru memfokuskan kepada Hafiz dan Saadiah untuk Pendidikan Khas Tingkatan 1. Hal tersebut kerana apabila Hafiz menulis sendirian. Minggu lepas. Setelah menulis namanya. Setelah itu. Mata pelajaran pertama hari ini adalah Bahasa Malaysia. guru mengajar dan menerangkan topik “Hidayah Sumber Kebahagiaan”. Guru mengajar mengenai penulisan ringkasan karangan. guru menyuruh Hafiz meniru ejaan namanya yang terdapat di buku latihannnya. Selepas rehat pula. Mula-mula. Sememangnya peraturan sekolah tidak membolehkan pelajar untuk membotakkan kepala. Sesudah menerangkan topik tersebut kepada Fikrie. terdapat kesalahan ejaan yang dilakukannya.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM 4.

dia sempat bertanya kepada saya bagaimana hendak menyelesaikan tugasan tersebut. Saya turut membantunya menyiapkan tugasan tersebut. Rupa-rupanya Hafiz juga boleh bercakap. Semasa membuat penerangan. Selepas tamatnya waktu Pendidikan Islam. Hal tersebut menunjukkan walaupun Hafiz tidak dapat menangkap ilmu pengetahuan yang diajar di sekolah. saya mengikuti kelas Geografi Tingkatan 1. namun. Sambil guru menerangkan. Hafiz boleh mengeluarkan suara. Dia mengatakan dia mengantuk. Saya duduk di sebelah Eileen. Seperti biasa guru akan menyuruh pelajar mereka menyiapkan latihan yang ada dalam buku latihan. dia masih boleh berusaha untuk menumpukan perhatiannya kepada pengajaran guru. Apabila dia tidak tahu jawapannya. Perkara yang menarik perhatian saya adalah apabila guru menyuruh Hafiz mengeja ABC dengan bahasa isyarat. Mereka mencari jawapan dalam buku teks. Namun. Guru yang mengajar mengatakan baru pertama kali dia melihat Hafiz menguap di dalam kelas. Guru menyuruh Hafiz menyiapkan latihan dengan berpandukan nota di dalam buku. Hafiz tidak mampu untuk memahami bacaan dan apa yang dijawabnya adalah berdasarkan apa yang dibulat pada SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 42 . Dia juga menyuruh pelajar mengikut bahasa isyaratnya supaya mereka tidak duduk sahaja semasa proses pengajaran dan pembelajaran dilakukan. Hafiz hanya membulat jawapannya sehingga habis. dia menggunakan bahasa isyarat supaya pelajar memahaminya. Pertama kali saya mendengar suara Hafiz semenjak saya memasuki kelas mereka. Hafiz kelihatan tidak fokus terhadap pengajaran yang berlaku. menyebabkan dia hanya berkomunikasi dengan saya menggunakan bahasa isyarat. Hafiz pula diberi latihan yang berbeza kerana dia tidak menyiapkan tugasan yang lepas. mungkin dia tidak mahu mengeluarkan suaranya.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM hari itu.

Hafiz sememangnya sukar untuk melakukan tugasan yang berasaskan akademik.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM jawapan sebelumnya. SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 43 .

Hafiz disuruh untuk mengulang membaca abjad-abjad SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 44 . Seperti biasa pengajaran dilakukan berasingan untuk subjek tingkatan 1 dan tingkatan 2. Hafiz tertinggal beberapa huruf dalam abjad tersebut. mereka akan menyalin dan membuat tugasan dengan cepat. Apabila saya melihat kertas yang saya berikan kepadanya semalam. Hari ini tidak banyak perkara yang berlaku. Dia sudah boleh mengingati sedikit demi sedikit abjad-abjad tersebut. Setelah selesai menulis. Patrick menyalin soalan ke dalam jawapannya sebagai rumusan. Awal-awal pagi saya sudah menyuruh Nicholas untuk mengulangkaji abjad dalam bahasa isyarat. Fenomena ini adalah sama seperti apa yang berlaku kepada pelajar normal. Satu perkara yang saya lihat. Hafiz sekali lagi disuruh untuk membaca ABC. Para pelajar mengikuti pembelajaran secara biasa. saya berasa gembira kerana dia menampakkan dia mengulangkaji abjad tersebut di asrama. Pada masa pembelajaran Bahasa Inggeris. Bagi masa kedua terakhir dan seterusnya. Patrick dimarahi oleh guru kerana dia silap dalam menulis rumusan Bahasa Inggeris. saya mengikuti pengajaran Pendidikan Islam bagi kelas Tingkatan 1 dan 2.17 Hari ketujuh belas (31 Julai 2012 / Selasa ) Hari ini diteruskan dengan membuat pemerhatian terhadap Tingkatan 2.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM 4. Jika guru yang mengajar adalah guru kegemaran mereka. Kali ini dia disuruh untuk menulisnya di papan putih. Guru memarahinya kerana sudah diajar beberapa kali supaya tidak menyalin soalan ke dalam jawapan. Bahasa isyarat yang dilakukannya masih tidak tepat dan dia masih teragak-agak untuk menunjukkan bahasa isyarat tersebut. para pelajar cuba untuk menghabiskan waktu pembelajaran subjek tertentu dengan melambat-lambat untuk menyiapkan tugasan mereka.

Hafiz tidak dapat mengejanya. SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 45 . Hafiz kemudiannya disuruh untuk menulis namanya sendiri. Hafiz juga diminta oleh guru untuk menyanyikan sebuah lagu. Hafiz selalu tersilap menulis namanya. Buat pertama kali saya dapat lihat Hafiz mampu mengeja sesuatu dengan sendirinya. Berbanding dengan perkataan-perkataan yang selalu diejanya yang tidak mempunyai makna.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM tersebut untuk mengenal di mana kesilapan Hafiz. menari dan sebagainya. guru juga menyuruh Fikrie untuk menulis di papan putih kerana Fikrie selalu tersilap dalam menyalin ayat daripada buku. Hafiz sudah tahu tugasnya untuk membuang sampah. Hafiz dan Saadiah bertugas untuk menutup tingkap dan memadam papan tulis. Namun. Selepas itu. selalu tertinggal abjad tertentu di dalam namanya. Dia hanya menurut apa yang saya eja menggunakan bahasa isyarat. meja dan kipas. Yang menyeronokkan. Setelah tamat waktu sekolah. Hafiz juga disuruh untuk menulis perkataan-perkataan yang mudah seperti baca. Hafiz mampu untuk menerangkan satu perkataan kepada saya iaitu bola dan dia mampu untuk mengeja perkataan bola dengan sendirinya. Selain itu. Hafiz cuba menyanyi sambil tangannya dihayun-hayunkan. Guru mengatakan dia lebih berminat untuk melakukan perkara yang melibatkan kemahiran. Kemudian. Guru yang mengajar mengatakan bahawa Hafiz sememangnya berminat untuk melakukan perkara berikut contohnya menyanyi.

3 6. Kemudian.2 6. Agak lama kerana terdapat upacara perlantikan pengawas.4 Hari kedua puluh (3 Ogos 2012/ Jumaat ) 5.18 Hari kelapan belas (1 Ogos 2012 / Rabu ) Awal pagi dimulakan dengan perhimpunan wajib sekolah.4 Masalah Kekurangan Tenaga Guru Kelayakan sebenar Guru-guru Kelemahan / Ketidakupayaan sebenar Pelajar Bilik Rehat Guru SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 46 .1 6.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM 4.0 Kelemahan dan Cadangan Penambahbaikan 6.0 Laporan Mengenai Pemerhatian Terhadap Guru 6.19 Hari kesembilan belas (2 Ogos 2012 / Khamis ) 4. hari ini saya gunakan untuk membuat pemerhatian di kelas Tingkatan 4. Proses pengajaran dan pembelajaran 4.

5 7.0 8.PPK290 Internship / Pendidikan Khas Tahun 2/USM 6.0 9.0 Pentaksiran Berasaskan Sekolah Contoh Rancangan Pengajaran Individu Refleksi Keseluruhan / Kesimpulan Lampiran SMK Rosli Dhoby/Sibu/Sarawak Page 47 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->