P. 1
Teknik MPRC Trading Sistem

Teknik MPRC Trading Sistem

|Views: 2,728|Likes:
Published by Wahda Putu Maulana
Find Greatest Way to Win with Forex Trading System. MPRC is The Best
Find Greatest Way to Win with Forex Trading System. MPRC is The Best

More info:

Published by: Wahda Putu Maulana on Aug 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/18/2014

pdf

text

original

NOTA ASAS MPRC

MPRC1 & SCALPING
MPRC1 ini adalah perkara2 KECIK aje...actually MPRC1 ni kita just nak tahu sama ada BP mengerakkan PRICE kemana...adakah menembusi MPRC4 atau yg lain2 ataupun tidak...jika tidak...ini bermaksud PRICE masih berada dalam MPRC4 dan dalam keadaan yang sama dalam MPRC1 ada MPRC1.... so, kita perlu tahu adakah ini benar2 BP atau RT. jadi BP FIZIKALnya 30 pip ke atas yang bawah 30 itu adalah RT... BIla kita SCALPING dalam hanya dalam MPRC1, kita perlu perhatikan CS BP yang sebelum2nya...okey faham ni betul2 NORMALLY, BP akan keluar 1 jam sahaja dan kemudian market akan menjadi SIDEWAY...contoh MARKET hari ini BP belum ada...so kita guna MPRC yang lebih besar...so, itu juga x jadi masalah coz dalam MPRC lagi besar lagi bagus, coz POTENTIALnyer pun besar... teknik SCALPING dengan MPRC1 ni MOHD RT dah ade bagi kat group....so boleh lihat disitu...itu cara yang MUDAH dan PANTAS... SCALPING jgn ambik pip yg banyak 11 pip pun dah okey... STOP LOSS adalah 31 KENAPA 31? ini jawapannyer...normally saya akan SCALPING selepas keluar BP kerana dalam perhatian saya selepas BP keluar MARKET akan SIDEWAY lebih kurang 3 ke 4 jam selepas itu....untuk selamatkan diri sayaletakkan 31 STOP LOSS kerana hanya BP sahaja yg boleh pergi ke STOP LOSS untuk mencari BP keluar 2 jamberturut2 adalah perkara yg jarang berlaku bukan TIADA mmg ada tapi JARANG2....so kita sedar dengan RISK yg harus ditanggung tapi jika kita FOLLOW MM yg betul dengan 1 ke 3 kali STOP LOSS berturut2 belum tentu kita akan LOSS yg banyak dan MC.... kat sini PENGAWALAN MODAL KERUGIAN DAN KEUTUNGAN kita terurus dengan baik.... semuanya saya belajar dari kawan2 yg ada dalam FB dan diluarsana...so saya CREATE MPRC ini more pada HUMAN BEHAVIOUR....TOTALLY.... thats why ianya banyak berceritakan tentang THEORY...bukan TECHNICAL.... MPRC jika kita nak FAHAM satu aje PENGORbANANNYER...iaitu kena FOKUS and buangkan semua METHOD dan IDEOLOGY yg lain2...coz saya nampak yang menjadi MASALAH sekarang ni kurang keyakinan nak ENTRY coz AKAL masih dibelenggu dengan METHOD yg terlalu banyak.... bila kita belajar dengan satu perkara dan mahirkan satu perkara baru ada SOULnyer... insya-ALLAH... GOOD LUCK....percayalah ianya tidak sesusah yg anda sangkakan... tanyalah pada MEREKA2 yang sudah nampak.... Jika saya BERbOHONG apa yang saya dapat... - CIKGU AREJUG

REASON ENTRY
salam semua.... OKEY macam ni.... selepas kita buat MPRC dari MONTHLY sehingga H4....kita drag semua MPRC tersebut masuk kedalam CHART 1h kita....so NORMALLY saya akan tunggu PRICE pergi ke MPRC saya...but ada masa saya tidak menunggu dan terus ENTRY REASON saya terus entry: 1. Saya mengikut MM iaitu RISK & REWARD saya...so walupun saya LOSS saya masih dalam KAWALAN. MM perkara yang penting dan peneylamat bila berlaku UNEXPECTED... 2. adalah kemahiran saya melihat markat dari awal pagi...pernah saya bagitahu dulukan...cuba tengok balik.... REASON 2 saya entry bila PRICE ergi ke MPRC... 1. apabila kita buka CHART then kita tengok PRICE sedang menuju ke arah MPRC kita....contoh MPRC4 anda perlu mahir dengan MASA...iaitu lihat tinggal berapa minit lagi MASA CS h4 akan habis...NORMALLY saya akan tunggu 30 minit sebelum ianya habis kemudian saya buka CHART di TFm30 dan kebawah melihat berapa kuatnya MPRC itu dikawal... Kemudian saya mula entry disitu...satu persatu.... INGAT: bila anda REFER entry di H4 anda kena lihat MPRC4...begitulah berikutnya...insya-ALLAH.... sama juga konsep SCALPING...cuma ianya lebih mengecil..... ingat KOSEP: "setiap yang berlaku pada SKALA kecil ianya akan berulang pada SKALA besar" insya-ALLAH......GOOD LUCK frenzz.....

1. 2 Condition ENTRY
>>>LEARNING never ENDING<<< berapa kali mahu bagutahu lorrr..... CONDITION 1.BILA MPRC4 dan MPRCd dicerobohi dan PRICE CS di TFH1 close diatas MPRC anda itu bermakna buakan mainan anda...MARKET kan terus bergerak ke satu ARAH... CONDITION 2.yang mengeluarkan itu bukan BP tetapi PRICE close di atas MPRC4 & MPRCd ianya akan tetap berlaku market bergerak satu arah...walaupun itu bukan BP...tetapi diizinkan oleh BP. dah bagitahu banyak kali kalau jumpa PRICE cl ose luar dari MPRC4 dan SKALA2 yang besar jangan mel awan just FOLLOW aje.....jika ingkar kita tunggu di NEW MPRC hehehhe..... ucapkan selamat datang ke daerah baru permainan kepada MARKET hehehhe insya-ALLAH....

Siapa kerja dengan siapa skarang?...BY BRO AREJUG
Siapa kerja dengan siapa skarang?...BY BRO AREJUG - 31 March 2012 setelah ANDA mengenali MPRC, ADAKAH anda rasakan ianya MUDAH atau SUSAH? TIDAK so, beritahu kepada ADAKAH kita memerlukan NEWs, INDI yg CANGGIH2 dan juga WAVe yang SUPERb dalam TRADING seharian kita.... BERITAHU saya perluKAH? TIDAK beritahu kepada SAYA...adakah saya BERBOHONG kepada ANDA semua...NO NEWs, No INDI & no WAVEs? TIDAK saya beritahu kepada ANDA semua KENAPA saya katakan THEORY MPRC ini terlalu REALISTIK kepada MARKET.....ianyer tercipta bukan KERANA TECHNICAL, FUNDIMENTAL and other THEORY... .ianya adalah sikap kita yg tidak terfikir nasib 95% TRADER yg ada diluar sana betul x? kita sedar 95% TRADER yg tidak berjaya angka yang terlalu besar dan tidak logik diterima AKAL...mereka malas belajar... hanya bergantung pada news,indi,ea dan sama waktu dgnnya apa yg 95% lakukan dalam TRADINGmereka dan SIAPAKAH MEREKA? TRADER yg sering melakukan kesilapan yg berULANG2...actually bukan silap mereka melakukan perkara yg betul dari apa yang mereka belajar...TETAPI, MARKET menafikan MEREKA..soalan saya SIAPA MARKET? kita anggap MARKET sahabat atau LAWAN? heheheh MARKET itu sebenarnya lawan tetapi dalam MPRC kita berpura2 bersahabat dengan MARKET...coz MARKET ni dimanupulate oleh TAUKEY2 besar YAHUDI..... kitalah talam 2 muka dalam MARKET.... SCALPING mengikut RT....INTRADAY & swing mengikut BP..... dulu kita dibelasah...NOW kita reversekan benda tu..jadikan BP bekerja untuk kita.... apa kerja BP untuk kita? TOLONG menjaga KANDANG.....hehhehe NOW siapa KERJAdengan SIAPA? cuba kita COMPARE dgn org lain diluar sana...analyz technikal....FUNDI....mmg PRO....tapi hasil trade sama dgn MPRC apa pendapat ANDA? sekarang saya nak tanya ANDA semua...ANDA mnegejar PROFESIONALISME atau PROFIT? NOW siapa KERJAdengan SIAPA? NEWs itu PROPAGANDA.... INDI itu MUSLIHAT...WAVEs itu THEORY MITOS...PERCAYALAH.... satu aje saya ingatkan kita semua disini...saya tidak pernah memaksa ANDA untuk PERCAYA atau BELAJAR MPRC...anda mintak saya BAGI...tiada lagi itu sahaja yang ada 100% telah saya keluarkan....jadi gunakanlah sebaik mungkin... ................BRO AREJUG...

PANDANGAN Cikgu Arejugfx tentang VOLUMEs & MPRC.
By Usop Soleysoley in "PRICE MARKER" · Edit doc okey frenz ini PANDANGAN saya tentang VOLUMEs & MPRC. actually macam ni ini sebenarnya dari penelitian saya antara VOLUMes &MPRC. Volumes itu adalah perkara SUJECTIF sahaja di dalam MARKET. bagi sayatiada siapa yang boleh mendapat ACCURATE dalam perihal VOLUMEs. Volumes nibagi saya ianya lebih pada satu sifat pergerakkan MARKET. dalam MPRC kitahanya perlu tahu 2 perkara sahaja. (1) BP (2) RT. BP ni macam mana? sifatnya rakus dan tamak HALOBA. RT ni macam mana? sifatnya terlalu terhimpit oleh BP dan sering dinafikan oleh RT. PRICE? PRICE ini adalah PRIORITY dalam MARKET. itulah yang diguna pakai olehBP untuk menjaga dan mengewal selia MARKET. ada juga THEORY yg digunakan dalam PRICE iaitu "JUMPED "xx00" double ZERO.ini yang saya baca daipada buku KHATY LIEN bukan THEORY saya. Tapi bagi sayaitu tidak perlu tahu dan ambil tahu coz adalah perkara MINOR dalam MARKET.juga VOLUMEs perkara MINOR sahaja. Jika anda mahu kepastian pergilah ke babypips disitu ada menceritakan tentang VOLUMEs dan dipecahkan mengikut SESSION masing2. ASIA, LONDON & US. saya sudah katakan dari awal lagi. MPRC ini saya CREATE more pada HUMANBEHAVIOUR (sifat manusia) bukan sifat MARKET. kerana MARKET digerakkan olehMANUSIA. Manusia yg mengawal selia semua keadaan MARKET. disebabkan itu MPRCboleh digunapakai dimana2 PAIR, GOLD, SILVER & OIL. saya sudah cuba berkali2. bagi saya tiada SIFAT special yang ada pada setiap pair KECUALI VOLITALITYpair2 atau commodity tersebut. disbabkan itu juga MPRC tidak mempunyai KERANGKA KERJA kerana ianya lebihkepada PSYCHOLOGY market sahaja. apa itu PSYCHOLOGY market? ianya anda dapattahu setelah ANDA mengenali anatara BP dan RT. dalam MPRC kita hanya menggunakan (1) PRICE (2) CANDLESTICK dan (3) HORIZETALLINE sahaja. bila ANDA cuba create sesuatu dan mencapur adukkan dengan PERKARA2 yg lainitu adalah KEFAHAMAN ANDA, saya tidak menghalang. dan satu sahaja sayanak bagitahu ANDA, ANDA telah menyusahkan perkara yang MUDAH. MPRC ini adalah TRADING STYLE saya yang permalas, but boleh entry MARKETbila2 masa yang saya MAHU. PELUANG sentiasa ada bagi saya. ALL ini 1.SCALPING, INTRADAY & SWING. kesemuanya telah saya SHAREKAN kepada anda semua 100%. Jiaka anda tanya adalagi atau tidak. ini JAWAPAN saya : TIADA. saya tidak memaksa anda untuk belajar MPRC tetapi anda yang meMINTA. jadisaya berikan kepada ANDA.

GROUP ditubuhkan agar MUDAH untuk belajar. coz ramai yang PM tanya susahuntuk belajar di WALL saya. jadi saya dan minta beberapa orang lain untukCREATE GROUP ini. INI PESAN saya: apa yang saya bagi 100% ini adalah perkara yang termudahpernah saya JUMPA dalam TRADING saya. Jika anda lebih FOKU, DISIPLIN &SABAR MARKET adalah tempat untuk anda mengubah cara hidup ANDA insya-ALLAH. jika ada pertelingkahan diantara kita didalam ini saya akan pastikan GROUPini akan di TUTUP serta merta. saya pun x RUGI insya-ALLAH...bagi sayajika GROUP ini ditubuhkan untuk bersengketa rasanya x perlu ada. So, kita semua sama belajar apa yang ada. bincang yang RELATED sahaja didalamMPRC. yang lain2 tu ada tempatnyer.ANDA minta saya BERI. coz dulu orang katasaya tidak SHARE...now saya dah SHARE 100%. terpulang kepada anda semua. tugas saya menyampaikan sahaja bukan memastikan anda BERJAYA tau tidak. insya-ALLAH and GOOD LUCk allzzzz.......

RINGKASAN MPRC
1. BP hanya dikesan di tf H1 2. H4,Dail y,Weekly,Mon thly adalah area/kawasan permain an.. 3. Hanya BP sahaja yang bol eh mengal ihkan kawasan permainan/kandang kambing(con disi 1) 4.Retail trader membawa price dan close atas/bawah MPRC (condisi 2 - BP memben arkan retail trader mengubah area/kawasan/kandang kambing 5.Jgn lawan sekiranya berlaku perubahan MPRC di skala besar..follow sahaja.. 6.Perhatikan waktu dan masa BP 7.Kebarangkalian BP dikesan satu hari adalah sebanyak 3 kali..BP>30P3x BP = 90P secara logikalnya.. 8.Mrking mengikut hiraki 9.H4 cl ose sbg petunjuk pertukaran kandang 10.H1 untuk melihat pgerakn Bp & RT

FOREX MEMPUNYAI JALAN CERITA : KONSEP (MESTI BACA!!!)
KONSEP >>>LEARNING never ENDING<<< TEORI MPRC. Dal am teknik ini anda perlu FAHAM beberapa PERKARA sahaja dalam pergerakkan MARKET..... Setiap pergerakkan tersebut bermula dari SKALA yang KECIL dan membawa kepada SKALA yang besar. ini bermaksud dari TF yng kecil sehingga ke TF yang besar. dalam setiap pergerakkan tersebut ianya dipengaruhi oleh keadaan pada masa itu. Jadi apabila saya melihat, melihat dan terus melih at....apa yang saya nampak pada MARKET hanyalah satu pergerakkan yang SIDEWAY sahaja. jadi kita pergi kepada SKALA kecil dan SKALA besar tadi dan masukkan SIDEWAY. bila SIDEWAY di SKALA kecil wujud maksudnya diSKALA besar juga ada. namun CAPACITYnya lebih besar.... Kejadian CHART PATTERN itu sendiri memberitahu anda BAHAWA ianya adalah SIDEWAY. namun ianya akan VALID atau TIDAK VALID selepas ada BREAKOUT or FAKEOUT....simple... Now cuba tengok CHART anda dan perhatikan bilakah masanya SIDEWAY tidak berlaku? tidak kira di SKALA kecil ataupun BESAR... kemudian anda perlu faham SIAPA dan KENAPA PRICE2 tersebut dihantar kesesuatu DAERAH dalam MPRC anda.... Sebenarnya kita hanya duduk didal am KANDANG yang disediakan oleh BIG PLAYER. BIG PLAYER adal ah gol ongan yang meman ipulate MARKET. mereka tidak akan kalah dan tidak pernah kalah. coz mereka adal ah CAPITALISME. MPRC ini adalah KANDANG yang mereka sediakan untuk kita dan hanya mereka sahaja yang boleh mengubah kedudukan KANDA@DAERAH permain an ini coz itu kerja merek a bukan kerja kita. tidak perlu peningkan kepala macam mana nak bawa PRICE2 tersebut ataupun Stabilkan PRICE2 tersebut. mereka tak appoint kita pun untuk kerja dengan MEREKA... kita hanyalah bahan mainan MEREKA sahaja didalam market dan memeriahkan FLOATING USD didalam MARKET... Bila mereka perlukan aset LIQUID...so mereka ambil mana yang FLOATING kemudian mereka letakkan semula pinjaman merek a...mungkin itu salah satu AGENDA mereka...TEORI saya sahaja..... So profesion alisme man a anda kejar, sedangkan anda berada pada REALITY kehidupan yang tidak PROFESIONAL... insya-ALLAH akan terbuka MINDA anda dan lebih memahami TEORI MPRC....

teknik SCALPING MARKING PRICE.....beza antara PEMOREX TEGAR & BIG PLAYER hehhehe
Sembang 13.3.2012 By Shafi Izal in "PRICE MARKER" · Edit doc arejugfx:ingat satu aje...kita entry di TFh4 stop loss atas daily bermaksud diatas nya daily, weekly or monthly...begitulah berikutnya..........jangan panik dengan PLAN kita....just YAKIN sure...itu yang biar pun berlapis2 jangan GENTAR insya-ALLAH heheheh setiap kali diaorang keluar sure ada perubahan pada market teknik SCALPING MARKING PRICE.....beza antara PEMOREX TEGAR & BIG PLAYER hehhehe

( https://www.facebook.com/photo.php?fbid=391040054257687&set=oa.269152843162750&type=1 )- untuk melihat gambar besar arejugfx: ingat.....bila MARKING PRICE H4 & DAILY di pecah...maka ini aje pesan tok hehheheheh jangan melawan...tunggu di MARKING PRICE WEEKLY.....untuk melawan....itupun bergantung pada SKALA kecil follow aje dulu...lepas tu tengok.....NORMALLY BIG PLAYER yg keluar dengan VOLUMES yang besar dia x masuk market 3 kali....coz mereka sudah menggunakan mungkin separuh dari apa yang dibenarkan...itu just TEORI.. jangan alihkan dahulu MARKING PRICE....coz DAILY marking PRICE sudah hancur.....just tunggu di weekly....FOKUS, DISIPLIN & SABAR.... perkara ni akan berulang setiap hari...dan tidak pernah pun tidak terjadi walau sehari pun hehhehehhehe.....simple....orait hehheheh -arejugfxshafi izal: bila boleh kita ubah mp bang? arejugfx: apabila BIG PLAYER keluar buat kali ke2.....insya-ALLAH kalau u all nak sell pun boleh tapi tunggu bila RETAIL TRADER masuk dalam CS BIG PLAYER....guna kaedah SCALPING... so disini apa yang kita boleh nampak CLEAR kenapa ada TEORI JUMAAT ikut CS BESAR.....ada faham......Kita belajar mendengar kata2 orang or kita belajar mencari bukti itu sahaja.....itu yg banyak silap dengan kawan kita di luar tu.

paktih: kenapa kena tunggu bp kedua? arejugfx: coz kita nak pastikan yang BP benar2 sudah kehabisan credit.sebenarnya bagi saya TEORI ikut CS BESAR ni bukan hanyauntuk jumaat sahaja..... Coz apa yang saya lihat..... bila marking PRICE H4& DAILY hancur....market akan bergerak ke satu arah...contoh paling dekat semalam.....9 MAC 2012semalam sahaja hampir 2 kali kalau x silap saya EU ditukar MARKING PRICEnya....so yang selamat bila STOP LOSS yang berada pada WEEKLY.... MONEY MANAGEMENT kita guna modal $50 try jadikan rm 564,032.42 dalam 20 kali trade. 20 kali trade aje....risk 50% sebab tu kita guna capital kecik...kita berniaga guna akal.... bp pertama volumes 55...bp ke-2 volumes 31 hehehhehe apo yg boleh diterjemahkan hehheheh arejugfx: actually isini ni payah sikit (13.march.2012)....apatahlagi jumaat hari tu MPRCD dah kena belasah....so, sekarang ni kita pegang TEORI ni....semua pergerakkan hari ini adalah dipengaruhi oleh pergerakkan yang berkala KECIL...semua pembentukkan dala MARKET bermula dari SKALA yang kecil....jika kita ada MPRC normally untuk hari ini bersifat sementara sahaja selagi BP bleum keluar

so ingat setiap kali MPRC berskala besar terutamanya DAILY sehingga MONTHLY dah rosak...maka semua pembentukkan dalam MARKET akan dipengaruhi oleh SKALA kecil...disitu PUNCAnya sehingga kelibat BP kita nampak ingat dalam MPRC ni kita akan bertindak melawan arah JAM....bila kita buat MPRC bermula dari MONTHLY sehingga H1...bukan dari H1 pergi ke MONTHLY.... saya ingatkan lagi...TEKNIK saya bukan 100% hebat....Tapi jika kita turuti dengan MM insya-ALLAH.....kita akan sampai ke destinasi GOOD LUCK. nizam @ maramunjangan: Boss.. situasi mcm ni buy dr 3089 td dh blh close ke or sl breakeven

arejugfx: normally saya tidak guna BREAKEVEN...bagi saya STOP LOSS sahaja...coz setiap kali saya entry, saya sudah bersedia dengan LOSS...tapi nak BE ajelah...hehhehe usop soley soley: knape hold buy?? cz ade yg scalping sell.. :) arejugfx: hehhe...okey macam ni cuba perhatikan MPRC4....Price x lepas di MPRC4 jadi BUY strong....kemudian tiada langsung BP yang masuk...so bila entry refer di MPRC4....TP area di MPRC4 juga...ini dikuatkan lagi bila price tidak lepas turun diMPRC1 jumaat yg lalu...nampak x? pak abu: jak.. kalu dirobek dek bp?

arejugfx: tunggu di MPRC4 atas....tengok dan lihat pergerakkannya..if x lepas....insya-ALLAH akan turun semula.... tapi jauh...so kaedah no2nya mudah bila MPRC4 dirobek oleh BP just alihkan MPRC4...kemudian tunggu di atasnya... arejugfx: bila kita marking MONTHLY dulu baru kita tahu SKOPnya besar....barulah kita teh tahu bila nak SCALPING, INTRADAY & SWING.... perhatikan dulu antara 15 ngan 16 mana yang lebih bawah dulu...ikut HIRAKInya.... ( perbincangan 1.58am 13.3.2012)

melihat pergerakan market sehala
melih at pergerakan market sehala By Shafi Izal in "PRICE MARKER" · Edit doc pak abu: jak.. ada kebarangkalian ke.. lepas BP break.. price masuk kandang balik? arejugfx: Normally MARKET akan jadi begitu....Tapi situasi sekarang ni BP dah keluarkan dari MPRC4...so itu salah satu petanda MARKET akan bergerak pada satu arah...apa pun kita... jangan PANIK coz STOP LOSS kita mesti berada pada MPRCD or MPRCW...insya-ALLAH...x hit..... selalunya bila BP bawa PRICE kluar dari MPRC4 dan yg besar2 itulah kejadian market bergerak satu arah sebenarnya......

penceritaan market pada pukul 5ptg 13.3.2012

NOTA 1 = MPRC RULE'Z - Abu Aleya (Pak Abu)
Assalamualaikum wbt. & salam ukhuwah kepada warga "Price Marker".First of all, Pak Abu ucapkan selamat datang ke grup kedua MPRC (marking price) ini. Semoga anda semua di sini nanti dapat ilmu yang bermanfaat. Sebelum anda semua 'duduk' lebih lama dalam MPRC ni, pak abu minta, anda semua refresh!!!! Kosongkan Minda anda semua... buang semua pelajaran2 yang anda sedang dan pernah belajar mengenai FOREX sebelum ini! jangan campur aduk! tidak terkecuali dengan pembelajaran terkini sebelum anda dapat tahu mengenai MPRC. BUANG semua 'tok moh'² (indikator) yg ada dalam chart itu! Bertahun2 kita telah di tipu yahudi! cukup lah buat setakat ini... bertahun itu juga lah duit kita semua mereka ambil dengan rakus nya. Mari kita refresh minda kita! REFRESH! REFRESH! Dengan segala info dan perkongsian saudara Arejugfx Dagangan Razwan kita, baik di wall fb beliau mahupun grup "Price Marker" & "Price Marker 2", dalami lah betol2 apa itu Marking Price! Insya-Allah, kita takkan kecewa lagi. Mutakhir ini kita gunakan istilah2 seperti Gembala (BP), Kambeng (RT) & kandang (daerah Marking price), supaya ianya lebih mesra dengan kebiasaan kita. So, lepas ni janganlah ada yang pening dengan istilah² tersebut. 2 perkara yang pak abu selalu sebut kpd kawan²..

Dominan & unbreakable! 2 benda ini lah guide kita semasa mahu membuat marking price. Setiap MPRC/daerah itu hanya akan berubah setelah di ceroboh (break) oleh BP (big player) & konfermasi oleh CS H4. Dan ada beberapa perkara lagi yang anda semua betol² perlu take note, semua ini akan diperjelaskan oleh saudara arejugfx kita di 'talk' beliau pada 27/4 nanti di International Youth Centre di Cheras. Khas kepada grup "Price Marker 2" ini, pak abu ucapkan selamat datang sekali lagi & kalau boleh, had kan dulu keahlian yang ada... tujuannya hanyalah semata² nak pastikan member yang sedia ada betol2 mahir apa itu MPRC ini. itu saja, tiada niat lain. Pak abu noticed, second grup lebih laju penambahan keahliannya dari grup pertama. Tapi tidak mengapa, kita teruskan saja. Just stop add new member.Akhir sekali, Pak Abu doakan agar semua sahabat dalam grup Price Marker ini beroleh sesuatu yang benar² membantu anda semua beroleh kejayaan.. jangan lupa, andai satu ketika nanti, mata anda nampak sesuatu yang amat jelas & amat berbeza dari sebelum ini... buatlah 'Sujud Syukur'. Menangis lah semahunya dengan apa yang telah dikurniakan. Insya-Allah...... CREDIT TO PAK ABU

NOTA 2 = FAHAMkan KONSEP
FAHAMk an KONSEP dahulu.... nampaknya ada lagi yang masih confuse dengan apa MPRC. 1. Basic and Advance.. dalam MPRC. kita ada beberapa tempat untuk entry iaitu dengan entry di MPRC1, MPRC4, MPRCd,MPRCw dan MPRCm. Konsep Advance belum lagi Arejugfx Dagangan Razwan ajar sebab ramai lagi yang masih tak tahu dan tak pandai MPRC. so, kita belajar satu 2. Mahirkan dulu MPRC dan baru kita belajar yang advance (Turbo). Jgn belajar benda yang lain selagi kita tak boleh jadi expert dalam benda yang kita sedang belajar. 3. Untuk orang yang baru belajar, lebih baik scalping, entry di MPRC1. SL 31/ di MPRC4 dan TP 10-15. Kalau nak lebih lagi TP tu, cuma pastikan TP masih berada dalam MPRC1 juga. Arejug juga scalping sebelum dia beralih ke skala yang besar. 4. Break out/rejection/fakeou t istilah biasa dalam Forex. rasanya dah diajar bagaimana kita nak identify bahawa sesuatu MPRC itu boleh digunakan untuk entry buy / sell.sebab berlakunya 3 benda diatas tu kita boleh tahu dari skala yang kecil. kita dah boleh nampak, dengan menggunakan MPRC, adakah price dbenarkan bermain didaerah baru. Identify antara BP dan RT. 5. Yang menariknya MPRC adalah bila kita bangun tidur, or bukak chart, kita marking price trus.. tak sampai 30 minit. sekejap jer. Mmg kita tak tahu kemana price akan pergi, tapi bila candle BP kluar, kita dah tahu dimana tempat kita dibenarkan bermain. Pahamkan Teori "kambing" yang ada sahabat kita buat E-Book haritu. saya tak ingat siapa.. tapi cuba baca dan pahamkan apa yang diceritakan dalam E-book tu.Kluarkan diri dari chart sekejap dan pahamkan teori MPRC. Bab TP, benda kedua.. yang utama adalah SL. Wajib ada SL. bila tak menjadi, kita silap, dan kita belajar dari kesilapan. jgn kita perasan kita silap bila kita dah MC.. dah terlambat.. kalau ada yang tak betul dalam penerangan nih, tolong beetulkan encik arejug.

NOTA 3 = Mentality kita apabila memandang forex.
sekarang aku nampak EU macam x leh lepas MPRC4 atas aje...skala kecik dah cerita dah...nampak macam menjunam aje.....apa pun STOP LOSS penting bagi yang BUY & SELL...market naik turun aje...end of day duduk tang situ aje hehhehehe BP punyer STYLE masuk 1 jam lepas tu keluar....THEORY: nam kumpul MARGIN nak makan besar sikit......hehheheh BOS besar dia kata satu hari 3 kali aje boleh baling DADU...kalau pagi dah bantai 3 kali...petang ngan malam ternganga ajelah nengok MARKET....coz BIG BOSS kata....ko x leh balun dah....follow MM...BP ada MM ker hehhehhee Normally market yang sekali keluar BP SIZE lebih 70 tu....dia just akan masuk market 2 kali aje...REASON: credit dah habis..... kalau nak TRADE guna MPRC mudah aje...1st kita kena tukar MENTALITY kita memandang FOREX ini satu PEMBOHONGAN YAHUDI...kerja dia nak hisap darah kita....so jangan terjerat...semua peralatan yang mereka bagi (INDICATOR) adalah senjata sulit mereka melarikan PANDANGAN kita kepada AGENDA mereka...NEWs pulak peranannyer adalah PROPAGANDA...sebenarnya diaorang duk cerita pasal PERNIAGAAN mereka bukan pasal kadar pertukaran matawang mereka.....MEREKA kenching aje tu hehheheh.... kat tepi diaorang SURE ada satu system yg tercanggih....boleh tengok berapa ramai BUY & SELL....dia x concern langsung pasa INDI ke ROBOT ker.....95% x berjaya....REALITYnya..mereka tu orang yang memanjang BAD LUCK ker? BEBAL sangat ker? dia orang tu org yang hanyut dengan IMAGINASI....meramal market.... dan zanger..tiada seorang pun diakalngan dan zanger or warrent buffet or soros yang sehebat mereka. persoalannya KENAPA? jawapannyer : mungkin itu satu watak yg mereka cipta untuk melarikan pandangan orang dan memandang hebat kepada nama2 besar tu.....kita tanya semula mana perginya orang2 yg berada disekeliling mereka....DAN ZANGER pun ada guru dan anak murid tapi kenapa anak murid DAN ZANGER tidak sehebat DAN ZANGER? kalau WTC milik dia orang pun dia boleh RUNTUHkan inikan pulak...RT amcam kita..... FOREX @ CURRENCY market adalah asset LIQUID bagi mereka...bila2 masa nak guna boleh ambik....kita nak ambik payah...sedangkan yg TRILLION tu adalah FLOATING sedikit sebanyak pun ada kita punyer.....dia orang yg boleh buat sesuka hati..... HEBATKAN BIG PLAYER.... x apa kita belasah duit YAHUDI......kita salurkan ke PALESTIN insya-ALLAH.... NAWAITU pun dapat pahal dah hehehhe...belum buat lagi tu ...insya-ALLAH pemberian ALLAH...ALLAH bagi sesuatu yg kita benar2 perlukan...jadi UJIANNYA perlu di salurkan...bukan disimpan..... jika kita simpan sesuatu benda yg berharga datangnya dari ALLAH...maka kita juga sebahgian dari CAPITALISME...berkepentingan..... kihkihkih...tapi satu ajelah...andai kata memang inilah bidang yg tertulis untuk kita berjaya.....ini aje pesanku untuk sahabat2 semua "JANGAN MAKAN SORANG-SORANG" kihkihkihkhi credit to : Cikgu Arejugfx Dagangan Razwan

>>>RENUNGAN<<<
By Arejugfx Dagangan Razwan >>>LEARNING never ENDING<<< ALhamdulillah...semakin ramai yang menepuk dahi, MENANGIS huhuhu...nampaknyer sudah mula memah ami antara REALITY dan IMAGINASI.... mengen al HAKIKAT. smekain dekat dengan LANDASAN yang HAKIKI. ada ketika permasalah an yang KOMPLEKS hanya bol eh di selesaikan dengan KENYATAAN. MESEJn ya telah sampai. MATLAMAT sudah JELAS. THEORY sebagai panduan. PRAKTIKAL sebagai AMALAN. NOW jawapan SUDAH ada ditangan. MENYERANG & BERTAHAN sudah ada dalam genggaman. sudah 100% saya keluarkan. Jika ada yang bertanya lagi jawapannyer : TIADA. Congrate bagi yang nampak dan terus bermuhasabah diri bagi yg masih mencari. pencarian pasti bertemu disatu ketika dan waktu. Puas rasa dihati melih at SAHABAT2 mula merasai. tapi jangan ALPA itu bukan yang kekal abadi. ini bukan NIKMAT. ini hanya DUGAAN. percayalah ALLAH sedang menguji ANDA. jadi lepaskanlah dan berikanlah pada yang memerlukan. Sesungguhnya kita PERCAYA REZEKI itu datangnya dari ALLAH. insya-ALLAH.....and GOOD LUCK alzzzz...... >>>pengembal a KAMBING<<<

TEORI MARGIN
salam.... apa yang jadi pada MARKET hari ini....? okey cuba perhatikan 3 hari sebelum ni....tiada BP yang melabur SELL kecuali semalam ada sekali betul...perkara ni dah diberitahu dah bukan... sepatutnya SELL lah yg kita cari...BUY hanya untuk SCALPING sahaja. THEORY: Jika BP terus BUY dimana MARGIN mereka? jika ada sesiapa yang masih ingat alhamdulillah...Tapi ada yg LUPA sayang seribu kali sayang....fahamkan betul2...KONSEP perniagaan BP...sure kita x BUY hari ini kecuali SCALPING sahaja.... kemudian perhatikan MPRC4 di benarkan untuk bermain...ini baru ada POTENTIAL untuk BUY...coz yang bawak PRICE itu adalah RT.... berapa kali mahu bagitahu lorrrr.....

MUHASABAH diri...ambil RUANG & MASA anda insya-ALLAH...memang susah untuk ambil sesuatu yang baru... insya-ALLAH....pasti ada CAHAYA....

Persoalan Skala kecil, Skala besar
Cikgu Arejugfx : bila kita REFER untuk entry di MPRCd SKALA kecilnya adalah MPRC4 dan TF yang kebawah... setiap perkara yg berlaku diSKALA yg kecil akan berulang diskala yang besar...bermaksud...jika BP tidak melapsi MPRC4 anda itu bermaksud di TFh4 anda juga ianya akan tersangkut disitu sahaja..... itu speed turbonyer...x perlu tunggu CS h4 habis...tapi kena banyak praktislah...baru boleh test power hehehhe

PENGENALAN : SIMBOL MARKING PRICE
SIMBOL MARKING PRICE By Pairzal Mambau Nakashima in "PRICE MARKER" · Edit doc · Delete just nk share something.. message by cikgu arejugfx.. effective by today MARKING PRICE (MP) akan bertukar nama kepada : TF H1 = MPRC1 TF H4 = MPRC4 DAILY = MPRCD WEEKLY = MPRCW MONTHLY = MPRCM untuk mengelakkan kekeliruan antara MARKING PRICE dan juga MID POINT....

Cara Melihat Market Awal Pagi
CARA melihat market di awal pagi CONTOH HARI ini :
okey bila kita dah buat MPRC kita akan nampak apa yang akan terjadi pada MARKET....coz MPRC semua sudah bersedia walaupun MARKET belum ke arah itu....so kita buat andaian...sekiranya MARKET terus naik dan hit MPRC4....volumesnya disana sahaja sudah 70++...soianya dikuatkan lagi apabila PRICE itu tidak melepasi MPRC4...itu adalah potential SELL....begitulah cara aku melihat MARKET di awal pagi.....insya-ALLAH begitulah MPRCD sehingga MPRCM...simple.....ingat dalam market yang begini kita tidak boleh MC...coz ada BUY & SELL dan kita sudah ALERT dengan VOLUMESnya sehingga 300 NORMAL market.... itulah yang aku nampak pada PRICE & VOLUMES...ingat PRICE adal ah perkara yang lain dan volumes adal ah perkara yang lain.... disini kita belajar tentang PRICE apa yang dikatan MPRC...dan volumes boleh tengok di babypips.... hehheheheh

bila langgar jangan lawan just follow BP.... tunggu RETAIL TRADER NAIKKAN PRICE dalam CS BP..... then SELL lagi.... KONSEP BP dah OUT...cuma KANDANG sahaja yang ada bila ada yg cuba KELUARKAN naik disitu MEREKA akan REACT pada market.... dalam MPRC kita tidak percayakan NEWs tetapi kita PERCAYA pada IMPACT of NEWs.... - AREJUGFX

TEORY ENTRY MPRC
salam allllzzzz PENGEMBALA2 semua. saya SHAREkan cara2 entry saya kepada anda semua.... Cara entry saya, saya tidak pernah membuat PO untuk entry coz saya x tahu siapa yg membawa PRICE tersebut samaada BP atau RT. ini akan menambahkan RISIKO anda semua jika anda meletakkan PO pada MARKET. saya hanya akan ENTRY selepas CS tersebut habis masanyer sahaja...baru saya tahu itu adalah BP atau RT. KENAPA saya entry begitu? kerana saya hanya memegang THEORY Open & Close PRICE sahaja.... setiap CS yg baru bermaksud MARKET yang baru walaupun tetap pada hari yg sama.... jadi saya berharap anda tidak menambahkan lagi RISIKO anda didalam MARKET yang telah tersedia ada dengan meletakkan PO... x perlu PO....coz MPRC tetap ada peluang untuk entry.... INGAT: dalam 1 hari ada 24jam....BP ambil 3 Jam yang selebihnya 21 Jam RT yg punyer.... okey FRENZZZZZ good LUCK...

BERSAMA ELI AZLIE - 6.5.2012 (10PM): SCALPING SALAM SEMUA HARAP MLM NI ANDA SEMUA AKAN MENDAPAT ILMU YG TAK SEBERAPA DARI SAYA NI... MLM NI KITA BLAJA ASAS SCALPING.......ASAS NI PENTING SILA PASTIKAN PANDAI ASAS SCALPING DULU BARU ANDA SEMUA AKAN MAHIR DALAM MPRC BERMULA DGN SCALPING KE INTRADAY SAMPAI KE SWING SILA PASTIKAN PANDAI ASAS SCALPING DULU BARU ANDA SEMUA AKAN MAHIR DALAM MPRC BERMULA DGN SCALPING KE INTRADAY SAMPAI KE SWING

1. OK ASAS MULA2 SCALPING 10TP 31SL
SCALPING NI KITA DALAM KANDANG CARA PALING MUDAH NAK SCALPING 1. LEPAS BP KELUAR BOLEH ENTRY BERLAWANAN https://www.facebook.com/photo.php? fbid=405138342843645&set=a.405137469510399.96729.100000424476360&type=3&theater 2) TENGOK MARKET MCM MANA DULU BARU BOLEH SCALPING MARKET BERGERAK SIDEWAY DALAM SATU HARI AMAT SESUAI UNTUK KITA TAMBAH PELABURAN https://www.facebook.com/photo.php? fbid=405138346176978&set=a.405137469510399.96729.100000424476360&type=3&theater

https://www.facebook.com/photo.php? fbid=405163782841101&set=a.405137469510399.96729.100000424476360&type=3&theater 3) MASA UNTUK SESUAI UNTUK SCALPING NI 6 7 11 12 UNTUK HARI JUMAAT TIDAK DIGALAKKAN UNTUK SCALPING IGT HEHHEHE MUNGKIN RAMAI YG TANYA NAPA SCALPING 10TP 31SL NI ASAS JE JGN PANDANG REMEH SEBAB BILA DAH MAHIR KITA AKAN SAPU BERSIH SEMUA CS YG KELUAR UNTUK SATU HARI NI CONTOH MUDAH SAPU BERSIH SEMUANYA https://www.facebook.com/photo.php? fbid=407953042562175&set=a.405137469510399.96729.100000424476360&type=3&theater OK SEMUA KHAS UNTUK GROUP NI SAYA TUNJUK ENTRY SAYA UNTUK MINGGU NI BERMULA DARI SCALPING KE INTRADAY SAMPAI SWING https://www.facebook.com/photo.php? fbid=420608767963269&set=a.405137469510399.96729.100000424476360&type=3&theater STYLE PAK ABU MARKING PRICE / BUAT KANDANG. Salam All... Ini adalah style pak abu buat kandang, bagi pak abu ia mudah untuk diri pak abu... tapi belum tentu untuk orang lain, jika anda mahu atau tidak ikut, terpulanglah... 1. on 6 chart berasingan, time frame berbeza.. monthly, weekly, daily, H4, H1 & 1minit (khas untuk mprc1 & turbo/scalp). 2. on chart tf monthly, marking "mprcM"... *camana nak marking, sila rujuk nota di basic & library. selasai marking, 'save template'.. letak la nama 'mprcm'. 3. on chart tf weekly... upload template 'mprcm' tadi... so, dalam chart weekly tu dah ada marking untuk mprcM.. kita nak cari marking untuk weekly pula.. "mprcW"... reminder* ini adalah untuk follow rules.. ikut hirarki! *camana nak marking, sila rujuk nota di basic & library. selasai marking, 'save template'.. letak la nama 'mprcw'. 4. on chart tf daily... upload template 'mprcw' tadi... so, dalam chart daily tu dah ada marking untuk mprcW.. kita nak cari marking untuk daily pula.. "mprcD"... reminder* ini adalah untuk follow rules.. ikut hirarki! *camana nak marking, sila rujuk nota di basic & library. selasai marking, 'save template'.. letak la nama 'mprcd'. 5. on chart tf 4 hour... upload template 'mprcd' tadi... so, dalam chart 4 hour tu dah ada marking untuk mprcD.. kita nak cari marking untuk H4 pula.. "mprc4"... reminder* ini adalah untuk follow rules.. ikut hirarki! *camana nak marking, sila rujuk nota di basic & library. selasai marking, 'save template'.. letak la nama 'mprc4'. 6. on chart tf 1 hour... upload template 'mprc4' tadi... so, dalam chart 1 hour tu dah ada marking untuk mprc4, mprcD, mprcW & mprcM..

so, dalam chart 1 hour kita ni... kita dah ada semua mprc yg kita perlukan.. dari monthly hinggalah ke H4.. so kita fokus di sini untuk trading harian kita. di sini la kita nak tau BP muncul dan close di mana.. Apa tujuan pak abu buat begini? Alasan... kebarangkalian bertukar kandang di tf daily & H4 adalah tinggi. oleh kerana perbuatan BP. maka untuk tidak kehilangan mprcW & M.. pak abu terpaksa asing2kan mengikut TF berbeza.. andai, hanya mprc4 sahaja yang perlu di ubah, pak abu masih bole kekalkan mprcD... dengan cara.. pergi ke chat H4.. tukar mprc4, save template (step ke-5) dan upload semula di chart tf 1hour. dengan cara ini lebih selamat.. pada pak abu lah. untuk mprc yg telah lama, pak abu kekalkan dan hanya tukar 'line type' saja.. tukar kepada 'dotdotdot'.. terpulang... Untuk chart 1 minit... pak abu marking semua mprc1 (size BP) yang pak abu jumpa.. chart ini khas untuk scalping /turbo! di metatrader.. pak abu display chart ni bersebelahan chart utama. ini untuk alert.. price semasa berada di mana.. dan bagi pak abu.. mprc1 ini pun tetap memainkan peranan penting juga.. sebab, price akan bertindak balas di sini terlebih dahulu. sekian, buat masa ini. TQ & good luck to ya all.. a.b.u a.l.e.y.a

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->