P. 1
Amali 1-9

Amali 1-9

|Views: 4,117|Likes:
Published by Kamariah Esa

More info:

Published by: Kamariah Esa on Aug 03, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/19/2013

pdf

text

original

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Jelaskan? (3 markah) 3. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. 2.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Gunakan pembaris meter. neraca tuas. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. (4 markah) 2 . Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. 3. Jadualkan keputusan anda.32 cm. Alat & Bahan: Pembaris meter. dawai tembaga. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. Ulangi ukuran anda. angkup vernier. rambut dan satu sudu teh pasir. neraca elektronik. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. pensil. tolok skru mikrometer.

Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. ia tidak persis. 3. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. (2 markah) 3. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. (6 markah) 3 . Ulangi ukuran anda. 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. Jadualkan keputusan anda. 2. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. (6 markah) 2. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. 3.

Rekod pemerhatian anda 6. 4 . bola ping-pong. Letakkan blok kayu di atas lantai. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Bahan: Sebuah blok kayu. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. 3. Petik dawai di bahagian tengah. Prosedur: 1. Rekod pemerhatian anda. Cuba tolak bola ke dalam air. 5. dawai. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Rekod pemerhatian anda. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. 2. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Baling bola ping-pong ke udara. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). 4. Rekod pemerhatian anda.

jangka masa detik. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. Bagi setiap kes. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. 6. (6 markah) 2. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. pemberat jisim 20 g. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. 4. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. dawai penyambung. Bahan: Pengepit. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. pita detik. Letakkan kerusi di atas meja. 2. 3. 5. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. pek kuasa. (6 markah) 4. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas.

Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. tala bunyi. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. 4. Dekatkan ke telinga anda. Rekodkan pemerhatian anda. 9. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. Rekod kelangsingan setiap bunyi.rendah. Dengar bunyi yang anda hasilkan. Isi mangkuk dengan air. air. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . Dalam prosedur 6. 6 . Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. Bagi setiap botol. 8.Praktikal 3: Membuat muzik . 7. mangkuk. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Ramalkan apa yang berlaku. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. sederhana atau tinggi. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Ketuk tala bunyi lagi. Bahan: 3 botol kaca yang sama. bongkah kayu dan pensil. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. anda menghasilkan bunyi yang lain. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . Prosedur: 1. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Botol A diisi ¼ penuh air. 6. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. pembaris meter. Beri alasan bagi ramalan anda itu. 5. Apa yang anda dengar? 3. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . Rekodkan ukuran anda. Pada botol A. Apa yang anda memerhatikan? 2.

Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5.(4 markah) 4. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Dengan melihat data di jadual anda. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6.

Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . 2. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Bahan: Pembaris meter.5 D. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. (4 markah) 2. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. Tentukan pembesaran teleskop anda.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. 3. plastisin. 2. 14 D. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 7 D. pemegang kanta. 3. kanta cembung (2. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1.

2 bateri. bateri. (3 markah) 3. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. 5. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. ameter. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Lakukan juga untuk litar B. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. dawai bersalut. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Litar A Litar B 2. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. beberapa dawai. 4. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. 9 . 6. (3 markah) 2. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Bahan: Pemegang bateri. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Tutup suis. Pasang suis. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol.

Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. suis. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. (3 markah) 2. Perhatikan kecerahan baki mentol. (3 markah) 10 . Sekarang keluarkan mentol 1.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. 3. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. bateri. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. 2. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Perhatikan kecerahan baki mentol. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. 5. 4. (3 markah) 3. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol.

(2 markah) 3. Prosedur: 1. 5. (2 markah) 5. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. (2 markah) 6. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. (2 markah) 4. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. 4. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . Bahan: Dawai kuprum bersalut. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. (2 markah) 2. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan.20 lilitan. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. tabung didih dan 2 magnet bar. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. galvanometer. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. 2. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa.

3. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. 4. 2 teras besi lembut C. Prosedur: 1. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. ameter AU. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. 5. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. 2. voltmeter AU dan pengapit teras C. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. Dalam transformer di atas. suis. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. bekalan kuasa AU. Apakah nama nisbah ini? 12 . Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. mentol.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder.

Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. Dalam penghantaran elektrik. (2 markah) 6. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. (2 markah) 13 .(2 markah) 4. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik.

keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan.

batang lidi. 400 g dan 500 g. pemberat 500 g. Sediakan dua bekas A dan B. 200 g. 1 kg. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. Bahan: Neraca mampat spring. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. A Objek berat B benang 2. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. (ii) benang B direntap ke bawah. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. 15 . pembaris setengah meter. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. 300 g. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini.

4. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. Yang manakah lebih mudah. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 16 . membentuk hipotesis. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. neraca spring. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. Bahan: Landasan. pembaris lidi Neraca mampat spring 2.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. menguji hipotesis anda . 3. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. Rekod bacaan di pembaris. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. 5. Kaedah: 1.Kaedah : 1.

Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. Di akhir aktiviti ini. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . 2. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. menguji hipotesis anda. membentuk hipotesis. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. 4. 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.

5. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Rekod pemerhatian anda. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. mangkok. larutan garam. Isikan dua silinder bersenggat. 2. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. menguji hipotesis anda. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . 3. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. PPIK 2: Julangan. Rekod pemerhatian anda. 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. 4. 2 biji telur. 6. membentuk hipotesis. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Di akhir aktiviti ini. Soalan: 1.

menguji hipotesis anda. Buat model anda. kotak kadbod. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. 5.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. gam. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. 2. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. Prosedur: 1. 6. Menguji rekaan anda. tali. dan pita selofan. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. 3. 4. beg plastik. Lukiskan pelan anda. lembaran polisterin (1 m X 1m). kapas. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). kertas perang. membentuk hipotesis. Di akhir aktiviti ini. Soalan: 1. Pertamanya. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . Jelaskan pelan anda. serkam kelapa. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. habuk kayu. ais.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->