MENGAPA MANUSIA ADALAH

ORGANISMA YANG KOMPLEKS?

Disediakan oleh : Nur Husna bt Mohd Mazlan Kelas :1 Irsyad Guru matapelajaran:Pn Saodah

mereka dijelaskan menggunakan konsep jiwa yang bervariasi di mana. sebuah spesies primat dari golongan mamalia yang dilengkapi otak berkemampuan tinggi.MANUSIA Secara biologi. dalam mitos. manusia dikelaskan sebagai Homo sapiens (Bahasa Latin untuk manusia bijak). mereka dijelaskan berdasarkan penggunaan bahasanya. dalam agama. dan terutama berdasarkan kemampuannya untuk membentuk kelompok dan lembaga untuk dokongan satu sama lain serta pertolongan. Dalam hal kerohanian. .  Dalam antropologi kebudayaan. mereka juga seringkali dibandingkan dengan bangsa lain. dikaikan dalam hubungannya dengan kekuatan ketuhanan atau makhluk hidup. organisasi mereka dalam masyarakat majemuk serta perkembangan teknologinya.

ORGANISMA Organisma i. Organisma yang terdiri daripada satu sel sahaja. ii. terbahagi kepada dua bahagian iaitu: Organisma unisel Organisma multisel Organisma unisel 1. Dianggap sebagai organisma lengkapkerana boleh menjalankan semua proses kehidupan seperti pertumbuhan dan pembiakan walaupun hanya terdiri daripada sel tunggal. 2. .

tumbuhan dan haiwan. Organisma multisel Organisma yang mempunyai lebih daripada satu sel. 1. 2. Contoh organisma multisel ialah manusia. .

AKTIVITI YANG DAPAT DILAKUKAN OLEH MANUSIA BERENANG .

BERLARI .

BERSILA .

MENARI .

TIDUR .

KEISTIMEWAAN MANUSIA BERBANDING ORGANISMA LAIN DARI SEGI BILANGAN SEL DAN FUNGSI-FUNGSI Manusia ialah organisma multisel yang kompleks kerana mempunyai kira-kira 200 jenis sel yang diorganisasikan kepada tisu. . Pengkhususan sel dan organisasi sel ini membolehkan fungsi-fungsi tubuh dijalankan secara berasingan dan ia membolehkan badan manusia secara keseluruhannya berfungsi dengan lebih cekap dan efisien. organ dan sistem.

 Fungsi sistem di dalam badan manusia saling berkaitan .  . Contohnya: Oksigen dari atmosfera disedut masuk ke peparu melalui sistem respirasi. oksigen dari peparu diangkut ke tisu badan melalui sistem peredaran darah. Kemudian.

sekian .