MENGAPA MANUSIA ADALAH

ORGANISMA YANG KOMPLEKS?

Disediakan oleh : Nur Husna bt Mohd Mazlan Kelas :1 Irsyad Guru matapelajaran:Pn Saodah

dikaikan dalam hubungannya dengan kekuatan ketuhanan atau makhluk hidup. mereka dijelaskan menggunakan konsep jiwa yang bervariasi di mana. Dalam hal kerohanian.  Dalam antropologi kebudayaan. sebuah spesies primat dari golongan mamalia yang dilengkapi otak berkemampuan tinggi. dalam agama. manusia dikelaskan sebagai Homo sapiens (Bahasa Latin untuk manusia bijak). mereka juga seringkali dibandingkan dengan bangsa lain. organisasi mereka dalam masyarakat majemuk serta perkembangan teknologinya. dan terutama berdasarkan kemampuannya untuk membentuk kelompok dan lembaga untuk dokongan satu sama lain serta pertolongan. .MANUSIA Secara biologi. dalam mitos. mereka dijelaskan berdasarkan penggunaan bahasanya.

terbahagi kepada dua bahagian iaitu: Organisma unisel Organisma multisel Organisma unisel 1. . Organisma yang terdiri daripada satu sel sahaja.ORGANISMA Organisma i. 2. Dianggap sebagai organisma lengkapkerana boleh menjalankan semua proses kehidupan seperti pertumbuhan dan pembiakan walaupun hanya terdiri daripada sel tunggal. ii.

1. Organisma multisel Organisma yang mempunyai lebih daripada satu sel. . tumbuhan dan haiwan. Contoh organisma multisel ialah manusia. 2.

AKTIVITI YANG DAPAT DILAKUKAN OLEH MANUSIA BERENANG .

BERLARI .

BERSILA .

MENARI .

TIDUR .

Pengkhususan sel dan organisasi sel ini membolehkan fungsi-fungsi tubuh dijalankan secara berasingan dan ia membolehkan badan manusia secara keseluruhannya berfungsi dengan lebih cekap dan efisien. organ dan sistem. .KEISTIMEWAAN MANUSIA BERBANDING ORGANISMA LAIN DARI SEGI BILANGAN SEL DAN FUNGSI-FUNGSI Manusia ialah organisma multisel yang kompleks kerana mempunyai kira-kira 200 jenis sel yang diorganisasikan kepada tisu.

Contohnya: Oksigen dari atmosfera disedut masuk ke peparu melalui sistem respirasi. oksigen dari peparu diangkut ke tisu badan melalui sistem peredaran darah.  . Fungsi sistem di dalam badan manusia saling berkaitan . Kemudian.

sekian .