MENGAPA MANUSIA ADALAH

ORGANISMA YANG KOMPLEKS?

Disediakan oleh : Nur Husna bt Mohd Mazlan Kelas :1 Irsyad Guru matapelajaran:Pn Saodah

mereka dijelaskan menggunakan konsep jiwa yang bervariasi di mana. .MANUSIA Secara biologi. mereka juga seringkali dibandingkan dengan bangsa lain. manusia dikelaskan sebagai Homo sapiens (Bahasa Latin untuk manusia bijak). organisasi mereka dalam masyarakat majemuk serta perkembangan teknologinya. dikaikan dalam hubungannya dengan kekuatan ketuhanan atau makhluk hidup. Dalam hal kerohanian. dalam mitos. mereka dijelaskan berdasarkan penggunaan bahasanya.  Dalam antropologi kebudayaan. dan terutama berdasarkan kemampuannya untuk membentuk kelompok dan lembaga untuk dokongan satu sama lain serta pertolongan. dalam agama. sebuah spesies primat dari golongan mamalia yang dilengkapi otak berkemampuan tinggi.

Dianggap sebagai organisma lengkapkerana boleh menjalankan semua proses kehidupan seperti pertumbuhan dan pembiakan walaupun hanya terdiri daripada sel tunggal.ORGANISMA Organisma i. ii. terbahagi kepada dua bahagian iaitu: Organisma unisel Organisma multisel Organisma unisel 1. 2. . Organisma yang terdiri daripada satu sel sahaja.

1. Organisma multisel Organisma yang mempunyai lebih daripada satu sel. Contoh organisma multisel ialah manusia. . tumbuhan dan haiwan. 2.

AKTIVITI YANG DAPAT DILAKUKAN OLEH MANUSIA BERENANG .

BERLARI .

BERSILA .

MENARI .

TIDUR .

KEISTIMEWAAN MANUSIA BERBANDING ORGANISMA LAIN DARI SEGI BILANGAN SEL DAN FUNGSI-FUNGSI Manusia ialah organisma multisel yang kompleks kerana mempunyai kira-kira 200 jenis sel yang diorganisasikan kepada tisu. organ dan sistem. . Pengkhususan sel dan organisasi sel ini membolehkan fungsi-fungsi tubuh dijalankan secara berasingan dan ia membolehkan badan manusia secara keseluruhannya berfungsi dengan lebih cekap dan efisien.

 Fungsi sistem di dalam badan manusia saling berkaitan .  . oksigen dari peparu diangkut ke tisu badan melalui sistem peredaran darah. Kemudian. Contohnya: Oksigen dari atmosfera disedut masuk ke peparu melalui sistem respirasi.

sekian .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful