P. 1
Memurnikan Karangan - Faedah Belajar Berkumpulan

Memurnikan Karangan - Faedah Belajar Berkumpulan

|Views: 2,327|Likes:
Published by Cikgu Jimi

More info:

Published by: Cikgu Jimi on Aug 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/09/2013

pdf

text

original

Memurnikan Karangan Faedah Belajar Secara Berkumpulan (SPM 2011, kertas 1

)

Ayat Lemah

Ayat Cemerlang

Pendahuluan
Banyak faedah yang boleh didapati oleh seseorang pelajar jika dia belajar berkumpulan berbanding

belajar sendiri.

Guru-guru dan mereka yang pakar dalam bidang pendidikan juga

telah menyatakan bahawa belajar

lebih dari belajar Isi 1 Mereka-mereka yang belajar secara berkumpulan dalam dapat belajar di suasana belajar yang menyeronokkan dan tidak bosan atau mengantuk. Biasanya seseorang pelajar perlu membuka radio atau lagu untuk menemaninya belajar supaya tidak .berkumpulan seorang.

cara melukis dengan cantik dan sebagainya.cepat bosan. Isi 2 . Kawan-kawan juga boleh mengajar teknik-teknik menyeronokkan baru dalam yang belajar seperti cara menghafal sifir dengan cepat. dia boleh bersembang dan bergurau-gurau sekejap. kemudian belajar semula. Tetapi jika belajar dengan kawan.

Ini kerana. kawan-kawannya boleh membantu dia memahami perkara yang tidak difahami itu. Tetapi tidak jika belajar berkumpulan pelajar juga boleh mendapat .Para pelajar juga boleh berkongsi ilmu kerana jika dia tidak faham. jika pelajar itu belajar hanya apa berseorangan boleh bergantung kepada yang dia tahu sahaja.

Ini kerana kawan-kawan akan membantu supaya semua orang . Isi 3 Pelajar-pelajar memupuk juga boleh kerjasama semangat kerana mereka tolong menolong dan tidak mementingkan diri sendiri ketika membuat latihan.pengetahuan tambahan daripada kawan-kawan dalam buku yang seperti tidak hal ada ehwal semasa dan politik dunia.

Semangat kerjasama ini akan diteruskan di luar waktu belajar kerana sifat kerjasama yang telah terjalin sama. ketika belajar bersama- Penutup Oleh itu. pelajar belajar aktiviti sepatutnya mencuba kerana bersama-sama ini banyak .dapat siap. semua orang akan dapat menyiapkan kerja mereka. Sudah pasti selepas habis belajar.

. Jika pelajar meneruskan aktiviti ini.faedahnya. tidak mustahil akan keputusan dapt yang cemerlang diperoleh mereka di dalam peperiksaan kelak.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->