Memurnikan Karangan Faedah Belajar Secara Berkumpulan (SPM 2011, kertas 1

)

Ayat Lemah

Ayat Cemerlang

Pendahuluan
Banyak faedah yang boleh didapati oleh seseorang pelajar jika dia belajar berkumpulan berbanding

belajar sendiri.

Guru-guru dan mereka yang pakar dalam bidang pendidikan juga

telah menyatakan bahawa belajar

Biasanya seseorang pelajar perlu membuka radio atau lagu untuk menemaninya belajar supaya tidak . lebih dari belajar Isi 1 Mereka-mereka yang belajar secara berkumpulan dalam dapat belajar di suasana belajar yang menyeronokkan dan tidak bosan atau mengantuk.berkumpulan seorang.

cara melukis dengan cantik dan sebagainya. Tetapi jika belajar dengan kawan. kemudian belajar semula. Isi 2 .cepat bosan. dia boleh bersembang dan bergurau-gurau sekejap. Kawan-kawan juga boleh mengajar teknik-teknik menyeronokkan baru dalam yang belajar seperti cara menghafal sifir dengan cepat.

kawan-kawannya boleh membantu dia memahami perkara yang tidak difahami itu.Para pelajar juga boleh berkongsi ilmu kerana jika dia tidak faham. Ini kerana. jika pelajar itu belajar hanya apa berseorangan boleh bergantung kepada yang dia tahu sahaja. Tetapi tidak jika belajar berkumpulan pelajar juga boleh mendapat .

Isi 3 Pelajar-pelajar memupuk juga boleh kerjasama semangat kerana mereka tolong menolong dan tidak mementingkan diri sendiri ketika membuat latihan. Ini kerana kawan-kawan akan membantu supaya semua orang .pengetahuan tambahan daripada kawan-kawan dalam buku yang seperti tidak hal ada ehwal semasa dan politik dunia.

ketika belajar bersama- Penutup Oleh itu. Sudah pasti selepas habis belajar. pelajar belajar aktiviti sepatutnya mencuba kerana bersama-sama ini banyak . semua orang akan dapat menyiapkan kerja mereka.dapat siap. Semangat kerjasama ini akan diteruskan di luar waktu belajar kerana sifat kerjasama yang telah terjalin sama.

tidak mustahil akan keputusan dapt yang cemerlang diperoleh mereka di dalam peperiksaan kelak. . Jika pelajar meneruskan aktiviti ini.faedahnya.