P. 1
teks ucapan pengetua

teks ucapan pengetua

|Views: 32|Likes:
Published by armanina

More info:

Published by: armanina on Aug 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/05/2014

pdf

text

original

TEKS

UCAPAN

PENGETUA SMK

BUKIT

CHANGGANG

SEMPENA

HARI

ANUGERAH CEMERLANG PADA 21 APRIL 2012.

Bismillahirrahmanirahim. Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh dan selamat pagi.

Bukan jauh terlerai jodoh, Mengapa menderu kenangan lebaran; Bersatu teguh bercerai roboh, Harapan dibahu buat kejayaan.

Yang Berusaha Saudari Pengacara Majlis, Yang Berbahagia ____________________________________________________ Pengetua-pengetua, Guru-guru Besar Yang Dipertua PIBG serta ahli jawatankuasa Penolong-penolong Kanan, guru-guru Dan seterusnya ibu bapa Graduan-graduan PMR, SPM, STPM SMK Bukit Changgang 2011 dan pelajar-pelajar SMK yang saya sayangi sekalian serta para hadirin yang saya muliakan. Pertama-tamanya izinkan saya melafaz dan menzahirkan rasa kesyukuran ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpah kurnia dan inayahNya maka kita dapat berkumpul dalam dewan yang indah ini bagi melaksanakan satu lagi agenda pendidikan yang diatur oleh Pihak pengurusan sekolah dan juga jawatankuasa PIBG Sek. Men. Keb. Bukit Changgang. Ucapan syabas dan tahniah kepada Jawatankuasa Pengelola majlis ini yang tentunya telah berusaha dengan gigih supaya majlis ini berjalan lancar dan teratur. Terima kasih tidak terhingga kepada Yang Dipertua PIBG serta ahli jawatankuasanya kerana memberi komitmen yang tinggi sehingga majlis ini berjaya dilaksanakan. Ucapan penghargaan dan terima kasih yang tidak terhingga kepada seluruh warga kerja atas inisiatif dan kesungguhan yang ditunjukkan bagi menjayakan majlis anugerah cemerlang ini. Kita sedar, majlis seumpama ini amat perlu dijalankan

Tahniah saya ucapkan kepada warga SMK bukit Changgang atas kecemerlangan yang telah dicapai dalam peperiksaan awam baru-baru ini. SMK bukit Changgang telah dirasmikan pada _________________________oleh ______________________________________________. Tuan-tuan dan Puan-puan. Keputusan Lulus Penuh Mata Pelajaran juga meningkat iaitu _______% dengan Gred Purata Sekolah _______ berbanding ______% pada tahun 2010. . dan telah diketuai oleh ________ orang pengetua sebelum ini. Yang Berhormat Dato’. Hari ini merupakan kemuncak kepada usaha yang telah kita lakukan untuk menuai hasil yang selalu kita impikan iaitu kecemerlangan. Sesungguhnya majlis pada hari ini diatur sedemikian rupa sebagai salah satu daripada program susulan kecemerlangan akademik sekolah ini yang menjadi tradisi kita untuk menzahirkan pengiktirafan kita kepada anak-anak kita yang berjaya dalam peperiksaan _____________________________pada tahun 2011. iaitu_____________________________________________________ _____________________________________________________________________ Sementara seramai _______ orang calon mendapat keputusan sekurang-kurangnya ______. Berdasarkan keputusan PMR 2011 seramai ____________ orang calon memperoleh _______ dan _______ semua mata pelajaran. Bilangan murid sehingga kini ialah seramai __________ orang. Bilangan guru pula seramai ________ orang dan staf bukan guru seramai _______ orang. Justeru. Tuan-tuan dan puan-puan.untuk memberi makna kepada kehidupan anak-anak yang bakal mewarisi masa depan Negara. Saya merupakan pengetua ke-____ dan mula bertugas pada ______________. jadikanlah hari ini sebagai kenangan yang cukup bermakna dalam tempoh __________ tahun persekolahan anda di sekolah yang kita sayangi ini. Yang Berhormat Dato’.

Sebanyak ________ mata pelajaran yang mencatatkan kelulusan 100% iaitu__________________________________________________________________ ______________________________________________________________________. ______% bagi _____P dan _______% bagi _____P.Sebanyak _______ mata pelajaran telah menunjukkan peningkatan peratusan iaitu ______________________________________________________________________ Bagi SPM 2011 pula. Calon yang lulus semua mata pelajaran meningkat sebanyak _________% berbanding ________% pada tahun sebelumnya. Calon yang mendapat _______ Kepujian ialah ________% berbanding ______% pada tahun sebelumnya. Tahniah kepada pelajar terbaik STPM 2011 iaitu __________________________________________________________________yang mencatat ________ NGMP. _____P % bagi _____P. Seterusnya bagi STPM 2011 pula. sebanyak _______% pelajar telah mencatatkan keputusan ____P. Gred Purata Sekolah pala ialah _______dengan sebanyak ______% Lulus Penuh. kita juga telah mencatatkan peningkatan kelulusan Layak Mendapat Sijil iaitu ____% berbanding ______% pada tahun 2010. Manakala sebanyak _________mata pelajaran menunujukkan peningkatan kelulusan iaitu__________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ Tahniah dan syabas kepada ____ orang murid yang berjaya mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan SPM 2011 iaitu ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________. Gred Purata Sekolah Sekolah bagi SPM 2011 ialah _________ berbanding ______ pada tahun 2010. Beberapa mata pelajaran telah menunjukkan peningkatan dari segi peratusan iaitu __________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ .

Saya bersyukur kerana pelbagai program yang telah dijalankan iaitu pembestarian PMR.Tahniah dan syabas sekali lagi kepada semua pelajar-pelajar cemerlang yang telah mengharumkan nama sekolah dalam peperiksaan awam baru-baru ini. SPM dan STPM dengan memberi fokus kepada aktiviti kecemerlangan akademik seperti MBMMBI ________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ telah memberi impak yang positif dalam merealisasikan kejayaan para pelajar. Sahsiah - Disiplin - . Disiplin dan Kokurikulum yang akan dan sedang dijalankan sekarang seperti. program-program ini akan diperkasakan lagi dengan program-program Sahsiah. Tuan-tuan dan hadirin hadirat sekalian. Namun.

Harapan saya agar sekolah kita mampu terus menjana kecemerlangan dalam bidang akademik dan kokurikulum. Saya bersyukur kerana mendapat kerjasama yang padu daripada semua guru dan warga sekolah yang sanggup menggalas tugas dengan penuh komitmen bagi kecemerlangan pelajar umumnya. dan kokurikulum -Fokus gred kepada minimum C serta penguasaan semua subjek -Guru dapat melakukan anjakan paradigma bagi merealisasikan sasaran sekolah -Membudaya dan memperkasa kajian tindakan di dalam bilik darjah -Pelaksanaan Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) di sekolah .Memperkasakan kualiti komitmen kerja pendidikan dan persekolahan bagi melonjakkan pendidikan dan persekolahan -Komitmen. kejujuran dan keikhlasan dalam kalangan warga sekolah . sahsiah.Kokurikulum - Hadirin dan hadirat sekalian. . Harapan saya untuk kecemerlangan di sekolah ini ialah.Memperkasa permuafakatan dalam organisasi melalui kerjasama yang erat dalam kalangan warga sekolah serta ibu bapa -Semua guru perlu fokus kepada visi dan tanggungjawab untuk membangunkan sekolah sebagai sekolah pilihan masyarakat -Melahirkan murid cemerlang akademik.

Terima kasih . Wajarlah hari ini pihak sekolah memberi penghargaan atas usaha dan penat lelah mereka. Sekali lagi saya mengucapkan tahniah kepada semua murid yang berjaya dalam bidang akademik dan kokurikulum.Saya juga berasa sungguh bertuah kerana mempunyai barisan PIBG yang prihatin dengan pembangunan pendidikan anak-anak di sekolah ini. Pohon sirih pohon selasih. Kalungan budi junjungan kasih. Pihak sekolah juga terhutang budi kepada Yang Berhormat Dato’ dan barisan PIBG yang lain dan kami mengucapkan ribuan terima kasih. Pihak sekolah mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada Yang Berhormat Dato’ selaku YDP PIBG sekolah ini yang sentiasa memastikan dan mengambil cakna terhadap kecemerlangan pelajar. Tumbuh merimbun di hujung laman. Menjadi kenangan sepanjang zaman. Begitu juga kepada para guru yang berhempas pulas dan menunjukkan komitmen yang tinggi dalam mendidik anak-anak kita. Diharapkan anugerah ini terus membakar semangat masing-masing untuk terus maju jaya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->