TEKS

UCAPAN

PENGETUA SMK

BUKIT

CHANGGANG

SEMPENA

HARI

ANUGERAH CEMERLANG PADA 21 APRIL 2012.

Bismillahirrahmanirahim. Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh dan selamat pagi.

Bukan jauh terlerai jodoh, Mengapa menderu kenangan lebaran; Bersatu teguh bercerai roboh, Harapan dibahu buat kejayaan.

Yang Berusaha Saudari Pengacara Majlis, Yang Berbahagia ____________________________________________________ Pengetua-pengetua, Guru-guru Besar Yang Dipertua PIBG serta ahli jawatankuasa Penolong-penolong Kanan, guru-guru Dan seterusnya ibu bapa Graduan-graduan PMR, SPM, STPM SMK Bukit Changgang 2011 dan pelajar-pelajar SMK yang saya sayangi sekalian serta para hadirin yang saya muliakan. Pertama-tamanya izinkan saya melafaz dan menzahirkan rasa kesyukuran ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpah kurnia dan inayahNya maka kita dapat berkumpul dalam dewan yang indah ini bagi melaksanakan satu lagi agenda pendidikan yang diatur oleh Pihak pengurusan sekolah dan juga jawatankuasa PIBG Sek. Men. Keb. Bukit Changgang. Ucapan syabas dan tahniah kepada Jawatankuasa Pengelola majlis ini yang tentunya telah berusaha dengan gigih supaya majlis ini berjalan lancar dan teratur. Terima kasih tidak terhingga kepada Yang Dipertua PIBG serta ahli jawatankuasanya kerana memberi komitmen yang tinggi sehingga majlis ini berjaya dilaksanakan. Ucapan penghargaan dan terima kasih yang tidak terhingga kepada seluruh warga kerja atas inisiatif dan kesungguhan yang ditunjukkan bagi menjayakan majlis anugerah cemerlang ini. Kita sedar, majlis seumpama ini amat perlu dijalankan

untuk memberi makna kepada kehidupan anak-anak yang bakal mewarisi masa depan Negara. Berdasarkan keputusan PMR 2011 seramai ____________ orang calon memperoleh _______ dan _______ semua mata pelajaran. Tahniah saya ucapkan kepada warga SMK bukit Changgang atas kecemerlangan yang telah dicapai dalam peperiksaan awam baru-baru ini. dan telah diketuai oleh ________ orang pengetua sebelum ini. Yang Berhormat Dato’. Hari ini merupakan kemuncak kepada usaha yang telah kita lakukan untuk menuai hasil yang selalu kita impikan iaitu kecemerlangan. Bilangan guru pula seramai ________ orang dan staf bukan guru seramai _______ orang. Keputusan Lulus Penuh Mata Pelajaran juga meningkat iaitu _______% dengan Gred Purata Sekolah _______ berbanding ______% pada tahun 2010. . Yang Berhormat Dato’. Bilangan murid sehingga kini ialah seramai __________ orang. Tuan-tuan dan puan-puan. Justeru. Saya merupakan pengetua ke-____ dan mula bertugas pada ______________. Sesungguhnya majlis pada hari ini diatur sedemikian rupa sebagai salah satu daripada program susulan kecemerlangan akademik sekolah ini yang menjadi tradisi kita untuk menzahirkan pengiktirafan kita kepada anak-anak kita yang berjaya dalam peperiksaan _____________________________pada tahun 2011. iaitu_____________________________________________________ _____________________________________________________________________ Sementara seramai _______ orang calon mendapat keputusan sekurang-kurangnya ______. jadikanlah hari ini sebagai kenangan yang cukup bermakna dalam tempoh __________ tahun persekolahan anda di sekolah yang kita sayangi ini. Tuan-tuan dan Puan-puan. SMK bukit Changgang telah dirasmikan pada _________________________oleh ______________________________________________.

Calon yang mendapat _______ Kepujian ialah ________% berbanding ______% pada tahun sebelumnya. sebanyak _______% pelajar telah mencatatkan keputusan ____P. Calon yang lulus semua mata pelajaran meningkat sebanyak _________% berbanding ________% pada tahun sebelumnya. Gred Purata Sekolah pala ialah _______dengan sebanyak ______% Lulus Penuh.Sebanyak _______ mata pelajaran telah menunjukkan peningkatan peratusan iaitu ______________________________________________________________________ Bagi SPM 2011 pula. _____P % bagi _____P. Gred Purata Sekolah Sekolah bagi SPM 2011 ialah _________ berbanding ______ pada tahun 2010. Seterusnya bagi STPM 2011 pula. Sebanyak ________ mata pelajaran yang mencatatkan kelulusan 100% iaitu__________________________________________________________________ ______________________________________________________________________. kita juga telah mencatatkan peningkatan kelulusan Layak Mendapat Sijil iaitu ____% berbanding ______% pada tahun 2010. ______% bagi _____P dan _______% bagi _____P. Tahniah kepada pelajar terbaik STPM 2011 iaitu __________________________________________________________________yang mencatat ________ NGMP. Beberapa mata pelajaran telah menunjukkan peningkatan dari segi peratusan iaitu __________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ . Manakala sebanyak _________mata pelajaran menunujukkan peningkatan kelulusan iaitu__________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ Tahniah dan syabas kepada ____ orang murid yang berjaya mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan SPM 2011 iaitu ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________.

Namun. SPM dan STPM dengan memberi fokus kepada aktiviti kecemerlangan akademik seperti MBMMBI ________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ telah memberi impak yang positif dalam merealisasikan kejayaan para pelajar. program-program ini akan diperkasakan lagi dengan program-program Sahsiah. Disiplin dan Kokurikulum yang akan dan sedang dijalankan sekarang seperti. Sahsiah - Disiplin - .Tahniah dan syabas sekali lagi kepada semua pelajar-pelajar cemerlang yang telah mengharumkan nama sekolah dalam peperiksaan awam baru-baru ini. Tuan-tuan dan hadirin hadirat sekalian. Saya bersyukur kerana pelbagai program yang telah dijalankan iaitu pembestarian PMR.

Memperkasa permuafakatan dalam organisasi melalui kerjasama yang erat dalam kalangan warga sekolah serta ibu bapa -Semua guru perlu fokus kepada visi dan tanggungjawab untuk membangunkan sekolah sebagai sekolah pilihan masyarakat -Melahirkan murid cemerlang akademik. Saya bersyukur kerana mendapat kerjasama yang padu daripada semua guru dan warga sekolah yang sanggup menggalas tugas dengan penuh komitmen bagi kecemerlangan pelajar umumnya. kejujuran dan keikhlasan dalam kalangan warga sekolah . sahsiah. Harapan saya agar sekolah kita mampu terus menjana kecemerlangan dalam bidang akademik dan kokurikulum. dan kokurikulum -Fokus gred kepada minimum C serta penguasaan semua subjek -Guru dapat melakukan anjakan paradigma bagi merealisasikan sasaran sekolah -Membudaya dan memperkasa kajian tindakan di dalam bilik darjah -Pelaksanaan Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) di sekolah .Kokurikulum - Hadirin dan hadirat sekalian.Memperkasakan kualiti komitmen kerja pendidikan dan persekolahan bagi melonjakkan pendidikan dan persekolahan -Komitmen. . Harapan saya untuk kecemerlangan di sekolah ini ialah.

Saya juga berasa sungguh bertuah kerana mempunyai barisan PIBG yang prihatin dengan pembangunan pendidikan anak-anak di sekolah ini. Terima kasih . Diharapkan anugerah ini terus membakar semangat masing-masing untuk terus maju jaya. Pohon sirih pohon selasih. Tumbuh merimbun di hujung laman. Pihak sekolah mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada Yang Berhormat Dato’ selaku YDP PIBG sekolah ini yang sentiasa memastikan dan mengambil cakna terhadap kecemerlangan pelajar. Kalungan budi junjungan kasih. Pihak sekolah juga terhutang budi kepada Yang Berhormat Dato’ dan barisan PIBG yang lain dan kami mengucapkan ribuan terima kasih. Menjadi kenangan sepanjang zaman. Sekali lagi saya mengucapkan tahniah kepada semua murid yang berjaya dalam bidang akademik dan kokurikulum. Wajarlah hari ini pihak sekolah memberi penghargaan atas usaha dan penat lelah mereka. Begitu juga kepada para guru yang berhempas pulas dan menunjukkan komitmen yang tinggi dalam mendidik anak-anak kita.