Cara Solat Dhuha, Doa Solat Dhuha

3. Doa Solat Dhuha Pengenalan Solat Dhuha: Rakaat : 2,4,6 hingga 12 Waktu : 10 pagi, atau antara 7am - 1pm petang sebelum waktu zohor, “Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya.” Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10 pagi hingga 1 petang (Kitab al-Majmu’ karangan Imam Nawawi).

Cara Ringkas Solat @ Sembahyang Sunat Dhuha :

1. RAKAAT PERTAMA Lafaz Niat Solat Dhuha, "Allahuakbar" & Niat dalam hati :

- Lafaznya: "Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala" - Baca Alfatihah hingga akhir - Baca Surah, (lebih Afdhal jika baca surah As-Syams ) surah lain “boleh” dengan keikhlasan memohon dari Allah 2. RAKAAT KEDUA - Baca Alfatihah - Baca Surah, (paling afdhal surah Addhuha) surah lain “boleh” dengan keikhlasan memohon dari Allah. - Ketika sujud rakaat terakhir, baca 3x:

Maksudnya: Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu,keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah. Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

Semoga perkongsian ini dapat dijadikan panduan kepada semua dan dapat memberi manfaat kepada kita semua.

- Tahiyyat akhir & Beri Salam..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful