ASEMBLAJ

KONSEP & DEFINISI
• Asemblaj adalah himpunan bahan-bahan yang disusun dan mempunyai daya estetik ataupun cara perletakan yang menimbulkan suatu makna. • Arca ini adalah cantuman daripada pelbagai bahan buangan yang berbeza dan digabungkan menjadi sebuah arca serta mendapat perhatian di Amerika sekitar tahun 1950-60. • Arca tiga dimensi ini dilihat sebagai “junk sculpture”, iaitu arca barangan terpakai atau buruk dan rosak. • Arca Asemblaj yang terkenal ialah “Homeege to New York”, karya Jean Tinguely

Kayu Skru Logam Gam Batu Paku Simen (POP) Playar Bongkah kayu Gunting dawai Sparepart kendera an Tukul besi Besi .

Gam plastik Binaan Cantuman skru/paku Kimpalan Ikatan .

PROSES PENGHASILAN Membuat model kecil atau protaip Membuat kerangka atau struktur Membuat asemblaj yang sebenar Kemasan dan persembahan .

CONTOH PENGHASILAN “Bicycle Wheel” .

MODEL .

KONSEP &DEFINISI  Model digambarkan dengan pandangan 2 Dimensi (2D) tetapi pada pandangan ini hanya beberapa bahagian sahaja yang dapat ditunjukkan tetapi dengan pandangan 3 Dimensi (3D) setiap penjuru sesuatu objek dapat dilihat.  Model dinamik adalah model yang dibuat mengikut kesesuaian bentuk yang boleh diubah pergerakan mengikut kehendak.  Model kawasan merupakan suatu bentuk ilustrasi yang menunjukkan satu kawasan yang dibuat dalam bentuk 3D yang sederhana.  Model statik adalah model yang dibuat hanya untuk gambaran tetap yang tidak berubah. .

Mounting board Warna Polystrin Kertas pasir Gam serbaguna Zink Gunting Span bunga Pisau Kertas warna .

TEKNIK PENGHASILAN Teknik cantuman Teknik luakan Teknik gam Teknik kimpalan Teknik acuan Teknik skru .

• Menentukan teknik berdasarkan bahan yang digunakan Setiap model yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya. • Pemilihan alat dan bahan Bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza bergantung jenis model yang akan dihasilkan. • Membuat kemasan akhir Memastikan karya siap untuk dipamer. .PROSES PENGHASILAN • Lakaran idea Proses awal bagi menetukan jenis model yang akan dihasilkan.

CONTOH PENGHASILAN .

TOPENG .

 Bagi masyarakat Bali. .  Ianya direka untuk menutup sebahagian atau keseluruhan kepala. tarian dan juga istiadatistiadat pemujaan.KONSEP & DEFINISI  Suatu alat yang menutupi muka. topeng juga digunakan di dalam persembahan drama. topeng diistilahkan sebagai pertapukan yang membawa erti suatu lapisan yang menutupi.  Dijadikan sebagai alat perhiasan dinding.

Gergaji Berus lukisan Pensel Pisau Pahat ALAT Gunting Pengetuk Kapak Tukul .

Kayu Benang bulu Kulit lembu Warna batik Kulit kambing MEDIA Surat khabar Kertas tebal Plastik Tanah liat Mounting board .

JENIS TOPENG Topeng mata .

Topeng serkup .

Topeng muka .

TEKNIK PENGHASILAN • Teknik luakan dan ukiran • Teknik tampalan • Teknik tebuk .

Proses membuat topeng menggunakan paper mache LANGKAH 1 Koyakkan kertas surat khabar lama bergantung kepada saiz dan bilangan topeng yang ingin dihasilkan. PROSES PENGHASILAN LANGKAH 2 Rendam kertas di dalam bekas yang berisi air sehingga lembut agar mudah untuk dikisar. .

LANGKAH 3 Kertas yang telah lembut perlu dikisar menggunakan alat pengisar dan pastikan kertas tersebut dalam keadaan lumat agar mudah dibentuk dan kukuh. . LANGKAH 4 Kertas yang telah dikisar perlu diperah untuk mengasingkan kandungan airnya. LANGKAH 5 Letakkan kertas yang telah diperah di dalam bekas. Gaulkan kertas tersebut dengan gam cair sehingga sekata agar mudah untuk dibentuk.

LANGKAH 9 Warna dan hiaskan topeng tersebut mengikut watak-watak topeng yang dikehendaki. LANGKAH 8 Jemur tampalan kertas yang telah ditanggalkan pada cahaya matahari agar ianya menjadi kering dan keras. . tampal hanya separuh bahagiansahaja. Simpan belon tersebut ditempat yang sesuai agar tidak kempis beberapa hari. Tampalkan kertas yang telah bercampur gam tersebut pada bahagian luar belon.LANGKAH 6 Tiup belon mengikut saiz yang dikehendaki dan ikat agar ianya dalam keadaan bulat. LANGKAH 7 Tanggalkan tampalan kertas tersebut apabila ianya berkeadaan separuh kering.