PCK 3 : TOPIK 6 : ALKOHOL, ESTER DAN AMINA Kenalpasti prodeuk pengguna seperti makanan, minuman, bahan pencuci, bahan

mandian dan kosmetik yang mengandungi alkohol, eter dan amina.

Nama produk

Nama bahan kimia (berdasarkan label)

Jenis kima alkohol ether amina Bahan lain

ester Minyak wangi tanpa alkohol

Minyak rambut Astringent

Penyegar wajah larutan hidroalkohol dengan dicampurkan dengan sedikit pewangi

Minyak wangi

pengawet. etil asetat. etanol atau metanol dan `plasticizer' seperti butil-asetat. aseton. toluena. bahan pelembut. pewangi. lilin dan pewarna.minyak galian atau sayuran. dibutil phthalate. kamfor bersama nitroselulosa sejenis alkohol yang berkepekatan sehingga 95 peratus Pengilat kuku Spray rambut Sodium Lauryhl Sulphate Syampoo rambut Pentil etanoat Perasa pisang asid lemak tumbuhan Sabun mandi . antioksidan dan perasa lipstik xylena.

aspartam Minuman berkarbonat aspartam Pemanis tanpa kalori Lemak ialah ester yang wujud dalam bentuk pepejal dalam haiwan Minyak sawit Pil penghilang rasa sakit Diethyl ether anestetic Chlorpineramine Ubat alergik .

ethanol.Cellulose acetate Plastik selulosa Minyak gosok 70% Isoprophyl Alcohol Tisu lembap isopropanol. or povidoneiodine Sabun cuci tangan . npropanol.

. Meminta pelajar menyenaraikan kandungan yang terdapat di dalam bahan tersebut dan menyatakan jika terdapat kandungan alkohol. 2. Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti ini di dalam pengajaran dan pembelajaran. 4. Bahagian manakah didalam Kurikulum Sains terdapatnya tajuk ini ? Tahun 3 6. Apakah tugas guru di dalam aktiviti ini? Fasilitator dan pemudahcara. amina atau bahan lain di dalamnya. eter. Mula-mula saya perlulah menyediakan pelbagai jenis barangan yang berkaitan seperti gambarah di atas.2 3. Selain itu saya juga perlu menerangkan tentang alkohol untuk mengelakkan kekeliruan tentang halal dan haram penggunaan alkohol dalam bahan-bahan ini.Soalan 1. Apakah yang telah dipelajari dalam aktiviti di atas ? Mengenalpasti bahan-bahan yang mengandungi alkohol dan kegunaannya berdasarkan pemerhatian pada label atau pembungkusannya. Saya juga harus menerangkan langkah-langkah keselamatan seperti jangan menghidu dan jangan menyentuh secara langsung dengan bahan berkenaan. Kemudian dicatatkan di dalam jadual yang telah disediakan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful