P. 1
Pelaksanaan Aktiviti Gaya Hidup Lestari (Autosaved)

Pelaksanaan Aktiviti Gaya Hidup Lestari (Autosaved)

|Views: 133|Likes:

More info:

Published by: Suriyati Binti Ali Hassan on Aug 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/08/2012

pdf

text

original

Pengenalan

Sejak sekian lama hubungan antara masyarakat dengan alam sekitar ibarat aur dengan tebing iaitu saling bergantungan dan mempengaruhi antara satu sama lain. Masyarakat memerlukan alam sekitar sebagai tempat tinggal, sumber makanan, sumber perubatan, sumber bahan mentah, sumber terapi serta sumber rekreasi dan pendidikan. Dalam kehidupan seharian, manusia sangat bergantung pada alam sekitar dan adalah amat sukar untuk menyatakan bahawa kesejahteraan kesihatan tidak bergantung pada kemampanan alam sekitar. Hal ini bermakna gangguan terhadap alam sekitar secara berlebihan bukan hanya menyebabkan kemerosotan kualitinya, tetapi juga boleh mengganggu kesejahteraan kesihatan (Jamaluddin 2009).

Namun, manusia dengan segala kudrat dan pengetahuan yang dimilikinya merupakan entiti yang mampu mempengaruhi alam sekitar serta komponennya. Pemikiran ini sejak sekian lama diperkukuhkan berdasarkan Doktrin Aristotle yang menyatakan “haiwan, tumbuhan dan bumi wujud semata-mata untuk manusia” (ubahsuaian daripada Des Jardins 1997). Justeru, tidak hairanlah mengapa dalam hubungannya dengan alam sekitar, manusia sentiasa mendominasi,

mengeksploitasi dan melakukan apa sahaja yang dikehendaki kepada alam sekitar tanpa menitikberatkan usaha untuk melindungi alam sekitar mereka.

Falsafah pembangunan sepatutnya dilihat dari sudut alam sekitar dan keperluan sosial dan bukannya ekonomi dan teknologi semata-mata. Intergrasi bidang-bidang sains tulen dan sains sosial adalah salah satu usaha komprehensif dalam menghasilkan kaedah pengurusan alam sekitar yang berkesan (Adams, 1990). Dengan memahami interaksi keperluan dan kemahuan manusia, serta keupayaan alam sekitar menampung sesuatu proses pembangunan, barulah pengaplikasian sains dan teknologi dalam menyelesaikan isu dan masalah alam sekitar menjadi lebih berkesan.

pakar alam sekitar Stuart Bell dan Donald McGilivray telah mendefinisikan warga alam sekitar sebagai orang yang perlu bertanggungjawab ke atas interaksi mereka dengan alam sekitar. 1999). 2003) that manifests in the behaviour. melindungi dan menguruskannya bukan untuk mengeksploitasi. Terdapat beberapa takrifan mengenai konsep dan ciri-ciri warga alam sekitar. It involves both the exercising of environmental rights and carrying out ecological responsibilities’ ( Ho Yuek Ming. Menurut takrifan Agensi Alam Sekitar Eropah (EEA). ‘Environmental Citezenship’ (EC) adalah 'tindak-tanduk.keadaan serta tabiat' seseorang dilihat sebagai 'ahli ekosistem yang mempunyai hak dan tanggungjawab terutama tanggungjawab menjaga integriti ekologi dan hak untuk hidup dalam alam sekitar yang sihat'. Etika alam sekitar juga mengajar manusia untuk menghormati bukan sahaja manusia lain. Interaksi manusia dan alam sekitar bermula seawal detik pertama manusia mendiami bumi. values and actions of an individual.Konsep dan Ciri-ciri Warga Alam Sekitar Alam sekitar boleh di definisikan sebagai hasil interaksi biotik dan abiotik semua organisma di bumi (Barrow. Penghayatan falsafah ini berupaya mengurangkan sikap „antropocentric‟ yang merupakan antara punca masalah alam sekitar kini. Sementara itu. tetapi semua hidupan dan ciptaan Tuhan yang berkongsi mendiami bumi. Warga alam sekitar atau ‘environmental citizenship’ dilihat sebagai .seterusnya mempengaruhi corak interaksi yang terbentuk. 2007 ) .alam sekitar membentuk sikap dan pandangan manusia tentang alam sekitar. ‘ a nation of civic virtue (Dobson. attitude. Manakala Pengarah Alam Sekitar (DOE) Datin Paduka Che Asmah Ibrahim menyatakan bahawa penjagaan alam sekitar perlu diterap dalam kehidupan manusia sendiri dan warga alam sekitar harus menjaga interaksi dengan alam sekitar. Falsafah dan etika dalam hubungan manusia.

Untuk mengambil tindakan dalam menyelesaikan masalah alam sekitar sama ada diperingkat individu atau dalam kumpulan dan apabila perlu mengambil tindakan perundangan atau politik. Tanpa kebersihan diri sudah tentu individu tersebut tidak mengamalkan ciri-ciri warga alam sekitar yang baik. Contoh sikap bertanggungjawab terhadap alam sekitar ialah tidak mengeksploitasi hutan dengan menebang sesuka hati pokok balak amnya. warga alam alam sekitar sekitar yang adalah individu yang sikap bertanggungjawab terhadap mempamerkan bertanggungjawab kepada alam sekitar. Ciri yang seterusnya ialah menanamkan sikap/ amalan menjaga kebersihan yang terdapat di persekitarannya. Selain itu. Sentiasa memberikan kerjasama untuk mewujudkan alam sekitar yang bersih . Ciri-ciri warga Alam Sekitar Apabila kita mengaitkan siapakah warga alam sekitar secara tidak langsung ia saling berkait rapat dengan ciri-ciri warga alam sekitar. Sikap rasa tanggungjawab dapat dipupuk sedari kecil lagi apabila ia dikaitkan dengan pendidikan dan kesedaran terhadap kepentingan alam sekitar. kita juga mesti sedar bahawa manusia hanyalah satu hidupan dan kita sepatutnya berkongsi planet ini dengan penghuni yang lain (Haliza 2007). Pendidikan dan kesedaran yang mendalam dan lebih baik tentang konsep kesejahteraan alam sekitar dan pembangunan lestari dapat membentuk sikap tanggungjawab dan prihatin terhadap alam sekitar (Mazalisah & Muhammad Rizal). Kita mesti mengubah pandangan kita terhadap alam sekitar di mana kita mesti meletakkan nilai terhadap alam semulajadi. faham mengapa dan bagaimana alam sekitar bernilai kepada manusia seluruhnya serta mengiktiraf bahawa semua benda termasuk alam sekitar mempunyai tempat dan sebab untuk wujud. Ciri-ciri warga alam sekitar yang utama ialah individu yang yang mempamerkan sikap bertanggungjawab terhadap alam sekitar.Menurut Azizi Muda (2007). Bagi menanamkan sikap/amalan kebersihan seharusnya ia datang dari individu itu sendiri. Penjagaan kebersihan diri adalah sikap yang perlu ada dan utama.

Kempen pengharaman penggunaan beg plastik akan dilaksanakan sebagai langkah ke arah memelihara alam sekitar dan mempromosikan teknologi hijau. Pelanggan yang hendak membeli-belah di pasaraya digalakkan membawa beg masing-masing atau mendapatkan beg di pasaraya . Kempen itu harus diperluaskan ke seluruh negara. Kempen membendung masalah 'Hari Tanpa Beg Plastik' ini bertujuan bagi pencemaran yang semakin berleluasa. Hari Alam Sekitar Sedunia atau World Environment Day disambut pada 5 Jun setiap tahun. Bahan campuran kimia boleh merosakkan keseimbangan ekosistem dan memberi kesan buruk kepada bumi iaitu pemanasan global. kempen cinta alam sekitar adalah salah satu cara untuk menyelamatkan alam sekitar daripada kerosakan.III) Pelaksanaan Aktiviti Gaya Hidup Lestari 1) Kempen cinta alam sekitar/ Hari Bumi Bagi melaksanakan aktiviti Gaya Hidup Lestari. Hari Alam Sekitar Sedunia telah dilancarkan oleh Perhimpunan Agung PBB pada tahun 1972 dan Program Persekitaran PBB (UNEP) juga ditubuhkan pada tahun yang sama untuk membangkitkan kesedaran mengenai alam sekitar dan menarik perhatian politik dan tindakan awam. Orang ramai digalakkan membawa beg sendiri semasa membeli-belah atau menggunakan beg mesra alam. Antara kempen yang boleh dijadikan kesedaran ialah :  Kempen ‘Hari Tanpa Plastik’.

plastik. tayar buruk. Kita cuma masukkan bahan kitar semula ke dalam tong kitar semula mengikut kod warna yang bersesuai. bersih. mewujudkan persekitaran yang lebih sihat dan bersih. . bateri terpakai. menjimatkan sumber. Tempat-tempat khas harus disediakan untuk membolehkan orang ramai membawa bahan-bahan yang boleh dikitar semula seperti botol. dan diproses semula menjadi bahan baru bagi pengilangan. Kitar semula mengurangkan bahan buangan. kertas.  Kempen Kitar Semula Kitar semula ialah proses mengitar semula bahan buangan untuk menghasilkan barangan yang baru.dengan membayar 20 sen sehelai jika mahu mengguna plastic beg bagi mengisi barangan yang dibeli. Bahan yang hendak dikitar semula sama ada dibawa ke tapak pengumpulan atau dikutip dari tepi jalan dan disusun. dan elektronik. menggurangkan penggunaan tenaga. Tong-tong ini harus boleh didapati di sekolah-sekolah dan beberapa bangunan kerajaan. Hasil jualan beg itu untuk tujuan projek alam sekitar dan kebersihan serta untuk program-program yang berkaitan dengan pemuliharaan alam sekitar. menyelamatkan hutan dan mengurangkan pencemaran alam sekitar. Walaupun ini melibatkan kos yang tinggi. tekstil. bekas minuman aluminium. Kempen kesedaran mengenai program kitaran semula perlu diperluas kepada semua lapisan masyarakat di seluruh negara. plastik. dalam jangka panjang kaedah ini dipercayai dapat membantu pemuliharaan alam sekitar dan seterusnya menjimatkan sumber alam. logam.Ini bertujuan mengurangkan penggunaan beg plastik dan meningkatkan tahap kesedaran di kalangan masyarakat terhadap penjagaan alam sekitar. kertas atau surat khabar lama dan besi. Bahan boleh dikitar semula termasuk kebanyakan jenis kaca.

Tong atau beg ini digunakan untuk menyimpan bahan-bahan kitar semula supaya bahan-bahan ini boleh dikitar semula. Amalkan sistem yang mudah diikuti dan lakukannya berterusan.Selain itu pihak kementerian juga perlu menjalankan kempen yang berterusan iaitu. Banyak punca-punca pencemaran yang dikenal pasti memerlukan penglibatan lain-lain agensi kerajaan dan bukan kerajaan untuk mengatasinya. tin keluli dan barangan kaca boleh diasingankan dan dibuang ke dalam tong-tong yang disediakan. Kebersihan sungai bukan tanggungjawab sebuah kementerian sahaja. semua rakyat harus memulakan kempen kitar semula di rumah dan di pejabat. Kempen kitaran semula buangan e-waste juga membantu memelihara alam sekitar. Disamping itu. radio dan CD player dapat mengurangkan bahan buangan di bumi ini. Di samping itu penglibatan pihak swasta. Asingkan bahan boleh dikitar semula daripada sampah-sarap yang lain. memberikan tong atau plastik kitar semula yang mempunyai kod warna yang berbeza secara percuma.  Kempen Cintailah Sungai Kita Jabatan Pengairan dan Saliran Malaysia menganjurkan kempen "Cintailah Sungai Kita"sejak tahun 1993 dengan matlamat untuk mewujudkan kesedaran tentang betapa pentingnya sungai dalam kehidupan setiap individu bagi menimbulkan keinginan untuk sama-sama memelihara dan mencintai sungai. bagi mendidik rakyat Malaysia. Jangan buang segala-galanya ke dalam tong sampah yang sama. tin aluminium. Kempen kitar semula buangan e-waste seperti televisyen. Bahan-bahan seperti kertas. plastik. Penglibatkan ahli keluarga dan rakan sekerja adalah penting. . Sediakan tong atau beg di tempat-tempat yang strategik di rumah atau pejabat. Kita harus mengubah cara pembuangan sampah. Amalan ini menjadi lebih mudah jika setiap orang komited untuk mengitar semula.

masyarakat umum dan pelajar sekolah juga perlu bagi menjamin sungai-sungai kita bersih. Kempen Cintailah Sungai Kita adalah salah satu usaha oleh JPS untuk menganjurkan kesedaran umum.  Repair Konsep „R‟ kedua adalah „repair‟ ataupun baik pulih di mana ia boleh diertikan sebagai memeriksa dengan teliti untuk tujuan membaiki atau untuk memulihkan keadaan sesuatu alat yang telah rosak. Repair. Pengindahan Sungai. Adalah penting bagi setiap individu untuk mengenal pasti bahan-bahan yang bakal dibuang itu mampu untuk dimanfaatkan untuk tujuan lain ataupun tidak. „repair‟ (baik pulih). digunakan semula. Sama ada ianya dapat dikitar semula. malah kita sebagai pengguna hendaklah bertindak untuk mengetahui dan mengambil kira bungkusan produk yang kita beli itu sama ada boleh dikitar semula.Rethink) 5R adalah singkatan kepada „rethink‟ (fikir semula). dibaik pulih jika mengalami kerosakan. badan korporat dan sektor awam.komuniti setempat. Selain itu „rethink‟ atau fikir semula bukan hanya terhad kepada fikir dulu sebelum buang sahaja. Sungai Angkat dan Pendidikan yang mensasar individu. Bagi memastikan mengurangkan . Selain program pendidikan dan kesedaran yang berterusan. Reduce.  Rethink „rethink‟ ataupun fikir semula sebelum buang. „reuse‟ (guna semula). kempen ini melibatkan Program Pembersihan Sungai. 2) Konsep 5R (Recycle. diperbaiki atau digunakan semula. Reuse. Munculnya bertimbun-timbun sampah dalam kehidupan adalah disebabkan oleh tindakan dan aktiviti manusia itu sendiri. Dengan adanya seidkit kesedaran iaitu fikir dulu sebelum buang ianya sedikit sebanyak dapat membantu untuk mengurangkan sampah yang bakal dibawa ke pusat pelupusan sampah. empati dan keprihatinan terhadap sungai kita dan usaha bersepadu dijalankan untuk membersihkan sungai kita di seluruh negara.„recycle‟ (kitar semula) dan „reduce‟ (kurangkan). Pemulihan Pencemaran.

Kurang di sini membawa maksud mengurangkan penggunaan pelbagai sumber terutamanya sumber asli seperti kayu.penggunaan sumber asli. Penggunaan sumber asli secara berlebihan dalam aktiviti seharian memaksa sektor industri berkaitan mempertingkatkan pengeluarannya bagi memenuhi permintaan pengguna di sesuatu tempat. malah penggunaan barangan atau alatan secara cermat dan efektif juga dapat membantu mengurangkan pembuangan sisa pepejal ke persekitaran sekaligus dapat mengurangkan penggunaan sumber asli yang kian berkurang disebabkan oleh aktiviti manusia yang tidak terancang.  Reduce Konsep „R‟ yang seterusnya adalah „reduce‟ atau dalam bahasa Melayunya adalah mengurangkan. Cara ini bukan sahaja dapat mengurangkan pelepasan gas beracun ke atmosfera yang dikeluarkan oleh kenderaan bermotor malah ianya dapat membantu mengurangkan jumlah penggunaan petrol dengan berkesan.  Recycle . Oleh itu kita sebagai pengguna bukan sahaja berperanan untuk memastikan barangan dapat dilupuskan secara berkesan. Ianya bukan sahaja menjimatkan malah dapat mengurangkan kesesakan lalu lintas di Bandar-bandar besar terutamanya Kuala Lumpur. petroleum serta kapas. Pernahkah anda terdengar tentang berkongsi kenderaan ke tempat kerja? Semestinya pernah bukan. adalah disarankan pengguna membaik pulih alatan yang rosak dan hanya membuangnya di pusat-pusat kitar semula setelah kerosakan tidak dapat dibaiki sepenuhnya.  Reuse „Reuse‟ atau guna semula adalah salah satu daripada konsep yang terkandung dalam 5R di mana ianya bererti menggunakan semula barangan atau alatan yang terbuang untuk dimanfaatkan menjadi barangan lain seperti menjadikan tayar kenderaan yang telah lusuh atau rosak menjadi pasu bunga ataupun menjadikan botol plastik terbuang menjadi bekas meletak alat tulis. Kerajaan Malaysia telah lama menyarankan pengguna-pengguna kenderaan di Malaysia berkongsi kenderaan ke tempat kerja atau ke mana sahaja di dalam destinasi yang sama.

Sebagai contoh Badan Alam sekitar ini telah Berjaya memujuk pihak berkuasa untuk mewujudkan taman Negara Endau-Rompin dan baru-baru ini MNS sedang menjalani stu kempen untuk mengazetkan kawasan Belum-Temenggor sebagai kawasan terpelihara. Kitar semula membawa maksud memproses barangan lusuh atau bahan buangan menjadi produk baru. selain menjimatkan kos perbelanjaan untuk membiayai projek pelupusan bahan buangan. NGO dan komuniti Kolaborasi antara semua pihak dalam menjayakan gaya Hidup Lestari ini amat penting kerana tanpa adanya kolaborasi sesuatu program itu tidak akan menampakkan kejayaan dan kesungguhan semua pihak.nyaman dan harmoni sebagai warisan kepada generasi yang akan datang. 5) Mengadakan Kolaborasi bersama agensi kerajaan. Contohnya surat khabar lama akan menjalani pelbagai peringkat pemprosesan untuk mendapatkan sejumlah kertas putih yang baharu dan sedia untuk digunakan sebagai kertas mahjung.Mari kita mendalami seba sedikit tentang makna kitar semula. Oleh itu kerajaan bersama . kertas fotokopi dan banyak lagi. Ini adalah satu usaha dalam merealisasikan aktiviti gaya hidup lestari melalui pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar. 4) Penubuhan dan penglibatan Persatuan Alam Sekitar Penubuhan Persatuan Pencipta Alam Malaysia (Malaysia Nature Society. Amalan kitar semula ini harus dipraktikkan ke segenap lapisan masyrakat kerana ianya dapat mengurangkan kuantiti bahan buangan. MNS merupakan badan atau persatuan Alam Sekitar yang bergiat aktif dalam mengetengahkan isu-isu berkaitan alam sekitar khususnya di Malaysia. Aktiviti seperti ini diharapkan dapat memupuk semangat kecintaan pada kebersihan dan seterusnya menyediakan persekitaran yang selesa. 3) Aktiviti Gotong Royong Gaya Hidup Lestari yang seterusnya ialah mengadakan aktiviti gotong royong misalnya membersihkan kawasan yang melibatkan penduduk setempat dan pelajar sebagai satu langkah menjaga kebersihan kawasan dan alam sekitar. Program ini biasanya bertujuan member pendedahan kepada masyarakat dan para pelajar khususnya terhadap kepentingan menjaga kebersihan dan keindahan pantai contohnya. MNS) adalah satu badan bukan kerajaan yang tidak berasaskan keuntungan.

Usaha SAM sedikit sebanyak telah membela nasib mereka yang tertindas akibat perlakuan pihak tidak bertanggungjawab yang seringkali menggunakan alasan pembangunan. kemajuan dan kemodenan tetapi tidak mengindahkan akibat perlakuan mereka yang tidak mesra alam. . Contohnya usaha kerajaan telah mendapat sokongan padu dari badan bukan kerajaan (NGO) antaranya Sahabat Alam Malaysia (SAM) yang ditubuhkan pada 1977.badan bukan kerajaan dan komuniti harus memupuk semangat kerjasama yang kuat. Contoh badan bukan kerajaan selain SAM ialah Word Wid Fune for Nature (WWF). Perjuangan SAM adalah untuk memelihara alam yang diamanahkan dianugerahkan tuhan daripada dieksploitasi dan dimusnahkan dalam pelbagai bentuk atas nama pembangunan kemajuan dan kemodenan serta membela hak masyarakat yang terkesan akibat aktiviti ini.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->