P. 1
kesusasteraan melayu

kesusasteraan melayu

|Views: 90|Likes:
Published by khafiz1000

More info:

Published by: khafiz1000 on Aug 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/06/2012

pdf

text

original

1. Kesusasteraan Melayu i. Novel ii. Cerpen iii. Sajak iv. Pantun v. Syair vi. Gurindam vii. Seloka viii. Nazam 2.

Struktur Karya i. Plot ii. Tema dan Persoalan iii. Watak dan perwatakan iv. Latar v. Gaya bahasa vi. Sudut pandangan vii. Nilai dan Pengajaran

3. Kajian Karya sastera i. Cerpen ii. Novel iii. Puisi 4. Kritikan sastera i. Pendekatan Struktural ( Formalisme) ii. Pendekatan Sosiologi iii. Pendekatan Feminisme iv. Pendekatan Tekidealisme

5. Sumbangan Sastera Terhadap Pendidikan di Sekolah

Puisi : Moden (Bebas) Sajak Tradisional (terikat) - Pantun - Syair - Gurindam - Seloka - Nazam - Mantera - Dikir

Contoh: “malam lebaran Bulan di atas kuburan” Maksudnya : Suatu malam yang ditunggu-tunggu, tiba-tiba sesuatu yang menyedihkan, maka malam yang dinantikan sudah tidak bermakna lagi.

Pantun: Contoh: Buah langsat kuning mencelah Senduduk tidak berbunga lagi Sudah dapat gading bertuah Tanduk tidak berguna lagi

Ku sangka nenas di tengah padang Rupanya pandan yang berduri Ku sangka panas hingga ke petang Rupanya hujan di tengah hari

Satira o. Cerita misteri m. Autobiografi Biografi Memoir Catatan Jurnal Sastera erotic Sastera elektronik Fiksyen a. Cerita hantu/seram j. 5. 8. Fiksyen sejarah k. Cerita rakyat h. 4. Sastera kanak-kanak c. Fiksyen tragedy . Komik d. Novel pengembaraan b. Fiksyen sains p. Novel romantic n. Novel perubatan / perawatan l. 7. 6. 2. Cerita fantasi i. Cerita dongeng f.GENRE SASTERA 1. Fiksyen jenayah / penyiasatan e. 3. Mitos dan lagenda g.

Plot . Puisi ( tidak aturan tatabahasa) Contoh . Sajak . Prosa (menggunakan tatabahasa mudah) Contoh .Naratif ( berplot ) .Elemen tambahan  Tema  Konflik ii. nazam . Cerpen .Perwatakan .Latar & gaya . syair. gurindam. sajak.Bukan Naratif ( tidak berplot) i. pantun. skrip drama 2. watak utama) b) Konflik c) Aksi menaik / krisis d) Klimaks e) Penyelesaian f) Moral dan nilai iii. novel.Unsure inti a) Eksposisi (latar. situasi.Mementingkan aspek pemilihan kata . seloka. Novel .Jenis Sastera 1. cerpen.Haiku & limerich .

Syair – karangan berangkap yang berirama a-a-a-a Gurindam – karangan berangkap 2 baris serangkap dengan rima akhir yang sama Seloka – karangan berangkap yang mengandungi pepatah / perumpamaan Nazam  Menyerupai nasyid  Mengandungi pelbagai tunjuk ajar & nasihat .iv.Karangan berangkap yang berirama a-b-a-b . vii.Jenis pantun  Pantun Adat  Pantun Budi  Pantun Agama  Pantun Kepahlawanan  Pantun Nasihat  Pantun Percintaan  Pantun Perpisahan  Pantun Jenaka  Pantun Peribahasa v. viii. Pantun . vi.

watak sehingga 4 watak.000 perkataan) Plot tunggal. Panjang sekitar 500 – 20.000 perkataan Wujud cerpendek. Ia boleh dibaca unutk sekali duduk.CERPEN Maksud Fiksyen: - Dian Hikmah Consultancy 2007 Sesuatu karya yang berlandaskan imaginasi dan reality penulis Fiksyen – imaginasi + reality Bukan Fiksyen (Faction) – fakta Konsep cerpen Cerpen ( cerita pendek )ialah cerita rekaan berbentuk prosa yang relative pendek. latar yang terhad 6 aspek penulisan fiksyen Tema     Merupakan idea cerita atau persoalan besar yang mendasari sesuatu karya Terdapat beberapa persoalan yang menyokongnya Cerpen moden. masyarakat Tema Plot Bahasa Watak Sudut pandangan ( Point Of View ) Latar Plot     Jalan cerita yang ditumpukan kepada sebab dan akibat Teras plot sehingga sampai ke tahap klimaks Boleh gunakan teknik imbas kembali dan imbas muka Aspek saspens dan kedekut amat dititikberatkan . tema tidak begitu jelas Cinta. cerpen ( 6-8 halaman ) dan cerpan ( lebih 10. keluarga.

deskripsi dan eksposisi ) .Bahasa  Membabitkan aspek . pemikiran.Tempo ( pantas atau lambat ) . panjang atau kompleks) .Langgam penceritaan ( dialog.Diksi atau pemilihan kata .Sintaksis atau pembentukan ayat (pendek. aksi.

HAMPA (Hairil Anwar) Sajak ini ditujukan kepada Sri: Sepi di luar Sepi menekan mendesak Lurus kaku pohonan Tak bergerak sampai ke puncak Sepi memagut. tak satu kuasa Melepas merenggut Segala menanti Menanti Menanti Sepi Tambah ini menanti jadi mencekik Memberat mencengkung pundak Sampai binasa segala Belum apa-apa udara bertuba Syaitan bertempik Ini sepi terus ada Dan menanti .

Cara pengarang menyusun cerita .Sastera Berasal daripada bahasa Sanskrit „castra‟ ---banyak sastera indah 4 unsur dalam sastera ( Hashim Awang ) 1.Membezakan karya sastera dan bukan sastera 3. Intelek . Imaginasi .Ketajaman daya penglihatan dan pengamatan pengarah terhadap sesuatu peristiwa (ilham @ idea) 4.Menimbulkan sesuatu fikiran tertentu yang tertinggi dalam sesebuah hasil karya 2. Emosi . Teknik .

Cerita asal-usul (dongeng. Cerita jenaka (humor) 4. riwayat.Sastera Melayu Klasik Sastera tertua yang disampaikan secara lisan yang diwarisi dari satu generasi dan mempunyai tokok tambah Wujud sebelum adanya musim mencetak Dihasilkan sebelum tahu 1800 Gambaran masyarakat Mencerminkan kehidupan Sastera Lisan ( Sastera Rakyat ) Disampaikan dari satu generasi ke satu generasi 1. cerita kanak2) 2. Cerita binatang 3. Cerita lagenda 5. Cerita lipur lara .

Pendekatan Teksidealisme 8. Pendekatan Sosiologi 6.Struktur Dalaman Karya Aspek2 Pembinaan Karya Plot Permulaan-Perkembangan-Penyelesaian Plot Perwatakan Tema & Persoalan Latar Gaya Bahasa Nilai & Pengajaran Watak & Perwatakan Watak – pelaku (manusia @ binatang) Karektor – perwatakan (sifat pelaku) Tema & Persoalan Latar Masa Tempat Zaman Masyarakat Idea yang diketengahkan dalam sesebuah karya 1. 2. Kajian Cerpen 3. Kaji sebuah novel. Kritikan Sastera – Pendekatan Struktural 5. Sumbangan Sastera Dalam Pendidikan . Huraikan semua aspek dalam novel tersebut. Kajian Puisi 4. Pendekatan femenisme 7.

3. pemahaman dan apresiasi Menampilkan pandangan / pentafsiran secara keseluruhan Menekankan penikmatan Penganalisisan Membedah siasat (meneliti) Membuat kajian secara mendalam sebelum memberi penilaian Penilaian / Penghakiman Keputusan akhir yang diperoleh hasil daripada 2 peringkat yang terdahulu Memberi penghakiman (berjaya @ sebaliknya) Mungkin berbeza antara pengkritik2 sastera . 2.Pengkritik – orang yang mengkritik (kritikus) KARYA Baca Faham Analisis Penilaian Penghakiman Kritikan Sastera  Salah satu cabang ilmu  Bersifat saintifik ( pendekatan tertentu/teori )  Kritikan : 1. Penghayatan ( Apresiasi ) Pengamatan.

Femaleness. Feminisme.aspek fizikal / biologi 3. Wujud kerana ada wanita merasa dipinggirkan atau tidak diberikan peluang yang selayaknya - . menginterpretasikan & menilai ciri2 sedia ada Sosiologi Kaitkan dengan pengarang Isi Hubungan sastera dengan masyarakat Struktural / Formalism Aspek-aspek yang membina karya Isi Tidak lihat pengarang Aspek-aspek yang membina karya Feminisme Angkat perjuangan wanita Berkembang di Barat Konsep feminism 1.isu / status politik 2. Femininit – merujuk tingkah laku yang diperlihatkan kebudayaan.Formalism Teori terawal Menilaikan ciri2 (aspek2) yang ada pada teks Aspek intrinsik(aspek2) teks. Pendekatan kritikal – menganalisis.

Pembentukan watak wanita agar merasai persamaan . Ideologikal Berteras pada pemikiran Wanita tidak lagi ditafsirkan sebagai watak yang static. Psikoanalitis .Mengenal diri - - Kritikan Sastera ialah satu disiplin ilmu yang membincangkan soal penghayatan. Ginokritik . Membayangkan reality wanita yang sebenar dan dinilai berdasarkan ukuran pandangan „feminis‟ 2. Menghubungkan teks dengan masyarakat 3. lemah.Mendedahkan penindasan pada wanita 4.Sifat-sifat pembeza dengan penulis lelaki dan tumpuan kritikan pada aspek budaya. Sosiolis . pengalaman dan biologikal. sterotaip dan klise.Menyedarkan mereka untuk merebut kekuasaan yang telah hilang . . 3. novel.- Pegangan kritikan feminism 1.Membanteras fahaman yang melihat wanita sebagai hamba . Segi peranannya untuk menentang penindasan dan usaha kea rah kebebasan - Bongkar ketidakadilan pada wanita  Ketidakadilan politik  Ketidakadilan sosial  Ketidakadilan agama Pendekatan kritikan feminisme 1. Kritikan sastera dikatakan ilmu yang saintifik kerana menggunakan metodologi (pendekatan) sewaktu membuat kritikan.Teori Marxist . 2. penganalisisan serta penilaian terhadap sesebuah karya kreatif samada cerpen. sajak atau drama.

penilaian kerja kepengarangan) Prinsip perlanggaran Prinsip pengukuhan Prinsip keindividualisme.  Apabila ideanya disiarkan dalam mingguan – menulis kertas kerja berkaitan dengan pendekatan idealism. yang unggul)  Berhubung dengan keunggulan sesebuah teks. Prinsip kehadiran ( idea. penulisan.Idealism (yang terbaik. ii. . Karya Unggul Agung (berani. (Pustaka Alam & Tamadun Melayu)  Teori ini mengandungi 4 prinsip i. iv.  Gagasan awal teori ini bergerak dari sebuah premis bahawa sesiapa yang ingin menghasilkan sesebuah karya.  Menulis artikel „Teori Sastera Teksidealisme‟ yang diterbitkan dalam jurnal Rukun.Teks . bijaksana)  Teori teksidealisme ini merupakan teori yang diperkenalkan oleh Dr. berpandukan teks. pengalaman.  Melontar gagasan idea pada tahun 1993-an.  Asalnya cantuman daripada 2 perkataan: .Pendekatan Teksidelisme. sudah pasti tertanam keazaman dala fikirannya untuk menghasilkan karya yang terbaik. Mana Sikana ( Abdul Rahman Najmah ) Bekas pensyarah UITM. iii.

pelanggaran.  Usaha pematangan sesebuah karya. Prinsip Keindividualisme  Kemuncak pada ketiga-tiga prinsip (kehadiran. .Penilaian kerja Kepengarangan Idea Prinsip Kehadiran Penulisan Pengalaman Prinsip Kehadiran  Penghasilan sesebuah teks yang ideal bermula dengan pengalaman  Idea adalah lintasan – lintasan fikiran yang bergema dalam kesedaran pengarang. Prinsip Pengukuhan  Usaha pendewasaan pengarang untuk menghasilkan teks yang unggul dan kukuh.  Pengarang sentiasa berikhtiar dengan kemampuan yang ada untuk memperbaiki karya yang dihasilkan. . pengukuhan)  Setiap pengarang seharusnya berusaha menemui atau mencari peribadi masingmasing dalam karya.Berkumpul dalam fikiran (memudahkan penulisan) Prinsip Pelanggaran  Proses penciptaan dinamik untuk mencari pembaharuan dalam karya. mematang – teks kreatif  Pengalaman – sumber yang mencetus idea ( hadir daripada pelbagai sumber) .  Setiap pengarang yang sedar akan konsep kesedarannya akan cuba memperbaiki mutu karyanya.Mengembang.  Pengejaban dan penyempurnaan dalam karya.

Rima akhir pada setiap baris adalh sama. (bermaksud) Contoh : Barang siapa mengenal dunia Tahulah ia barang yang terpedaya Barang siapa tiada memegang agama Tiada sekali boleh dibilang nama. Contoh : Jika kamu lidah bercabang Walau di mana orang tak senang Barang siapa menimba ilmu Tidaklah kelak langkahnya kaku . Gurindam Baris 1 – soalan / sebab Baris 2 – jawapan / akibat Setiap baris mengandungi fikiran yang lengkap.Mana Sikana menghasilkan sebuah buku „Teori Sastera Teksidealisme‟ ( Pustaka Karya Singapura) 2006.

Sebuah kisah @ sepotong cerita.000 ptah perkataan.Syair Rima akhir a a a a Semua baris saling berkaitan ( 4 baris) Baris perkataan ( 4 & 5) Boleh menceritakan pelbagai cerita Novel Hikayat – Novel (cerita panjang) Prosa (cerita) +Puisi Prosa naratif (Gambaran Lengkap) Ukuran panjang – sekali duduk 8 – 12 m/s -500 – 20.Novel . . Novel – berkaitan dengan masyarakat -cerminan / dokumentari masyarakat. 000 ---. Novel lebih panjang Novel banyak watak plot yang berliku2 dan banyak latar Novel tidak terikat pada bentuk @ struktur berbanding drama atau sajak. .20.50. 000 – 50. 000 pth kta – Novella .

tahun Latar tempat – menerangkan kawasan dan hal sekeliling peristiwa berlaku Latar masyarakat – Gaya kehidupan di sesebuah tempat termasuk cara pemikiran Sosiobudaya Kepercayaan dan keagamaan Adat Resam Sistem Ekonomi . masa.Struktur Karya Latar Keadaan gambaran ruang cerita yang terkandung dalam sesebuah cereka. Jenis-jenis latar Masa Tempat Masyarakat Aspek binaan sesebuah karya. hari bulan. Latar masa – menerangkan waktu.

bagai) iv. Personafikasi (orang) ii. Stail 1. Metafora (abstrak & Konkrit) iii. . Gaya penegasan  Untuk menegaskan  Inverse (pembalikan) Subjek – predikat Predikat – subjek Tujuan : melahirkan keindahan bahasa. Simili (seperti. Simpulan Bahasa Paradok Pertentangan maksud dengan kenyataan.Gaya Bahasa. Hiperbola ( berlebihan ) 2. Contoh : Benci tapi rindu Sinkof / Sinkope. Pengulangan (Repeatasi) Unsur pengulangan Aliterasi ( Pengulangan Konsonan) Asonansi ( Pengulangan Bunyi Vokal ) Anafora ( Pengulangan perkataan pada awal baris) Epifora ( Pengulangan pada akhir baris) Responsi ( Pengulangan perkataan pada tengah baris) Bahasa Asing Penggunaan bahasa asing yang diselitkan dalam karya. Simbolik ( Lambang) v. Bahasa Perbandingan i.

Pemikiran Penulis o Persoalan atau makna penting yang tersembunyi o Disampaikan secara langsung atau tidak langsung. drama adalah kehidupan yang dilukiskan dengan graf serta menyaksikan kehidupan manusia yang diekspresikan secara langsung.Eufemisme Ungkapan yang sopan dan lebih halus. . Komponen-komponen yang terdapat dalam drama : i. Drama Menurut Molten. o Zaman.

Ciri Penting Puisi Tradisional      Lisan ( bersifat lisan) Diwarisi dan disebarkan melalui tradisi lisan. Melafazkan / mendendangkan Puisi    Melibatkan kata-kata Bersifat imageri Mesti di fahami secara legap ( taksa) Ketaksaan makna    Tahu maksud Faham erti Tafsir makna Penghayatan ( Apresiasi )   Alam fikir ( Otak / Akal / Fikir ) Alam rasa ( Hati / Kalbu / Rasa ) . Bersifat kolektif dan fungsional Tidak bernama (pengarang) Mempunyai bentuk yang terikat (pantun. Pembelajaran dan pengajaran berkesan Ingatan kekal lama. syair) Guru perlu kuasai :  Bentuk  Isi  Aspek Penyampaian / lafaz / dendangan Mengapa ?     Menarik minat murid terhadap pembelajaran dan pengajaran Pembelajaran dan pengajaran menyeronokkan. Konsep Lagu dan Irama  Suara anugerah Allah dan boleh dipupuk / dilatih.

Unsur Irama Lagu    Ritma = rentak ( cepat / lambat ) Tekanan = tinggi rendah / kuat perlahan Timbangan = lenggok / tingkah suara Nada dan Intonasi o o o o o o o Sesuai Harmonis Indah Berkesan Bermakna Natural bersahaja Sedap diucap – didengar. .

Membuat penghakiman . pengamatan. tepat dan meyakinkan Ciri-ciri kritikan sastera Bersifat sanjungan .Formalistik. pendapat pengkritik terhadap pengarang.Ini merupakan peringkat awal ii.Tidak menggunakan pendekatan . Saranan . Kritikan yang menggunakan pendekatan. penganalisisan serta penilaian terhadap sesebuah karya kreatif.Menggunakan pendekatan moral ( menyatakan kebaikan / nilai-nilai moral yang terdapat dalam karya) . 2. pemikiran hasil daripada pembacaan. 1.Menekankan kejiwaan sendiri.Terdapat pelbagai cara dalam mengkritik sastera dengan menggunakan bahasa yang baik dan lembut .Hasil daripada apresiasi dan penganalisisan . .Bukan kritikan yang membunuh iii. pandangan. Penghayatan ( Apresiasi ) . menghurai. Teguran . 3. bukti serta hujah. iv.Kritikan Sastera Pengenalan Definisi : Kritikan sastera adalah disiplin ilmu yang membincangkan soal penghayatan (apresiasi).Aspek terpenting semasa membuat kritikan .Yang melibatkan cadangan.Jika nilai karya itu baik. Penganalisisan .Membincang. membedah dengan menggunakan contoh. maka karya itu akan disanjung . . Ia merupakan ilmu saintifik kerana menggunakan pendekatan dalam menjalankan kritikan. (termasuk semua bidang).Teguran yang membina . i.Penghakiman yang rasional. pemahaman. . tanggapan.Apresiasi. mendalami. Penilaian .

Perawan Muar Ahmad Aikam. Menghapuskan prasangka buruk terhadap sastera. Membantu penulis mendidik masyarakat setelah mengetahui kegemaran pembaca. Warta Ahad dan Utusan Melayu. Ciri-ciri kritikan : Pengkritik hanya memuja atau menyanjung tokoh-tokoh seperti Mohd Yassin Makmur (Pungguk). Tulisan beliau yang pertama dalam majalah „Guru” berjudul „Ulasan Tun Sri Lanang(Bendahara/penulis sejarah Melayu) dan Abdullah Munsyi‟ Pengkritik lain  Muhammad Yusof Ahmad. Pungguk. Sejarah Perkembangan Kritikan Sastera di Malaysia Sebelum Perang Dunia ke 2 (1935-1941) Merupakan peringkat awal dalam kritikan sastera.Fungsi Kritikan Sastera   Memisahkan karya yang bermutu dan tidak bermutu Mengikut Hashim Awang. Untuk menyumbang dan mengembangkan pengetahuan. Mahanum Haji Razak serta Abdul Kadir Syeikh. Memperkenalkan karya baru kepada pembaca. Kritikan pada masa ini tidak begitu jelas. ii. Tun Sri Lanang dan Abdullah Munsy. . v. Dikatakan Muhammad Yassin Makmur (Pena Melayu. Pengkritik tidak menyentuh / membicarakan isi karya. iv. Pensel Biru) pelopor kritikan sastera. Bezakan sastera baik dan tidak baik. fungsi kritikan ialah : i. Kritikan ketika ini disiarkan dalam akhbar seperti majalah guru. vi. Member bantuan besar kepada pembaca menikmati karya sastera iii.

Menggunakan pendekatan formalistik. Aminuddin Bakhi tidak lagi memuja pengarang / membuat penilaian tema. lahir pengkritik seperti Aminuddin Bakhi. “Alangkah mesranya pelukan penghabisan itu” Bagi Aminuddin Bakhi. Hamzah. majalah akhbar dan ceramah. 2. Aminuddin Bakhi membuat perubahan dengan menilai kesenian dari sudut karya. Mengkritik tentang kata bual (dialog) yang digunakan dalam novel. gaya bahasa. . Mengkritik novel “ Korban Kesucian” karya Keris Mas Pandangan seorang penuntut tinggi kita tentang sebuah buku Melayu disiarkan dalam utusan Melayu. menegur dan mendidik masyarakat. teknik dan watak. Samad Said. A. Seni untuk Seni ( Hamzah )  Kepuasan kepada pencipta dan pembaca. Ciri-ciri Lebih baik daripada sebelumnya kerana wujudnya pendekatan Aminuddin Bakhi ( formalistik ) „ Korban Kesucian‟ Sudah membuat penilaian terhadap karya ( baik/tak ) Pengkritik asyik berpolemi (berbalah) untuk menegakkan konsep masing2 (fungsi seni) Kritikan disiarkan dalam radio. Asraf. Seni untuk masyarakat ( Asraf )  Apa sahaja yang dibuat adalah untuk membina. menumpukan 2 slogan: 1.Tahap Menjelang Kemerdekaan ( 1949 – 1960 an ) Selepas perang. Usman Awang dan ramai lagi. ayat tersebut tidak perlu ditutur oleh seorang isteri Tertubuhnya ASAS 50 (Angkatan Sasterawan 50).

Tahap 60an Ramai pengkritik yang muncul ( Yahya Ismail. Mohd Affendi Awang ) Lebih berdisiplin (pengkritik berpelajaran tahap tinggi) Yahya Ismail – paling profilik . Mohd Nor Azam. Hashim Awang. Kassim Ahmad. Bahazir.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->