P. 1
kesusasteraan melayu

kesusasteraan melayu

|Views: 90|Likes:
Published by khafiz1000

More info:

Published by: khafiz1000 on Aug 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/06/2012

pdf

text

original

1. Kesusasteraan Melayu i. Novel ii. Cerpen iii. Sajak iv. Pantun v. Syair vi. Gurindam vii. Seloka viii. Nazam 2.

Struktur Karya i. Plot ii. Tema dan Persoalan iii. Watak dan perwatakan iv. Latar v. Gaya bahasa vi. Sudut pandangan vii. Nilai dan Pengajaran

3. Kajian Karya sastera i. Cerpen ii. Novel iii. Puisi 4. Kritikan sastera i. Pendekatan Struktural ( Formalisme) ii. Pendekatan Sosiologi iii. Pendekatan Feminisme iv. Pendekatan Tekidealisme

5. Sumbangan Sastera Terhadap Pendidikan di Sekolah

Puisi : Moden (Bebas) Sajak Tradisional (terikat) - Pantun - Syair - Gurindam - Seloka - Nazam - Mantera - Dikir

Contoh: “malam lebaran Bulan di atas kuburan” Maksudnya : Suatu malam yang ditunggu-tunggu, tiba-tiba sesuatu yang menyedihkan, maka malam yang dinantikan sudah tidak bermakna lagi.

Pantun: Contoh: Buah langsat kuning mencelah Senduduk tidak berbunga lagi Sudah dapat gading bertuah Tanduk tidak berguna lagi

Ku sangka nenas di tengah padang Rupanya pandan yang berduri Ku sangka panas hingga ke petang Rupanya hujan di tengah hari

Fiksyen sejarah k.GENRE SASTERA 1. Autobiografi Biografi Memoir Catatan Jurnal Sastera erotic Sastera elektronik Fiksyen a. Fiksyen jenayah / penyiasatan e. Fiksyen sains p. Cerita rakyat h. 8. Fiksyen tragedy . 2. Sastera kanak-kanak c. Novel romantic n. Cerita misteri m. 3. Cerita hantu/seram j. Novel pengembaraan b. Cerita fantasi i. 6. 7. 5. Mitos dan lagenda g. Satira o. Novel perubatan / perawatan l. 4. Komik d. Cerita dongeng f.

sajak.Haiku & limerich . watak utama) b) Konflik c) Aksi menaik / krisis d) Klimaks e) Penyelesaian f) Moral dan nilai iii.Mementingkan aspek pemilihan kata . skrip drama 2.Bukan Naratif ( tidak berplot) i.Latar & gaya . seloka. nazam . novel.Perwatakan . Puisi ( tidak aturan tatabahasa) Contoh . syair. Prosa (menggunakan tatabahasa mudah) Contoh . situasi. pantun.Elemen tambahan  Tema  Konflik ii. Novel . gurindam. cerpen.Plot . Cerpen .Jenis Sastera 1.Naratif ( berplot ) . Sajak .Unsure inti a) Eksposisi (latar.

Karangan berangkap yang berirama a-b-a-b . Pantun .Jenis pantun  Pantun Adat  Pantun Budi  Pantun Agama  Pantun Kepahlawanan  Pantun Nasihat  Pantun Percintaan  Pantun Perpisahan  Pantun Jenaka  Pantun Peribahasa v.iv. Syair – karangan berangkap yang berirama a-a-a-a Gurindam – karangan berangkap 2 baris serangkap dengan rima akhir yang sama Seloka – karangan berangkap yang mengandungi pepatah / perumpamaan Nazam  Menyerupai nasyid  Mengandungi pelbagai tunjuk ajar & nasihat . vii. vi. viii.

Ia boleh dibaca unutk sekali duduk. latar yang terhad 6 aspek penulisan fiksyen Tema     Merupakan idea cerita atau persoalan besar yang mendasari sesuatu karya Terdapat beberapa persoalan yang menyokongnya Cerpen moden. watak sehingga 4 watak.000 perkataan Wujud cerpendek. tema tidak begitu jelas Cinta. cerpen ( 6-8 halaman ) dan cerpan ( lebih 10. keluarga. masyarakat Tema Plot Bahasa Watak Sudut pandangan ( Point Of View ) Latar Plot     Jalan cerita yang ditumpukan kepada sebab dan akibat Teras plot sehingga sampai ke tahap klimaks Boleh gunakan teknik imbas kembali dan imbas muka Aspek saspens dan kedekut amat dititikberatkan .000 perkataan) Plot tunggal. Panjang sekitar 500 – 20.CERPEN Maksud Fiksyen: - Dian Hikmah Consultancy 2007 Sesuatu karya yang berlandaskan imaginasi dan reality penulis Fiksyen – imaginasi + reality Bukan Fiksyen (Faction) – fakta Konsep cerpen Cerpen ( cerita pendek )ialah cerita rekaan berbentuk prosa yang relative pendek.

Langgam penceritaan ( dialog.Sintaksis atau pembentukan ayat (pendek. panjang atau kompleks) .Tempo ( pantas atau lambat ) .Diksi atau pemilihan kata . deskripsi dan eksposisi ) .Bahasa  Membabitkan aspek . pemikiran. aksi.

HAMPA (Hairil Anwar) Sajak ini ditujukan kepada Sri: Sepi di luar Sepi menekan mendesak Lurus kaku pohonan Tak bergerak sampai ke puncak Sepi memagut. tak satu kuasa Melepas merenggut Segala menanti Menanti Menanti Sepi Tambah ini menanti jadi mencekik Memberat mencengkung pundak Sampai binasa segala Belum apa-apa udara bertuba Syaitan bertempik Ini sepi terus ada Dan menanti .

Membezakan karya sastera dan bukan sastera 3.Cara pengarang menyusun cerita . Emosi .Sastera Berasal daripada bahasa Sanskrit „castra‟ ---banyak sastera indah 4 unsur dalam sastera ( Hashim Awang ) 1.Ketajaman daya penglihatan dan pengamatan pengarah terhadap sesuatu peristiwa (ilham @ idea) 4. Teknik .Menimbulkan sesuatu fikiran tertentu yang tertinggi dalam sesebuah hasil karya 2. Intelek . Imaginasi .

Cerita asal-usul (dongeng. Cerita lipur lara .Sastera Melayu Klasik Sastera tertua yang disampaikan secara lisan yang diwarisi dari satu generasi dan mempunyai tokok tambah Wujud sebelum adanya musim mencetak Dihasilkan sebelum tahu 1800 Gambaran masyarakat Mencerminkan kehidupan Sastera Lisan ( Sastera Rakyat ) Disampaikan dari satu generasi ke satu generasi 1. Cerita lagenda 5. riwayat. Cerita jenaka (humor) 4. Cerita binatang 3. cerita kanak2) 2.

Kaji sebuah novel. Kajian Puisi 4. Sumbangan Sastera Dalam Pendidikan . Pendekatan femenisme 7. Kajian Cerpen 3. Huraikan semua aspek dalam novel tersebut. 2. Pendekatan Sosiologi 6. Kritikan Sastera – Pendekatan Struktural 5. Pendekatan Teksidealisme 8.Struktur Dalaman Karya Aspek2 Pembinaan Karya Plot Permulaan-Perkembangan-Penyelesaian Plot Perwatakan Tema & Persoalan Latar Gaya Bahasa Nilai & Pengajaran Watak & Perwatakan Watak – pelaku (manusia @ binatang) Karektor – perwatakan (sifat pelaku) Tema & Persoalan Latar Masa Tempat Zaman Masyarakat Idea yang diketengahkan dalam sesebuah karya 1.

Pengkritik – orang yang mengkritik (kritikus) KARYA Baca Faham Analisis Penilaian Penghakiman Kritikan Sastera  Salah satu cabang ilmu  Bersifat saintifik ( pendekatan tertentu/teori )  Kritikan : 1. pemahaman dan apresiasi Menampilkan pandangan / pentafsiran secara keseluruhan Menekankan penikmatan Penganalisisan Membedah siasat (meneliti) Membuat kajian secara mendalam sebelum memberi penilaian Penilaian / Penghakiman Keputusan akhir yang diperoleh hasil daripada 2 peringkat yang terdahulu Memberi penghakiman (berjaya @ sebaliknya) Mungkin berbeza antara pengkritik2 sastera . 2. 3. Penghayatan ( Apresiasi ) Pengamatan.

menginterpretasikan & menilai ciri2 sedia ada Sosiologi Kaitkan dengan pengarang Isi Hubungan sastera dengan masyarakat Struktural / Formalism Aspek-aspek yang membina karya Isi Tidak lihat pengarang Aspek-aspek yang membina karya Feminisme Angkat perjuangan wanita Berkembang di Barat Konsep feminism 1. Feminisme. Femininit – merujuk tingkah laku yang diperlihatkan kebudayaan.Formalism Teori terawal Menilaikan ciri2 (aspek2) yang ada pada teks Aspek intrinsik(aspek2) teks.aspek fizikal / biologi 3. Femaleness. Pendekatan kritikal – menganalisis. Wujud kerana ada wanita merasa dipinggirkan atau tidak diberikan peluang yang selayaknya - .isu / status politik 2.

2. sajak atau drama. Membayangkan reality wanita yang sebenar dan dinilai berdasarkan ukuran pandangan „feminis‟ 2.- Pegangan kritikan feminism 1. Psikoanalitis .Mengenal diri - - Kritikan Sastera ialah satu disiplin ilmu yang membincangkan soal penghayatan. . 3. penganalisisan serta penilaian terhadap sesebuah karya kreatif samada cerpen.Menyedarkan mereka untuk merebut kekuasaan yang telah hilang . sterotaip dan klise. Segi peranannya untuk menentang penindasan dan usaha kea rah kebebasan - Bongkar ketidakadilan pada wanita  Ketidakadilan politik  Ketidakadilan sosial  Ketidakadilan agama Pendekatan kritikan feminisme 1. lemah. Kritikan sastera dikatakan ilmu yang saintifik kerana menggunakan metodologi (pendekatan) sewaktu membuat kritikan. novel. Ideologikal Berteras pada pemikiran Wanita tidak lagi ditafsirkan sebagai watak yang static. pengalaman dan biologikal. Menghubungkan teks dengan masyarakat 3. Ginokritik .Teori Marxist . Sosiolis .Sifat-sifat pembeza dengan penulis lelaki dan tumpuan kritikan pada aspek budaya.Membanteras fahaman yang melihat wanita sebagai hamba .Mendedahkan penindasan pada wanita 4.Pembentukan watak wanita agar merasai persamaan .

penilaian kerja kepengarangan) Prinsip perlanggaran Prinsip pengukuhan Prinsip keindividualisme.  Apabila ideanya disiarkan dalam mingguan – menulis kertas kerja berkaitan dengan pendekatan idealism. iv. pengalaman. sudah pasti tertanam keazaman dala fikirannya untuk menghasilkan karya yang terbaik. iii. (Pustaka Alam & Tamadun Melayu)  Teori ini mengandungi 4 prinsip i.  Menulis artikel „Teori Sastera Teksidealisme‟ yang diterbitkan dalam jurnal Rukun. berpandukan teks.  Gagasan awal teori ini bergerak dari sebuah premis bahawa sesiapa yang ingin menghasilkan sesebuah karya. .Teks . Prinsip kehadiran ( idea. bijaksana)  Teori teksidealisme ini merupakan teori yang diperkenalkan oleh Dr.Idealism (yang terbaik. yang unggul)  Berhubung dengan keunggulan sesebuah teks. penulisan.Pendekatan Teksidelisme. Karya Unggul Agung (berani.  Asalnya cantuman daripada 2 perkataan: . ii. Mana Sikana ( Abdul Rahman Najmah ) Bekas pensyarah UITM.  Melontar gagasan idea pada tahun 1993-an.

Mengembang. Prinsip Pengukuhan  Usaha pendewasaan pengarang untuk menghasilkan teks yang unggul dan kukuh. pelanggaran.Penilaian kerja Kepengarangan Idea Prinsip Kehadiran Penulisan Pengalaman Prinsip Kehadiran  Penghasilan sesebuah teks yang ideal bermula dengan pengalaman  Idea adalah lintasan – lintasan fikiran yang bergema dalam kesedaran pengarang.  Pengarang sentiasa berikhtiar dengan kemampuan yang ada untuk memperbaiki karya yang dihasilkan.  Setiap pengarang yang sedar akan konsep kesedarannya akan cuba memperbaiki mutu karyanya.Berkumpul dalam fikiran (memudahkan penulisan) Prinsip Pelanggaran  Proses penciptaan dinamik untuk mencari pembaharuan dalam karya. . Prinsip Keindividualisme  Kemuncak pada ketiga-tiga prinsip (kehadiran. pengukuhan)  Setiap pengarang seharusnya berusaha menemui atau mencari peribadi masingmasing dalam karya.  Pengejaban dan penyempurnaan dalam karya. .  Usaha pematangan sesebuah karya. mematang – teks kreatif  Pengalaman – sumber yang mencetus idea ( hadir daripada pelbagai sumber) .

Gurindam Baris 1 – soalan / sebab Baris 2 – jawapan / akibat Setiap baris mengandungi fikiran yang lengkap. (bermaksud) Contoh : Barang siapa mengenal dunia Tahulah ia barang yang terpedaya Barang siapa tiada memegang agama Tiada sekali boleh dibilang nama. Rima akhir pada setiap baris adalh sama.Mana Sikana menghasilkan sebuah buku „Teori Sastera Teksidealisme‟ ( Pustaka Karya Singapura) 2006. Contoh : Jika kamu lidah bercabang Walau di mana orang tak senang Barang siapa menimba ilmu Tidaklah kelak langkahnya kaku .

Sebuah kisah @ sepotong cerita. Novel – berkaitan dengan masyarakat -cerminan / dokumentari masyarakat.000 ptah perkataan. . 000 ---. 000 pth kta – Novella .Syair Rima akhir a a a a Semua baris saling berkaitan ( 4 baris) Baris perkataan ( 4 & 5) Boleh menceritakan pelbagai cerita Novel Hikayat – Novel (cerita panjang) Prosa (cerita) +Puisi Prosa naratif (Gambaran Lengkap) Ukuran panjang – sekali duduk 8 – 12 m/s -500 – 20.50. . Novel lebih panjang Novel banyak watak plot yang berliku2 dan banyak latar Novel tidak terikat pada bentuk @ struktur berbanding drama atau sajak.20. 000 – 50.Novel .

Latar masa – menerangkan waktu. tahun Latar tempat – menerangkan kawasan dan hal sekeliling peristiwa berlaku Latar masyarakat – Gaya kehidupan di sesebuah tempat termasuk cara pemikiran Sosiobudaya Kepercayaan dan keagamaan Adat Resam Sistem Ekonomi . masa. Jenis-jenis latar Masa Tempat Masyarakat Aspek binaan sesebuah karya.Struktur Karya Latar Keadaan gambaran ruang cerita yang terkandung dalam sesebuah cereka. hari bulan.

Metafora (abstrak & Konkrit) iii. Bahasa Perbandingan i. bagai) iv. Pengulangan (Repeatasi) Unsur pengulangan Aliterasi ( Pengulangan Konsonan) Asonansi ( Pengulangan Bunyi Vokal ) Anafora ( Pengulangan perkataan pada awal baris) Epifora ( Pengulangan pada akhir baris) Responsi ( Pengulangan perkataan pada tengah baris) Bahasa Asing Penggunaan bahasa asing yang diselitkan dalam karya. Simili (seperti. Simpulan Bahasa Paradok Pertentangan maksud dengan kenyataan.Gaya Bahasa. Contoh : Benci tapi rindu Sinkof / Sinkope. Stail 1. Simbolik ( Lambang) v. Personafikasi (orang) ii. Hiperbola ( berlebihan ) 2. Gaya penegasan  Untuk menegaskan  Inverse (pembalikan) Subjek – predikat Predikat – subjek Tujuan : melahirkan keindahan bahasa. .

Pemikiran Penulis o Persoalan atau makna penting yang tersembunyi o Disampaikan secara langsung atau tidak langsung. Komponen-komponen yang terdapat dalam drama : i. . drama adalah kehidupan yang dilukiskan dengan graf serta menyaksikan kehidupan manusia yang diekspresikan secara langsung.Eufemisme Ungkapan yang sopan dan lebih halus. o Zaman. Drama Menurut Molten.

Bersifat kolektif dan fungsional Tidak bernama (pengarang) Mempunyai bentuk yang terikat (pantun. Pembelajaran dan pengajaran berkesan Ingatan kekal lama. Konsep Lagu dan Irama  Suara anugerah Allah dan boleh dipupuk / dilatih.Ciri Penting Puisi Tradisional      Lisan ( bersifat lisan) Diwarisi dan disebarkan melalui tradisi lisan. Melafazkan / mendendangkan Puisi    Melibatkan kata-kata Bersifat imageri Mesti di fahami secara legap ( taksa) Ketaksaan makna    Tahu maksud Faham erti Tafsir makna Penghayatan ( Apresiasi )   Alam fikir ( Otak / Akal / Fikir ) Alam rasa ( Hati / Kalbu / Rasa ) . syair) Guru perlu kuasai :  Bentuk  Isi  Aspek Penyampaian / lafaz / dendangan Mengapa ?     Menarik minat murid terhadap pembelajaran dan pengajaran Pembelajaran dan pengajaran menyeronokkan.

Unsur Irama Lagu    Ritma = rentak ( cepat / lambat ) Tekanan = tinggi rendah / kuat perlahan Timbangan = lenggok / tingkah suara Nada dan Intonasi o o o o o o o Sesuai Harmonis Indah Berkesan Bermakna Natural bersahaja Sedap diucap – didengar. .

Ini merupakan peringkat awal ii. maka karya itu akan disanjung . tepat dan meyakinkan Ciri-ciri kritikan sastera Bersifat sanjungan . pemikiran hasil daripada pembacaan. pandangan.Penghakiman yang rasional. . Ia merupakan ilmu saintifik kerana menggunakan pendekatan dalam menjalankan kritikan.Teguran yang membina .Membuat penghakiman .Aspek terpenting semasa membuat kritikan . Saranan . i. iv. membedah dengan menggunakan contoh. mendalami. 2.Hasil daripada apresiasi dan penganalisisan . .Menggunakan pendekatan moral ( menyatakan kebaikan / nilai-nilai moral yang terdapat dalam karya) . Teguran . Penghayatan ( Apresiasi ) .Terdapat pelbagai cara dalam mengkritik sastera dengan menggunakan bahasa yang baik dan lembut . bukti serta hujah.Tidak menggunakan pendekatan . tanggapan. penganalisisan serta penilaian terhadap sesebuah karya kreatif.Membincang. Penganalisisan .Apresiasi. menghurai. 3. Kritikan yang menggunakan pendekatan. 1.Menekankan kejiwaan sendiri. (termasuk semua bidang). pengamatan. Penilaian . pemahaman.Bukan kritikan yang membunuh iii.Jika nilai karya itu baik.Yang melibatkan cadangan.Kritikan Sastera Pengenalan Definisi : Kritikan sastera adalah disiplin ilmu yang membincangkan soal penghayatan (apresiasi). pendapat pengkritik terhadap pengarang. .Formalistik.

Kritikan ketika ini disiarkan dalam akhbar seperti majalah guru. Memperkenalkan karya baru kepada pembaca. Warta Ahad dan Utusan Melayu. Pengkritik tidak menyentuh / membicarakan isi karya. ii. Perawan Muar Ahmad Aikam. Membantu penulis mendidik masyarakat setelah mengetahui kegemaran pembaca.Fungsi Kritikan Sastera   Memisahkan karya yang bermutu dan tidak bermutu Mengikut Hashim Awang. Ciri-ciri kritikan : Pengkritik hanya memuja atau menyanjung tokoh-tokoh seperti Mohd Yassin Makmur (Pungguk). Member bantuan besar kepada pembaca menikmati karya sastera iii. fungsi kritikan ialah : i. Tun Sri Lanang dan Abdullah Munsy. Pungguk. Tulisan beliau yang pertama dalam majalah „Guru” berjudul „Ulasan Tun Sri Lanang(Bendahara/penulis sejarah Melayu) dan Abdullah Munsyi‟ Pengkritik lain  Muhammad Yusof Ahmad. Dikatakan Muhammad Yassin Makmur (Pena Melayu. Sejarah Perkembangan Kritikan Sastera di Malaysia Sebelum Perang Dunia ke 2 (1935-1941) Merupakan peringkat awal dalam kritikan sastera. . iv. Menghapuskan prasangka buruk terhadap sastera. Kritikan pada masa ini tidak begitu jelas. vi. Bezakan sastera baik dan tidak baik. Untuk menyumbang dan mengembangkan pengetahuan. Pensel Biru) pelopor kritikan sastera. v. Mahanum Haji Razak serta Abdul Kadir Syeikh.

Aminuddin Bakhi tidak lagi memuja pengarang / membuat penilaian tema. menumpukan 2 slogan: 1. Mengkritik novel “ Korban Kesucian” karya Keris Mas Pandangan seorang penuntut tinggi kita tentang sebuah buku Melayu disiarkan dalam utusan Melayu. Ciri-ciri Lebih baik daripada sebelumnya kerana wujudnya pendekatan Aminuddin Bakhi ( formalistik ) „ Korban Kesucian‟ Sudah membuat penilaian terhadap karya ( baik/tak ) Pengkritik asyik berpolemi (berbalah) untuk menegakkan konsep masing2 (fungsi seni) Kritikan disiarkan dalam radio. majalah akhbar dan ceramah. ayat tersebut tidak perlu ditutur oleh seorang isteri Tertubuhnya ASAS 50 (Angkatan Sasterawan 50).Tahap Menjelang Kemerdekaan ( 1949 – 1960 an ) Selepas perang. menegur dan mendidik masyarakat. “Alangkah mesranya pelukan penghabisan itu” Bagi Aminuddin Bakhi. Usman Awang dan ramai lagi. lahir pengkritik seperti Aminuddin Bakhi. . A. Mengkritik tentang kata bual (dialog) yang digunakan dalam novel. Hamzah. gaya bahasa. teknik dan watak. Seni untuk masyarakat ( Asraf )  Apa sahaja yang dibuat adalah untuk membina. Seni untuk Seni ( Hamzah )  Kepuasan kepada pencipta dan pembaca. Aminuddin Bakhi membuat perubahan dengan menilai kesenian dari sudut karya. 2. Asraf. Menggunakan pendekatan formalistik. Samad Said.

Tahap 60an Ramai pengkritik yang muncul ( Yahya Ismail. Kassim Ahmad. Bahazir. Mohd Nor Azam. Hashim Awang. Mohd Affendi Awang ) Lebih berdisiplin (pengkritik berpelajaran tahap tinggi) Yahya Ismail – paling profilik .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->