29 JUNE 2007 Dewan Rakyat: 200 aduan salah laku guru Berita Harian Laporan Magendran Rajagopal dan

Norliza Wasilan 81 kes termasuk jenayah syariah, hutang selesai dalam lima bulan KUALA LUMPUR: Kementerian Pelajaran menerima 200 aduan berhubung pelbagai salah laku guru di seluruh negara sejak Januari lalu hingga 15 Mei tahun ini. Timbalan Menterinya, Datuk Noh Omar, berkata daripada jumlah itu, 81 kes diselesaikan dengan mengenakan tindakan sewajarnya berdasarkan kesalahan. Antara kesalahan ialah tidak hadir bertugas (37 peratus), cabul dan gangguan seksual (17 peratus), terbabit dalam rasuah dan disiasat Badan Pencegah Rasuah (15 peratus), pelanggaran tatakelakuan tidak jujur, tidak amanah dan ingkar perintah (10.5 peratus), penyalahgunaan dadah (9.5 peratus), kecurian (enam peratus), jenayah syariah (tujuh peratus) dan keterhutangan serius (satu peratus). Noh berkata, daripada jumlah itu, 22 guru dibuang kerja, senamuak (22 kes), turun gaji dan lucut hak emolumen (masing-masing 17 kes), diberi amaran (10 kes), selesai secara pentadbiran (lima kes), dibebaskan (empat kes), turun pangkat (dua kes) dan tangguh gaji (satu kes). Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan tambahan Datuk Mat Yasir Kasran (BN-Sabak Bernam) yang ingin mengetahui jumlah guru yang terbabit pelbagai kesalahan dan jenis tindakan.

Mengenai usaha kementerian memartabat profesyen perguruan. ada daerah kurang dan ada yang lebih. kita sedia maklum semua kakitangan. "Ada negeri yang guru lebih. Noh berkata mereka yang enggan mengikut arahan dianggap sebagai ingkar perintah. terutama di Sabah dan Sarawak. Menjawab soalan Datuk Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar (BN-Larut) mengenai guru dari Semenanjung yang menolak untuk mengajar ke kawasan pedalaman. ini mungkin disebabkan kita terlalu mengikut kehendak guru yang mahu kementerian membuat pertimbangan semula berhubung penempatan mereka sebelum ini. Mengenai jumlah guru di sekolah yang tidak seimbang." katanya. Jika guru mempunyai masalah kesihatan dan keselamatan dalam keluarga dan membuat rayuan." katanya. ada yang kurang. 88 pegawai dan kakitangan kementerian dirujuk kepada cawangan itu untuk tujuan kaunseling. oleh itu. termasuk guru adalah penjawat awam yang perlu menurut perintah dan berkhidmat untuk negara. Sesi itu membolehkan mereka membuat penyesuaian diri sebelum dibenarkan menyertai semula sistem organisasi. pihaknya mengguna pakai Program 3P (Perkembangan. "Sehingga 30 April lalu. "Guru tidak mahu bertugas apabila surat bertugas dikeluarkan dianggap ingkar perintah kerana membabitkan arahan bertugas. menerusi Bahagian Sumber Manusia di Cawangan Kaunseling dan Keutuhan. kementerian berkuasa menentukan penempatan guru di sesebuah sekolah untuk mengajar." katanya. kita sedia pertimbangkan. Noh berkata. "Kementerian akan menentukan penempatan mereka kerana lebih tahu keperluan guru. P OS TE D B Y C IV IL S ER V A N T A T 3 :06 P M . Noh berkata. Pencegahan dan Pemulihan) bagi memastikan tahap profesionalisme guru.

lelaki berusia 20-an itu. Bukti itu semakin jelas apabila mata kiri murid itu. 26 April 2007: KOTA BHARU: Akibat tidak tahan menjadi pemuas nafsu gurunya. petang kelmarin. termasuk di sekolah dan rumah suspek. didapati positif dalam ujian air kencing bersama beberapa suspek. dekat Pasir Mas. Pelajar berusia 15 tahun itu mendakwa guru itu beberapa kali mencabul kehormatannya. 8. dipercayai akibat dipukul guru terbabit. Isnin lalu. murid Tahun Enam Sekolah Kebangsaan Lubuk Merbau di sini.Kes berkaitan ‘cikgu ganas’ dilaporkan akhbar sepanjang 2007 26 April 2007: KUALA LUMPUR: Sukar dipercayai apabila seorang guru antara empat lelaki yang ditahan polis bandar raya kerana terbabit dalam penagihan ganja. 6 April 2007: PASIR GUDANG: Beberapa nota ditulis seorang murid tahun dua yang mencurahkan perasaannya selepas dipukul guru Bahasa Melayu bagaikan menjadi bukti ‘penderaan’ di sebuah sekolah rendah di sini. Siti Nur Fatihah Samsudin. berkata perbuatan guru itu tidak boleh diterima kerana menegur menggunakan kaki sehingga menyebabkan anaknya kesakitan. seorang pelajar tingkatan tiga sebuah sekolah di Rantau Panjang. Dalam operasi dijalankan sepasukan anggota Jabatan Narkotik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur. termasuk seorang pengawal keselamatan. 7 April 2007: SIK: Seorang bapa mendakwa anaknya. membuat laporan polis kelmarin. Beliau mendakwa guru itu menendang anaknya dua kali di depan 40 murid lain ketika kelas agama Islam. yang mengajar di sebuah sekolah di Lembah Klang. ditendang guru agamanya kerana bangun dari tempat duduk untuk mengambil kotak pensil yang terjatuh. 50. Abdul Rashid Hussain. mengalami pendarahan beku. Perasaan itu hanya diluahkan menerusi tulisan di kertas selepas . penoreh getah dari Kampung Kuala Beris di sini.

Bagaimanapun. Dia yang hanya mahu dikenali sebagai Man berkata. Ketika itu. menghadapi kemungkinan buta apabila terkena pembaris kayu dilontar seorang guru. kepala lapan murid dalam satu kelas. kira-kira 40 kilometer dari sini. menerima satu hingga dua jahitan di kepala selepas didakwa diketuk dengan kasut tumit tinggi oleh seorang guru wanita.aduannya kepada ibu bapa tidak diendahkan berikutan mereka beranggapan murid itu mungkin melakukan kesalahan di sekolah. mendakwa guru muzik melondehkan seluarnya hingga ke paras lutut di depan teman sekelasnya. Rabu lalu. 26 Februari 2007: KUALA NERANG: Tiga murid tahun empat Sekolah Kebangsaan Padang Sanai dekat sini. berkata guru muzik itu bertindak demikian kemungkinan sebagai hukuman berikutan dia tak membawa buku latihan. Dalam kejadian kira-kira jam 10 pagi itu. hanya tiga murid lelaki terbabit yang mula-mula dipukul guru berkenaan mengalami pendarahan di kepala hingga terpaksa dihantar ke Hospital Kuala Nerang untuk rawatan lanjut. guru itu sepatutnya merujuk kepada ibu bapa pelajar atau anaknya diberi amaran terlebih . 8. termasuk dua perempuan. 10 Januari 2007: GUA MUSANG: Seorang bapa menganggap tindakan guru disiplin sebuah sekolah menengah di sini menggunting kolar baju anak lelakinya kerana didakwa tidak mengikut peraturan pakaian seragam. didakwa diketuk guru wanita berkenaan selepas dikatakan tidak membawa buku latihan Bahasa Inggeris. 14 Januari 2007: DUNGUN: Seorang murid lelaki tahun dua di Jerangau. pelajar tingkatan dua itu mengikuti mata pelajaran Sains berkaitan mata di sebuah sekolah di Pulau Carey di sini. 6 Mac 2007: BANTING: Seorang pelajar yang baru dua jam mendaftar diri pada hari pertama persekolahan di sekolah barunya. sebagai tidak bertamadun dan mengaibkan. semalam. Mohammad Nabill Iman Hakkiem Zulkifli.

Sebelum ini. akhbar melaporkan guru warden wanita Sekolah Menengah Kebangsaan Bawang Assan. . “Tidak dinafikan guru muda sekarang ada yang tidak sabar dan mahukan sesuatu perkara dengan cepat hingga kadang-kadang murid susah nak ikut. guru terbabit dibenarkan kembali bertugas kelmarin dan terlepas daripada dikenakan tindakan disiplin selepas memohon maaf kepada ibu bapa pelajar berkenaan. Tindakan guru berkenaan mendapat liputan meluas apabila Pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah berkenaan. Sibu. selain 60 pelajar yang menghantar petisyen memaafkannya. Bagaimanapun.. Setiausaha Agungnya. sesuatu yang tidak dijangka (jatuhkan hukuman). " KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mahu guru muda tidak terlalu beremosi ketika mengendalikan masalah disiplin membabitkan pelajar hingga cenderung menjatuhkan hukuman di luar jangkaan. merendam 200 pelajar perempuan dalam kolam hampir sejam berikutan seorang daripada mereka enggan mengakui kesalahan membuang tuala wanita dalam mangkuk tandas.” katanya dihubungi semalam.dulu.. Walaupun kebelakangan ini tindakan guru menjatuhkan hukuman luar jangkaan mendapat reaksi pelbagai pihak. Lok Yim Pheng. berkata guru berkenaan perlu profesional apabila menghadapi tekanan membabitkan disiplin pelajar supaya tindakan yang diambil tidak akan menjejaskan profesionalisme perguruan secara keseluruhan. Jimmy Kiu mendedahkan gambar kejadian kepada media. Lok tetap mempertahankan guru secara keseluruhan kerana yang terbabit hanya segelintir. 27. “Kita juga perlu faham kerana kadangkala keadaan persekitaran sekolah boleh mendorong mereka bertindak seperti itu. Wee Yim Pien.

sebanyak 41 keskeruntuhan moral membabitkan guru dilaporkan (Utusan Malaysia. Sebagai sebuahkerjaya keguruan. kaunseling. ibu bapa pelajar. Pendedahan-pendedahan salah laku guru-guru bolehmengakibatkan kewibawaan profesion perguruan tergugat pada mata umum.my/1486/1/JT38E%5B5%5D. perubatan. Hal ini bertentangan dengan peranan dan tatasusila dan kod etika perguruan di Malaysia yangmenyatakan guru perlu mematuhi kod etika perguruan iaitu menjalankan tanggungjawabnya gurukepada pelajar. guru besar menyembunyikan kes-kes disiplin. 2002)Guru perlu mempunyai tatasusila yang tinggi dan berkomitmen menjalankan tugassebagai pendidik yang baik. Lok berkata. gurumenyebarkan ajaran anti kerajaan dan sebagainya yang telah menarik perhatian umum sertamenguji kredibiliti profesion perguruan. guru muda perlu bijak menangani masalah membabitkan pelajar supaya golongan itu tidak menjadi sasaran kecaman. kejuruteraan. perniagaan dan sebagainya.pdf TUGASAN 3 1(a) huraikan satu isu yang melanggar etika profesion perguruan. ia tertakluk kepada pelbagai syarat yang dikenakan seperti kod etika dansebagainya yang bertujuan melahirkan modal insan guru yang berkualiti. Sama ada kita sedar atau tidak. banyak perkembangan dan pembangunan dari pelbagai aspek yang berlakudi sekeliling kita.akauntan. rakan sejawat dan masyarakat dan Negara. perkembangan dan pembangunan yang . Perguruan bermaksud pekerjaan sebagai guru. Media juga turut melaporkan kes-kes lain seperti guru memukul murid.Dewasa ini.com/teophotos/albums/userpics/131_Dasar_dan %20Pelaksanaan_Sistem%20Pendidikan%20Kebangsaan.pdf http://eprints. berketerampilan. Jadi ia adalah salah satu kerjaya (profesion)sebagaimana halnya dengan kerjaya-kerjaya yang lain dalam masyarakat seperti guaman.Bagi mengelakkan kejadian sama berlaku.utm. RUJUK AN http://www. terpujidan dapat menjadi model yang unggul kepada pelajar-pelajarnya (Hasan. 18 September 2008)termasuklah perbuatan sumbang mahram dan bersekedudukan.teo-education. Sepanjang tahun 1995 hingga tahun 2008.

konsep profesional merujuk kepada ciri ± ciri yang terdapat dalam kalangan ahli suatu profesion.15. Antara bidang profesional yang terlibat adalah keguruan.kitalihat hari ini adalah hasil kerjasama ahli masyarakat terutamanya golongan profesional.Isu pertama adalah berkenaan penyalahgunaan masa. sejak kebelakangan ini timbul isu penyalahgunaan masa di kalangan guru disekolah. Apa yang dimaksudkan dengan profesional? Menurut Ornstein dan Levine (1993). Ini terbukti apabila semakin banyak isu mengenai salahlaku guru tersiar di internet dan dada-dada akhbar. Ini bermakna guru adalah seorang yangmendapat latihan yang khusus. kejuruteraan. esei ini akanmembincangkan mengenai dua isu salah laku guru yang melanggar kod etika keguruan iaitu penyalahgunaan masa dan penyalahgunaan wang. Ini sudah tentu akan menganggu gugatmartabat profesion keguruan sebagai suatu profesion yang mulia. Oleh itu. tetapi adalah penting bagi kita untuk membendungisu ini daripada terus menular. iaitu lebih kurang enam jamtidak termasuk aktiviti kokurikulum pada sebelah petang. perubatan. berpengetahuan luas dan pakar dalam bidang yang diceburi sertaada kod etika yang tersendiri. guru tidak menyampaikan isi pengajaran dengan bersungguh-sungguh. Merujuk kepada ciri-ciri yang dinyatakan.30 pagi hingga 1. Di Malaysia.Guru juga adalah seorang yang profesional. Walau bagaimanapun. Antara contoh penyalahgunaan masa di sekolah adalah guru tidak menepati masa memasuki kelas. Memang benar isu penyalahgunaan ini jarang tersiar di media massa kerana ianya lebihmenjurus kepada hal ehwal dalaman sekolah. Sepanjang tempoh ini. guru mengajar tidak mengikut sukatan pelajaran yang telah ditetapkan olehkementerian. Antaraciri-ciri yang telah dinyatakan adalah cekap dan mempunyai pengetahuan yang mendalam dalam bidang yang diceburi dan adanya kod etika yang mengawal tingkah laku ahli. murid ± muriddan guru terlibat secara langsung dalam proses pengajaran dan pembelajaran. perundangan dan lain-lain. guru tidak menepati masa keluar daripada kelas. profesion keguruan pada hari ini dilihat semakin goyah kerana ada segelintir guru yang sanggup melanggar kod etikakeguruan yang telah sedia termaktub. guru menggunakan masa disekolah dengan melakukan kerja yang tidak berkaitan . waktu bagi satu sesi persekolahan yang umum adalah dari pukul 7.

Seterusnya. Masalah ini jika tidak dibendung akan mendatangkan kesan yang amat buruk kepada banyak pihak terutamanya kepada guru sebagai ahli profesional dan murid-murid. guru ± guru akan sedar akankesilapan diri dan tidak akan mengulanginya lagi. maka guru-guru menjadi lebih beraniuntuk masa kerana mereka tidak perlu risau akan akibat daripada tindakan mereka.Merujuk kepada permasalahan yang dinyatakan. Masyarakat juga akan memandang sinis akan profesiaon keguruan dan tidak yakin dengan kebolehan guru dalam mendidik anak-anak mereka. Rakan . dan etika kerja yang lemah. Jika pihak pentadbir tidak mampu. guru melakukan kerja sambilan di malamhari (misalnya mengajar tuisyen. Dengan adanya pemantauan secara berterusan. kurang nilai dalam kehidupan. ber¶chatting¶. pihak pentadbir boleh mengambil tindakan tegas denganmemberikan amaran dan mngenakan tindakan tatatertib kepada guru yang terlibat jika masalahyang dilakukan adalah serius dan berulang. maka bolehlah merujuk guru tersebutkepada kaunselor. Menyedari akan kesan yang akanmenimpa jika permasalahn ini tidak dibendung. berniaga di pasar malam) hingga menjejaskan produktivitinyadalam menyampaikan P&P di siang hari dan banyak lagi. Antara kesan yang bolehdilihat daripada permasalahan ini adalah merosotnya prestasi kerja guru dan pencapaian pelajar di sekolah. Dengan cara ini. Akhirnya. maka semua pihak termasuk pihak pentadbir. pihak pentadbir juga perlu berusaha mngenal pasti dan bersedia memberikan khidmat nasihat kepadaguru yang bermasalah. dan individu itu sendiri perlu memainkan peranan bagi memastikan permasalahanini tidak terus menular dan menjadi semakin teruk. maka individu tersebut mengambil ringan tugas yang telah diamanahkan sehinggakantiada lagi rasa tanggungjawab untuk bersungguh -sungguh dalam mendidik anak bangsa dan apayang penting bagi mereka hanyalah gaji yang bakal diterima pada setiap bulan. Apabila sikapini wujud. Penguatkuasaan yang lemah dankurangnya pemantauan yang dilakukan telah mendorong kepada berlakunya permasalahan ini.Pertama.maka peluang guru untuk menyalahgunakan masa di sekolah adlah terbatas. terdapat dua punca utama kenapamasalah ini boleh berlaku iaitu individu dan pentadbir.Punca seterusnya adalah daripada pihak pentadbir.rakan sejawat.Apabila tiada pemantauan dan penguatkuasaan juga lemah. pihak pentadbir perlulah sentiasa membuat pemantauan dari semasa ke semasaterhadap prestasi kerja guruguru di sekolah. melepak di kantin. kurangkomitmen dalam kerja.dengan pendidikan misalnya melayarifacebook. Pertama. indivdu dalam konteks ini iaituguru mempunyai sikap yang tidak seperti mempunyai sikap malas dan tidak ambil peduli. bergosip.

2008). Pertama adalah berpunca dari individu yang menguruskanwang itu sendiri. Ia juga akan menimbulkan kesedaran untuk berusaha menjadi lebih baik. Seterusnya adalah guru tersebut kurang faham akan prosedur dalam menguruskan wang menyebabkan guru tersebut secara sambil lewa menguruskan wangyang dikutip dan diperuntukkan. Seterusnya. guru perlu bijak dalam memilih kawan yang mampumenjadi teladan agar diri akan lebih terarah untuk mencontohi sifat . individu yang terlibat juga perlu memainkan peranan dalam usaha untuk berubah menjadi lebih baik. Apabila tamak dan kehendak yang tidak kesampaian menguasaidiri. Sejak akhir-akhir ini. Dengan cara ini. guru tersebut biasanya lemah dalam menghayatikod etika profesionnya yang menggariskan batas-batas tatacara pengurusan kejayanya . Antara cara yang boleh dialkukan adalah dengan cara sentiasamuhasabah diri tentang apa yang telah dilakukan. guru juga boleh menyediakan log aktiviti supaya tugas dapatdilaksanakan dengan lebih terancang dan tiada pembaziran masa. guru tidak mengeluarkan resit bagi setiap pembayaran yang dilakukan murid dan banyak lagi Ada beberapasebab kenapa masalah ini berlaku. semakin banyak isu mengenai penyalahgunaan wang di kalangan guru disiarkan dalam media massa.Isu kedua adalah berkenaan penyalahgunaan wang. Akhir sekali.Selain itu. maka guru menjadi gelap mata dan bertindak menggelapkan wang yang telah diamanahkankepadanya. Guruyang menyalahgunakan wang tidak menghayati nilai kejujuran dalam hidup dan lemah imannyauntuk menepis godaan syaitan.sifat yang ideal sebagai seorang guru.Sebagai contoh. melakukan pembelian tanpamengikut tatacara pembelian. guru mengutip yuran khas daripada pelajar tetapi tidak menyerahkannya kepada pihak sekolah dengan tujuan membelanjakan wang tersebut untuk kepentingan diri. Guru yang terlibat dalam penyalahgunaan wang biasanya mempunyai sikaptamak dan ingin hidup mewah. seorang guru telah ditahan oleh pihak berkuasa kerana memalsukan invois dan pesanan kerajaan yang mengandungi butir palsu (Berita Harian. mengemukakan tuntutan perjalanan yang mengandungi butiranyang palsu. Antara contoh lain penyalahgunaan wang yang berlaku di sekolah adalah seperti memaksa murid membeli bukuaktiviti tambahan untuk dapatkan komisyen daripada pengedar. segala kekuatan dankelemahan dapat dikenalpasti dan diperbaiki. Akhir sekali.sejawat juga perlu memainkan peranandalam maenangani masalah ini yang bermasalah memberikan nasihat dan dorongan supaya guruyang terlibat dalam penyalahgunaan masa itu dapat mengubah dirinya. Ini berkait rapat dengan penghayatan nilai murni dan keimanan dalam diri.

Menyedari hakikat ini. pekeliling-pekeliling dan arahan . pihak pentadbir perlumempertingkatkan lagi sistem pemantauan (monitoring) dan susulan yang sedia ada supaya lebih berkesan dan cekap dengan cara sentiasa memeriksa Buku Tunai dan Buku Resit bagimengelakkan daripada berlakunya penyelewengan dan penyalahgunaan wang sekolah.Seterusnya guru besar hendaklah mengambil tindakan segera terhadap segala kelemahan yangdibangkitkan. Pertama. guru perlu bijak dalam memilih kawan yang boleh menjadi teladan dan mampu memberi nasihat agar dapatterus memperbaiki kelemahan diri. Apabila kurangnya pemantauan dan penguatkuasaan juga adalah lemah. guru sebagai penjawat awam perlu berpegang teguh kepada . Masalah ini jika dibiarkan berterusan akan menjurus kepada permasalahan yang lebih besar dan kesannya amatlah buruk. bekerja dengan ikhlas dan tekad menolak rasuah dengantegas. Tidak kurang juga pihak pentadbir yang kurang jelas mengenai prosedur pengurusan perbelanjaan di sekolahyang menyebabkan guru-guru mengambil kesempatan menipu atau memalsukan butirbutir perbelanjaan untuk kepentingan diri.arahan yang diedarkan dari masa kesemasa supaya dapat melaksanakan tugas dengan lebih cekap dan akhir sekali guru besar hendaklah peka terhadap teguran dan nasihat Audit agar dapat mempertingkatkan kualiti pengurusan kewangan di sekolah.Antaranya ialah penguatkuasaan yang lemah dan kurangnya pemantauan yang dijalankan oleh pihak pentadbiran terhadap pengurusan wang di sekolah. Seterusnya.Punca yang kedua mengapa masalah ini boleh berlaku adalah dari pihak pentadbir. menyelia tugas-tugas pungutan sekolah dengan lebih cekap bagi mengelakkan penyelewengan dan penyalahgunaan pendapatan sekolah. membuat penyelidikan yang rapiterhadap guru-guru di bawah jagaan bagi memastikan mereka memahami undang . Guru yang terlibat dalam penyalahgunaanwang perlu sentiasa bermuhasabah diri dan hidup mengikut kemampuan. peraturan kewangan. maka guruguru menjadi lebih berani untuk menggelapkanwang kerana mereka tidak perlu risau akan akibat daripada tindakan yang diambil. Akhir sekali adalah bergantung kepada individu itu sendiri untuk berubah.Rakan sejawat juga memainkan peranan penting dalam membendung masalah ini dengancara memberi nasihat kepada rakan yang menyalahgunakan wang supaya sedar akan kesalahan yang telah dilakukan dan melaporkan kepada pihak pentadbiran tentang kesalahan yang telahdilakukan oleh rakan serta tidak bersubahat dalam menyalahgunakan wang. makalangkah yang sesuai dan berkesan perlu diambil.undang.Secara kesimpulannya.

kodetika yang telah digariskan. Masalah ini adalah salah satu isu yang melanggar etika dalam profesion perguruan. Kebiasaannya.Permasalahan yang timbul ini adalah disebabkan daripada guru itu sendiri dimana guru-gurutidak menerapkan nilai-nilai murni dalam diri mereka sendiri apabila memegang jawatan . Hal ini bertentangan dengan tanggungjawab guru yang sepatutnya tidak menyebarkan sesuatu ajaranyang boleh merosakkan kepentingan pelajar. murid-murid takut untuk melaporkan jenayah yang dilakukan oleh guruini kerana mereka telah diugut oleh guru supaya tidak memberitahu sesiapa akan jenayah yangtelah mereka lakukan. Oleh yang demikian. Isu-isu pelanggaran kod etika keguruan seperti isu penyalahgunaanmasa dan penyalahgunaan wang di sekolah perlu dibendung daripada terus menular kerana ianyamembawa kesan yang buruk terhadap profesion keguruan.Persoalannya sekarang adakah para guru tahu dan mengamalkan etika perguruan yang ada.Jelasnya. Selain ituterdapat kes di mana guru menyebarkan sesuatu yang menjejaskan keselamatan negara. Kita juga sering mendengar di akhbar-akhbar mengenaiisu ini. Gejala ini haruslah dibendung demi menjaga nama baik profesion perguruan di mata masyarakat. Bakal-bakal guru harus mengetahui kodetika profesion perguruan serta mematuhinya demi menjamin martabat profesion perguruandipandang mulia. Ikrar di bawah merupakan satu bentuk penyataan etika secara jelas yang dipersetujui untuk dipatuhioleh guru sekiranya terlibat dalam profesion perguruan. Etika inilah yang menjadi landasan yang perlu diikuti dandihayati oleh para guru di Malaysia. Etika yang dipegang oleh Kementerian Pelajaran Malaysia ialah berlandaskanµTatasusila Profesion Perguruan¶.Isu pada kini yang sering dikaitkan dengan profesion guru ialah masalah pencabulan danrogol terhadap murid di kalangan guru lelaki. Perbuatan terkutuk ini haruslah dipandang serius oleh setiap lapisanmasyarakat supaya profesion perguruan akan lebih terjamin dan mempunyai nama baik. Kejayaan dalam melahirkan guru yang beretika bergantung kepada sejauh mana gurukomited dengan etika perguruan yang telah digariskan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. guru sepatutnya tidak mengambil kesempatan di atas apa yang berlaku terhadap pelajar tetapi sebaliknya membantu mereka menyelesaikan masalah yang dihadapi. pembangunan modal insan dan masadepan anak bangsa. masyarakat atau Negara (Utusan Malaysia. 18September 2008). Etika Profesion Perguruan penting untuk menjadi panduan guru-guru dalam menjalankan tugas mendidik. Penghayatan dan pengamalan etika-etika ini akan memartabatkan lagi kedudukan guru sebagai profesion yang dimuliakan oleh masyarakat sejak dahulu.

1(b) huraikan kesan isu tersebut kepada pembangunan sahsiah guru. berkata perkara seperti itu tidak sepatutnya berlaku kerana guru melindungi pelajar. Selain itu juga. masyarakat.´ katanya.sebagaiseorang guru.Mereka juga menganggap jawatan guru yang dipegangnya itu adalah sekadar unutk mengajar didalam kelas. Profesion guru bukanuntuk disalah guna dengan menganggap ia merupakan satu profesion yang mudah danmenyenangkan. Isu ini merupakan salah satu daripada isu yang melanggar etika profesion perguruandi mana isu ini merupakan satu jenayah berat dan boleh dikenakan hukuman yang berat kepada pesalah yang melakukan jenayah ini. Guru seharusnya memberikan masa depan yang cerah kepada anak didiknya. oleh itu jika terbukti guru terbabit bersalah dia perlu di bawa ke muka pengadilan serta menerima hukuman setimpal atas apa yangdilakukannya terhadap mangsa. Semalam. bukan sebaliknya.Jenayah berat seperti ini akan membentuk satu pandangan negatif terhadap profesion perguruan. . Tanggungjawab dalam membentuk modal insan adalah merangkumi semua aspek kehidupan. Semua golongantermasuk ibu bapa. Justeru itu. Setiausaha Agung KesatuanPerkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP). bukan memberikan jalan yang gelap serta kehancuran kepada anak didik mereka. Lok Yim Peng. Harian Metro melaporkan mengenaitindakan seorang guru tuisyen yang mencabul pelajarnya dengan menyatakan gadis berkenaanakan menjadi pintar sekiranya dia dibenarkan menyentuh serta membelai tubuhnya. kementerian pelajaran serta pihak berkuasa juga bertanggungjawab dalam membendung dan membenteras jenayah ini daripada terus berleluasa dimasa akan datang dan dikalangan guru-guru di Malaysia. jenayah rogol atau pencabulan yang dilakukanoeleh guru terhadap anak murid haruslah dibendung dan dipandang serius.³Kejadian ini amatmemalukan dan sudah melanggar etika profesion perguruan. guru-guru yang bermasalah seperti ini kurangnya pendedahanagama yang kuat serta tidak mempunyai tanggungjawab yang tinggi terhadap anak didik mereka.KUALA LUMPUR: Perlakuan guru yang mencabul pelajar sesuatu yang cukupmemalukan dan mencemarkan martabat profesion perguruan. Guru merupakan satu profesion mendidik dan membentuk modal insan yangcemerlang serta melahirkan satu golongan yang berjaya di masa hadapan.

Selain itu. Selalunya individu yang mempunyai sahsiah yang baik menunjukkan penampilan fizikal yang kemas. Ia juga menggambarkan sifat personaliti unik individu yang membezakan dirinya denganindividu yang lain (Cloninger. Maksud peribadi pula ialah manusia sebagai diri sendiri. fokus pembangunan tersebut merangkumi tingkah laku secara keseluruhan samaada dalaman atau luaran. 2006). perasaan. minat. pembangunansahsiah yang sempurna sebagaimana yang dikehendaki oleh ajaran agama dan nilai-nilai budayadalam masyarakat dengan pembangunan intelektual merupakan kejayaan kepada masyarakat dannegara. sahsiah juga merujuk kepada pembentukan psikologi seseorang individusecara keseluruhan.cita-cita dan nilainilai. Abdul Majid dan Rahil(1995) mendefinisikan sahsiah sebagai perkaitan antara penilaian. dikenalpasti dan diperihalkan (Asmahdan Herman.Pembangunan sahsiah merupakan satu fokus yang begitu penting terutamanya dalamkonteks pendidikan yang melibatkan para pendidik.Pembangunan sahsiah juga membawa makna membina akhlak. Menurut Siti Fatimah (1993). 2008) menyatakan sahsiah adalah organisasidinamik sistem psikofizikal pada seseorang individu yang menentukan tingkah laku danfikirannya yang khusus. kepercayaan. sentimen. Maka. seseorang individu boleh dinilai sahsiahnya. sikap. dapat mengawal perasaan diri. tingkah laku yang boleh diterimaoleh norma dan nilai masyarakat. tingkah lakudevian. sahsiah merujuk kepada sistem tingkah laku individu. Perubahanyang positif akan membentuk individu yang berdikari dengan segala nilai positif yang murni. Ini bererti setiap individu ada cara bertindak yang tersendiri dancara bertindak itu adalah lebih kurang sama dari sehari ke sehari.Pembangunan sahsiah merangkumi penampilan fizikal. Manakala. intelek. 1995). kecerdasan. tingkah laku.Isu yang telah dikupas tersebut iaitu jenayah rogol dan . jasmani. boleh bergaul mesra denganorang lain serta memegang kepada nilai agama sendiri. Pembangunan sahsiah merujuk kepada aspek perubahan pada diri manusiaitu sendiri sama ada perubahan itu ke arah positif atau negatif (Wan Azmi. Ia merupakan satu wadah pengisian dalam kehidupan individu yang melibatkan aspek rohani. Berdasarkan kesemua aspek tersebut.Sahsiah adalah perkataan Bahasa Arab yang membawa maksud keperibadian atau peribadi (Kamus Dewan. 2011). Menurut Abdul Jalil (1998). sosial dan rohani individu. pemikiran. 1992). Ini merangkumi perangai. emosi dan perlakuanmanusia. Sahsiah manusia boleh diperhati. berasa. peribadi dan tingkah laku denganmatlamat menjadikan seseorang itu bertamadun. Allport (dalam Cloninger. intelek dan emosi iaitu selaras dengan matlamat Falsafah PendidikanKebangsaan. sifat-sifat (kelakuan. 1999).Sahsiah atau personaliti adalah corak keseluruhan seseorang individu yang merangkumicara seseorang berfikir. perasaan. bertingkah laku dan berhubung dengan alam sekitarnya (Ee AhMeng. sikap. 2008). penyalahgunaan dadah dan memegang nilai-nilai atau budaya yang bercanggah dengannorma masyarakat. sikap) seseorang yang sudah sebati dengan diri sendiri untuk membentuk watak dirinya. murni dan berdaya maju (Mohd Nasir etal. Namun. individu yang dikatakanmempunyai sahsiah yang bermasalah lebih cenderung kepada masalah disiplin. sikap yang beramah mesra.

Selain daripada itu. Keraguan dan perasaan tidak mempercayai lagi akan profesion perguruan inimenyebabkan timbulnya isu profesion perguruan pada masa sekarang tidak lagi efisien danmenitik beratkan maruah serta tanggungjawab yang tinggi dalamprofesion perguruan. Aspek yang terlibat dan akan mendapat kesanadalah aspek profesion perguruan itu sendiri. Persoalan seperti ini akan memberikan impak yang besar kepada KementerianPelajaran Malaysia sendiri. nama baik serta integriti KementerianPelajaran Malaysia itu sendiri menjadi tercalar dan akan dipandang negatif serta dikecam hebatorang masyarakat. Oleh kerana isu ini dilakukan oleh guru. kepercayaan dan kemuliaan seorang guru itu terpancar jelasdaripada raut wajag seorang guru. dimana guru merupakan individu yang dianggapmulia oleh ibu bapa serta masyarakat. Isu tersebut akan memberikan impak kepada sahsiah guru-guru yang lain dimana keperibadian. Oleh hal yang demikian. masyarakat juga akan memandangserong serta mencurigai apa yang dilakukan oleh guru terhadap anak-anak murid di persekolahan. kesan kepada pembangunan sahsiah guru di mana sahsiah inimerupakan keperibadian. guru tidak lagi dianggapsedemikian kerana isu rogol dan pencabulan ini yang menyebababkan ia nya berlaku pada masasekarang. Selain itu juga. sikap dan tingkah laku guru. ia memberikan kesan kepada Kementerian PelajaranMalaysia kerana mengeluarkan produk (guru) yang tidak lagi mempunyai kriteria yang baik dan jiwa sebagai seorang pendidik.pencabulan yang seringdiperkatakan dan terpapar di ruang akhbar pada masa sekarang memberikan kesan atau impak yang besar serta menyeluruh dalam segala aspek. maka profesion perguruan itu sendiri akan mendapat kesan di mana ibu bapa berasa curiga dan ragu untuk menghantara nak mereka di persekolahan. Ini akan mengakibatkan pembangunan sahsiahguru tidak akan meningkat dan berkembang dari semasa ke semasa kerana anggapan negatif dan pandangan . tetapi pada masa sekarang. keperibadianseorang guru itu boleh disangkalkan. sikap dan tingkah laku yang dilakukan oeleh guru dipersekolahan akan terusdianggap negatif oleh semua lapisan masyarakat. Isu iniakan mencalarkan nama baik guru yang dari dulu lagi profesion ini adalah satu profesion yangmulia.Apabila kita menyebut guru. Apabila isu ini berlaku. Wujud persoalan di kalangan orang awamyang mengambil serius akan jenayah ini dimana mereka bertanyakan bahawa adakahKementeriana Pelajaran Malaysia melahirkan penjenayah atau melahirkan para pendidik yang berwibawa?. Sikap serta tingkah laku guru haruslah sentiasa positif danmenjurus kepada pembangunan dan kejayaan modal insan murid-murid bukannya kepada satusikap yang negatif. Oleh hal yang demikian. Kementerian Pelajaran akan dipersalahkan dan masyarakat sertaorang awam akan menunding jari tepat kepada Kementerian Pelajaran kerana tidak efisien dalammenghasilkan dan membentuk profesion perguruan.

Abd Majid Mohd Isa & Rahil Mahyuddin (1995). Kuala Lumpur: InstitutKefahaman Islam Malaysia. GreatBritain: MPG Books Ltd.Schultz. http://www. (2009 ). S.serong masyarakat serta orang awam terhadap apa sahaja tingkah laku guru yangdilakukan. Theories of personality: Understanding persons (5th Ed. S.). Psikologi pendidikan 1: Pertumbuhan dan perkembangan . (9th ed. T heories of personality .scribd.E. perfesion perguruan tidak lagi menjadi satu profesion yang mulia lagi di masa akan datang. Australia: WadsworthCengage Learning. (2008). Gurudiibaratkan seperti lilin yang membakar dirinya sendiri untuk kejayaan anak didiknya.Simanowitz. Oleh hal yangdemikian.com/doc/62061109/Etika-dalam-profesion-Guru . Johor: Universiti Teknologi Malaysia. Ini akamenjejaskan kejayaan dan pembangunan dalam bidang pendidikan di negara lita. & Pearce. Bodmin. New Jersey:Pearson Education Inc.Siti Fatimah Abdul Rahman (1993). Program pembangunan sahsiah pelajar dan pelaksanaannya di IPT diMalaysia. Apabila steriotaip ini menjadi kebiasaan dan melekat di minda masyarakat. Psikologi perkembangan. Petaling Jaya: Longman.). Personality development : Core concepts in therapy . V.Cloninger. isu pencabulan dan rogol ini haruslah dipenadang seriusa dan dititik beratkan supaya profesion perguruan tidak akan dianggap satu profesion yang tidak efesien seperti dahulu. (2003). P. bukanmenjadi duri dalam daging yang akan memberikan kehancuran dan kemusnahan kepada anak didik mereka RUJUKAN Abdul Jalil Borham (1998). Kuala Lumpur: Fajar Bakti.Ee Ah Meng (1996). Kertas kerja yang dibentangkan di Seminar Pengurusan Asrama PeringkatKebangsaan. Asas-asas masyarakat cemerlang . D & Schultz. Cornwall.

http://www.edu.utem.my/#hl=en&gs_nf=1&pq=statistik%20pelanggaran %20peraturan %20perguruan&cp=0&gs_id=2h&xhr=t&q=pelanggaran+peraturan+perg uruan&pf=p&s .pdf http://www.google.my/praktis_utem/doc/tatatertib.com.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful