29 JUNE 2007 Dewan Rakyat: 200 aduan salah laku guru Berita Harian Laporan Magendran Rajagopal dan

Norliza Wasilan 81 kes termasuk jenayah syariah, hutang selesai dalam lima bulan KUALA LUMPUR: Kementerian Pelajaran menerima 200 aduan berhubung pelbagai salah laku guru di seluruh negara sejak Januari lalu hingga 15 Mei tahun ini. Timbalan Menterinya, Datuk Noh Omar, berkata daripada jumlah itu, 81 kes diselesaikan dengan mengenakan tindakan sewajarnya berdasarkan kesalahan. Antara kesalahan ialah tidak hadir bertugas (37 peratus), cabul dan gangguan seksual (17 peratus), terbabit dalam rasuah dan disiasat Badan Pencegah Rasuah (15 peratus), pelanggaran tatakelakuan tidak jujur, tidak amanah dan ingkar perintah (10.5 peratus), penyalahgunaan dadah (9.5 peratus), kecurian (enam peratus), jenayah syariah (tujuh peratus) dan keterhutangan serius (satu peratus). Noh berkata, daripada jumlah itu, 22 guru dibuang kerja, senamuak (22 kes), turun gaji dan lucut hak emolumen (masing-masing 17 kes), diberi amaran (10 kes), selesai secara pentadbiran (lima kes), dibebaskan (empat kes), turun pangkat (dua kes) dan tangguh gaji (satu kes). Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan tambahan Datuk Mat Yasir Kasran (BN-Sabak Bernam) yang ingin mengetahui jumlah guru yang terbabit pelbagai kesalahan dan jenis tindakan.

Menjawab soalan Datuk Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar (BN-Larut) mengenai guru dari Semenanjung yang menolak untuk mengajar ke kawasan pedalaman. oleh itu. pihaknya mengguna pakai Program 3P (Perkembangan.Mengenai usaha kementerian memartabat profesyen perguruan. Jika guru mempunyai masalah kesihatan dan keselamatan dalam keluarga dan membuat rayuan. ada daerah kurang dan ada yang lebih." katanya. kita sedia pertimbangkan. Noh berkata. "Ada negeri yang guru lebih. 88 pegawai dan kakitangan kementerian dirujuk kepada cawangan itu untuk tujuan kaunseling. "Kementerian akan menentukan penempatan mereka kerana lebih tahu keperluan guru. "Guru tidak mahu bertugas apabila surat bertugas dikeluarkan dianggap ingkar perintah kerana membabitkan arahan bertugas. Noh berkata mereka yang enggan mengikut arahan dianggap sebagai ingkar perintah. Noh berkata. Mengenai jumlah guru di sekolah yang tidak seimbang. ini mungkin disebabkan kita terlalu mengikut kehendak guru yang mahu kementerian membuat pertimbangan semula berhubung penempatan mereka sebelum ini. "Sehingga 30 April lalu." katanya." katanya. terutama di Sabah dan Sarawak. kita sedia maklum semua kakitangan. menerusi Bahagian Sumber Manusia di Cawangan Kaunseling dan Keutuhan. Pencegahan dan Pemulihan) bagi memastikan tahap profesionalisme guru. kementerian berkuasa menentukan penempatan guru di sesebuah sekolah untuk mengajar. ada yang kurang. termasuk guru adalah penjawat awam yang perlu menurut perintah dan berkhidmat untuk negara. P OS TE D B Y C IV IL S ER V A N T A T 3 :06 P M . Sesi itu membolehkan mereka membuat penyesuaian diri sebelum dibenarkan menyertai semula sistem organisasi.

Kes berkaitan ‘cikgu ganas’ dilaporkan akhbar sepanjang 2007 26 April 2007: KUALA LUMPUR: Sukar dipercayai apabila seorang guru antara empat lelaki yang ditahan polis bandar raya kerana terbabit dalam penagihan ganja. yang mengajar di sebuah sekolah di Lembah Klang. ditendang guru agamanya kerana bangun dari tempat duduk untuk mengambil kotak pensil yang terjatuh. termasuk di sekolah dan rumah suspek. mengalami pendarahan beku. Isnin lalu. Bukti itu semakin jelas apabila mata kiri murid itu. Siti Nur Fatihah Samsudin. Beliau mendakwa guru itu menendang anaknya dua kali di depan 40 murid lain ketika kelas agama Islam. 8. berkata perbuatan guru itu tidak boleh diterima kerana menegur menggunakan kaki sehingga menyebabkan anaknya kesakitan. didapati positif dalam ujian air kencing bersama beberapa suspek. petang kelmarin. penoreh getah dari Kampung Kuala Beris di sini. Abdul Rashid Hussain. 6 April 2007: PASIR GUDANG: Beberapa nota ditulis seorang murid tahun dua yang mencurahkan perasaannya selepas dipukul guru Bahasa Melayu bagaikan menjadi bukti ‘penderaan’ di sebuah sekolah rendah di sini. Perasaan itu hanya diluahkan menerusi tulisan di kertas selepas . Pelajar berusia 15 tahun itu mendakwa guru itu beberapa kali mencabul kehormatannya. dekat Pasir Mas. murid Tahun Enam Sekolah Kebangsaan Lubuk Merbau di sini. seorang pelajar tingkatan tiga sebuah sekolah di Rantau Panjang. Dalam operasi dijalankan sepasukan anggota Jabatan Narkotik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur. lelaki berusia 20-an itu. termasuk seorang pengawal keselamatan. membuat laporan polis kelmarin. dipercayai akibat dipukul guru terbabit. 7 April 2007: SIK: Seorang bapa mendakwa anaknya. 26 April 2007: KOTA BHARU: Akibat tidak tahan menjadi pemuas nafsu gurunya. 50.

didakwa diketuk guru wanita berkenaan selepas dikatakan tidak membawa buku latihan Bahasa Inggeris. 8. 10 Januari 2007: GUA MUSANG: Seorang bapa menganggap tindakan guru disiplin sebuah sekolah menengah di sini menggunting kolar baju anak lelakinya kerana didakwa tidak mengikut peraturan pakaian seragam. Bagaimanapun. Rabu lalu. 14 Januari 2007: DUNGUN: Seorang murid lelaki tahun dua di Jerangau. Ketika itu. hanya tiga murid lelaki terbabit yang mula-mula dipukul guru berkenaan mengalami pendarahan di kepala hingga terpaksa dihantar ke Hospital Kuala Nerang untuk rawatan lanjut. menerima satu hingga dua jahitan di kepala selepas didakwa diketuk dengan kasut tumit tinggi oleh seorang guru wanita. guru itu sepatutnya merujuk kepada ibu bapa pelajar atau anaknya diberi amaran terlebih . berkata guru muzik itu bertindak demikian kemungkinan sebagai hukuman berikutan dia tak membawa buku latihan.aduannya kepada ibu bapa tidak diendahkan berikutan mereka beranggapan murid itu mungkin melakukan kesalahan di sekolah. semalam. 6 Mac 2007: BANTING: Seorang pelajar yang baru dua jam mendaftar diri pada hari pertama persekolahan di sekolah barunya. kepala lapan murid dalam satu kelas. mendakwa guru muzik melondehkan seluarnya hingga ke paras lutut di depan teman sekelasnya. pelajar tingkatan dua itu mengikuti mata pelajaran Sains berkaitan mata di sebuah sekolah di Pulau Carey di sini. 26 Februari 2007: KUALA NERANG: Tiga murid tahun empat Sekolah Kebangsaan Padang Sanai dekat sini. Mohammad Nabill Iman Hakkiem Zulkifli. termasuk dua perempuan. Dalam kejadian kira-kira jam 10 pagi itu. sebagai tidak bertamadun dan mengaibkan. Dia yang hanya mahu dikenali sebagai Man berkata. kira-kira 40 kilometer dari sini. menghadapi kemungkinan buta apabila terkena pembaris kayu dilontar seorang guru.

Walaupun kebelakangan ini tindakan guru menjatuhkan hukuman luar jangkaan mendapat reaksi pelbagai pihak. Jimmy Kiu mendedahkan gambar kejadian kepada media. guru terbabit dibenarkan kembali bertugas kelmarin dan terlepas daripada dikenakan tindakan disiplin selepas memohon maaf kepada ibu bapa pelajar berkenaan. sesuatu yang tidak dijangka (jatuhkan hukuman).” katanya dihubungi semalam. Lok tetap mempertahankan guru secara keseluruhan kerana yang terbabit hanya segelintir.. akhbar melaporkan guru warden wanita Sekolah Menengah Kebangsaan Bawang Assan.dulu. 27. . selain 60 pelajar yang menghantar petisyen memaafkannya. " KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mahu guru muda tidak terlalu beremosi ketika mengendalikan masalah disiplin membabitkan pelajar hingga cenderung menjatuhkan hukuman di luar jangkaan. merendam 200 pelajar perempuan dalam kolam hampir sejam berikutan seorang daripada mereka enggan mengakui kesalahan membuang tuala wanita dalam mangkuk tandas. Wee Yim Pien. Bagaimanapun. Setiausaha Agungnya. berkata guru berkenaan perlu profesional apabila menghadapi tekanan membabitkan disiplin pelajar supaya tindakan yang diambil tidak akan menjejaskan profesionalisme perguruan secara keseluruhan. Lok Yim Pheng. “Kita juga perlu faham kerana kadangkala keadaan persekitaran sekolah boleh mendorong mereka bertindak seperti itu. “Tidak dinafikan guru muda sekarang ada yang tidak sabar dan mahukan sesuatu perkara dengan cepat hingga kadang-kadang murid susah nak ikut. Tindakan guru berkenaan mendapat liputan meluas apabila Pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah berkenaan. Sibu. Sebelum ini..

Sama ada kita sedar atau tidak. perubatan. Sebagai sebuahkerjaya keguruan.teo-education.Dewasa ini. Hal ini bertentangan dengan peranan dan tatasusila dan kod etika perguruan di Malaysia yangmenyatakan guru perlu mematuhi kod etika perguruan iaitu menjalankan tanggungjawabnya gurukepada pelajar. kejuruteraan.com/teophotos/albums/userpics/131_Dasar_dan %20Pelaksanaan_Sistem%20Pendidikan%20Kebangsaan. rakan sejawat dan masyarakat dan Negara.my/1486/1/JT38E%5B5%5D. guru besar menyembunyikan kes-kes disiplin.pdf TUGASAN 3 1(a) huraikan satu isu yang melanggar etika profesion perguruan. guru muda perlu bijak menangani masalah membabitkan pelajar supaya golongan itu tidak menjadi sasaran kecaman. berketerampilan. perniagaan dan sebagainya. perkembangan dan pembangunan yang . 18 September 2008)termasuklah perbuatan sumbang mahram dan bersekedudukan. Lok berkata.utm. Pendedahan-pendedahan salah laku guru-guru bolehmengakibatkan kewibawaan profesion perguruan tergugat pada mata umum.akauntan. ia tertakluk kepada pelbagai syarat yang dikenakan seperti kod etika dansebagainya yang bertujuan melahirkan modal insan guru yang berkualiti. sebanyak 41 keskeruntuhan moral membabitkan guru dilaporkan (Utusan Malaysia. terpujidan dapat menjadi model yang unggul kepada pelajar-pelajarnya (Hasan. banyak perkembangan dan pembangunan dari pelbagai aspek yang berlakudi sekeliling kita. Media juga turut melaporkan kes-kes lain seperti guru memukul murid. Sepanjang tahun 1995 hingga tahun 2008. kaunseling.pdf http://eprints. gurumenyebarkan ajaran anti kerajaan dan sebagainya yang telah menarik perhatian umum sertamenguji kredibiliti profesion perguruan. Perguruan bermaksud pekerjaan sebagai guru. 2002)Guru perlu mempunyai tatasusila yang tinggi dan berkomitmen menjalankan tugassebagai pendidik yang baik. ibu bapa pelajar.Bagi mengelakkan kejadian sama berlaku. Jadi ia adalah salah satu kerjaya (profesion)sebagaimana halnya dengan kerjaya-kerjaya yang lain dalam masyarakat seperti guaman. RUJUK AN http://www.

Merujuk kepada ciri-ciri yang dinyatakan. berpengetahuan luas dan pakar dalam bidang yang diceburi sertaada kod etika yang tersendiri. kejuruteraan. Antaraciri-ciri yang telah dinyatakan adalah cekap dan mempunyai pengetahuan yang mendalam dalam bidang yang diceburi dan adanya kod etika yang mengawal tingkah laku ahli. perundangan dan lain-lain. esei ini akanmembincangkan mengenai dua isu salah laku guru yang melanggar kod etika keguruan iaitu penyalahgunaan masa dan penyalahgunaan wang. Walau bagaimanapun. Oleh itu. perubatan.Guru juga adalah seorang yang profesional. waktu bagi satu sesi persekolahan yang umum adalah dari pukul 7. guru tidak menepati masa keluar daripada kelas. murid ± muriddan guru terlibat secara langsung dalam proses pengajaran dan pembelajaran. iaitu lebih kurang enam jamtidak termasuk aktiviti kokurikulum pada sebelah petang. Antara bidang profesional yang terlibat adalah keguruan.kitalihat hari ini adalah hasil kerjasama ahli masyarakat terutamanya golongan profesional. Antara contoh penyalahgunaan masa di sekolah adalah guru tidak menepati masa memasuki kelas.Isu pertama adalah berkenaan penyalahgunaan masa.15. Ini sudah tentu akan menganggu gugatmartabat profesion keguruan sebagai suatu profesion yang mulia. guru menggunakan masa disekolah dengan melakukan kerja yang tidak berkaitan . Memang benar isu penyalahgunaan ini jarang tersiar di media massa kerana ianya lebihmenjurus kepada hal ehwal dalaman sekolah. Di Malaysia. Ini terbukti apabila semakin banyak isu mengenai salahlaku guru tersiar di internet dan dada-dada akhbar. Apa yang dimaksudkan dengan profesional? Menurut Ornstein dan Levine (1993). Ini bermakna guru adalah seorang yangmendapat latihan yang khusus. guru mengajar tidak mengikut sukatan pelajaran yang telah ditetapkan olehkementerian.30 pagi hingga 1. tetapi adalah penting bagi kita untuk membendungisu ini daripada terus menular. Sepanjang tempoh ini. konsep profesional merujuk kepada ciri ± ciri yang terdapat dalam kalangan ahli suatu profesion. guru tidak menyampaikan isi pengajaran dengan bersungguh-sungguh. sejak kebelakangan ini timbul isu penyalahgunaan masa di kalangan guru disekolah. profesion keguruan pada hari ini dilihat semakin goyah kerana ada segelintir guru yang sanggup melanggar kod etikakeguruan yang telah sedia termaktub.

maka bolehlah merujuk guru tersebutkepada kaunselor.Merujuk kepada permasalahan yang dinyatakan. Rakan . melepak di kantin. Penguatkuasaan yang lemah dankurangnya pemantauan yang dilakukan telah mendorong kepada berlakunya permasalahan ini. Menyedari akan kesan yang akanmenimpa jika permasalahn ini tidak dibendung. dan individu itu sendiri perlu memainkan peranan bagi memastikan permasalahanini tidak terus menular dan menjadi semakin teruk. guru melakukan kerja sambilan di malamhari (misalnya mengajar tuisyen. Apabila sikapini wujud. pihak pentadbir boleh mengambil tindakan tegas denganmemberikan amaran dan mngenakan tindakan tatatertib kepada guru yang terlibat jika masalahyang dilakukan adalah serius dan berulang. Antara kesan yang bolehdilihat daripada permasalahan ini adalah merosotnya prestasi kerja guru dan pencapaian pelajar di sekolah. pihak pentadbir perlulah sentiasa membuat pemantauan dari semasa ke semasaterhadap prestasi kerja guruguru di sekolah. bergosip.dengan pendidikan misalnya melayarifacebook. Dengan adanya pemantauan secara berterusan. Jika pihak pentadbir tidak mampu. ber¶chatting¶. pihak pentadbir juga perlu berusaha mngenal pasti dan bersedia memberikan khidmat nasihat kepadaguru yang bermasalah. indivdu dalam konteks ini iaituguru mempunyai sikap yang tidak seperti mempunyai sikap malas dan tidak ambil peduli. maka semua pihak termasuk pihak pentadbir. Masalah ini jika tidak dibendung akan mendatangkan kesan yang amat buruk kepada banyak pihak terutamanya kepada guru sebagai ahli profesional dan murid-murid.Apabila tiada pemantauan dan penguatkuasaan juga lemah. berniaga di pasar malam) hingga menjejaskan produktivitinyadalam menyampaikan P&P di siang hari dan banyak lagi.maka peluang guru untuk menyalahgunakan masa di sekolah adlah terbatas.Pertama. kurang nilai dalam kehidupan. maka individu tersebut mengambil ringan tugas yang telah diamanahkan sehinggakantiada lagi rasa tanggungjawab untuk bersungguh -sungguh dalam mendidik anak bangsa dan apayang penting bagi mereka hanyalah gaji yang bakal diterima pada setiap bulan. Akhirnya. dan etika kerja yang lemah. guru ± guru akan sedar akankesilapan diri dan tidak akan mengulanginya lagi. terdapat dua punca utama kenapamasalah ini boleh berlaku iaitu individu dan pentadbir. Seterusnya.rakan sejawat. maka guru-guru menjadi lebih beraniuntuk masa kerana mereka tidak perlu risau akan akibat daripada tindakan mereka. Masyarakat juga akan memandang sinis akan profesiaon keguruan dan tidak yakin dengan kebolehan guru dalam mendidik anak-anak mereka.Punca seterusnya adalah daripada pihak pentadbir. Pertama. kurangkomitmen dalam kerja. Dengan cara ini.

guru tersebut biasanya lemah dalam menghayatikod etika profesionnya yang menggariskan batas-batas tatacara pengurusan kejayanya .sejawat juga perlu memainkan peranandalam maenangani masalah ini yang bermasalah memberikan nasihat dan dorongan supaya guruyang terlibat dalam penyalahgunaan masa itu dapat mengubah dirinya. guru juga boleh menyediakan log aktiviti supaya tugas dapatdilaksanakan dengan lebih terancang dan tiada pembaziran masa. Pertama adalah berpunca dari individu yang menguruskanwang itu sendiri. Antara cara yang boleh dialkukan adalah dengan cara sentiasamuhasabah diri tentang apa yang telah dilakukan.Sebagai contoh. Sejak akhir-akhir ini.Isu kedua adalah berkenaan penyalahgunaan wang. melakukan pembelian tanpamengikut tatacara pembelian. segala kekuatan dankelemahan dapat dikenalpasti dan diperbaiki. Guru yang terlibat dalam penyalahgunaan wang biasanya mempunyai sikaptamak dan ingin hidup mewah. Ini berkait rapat dengan penghayatan nilai murni dan keimanan dalam diri. guru mengutip yuran khas daripada pelajar tetapi tidak menyerahkannya kepada pihak sekolah dengan tujuan membelanjakan wang tersebut untuk kepentingan diri.sifat yang ideal sebagai seorang guru. Apabila tamak dan kehendak yang tidak kesampaian menguasaidiri. Akhir sekali. Seterusnya. Antara contoh lain penyalahgunaan wang yang berlaku di sekolah adalah seperti memaksa murid membeli bukuaktiviti tambahan untuk dapatkan komisyen daripada pengedar. semakin banyak isu mengenai penyalahgunaan wang di kalangan guru disiarkan dalam media massa. guru tidak mengeluarkan resit bagi setiap pembayaran yang dilakukan murid dan banyak lagi Ada beberapasebab kenapa masalah ini berlaku. 2008). Dengan cara ini. seorang guru telah ditahan oleh pihak berkuasa kerana memalsukan invois dan pesanan kerajaan yang mengandungi butir palsu (Berita Harian. individu yang terlibat juga perlu memainkan peranan dalam usaha untuk berubah menjadi lebih baik. Ia juga akan menimbulkan kesedaran untuk berusaha menjadi lebih baik. Akhir sekali.Selain itu. Seterusnya adalah guru tersebut kurang faham akan prosedur dalam menguruskan wang menyebabkan guru tersebut secara sambil lewa menguruskan wangyang dikutip dan diperuntukkan. Guruyang menyalahgunakan wang tidak menghayati nilai kejujuran dalam hidup dan lemah imannyauntuk menepis godaan syaitan. mengemukakan tuntutan perjalanan yang mengandungi butiranyang palsu. guru perlu bijak dalam memilih kawan yang mampumenjadi teladan agar diri akan lebih terarah untuk mencontohi sifat . maka guru menjadi gelap mata dan bertindak menggelapkan wang yang telah diamanahkankepadanya.

Tidak kurang juga pihak pentadbir yang kurang jelas mengenai prosedur pengurusan perbelanjaan di sekolahyang menyebabkan guru-guru mengambil kesempatan menipu atau memalsukan butirbutir perbelanjaan untuk kepentingan diri.Antaranya ialah penguatkuasaan yang lemah dan kurangnya pemantauan yang dijalankan oleh pihak pentadbiran terhadap pengurusan wang di sekolah. membuat penyelidikan yang rapiterhadap guru-guru di bawah jagaan bagi memastikan mereka memahami undang . peraturan kewangan. Pertama. menyelia tugas-tugas pungutan sekolah dengan lebih cekap bagi mengelakkan penyelewengan dan penyalahgunaan pendapatan sekolah. Menyedari hakikat ini.arahan yang diedarkan dari masa kesemasa supaya dapat melaksanakan tugas dengan lebih cekap dan akhir sekali guru besar hendaklah peka terhadap teguran dan nasihat Audit agar dapat mempertingkatkan kualiti pengurusan kewangan di sekolah. guru sebagai penjawat awam perlu berpegang teguh kepada .Rakan sejawat juga memainkan peranan penting dalam membendung masalah ini dengancara memberi nasihat kepada rakan yang menyalahgunakan wang supaya sedar akan kesalahan yang telah dilakukan dan melaporkan kepada pihak pentadbiran tentang kesalahan yang telahdilakukan oleh rakan serta tidak bersubahat dalam menyalahgunakan wang.Punca yang kedua mengapa masalah ini boleh berlaku adalah dari pihak pentadbir.Secara kesimpulannya. pekeliling-pekeliling dan arahan . Seterusnya. Akhir sekali adalah bergantung kepada individu itu sendiri untuk berubah. bekerja dengan ikhlas dan tekad menolak rasuah dengantegas.Seterusnya guru besar hendaklah mengambil tindakan segera terhadap segala kelemahan yangdibangkitkan. guru perlu bijak dalam memilih kawan yang boleh menjadi teladan dan mampu memberi nasihat agar dapatterus memperbaiki kelemahan diri. maka guruguru menjadi lebih berani untuk menggelapkanwang kerana mereka tidak perlu risau akan akibat daripada tindakan yang diambil. Apabila kurangnya pemantauan dan penguatkuasaan juga adalah lemah. pihak pentadbir perlumempertingkatkan lagi sistem pemantauan (monitoring) dan susulan yang sedia ada supaya lebih berkesan dan cekap dengan cara sentiasa memeriksa Buku Tunai dan Buku Resit bagimengelakkan daripada berlakunya penyelewengan dan penyalahgunaan wang sekolah.undang. makalangkah yang sesuai dan berkesan perlu diambil. Masalah ini jika dibiarkan berterusan akan menjurus kepada permasalahan yang lebih besar dan kesannya amatlah buruk. Guru yang terlibat dalam penyalahgunaanwang perlu sentiasa bermuhasabah diri dan hidup mengikut kemampuan.

Jelasnya. Gejala ini haruslah dibendung demi menjaga nama baik profesion perguruan di mata masyarakat. Etika yang dipegang oleh Kementerian Pelajaran Malaysia ialah berlandaskanµTatasusila Profesion Perguruan¶. murid-murid takut untuk melaporkan jenayah yang dilakukan oleh guruini kerana mereka telah diugut oleh guru supaya tidak memberitahu sesiapa akan jenayah yangtelah mereka lakukan.Permasalahan yang timbul ini adalah disebabkan daripada guru itu sendiri dimana guru-gurutidak menerapkan nilai-nilai murni dalam diri mereka sendiri apabila memegang jawatan . Ikrar di bawah merupakan satu bentuk penyataan etika secara jelas yang dipersetujui untuk dipatuhioleh guru sekiranya terlibat dalam profesion perguruan. Masalah ini adalah salah satu isu yang melanggar etika dalam profesion perguruan. Selain ituterdapat kes di mana guru menyebarkan sesuatu yang menjejaskan keselamatan negara. 18September 2008).Isu pada kini yang sering dikaitkan dengan profesion guru ialah masalah pencabulan danrogol terhadap murid di kalangan guru lelaki. pembangunan modal insan dan masadepan anak bangsa. Kejayaan dalam melahirkan guru yang beretika bergantung kepada sejauh mana gurukomited dengan etika perguruan yang telah digariskan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.Persoalannya sekarang adakah para guru tahu dan mengamalkan etika perguruan yang ada. Kebiasaannya. Penghayatan dan pengamalan etika-etika ini akan memartabatkan lagi kedudukan guru sebagai profesion yang dimuliakan oleh masyarakat sejak dahulu. guru sepatutnya tidak mengambil kesempatan di atas apa yang berlaku terhadap pelajar tetapi sebaliknya membantu mereka menyelesaikan masalah yang dihadapi. Bakal-bakal guru harus mengetahui kodetika profesion perguruan serta mematuhinya demi menjamin martabat profesion perguruandipandang mulia. Etika inilah yang menjadi landasan yang perlu diikuti dandihayati oleh para guru di Malaysia. Oleh yang demikian. Etika Profesion Perguruan penting untuk menjadi panduan guru-guru dalam menjalankan tugas mendidik. masyarakat atau Negara (Utusan Malaysia. Hal ini bertentangan dengan tanggungjawab guru yang sepatutnya tidak menyebarkan sesuatu ajaranyang boleh merosakkan kepentingan pelajar. Isu-isu pelanggaran kod etika keguruan seperti isu penyalahgunaanmasa dan penyalahgunaan wang di sekolah perlu dibendung daripada terus menular kerana ianyamembawa kesan yang buruk terhadap profesion keguruan. Perbuatan terkutuk ini haruslah dipandang serius oleh setiap lapisanmasyarakat supaya profesion perguruan akan lebih terjamin dan mempunyai nama baik. Kita juga sering mendengar di akhbar-akhbar mengenaiisu ini.kodetika yang telah digariskan.

bukan sebaliknya. Semua golongantermasuk ibu bapa. oleh itu jika terbukti guru terbabit bersalah dia perlu di bawa ke muka pengadilan serta menerima hukuman setimpal atas apa yangdilakukannya terhadap mangsa. Guru merupakan satu profesion mendidik dan membentuk modal insan yangcemerlang serta melahirkan satu golongan yang berjaya di masa hadapan. Harian Metro melaporkan mengenaitindakan seorang guru tuisyen yang mencabul pelajarnya dengan menyatakan gadis berkenaanakan menjadi pintar sekiranya dia dibenarkan menyentuh serta membelai tubuhnya. guru-guru yang bermasalah seperti ini kurangnya pendedahanagama yang kuat serta tidak mempunyai tanggungjawab yang tinggi terhadap anak didik mereka. Lok Yim Peng.´ katanya. jenayah rogol atau pencabulan yang dilakukanoeleh guru terhadap anak murid haruslah dibendung dan dipandang serius. Setiausaha Agung KesatuanPerkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP). Isu ini merupakan salah satu daripada isu yang melanggar etika profesion perguruandi mana isu ini merupakan satu jenayah berat dan boleh dikenakan hukuman yang berat kepada pesalah yang melakukan jenayah ini. kementerian pelajaran serta pihak berkuasa juga bertanggungjawab dalam membendung dan membenteras jenayah ini daripada terus berleluasa dimasa akan datang dan dikalangan guru-guru di Malaysia. Profesion guru bukanuntuk disalah guna dengan menganggap ia merupakan satu profesion yang mudah danmenyenangkan. Justeru itu. Selain itu juga. 1(b) huraikan kesan isu tersebut kepada pembangunan sahsiah guru.Mereka juga menganggap jawatan guru yang dipegangnya itu adalah sekadar unutk mengajar didalam kelas.³Kejadian ini amatmemalukan dan sudah melanggar etika profesion perguruan. Guru seharusnya memberikan masa depan yang cerah kepada anak didiknya. Tanggungjawab dalam membentuk modal insan adalah merangkumi semua aspek kehidupan.KUALA LUMPUR: Perlakuan guru yang mencabul pelajar sesuatu yang cukupmemalukan dan mencemarkan martabat profesion perguruan. berkata perkara seperti itu tidak sepatutnya berlaku kerana guru melindungi pelajar.sebagaiseorang guru. . bukan memberikan jalan yang gelap serta kehancuran kepada anak didik mereka. masyarakat. Semalam.Jenayah berat seperti ini akan membentuk satu pandangan negatif terhadap profesion perguruan.

Sahsiah atau personaliti adalah corak keseluruhan seseorang individu yang merangkumicara seseorang berfikir. Sahsiah manusia boleh diperhati. sikap. boleh bergaul mesra denganorang lain serta memegang kepada nilai agama sendiri. intelek. sentimen. perasaan. Manakala.Isu yang telah dikupas tersebut iaitu jenayah rogol dan . sikap) seseorang yang sudah sebati dengan diri sendiri untuk membentuk watak dirinya. Namun. Berdasarkan kesemua aspek tersebut. dapat mengawal perasaan diri. Ini merangkumi perangai. Pembangunan sahsiah merujuk kepada aspek perubahan pada diri manusiaitu sendiri sama ada perubahan itu ke arah positif atau negatif (Wan Azmi. sosial dan rohani individu. individu yang dikatakanmempunyai sahsiah yang bermasalah lebih cenderung kepada masalah disiplin.cita-cita dan nilainilai. kecerdasan. dikenalpasti dan diperihalkan (Asmahdan Herman. peribadi dan tingkah laku denganmatlamat menjadikan seseorang itu bertamadun. Maksud peribadi pula ialah manusia sebagai diri sendiri. Abdul Majid dan Rahil(1995) mendefinisikan sahsiah sebagai perkaitan antara penilaian. Menurut Siti Fatimah (1993). 2008) menyatakan sahsiah adalah organisasidinamik sistem psikofizikal pada seseorang individu yang menentukan tingkah laku danfikirannya yang khusus. Ia merupakan satu wadah pengisian dalam kehidupan individu yang melibatkan aspek rohani. bertingkah laku dan berhubung dengan alam sekitarnya (Ee AhMeng. Maka. Selain itu. emosi dan perlakuanmanusia.Sahsiah adalah perkataan Bahasa Arab yang membawa maksud keperibadian atau peribadi (Kamus Dewan. pembangunansahsiah yang sempurna sebagaimana yang dikehendaki oleh ajaran agama dan nilai-nilai budayadalam masyarakat dengan pembangunan intelektual merupakan kejayaan kepada masyarakat dannegara. intelek dan emosi iaitu selaras dengan matlamat Falsafah PendidikanKebangsaan. 1999). Perubahanyang positif akan membentuk individu yang berdikari dengan segala nilai positif yang murni.Pembangunan sahsiah juga membawa makna membina akhlak. 2011). minat. Ia juga menggambarkan sifat personaliti unik individu yang membezakan dirinya denganindividu yang lain (Cloninger. Allport (dalam Cloninger. 1992). sikap. 2008). sikap yang beramah mesra. murni dan berdaya maju (Mohd Nasir etal.Pembangunan sahsiah merangkumi penampilan fizikal. Ini bererti setiap individu ada cara bertindak yang tersendiri dancara bertindak itu adalah lebih kurang sama dari sehari ke sehari. sahsiah merujuk kepada sistem tingkah laku individu.Pembangunan sahsiah merupakan satu fokus yang begitu penting terutamanya dalamkonteks pendidikan yang melibatkan para pendidik. tingkah laku yang boleh diterimaoleh norma dan nilai masyarakat. Selalunya individu yang mempunyai sahsiah yang baik menunjukkan penampilan fizikal yang kemas. seseorang individu boleh dinilai sahsiahnya. fokus pembangunan tersebut merangkumi tingkah laku secara keseluruhan samaada dalaman atau luaran. sifat-sifat (kelakuan. penyalahgunaan dadah dan memegang nilai-nilai atau budaya yang bercanggah dengannorma masyarakat. jasmani. tingkah laku. pemikiran. 2006). kepercayaan. Menurut Abdul Jalil (1998). perasaan. 1995). berasa. sahsiah juga merujuk kepada pembentukan psikologi seseorang individusecara keseluruhan. tingkah lakudevian.

keperibadianseorang guru itu boleh disangkalkan. dimana guru merupakan individu yang dianggapmulia oleh ibu bapa serta masyarakat. Isu tersebut akan memberikan impak kepada sahsiah guru-guru yang lain dimana keperibadian. Selain daripada itu. Ini akan mengakibatkan pembangunan sahsiahguru tidak akan meningkat dan berkembang dari semasa ke semasa kerana anggapan negatif dan pandangan . Kementerian Pelajaran akan dipersalahkan dan masyarakat sertaorang awam akan menunding jari tepat kepada Kementerian Pelajaran kerana tidak efisien dalammenghasilkan dan membentuk profesion perguruan. Persoalan seperti ini akan memberikan impak yang besar kepada KementerianPelajaran Malaysia sendiri. nama baik serta integriti KementerianPelajaran Malaysia itu sendiri menjadi tercalar dan akan dipandang negatif serta dikecam hebatorang masyarakat. guru tidak lagi dianggapsedemikian kerana isu rogol dan pencabulan ini yang menyebababkan ia nya berlaku pada masasekarang. kepercayaan dan kemuliaan seorang guru itu terpancar jelasdaripada raut wajag seorang guru. Apabila isu ini berlaku. Isu iniakan mencalarkan nama baik guru yang dari dulu lagi profesion ini adalah satu profesion yangmulia.Apabila kita menyebut guru. masyarakat juga akan memandangserong serta mencurigai apa yang dilakukan oleh guru terhadap anak-anak murid di persekolahan. Oleh hal yang demikian. kesan kepada pembangunan sahsiah guru di mana sahsiah inimerupakan keperibadian. ia memberikan kesan kepada Kementerian PelajaranMalaysia kerana mengeluarkan produk (guru) yang tidak lagi mempunyai kriteria yang baik dan jiwa sebagai seorang pendidik. Sikap serta tingkah laku guru haruslah sentiasa positif danmenjurus kepada pembangunan dan kejayaan modal insan murid-murid bukannya kepada satusikap yang negatif. Aspek yang terlibat dan akan mendapat kesanadalah aspek profesion perguruan itu sendiri. Wujud persoalan di kalangan orang awamyang mengambil serius akan jenayah ini dimana mereka bertanyakan bahawa adakahKementeriana Pelajaran Malaysia melahirkan penjenayah atau melahirkan para pendidik yang berwibawa?. Oleh hal yang demikian. Oleh kerana isu ini dilakukan oleh guru. sikap dan tingkah laku guru. tetapi pada masa sekarang. Selain itu juga. sikap dan tingkah laku yang dilakukan oeleh guru dipersekolahan akan terusdianggap negatif oleh semua lapisan masyarakat. Keraguan dan perasaan tidak mempercayai lagi akan profesion perguruan inimenyebabkan timbulnya isu profesion perguruan pada masa sekarang tidak lagi efisien danmenitik beratkan maruah serta tanggungjawab yang tinggi dalamprofesion perguruan.pencabulan yang seringdiperkatakan dan terpapar di ruang akhbar pada masa sekarang memberikan kesan atau impak yang besar serta menyeluruh dalam segala aspek. maka profesion perguruan itu sendiri akan mendapat kesan di mana ibu bapa berasa curiga dan ragu untuk menghantara nak mereka di persekolahan.

Ini akamenjejaskan kejayaan dan pembangunan dalam bidang pendidikan di negara lita. New Jersey:Pearson Education Inc.Schultz.). bukanmenjadi duri dalam daging yang akan memberikan kehancuran dan kemusnahan kepada anak didik mereka RUJUKAN Abdul Jalil Borham (1998).Siti Fatimah Abdul Rahman (1993). Bodmin. V. Asas-asas masyarakat cemerlang .Abd Majid Mohd Isa & Rahil Mahyuddin (1995). T heories of personality . Theories of personality: Understanding persons (5th Ed.Ee Ah Meng (1996).). GreatBritain: MPG Books Ltd. Program pembangunan sahsiah pelajar dan pelaksanaannya di IPT diMalaysia. http://www.com/doc/62061109/Etika-dalam-profesion-Guru .serong masyarakat serta orang awam terhadap apa sahaja tingkah laku guru yangdilakukan. Kuala Lumpur: InstitutKefahaman Islam Malaysia.Simanowitz. S. & Pearce. Psikologi pendidikan 1: Pertumbuhan dan perkembangan .Cloninger.E. Psikologi perkembangan. perfesion perguruan tidak lagi menjadi satu profesion yang mulia lagi di masa akan datang. Apabila steriotaip ini menjadi kebiasaan dan melekat di minda masyarakat.scribd. Petaling Jaya: Longman. P. Kuala Lumpur: Fajar Bakti. Kertas kerja yang dibentangkan di Seminar Pengurusan Asrama PeringkatKebangsaan. isu pencabulan dan rogol ini haruslah dipenadang seriusa dan dititik beratkan supaya profesion perguruan tidak akan dianggap satu profesion yang tidak efesien seperti dahulu. S. (2003). (2009 ). Johor: Universiti Teknologi Malaysia. Cornwall. Gurudiibaratkan seperti lilin yang membakar dirinya sendiri untuk kejayaan anak didiknya. (2008). D & Schultz. Australia: WadsworthCengage Learning. Oleh hal yangdemikian. Personality development : Core concepts in therapy . (9th ed.

my/praktis_utem/doc/tatatertib.http://www.com.utem.pdf http://www.edu.my/#hl=en&gs_nf=1&pq=statistik%20pelanggaran %20peraturan %20perguruan&cp=0&gs_id=2h&xhr=t&q=pelanggaran+peraturan+perg uruan&pf=p&s .google.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful