P. 1
Kes Salah Laku Guru

Kes Salah Laku Guru

5.0

|Views: 2,208|Likes:
Published by Abdul Halim Yunus

More info:

Published by: Abdul Halim Yunus on Aug 15, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/05/2013

pdf

text

original

29 JUNE 2007 Dewan Rakyat: 200 aduan salah laku guru Berita Harian Laporan Magendran Rajagopal dan

Norliza Wasilan 81 kes termasuk jenayah syariah, hutang selesai dalam lima bulan KUALA LUMPUR: Kementerian Pelajaran menerima 200 aduan berhubung pelbagai salah laku guru di seluruh negara sejak Januari lalu hingga 15 Mei tahun ini. Timbalan Menterinya, Datuk Noh Omar, berkata daripada jumlah itu, 81 kes diselesaikan dengan mengenakan tindakan sewajarnya berdasarkan kesalahan. Antara kesalahan ialah tidak hadir bertugas (37 peratus), cabul dan gangguan seksual (17 peratus), terbabit dalam rasuah dan disiasat Badan Pencegah Rasuah (15 peratus), pelanggaran tatakelakuan tidak jujur, tidak amanah dan ingkar perintah (10.5 peratus), penyalahgunaan dadah (9.5 peratus), kecurian (enam peratus), jenayah syariah (tujuh peratus) dan keterhutangan serius (satu peratus). Noh berkata, daripada jumlah itu, 22 guru dibuang kerja, senamuak (22 kes), turun gaji dan lucut hak emolumen (masing-masing 17 kes), diberi amaran (10 kes), selesai secara pentadbiran (lima kes), dibebaskan (empat kes), turun pangkat (dua kes) dan tangguh gaji (satu kes). Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan tambahan Datuk Mat Yasir Kasran (BN-Sabak Bernam) yang ingin mengetahui jumlah guru yang terbabit pelbagai kesalahan dan jenis tindakan.

P OS TE D B Y C IV IL S ER V A N T A T 3 :06 P M . oleh itu. terutama di Sabah dan Sarawak. pihaknya mengguna pakai Program 3P (Perkembangan. "Sehingga 30 April lalu. ada daerah kurang dan ada yang lebih. Pencegahan dan Pemulihan) bagi memastikan tahap profesionalisme guru." katanya. "Guru tidak mahu bertugas apabila surat bertugas dikeluarkan dianggap ingkar perintah kerana membabitkan arahan bertugas. termasuk guru adalah penjawat awam yang perlu menurut perintah dan berkhidmat untuk negara. Noh berkata. menerusi Bahagian Sumber Manusia di Cawangan Kaunseling dan Keutuhan." katanya. kementerian berkuasa menentukan penempatan guru di sesebuah sekolah untuk mengajar. ini mungkin disebabkan kita terlalu mengikut kehendak guru yang mahu kementerian membuat pertimbangan semula berhubung penempatan mereka sebelum ini. kita sedia maklum semua kakitangan. Menjawab soalan Datuk Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar (BN-Larut) mengenai guru dari Semenanjung yang menolak untuk mengajar ke kawasan pedalaman.Mengenai usaha kementerian memartabat profesyen perguruan. Noh berkata. Sesi itu membolehkan mereka membuat penyesuaian diri sebelum dibenarkan menyertai semula sistem organisasi. Mengenai jumlah guru di sekolah yang tidak seimbang. 88 pegawai dan kakitangan kementerian dirujuk kepada cawangan itu untuk tujuan kaunseling. ada yang kurang." katanya. Noh berkata mereka yang enggan mengikut arahan dianggap sebagai ingkar perintah. "Ada negeri yang guru lebih. Jika guru mempunyai masalah kesihatan dan keselamatan dalam keluarga dan membuat rayuan. "Kementerian akan menentukan penempatan mereka kerana lebih tahu keperluan guru. kita sedia pertimbangkan.

Siti Nur Fatihah Samsudin. 6 April 2007: PASIR GUDANG: Beberapa nota ditulis seorang murid tahun dua yang mencurahkan perasaannya selepas dipukul guru Bahasa Melayu bagaikan menjadi bukti ‘penderaan’ di sebuah sekolah rendah di sini. Beliau mendakwa guru itu menendang anaknya dua kali di depan 40 murid lain ketika kelas agama Islam. lelaki berusia 20-an itu. termasuk di sekolah dan rumah suspek. membuat laporan polis kelmarin. dipercayai akibat dipukul guru terbabit. Dalam operasi dijalankan sepasukan anggota Jabatan Narkotik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur. Bukti itu semakin jelas apabila mata kiri murid itu. 7 April 2007: SIK: Seorang bapa mendakwa anaknya. murid Tahun Enam Sekolah Kebangsaan Lubuk Merbau di sini. Pelajar berusia 15 tahun itu mendakwa guru itu beberapa kali mencabul kehormatannya. termasuk seorang pengawal keselamatan. Perasaan itu hanya diluahkan menerusi tulisan di kertas selepas .Kes berkaitan ‘cikgu ganas’ dilaporkan akhbar sepanjang 2007 26 April 2007: KUALA LUMPUR: Sukar dipercayai apabila seorang guru antara empat lelaki yang ditahan polis bandar raya kerana terbabit dalam penagihan ganja. Isnin lalu. berkata perbuatan guru itu tidak boleh diterima kerana menegur menggunakan kaki sehingga menyebabkan anaknya kesakitan. seorang pelajar tingkatan tiga sebuah sekolah di Rantau Panjang. dekat Pasir Mas. Abdul Rashid Hussain. 8. didapati positif dalam ujian air kencing bersama beberapa suspek. 50. ditendang guru agamanya kerana bangun dari tempat duduk untuk mengambil kotak pensil yang terjatuh. mengalami pendarahan beku. penoreh getah dari Kampung Kuala Beris di sini. yang mengajar di sebuah sekolah di Lembah Klang. petang kelmarin. 26 April 2007: KOTA BHARU: Akibat tidak tahan menjadi pemuas nafsu gurunya.

Dalam kejadian kira-kira jam 10 pagi itu. 8. menghadapi kemungkinan buta apabila terkena pembaris kayu dilontar seorang guru. sebagai tidak bertamadun dan mengaibkan. kira-kira 40 kilometer dari sini. didakwa diketuk guru wanita berkenaan selepas dikatakan tidak membawa buku latihan Bahasa Inggeris. Rabu lalu. hanya tiga murid lelaki terbabit yang mula-mula dipukul guru berkenaan mengalami pendarahan di kepala hingga terpaksa dihantar ke Hospital Kuala Nerang untuk rawatan lanjut. 14 Januari 2007: DUNGUN: Seorang murid lelaki tahun dua di Jerangau. termasuk dua perempuan. mendakwa guru muzik melondehkan seluarnya hingga ke paras lutut di depan teman sekelasnya. Bagaimanapun.aduannya kepada ibu bapa tidak diendahkan berikutan mereka beranggapan murid itu mungkin melakukan kesalahan di sekolah. Dia yang hanya mahu dikenali sebagai Man berkata. guru itu sepatutnya merujuk kepada ibu bapa pelajar atau anaknya diberi amaran terlebih . menerima satu hingga dua jahitan di kepala selepas didakwa diketuk dengan kasut tumit tinggi oleh seorang guru wanita. berkata guru muzik itu bertindak demikian kemungkinan sebagai hukuman berikutan dia tak membawa buku latihan. 26 Februari 2007: KUALA NERANG: Tiga murid tahun empat Sekolah Kebangsaan Padang Sanai dekat sini. Ketika itu. semalam. kepala lapan murid dalam satu kelas. 6 Mac 2007: BANTING: Seorang pelajar yang baru dua jam mendaftar diri pada hari pertama persekolahan di sekolah barunya. Mohammad Nabill Iman Hakkiem Zulkifli. 10 Januari 2007: GUA MUSANG: Seorang bapa menganggap tindakan guru disiplin sebuah sekolah menengah di sini menggunting kolar baju anak lelakinya kerana didakwa tidak mengikut peraturan pakaian seragam. pelajar tingkatan dua itu mengikuti mata pelajaran Sains berkaitan mata di sebuah sekolah di Pulau Carey di sini.

" KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mahu guru muda tidak terlalu beremosi ketika mengendalikan masalah disiplin membabitkan pelajar hingga cenderung menjatuhkan hukuman di luar jangkaan. “Kita juga perlu faham kerana kadangkala keadaan persekitaran sekolah boleh mendorong mereka bertindak seperti itu. akhbar melaporkan guru warden wanita Sekolah Menengah Kebangsaan Bawang Assan. sesuatu yang tidak dijangka (jatuhkan hukuman). Sebelum ini.. berkata guru berkenaan perlu profesional apabila menghadapi tekanan membabitkan disiplin pelajar supaya tindakan yang diambil tidak akan menjejaskan profesionalisme perguruan secara keseluruhan. Jimmy Kiu mendedahkan gambar kejadian kepada media. Bagaimanapun. “Tidak dinafikan guru muda sekarang ada yang tidak sabar dan mahukan sesuatu perkara dengan cepat hingga kadang-kadang murid susah nak ikut. Lok Yim Pheng. merendam 200 pelajar perempuan dalam kolam hampir sejam berikutan seorang daripada mereka enggan mengakui kesalahan membuang tuala wanita dalam mangkuk tandas. Lok tetap mempertahankan guru secara keseluruhan kerana yang terbabit hanya segelintir. guru terbabit dibenarkan kembali bertugas kelmarin dan terlepas daripada dikenakan tindakan disiplin selepas memohon maaf kepada ibu bapa pelajar berkenaan.dulu. Setiausaha Agungnya.” katanya dihubungi semalam. . Sibu. Wee Yim Pien.. selain 60 pelajar yang menghantar petisyen memaafkannya. 27. Tindakan guru berkenaan mendapat liputan meluas apabila Pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah berkenaan. Walaupun kebelakangan ini tindakan guru menjatuhkan hukuman luar jangkaan mendapat reaksi pelbagai pihak.

Pendedahan-pendedahan salah laku guru-guru bolehmengakibatkan kewibawaan profesion perguruan tergugat pada mata umum. perniagaan dan sebagainya.pdf http://eprints. ibu bapa pelajar.Dewasa ini. guru besar menyembunyikan kes-kes disiplin. Perguruan bermaksud pekerjaan sebagai guru. sebanyak 41 keskeruntuhan moral membabitkan guru dilaporkan (Utusan Malaysia. kaunseling. berketerampilan. Sama ada kita sedar atau tidak. 18 September 2008)termasuklah perbuatan sumbang mahram dan bersekedudukan. ia tertakluk kepada pelbagai syarat yang dikenakan seperti kod etika dansebagainya yang bertujuan melahirkan modal insan guru yang berkualiti. Hal ini bertentangan dengan peranan dan tatasusila dan kod etika perguruan di Malaysia yangmenyatakan guru perlu mematuhi kod etika perguruan iaitu menjalankan tanggungjawabnya gurukepada pelajar.com/teophotos/albums/userpics/131_Dasar_dan %20Pelaksanaan_Sistem%20Pendidikan%20Kebangsaan. gurumenyebarkan ajaran anti kerajaan dan sebagainya yang telah menarik perhatian umum sertamenguji kredibiliti profesion perguruan. terpujidan dapat menjadi model yang unggul kepada pelajar-pelajarnya (Hasan.pdf TUGASAN 3 1(a) huraikan satu isu yang melanggar etika profesion perguruan.Bagi mengelakkan kejadian sama berlaku. 2002)Guru perlu mempunyai tatasusila yang tinggi dan berkomitmen menjalankan tugassebagai pendidik yang baik.utm. Media juga turut melaporkan kes-kes lain seperti guru memukul murid. kejuruteraan. Jadi ia adalah salah satu kerjaya (profesion)sebagaimana halnya dengan kerjaya-kerjaya yang lain dalam masyarakat seperti guaman. guru muda perlu bijak menangani masalah membabitkan pelajar supaya golongan itu tidak menjadi sasaran kecaman.akauntan. rakan sejawat dan masyarakat dan Negara. Sebagai sebuahkerjaya keguruan. banyak perkembangan dan pembangunan dari pelbagai aspek yang berlakudi sekeliling kita. Sepanjang tahun 1995 hingga tahun 2008. perubatan.my/1486/1/JT38E%5B5%5D. Lok berkata. RUJUK AN http://www. perkembangan dan pembangunan yang .teo-education.

Merujuk kepada ciri-ciri yang dinyatakan. guru mengajar tidak mengikut sukatan pelajaran yang telah ditetapkan olehkementerian.15. berpengetahuan luas dan pakar dalam bidang yang diceburi sertaada kod etika yang tersendiri. esei ini akanmembincangkan mengenai dua isu salah laku guru yang melanggar kod etika keguruan iaitu penyalahgunaan masa dan penyalahgunaan wang. murid ± muriddan guru terlibat secara langsung dalam proses pengajaran dan pembelajaran.Isu pertama adalah berkenaan penyalahgunaan masa. guru menggunakan masa disekolah dengan melakukan kerja yang tidak berkaitan . sejak kebelakangan ini timbul isu penyalahgunaan masa di kalangan guru disekolah. tetapi adalah penting bagi kita untuk membendungisu ini daripada terus menular. waktu bagi satu sesi persekolahan yang umum adalah dari pukul 7. Antara contoh penyalahgunaan masa di sekolah adalah guru tidak menepati masa memasuki kelas. Ini terbukti apabila semakin banyak isu mengenai salahlaku guru tersiar di internet dan dada-dada akhbar. Di Malaysia. guru tidak menepati masa keluar daripada kelas. kejuruteraan. Sepanjang tempoh ini. konsep profesional merujuk kepada ciri ± ciri yang terdapat dalam kalangan ahli suatu profesion. Antara bidang profesional yang terlibat adalah keguruan. perundangan dan lain-lain. Antaraciri-ciri yang telah dinyatakan adalah cekap dan mempunyai pengetahuan yang mendalam dalam bidang yang diceburi dan adanya kod etika yang mengawal tingkah laku ahli. profesion keguruan pada hari ini dilihat semakin goyah kerana ada segelintir guru yang sanggup melanggar kod etikakeguruan yang telah sedia termaktub. Memang benar isu penyalahgunaan ini jarang tersiar di media massa kerana ianya lebihmenjurus kepada hal ehwal dalaman sekolah. Walau bagaimanapun. iaitu lebih kurang enam jamtidak termasuk aktiviti kokurikulum pada sebelah petang. perubatan.Guru juga adalah seorang yang profesional. Ini sudah tentu akan menganggu gugatmartabat profesion keguruan sebagai suatu profesion yang mulia.kitalihat hari ini adalah hasil kerjasama ahli masyarakat terutamanya golongan profesional. Oleh itu.30 pagi hingga 1. guru tidak menyampaikan isi pengajaran dengan bersungguh-sungguh. Apa yang dimaksudkan dengan profesional? Menurut Ornstein dan Levine (1993). Ini bermakna guru adalah seorang yangmendapat latihan yang khusus.

Penguatkuasaan yang lemah dankurangnya pemantauan yang dilakukan telah mendorong kepada berlakunya permasalahan ini. ber¶chatting¶. pihak pentadbir perlulah sentiasa membuat pemantauan dari semasa ke semasaterhadap prestasi kerja guruguru di sekolah. dan etika kerja yang lemah. Menyedari akan kesan yang akanmenimpa jika permasalahn ini tidak dibendung. bergosip. pihak pentadbir boleh mengambil tindakan tegas denganmemberikan amaran dan mngenakan tindakan tatatertib kepada guru yang terlibat jika masalahyang dilakukan adalah serius dan berulang. Rakan . Dengan adanya pemantauan secara berterusan. guru ± guru akan sedar akankesilapan diri dan tidak akan mengulanginya lagi. kurang nilai dalam kehidupan. maka bolehlah merujuk guru tersebutkepada kaunselor. Jika pihak pentadbir tidak mampu.rakan sejawat. maka guru-guru menjadi lebih beraniuntuk masa kerana mereka tidak perlu risau akan akibat daripada tindakan mereka. terdapat dua punca utama kenapamasalah ini boleh berlaku iaitu individu dan pentadbir. berniaga di pasar malam) hingga menjejaskan produktivitinyadalam menyampaikan P&P di siang hari dan banyak lagi.dengan pendidikan misalnya melayarifacebook. maka individu tersebut mengambil ringan tugas yang telah diamanahkan sehinggakantiada lagi rasa tanggungjawab untuk bersungguh -sungguh dalam mendidik anak bangsa dan apayang penting bagi mereka hanyalah gaji yang bakal diterima pada setiap bulan. Pertama. Seterusnya.Punca seterusnya adalah daripada pihak pentadbir. Dengan cara ini. indivdu dalam konteks ini iaituguru mempunyai sikap yang tidak seperti mempunyai sikap malas dan tidak ambil peduli.Pertama.Merujuk kepada permasalahan yang dinyatakan. melepak di kantin. Masalah ini jika tidak dibendung akan mendatangkan kesan yang amat buruk kepada banyak pihak terutamanya kepada guru sebagai ahli profesional dan murid-murid.Apabila tiada pemantauan dan penguatkuasaan juga lemah.maka peluang guru untuk menyalahgunakan masa di sekolah adlah terbatas. kurangkomitmen dalam kerja. Antara kesan yang bolehdilihat daripada permasalahan ini adalah merosotnya prestasi kerja guru dan pencapaian pelajar di sekolah. pihak pentadbir juga perlu berusaha mngenal pasti dan bersedia memberikan khidmat nasihat kepadaguru yang bermasalah. maka semua pihak termasuk pihak pentadbir. guru melakukan kerja sambilan di malamhari (misalnya mengajar tuisyen. dan individu itu sendiri perlu memainkan peranan bagi memastikan permasalahanini tidak terus menular dan menjadi semakin teruk. Akhirnya. Apabila sikapini wujud. Masyarakat juga akan memandang sinis akan profesiaon keguruan dan tidak yakin dengan kebolehan guru dalam mendidik anak-anak mereka.

Sebagai contoh. Akhir sekali. Antara cara yang boleh dialkukan adalah dengan cara sentiasamuhasabah diri tentang apa yang telah dilakukan. 2008). Seterusnya. Guruyang menyalahgunakan wang tidak menghayati nilai kejujuran dalam hidup dan lemah imannyauntuk menepis godaan syaitan. melakukan pembelian tanpamengikut tatacara pembelian. mengemukakan tuntutan perjalanan yang mengandungi butiranyang palsu.sifat yang ideal sebagai seorang guru. Akhir sekali. individu yang terlibat juga perlu memainkan peranan dalam usaha untuk berubah menjadi lebih baik. guru juga boleh menyediakan log aktiviti supaya tugas dapatdilaksanakan dengan lebih terancang dan tiada pembaziran masa. maka guru menjadi gelap mata dan bertindak menggelapkan wang yang telah diamanahkankepadanya.Isu kedua adalah berkenaan penyalahgunaan wang.sejawat juga perlu memainkan peranandalam maenangani masalah ini yang bermasalah memberikan nasihat dan dorongan supaya guruyang terlibat dalam penyalahgunaan masa itu dapat mengubah dirinya. Sejak akhir-akhir ini. guru perlu bijak dalam memilih kawan yang mampumenjadi teladan agar diri akan lebih terarah untuk mencontohi sifat . Pertama adalah berpunca dari individu yang menguruskanwang itu sendiri. segala kekuatan dankelemahan dapat dikenalpasti dan diperbaiki. guru mengutip yuran khas daripada pelajar tetapi tidak menyerahkannya kepada pihak sekolah dengan tujuan membelanjakan wang tersebut untuk kepentingan diri. semakin banyak isu mengenai penyalahgunaan wang di kalangan guru disiarkan dalam media massa. Guru yang terlibat dalam penyalahgunaan wang biasanya mempunyai sikaptamak dan ingin hidup mewah.Selain itu. Ini berkait rapat dengan penghayatan nilai murni dan keimanan dalam diri. Ia juga akan menimbulkan kesedaran untuk berusaha menjadi lebih baik. Antara contoh lain penyalahgunaan wang yang berlaku di sekolah adalah seperti memaksa murid membeli bukuaktiviti tambahan untuk dapatkan komisyen daripada pengedar. seorang guru telah ditahan oleh pihak berkuasa kerana memalsukan invois dan pesanan kerajaan yang mengandungi butir palsu (Berita Harian. Apabila tamak dan kehendak yang tidak kesampaian menguasaidiri. guru tidak mengeluarkan resit bagi setiap pembayaran yang dilakukan murid dan banyak lagi Ada beberapasebab kenapa masalah ini berlaku. Dengan cara ini. guru tersebut biasanya lemah dalam menghayatikod etika profesionnya yang menggariskan batas-batas tatacara pengurusan kejayanya . Seterusnya adalah guru tersebut kurang faham akan prosedur dalam menguruskan wang menyebabkan guru tersebut secara sambil lewa menguruskan wangyang dikutip dan diperuntukkan.

Tidak kurang juga pihak pentadbir yang kurang jelas mengenai prosedur pengurusan perbelanjaan di sekolahyang menyebabkan guru-guru mengambil kesempatan menipu atau memalsukan butirbutir perbelanjaan untuk kepentingan diri. maka guruguru menjadi lebih berani untuk menggelapkanwang kerana mereka tidak perlu risau akan akibat daripada tindakan yang diambil.Seterusnya guru besar hendaklah mengambil tindakan segera terhadap segala kelemahan yangdibangkitkan. membuat penyelidikan yang rapiterhadap guru-guru di bawah jagaan bagi memastikan mereka memahami undang . bekerja dengan ikhlas dan tekad menolak rasuah dengantegas. Menyedari hakikat ini. Masalah ini jika dibiarkan berterusan akan menjurus kepada permasalahan yang lebih besar dan kesannya amatlah buruk.Rakan sejawat juga memainkan peranan penting dalam membendung masalah ini dengancara memberi nasihat kepada rakan yang menyalahgunakan wang supaya sedar akan kesalahan yang telah dilakukan dan melaporkan kepada pihak pentadbiran tentang kesalahan yang telahdilakukan oleh rakan serta tidak bersubahat dalam menyalahgunakan wang. pihak pentadbir perlumempertingkatkan lagi sistem pemantauan (monitoring) dan susulan yang sedia ada supaya lebih berkesan dan cekap dengan cara sentiasa memeriksa Buku Tunai dan Buku Resit bagimengelakkan daripada berlakunya penyelewengan dan penyalahgunaan wang sekolah.Punca yang kedua mengapa masalah ini boleh berlaku adalah dari pihak pentadbir. guru perlu bijak dalam memilih kawan yang boleh menjadi teladan dan mampu memberi nasihat agar dapatterus memperbaiki kelemahan diri. peraturan kewangan. Guru yang terlibat dalam penyalahgunaanwang perlu sentiasa bermuhasabah diri dan hidup mengikut kemampuan. pekeliling-pekeliling dan arahan . menyelia tugas-tugas pungutan sekolah dengan lebih cekap bagi mengelakkan penyelewengan dan penyalahgunaan pendapatan sekolah. Pertama.arahan yang diedarkan dari masa kesemasa supaya dapat melaksanakan tugas dengan lebih cekap dan akhir sekali guru besar hendaklah peka terhadap teguran dan nasihat Audit agar dapat mempertingkatkan kualiti pengurusan kewangan di sekolah.Secara kesimpulannya. guru sebagai penjawat awam perlu berpegang teguh kepada .undang. makalangkah yang sesuai dan berkesan perlu diambil. Apabila kurangnya pemantauan dan penguatkuasaan juga adalah lemah. Akhir sekali adalah bergantung kepada individu itu sendiri untuk berubah. Seterusnya.Antaranya ialah penguatkuasaan yang lemah dan kurangnya pemantauan yang dijalankan oleh pihak pentadbiran terhadap pengurusan wang di sekolah.

masyarakat atau Negara (Utusan Malaysia. Hal ini bertentangan dengan tanggungjawab guru yang sepatutnya tidak menyebarkan sesuatu ajaranyang boleh merosakkan kepentingan pelajar.Persoalannya sekarang adakah para guru tahu dan mengamalkan etika perguruan yang ada. Masalah ini adalah salah satu isu yang melanggar etika dalam profesion perguruan. Perbuatan terkutuk ini haruslah dipandang serius oleh setiap lapisanmasyarakat supaya profesion perguruan akan lebih terjamin dan mempunyai nama baik. Selain ituterdapat kes di mana guru menyebarkan sesuatu yang menjejaskan keselamatan negara. Etika inilah yang menjadi landasan yang perlu diikuti dandihayati oleh para guru di Malaysia. Kejayaan dalam melahirkan guru yang beretika bergantung kepada sejauh mana gurukomited dengan etika perguruan yang telah digariskan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Isu-isu pelanggaran kod etika keguruan seperti isu penyalahgunaanmasa dan penyalahgunaan wang di sekolah perlu dibendung daripada terus menular kerana ianyamembawa kesan yang buruk terhadap profesion keguruan. guru sepatutnya tidak mengambil kesempatan di atas apa yang berlaku terhadap pelajar tetapi sebaliknya membantu mereka menyelesaikan masalah yang dihadapi. Kita juga sering mendengar di akhbar-akhbar mengenaiisu ini. Oleh yang demikian. Kebiasaannya.Jelasnya. Ikrar di bawah merupakan satu bentuk penyataan etika secara jelas yang dipersetujui untuk dipatuhioleh guru sekiranya terlibat dalam profesion perguruan. Etika yang dipegang oleh Kementerian Pelajaran Malaysia ialah berlandaskanµTatasusila Profesion Perguruan¶. Gejala ini haruslah dibendung demi menjaga nama baik profesion perguruan di mata masyarakat.Permasalahan yang timbul ini adalah disebabkan daripada guru itu sendiri dimana guru-gurutidak menerapkan nilai-nilai murni dalam diri mereka sendiri apabila memegang jawatan . 18September 2008). Etika Profesion Perguruan penting untuk menjadi panduan guru-guru dalam menjalankan tugas mendidik. murid-murid takut untuk melaporkan jenayah yang dilakukan oleh guruini kerana mereka telah diugut oleh guru supaya tidak memberitahu sesiapa akan jenayah yangtelah mereka lakukan. Bakal-bakal guru harus mengetahui kodetika profesion perguruan serta mematuhinya demi menjamin martabat profesion perguruandipandang mulia. pembangunan modal insan dan masadepan anak bangsa.Isu pada kini yang sering dikaitkan dengan profesion guru ialah masalah pencabulan danrogol terhadap murid di kalangan guru lelaki. Penghayatan dan pengamalan etika-etika ini akan memartabatkan lagi kedudukan guru sebagai profesion yang dimuliakan oleh masyarakat sejak dahulu.kodetika yang telah digariskan.

sebagaiseorang guru.³Kejadian ini amatmemalukan dan sudah melanggar etika profesion perguruan.KUALA LUMPUR: Perlakuan guru yang mencabul pelajar sesuatu yang cukupmemalukan dan mencemarkan martabat profesion perguruan. Semalam. Guru merupakan satu profesion mendidik dan membentuk modal insan yangcemerlang serta melahirkan satu golongan yang berjaya di masa hadapan. Profesion guru bukanuntuk disalah guna dengan menganggap ia merupakan satu profesion yang mudah danmenyenangkan. Setiausaha Agung KesatuanPerkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP). oleh itu jika terbukti guru terbabit bersalah dia perlu di bawa ke muka pengadilan serta menerima hukuman setimpal atas apa yangdilakukannya terhadap mangsa. Justeru itu. Harian Metro melaporkan mengenaitindakan seorang guru tuisyen yang mencabul pelajarnya dengan menyatakan gadis berkenaanakan menjadi pintar sekiranya dia dibenarkan menyentuh serta membelai tubuhnya. bukan memberikan jalan yang gelap serta kehancuran kepada anak didik mereka. guru-guru yang bermasalah seperti ini kurangnya pendedahanagama yang kuat serta tidak mempunyai tanggungjawab yang tinggi terhadap anak didik mereka. berkata perkara seperti itu tidak sepatutnya berlaku kerana guru melindungi pelajar. . Semua golongantermasuk ibu bapa. bukan sebaliknya. Guru seharusnya memberikan masa depan yang cerah kepada anak didiknya.Mereka juga menganggap jawatan guru yang dipegangnya itu adalah sekadar unutk mengajar didalam kelas. Tanggungjawab dalam membentuk modal insan adalah merangkumi semua aspek kehidupan. Lok Yim Peng. jenayah rogol atau pencabulan yang dilakukanoeleh guru terhadap anak murid haruslah dibendung dan dipandang serius.´ katanya. Selain itu juga. 1(b) huraikan kesan isu tersebut kepada pembangunan sahsiah guru. Isu ini merupakan salah satu daripada isu yang melanggar etika profesion perguruandi mana isu ini merupakan satu jenayah berat dan boleh dikenakan hukuman yang berat kepada pesalah yang melakukan jenayah ini.Jenayah berat seperti ini akan membentuk satu pandangan negatif terhadap profesion perguruan. masyarakat. kementerian pelajaran serta pihak berkuasa juga bertanggungjawab dalam membendung dan membenteras jenayah ini daripada terus berleluasa dimasa akan datang dan dikalangan guru-guru di Malaysia.

1999). Pembangunan sahsiah merujuk kepada aspek perubahan pada diri manusiaitu sendiri sama ada perubahan itu ke arah positif atau negatif (Wan Azmi. Perubahanyang positif akan membentuk individu yang berdikari dengan segala nilai positif yang murni.Sahsiah adalah perkataan Bahasa Arab yang membawa maksud keperibadian atau peribadi (Kamus Dewan. sikap. sosial dan rohani individu.Sahsiah atau personaliti adalah corak keseluruhan seseorang individu yang merangkumicara seseorang berfikir. kecerdasan. Maka. Ia juga menggambarkan sifat personaliti unik individu yang membezakan dirinya denganindividu yang lain (Cloninger. Sahsiah manusia boleh diperhati. Berdasarkan kesemua aspek tersebut. Manakala. jasmani. Ia merupakan satu wadah pengisian dalam kehidupan individu yang melibatkan aspek rohani. 2011). intelek dan emosi iaitu selaras dengan matlamat Falsafah PendidikanKebangsaan. seseorang individu boleh dinilai sahsiahnya. Abdul Majid dan Rahil(1995) mendefinisikan sahsiah sebagai perkaitan antara penilaian. perasaan. 1992). peribadi dan tingkah laku denganmatlamat menjadikan seseorang itu bertamadun. 2008). berasa.Isu yang telah dikupas tersebut iaitu jenayah rogol dan . 2008) menyatakan sahsiah adalah organisasidinamik sistem psikofizikal pada seseorang individu yang menentukan tingkah laku danfikirannya yang khusus. intelek. Selalunya individu yang mempunyai sahsiah yang baik menunjukkan penampilan fizikal yang kemas. minat. tingkah lakudevian. tingkah laku yang boleh diterimaoleh norma dan nilai masyarakat. boleh bergaul mesra denganorang lain serta memegang kepada nilai agama sendiri.cita-cita dan nilainilai. emosi dan perlakuanmanusia. 2006). fokus pembangunan tersebut merangkumi tingkah laku secara keseluruhan samaada dalaman atau luaran. Namun.Pembangunan sahsiah merupakan satu fokus yang begitu penting terutamanya dalamkonteks pendidikan yang melibatkan para pendidik. dapat mengawal perasaan diri. sentimen. Ini merangkumi perangai. pembangunansahsiah yang sempurna sebagaimana yang dikehendaki oleh ajaran agama dan nilai-nilai budayadalam masyarakat dengan pembangunan intelektual merupakan kejayaan kepada masyarakat dannegara. Menurut Abdul Jalil (1998). sahsiah merujuk kepada sistem tingkah laku individu. Maksud peribadi pula ialah manusia sebagai diri sendiri. sikap yang beramah mesra. sahsiah juga merujuk kepada pembentukan psikologi seseorang individusecara keseluruhan. sifat-sifat (kelakuan. penyalahgunaan dadah dan memegang nilai-nilai atau budaya yang bercanggah dengannorma masyarakat. sikap. 1995). kepercayaan. tingkah laku. Selain itu.Pembangunan sahsiah juga membawa makna membina akhlak. dikenalpasti dan diperihalkan (Asmahdan Herman. bertingkah laku dan berhubung dengan alam sekitarnya (Ee AhMeng. individu yang dikatakanmempunyai sahsiah yang bermasalah lebih cenderung kepada masalah disiplin.Pembangunan sahsiah merangkumi penampilan fizikal. murni dan berdaya maju (Mohd Nasir etal. Allport (dalam Cloninger. perasaan. pemikiran. Ini bererti setiap individu ada cara bertindak yang tersendiri dancara bertindak itu adalah lebih kurang sama dari sehari ke sehari. Menurut Siti Fatimah (1993). sikap) seseorang yang sudah sebati dengan diri sendiri untuk membentuk watak dirinya.

nama baik serta integriti KementerianPelajaran Malaysia itu sendiri menjadi tercalar dan akan dipandang negatif serta dikecam hebatorang masyarakat. dimana guru merupakan individu yang dianggapmulia oleh ibu bapa serta masyarakat. Sikap serta tingkah laku guru haruslah sentiasa positif danmenjurus kepada pembangunan dan kejayaan modal insan murid-murid bukannya kepada satusikap yang negatif. Keraguan dan perasaan tidak mempercayai lagi akan profesion perguruan inimenyebabkan timbulnya isu profesion perguruan pada masa sekarang tidak lagi efisien danmenitik beratkan maruah serta tanggungjawab yang tinggi dalamprofesion perguruan. kepercayaan dan kemuliaan seorang guru itu terpancar jelasdaripada raut wajag seorang guru. ia memberikan kesan kepada Kementerian PelajaranMalaysia kerana mengeluarkan produk (guru) yang tidak lagi mempunyai kriteria yang baik dan jiwa sebagai seorang pendidik. Oleh kerana isu ini dilakukan oleh guru. Oleh hal yang demikian. Isu iniakan mencalarkan nama baik guru yang dari dulu lagi profesion ini adalah satu profesion yangmulia. maka profesion perguruan itu sendiri akan mendapat kesan di mana ibu bapa berasa curiga dan ragu untuk menghantara nak mereka di persekolahan. keperibadianseorang guru itu boleh disangkalkan. Selain itu juga. Apabila isu ini berlaku. guru tidak lagi dianggapsedemikian kerana isu rogol dan pencabulan ini yang menyebababkan ia nya berlaku pada masasekarang. Oleh hal yang demikian. Aspek yang terlibat dan akan mendapat kesanadalah aspek profesion perguruan itu sendiri. Kementerian Pelajaran akan dipersalahkan dan masyarakat sertaorang awam akan menunding jari tepat kepada Kementerian Pelajaran kerana tidak efisien dalammenghasilkan dan membentuk profesion perguruan. tetapi pada masa sekarang. sikap dan tingkah laku guru. Ini akan mengakibatkan pembangunan sahsiahguru tidak akan meningkat dan berkembang dari semasa ke semasa kerana anggapan negatif dan pandangan . Persoalan seperti ini akan memberikan impak yang besar kepada KementerianPelajaran Malaysia sendiri. kesan kepada pembangunan sahsiah guru di mana sahsiah inimerupakan keperibadian.pencabulan yang seringdiperkatakan dan terpapar di ruang akhbar pada masa sekarang memberikan kesan atau impak yang besar serta menyeluruh dalam segala aspek.Apabila kita menyebut guru. sikap dan tingkah laku yang dilakukan oeleh guru dipersekolahan akan terusdianggap negatif oleh semua lapisan masyarakat. Isu tersebut akan memberikan impak kepada sahsiah guru-guru yang lain dimana keperibadian. Wujud persoalan di kalangan orang awamyang mengambil serius akan jenayah ini dimana mereka bertanyakan bahawa adakahKementeriana Pelajaran Malaysia melahirkan penjenayah atau melahirkan para pendidik yang berwibawa?. masyarakat juga akan memandangserong serta mencurigai apa yang dilakukan oleh guru terhadap anak-anak murid di persekolahan. Selain daripada itu.

S. Kertas kerja yang dibentangkan di Seminar Pengurusan Asrama PeringkatKebangsaan. Australia: WadsworthCengage Learning. isu pencabulan dan rogol ini haruslah dipenadang seriusa dan dititik beratkan supaya profesion perguruan tidak akan dianggap satu profesion yang tidak efesien seperti dahulu. T heories of personality . Cornwall. Psikologi perkembangan.Siti Fatimah Abdul Rahman (1993).serong masyarakat serta orang awam terhadap apa sahaja tingkah laku guru yangdilakukan. Kuala Lumpur: Fajar Bakti. Program pembangunan sahsiah pelajar dan pelaksanaannya di IPT diMalaysia. Personality development : Core concepts in therapy . & Pearce. http://www. Petaling Jaya: Longman.E.Cloninger. (2009 ).com/doc/62061109/Etika-dalam-profesion-Guru . (9th ed.Abd Majid Mohd Isa & Rahil Mahyuddin (1995).). Bodmin. Oleh hal yangdemikian. Johor: Universiti Teknologi Malaysia. (2003).Schultz. Ini akamenjejaskan kejayaan dan pembangunan dalam bidang pendidikan di negara lita.Simanowitz. Theories of personality: Understanding persons (5th Ed. P.Ee Ah Meng (1996). Asas-asas masyarakat cemerlang . (2008). bukanmenjadi duri dalam daging yang akan memberikan kehancuran dan kemusnahan kepada anak didik mereka RUJUKAN Abdul Jalil Borham (1998).). perfesion perguruan tidak lagi menjadi satu profesion yang mulia lagi di masa akan datang. Gurudiibaratkan seperti lilin yang membakar dirinya sendiri untuk kejayaan anak didiknya. D & Schultz. Apabila steriotaip ini menjadi kebiasaan dan melekat di minda masyarakat. V. Kuala Lumpur: InstitutKefahaman Islam Malaysia. GreatBritain: MPG Books Ltd. New Jersey:Pearson Education Inc. S. Psikologi pendidikan 1: Pertumbuhan dan perkembangan .scribd.

my/#hl=en&gs_nf=1&pq=statistik%20pelanggaran %20peraturan %20perguruan&cp=0&gs_id=2h&xhr=t&q=pelanggaran+peraturan+perg uruan&pf=p&s .google.http://www.pdf http://www.utem.edu.my/praktis_utem/doc/tatatertib.com.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->