P. 1
Kes Salah Laku Guru

Kes Salah Laku Guru

5.0

|Views: 2,169|Likes:
Published by Abdul Halim Yunus

More info:

Published by: Abdul Halim Yunus on Aug 15, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/05/2013

pdf

text

original

29 JUNE 2007 Dewan Rakyat: 200 aduan salah laku guru Berita Harian Laporan Magendran Rajagopal dan

Norliza Wasilan 81 kes termasuk jenayah syariah, hutang selesai dalam lima bulan KUALA LUMPUR: Kementerian Pelajaran menerima 200 aduan berhubung pelbagai salah laku guru di seluruh negara sejak Januari lalu hingga 15 Mei tahun ini. Timbalan Menterinya, Datuk Noh Omar, berkata daripada jumlah itu, 81 kes diselesaikan dengan mengenakan tindakan sewajarnya berdasarkan kesalahan. Antara kesalahan ialah tidak hadir bertugas (37 peratus), cabul dan gangguan seksual (17 peratus), terbabit dalam rasuah dan disiasat Badan Pencegah Rasuah (15 peratus), pelanggaran tatakelakuan tidak jujur, tidak amanah dan ingkar perintah (10.5 peratus), penyalahgunaan dadah (9.5 peratus), kecurian (enam peratus), jenayah syariah (tujuh peratus) dan keterhutangan serius (satu peratus). Noh berkata, daripada jumlah itu, 22 guru dibuang kerja, senamuak (22 kes), turun gaji dan lucut hak emolumen (masing-masing 17 kes), diberi amaran (10 kes), selesai secara pentadbiran (lima kes), dibebaskan (empat kes), turun pangkat (dua kes) dan tangguh gaji (satu kes). Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan tambahan Datuk Mat Yasir Kasran (BN-Sabak Bernam) yang ingin mengetahui jumlah guru yang terbabit pelbagai kesalahan dan jenis tindakan.

kementerian berkuasa menentukan penempatan guru di sesebuah sekolah untuk mengajar. Sesi itu membolehkan mereka membuat penyesuaian diri sebelum dibenarkan menyertai semula sistem organisasi. 88 pegawai dan kakitangan kementerian dirujuk kepada cawangan itu untuk tujuan kaunseling. Pencegahan dan Pemulihan) bagi memastikan tahap profesionalisme guru. terutama di Sabah dan Sarawak.Mengenai usaha kementerian memartabat profesyen perguruan. ini mungkin disebabkan kita terlalu mengikut kehendak guru yang mahu kementerian membuat pertimbangan semula berhubung penempatan mereka sebelum ini." katanya. ada yang kurang." katanya. Noh berkata. "Ada negeri yang guru lebih. Mengenai jumlah guru di sekolah yang tidak seimbang. kita sedia maklum semua kakitangan. Menjawab soalan Datuk Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar (BN-Larut) mengenai guru dari Semenanjung yang menolak untuk mengajar ke kawasan pedalaman. "Guru tidak mahu bertugas apabila surat bertugas dikeluarkan dianggap ingkar perintah kerana membabitkan arahan bertugas. Jika guru mempunyai masalah kesihatan dan keselamatan dalam keluarga dan membuat rayuan. ada daerah kurang dan ada yang lebih. Noh berkata mereka yang enggan mengikut arahan dianggap sebagai ingkar perintah." katanya. "Kementerian akan menentukan penempatan mereka kerana lebih tahu keperluan guru. P OS TE D B Y C IV IL S ER V A N T A T 3 :06 P M . oleh itu. termasuk guru adalah penjawat awam yang perlu menurut perintah dan berkhidmat untuk negara. pihaknya mengguna pakai Program 3P (Perkembangan. Noh berkata. menerusi Bahagian Sumber Manusia di Cawangan Kaunseling dan Keutuhan. "Sehingga 30 April lalu. kita sedia pertimbangkan.

termasuk seorang pengawal keselamatan. Isnin lalu. ditendang guru agamanya kerana bangun dari tempat duduk untuk mengambil kotak pensil yang terjatuh. lelaki berusia 20-an itu. mengalami pendarahan beku. 7 April 2007: SIK: Seorang bapa mendakwa anaknya. 26 April 2007: KOTA BHARU: Akibat tidak tahan menjadi pemuas nafsu gurunya. Dalam operasi dijalankan sepasukan anggota Jabatan Narkotik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur. murid Tahun Enam Sekolah Kebangsaan Lubuk Merbau di sini. Bukti itu semakin jelas apabila mata kiri murid itu. didapati positif dalam ujian air kencing bersama beberapa suspek. 50. dipercayai akibat dipukul guru terbabit. penoreh getah dari Kampung Kuala Beris di sini. Abdul Rashid Hussain. berkata perbuatan guru itu tidak boleh diterima kerana menegur menggunakan kaki sehingga menyebabkan anaknya kesakitan. dekat Pasir Mas. membuat laporan polis kelmarin.Kes berkaitan ‘cikgu ganas’ dilaporkan akhbar sepanjang 2007 26 April 2007: KUALA LUMPUR: Sukar dipercayai apabila seorang guru antara empat lelaki yang ditahan polis bandar raya kerana terbabit dalam penagihan ganja. yang mengajar di sebuah sekolah di Lembah Klang. seorang pelajar tingkatan tiga sebuah sekolah di Rantau Panjang. 8. termasuk di sekolah dan rumah suspek. Siti Nur Fatihah Samsudin. Perasaan itu hanya diluahkan menerusi tulisan di kertas selepas . 6 April 2007: PASIR GUDANG: Beberapa nota ditulis seorang murid tahun dua yang mencurahkan perasaannya selepas dipukul guru Bahasa Melayu bagaikan menjadi bukti ‘penderaan’ di sebuah sekolah rendah di sini. petang kelmarin. Pelajar berusia 15 tahun itu mendakwa guru itu beberapa kali mencabul kehormatannya. Beliau mendakwa guru itu menendang anaknya dua kali di depan 40 murid lain ketika kelas agama Islam.

Mohammad Nabill Iman Hakkiem Zulkifli. 6 Mac 2007: BANTING: Seorang pelajar yang baru dua jam mendaftar diri pada hari pertama persekolahan di sekolah barunya. guru itu sepatutnya merujuk kepada ibu bapa pelajar atau anaknya diberi amaran terlebih .aduannya kepada ibu bapa tidak diendahkan berikutan mereka beranggapan murid itu mungkin melakukan kesalahan di sekolah. kira-kira 40 kilometer dari sini. 14 Januari 2007: DUNGUN: Seorang murid lelaki tahun dua di Jerangau. Dia yang hanya mahu dikenali sebagai Man berkata. Dalam kejadian kira-kira jam 10 pagi itu. menghadapi kemungkinan buta apabila terkena pembaris kayu dilontar seorang guru. Bagaimanapun. Rabu lalu. berkata guru muzik itu bertindak demikian kemungkinan sebagai hukuman berikutan dia tak membawa buku latihan. termasuk dua perempuan. Ketika itu. menerima satu hingga dua jahitan di kepala selepas didakwa diketuk dengan kasut tumit tinggi oleh seorang guru wanita. hanya tiga murid lelaki terbabit yang mula-mula dipukul guru berkenaan mengalami pendarahan di kepala hingga terpaksa dihantar ke Hospital Kuala Nerang untuk rawatan lanjut. pelajar tingkatan dua itu mengikuti mata pelajaran Sains berkaitan mata di sebuah sekolah di Pulau Carey di sini. kepala lapan murid dalam satu kelas. 8. didakwa diketuk guru wanita berkenaan selepas dikatakan tidak membawa buku latihan Bahasa Inggeris. 10 Januari 2007: GUA MUSANG: Seorang bapa menganggap tindakan guru disiplin sebuah sekolah menengah di sini menggunting kolar baju anak lelakinya kerana didakwa tidak mengikut peraturan pakaian seragam. 26 Februari 2007: KUALA NERANG: Tiga murid tahun empat Sekolah Kebangsaan Padang Sanai dekat sini. sebagai tidak bertamadun dan mengaibkan. mendakwa guru muzik melondehkan seluarnya hingga ke paras lutut di depan teman sekelasnya. semalam.

guru terbabit dibenarkan kembali bertugas kelmarin dan terlepas daripada dikenakan tindakan disiplin selepas memohon maaf kepada ibu bapa pelajar berkenaan. " KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mahu guru muda tidak terlalu beremosi ketika mengendalikan masalah disiplin membabitkan pelajar hingga cenderung menjatuhkan hukuman di luar jangkaan. Wee Yim Pien. “Kita juga perlu faham kerana kadangkala keadaan persekitaran sekolah boleh mendorong mereka bertindak seperti itu. merendam 200 pelajar perempuan dalam kolam hampir sejam berikutan seorang daripada mereka enggan mengakui kesalahan membuang tuala wanita dalam mangkuk tandas. Setiausaha Agungnya. “Tidak dinafikan guru muda sekarang ada yang tidak sabar dan mahukan sesuatu perkara dengan cepat hingga kadang-kadang murid susah nak ikut. berkata guru berkenaan perlu profesional apabila menghadapi tekanan membabitkan disiplin pelajar supaya tindakan yang diambil tidak akan menjejaskan profesionalisme perguruan secara keseluruhan. Sebelum ini.. selain 60 pelajar yang menghantar petisyen memaafkannya. . Tindakan guru berkenaan mendapat liputan meluas apabila Pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah berkenaan. Jimmy Kiu mendedahkan gambar kejadian kepada media. 27. Lok tetap mempertahankan guru secara keseluruhan kerana yang terbabit hanya segelintir. Lok Yim Pheng.” katanya dihubungi semalam. sesuatu yang tidak dijangka (jatuhkan hukuman). Sibu. Bagaimanapun. akhbar melaporkan guru warden wanita Sekolah Menengah Kebangsaan Bawang Assan..dulu. Walaupun kebelakangan ini tindakan guru menjatuhkan hukuman luar jangkaan mendapat reaksi pelbagai pihak.

pdf http://eprints. Perguruan bermaksud pekerjaan sebagai guru. guru muda perlu bijak menangani masalah membabitkan pelajar supaya golongan itu tidak menjadi sasaran kecaman. RUJUK AN http://www. ia tertakluk kepada pelbagai syarat yang dikenakan seperti kod etika dansebagainya yang bertujuan melahirkan modal insan guru yang berkualiti. berketerampilan. guru besar menyembunyikan kes-kes disiplin. Pendedahan-pendedahan salah laku guru-guru bolehmengakibatkan kewibawaan profesion perguruan tergugat pada mata umum.my/1486/1/JT38E%5B5%5D.Dewasa ini.teo-education. 2002)Guru perlu mempunyai tatasusila yang tinggi dan berkomitmen menjalankan tugassebagai pendidik yang baik. Jadi ia adalah salah satu kerjaya (profesion)sebagaimana halnya dengan kerjaya-kerjaya yang lain dalam masyarakat seperti guaman. Media juga turut melaporkan kes-kes lain seperti guru memukul murid. 18 September 2008)termasuklah perbuatan sumbang mahram dan bersekedudukan.utm. kaunseling. terpujidan dapat menjadi model yang unggul kepada pelajar-pelajarnya (Hasan.akauntan. perkembangan dan pembangunan yang . perniagaan dan sebagainya.Bagi mengelakkan kejadian sama berlaku. Sama ada kita sedar atau tidak. rakan sejawat dan masyarakat dan Negara. perubatan.pdf TUGASAN 3 1(a) huraikan satu isu yang melanggar etika profesion perguruan. banyak perkembangan dan pembangunan dari pelbagai aspek yang berlakudi sekeliling kita. Sebagai sebuahkerjaya keguruan. sebanyak 41 keskeruntuhan moral membabitkan guru dilaporkan (Utusan Malaysia. kejuruteraan. ibu bapa pelajar. Lok berkata.com/teophotos/albums/userpics/131_Dasar_dan %20Pelaksanaan_Sistem%20Pendidikan%20Kebangsaan. gurumenyebarkan ajaran anti kerajaan dan sebagainya yang telah menarik perhatian umum sertamenguji kredibiliti profesion perguruan. Sepanjang tahun 1995 hingga tahun 2008. Hal ini bertentangan dengan peranan dan tatasusila dan kod etika perguruan di Malaysia yangmenyatakan guru perlu mematuhi kod etika perguruan iaitu menjalankan tanggungjawabnya gurukepada pelajar.

perundangan dan lain-lain. Oleh itu. Memang benar isu penyalahgunaan ini jarang tersiar di media massa kerana ianya lebihmenjurus kepada hal ehwal dalaman sekolah. Ini sudah tentu akan menganggu gugatmartabat profesion keguruan sebagai suatu profesion yang mulia. murid ± muriddan guru terlibat secara langsung dalam proses pengajaran dan pembelajaran. berpengetahuan luas dan pakar dalam bidang yang diceburi sertaada kod etika yang tersendiri. guru menggunakan masa disekolah dengan melakukan kerja yang tidak berkaitan .Guru juga adalah seorang yang profesional. kejuruteraan. waktu bagi satu sesi persekolahan yang umum adalah dari pukul 7. Antara contoh penyalahgunaan masa di sekolah adalah guru tidak menepati masa memasuki kelas.30 pagi hingga 1. Ini bermakna guru adalah seorang yangmendapat latihan yang khusus. Sepanjang tempoh ini. sejak kebelakangan ini timbul isu penyalahgunaan masa di kalangan guru disekolah. Merujuk kepada ciri-ciri yang dinyatakan. tetapi adalah penting bagi kita untuk membendungisu ini daripada terus menular. guru tidak menyampaikan isi pengajaran dengan bersungguh-sungguh. guru mengajar tidak mengikut sukatan pelajaran yang telah ditetapkan olehkementerian. Antara bidang profesional yang terlibat adalah keguruan. Ini terbukti apabila semakin banyak isu mengenai salahlaku guru tersiar di internet dan dada-dada akhbar. guru tidak menepati masa keluar daripada kelas. Walau bagaimanapun.15.kitalihat hari ini adalah hasil kerjasama ahli masyarakat terutamanya golongan profesional. konsep profesional merujuk kepada ciri ± ciri yang terdapat dalam kalangan ahli suatu profesion. esei ini akanmembincangkan mengenai dua isu salah laku guru yang melanggar kod etika keguruan iaitu penyalahgunaan masa dan penyalahgunaan wang.Isu pertama adalah berkenaan penyalahgunaan masa. iaitu lebih kurang enam jamtidak termasuk aktiviti kokurikulum pada sebelah petang. perubatan. Di Malaysia. Apa yang dimaksudkan dengan profesional? Menurut Ornstein dan Levine (1993). Antaraciri-ciri yang telah dinyatakan adalah cekap dan mempunyai pengetahuan yang mendalam dalam bidang yang diceburi dan adanya kod etika yang mengawal tingkah laku ahli. profesion keguruan pada hari ini dilihat semakin goyah kerana ada segelintir guru yang sanggup melanggar kod etikakeguruan yang telah sedia termaktub.

Seterusnya.rakan sejawat. guru melakukan kerja sambilan di malamhari (misalnya mengajar tuisyen. Penguatkuasaan yang lemah dankurangnya pemantauan yang dilakukan telah mendorong kepada berlakunya permasalahan ini. Menyedari akan kesan yang akanmenimpa jika permasalahn ini tidak dibendung. Akhirnya. kurang nilai dalam kehidupan.Pertama. guru ± guru akan sedar akankesilapan diri dan tidak akan mengulanginya lagi. Dengan adanya pemantauan secara berterusan. maka individu tersebut mengambil ringan tugas yang telah diamanahkan sehinggakantiada lagi rasa tanggungjawab untuk bersungguh -sungguh dalam mendidik anak bangsa dan apayang penting bagi mereka hanyalah gaji yang bakal diterima pada setiap bulan. maka bolehlah merujuk guru tersebutkepada kaunselor. Antara kesan yang bolehdilihat daripada permasalahan ini adalah merosotnya prestasi kerja guru dan pencapaian pelajar di sekolah. Pertama. berniaga di pasar malam) hingga menjejaskan produktivitinyadalam menyampaikan P&P di siang hari dan banyak lagi. Jika pihak pentadbir tidak mampu. kurangkomitmen dalam kerja. maka semua pihak termasuk pihak pentadbir. dan individu itu sendiri perlu memainkan peranan bagi memastikan permasalahanini tidak terus menular dan menjadi semakin teruk. Dengan cara ini. bergosip. pihak pentadbir boleh mengambil tindakan tegas denganmemberikan amaran dan mngenakan tindakan tatatertib kepada guru yang terlibat jika masalahyang dilakukan adalah serius dan berulang.Apabila tiada pemantauan dan penguatkuasaan juga lemah. Masalah ini jika tidak dibendung akan mendatangkan kesan yang amat buruk kepada banyak pihak terutamanya kepada guru sebagai ahli profesional dan murid-murid.dengan pendidikan misalnya melayarifacebook. pihak pentadbir perlulah sentiasa membuat pemantauan dari semasa ke semasaterhadap prestasi kerja guruguru di sekolah. ber¶chatting¶.Punca seterusnya adalah daripada pihak pentadbir.Merujuk kepada permasalahan yang dinyatakan. terdapat dua punca utama kenapamasalah ini boleh berlaku iaitu individu dan pentadbir.maka peluang guru untuk menyalahgunakan masa di sekolah adlah terbatas. pihak pentadbir juga perlu berusaha mngenal pasti dan bersedia memberikan khidmat nasihat kepadaguru yang bermasalah. indivdu dalam konteks ini iaituguru mempunyai sikap yang tidak seperti mempunyai sikap malas dan tidak ambil peduli. maka guru-guru menjadi lebih beraniuntuk masa kerana mereka tidak perlu risau akan akibat daripada tindakan mereka. melepak di kantin. Apabila sikapini wujud. Rakan . dan etika kerja yang lemah. Masyarakat juga akan memandang sinis akan profesiaon keguruan dan tidak yakin dengan kebolehan guru dalam mendidik anak-anak mereka.

sejawat juga perlu memainkan peranandalam maenangani masalah ini yang bermasalah memberikan nasihat dan dorongan supaya guruyang terlibat dalam penyalahgunaan masa itu dapat mengubah dirinya. Antara cara yang boleh dialkukan adalah dengan cara sentiasamuhasabah diri tentang apa yang telah dilakukan. guru perlu bijak dalam memilih kawan yang mampumenjadi teladan agar diri akan lebih terarah untuk mencontohi sifat . semakin banyak isu mengenai penyalahgunaan wang di kalangan guru disiarkan dalam media massa. mengemukakan tuntutan perjalanan yang mengandungi butiranyang palsu. Guruyang menyalahgunakan wang tidak menghayati nilai kejujuran dalam hidup dan lemah imannyauntuk menepis godaan syaitan. Akhir sekali. guru tersebut biasanya lemah dalam menghayatikod etika profesionnya yang menggariskan batas-batas tatacara pengurusan kejayanya . Seterusnya adalah guru tersebut kurang faham akan prosedur dalam menguruskan wang menyebabkan guru tersebut secara sambil lewa menguruskan wangyang dikutip dan diperuntukkan. Ia juga akan menimbulkan kesedaran untuk berusaha menjadi lebih baik. Sejak akhir-akhir ini. segala kekuatan dankelemahan dapat dikenalpasti dan diperbaiki. seorang guru telah ditahan oleh pihak berkuasa kerana memalsukan invois dan pesanan kerajaan yang mengandungi butir palsu (Berita Harian.Sebagai contoh. Ini berkait rapat dengan penghayatan nilai murni dan keimanan dalam diri. guru tidak mengeluarkan resit bagi setiap pembayaran yang dilakukan murid dan banyak lagi Ada beberapasebab kenapa masalah ini berlaku. Akhir sekali. guru mengutip yuran khas daripada pelajar tetapi tidak menyerahkannya kepada pihak sekolah dengan tujuan membelanjakan wang tersebut untuk kepentingan diri.Selain itu.sifat yang ideal sebagai seorang guru. maka guru menjadi gelap mata dan bertindak menggelapkan wang yang telah diamanahkankepadanya. Seterusnya. melakukan pembelian tanpamengikut tatacara pembelian. Pertama adalah berpunca dari individu yang menguruskanwang itu sendiri. Antara contoh lain penyalahgunaan wang yang berlaku di sekolah adalah seperti memaksa murid membeli bukuaktiviti tambahan untuk dapatkan komisyen daripada pengedar. guru juga boleh menyediakan log aktiviti supaya tugas dapatdilaksanakan dengan lebih terancang dan tiada pembaziran masa. Apabila tamak dan kehendak yang tidak kesampaian menguasaidiri. individu yang terlibat juga perlu memainkan peranan dalam usaha untuk berubah menjadi lebih baik. Dengan cara ini. Guru yang terlibat dalam penyalahgunaan wang biasanya mempunyai sikaptamak dan ingin hidup mewah.Isu kedua adalah berkenaan penyalahgunaan wang. 2008).

Rakan sejawat juga memainkan peranan penting dalam membendung masalah ini dengancara memberi nasihat kepada rakan yang menyalahgunakan wang supaya sedar akan kesalahan yang telah dilakukan dan melaporkan kepada pihak pentadbiran tentang kesalahan yang telahdilakukan oleh rakan serta tidak bersubahat dalam menyalahgunakan wang. bekerja dengan ikhlas dan tekad menolak rasuah dengantegas. pekeliling-pekeliling dan arahan .Seterusnya guru besar hendaklah mengambil tindakan segera terhadap segala kelemahan yangdibangkitkan. pihak pentadbir perlumempertingkatkan lagi sistem pemantauan (monitoring) dan susulan yang sedia ada supaya lebih berkesan dan cekap dengan cara sentiasa memeriksa Buku Tunai dan Buku Resit bagimengelakkan daripada berlakunya penyelewengan dan penyalahgunaan wang sekolah.Punca yang kedua mengapa masalah ini boleh berlaku adalah dari pihak pentadbir. maka guruguru menjadi lebih berani untuk menggelapkanwang kerana mereka tidak perlu risau akan akibat daripada tindakan yang diambil.Antaranya ialah penguatkuasaan yang lemah dan kurangnya pemantauan yang dijalankan oleh pihak pentadbiran terhadap pengurusan wang di sekolah. makalangkah yang sesuai dan berkesan perlu diambil.Secara kesimpulannya. Pertama. guru sebagai penjawat awam perlu berpegang teguh kepada . Akhir sekali adalah bergantung kepada individu itu sendiri untuk berubah.arahan yang diedarkan dari masa kesemasa supaya dapat melaksanakan tugas dengan lebih cekap dan akhir sekali guru besar hendaklah peka terhadap teguran dan nasihat Audit agar dapat mempertingkatkan kualiti pengurusan kewangan di sekolah. Apabila kurangnya pemantauan dan penguatkuasaan juga adalah lemah. Tidak kurang juga pihak pentadbir yang kurang jelas mengenai prosedur pengurusan perbelanjaan di sekolahyang menyebabkan guru-guru mengambil kesempatan menipu atau memalsukan butirbutir perbelanjaan untuk kepentingan diri.undang. menyelia tugas-tugas pungutan sekolah dengan lebih cekap bagi mengelakkan penyelewengan dan penyalahgunaan pendapatan sekolah. Masalah ini jika dibiarkan berterusan akan menjurus kepada permasalahan yang lebih besar dan kesannya amatlah buruk. Menyedari hakikat ini. membuat penyelidikan yang rapiterhadap guru-guru di bawah jagaan bagi memastikan mereka memahami undang . peraturan kewangan. guru perlu bijak dalam memilih kawan yang boleh menjadi teladan dan mampu memberi nasihat agar dapatterus memperbaiki kelemahan diri. Guru yang terlibat dalam penyalahgunaanwang perlu sentiasa bermuhasabah diri dan hidup mengikut kemampuan. Seterusnya.

murid-murid takut untuk melaporkan jenayah yang dilakukan oleh guruini kerana mereka telah diugut oleh guru supaya tidak memberitahu sesiapa akan jenayah yangtelah mereka lakukan. guru sepatutnya tidak mengambil kesempatan di atas apa yang berlaku terhadap pelajar tetapi sebaliknya membantu mereka menyelesaikan masalah yang dihadapi. Bakal-bakal guru harus mengetahui kodetika profesion perguruan serta mematuhinya demi menjamin martabat profesion perguruandipandang mulia. Kebiasaannya. Penghayatan dan pengamalan etika-etika ini akan memartabatkan lagi kedudukan guru sebagai profesion yang dimuliakan oleh masyarakat sejak dahulu. masyarakat atau Negara (Utusan Malaysia. Oleh yang demikian. pembangunan modal insan dan masadepan anak bangsa. Masalah ini adalah salah satu isu yang melanggar etika dalam profesion perguruan. Isu-isu pelanggaran kod etika keguruan seperti isu penyalahgunaanmasa dan penyalahgunaan wang di sekolah perlu dibendung daripada terus menular kerana ianyamembawa kesan yang buruk terhadap profesion keguruan. Kita juga sering mendengar di akhbar-akhbar mengenaiisu ini. 18September 2008). Perbuatan terkutuk ini haruslah dipandang serius oleh setiap lapisanmasyarakat supaya profesion perguruan akan lebih terjamin dan mempunyai nama baik. Kejayaan dalam melahirkan guru yang beretika bergantung kepada sejauh mana gurukomited dengan etika perguruan yang telah digariskan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Selain ituterdapat kes di mana guru menyebarkan sesuatu yang menjejaskan keselamatan negara.kodetika yang telah digariskan. Etika Profesion Perguruan penting untuk menjadi panduan guru-guru dalam menjalankan tugas mendidik.Isu pada kini yang sering dikaitkan dengan profesion guru ialah masalah pencabulan danrogol terhadap murid di kalangan guru lelaki.Permasalahan yang timbul ini adalah disebabkan daripada guru itu sendiri dimana guru-gurutidak menerapkan nilai-nilai murni dalam diri mereka sendiri apabila memegang jawatan .Jelasnya. Gejala ini haruslah dibendung demi menjaga nama baik profesion perguruan di mata masyarakat.Persoalannya sekarang adakah para guru tahu dan mengamalkan etika perguruan yang ada. Etika inilah yang menjadi landasan yang perlu diikuti dandihayati oleh para guru di Malaysia. Ikrar di bawah merupakan satu bentuk penyataan etika secara jelas yang dipersetujui untuk dipatuhioleh guru sekiranya terlibat dalam profesion perguruan. Etika yang dipegang oleh Kementerian Pelajaran Malaysia ialah berlandaskanµTatasusila Profesion Perguruan¶. Hal ini bertentangan dengan tanggungjawab guru yang sepatutnya tidak menyebarkan sesuatu ajaranyang boleh merosakkan kepentingan pelajar.

jenayah rogol atau pencabulan yang dilakukanoeleh guru terhadap anak murid haruslah dibendung dan dipandang serius. Selain itu juga. Semua golongantermasuk ibu bapa. 1(b) huraikan kesan isu tersebut kepada pembangunan sahsiah guru. masyarakat.´ katanya.³Kejadian ini amatmemalukan dan sudah melanggar etika profesion perguruan. Tanggungjawab dalam membentuk modal insan adalah merangkumi semua aspek kehidupan. Setiausaha Agung KesatuanPerkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP). kementerian pelajaran serta pihak berkuasa juga bertanggungjawab dalam membendung dan membenteras jenayah ini daripada terus berleluasa dimasa akan datang dan dikalangan guru-guru di Malaysia.Jenayah berat seperti ini akan membentuk satu pandangan negatif terhadap profesion perguruan.sebagaiseorang guru. Semalam. guru-guru yang bermasalah seperti ini kurangnya pendedahanagama yang kuat serta tidak mempunyai tanggungjawab yang tinggi terhadap anak didik mereka. Guru merupakan satu profesion mendidik dan membentuk modal insan yangcemerlang serta melahirkan satu golongan yang berjaya di masa hadapan. .Mereka juga menganggap jawatan guru yang dipegangnya itu adalah sekadar unutk mengajar didalam kelas.KUALA LUMPUR: Perlakuan guru yang mencabul pelajar sesuatu yang cukupmemalukan dan mencemarkan martabat profesion perguruan. oleh itu jika terbukti guru terbabit bersalah dia perlu di bawa ke muka pengadilan serta menerima hukuman setimpal atas apa yangdilakukannya terhadap mangsa. Isu ini merupakan salah satu daripada isu yang melanggar etika profesion perguruandi mana isu ini merupakan satu jenayah berat dan boleh dikenakan hukuman yang berat kepada pesalah yang melakukan jenayah ini. Guru seharusnya memberikan masa depan yang cerah kepada anak didiknya. Lok Yim Peng. Profesion guru bukanuntuk disalah guna dengan menganggap ia merupakan satu profesion yang mudah danmenyenangkan. Justeru itu. bukan memberikan jalan yang gelap serta kehancuran kepada anak didik mereka. bukan sebaliknya. berkata perkara seperti itu tidak sepatutnya berlaku kerana guru melindungi pelajar. Harian Metro melaporkan mengenaitindakan seorang guru tuisyen yang mencabul pelajarnya dengan menyatakan gadis berkenaanakan menjadi pintar sekiranya dia dibenarkan menyentuh serta membelai tubuhnya.

sahsiah juga merujuk kepada pembentukan psikologi seseorang individusecara keseluruhan. 1995). Manakala. peribadi dan tingkah laku denganmatlamat menjadikan seseorang itu bertamadun. Ia juga menggambarkan sifat personaliti unik individu yang membezakan dirinya denganindividu yang lain (Cloninger. boleh bergaul mesra denganorang lain serta memegang kepada nilai agama sendiri. seseorang individu boleh dinilai sahsiahnya. tingkah laku. emosi dan perlakuanmanusia. Allport (dalam Cloninger. murni dan berdaya maju (Mohd Nasir etal. sosial dan rohani individu. Menurut Abdul Jalil (1998). Menurut Siti Fatimah (1993). berasa. Sahsiah manusia boleh diperhati. perasaan. Selalunya individu yang mempunyai sahsiah yang baik menunjukkan penampilan fizikal yang kemas. fokus pembangunan tersebut merangkumi tingkah laku secara keseluruhan samaada dalaman atau luaran.Pembangunan sahsiah merupakan satu fokus yang begitu penting terutamanya dalamkonteks pendidikan yang melibatkan para pendidik. Perubahanyang positif akan membentuk individu yang berdikari dengan segala nilai positif yang murni. sahsiah merujuk kepada sistem tingkah laku individu.Isu yang telah dikupas tersebut iaitu jenayah rogol dan . Selain itu.Sahsiah adalah perkataan Bahasa Arab yang membawa maksud keperibadian atau peribadi (Kamus Dewan. Namun. intelek dan emosi iaitu selaras dengan matlamat Falsafah PendidikanKebangsaan. individu yang dikatakanmempunyai sahsiah yang bermasalah lebih cenderung kepada masalah disiplin. tingkah lakudevian. sifat-sifat (kelakuan. 1992). jasmani.cita-cita dan nilainilai. Maksud peribadi pula ialah manusia sebagai diri sendiri. Ia merupakan satu wadah pengisian dalam kehidupan individu yang melibatkan aspek rohani.Pembangunan sahsiah juga membawa makna membina akhlak. sikap) seseorang yang sudah sebati dengan diri sendiri untuk membentuk watak dirinya. perasaan. pemikiran. dapat mengawal perasaan diri. bertingkah laku dan berhubung dengan alam sekitarnya (Ee AhMeng. Maka. 1999). intelek.Sahsiah atau personaliti adalah corak keseluruhan seseorang individu yang merangkumicara seseorang berfikir. Ini bererti setiap individu ada cara bertindak yang tersendiri dancara bertindak itu adalah lebih kurang sama dari sehari ke sehari. sikap. 2008) menyatakan sahsiah adalah organisasidinamik sistem psikofizikal pada seseorang individu yang menentukan tingkah laku danfikirannya yang khusus. pembangunansahsiah yang sempurna sebagaimana yang dikehendaki oleh ajaran agama dan nilai-nilai budayadalam masyarakat dengan pembangunan intelektual merupakan kejayaan kepada masyarakat dannegara. Pembangunan sahsiah merujuk kepada aspek perubahan pada diri manusiaitu sendiri sama ada perubahan itu ke arah positif atau negatif (Wan Azmi. kepercayaan. Ini merangkumi perangai. Abdul Majid dan Rahil(1995) mendefinisikan sahsiah sebagai perkaitan antara penilaian. kecerdasan. tingkah laku yang boleh diterimaoleh norma dan nilai masyarakat. sentimen.Pembangunan sahsiah merangkumi penampilan fizikal. dikenalpasti dan diperihalkan (Asmahdan Herman. 2011). sikap yang beramah mesra. minat. 2008). Berdasarkan kesemua aspek tersebut. penyalahgunaan dadah dan memegang nilai-nilai atau budaya yang bercanggah dengannorma masyarakat. sikap. 2006).

Isu tersebut akan memberikan impak kepada sahsiah guru-guru yang lain dimana keperibadian. sikap dan tingkah laku guru. Isu iniakan mencalarkan nama baik guru yang dari dulu lagi profesion ini adalah satu profesion yangmulia. masyarakat juga akan memandangserong serta mencurigai apa yang dilakukan oleh guru terhadap anak-anak murid di persekolahan.pencabulan yang seringdiperkatakan dan terpapar di ruang akhbar pada masa sekarang memberikan kesan atau impak yang besar serta menyeluruh dalam segala aspek. keperibadianseorang guru itu boleh disangkalkan. sikap dan tingkah laku yang dilakukan oeleh guru dipersekolahan akan terusdianggap negatif oleh semua lapisan masyarakat. Persoalan seperti ini akan memberikan impak yang besar kepada KementerianPelajaran Malaysia sendiri. nama baik serta integriti KementerianPelajaran Malaysia itu sendiri menjadi tercalar dan akan dipandang negatif serta dikecam hebatorang masyarakat.Apabila kita menyebut guru. Selain itu juga. Apabila isu ini berlaku. Wujud persoalan di kalangan orang awamyang mengambil serius akan jenayah ini dimana mereka bertanyakan bahawa adakahKementeriana Pelajaran Malaysia melahirkan penjenayah atau melahirkan para pendidik yang berwibawa?. guru tidak lagi dianggapsedemikian kerana isu rogol dan pencabulan ini yang menyebababkan ia nya berlaku pada masasekarang. tetapi pada masa sekarang. ia memberikan kesan kepada Kementerian PelajaranMalaysia kerana mengeluarkan produk (guru) yang tidak lagi mempunyai kriteria yang baik dan jiwa sebagai seorang pendidik. Sikap serta tingkah laku guru haruslah sentiasa positif danmenjurus kepada pembangunan dan kejayaan modal insan murid-murid bukannya kepada satusikap yang negatif. Oleh hal yang demikian. Aspek yang terlibat dan akan mendapat kesanadalah aspek profesion perguruan itu sendiri. kepercayaan dan kemuliaan seorang guru itu terpancar jelasdaripada raut wajag seorang guru. Oleh hal yang demikian. dimana guru merupakan individu yang dianggapmulia oleh ibu bapa serta masyarakat. Selain daripada itu. Kementerian Pelajaran akan dipersalahkan dan masyarakat sertaorang awam akan menunding jari tepat kepada Kementerian Pelajaran kerana tidak efisien dalammenghasilkan dan membentuk profesion perguruan. Oleh kerana isu ini dilakukan oleh guru. maka profesion perguruan itu sendiri akan mendapat kesan di mana ibu bapa berasa curiga dan ragu untuk menghantara nak mereka di persekolahan. kesan kepada pembangunan sahsiah guru di mana sahsiah inimerupakan keperibadian. Ini akan mengakibatkan pembangunan sahsiahguru tidak akan meningkat dan berkembang dari semasa ke semasa kerana anggapan negatif dan pandangan . Keraguan dan perasaan tidak mempercayai lagi akan profesion perguruan inimenyebabkan timbulnya isu profesion perguruan pada masa sekarang tidak lagi efisien danmenitik beratkan maruah serta tanggungjawab yang tinggi dalamprofesion perguruan.

perfesion perguruan tidak lagi menjadi satu profesion yang mulia lagi di masa akan datang. S. Personality development : Core concepts in therapy . V. Psikologi perkembangan. http://www. Psikologi pendidikan 1: Pertumbuhan dan perkembangan . T heories of personality . & Pearce. S.E. Petaling Jaya: Longman. P. Program pembangunan sahsiah pelajar dan pelaksanaannya di IPT diMalaysia. Cornwall. Australia: WadsworthCengage Learning. Ini akamenjejaskan kejayaan dan pembangunan dalam bidang pendidikan di negara lita. Theories of personality: Understanding persons (5th Ed. Bodmin. Asas-asas masyarakat cemerlang .Siti Fatimah Abdul Rahman (1993).). (2008). New Jersey:Pearson Education Inc. (2009 ). (2003). Kuala Lumpur: Fajar Bakti.Abd Majid Mohd Isa & Rahil Mahyuddin (1995).scribd. bukanmenjadi duri dalam daging yang akan memberikan kehancuran dan kemusnahan kepada anak didik mereka RUJUKAN Abdul Jalil Borham (1998).Simanowitz. (9th ed.com/doc/62061109/Etika-dalam-profesion-Guru . GreatBritain: MPG Books Ltd.Schultz.Cloninger.serong masyarakat serta orang awam terhadap apa sahaja tingkah laku guru yangdilakukan. Kuala Lumpur: InstitutKefahaman Islam Malaysia. D & Schultz. Gurudiibaratkan seperti lilin yang membakar dirinya sendiri untuk kejayaan anak didiknya. Apabila steriotaip ini menjadi kebiasaan dan melekat di minda masyarakat.). Oleh hal yangdemikian. Kertas kerja yang dibentangkan di Seminar Pengurusan Asrama PeringkatKebangsaan.Ee Ah Meng (1996). isu pencabulan dan rogol ini haruslah dipenadang seriusa dan dititik beratkan supaya profesion perguruan tidak akan dianggap satu profesion yang tidak efesien seperti dahulu. Johor: Universiti Teknologi Malaysia.

utem.my/#hl=en&gs_nf=1&pq=statistik%20pelanggaran %20peraturan %20perguruan&cp=0&gs_id=2h&xhr=t&q=pelanggaran+peraturan+perg uruan&pf=p&s .google.edu.http://www.pdf http://www.com.my/praktis_utem/doc/tatatertib.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->