29 JUNE 2007 Dewan Rakyat: 200 aduan salah laku guru Berita Harian Laporan Magendran Rajagopal dan

Norliza Wasilan 81 kes termasuk jenayah syariah, hutang selesai dalam lima bulan KUALA LUMPUR: Kementerian Pelajaran menerima 200 aduan berhubung pelbagai salah laku guru di seluruh negara sejak Januari lalu hingga 15 Mei tahun ini. Timbalan Menterinya, Datuk Noh Omar, berkata daripada jumlah itu, 81 kes diselesaikan dengan mengenakan tindakan sewajarnya berdasarkan kesalahan. Antara kesalahan ialah tidak hadir bertugas (37 peratus), cabul dan gangguan seksual (17 peratus), terbabit dalam rasuah dan disiasat Badan Pencegah Rasuah (15 peratus), pelanggaran tatakelakuan tidak jujur, tidak amanah dan ingkar perintah (10.5 peratus), penyalahgunaan dadah (9.5 peratus), kecurian (enam peratus), jenayah syariah (tujuh peratus) dan keterhutangan serius (satu peratus). Noh berkata, daripada jumlah itu, 22 guru dibuang kerja, senamuak (22 kes), turun gaji dan lucut hak emolumen (masing-masing 17 kes), diberi amaran (10 kes), selesai secara pentadbiran (lima kes), dibebaskan (empat kes), turun pangkat (dua kes) dan tangguh gaji (satu kes). Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan tambahan Datuk Mat Yasir Kasran (BN-Sabak Bernam) yang ingin mengetahui jumlah guru yang terbabit pelbagai kesalahan dan jenis tindakan.

Mengenai jumlah guru di sekolah yang tidak seimbang. oleh itu. "Kementerian akan menentukan penempatan mereka kerana lebih tahu keperluan guru. P OS TE D B Y C IV IL S ER V A N T A T 3 :06 P M . kita sedia pertimbangkan. kita sedia maklum semua kakitangan. ini mungkin disebabkan kita terlalu mengikut kehendak guru yang mahu kementerian membuat pertimbangan semula berhubung penempatan mereka sebelum ini. Noh berkata." katanya. Noh berkata mereka yang enggan mengikut arahan dianggap sebagai ingkar perintah." katanya. "Sehingga 30 April lalu. kementerian berkuasa menentukan penempatan guru di sesebuah sekolah untuk mengajar. termasuk guru adalah penjawat awam yang perlu menurut perintah dan berkhidmat untuk negara. ada daerah kurang dan ada yang lebih. terutama di Sabah dan Sarawak. ada yang kurang. Noh berkata. "Guru tidak mahu bertugas apabila surat bertugas dikeluarkan dianggap ingkar perintah kerana membabitkan arahan bertugas. "Ada negeri yang guru lebih. Sesi itu membolehkan mereka membuat penyesuaian diri sebelum dibenarkan menyertai semula sistem organisasi. menerusi Bahagian Sumber Manusia di Cawangan Kaunseling dan Keutuhan. 88 pegawai dan kakitangan kementerian dirujuk kepada cawangan itu untuk tujuan kaunseling.Mengenai usaha kementerian memartabat profesyen perguruan. Pencegahan dan Pemulihan) bagi memastikan tahap profesionalisme guru. Jika guru mempunyai masalah kesihatan dan keselamatan dalam keluarga dan membuat rayuan. Menjawab soalan Datuk Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar (BN-Larut) mengenai guru dari Semenanjung yang menolak untuk mengajar ke kawasan pedalaman. pihaknya mengguna pakai Program 3P (Perkembangan." katanya.

Beliau mendakwa guru itu menendang anaknya dua kali di depan 40 murid lain ketika kelas agama Islam. Bukti itu semakin jelas apabila mata kiri murid itu. termasuk di sekolah dan rumah suspek. lelaki berusia 20-an itu. Siti Nur Fatihah Samsudin. Isnin lalu. yang mengajar di sebuah sekolah di Lembah Klang. penoreh getah dari Kampung Kuala Beris di sini. 6 April 2007: PASIR GUDANG: Beberapa nota ditulis seorang murid tahun dua yang mencurahkan perasaannya selepas dipukul guru Bahasa Melayu bagaikan menjadi bukti ‘penderaan’ di sebuah sekolah rendah di sini. termasuk seorang pengawal keselamatan. 7 April 2007: SIK: Seorang bapa mendakwa anaknya. seorang pelajar tingkatan tiga sebuah sekolah di Rantau Panjang. dipercayai akibat dipukul guru terbabit. ditendang guru agamanya kerana bangun dari tempat duduk untuk mengambil kotak pensil yang terjatuh. mengalami pendarahan beku. Abdul Rashid Hussain. dekat Pasir Mas. Dalam operasi dijalankan sepasukan anggota Jabatan Narkotik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur. Pelajar berusia 15 tahun itu mendakwa guru itu beberapa kali mencabul kehormatannya. didapati positif dalam ujian air kencing bersama beberapa suspek. 26 April 2007: KOTA BHARU: Akibat tidak tahan menjadi pemuas nafsu gurunya. berkata perbuatan guru itu tidak boleh diterima kerana menegur menggunakan kaki sehingga menyebabkan anaknya kesakitan. 50. murid Tahun Enam Sekolah Kebangsaan Lubuk Merbau di sini. petang kelmarin. membuat laporan polis kelmarin. Perasaan itu hanya diluahkan menerusi tulisan di kertas selepas . 8.Kes berkaitan ‘cikgu ganas’ dilaporkan akhbar sepanjang 2007 26 April 2007: KUALA LUMPUR: Sukar dipercayai apabila seorang guru antara empat lelaki yang ditahan polis bandar raya kerana terbabit dalam penagihan ganja.

berkata guru muzik itu bertindak demikian kemungkinan sebagai hukuman berikutan dia tak membawa buku latihan. Dalam kejadian kira-kira jam 10 pagi itu. guru itu sepatutnya merujuk kepada ibu bapa pelajar atau anaknya diberi amaran terlebih . 6 Mac 2007: BANTING: Seorang pelajar yang baru dua jam mendaftar diri pada hari pertama persekolahan di sekolah barunya. 26 Februari 2007: KUALA NERANG: Tiga murid tahun empat Sekolah Kebangsaan Padang Sanai dekat sini. Dia yang hanya mahu dikenali sebagai Man berkata. Ketika itu. Rabu lalu. mendakwa guru muzik melondehkan seluarnya hingga ke paras lutut di depan teman sekelasnya. 14 Januari 2007: DUNGUN: Seorang murid lelaki tahun dua di Jerangau. menerima satu hingga dua jahitan di kepala selepas didakwa diketuk dengan kasut tumit tinggi oleh seorang guru wanita. 8. Mohammad Nabill Iman Hakkiem Zulkifli. Bagaimanapun. kira-kira 40 kilometer dari sini. hanya tiga murid lelaki terbabit yang mula-mula dipukul guru berkenaan mengalami pendarahan di kepala hingga terpaksa dihantar ke Hospital Kuala Nerang untuk rawatan lanjut. semalam. didakwa diketuk guru wanita berkenaan selepas dikatakan tidak membawa buku latihan Bahasa Inggeris. pelajar tingkatan dua itu mengikuti mata pelajaran Sains berkaitan mata di sebuah sekolah di Pulau Carey di sini. termasuk dua perempuan. menghadapi kemungkinan buta apabila terkena pembaris kayu dilontar seorang guru. sebagai tidak bertamadun dan mengaibkan. kepala lapan murid dalam satu kelas.aduannya kepada ibu bapa tidak diendahkan berikutan mereka beranggapan murid itu mungkin melakukan kesalahan di sekolah. 10 Januari 2007: GUA MUSANG: Seorang bapa menganggap tindakan guru disiplin sebuah sekolah menengah di sini menggunting kolar baju anak lelakinya kerana didakwa tidak mengikut peraturan pakaian seragam.

Walaupun kebelakangan ini tindakan guru menjatuhkan hukuman luar jangkaan mendapat reaksi pelbagai pihak. selain 60 pelajar yang menghantar petisyen memaafkannya. Sebelum ini. 27. Wee Yim Pien. Bagaimanapun..” katanya dihubungi semalam. Lok Yim Pheng. “Kita juga perlu faham kerana kadangkala keadaan persekitaran sekolah boleh mendorong mereka bertindak seperti itu. Tindakan guru berkenaan mendapat liputan meluas apabila Pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah berkenaan.dulu. akhbar melaporkan guru warden wanita Sekolah Menengah Kebangsaan Bawang Assan. Setiausaha Agungnya. Lok tetap mempertahankan guru secara keseluruhan kerana yang terbabit hanya segelintir. sesuatu yang tidak dijangka (jatuhkan hukuman). merendam 200 pelajar perempuan dalam kolam hampir sejam berikutan seorang daripada mereka enggan mengakui kesalahan membuang tuala wanita dalam mangkuk tandas. . berkata guru berkenaan perlu profesional apabila menghadapi tekanan membabitkan disiplin pelajar supaya tindakan yang diambil tidak akan menjejaskan profesionalisme perguruan secara keseluruhan. guru terbabit dibenarkan kembali bertugas kelmarin dan terlepas daripada dikenakan tindakan disiplin selepas memohon maaf kepada ibu bapa pelajar berkenaan. " KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mahu guru muda tidak terlalu beremosi ketika mengendalikan masalah disiplin membabitkan pelajar hingga cenderung menjatuhkan hukuman di luar jangkaan. Sibu. “Tidak dinafikan guru muda sekarang ada yang tidak sabar dan mahukan sesuatu perkara dengan cepat hingga kadang-kadang murid susah nak ikut. Jimmy Kiu mendedahkan gambar kejadian kepada media..

utm. RUJUK AN http://www. ibu bapa pelajar.Bagi mengelakkan kejadian sama berlaku. perubatan. Sama ada kita sedar atau tidak. Hal ini bertentangan dengan peranan dan tatasusila dan kod etika perguruan di Malaysia yangmenyatakan guru perlu mematuhi kod etika perguruan iaitu menjalankan tanggungjawabnya gurukepada pelajar.teo-education. Sepanjang tahun 1995 hingga tahun 2008. Jadi ia adalah salah satu kerjaya (profesion)sebagaimana halnya dengan kerjaya-kerjaya yang lain dalam masyarakat seperti guaman. ia tertakluk kepada pelbagai syarat yang dikenakan seperti kod etika dansebagainya yang bertujuan melahirkan modal insan guru yang berkualiti.pdf TUGASAN 3 1(a) huraikan satu isu yang melanggar etika profesion perguruan. banyak perkembangan dan pembangunan dari pelbagai aspek yang berlakudi sekeliling kita. 18 September 2008)termasuklah perbuatan sumbang mahram dan bersekedudukan. perkembangan dan pembangunan yang . sebanyak 41 keskeruntuhan moral membabitkan guru dilaporkan (Utusan Malaysia. terpujidan dapat menjadi model yang unggul kepada pelajar-pelajarnya (Hasan.Dewasa ini. guru muda perlu bijak menangani masalah membabitkan pelajar supaya golongan itu tidak menjadi sasaran kecaman.pdf http://eprints. Sebagai sebuahkerjaya keguruan. guru besar menyembunyikan kes-kes disiplin. kejuruteraan. kaunseling. Perguruan bermaksud pekerjaan sebagai guru. Lok berkata. gurumenyebarkan ajaran anti kerajaan dan sebagainya yang telah menarik perhatian umum sertamenguji kredibiliti profesion perguruan. 2002)Guru perlu mempunyai tatasusila yang tinggi dan berkomitmen menjalankan tugassebagai pendidik yang baik. perniagaan dan sebagainya.com/teophotos/albums/userpics/131_Dasar_dan %20Pelaksanaan_Sistem%20Pendidikan%20Kebangsaan. berketerampilan. rakan sejawat dan masyarakat dan Negara.akauntan. Media juga turut melaporkan kes-kes lain seperti guru memukul murid.my/1486/1/JT38E%5B5%5D. Pendedahan-pendedahan salah laku guru-guru bolehmengakibatkan kewibawaan profesion perguruan tergugat pada mata umum.

kejuruteraan.Isu pertama adalah berkenaan penyalahgunaan masa. guru tidak menepati masa keluar daripada kelas. perubatan. Ini terbukti apabila semakin banyak isu mengenai salahlaku guru tersiar di internet dan dada-dada akhbar. waktu bagi satu sesi persekolahan yang umum adalah dari pukul 7. Ini bermakna guru adalah seorang yangmendapat latihan yang khusus. guru menggunakan masa disekolah dengan melakukan kerja yang tidak berkaitan . Di Malaysia. Antara contoh penyalahgunaan masa di sekolah adalah guru tidak menepati masa memasuki kelas.kitalihat hari ini adalah hasil kerjasama ahli masyarakat terutamanya golongan profesional. Sepanjang tempoh ini. sejak kebelakangan ini timbul isu penyalahgunaan masa di kalangan guru disekolah. guru tidak menyampaikan isi pengajaran dengan bersungguh-sungguh.30 pagi hingga 1. berpengetahuan luas dan pakar dalam bidang yang diceburi sertaada kod etika yang tersendiri. Apa yang dimaksudkan dengan profesional? Menurut Ornstein dan Levine (1993). Merujuk kepada ciri-ciri yang dinyatakan. Walau bagaimanapun. Oleh itu. tetapi adalah penting bagi kita untuk membendungisu ini daripada terus menular. profesion keguruan pada hari ini dilihat semakin goyah kerana ada segelintir guru yang sanggup melanggar kod etikakeguruan yang telah sedia termaktub. Memang benar isu penyalahgunaan ini jarang tersiar di media massa kerana ianya lebihmenjurus kepada hal ehwal dalaman sekolah. Antara bidang profesional yang terlibat adalah keguruan. esei ini akanmembincangkan mengenai dua isu salah laku guru yang melanggar kod etika keguruan iaitu penyalahgunaan masa dan penyalahgunaan wang. perundangan dan lain-lain. guru mengajar tidak mengikut sukatan pelajaran yang telah ditetapkan olehkementerian. Antaraciri-ciri yang telah dinyatakan adalah cekap dan mempunyai pengetahuan yang mendalam dalam bidang yang diceburi dan adanya kod etika yang mengawal tingkah laku ahli.15. iaitu lebih kurang enam jamtidak termasuk aktiviti kokurikulum pada sebelah petang. konsep profesional merujuk kepada ciri ± ciri yang terdapat dalam kalangan ahli suatu profesion. Ini sudah tentu akan menganggu gugatmartabat profesion keguruan sebagai suatu profesion yang mulia. murid ± muriddan guru terlibat secara langsung dalam proses pengajaran dan pembelajaran.Guru juga adalah seorang yang profesional.

maka guru-guru menjadi lebih beraniuntuk masa kerana mereka tidak perlu risau akan akibat daripada tindakan mereka. pihak pentadbir perlulah sentiasa membuat pemantauan dari semasa ke semasaterhadap prestasi kerja guruguru di sekolah. pihak pentadbir juga perlu berusaha mngenal pasti dan bersedia memberikan khidmat nasihat kepadaguru yang bermasalah.Punca seterusnya adalah daripada pihak pentadbir. Masyarakat juga akan memandang sinis akan profesiaon keguruan dan tidak yakin dengan kebolehan guru dalam mendidik anak-anak mereka.maka peluang guru untuk menyalahgunakan masa di sekolah adlah terbatas. maka individu tersebut mengambil ringan tugas yang telah diamanahkan sehinggakantiada lagi rasa tanggungjawab untuk bersungguh -sungguh dalam mendidik anak bangsa dan apayang penting bagi mereka hanyalah gaji yang bakal diterima pada setiap bulan. Dengan cara ini.Merujuk kepada permasalahan yang dinyatakan. guru melakukan kerja sambilan di malamhari (misalnya mengajar tuisyen. kurang nilai dalam kehidupan. Jika pihak pentadbir tidak mampu. kurangkomitmen dalam kerja.Pertama. Seterusnya. ber¶chatting¶.dengan pendidikan misalnya melayarifacebook.Apabila tiada pemantauan dan penguatkuasaan juga lemah.rakan sejawat. Apabila sikapini wujud. maka bolehlah merujuk guru tersebutkepada kaunselor. terdapat dua punca utama kenapamasalah ini boleh berlaku iaitu individu dan pentadbir. Menyedari akan kesan yang akanmenimpa jika permasalahn ini tidak dibendung. Dengan adanya pemantauan secara berterusan. indivdu dalam konteks ini iaituguru mempunyai sikap yang tidak seperti mempunyai sikap malas dan tidak ambil peduli. maka semua pihak termasuk pihak pentadbir. Masalah ini jika tidak dibendung akan mendatangkan kesan yang amat buruk kepada banyak pihak terutamanya kepada guru sebagai ahli profesional dan murid-murid. dan individu itu sendiri perlu memainkan peranan bagi memastikan permasalahanini tidak terus menular dan menjadi semakin teruk. dan etika kerja yang lemah. Rakan . pihak pentadbir boleh mengambil tindakan tegas denganmemberikan amaran dan mngenakan tindakan tatatertib kepada guru yang terlibat jika masalahyang dilakukan adalah serius dan berulang. Antara kesan yang bolehdilihat daripada permasalahan ini adalah merosotnya prestasi kerja guru dan pencapaian pelajar di sekolah. bergosip. Pertama. melepak di kantin. Akhirnya. Penguatkuasaan yang lemah dankurangnya pemantauan yang dilakukan telah mendorong kepada berlakunya permasalahan ini. berniaga di pasar malam) hingga menjejaskan produktivitinyadalam menyampaikan P&P di siang hari dan banyak lagi. guru ± guru akan sedar akankesilapan diri dan tidak akan mengulanginya lagi.

mengemukakan tuntutan perjalanan yang mengandungi butiranyang palsu. Apabila tamak dan kehendak yang tidak kesampaian menguasaidiri. segala kekuatan dankelemahan dapat dikenalpasti dan diperbaiki. Seterusnya adalah guru tersebut kurang faham akan prosedur dalam menguruskan wang menyebabkan guru tersebut secara sambil lewa menguruskan wangyang dikutip dan diperuntukkan. Sejak akhir-akhir ini.Isu kedua adalah berkenaan penyalahgunaan wang.sifat yang ideal sebagai seorang guru.Sebagai contoh. Ia juga akan menimbulkan kesedaran untuk berusaha menjadi lebih baik. semakin banyak isu mengenai penyalahgunaan wang di kalangan guru disiarkan dalam media massa. guru tersebut biasanya lemah dalam menghayatikod etika profesionnya yang menggariskan batas-batas tatacara pengurusan kejayanya . seorang guru telah ditahan oleh pihak berkuasa kerana memalsukan invois dan pesanan kerajaan yang mengandungi butir palsu (Berita Harian. Pertama adalah berpunca dari individu yang menguruskanwang itu sendiri.sejawat juga perlu memainkan peranandalam maenangani masalah ini yang bermasalah memberikan nasihat dan dorongan supaya guruyang terlibat dalam penyalahgunaan masa itu dapat mengubah dirinya. individu yang terlibat juga perlu memainkan peranan dalam usaha untuk berubah menjadi lebih baik. melakukan pembelian tanpamengikut tatacara pembelian.Selain itu. guru juga boleh menyediakan log aktiviti supaya tugas dapatdilaksanakan dengan lebih terancang dan tiada pembaziran masa. guru perlu bijak dalam memilih kawan yang mampumenjadi teladan agar diri akan lebih terarah untuk mencontohi sifat . Ini berkait rapat dengan penghayatan nilai murni dan keimanan dalam diri. Akhir sekali. Seterusnya. Guru yang terlibat dalam penyalahgunaan wang biasanya mempunyai sikaptamak dan ingin hidup mewah. guru tidak mengeluarkan resit bagi setiap pembayaran yang dilakukan murid dan banyak lagi Ada beberapasebab kenapa masalah ini berlaku. Guruyang menyalahgunakan wang tidak menghayati nilai kejujuran dalam hidup dan lemah imannyauntuk menepis godaan syaitan. Antara cara yang boleh dialkukan adalah dengan cara sentiasamuhasabah diri tentang apa yang telah dilakukan. guru mengutip yuran khas daripada pelajar tetapi tidak menyerahkannya kepada pihak sekolah dengan tujuan membelanjakan wang tersebut untuk kepentingan diri. Dengan cara ini. 2008). maka guru menjadi gelap mata dan bertindak menggelapkan wang yang telah diamanahkankepadanya. Akhir sekali. Antara contoh lain penyalahgunaan wang yang berlaku di sekolah adalah seperti memaksa murid membeli bukuaktiviti tambahan untuk dapatkan komisyen daripada pengedar.

Seterusnya. makalangkah yang sesuai dan berkesan perlu diambil. Apabila kurangnya pemantauan dan penguatkuasaan juga adalah lemah. guru sebagai penjawat awam perlu berpegang teguh kepada .Antaranya ialah penguatkuasaan yang lemah dan kurangnya pemantauan yang dijalankan oleh pihak pentadbiran terhadap pengurusan wang di sekolah. guru perlu bijak dalam memilih kawan yang boleh menjadi teladan dan mampu memberi nasihat agar dapatterus memperbaiki kelemahan diri. peraturan kewangan. Pertama. bekerja dengan ikhlas dan tekad menolak rasuah dengantegas. maka guruguru menjadi lebih berani untuk menggelapkanwang kerana mereka tidak perlu risau akan akibat daripada tindakan yang diambil. membuat penyelidikan yang rapiterhadap guru-guru di bawah jagaan bagi memastikan mereka memahami undang . Masalah ini jika dibiarkan berterusan akan menjurus kepada permasalahan yang lebih besar dan kesannya amatlah buruk.Secara kesimpulannya. Menyedari hakikat ini. pihak pentadbir perlumempertingkatkan lagi sistem pemantauan (monitoring) dan susulan yang sedia ada supaya lebih berkesan dan cekap dengan cara sentiasa memeriksa Buku Tunai dan Buku Resit bagimengelakkan daripada berlakunya penyelewengan dan penyalahgunaan wang sekolah. menyelia tugas-tugas pungutan sekolah dengan lebih cekap bagi mengelakkan penyelewengan dan penyalahgunaan pendapatan sekolah.Rakan sejawat juga memainkan peranan penting dalam membendung masalah ini dengancara memberi nasihat kepada rakan yang menyalahgunakan wang supaya sedar akan kesalahan yang telah dilakukan dan melaporkan kepada pihak pentadbiran tentang kesalahan yang telahdilakukan oleh rakan serta tidak bersubahat dalam menyalahgunakan wang. Guru yang terlibat dalam penyalahgunaanwang perlu sentiasa bermuhasabah diri dan hidup mengikut kemampuan.Punca yang kedua mengapa masalah ini boleh berlaku adalah dari pihak pentadbir. pekeliling-pekeliling dan arahan .undang. Akhir sekali adalah bergantung kepada individu itu sendiri untuk berubah.arahan yang diedarkan dari masa kesemasa supaya dapat melaksanakan tugas dengan lebih cekap dan akhir sekali guru besar hendaklah peka terhadap teguran dan nasihat Audit agar dapat mempertingkatkan kualiti pengurusan kewangan di sekolah. Tidak kurang juga pihak pentadbir yang kurang jelas mengenai prosedur pengurusan perbelanjaan di sekolahyang menyebabkan guru-guru mengambil kesempatan menipu atau memalsukan butirbutir perbelanjaan untuk kepentingan diri.Seterusnya guru besar hendaklah mengambil tindakan segera terhadap segala kelemahan yangdibangkitkan.

Kebiasaannya. Perbuatan terkutuk ini haruslah dipandang serius oleh setiap lapisanmasyarakat supaya profesion perguruan akan lebih terjamin dan mempunyai nama baik. Etika Profesion Perguruan penting untuk menjadi panduan guru-guru dalam menjalankan tugas mendidik. Ikrar di bawah merupakan satu bentuk penyataan etika secara jelas yang dipersetujui untuk dipatuhioleh guru sekiranya terlibat dalam profesion perguruan. masyarakat atau Negara (Utusan Malaysia.Isu pada kini yang sering dikaitkan dengan profesion guru ialah masalah pencabulan danrogol terhadap murid di kalangan guru lelaki. Oleh yang demikian. Penghayatan dan pengamalan etika-etika ini akan memartabatkan lagi kedudukan guru sebagai profesion yang dimuliakan oleh masyarakat sejak dahulu. Etika inilah yang menjadi landasan yang perlu diikuti dandihayati oleh para guru di Malaysia.kodetika yang telah digariskan. Kita juga sering mendengar di akhbar-akhbar mengenaiisu ini. 18September 2008). pembangunan modal insan dan masadepan anak bangsa. Gejala ini haruslah dibendung demi menjaga nama baik profesion perguruan di mata masyarakat. Kejayaan dalam melahirkan guru yang beretika bergantung kepada sejauh mana gurukomited dengan etika perguruan yang telah digariskan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Etika yang dipegang oleh Kementerian Pelajaran Malaysia ialah berlandaskanµTatasusila Profesion Perguruan¶. guru sepatutnya tidak mengambil kesempatan di atas apa yang berlaku terhadap pelajar tetapi sebaliknya membantu mereka menyelesaikan masalah yang dihadapi. Isu-isu pelanggaran kod etika keguruan seperti isu penyalahgunaanmasa dan penyalahgunaan wang di sekolah perlu dibendung daripada terus menular kerana ianyamembawa kesan yang buruk terhadap profesion keguruan. Bakal-bakal guru harus mengetahui kodetika profesion perguruan serta mematuhinya demi menjamin martabat profesion perguruandipandang mulia.Permasalahan yang timbul ini adalah disebabkan daripada guru itu sendiri dimana guru-gurutidak menerapkan nilai-nilai murni dalam diri mereka sendiri apabila memegang jawatan . murid-murid takut untuk melaporkan jenayah yang dilakukan oleh guruini kerana mereka telah diugut oleh guru supaya tidak memberitahu sesiapa akan jenayah yangtelah mereka lakukan. Hal ini bertentangan dengan tanggungjawab guru yang sepatutnya tidak menyebarkan sesuatu ajaranyang boleh merosakkan kepentingan pelajar.Persoalannya sekarang adakah para guru tahu dan mengamalkan etika perguruan yang ada. Masalah ini adalah salah satu isu yang melanggar etika dalam profesion perguruan.Jelasnya. Selain ituterdapat kes di mana guru menyebarkan sesuatu yang menjejaskan keselamatan negara.

Semua golongantermasuk ibu bapa. Selain itu juga. Guru merupakan satu profesion mendidik dan membentuk modal insan yangcemerlang serta melahirkan satu golongan yang berjaya di masa hadapan. Tanggungjawab dalam membentuk modal insan adalah merangkumi semua aspek kehidupan. Profesion guru bukanuntuk disalah guna dengan menganggap ia merupakan satu profesion yang mudah danmenyenangkan. Isu ini merupakan salah satu daripada isu yang melanggar etika profesion perguruandi mana isu ini merupakan satu jenayah berat dan boleh dikenakan hukuman yang berat kepada pesalah yang melakukan jenayah ini. Harian Metro melaporkan mengenaitindakan seorang guru tuisyen yang mencabul pelajarnya dengan menyatakan gadis berkenaanakan menjadi pintar sekiranya dia dibenarkan menyentuh serta membelai tubuhnya. jenayah rogol atau pencabulan yang dilakukanoeleh guru terhadap anak murid haruslah dibendung dan dipandang serius. Lok Yim Peng.Mereka juga menganggap jawatan guru yang dipegangnya itu adalah sekadar unutk mengajar didalam kelas.KUALA LUMPUR: Perlakuan guru yang mencabul pelajar sesuatu yang cukupmemalukan dan mencemarkan martabat profesion perguruan. kementerian pelajaran serta pihak berkuasa juga bertanggungjawab dalam membendung dan membenteras jenayah ini daripada terus berleluasa dimasa akan datang dan dikalangan guru-guru di Malaysia. .Jenayah berat seperti ini akan membentuk satu pandangan negatif terhadap profesion perguruan. Guru seharusnya memberikan masa depan yang cerah kepada anak didiknya. masyarakat. bukan memberikan jalan yang gelap serta kehancuran kepada anak didik mereka. 1(b) huraikan kesan isu tersebut kepada pembangunan sahsiah guru. guru-guru yang bermasalah seperti ini kurangnya pendedahanagama yang kuat serta tidak mempunyai tanggungjawab yang tinggi terhadap anak didik mereka.³Kejadian ini amatmemalukan dan sudah melanggar etika profesion perguruan. oleh itu jika terbukti guru terbabit bersalah dia perlu di bawa ke muka pengadilan serta menerima hukuman setimpal atas apa yangdilakukannya terhadap mangsa. Semalam.´ katanya. bukan sebaliknya. Setiausaha Agung KesatuanPerkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP).sebagaiseorang guru. berkata perkara seperti itu tidak sepatutnya berlaku kerana guru melindungi pelajar. Justeru itu.

2011). penyalahgunaan dadah dan memegang nilai-nilai atau budaya yang bercanggah dengannorma masyarakat. 1995). 2008). fokus pembangunan tersebut merangkumi tingkah laku secara keseluruhan samaada dalaman atau luaran. jasmani. intelek dan emosi iaitu selaras dengan matlamat Falsafah PendidikanKebangsaan.Pembangunan sahsiah merupakan satu fokus yang begitu penting terutamanya dalamkonteks pendidikan yang melibatkan para pendidik. dikenalpasti dan diperihalkan (Asmahdan Herman. boleh bergaul mesra denganorang lain serta memegang kepada nilai agama sendiri. Abdul Majid dan Rahil(1995) mendefinisikan sahsiah sebagai perkaitan antara penilaian. Ia merupakan satu wadah pengisian dalam kehidupan individu yang melibatkan aspek rohani. perasaan. Ia juga menggambarkan sifat personaliti unik individu yang membezakan dirinya denganindividu yang lain (Cloninger. pembangunansahsiah yang sempurna sebagaimana yang dikehendaki oleh ajaran agama dan nilai-nilai budayadalam masyarakat dengan pembangunan intelektual merupakan kejayaan kepada masyarakat dannegara. Menurut Abdul Jalil (1998). individu yang dikatakanmempunyai sahsiah yang bermasalah lebih cenderung kepada masalah disiplin.Sahsiah atau personaliti adalah corak keseluruhan seseorang individu yang merangkumicara seseorang berfikir. seseorang individu boleh dinilai sahsiahnya. Berdasarkan kesemua aspek tersebut. peribadi dan tingkah laku denganmatlamat menjadikan seseorang itu bertamadun.Pembangunan sahsiah juga membawa makna membina akhlak. kepercayaan.Sahsiah adalah perkataan Bahasa Arab yang membawa maksud keperibadian atau peribadi (Kamus Dewan. bertingkah laku dan berhubung dengan alam sekitarnya (Ee AhMeng. Maksud peribadi pula ialah manusia sebagai diri sendiri. tingkah laku yang boleh diterimaoleh norma dan nilai masyarakat. Selain itu. sikap yang beramah mesra. sahsiah merujuk kepada sistem tingkah laku individu. Manakala. sikap) seseorang yang sudah sebati dengan diri sendiri untuk membentuk watak dirinya. 1992). sosial dan rohani individu. pemikiran. tingkah lakudevian.cita-cita dan nilainilai. murni dan berdaya maju (Mohd Nasir etal. Namun. minat. Perubahanyang positif akan membentuk individu yang berdikari dengan segala nilai positif yang murni. intelek. 1999). sikap. Ini merangkumi perangai. perasaan. sifat-sifat (kelakuan. emosi dan perlakuanmanusia. 2008) menyatakan sahsiah adalah organisasidinamik sistem psikofizikal pada seseorang individu yang menentukan tingkah laku danfikirannya yang khusus. Ini bererti setiap individu ada cara bertindak yang tersendiri dancara bertindak itu adalah lebih kurang sama dari sehari ke sehari. Sahsiah manusia boleh diperhati. Menurut Siti Fatimah (1993). sahsiah juga merujuk kepada pembentukan psikologi seseorang individusecara keseluruhan. kecerdasan.Pembangunan sahsiah merangkumi penampilan fizikal. Pembangunan sahsiah merujuk kepada aspek perubahan pada diri manusiaitu sendiri sama ada perubahan itu ke arah positif atau negatif (Wan Azmi. berasa. dapat mengawal perasaan diri. Selalunya individu yang mempunyai sahsiah yang baik menunjukkan penampilan fizikal yang kemas.Isu yang telah dikupas tersebut iaitu jenayah rogol dan . Maka. Allport (dalam Cloninger. sentimen. 2006). tingkah laku. sikap.

kepercayaan dan kemuliaan seorang guru itu terpancar jelasdaripada raut wajag seorang guru. Keraguan dan perasaan tidak mempercayai lagi akan profesion perguruan inimenyebabkan timbulnya isu profesion perguruan pada masa sekarang tidak lagi efisien danmenitik beratkan maruah serta tanggungjawab yang tinggi dalamprofesion perguruan. ia memberikan kesan kepada Kementerian PelajaranMalaysia kerana mengeluarkan produk (guru) yang tidak lagi mempunyai kriteria yang baik dan jiwa sebagai seorang pendidik. keperibadianseorang guru itu boleh disangkalkan.pencabulan yang seringdiperkatakan dan terpapar di ruang akhbar pada masa sekarang memberikan kesan atau impak yang besar serta menyeluruh dalam segala aspek. tetapi pada masa sekarang. Sikap serta tingkah laku guru haruslah sentiasa positif danmenjurus kepada pembangunan dan kejayaan modal insan murid-murid bukannya kepada satusikap yang negatif. sikap dan tingkah laku yang dilakukan oeleh guru dipersekolahan akan terusdianggap negatif oleh semua lapisan masyarakat. Ini akan mengakibatkan pembangunan sahsiahguru tidak akan meningkat dan berkembang dari semasa ke semasa kerana anggapan negatif dan pandangan . Isu tersebut akan memberikan impak kepada sahsiah guru-guru yang lain dimana keperibadian. Wujud persoalan di kalangan orang awamyang mengambil serius akan jenayah ini dimana mereka bertanyakan bahawa adakahKementeriana Pelajaran Malaysia melahirkan penjenayah atau melahirkan para pendidik yang berwibawa?. masyarakat juga akan memandangserong serta mencurigai apa yang dilakukan oleh guru terhadap anak-anak murid di persekolahan. Selain daripada itu. guru tidak lagi dianggapsedemikian kerana isu rogol dan pencabulan ini yang menyebababkan ia nya berlaku pada masasekarang.Apabila kita menyebut guru. Oleh hal yang demikian. Selain itu juga. Oleh hal yang demikian. dimana guru merupakan individu yang dianggapmulia oleh ibu bapa serta masyarakat. Apabila isu ini berlaku. nama baik serta integriti KementerianPelajaran Malaysia itu sendiri menjadi tercalar dan akan dipandang negatif serta dikecam hebatorang masyarakat. Isu iniakan mencalarkan nama baik guru yang dari dulu lagi profesion ini adalah satu profesion yangmulia. maka profesion perguruan itu sendiri akan mendapat kesan di mana ibu bapa berasa curiga dan ragu untuk menghantara nak mereka di persekolahan. Aspek yang terlibat dan akan mendapat kesanadalah aspek profesion perguruan itu sendiri. Oleh kerana isu ini dilakukan oleh guru. kesan kepada pembangunan sahsiah guru di mana sahsiah inimerupakan keperibadian. Kementerian Pelajaran akan dipersalahkan dan masyarakat sertaorang awam akan menunding jari tepat kepada Kementerian Pelajaran kerana tidak efisien dalammenghasilkan dan membentuk profesion perguruan. Persoalan seperti ini akan memberikan impak yang besar kepada KementerianPelajaran Malaysia sendiri. sikap dan tingkah laku guru.

Kertas kerja yang dibentangkan di Seminar Pengurusan Asrama PeringkatKebangsaan.Simanowitz. Asas-asas masyarakat cemerlang . isu pencabulan dan rogol ini haruslah dipenadang seriusa dan dititik beratkan supaya profesion perguruan tidak akan dianggap satu profesion yang tidak efesien seperti dahulu. Australia: WadsworthCengage Learning. P. bukanmenjadi duri dalam daging yang akan memberikan kehancuran dan kemusnahan kepada anak didik mereka RUJUKAN Abdul Jalil Borham (1998). Petaling Jaya: Longman. Bodmin. GreatBritain: MPG Books Ltd.Ee Ah Meng (1996). http://www.Abd Majid Mohd Isa & Rahil Mahyuddin (1995). Cornwall.). (2008). Kuala Lumpur: InstitutKefahaman Islam Malaysia. Psikologi pendidikan 1: Pertumbuhan dan perkembangan . Gurudiibaratkan seperti lilin yang membakar dirinya sendiri untuk kejayaan anak didiknya. Theories of personality: Understanding persons (5th Ed. (2003). & Pearce. S.). (9th ed. Ini akamenjejaskan kejayaan dan pembangunan dalam bidang pendidikan di negara lita. Psikologi perkembangan. perfesion perguruan tidak lagi menjadi satu profesion yang mulia lagi di masa akan datang.Schultz.serong masyarakat serta orang awam terhadap apa sahaja tingkah laku guru yangdilakukan. Kuala Lumpur: Fajar Bakti.E. Oleh hal yangdemikian.Cloninger. S. D & Schultz. New Jersey:Pearson Education Inc. Program pembangunan sahsiah pelajar dan pelaksanaannya di IPT diMalaysia.Siti Fatimah Abdul Rahman (1993). Personality development : Core concepts in therapy . V. Johor: Universiti Teknologi Malaysia.scribd. (2009 ). T heories of personality . Apabila steriotaip ini menjadi kebiasaan dan melekat di minda masyarakat.com/doc/62061109/Etika-dalam-profesion-Guru .

com.google.my/#hl=en&gs_nf=1&pq=statistik%20pelanggaran %20peraturan %20perguruan&cp=0&gs_id=2h&xhr=t&q=pelanggaran+peraturan+perg uruan&pf=p&s .edu.my/praktis_utem/doc/tatatertib.http://www.pdf http://www.utem.