BIODATA DOL SAID

NAMA SEBENAR : DATO` NANING ABDUL SAID BIN OMAR NAMA GELARAN : DOL SAID TEMPAT TINGGAL :DAERAH NANING JAWATAN: Penghulu Naning yang kesembilan

TARIKH LAHIR: Pada tahun 1773 PENDIDIKAN : mula belajar seni silat ketika berusia 6 tahun

BIODATA DATO` BAHAMAN
NAMA SEBENAR : ABDUL RAHMAN BIN IMAM NOH GELARAN : ORANG KAYA DATO` SETIA PERKASA T. TINGGAL : SELATAN SULAWESI KAUM : BUGIS JAWATAN : dilantik sebagai pembesar Temerloh setelah kematian Orang Kaya InderaSegara

anak panah dan pelbagai senjata tradisional yang lain. lembing.SEJARAH HIDUP DOL SAID British sebuah kuasa besar dunia pernah dikalahkan oleh pahlawan-pahlawan Melayu dalam perang Naning pertama pada tahun 1831. Tetapi mereka ditentang hebat oleh pahlawan-pahlawan Melayu yang hanya bersenjatakan parang panjang. Pada mulanya mereka yakin Naning boleh ditewaskan dalam masa sehari sahaja. Kekalahan itu amat mengaibkan Inggeris kerana mereka adalah kuasa besar boleh dikalahkan oleh Naning sebuah daerah kecil. Kekalahan itu amat mengaibkan Inggeris sehingga mereka terpaksa menghantar ramai tentera termasuk meriam dalam usaha menundukkan Naning. Pada April 1832 askar-askar Inggeris yang diketuai oleh Kolenal Herbert dibantu oleh pasukan Rambau yang diketuai oleh Syed Shaaban menyerang Naning bagi kali kedua. Walaupun tidak lagi mendapat bantuan dari Rembau dan daerah yang berjiran dengannya namun Dol Said dan orang-orangnya bertekad mempertahankan Naning. . Setelah adanya perjanjian itu maka penghulu Rembau bukan sahaja menarik pahlawan-pahlawannya dari Naning malah mereka membantu Inggeris menakluk Naning. Sebelum berlakunya Perang Naning kedua pada tahun 1832. Setelah berlaku pertempuran selama 18 hari maka tentera British terpaksa berundur setelah ramai tenteranya yang terbunuh dan cedera. Sungai Ujung dan Seri Menanti. British berjaya memecahbelahkan perpaduan orang-orang Melayu dengan mengikat perjanjian dengan daerah-daerah yang bersempadan dengan Naning termasuk Rembau. Dalam perang Naning pertama Dol Said mendapat bantuan daripada orang-orang Rembau yang diketuai oleh Syed Saaban.

Dan British memganggap Naning berada . British telah meminta Naning memberi satu persepuluh daripada hasilnya.Sekali lagi berlaku pertempuran yang sengit antara kedua belah pihak. Semasa Belanda memerintah Melaka selepas kejatuhan Portugis. Melaka.000 pound dan kehilangan ramai askar bagi menakluk sebuah daerah kecil. Dan ini dibantah oleh Penghulu Dol Said kerana Naning telah merdeka. Beliau juga seorang yang taat kepada kedua orang tuanya. Dol Said dilantik sebagai Penghulu Naning menggantikan Penghulu Anjak pada tahun 1799 sewaktu berumur 26 tahun. DOL Said atau nama sebenarnya Abdul Said lahir pada tahun 1773 di Naning. Dan setelah berlaku pertempuran selama hampir dua bulan akhirnya Dol Said dan para pengikutnya terpaksa berundur dari Naning. sifat keberaniannya mula diperlihatkan apabila beliau mula belajar ilmu mempertahankan diri atau seni silat sejak berusia enam tahun. Naning berada di bawah kuasa Belanda dan mereka menghantar satu persepuluh hasil Naning kepada Belanda. Dol Said seorang yang tekun mengaji. Namun kemenangan itu tidak mengembirakan British kerana mereka terpaksa menangung kerugian 100. Sumatera kepada Belanda dan Belanda menyerahkan Melaka kepada pemerintahan British. Tetapi apabila British mengadakan perjanjian dengan Belanda pada 1824 British menyerahkan Bengkulu. Tetapi kemudiannya Belanda telah mengiktiraf Naning sebuah wilayah yang merdeka. Dol Said adalah penghulu Naning yang ke sembilan. Sejak kecil lagi. cekap dalam seni mempertahankan diri dan sentiasa dihormati orang ramai. Beliau berasal dari suku Semelenggang. Alor Gajah.

Naning tidak sendirian kerana di sokong oleh daerah-daerah yang berjiran pahlawanpahlawan Melayu menentang British dalam perang Naning pertama disebabkan Kemenangan wujudnya dengannya. . Tetapi kekalahan dalam perang Naning kedua kerana tidak wujud lagi perpaduan di kalangan orang Melayu malah mereka sanggup membantu Inggeris menyerang Naning. perpaduan di kalangan orang Melayu.Sejak itu bermulalah persengketaan antara Dol Said dengan Brtish yang membawa kepada perang Naning pertama 1831 dan Perang Naning kedua 1832.di bawah pemerintahan mereka.

SEJARAH HIDUP DATO`BAHAMAN Dato Bahaman ialah anak kepada Tuanku Imam Nuh yang berasal dari Bangkinang. dan Rokiah Abdul Rahman. Kampar. kelebihan ini telah menyebabkan BAHAMAN digelarkan 'Seman Tahan' oleh penduduk di sekitar kawasan itu sehingga sungai yang tidak ketika itu diberi nama Sungai Seman Tahan dan seterusnya menjadi tempat persinggahan British. Seorang yang pandai bersilat dan mempunyai ilmu kebal. Apabila Sultan Ahmad menaiki . Sumatera. Dato’ Bahaman juga dikatakan pernah menjadi anak angkat kepada Bendahara Ali dan menjadi rakan sepermainan kepada Sultan Ahmad ketika mudanya. anak perempuan Tok Setia Perkasa Semantan yang berketurunan Bugis dariSulawesi Selatan.

takhta. \ . Dato’ Bahaman terus menabur bakti kepada tanah airnya.

jawatan beliau sebagai penghulu akan dil ucutkan . (ii) Dol Said pernah diberi amaran oleh pihak British kerana menyelesaikan sendirikes jenayah.FAKTOR PENENTANGAN DOL SAID  1) Mempertahankan kemerdekaan Naning (i) British mendakwa Naning merupakansebahagian daripada Melaka keranamenurutperjanjian InggerisBelanda Melaka diserahkan kepada pihak British. (b) Menentang perlaksanaan Undang-undang British (i) Peraturan yang melarang penghulu membicarakan kes jen ayah telah menggugatkedudukan serta kuasa Dol Said. (ii) Segala arahan dan peraturan yang dikeluarkan oleh British di Naning tidak diterima pakai oleh Penghulu Dol Said sertarakyatnya.(iii) British telah mengugut beliau bahawa jikalau masih tidak mematuhi arahanBritish.

c) Menentang bayaran cukai (i) Rakyat Naning telah dipaksa membayar cukai 1/10 daripada hasil keluaranpertanian melalui Undangundang 1830. (ii) Pihak British mengambil keputusan ini kerana mereka mendapati hasil daerah .

Wise mendirikanbalai polis di Lubuk Terua tanpa berundingterlebih dahulu dengan Dato’ Bahaman konflik kedua-duanya menjadi serius D a t o ` B a h a ma n m e n g a n g g a p B r i t i s h s e b a g a i me n c e r o b o h S e r t a me n g a n c a m k e d u d u k a n n ya c)Perlucutan Gelaran Hugh Clifford menganggap Dato Bahaman sebagai penderhaka British memaksa Sultan Ahmad melucutkan gelaran Dato` Setia Perkasa Pahlawan Semantan Tindakan British yang memalukan Dato`Bahaman bersumpah mahu menghalau keluar British dari Pahang dan beliau .FAKTOR PENENTANGAN DATO BAHAMAN a ) Hi l a n g H a k Me n g u t i p Cu k a i Dato’ Bahaman menentang tindakan Britishmelantik E.A.Wise sebagai Pegawai Majistretdan Pemungut Hasil di daerah Temerloh Dato’ Bahaman dilarang mengutip cukai didaerah kekuasaannya iaitu di Temerloh b)Pembinaan Balai Polis pegawai British iaitu E.A.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful