Bangunan Bangunan bersejarah di Malaysia 1.

Bangunan Sultan Abdul Samad

Bangunan Sultan Abdul Samad adalah merupakan mercu tanda yang sangat sinonim bagi bandaraya Kuala Lumpur hatta negara Malaysia. Kehadiran, keunikan dan identiti seni bina yang terdapat pada bangunan tersebut mendapat pujian dan sanjungan dari segenap lapisan penduduk Malaysia mahupun luar negara. Bangunan ini telah berjaya menjadi ikon kepada Kuala Lumpur dan beberapa perayaan penting seperti Sambutan Tahun Baru, Sambutan Hari Merdeka dan acara-acara yang membabitkan promosi pelancongan negara. Bangunan ini telah direka oleh arkitek berbangsa British, A. C. Norman dan A. B. Hubbock yang pada waktu itu bekerja di Jabatan Kerja Raya di Kuala Lumpur pada tahun 1894. Batu asas pembinaan telah diletakkan oleh Gabenor Negeri-Negeri Selat iaitu Sir Charles Mitchell pada 6 Oktober 1894. Bangunan ini siap dan dirasmikan pada tahun 1897 oleh Residen British, Sir Frank Swettenham. Nama Bangunan Sultan Abdul Samad diambil sempena nama Sultan Negeri Selangor pada masa itu. Bangunan Sultan Abdul Samad terletak di lokasi strategik bandaraya Kuala Lumpur iaitu berhadapan dengan Padang Kelab Selangor dan persimpangan jalanjalan penting seperti Jalan Tun Perak, Jalan Raja Laut dan Jalan Tuanku Abdul Rahman.

2.Kota A Famosa

Pengenalan
Kota A Famosa (bermaksud "Yang Termashur" dalam bahasa Portugis) telah dibina oleh Portugis sebaik sahaja berjaya menawan Melaka pada tahun 1511. A Famosa terletak di Bandar Hilir, Melaka bersebelahan replika Istana Kesultanan Melaka dan Gereja St. Paul. Ia merupakan seni bina Eropah tertua yang masih tinggal di Asia. Sejarah Kota A'Famosa merupakan pintu gerbang kubu di Melaka. Pintu gerbang ini merupakan peninggalan portugis dan sebuah kubu yang begitu mantap pada suatu masa dahulu. Kubu ini dahulu mempunyai tembok yang panjang dan empat menara utama. Salah satu daripadanya ialah menara utama empat tingkat, manakala yang lain merupakan bilik simpanan senjata, kediaman kapten dan juga kuarters pegawai. Kubu ini bertukar tangan pada tahun 1641 apabila orang Belanda berjaya mengusir Portugis dari Melaka. Mereka telah mengubah suai pintu gerbang tersebut pada tahun 1670 yang mana “ANNO 1670― boleh dilihat pada pintu gerbang itu. Kubu ini mengalami kerosakan struktur yang teruk semasa pencerobohan Belanda. Apabila ia bertukar tangan kepada pihak British, mereka amat berwaspada mengenai pengekalannya dan mengarahkan kubu itu dimusnahkan. Ia hampir musnah keseluruhannya apabila Sir Stamford Raffles yang melawat Melaka dan campur tangan untuk menyelamatkan pintu gerbang daripada dimusnahkan kerana minat beliau terhadap sejarah.

3.Tugu Negara

satu perbarisan hormat akan diadakan di Tugu Negara. tugu tersebut berdiri setinggi 15 meter. Kini hanya asasnya tanah seluas 10 meter persegi yang tinggal. dan pengorbanan. Tiang asal dialih ke Kompleks Tugu Negara kini dan padanya tercatat tarikh tragedi kemanusiaan: Perang Dunia I (1914-1918). kekuatan. Felix de Weldon yang bertanggung jawab bagi Tugu Peringatan Perang USMC (USMC War Memorial) di Virginia. Ia didirikan oleh Pentadbir British bagi memperingati peperangan dan perwira yang terkorban. Pada setiap tahun. keberanian. Setiap patung gangsa tersebut melambangkan pimpinan. Sejarah Tugu Negara terawal merupakan tiang konkrit yang terletak di Jalan Tugu berhampiran bulatan di hadapan Stesyen Kereta api Kuala Lumpur. Kompleks Tugu Negara yang ada kini di kawasan Taman Tasik dibuka pada 8 Februari 1966. Amerika Syarikat. getir.Istana Kenangan. Perang Dunia II (1935-1942) dan semasa Darurat (19481960). Dibina pada tahun 1966. 4. Ia memasukkan Taman Peringatan sebagai lambang penghormatan negara kepada perwira yang mengorbankan jiwa mereka bagi menjaga keamanan negara Malaysia. Kuala Lumpur berhampiran dengan bangunan Parlimen. siap sedia.Tugu Peringatan Negara atau juga dikenali sebagai Tugu Negara Malaysia disiapkan 8 Februari 1966 sebagai penghormatan kepada lebih 11 ribu perajurit yang gugur dalam Perang Dunia I (1914-1918). diperbuat daripada gangsa dan direka oleh pengukir Austria. 11 November. Kuala Kangsar . bersebelahan Masjid Negara. persatuan. Jalur Gemilang. Ia terletak di ibu negara. Tugu tersebut menggambarkan sekumpulan tentera mengibar bendera negara. Perang Dunia II (1939-1945) dan Darurat (1948-1960).

iaitu selepas istana tersebut diperbaiki semula dengan usaha Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Abdul Rahman Putra Al-Haj. iaitu istana rasmi Sultan Perak di Changkat Negara akan dirobohkan untuk dibina istana yang baru (Istana Iskandariah sekarang). bekas Perdana Menteri Malaysia.Sultan Iskandar Shah telah berpindah ke istana tersebut. Istana ini telah siap sepenuhnya pada tahun 1931. Istana yang berdinding kelarai berbumbung perabut lima dan perabut pisang sesikat ini telah dirancang pembinaannya selepas banjir besar melanda Perak pada tahun 1926. Tukang yang membuat istana ialah Haji Suffian dan anak-anaknya yang berasal dari Seberang Perai. . Sultan Iskandar Shah iaitu Sultan Perak ke 30 (1918-1938) telah berpindah bersemayam di istana tersebut kerana Istana Negera.Istana ini pada keseluruhannya diperbuat daripada kayu dan dikenali juga dengan nama Istana Lembah atau kadangkala disebut juga Istana Tepas. Istana Lembah atau Istana Tepas diduduki pula oleh keluarga Diraja Perak. Nama Istana Kenangan hanya bermula pada tahun 1960 an. Dalam tahun 1933. Pada 16 November 1986. Istana ini terletak berhampiran dengan Istana Iskandariah. setelah dipelihara. apabila Istana Iskandariah siap dibina. Istana Kenangan dengan rasminya dijadikan Muzium Di Raja Perak hingga ke hari ini.

Tukangtukang binaan bangunan tersebut dibawa khas dari Madras. Kelahiran anaknya adalah peringkat awal bagi keuntungan yang lebih besar untuk William Smith. beliau bertemu dengan seorang pemilik tanah bernama Alma Baker. Setelah bertahun-tahun selepas itu. akhirnya Agnes telah melahirkan seorang anak lelaki bernama Anthony. Sejarah Bangunan Istana Kellie atau Rumah Kellas telah dibina pada tahun 1910 oleh seorang peladang getah terkemuka British bernama William Kellie Smith. dan isterinya dibawa ke Malaysia pada tahun 1903. Pada tahun 1890. Batu Gajah Istana Kellie atau Kellie's Castle (kadang-kadang digelar Kesilapan Kellie (Folly Kellie) ialah sebuah istana kota yang terletak di tepi jalan Simpang Pulai ke Batu Gajah. Agnes berusaha untuk hamil. ia menjadi pemilik Perumahan Kinta Kellas dan Kinta Kellas Tin Dredging Company. Negeri Perak. . Smith memulai perancangan untuk cadangan istana besar yang dirancangkan untuk digelar sebagai Rumah Kellas (Kellas House). tapi gagal. Sewaktu dengan itu. Di Tanah Melayu. William Smith terlalu mengharapkan seorang anak lelaki sebagai waris untuk mengambil alih kerajaan itu di Kepulauan Melayu. Bagi merayakan kelahiran Anthony. yang telah memenangi konsesi dari pemerintah negara untuk meneroka 360 hektar hutan di Perak. Smith tiba sebelum Tanah Melayu membangun. pada tahun 1915. Smith mula menanam pohon getah dan menceburi dalam industri perlombongan timah. Agnes. Selama bertahun-tahun selepas itu. Kemudiannya beliau kembali ke rumah beliau untuk berkahwin dengan orang Skotland tercinta. India.5. William Smith telah memutuskan untuk memperluaskan rumahnya. Bangunan tiga tingkat dibina mengikut reka bentuk sebuah istana Moghul di bandar Agra. pasangan ini diberkati dengan anak perempuan mereka yang bernama Helen. Dengan keuntungan besar yang dibuat dari perniagaan bersama ("bisnes venture") dengan Alma Baker. ketika berusia 20 tahun. William Kellie Smith adalah dari sebuah kampung di Scotland yang dikenali sebagai Kellas. sempena rumahnya di Scotland. Tahun berikutnya.Istana Kellie.

Walau bagaimanapun. Terletak di atas tebing Sungai Sarawak mengadap Pekan Kuching berhampiran kediaman Brooks. Tempat ini dikelilingi oleh Kampung Melayu.Menara Condong Teluk Intan . kubu ini pernah dijadikan sebagai pusat Renjer Sarawak. ia mengalami kerosakan setelah dikosongkan oleh Polis sewaktu projek pembinaan bangunan baru Dewan Undangan Negeri Sawarak bersebelahan kubu ini.Kubu Margherita Kubu Margherita di bina pada 1878 dan siap pada tahun 1879 dengan jumlah kos 8. Rajah kedua Sarawak iaitu Ranee Margaret. 1993). Bangunan yang kekal dalam keadaan 'sedang dibina' telah menjadi tarikan pengunjung ke Batu Gajah kerana keunikannya. Pada asalnya iaitu sebelum tahun 1934 hanya terdapat bilik tahanan tetapi telah ditambah menjadi kubu. pada tahun 1971 kubu ini telah disenaraikan sebagai Bangunan Bersejarah Sarawak di bawah Antiquities Ordinance (Ordinan Warisan Bandaraya Sarawak.Bangunan ini tidak sempat disiapkan setelah Kellie Smith meninggal dunia di Pelabuhan Lisbon. 6. kubu ini berperanan sebagai tempat pertahanan utama Rajah Brooke yang menghadapi tentangan berterusan dari penduduk pribumi. Jabatan Warisan Negara telah membuat kerja pembaikan pada tahun 2006.100 Dolar Spanish. Pada tahun 1932. 7. Kubu ini dinamakan 'Fort Margherita' bersempena nama isteri Charles Brook. Dengan kedudukan yang strategik di atas bukit mengadap lencongan Sungai Sarawak. memandangkan bangunan ini mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Portugal pada 11 Disember 1926. Konservasi kubu ini merupakan salah satu projek utama Jabatan Warisan Negara pada tahun 2011-2012 di bawah Program Rancangan Malaysia ke-10. Kubu ini dijadikan pengkalan Renjer Sarawak ada tahun 1932.. Kubu ini juga pernah dijadikan sebagai pengkalan bagi tentera Jepun pada tahun 1941. Pejabat Kampetai Jepun sewaktu Perang Dunia ke-2 dan terakhir sebagai Muzium Polis.

8. Kini Muzium Negara yang baru selesai dinaiktaraf pada tahun 2008. sebuah bangunan indah bercirikan senibina Melayu tradisional berdiri megah di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur sebagai gedung khazanah sejarah negara. Muzium Negara diketuai seorang Pengarah dan diletakkan di bawah pentadbiran Jabatan Muzium Malaysia. Leong Choon Cheong yang telah membina menara tersebut. Jalan di tengah-tengah Bandar Teluk Intan telah dinamakan sebagai Jalan Ah Cheong sempena memperingati sumbangan En. Pada masa ini menara ini tidak lagi berfungsi sebagai tangki simpanan air namun jam tersebut masih lagi berfungsi dan akan berbunyi setiap 15 minit. Objektif .Muzium Negara Muzium Negara.Salah satu dari tarikan utama pelancong ke Teluk Intan ialah Menara Condong Teluk Intan. Kawasan sekitar menara telah diturap dengan bata dan dijadikan sebagai plaza untuk pelbagai aktiviti di samada aktiviti rasmi atau tidak rasmi. Menara ini telah dibina oleh arkitek cina En. Leong Choon Cheong dan berfungsi sebagai tangki simpanan air untuk bekalan penduduk sekitar disamping berfungsi sebagai jam. Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan. tampil lebih menarik dan interaktif dalam membawa pengunjung menerokai sejarah Malaysia bermula dari era prasejarah hingga ke Malaysia kini.

Kuala Kangsar. Perak Masjid Ubudiah ialah sebuah masjid di Bukit Chandan. Pembangunan Masjid Ubudiah bermula dari zaman Sultan Idris Murshidul Adzam Shah I. Semasa beristirahat dalam rawatan di Port Dickson. Walau bagaimanapun pembinaannya telah tergendala apabila batu-batu marmar yang dibeli dari Negara Itali telah pecah dipijak oleh dua ekor gajah kepunyaan baginda dan Raja (Sir) Chulan Ibni Sultan Abdullah. 9. Sejarah Dari segi latar belakang sejarahnya Masjid Ubudiah yang terletak berhampiran dengan Istana Iskandariah ini. Masjid Ubudiah dirasmikan pembukaannya oleh Sultan Jalil Karamatullah Shah pada tahun 1917. merekod dan menerbitkan segala khazanah warisan sejarah negara. Mengikut cerita dengan tidak semena-mena seekor gajah baginda bernama Kulub Chandan dan gembalanya bernama Kulup Sa'id telah berjuang dengan seekor gajah kepunyaan Raja Chulan bernama Kulub Gangga dan gembalanya bernama Uda Debok.Objektif Muzium Negara adalah seperti berikut:     Menjalankan penyelidikan terhadap bahan dan artifak yang mempunyai kepentingan kepada sejarah negara. Mempamerkan dan memanfaatkan bahan artifak warisan sejarah negara bagi tujuan pendidikan masyarakat ke arah pembinaan jati diri dan pembangunan bangsa. baginda telah menitah Kolonel Huxley dari Jabatan Kerja Raya. Kuala Lumpur. Ia diasaskan oleh Sultan Idris untuk membayar nazar kerana baginda telah pulih dari penyakitnya. untuk mereka bentuk sebuah masjid yang hendak didirikan.Masjid Ubudiah. Kubah emas dan menara masjid adalah bukti dari keindahan senibina Islam. Sultan Perak ke-28. . Menjadikannya sebagai salah satu produk pelancongan negara. Setelah berangkat balik ke Kuala Kangsar. adalah merupakan masjid nazar. mengumpul. dan. Perak yang dianggap salah satu masjid terindah di Malaysia dan merupakan simbol kebanggaan dan kepercayaan untuk kaum Muslim di Perak. Sultan Idris Murshidul'adzam Shah I (1887-1916) telah bernazar untuk membina sebuah masjid di Bukit Chandan sekiranya kesihatan baginda pulih. Negeri Sembilan. Menjalankan aktiviti permuziuman seperti menyelidik.

bahagian belakang bangunan asal telah disambung untuk Balai Pameran dan pembinaan ini siap sepenuhnya pada 1903. Pembinaan bangunan muzium dilakukan secara berperingkat di mana fasa pertama dibina pada 1883 dan selesai pembinaannya pada 1886. terdapat juga peralatanperalatan peninggalan British seperti sauh kapal. tugu peringatan. dan pemeliharaan warisan harta kebudayaan masyarakat tempatan serta sejarah alam semulajadi. Sebut sahaja nama Gunung Semanggol kita tentu tidak akan lupa pada sekolah agama yang terkemuka suatu masa dahulu iaitu Ma'ahad Al-Ehya Asshariff. 26 September 1913.). Muzium ini yang ditadbir oleh Jabatan Muzium dan Antikuiti mempunyai tarikan utama iaitu koleksi orang asli yang lengkapdan terbaik. iaitu As- . namanya tidak asing lagi bagi mereka yang menatapi sejarah pendidikan Islam tanah air.Pada hari Jumaat. Seperti Gunung Semanggol yang tidak dapat dipisahkan dengan Ma'ahad Al-Ehya Asshariff. Masjid ini telah siap dibina dan dibuka dengan rasminya oleh Sultan Abdul Jalil Karamatullah Shah (1916-1918. 10. kapal terbang dan lanca. GUNUNG SEMANGGOL Gunung Semanggol. Sir Hugh Low dan kurator pertama Muzium Perak ialah Leonard Wray Jr. Sultan yang ke-29. Fasa seterusnya bermula pada 1889 dengan pembinaan serambi hadapan dan belakang. MA'AHAD AL-EHYA ASSHARIFF. Selain itu. Keunikan bangunan muzium yang berunsurkan senibina Moorish ini merupakan pusat penyelidikan. herbarium dan alat budaya masyarakat Melayu. Di Gunung Semanggol ini jugalah tempat bertunasnya sebuah gerakan Islam. Hizbul Muslimin yang digeruni oleh Inggeris ketika itu. Sultan Idris Shah I. begitulah juga hubungan sekolah ini dengan seorang tokoh pejuang Islam. pengumpulan. Pada 1900. pada tahun 1917. telah meletakkan batu asas masjid tersebut. 11. Pembinaan bangunan muzium ini diusahakan oleh Residen Perak.Muzium Taiping Muzium Perak merupakan institusi muzium tertua di negara ini yang diasaskan oleh Sir Hugh Low pada tahun 1883 yang menempatkan pelbagai koleksi spesimen zoologi.

Kota yang diperlengkapi dengan senjata-senjata dan meriam ini dinamakan sebagai Kota Cornwallis mengambil sempena nama Charles Earl Cornwallis II. Salah satu kesan peninggalan Inggeris itu ialah Kota Cornwallis yang dibina pada tahun 1786 oleh Francis Light dengan menggunakan buruh orang-orang buangan dari India. Tuan Haji Abd. maka masyarakat Gunung Semanggol telah berpadu tenaga mewujudkan sebuah sekolah agama. terbangunlah sebuah sekolah pada 1 Muharram 1353 bersamaan 15 April 1934 yang diberi nama Madrasah Al-Ehya Asshariff. Pada masa ini Ma'ahad Al-Ehya Asshariff tetap meneruskan cita-cita perjuangannya ke arah melahirkan insan yang berilmu dan bertaqwa di samping berusaha menyebarkan risalah Islam kepada generasi muda agar mereka lebih memahami tuntutan fikrah Islamiah dan menghayati tasawwur Islam sebagai `Ad-Din' yang syumul seperti mana perjuangan yang telah didokong oleh bekas tokoh-tokoh pengajar Ma'ahad ini seperti Allahyarham Ustaz Abu Bakar al-Baqir. Di atas tumpahan keringat masyarakat. Burhanuddin Al-Helmi dan lain-lain lagi. Keperluan terhadap tempat belajar semakin dirasakan apabila pelajar-pelajar lepasan sekolah rendah tidak mempunyai tempat untuk meneruskan pelajaran. Inggeris. Di atas kesedaran tentang masalah ini di samping usaha-usaha menyebarkan ilmu secara lebih teratur dalam menyebarkan risalah Islam. . Kota Cornwallis. Rentetan Sejarah perkembangan pelajaran agama di sini bermula sejak tahun 1918 lagi dengan adanya pondok Ar-Rahmaniah pimpinan Tuan Haji Abd. pondok Ar-Rahmaniah telah dibubarkan oleh Tuan Guru Haji Abd. Kota Cornwallis ini dibina oleh Francis Light setelah empat hari mendarat dan menduduki Pulau Pinang. Oleh itu sejak dahulu lagi pulau ini menjadi rebutan kuasa-kuasa penjajah. Pada awal pembinaanya kota ini dibina daripada kayu dan batang-batang nibung berukuran 46. Pemimpin-pemimpin masyarakat seperti Tuan Guru Haji Abdullah Ibrahim. Pulau Pinang Pulau Pinang atau dikenali juga sebagai Pulau Mutiara merupakan sebuah pulau yang sesuai sebagai pusat perniagaan dan persinggahan kapal-kapal perdagangan dari timur dan barat. Madrasah Al-Ehya Asshariff telah berkembang pesat dengan pelajar-pelajarnya semakin bertambah berbanding dengan hanya 144 orang pada waktu pembukaannya dalam tahun 1934 dahulu. Di bawah mudir pertamanya. Kesankesan pendudukan Inggeris itu masih lagi dapat dilihat sehingga kini. sebuah kuasa barat yang mula-mula menduduki pulau ini telah mengeksploitasi kedudukan pulau yang strategik di pintu masuk Selat Melaka ini bagi kepentingannya. Di bawah pimpinan Ustaz Abu Bakar al-Baqir. 12. Madrasah ini telah maju setapak demi setapak.4 meter persegi.Sheikh Abu Bakar Al-Baqir yang menjadi tunggak masyarakat dan perkembangan pelajaran Islam di Gunung Semanggol. Dr. Dengan terdirinya Madrasah ini juga. Rahman Mahmud. iaitu Ustaz Abu Bakar. Manaf dan lain-lain turut berkorban harta serta masa untuk menjayakan madrasah ini. Rahman yang turut sama memerah tenaga membangunkan Madrasah Al-Ehya Asshariff pimpinan menantunya Ustaz Abu Bakar al-Baqir itu. seorang bangsawan Inggeris yang menjadi Gabenor Jeneral Inggeris di India pada ketika itu.

Pada hari ini kota peninggalan Inggeris ini diwartakan di bawah Akta Benda Purba sebagai bahan sejarah oleh pihak Muzium Negara. Tetapi tiga tahun kemudian pembaikannya dihenti berikutan sungutan mengatakan usaha ini tidak mendatangkan kebaikan. Pengetua Maktab. Sehubungan dengan itu pada 20 Oktober 1917. Kini dengan penjagaan yang sempurna Kota Cornwallis bukan sahaja terkenal sebagai kota yang bersejarah tetapi juga ianya menjadi daya tarikan pada pelancong-pelancong dari dalam dan luar negera yang melawat Pulau Mutiara ini. 7 orang guru Melayu dan seorang guru anyaman dari Filipina. Ini kerana Tanjung Malim terletak di tengah-tengah. Hanya pada tahun 1808. Setelah beberapa percubaan untuk memperbaiki kota ini tergendala. Dussek.T. dan pegawai-pegawai tinggi kerajaan. berdekatan jalan keretapi. Seluas 63 ekar tanah telah dibeli untuk tujuan ini dan pelaksanaan membinanya dijalankan tahun 1919. Tambahan pula Inggeris telah mengabaikan janjinya untuk menolong Kedah menentang Siam. sedangkan ketika Sultan Abdullah menyerahkan Pulau Pinang kepada Inggeris itu. O. tidak banyak perubahan yang dilakukan ke atas Kota Cornwallis ini.Maktab Perguruan Sultan Idris Maktab Perguruan Sultan Idris (MPSI) atau dikenali juga sebagai `Suluh Budiman' dilahirkan hasil daripada cadangan Sir Richard Winstedt yang menjadi Penolong Pengarah Pelajaran Sekolah-sekolah Melayu pada waktu itu. Kota ini kemudiannya telah ditinggalkan terbiar begitu sahaja sehinggalah pada tahun 1815 apabila pihak Pulau Pinang Town Council mengeluarkan arahan supaya ia diperbaiki semula. Ancaman juga turut diterima daripada penduduk Pulau Pinang sendiri yang telah mengecam pihak Inggeris sejak dari awal pembinaan kota ini lagi kerana bimbang akan turut mengheret mereka dalam kancah peperangan. Turut hadir dalam majlis perasmian itu ialah Sultan Iskandar Shah. salah satu syarat persetujuannya Inggeris dikehendaki menolong Kedah menentang ancaman Siam. Setelah siap pembinaannya tahun 1922. Tanjung Malim telah dipersetujui dengan rasminya sebagai tapak Maktab Perguruan yang baru ini. kota ini telah diperbaharui dengan menggantikan batang-batang nibung tersebut dengan binaan batu. Cadangan itu diterima kerajaan dan Persidangan Residen-residen pada tahun 1917 pula telah meluluskan penubuhan sebuah Maktab Perguruan Pusat dan tempat yang dicadangkan ialah Tanjung Malim. sungai dan pekan serta kesuburan tanah di kawasan tersebut. maktab ini mula beroperasi pada 23 November 1922 dengan 3 orang guru dari Eropah. para pembesar negeri. pihak pentadbiran Pulau Pinang telah menjadikannya sebagai pusat kegiatan seni dan kebudayaan. Maktab yang baru ini kemudiannya dibuka dengan rasminya oleh Sir George Maxwell. Ketua Setiausaha Negeri-negeri Melayu Bersekutu pada 29 November 1922. 13. Kota ini sentiasa mendapat ancaman dari kuasa-kuasa lain dan terdedah kepada serangan musuh kerana kedudukan Pulau Pinang dan Kota Cornwallis ini yang berhampiran dengan laut. Maktab ini .Sehingga tahun 1791.

Sesuai dengan tarafnya sebagai sebuah maktab yang terulung itu. Walau bagaimanapun ketika perang merebak ke Tanah Melayu para pelajar diarahkan pulang ke kampung masing-masing. maka pihak-pihak tertentu telah mendesak pemerintah supaya menaikkan taraf maktab ini. mengambil sempena nama Almarhum Sultan Idris iaitu Sultan Perak yang amat mengambil berat tentang pelajaran anak-anak Melayu pada masa pemerintahannya. Istana Kuning dan Istana Hilir. Ianya lebih tinggi tarafnya daripada Maktab-maktab Perguruan yang lain dan diberi kuasa mengendalikan Kursus Sijil Lanjutan Perguruan dan Diploma Lepas Sijil. Oleh itu pada 21 Februari 1987 Encik Anwar Ibrahim. 14. ianya telah dapat memantapkan lagi fungsi institusi ini sebagai gedung ilmu yang mampu melahirkan generasi pendidik berkaliber di masa hadapan. Nama yang digunakan pada masa itu ialah Perak State Railway. bertukang dan seumpamanya. para pelajar MPSI ditempatkan di tiga buah istana di Kuala Kangsar iaitu Istana Hulu. pelajar-pelajar di MPSI juga diajar tentang anyaman. Ilmu Hisab dan lain-lain. Pada masa Perang Dunia Kedua. ia . Sejarah. Dengan penaikan taraf tersebut. MPSI telah ditutup kerana bangunan itu dijadikan Hospital Tentera oleh Inggeris dan para pelajar berpindah ke Kuala Kangsar. Selain mata pelajaran biasa seperti Ilmu Alam.kemudiannya dinamakan Maktab Perguruan Sultan Idris. Pada tahun 1901.Stesen Keretapi Ipoh Sejarah keretapi Tanah Melayu bermula pada tahun 1885 iaitu landasan pertama dibina dari Taiping ke Port Weld (nama baharunya Kuala Sepetang). Di atas ihsan Sultan Abdul Aziz Almustasim Billah Shah ibni Almarhum Raja Muda Musa. Keunggulan IPSI dalam memainkan peranan dan kepentingannya telah mendorong kerajaan untuk menaikkan tarafnya ke peringkat yang lebih tinggi sebagai Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) pada 1 Mei 1997. bertani. setelah sistem perhubungan keretapi bersambung dengan negeri-negeri lain. Menteri Pelajaran telah mengisytiharkan Maktab Perguruan Sultan Idris ini dinaikkan tarafnya menjadi sebuah institusi pendidikan yang dikenali sebagai Institut Pendidikan Sultan Idris (IPSI).

iaitu dari tahun 1901 hingga 1909 dan selepas itulah pada tahun 1962 sehingga 1967 telah dipegang oleh Tan Sri Dato' Haji Ahmad Perang iaitu warganegara Malaysia pertama menjadi Pengurus Besar Keretapi Tanah Melayu. Bangunan dan tamannya yang cantik telah menjadi salah satu tempat menarik kepada pengunjungnya. Keretapi Tanah Melayu telah diperbadankan dan dikenali sebagai Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) hingga ke hari ini. Stesen Keretapi Ipoh dibina pada tahun 1917 oleh Syarikat Hindia Timur British serta bangunannya dibina bercirikan Islam dan reka bentuknya berbentuk Moorish sehingga ada yang menggelarnya sebagai Taj Mahal Ipoh.M. Spooner C. bijih timah dan lain-lain barang ke pelabuhan oleh penjajah Inggeris. Sekali lagi pada tarikh 1 Ogos 1992. dan pada tahun 1946 namanya ditukar kepada Keretapi Tanah Melayu. Panggilan berkenaan mula menjadi bualan masarakat sekitar apabila melihat reka bentuk bangunan stesen keretapi berkenaan yang menghampiri reka bentuk seakan-akan Taj Mahal di India walaupun tidak sepenuhnya. Dari segi bangunan pula. Keluasan bangunan stesen keretapi Ipoh adalah 71. Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK-1905) .dinamakan sebagai Federated Malay State Railway. tetapi kini telah berubah menjadi salah satu pengangkutan yang penting kepada pembangunan ekonomi negara. 15. Pengurus Besar pertama keretapi ialah C.E. Sebelum diambil alih oleh Pengurus Besar dari kalangan warganegara Malaysia yang pertama.200 kaki persegi dan bahagian atas stesen keretapi kini telah dijadikan hotel bagi pengunjung yang datang melawat Ipoh. memang ada sejarah tersendiri dengan reka bentuknya yang unik sejak pembinaan awal stesen keretapi berkenaan. Objektif asal pengangkutan keretapi adalah untuk membawa hasil getah.G.

Bangunan Pejabat Pos Lama Ipoh Bangunan Pejabat Pos Lama Ipoh yang terletak di Jalan Dato‟ Sagor sebenarnya merupakan sebahagian bangunan Dewan Bandaran Ipoh (Town Hall) yang kemudiannya dibahagikan kepada dua bahagian. Bangunan dua tingkat ini juga dikelilingi arked terbuka atau verandah di . Ia begitu strategik kerana ia berada di jejak rangkaian warisan (Heritage Trail) bangunan bersejarah Bandaraya Ipoh di mana terletaknya bangunan Stesen Keretapi Ipoh. Tuanku Ja'afar dan bekas Perdana Menteri. Bangunan ini mempunyai seni bina yang unik kerana bercirikan seni bina Roman dan Renaissance. Sultan Azlan Shah dan Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan. Fiat Sapientia Virtus adalah dalam Bahasa Latin. Kedudukan bangunan ini adalah di tengah-tengah pusat Bandar lama Ipoh yang merupakan kawasan pentadbiran kerajaan yang utama pada zaman Inggeris. Ibu Pejabat Polis Trafik. Tun Abdul Razak Hussein. Bangunan Pejabat Pos ini direka oleh arkitek British A. Menara Jam British.Sekolah yang dibina pada 1905 ini suatu ketika dulu adalah tempat untuk mendidik dan melatih golongan elit Melayu. Bahagian hadapan kekal sebagai Dewan Bandaran Ipoh manakala bahagian belakangnya pula dijadikan Pejabat Pos. mula dibina pada 1913 dan siap pada 1916. yang terdiri daripada kerabat Diraja dan juga pegawai kerajaan bagaimanapun syarat kemasukan dilonggarkan ekoran kebangkitan nasionalisme. Moto sekolah. Bangunan ini terletak berhadapan dengan Stesen Keretapi dan telah didirikan sama waktu dengan Mahkamah Tinggi (di sebelah kanan).B Hubback. Sultan Ahmad Shah. yang bermaksud Kebijaksanaan Mutu Manusia. 16. Antara kerabat Diraja dan pembesar negara yang pernah menuntut di MCKK ialah Sultan Pahang. bangunan Mahkamah Tinggi Ipoh dan bangunan-bangunan bank komersial. Sultan Perak. Kesemua bangunan-bangunan kolonial ini menampilkan gaya seni bina Eropah yang menarik. Masjid Negeri. Dewan Bandaran.

papan lantai mereput. Ia juga dikenali sebagai Masjid Raja kerana ia merupakan masjid Diraja dan terletak di perkarangan Istana Pelamin. Mula dibina pada 22 Rabiulawal 1330H (11 Mac 1912) atas usaha YTM Tunku Mahmud Ibni Almarhum Sultan Tajuddin Mukarram Shah. terdapat juga tingkap-tingkap separuh bulat (Arch-headed window) berpanel kaca dibina pada sekeliling bangunan. 17. Upacara perasmiannya dilakukan pada hari Jumaat. Perkhidmatan pos di bangunan telah tamat operasi pada tahun 1983 dan bangunan ini telah diambil alih oleh Pusat Pelancongan Negeri Perak sehingga tahun 1995. Sumatera Utara. Sejak dari tahun tersebut bangunan ini telah ditinggal kosong tanpa penyelenggaraan. . dengan ciri kubah hitam . Sehubungan itu. 6 Zulhijjah 1333H (15 Oktober 1915) oleh DYMM Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah. Masjid Zahir merupakan mercutanda yang terkenal di Alor Setar. Reka bentuk masjid ini diilhamkan dari Masjid Azizi di Bandar Langkat. Masjid Zahir Masjid Zahir atau juga dikenali sebagai Masjid Zahrah merupakan Masjid Negeri Kedah. ia telah mengalami kebocoran dan kerosakan pada atap genting. saluran turun air hujan telah patah.tingkat atas dan bawah.satu kubah utama dan lima kubah lebih kecil. Tunku Mahmud telah membaca khutbah Jumaat sementara baginda Sultan Abdul Hamid Shah mengimamkan solat Jumaat. Arked ini dihias dengan tiang dan gerbang separuh bulatan menonjolkan ciri-ciri Greek dan Roman. Ia dihiasi dengan lima kubah utama sebagai lambang lima Rukun Islam. yang melambangkan limat rukun Islam. dan pokok telah tumbuh meliar di dalam bangunan menambahkan lagi kerosakan bangunan ini. Bangunan bersejarah ini terletak di tengah-tengah bandar raya Alor Setar. Selain itu. tapak masjid ini pada asalnya adalah tanah pusara wira-wira Kedah yang gugur semasa mempertahankan Kedah dari serangan Siam (1821). Dinding verandah (balcony balustrade) di tingkat atas dibina dengan corak victorian yang ringkas.

bayaran bulanan $200." — daripada "Rancangan Asal Penubuhan Free School. MacInness Esq. D. Hutchings.500. bagi pihak Syarikat India Timur . akan dibesarkan secara duduk-duduk sahaja dan mengakibatkan tabiat buruk tanpa cara mendapatkan sebarang ajaran.. dan kelakuan baik. J. . Brown Esq. dan sekeping tanah dikenali sebagai Church Square. ia adalah sekolah bahasa Inggeris yang pertama dan tertua di wilayah Asia Tenggara. Satu badan jawatankuasa ditubuhkan dan dianggotai oleh yang berikut: Rev. Pulau Prince of Wales. dan untuk menanam tabiat-tabiat awal terhadap kerajinan.2009 Penang Free School ialah sebuah sekolah menengah yang terletak di Georgetown. R. Malaysia. Petikan daripada piagam asal: "Bahawa tujuan pertama Institusi ialah untuk memberikan pendidikan kepada kanak-kanak yang kalau tidak. Sekolah Penang Free merupakan sekolah Inggeris yang pertama didirikan di Tanah Melayu dan juga di Asia Tenggara. Sebagai tambahan . Ibbetson Esq. sebagai tapak penubuhan bangunan sekolah.(East India Company). merupakan sebuah Sekolah menengah kebangsaan yang terletak di Jalan Masjid Negeri. disiplin. sekolah ini berpindah ke lokasi kini di Jalan Masjid Negeri (lebih dikenali sebagai Greenlane). Ia mempunyai seramai 124 orang guru. Guru besar pertamanya James Cox 1816-1821. baik dalam pembelajaran berguna mahupun sebarang kerja kasar. Pulau Pinang. and R. 867 dikumpulkan antara 1816 hingga 1824. Capt. 1816". Pada 2009. J. S. paderi penempatan di situ. Sekolah Menengah Kebangsaan Penang Free atau nama ringkasnya SMK Penang Free. Penang Free School Penubuhan Penang Free School bermula daripada cadangan untuk pembinaan sekolah di Prince of Wales Island oleh Reverend Sparke Hutchings. Carnegy Esq. tetapi kini merupakan Muzium Negeri Pulau Pinang. pihak Gabenor.. Coombs. R. dengan tapak asalnya di Jalan Farquhar mulamulanya menempatkan Sekolah Hutchings. menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 1154 orang. Sekolah Menengah Kebangsaan Penang Free memiliki 1077 pelajar lelaki dan 77 pelajar perempuan. J. Caunter Esq. . Pada tahun 1928. Diasaskan pada tahun 1816. M. Dalam satu kutipan yang di adakan sejumlah $10.. memberikan sumbangan $1.18.

Istana Negara.19. Jalan Ampang. Istana Negara. Jalan Istana ini iaitu bangunan putih yang mempunyai dua kubah emas beberapa minggu sebelum kemerdekaan diisytiharkan. Manakala Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XIII. Jalan Istana kemudiannya direka semula oleh arkitek Jabatan Kerja Raya E. Pengubahsuaian itu menambahkan bilangan bilik daripada 13 kepada 20. Jalan Istana dahulunya adalah tempat bersemayam Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong sebelum Istana Negara.000 dan dahulunya adalah rumah kediaman seorang jutawan dari China. Ini adalah kali pertama Singgahsana diletakkan di Istana Negara. bangunan ini telah dibeli oleh Kerajaan Negeri Selangor dan selepas diubahsuai ianya dijadikan sebagai Istana Duli Yang Maha Mulia Sultan Sir Hishamuddin Alam Shah. dengan dapur bagi 100 orang. Sultan Selangor sehingga tahun 1957.K. Balai Menghadap. ISTANA NEGARA. JALAN ISTANA Istana Negara. Tuanku Abdul Rahman Tuanku Muhammad merupakan pemerintah yang pertama bersemayam di Istana Negara. Selepas Jepun menyerah kalah. iaitu Encik Chan Wing. Bangunan yang indah itu kemudiannya dibeli oleh kerajaan persekutuan dengan harga RM1.34 hektar di tepi bukit Petaling di Kuala Lumpur ini pada asalnya adalah merupakan sebuah banglo yang telah dibina pada tahun 1928 dengan harga RM150. suatu kawasan seluas 28 ekar atau 11. Jalan Istana telah mengalami pengubahsuaian yang besar bagi tempat bersemayam rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong dengan penambahan Balairong Seri Utama iaitu tempat Singgahsana diletakkan. dua Balai Kemasukan dan satu Dewan Santapan. Pada zaman pemerintahan Jepun dari tahun 1942-1945. Yang di-Pertuan Agong yang pertama.4 juta pada 1957 dan mengubahsuai pada harga RM328. empat Bilik Tetamu. Jalan Duta yang kini siap dibina menjadi tempat bersemayam rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong. Jalan Istana yang sebelumnya pertabalan Yang di-Pertuan Agong diadakan di Dewan Tunku Abdul Rahman. Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin ibni Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah menjadi pemerintah terakhir yang bersemayam di Istana Negara. Istana ini terletak di Jalan Istana bertentangan dengan Jalan Syed Putra. Pada 1980. bangunan ini telah digunakan sebagai Mes Pegawai Tentera Jepun.000 untuk menjadikannya istana yang sesuai untuk dijadikan kediaman Raja bagi sebuah negara merdeka yang baru. Dinsdale sementara pengubahsuaian dilakukan oleh kontraktor tempatan yang mengambil masa empat bulan dan tidak mempengaruhi struktur utama bangunan. Singgahsana baru ini telah . Jalan Istana ini.

Sebuah tapak yang sesuai telah diperolehi di dalam kawasan Taman Coronation yang termasuk dalam hakmilik Majlis Perbandaran dan pada asalnya merupakan tanah perkuburan Cina yang terletak di atas bukit. Stadium Merdeka ini merupakan stadium yang terbesar di Asia Tenggara.000 ton tanah dan meletakkan 10. Stadium Merdeka ini telah ditadbir oleh sebuah lembaga yang dinamakan Lembaga Kawalan Stadium Merdeka yang dipengerusikan oleh Allahyarham Yang Amat Berbahagia Tun Abdul Razak bin Hussein. Pada masa itu. 20. Kos pembinaannya adalah RM2. Carcosa Seri Negara . Perdana Menteri Malaysia yang ke dua pada masa itu.3 juta yang dibiayai sebahagiannya melalui kutipan derma dari orang ramai. Ketahanan tekanan ialah 250 ton dan setiap tiang 117 kaki panjang serta 25 ton berat. Pembinaan Stadium Merdeka melibatkan pengalihan 200. Batu asas Stadium Merdeka ini telah diletakkan pada 15 Februari 1957 dan telah dibuka dengan rasminya pada 30 Ogos 1957 oleh Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. bagi Persekutuan Tanah Melayu. Istiadat Keputeraan. Selain Istiadat Pertabalan. Istiadat Pengurniaan Darjah-Darjah dan Bintang-Bintang Kebesaran serta Majlis-majlis Keagamaan. Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musa‟in Billah Sultan Abu Bakar Ri‟atuddin Al-Mu‟adzam Shah sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-7 pada 1980. Perdana Menteri yang pertama. Ia digunakan pertama kalinya ketika pertabalan Sultan Pahang. Stadium Merdeka Stadium Merdeka merupakan hasil daripada cetusan idea Al-Marhum Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj sejak tahun 1951. Tiang lampu limpah diperbuat daripada konkrit berbentuk corong. Manakala kerja-kerja pembinaan Stadium Merdeka ini telah dilaksanakan oleh Jabatan Kejuruteraan Majlis Perbandaran dan diselenggarakan oleh Jabatan Kerja Raya.000 ton konkrit serta diperkuat dengan 700 ton besi.dibina di bawah pengelolaan arkitek Jabatan Kerja Raya Kapt David Wee yang berasaskan alat kebesaran diraja. semasa beliau masih lagi menjadi Pegawai Kerajaan dan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia di zaman Pemerintahan British. Balairong Seri juga digunakan bagi Santapan Rasmi. Pembinaan Stadium Merdeka telah bermula pada bulan September 1956 dan siap sepenuhnya pada bulan Ogos 1957. 21.

telah mencadangkan penggabungan keempat-empat negeri menjadi sebuah persekutuan. Penasihat British bagi Sultan Perak.Carcosa Seri Negara yang terletaknya di sebelah Taman Tasik Perdana di Kuala Lumpur. selepas Ratu Elizabeth II mendiami di Carcosa semasa "Mesyuarat Ketua-ketua Kerajaan Komanwel" (CHOGM). Victoria Institution . Carcosa menjadi Dewan Mes Pegawai Kanan Tentera Jepun. Sungai itu menjadi tasik dan hutannya menjadi apa yang kini dikenali sebagai Taman Tasik Perdana. Tujuan pembinaan King's House. kini digelarkan "Seri Negara" (bermaksud "negara indah"). Carcosa merupakan kediaman rasmi wakil-wakil tertinggi British kepada negeri-negeri Melayu. 22. Beliau pindah masuk pada 1904 dan menggelarkannya "Carcosa". Tentera British menggunakan tempat itu untuk Pegawai-pegawai Kanannya sehingga Ketua Setiausaha dilantik. Sir Frank juga siap membina bangunan "King House" di tepi bukit sebelah. Oleh sebab beliau berasa bahawa bandar itu memerlukan sebidang kawasan awam. kemungkinan sepatah kata pinjaman Itali yang bermaksud "tempat yang amat disayangi". adalah untuk melindungi Gabernor Negeri-negeri Selat serta tetamu-tetamu Persekutuan Tanah Melayu yang mustahak. sedangkan King's House (kini digelar "Seri Negara") merupakan rumah tetamu rasmi bagi tetamu Malaysia yang terpenting. Cadangannya diterima oleh sultan-sultan berkenaan dan Pejabat Luar Negeri British. Pada 1989. Dari 1904 sehingga serangan Jepun pada 1941. Seterusnya. di bina oleh Sir Frank Swettenham pada tahun 1896 dan merupakan kediaman rasminya. Carcosa dipulang kepada Kerajaan Malaysia pada 1987. Dengan kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu pada 1957. Kuala Lumpur pada masa itu merupakan sebuah kampung sederhana yang pada khususnya didiami oleh pelombong timah Cina. Pada masa yang sama. Sir Frank. Sir Frank dilantik sebagai Residen-Jeneral pertama Negerinegeri Melayu Persekutuan. Carcosa menjadi kediaman rasmi Pesuruhjaya Tinggi British. Akan tetapi Sir Frank mencintai tapak ini sejak 1888 sewaktu melawat kawasan hutan di pinggir barat. pentadbiran kedua-duarumah agam digabung untuk membentukkan apa yang kini digelarkan "Carcosa Seri Negara". Sir Frank mengempang sungai di tapak hutan. Semasa Perang Dunia II. Pada Ogos 1945.

B. Mani jegathesan. Dato' Zulhasnan Rafique. Bangunan sekolah dengan pelan induk berbentuk 'E' direkabentuk dengan gaya seni bina Art Deco dengan tarikan utamanya adalah menara jam yang mendominasi landskap Bukit Petaling ketika itu. Kini Sekolah Menengah Kebangsaan Victoria mempunyai Pasukan Infranti Kadet. Jalan Hang Tuah (dahulunya Jalan Shaw). Alahyarham Mokhtar Dahari. Yap Kwan Seng dan ahli perniagaan Thanboonsamy Pillay bagi memenuhi keperluan mewujudkan sekolah Inggeris bagi melahirkan kakitangan yang cekap berbahasa Inggeris untuk mengisi jawatan dalam Kerajaan Tempatan. Sekolah ini diasaskan oleh Residen british.M. 71. Menteri Wilayah Persekutuan. Dalam arena sejarah tanah air. Keluarga dan Masyarakat Malaysia dan Y. Datuk Dr. Swan and Maclaren. Kuala Lumpur. sekolah inilah majlis penyerahan rasmi tentera Jepun kepada pihak British pada tahun 1945. Beliau juga menubuhkan pasukan pancaragam iaitu Pipe and Bugle Band yang bergabung dengan pasukan kadet. Nama Victoria Institution mengambil sempena nama Ratu Victoria England bagi memperingati Perayaan Jubli Emas Ratu Victoria.B. DY. Victoria Institution di Bukit Petaling dirasmikan oleh Sir Hugh Clifford. Kapitan Cina Kuala Lumpur. Menteri Pembangunan Wanita. Selain itu. Persatuan Alumni Victoria Institution dikenali sebagai Victoria Institution Old Boy's Association (VIOBA) telah ditubuhkan pada tahun 1922. Kuala Lumpur tersohor dengan pasukan kadet yang ditubuhkan pada tahun 1901 oleh guru besarnya yang pertama En. Pada tahun 1925 satu tapak baru untuk membina sekolah yang lebih besar bagi Victoria Institution telah dikenalpasti oleh kerajaan iaitu di Bukit Petaling. kini jalan Hang Tuah dan dibuka secara rasmi pada 30 Kulai 1894. Y.Victoria Institution pada mula dibina di High Street. . Sultan Sir Ala'eddin Suleiman Shah telah meletakkan batu asas sekolah Victoria Institution yang baru ini pada 21 September 1927. Bangunan ini direkabentuk oleh firma arkitek terkenal. Pada 2 Mac 1929. Dato' Seri Hj. Sultan Selangor. ia menjadi sekolah menengah pertama di Tanah Melayu.B.M. Kebanyakkan alumni sekolah ni menjadi tokoh terkenal negara seperti Tan Sri Ananda Krisnan. Pesuruhjaya Tinggi British. saudagar bijuh timah Loke Yew. Justeru. Datuk Dr. Ng Yen Yen. penuntut Victoria Institution telah berpindah dari High Street ke Bukit Petaling pada 26 Mac 1929. Y. ahli ekonomi dan mantan menteri. Datuk Seri Rafidah Aziz. mantan pemain bola sepak negara. Kumpulan peninjau Pertama Kuala Lumpur dan pasukan pancaragam yang melonjakkan nama sekolah sebagai sekolah yang berprestij dan mengharumkan nama negara setelah menjadi johan pertandingan pancaragam sekolah-sekolah dunia. Bennet Eyre Shaw. Victoria Institution terletak di No.

Bangunan Istana ini turut dibina bersama-sama dengan tukang-tukang Cina mahir yang menerapkan unsur-unsur seni ukiran dan ragam hias pengaruh Cina. Selain itu binaan bangunan Istana ini juga mempunyai lanskap yang menarik serta kolam-kolam yang terletak di bahagian hadapan istana. jelas menunjukkan ini bukan rumah agam biasa tetapi sebuah istana. ada binaan kecil di tengah bumbung dipanggil astaka yang dihiasi tunjuk langit dan papan cantik di birai bumbung melengkapi ciri pembinaan istana Melayu. Kebudayaan. Bangunan dengan 40 buah bilik ini juga dikenali dengan nama Istana Alaeddin. Istana Bandar. dibina pada 1899 semasa pemerintahan Almarhum Sir Alaeddin Sulaiman Shah (Sultan Selangor ke 5). Hampir keseluruhan struktur bangunan ini diperbuat daripada batu bata dan motar kapur manakala tangga dan pintu diperbuat daripada kayu chengal. Hj. 23. Selepas kemerdekaan. Menteri Perpaduan. Struktur bumbungnya juga berbeza-beza ketinggiannya kerana dikatakan untuk menggambarkan struktur hierarki pentadbiran dalam istana. Bangunan ini kemudiannya dijadikan Pusat Kraftangan Daerah dan Maahad Tahfiz selama beberapa tahun. Ukiran tebuk dan kerawang bersilang adalah antara penyeri memperlihatkan ketelitian dan kesenian tukang-tukang mahir terdahulu untuk pengudaraan yang baik. Genting bumbungnya jenis genting India profail „V‟ yang disusun berlapis. Istana ini digunakan sebagai tempat bersemayam baginda sultan bersama permaisuri baginda Hajjah Safiah. Terdapat pinnacles/spike berhias yang terletak di bahagian menara seperti hiasan di bangunan Sultan Abdul Samad di Kuala Lumpur. Di Istana ini juga Sultan Salahuddin Abdul Abdul Aziz Shah Ibni Almarhum Sultan Hishamuddin Alam Shah. Kesenian dan Warisan Malaysia. Apdal. Istana Bandar merupakan sebuah kompleks istana yang tersergam indah di Bandar yang merupakan bekas pusat pemerintahan awal kerajaan negeri Selangor.Mohd Shafie b. tinggi dan besar. Jugra Dari jauh sudah nampak perbezaannya. Keseluruhan lantai tingkat atas adalah kayu manakala tingkat bawahnya pula adalah lantai konkrit. . Istana Bandar telah ditinggalkan berikutan pusat pentadbiran berpindah ke Kuala Lumpur. Baginda bersemayam di istana ini lebih kurang 35 tahun sehinggalah baginda mangkat pada 1938. Selain itu. Sultan ke tujuh yang memerintah Negeri Selangor Darul Ehsan telah ditabalkan pada 1926.

Bahagian tersebut merupakan ruang istirehat (living hall) dan ruang makan bagi penghuni apartment. pembinaan bangunan ini terletak di atas kubu atau runtuhan Bastion Hendrik Federick. Dua buah tangga kayu tambahan telah dibina pada bahagian dalam bank bagi menghubungkan tingkat bawah dengan tingkat atas. Bangunan Lama Hongkong and Shanghai Bank (HSBC) Bangunan lama HSBC (Hong Kong and Shanghai Bank Corporation) yang terletak di Jalan Kota ini adalah sebuah bangunan zaman British yang dibina khas sebagai sebuah bank. keperluan bank semakin bertambah maka ruang apartment tingkat atas telah dipecahkan dan ditempatkan dengan pejabat tambahan dan pejabat peguam bank. Di awal pembinaan bangunan ini. Fasad belakang bangunan ini telah dibina bukaan dengan ukuran yang sama dengan tingkap pada fasad hadapan. Sebatang jalan (Jalan Quayside) dan beberapa buah gudang dibina di kawasan ini. Bangunan ini direkabentuk dengan gaya klasikal sama seperti lain-lain bangunan HSBC yang sezaman. ianya terletak di pinggir muara Sungai Melaka tetapi muara ini telah ditambak. Selepas tahun 1970an. Kedudukan bukaan tersebut terletak pada bahagian serambi (balcony) dan menghadap pemandangan muara Sungai Melaka yang sibuk dengan kapal-kapal pedagang yang berlabuh di situ pada masa itu. bilik makan serta bilik mandi guna sama. . mengganti elemen dan struktur yang rosak dengan bahan yang sama seperti asal sama ada dari segi jenis bahan. Ia dilengkapi dengan beberapa buah bilik besar dengan dapur. Pada tahun 2007. Kerja konservasi bangunan ini merangkumi kerja membaiki. Kota Melaka yang dibina oleh Portugis pada kurun ke-16. Terdapat dua buah pintu utama yang terletak pada sisi kiri dan kanan bangunan. bangunan ini telah dibeli oleh Jabatan Warisan Negara untuk dijadikan sebagai Pejabat Jabatan Warisan Negara Wilayah Selatan dan Galeri Kota Melaka. Keempat-empat muka bangunan pula dibina dengan tingkap yang luas bagi memperoleh sistem pencahayaan dan pengudaraan semulajadi yang baik kerana keluasan bangunan tersebut agak luas. Bangunan ini direka bentuk atas pelan yang berbentuk segi empat tepat simetri. Berbeza dengan tingkap pada bahagian atas yang lebih luas dan dihiasi dengan ram kayu (timber lourves) untuk mewujudkan suasana yang aman di bilik kediaman.24. merawat. Aras kedudukan tingkap tingkat bawah berada pada kedudukan yang lebih tinggi dari aras jalan dan dipasangkan dengan jeriji besi bagi tujuan keselamatan. Hasil kajian ekskavasi oleh Jabatan Warisan Negara. Pengubahsuaian tersebut telah mengakibatkan kepada pengubahsuaian bukaan pada bahagian tersebut dimana bukaan tersebut telah dipasang dengan daun tingkap yang sama seperti yang terdapat pada tingkap fasad hadapan. satu blok tambahan (annex) telah dibina sudut kiri di bahagian belakang bangunan utama yang bersambung dengan bilik makan tingkat atas. Tingkat bawah adalah pejabat operasi bank. Ia dibina sekitar tahun 1912. Pada tahun 1920an. Ini dapat dilihat dari kesan ekskavasi arkeologi yang dilaksanakan di bahagian utara bangunan. Situasi ini berlanjutan sehinggalah 40 tahun berikutnya. saiz. manakala pengurus dan kakitangan bank warga asing tinggal di tingkat atas. . di mana unjuran temboknya melintasi ke bangunan ini.

manakala Blok B dan Blok C yang menghadap Jalan Muzium. Di samping itu terdapat juga kerja-kerja membuka semula struktur baru dan binaan baru untuk mengembalikan bangunan kepada asal. Terdapat tiga blok iaitu Blok A (blok utama) yang berhadapan dengan Jalan Taming Sari. pintu pagar. Bangunan Blok A telah dibina pada tahun 1883 dan hanya mula digunakan pada tahun 1886. seperti bilik kebal dan tangga. manakala Blok C menggunakan penghawa dingin jenis split unit. Penggunaan penghawa dingin secara centralise untuk Blok A dan Blok B. Membuka panel-panel tingkap yang ditutup sebelum ini untuk menghalang kemasukan cahaya ke dalam bangunan. Keseimbangan pada setiap bahagian menegak dan melintang amat dititikberatkan. kerosakan lepaan. Kerja-kerja pemuliharaan ke atas bangunan muzium ini telah dilaksanakan secara berperingkatperingkat. Membaik pulih makmal yang terletak di belakang bangunan Blok A. Kesan daripada percambahan pembinaan bangunan Muzium Perak yang berperingkat-peringkat telah menjadikan rupa bentuk bangunan berbentuk „L‟. pagar. Selain kerja-kerja konservasi terdapat juga binaan dan pemasangan baru seperti membina pondok pengawal. Kerja-kerja utama pemuliharaan bangunan muzium ini ialah mengikis dan mengecat keseluruhan struktur dinding dan merobohkan tandas lama bagi mengekalkan rupa bentuk asal bangunan. lantai papan. kerosakan struktur kayu. Seni bina bangunannya menerima pengaruh neo-classical berbentuk elemen-elemen simetri sebagaimana lazimnya bangunan-bangunan di Eropah. entablature dan motif kepala tiang.warna. Tandas baru pula telah dibina bertentangan dengan Blok C. pemasangan alat penghawa dingin. Kesemua artifak dan koleksi telah dikeluarkan semasa kerja-kerja pemuliharaan dilaksanakan dan disimpan di kabin sementara yang telah disediakan.Manakala koleksi-koleksi dan artifak yang tidak dikeluarkan telah ditutupi dengan kotak sepanjang tempoh tersebut. Keutamaan difokuskan pada tampak hadapan bangunan yang mempunyai porch. Sebanyak tiga fasa telah dilaksanakan supaya pelawat-pelawat tetap dapat berkunjung ke muzium walaupun kerja-kerja pemuliharaan sedang dilaksanakan Projek yang bermula pada bulan Disember 2007 ini mengambil tempoh masa 14 bulan untuk disiapkan.Taiping Muzium Perak merupakan institusi permuziuman yang tertua di negara ini. kerosakan bumbung. bentuk . Bangunan muzium ini dibina secara berperingkat. 25. Kerja-kerja akhir adalah pengindahan lanskap di sekeliling bangunan muzium . Kerja-kerja lain pula ialah membaiki tiang penyokong banguan yang rosak di Blok A dan B. kipas dan lampu-lampu. penggaraman pada plaster dinding. Ciri-ciri seni bina fasad muzium ini juga meminjam elemen-elemen seni bina zaman Greek klasik dan Roman seperti pediment. permukaan cat mengelupas . teknik pembuatan dan teknik pemasangan. Sir Hugh Low.MuziumPerak. Kabinet-kabinet yang terletak di dalam Blok B dan C dibaik pulih secara in-situ kerana kesukaran untuk membuka dan memasangnya kembali. sistem pendawaian elektrik yang sudah usang dan sistem perparitan yang tidak teratur. Antara kerosakan yang dikesan pada bangunan ini adalah kelembapan pada dinding. Bumbung asal bangunan muzium telah ditukar kepada metal corrugated sheet untuk mengelakkan kebocoran dalam jangka masa yang panjang. Bangunan ini telah dibina atas usaha Residen Perak ketika itu.

27. Rumah Rehat Kerajaan yang telah dibina pada tahun 1894 dan juga sekolah Inggeris yang pertma di . Istana baru dibina berhampiran kawasan Istana Terentang untuk persemayaman D. Oleh itu.Y.26. Ketebalan dinding adalah di antara 12" hingga 14" dan ia terbina daripada ikatan batu bata yang dilepa. Pada tahun 1959-1965. Bangunan tersebut terletak berdekatan dengan landasan keretapi pertama di Semenanjung Malaysia yang telah menyambungkan Bandar Taiping dan Pelabuhan Weld sejauh 8 batu. Dalam tahun 1948. Bangunan Muzium Sultan Abu Bakar Bangunan bersejarah ini telah dibina pada tahun 1929 sebagai kediaman Residen Britsh bagi menggantikan bangunan kayu asal yang dibina pada tahun 1888. Istana Kota Beram telah mengalami perubahan pada tahun 1954 dengan pembinaan bangunan sambungan untuk kegunaan sebagai "Balairong". Sistem Dinding Tanggungan Beban merupakan sistem binaan dinding yang lazimnya digunakan pada binaan bangunan sebelum teknologi konkrit bercerucuk diperkenalkan. Antara faktor menarik pembinaan bangunan ini adalah kedudukannya yang bersebelahan dengan Pejabat Pos yang dibina pada tahun 1884. Sewaktu Perang Dunia Kedua. bangunan ini telah dijadikan kediaman pegawai-pegawai Jepun.M Sultan Pahang. bangunan ini dibaik pulih dan dijadikan istana bersemayam Al-Marhum Sultan Abu Bakar. Manakala Sistem Alang dan Tiang ini diaplikasi untuk menyokong bahagian verandah dan juga anjung terutamanya di tingkat satu. Pada bangunan muzium ini sistem struktur ini diaplikasi pada bahagian utama bangunan. Tiang bangunan ini bersaiz 1'6" digunakan untuk menyokong struktur yang terdiri dari rasuk di atasnya. Bangunan Sanitary Board Bangunan Sanitary Board ini terletak di Lot 105. Lembaga Muzium Negeri Pahang telah mengambil alih bangunan ini pada 17 Mac 1976 untuk dijadikan Muzium Negeri Pahang dan dibuka dengan rasminya pada 21 Oktober 1976 oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Haji Ahmad Shah dengan diberi nama “Muzium Sultan Abu Bakar”. Jalan Station berhampiran dengan pusat bandar Taiping. Perak Darul Ridzuan dibina pada 1892. Baginda menjadikannya sebagai Istana Rasmi Negeri dan diberi gelaran nama “Istana Kota Beram” menggantikan Istana Sri Terentang. struktur binaan Bangunan Muzium Sultan Abu Bakar ini mengambungkan dua sistem binaan iaitu Sistem Dinding Tanggung Beban dan Sistem Tiang dan Alang.M. Secara amnya.

Keunikan bangunan ini menyebabkan pihak Majlis Perbandaran Taiping memohon kepakaran Jabatan Warisan Negara untuk menjalankan kerja-kerja konservasi bagi menyelamatkan bangunan ini dari musnah di telan arus peredaran masa. rumah ini telah menjadi harta pusaka dan diletak bawah jagaan Yang mulia Tengku Sri Wangsa Raja (Tengku Hitam) kerana Yang Mulia Tengku Dalam tidak mempunyai zuriat . Selain itu. Lembaga Kebersihan (Sanitary Board) merupakan badan kerajaan yang diwujudkan ketika pemerintahan British. Terdapat ruang yang terbuka pada asalnya telah ditutup dengan tingkap atau pun dinding baru. Oleh itu. Ia telah lama dikenali oleh masyarakat setempat sebagai „Rumah Tiang Kembar‟ kerana tiang anjungnya dibina sederet sebanyak lima pasang secara berkembar. Ruang bangunan ini telah banyak diubah suai terutama apabila ianya disewakan kepada syarikat swasta untuk perniagaan perabot.Pemilik asal kediaman atau istana ini adalah Yang Mulia Tengku Dalam. tingkap dan dinding asal bangunan ini telah dibuka atau dirobohkan dan tidak dapat dikesan sisa peninggalannya. manakala nenda beliau ialah Yang Mulia Tengku Neng binti Tengku Wook Ismail Siak dan Yang Di-Pertuan Muda Tengku Abdullah. Senibina bangunan ini bercirikan Anglo-Indian (abad ke 19). rumah ini beserta Masjid Putih terletakdiKampung Dalam yang merupakan sebahagian kawasan Istana Maziah. Suami beliau pula adalah Yang Mulia Tengku Sri Bijaya Raja (Tengku Chik Ahmad bin Abdul Rahman). separuh papan di tingkat bawahnya manakala di tingkat atas dibina sepenuhnya dengan papan.Bangunan dua tingkat ini dibina separuh konkrit. Selain itu terdapat pintu. Pada asalnya. zaman pemerintahan Sultan Sulaiman Badrul Shah (1920-1942). 28. beliau mempunyai talian persaudaraan dengan Kesultanan Siak Sri Indrapura. Ruang tambahan juga banyak dibina terutama di sekeliling bahagian bawah bangunan. Bonda beliau ialah Yang Mulia Tengku Wook binti Tengku Chik Dungun.Yang Mulia Tengku Dalam atau Tengku Teh binti Tengku Chik Muda adalah kerabat DiRaja dari Dungun. Bangunan PSMCT Rumah Limas dua tingkat yang tersergam indah di Jalan Tok Lam. bangunan ini juga pernah digunakan sebagai bangunan pejabat Majlis Perbandaran Taiping (MPT) yang kini digunakan sebagai dewan pameran dan perniagaan perabot syarikat swasta. Bandar Kuala Terengganu ini telah dibina pada 1920an. bangunan ini telah menempatkan Pejabat Kesihatan Taiping dan Pejabat Majlis Daerah (Majlis Perbandaran Taiping).Tanah Melayu iaitu King Edward VII yang dibina pada 1883. Beliau mendiami rumah ini sehingga ke akhir hayat. bangunan ini lebih menonjolkan ciri-ciri kolonial Inggeris di samping gabungan dengan seni bina tempatan. Jika dilihat daripada susur galur keturunan ini. Pada 1950. Mengikut sejarah awal tujuan pembinaan bangunan ini adalah untuk menempatkan Lembaga Kesihatan Taiping. Selepas kemangkatan beliau.

Pada 21 Januari 1986. kerajaan negeri telah menyerahkan bangunan ini kepada Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Terengganu (PSMCT) untuk tujuan kegiatan persatuan. Setelah Yang Mulia Tengku Hitam mangkat.untuk mewarisi rumah tersebut. Rumah ini pernah menjadi Pejabat Hal Ehwal Agama Kuala Terengganu pada tahun 1937 hingga tahun 1938 dan menjadi Pejabat Majlis Perbandaran Kuala Terengganu pada tahun 1946 hingga tahun 1979. Masjid Lama Mulong . 29. rumah ini diwarisi oleh putera beliau yang merupakan Bendahari Negeri Terengganu.

Antara kerja-kerja lain bagi bangunan ini adalah membina . Raja Dewa merupakan gelaran kepada Tuan Zainal Abidin yang merupakan salah seorang putera kepada Sultan Muhammad III dan saudara kandung Sultan Muhammmad IV. Balairong Seri itu kemudiannya dipasang semula secara gotong-royong dengan penambahan ruang mihrab dan anjung masuk.Binaan masjid lama ini pada asalnya bukan dibina khusus sebagai sebuah masjid tetapi merupakan binaan sebuah Balairong Seri yang digunakan untuk aktiviti penghadapan raja yang dimiliki oleh Raja Dewa. jejala. Kerja-kerja konservasi telah dimulakan pada penghujung tahun 2008 dan telah siap pada awal tahun 2009. papan pemeleh bumbung serta perabung konkrit berbentuk „ekor itik‟ diperincikan lagi dengan reka bentuk baru berdasarkan ciri seni bina DiRaja Kelantan. Jabatan Warisan Negara. Kaki-kaki tiang masjid diangkat dan dilapik dengan batang besi paip untuk menggerakkannya dengan penuh berhati-hati. Struktur lantai dan bumbungnya telah dipotong dua untuk memudahkan kerja pemindahan ke Kampung Kedai Mulong. ianya telah dibeli oleh penduduk Kampung Kedai Mulong dengan harga RM 1000 dan dipindahkan ke Kampung Kedai Mulong untuk digunakan sebagai surau hingga ke hari ini. Bangunan ini juga diangkat dan diletakkan di atas pelapik tiang konkrit untuk menjaga keutuhan tiang-tiang kayu penyokong bangunan ini daripada rosak. Memandangkan banyak perubahan dan binaan baru yang kurang sesuai dilakukan secara berperingkat ke atas bangunan ini. pemuliharaan secara keseluruhan dilaksanakan bagi mengembalikan rupa bentuk asalnya. pekerja-pekerja terjumpa lukisan mural berkerawang emas berbentuk bunga. Sebanyak tiga batang tiang penyokong yang using ditukar baru dan enam lagi tiang penyokong ditambah bagi mengukuhkan struktur bangunan. telah mengambil inisiatif untuk melaksanakan kerja konservasi terhadap bangunan ini. Namun pada tahun 1958. Proses awal adalah mengikis dan mengecat semula pada tiang. motif serta menukar bata asbestos bumbung kepada genting jenis singgora Thailand. Beberapa kerja baru juga dilaksanakan iaitu anjung hadapan. dinding dalam dan luar. Namun hasil daripada lawatan yang dilakukan oleh Dato‟ Pesuruhjaya Warisan pada tahun 2007 dan setelah melihat betapa indahnya seni pertukangan Melayu yang boleh dipaparkan kepada masyarakat hari ini. Beberapa penambahan baru dilaksanakan dari semasa ke semasa sehinggalah mengubah rupa bentuknya yang sebenar. panel janda berhias. Kedudukan asal bangunan ini adalah di kawasan perkampungan raja di Kota Bharu yang terletak berhampiran dengan Istana Jahar dan Istana Balai Besar. Bangunan ini juga dianjakkan ke hadapan sejauh enam meter dan ke kanan sebanyak tiga meter dengan menggunakan kaedah chain-lock berikutan tapaknya terkeluar daripada lot tanah wakaf. dan juga dari segi sejarahnya yang merupakan sebahagian istana DiRaja Kelantan. Ukiran bunga ini dikekalkan agar sejarah balairong seri tidak hilang. Semasa kerja-kerja mengikis cat lama di bahagian atas panel janda berhias atau dinding asal balairong seri.

Bangunan ini telah dirasmikan oleh bekas Perdana Menteri Malaysia yang pertama iaitu Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj pada tahun 1966. bangunan ini telah diambil alih oleh Kementerian Pelajaran untuk digunakan sebagai salah satu tempat keperluannya. Bahagian Konservasi Jabatan Warisan Negara telah pun menyenaraikan bangunan ini untuk menjalani kerja-kerja baikpulih agar tidak terus mangalami kerosakan yang serius. Pada tahun 1994. ketinggian nilai seni serta acuan corak budaya kehidupan. akad nikah. Putra dan memohon agar bangunan ini dibaikpulih. walau bagaimanapun bentuk bangunan ini tidak berubah. Bumbungnya juga terdapat ciri-ciri Minangkabau di mana ia mempunyai rekabentuk yang unik kerana ia menyerupai tanduk kerbau. bersanding dan sebagainya. Dengan adanya Balai ini berupaya mengimarahkan masyarakat orang asli dengan kegiatan kehidupan mereka. Kerja-kerja pembaikkan merangkumi bumbung dan strukturnya. . Pembangunan dan ketamadunan sesebuah negara harus berpaksi kepada warisan silam bagi menjamin kesinambungan kelestarian kehidupan agar nilai budaya dan keseimbangan alam persekitaran dapat diwariskan dari generasi ke generasi. dibina pada tahun 1965 atas keperluan penduduk kampung sebagai dewan untuk aktiviti Masyarakat Kaum Asli seperti upacara bertunang. kerja-kerja memagar kawasan dan mengindah lanskap sehaingga tampak berbeza daripada keadaan sebelumnya. Bangunan ini terbiar kosong dan semakin uzur. 30. Balai Adat Kampung Putera Jelebu Bangunan Balai Adat biasanya dibina untuk mesyuarat keluarga dan juga untuk aktiviti-aktiviti upacara di dalam sesebuah petempatan. beliau telah memohon kepada Kementerian Pelajaran agar hak milik bangunan ini diserahkan kembali kepada penduduk Kg. Pada asalnya bumbung yang digunakan adalah berasal dari atap rembia tetapi setelah diubahsuai. bumbungnya telah ditukarkan kepada zink. Rais Yatim pada 5 Julai 2009.Bangunan ini telah mengalami kerja-kerja ubahsuai pada tahun 1993 oleh Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA). membaiki motif hiasan dan sebagainya. Bangunan ini telah dibaikpulih pada 23 Oktober 2008 dan telah siap dibaiki sepenuhnya tanggal 22 Januari 2009. Kini selepas lapan bulan menjalani proses baik pulih Masjid Lama Kedai Mulong muncul dengan wajah silamnya yang indah dan dibuka untuk diimarahkan semula oleh pengunjungnya. Lantainya disokong oleh tiang di bawahnya. Atas usaha Tok Batin Awang Lijon yang merasakan bangunan ini sangat bersejarah dan berharga.Sehingga tahun 1994. Bangunan ini akan digunapakai semula oleh Masyarakat Orang Asli untuk aktiviti kemasyarakatan mereka. Merasakan bangunan ini sewajarnya dipelihara. membaikpulih serta menggantikan dinding dan lantai yang rosak.tempat wuduk di bahagian sisi kanan dan tandas di bahagian sisi kiri masjid. Balai Adat Kampung Putera Jelebu ini. Bangunan ini pada asalnya berbentuk terbuka seolah-olah sebuah balai yang mempunyai ruang lanai kecil selepas menaiki tangga sebelum memasuki ke dalam bangunan. Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Utama Dr. Apa yang dapat disimpulkan adalah warisan seni bina sesuatu kaum atau bangsa merupakan intipati kemajuan teknologi. Kemuncak legasi masjid ini ia telah dirasmikan oleh Menteri Penerangan.