P. 1
Bangunan-Bangunan Bersejarah Di Malaysia

Bangunan-Bangunan Bersejarah Di Malaysia

5.0

|Views: 23,696|Likes:
Published by Amirah Husna

More info:

Categories:Types, Research, History
Published by: Amirah Husna on Aug 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/18/2015

pdf

text

original

Bangunan Bangunan bersejarah di Malaysia 1.

Bangunan Sultan Abdul Samad

Bangunan Sultan Abdul Samad adalah merupakan mercu tanda yang sangat sinonim bagi bandaraya Kuala Lumpur hatta negara Malaysia. Kehadiran, keunikan dan identiti seni bina yang terdapat pada bangunan tersebut mendapat pujian dan sanjungan dari segenap lapisan penduduk Malaysia mahupun luar negara. Bangunan ini telah berjaya menjadi ikon kepada Kuala Lumpur dan beberapa perayaan penting seperti Sambutan Tahun Baru, Sambutan Hari Merdeka dan acara-acara yang membabitkan promosi pelancongan negara. Bangunan ini telah direka oleh arkitek berbangsa British, A. C. Norman dan A. B. Hubbock yang pada waktu itu bekerja di Jabatan Kerja Raya di Kuala Lumpur pada tahun 1894. Batu asas pembinaan telah diletakkan oleh Gabenor Negeri-Negeri Selat iaitu Sir Charles Mitchell pada 6 Oktober 1894. Bangunan ini siap dan dirasmikan pada tahun 1897 oleh Residen British, Sir Frank Swettenham. Nama Bangunan Sultan Abdul Samad diambil sempena nama Sultan Negeri Selangor pada masa itu. Bangunan Sultan Abdul Samad terletak di lokasi strategik bandaraya Kuala Lumpur iaitu berhadapan dengan Padang Kelab Selangor dan persimpangan jalanjalan penting seperti Jalan Tun Perak, Jalan Raja Laut dan Jalan Tuanku Abdul Rahman.

2.Kota A Famosa

Pengenalan
Kota A Famosa (bermaksud "Yang Termashur" dalam bahasa Portugis) telah dibina oleh Portugis sebaik sahaja berjaya menawan Melaka pada tahun 1511. A Famosa terletak di Bandar Hilir, Melaka bersebelahan replika Istana Kesultanan Melaka dan Gereja St. Paul. Ia merupakan seni bina Eropah tertua yang masih tinggal di Asia. Sejarah Kota A'Famosa merupakan pintu gerbang kubu di Melaka. Pintu gerbang ini merupakan peninggalan portugis dan sebuah kubu yang begitu mantap pada suatu masa dahulu. Kubu ini dahulu mempunyai tembok yang panjang dan empat menara utama. Salah satu daripadanya ialah menara utama empat tingkat, manakala yang lain merupakan bilik simpanan senjata, kediaman kapten dan juga kuarters pegawai. Kubu ini bertukar tangan pada tahun 1641 apabila orang Belanda berjaya mengusir Portugis dari Melaka. Mereka telah mengubah suai pintu gerbang tersebut pada tahun 1670 yang mana “ANNO 1670― boleh dilihat pada pintu gerbang itu. Kubu ini mengalami kerosakan struktur yang teruk semasa pencerobohan Belanda. Apabila ia bertukar tangan kepada pihak British, mereka amat berwaspada mengenai pengekalannya dan mengarahkan kubu itu dimusnahkan. Ia hampir musnah keseluruhannya apabila Sir Stamford Raffles yang melawat Melaka dan campur tangan untuk menyelamatkan pintu gerbang daripada dimusnahkan kerana minat beliau terhadap sejarah.

3.Tugu Negara

Sejarah Tugu Negara terawal merupakan tiang konkrit yang terletak di Jalan Tugu berhampiran bulatan di hadapan Stesyen Kereta api Kuala Lumpur. keberanian. tugu tersebut berdiri setinggi 15 meter. 4. dan pengorbanan. Kuala Lumpur berhampiran dengan bangunan Parlimen. Tiang asal dialih ke Kompleks Tugu Negara kini dan padanya tercatat tarikh tragedi kemanusiaan: Perang Dunia I (1914-1918). Ia didirikan oleh Pentadbir British bagi memperingati peperangan dan perwira yang terkorban. kekuatan. Dibina pada tahun 1966. Perang Dunia II (1935-1942) dan semasa Darurat (19481960). Perang Dunia II (1939-1945) dan Darurat (1948-1960).Istana Kenangan. Pada setiap tahun. Kini hanya asasnya tanah seluas 10 meter persegi yang tinggal.Tugu Peringatan Negara atau juga dikenali sebagai Tugu Negara Malaysia disiapkan 8 Februari 1966 sebagai penghormatan kepada lebih 11 ribu perajurit yang gugur dalam Perang Dunia I (1914-1918). Jalur Gemilang. Ia terletak di ibu negara. Kompleks Tugu Negara yang ada kini di kawasan Taman Tasik dibuka pada 8 Februari 1966. Kuala Kangsar . bersebelahan Masjid Negara. 11 November. Setiap patung gangsa tersebut melambangkan pimpinan. Tugu tersebut menggambarkan sekumpulan tentera mengibar bendera negara. siap sedia. satu perbarisan hormat akan diadakan di Tugu Negara. Felix de Weldon yang bertanggung jawab bagi Tugu Peringatan Perang USMC (USMC War Memorial) di Virginia. diperbuat daripada gangsa dan direka oleh pengukir Austria. Ia memasukkan Taman Peringatan sebagai lambang penghormatan negara kepada perwira yang mengorbankan jiwa mereka bagi menjaga keamanan negara Malaysia. Amerika Syarikat. persatuan. getir.

iaitu selepas istana tersebut diperbaiki semula dengan usaha Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Abdul Rahman Putra Al-Haj. Istana ini telah siap sepenuhnya pada tahun 1931. apabila Istana Iskandariah siap dibina. Sultan Iskandar Shah iaitu Sultan Perak ke 30 (1918-1938) telah berpindah bersemayam di istana tersebut kerana Istana Negera. bekas Perdana Menteri Malaysia. Istana Kenangan dengan rasminya dijadikan Muzium Di Raja Perak hingga ke hari ini. Dalam tahun 1933. iaitu istana rasmi Sultan Perak di Changkat Negara akan dirobohkan untuk dibina istana yang baru (Istana Iskandariah sekarang). Istana Lembah atau Istana Tepas diduduki pula oleh keluarga Diraja Perak. setelah dipelihara.Sultan Iskandar Shah telah berpindah ke istana tersebut. . Istana ini terletak berhampiran dengan Istana Iskandariah. Tukang yang membuat istana ialah Haji Suffian dan anak-anaknya yang berasal dari Seberang Perai. Pada 16 November 1986. Istana yang berdinding kelarai berbumbung perabut lima dan perabut pisang sesikat ini telah dirancang pembinaannya selepas banjir besar melanda Perak pada tahun 1926.Istana ini pada keseluruhannya diperbuat daripada kayu dan dikenali juga dengan nama Istana Lembah atau kadangkala disebut juga Istana Tepas. Nama Istana Kenangan hanya bermula pada tahun 1960 an.

yang telah memenangi konsesi dari pemerintah negara untuk meneroka 360 hektar hutan di Perak. Dengan keuntungan besar yang dibuat dari perniagaan bersama ("bisnes venture") dengan Alma Baker. . ia menjadi pemilik Perumahan Kinta Kellas dan Kinta Kellas Tin Dredging Company. beliau bertemu dengan seorang pemilik tanah bernama Alma Baker. sempena rumahnya di Scotland. Bagi merayakan kelahiran Anthony. pasangan ini diberkati dengan anak perempuan mereka yang bernama Helen. Agnes berusaha untuk hamil. akhirnya Agnes telah melahirkan seorang anak lelaki bernama Anthony. dan isterinya dibawa ke Malaysia pada tahun 1903. Negeri Perak. Di Tanah Melayu. pada tahun 1915. Sejarah Bangunan Istana Kellie atau Rumah Kellas telah dibina pada tahun 1910 oleh seorang peladang getah terkemuka British bernama William Kellie Smith. Tukangtukang binaan bangunan tersebut dibawa khas dari Madras. ketika berusia 20 tahun. Selama bertahun-tahun selepas itu. Smith mula menanam pohon getah dan menceburi dalam industri perlombongan timah. India. William Smith telah memutuskan untuk memperluaskan rumahnya. Bangunan tiga tingkat dibina mengikut reka bentuk sebuah istana Moghul di bandar Agra. Pada tahun 1890. Smith memulai perancangan untuk cadangan istana besar yang dirancangkan untuk digelar sebagai Rumah Kellas (Kellas House). tapi gagal. William Smith terlalu mengharapkan seorang anak lelaki sebagai waris untuk mengambil alih kerajaan itu di Kepulauan Melayu. Setelah bertahun-tahun selepas itu. Sewaktu dengan itu.5. Kelahiran anaknya adalah peringkat awal bagi keuntungan yang lebih besar untuk William Smith. Smith tiba sebelum Tanah Melayu membangun. William Kellie Smith adalah dari sebuah kampung di Scotland yang dikenali sebagai Kellas. Tahun berikutnya. Batu Gajah Istana Kellie atau Kellie's Castle (kadang-kadang digelar Kesilapan Kellie (Folly Kellie) ialah sebuah istana kota yang terletak di tepi jalan Simpang Pulai ke Batu Gajah.Istana Kellie. Kemudiannya beliau kembali ke rumah beliau untuk berkahwin dengan orang Skotland tercinta. Agnes.

7.100 Dolar Spanish. Pejabat Kampetai Jepun sewaktu Perang Dunia ke-2 dan terakhir sebagai Muzium Polis. Pada tahun 1932. Konservasi kubu ini merupakan salah satu projek utama Jabatan Warisan Negara pada tahun 2011-2012 di bawah Program Rancangan Malaysia ke-10.Kubu Margherita Kubu Margherita di bina pada 1878 dan siap pada tahun 1879 dengan jumlah kos 8. pada tahun 1971 kubu ini telah disenaraikan sebagai Bangunan Bersejarah Sarawak di bawah Antiquities Ordinance (Ordinan Warisan Bandaraya Sarawak. Kubu ini juga pernah dijadikan sebagai pengkalan bagi tentera Jepun pada tahun 1941. Bangunan yang kekal dalam keadaan 'sedang dibina' telah menjadi tarikan pengunjung ke Batu Gajah kerana keunikannya. Tempat ini dikelilingi oleh Kampung Melayu. Terletak di atas tebing Sungai Sarawak mengadap Pekan Kuching berhampiran kediaman Brooks. kubu ini pernah dijadikan sebagai pusat Renjer Sarawak.Menara Condong Teluk Intan . 1993). Pada asalnya iaitu sebelum tahun 1934 hanya terdapat bilik tahanan tetapi telah ditambah menjadi kubu. Jabatan Warisan Negara telah membuat kerja pembaikan pada tahun 2006. Walau bagaimanapun. Dengan kedudukan yang strategik di atas bukit mengadap lencongan Sungai Sarawak. memandangkan bangunan ini mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Kubu ini dijadikan pengkalan Renjer Sarawak ada tahun 1932. 6. Portugal pada 11 Disember 1926. Rajah kedua Sarawak iaitu Ranee Margaret..Bangunan ini tidak sempat disiapkan setelah Kellie Smith meninggal dunia di Pelabuhan Lisbon. ia mengalami kerosakan setelah dikosongkan oleh Polis sewaktu projek pembinaan bangunan baru Dewan Undangan Negeri Sawarak bersebelahan kubu ini. Kubu ini dinamakan 'Fort Margherita' bersempena nama isteri Charles Brook. kubu ini berperanan sebagai tempat pertahanan utama Rajah Brooke yang menghadapi tentangan berterusan dari penduduk pribumi.

sebuah bangunan indah bercirikan senibina Melayu tradisional berdiri megah di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur sebagai gedung khazanah sejarah negara. Kawasan sekitar menara telah diturap dengan bata dan dijadikan sebagai plaza untuk pelbagai aktiviti di samada aktiviti rasmi atau tidak rasmi. Leong Choon Cheong yang telah membina menara tersebut. Pada masa ini menara ini tidak lagi berfungsi sebagai tangki simpanan air namun jam tersebut masih lagi berfungsi dan akan berbunyi setiap 15 minit. Menara ini telah dibina oleh arkitek cina En.Salah satu dari tarikan utama pelancong ke Teluk Intan ialah Menara Condong Teluk Intan. tampil lebih menarik dan interaktif dalam membawa pengunjung menerokai sejarah Malaysia bermula dari era prasejarah hingga ke Malaysia kini. 8. Objektif . Jalan di tengah-tengah Bandar Teluk Intan telah dinamakan sebagai Jalan Ah Cheong sempena memperingati sumbangan En. Kini Muzium Negara yang baru selesai dinaiktaraf pada tahun 2008. Muzium Negara diketuai seorang Pengarah dan diletakkan di bawah pentadbiran Jabatan Muzium Malaysia. Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan. Leong Choon Cheong dan berfungsi sebagai tangki simpanan air untuk bekalan penduduk sekitar disamping berfungsi sebagai jam.Muzium Negara Muzium Negara.

Kubah emas dan menara masjid adalah bukti dari keindahan senibina Islam. mengumpul. Mempamerkan dan memanfaatkan bahan artifak warisan sejarah negara bagi tujuan pendidikan masyarakat ke arah pembinaan jati diri dan pembangunan bangsa. 9. Setelah berangkat balik ke Kuala Kangsar. Perak Masjid Ubudiah ialah sebuah masjid di Bukit Chandan. Menjadikannya sebagai salah satu produk pelancongan negara. Mengikut cerita dengan tidak semena-mena seekor gajah baginda bernama Kulub Chandan dan gembalanya bernama Kulup Sa'id telah berjuang dengan seekor gajah kepunyaan Raja Chulan bernama Kulub Gangga dan gembalanya bernama Uda Debok. dan. merekod dan menerbitkan segala khazanah warisan sejarah negara. Kuala Lumpur. Masjid Ubudiah dirasmikan pembukaannya oleh Sultan Jalil Karamatullah Shah pada tahun 1917. Sultan Perak ke-28. Kuala Kangsar. untuk mereka bentuk sebuah masjid yang hendak didirikan. Sejarah Dari segi latar belakang sejarahnya Masjid Ubudiah yang terletak berhampiran dengan Istana Iskandariah ini. Sultan Idris Murshidul'adzam Shah I (1887-1916) telah bernazar untuk membina sebuah masjid di Bukit Chandan sekiranya kesihatan baginda pulih. baginda telah menitah Kolonel Huxley dari Jabatan Kerja Raya. Ia diasaskan oleh Sultan Idris untuk membayar nazar kerana baginda telah pulih dari penyakitnya.Objektif Muzium Negara adalah seperti berikut:     Menjalankan penyelidikan terhadap bahan dan artifak yang mempunyai kepentingan kepada sejarah negara. . Negeri Sembilan. Pembangunan Masjid Ubudiah bermula dari zaman Sultan Idris Murshidul Adzam Shah I. Walau bagaimanapun pembinaannya telah tergendala apabila batu-batu marmar yang dibeli dari Negara Itali telah pecah dipijak oleh dua ekor gajah kepunyaan baginda dan Raja (Sir) Chulan Ibni Sultan Abdullah.Masjid Ubudiah. Semasa beristirahat dalam rawatan di Port Dickson. Menjalankan aktiviti permuziuman seperti menyelidik. Perak yang dianggap salah satu masjid terindah di Malaysia dan merupakan simbol kebanggaan dan kepercayaan untuk kaum Muslim di Perak. adalah merupakan masjid nazar.

Hizbul Muslimin yang digeruni oleh Inggeris ketika itu. Di Gunung Semanggol ini jugalah tempat bertunasnya sebuah gerakan Islam. 10. Fasa seterusnya bermula pada 1889 dengan pembinaan serambi hadapan dan belakang. 11. Masjid ini telah siap dibina dan dibuka dengan rasminya oleh Sultan Abdul Jalil Karamatullah Shah (1916-1918. pada tahun 1917. terdapat juga peralatanperalatan peninggalan British seperti sauh kapal. tugu peringatan. Pembinaan bangunan muzium ini diusahakan oleh Residen Perak. Keunikan bangunan muzium yang berunsurkan senibina Moorish ini merupakan pusat penyelidikan. namanya tidak asing lagi bagi mereka yang menatapi sejarah pendidikan Islam tanah air. MA'AHAD AL-EHYA ASSHARIFF. Seperti Gunung Semanggol yang tidak dapat dipisahkan dengan Ma'ahad Al-Ehya Asshariff. Selain itu. herbarium dan alat budaya masyarakat Melayu. GUNUNG SEMANGGOL Gunung Semanggol. Sultan Idris Shah I. dan pemeliharaan warisan harta kebudayaan masyarakat tempatan serta sejarah alam semulajadi. telah meletakkan batu asas masjid tersebut. Pada 1900. kapal terbang dan lanca. Pembinaan bangunan muzium dilakukan secara berperingkat di mana fasa pertama dibina pada 1883 dan selesai pembinaannya pada 1886. 26 September 1913. bahagian belakang bangunan asal telah disambung untuk Balai Pameran dan pembinaan ini siap sepenuhnya pada 1903. pengumpulan. Muzium ini yang ditadbir oleh Jabatan Muzium dan Antikuiti mempunyai tarikan utama iaitu koleksi orang asli yang lengkapdan terbaik.).Pada hari Jumaat. Sebut sahaja nama Gunung Semanggol kita tentu tidak akan lupa pada sekolah agama yang terkemuka suatu masa dahulu iaitu Ma'ahad Al-Ehya Asshariff. iaitu As- .Muzium Taiping Muzium Perak merupakan institusi muzium tertua di negara ini yang diasaskan oleh Sir Hugh Low pada tahun 1883 yang menempatkan pelbagai koleksi spesimen zoologi. begitulah juga hubungan sekolah ini dengan seorang tokoh pejuang Islam. Sir Hugh Low dan kurator pertama Muzium Perak ialah Leonard Wray Jr. Sultan yang ke-29.

Madrasah ini telah maju setapak demi setapak. Rentetan Sejarah perkembangan pelajaran agama di sini bermula sejak tahun 1918 lagi dengan adanya pondok Ar-Rahmaniah pimpinan Tuan Haji Abd. sebuah kuasa barat yang mula-mula menduduki pulau ini telah mengeksploitasi kedudukan pulau yang strategik di pintu masuk Selat Melaka ini bagi kepentingannya. Pada awal pembinaanya kota ini dibina daripada kayu dan batang-batang nibung berukuran 46. . pondok Ar-Rahmaniah telah dibubarkan oleh Tuan Guru Haji Abd. Inggeris. Dengan terdirinya Madrasah ini juga. Pulau Pinang Pulau Pinang atau dikenali juga sebagai Pulau Mutiara merupakan sebuah pulau yang sesuai sebagai pusat perniagaan dan persinggahan kapal-kapal perdagangan dari timur dan barat. Kesankesan pendudukan Inggeris itu masih lagi dapat dilihat sehingga kini. Madrasah Al-Ehya Asshariff telah berkembang pesat dengan pelajar-pelajarnya semakin bertambah berbanding dengan hanya 144 orang pada waktu pembukaannya dalam tahun 1934 dahulu. Rahman Mahmud. seorang bangsawan Inggeris yang menjadi Gabenor Jeneral Inggeris di India pada ketika itu. iaitu Ustaz Abu Bakar. Kota Cornwallis.Sheikh Abu Bakar Al-Baqir yang menjadi tunggak masyarakat dan perkembangan pelajaran Islam di Gunung Semanggol. Salah satu kesan peninggalan Inggeris itu ialah Kota Cornwallis yang dibina pada tahun 1786 oleh Francis Light dengan menggunakan buruh orang-orang buangan dari India. Rahman yang turut sama memerah tenaga membangunkan Madrasah Al-Ehya Asshariff pimpinan menantunya Ustaz Abu Bakar al-Baqir itu. Keperluan terhadap tempat belajar semakin dirasakan apabila pelajar-pelajar lepasan sekolah rendah tidak mempunyai tempat untuk meneruskan pelajaran.4 meter persegi. Burhanuddin Al-Helmi dan lain-lain lagi. Di atas tumpahan keringat masyarakat. Oleh itu sejak dahulu lagi pulau ini menjadi rebutan kuasa-kuasa penjajah. Kota yang diperlengkapi dengan senjata-senjata dan meriam ini dinamakan sebagai Kota Cornwallis mengambil sempena nama Charles Earl Cornwallis II. Pada masa ini Ma'ahad Al-Ehya Asshariff tetap meneruskan cita-cita perjuangannya ke arah melahirkan insan yang berilmu dan bertaqwa di samping berusaha menyebarkan risalah Islam kepada generasi muda agar mereka lebih memahami tuntutan fikrah Islamiah dan menghayati tasawwur Islam sebagai `Ad-Din' yang syumul seperti mana perjuangan yang telah didokong oleh bekas tokoh-tokoh pengajar Ma'ahad ini seperti Allahyarham Ustaz Abu Bakar al-Baqir. maka masyarakat Gunung Semanggol telah berpadu tenaga mewujudkan sebuah sekolah agama. Di atas kesedaran tentang masalah ini di samping usaha-usaha menyebarkan ilmu secara lebih teratur dalam menyebarkan risalah Islam. Dr. Manaf dan lain-lain turut berkorban harta serta masa untuk menjayakan madrasah ini. Di bawah mudir pertamanya. Pemimpin-pemimpin masyarakat seperti Tuan Guru Haji Abdullah Ibrahim. Kota Cornwallis ini dibina oleh Francis Light setelah empat hari mendarat dan menduduki Pulau Pinang. Di bawah pimpinan Ustaz Abu Bakar al-Baqir. Tuan Haji Abd. 12. terbangunlah sebuah sekolah pada 1 Muharram 1353 bersamaan 15 April 1934 yang diberi nama Madrasah Al-Ehya Asshariff.

Tambahan pula Inggeris telah mengabaikan janjinya untuk menolong Kedah menentang Siam. Ini kerana Tanjung Malim terletak di tengah-tengah.Maktab Perguruan Sultan Idris Maktab Perguruan Sultan Idris (MPSI) atau dikenali juga sebagai `Suluh Budiman' dilahirkan hasil daripada cadangan Sir Richard Winstedt yang menjadi Penolong Pengarah Pelajaran Sekolah-sekolah Melayu pada waktu itu. maktab ini mula beroperasi pada 23 November 1922 dengan 3 orang guru dari Eropah. sungai dan pekan serta kesuburan tanah di kawasan tersebut. Dussek.Sehingga tahun 1791. Seluas 63 ekar tanah telah dibeli untuk tujuan ini dan pelaksanaan membinanya dijalankan tahun 1919. tidak banyak perubahan yang dilakukan ke atas Kota Cornwallis ini. Kota ini kemudiannya telah ditinggalkan terbiar begitu sahaja sehinggalah pada tahun 1815 apabila pihak Pulau Pinang Town Council mengeluarkan arahan supaya ia diperbaiki semula. 7 orang guru Melayu dan seorang guru anyaman dari Filipina. O. Maktab ini . para pembesar negeri. berdekatan jalan keretapi. Pada hari ini kota peninggalan Inggeris ini diwartakan di bawah Akta Benda Purba sebagai bahan sejarah oleh pihak Muzium Negara. Maktab yang baru ini kemudiannya dibuka dengan rasminya oleh Sir George Maxwell. Tetapi tiga tahun kemudian pembaikannya dihenti berikutan sungutan mengatakan usaha ini tidak mendatangkan kebaikan.T. salah satu syarat persetujuannya Inggeris dikehendaki menolong Kedah menentang ancaman Siam. Hanya pada tahun 1808. Ketua Setiausaha Negeri-negeri Melayu Bersekutu pada 29 November 1922. Kota ini sentiasa mendapat ancaman dari kuasa-kuasa lain dan terdedah kepada serangan musuh kerana kedudukan Pulau Pinang dan Kota Cornwallis ini yang berhampiran dengan laut. sedangkan ketika Sultan Abdullah menyerahkan Pulau Pinang kepada Inggeris itu. Tanjung Malim telah dipersetujui dengan rasminya sebagai tapak Maktab Perguruan yang baru ini. kota ini telah diperbaharui dengan menggantikan batang-batang nibung tersebut dengan binaan batu. Setelah siap pembinaannya tahun 1922. Pengetua Maktab. Sehubungan dengan itu pada 20 Oktober 1917. Kini dengan penjagaan yang sempurna Kota Cornwallis bukan sahaja terkenal sebagai kota yang bersejarah tetapi juga ianya menjadi daya tarikan pada pelancong-pelancong dari dalam dan luar negera yang melawat Pulau Mutiara ini. pihak pentadbiran Pulau Pinang telah menjadikannya sebagai pusat kegiatan seni dan kebudayaan. 13. Ancaman juga turut diterima daripada penduduk Pulau Pinang sendiri yang telah mengecam pihak Inggeris sejak dari awal pembinaan kota ini lagi kerana bimbang akan turut mengheret mereka dalam kancah peperangan. Cadangan itu diterima kerajaan dan Persidangan Residen-residen pada tahun 1917 pula telah meluluskan penubuhan sebuah Maktab Perguruan Pusat dan tempat yang dicadangkan ialah Tanjung Malim. Turut hadir dalam majlis perasmian itu ialah Sultan Iskandar Shah. dan pegawai-pegawai tinggi kerajaan. Setelah beberapa percubaan untuk memperbaiki kota ini tergendala.

Dengan penaikan taraf tersebut. Pada tahun 1901. setelah sistem perhubungan keretapi bersambung dengan negeri-negeri lain. para pelajar MPSI ditempatkan di tiga buah istana di Kuala Kangsar iaitu Istana Hulu. Selain mata pelajaran biasa seperti Ilmu Alam. pelajar-pelajar di MPSI juga diajar tentang anyaman. Istana Kuning dan Istana Hilir. Di atas ihsan Sultan Abdul Aziz Almustasim Billah Shah ibni Almarhum Raja Muda Musa. maka pihak-pihak tertentu telah mendesak pemerintah supaya menaikkan taraf maktab ini. MPSI telah ditutup kerana bangunan itu dijadikan Hospital Tentera oleh Inggeris dan para pelajar berpindah ke Kuala Kangsar. Pada masa Perang Dunia Kedua. ianya telah dapat memantapkan lagi fungsi institusi ini sebagai gedung ilmu yang mampu melahirkan generasi pendidik berkaliber di masa hadapan. Menteri Pelajaran telah mengisytiharkan Maktab Perguruan Sultan Idris ini dinaikkan tarafnya menjadi sebuah institusi pendidikan yang dikenali sebagai Institut Pendidikan Sultan Idris (IPSI). Oleh itu pada 21 Februari 1987 Encik Anwar Ibrahim. bertukang dan seumpamanya. bertani. Nama yang digunakan pada masa itu ialah Perak State Railway. Sejarah. mengambil sempena nama Almarhum Sultan Idris iaitu Sultan Perak yang amat mengambil berat tentang pelajaran anak-anak Melayu pada masa pemerintahannya. Ilmu Hisab dan lain-lain.Stesen Keretapi Ipoh Sejarah keretapi Tanah Melayu bermula pada tahun 1885 iaitu landasan pertama dibina dari Taiping ke Port Weld (nama baharunya Kuala Sepetang). Keunggulan IPSI dalam memainkan peranan dan kepentingannya telah mendorong kerajaan untuk menaikkan tarafnya ke peringkat yang lebih tinggi sebagai Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) pada 1 Mei 1997. Ianya lebih tinggi tarafnya daripada Maktab-maktab Perguruan yang lain dan diberi kuasa mengendalikan Kursus Sijil Lanjutan Perguruan dan Diploma Lepas Sijil. ia . 14.kemudiannya dinamakan Maktab Perguruan Sultan Idris. Sesuai dengan tarafnya sebagai sebuah maktab yang terulung itu. Walau bagaimanapun ketika perang merebak ke Tanah Melayu para pelajar diarahkan pulang ke kampung masing-masing.

Dari segi bangunan pula.E. memang ada sejarah tersendiri dengan reka bentuknya yang unik sejak pembinaan awal stesen keretapi berkenaan. Panggilan berkenaan mula menjadi bualan masarakat sekitar apabila melihat reka bentuk bangunan stesen keretapi berkenaan yang menghampiri reka bentuk seakan-akan Taj Mahal di India walaupun tidak sepenuhnya.G. Stesen Keretapi Ipoh dibina pada tahun 1917 oleh Syarikat Hindia Timur British serta bangunannya dibina bercirikan Islam dan reka bentuknya berbentuk Moorish sehingga ada yang menggelarnya sebagai Taj Mahal Ipoh. Bangunan dan tamannya yang cantik telah menjadi salah satu tempat menarik kepada pengunjungnya. tetapi kini telah berubah menjadi salah satu pengangkutan yang penting kepada pembangunan ekonomi negara. Pengurus Besar pertama keretapi ialah C. iaitu dari tahun 1901 hingga 1909 dan selepas itulah pada tahun 1962 sehingga 1967 telah dipegang oleh Tan Sri Dato' Haji Ahmad Perang iaitu warganegara Malaysia pertama menjadi Pengurus Besar Keretapi Tanah Melayu. dan pada tahun 1946 namanya ditukar kepada Keretapi Tanah Melayu. Objektif asal pengangkutan keretapi adalah untuk membawa hasil getah.dinamakan sebagai Federated Malay State Railway. Sekali lagi pada tarikh 1 Ogos 1992.M. Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK-1905) .200 kaki persegi dan bahagian atas stesen keretapi kini telah dijadikan hotel bagi pengunjung yang datang melawat Ipoh. Sebelum diambil alih oleh Pengurus Besar dari kalangan warganegara Malaysia yang pertama. 15. Keluasan bangunan stesen keretapi Ipoh adalah 71. Spooner C. Keretapi Tanah Melayu telah diperbadankan dan dikenali sebagai Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) hingga ke hari ini. bijih timah dan lain-lain barang ke pelabuhan oleh penjajah Inggeris.

Ia begitu strategik kerana ia berada di jejak rangkaian warisan (Heritage Trail) bangunan bersejarah Bandaraya Ipoh di mana terletaknya bangunan Stesen Keretapi Ipoh. Ibu Pejabat Polis Trafik. Kedudukan bangunan ini adalah di tengah-tengah pusat Bandar lama Ipoh yang merupakan kawasan pentadbiran kerajaan yang utama pada zaman Inggeris. Tuanku Ja'afar dan bekas Perdana Menteri. Moto sekolah.Sekolah yang dibina pada 1905 ini suatu ketika dulu adalah tempat untuk mendidik dan melatih golongan elit Melayu. 16. mula dibina pada 1913 dan siap pada 1916.B Hubback. Kesemua bangunan-bangunan kolonial ini menampilkan gaya seni bina Eropah yang menarik. Bangunan ini terletak berhadapan dengan Stesen Keretapi dan telah didirikan sama waktu dengan Mahkamah Tinggi (di sebelah kanan). bangunan Mahkamah Tinggi Ipoh dan bangunan-bangunan bank komersial. Menara Jam British. Bangunan Pejabat Pos ini direka oleh arkitek British A. Fiat Sapientia Virtus adalah dalam Bahasa Latin. Sultan Ahmad Shah. Sultan Azlan Shah dan Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan. Bangunan ini mempunyai seni bina yang unik kerana bercirikan seni bina Roman dan Renaissance. Bangunan Pejabat Pos Lama Ipoh Bangunan Pejabat Pos Lama Ipoh yang terletak di Jalan Dato‟ Sagor sebenarnya merupakan sebahagian bangunan Dewan Bandaran Ipoh (Town Hall) yang kemudiannya dibahagikan kepada dua bahagian. Masjid Negeri. yang bermaksud Kebijaksanaan Mutu Manusia. Dewan Bandaran. Tun Abdul Razak Hussein. Bangunan dua tingkat ini juga dikelilingi arked terbuka atau verandah di . yang terdiri daripada kerabat Diraja dan juga pegawai kerajaan bagaimanapun syarat kemasukan dilonggarkan ekoran kebangkitan nasionalisme. Antara kerabat Diraja dan pembesar negara yang pernah menuntut di MCKK ialah Sultan Pahang. Bahagian hadapan kekal sebagai Dewan Bandaran Ipoh manakala bahagian belakangnya pula dijadikan Pejabat Pos. Sultan Perak.

Arked ini dihias dengan tiang dan gerbang separuh bulatan menonjolkan ciri-ciri Greek dan Roman. terdapat juga tingkap-tingkap separuh bulat (Arch-headed window) berpanel kaca dibina pada sekeliling bangunan. papan lantai mereput. 17. Ia dihiasi dengan lima kubah utama sebagai lambang lima Rukun Islam. Ia juga dikenali sebagai Masjid Raja kerana ia merupakan masjid Diraja dan terletak di perkarangan Istana Pelamin. yang melambangkan limat rukun Islam. saluran turun air hujan telah patah. dengan ciri kubah hitam . Perkhidmatan pos di bangunan telah tamat operasi pada tahun 1983 dan bangunan ini telah diambil alih oleh Pusat Pelancongan Negeri Perak sehingga tahun 1995. Selain itu. Masjid Zahir Masjid Zahir atau juga dikenali sebagai Masjid Zahrah merupakan Masjid Negeri Kedah. Upacara perasmiannya dilakukan pada hari Jumaat. Sumatera Utara. Reka bentuk masjid ini diilhamkan dari Masjid Azizi di Bandar Langkat. Masjid Zahir merupakan mercutanda yang terkenal di Alor Setar. ia telah mengalami kebocoran dan kerosakan pada atap genting. tapak masjid ini pada asalnya adalah tanah pusara wira-wira Kedah yang gugur semasa mempertahankan Kedah dari serangan Siam (1821). 6 Zulhijjah 1333H (15 Oktober 1915) oleh DYMM Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah.satu kubah utama dan lima kubah lebih kecil. Mula dibina pada 22 Rabiulawal 1330H (11 Mac 1912) atas usaha YTM Tunku Mahmud Ibni Almarhum Sultan Tajuddin Mukarram Shah. Bangunan bersejarah ini terletak di tengah-tengah bandar raya Alor Setar. . dan pokok telah tumbuh meliar di dalam bangunan menambahkan lagi kerosakan bangunan ini. Sejak dari tahun tersebut bangunan ini telah ditinggal kosong tanpa penyelenggaraan. Tunku Mahmud telah membaca khutbah Jumaat sementara baginda Sultan Abdul Hamid Shah mengimamkan solat Jumaat. Sehubungan itu.tingkat atas dan bawah. Dinding verandah (balcony balustrade) di tingkat atas dibina dengan corak victorian yang ringkas.

dan untuk menanam tabiat-tabiat awal terhadap kerajinan. R. Carnegy Esq.. dan sekeping tanah dikenali sebagai Church Square. Capt. paderi penempatan di situ. disiplin. tetapi kini merupakan Muzium Negeri Pulau Pinang. dengan tapak asalnya di Jalan Farquhar mulamulanya menempatkan Sekolah Hutchings. memberikan sumbangan $1. Sekolah Menengah Kebangsaan Penang Free atau nama ringkasnya SMK Penang Free. S. Brown Esq. Pulau Prince of Wales. R. merupakan sebuah Sekolah menengah kebangsaan yang terletak di Jalan Masjid Negeri. . baik dalam pembelajaran berguna mahupun sebarang kerja kasar. Diasaskan pada tahun 1816. bayaran bulanan $200.18. dan kelakuan baik." — daripada "Rancangan Asal Penubuhan Free School. Satu badan jawatankuasa ditubuhkan dan dianggotai oleh yang berikut: Rev. Malaysia. Ibbetson Esq. J.2009 Penang Free School ialah sebuah sekolah menengah yang terletak di Georgetown.. akan dibesarkan secara duduk-duduk sahaja dan mengakibatkan tabiat buruk tanpa cara mendapatkan sebarang ajaran. Sebagai tambahan . sebagai tapak penubuhan bangunan sekolah. Ia mempunyai seramai 124 orang guru. Caunter Esq. pihak Gabenor.. 867 dikumpulkan antara 1816 hingga 1824. bagi pihak Syarikat India Timur .500. Dalam satu kutipan yang di adakan sejumlah $10. Pada tahun 1928. Sekolah Penang Free merupakan sekolah Inggeris yang pertama didirikan di Tanah Melayu dan juga di Asia Tenggara. J. Pulau Pinang. Hutchings. MacInness Esq. Coombs. and R. Penang Free School Penubuhan Penang Free School bermula daripada cadangan untuk pembinaan sekolah di Prince of Wales Island oleh Reverend Sparke Hutchings. menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 1154 orang. ia adalah sekolah bahasa Inggeris yang pertama dan tertua di wilayah Asia Tenggara. Pada 2009.(East India Company). J. . Sekolah Menengah Kebangsaan Penang Free memiliki 1077 pelajar lelaki dan 77 pelajar perempuan. D. Guru besar pertamanya James Cox 1816-1821. sekolah ini berpindah ke lokasi kini di Jalan Masjid Negeri (lebih dikenali sebagai Greenlane). M. Petikan daripada piagam asal: "Bahawa tujuan pertama Institusi ialah untuk memberikan pendidikan kepada kanak-kanak yang kalau tidak. 1816".

34 hektar di tepi bukit Petaling di Kuala Lumpur ini pada asalnya adalah merupakan sebuah banglo yang telah dibina pada tahun 1928 dengan harga RM150.000 untuk menjadikannya istana yang sesuai untuk dijadikan kediaman Raja bagi sebuah negara merdeka yang baru. Selepas Jepun menyerah kalah. Istana Negara.K. Ini adalah kali pertama Singgahsana diletakkan di Istana Negara.19. Pada 1980. Singgahsana baru ini telah . Istana ini terletak di Jalan Istana bertentangan dengan Jalan Syed Putra. Jalan Ampang. Jalan Istana yang sebelumnya pertabalan Yang di-Pertuan Agong diadakan di Dewan Tunku Abdul Rahman. Sultan Selangor sehingga tahun 1957. Jalan Duta yang kini siap dibina menjadi tempat bersemayam rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong. Dinsdale sementara pengubahsuaian dilakukan oleh kontraktor tempatan yang mengambil masa empat bulan dan tidak mempengaruhi struktur utama bangunan. Jalan Istana telah mengalami pengubahsuaian yang besar bagi tempat bersemayam rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong dengan penambahan Balairong Seri Utama iaitu tempat Singgahsana diletakkan. Jalan Istana ini iaitu bangunan putih yang mempunyai dua kubah emas beberapa minggu sebelum kemerdekaan diisytiharkan. Istana Negara. empat Bilik Tetamu. Bangunan yang indah itu kemudiannya dibeli oleh kerajaan persekutuan dengan harga RM1. Pengubahsuaian itu menambahkan bilangan bilik daripada 13 kepada 20. dengan dapur bagi 100 orang. Manakala Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XIII. suatu kawasan seluas 28 ekar atau 11. Yang di-Pertuan Agong yang pertama. Jalan Istana ini. iaitu Encik Chan Wing. ISTANA NEGARA. Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin ibni Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah menjadi pemerintah terakhir yang bersemayam di Istana Negara. Balai Menghadap. Jalan Istana dahulunya adalah tempat bersemayam Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong sebelum Istana Negara. dua Balai Kemasukan dan satu Dewan Santapan. JALAN ISTANA Istana Negara. Tuanku Abdul Rahman Tuanku Muhammad merupakan pemerintah yang pertama bersemayam di Istana Negara.4 juta pada 1957 dan mengubahsuai pada harga RM328. bangunan ini telah digunakan sebagai Mes Pegawai Tentera Jepun.000 dan dahulunya adalah rumah kediaman seorang jutawan dari China. Pada zaman pemerintahan Jepun dari tahun 1942-1945. bangunan ini telah dibeli oleh Kerajaan Negeri Selangor dan selepas diubahsuai ianya dijadikan sebagai Istana Duli Yang Maha Mulia Sultan Sir Hishamuddin Alam Shah. Jalan Istana kemudiannya direka semula oleh arkitek Jabatan Kerja Raya E.

Stadium Merdeka Stadium Merdeka merupakan hasil daripada cetusan idea Al-Marhum Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj sejak tahun 1951. Ketahanan tekanan ialah 250 ton dan setiap tiang 117 kaki panjang serta 25 ton berat.3 juta yang dibiayai sebahagiannya melalui kutipan derma dari orang ramai. Batu asas Stadium Merdeka ini telah diletakkan pada 15 Februari 1957 dan telah dibuka dengan rasminya pada 30 Ogos 1957 oleh Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. Tiang lampu limpah diperbuat daripada konkrit berbentuk corong. Perdana Menteri Malaysia yang ke dua pada masa itu. Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musa‟in Billah Sultan Abu Bakar Ri‟atuddin Al-Mu‟adzam Shah sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-7 pada 1980. Istiadat Keputeraan. Pada masa itu. Istiadat Pengurniaan Darjah-Darjah dan Bintang-Bintang Kebesaran serta Majlis-majlis Keagamaan.000 ton tanah dan meletakkan 10. Stadium Merdeka ini telah ditadbir oleh sebuah lembaga yang dinamakan Lembaga Kawalan Stadium Merdeka yang dipengerusikan oleh Allahyarham Yang Amat Berbahagia Tun Abdul Razak bin Hussein. Ia digunakan pertama kalinya ketika pertabalan Sultan Pahang. Kos pembinaannya adalah RM2. 20. Sebuah tapak yang sesuai telah diperolehi di dalam kawasan Taman Coronation yang termasuk dalam hakmilik Majlis Perbandaran dan pada asalnya merupakan tanah perkuburan Cina yang terletak di atas bukit.dibina di bawah pengelolaan arkitek Jabatan Kerja Raya Kapt David Wee yang berasaskan alat kebesaran diraja.000 ton konkrit serta diperkuat dengan 700 ton besi. Carcosa Seri Negara . Perdana Menteri yang pertama. semasa beliau masih lagi menjadi Pegawai Kerajaan dan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia di zaman Pemerintahan British. Manakala kerja-kerja pembinaan Stadium Merdeka ini telah dilaksanakan oleh Jabatan Kejuruteraan Majlis Perbandaran dan diselenggarakan oleh Jabatan Kerja Raya. Selain Istiadat Pertabalan. 21. Stadium Merdeka ini merupakan stadium yang terbesar di Asia Tenggara. Pembinaan Stadium Merdeka telah bermula pada bulan September 1956 dan siap sepenuhnya pada bulan Ogos 1957. bagi Persekutuan Tanah Melayu. Balairong Seri juga digunakan bagi Santapan Rasmi. Pembinaan Stadium Merdeka melibatkan pengalihan 200.

Victoria Institution . sedangkan King's House (kini digelar "Seri Negara") merupakan rumah tetamu rasmi bagi tetamu Malaysia yang terpenting. pentadbiran kedua-duarumah agam digabung untuk membentukkan apa yang kini digelarkan "Carcosa Seri Negara". Akan tetapi Sir Frank mencintai tapak ini sejak 1888 sewaktu melawat kawasan hutan di pinggir barat. Beliau pindah masuk pada 1904 dan menggelarkannya "Carcosa". Sungai itu menjadi tasik dan hutannya menjadi apa yang kini dikenali sebagai Taman Tasik Perdana. Seterusnya. Semasa Perang Dunia II. Pada masa yang sama. Penasihat British bagi Sultan Perak. Cadangannya diterima oleh sultan-sultan berkenaan dan Pejabat Luar Negeri British. Carcosa merupakan kediaman rasmi wakil-wakil tertinggi British kepada negeri-negeri Melayu. selepas Ratu Elizabeth II mendiami di Carcosa semasa "Mesyuarat Ketua-ketua Kerajaan Komanwel" (CHOGM). Carcosa menjadi kediaman rasmi Pesuruhjaya Tinggi British. Tentera British menggunakan tempat itu untuk Pegawai-pegawai Kanannya sehingga Ketua Setiausaha dilantik. Sir Frank. telah mencadangkan penggabungan keempat-empat negeri menjadi sebuah persekutuan. di bina oleh Sir Frank Swettenham pada tahun 1896 dan merupakan kediaman rasminya. Tujuan pembinaan King's House. Carcosa dipulang kepada Kerajaan Malaysia pada 1987. Kuala Lumpur pada masa itu merupakan sebuah kampung sederhana yang pada khususnya didiami oleh pelombong timah Cina. Sir Frank dilantik sebagai Residen-Jeneral pertama Negerinegeri Melayu Persekutuan. Sir Frank juga siap membina bangunan "King House" di tepi bukit sebelah. Oleh sebab beliau berasa bahawa bandar itu memerlukan sebidang kawasan awam. Dari 1904 sehingga serangan Jepun pada 1941. kini digelarkan "Seri Negara" (bermaksud "negara indah"). kemungkinan sepatah kata pinjaman Itali yang bermaksud "tempat yang amat disayangi". Pada 1989. Carcosa menjadi Dewan Mes Pegawai Kanan Tentera Jepun. 22. adalah untuk melindungi Gabernor Negeri-negeri Selat serta tetamu-tetamu Persekutuan Tanah Melayu yang mustahak. Sir Frank mengempang sungai di tapak hutan.Carcosa Seri Negara yang terletaknya di sebelah Taman Tasik Perdana di Kuala Lumpur. Pada Ogos 1945. Dengan kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu pada 1957.

Persatuan Alumni Victoria Institution dikenali sebagai Victoria Institution Old Boy's Association (VIOBA) telah ditubuhkan pada tahun 1922.Victoria Institution pada mula dibina di High Street. Dato' Zulhasnan Rafique. Datuk Dr. Pesuruhjaya Tinggi British. Kumpulan peninjau Pertama Kuala Lumpur dan pasukan pancaragam yang melonjakkan nama sekolah sebagai sekolah yang berprestij dan mengharumkan nama negara setelah menjadi johan pertandingan pancaragam sekolah-sekolah dunia.B. Sultan Selangor.B. Bangunan ini direkabentuk oleh firma arkitek terkenal. Datuk Seri Rafidah Aziz. ahli ekonomi dan mantan menteri. Y. Yap Kwan Seng dan ahli perniagaan Thanboonsamy Pillay bagi memenuhi keperluan mewujudkan sekolah Inggeris bagi melahirkan kakitangan yang cekap berbahasa Inggeris untuk mengisi jawatan dalam Kerajaan Tempatan. .M. 71. Swan and Maclaren.B. Y. Menteri Wilayah Persekutuan. Dato' Seri Hj. Kini Sekolah Menengah Kebangsaan Victoria mempunyai Pasukan Infranti Kadet. Mani jegathesan. DY. Alahyarham Mokhtar Dahari. Bennet Eyre Shaw. Justeru. ia menjadi sekolah menengah pertama di Tanah Melayu. Victoria Institution di Bukit Petaling dirasmikan oleh Sir Hugh Clifford. mantan pemain bola sepak negara. Jalan Hang Tuah (dahulunya Jalan Shaw). Beliau juga menubuhkan pasukan pancaragam iaitu Pipe and Bugle Band yang bergabung dengan pasukan kadet. Victoria Institution terletak di No. Pada 2 Mac 1929. Kuala Lumpur tersohor dengan pasukan kadet yang ditubuhkan pada tahun 1901 oleh guru besarnya yang pertama En. penuntut Victoria Institution telah berpindah dari High Street ke Bukit Petaling pada 26 Mac 1929. Nama Victoria Institution mengambil sempena nama Ratu Victoria England bagi memperingati Perayaan Jubli Emas Ratu Victoria. Datuk Dr. Selain itu. Dalam arena sejarah tanah air. Ng Yen Yen. Kebanyakkan alumni sekolah ni menjadi tokoh terkenal negara seperti Tan Sri Ananda Krisnan. Kapitan Cina Kuala Lumpur.M. kini jalan Hang Tuah dan dibuka secara rasmi pada 30 Kulai 1894. sekolah inilah majlis penyerahan rasmi tentera Jepun kepada pihak British pada tahun 1945. Bangunan sekolah dengan pelan induk berbentuk 'E' direkabentuk dengan gaya seni bina Art Deco dengan tarikan utamanya adalah menara jam yang mendominasi landskap Bukit Petaling ketika itu. Pada tahun 1925 satu tapak baru untuk membina sekolah yang lebih besar bagi Victoria Institution telah dikenalpasti oleh kerajaan iaitu di Bukit Petaling. Menteri Pembangunan Wanita. saudagar bijuh timah Loke Yew. Keluarga dan Masyarakat Malaysia dan Y. Sekolah ini diasaskan oleh Residen british. Kuala Lumpur. Sultan Sir Ala'eddin Suleiman Shah telah meletakkan batu asas sekolah Victoria Institution yang baru ini pada 21 September 1927.

Apdal. Ukiran tebuk dan kerawang bersilang adalah antara penyeri memperlihatkan ketelitian dan kesenian tukang-tukang mahir terdahulu untuk pengudaraan yang baik. Bangunan Istana ini turut dibina bersama-sama dengan tukang-tukang Cina mahir yang menerapkan unsur-unsur seni ukiran dan ragam hias pengaruh Cina. Keseluruhan lantai tingkat atas adalah kayu manakala tingkat bawahnya pula adalah lantai konkrit. Menteri Perpaduan. Kesenian dan Warisan Malaysia. Istana Bandar merupakan sebuah kompleks istana yang tersergam indah di Bandar yang merupakan bekas pusat pemerintahan awal kerajaan negeri Selangor. Istana Bandar. Jugra Dari jauh sudah nampak perbezaannya. jelas menunjukkan ini bukan rumah agam biasa tetapi sebuah istana. Bangunan dengan 40 buah bilik ini juga dikenali dengan nama Istana Alaeddin. Di Istana ini juga Sultan Salahuddin Abdul Abdul Aziz Shah Ibni Almarhum Sultan Hishamuddin Alam Shah. Hj. dibina pada 1899 semasa pemerintahan Almarhum Sir Alaeddin Sulaiman Shah (Sultan Selangor ke 5). Selepas kemerdekaan. tinggi dan besar.Mohd Shafie b. Terdapat pinnacles/spike berhias yang terletak di bahagian menara seperti hiasan di bangunan Sultan Abdul Samad di Kuala Lumpur. Hampir keseluruhan struktur bangunan ini diperbuat daripada batu bata dan motar kapur manakala tangga dan pintu diperbuat daripada kayu chengal. Genting bumbungnya jenis genting India profail „V‟ yang disusun berlapis. Selain itu. Struktur bumbungnya juga berbeza-beza ketinggiannya kerana dikatakan untuk menggambarkan struktur hierarki pentadbiran dalam istana. Selain itu binaan bangunan Istana ini juga mempunyai lanskap yang menarik serta kolam-kolam yang terletak di bahagian hadapan istana. Istana Bandar telah ditinggalkan berikutan pusat pentadbiran berpindah ke Kuala Lumpur. Baginda bersemayam di istana ini lebih kurang 35 tahun sehinggalah baginda mangkat pada 1938. ada binaan kecil di tengah bumbung dipanggil astaka yang dihiasi tunjuk langit dan papan cantik di birai bumbung melengkapi ciri pembinaan istana Melayu. 23. . Istana ini digunakan sebagai tempat bersemayam baginda sultan bersama permaisuri baginda Hajjah Safiah. Bangunan ini kemudiannya dijadikan Pusat Kraftangan Daerah dan Maahad Tahfiz selama beberapa tahun. Sultan ke tujuh yang memerintah Negeri Selangor Darul Ehsan telah ditabalkan pada 1926. Kebudayaan.

pembinaan bangunan ini terletak di atas kubu atau runtuhan Bastion Hendrik Federick. Ini dapat dilihat dari kesan ekskavasi arkeologi yang dilaksanakan di bahagian utara bangunan. Ia dilengkapi dengan beberapa buah bilik besar dengan dapur. merawat. Berbeza dengan tingkap pada bahagian atas yang lebih luas dan dihiasi dengan ram kayu (timber lourves) untuk mewujudkan suasana yang aman di bilik kediaman. Keempat-empat muka bangunan pula dibina dengan tingkap yang luas bagi memperoleh sistem pencahayaan dan pengudaraan semulajadi yang baik kerana keluasan bangunan tersebut agak luas. Di awal pembinaan bangunan ini. Sebatang jalan (Jalan Quayside) dan beberapa buah gudang dibina di kawasan ini. Pengubahsuaian tersebut telah mengakibatkan kepada pengubahsuaian bukaan pada bahagian tersebut dimana bukaan tersebut telah dipasang dengan daun tingkap yang sama seperti yang terdapat pada tingkap fasad hadapan. Pada tahun 1920an. . Aras kedudukan tingkap tingkat bawah berada pada kedudukan yang lebih tinggi dari aras jalan dan dipasangkan dengan jeriji besi bagi tujuan keselamatan.24. Tingkat bawah adalah pejabat operasi bank. ianya terletak di pinggir muara Sungai Melaka tetapi muara ini telah ditambak. manakala pengurus dan kakitangan bank warga asing tinggal di tingkat atas. Hasil kajian ekskavasi oleh Jabatan Warisan Negara. Selepas tahun 1970an. mengganti elemen dan struktur yang rosak dengan bahan yang sama seperti asal sama ada dari segi jenis bahan. Fasad belakang bangunan ini telah dibina bukaan dengan ukuran yang sama dengan tingkap pada fasad hadapan. di mana unjuran temboknya melintasi ke bangunan ini. satu blok tambahan (annex) telah dibina sudut kiri di bahagian belakang bangunan utama yang bersambung dengan bilik makan tingkat atas. Bahagian tersebut merupakan ruang istirehat (living hall) dan ruang makan bagi penghuni apartment. Dua buah tangga kayu tambahan telah dibina pada bahagian dalam bank bagi menghubungkan tingkat bawah dengan tingkat atas. . Kerja konservasi bangunan ini merangkumi kerja membaiki. bangunan ini telah dibeli oleh Jabatan Warisan Negara untuk dijadikan sebagai Pejabat Jabatan Warisan Negara Wilayah Selatan dan Galeri Kota Melaka. saiz. keperluan bank semakin bertambah maka ruang apartment tingkat atas telah dipecahkan dan ditempatkan dengan pejabat tambahan dan pejabat peguam bank. bilik makan serta bilik mandi guna sama. Pada tahun 2007. Bangunan Lama Hongkong and Shanghai Bank (HSBC) Bangunan lama HSBC (Hong Kong and Shanghai Bank Corporation) yang terletak di Jalan Kota ini adalah sebuah bangunan zaman British yang dibina khas sebagai sebuah bank. Bangunan ini direka bentuk atas pelan yang berbentuk segi empat tepat simetri. Situasi ini berlanjutan sehinggalah 40 tahun berikutnya. Kota Melaka yang dibina oleh Portugis pada kurun ke-16. Bangunan ini direkabentuk dengan gaya klasikal sama seperti lain-lain bangunan HSBC yang sezaman. Ia dibina sekitar tahun 1912. Terdapat dua buah pintu utama yang terletak pada sisi kiri dan kanan bangunan. Kedudukan bukaan tersebut terletak pada bahagian serambi (balcony) dan menghadap pemandangan muara Sungai Melaka yang sibuk dengan kapal-kapal pedagang yang berlabuh di situ pada masa itu.

Membaik pulih makmal yang terletak di belakang bangunan Blok A. kerosakan bumbung. kipas dan lampu-lampu. Terdapat tiga blok iaitu Blok A (blok utama) yang berhadapan dengan Jalan Taming Sari. Bangunan Blok A telah dibina pada tahun 1883 dan hanya mula digunakan pada tahun 1886. Kesemua artifak dan koleksi telah dikeluarkan semasa kerja-kerja pemuliharaan dilaksanakan dan disimpan di kabin sementara yang telah disediakan. Kesan daripada percambahan pembinaan bangunan Muzium Perak yang berperingkat-peringkat telah menjadikan rupa bentuk bangunan berbentuk „L‟. teknik pembuatan dan teknik pemasangan. kerosakan struktur kayu. pagar. lantai papan. bentuk . Antara kerosakan yang dikesan pada bangunan ini adalah kelembapan pada dinding. Bumbung asal bangunan muzium telah ditukar kepada metal corrugated sheet untuk mengelakkan kebocoran dalam jangka masa yang panjang. Kerja-kerja pemuliharaan ke atas bangunan muzium ini telah dilaksanakan secara berperingkatperingkat. Tandas baru pula telah dibina bertentangan dengan Blok C. Sebanyak tiga fasa telah dilaksanakan supaya pelawat-pelawat tetap dapat berkunjung ke muzium walaupun kerja-kerja pemuliharaan sedang dilaksanakan Projek yang bermula pada bulan Disember 2007 ini mengambil tempoh masa 14 bulan untuk disiapkan.warna. Keutamaan difokuskan pada tampak hadapan bangunan yang mempunyai porch. sistem pendawaian elektrik yang sudah usang dan sistem perparitan yang tidak teratur. kerosakan lepaan. seperti bilik kebal dan tangga. Kerja-kerja akhir adalah pengindahan lanskap di sekeliling bangunan muzium . Kabinet-kabinet yang terletak di dalam Blok B dan C dibaik pulih secara in-situ kerana kesukaran untuk membuka dan memasangnya kembali. Seni bina bangunannya menerima pengaruh neo-classical berbentuk elemen-elemen simetri sebagaimana lazimnya bangunan-bangunan di Eropah. Bangunan muzium ini dibina secara berperingkat. Kerja-kerja lain pula ialah membaiki tiang penyokong banguan yang rosak di Blok A dan B. Ciri-ciri seni bina fasad muzium ini juga meminjam elemen-elemen seni bina zaman Greek klasik dan Roman seperti pediment. 25. manakala Blok C menggunakan penghawa dingin jenis split unit. pintu pagar. pemasangan alat penghawa dingin. Di samping itu terdapat juga kerja-kerja membuka semula struktur baru dan binaan baru untuk mengembalikan bangunan kepada asal. Kerja-kerja utama pemuliharaan bangunan muzium ini ialah mengikis dan mengecat keseluruhan struktur dinding dan merobohkan tandas lama bagi mengekalkan rupa bentuk asal bangunan. permukaan cat mengelupas . Penggunaan penghawa dingin secara centralise untuk Blok A dan Blok B. manakala Blok B dan Blok C yang menghadap Jalan Muzium. Bangunan ini telah dibina atas usaha Residen Perak ketika itu. Selain kerja-kerja konservasi terdapat juga binaan dan pemasangan baru seperti membina pondok pengawal. Keseimbangan pada setiap bahagian menegak dan melintang amat dititikberatkan.Manakala koleksi-koleksi dan artifak yang tidak dikeluarkan telah ditutupi dengan kotak sepanjang tempoh tersebut. penggaraman pada plaster dinding.Taiping Muzium Perak merupakan institusi permuziuman yang tertua di negara ini. Sir Hugh Low.MuziumPerak. Membuka panel-panel tingkap yang ditutup sebelum ini untuk menghalang kemasukan cahaya ke dalam bangunan. entablature dan motif kepala tiang.

Perak Darul Ridzuan dibina pada 1892.M. bangunan ini telah dijadikan kediaman pegawai-pegawai Jepun. Baginda menjadikannya sebagai Istana Rasmi Negeri dan diberi gelaran nama “Istana Kota Beram” menggantikan Istana Sri Terentang.26. Istana baru dibina berhampiran kawasan Istana Terentang untuk persemayaman D. Sistem Dinding Tanggungan Beban merupakan sistem binaan dinding yang lazimnya digunakan pada binaan bangunan sebelum teknologi konkrit bercerucuk diperkenalkan.M Sultan Pahang. Bangunan Muzium Sultan Abu Bakar Bangunan bersejarah ini telah dibina pada tahun 1929 sebagai kediaman Residen Britsh bagi menggantikan bangunan kayu asal yang dibina pada tahun 1888. 27. Sewaktu Perang Dunia Kedua. Manakala Sistem Alang dan Tiang ini diaplikasi untuk menyokong bahagian verandah dan juga anjung terutamanya di tingkat satu. Dalam tahun 1948.Y. Jalan Station berhampiran dengan pusat bandar Taiping. struktur binaan Bangunan Muzium Sultan Abu Bakar ini mengambungkan dua sistem binaan iaitu Sistem Dinding Tanggung Beban dan Sistem Tiang dan Alang. Secara amnya. bangunan ini dibaik pulih dan dijadikan istana bersemayam Al-Marhum Sultan Abu Bakar. Istana Kota Beram telah mengalami perubahan pada tahun 1954 dengan pembinaan bangunan sambungan untuk kegunaan sebagai "Balairong". Bangunan Sanitary Board Bangunan Sanitary Board ini terletak di Lot 105. Pada bangunan muzium ini sistem struktur ini diaplikasi pada bahagian utama bangunan. Ketebalan dinding adalah di antara 12" hingga 14" dan ia terbina daripada ikatan batu bata yang dilepa. Tiang bangunan ini bersaiz 1'6" digunakan untuk menyokong struktur yang terdiri dari rasuk di atasnya. Oleh itu. Pada tahun 1959-1965. Rumah Rehat Kerajaan yang telah dibina pada tahun 1894 dan juga sekolah Inggeris yang pertma di . Antara faktor menarik pembinaan bangunan ini adalah kedudukannya yang bersebelahan dengan Pejabat Pos yang dibina pada tahun 1884. Bangunan tersebut terletak berdekatan dengan landasan keretapi pertama di Semenanjung Malaysia yang telah menyambungkan Bandar Taiping dan Pelabuhan Weld sejauh 8 batu. Lembaga Muzium Negeri Pahang telah mengambil alih bangunan ini pada 17 Mac 1976 untuk dijadikan Muzium Negeri Pahang dan dibuka dengan rasminya pada 21 Oktober 1976 oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Haji Ahmad Shah dengan diberi nama “Muzium Sultan Abu Bakar”.

Ruang tambahan juga banyak dibina terutama di sekeliling bahagian bawah bangunan. 28. Bonda beliau ialah Yang Mulia Tengku Wook binti Tengku Chik Dungun.Bangunan dua tingkat ini dibina separuh konkrit. zaman pemerintahan Sultan Sulaiman Badrul Shah (1920-1942). Mengikut sejarah awal tujuan pembinaan bangunan ini adalah untuk menempatkan Lembaga Kesihatan Taiping. bangunan ini lebih menonjolkan ciri-ciri kolonial Inggeris di samping gabungan dengan seni bina tempatan. Ia telah lama dikenali oleh masyarakat setempat sebagai „Rumah Tiang Kembar‟ kerana tiang anjungnya dibina sederet sebanyak lima pasang secara berkembar. Senibina bangunan ini bercirikan Anglo-Indian (abad ke 19). Jika dilihat daripada susur galur keturunan ini. Bandar Kuala Terengganu ini telah dibina pada 1920an. Pada 1950.Yang Mulia Tengku Dalam atau Tengku Teh binti Tengku Chik Muda adalah kerabat DiRaja dari Dungun. beliau mempunyai talian persaudaraan dengan Kesultanan Siak Sri Indrapura. tingkap dan dinding asal bangunan ini telah dibuka atau dirobohkan dan tidak dapat dikesan sisa peninggalannya. Beliau mendiami rumah ini sehingga ke akhir hayat. Oleh itu. Selain itu.Tanah Melayu iaitu King Edward VII yang dibina pada 1883. Keunikan bangunan ini menyebabkan pihak Majlis Perbandaran Taiping memohon kepakaran Jabatan Warisan Negara untuk menjalankan kerja-kerja konservasi bagi menyelamatkan bangunan ini dari musnah di telan arus peredaran masa. Suami beliau pula adalah Yang Mulia Tengku Sri Bijaya Raja (Tengku Chik Ahmad bin Abdul Rahman). Lembaga Kebersihan (Sanitary Board) merupakan badan kerajaan yang diwujudkan ketika pemerintahan British. separuh papan di tingkat bawahnya manakala di tingkat atas dibina sepenuhnya dengan papan. rumah ini beserta Masjid Putih terletakdiKampung Dalam yang merupakan sebahagian kawasan Istana Maziah. Selepas kemangkatan beliau. Ruang bangunan ini telah banyak diubah suai terutama apabila ianya disewakan kepada syarikat swasta untuk perniagaan perabot. bangunan ini telah menempatkan Pejabat Kesihatan Taiping dan Pejabat Majlis Daerah (Majlis Perbandaran Taiping). bangunan ini juga pernah digunakan sebagai bangunan pejabat Majlis Perbandaran Taiping (MPT) yang kini digunakan sebagai dewan pameran dan perniagaan perabot syarikat swasta. manakala nenda beliau ialah Yang Mulia Tengku Neng binti Tengku Wook Ismail Siak dan Yang Di-Pertuan Muda Tengku Abdullah. Terdapat ruang yang terbuka pada asalnya telah ditutup dengan tingkap atau pun dinding baru. Pada asalnya. Bangunan PSMCT Rumah Limas dua tingkat yang tersergam indah di Jalan Tok Lam. rumah ini telah menjadi harta pusaka dan diletak bawah jagaan Yang mulia Tengku Sri Wangsa Raja (Tengku Hitam) kerana Yang Mulia Tengku Dalam tidak mempunyai zuriat .Pemilik asal kediaman atau istana ini adalah Yang Mulia Tengku Dalam. Selain itu terdapat pintu.

Rumah ini pernah menjadi Pejabat Hal Ehwal Agama Kuala Terengganu pada tahun 1937 hingga tahun 1938 dan menjadi Pejabat Majlis Perbandaran Kuala Terengganu pada tahun 1946 hingga tahun 1979. 29. rumah ini diwarisi oleh putera beliau yang merupakan Bendahari Negeri Terengganu. Setelah Yang Mulia Tengku Hitam mangkat. Masjid Lama Mulong .untuk mewarisi rumah tersebut. Pada 21 Januari 1986. kerajaan negeri telah menyerahkan bangunan ini kepada Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Terengganu (PSMCT) untuk tujuan kegiatan persatuan.

papan pemeleh bumbung serta perabung konkrit berbentuk „ekor itik‟ diperincikan lagi dengan reka bentuk baru berdasarkan ciri seni bina DiRaja Kelantan. dan juga dari segi sejarahnya yang merupakan sebahagian istana DiRaja Kelantan. Semasa kerja-kerja mengikis cat lama di bahagian atas panel janda berhias atau dinding asal balairong seri. Kedudukan asal bangunan ini adalah di kawasan perkampungan raja di Kota Bharu yang terletak berhampiran dengan Istana Jahar dan Istana Balai Besar. Bangunan ini juga dianjakkan ke hadapan sejauh enam meter dan ke kanan sebanyak tiga meter dengan menggunakan kaedah chain-lock berikutan tapaknya terkeluar daripada lot tanah wakaf. pemuliharaan secara keseluruhan dilaksanakan bagi mengembalikan rupa bentuk asalnya. Kaki-kaki tiang masjid diangkat dan dilapik dengan batang besi paip untuk menggerakkannya dengan penuh berhati-hati. ianya telah dibeli oleh penduduk Kampung Kedai Mulong dengan harga RM 1000 dan dipindahkan ke Kampung Kedai Mulong untuk digunakan sebagai surau hingga ke hari ini. pekerja-pekerja terjumpa lukisan mural berkerawang emas berbentuk bunga. Ukiran bunga ini dikekalkan agar sejarah balairong seri tidak hilang. dinding dalam dan luar.Binaan masjid lama ini pada asalnya bukan dibina khusus sebagai sebuah masjid tetapi merupakan binaan sebuah Balairong Seri yang digunakan untuk aktiviti penghadapan raja yang dimiliki oleh Raja Dewa. motif serta menukar bata asbestos bumbung kepada genting jenis singgora Thailand. Beberapa kerja baru juga dilaksanakan iaitu anjung hadapan. Sebanyak tiga batang tiang penyokong yang using ditukar baru dan enam lagi tiang penyokong ditambah bagi mengukuhkan struktur bangunan. panel janda berhias. Struktur lantai dan bumbungnya telah dipotong dua untuk memudahkan kerja pemindahan ke Kampung Kedai Mulong. Proses awal adalah mengikis dan mengecat semula pada tiang. Balairong Seri itu kemudiannya dipasang semula secara gotong-royong dengan penambahan ruang mihrab dan anjung masuk. Beberapa penambahan baru dilaksanakan dari semasa ke semasa sehinggalah mengubah rupa bentuknya yang sebenar. Raja Dewa merupakan gelaran kepada Tuan Zainal Abidin yang merupakan salah seorang putera kepada Sultan Muhammad III dan saudara kandung Sultan Muhammmad IV. Bangunan ini juga diangkat dan diletakkan di atas pelapik tiang konkrit untuk menjaga keutuhan tiang-tiang kayu penyokong bangunan ini daripada rosak. Jabatan Warisan Negara. jejala. Memandangkan banyak perubahan dan binaan baru yang kurang sesuai dilakukan secara berperingkat ke atas bangunan ini. Namun hasil daripada lawatan yang dilakukan oleh Dato‟ Pesuruhjaya Warisan pada tahun 2007 dan setelah melihat betapa indahnya seni pertukangan Melayu yang boleh dipaparkan kepada masyarakat hari ini. telah mengambil inisiatif untuk melaksanakan kerja konservasi terhadap bangunan ini. Kerja-kerja konservasi telah dimulakan pada penghujung tahun 2008 dan telah siap pada awal tahun 2009. Namun pada tahun 1958. Antara kerja-kerja lain bagi bangunan ini adalah membina .

Kini selepas lapan bulan menjalani proses baik pulih Masjid Lama Kedai Mulong muncul dengan wajah silamnya yang indah dan dibuka untuk diimarahkan semula oleh pengunjungnya. Bangunan ini terbiar kosong dan semakin uzur. . bumbungnya telah ditukarkan kepada zink. bangunan ini telah diambil alih oleh Kementerian Pelajaran untuk digunakan sebagai salah satu tempat keperluannya. Bumbungnya juga terdapat ciri-ciri Minangkabau di mana ia mempunyai rekabentuk yang unik kerana ia menyerupai tanduk kerbau. Atas usaha Tok Batin Awang Lijon yang merasakan bangunan ini sangat bersejarah dan berharga. Pembangunan dan ketamadunan sesebuah negara harus berpaksi kepada warisan silam bagi menjamin kesinambungan kelestarian kehidupan agar nilai budaya dan keseimbangan alam persekitaran dapat diwariskan dari generasi ke generasi. 30. dibina pada tahun 1965 atas keperluan penduduk kampung sebagai dewan untuk aktiviti Masyarakat Kaum Asli seperti upacara bertunang.tempat wuduk di bahagian sisi kanan dan tandas di bahagian sisi kiri masjid. bersanding dan sebagainya. akad nikah. walau bagaimanapun bentuk bangunan ini tidak berubah. Rais Yatim pada 5 Julai 2009. Kerja-kerja pembaikkan merangkumi bumbung dan strukturnya. Dengan adanya Balai ini berupaya mengimarahkan masyarakat orang asli dengan kegiatan kehidupan mereka. membaikpulih serta menggantikan dinding dan lantai yang rosak. Lantainya disokong oleh tiang di bawahnya. ketinggian nilai seni serta acuan corak budaya kehidupan. Bangunan ini akan digunapakai semula oleh Masyarakat Orang Asli untuk aktiviti kemasyarakatan mereka. Bangunan ini pada asalnya berbentuk terbuka seolah-olah sebuah balai yang mempunyai ruang lanai kecil selepas menaiki tangga sebelum memasuki ke dalam bangunan. kerja-kerja memagar kawasan dan mengindah lanskap sehaingga tampak berbeza daripada keadaan sebelumnya. Bahagian Konservasi Jabatan Warisan Negara telah pun menyenaraikan bangunan ini untuk menjalani kerja-kerja baikpulih agar tidak terus mangalami kerosakan yang serius. Kemuncak legasi masjid ini ia telah dirasmikan oleh Menteri Penerangan. Apa yang dapat disimpulkan adalah warisan seni bina sesuatu kaum atau bangsa merupakan intipati kemajuan teknologi. Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Utama Dr. Pada tahun 1994. Putra dan memohon agar bangunan ini dibaikpulih. Pada asalnya bumbung yang digunakan adalah berasal dari atap rembia tetapi setelah diubahsuai. membaiki motif hiasan dan sebagainya.Sehingga tahun 1994. Merasakan bangunan ini sewajarnya dipelihara. Bangunan ini telah dibaikpulih pada 23 Oktober 2008 dan telah siap dibaiki sepenuhnya tanggal 22 Januari 2009. Balai Adat Kampung Putera Jelebu Bangunan Balai Adat biasanya dibina untuk mesyuarat keluarga dan juga untuk aktiviti-aktiviti upacara di dalam sesebuah petempatan.Bangunan ini telah dirasmikan oleh bekas Perdana Menteri Malaysia yang pertama iaitu Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj pada tahun 1966.Bangunan ini telah mengalami kerja-kerja ubahsuai pada tahun 1993 oleh Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA). Balai Adat Kampung Putera Jelebu ini. beliau telah memohon kepada Kementerian Pelajaran agar hak milik bangunan ini diserahkan kembali kepada penduduk Kg.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->