Bangunan-Bangunan Bersejarah Di Malaysia

Bangunan Bangunan bersejarah di Malaysia 1.

Bangunan Sultan Abdul Samad

Bangunan Sultan Abdul Samad adalah merupakan mercu tanda yang sangat sinonim bagi bandaraya Kuala Lumpur hatta negara Malaysia. Kehadiran, keunikan dan identiti seni bina yang terdapat pada bangunan tersebut mendapat pujian dan sanjungan dari segenap lapisan penduduk Malaysia mahupun luar negara. Bangunan ini telah berjaya menjadi ikon kepada Kuala Lumpur dan beberapa perayaan penting seperti Sambutan Tahun Baru, Sambutan Hari Merdeka dan acara-acara yang membabitkan promosi pelancongan negara. Bangunan ini telah direka oleh arkitek berbangsa British, A. C. Norman dan A. B. Hubbock yang pada waktu itu bekerja di Jabatan Kerja Raya di Kuala Lumpur pada tahun 1894. Batu asas pembinaan telah diletakkan oleh Gabenor Negeri-Negeri Selat iaitu Sir Charles Mitchell pada 6 Oktober 1894. Bangunan ini siap dan dirasmikan pada tahun 1897 oleh Residen British, Sir Frank Swettenham. Nama Bangunan Sultan Abdul Samad diambil sempena nama Sultan Negeri Selangor pada masa itu. Bangunan Sultan Abdul Samad terletak di lokasi strategik bandaraya Kuala Lumpur iaitu berhadapan dengan Padang Kelab Selangor dan persimpangan jalanjalan penting seperti Jalan Tun Perak, Jalan Raja Laut dan Jalan Tuanku Abdul Rahman.

2.Kota A Famosa

Pengenalan
Kota A Famosa (bermaksud "Yang Termashur" dalam bahasa Portugis) telah dibina oleh Portugis sebaik sahaja berjaya menawan Melaka pada tahun 1511. A Famosa terletak di Bandar Hilir, Melaka bersebelahan replika Istana Kesultanan Melaka dan Gereja St. Paul. Ia merupakan seni bina Eropah tertua yang masih tinggal di Asia. Sejarah Kota A'Famosa merupakan pintu gerbang kubu di Melaka. Pintu gerbang ini merupakan peninggalan portugis dan sebuah kubu yang begitu mantap pada suatu masa dahulu. Kubu ini dahulu mempunyai tembok yang panjang dan empat menara utama. Salah satu daripadanya ialah menara utama empat tingkat, manakala yang lain merupakan bilik simpanan senjata, kediaman kapten dan juga kuarters pegawai. Kubu ini bertukar tangan pada tahun 1641 apabila orang Belanda berjaya mengusir Portugis dari Melaka. Mereka telah mengubah suai pintu gerbang tersebut pada tahun 1670 yang mana “ANNO 1670― boleh dilihat pada pintu gerbang itu. Kubu ini mengalami kerosakan struktur yang teruk semasa pencerobohan Belanda. Apabila ia bertukar tangan kepada pihak British, mereka amat berwaspada mengenai pengekalannya dan mengarahkan kubu itu dimusnahkan. Ia hampir musnah keseluruhannya apabila Sir Stamford Raffles yang melawat Melaka dan campur tangan untuk menyelamatkan pintu gerbang daripada dimusnahkan kerana minat beliau terhadap sejarah.

3.Tugu Negara

siap sedia. Kompleks Tugu Negara yang ada kini di kawasan Taman Tasik dibuka pada 8 Februari 1966. Felix de Weldon yang bertanggung jawab bagi Tugu Peringatan Perang USMC (USMC War Memorial) di Virginia. Tiang asal dialih ke Kompleks Tugu Negara kini dan padanya tercatat tarikh tragedi kemanusiaan: Perang Dunia I (1914-1918). 4. tugu tersebut berdiri setinggi 15 meter. kekuatan. keberanian. Kuala Kangsar .Tugu Peringatan Negara atau juga dikenali sebagai Tugu Negara Malaysia disiapkan 8 Februari 1966 sebagai penghormatan kepada lebih 11 ribu perajurit yang gugur dalam Perang Dunia I (1914-1918). bersebelahan Masjid Negara. Ia terletak di ibu negara. Kini hanya asasnya tanah seluas 10 meter persegi yang tinggal. persatuan. Perang Dunia II (1939-1945) dan Darurat (1948-1960). 11 November. diperbuat daripada gangsa dan direka oleh pengukir Austria. Jalur Gemilang. Kuala Lumpur berhampiran dengan bangunan Parlimen. Perang Dunia II (1935-1942) dan semasa Darurat (19481960). dan pengorbanan. Sejarah Tugu Negara terawal merupakan tiang konkrit yang terletak di Jalan Tugu berhampiran bulatan di hadapan Stesyen Kereta api Kuala Lumpur. Ia memasukkan Taman Peringatan sebagai lambang penghormatan negara kepada perwira yang mengorbankan jiwa mereka bagi menjaga keamanan negara Malaysia. Setiap patung gangsa tersebut melambangkan pimpinan. Tugu tersebut menggambarkan sekumpulan tentera mengibar bendera negara. Ia didirikan oleh Pentadbir British bagi memperingati peperangan dan perwira yang terkorban.Istana Kenangan. getir. Amerika Syarikat. satu perbarisan hormat akan diadakan di Tugu Negara. Dibina pada tahun 1966. Pada setiap tahun.

Nama Istana Kenangan hanya bermula pada tahun 1960 an.Sultan Iskandar Shah telah berpindah ke istana tersebut. Dalam tahun 1933. Sultan Iskandar Shah iaitu Sultan Perak ke 30 (1918-1938) telah berpindah bersemayam di istana tersebut kerana Istana Negera. Istana yang berdinding kelarai berbumbung perabut lima dan perabut pisang sesikat ini telah dirancang pembinaannya selepas banjir besar melanda Perak pada tahun 1926. iaitu selepas istana tersebut diperbaiki semula dengan usaha Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Abdul Rahman Putra Al-Haj. . apabila Istana Iskandariah siap dibina.Istana ini pada keseluruhannya diperbuat daripada kayu dan dikenali juga dengan nama Istana Lembah atau kadangkala disebut juga Istana Tepas. Pada 16 November 1986. Tukang yang membuat istana ialah Haji Suffian dan anak-anaknya yang berasal dari Seberang Perai. Istana ini terletak berhampiran dengan Istana Iskandariah. Istana ini telah siap sepenuhnya pada tahun 1931. bekas Perdana Menteri Malaysia. iaitu istana rasmi Sultan Perak di Changkat Negara akan dirobohkan untuk dibina istana yang baru (Istana Iskandariah sekarang). Istana Lembah atau Istana Tepas diduduki pula oleh keluarga Diraja Perak. setelah dipelihara. Istana Kenangan dengan rasminya dijadikan Muzium Di Raja Perak hingga ke hari ini.

Smith mula menanam pohon getah dan menceburi dalam industri perlombongan timah. Kelahiran anaknya adalah peringkat awal bagi keuntungan yang lebih besar untuk William Smith. India. . Bagi merayakan kelahiran Anthony. pada tahun 1915. Selama bertahun-tahun selepas itu. Tahun berikutnya. Pada tahun 1890. William Smith telah memutuskan untuk memperluaskan rumahnya. Agnes. dan isterinya dibawa ke Malaysia pada tahun 1903.Istana Kellie. Di Tanah Melayu. Tukangtukang binaan bangunan tersebut dibawa khas dari Madras. Dengan keuntungan besar yang dibuat dari perniagaan bersama ("bisnes venture") dengan Alma Baker. Smith tiba sebelum Tanah Melayu membangun. ketika berusia 20 tahun. pasangan ini diberkati dengan anak perempuan mereka yang bernama Helen. yang telah memenangi konsesi dari pemerintah negara untuk meneroka 360 hektar hutan di Perak. ia menjadi pemilik Perumahan Kinta Kellas dan Kinta Kellas Tin Dredging Company. Batu Gajah Istana Kellie atau Kellie's Castle (kadang-kadang digelar Kesilapan Kellie (Folly Kellie) ialah sebuah istana kota yang terletak di tepi jalan Simpang Pulai ke Batu Gajah. Agnes berusaha untuk hamil. tapi gagal. Setelah bertahun-tahun selepas itu. Negeri Perak. Smith memulai perancangan untuk cadangan istana besar yang dirancangkan untuk digelar sebagai Rumah Kellas (Kellas House). William Kellie Smith adalah dari sebuah kampung di Scotland yang dikenali sebagai Kellas. Kemudiannya beliau kembali ke rumah beliau untuk berkahwin dengan orang Skotland tercinta. Bangunan tiga tingkat dibina mengikut reka bentuk sebuah istana Moghul di bandar Agra.5. sempena rumahnya di Scotland. Sejarah Bangunan Istana Kellie atau Rumah Kellas telah dibina pada tahun 1910 oleh seorang peladang getah terkemuka British bernama William Kellie Smith. beliau bertemu dengan seorang pemilik tanah bernama Alma Baker. akhirnya Agnes telah melahirkan seorang anak lelaki bernama Anthony. William Smith terlalu mengharapkan seorang anak lelaki sebagai waris untuk mengambil alih kerajaan itu di Kepulauan Melayu. Sewaktu dengan itu.

Portugal pada 11 Disember 1926. 1993).. Kubu ini dijadikan pengkalan Renjer Sarawak ada tahun 1932. Pada asalnya iaitu sebelum tahun 1934 hanya terdapat bilik tahanan tetapi telah ditambah menjadi kubu. Pejabat Kampetai Jepun sewaktu Perang Dunia ke-2 dan terakhir sebagai Muzium Polis. memandangkan bangunan ini mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Jabatan Warisan Negara telah membuat kerja pembaikan pada tahun 2006.Kubu Margherita Kubu Margherita di bina pada 1878 dan siap pada tahun 1879 dengan jumlah kos 8. Bangunan yang kekal dalam keadaan 'sedang dibina' telah menjadi tarikan pengunjung ke Batu Gajah kerana keunikannya. Dengan kedudukan yang strategik di atas bukit mengadap lencongan Sungai Sarawak. Terletak di atas tebing Sungai Sarawak mengadap Pekan Kuching berhampiran kediaman Brooks.Bangunan ini tidak sempat disiapkan setelah Kellie Smith meninggal dunia di Pelabuhan Lisbon. kubu ini pernah dijadikan sebagai pusat Renjer Sarawak. 7. Pada tahun 1932. pada tahun 1971 kubu ini telah disenaraikan sebagai Bangunan Bersejarah Sarawak di bawah Antiquities Ordinance (Ordinan Warisan Bandaraya Sarawak.Menara Condong Teluk Intan . Kubu ini dinamakan 'Fort Margherita' bersempena nama isteri Charles Brook. Walau bagaimanapun.100 Dolar Spanish. Kubu ini juga pernah dijadikan sebagai pengkalan bagi tentera Jepun pada tahun 1941. Konservasi kubu ini merupakan salah satu projek utama Jabatan Warisan Negara pada tahun 2011-2012 di bawah Program Rancangan Malaysia ke-10. kubu ini berperanan sebagai tempat pertahanan utama Rajah Brooke yang menghadapi tentangan berterusan dari penduduk pribumi. Rajah kedua Sarawak iaitu Ranee Margaret. 6. Tempat ini dikelilingi oleh Kampung Melayu. ia mengalami kerosakan setelah dikosongkan oleh Polis sewaktu projek pembinaan bangunan baru Dewan Undangan Negeri Sawarak bersebelahan kubu ini.

Menara ini telah dibina oleh arkitek cina En. Leong Choon Cheong yang telah membina menara tersebut. sebuah bangunan indah bercirikan senibina Melayu tradisional berdiri megah di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur sebagai gedung khazanah sejarah negara. 8. Objektif . Muzium Negara diketuai seorang Pengarah dan diletakkan di bawah pentadbiran Jabatan Muzium Malaysia. Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan. Jalan di tengah-tengah Bandar Teluk Intan telah dinamakan sebagai Jalan Ah Cheong sempena memperingati sumbangan En. Kini Muzium Negara yang baru selesai dinaiktaraf pada tahun 2008. tampil lebih menarik dan interaktif dalam membawa pengunjung menerokai sejarah Malaysia bermula dari era prasejarah hingga ke Malaysia kini. Leong Choon Cheong dan berfungsi sebagai tangki simpanan air untuk bekalan penduduk sekitar disamping berfungsi sebagai jam. Pada masa ini menara ini tidak lagi berfungsi sebagai tangki simpanan air namun jam tersebut masih lagi berfungsi dan akan berbunyi setiap 15 minit. Kawasan sekitar menara telah diturap dengan bata dan dijadikan sebagai plaza untuk pelbagai aktiviti di samada aktiviti rasmi atau tidak rasmi.Muzium Negara Muzium Negara.Salah satu dari tarikan utama pelancong ke Teluk Intan ialah Menara Condong Teluk Intan.

Sultan Idris Murshidul'adzam Shah I (1887-1916) telah bernazar untuk membina sebuah masjid di Bukit Chandan sekiranya kesihatan baginda pulih. Setelah berangkat balik ke Kuala Kangsar. baginda telah menitah Kolonel Huxley dari Jabatan Kerja Raya. Perak yang dianggap salah satu masjid terindah di Malaysia dan merupakan simbol kebanggaan dan kepercayaan untuk kaum Muslim di Perak. merekod dan menerbitkan segala khazanah warisan sejarah negara. Masjid Ubudiah dirasmikan pembukaannya oleh Sultan Jalil Karamatullah Shah pada tahun 1917. Kubah emas dan menara masjid adalah bukti dari keindahan senibina Islam. Kuala Kangsar. Menjadikannya sebagai salah satu produk pelancongan negara. Negeri Sembilan. dan. Kuala Lumpur. Sultan Perak ke-28.Masjid Ubudiah. Mengikut cerita dengan tidak semena-mena seekor gajah baginda bernama Kulub Chandan dan gembalanya bernama Kulup Sa'id telah berjuang dengan seekor gajah kepunyaan Raja Chulan bernama Kulub Gangga dan gembalanya bernama Uda Debok. Menjalankan aktiviti permuziuman seperti menyelidik. untuk mereka bentuk sebuah masjid yang hendak didirikan. Semasa beristirahat dalam rawatan di Port Dickson. Ia diasaskan oleh Sultan Idris untuk membayar nazar kerana baginda telah pulih dari penyakitnya. Walau bagaimanapun pembinaannya telah tergendala apabila batu-batu marmar yang dibeli dari Negara Itali telah pecah dipijak oleh dua ekor gajah kepunyaan baginda dan Raja (Sir) Chulan Ibni Sultan Abdullah. Sejarah Dari segi latar belakang sejarahnya Masjid Ubudiah yang terletak berhampiran dengan Istana Iskandariah ini. Mempamerkan dan memanfaatkan bahan artifak warisan sejarah negara bagi tujuan pendidikan masyarakat ke arah pembinaan jati diri dan pembangunan bangsa. adalah merupakan masjid nazar. . 9.Objektif Muzium Negara adalah seperti berikut:     Menjalankan penyelidikan terhadap bahan dan artifak yang mempunyai kepentingan kepada sejarah negara. Perak Masjid Ubudiah ialah sebuah masjid di Bukit Chandan. Pembangunan Masjid Ubudiah bermula dari zaman Sultan Idris Murshidul Adzam Shah I. mengumpul.

Sultan Idris Shah I. MA'AHAD AL-EHYA ASSHARIFF. tugu peringatan. 10. namanya tidak asing lagi bagi mereka yang menatapi sejarah pendidikan Islam tanah air. Sir Hugh Low dan kurator pertama Muzium Perak ialah Leonard Wray Jr. GUNUNG SEMANGGOL Gunung Semanggol. Pada 1900. kapal terbang dan lanca.Muzium Taiping Muzium Perak merupakan institusi muzium tertua di negara ini yang diasaskan oleh Sir Hugh Low pada tahun 1883 yang menempatkan pelbagai koleksi spesimen zoologi. terdapat juga peralatanperalatan peninggalan British seperti sauh kapal. pengumpulan. 26 September 1913. Sebut sahaja nama Gunung Semanggol kita tentu tidak akan lupa pada sekolah agama yang terkemuka suatu masa dahulu iaitu Ma'ahad Al-Ehya Asshariff. Pembinaan bangunan muzium ini diusahakan oleh Residen Perak. Hizbul Muslimin yang digeruni oleh Inggeris ketika itu. Di Gunung Semanggol ini jugalah tempat bertunasnya sebuah gerakan Islam. Selain itu. pada tahun 1917. herbarium dan alat budaya masyarakat Melayu.). Pembinaan bangunan muzium dilakukan secara berperingkat di mana fasa pertama dibina pada 1883 dan selesai pembinaannya pada 1886.Pada hari Jumaat. iaitu As- . bahagian belakang bangunan asal telah disambung untuk Balai Pameran dan pembinaan ini siap sepenuhnya pada 1903. Masjid ini telah siap dibina dan dibuka dengan rasminya oleh Sultan Abdul Jalil Karamatullah Shah (1916-1918. begitulah juga hubungan sekolah ini dengan seorang tokoh pejuang Islam. Fasa seterusnya bermula pada 1889 dengan pembinaan serambi hadapan dan belakang. Muzium ini yang ditadbir oleh Jabatan Muzium dan Antikuiti mempunyai tarikan utama iaitu koleksi orang asli yang lengkapdan terbaik. Sultan yang ke-29. telah meletakkan batu asas masjid tersebut. Keunikan bangunan muzium yang berunsurkan senibina Moorish ini merupakan pusat penyelidikan. dan pemeliharaan warisan harta kebudayaan masyarakat tempatan serta sejarah alam semulajadi. Seperti Gunung Semanggol yang tidak dapat dipisahkan dengan Ma'ahad Al-Ehya Asshariff. 11.

Pulau Pinang Pulau Pinang atau dikenali juga sebagai Pulau Mutiara merupakan sebuah pulau yang sesuai sebagai pusat perniagaan dan persinggahan kapal-kapal perdagangan dari timur dan barat. terbangunlah sebuah sekolah pada 1 Muharram 1353 bersamaan 15 April 1934 yang diberi nama Madrasah Al-Ehya Asshariff. Dr. Kota yang diperlengkapi dengan senjata-senjata dan meriam ini dinamakan sebagai Kota Cornwallis mengambil sempena nama Charles Earl Cornwallis II. pondok Ar-Rahmaniah telah dibubarkan oleh Tuan Guru Haji Abd. Burhanuddin Al-Helmi dan lain-lain lagi. Madrasah Al-Ehya Asshariff telah berkembang pesat dengan pelajar-pelajarnya semakin bertambah berbanding dengan hanya 144 orang pada waktu pembukaannya dalam tahun 1934 dahulu. Madrasah ini telah maju setapak demi setapak. Pada masa ini Ma'ahad Al-Ehya Asshariff tetap meneruskan cita-cita perjuangannya ke arah melahirkan insan yang berilmu dan bertaqwa di samping berusaha menyebarkan risalah Islam kepada generasi muda agar mereka lebih memahami tuntutan fikrah Islamiah dan menghayati tasawwur Islam sebagai `Ad-Din' yang syumul seperti mana perjuangan yang telah didokong oleh bekas tokoh-tokoh pengajar Ma'ahad ini seperti Allahyarham Ustaz Abu Bakar al-Baqir. Inggeris. maka masyarakat Gunung Semanggol telah berpadu tenaga mewujudkan sebuah sekolah agama. Rentetan Sejarah perkembangan pelajaran agama di sini bermula sejak tahun 1918 lagi dengan adanya pondok Ar-Rahmaniah pimpinan Tuan Haji Abd. Salah satu kesan peninggalan Inggeris itu ialah Kota Cornwallis yang dibina pada tahun 1786 oleh Francis Light dengan menggunakan buruh orang-orang buangan dari India. Rahman yang turut sama memerah tenaga membangunkan Madrasah Al-Ehya Asshariff pimpinan menantunya Ustaz Abu Bakar al-Baqir itu. Di atas tumpahan keringat masyarakat. Dengan terdirinya Madrasah ini juga. Rahman Mahmud. sebuah kuasa barat yang mula-mula menduduki pulau ini telah mengeksploitasi kedudukan pulau yang strategik di pintu masuk Selat Melaka ini bagi kepentingannya. Di atas kesedaran tentang masalah ini di samping usaha-usaha menyebarkan ilmu secara lebih teratur dalam menyebarkan risalah Islam. Tuan Haji Abd. Di bawah pimpinan Ustaz Abu Bakar al-Baqir. seorang bangsawan Inggeris yang menjadi Gabenor Jeneral Inggeris di India pada ketika itu. Keperluan terhadap tempat belajar semakin dirasakan apabila pelajar-pelajar lepasan sekolah rendah tidak mempunyai tempat untuk meneruskan pelajaran. Kota Cornwallis. Pemimpin-pemimpin masyarakat seperti Tuan Guru Haji Abdullah Ibrahim.4 meter persegi. Di bawah mudir pertamanya. 12. Pada awal pembinaanya kota ini dibina daripada kayu dan batang-batang nibung berukuran 46. Kota Cornwallis ini dibina oleh Francis Light setelah empat hari mendarat dan menduduki Pulau Pinang. Kesankesan pendudukan Inggeris itu masih lagi dapat dilihat sehingga kini.Sheikh Abu Bakar Al-Baqir yang menjadi tunggak masyarakat dan perkembangan pelajaran Islam di Gunung Semanggol. . iaitu Ustaz Abu Bakar. Oleh itu sejak dahulu lagi pulau ini menjadi rebutan kuasa-kuasa penjajah. Manaf dan lain-lain turut berkorban harta serta masa untuk menjayakan madrasah ini.

Turut hadir dalam majlis perasmian itu ialah Sultan Iskandar Shah. Tanjung Malim telah dipersetujui dengan rasminya sebagai tapak Maktab Perguruan yang baru ini. kota ini telah diperbaharui dengan menggantikan batang-batang nibung tersebut dengan binaan batu. Seluas 63 ekar tanah telah dibeli untuk tujuan ini dan pelaksanaan membinanya dijalankan tahun 1919. Dussek. Maktab ini . Pada hari ini kota peninggalan Inggeris ini diwartakan di bawah Akta Benda Purba sebagai bahan sejarah oleh pihak Muzium Negara. Kini dengan penjagaan yang sempurna Kota Cornwallis bukan sahaja terkenal sebagai kota yang bersejarah tetapi juga ianya menjadi daya tarikan pada pelancong-pelancong dari dalam dan luar negera yang melawat Pulau Mutiara ini. salah satu syarat persetujuannya Inggeris dikehendaki menolong Kedah menentang ancaman Siam. Tambahan pula Inggeris telah mengabaikan janjinya untuk menolong Kedah menentang Siam.T. pihak pentadbiran Pulau Pinang telah menjadikannya sebagai pusat kegiatan seni dan kebudayaan. Kota ini sentiasa mendapat ancaman dari kuasa-kuasa lain dan terdedah kepada serangan musuh kerana kedudukan Pulau Pinang dan Kota Cornwallis ini yang berhampiran dengan laut. 7 orang guru Melayu dan seorang guru anyaman dari Filipina.Sehingga tahun 1791. Pengetua Maktab. para pembesar negeri. Ini kerana Tanjung Malim terletak di tengah-tengah. O. Kota ini kemudiannya telah ditinggalkan terbiar begitu sahaja sehinggalah pada tahun 1815 apabila pihak Pulau Pinang Town Council mengeluarkan arahan supaya ia diperbaiki semula. Setelah beberapa percubaan untuk memperbaiki kota ini tergendala. sedangkan ketika Sultan Abdullah menyerahkan Pulau Pinang kepada Inggeris itu. Hanya pada tahun 1808. Ancaman juga turut diterima daripada penduduk Pulau Pinang sendiri yang telah mengecam pihak Inggeris sejak dari awal pembinaan kota ini lagi kerana bimbang akan turut mengheret mereka dalam kancah peperangan. Tetapi tiga tahun kemudian pembaikannya dihenti berikutan sungutan mengatakan usaha ini tidak mendatangkan kebaikan. Ketua Setiausaha Negeri-negeri Melayu Bersekutu pada 29 November 1922.Maktab Perguruan Sultan Idris Maktab Perguruan Sultan Idris (MPSI) atau dikenali juga sebagai `Suluh Budiman' dilahirkan hasil daripada cadangan Sir Richard Winstedt yang menjadi Penolong Pengarah Pelajaran Sekolah-sekolah Melayu pada waktu itu. Maktab yang baru ini kemudiannya dibuka dengan rasminya oleh Sir George Maxwell. maktab ini mula beroperasi pada 23 November 1922 dengan 3 orang guru dari Eropah. Cadangan itu diterima kerajaan dan Persidangan Residen-residen pada tahun 1917 pula telah meluluskan penubuhan sebuah Maktab Perguruan Pusat dan tempat yang dicadangkan ialah Tanjung Malim. Setelah siap pembinaannya tahun 1922. berdekatan jalan keretapi. 13. sungai dan pekan serta kesuburan tanah di kawasan tersebut. tidak banyak perubahan yang dilakukan ke atas Kota Cornwallis ini. dan pegawai-pegawai tinggi kerajaan. Sehubungan dengan itu pada 20 Oktober 1917.

Nama yang digunakan pada masa itu ialah Perak State Railway.kemudiannya dinamakan Maktab Perguruan Sultan Idris. Walau bagaimanapun ketika perang merebak ke Tanah Melayu para pelajar diarahkan pulang ke kampung masing-masing. Oleh itu pada 21 Februari 1987 Encik Anwar Ibrahim. Dengan penaikan taraf tersebut.Stesen Keretapi Ipoh Sejarah keretapi Tanah Melayu bermula pada tahun 1885 iaitu landasan pertama dibina dari Taiping ke Port Weld (nama baharunya Kuala Sepetang). ianya telah dapat memantapkan lagi fungsi institusi ini sebagai gedung ilmu yang mampu melahirkan generasi pendidik berkaliber di masa hadapan. Selain mata pelajaran biasa seperti Ilmu Alam. pelajar-pelajar di MPSI juga diajar tentang anyaman. Pada masa Perang Dunia Kedua. Sejarah. para pelajar MPSI ditempatkan di tiga buah istana di Kuala Kangsar iaitu Istana Hulu. maka pihak-pihak tertentu telah mendesak pemerintah supaya menaikkan taraf maktab ini. bertani. ia . Ianya lebih tinggi tarafnya daripada Maktab-maktab Perguruan yang lain dan diberi kuasa mengendalikan Kursus Sijil Lanjutan Perguruan dan Diploma Lepas Sijil. setelah sistem perhubungan keretapi bersambung dengan negeri-negeri lain. Ilmu Hisab dan lain-lain. MPSI telah ditutup kerana bangunan itu dijadikan Hospital Tentera oleh Inggeris dan para pelajar berpindah ke Kuala Kangsar. Keunggulan IPSI dalam memainkan peranan dan kepentingannya telah mendorong kerajaan untuk menaikkan tarafnya ke peringkat yang lebih tinggi sebagai Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) pada 1 Mei 1997. bertukang dan seumpamanya. Pada tahun 1901. Sesuai dengan tarafnya sebagai sebuah maktab yang terulung itu. Menteri Pelajaran telah mengisytiharkan Maktab Perguruan Sultan Idris ini dinaikkan tarafnya menjadi sebuah institusi pendidikan yang dikenali sebagai Institut Pendidikan Sultan Idris (IPSI). Di atas ihsan Sultan Abdul Aziz Almustasim Billah Shah ibni Almarhum Raja Muda Musa. mengambil sempena nama Almarhum Sultan Idris iaitu Sultan Perak yang amat mengambil berat tentang pelajaran anak-anak Melayu pada masa pemerintahannya. Istana Kuning dan Istana Hilir. 14.

Stesen Keretapi Ipoh dibina pada tahun 1917 oleh Syarikat Hindia Timur British serta bangunannya dibina bercirikan Islam dan reka bentuknya berbentuk Moorish sehingga ada yang menggelarnya sebagai Taj Mahal Ipoh. Sebelum diambil alih oleh Pengurus Besar dari kalangan warganegara Malaysia yang pertama. tetapi kini telah berubah menjadi salah satu pengangkutan yang penting kepada pembangunan ekonomi negara.200 kaki persegi dan bahagian atas stesen keretapi kini telah dijadikan hotel bagi pengunjung yang datang melawat Ipoh. Objektif asal pengangkutan keretapi adalah untuk membawa hasil getah. Dari segi bangunan pula. Panggilan berkenaan mula menjadi bualan masarakat sekitar apabila melihat reka bentuk bangunan stesen keretapi berkenaan yang menghampiri reka bentuk seakan-akan Taj Mahal di India walaupun tidak sepenuhnya. iaitu dari tahun 1901 hingga 1909 dan selepas itulah pada tahun 1962 sehingga 1967 telah dipegang oleh Tan Sri Dato' Haji Ahmad Perang iaitu warganegara Malaysia pertama menjadi Pengurus Besar Keretapi Tanah Melayu. dan pada tahun 1946 namanya ditukar kepada Keretapi Tanah Melayu. Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK-1905) .M. Bangunan dan tamannya yang cantik telah menjadi salah satu tempat menarik kepada pengunjungnya. Spooner C. memang ada sejarah tersendiri dengan reka bentuknya yang unik sejak pembinaan awal stesen keretapi berkenaan.G. Pengurus Besar pertama keretapi ialah C. Keluasan bangunan stesen keretapi Ipoh adalah 71. 15.dinamakan sebagai Federated Malay State Railway. Sekali lagi pada tarikh 1 Ogos 1992. bijih timah dan lain-lain barang ke pelabuhan oleh penjajah Inggeris. Keretapi Tanah Melayu telah diperbadankan dan dikenali sebagai Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) hingga ke hari ini.E.

Bangunan ini mempunyai seni bina yang unik kerana bercirikan seni bina Roman dan Renaissance. Ibu Pejabat Polis Trafik. Moto sekolah. Masjid Negeri. Bangunan Pejabat Pos Lama Ipoh Bangunan Pejabat Pos Lama Ipoh yang terletak di Jalan Dato‟ Sagor sebenarnya merupakan sebahagian bangunan Dewan Bandaran Ipoh (Town Hall) yang kemudiannya dibahagikan kepada dua bahagian.Sekolah yang dibina pada 1905 ini suatu ketika dulu adalah tempat untuk mendidik dan melatih golongan elit Melayu. Menara Jam British. Fiat Sapientia Virtus adalah dalam Bahasa Latin. Bahagian hadapan kekal sebagai Dewan Bandaran Ipoh manakala bahagian belakangnya pula dijadikan Pejabat Pos. mula dibina pada 1913 dan siap pada 1916. Kesemua bangunan-bangunan kolonial ini menampilkan gaya seni bina Eropah yang menarik. Ia begitu strategik kerana ia berada di jejak rangkaian warisan (Heritage Trail) bangunan bersejarah Bandaraya Ipoh di mana terletaknya bangunan Stesen Keretapi Ipoh. Bangunan Pejabat Pos ini direka oleh arkitek British A. Bangunan ini terletak berhadapan dengan Stesen Keretapi dan telah didirikan sama waktu dengan Mahkamah Tinggi (di sebelah kanan). Kedudukan bangunan ini adalah di tengah-tengah pusat Bandar lama Ipoh yang merupakan kawasan pentadbiran kerajaan yang utama pada zaman Inggeris. Dewan Bandaran. Sultan Ahmad Shah. Antara kerabat Diraja dan pembesar negara yang pernah menuntut di MCKK ialah Sultan Pahang. Sultan Azlan Shah dan Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan. Bangunan dua tingkat ini juga dikelilingi arked terbuka atau verandah di . Tuanku Ja'afar dan bekas Perdana Menteri. yang terdiri daripada kerabat Diraja dan juga pegawai kerajaan bagaimanapun syarat kemasukan dilonggarkan ekoran kebangkitan nasionalisme.B Hubback. yang bermaksud Kebijaksanaan Mutu Manusia. Sultan Perak. Tun Abdul Razak Hussein. bangunan Mahkamah Tinggi Ipoh dan bangunan-bangunan bank komersial. 16.

. tapak masjid ini pada asalnya adalah tanah pusara wira-wira Kedah yang gugur semasa mempertahankan Kedah dari serangan Siam (1821). Mula dibina pada 22 Rabiulawal 1330H (11 Mac 1912) atas usaha YTM Tunku Mahmud Ibni Almarhum Sultan Tajuddin Mukarram Shah. terdapat juga tingkap-tingkap separuh bulat (Arch-headed window) berpanel kaca dibina pada sekeliling bangunan.satu kubah utama dan lima kubah lebih kecil. Masjid Zahir Masjid Zahir atau juga dikenali sebagai Masjid Zahrah merupakan Masjid Negeri Kedah. Tunku Mahmud telah membaca khutbah Jumaat sementara baginda Sultan Abdul Hamid Shah mengimamkan solat Jumaat. saluran turun air hujan telah patah. ia telah mengalami kebocoran dan kerosakan pada atap genting. papan lantai mereput. Sehubungan itu. Ia juga dikenali sebagai Masjid Raja kerana ia merupakan masjid Diraja dan terletak di perkarangan Istana Pelamin. Arked ini dihias dengan tiang dan gerbang separuh bulatan menonjolkan ciri-ciri Greek dan Roman. Sumatera Utara. Upacara perasmiannya dilakukan pada hari Jumaat. Masjid Zahir merupakan mercutanda yang terkenal di Alor Setar. Reka bentuk masjid ini diilhamkan dari Masjid Azizi di Bandar Langkat. Sejak dari tahun tersebut bangunan ini telah ditinggal kosong tanpa penyelenggaraan. 6 Zulhijjah 1333H (15 Oktober 1915) oleh DYMM Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah. yang melambangkan limat rukun Islam. Perkhidmatan pos di bangunan telah tamat operasi pada tahun 1983 dan bangunan ini telah diambil alih oleh Pusat Pelancongan Negeri Perak sehingga tahun 1995. 17. Dinding verandah (balcony balustrade) di tingkat atas dibina dengan corak victorian yang ringkas. Selain itu. Bangunan bersejarah ini terletak di tengah-tengah bandar raya Alor Setar. dan pokok telah tumbuh meliar di dalam bangunan menambahkan lagi kerosakan bangunan ini. dengan ciri kubah hitam .tingkat atas dan bawah. Ia dihiasi dengan lima kubah utama sebagai lambang lima Rukun Islam.

. Diasaskan pada tahun 1816. Guru besar pertamanya James Cox 1816-1821. Penang Free School Penubuhan Penang Free School bermula daripada cadangan untuk pembinaan sekolah di Prince of Wales Island oleh Reverend Sparke Hutchings. bayaran bulanan $200. Ia mempunyai seramai 124 orang guru. Sebagai tambahan .. Coombs. Pada 2009.. J. J. Dalam satu kutipan yang di adakan sejumlah $10. . dan kelakuan baik. Sekolah Penang Free merupakan sekolah Inggeris yang pertama didirikan di Tanah Melayu dan juga di Asia Tenggara. Sekolah Menengah Kebangsaan Penang Free atau nama ringkasnya SMK Penang Free. . and R. D. menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 1154 orang. R. Petikan daripada piagam asal: "Bahawa tujuan pertama Institusi ialah untuk memberikan pendidikan kepada kanak-kanak yang kalau tidak. ia adalah sekolah bahasa Inggeris yang pertama dan tertua di wilayah Asia Tenggara.(East India Company). dan untuk menanam tabiat-tabiat awal terhadap kerajinan. merupakan sebuah Sekolah menengah kebangsaan yang terletak di Jalan Masjid Negeri. dan sekeping tanah dikenali sebagai Church Square. Ibbetson Esq.2009 Penang Free School ialah sebuah sekolah menengah yang terletak di Georgetown. Brown Esq. Malaysia. M. Pada tahun 1928. 867 dikumpulkan antara 1816 hingga 1824. Satu badan jawatankuasa ditubuhkan dan dianggotai oleh yang berikut: Rev. Pulau Pinang. sekolah ini berpindah ke lokasi kini di Jalan Masjid Negeri (lebih dikenali sebagai Greenlane). Sekolah Menengah Kebangsaan Penang Free memiliki 1077 pelajar lelaki dan 77 pelajar perempuan. akan dibesarkan secara duduk-duduk sahaja dan mengakibatkan tabiat buruk tanpa cara mendapatkan sebarang ajaran. tetapi kini merupakan Muzium Negeri Pulau Pinang. pihak Gabenor. baik dalam pembelajaran berguna mahupun sebarang kerja kasar. 1816". Hutchings. J. Capt. memberikan sumbangan $1. MacInness Esq.18. Pulau Prince of Wales." — daripada "Rancangan Asal Penubuhan Free School.500. Caunter Esq. Carnegy Esq. S. dengan tapak asalnya di Jalan Farquhar mulamulanya menempatkan Sekolah Hutchings. bagi pihak Syarikat India Timur . R. disiplin. paderi penempatan di situ. sebagai tapak penubuhan bangunan sekolah.

Selepas Jepun menyerah kalah.19. Jalan Istana telah mengalami pengubahsuaian yang besar bagi tempat bersemayam rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong dengan penambahan Balairong Seri Utama iaitu tempat Singgahsana diletakkan. Tuanku Abdul Rahman Tuanku Muhammad merupakan pemerintah yang pertama bersemayam di Istana Negara. Pengubahsuaian itu menambahkan bilangan bilik daripada 13 kepada 20. Singgahsana baru ini telah . Istana ini terletak di Jalan Istana bertentangan dengan Jalan Syed Putra. Sultan Selangor sehingga tahun 1957. iaitu Encik Chan Wing. Jalan Ampang.4 juta pada 1957 dan mengubahsuai pada harga RM328. Pada zaman pemerintahan Jepun dari tahun 1942-1945. Jalan Istana dahulunya adalah tempat bersemayam Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong sebelum Istana Negara. bangunan ini telah digunakan sebagai Mes Pegawai Tentera Jepun. Jalan Istana ini iaitu bangunan putih yang mempunyai dua kubah emas beberapa minggu sebelum kemerdekaan diisytiharkan. Jalan Istana yang sebelumnya pertabalan Yang di-Pertuan Agong diadakan di Dewan Tunku Abdul Rahman. ISTANA NEGARA. Manakala Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XIII. Jalan Istana ini. bangunan ini telah dibeli oleh Kerajaan Negeri Selangor dan selepas diubahsuai ianya dijadikan sebagai Istana Duli Yang Maha Mulia Sultan Sir Hishamuddin Alam Shah. Jalan Istana kemudiannya direka semula oleh arkitek Jabatan Kerja Raya E. suatu kawasan seluas 28 ekar atau 11. Ini adalah kali pertama Singgahsana diletakkan di Istana Negara. empat Bilik Tetamu.000 untuk menjadikannya istana yang sesuai untuk dijadikan kediaman Raja bagi sebuah negara merdeka yang baru. Bangunan yang indah itu kemudiannya dibeli oleh kerajaan persekutuan dengan harga RM1. Jalan Duta yang kini siap dibina menjadi tempat bersemayam rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong.34 hektar di tepi bukit Petaling di Kuala Lumpur ini pada asalnya adalah merupakan sebuah banglo yang telah dibina pada tahun 1928 dengan harga RM150. dengan dapur bagi 100 orang.000 dan dahulunya adalah rumah kediaman seorang jutawan dari China. Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin ibni Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah menjadi pemerintah terakhir yang bersemayam di Istana Negara. Yang di-Pertuan Agong yang pertama. Istana Negara.K. JALAN ISTANA Istana Negara. dua Balai Kemasukan dan satu Dewan Santapan. Dinsdale sementara pengubahsuaian dilakukan oleh kontraktor tempatan yang mengambil masa empat bulan dan tidak mempengaruhi struktur utama bangunan. Pada 1980. Istana Negara. Balai Menghadap.

Pembinaan Stadium Merdeka melibatkan pengalihan 200. 21.000 ton tanah dan meletakkan 10. Sebuah tapak yang sesuai telah diperolehi di dalam kawasan Taman Coronation yang termasuk dalam hakmilik Majlis Perbandaran dan pada asalnya merupakan tanah perkuburan Cina yang terletak di atas bukit. Perdana Menteri yang pertama. Manakala kerja-kerja pembinaan Stadium Merdeka ini telah dilaksanakan oleh Jabatan Kejuruteraan Majlis Perbandaran dan diselenggarakan oleh Jabatan Kerja Raya. Ia digunakan pertama kalinya ketika pertabalan Sultan Pahang. 20.dibina di bawah pengelolaan arkitek Jabatan Kerja Raya Kapt David Wee yang berasaskan alat kebesaran diraja. Carcosa Seri Negara . Istiadat Pengurniaan Darjah-Darjah dan Bintang-Bintang Kebesaran serta Majlis-majlis Keagamaan. semasa beliau masih lagi menjadi Pegawai Kerajaan dan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia di zaman Pemerintahan British. Pembinaan Stadium Merdeka telah bermula pada bulan September 1956 dan siap sepenuhnya pada bulan Ogos 1957. Istiadat Keputeraan. Stadium Merdeka ini merupakan stadium yang terbesar di Asia Tenggara. Balairong Seri juga digunakan bagi Santapan Rasmi. bagi Persekutuan Tanah Melayu. Selain Istiadat Pertabalan. Pada masa itu. Kos pembinaannya adalah RM2. Batu asas Stadium Merdeka ini telah diletakkan pada 15 Februari 1957 dan telah dibuka dengan rasminya pada 30 Ogos 1957 oleh Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. Tiang lampu limpah diperbuat daripada konkrit berbentuk corong. Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musa‟in Billah Sultan Abu Bakar Ri‟atuddin Al-Mu‟adzam Shah sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-7 pada 1980. Perdana Menteri Malaysia yang ke dua pada masa itu.000 ton konkrit serta diperkuat dengan 700 ton besi. Stadium Merdeka Stadium Merdeka merupakan hasil daripada cetusan idea Al-Marhum Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj sejak tahun 1951. Stadium Merdeka ini telah ditadbir oleh sebuah lembaga yang dinamakan Lembaga Kawalan Stadium Merdeka yang dipengerusikan oleh Allahyarham Yang Amat Berbahagia Tun Abdul Razak bin Hussein. Ketahanan tekanan ialah 250 ton dan setiap tiang 117 kaki panjang serta 25 ton berat.3 juta yang dibiayai sebahagiannya melalui kutipan derma dari orang ramai.

Pada Ogos 1945. Carcosa menjadi kediaman rasmi Pesuruhjaya Tinggi British.Carcosa Seri Negara yang terletaknya di sebelah Taman Tasik Perdana di Kuala Lumpur. Pada 1989. kini digelarkan "Seri Negara" (bermaksud "negara indah"). pentadbiran kedua-duarumah agam digabung untuk membentukkan apa yang kini digelarkan "Carcosa Seri Negara". Dengan kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu pada 1957. selepas Ratu Elizabeth II mendiami di Carcosa semasa "Mesyuarat Ketua-ketua Kerajaan Komanwel" (CHOGM). di bina oleh Sir Frank Swettenham pada tahun 1896 dan merupakan kediaman rasminya. Cadangannya diterima oleh sultan-sultan berkenaan dan Pejabat Luar Negeri British. kemungkinan sepatah kata pinjaman Itali yang bermaksud "tempat yang amat disayangi". Oleh sebab beliau berasa bahawa bandar itu memerlukan sebidang kawasan awam. Sungai itu menjadi tasik dan hutannya menjadi apa yang kini dikenali sebagai Taman Tasik Perdana. Carcosa merupakan kediaman rasmi wakil-wakil tertinggi British kepada negeri-negeri Melayu. telah mencadangkan penggabungan keempat-empat negeri menjadi sebuah persekutuan. Carcosa menjadi Dewan Mes Pegawai Kanan Tentera Jepun. adalah untuk melindungi Gabernor Negeri-negeri Selat serta tetamu-tetamu Persekutuan Tanah Melayu yang mustahak. Carcosa dipulang kepada Kerajaan Malaysia pada 1987. Victoria Institution . Dari 1904 sehingga serangan Jepun pada 1941. Seterusnya. Sir Frank dilantik sebagai Residen-Jeneral pertama Negerinegeri Melayu Persekutuan. Kuala Lumpur pada masa itu merupakan sebuah kampung sederhana yang pada khususnya didiami oleh pelombong timah Cina. Akan tetapi Sir Frank mencintai tapak ini sejak 1888 sewaktu melawat kawasan hutan di pinggir barat. Sir Frank mengempang sungai di tapak hutan. Semasa Perang Dunia II. Sir Frank juga siap membina bangunan "King House" di tepi bukit sebelah. 22. Tentera British menggunakan tempat itu untuk Pegawai-pegawai Kanannya sehingga Ketua Setiausaha dilantik. Pada masa yang sama. Sir Frank. sedangkan King's House (kini digelar "Seri Negara") merupakan rumah tetamu rasmi bagi tetamu Malaysia yang terpenting. Penasihat British bagi Sultan Perak. Tujuan pembinaan King's House. Beliau pindah masuk pada 1904 dan menggelarkannya "Carcosa".

ia menjadi sekolah menengah pertama di Tanah Melayu. . Nama Victoria Institution mengambil sempena nama Ratu Victoria England bagi memperingati Perayaan Jubli Emas Ratu Victoria. Pada 2 Mac 1929. Y. penuntut Victoria Institution telah berpindah dari High Street ke Bukit Petaling pada 26 Mac 1929. Keluarga dan Masyarakat Malaysia dan Y. saudagar bijuh timah Loke Yew. Jalan Hang Tuah (dahulunya Jalan Shaw).M. Mani jegathesan. Beliau juga menubuhkan pasukan pancaragam iaitu Pipe and Bugle Band yang bergabung dengan pasukan kadet. Bennet Eyre Shaw. Kuala Lumpur tersohor dengan pasukan kadet yang ditubuhkan pada tahun 1901 oleh guru besarnya yang pertama En. 71. Yap Kwan Seng dan ahli perniagaan Thanboonsamy Pillay bagi memenuhi keperluan mewujudkan sekolah Inggeris bagi melahirkan kakitangan yang cekap berbahasa Inggeris untuk mengisi jawatan dalam Kerajaan Tempatan. Menteri Wilayah Persekutuan.Victoria Institution pada mula dibina di High Street. Sekolah ini diasaskan oleh Residen british. Swan and Maclaren.B. Bangunan sekolah dengan pelan induk berbentuk 'E' direkabentuk dengan gaya seni bina Art Deco dengan tarikan utamanya adalah menara jam yang mendominasi landskap Bukit Petaling ketika itu. DY. Kapitan Cina Kuala Lumpur. Sultan Selangor. Menteri Pembangunan Wanita. Dato' Zulhasnan Rafique. Kini Sekolah Menengah Kebangsaan Victoria mempunyai Pasukan Infranti Kadet. Datuk Seri Rafidah Aziz. Dalam arena sejarah tanah air. Ng Yen Yen.M. mantan pemain bola sepak negara. sekolah inilah majlis penyerahan rasmi tentera Jepun kepada pihak British pada tahun 1945. Dato' Seri Hj. Victoria Institution terletak di No. Kuala Lumpur. Sultan Sir Ala'eddin Suleiman Shah telah meletakkan batu asas sekolah Victoria Institution yang baru ini pada 21 September 1927. Justeru.B. Datuk Dr.B. Datuk Dr. kini jalan Hang Tuah dan dibuka secara rasmi pada 30 Kulai 1894. Persatuan Alumni Victoria Institution dikenali sebagai Victoria Institution Old Boy's Association (VIOBA) telah ditubuhkan pada tahun 1922. ahli ekonomi dan mantan menteri. Y. Pada tahun 1925 satu tapak baru untuk membina sekolah yang lebih besar bagi Victoria Institution telah dikenalpasti oleh kerajaan iaitu di Bukit Petaling. Kebanyakkan alumni sekolah ni menjadi tokoh terkenal negara seperti Tan Sri Ananda Krisnan. Alahyarham Mokhtar Dahari. Bangunan ini direkabentuk oleh firma arkitek terkenal. Pesuruhjaya Tinggi British. Victoria Institution di Bukit Petaling dirasmikan oleh Sir Hugh Clifford. Kumpulan peninjau Pertama Kuala Lumpur dan pasukan pancaragam yang melonjakkan nama sekolah sebagai sekolah yang berprestij dan mengharumkan nama negara setelah menjadi johan pertandingan pancaragam sekolah-sekolah dunia. Selain itu.

Ukiran tebuk dan kerawang bersilang adalah antara penyeri memperlihatkan ketelitian dan kesenian tukang-tukang mahir terdahulu untuk pengudaraan yang baik. Bangunan dengan 40 buah bilik ini juga dikenali dengan nama Istana Alaeddin. Keseluruhan lantai tingkat atas adalah kayu manakala tingkat bawahnya pula adalah lantai konkrit. tinggi dan besar. Selain itu. Istana ini digunakan sebagai tempat bersemayam baginda sultan bersama permaisuri baginda Hajjah Safiah. Apdal. Kebudayaan. Baginda bersemayam di istana ini lebih kurang 35 tahun sehinggalah baginda mangkat pada 1938. Selepas kemerdekaan. Kesenian dan Warisan Malaysia. Sultan ke tujuh yang memerintah Negeri Selangor Darul Ehsan telah ditabalkan pada 1926. Bangunan ini kemudiannya dijadikan Pusat Kraftangan Daerah dan Maahad Tahfiz selama beberapa tahun. . Istana Bandar. ada binaan kecil di tengah bumbung dipanggil astaka yang dihiasi tunjuk langit dan papan cantik di birai bumbung melengkapi ciri pembinaan istana Melayu. Selain itu binaan bangunan Istana ini juga mempunyai lanskap yang menarik serta kolam-kolam yang terletak di bahagian hadapan istana. Jugra Dari jauh sudah nampak perbezaannya. 23. Genting bumbungnya jenis genting India profail „V‟ yang disusun berlapis. Di Istana ini juga Sultan Salahuddin Abdul Abdul Aziz Shah Ibni Almarhum Sultan Hishamuddin Alam Shah. Menteri Perpaduan. Bangunan Istana ini turut dibina bersama-sama dengan tukang-tukang Cina mahir yang menerapkan unsur-unsur seni ukiran dan ragam hias pengaruh Cina.Mohd Shafie b. dibina pada 1899 semasa pemerintahan Almarhum Sir Alaeddin Sulaiman Shah (Sultan Selangor ke 5). jelas menunjukkan ini bukan rumah agam biasa tetapi sebuah istana. Struktur bumbungnya juga berbeza-beza ketinggiannya kerana dikatakan untuk menggambarkan struktur hierarki pentadbiran dalam istana. Hj. Istana Bandar telah ditinggalkan berikutan pusat pentadbiran berpindah ke Kuala Lumpur. Terdapat pinnacles/spike berhias yang terletak di bahagian menara seperti hiasan di bangunan Sultan Abdul Samad di Kuala Lumpur. Istana Bandar merupakan sebuah kompleks istana yang tersergam indah di Bandar yang merupakan bekas pusat pemerintahan awal kerajaan negeri Selangor. Hampir keseluruhan struktur bangunan ini diperbuat daripada batu bata dan motar kapur manakala tangga dan pintu diperbuat daripada kayu chengal.

Fasad belakang bangunan ini telah dibina bukaan dengan ukuran yang sama dengan tingkap pada fasad hadapan. Sebatang jalan (Jalan Quayside) dan beberapa buah gudang dibina di kawasan ini. Bahagian tersebut merupakan ruang istirehat (living hall) dan ruang makan bagi penghuni apartment. bangunan ini telah dibeli oleh Jabatan Warisan Negara untuk dijadikan sebagai Pejabat Jabatan Warisan Negara Wilayah Selatan dan Galeri Kota Melaka. Kedudukan bukaan tersebut terletak pada bahagian serambi (balcony) dan menghadap pemandangan muara Sungai Melaka yang sibuk dengan kapal-kapal pedagang yang berlabuh di situ pada masa itu. Pada tahun 1920an. Bangunan Lama Hongkong and Shanghai Bank (HSBC) Bangunan lama HSBC (Hong Kong and Shanghai Bank Corporation) yang terletak di Jalan Kota ini adalah sebuah bangunan zaman British yang dibina khas sebagai sebuah bank. . Kerja konservasi bangunan ini merangkumi kerja membaiki. manakala pengurus dan kakitangan bank warga asing tinggal di tingkat atas. Tingkat bawah adalah pejabat operasi bank. Pengubahsuaian tersebut telah mengakibatkan kepada pengubahsuaian bukaan pada bahagian tersebut dimana bukaan tersebut telah dipasang dengan daun tingkap yang sama seperti yang terdapat pada tingkap fasad hadapan. Ia dilengkapi dengan beberapa buah bilik besar dengan dapur. Kota Melaka yang dibina oleh Portugis pada kurun ke-16. merawat.24. Ini dapat dilihat dari kesan ekskavasi arkeologi yang dilaksanakan di bahagian utara bangunan. . Keempat-empat muka bangunan pula dibina dengan tingkap yang luas bagi memperoleh sistem pencahayaan dan pengudaraan semulajadi yang baik kerana keluasan bangunan tersebut agak luas. mengganti elemen dan struktur yang rosak dengan bahan yang sama seperti asal sama ada dari segi jenis bahan. pembinaan bangunan ini terletak di atas kubu atau runtuhan Bastion Hendrik Federick. Pada tahun 2007. keperluan bank semakin bertambah maka ruang apartment tingkat atas telah dipecahkan dan ditempatkan dengan pejabat tambahan dan pejabat peguam bank. Aras kedudukan tingkap tingkat bawah berada pada kedudukan yang lebih tinggi dari aras jalan dan dipasangkan dengan jeriji besi bagi tujuan keselamatan. Dua buah tangga kayu tambahan telah dibina pada bahagian dalam bank bagi menghubungkan tingkat bawah dengan tingkat atas. Situasi ini berlanjutan sehinggalah 40 tahun berikutnya. Selepas tahun 1970an. Bangunan ini direkabentuk dengan gaya klasikal sama seperti lain-lain bangunan HSBC yang sezaman. ianya terletak di pinggir muara Sungai Melaka tetapi muara ini telah ditambak. Berbeza dengan tingkap pada bahagian atas yang lebih luas dan dihiasi dengan ram kayu (timber lourves) untuk mewujudkan suasana yang aman di bilik kediaman. Di awal pembinaan bangunan ini. bilik makan serta bilik mandi guna sama. Bangunan ini direka bentuk atas pelan yang berbentuk segi empat tepat simetri. saiz. Terdapat dua buah pintu utama yang terletak pada sisi kiri dan kanan bangunan. satu blok tambahan (annex) telah dibina sudut kiri di bahagian belakang bangunan utama yang bersambung dengan bilik makan tingkat atas. Ia dibina sekitar tahun 1912. Hasil kajian ekskavasi oleh Jabatan Warisan Negara. di mana unjuran temboknya melintasi ke bangunan ini.

MuziumPerak. Kerja-kerja utama pemuliharaan bangunan muzium ini ialah mengikis dan mengecat keseluruhan struktur dinding dan merobohkan tandas lama bagi mengekalkan rupa bentuk asal bangunan. Bangunan muzium ini dibina secara berperingkat. Di samping itu terdapat juga kerja-kerja membuka semula struktur baru dan binaan baru untuk mengembalikan bangunan kepada asal. Bumbung asal bangunan muzium telah ditukar kepada metal corrugated sheet untuk mengelakkan kebocoran dalam jangka masa yang panjang. manakala Blok B dan Blok C yang menghadap Jalan Muzium.Manakala koleksi-koleksi dan artifak yang tidak dikeluarkan telah ditutupi dengan kotak sepanjang tempoh tersebut. Bangunan ini telah dibina atas usaha Residen Perak ketika itu. Sebanyak tiga fasa telah dilaksanakan supaya pelawat-pelawat tetap dapat berkunjung ke muzium walaupun kerja-kerja pemuliharaan sedang dilaksanakan Projek yang bermula pada bulan Disember 2007 ini mengambil tempoh masa 14 bulan untuk disiapkan. Membuka panel-panel tingkap yang ditutup sebelum ini untuk menghalang kemasukan cahaya ke dalam bangunan. Kabinet-kabinet yang terletak di dalam Blok B dan C dibaik pulih secara in-situ kerana kesukaran untuk membuka dan memasangnya kembali. Ciri-ciri seni bina fasad muzium ini juga meminjam elemen-elemen seni bina zaman Greek klasik dan Roman seperti pediment. kerosakan bumbung. bentuk . Kesemua artifak dan koleksi telah dikeluarkan semasa kerja-kerja pemuliharaan dilaksanakan dan disimpan di kabin sementara yang telah disediakan. manakala Blok C menggunakan penghawa dingin jenis split unit. kerosakan struktur kayu. 25. kerosakan lepaan. Keseimbangan pada setiap bahagian menegak dan melintang amat dititikberatkan.Taiping Muzium Perak merupakan institusi permuziuman yang tertua di negara ini. kipas dan lampu-lampu. teknik pembuatan dan teknik pemasangan. pemasangan alat penghawa dingin. Penggunaan penghawa dingin secara centralise untuk Blok A dan Blok B. Selain kerja-kerja konservasi terdapat juga binaan dan pemasangan baru seperti membina pondok pengawal. entablature dan motif kepala tiang. Tandas baru pula telah dibina bertentangan dengan Blok C. Kerja-kerja pemuliharaan ke atas bangunan muzium ini telah dilaksanakan secara berperingkatperingkat. lantai papan. Bangunan Blok A telah dibina pada tahun 1883 dan hanya mula digunakan pada tahun 1886. Sir Hugh Low. pagar. Keutamaan difokuskan pada tampak hadapan bangunan yang mempunyai porch. Kerja-kerja akhir adalah pengindahan lanskap di sekeliling bangunan muzium . penggaraman pada plaster dinding. Antara kerosakan yang dikesan pada bangunan ini adalah kelembapan pada dinding. Kesan daripada percambahan pembinaan bangunan Muzium Perak yang berperingkat-peringkat telah menjadikan rupa bentuk bangunan berbentuk „L‟. Seni bina bangunannya menerima pengaruh neo-classical berbentuk elemen-elemen simetri sebagaimana lazimnya bangunan-bangunan di Eropah. Membaik pulih makmal yang terletak di belakang bangunan Blok A. sistem pendawaian elektrik yang sudah usang dan sistem perparitan yang tidak teratur. Kerja-kerja lain pula ialah membaiki tiang penyokong banguan yang rosak di Blok A dan B. pintu pagar.warna. seperti bilik kebal dan tangga. permukaan cat mengelupas . Terdapat tiga blok iaitu Blok A (blok utama) yang berhadapan dengan Jalan Taming Sari.

M Sultan Pahang. Sistem Dinding Tanggungan Beban merupakan sistem binaan dinding yang lazimnya digunakan pada binaan bangunan sebelum teknologi konkrit bercerucuk diperkenalkan. Rumah Rehat Kerajaan yang telah dibina pada tahun 1894 dan juga sekolah Inggeris yang pertma di .26. 27. Pada bangunan muzium ini sistem struktur ini diaplikasi pada bahagian utama bangunan. Dalam tahun 1948.M. Lembaga Muzium Negeri Pahang telah mengambil alih bangunan ini pada 17 Mac 1976 untuk dijadikan Muzium Negeri Pahang dan dibuka dengan rasminya pada 21 Oktober 1976 oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Haji Ahmad Shah dengan diberi nama “Muzium Sultan Abu Bakar”. Antara faktor menarik pembinaan bangunan ini adalah kedudukannya yang bersebelahan dengan Pejabat Pos yang dibina pada tahun 1884. Bangunan Muzium Sultan Abu Bakar Bangunan bersejarah ini telah dibina pada tahun 1929 sebagai kediaman Residen Britsh bagi menggantikan bangunan kayu asal yang dibina pada tahun 1888. Manakala Sistem Alang dan Tiang ini diaplikasi untuk menyokong bahagian verandah dan juga anjung terutamanya di tingkat satu. Jalan Station berhampiran dengan pusat bandar Taiping. Perak Darul Ridzuan dibina pada 1892. Secara amnya. Sewaktu Perang Dunia Kedua. Oleh itu. bangunan ini dibaik pulih dan dijadikan istana bersemayam Al-Marhum Sultan Abu Bakar. Ketebalan dinding adalah di antara 12" hingga 14" dan ia terbina daripada ikatan batu bata yang dilepa.Y. Istana Kota Beram telah mengalami perubahan pada tahun 1954 dengan pembinaan bangunan sambungan untuk kegunaan sebagai "Balairong". Tiang bangunan ini bersaiz 1'6" digunakan untuk menyokong struktur yang terdiri dari rasuk di atasnya. Pada tahun 1959-1965. bangunan ini telah dijadikan kediaman pegawai-pegawai Jepun. struktur binaan Bangunan Muzium Sultan Abu Bakar ini mengambungkan dua sistem binaan iaitu Sistem Dinding Tanggung Beban dan Sistem Tiang dan Alang. Istana baru dibina berhampiran kawasan Istana Terentang untuk persemayaman D. Bangunan tersebut terletak berdekatan dengan landasan keretapi pertama di Semenanjung Malaysia yang telah menyambungkan Bandar Taiping dan Pelabuhan Weld sejauh 8 batu. Baginda menjadikannya sebagai Istana Rasmi Negeri dan diberi gelaran nama “Istana Kota Beram” menggantikan Istana Sri Terentang. Bangunan Sanitary Board Bangunan Sanitary Board ini terletak di Lot 105.

tingkap dan dinding asal bangunan ini telah dibuka atau dirobohkan dan tidak dapat dikesan sisa peninggalannya. zaman pemerintahan Sultan Sulaiman Badrul Shah (1920-1942). Oleh itu.Yang Mulia Tengku Dalam atau Tengku Teh binti Tengku Chik Muda adalah kerabat DiRaja dari Dungun. Beliau mendiami rumah ini sehingga ke akhir hayat. separuh papan di tingkat bawahnya manakala di tingkat atas dibina sepenuhnya dengan papan. bangunan ini telah menempatkan Pejabat Kesihatan Taiping dan Pejabat Majlis Daerah (Majlis Perbandaran Taiping). Bangunan PSMCT Rumah Limas dua tingkat yang tersergam indah di Jalan Tok Lam. Selepas kemangkatan beliau. Terdapat ruang yang terbuka pada asalnya telah ditutup dengan tingkap atau pun dinding baru. rumah ini telah menjadi harta pusaka dan diletak bawah jagaan Yang mulia Tengku Sri Wangsa Raja (Tengku Hitam) kerana Yang Mulia Tengku Dalam tidak mempunyai zuriat . bangunan ini juga pernah digunakan sebagai bangunan pejabat Majlis Perbandaran Taiping (MPT) yang kini digunakan sebagai dewan pameran dan perniagaan perabot syarikat swasta. 28. Suami beliau pula adalah Yang Mulia Tengku Sri Bijaya Raja (Tengku Chik Ahmad bin Abdul Rahman). Mengikut sejarah awal tujuan pembinaan bangunan ini adalah untuk menempatkan Lembaga Kesihatan Taiping. Pada 1950. bangunan ini lebih menonjolkan ciri-ciri kolonial Inggeris di samping gabungan dengan seni bina tempatan. manakala nenda beliau ialah Yang Mulia Tengku Neng binti Tengku Wook Ismail Siak dan Yang Di-Pertuan Muda Tengku Abdullah. Ruang bangunan ini telah banyak diubah suai terutama apabila ianya disewakan kepada syarikat swasta untuk perniagaan perabot. Bonda beliau ialah Yang Mulia Tengku Wook binti Tengku Chik Dungun. Lembaga Kebersihan (Sanitary Board) merupakan badan kerajaan yang diwujudkan ketika pemerintahan British. Senibina bangunan ini bercirikan Anglo-Indian (abad ke 19). Bandar Kuala Terengganu ini telah dibina pada 1920an. Pada asalnya.Tanah Melayu iaitu King Edward VII yang dibina pada 1883. rumah ini beserta Masjid Putih terletakdiKampung Dalam yang merupakan sebahagian kawasan Istana Maziah. Keunikan bangunan ini menyebabkan pihak Majlis Perbandaran Taiping memohon kepakaran Jabatan Warisan Negara untuk menjalankan kerja-kerja konservasi bagi menyelamatkan bangunan ini dari musnah di telan arus peredaran masa. Ia telah lama dikenali oleh masyarakat setempat sebagai „Rumah Tiang Kembar‟ kerana tiang anjungnya dibina sederet sebanyak lima pasang secara berkembar. beliau mempunyai talian persaudaraan dengan Kesultanan Siak Sri Indrapura.Pemilik asal kediaman atau istana ini adalah Yang Mulia Tengku Dalam. Jika dilihat daripada susur galur keturunan ini. Selain itu. Ruang tambahan juga banyak dibina terutama di sekeliling bahagian bawah bangunan.Bangunan dua tingkat ini dibina separuh konkrit. Selain itu terdapat pintu.

Pada 21 Januari 1986. rumah ini diwarisi oleh putera beliau yang merupakan Bendahari Negeri Terengganu.untuk mewarisi rumah tersebut. Setelah Yang Mulia Tengku Hitam mangkat. kerajaan negeri telah menyerahkan bangunan ini kepada Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Terengganu (PSMCT) untuk tujuan kegiatan persatuan. 29. Rumah ini pernah menjadi Pejabat Hal Ehwal Agama Kuala Terengganu pada tahun 1937 hingga tahun 1938 dan menjadi Pejabat Majlis Perbandaran Kuala Terengganu pada tahun 1946 hingga tahun 1979. Masjid Lama Mulong .

Sebanyak tiga batang tiang penyokong yang using ditukar baru dan enam lagi tiang penyokong ditambah bagi mengukuhkan struktur bangunan.Binaan masjid lama ini pada asalnya bukan dibina khusus sebagai sebuah masjid tetapi merupakan binaan sebuah Balairong Seri yang digunakan untuk aktiviti penghadapan raja yang dimiliki oleh Raja Dewa. Jabatan Warisan Negara. dinding dalam dan luar. dan juga dari segi sejarahnya yang merupakan sebahagian istana DiRaja Kelantan. Bangunan ini juga dianjakkan ke hadapan sejauh enam meter dan ke kanan sebanyak tiga meter dengan menggunakan kaedah chain-lock berikutan tapaknya terkeluar daripada lot tanah wakaf. Balairong Seri itu kemudiannya dipasang semula secara gotong-royong dengan penambahan ruang mihrab dan anjung masuk. Beberapa penambahan baru dilaksanakan dari semasa ke semasa sehinggalah mengubah rupa bentuknya yang sebenar. motif serta menukar bata asbestos bumbung kepada genting jenis singgora Thailand. Kaki-kaki tiang masjid diangkat dan dilapik dengan batang besi paip untuk menggerakkannya dengan penuh berhati-hati. Kedudukan asal bangunan ini adalah di kawasan perkampungan raja di Kota Bharu yang terletak berhampiran dengan Istana Jahar dan Istana Balai Besar. jejala. Raja Dewa merupakan gelaran kepada Tuan Zainal Abidin yang merupakan salah seorang putera kepada Sultan Muhammad III dan saudara kandung Sultan Muhammmad IV. Namun pada tahun 1958. Bangunan ini juga diangkat dan diletakkan di atas pelapik tiang konkrit untuk menjaga keutuhan tiang-tiang kayu penyokong bangunan ini daripada rosak. Antara kerja-kerja lain bagi bangunan ini adalah membina . papan pemeleh bumbung serta perabung konkrit berbentuk „ekor itik‟ diperincikan lagi dengan reka bentuk baru berdasarkan ciri seni bina DiRaja Kelantan. ianya telah dibeli oleh penduduk Kampung Kedai Mulong dengan harga RM 1000 dan dipindahkan ke Kampung Kedai Mulong untuk digunakan sebagai surau hingga ke hari ini. Semasa kerja-kerja mengikis cat lama di bahagian atas panel janda berhias atau dinding asal balairong seri. pekerja-pekerja terjumpa lukisan mural berkerawang emas berbentuk bunga. Beberapa kerja baru juga dilaksanakan iaitu anjung hadapan. Ukiran bunga ini dikekalkan agar sejarah balairong seri tidak hilang. pemuliharaan secara keseluruhan dilaksanakan bagi mengembalikan rupa bentuk asalnya. panel janda berhias. Struktur lantai dan bumbungnya telah dipotong dua untuk memudahkan kerja pemindahan ke Kampung Kedai Mulong. telah mengambil inisiatif untuk melaksanakan kerja konservasi terhadap bangunan ini. Proses awal adalah mengikis dan mengecat semula pada tiang. Kerja-kerja konservasi telah dimulakan pada penghujung tahun 2008 dan telah siap pada awal tahun 2009. Namun hasil daripada lawatan yang dilakukan oleh Dato‟ Pesuruhjaya Warisan pada tahun 2007 dan setelah melihat betapa indahnya seni pertukangan Melayu yang boleh dipaparkan kepada masyarakat hari ini. Memandangkan banyak perubahan dan binaan baru yang kurang sesuai dilakukan secara berperingkat ke atas bangunan ini.

Merasakan bangunan ini sewajarnya dipelihara.tempat wuduk di bahagian sisi kanan dan tandas di bahagian sisi kiri masjid. akad nikah. Bangunan ini pada asalnya berbentuk terbuka seolah-olah sebuah balai yang mempunyai ruang lanai kecil selepas menaiki tangga sebelum memasuki ke dalam bangunan. dibina pada tahun 1965 atas keperluan penduduk kampung sebagai dewan untuk aktiviti Masyarakat Kaum Asli seperti upacara bertunang. Balai Adat Kampung Putera Jelebu ini. membaikpulih serta menggantikan dinding dan lantai yang rosak. Lantainya disokong oleh tiang di bawahnya. Kemuncak legasi masjid ini ia telah dirasmikan oleh Menteri Penerangan. Pembangunan dan ketamadunan sesebuah negara harus berpaksi kepada warisan silam bagi menjamin kesinambungan kelestarian kehidupan agar nilai budaya dan keseimbangan alam persekitaran dapat diwariskan dari generasi ke generasi. Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Utama Dr. Pada asalnya bumbung yang digunakan adalah berasal dari atap rembia tetapi setelah diubahsuai. beliau telah memohon kepada Kementerian Pelajaran agar hak milik bangunan ini diserahkan kembali kepada penduduk Kg. 30. Balai Adat Kampung Putera Jelebu Bangunan Balai Adat biasanya dibina untuk mesyuarat keluarga dan juga untuk aktiviti-aktiviti upacara di dalam sesebuah petempatan. Kerja-kerja pembaikkan merangkumi bumbung dan strukturnya. Rais Yatim pada 5 Julai 2009. bumbungnya telah ditukarkan kepada zink. kerja-kerja memagar kawasan dan mengindah lanskap sehaingga tampak berbeza daripada keadaan sebelumnya. Bangunan ini akan digunapakai semula oleh Masyarakat Orang Asli untuk aktiviti kemasyarakatan mereka. Atas usaha Tok Batin Awang Lijon yang merasakan bangunan ini sangat bersejarah dan berharga. Bumbungnya juga terdapat ciri-ciri Minangkabau di mana ia mempunyai rekabentuk yang unik kerana ia menyerupai tanduk kerbau. Bahagian Konservasi Jabatan Warisan Negara telah pun menyenaraikan bangunan ini untuk menjalani kerja-kerja baikpulih agar tidak terus mangalami kerosakan yang serius.Bangunan ini telah mengalami kerja-kerja ubahsuai pada tahun 1993 oleh Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA). bersanding dan sebagainya. bangunan ini telah diambil alih oleh Kementerian Pelajaran untuk digunakan sebagai salah satu tempat keperluannya. walau bagaimanapun bentuk bangunan ini tidak berubah.Sehingga tahun 1994. Dengan adanya Balai ini berupaya mengimarahkan masyarakat orang asli dengan kegiatan kehidupan mereka. ketinggian nilai seni serta acuan corak budaya kehidupan. Apa yang dapat disimpulkan adalah warisan seni bina sesuatu kaum atau bangsa merupakan intipati kemajuan teknologi.Bangunan ini telah dirasmikan oleh bekas Perdana Menteri Malaysia yang pertama iaitu Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj pada tahun 1966. . membaiki motif hiasan dan sebagainya. Bangunan ini terbiar kosong dan semakin uzur. Kini selepas lapan bulan menjalani proses baik pulih Masjid Lama Kedai Mulong muncul dengan wajah silamnya yang indah dan dibuka untuk diimarahkan semula oleh pengunjungnya. Putra dan memohon agar bangunan ini dibaikpulih. Bangunan ini telah dibaikpulih pada 23 Oktober 2008 dan telah siap dibaiki sepenuhnya tanggal 22 Januari 2009. Pada tahun 1994.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful