P. 1
Bangunan-Bangunan Bersejarah Di Malaysia

Bangunan-Bangunan Bersejarah Di Malaysia

5.0

|Views: 22,636|Likes:
Published by Amirah Husna

More info:

Categories:Types, Research, History
Published by: Amirah Husna on Aug 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/18/2015

pdf

text

original

Bangunan Bangunan bersejarah di Malaysia 1.

Bangunan Sultan Abdul Samad

Bangunan Sultan Abdul Samad adalah merupakan mercu tanda yang sangat sinonim bagi bandaraya Kuala Lumpur hatta negara Malaysia. Kehadiran, keunikan dan identiti seni bina yang terdapat pada bangunan tersebut mendapat pujian dan sanjungan dari segenap lapisan penduduk Malaysia mahupun luar negara. Bangunan ini telah berjaya menjadi ikon kepada Kuala Lumpur dan beberapa perayaan penting seperti Sambutan Tahun Baru, Sambutan Hari Merdeka dan acara-acara yang membabitkan promosi pelancongan negara. Bangunan ini telah direka oleh arkitek berbangsa British, A. C. Norman dan A. B. Hubbock yang pada waktu itu bekerja di Jabatan Kerja Raya di Kuala Lumpur pada tahun 1894. Batu asas pembinaan telah diletakkan oleh Gabenor Negeri-Negeri Selat iaitu Sir Charles Mitchell pada 6 Oktober 1894. Bangunan ini siap dan dirasmikan pada tahun 1897 oleh Residen British, Sir Frank Swettenham. Nama Bangunan Sultan Abdul Samad diambil sempena nama Sultan Negeri Selangor pada masa itu. Bangunan Sultan Abdul Samad terletak di lokasi strategik bandaraya Kuala Lumpur iaitu berhadapan dengan Padang Kelab Selangor dan persimpangan jalanjalan penting seperti Jalan Tun Perak, Jalan Raja Laut dan Jalan Tuanku Abdul Rahman.

2.Kota A Famosa

Pengenalan
Kota A Famosa (bermaksud "Yang Termashur" dalam bahasa Portugis) telah dibina oleh Portugis sebaik sahaja berjaya menawan Melaka pada tahun 1511. A Famosa terletak di Bandar Hilir, Melaka bersebelahan replika Istana Kesultanan Melaka dan Gereja St. Paul. Ia merupakan seni bina Eropah tertua yang masih tinggal di Asia. Sejarah Kota A'Famosa merupakan pintu gerbang kubu di Melaka. Pintu gerbang ini merupakan peninggalan portugis dan sebuah kubu yang begitu mantap pada suatu masa dahulu. Kubu ini dahulu mempunyai tembok yang panjang dan empat menara utama. Salah satu daripadanya ialah menara utama empat tingkat, manakala yang lain merupakan bilik simpanan senjata, kediaman kapten dan juga kuarters pegawai. Kubu ini bertukar tangan pada tahun 1641 apabila orang Belanda berjaya mengusir Portugis dari Melaka. Mereka telah mengubah suai pintu gerbang tersebut pada tahun 1670 yang mana “ANNO 1670― boleh dilihat pada pintu gerbang itu. Kubu ini mengalami kerosakan struktur yang teruk semasa pencerobohan Belanda. Apabila ia bertukar tangan kepada pihak British, mereka amat berwaspada mengenai pengekalannya dan mengarahkan kubu itu dimusnahkan. Ia hampir musnah keseluruhannya apabila Sir Stamford Raffles yang melawat Melaka dan campur tangan untuk menyelamatkan pintu gerbang daripada dimusnahkan kerana minat beliau terhadap sejarah.

3.Tugu Negara

4. satu perbarisan hormat akan diadakan di Tugu Negara. Ia didirikan oleh Pentadbir British bagi memperingati peperangan dan perwira yang terkorban. siap sedia. Pada setiap tahun. Kompleks Tugu Negara yang ada kini di kawasan Taman Tasik dibuka pada 8 Februari 1966. Ia terletak di ibu negara. keberanian.Istana Kenangan.Tugu Peringatan Negara atau juga dikenali sebagai Tugu Negara Malaysia disiapkan 8 Februari 1966 sebagai penghormatan kepada lebih 11 ribu perajurit yang gugur dalam Perang Dunia I (1914-1918). diperbuat daripada gangsa dan direka oleh pengukir Austria. 11 November. Setiap patung gangsa tersebut melambangkan pimpinan. Kuala Kangsar . tugu tersebut berdiri setinggi 15 meter. Amerika Syarikat. bersebelahan Masjid Negara. Kuala Lumpur berhampiran dengan bangunan Parlimen. persatuan. kekuatan. Tugu tersebut menggambarkan sekumpulan tentera mengibar bendera negara. Perang Dunia II (1935-1942) dan semasa Darurat (19481960). dan pengorbanan. Ia memasukkan Taman Peringatan sebagai lambang penghormatan negara kepada perwira yang mengorbankan jiwa mereka bagi menjaga keamanan negara Malaysia. Jalur Gemilang. Sejarah Tugu Negara terawal merupakan tiang konkrit yang terletak di Jalan Tugu berhampiran bulatan di hadapan Stesyen Kereta api Kuala Lumpur. Kini hanya asasnya tanah seluas 10 meter persegi yang tinggal. Dibina pada tahun 1966. Felix de Weldon yang bertanggung jawab bagi Tugu Peringatan Perang USMC (USMC War Memorial) di Virginia. getir. Tiang asal dialih ke Kompleks Tugu Negara kini dan padanya tercatat tarikh tragedi kemanusiaan: Perang Dunia I (1914-1918). Perang Dunia II (1939-1945) dan Darurat (1948-1960).

bekas Perdana Menteri Malaysia. Sultan Iskandar Shah iaitu Sultan Perak ke 30 (1918-1938) telah berpindah bersemayam di istana tersebut kerana Istana Negera. Tukang yang membuat istana ialah Haji Suffian dan anak-anaknya yang berasal dari Seberang Perai. iaitu istana rasmi Sultan Perak di Changkat Negara akan dirobohkan untuk dibina istana yang baru (Istana Iskandariah sekarang). Istana Kenangan dengan rasminya dijadikan Muzium Di Raja Perak hingga ke hari ini. apabila Istana Iskandariah siap dibina. Dalam tahun 1933. Nama Istana Kenangan hanya bermula pada tahun 1960 an.Sultan Iskandar Shah telah berpindah ke istana tersebut. setelah dipelihara. Istana Lembah atau Istana Tepas diduduki pula oleh keluarga Diraja Perak. . Istana ini terletak berhampiran dengan Istana Iskandariah.Istana ini pada keseluruhannya diperbuat daripada kayu dan dikenali juga dengan nama Istana Lembah atau kadangkala disebut juga Istana Tepas. Istana yang berdinding kelarai berbumbung perabut lima dan perabut pisang sesikat ini telah dirancang pembinaannya selepas banjir besar melanda Perak pada tahun 1926. Pada 16 November 1986. iaitu selepas istana tersebut diperbaiki semula dengan usaha Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Abdul Rahman Putra Al-Haj. Istana ini telah siap sepenuhnya pada tahun 1931.

Sewaktu dengan itu. tapi gagal. Selama bertahun-tahun selepas itu. Kelahiran anaknya adalah peringkat awal bagi keuntungan yang lebih besar untuk William Smith. Setelah bertahun-tahun selepas itu.5. Tukangtukang binaan bangunan tersebut dibawa khas dari Madras. Kemudiannya beliau kembali ke rumah beliau untuk berkahwin dengan orang Skotland tercinta. William Smith telah memutuskan untuk memperluaskan rumahnya. Pada tahun 1890. Smith mula menanam pohon getah dan menceburi dalam industri perlombongan timah. pada tahun 1915. William Smith terlalu mengharapkan seorang anak lelaki sebagai waris untuk mengambil alih kerajaan itu di Kepulauan Melayu. Sejarah Bangunan Istana Kellie atau Rumah Kellas telah dibina pada tahun 1910 oleh seorang peladang getah terkemuka British bernama William Kellie Smith. ia menjadi pemilik Perumahan Kinta Kellas dan Kinta Kellas Tin Dredging Company. beliau bertemu dengan seorang pemilik tanah bernama Alma Baker. Tahun berikutnya. pasangan ini diberkati dengan anak perempuan mereka yang bernama Helen. Dengan keuntungan besar yang dibuat dari perniagaan bersama ("bisnes venture") dengan Alma Baker. William Kellie Smith adalah dari sebuah kampung di Scotland yang dikenali sebagai Kellas. Agnes berusaha untuk hamil. yang telah memenangi konsesi dari pemerintah negara untuk meneroka 360 hektar hutan di Perak. Smith memulai perancangan untuk cadangan istana besar yang dirancangkan untuk digelar sebagai Rumah Kellas (Kellas House). Smith tiba sebelum Tanah Melayu membangun. . Di Tanah Melayu. dan isterinya dibawa ke Malaysia pada tahun 1903. akhirnya Agnes telah melahirkan seorang anak lelaki bernama Anthony. ketika berusia 20 tahun. sempena rumahnya di Scotland. Bangunan tiga tingkat dibina mengikut reka bentuk sebuah istana Moghul di bandar Agra. India. Agnes.Istana Kellie. Negeri Perak. Batu Gajah Istana Kellie atau Kellie's Castle (kadang-kadang digelar Kesilapan Kellie (Folly Kellie) ialah sebuah istana kota yang terletak di tepi jalan Simpang Pulai ke Batu Gajah. Bagi merayakan kelahiran Anthony.

Kubu Margherita Kubu Margherita di bina pada 1878 dan siap pada tahun 1879 dengan jumlah kos 8. 6. Jabatan Warisan Negara telah membuat kerja pembaikan pada tahun 2006. Kubu ini dinamakan 'Fort Margherita' bersempena nama isteri Charles Brook. ia mengalami kerosakan setelah dikosongkan oleh Polis sewaktu projek pembinaan bangunan baru Dewan Undangan Negeri Sawarak bersebelahan kubu ini. Dengan kedudukan yang strategik di atas bukit mengadap lencongan Sungai Sarawak.Menara Condong Teluk Intan . kubu ini pernah dijadikan sebagai pusat Renjer Sarawak. Walau bagaimanapun.100 Dolar Spanish. Pada tahun 1932. kubu ini berperanan sebagai tempat pertahanan utama Rajah Brooke yang menghadapi tentangan berterusan dari penduduk pribumi. Pada asalnya iaitu sebelum tahun 1934 hanya terdapat bilik tahanan tetapi telah ditambah menjadi kubu. memandangkan bangunan ini mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Rajah kedua Sarawak iaitu Ranee Margaret. 7. Tempat ini dikelilingi oleh Kampung Melayu. pada tahun 1971 kubu ini telah disenaraikan sebagai Bangunan Bersejarah Sarawak di bawah Antiquities Ordinance (Ordinan Warisan Bandaraya Sarawak. Bangunan yang kekal dalam keadaan 'sedang dibina' telah menjadi tarikan pengunjung ke Batu Gajah kerana keunikannya. Kubu ini juga pernah dijadikan sebagai pengkalan bagi tentera Jepun pada tahun 1941..Bangunan ini tidak sempat disiapkan setelah Kellie Smith meninggal dunia di Pelabuhan Lisbon. Portugal pada 11 Disember 1926. 1993). Terletak di atas tebing Sungai Sarawak mengadap Pekan Kuching berhampiran kediaman Brooks. Kubu ini dijadikan pengkalan Renjer Sarawak ada tahun 1932. Konservasi kubu ini merupakan salah satu projek utama Jabatan Warisan Negara pada tahun 2011-2012 di bawah Program Rancangan Malaysia ke-10. Pejabat Kampetai Jepun sewaktu Perang Dunia ke-2 dan terakhir sebagai Muzium Polis.

Muzium Negara Muzium Negara. Kini Muzium Negara yang baru selesai dinaiktaraf pada tahun 2008. 8. Pada masa ini menara ini tidak lagi berfungsi sebagai tangki simpanan air namun jam tersebut masih lagi berfungsi dan akan berbunyi setiap 15 minit. tampil lebih menarik dan interaktif dalam membawa pengunjung menerokai sejarah Malaysia bermula dari era prasejarah hingga ke Malaysia kini. Objektif . Kawasan sekitar menara telah diturap dengan bata dan dijadikan sebagai plaza untuk pelbagai aktiviti di samada aktiviti rasmi atau tidak rasmi. Menara ini telah dibina oleh arkitek cina En. Leong Choon Cheong dan berfungsi sebagai tangki simpanan air untuk bekalan penduduk sekitar disamping berfungsi sebagai jam.Salah satu dari tarikan utama pelancong ke Teluk Intan ialah Menara Condong Teluk Intan. Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan. Leong Choon Cheong yang telah membina menara tersebut. sebuah bangunan indah bercirikan senibina Melayu tradisional berdiri megah di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur sebagai gedung khazanah sejarah negara. Jalan di tengah-tengah Bandar Teluk Intan telah dinamakan sebagai Jalan Ah Cheong sempena memperingati sumbangan En. Muzium Negara diketuai seorang Pengarah dan diletakkan di bawah pentadbiran Jabatan Muzium Malaysia.

baginda telah menitah Kolonel Huxley dari Jabatan Kerja Raya. Menjadikannya sebagai salah satu produk pelancongan negara. mengumpul. Kuala Lumpur. Sejarah Dari segi latar belakang sejarahnya Masjid Ubudiah yang terletak berhampiran dengan Istana Iskandariah ini.Objektif Muzium Negara adalah seperti berikut:     Menjalankan penyelidikan terhadap bahan dan artifak yang mempunyai kepentingan kepada sejarah negara. dan. Kubah emas dan menara masjid adalah bukti dari keindahan senibina Islam. merekod dan menerbitkan segala khazanah warisan sejarah negara. Pembangunan Masjid Ubudiah bermula dari zaman Sultan Idris Murshidul Adzam Shah I. Menjalankan aktiviti permuziuman seperti menyelidik. 9. Ia diasaskan oleh Sultan Idris untuk membayar nazar kerana baginda telah pulih dari penyakitnya. untuk mereka bentuk sebuah masjid yang hendak didirikan. Mengikut cerita dengan tidak semena-mena seekor gajah baginda bernama Kulub Chandan dan gembalanya bernama Kulup Sa'id telah berjuang dengan seekor gajah kepunyaan Raja Chulan bernama Kulub Gangga dan gembalanya bernama Uda Debok. Kuala Kangsar. Sultan Perak ke-28. adalah merupakan masjid nazar. Negeri Sembilan.Masjid Ubudiah. Mempamerkan dan memanfaatkan bahan artifak warisan sejarah negara bagi tujuan pendidikan masyarakat ke arah pembinaan jati diri dan pembangunan bangsa. Semasa beristirahat dalam rawatan di Port Dickson. Masjid Ubudiah dirasmikan pembukaannya oleh Sultan Jalil Karamatullah Shah pada tahun 1917. Perak yang dianggap salah satu masjid terindah di Malaysia dan merupakan simbol kebanggaan dan kepercayaan untuk kaum Muslim di Perak. Setelah berangkat balik ke Kuala Kangsar. Walau bagaimanapun pembinaannya telah tergendala apabila batu-batu marmar yang dibeli dari Negara Itali telah pecah dipijak oleh dua ekor gajah kepunyaan baginda dan Raja (Sir) Chulan Ibni Sultan Abdullah. Sultan Idris Murshidul'adzam Shah I (1887-1916) telah bernazar untuk membina sebuah masjid di Bukit Chandan sekiranya kesihatan baginda pulih. Perak Masjid Ubudiah ialah sebuah masjid di Bukit Chandan. .

dan pemeliharaan warisan harta kebudayaan masyarakat tempatan serta sejarah alam semulajadi. 11. kapal terbang dan lanca. begitulah juga hubungan sekolah ini dengan seorang tokoh pejuang Islam. iaitu As- . Seperti Gunung Semanggol yang tidak dapat dipisahkan dengan Ma'ahad Al-Ehya Asshariff. telah meletakkan batu asas masjid tersebut. herbarium dan alat budaya masyarakat Melayu. Sir Hugh Low dan kurator pertama Muzium Perak ialah Leonard Wray Jr. Pembinaan bangunan muzium ini diusahakan oleh Residen Perak. Hizbul Muslimin yang digeruni oleh Inggeris ketika itu. Sultan yang ke-29. pada tahun 1917. Fasa seterusnya bermula pada 1889 dengan pembinaan serambi hadapan dan belakang. Keunikan bangunan muzium yang berunsurkan senibina Moorish ini merupakan pusat penyelidikan. 26 September 1913. terdapat juga peralatanperalatan peninggalan British seperti sauh kapal. pengumpulan. Muzium ini yang ditadbir oleh Jabatan Muzium dan Antikuiti mempunyai tarikan utama iaitu koleksi orang asli yang lengkapdan terbaik. GUNUNG SEMANGGOL Gunung Semanggol. Masjid ini telah siap dibina dan dibuka dengan rasminya oleh Sultan Abdul Jalil Karamatullah Shah (1916-1918. Sebut sahaja nama Gunung Semanggol kita tentu tidak akan lupa pada sekolah agama yang terkemuka suatu masa dahulu iaitu Ma'ahad Al-Ehya Asshariff. MA'AHAD AL-EHYA ASSHARIFF. Selain itu. Pembinaan bangunan muzium dilakukan secara berperingkat di mana fasa pertama dibina pada 1883 dan selesai pembinaannya pada 1886. Di Gunung Semanggol ini jugalah tempat bertunasnya sebuah gerakan Islam.Pada hari Jumaat.).Muzium Taiping Muzium Perak merupakan institusi muzium tertua di negara ini yang diasaskan oleh Sir Hugh Low pada tahun 1883 yang menempatkan pelbagai koleksi spesimen zoologi. bahagian belakang bangunan asal telah disambung untuk Balai Pameran dan pembinaan ini siap sepenuhnya pada 1903. 10. tugu peringatan. namanya tidak asing lagi bagi mereka yang menatapi sejarah pendidikan Islam tanah air. Sultan Idris Shah I. Pada 1900.

seorang bangsawan Inggeris yang menjadi Gabenor Jeneral Inggeris di India pada ketika itu.Sheikh Abu Bakar Al-Baqir yang menjadi tunggak masyarakat dan perkembangan pelajaran Islam di Gunung Semanggol.4 meter persegi. . Di atas kesedaran tentang masalah ini di samping usaha-usaha menyebarkan ilmu secara lebih teratur dalam menyebarkan risalah Islam. Kota Cornwallis ini dibina oleh Francis Light setelah empat hari mendarat dan menduduki Pulau Pinang. pondok Ar-Rahmaniah telah dibubarkan oleh Tuan Guru Haji Abd. Madrasah ini telah maju setapak demi setapak. Tuan Haji Abd. Pada masa ini Ma'ahad Al-Ehya Asshariff tetap meneruskan cita-cita perjuangannya ke arah melahirkan insan yang berilmu dan bertaqwa di samping berusaha menyebarkan risalah Islam kepada generasi muda agar mereka lebih memahami tuntutan fikrah Islamiah dan menghayati tasawwur Islam sebagai `Ad-Din' yang syumul seperti mana perjuangan yang telah didokong oleh bekas tokoh-tokoh pengajar Ma'ahad ini seperti Allahyarham Ustaz Abu Bakar al-Baqir. terbangunlah sebuah sekolah pada 1 Muharram 1353 bersamaan 15 April 1934 yang diberi nama Madrasah Al-Ehya Asshariff. iaitu Ustaz Abu Bakar. Kota Cornwallis. Pada awal pembinaanya kota ini dibina daripada kayu dan batang-batang nibung berukuran 46. Kesankesan pendudukan Inggeris itu masih lagi dapat dilihat sehingga kini. sebuah kuasa barat yang mula-mula menduduki pulau ini telah mengeksploitasi kedudukan pulau yang strategik di pintu masuk Selat Melaka ini bagi kepentingannya. Dr. Manaf dan lain-lain turut berkorban harta serta masa untuk menjayakan madrasah ini. Di bawah mudir pertamanya. Inggeris. Rahman Mahmud. Oleh itu sejak dahulu lagi pulau ini menjadi rebutan kuasa-kuasa penjajah. Pemimpin-pemimpin masyarakat seperti Tuan Guru Haji Abdullah Ibrahim. Keperluan terhadap tempat belajar semakin dirasakan apabila pelajar-pelajar lepasan sekolah rendah tidak mempunyai tempat untuk meneruskan pelajaran. Burhanuddin Al-Helmi dan lain-lain lagi. Dengan terdirinya Madrasah ini juga. Kota yang diperlengkapi dengan senjata-senjata dan meriam ini dinamakan sebagai Kota Cornwallis mengambil sempena nama Charles Earl Cornwallis II. Salah satu kesan peninggalan Inggeris itu ialah Kota Cornwallis yang dibina pada tahun 1786 oleh Francis Light dengan menggunakan buruh orang-orang buangan dari India. Rentetan Sejarah perkembangan pelajaran agama di sini bermula sejak tahun 1918 lagi dengan adanya pondok Ar-Rahmaniah pimpinan Tuan Haji Abd. Di bawah pimpinan Ustaz Abu Bakar al-Baqir. Madrasah Al-Ehya Asshariff telah berkembang pesat dengan pelajar-pelajarnya semakin bertambah berbanding dengan hanya 144 orang pada waktu pembukaannya dalam tahun 1934 dahulu. Di atas tumpahan keringat masyarakat. Rahman yang turut sama memerah tenaga membangunkan Madrasah Al-Ehya Asshariff pimpinan menantunya Ustaz Abu Bakar al-Baqir itu. 12. maka masyarakat Gunung Semanggol telah berpadu tenaga mewujudkan sebuah sekolah agama. Pulau Pinang Pulau Pinang atau dikenali juga sebagai Pulau Mutiara merupakan sebuah pulau yang sesuai sebagai pusat perniagaan dan persinggahan kapal-kapal perdagangan dari timur dan barat.

Dussek. Tambahan pula Inggeris telah mengabaikan janjinya untuk menolong Kedah menentang Siam. Ini kerana Tanjung Malim terletak di tengah-tengah. berdekatan jalan keretapi. Setelah siap pembinaannya tahun 1922. Ketua Setiausaha Negeri-negeri Melayu Bersekutu pada 29 November 1922. 13.Maktab Perguruan Sultan Idris Maktab Perguruan Sultan Idris (MPSI) atau dikenali juga sebagai `Suluh Budiman' dilahirkan hasil daripada cadangan Sir Richard Winstedt yang menjadi Penolong Pengarah Pelajaran Sekolah-sekolah Melayu pada waktu itu. para pembesar negeri. pihak pentadbiran Pulau Pinang telah menjadikannya sebagai pusat kegiatan seni dan kebudayaan. kota ini telah diperbaharui dengan menggantikan batang-batang nibung tersebut dengan binaan batu. 7 orang guru Melayu dan seorang guru anyaman dari Filipina. sedangkan ketika Sultan Abdullah menyerahkan Pulau Pinang kepada Inggeris itu. maktab ini mula beroperasi pada 23 November 1922 dengan 3 orang guru dari Eropah. Setelah beberapa percubaan untuk memperbaiki kota ini tergendala. Hanya pada tahun 1808. tidak banyak perubahan yang dilakukan ke atas Kota Cornwallis ini.Sehingga tahun 1791. Maktab yang baru ini kemudiannya dibuka dengan rasminya oleh Sir George Maxwell. salah satu syarat persetujuannya Inggeris dikehendaki menolong Kedah menentang ancaman Siam. Kota ini kemudiannya telah ditinggalkan terbiar begitu sahaja sehinggalah pada tahun 1815 apabila pihak Pulau Pinang Town Council mengeluarkan arahan supaya ia diperbaiki semula. Pada hari ini kota peninggalan Inggeris ini diwartakan di bawah Akta Benda Purba sebagai bahan sejarah oleh pihak Muzium Negara. sungai dan pekan serta kesuburan tanah di kawasan tersebut. Pengetua Maktab. Turut hadir dalam majlis perasmian itu ialah Sultan Iskandar Shah. Kini dengan penjagaan yang sempurna Kota Cornwallis bukan sahaja terkenal sebagai kota yang bersejarah tetapi juga ianya menjadi daya tarikan pada pelancong-pelancong dari dalam dan luar negera yang melawat Pulau Mutiara ini. Maktab ini . Ancaman juga turut diterima daripada penduduk Pulau Pinang sendiri yang telah mengecam pihak Inggeris sejak dari awal pembinaan kota ini lagi kerana bimbang akan turut mengheret mereka dalam kancah peperangan. dan pegawai-pegawai tinggi kerajaan. Tanjung Malim telah dipersetujui dengan rasminya sebagai tapak Maktab Perguruan yang baru ini. O. Tetapi tiga tahun kemudian pembaikannya dihenti berikutan sungutan mengatakan usaha ini tidak mendatangkan kebaikan. Seluas 63 ekar tanah telah dibeli untuk tujuan ini dan pelaksanaan membinanya dijalankan tahun 1919.T. Sehubungan dengan itu pada 20 Oktober 1917. Cadangan itu diterima kerajaan dan Persidangan Residen-residen pada tahun 1917 pula telah meluluskan penubuhan sebuah Maktab Perguruan Pusat dan tempat yang dicadangkan ialah Tanjung Malim. Kota ini sentiasa mendapat ancaman dari kuasa-kuasa lain dan terdedah kepada serangan musuh kerana kedudukan Pulau Pinang dan Kota Cornwallis ini yang berhampiran dengan laut.

Walau bagaimanapun ketika perang merebak ke Tanah Melayu para pelajar diarahkan pulang ke kampung masing-masing. 14. pelajar-pelajar di MPSI juga diajar tentang anyaman. Keunggulan IPSI dalam memainkan peranan dan kepentingannya telah mendorong kerajaan untuk menaikkan tarafnya ke peringkat yang lebih tinggi sebagai Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) pada 1 Mei 1997. MPSI telah ditutup kerana bangunan itu dijadikan Hospital Tentera oleh Inggeris dan para pelajar berpindah ke Kuala Kangsar. Sejarah. bertukang dan seumpamanya. Pada masa Perang Dunia Kedua.kemudiannya dinamakan Maktab Perguruan Sultan Idris. Nama yang digunakan pada masa itu ialah Perak State Railway. Ilmu Hisab dan lain-lain.Stesen Keretapi Ipoh Sejarah keretapi Tanah Melayu bermula pada tahun 1885 iaitu landasan pertama dibina dari Taiping ke Port Weld (nama baharunya Kuala Sepetang). bertani. setelah sistem perhubungan keretapi bersambung dengan negeri-negeri lain. Pada tahun 1901. Sesuai dengan tarafnya sebagai sebuah maktab yang terulung itu. ianya telah dapat memantapkan lagi fungsi institusi ini sebagai gedung ilmu yang mampu melahirkan generasi pendidik berkaliber di masa hadapan. para pelajar MPSI ditempatkan di tiga buah istana di Kuala Kangsar iaitu Istana Hulu. Selain mata pelajaran biasa seperti Ilmu Alam. Istana Kuning dan Istana Hilir. Oleh itu pada 21 Februari 1987 Encik Anwar Ibrahim. mengambil sempena nama Almarhum Sultan Idris iaitu Sultan Perak yang amat mengambil berat tentang pelajaran anak-anak Melayu pada masa pemerintahannya. ia . Menteri Pelajaran telah mengisytiharkan Maktab Perguruan Sultan Idris ini dinaikkan tarafnya menjadi sebuah institusi pendidikan yang dikenali sebagai Institut Pendidikan Sultan Idris (IPSI). Di atas ihsan Sultan Abdul Aziz Almustasim Billah Shah ibni Almarhum Raja Muda Musa. Ianya lebih tinggi tarafnya daripada Maktab-maktab Perguruan yang lain dan diberi kuasa mengendalikan Kursus Sijil Lanjutan Perguruan dan Diploma Lepas Sijil. maka pihak-pihak tertentu telah mendesak pemerintah supaya menaikkan taraf maktab ini. Dengan penaikan taraf tersebut.

Dari segi bangunan pula. Objektif asal pengangkutan keretapi adalah untuk membawa hasil getah.E. Panggilan berkenaan mula menjadi bualan masarakat sekitar apabila melihat reka bentuk bangunan stesen keretapi berkenaan yang menghampiri reka bentuk seakan-akan Taj Mahal di India walaupun tidak sepenuhnya. Stesen Keretapi Ipoh dibina pada tahun 1917 oleh Syarikat Hindia Timur British serta bangunannya dibina bercirikan Islam dan reka bentuknya berbentuk Moorish sehingga ada yang menggelarnya sebagai Taj Mahal Ipoh. Spooner C. Pengurus Besar pertama keretapi ialah C. tetapi kini telah berubah menjadi salah satu pengangkutan yang penting kepada pembangunan ekonomi negara. dan pada tahun 1946 namanya ditukar kepada Keretapi Tanah Melayu. Keluasan bangunan stesen keretapi Ipoh adalah 71.M. iaitu dari tahun 1901 hingga 1909 dan selepas itulah pada tahun 1962 sehingga 1967 telah dipegang oleh Tan Sri Dato' Haji Ahmad Perang iaitu warganegara Malaysia pertama menjadi Pengurus Besar Keretapi Tanah Melayu.G. Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK-1905) . Sebelum diambil alih oleh Pengurus Besar dari kalangan warganegara Malaysia yang pertama.200 kaki persegi dan bahagian atas stesen keretapi kini telah dijadikan hotel bagi pengunjung yang datang melawat Ipoh. 15. bijih timah dan lain-lain barang ke pelabuhan oleh penjajah Inggeris. Bangunan dan tamannya yang cantik telah menjadi salah satu tempat menarik kepada pengunjungnya. Sekali lagi pada tarikh 1 Ogos 1992.dinamakan sebagai Federated Malay State Railway. Keretapi Tanah Melayu telah diperbadankan dan dikenali sebagai Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) hingga ke hari ini. memang ada sejarah tersendiri dengan reka bentuknya yang unik sejak pembinaan awal stesen keretapi berkenaan.

Menara Jam British. Bangunan Pejabat Pos Lama Ipoh Bangunan Pejabat Pos Lama Ipoh yang terletak di Jalan Dato‟ Sagor sebenarnya merupakan sebahagian bangunan Dewan Bandaran Ipoh (Town Hall) yang kemudiannya dibahagikan kepada dua bahagian.B Hubback. mula dibina pada 1913 dan siap pada 1916. bangunan Mahkamah Tinggi Ipoh dan bangunan-bangunan bank komersial.Sekolah yang dibina pada 1905 ini suatu ketika dulu adalah tempat untuk mendidik dan melatih golongan elit Melayu. Dewan Bandaran. Tuanku Ja'afar dan bekas Perdana Menteri. Ia begitu strategik kerana ia berada di jejak rangkaian warisan (Heritage Trail) bangunan bersejarah Bandaraya Ipoh di mana terletaknya bangunan Stesen Keretapi Ipoh. Bangunan dua tingkat ini juga dikelilingi arked terbuka atau verandah di . yang terdiri daripada kerabat Diraja dan juga pegawai kerajaan bagaimanapun syarat kemasukan dilonggarkan ekoran kebangkitan nasionalisme. yang bermaksud Kebijaksanaan Mutu Manusia. Ibu Pejabat Polis Trafik. Sultan Perak. Bangunan Pejabat Pos ini direka oleh arkitek British A. 16. Bahagian hadapan kekal sebagai Dewan Bandaran Ipoh manakala bahagian belakangnya pula dijadikan Pejabat Pos. Sultan Azlan Shah dan Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan. Bangunan ini mempunyai seni bina yang unik kerana bercirikan seni bina Roman dan Renaissance. Fiat Sapientia Virtus adalah dalam Bahasa Latin. Bangunan ini terletak berhadapan dengan Stesen Keretapi dan telah didirikan sama waktu dengan Mahkamah Tinggi (di sebelah kanan). Masjid Negeri. Kesemua bangunan-bangunan kolonial ini menampilkan gaya seni bina Eropah yang menarik. Kedudukan bangunan ini adalah di tengah-tengah pusat Bandar lama Ipoh yang merupakan kawasan pentadbiran kerajaan yang utama pada zaman Inggeris. Sultan Ahmad Shah. Antara kerabat Diraja dan pembesar negara yang pernah menuntut di MCKK ialah Sultan Pahang. Moto sekolah. Tun Abdul Razak Hussein.

Arked ini dihias dengan tiang dan gerbang separuh bulatan menonjolkan ciri-ciri Greek dan Roman. Bangunan bersejarah ini terletak di tengah-tengah bandar raya Alor Setar. Upacara perasmiannya dilakukan pada hari Jumaat. Selain itu. Masjid Zahir merupakan mercutanda yang terkenal di Alor Setar.tingkat atas dan bawah. tapak masjid ini pada asalnya adalah tanah pusara wira-wira Kedah yang gugur semasa mempertahankan Kedah dari serangan Siam (1821). terdapat juga tingkap-tingkap separuh bulat (Arch-headed window) berpanel kaca dibina pada sekeliling bangunan. Reka bentuk masjid ini diilhamkan dari Masjid Azizi di Bandar Langkat. Sehubungan itu. Dinding verandah (balcony balustrade) di tingkat atas dibina dengan corak victorian yang ringkas. Sumatera Utara. Perkhidmatan pos di bangunan telah tamat operasi pada tahun 1983 dan bangunan ini telah diambil alih oleh Pusat Pelancongan Negeri Perak sehingga tahun 1995. 17. saluran turun air hujan telah patah. dengan ciri kubah hitam . ia telah mengalami kebocoran dan kerosakan pada atap genting. Ia dihiasi dengan lima kubah utama sebagai lambang lima Rukun Islam. Sejak dari tahun tersebut bangunan ini telah ditinggal kosong tanpa penyelenggaraan. yang melambangkan limat rukun Islam. Mula dibina pada 22 Rabiulawal 1330H (11 Mac 1912) atas usaha YTM Tunku Mahmud Ibni Almarhum Sultan Tajuddin Mukarram Shah.satu kubah utama dan lima kubah lebih kecil. 6 Zulhijjah 1333H (15 Oktober 1915) oleh DYMM Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah. . Tunku Mahmud telah membaca khutbah Jumaat sementara baginda Sultan Abdul Hamid Shah mengimamkan solat Jumaat. papan lantai mereput. Ia juga dikenali sebagai Masjid Raja kerana ia merupakan masjid Diraja dan terletak di perkarangan Istana Pelamin. dan pokok telah tumbuh meliar di dalam bangunan menambahkan lagi kerosakan bangunan ini. Masjid Zahir Masjid Zahir atau juga dikenali sebagai Masjid Zahrah merupakan Masjid Negeri Kedah.

disiplin. Petikan daripada piagam asal: "Bahawa tujuan pertama Institusi ialah untuk memberikan pendidikan kepada kanak-kanak yang kalau tidak. R. sebagai tapak penubuhan bangunan sekolah. and R. Guru besar pertamanya James Cox 1816-1821. Sekolah Menengah Kebangsaan Penang Free memiliki 1077 pelajar lelaki dan 77 pelajar perempuan. Diasaskan pada tahun 1816. 867 dikumpulkan antara 1816 hingga 1824. tetapi kini merupakan Muzium Negeri Pulau Pinang. Pada 2009. menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 1154 orang. dan kelakuan baik. S. Carnegy Esq. bayaran bulanan $200. MacInness Esq.(East India Company).. Malaysia. Hutchings.500. 1816". Pulau Prince of Wales. pihak Gabenor. Brown Esq. Sekolah Menengah Kebangsaan Penang Free atau nama ringkasnya SMK Penang Free. J." — daripada "Rancangan Asal Penubuhan Free School. bagi pihak Syarikat India Timur . Sekolah Penang Free merupakan sekolah Inggeris yang pertama didirikan di Tanah Melayu dan juga di Asia Tenggara. Caunter Esq. baik dalam pembelajaran berguna mahupun sebarang kerja kasar. akan dibesarkan secara duduk-duduk sahaja dan mengakibatkan tabiat buruk tanpa cara mendapatkan sebarang ajaran. . R. ia adalah sekolah bahasa Inggeris yang pertama dan tertua di wilayah Asia Tenggara. J. Satu badan jawatankuasa ditubuhkan dan dianggotai oleh yang berikut: Rev. memberikan sumbangan $1. merupakan sebuah Sekolah menengah kebangsaan yang terletak di Jalan Masjid Negeri. D. Pada tahun 1928. Sebagai tambahan . Ia mempunyai seramai 124 orang guru. paderi penempatan di situ. Coombs.. Pulau Pinang. . dengan tapak asalnya di Jalan Farquhar mulamulanya menempatkan Sekolah Hutchings. M. dan sekeping tanah dikenali sebagai Church Square. Capt.18. Dalam satu kutipan yang di adakan sejumlah $10. J.. Ibbetson Esq.2009 Penang Free School ialah sebuah sekolah menengah yang terletak di Georgetown. sekolah ini berpindah ke lokasi kini di Jalan Masjid Negeri (lebih dikenali sebagai Greenlane). dan untuk menanam tabiat-tabiat awal terhadap kerajinan. Penang Free School Penubuhan Penang Free School bermula daripada cadangan untuk pembinaan sekolah di Prince of Wales Island oleh Reverend Sparke Hutchings.

iaitu Encik Chan Wing.19. Pada 1980. Jalan Istana yang sebelumnya pertabalan Yang di-Pertuan Agong diadakan di Dewan Tunku Abdul Rahman. dengan dapur bagi 100 orang. Sultan Selangor sehingga tahun 1957. Jalan Istana ini iaitu bangunan putih yang mempunyai dua kubah emas beberapa minggu sebelum kemerdekaan diisytiharkan. Jalan Ampang. Istana Negara.4 juta pada 1957 dan mengubahsuai pada harga RM328. dua Balai Kemasukan dan satu Dewan Santapan. Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin ibni Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah menjadi pemerintah terakhir yang bersemayam di Istana Negara. Balai Menghadap.000 untuk menjadikannya istana yang sesuai untuk dijadikan kediaman Raja bagi sebuah negara merdeka yang baru.K. Istana Negara. empat Bilik Tetamu. Tuanku Abdul Rahman Tuanku Muhammad merupakan pemerintah yang pertama bersemayam di Istana Negara. Yang di-Pertuan Agong yang pertama.000 dan dahulunya adalah rumah kediaman seorang jutawan dari China. bangunan ini telah digunakan sebagai Mes Pegawai Tentera Jepun. Ini adalah kali pertama Singgahsana diletakkan di Istana Negara. Bangunan yang indah itu kemudiannya dibeli oleh kerajaan persekutuan dengan harga RM1. Jalan Duta yang kini siap dibina menjadi tempat bersemayam rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong. Jalan Istana dahulunya adalah tempat bersemayam Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong sebelum Istana Negara. bangunan ini telah dibeli oleh Kerajaan Negeri Selangor dan selepas diubahsuai ianya dijadikan sebagai Istana Duli Yang Maha Mulia Sultan Sir Hishamuddin Alam Shah. ISTANA NEGARA. Dinsdale sementara pengubahsuaian dilakukan oleh kontraktor tempatan yang mengambil masa empat bulan dan tidak mempengaruhi struktur utama bangunan. Manakala Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XIII. Jalan Istana telah mengalami pengubahsuaian yang besar bagi tempat bersemayam rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong dengan penambahan Balairong Seri Utama iaitu tempat Singgahsana diletakkan. suatu kawasan seluas 28 ekar atau 11.34 hektar di tepi bukit Petaling di Kuala Lumpur ini pada asalnya adalah merupakan sebuah banglo yang telah dibina pada tahun 1928 dengan harga RM150. Singgahsana baru ini telah . Pengubahsuaian itu menambahkan bilangan bilik daripada 13 kepada 20. Selepas Jepun menyerah kalah. Jalan Istana ini. Pada zaman pemerintahan Jepun dari tahun 1942-1945. Jalan Istana kemudiannya direka semula oleh arkitek Jabatan Kerja Raya E. Istana ini terletak di Jalan Istana bertentangan dengan Jalan Syed Putra. JALAN ISTANA Istana Negara.

Ketahanan tekanan ialah 250 ton dan setiap tiang 117 kaki panjang serta 25 ton berat. Pada masa itu. Sebuah tapak yang sesuai telah diperolehi di dalam kawasan Taman Coronation yang termasuk dalam hakmilik Majlis Perbandaran dan pada asalnya merupakan tanah perkuburan Cina yang terletak di atas bukit. 21. Tiang lampu limpah diperbuat daripada konkrit berbentuk corong. Perdana Menteri yang pertama. bagi Persekutuan Tanah Melayu.000 ton tanah dan meletakkan 10. Kos pembinaannya adalah RM2. Batu asas Stadium Merdeka ini telah diletakkan pada 15 Februari 1957 dan telah dibuka dengan rasminya pada 30 Ogos 1957 oleh Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. Manakala kerja-kerja pembinaan Stadium Merdeka ini telah dilaksanakan oleh Jabatan Kejuruteraan Majlis Perbandaran dan diselenggarakan oleh Jabatan Kerja Raya. Pembinaan Stadium Merdeka melibatkan pengalihan 200. Pembinaan Stadium Merdeka telah bermula pada bulan September 1956 dan siap sepenuhnya pada bulan Ogos 1957.000 ton konkrit serta diperkuat dengan 700 ton besi. Istiadat Pengurniaan Darjah-Darjah dan Bintang-Bintang Kebesaran serta Majlis-majlis Keagamaan. Stadium Merdeka ini telah ditadbir oleh sebuah lembaga yang dinamakan Lembaga Kawalan Stadium Merdeka yang dipengerusikan oleh Allahyarham Yang Amat Berbahagia Tun Abdul Razak bin Hussein.dibina di bawah pengelolaan arkitek Jabatan Kerja Raya Kapt David Wee yang berasaskan alat kebesaran diraja. Ia digunakan pertama kalinya ketika pertabalan Sultan Pahang. Perdana Menteri Malaysia yang ke dua pada masa itu. Selain Istiadat Pertabalan.3 juta yang dibiayai sebahagiannya melalui kutipan derma dari orang ramai. Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musa‟in Billah Sultan Abu Bakar Ri‟atuddin Al-Mu‟adzam Shah sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-7 pada 1980. Stadium Merdeka Stadium Merdeka merupakan hasil daripada cetusan idea Al-Marhum Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj sejak tahun 1951. Stadium Merdeka ini merupakan stadium yang terbesar di Asia Tenggara. Balairong Seri juga digunakan bagi Santapan Rasmi. Carcosa Seri Negara . 20. Istiadat Keputeraan. semasa beliau masih lagi menjadi Pegawai Kerajaan dan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia di zaman Pemerintahan British.

adalah untuk melindungi Gabernor Negeri-negeri Selat serta tetamu-tetamu Persekutuan Tanah Melayu yang mustahak. Sir Frank juga siap membina bangunan "King House" di tepi bukit sebelah. selepas Ratu Elizabeth II mendiami di Carcosa semasa "Mesyuarat Ketua-ketua Kerajaan Komanwel" (CHOGM). Oleh sebab beliau berasa bahawa bandar itu memerlukan sebidang kawasan awam. kemungkinan sepatah kata pinjaman Itali yang bermaksud "tempat yang amat disayangi". Carcosa dipulang kepada Kerajaan Malaysia pada 1987. Pada Ogos 1945. Tujuan pembinaan King's House. Pada masa yang sama. Beliau pindah masuk pada 1904 dan menggelarkannya "Carcosa". Carcosa menjadi Dewan Mes Pegawai Kanan Tentera Jepun. Tentera British menggunakan tempat itu untuk Pegawai-pegawai Kanannya sehingga Ketua Setiausaha dilantik. pentadbiran kedua-duarumah agam digabung untuk membentukkan apa yang kini digelarkan "Carcosa Seri Negara". Victoria Institution . Sir Frank dilantik sebagai Residen-Jeneral pertama Negerinegeri Melayu Persekutuan.Carcosa Seri Negara yang terletaknya di sebelah Taman Tasik Perdana di Kuala Lumpur. Pada 1989. Akan tetapi Sir Frank mencintai tapak ini sejak 1888 sewaktu melawat kawasan hutan di pinggir barat. Sungai itu menjadi tasik dan hutannya menjadi apa yang kini dikenali sebagai Taman Tasik Perdana. Carcosa menjadi kediaman rasmi Pesuruhjaya Tinggi British. telah mencadangkan penggabungan keempat-empat negeri menjadi sebuah persekutuan. di bina oleh Sir Frank Swettenham pada tahun 1896 dan merupakan kediaman rasminya. Seterusnya. Sir Frank mengempang sungai di tapak hutan. Penasihat British bagi Sultan Perak. Dengan kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu pada 1957. Kuala Lumpur pada masa itu merupakan sebuah kampung sederhana yang pada khususnya didiami oleh pelombong timah Cina. Sir Frank. Dari 1904 sehingga serangan Jepun pada 1941. Semasa Perang Dunia II. 22. Carcosa merupakan kediaman rasmi wakil-wakil tertinggi British kepada negeri-negeri Melayu. sedangkan King's House (kini digelar "Seri Negara") merupakan rumah tetamu rasmi bagi tetamu Malaysia yang terpenting. Cadangannya diterima oleh sultan-sultan berkenaan dan Pejabat Luar Negeri British. kini digelarkan "Seri Negara" (bermaksud "negara indah").

Dato' Zulhasnan Rafique. sekolah inilah majlis penyerahan rasmi tentera Jepun kepada pihak British pada tahun 1945.Victoria Institution pada mula dibina di High Street. ia menjadi sekolah menengah pertama di Tanah Melayu. Persatuan Alumni Victoria Institution dikenali sebagai Victoria Institution Old Boy's Association (VIOBA) telah ditubuhkan pada tahun 1922. . Bangunan ini direkabentuk oleh firma arkitek terkenal. Yap Kwan Seng dan ahli perniagaan Thanboonsamy Pillay bagi memenuhi keperluan mewujudkan sekolah Inggeris bagi melahirkan kakitangan yang cekap berbahasa Inggeris untuk mengisi jawatan dalam Kerajaan Tempatan. mantan pemain bola sepak negara.B. Pesuruhjaya Tinggi British. Dato' Seri Hj. Datuk Dr. Selain itu. ahli ekonomi dan mantan menteri. Pada 2 Mac 1929. Kapitan Cina Kuala Lumpur. Mani jegathesan. Pada tahun 1925 satu tapak baru untuk membina sekolah yang lebih besar bagi Victoria Institution telah dikenalpasti oleh kerajaan iaitu di Bukit Petaling. Datuk Seri Rafidah Aziz.M.B. Beliau juga menubuhkan pasukan pancaragam iaitu Pipe and Bugle Band yang bergabung dengan pasukan kadet. Jalan Hang Tuah (dahulunya Jalan Shaw). Swan and Maclaren. Nama Victoria Institution mengambil sempena nama Ratu Victoria England bagi memperingati Perayaan Jubli Emas Ratu Victoria. Y. Bangunan sekolah dengan pelan induk berbentuk 'E' direkabentuk dengan gaya seni bina Art Deco dengan tarikan utamanya adalah menara jam yang mendominasi landskap Bukit Petaling ketika itu. Kuala Lumpur.M. Alahyarham Mokhtar Dahari. Bennet Eyre Shaw. Sultan Selangor. Victoria Institution di Bukit Petaling dirasmikan oleh Sir Hugh Clifford. Dalam arena sejarah tanah air. Justeru. Menteri Wilayah Persekutuan. penuntut Victoria Institution telah berpindah dari High Street ke Bukit Petaling pada 26 Mac 1929. DY. Kumpulan peninjau Pertama Kuala Lumpur dan pasukan pancaragam yang melonjakkan nama sekolah sebagai sekolah yang berprestij dan mengharumkan nama negara setelah menjadi johan pertandingan pancaragam sekolah-sekolah dunia. Sultan Sir Ala'eddin Suleiman Shah telah meletakkan batu asas sekolah Victoria Institution yang baru ini pada 21 September 1927. 71. Victoria Institution terletak di No. kini jalan Hang Tuah dan dibuka secara rasmi pada 30 Kulai 1894. Kuala Lumpur tersohor dengan pasukan kadet yang ditubuhkan pada tahun 1901 oleh guru besarnya yang pertama En.B. Datuk Dr. Menteri Pembangunan Wanita. Y. Kini Sekolah Menengah Kebangsaan Victoria mempunyai Pasukan Infranti Kadet. Sekolah ini diasaskan oleh Residen british. saudagar bijuh timah Loke Yew. Keluarga dan Masyarakat Malaysia dan Y. Kebanyakkan alumni sekolah ni menjadi tokoh terkenal negara seperti Tan Sri Ananda Krisnan. Ng Yen Yen.

Istana ini digunakan sebagai tempat bersemayam baginda sultan bersama permaisuri baginda Hajjah Safiah. Jugra Dari jauh sudah nampak perbezaannya. Hj.Mohd Shafie b. . Bangunan dengan 40 buah bilik ini juga dikenali dengan nama Istana Alaeddin. Kebudayaan. Apdal. Hampir keseluruhan struktur bangunan ini diperbuat daripada batu bata dan motar kapur manakala tangga dan pintu diperbuat daripada kayu chengal. 23. Sultan ke tujuh yang memerintah Negeri Selangor Darul Ehsan telah ditabalkan pada 1926. Terdapat pinnacles/spike berhias yang terletak di bahagian menara seperti hiasan di bangunan Sultan Abdul Samad di Kuala Lumpur. Istana Bandar merupakan sebuah kompleks istana yang tersergam indah di Bandar yang merupakan bekas pusat pemerintahan awal kerajaan negeri Selangor. Struktur bumbungnya juga berbeza-beza ketinggiannya kerana dikatakan untuk menggambarkan struktur hierarki pentadbiran dalam istana. Bangunan Istana ini turut dibina bersama-sama dengan tukang-tukang Cina mahir yang menerapkan unsur-unsur seni ukiran dan ragam hias pengaruh Cina. ada binaan kecil di tengah bumbung dipanggil astaka yang dihiasi tunjuk langit dan papan cantik di birai bumbung melengkapi ciri pembinaan istana Melayu. Ukiran tebuk dan kerawang bersilang adalah antara penyeri memperlihatkan ketelitian dan kesenian tukang-tukang mahir terdahulu untuk pengudaraan yang baik. Istana Bandar. Bangunan ini kemudiannya dijadikan Pusat Kraftangan Daerah dan Maahad Tahfiz selama beberapa tahun. Selain itu. dibina pada 1899 semasa pemerintahan Almarhum Sir Alaeddin Sulaiman Shah (Sultan Selangor ke 5). Genting bumbungnya jenis genting India profail „V‟ yang disusun berlapis. Baginda bersemayam di istana ini lebih kurang 35 tahun sehinggalah baginda mangkat pada 1938. Istana Bandar telah ditinggalkan berikutan pusat pentadbiran berpindah ke Kuala Lumpur. tinggi dan besar. Selain itu binaan bangunan Istana ini juga mempunyai lanskap yang menarik serta kolam-kolam yang terletak di bahagian hadapan istana. Menteri Perpaduan. Keseluruhan lantai tingkat atas adalah kayu manakala tingkat bawahnya pula adalah lantai konkrit. Di Istana ini juga Sultan Salahuddin Abdul Abdul Aziz Shah Ibni Almarhum Sultan Hishamuddin Alam Shah. jelas menunjukkan ini bukan rumah agam biasa tetapi sebuah istana. Kesenian dan Warisan Malaysia. Selepas kemerdekaan.

bilik makan serta bilik mandi guna sama. merawat. Sebatang jalan (Jalan Quayside) dan beberapa buah gudang dibina di kawasan ini. manakala pengurus dan kakitangan bank warga asing tinggal di tingkat atas. Pada tahun 1920an. satu blok tambahan (annex) telah dibina sudut kiri di bahagian belakang bangunan utama yang bersambung dengan bilik makan tingkat atas.24. pembinaan bangunan ini terletak di atas kubu atau runtuhan Bastion Hendrik Federick. bangunan ini telah dibeli oleh Jabatan Warisan Negara untuk dijadikan sebagai Pejabat Jabatan Warisan Negara Wilayah Selatan dan Galeri Kota Melaka. Terdapat dua buah pintu utama yang terletak pada sisi kiri dan kanan bangunan. di mana unjuran temboknya melintasi ke bangunan ini. Pada tahun 2007. . Dua buah tangga kayu tambahan telah dibina pada bahagian dalam bank bagi menghubungkan tingkat bawah dengan tingkat atas. Kedudukan bukaan tersebut terletak pada bahagian serambi (balcony) dan menghadap pemandangan muara Sungai Melaka yang sibuk dengan kapal-kapal pedagang yang berlabuh di situ pada masa itu. keperluan bank semakin bertambah maka ruang apartment tingkat atas telah dipecahkan dan ditempatkan dengan pejabat tambahan dan pejabat peguam bank. Bangunan ini direka bentuk atas pelan yang berbentuk segi empat tepat simetri. Bangunan ini direkabentuk dengan gaya klasikal sama seperti lain-lain bangunan HSBC yang sezaman. Di awal pembinaan bangunan ini. Kota Melaka yang dibina oleh Portugis pada kurun ke-16. Selepas tahun 1970an. Ia dilengkapi dengan beberapa buah bilik besar dengan dapur. Bahagian tersebut merupakan ruang istirehat (living hall) dan ruang makan bagi penghuni apartment. Hasil kajian ekskavasi oleh Jabatan Warisan Negara. Tingkat bawah adalah pejabat operasi bank. Keempat-empat muka bangunan pula dibina dengan tingkap yang luas bagi memperoleh sistem pencahayaan dan pengudaraan semulajadi yang baik kerana keluasan bangunan tersebut agak luas. ianya terletak di pinggir muara Sungai Melaka tetapi muara ini telah ditambak. Kerja konservasi bangunan ini merangkumi kerja membaiki. Pengubahsuaian tersebut telah mengakibatkan kepada pengubahsuaian bukaan pada bahagian tersebut dimana bukaan tersebut telah dipasang dengan daun tingkap yang sama seperti yang terdapat pada tingkap fasad hadapan. Ini dapat dilihat dari kesan ekskavasi arkeologi yang dilaksanakan di bahagian utara bangunan. Fasad belakang bangunan ini telah dibina bukaan dengan ukuran yang sama dengan tingkap pada fasad hadapan. Situasi ini berlanjutan sehinggalah 40 tahun berikutnya. mengganti elemen dan struktur yang rosak dengan bahan yang sama seperti asal sama ada dari segi jenis bahan. saiz. . Ia dibina sekitar tahun 1912. Berbeza dengan tingkap pada bahagian atas yang lebih luas dan dihiasi dengan ram kayu (timber lourves) untuk mewujudkan suasana yang aman di bilik kediaman. Bangunan Lama Hongkong and Shanghai Bank (HSBC) Bangunan lama HSBC (Hong Kong and Shanghai Bank Corporation) yang terletak di Jalan Kota ini adalah sebuah bangunan zaman British yang dibina khas sebagai sebuah bank. Aras kedudukan tingkap tingkat bawah berada pada kedudukan yang lebih tinggi dari aras jalan dan dipasangkan dengan jeriji besi bagi tujuan keselamatan.

Manakala koleksi-koleksi dan artifak yang tidak dikeluarkan telah ditutupi dengan kotak sepanjang tempoh tersebut. Kerja-kerja lain pula ialah membaiki tiang penyokong banguan yang rosak di Blok A dan B. permukaan cat mengelupas . Bangunan muzium ini dibina secara berperingkat. pintu pagar. Kesan daripada percambahan pembinaan bangunan Muzium Perak yang berperingkat-peringkat telah menjadikan rupa bentuk bangunan berbentuk „L‟. Tandas baru pula telah dibina bertentangan dengan Blok C. Bangunan ini telah dibina atas usaha Residen Perak ketika itu. Di samping itu terdapat juga kerja-kerja membuka semula struktur baru dan binaan baru untuk mengembalikan bangunan kepada asal. Penggunaan penghawa dingin secara centralise untuk Blok A dan Blok B. entablature dan motif kepala tiang. Antara kerosakan yang dikesan pada bangunan ini adalah kelembapan pada dinding. seperti bilik kebal dan tangga. Ciri-ciri seni bina fasad muzium ini juga meminjam elemen-elemen seni bina zaman Greek klasik dan Roman seperti pediment. sistem pendawaian elektrik yang sudah usang dan sistem perparitan yang tidak teratur. kipas dan lampu-lampu. manakala Blok B dan Blok C yang menghadap Jalan Muzium. Sir Hugh Low. Bumbung asal bangunan muzium telah ditukar kepada metal corrugated sheet untuk mengelakkan kebocoran dalam jangka masa yang panjang. bentuk .MuziumPerak. kerosakan bumbung. Bangunan Blok A telah dibina pada tahun 1883 dan hanya mula digunakan pada tahun 1886. lantai papan. kerosakan lepaan. penggaraman pada plaster dinding. Membaik pulih makmal yang terletak di belakang bangunan Blok A. kerosakan struktur kayu. Kerja-kerja utama pemuliharaan bangunan muzium ini ialah mengikis dan mengecat keseluruhan struktur dinding dan merobohkan tandas lama bagi mengekalkan rupa bentuk asal bangunan. Kabinet-kabinet yang terletak di dalam Blok B dan C dibaik pulih secara in-situ kerana kesukaran untuk membuka dan memasangnya kembali. Kerja-kerja akhir adalah pengindahan lanskap di sekeliling bangunan muzium . Selain kerja-kerja konservasi terdapat juga binaan dan pemasangan baru seperti membina pondok pengawal. Keseimbangan pada setiap bahagian menegak dan melintang amat dititikberatkan. Keutamaan difokuskan pada tampak hadapan bangunan yang mempunyai porch. manakala Blok C menggunakan penghawa dingin jenis split unit. 25. teknik pembuatan dan teknik pemasangan. Kesemua artifak dan koleksi telah dikeluarkan semasa kerja-kerja pemuliharaan dilaksanakan dan disimpan di kabin sementara yang telah disediakan. pemasangan alat penghawa dingin. Sebanyak tiga fasa telah dilaksanakan supaya pelawat-pelawat tetap dapat berkunjung ke muzium walaupun kerja-kerja pemuliharaan sedang dilaksanakan Projek yang bermula pada bulan Disember 2007 ini mengambil tempoh masa 14 bulan untuk disiapkan. pagar. Kerja-kerja pemuliharaan ke atas bangunan muzium ini telah dilaksanakan secara berperingkatperingkat. Membuka panel-panel tingkap yang ditutup sebelum ini untuk menghalang kemasukan cahaya ke dalam bangunan.Taiping Muzium Perak merupakan institusi permuziuman yang tertua di negara ini.warna. Terdapat tiga blok iaitu Blok A (blok utama) yang berhadapan dengan Jalan Taming Sari. Seni bina bangunannya menerima pengaruh neo-classical berbentuk elemen-elemen simetri sebagaimana lazimnya bangunan-bangunan di Eropah.

Oleh itu. Jalan Station berhampiran dengan pusat bandar Taiping.Y. Rumah Rehat Kerajaan yang telah dibina pada tahun 1894 dan juga sekolah Inggeris yang pertma di .26. Manakala Sistem Alang dan Tiang ini diaplikasi untuk menyokong bahagian verandah dan juga anjung terutamanya di tingkat satu. Tiang bangunan ini bersaiz 1'6" digunakan untuk menyokong struktur yang terdiri dari rasuk di atasnya. Sewaktu Perang Dunia Kedua.M. Pada bangunan muzium ini sistem struktur ini diaplikasi pada bahagian utama bangunan. bangunan ini telah dijadikan kediaman pegawai-pegawai Jepun. Secara amnya. Lembaga Muzium Negeri Pahang telah mengambil alih bangunan ini pada 17 Mac 1976 untuk dijadikan Muzium Negeri Pahang dan dibuka dengan rasminya pada 21 Oktober 1976 oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Haji Ahmad Shah dengan diberi nama “Muzium Sultan Abu Bakar”. Antara faktor menarik pembinaan bangunan ini adalah kedudukannya yang bersebelahan dengan Pejabat Pos yang dibina pada tahun 1884. bangunan ini dibaik pulih dan dijadikan istana bersemayam Al-Marhum Sultan Abu Bakar. Bangunan tersebut terletak berdekatan dengan landasan keretapi pertama di Semenanjung Malaysia yang telah menyambungkan Bandar Taiping dan Pelabuhan Weld sejauh 8 batu. Bangunan Sanitary Board Bangunan Sanitary Board ini terletak di Lot 105. Baginda menjadikannya sebagai Istana Rasmi Negeri dan diberi gelaran nama “Istana Kota Beram” menggantikan Istana Sri Terentang. Pada tahun 1959-1965. Istana Kota Beram telah mengalami perubahan pada tahun 1954 dengan pembinaan bangunan sambungan untuk kegunaan sebagai "Balairong". 27. Dalam tahun 1948. Istana baru dibina berhampiran kawasan Istana Terentang untuk persemayaman D. Ketebalan dinding adalah di antara 12" hingga 14" dan ia terbina daripada ikatan batu bata yang dilepa. struktur binaan Bangunan Muzium Sultan Abu Bakar ini mengambungkan dua sistem binaan iaitu Sistem Dinding Tanggung Beban dan Sistem Tiang dan Alang.M Sultan Pahang. Bangunan Muzium Sultan Abu Bakar Bangunan bersejarah ini telah dibina pada tahun 1929 sebagai kediaman Residen Britsh bagi menggantikan bangunan kayu asal yang dibina pada tahun 1888. Perak Darul Ridzuan dibina pada 1892. Sistem Dinding Tanggungan Beban merupakan sistem binaan dinding yang lazimnya digunakan pada binaan bangunan sebelum teknologi konkrit bercerucuk diperkenalkan.

Bonda beliau ialah Yang Mulia Tengku Wook binti Tengku Chik Dungun. Jika dilihat daripada susur galur keturunan ini. Oleh itu. Beliau mendiami rumah ini sehingga ke akhir hayat. Terdapat ruang yang terbuka pada asalnya telah ditutup dengan tingkap atau pun dinding baru. Pada asalnya. rumah ini beserta Masjid Putih terletakdiKampung Dalam yang merupakan sebahagian kawasan Istana Maziah. zaman pemerintahan Sultan Sulaiman Badrul Shah (1920-1942). beliau mempunyai talian persaudaraan dengan Kesultanan Siak Sri Indrapura. Lembaga Kebersihan (Sanitary Board) merupakan badan kerajaan yang diwujudkan ketika pemerintahan British. separuh papan di tingkat bawahnya manakala di tingkat atas dibina sepenuhnya dengan papan. rumah ini telah menjadi harta pusaka dan diletak bawah jagaan Yang mulia Tengku Sri Wangsa Raja (Tengku Hitam) kerana Yang Mulia Tengku Dalam tidak mempunyai zuriat . Selain itu terdapat pintu.Yang Mulia Tengku Dalam atau Tengku Teh binti Tengku Chik Muda adalah kerabat DiRaja dari Dungun. Bandar Kuala Terengganu ini telah dibina pada 1920an. Keunikan bangunan ini menyebabkan pihak Majlis Perbandaran Taiping memohon kepakaran Jabatan Warisan Negara untuk menjalankan kerja-kerja konservasi bagi menyelamatkan bangunan ini dari musnah di telan arus peredaran masa. Ruang bangunan ini telah banyak diubah suai terutama apabila ianya disewakan kepada syarikat swasta untuk perniagaan perabot.Pemilik asal kediaman atau istana ini adalah Yang Mulia Tengku Dalam. 28. bangunan ini juga pernah digunakan sebagai bangunan pejabat Majlis Perbandaran Taiping (MPT) yang kini digunakan sebagai dewan pameran dan perniagaan perabot syarikat swasta.Bangunan dua tingkat ini dibina separuh konkrit. Selain itu. tingkap dan dinding asal bangunan ini telah dibuka atau dirobohkan dan tidak dapat dikesan sisa peninggalannya. Selepas kemangkatan beliau. bangunan ini lebih menonjolkan ciri-ciri kolonial Inggeris di samping gabungan dengan seni bina tempatan. manakala nenda beliau ialah Yang Mulia Tengku Neng binti Tengku Wook Ismail Siak dan Yang Di-Pertuan Muda Tengku Abdullah. Bangunan PSMCT Rumah Limas dua tingkat yang tersergam indah di Jalan Tok Lam. Senibina bangunan ini bercirikan Anglo-Indian (abad ke 19). Mengikut sejarah awal tujuan pembinaan bangunan ini adalah untuk menempatkan Lembaga Kesihatan Taiping. Suami beliau pula adalah Yang Mulia Tengku Sri Bijaya Raja (Tengku Chik Ahmad bin Abdul Rahman). Pada 1950. bangunan ini telah menempatkan Pejabat Kesihatan Taiping dan Pejabat Majlis Daerah (Majlis Perbandaran Taiping).Tanah Melayu iaitu King Edward VII yang dibina pada 1883. Ia telah lama dikenali oleh masyarakat setempat sebagai „Rumah Tiang Kembar‟ kerana tiang anjungnya dibina sederet sebanyak lima pasang secara berkembar. Ruang tambahan juga banyak dibina terutama di sekeliling bahagian bawah bangunan.

Masjid Lama Mulong .untuk mewarisi rumah tersebut. 29. Pada 21 Januari 1986. kerajaan negeri telah menyerahkan bangunan ini kepada Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Terengganu (PSMCT) untuk tujuan kegiatan persatuan. Setelah Yang Mulia Tengku Hitam mangkat. rumah ini diwarisi oleh putera beliau yang merupakan Bendahari Negeri Terengganu. Rumah ini pernah menjadi Pejabat Hal Ehwal Agama Kuala Terengganu pada tahun 1937 hingga tahun 1938 dan menjadi Pejabat Majlis Perbandaran Kuala Terengganu pada tahun 1946 hingga tahun 1979.

Balairong Seri itu kemudiannya dipasang semula secara gotong-royong dengan penambahan ruang mihrab dan anjung masuk. Kerja-kerja konservasi telah dimulakan pada penghujung tahun 2008 dan telah siap pada awal tahun 2009. Beberapa penambahan baru dilaksanakan dari semasa ke semasa sehinggalah mengubah rupa bentuknya yang sebenar. motif serta menukar bata asbestos bumbung kepada genting jenis singgora Thailand.Binaan masjid lama ini pada asalnya bukan dibina khusus sebagai sebuah masjid tetapi merupakan binaan sebuah Balairong Seri yang digunakan untuk aktiviti penghadapan raja yang dimiliki oleh Raja Dewa. Proses awal adalah mengikis dan mengecat semula pada tiang. panel janda berhias. dan juga dari segi sejarahnya yang merupakan sebahagian istana DiRaja Kelantan. Antara kerja-kerja lain bagi bangunan ini adalah membina . Sebanyak tiga batang tiang penyokong yang using ditukar baru dan enam lagi tiang penyokong ditambah bagi mengukuhkan struktur bangunan. Bangunan ini juga diangkat dan diletakkan di atas pelapik tiang konkrit untuk menjaga keutuhan tiang-tiang kayu penyokong bangunan ini daripada rosak. jejala. Semasa kerja-kerja mengikis cat lama di bahagian atas panel janda berhias atau dinding asal balairong seri. Bangunan ini juga dianjakkan ke hadapan sejauh enam meter dan ke kanan sebanyak tiga meter dengan menggunakan kaedah chain-lock berikutan tapaknya terkeluar daripada lot tanah wakaf. Ukiran bunga ini dikekalkan agar sejarah balairong seri tidak hilang. papan pemeleh bumbung serta perabung konkrit berbentuk „ekor itik‟ diperincikan lagi dengan reka bentuk baru berdasarkan ciri seni bina DiRaja Kelantan. pemuliharaan secara keseluruhan dilaksanakan bagi mengembalikan rupa bentuk asalnya. Namun hasil daripada lawatan yang dilakukan oleh Dato‟ Pesuruhjaya Warisan pada tahun 2007 dan setelah melihat betapa indahnya seni pertukangan Melayu yang boleh dipaparkan kepada masyarakat hari ini. Memandangkan banyak perubahan dan binaan baru yang kurang sesuai dilakukan secara berperingkat ke atas bangunan ini. ianya telah dibeli oleh penduduk Kampung Kedai Mulong dengan harga RM 1000 dan dipindahkan ke Kampung Kedai Mulong untuk digunakan sebagai surau hingga ke hari ini. Beberapa kerja baru juga dilaksanakan iaitu anjung hadapan. Struktur lantai dan bumbungnya telah dipotong dua untuk memudahkan kerja pemindahan ke Kampung Kedai Mulong. telah mengambil inisiatif untuk melaksanakan kerja konservasi terhadap bangunan ini. Kedudukan asal bangunan ini adalah di kawasan perkampungan raja di Kota Bharu yang terletak berhampiran dengan Istana Jahar dan Istana Balai Besar. Kaki-kaki tiang masjid diangkat dan dilapik dengan batang besi paip untuk menggerakkannya dengan penuh berhati-hati. dinding dalam dan luar. Jabatan Warisan Negara. Namun pada tahun 1958. Raja Dewa merupakan gelaran kepada Tuan Zainal Abidin yang merupakan salah seorang putera kepada Sultan Muhammad III dan saudara kandung Sultan Muhammmad IV. pekerja-pekerja terjumpa lukisan mural berkerawang emas berbentuk bunga.

bangunan ini telah diambil alih oleh Kementerian Pelajaran untuk digunakan sebagai salah satu tempat keperluannya. Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Utama Dr. ketinggian nilai seni serta acuan corak budaya kehidupan. Bumbungnya juga terdapat ciri-ciri Minangkabau di mana ia mempunyai rekabentuk yang unik kerana ia menyerupai tanduk kerbau. membaikpulih serta menggantikan dinding dan lantai yang rosak. Rais Yatim pada 5 Julai 2009. Pada tahun 1994. Kemuncak legasi masjid ini ia telah dirasmikan oleh Menteri Penerangan. Apa yang dapat disimpulkan adalah warisan seni bina sesuatu kaum atau bangsa merupakan intipati kemajuan teknologi. walau bagaimanapun bentuk bangunan ini tidak berubah. Kerja-kerja pembaikkan merangkumi bumbung dan strukturnya. bumbungnya telah ditukarkan kepada zink. Bangunan ini terbiar kosong dan semakin uzur. akad nikah. Bangunan ini pada asalnya berbentuk terbuka seolah-olah sebuah balai yang mempunyai ruang lanai kecil selepas menaiki tangga sebelum memasuki ke dalam bangunan.tempat wuduk di bahagian sisi kanan dan tandas di bahagian sisi kiri masjid. Merasakan bangunan ini sewajarnya dipelihara. Balai Adat Kampung Putera Jelebu Bangunan Balai Adat biasanya dibina untuk mesyuarat keluarga dan juga untuk aktiviti-aktiviti upacara di dalam sesebuah petempatan. Pada asalnya bumbung yang digunakan adalah berasal dari atap rembia tetapi setelah diubahsuai. Bangunan ini telah dibaikpulih pada 23 Oktober 2008 dan telah siap dibaiki sepenuhnya tanggal 22 Januari 2009. 30. Kini selepas lapan bulan menjalani proses baik pulih Masjid Lama Kedai Mulong muncul dengan wajah silamnya yang indah dan dibuka untuk diimarahkan semula oleh pengunjungnya. Dengan adanya Balai ini berupaya mengimarahkan masyarakat orang asli dengan kegiatan kehidupan mereka. beliau telah memohon kepada Kementerian Pelajaran agar hak milik bangunan ini diserahkan kembali kepada penduduk Kg. Putra dan memohon agar bangunan ini dibaikpulih. bersanding dan sebagainya. kerja-kerja memagar kawasan dan mengindah lanskap sehaingga tampak berbeza daripada keadaan sebelumnya. Atas usaha Tok Batin Awang Lijon yang merasakan bangunan ini sangat bersejarah dan berharga.Bangunan ini telah dirasmikan oleh bekas Perdana Menteri Malaysia yang pertama iaitu Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj pada tahun 1966. Pembangunan dan ketamadunan sesebuah negara harus berpaksi kepada warisan silam bagi menjamin kesinambungan kelestarian kehidupan agar nilai budaya dan keseimbangan alam persekitaran dapat diwariskan dari generasi ke generasi. Balai Adat Kampung Putera Jelebu ini. Lantainya disokong oleh tiang di bawahnya. .Sehingga tahun 1994. Bahagian Konservasi Jabatan Warisan Negara telah pun menyenaraikan bangunan ini untuk menjalani kerja-kerja baikpulih agar tidak terus mangalami kerosakan yang serius.Bangunan ini telah mengalami kerja-kerja ubahsuai pada tahun 1993 oleh Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA). membaiki motif hiasan dan sebagainya. dibina pada tahun 1965 atas keperluan penduduk kampung sebagai dewan untuk aktiviti Masyarakat Kaum Asli seperti upacara bertunang. Bangunan ini akan digunapakai semula oleh Masyarakat Orang Asli untuk aktiviti kemasyarakatan mereka.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->