Bangunan Bangunan bersejarah di Malaysia 1.

Bangunan Sultan Abdul Samad

Bangunan Sultan Abdul Samad adalah merupakan mercu tanda yang sangat sinonim bagi bandaraya Kuala Lumpur hatta negara Malaysia. Kehadiran, keunikan dan identiti seni bina yang terdapat pada bangunan tersebut mendapat pujian dan sanjungan dari segenap lapisan penduduk Malaysia mahupun luar negara. Bangunan ini telah berjaya menjadi ikon kepada Kuala Lumpur dan beberapa perayaan penting seperti Sambutan Tahun Baru, Sambutan Hari Merdeka dan acara-acara yang membabitkan promosi pelancongan negara. Bangunan ini telah direka oleh arkitek berbangsa British, A. C. Norman dan A. B. Hubbock yang pada waktu itu bekerja di Jabatan Kerja Raya di Kuala Lumpur pada tahun 1894. Batu asas pembinaan telah diletakkan oleh Gabenor Negeri-Negeri Selat iaitu Sir Charles Mitchell pada 6 Oktober 1894. Bangunan ini siap dan dirasmikan pada tahun 1897 oleh Residen British, Sir Frank Swettenham. Nama Bangunan Sultan Abdul Samad diambil sempena nama Sultan Negeri Selangor pada masa itu. Bangunan Sultan Abdul Samad terletak di lokasi strategik bandaraya Kuala Lumpur iaitu berhadapan dengan Padang Kelab Selangor dan persimpangan jalanjalan penting seperti Jalan Tun Perak, Jalan Raja Laut dan Jalan Tuanku Abdul Rahman.

2.Kota A Famosa

Pengenalan
Kota A Famosa (bermaksud "Yang Termashur" dalam bahasa Portugis) telah dibina oleh Portugis sebaik sahaja berjaya menawan Melaka pada tahun 1511. A Famosa terletak di Bandar Hilir, Melaka bersebelahan replika Istana Kesultanan Melaka dan Gereja St. Paul. Ia merupakan seni bina Eropah tertua yang masih tinggal di Asia. Sejarah Kota A'Famosa merupakan pintu gerbang kubu di Melaka. Pintu gerbang ini merupakan peninggalan portugis dan sebuah kubu yang begitu mantap pada suatu masa dahulu. Kubu ini dahulu mempunyai tembok yang panjang dan empat menara utama. Salah satu daripadanya ialah menara utama empat tingkat, manakala yang lain merupakan bilik simpanan senjata, kediaman kapten dan juga kuarters pegawai. Kubu ini bertukar tangan pada tahun 1641 apabila orang Belanda berjaya mengusir Portugis dari Melaka. Mereka telah mengubah suai pintu gerbang tersebut pada tahun 1670 yang mana “ANNO 1670― boleh dilihat pada pintu gerbang itu. Kubu ini mengalami kerosakan struktur yang teruk semasa pencerobohan Belanda. Apabila ia bertukar tangan kepada pihak British, mereka amat berwaspada mengenai pengekalannya dan mengarahkan kubu itu dimusnahkan. Ia hampir musnah keseluruhannya apabila Sir Stamford Raffles yang melawat Melaka dan campur tangan untuk menyelamatkan pintu gerbang daripada dimusnahkan kerana minat beliau terhadap sejarah.

3.Tugu Negara

11 November. siap sedia. Dibina pada tahun 1966. Jalur Gemilang. Amerika Syarikat. Felix de Weldon yang bertanggung jawab bagi Tugu Peringatan Perang USMC (USMC War Memorial) di Virginia. getir. Tugu tersebut menggambarkan sekumpulan tentera mengibar bendera negara. Kompleks Tugu Negara yang ada kini di kawasan Taman Tasik dibuka pada 8 Februari 1966. tugu tersebut berdiri setinggi 15 meter. Setiap patung gangsa tersebut melambangkan pimpinan. Kuala Kangsar . keberanian.Tugu Peringatan Negara atau juga dikenali sebagai Tugu Negara Malaysia disiapkan 8 Februari 1966 sebagai penghormatan kepada lebih 11 ribu perajurit yang gugur dalam Perang Dunia I (1914-1918). Ia terletak di ibu negara. Perang Dunia II (1935-1942) dan semasa Darurat (19481960). diperbuat daripada gangsa dan direka oleh pengukir Austria. 4. bersebelahan Masjid Negara. Ia memasukkan Taman Peringatan sebagai lambang penghormatan negara kepada perwira yang mengorbankan jiwa mereka bagi menjaga keamanan negara Malaysia.Istana Kenangan. Perang Dunia II (1939-1945) dan Darurat (1948-1960). Tiang asal dialih ke Kompleks Tugu Negara kini dan padanya tercatat tarikh tragedi kemanusiaan: Perang Dunia I (1914-1918). Ia didirikan oleh Pentadbir British bagi memperingati peperangan dan perwira yang terkorban. Sejarah Tugu Negara terawal merupakan tiang konkrit yang terletak di Jalan Tugu berhampiran bulatan di hadapan Stesyen Kereta api Kuala Lumpur. Kini hanya asasnya tanah seluas 10 meter persegi yang tinggal. kekuatan. dan pengorbanan. Kuala Lumpur berhampiran dengan bangunan Parlimen. satu perbarisan hormat akan diadakan di Tugu Negara. persatuan. Pada setiap tahun.

Istana yang berdinding kelarai berbumbung perabut lima dan perabut pisang sesikat ini telah dirancang pembinaannya selepas banjir besar melanda Perak pada tahun 1926. apabila Istana Iskandariah siap dibina. iaitu istana rasmi Sultan Perak di Changkat Negara akan dirobohkan untuk dibina istana yang baru (Istana Iskandariah sekarang). Istana Lembah atau Istana Tepas diduduki pula oleh keluarga Diraja Perak. setelah dipelihara. Pada 16 November 1986. Istana ini telah siap sepenuhnya pada tahun 1931. Tukang yang membuat istana ialah Haji Suffian dan anak-anaknya yang berasal dari Seberang Perai. Sultan Iskandar Shah iaitu Sultan Perak ke 30 (1918-1938) telah berpindah bersemayam di istana tersebut kerana Istana Negera. bekas Perdana Menteri Malaysia. . Istana ini terletak berhampiran dengan Istana Iskandariah.Istana ini pada keseluruhannya diperbuat daripada kayu dan dikenali juga dengan nama Istana Lembah atau kadangkala disebut juga Istana Tepas.Sultan Iskandar Shah telah berpindah ke istana tersebut. Nama Istana Kenangan hanya bermula pada tahun 1960 an. iaitu selepas istana tersebut diperbaiki semula dengan usaha Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Abdul Rahman Putra Al-Haj. Dalam tahun 1933. Istana Kenangan dengan rasminya dijadikan Muzium Di Raja Perak hingga ke hari ini.

Kemudiannya beliau kembali ke rumah beliau untuk berkahwin dengan orang Skotland tercinta. ia menjadi pemilik Perumahan Kinta Kellas dan Kinta Kellas Tin Dredging Company. Sejarah Bangunan Istana Kellie atau Rumah Kellas telah dibina pada tahun 1910 oleh seorang peladang getah terkemuka British bernama William Kellie Smith. Dengan keuntungan besar yang dibuat dari perniagaan bersama ("bisnes venture") dengan Alma Baker. Sewaktu dengan itu. sempena rumahnya di Scotland. Negeri Perak. Smith memulai perancangan untuk cadangan istana besar yang dirancangkan untuk digelar sebagai Rumah Kellas (Kellas House). Bangunan tiga tingkat dibina mengikut reka bentuk sebuah istana Moghul di bandar Agra. Agnes. William Smith terlalu mengharapkan seorang anak lelaki sebagai waris untuk mengambil alih kerajaan itu di Kepulauan Melayu. yang telah memenangi konsesi dari pemerintah negara untuk meneroka 360 hektar hutan di Perak. dan isterinya dibawa ke Malaysia pada tahun 1903. Tukangtukang binaan bangunan tersebut dibawa khas dari Madras. Bagi merayakan kelahiran Anthony. Smith tiba sebelum Tanah Melayu membangun. tapi gagal. ketika berusia 20 tahun. akhirnya Agnes telah melahirkan seorang anak lelaki bernama Anthony. . Pada tahun 1890. pada tahun 1915.5. Kelahiran anaknya adalah peringkat awal bagi keuntungan yang lebih besar untuk William Smith. Agnes berusaha untuk hamil. William Smith telah memutuskan untuk memperluaskan rumahnya. India. Di Tanah Melayu.Istana Kellie. Smith mula menanam pohon getah dan menceburi dalam industri perlombongan timah. Batu Gajah Istana Kellie atau Kellie's Castle (kadang-kadang digelar Kesilapan Kellie (Folly Kellie) ialah sebuah istana kota yang terletak di tepi jalan Simpang Pulai ke Batu Gajah. William Kellie Smith adalah dari sebuah kampung di Scotland yang dikenali sebagai Kellas. Setelah bertahun-tahun selepas itu. pasangan ini diberkati dengan anak perempuan mereka yang bernama Helen. Selama bertahun-tahun selepas itu. Tahun berikutnya. beliau bertemu dengan seorang pemilik tanah bernama Alma Baker.

ia mengalami kerosakan setelah dikosongkan oleh Polis sewaktu projek pembinaan bangunan baru Dewan Undangan Negeri Sawarak bersebelahan kubu ini. Rajah kedua Sarawak iaitu Ranee Margaret. memandangkan bangunan ini mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Tempat ini dikelilingi oleh Kampung Melayu. Dengan kedudukan yang strategik di atas bukit mengadap lencongan Sungai Sarawak. Kubu ini dijadikan pengkalan Renjer Sarawak ada tahun 1932.100 Dolar Spanish. kubu ini pernah dijadikan sebagai pusat Renjer Sarawak.Menara Condong Teluk Intan . Jabatan Warisan Negara telah membuat kerja pembaikan pada tahun 2006. Portugal pada 11 Disember 1926. pada tahun 1971 kubu ini telah disenaraikan sebagai Bangunan Bersejarah Sarawak di bawah Antiquities Ordinance (Ordinan Warisan Bandaraya Sarawak. 7. Kubu ini juga pernah dijadikan sebagai pengkalan bagi tentera Jepun pada tahun 1941.Kubu Margherita Kubu Margherita di bina pada 1878 dan siap pada tahun 1879 dengan jumlah kos 8. Kubu ini dinamakan 'Fort Margherita' bersempena nama isteri Charles Brook. Bangunan yang kekal dalam keadaan 'sedang dibina' telah menjadi tarikan pengunjung ke Batu Gajah kerana keunikannya. Konservasi kubu ini merupakan salah satu projek utama Jabatan Warisan Negara pada tahun 2011-2012 di bawah Program Rancangan Malaysia ke-10. 1993). Terletak di atas tebing Sungai Sarawak mengadap Pekan Kuching berhampiran kediaman Brooks.Bangunan ini tidak sempat disiapkan setelah Kellie Smith meninggal dunia di Pelabuhan Lisbon.. Pada asalnya iaitu sebelum tahun 1934 hanya terdapat bilik tahanan tetapi telah ditambah menjadi kubu. Pada tahun 1932. kubu ini berperanan sebagai tempat pertahanan utama Rajah Brooke yang menghadapi tentangan berterusan dari penduduk pribumi. Walau bagaimanapun. 6. Pejabat Kampetai Jepun sewaktu Perang Dunia ke-2 dan terakhir sebagai Muzium Polis.

Pada masa ini menara ini tidak lagi berfungsi sebagai tangki simpanan air namun jam tersebut masih lagi berfungsi dan akan berbunyi setiap 15 minit. Kawasan sekitar menara telah diturap dengan bata dan dijadikan sebagai plaza untuk pelbagai aktiviti di samada aktiviti rasmi atau tidak rasmi.Muzium Negara Muzium Negara. sebuah bangunan indah bercirikan senibina Melayu tradisional berdiri megah di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur sebagai gedung khazanah sejarah negara. 8. tampil lebih menarik dan interaktif dalam membawa pengunjung menerokai sejarah Malaysia bermula dari era prasejarah hingga ke Malaysia kini. Leong Choon Cheong yang telah membina menara tersebut. Kini Muzium Negara yang baru selesai dinaiktaraf pada tahun 2008.Salah satu dari tarikan utama pelancong ke Teluk Intan ialah Menara Condong Teluk Intan. Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan. Objektif . Muzium Negara diketuai seorang Pengarah dan diletakkan di bawah pentadbiran Jabatan Muzium Malaysia. Leong Choon Cheong dan berfungsi sebagai tangki simpanan air untuk bekalan penduduk sekitar disamping berfungsi sebagai jam. Menara ini telah dibina oleh arkitek cina En. Jalan di tengah-tengah Bandar Teluk Intan telah dinamakan sebagai Jalan Ah Cheong sempena memperingati sumbangan En.

Masjid Ubudiah dirasmikan pembukaannya oleh Sultan Jalil Karamatullah Shah pada tahun 1917. Menjalankan aktiviti permuziuman seperti menyelidik. Sejarah Dari segi latar belakang sejarahnya Masjid Ubudiah yang terletak berhampiran dengan Istana Iskandariah ini. Negeri Sembilan. Semasa beristirahat dalam rawatan di Port Dickson. Menjadikannya sebagai salah satu produk pelancongan negara. dan. Perak yang dianggap salah satu masjid terindah di Malaysia dan merupakan simbol kebanggaan dan kepercayaan untuk kaum Muslim di Perak. baginda telah menitah Kolonel Huxley dari Jabatan Kerja Raya.Objektif Muzium Negara adalah seperti berikut:     Menjalankan penyelidikan terhadap bahan dan artifak yang mempunyai kepentingan kepada sejarah negara. Ia diasaskan oleh Sultan Idris untuk membayar nazar kerana baginda telah pulih dari penyakitnya. Mempamerkan dan memanfaatkan bahan artifak warisan sejarah negara bagi tujuan pendidikan masyarakat ke arah pembinaan jati diri dan pembangunan bangsa. Walau bagaimanapun pembinaannya telah tergendala apabila batu-batu marmar yang dibeli dari Negara Itali telah pecah dipijak oleh dua ekor gajah kepunyaan baginda dan Raja (Sir) Chulan Ibni Sultan Abdullah. . Kubah emas dan menara masjid adalah bukti dari keindahan senibina Islam. untuk mereka bentuk sebuah masjid yang hendak didirikan. Mengikut cerita dengan tidak semena-mena seekor gajah baginda bernama Kulub Chandan dan gembalanya bernama Kulup Sa'id telah berjuang dengan seekor gajah kepunyaan Raja Chulan bernama Kulub Gangga dan gembalanya bernama Uda Debok. Sultan Idris Murshidul'adzam Shah I (1887-1916) telah bernazar untuk membina sebuah masjid di Bukit Chandan sekiranya kesihatan baginda pulih. 9. Perak Masjid Ubudiah ialah sebuah masjid di Bukit Chandan. mengumpul. Kuala Kangsar. merekod dan menerbitkan segala khazanah warisan sejarah negara. Sultan Perak ke-28. Pembangunan Masjid Ubudiah bermula dari zaman Sultan Idris Murshidul Adzam Shah I.Masjid Ubudiah. Kuala Lumpur. adalah merupakan masjid nazar. Setelah berangkat balik ke Kuala Kangsar.

pada tahun 1917.Pada hari Jumaat. iaitu As- . telah meletakkan batu asas masjid tersebut.Muzium Taiping Muzium Perak merupakan institusi muzium tertua di negara ini yang diasaskan oleh Sir Hugh Low pada tahun 1883 yang menempatkan pelbagai koleksi spesimen zoologi. GUNUNG SEMANGGOL Gunung Semanggol. pengumpulan. herbarium dan alat budaya masyarakat Melayu. Pembinaan bangunan muzium dilakukan secara berperingkat di mana fasa pertama dibina pada 1883 dan selesai pembinaannya pada 1886. Sebut sahaja nama Gunung Semanggol kita tentu tidak akan lupa pada sekolah agama yang terkemuka suatu masa dahulu iaitu Ma'ahad Al-Ehya Asshariff. begitulah juga hubungan sekolah ini dengan seorang tokoh pejuang Islam. Fasa seterusnya bermula pada 1889 dengan pembinaan serambi hadapan dan belakang. bahagian belakang bangunan asal telah disambung untuk Balai Pameran dan pembinaan ini siap sepenuhnya pada 1903. kapal terbang dan lanca. Muzium ini yang ditadbir oleh Jabatan Muzium dan Antikuiti mempunyai tarikan utama iaitu koleksi orang asli yang lengkapdan terbaik. terdapat juga peralatanperalatan peninggalan British seperti sauh kapal. MA'AHAD AL-EHYA ASSHARIFF. Selain itu. Hizbul Muslimin yang digeruni oleh Inggeris ketika itu. Di Gunung Semanggol ini jugalah tempat bertunasnya sebuah gerakan Islam. 11. Pada 1900. tugu peringatan.). Keunikan bangunan muzium yang berunsurkan senibina Moorish ini merupakan pusat penyelidikan. Seperti Gunung Semanggol yang tidak dapat dipisahkan dengan Ma'ahad Al-Ehya Asshariff. namanya tidak asing lagi bagi mereka yang menatapi sejarah pendidikan Islam tanah air. Sultan Idris Shah I. dan pemeliharaan warisan harta kebudayaan masyarakat tempatan serta sejarah alam semulajadi. Sir Hugh Low dan kurator pertama Muzium Perak ialah Leonard Wray Jr. Pembinaan bangunan muzium ini diusahakan oleh Residen Perak. 10. Masjid ini telah siap dibina dan dibuka dengan rasminya oleh Sultan Abdul Jalil Karamatullah Shah (1916-1918. Sultan yang ke-29. 26 September 1913.

Kota Cornwallis. Pemimpin-pemimpin masyarakat seperti Tuan Guru Haji Abdullah Ibrahim. Di atas kesedaran tentang masalah ini di samping usaha-usaha menyebarkan ilmu secara lebih teratur dalam menyebarkan risalah Islam. Manaf dan lain-lain turut berkorban harta serta masa untuk menjayakan madrasah ini. Di bawah pimpinan Ustaz Abu Bakar al-Baqir.4 meter persegi. Madrasah ini telah maju setapak demi setapak. Kota yang diperlengkapi dengan senjata-senjata dan meriam ini dinamakan sebagai Kota Cornwallis mengambil sempena nama Charles Earl Cornwallis II.Sheikh Abu Bakar Al-Baqir yang menjadi tunggak masyarakat dan perkembangan pelajaran Islam di Gunung Semanggol. Salah satu kesan peninggalan Inggeris itu ialah Kota Cornwallis yang dibina pada tahun 1786 oleh Francis Light dengan menggunakan buruh orang-orang buangan dari India. Burhanuddin Al-Helmi dan lain-lain lagi. Di bawah mudir pertamanya. Pada masa ini Ma'ahad Al-Ehya Asshariff tetap meneruskan cita-cita perjuangannya ke arah melahirkan insan yang berilmu dan bertaqwa di samping berusaha menyebarkan risalah Islam kepada generasi muda agar mereka lebih memahami tuntutan fikrah Islamiah dan menghayati tasawwur Islam sebagai `Ad-Din' yang syumul seperti mana perjuangan yang telah didokong oleh bekas tokoh-tokoh pengajar Ma'ahad ini seperti Allahyarham Ustaz Abu Bakar al-Baqir. . Oleh itu sejak dahulu lagi pulau ini menjadi rebutan kuasa-kuasa penjajah. Rentetan Sejarah perkembangan pelajaran agama di sini bermula sejak tahun 1918 lagi dengan adanya pondok Ar-Rahmaniah pimpinan Tuan Haji Abd. Tuan Haji Abd. Pada awal pembinaanya kota ini dibina daripada kayu dan batang-batang nibung berukuran 46. Madrasah Al-Ehya Asshariff telah berkembang pesat dengan pelajar-pelajarnya semakin bertambah berbanding dengan hanya 144 orang pada waktu pembukaannya dalam tahun 1934 dahulu. 12. Pulau Pinang Pulau Pinang atau dikenali juga sebagai Pulau Mutiara merupakan sebuah pulau yang sesuai sebagai pusat perniagaan dan persinggahan kapal-kapal perdagangan dari timur dan barat. sebuah kuasa barat yang mula-mula menduduki pulau ini telah mengeksploitasi kedudukan pulau yang strategik di pintu masuk Selat Melaka ini bagi kepentingannya. Kesankesan pendudukan Inggeris itu masih lagi dapat dilihat sehingga kini. seorang bangsawan Inggeris yang menjadi Gabenor Jeneral Inggeris di India pada ketika itu. Di atas tumpahan keringat masyarakat. maka masyarakat Gunung Semanggol telah berpadu tenaga mewujudkan sebuah sekolah agama. pondok Ar-Rahmaniah telah dibubarkan oleh Tuan Guru Haji Abd. Inggeris. Rahman yang turut sama memerah tenaga membangunkan Madrasah Al-Ehya Asshariff pimpinan menantunya Ustaz Abu Bakar al-Baqir itu. Rahman Mahmud. Keperluan terhadap tempat belajar semakin dirasakan apabila pelajar-pelajar lepasan sekolah rendah tidak mempunyai tempat untuk meneruskan pelajaran. Kota Cornwallis ini dibina oleh Francis Light setelah empat hari mendarat dan menduduki Pulau Pinang. Dr. terbangunlah sebuah sekolah pada 1 Muharram 1353 bersamaan 15 April 1934 yang diberi nama Madrasah Al-Ehya Asshariff. iaitu Ustaz Abu Bakar. Dengan terdirinya Madrasah ini juga.

Ini kerana Tanjung Malim terletak di tengah-tengah. Tanjung Malim telah dipersetujui dengan rasminya sebagai tapak Maktab Perguruan yang baru ini. O. Kota ini sentiasa mendapat ancaman dari kuasa-kuasa lain dan terdedah kepada serangan musuh kerana kedudukan Pulau Pinang dan Kota Cornwallis ini yang berhampiran dengan laut. Tetapi tiga tahun kemudian pembaikannya dihenti berikutan sungutan mengatakan usaha ini tidak mendatangkan kebaikan. Seluas 63 ekar tanah telah dibeli untuk tujuan ini dan pelaksanaan membinanya dijalankan tahun 1919. Setelah beberapa percubaan untuk memperbaiki kota ini tergendala. 13. sungai dan pekan serta kesuburan tanah di kawasan tersebut. Setelah siap pembinaannya tahun 1922. Hanya pada tahun 1808. para pembesar negeri. dan pegawai-pegawai tinggi kerajaan. Dussek. Maktab yang baru ini kemudiannya dibuka dengan rasminya oleh Sir George Maxwell. Kini dengan penjagaan yang sempurna Kota Cornwallis bukan sahaja terkenal sebagai kota yang bersejarah tetapi juga ianya menjadi daya tarikan pada pelancong-pelancong dari dalam dan luar negera yang melawat Pulau Mutiara ini. pihak pentadbiran Pulau Pinang telah menjadikannya sebagai pusat kegiatan seni dan kebudayaan. kota ini telah diperbaharui dengan menggantikan batang-batang nibung tersebut dengan binaan batu. Kota ini kemudiannya telah ditinggalkan terbiar begitu sahaja sehinggalah pada tahun 1815 apabila pihak Pulau Pinang Town Council mengeluarkan arahan supaya ia diperbaiki semula.Sehingga tahun 1791.T. Ketua Setiausaha Negeri-negeri Melayu Bersekutu pada 29 November 1922. sedangkan ketika Sultan Abdullah menyerahkan Pulau Pinang kepada Inggeris itu. Ancaman juga turut diterima daripada penduduk Pulau Pinang sendiri yang telah mengecam pihak Inggeris sejak dari awal pembinaan kota ini lagi kerana bimbang akan turut mengheret mereka dalam kancah peperangan. berdekatan jalan keretapi. Sehubungan dengan itu pada 20 Oktober 1917. Pengetua Maktab. Cadangan itu diterima kerajaan dan Persidangan Residen-residen pada tahun 1917 pula telah meluluskan penubuhan sebuah Maktab Perguruan Pusat dan tempat yang dicadangkan ialah Tanjung Malim. Turut hadir dalam majlis perasmian itu ialah Sultan Iskandar Shah. maktab ini mula beroperasi pada 23 November 1922 dengan 3 orang guru dari Eropah. Maktab ini . salah satu syarat persetujuannya Inggeris dikehendaki menolong Kedah menentang ancaman Siam. 7 orang guru Melayu dan seorang guru anyaman dari Filipina. Tambahan pula Inggeris telah mengabaikan janjinya untuk menolong Kedah menentang Siam. Pada hari ini kota peninggalan Inggeris ini diwartakan di bawah Akta Benda Purba sebagai bahan sejarah oleh pihak Muzium Negara.Maktab Perguruan Sultan Idris Maktab Perguruan Sultan Idris (MPSI) atau dikenali juga sebagai `Suluh Budiman' dilahirkan hasil daripada cadangan Sir Richard Winstedt yang menjadi Penolong Pengarah Pelajaran Sekolah-sekolah Melayu pada waktu itu. tidak banyak perubahan yang dilakukan ke atas Kota Cornwallis ini.

maka pihak-pihak tertentu telah mendesak pemerintah supaya menaikkan taraf maktab ini. setelah sistem perhubungan keretapi bersambung dengan negeri-negeri lain. Nama yang digunakan pada masa itu ialah Perak State Railway.Stesen Keretapi Ipoh Sejarah keretapi Tanah Melayu bermula pada tahun 1885 iaitu landasan pertama dibina dari Taiping ke Port Weld (nama baharunya Kuala Sepetang). Di atas ihsan Sultan Abdul Aziz Almustasim Billah Shah ibni Almarhum Raja Muda Musa. Keunggulan IPSI dalam memainkan peranan dan kepentingannya telah mendorong kerajaan untuk menaikkan tarafnya ke peringkat yang lebih tinggi sebagai Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) pada 1 Mei 1997. Oleh itu pada 21 Februari 1987 Encik Anwar Ibrahim. bertukang dan seumpamanya. Sejarah. Pada tahun 1901. bertani. 14. Dengan penaikan taraf tersebut. ia .kemudiannya dinamakan Maktab Perguruan Sultan Idris. mengambil sempena nama Almarhum Sultan Idris iaitu Sultan Perak yang amat mengambil berat tentang pelajaran anak-anak Melayu pada masa pemerintahannya. pelajar-pelajar di MPSI juga diajar tentang anyaman. Pada masa Perang Dunia Kedua. Ianya lebih tinggi tarafnya daripada Maktab-maktab Perguruan yang lain dan diberi kuasa mengendalikan Kursus Sijil Lanjutan Perguruan dan Diploma Lepas Sijil. Sesuai dengan tarafnya sebagai sebuah maktab yang terulung itu. Menteri Pelajaran telah mengisytiharkan Maktab Perguruan Sultan Idris ini dinaikkan tarafnya menjadi sebuah institusi pendidikan yang dikenali sebagai Institut Pendidikan Sultan Idris (IPSI). Selain mata pelajaran biasa seperti Ilmu Alam. MPSI telah ditutup kerana bangunan itu dijadikan Hospital Tentera oleh Inggeris dan para pelajar berpindah ke Kuala Kangsar. ianya telah dapat memantapkan lagi fungsi institusi ini sebagai gedung ilmu yang mampu melahirkan generasi pendidik berkaliber di masa hadapan. Ilmu Hisab dan lain-lain. Walau bagaimanapun ketika perang merebak ke Tanah Melayu para pelajar diarahkan pulang ke kampung masing-masing. para pelajar MPSI ditempatkan di tiga buah istana di Kuala Kangsar iaitu Istana Hulu. Istana Kuning dan Istana Hilir.

E. Keretapi Tanah Melayu telah diperbadankan dan dikenali sebagai Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) hingga ke hari ini.200 kaki persegi dan bahagian atas stesen keretapi kini telah dijadikan hotel bagi pengunjung yang datang melawat Ipoh. Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK-1905) . Sebelum diambil alih oleh Pengurus Besar dari kalangan warganegara Malaysia yang pertama. tetapi kini telah berubah menjadi salah satu pengangkutan yang penting kepada pembangunan ekonomi negara. Bangunan dan tamannya yang cantik telah menjadi salah satu tempat menarik kepada pengunjungnya.dinamakan sebagai Federated Malay State Railway. dan pada tahun 1946 namanya ditukar kepada Keretapi Tanah Melayu. Dari segi bangunan pula. Objektif asal pengangkutan keretapi adalah untuk membawa hasil getah. Sekali lagi pada tarikh 1 Ogos 1992. Pengurus Besar pertama keretapi ialah C. Stesen Keretapi Ipoh dibina pada tahun 1917 oleh Syarikat Hindia Timur British serta bangunannya dibina bercirikan Islam dan reka bentuknya berbentuk Moorish sehingga ada yang menggelarnya sebagai Taj Mahal Ipoh. Panggilan berkenaan mula menjadi bualan masarakat sekitar apabila melihat reka bentuk bangunan stesen keretapi berkenaan yang menghampiri reka bentuk seakan-akan Taj Mahal di India walaupun tidak sepenuhnya. 15. Spooner C.M. Keluasan bangunan stesen keretapi Ipoh adalah 71. iaitu dari tahun 1901 hingga 1909 dan selepas itulah pada tahun 1962 sehingga 1967 telah dipegang oleh Tan Sri Dato' Haji Ahmad Perang iaitu warganegara Malaysia pertama menjadi Pengurus Besar Keretapi Tanah Melayu.G. bijih timah dan lain-lain barang ke pelabuhan oleh penjajah Inggeris. memang ada sejarah tersendiri dengan reka bentuknya yang unik sejak pembinaan awal stesen keretapi berkenaan.

Bangunan Pejabat Pos ini direka oleh arkitek British A. Moto sekolah. Kedudukan bangunan ini adalah di tengah-tengah pusat Bandar lama Ipoh yang merupakan kawasan pentadbiran kerajaan yang utama pada zaman Inggeris. Bangunan ini mempunyai seni bina yang unik kerana bercirikan seni bina Roman dan Renaissance. 16. Sultan Perak. Bangunan dua tingkat ini juga dikelilingi arked terbuka atau verandah di . yang terdiri daripada kerabat Diraja dan juga pegawai kerajaan bagaimanapun syarat kemasukan dilonggarkan ekoran kebangkitan nasionalisme. Masjid Negeri. Ibu Pejabat Polis Trafik.Sekolah yang dibina pada 1905 ini suatu ketika dulu adalah tempat untuk mendidik dan melatih golongan elit Melayu. Bahagian hadapan kekal sebagai Dewan Bandaran Ipoh manakala bahagian belakangnya pula dijadikan Pejabat Pos.B Hubback. Menara Jam British. Antara kerabat Diraja dan pembesar negara yang pernah menuntut di MCKK ialah Sultan Pahang. Dewan Bandaran. Fiat Sapientia Virtus adalah dalam Bahasa Latin. mula dibina pada 1913 dan siap pada 1916. Bangunan ini terletak berhadapan dengan Stesen Keretapi dan telah didirikan sama waktu dengan Mahkamah Tinggi (di sebelah kanan). Ia begitu strategik kerana ia berada di jejak rangkaian warisan (Heritage Trail) bangunan bersejarah Bandaraya Ipoh di mana terletaknya bangunan Stesen Keretapi Ipoh. yang bermaksud Kebijaksanaan Mutu Manusia. Sultan Ahmad Shah. Kesemua bangunan-bangunan kolonial ini menampilkan gaya seni bina Eropah yang menarik. Tuanku Ja'afar dan bekas Perdana Menteri. bangunan Mahkamah Tinggi Ipoh dan bangunan-bangunan bank komersial. Sultan Azlan Shah dan Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan. Tun Abdul Razak Hussein. Bangunan Pejabat Pos Lama Ipoh Bangunan Pejabat Pos Lama Ipoh yang terletak di Jalan Dato‟ Sagor sebenarnya merupakan sebahagian bangunan Dewan Bandaran Ipoh (Town Hall) yang kemudiannya dibahagikan kepada dua bahagian.

Upacara perasmiannya dilakukan pada hari Jumaat. Selain itu. 17. Sehubungan itu. Masjid Zahir merupakan mercutanda yang terkenal di Alor Setar. Mula dibina pada 22 Rabiulawal 1330H (11 Mac 1912) atas usaha YTM Tunku Mahmud Ibni Almarhum Sultan Tajuddin Mukarram Shah.tingkat atas dan bawah. Ia dihiasi dengan lima kubah utama sebagai lambang lima Rukun Islam. Arked ini dihias dengan tiang dan gerbang separuh bulatan menonjolkan ciri-ciri Greek dan Roman. saluran turun air hujan telah patah. Masjid Zahir Masjid Zahir atau juga dikenali sebagai Masjid Zahrah merupakan Masjid Negeri Kedah. 6 Zulhijjah 1333H (15 Oktober 1915) oleh DYMM Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah. yang melambangkan limat rukun Islam. Reka bentuk masjid ini diilhamkan dari Masjid Azizi di Bandar Langkat. ia telah mengalami kebocoran dan kerosakan pada atap genting. Ia juga dikenali sebagai Masjid Raja kerana ia merupakan masjid Diraja dan terletak di perkarangan Istana Pelamin. . Sejak dari tahun tersebut bangunan ini telah ditinggal kosong tanpa penyelenggaraan. Perkhidmatan pos di bangunan telah tamat operasi pada tahun 1983 dan bangunan ini telah diambil alih oleh Pusat Pelancongan Negeri Perak sehingga tahun 1995. tapak masjid ini pada asalnya adalah tanah pusara wira-wira Kedah yang gugur semasa mempertahankan Kedah dari serangan Siam (1821).satu kubah utama dan lima kubah lebih kecil. Tunku Mahmud telah membaca khutbah Jumaat sementara baginda Sultan Abdul Hamid Shah mengimamkan solat Jumaat. terdapat juga tingkap-tingkap separuh bulat (Arch-headed window) berpanel kaca dibina pada sekeliling bangunan. dan pokok telah tumbuh meliar di dalam bangunan menambahkan lagi kerosakan bangunan ini. Bangunan bersejarah ini terletak di tengah-tengah bandar raya Alor Setar. dengan ciri kubah hitam . Sumatera Utara. papan lantai mereput. Dinding verandah (balcony balustrade) di tingkat atas dibina dengan corak victorian yang ringkas.

Pulau Pinang. pihak Gabenor. M. 1816". Brown Esq. Petikan daripada piagam asal: "Bahawa tujuan pertama Institusi ialah untuk memberikan pendidikan kepada kanak-kanak yang kalau tidak. 867 dikumpulkan antara 1816 hingga 1824. sebagai tapak penubuhan bangunan sekolah. Ia mempunyai seramai 124 orang guru. Sekolah Penang Free merupakan sekolah Inggeris yang pertama didirikan di Tanah Melayu dan juga di Asia Tenggara.18. Hutchings. Caunter Esq. J. baik dalam pembelajaran berguna mahupun sebarang kerja kasar. ia adalah sekolah bahasa Inggeris yang pertama dan tertua di wilayah Asia Tenggara.. . akan dibesarkan secara duduk-duduk sahaja dan mengakibatkan tabiat buruk tanpa cara mendapatkan sebarang ajaran. bayaran bulanan $200.500. R. dengan tapak asalnya di Jalan Farquhar mulamulanya menempatkan Sekolah Hutchings. menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 1154 orang. Coombs. dan sekeping tanah dikenali sebagai Church Square. Satu badan jawatankuasa ditubuhkan dan dianggotai oleh yang berikut: Rev. Capt. merupakan sebuah Sekolah menengah kebangsaan yang terletak di Jalan Masjid Negeri. . J. paderi penempatan di situ.. dan kelakuan baik. Sebagai tambahan . Pada tahun 1928. Guru besar pertamanya James Cox 1816-1821. Dalam satu kutipan yang di adakan sejumlah $10. Ibbetson Esq. memberikan sumbangan $1. sekolah ini berpindah ke lokasi kini di Jalan Masjid Negeri (lebih dikenali sebagai Greenlane). tetapi kini merupakan Muzium Negeri Pulau Pinang.2009 Penang Free School ialah sebuah sekolah menengah yang terletak di Georgetown. disiplin. S. Pada 2009. Pulau Prince of Wales. Sekolah Menengah Kebangsaan Penang Free memiliki 1077 pelajar lelaki dan 77 pelajar perempuan. bagi pihak Syarikat India Timur . and R. Penang Free School Penubuhan Penang Free School bermula daripada cadangan untuk pembinaan sekolah di Prince of Wales Island oleh Reverend Sparke Hutchings. Diasaskan pada tahun 1816. Carnegy Esq.. J.(East India Company). R. Malaysia." — daripada "Rancangan Asal Penubuhan Free School. Sekolah Menengah Kebangsaan Penang Free atau nama ringkasnya SMK Penang Free. dan untuk menanam tabiat-tabiat awal terhadap kerajinan. D. MacInness Esq.

ISTANA NEGARA. empat Bilik Tetamu.000 dan dahulunya adalah rumah kediaman seorang jutawan dari China. Yang di-Pertuan Agong yang pertama. Jalan Istana dahulunya adalah tempat bersemayam Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong sebelum Istana Negara. Jalan Istana ini. Dinsdale sementara pengubahsuaian dilakukan oleh kontraktor tempatan yang mengambil masa empat bulan dan tidak mempengaruhi struktur utama bangunan. bangunan ini telah digunakan sebagai Mes Pegawai Tentera Jepun. Jalan Istana yang sebelumnya pertabalan Yang di-Pertuan Agong diadakan di Dewan Tunku Abdul Rahman.34 hektar di tepi bukit Petaling di Kuala Lumpur ini pada asalnya adalah merupakan sebuah banglo yang telah dibina pada tahun 1928 dengan harga RM150. Jalan Duta yang kini siap dibina menjadi tempat bersemayam rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong. Balai Menghadap. Istana Negara. Istana ini terletak di Jalan Istana bertentangan dengan Jalan Syed Putra. Jalan Istana ini iaitu bangunan putih yang mempunyai dua kubah emas beberapa minggu sebelum kemerdekaan diisytiharkan. Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin ibni Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah menjadi pemerintah terakhir yang bersemayam di Istana Negara.K. Pengubahsuaian itu menambahkan bilangan bilik daripada 13 kepada 20. dengan dapur bagi 100 orang. iaitu Encik Chan Wing. Jalan Ampang. Tuanku Abdul Rahman Tuanku Muhammad merupakan pemerintah yang pertama bersemayam di Istana Negara. suatu kawasan seluas 28 ekar atau 11.4 juta pada 1957 dan mengubahsuai pada harga RM328. Istana Negara. Ini adalah kali pertama Singgahsana diletakkan di Istana Negara. Selepas Jepun menyerah kalah. Jalan Istana telah mengalami pengubahsuaian yang besar bagi tempat bersemayam rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong dengan penambahan Balairong Seri Utama iaitu tempat Singgahsana diletakkan. Pada zaman pemerintahan Jepun dari tahun 1942-1945. bangunan ini telah dibeli oleh Kerajaan Negeri Selangor dan selepas diubahsuai ianya dijadikan sebagai Istana Duli Yang Maha Mulia Sultan Sir Hishamuddin Alam Shah.000 untuk menjadikannya istana yang sesuai untuk dijadikan kediaman Raja bagi sebuah negara merdeka yang baru.19. Pada 1980. dua Balai Kemasukan dan satu Dewan Santapan. Manakala Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XIII. Bangunan yang indah itu kemudiannya dibeli oleh kerajaan persekutuan dengan harga RM1. Jalan Istana kemudiannya direka semula oleh arkitek Jabatan Kerja Raya E. Singgahsana baru ini telah . Sultan Selangor sehingga tahun 1957. JALAN ISTANA Istana Negara.

Pembinaan Stadium Merdeka telah bermula pada bulan September 1956 dan siap sepenuhnya pada bulan Ogos 1957. Sebuah tapak yang sesuai telah diperolehi di dalam kawasan Taman Coronation yang termasuk dalam hakmilik Majlis Perbandaran dan pada asalnya merupakan tanah perkuburan Cina yang terletak di atas bukit. Istiadat Keputeraan. Tiang lampu limpah diperbuat daripada konkrit berbentuk corong. Carcosa Seri Negara . Perdana Menteri Malaysia yang ke dua pada masa itu. Batu asas Stadium Merdeka ini telah diletakkan pada 15 Februari 1957 dan telah dibuka dengan rasminya pada 30 Ogos 1957 oleh Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. Stadium Merdeka ini merupakan stadium yang terbesar di Asia Tenggara. Kos pembinaannya adalah RM2. Istiadat Pengurniaan Darjah-Darjah dan Bintang-Bintang Kebesaran serta Majlis-majlis Keagamaan. semasa beliau masih lagi menjadi Pegawai Kerajaan dan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia di zaman Pemerintahan British. bagi Persekutuan Tanah Melayu. Ia digunakan pertama kalinya ketika pertabalan Sultan Pahang. Stadium Merdeka Stadium Merdeka merupakan hasil daripada cetusan idea Al-Marhum Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj sejak tahun 1951.000 ton tanah dan meletakkan 10.000 ton konkrit serta diperkuat dengan 700 ton besi. Balairong Seri juga digunakan bagi Santapan Rasmi. 20.dibina di bawah pengelolaan arkitek Jabatan Kerja Raya Kapt David Wee yang berasaskan alat kebesaran diraja. Pembinaan Stadium Merdeka melibatkan pengalihan 200. Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musa‟in Billah Sultan Abu Bakar Ri‟atuddin Al-Mu‟adzam Shah sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-7 pada 1980. Stadium Merdeka ini telah ditadbir oleh sebuah lembaga yang dinamakan Lembaga Kawalan Stadium Merdeka yang dipengerusikan oleh Allahyarham Yang Amat Berbahagia Tun Abdul Razak bin Hussein. 21. Pada masa itu. Perdana Menteri yang pertama. Selain Istiadat Pertabalan. Ketahanan tekanan ialah 250 ton dan setiap tiang 117 kaki panjang serta 25 ton berat. Manakala kerja-kerja pembinaan Stadium Merdeka ini telah dilaksanakan oleh Jabatan Kejuruteraan Majlis Perbandaran dan diselenggarakan oleh Jabatan Kerja Raya.3 juta yang dibiayai sebahagiannya melalui kutipan derma dari orang ramai.

sedangkan King's House (kini digelar "Seri Negara") merupakan rumah tetamu rasmi bagi tetamu Malaysia yang terpenting. Kuala Lumpur pada masa itu merupakan sebuah kampung sederhana yang pada khususnya didiami oleh pelombong timah Cina. kini digelarkan "Seri Negara" (bermaksud "negara indah"). Seterusnya. Oleh sebab beliau berasa bahawa bandar itu memerlukan sebidang kawasan awam. Semasa Perang Dunia II. Beliau pindah masuk pada 1904 dan menggelarkannya "Carcosa". Tujuan pembinaan King's House. Sir Frank. Cadangannya diterima oleh sultan-sultan berkenaan dan Pejabat Luar Negeri British. selepas Ratu Elizabeth II mendiami di Carcosa semasa "Mesyuarat Ketua-ketua Kerajaan Komanwel" (CHOGM). Dengan kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu pada 1957. Pada Ogos 1945. kemungkinan sepatah kata pinjaman Itali yang bermaksud "tempat yang amat disayangi". di bina oleh Sir Frank Swettenham pada tahun 1896 dan merupakan kediaman rasminya. Pada 1989. Tentera British menggunakan tempat itu untuk Pegawai-pegawai Kanannya sehingga Ketua Setiausaha dilantik. pentadbiran kedua-duarumah agam digabung untuk membentukkan apa yang kini digelarkan "Carcosa Seri Negara". Carcosa dipulang kepada Kerajaan Malaysia pada 1987. Sir Frank dilantik sebagai Residen-Jeneral pertama Negerinegeri Melayu Persekutuan. Carcosa merupakan kediaman rasmi wakil-wakil tertinggi British kepada negeri-negeri Melayu.Carcosa Seri Negara yang terletaknya di sebelah Taman Tasik Perdana di Kuala Lumpur. Pada masa yang sama. Carcosa menjadi Dewan Mes Pegawai Kanan Tentera Jepun. adalah untuk melindungi Gabernor Negeri-negeri Selat serta tetamu-tetamu Persekutuan Tanah Melayu yang mustahak. Sir Frank juga siap membina bangunan "King House" di tepi bukit sebelah. 22. Akan tetapi Sir Frank mencintai tapak ini sejak 1888 sewaktu melawat kawasan hutan di pinggir barat. Dari 1904 sehingga serangan Jepun pada 1941. Victoria Institution . Penasihat British bagi Sultan Perak. telah mencadangkan penggabungan keempat-empat negeri menjadi sebuah persekutuan. Sungai itu menjadi tasik dan hutannya menjadi apa yang kini dikenali sebagai Taman Tasik Perdana. Sir Frank mengempang sungai di tapak hutan. Carcosa menjadi kediaman rasmi Pesuruhjaya Tinggi British.

saudagar bijuh timah Loke Yew. mantan pemain bola sepak negara. ahli ekonomi dan mantan menteri. Jalan Hang Tuah (dahulunya Jalan Shaw).Victoria Institution pada mula dibina di High Street. Swan and Maclaren. Beliau juga menubuhkan pasukan pancaragam iaitu Pipe and Bugle Band yang bergabung dengan pasukan kadet. Sultan Selangor. Menteri Pembangunan Wanita.B. Dato' Zulhasnan Rafique. Victoria Institution terletak di No. .B. 71. Kuala Lumpur tersohor dengan pasukan kadet yang ditubuhkan pada tahun 1901 oleh guru besarnya yang pertama En. Pada 2 Mac 1929. Alahyarham Mokhtar Dahari. Datuk Dr. ia menjadi sekolah menengah pertama di Tanah Melayu. Menteri Wilayah Persekutuan. Pesuruhjaya Tinggi British.M. Sekolah ini diasaskan oleh Residen british.B. kini jalan Hang Tuah dan dibuka secara rasmi pada 30 Kulai 1894. Justeru. Ng Yen Yen. Datuk Seri Rafidah Aziz. Victoria Institution di Bukit Petaling dirasmikan oleh Sir Hugh Clifford. Persatuan Alumni Victoria Institution dikenali sebagai Victoria Institution Old Boy's Association (VIOBA) telah ditubuhkan pada tahun 1922. Keluarga dan Masyarakat Malaysia dan Y. Pada tahun 1925 satu tapak baru untuk membina sekolah yang lebih besar bagi Victoria Institution telah dikenalpasti oleh kerajaan iaitu di Bukit Petaling. Kapitan Cina Kuala Lumpur. Kini Sekolah Menengah Kebangsaan Victoria mempunyai Pasukan Infranti Kadet. Dalam arena sejarah tanah air. Bangunan ini direkabentuk oleh firma arkitek terkenal. Y. Yap Kwan Seng dan ahli perniagaan Thanboonsamy Pillay bagi memenuhi keperluan mewujudkan sekolah Inggeris bagi melahirkan kakitangan yang cekap berbahasa Inggeris untuk mengisi jawatan dalam Kerajaan Tempatan. Bangunan sekolah dengan pelan induk berbentuk 'E' direkabentuk dengan gaya seni bina Art Deco dengan tarikan utamanya adalah menara jam yang mendominasi landskap Bukit Petaling ketika itu. DY. Kumpulan peninjau Pertama Kuala Lumpur dan pasukan pancaragam yang melonjakkan nama sekolah sebagai sekolah yang berprestij dan mengharumkan nama negara setelah menjadi johan pertandingan pancaragam sekolah-sekolah dunia. Kuala Lumpur. Datuk Dr. Nama Victoria Institution mengambil sempena nama Ratu Victoria England bagi memperingati Perayaan Jubli Emas Ratu Victoria. Kebanyakkan alumni sekolah ni menjadi tokoh terkenal negara seperti Tan Sri Ananda Krisnan. Dato' Seri Hj. penuntut Victoria Institution telah berpindah dari High Street ke Bukit Petaling pada 26 Mac 1929. Mani jegathesan. sekolah inilah majlis penyerahan rasmi tentera Jepun kepada pihak British pada tahun 1945.M. Sultan Sir Ala'eddin Suleiman Shah telah meletakkan batu asas sekolah Victoria Institution yang baru ini pada 21 September 1927. Y. Selain itu. Bennet Eyre Shaw.

Hj. Sultan ke tujuh yang memerintah Negeri Selangor Darul Ehsan telah ditabalkan pada 1926. Bangunan Istana ini turut dibina bersama-sama dengan tukang-tukang Cina mahir yang menerapkan unsur-unsur seni ukiran dan ragam hias pengaruh Cina. Terdapat pinnacles/spike berhias yang terletak di bahagian menara seperti hiasan di bangunan Sultan Abdul Samad di Kuala Lumpur. tinggi dan besar. ada binaan kecil di tengah bumbung dipanggil astaka yang dihiasi tunjuk langit dan papan cantik di birai bumbung melengkapi ciri pembinaan istana Melayu. Bangunan dengan 40 buah bilik ini juga dikenali dengan nama Istana Alaeddin. . dibina pada 1899 semasa pemerintahan Almarhum Sir Alaeddin Sulaiman Shah (Sultan Selangor ke 5). Jugra Dari jauh sudah nampak perbezaannya. Genting bumbungnya jenis genting India profail „V‟ yang disusun berlapis. Kesenian dan Warisan Malaysia.Mohd Shafie b. 23. Struktur bumbungnya juga berbeza-beza ketinggiannya kerana dikatakan untuk menggambarkan struktur hierarki pentadbiran dalam istana. Menteri Perpaduan. Ukiran tebuk dan kerawang bersilang adalah antara penyeri memperlihatkan ketelitian dan kesenian tukang-tukang mahir terdahulu untuk pengudaraan yang baik. Hampir keseluruhan struktur bangunan ini diperbuat daripada batu bata dan motar kapur manakala tangga dan pintu diperbuat daripada kayu chengal. Selain itu binaan bangunan Istana ini juga mempunyai lanskap yang menarik serta kolam-kolam yang terletak di bahagian hadapan istana. Bangunan ini kemudiannya dijadikan Pusat Kraftangan Daerah dan Maahad Tahfiz selama beberapa tahun. Apdal. Istana Bandar telah ditinggalkan berikutan pusat pentadbiran berpindah ke Kuala Lumpur. Keseluruhan lantai tingkat atas adalah kayu manakala tingkat bawahnya pula adalah lantai konkrit. Selain itu. jelas menunjukkan ini bukan rumah agam biasa tetapi sebuah istana. Kebudayaan. Istana ini digunakan sebagai tempat bersemayam baginda sultan bersama permaisuri baginda Hajjah Safiah. Istana Bandar merupakan sebuah kompleks istana yang tersergam indah di Bandar yang merupakan bekas pusat pemerintahan awal kerajaan negeri Selangor. Baginda bersemayam di istana ini lebih kurang 35 tahun sehinggalah baginda mangkat pada 1938. Di Istana ini juga Sultan Salahuddin Abdul Abdul Aziz Shah Ibni Almarhum Sultan Hishamuddin Alam Shah. Istana Bandar. Selepas kemerdekaan.

Pengubahsuaian tersebut telah mengakibatkan kepada pengubahsuaian bukaan pada bahagian tersebut dimana bukaan tersebut telah dipasang dengan daun tingkap yang sama seperti yang terdapat pada tingkap fasad hadapan. Fasad belakang bangunan ini telah dibina bukaan dengan ukuran yang sama dengan tingkap pada fasad hadapan. . Kerja konservasi bangunan ini merangkumi kerja membaiki. Bangunan ini direka bentuk atas pelan yang berbentuk segi empat tepat simetri. Aras kedudukan tingkap tingkat bawah berada pada kedudukan yang lebih tinggi dari aras jalan dan dipasangkan dengan jeriji besi bagi tujuan keselamatan. Pada tahun 1920an. Di awal pembinaan bangunan ini. Kota Melaka yang dibina oleh Portugis pada kurun ke-16. Bangunan Lama Hongkong and Shanghai Bank (HSBC) Bangunan lama HSBC (Hong Kong and Shanghai Bank Corporation) yang terletak di Jalan Kota ini adalah sebuah bangunan zaman British yang dibina khas sebagai sebuah bank. Ini dapat dilihat dari kesan ekskavasi arkeologi yang dilaksanakan di bahagian utara bangunan. satu blok tambahan (annex) telah dibina sudut kiri di bahagian belakang bangunan utama yang bersambung dengan bilik makan tingkat atas.24. Tingkat bawah adalah pejabat operasi bank. bangunan ini telah dibeli oleh Jabatan Warisan Negara untuk dijadikan sebagai Pejabat Jabatan Warisan Negara Wilayah Selatan dan Galeri Kota Melaka. Ia dibina sekitar tahun 1912. Terdapat dua buah pintu utama yang terletak pada sisi kiri dan kanan bangunan. ianya terletak di pinggir muara Sungai Melaka tetapi muara ini telah ditambak. . Ia dilengkapi dengan beberapa buah bilik besar dengan dapur. di mana unjuran temboknya melintasi ke bangunan ini. keperluan bank semakin bertambah maka ruang apartment tingkat atas telah dipecahkan dan ditempatkan dengan pejabat tambahan dan pejabat peguam bank. Situasi ini berlanjutan sehinggalah 40 tahun berikutnya. Selepas tahun 1970an. Berbeza dengan tingkap pada bahagian atas yang lebih luas dan dihiasi dengan ram kayu (timber lourves) untuk mewujudkan suasana yang aman di bilik kediaman. Sebatang jalan (Jalan Quayside) dan beberapa buah gudang dibina di kawasan ini. Bahagian tersebut merupakan ruang istirehat (living hall) dan ruang makan bagi penghuni apartment. saiz. mengganti elemen dan struktur yang rosak dengan bahan yang sama seperti asal sama ada dari segi jenis bahan. bilik makan serta bilik mandi guna sama. Keempat-empat muka bangunan pula dibina dengan tingkap yang luas bagi memperoleh sistem pencahayaan dan pengudaraan semulajadi yang baik kerana keluasan bangunan tersebut agak luas. pembinaan bangunan ini terletak di atas kubu atau runtuhan Bastion Hendrik Federick. Hasil kajian ekskavasi oleh Jabatan Warisan Negara. Dua buah tangga kayu tambahan telah dibina pada bahagian dalam bank bagi menghubungkan tingkat bawah dengan tingkat atas. Kedudukan bukaan tersebut terletak pada bahagian serambi (balcony) dan menghadap pemandangan muara Sungai Melaka yang sibuk dengan kapal-kapal pedagang yang berlabuh di situ pada masa itu. Pada tahun 2007. merawat. Bangunan ini direkabentuk dengan gaya klasikal sama seperti lain-lain bangunan HSBC yang sezaman. manakala pengurus dan kakitangan bank warga asing tinggal di tingkat atas.

Membuka panel-panel tingkap yang ditutup sebelum ini untuk menghalang kemasukan cahaya ke dalam bangunan. manakala Blok B dan Blok C yang menghadap Jalan Muzium. manakala Blok C menggunakan penghawa dingin jenis split unit. Kesemua artifak dan koleksi telah dikeluarkan semasa kerja-kerja pemuliharaan dilaksanakan dan disimpan di kabin sementara yang telah disediakan. Kesan daripada percambahan pembinaan bangunan Muzium Perak yang berperingkat-peringkat telah menjadikan rupa bentuk bangunan berbentuk „L‟. Kerja-kerja akhir adalah pengindahan lanskap di sekeliling bangunan muzium . Kerja-kerja pemuliharaan ke atas bangunan muzium ini telah dilaksanakan secara berperingkatperingkat. penggaraman pada plaster dinding. Bangunan Blok A telah dibina pada tahun 1883 dan hanya mula digunakan pada tahun 1886. Seni bina bangunannya menerima pengaruh neo-classical berbentuk elemen-elemen simetri sebagaimana lazimnya bangunan-bangunan di Eropah. Terdapat tiga blok iaitu Blok A (blok utama) yang berhadapan dengan Jalan Taming Sari. sistem pendawaian elektrik yang sudah usang dan sistem perparitan yang tidak teratur. kerosakan bumbung.warna. Keutamaan difokuskan pada tampak hadapan bangunan yang mempunyai porch. pintu pagar. Bangunan muzium ini dibina secara berperingkat.MuziumPerak. seperti bilik kebal dan tangga. Sebanyak tiga fasa telah dilaksanakan supaya pelawat-pelawat tetap dapat berkunjung ke muzium walaupun kerja-kerja pemuliharaan sedang dilaksanakan Projek yang bermula pada bulan Disember 2007 ini mengambil tempoh masa 14 bulan untuk disiapkan. kerosakan lepaan. Kerja-kerja utama pemuliharaan bangunan muzium ini ialah mengikis dan mengecat keseluruhan struktur dinding dan merobohkan tandas lama bagi mengekalkan rupa bentuk asal bangunan. pemasangan alat penghawa dingin. permukaan cat mengelupas . Keseimbangan pada setiap bahagian menegak dan melintang amat dititikberatkan. lantai papan.Taiping Muzium Perak merupakan institusi permuziuman yang tertua di negara ini. Selain kerja-kerja konservasi terdapat juga binaan dan pemasangan baru seperti membina pondok pengawal. entablature dan motif kepala tiang. teknik pembuatan dan teknik pemasangan. Bumbung asal bangunan muzium telah ditukar kepada metal corrugated sheet untuk mengelakkan kebocoran dalam jangka masa yang panjang. Penggunaan penghawa dingin secara centralise untuk Blok A dan Blok B. kerosakan struktur kayu. Ciri-ciri seni bina fasad muzium ini juga meminjam elemen-elemen seni bina zaman Greek klasik dan Roman seperti pediment. Antara kerosakan yang dikesan pada bangunan ini adalah kelembapan pada dinding. Kerja-kerja lain pula ialah membaiki tiang penyokong banguan yang rosak di Blok A dan B. Di samping itu terdapat juga kerja-kerja membuka semula struktur baru dan binaan baru untuk mengembalikan bangunan kepada asal. Sir Hugh Low. pagar. Tandas baru pula telah dibina bertentangan dengan Blok C. Kabinet-kabinet yang terletak di dalam Blok B dan C dibaik pulih secara in-situ kerana kesukaran untuk membuka dan memasangnya kembali. Membaik pulih makmal yang terletak di belakang bangunan Blok A. 25.Manakala koleksi-koleksi dan artifak yang tidak dikeluarkan telah ditutupi dengan kotak sepanjang tempoh tersebut. bentuk . Bangunan ini telah dibina atas usaha Residen Perak ketika itu. kipas dan lampu-lampu.

struktur binaan Bangunan Muzium Sultan Abu Bakar ini mengambungkan dua sistem binaan iaitu Sistem Dinding Tanggung Beban dan Sistem Tiang dan Alang.Y. Istana baru dibina berhampiran kawasan Istana Terentang untuk persemayaman D. 27. Rumah Rehat Kerajaan yang telah dibina pada tahun 1894 dan juga sekolah Inggeris yang pertma di . Sistem Dinding Tanggungan Beban merupakan sistem binaan dinding yang lazimnya digunakan pada binaan bangunan sebelum teknologi konkrit bercerucuk diperkenalkan. Baginda menjadikannya sebagai Istana Rasmi Negeri dan diberi gelaran nama “Istana Kota Beram” menggantikan Istana Sri Terentang. Bangunan Muzium Sultan Abu Bakar Bangunan bersejarah ini telah dibina pada tahun 1929 sebagai kediaman Residen Britsh bagi menggantikan bangunan kayu asal yang dibina pada tahun 1888. Secara amnya. Bangunan tersebut terletak berdekatan dengan landasan keretapi pertama di Semenanjung Malaysia yang telah menyambungkan Bandar Taiping dan Pelabuhan Weld sejauh 8 batu. Oleh itu. Manakala Sistem Alang dan Tiang ini diaplikasi untuk menyokong bahagian verandah dan juga anjung terutamanya di tingkat satu.26. Istana Kota Beram telah mengalami perubahan pada tahun 1954 dengan pembinaan bangunan sambungan untuk kegunaan sebagai "Balairong". Bangunan Sanitary Board Bangunan Sanitary Board ini terletak di Lot 105.M. Dalam tahun 1948. Tiang bangunan ini bersaiz 1'6" digunakan untuk menyokong struktur yang terdiri dari rasuk di atasnya. Lembaga Muzium Negeri Pahang telah mengambil alih bangunan ini pada 17 Mac 1976 untuk dijadikan Muzium Negeri Pahang dan dibuka dengan rasminya pada 21 Oktober 1976 oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Haji Ahmad Shah dengan diberi nama “Muzium Sultan Abu Bakar”. bangunan ini telah dijadikan kediaman pegawai-pegawai Jepun. Jalan Station berhampiran dengan pusat bandar Taiping.M Sultan Pahang. Ketebalan dinding adalah di antara 12" hingga 14" dan ia terbina daripada ikatan batu bata yang dilepa. Sewaktu Perang Dunia Kedua. Antara faktor menarik pembinaan bangunan ini adalah kedudukannya yang bersebelahan dengan Pejabat Pos yang dibina pada tahun 1884. bangunan ini dibaik pulih dan dijadikan istana bersemayam Al-Marhum Sultan Abu Bakar. Pada bangunan muzium ini sistem struktur ini diaplikasi pada bahagian utama bangunan. Pada tahun 1959-1965. Perak Darul Ridzuan dibina pada 1892.

zaman pemerintahan Sultan Sulaiman Badrul Shah (1920-1942). manakala nenda beliau ialah Yang Mulia Tengku Neng binti Tengku Wook Ismail Siak dan Yang Di-Pertuan Muda Tengku Abdullah. Selain itu. Ruang bangunan ini telah banyak diubah suai terutama apabila ianya disewakan kepada syarikat swasta untuk perniagaan perabot. Pada asalnya. Bonda beliau ialah Yang Mulia Tengku Wook binti Tengku Chik Dungun. Terdapat ruang yang terbuka pada asalnya telah ditutup dengan tingkap atau pun dinding baru. Mengikut sejarah awal tujuan pembinaan bangunan ini adalah untuk menempatkan Lembaga Kesihatan Taiping. Ruang tambahan juga banyak dibina terutama di sekeliling bahagian bawah bangunan. bangunan ini lebih menonjolkan ciri-ciri kolonial Inggeris di samping gabungan dengan seni bina tempatan. Oleh itu. Pada 1950. Suami beliau pula adalah Yang Mulia Tengku Sri Bijaya Raja (Tengku Chik Ahmad bin Abdul Rahman). Senibina bangunan ini bercirikan Anglo-Indian (abad ke 19). rumah ini telah menjadi harta pusaka dan diletak bawah jagaan Yang mulia Tengku Sri Wangsa Raja (Tengku Hitam) kerana Yang Mulia Tengku Dalam tidak mempunyai zuriat . bangunan ini juga pernah digunakan sebagai bangunan pejabat Majlis Perbandaran Taiping (MPT) yang kini digunakan sebagai dewan pameran dan perniagaan perabot syarikat swasta. Beliau mendiami rumah ini sehingga ke akhir hayat. Jika dilihat daripada susur galur keturunan ini.Bangunan dua tingkat ini dibina separuh konkrit.Pemilik asal kediaman atau istana ini adalah Yang Mulia Tengku Dalam. Ia telah lama dikenali oleh masyarakat setempat sebagai „Rumah Tiang Kembar‟ kerana tiang anjungnya dibina sederet sebanyak lima pasang secara berkembar.Tanah Melayu iaitu King Edward VII yang dibina pada 1883. Keunikan bangunan ini menyebabkan pihak Majlis Perbandaran Taiping memohon kepakaran Jabatan Warisan Negara untuk menjalankan kerja-kerja konservasi bagi menyelamatkan bangunan ini dari musnah di telan arus peredaran masa. bangunan ini telah menempatkan Pejabat Kesihatan Taiping dan Pejabat Majlis Daerah (Majlis Perbandaran Taiping). tingkap dan dinding asal bangunan ini telah dibuka atau dirobohkan dan tidak dapat dikesan sisa peninggalannya.Yang Mulia Tengku Dalam atau Tengku Teh binti Tengku Chik Muda adalah kerabat DiRaja dari Dungun. Bangunan PSMCT Rumah Limas dua tingkat yang tersergam indah di Jalan Tok Lam. separuh papan di tingkat bawahnya manakala di tingkat atas dibina sepenuhnya dengan papan. Selain itu terdapat pintu. Bandar Kuala Terengganu ini telah dibina pada 1920an. Lembaga Kebersihan (Sanitary Board) merupakan badan kerajaan yang diwujudkan ketika pemerintahan British. Selepas kemangkatan beliau. beliau mempunyai talian persaudaraan dengan Kesultanan Siak Sri Indrapura. 28. rumah ini beserta Masjid Putih terletakdiKampung Dalam yang merupakan sebahagian kawasan Istana Maziah.

rumah ini diwarisi oleh putera beliau yang merupakan Bendahari Negeri Terengganu. Masjid Lama Mulong . Setelah Yang Mulia Tengku Hitam mangkat.untuk mewarisi rumah tersebut. 29. kerajaan negeri telah menyerahkan bangunan ini kepada Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Terengganu (PSMCT) untuk tujuan kegiatan persatuan. Rumah ini pernah menjadi Pejabat Hal Ehwal Agama Kuala Terengganu pada tahun 1937 hingga tahun 1938 dan menjadi Pejabat Majlis Perbandaran Kuala Terengganu pada tahun 1946 hingga tahun 1979. Pada 21 Januari 1986.

Raja Dewa merupakan gelaran kepada Tuan Zainal Abidin yang merupakan salah seorang putera kepada Sultan Muhammad III dan saudara kandung Sultan Muhammmad IV. Struktur lantai dan bumbungnya telah dipotong dua untuk memudahkan kerja pemindahan ke Kampung Kedai Mulong. Antara kerja-kerja lain bagi bangunan ini adalah membina . pemuliharaan secara keseluruhan dilaksanakan bagi mengembalikan rupa bentuk asalnya. Ukiran bunga ini dikekalkan agar sejarah balairong seri tidak hilang. motif serta menukar bata asbestos bumbung kepada genting jenis singgora Thailand. panel janda berhias. Memandangkan banyak perubahan dan binaan baru yang kurang sesuai dilakukan secara berperingkat ke atas bangunan ini. ianya telah dibeli oleh penduduk Kampung Kedai Mulong dengan harga RM 1000 dan dipindahkan ke Kampung Kedai Mulong untuk digunakan sebagai surau hingga ke hari ini. telah mengambil inisiatif untuk melaksanakan kerja konservasi terhadap bangunan ini. Semasa kerja-kerja mengikis cat lama di bahagian atas panel janda berhias atau dinding asal balairong seri. Bangunan ini juga diangkat dan diletakkan di atas pelapik tiang konkrit untuk menjaga keutuhan tiang-tiang kayu penyokong bangunan ini daripada rosak. Proses awal adalah mengikis dan mengecat semula pada tiang. Jabatan Warisan Negara. Kedudukan asal bangunan ini adalah di kawasan perkampungan raja di Kota Bharu yang terletak berhampiran dengan Istana Jahar dan Istana Balai Besar. Beberapa kerja baru juga dilaksanakan iaitu anjung hadapan. Namun pada tahun 1958. jejala. Namun hasil daripada lawatan yang dilakukan oleh Dato‟ Pesuruhjaya Warisan pada tahun 2007 dan setelah melihat betapa indahnya seni pertukangan Melayu yang boleh dipaparkan kepada masyarakat hari ini. papan pemeleh bumbung serta perabung konkrit berbentuk „ekor itik‟ diperincikan lagi dengan reka bentuk baru berdasarkan ciri seni bina DiRaja Kelantan. Bangunan ini juga dianjakkan ke hadapan sejauh enam meter dan ke kanan sebanyak tiga meter dengan menggunakan kaedah chain-lock berikutan tapaknya terkeluar daripada lot tanah wakaf. dan juga dari segi sejarahnya yang merupakan sebahagian istana DiRaja Kelantan.Binaan masjid lama ini pada asalnya bukan dibina khusus sebagai sebuah masjid tetapi merupakan binaan sebuah Balairong Seri yang digunakan untuk aktiviti penghadapan raja yang dimiliki oleh Raja Dewa. Balairong Seri itu kemudiannya dipasang semula secara gotong-royong dengan penambahan ruang mihrab dan anjung masuk. dinding dalam dan luar. Beberapa penambahan baru dilaksanakan dari semasa ke semasa sehinggalah mengubah rupa bentuknya yang sebenar. Kaki-kaki tiang masjid diangkat dan dilapik dengan batang besi paip untuk menggerakkannya dengan penuh berhati-hati. Kerja-kerja konservasi telah dimulakan pada penghujung tahun 2008 dan telah siap pada awal tahun 2009. Sebanyak tiga batang tiang penyokong yang using ditukar baru dan enam lagi tiang penyokong ditambah bagi mengukuhkan struktur bangunan. pekerja-pekerja terjumpa lukisan mural berkerawang emas berbentuk bunga.

Bangunan ini telah dibaikpulih pada 23 Oktober 2008 dan telah siap dibaiki sepenuhnya tanggal 22 Januari 2009. Pembangunan dan ketamadunan sesebuah negara harus berpaksi kepada warisan silam bagi menjamin kesinambungan kelestarian kehidupan agar nilai budaya dan keseimbangan alam persekitaran dapat diwariskan dari generasi ke generasi. . Atas usaha Tok Batin Awang Lijon yang merasakan bangunan ini sangat bersejarah dan berharga. Pada asalnya bumbung yang digunakan adalah berasal dari atap rembia tetapi setelah diubahsuai. akad nikah. Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Utama Dr. Bangunan ini terbiar kosong dan semakin uzur. membaikpulih serta menggantikan dinding dan lantai yang rosak. beliau telah memohon kepada Kementerian Pelajaran agar hak milik bangunan ini diserahkan kembali kepada penduduk Kg.Sehingga tahun 1994. Kerja-kerja pembaikkan merangkumi bumbung dan strukturnya. Merasakan bangunan ini sewajarnya dipelihara. 30. Bangunan ini akan digunapakai semula oleh Masyarakat Orang Asli untuk aktiviti kemasyarakatan mereka.Bangunan ini telah mengalami kerja-kerja ubahsuai pada tahun 1993 oleh Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA). Lantainya disokong oleh tiang di bawahnya. bumbungnya telah ditukarkan kepada zink.Bangunan ini telah dirasmikan oleh bekas Perdana Menteri Malaysia yang pertama iaitu Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj pada tahun 1966. Bangunan ini pada asalnya berbentuk terbuka seolah-olah sebuah balai yang mempunyai ruang lanai kecil selepas menaiki tangga sebelum memasuki ke dalam bangunan. Balai Adat Kampung Putera Jelebu ini. Kini selepas lapan bulan menjalani proses baik pulih Masjid Lama Kedai Mulong muncul dengan wajah silamnya yang indah dan dibuka untuk diimarahkan semula oleh pengunjungnya. membaiki motif hiasan dan sebagainya. Bumbungnya juga terdapat ciri-ciri Minangkabau di mana ia mempunyai rekabentuk yang unik kerana ia menyerupai tanduk kerbau. Dengan adanya Balai ini berupaya mengimarahkan masyarakat orang asli dengan kegiatan kehidupan mereka. ketinggian nilai seni serta acuan corak budaya kehidupan. Kemuncak legasi masjid ini ia telah dirasmikan oleh Menteri Penerangan. bangunan ini telah diambil alih oleh Kementerian Pelajaran untuk digunakan sebagai salah satu tempat keperluannya.tempat wuduk di bahagian sisi kanan dan tandas di bahagian sisi kiri masjid. Rais Yatim pada 5 Julai 2009. Putra dan memohon agar bangunan ini dibaikpulih. kerja-kerja memagar kawasan dan mengindah lanskap sehaingga tampak berbeza daripada keadaan sebelumnya. walau bagaimanapun bentuk bangunan ini tidak berubah. Balai Adat Kampung Putera Jelebu Bangunan Balai Adat biasanya dibina untuk mesyuarat keluarga dan juga untuk aktiviti-aktiviti upacara di dalam sesebuah petempatan. Pada tahun 1994. Bahagian Konservasi Jabatan Warisan Negara telah pun menyenaraikan bangunan ini untuk menjalani kerja-kerja baikpulih agar tidak terus mangalami kerosakan yang serius. bersanding dan sebagainya. dibina pada tahun 1965 atas keperluan penduduk kampung sebagai dewan untuk aktiviti Masyarakat Kaum Asli seperti upacara bertunang. Apa yang dapat disimpulkan adalah warisan seni bina sesuatu kaum atau bangsa merupakan intipati kemajuan teknologi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful