P. 1
Contoh Kertas Kerja Kbs 2010 (Full Version)

Contoh Kertas Kerja Kbs 2010 (Full Version)

Ratings:
(0)
|Views: 73|Likes:
Published by aziah0504

More info:

Published by: aziah0504 on Aug 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/28/2012

pdf

text

original

1.

0

PENDAHULUAN

Bestari Solat merupakan salah satu modul aktiviti yang terkandung di dalam program pelaksanaan j-QAF yang telah dilaksanakan bermula tahun 2005. Program j-QAF ini adalah cetusan idea daripada YAB Dato‟ Seri Abdullah Ahmad Badawi , Perdana Menteri Malaysia. Dengan

adanya program ini, matlamat kerajaan melalui Kementerian Pelajaran Malaysia akan memastikan murid–murid di tahun satu yang berumur 7 tahun akan dapat menguasai dan mendalami pengetahuan Agama Islam secara berperingkat – peringkat. Program perintis ini akan berterusan sehingga murid – murid di tahun satu hingga ke tahun 6.

Menyedari hakikat bahawa golongan remaja merupakan aset yang paling berharga kepada negara pada masa hadapan, maka pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) melalui guru–guru j-QAF telah mengambil langkah drastik bagi mendidik dan membimbing murid–

murid bermula dibangku sekolah rendah lagi. Ini bertepatan dengan ajaran Islam yang menggalakkan umatnya agar dapat mendidik anakanak ketika umur 7 tahun lagi. Bak kata pepatah “ melentur buluh biar dari rebungnya.” Hal ini diperkuatkan lagi melalui hadis Nabi Shallallahu ‟Alaihi Wa Sallam yang bermaksud “ anak–anak itu dilahirkan ibarat kain putih, maka ibu bapa yang akan mencorakannya ”. KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P)

murid–murid akan dapat menghayati dan menjiwai pengajaran yang terkandung dalam Agama Islam melalui solat dan amalan–amalan lain yang dituntut oleh Islam. Rasul serta ibubapa dan seterusnya menjadi warganegara yang patuh dan taat kepada undang–undang negara. 3. 2.Kami berharap melalui program ini.mereka akan terdidik supaya menjadi insan soleh yang taat kepada perintah Allah. di samping memastikan murid-murid boleh berwudhuk dan menunaikan solat dengan betul dan sempurna dari segi bacaan dan perbuatan.0 RASIONAL Solat merupakan tuntutan yang yang telah diperintahkan oleh Allah Subhanahu Wa Ta‟ala ke atas seluruh umat Islam. tanpa mengira KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .0 MATLAMAT Kem bestari solat adalah salah satu program j-Qaf yang dilaksanakan bertujuan untuk memberi pendedahan tentang tatacara berwudhuk dan pelaksanaan solat. Selain daripada itu.

Di samping memberikan pendedahan tentang hukum-hakam dan tatacara pelaksanaannya yang betul supaya para pelajar dapat melaksanakanya mengikut tatacara solat yang betul sebagaimana yang telah dicontohkan oleh Rasulullah Shallallahu „Alaihi Wa Sallam. paras rupa dan warna kulit. program ini bertujuan memberi kesedaran kepada para pelajar tentang kewajipan menunaikan perintah Allah tersebut yakni solat. kerana ia merupakan perintah Allah yang wajib dilaksanakannya sebagaimana termaktub dalam Al-Quran Al-Karim.” [Surah Al-Mujadilah:13] Maka sudah menjadi kewajipan bagi setiap orang Islam menunaikan solat sehari semalam lima waktu. KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) . Sebagaimana firmanNya di dalam Al-Quran Al-Karim.bangsa. Oleh itu. “Tunaikanlah solat dan tunaikanlah zakat serta taatlah kepada Allah dan Rasul-Nya.

4. samada secara individu mahupun berjemaah.2 Pelajar dapat memahami segala perbuatan solat.3 Pelajar dapat melaksanakan solat dengan sempurna. sunat dan juga perkara yang membatalkan solat. 4.1 Pelajar dapat mengambil wudhu‟ dengan cara yang betul dan dapat memahami segala perbuatan wudhu‟. syarat–syarat sah sembahyang.  Mengetahui perlakuan solat dengan sempurna. samada dari segi rukun. KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .4. Objektif Khusus .0 OBJEKTIF Objektif Umum . Murid-murid tahun 1 dapat :  Berwudu‟ dengan sempurna.4 Pelajar dapat menguasai bacaan dan mengaplikasikannya dalam solat dengan betul dan lancar. 4. 4.

 Melafazkan azan. alKafirun. Mengetahui bacaan-bacaan di dalam solat. Murid-murid tahun 4 dapat :  Menentukan kedudukan imam dan makmum semasa solat berjemaah.  Melafazkan bacaan Tahiyat Awal dan Akhir dengan betul  Membaca dan menghafaz surah-surah pendek ( al-Masad. al-Kauthar )  Menyatakan perkara-perkara yang membatalkan wudu dan solat.  Menyatakan anatara muafik dan masbuk.  Membaca dan menghafaz surah al-qariah. Murid-murid tahun 2 dapat:  Membezakan anggota rukun dan sunat wudu‟  Menguasai bacaan dan perlakuan dalam solat  Mengetahui cara-cara menunaikan solat. al-adiat dan al-zalzalah dengan betul dan lancar. Murid-murid tahun 3 dapat:  Melafazkan niat solat berjemaah dengan betul dan lancar.  Berwudu‟ dengan sempurna. KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .

 Berwudu‟ dengan sempurna. KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .  Menyatakan anatara muafik dan masbuk.  Melafazkan azan.Murid-murid tahun 5 dapat :  Menentukan kedudukan imam dan makmum semasa solat berjemaah.  Membaca dan menghafaz surah al-qariah.00 pm – 6.00 pm Tempat : Dewan SK Gurun (P). al-adiat dan al-zalzalah dengan betul dan lancar. 5.0 PELAKSANAAN Hari : Sabtu Tarikh : 18 April 2009 Masa : 08.

00 2.00 RM 100. 7. 2.00 JUMLAH KESELURUHAN RM 1850.00 RM 150.00 x 800 RM 1600. Alatan dan Bahan cetak RM 150.00 = RM500.00 KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) . 4 & 5 sesi 2010.0 KUMPULAN SASARAN :: Pelajar-pelajar j-QAF Tahun 1.0 SUMBER KEWANGAN :: Sumber Kewangan Sekolah :: Duit Tabung Kutipan Guru j-QAF = RM1624. 3.0 Bil ANGGARAN PERBELANJAAN Perkara Jumlah 1.00 3. Makanan / Minuman Peserta RM 2.00 8.6. Perbelanjaan runcit RM 100.

30 am – 11.15 pm 5.45 pm 4.9.0 PENUTUP Kem Bestari Solat ini amatlah penting untuk dilaksanakan oleh pihak sekolah kerana ia merupakan salah satu program j-QAF yang telah diperkenalkan oleh kerajaan demi untuk memartabatkan agama Islam sebagai agama rasmi negara.30 am 8.45 pm 3.00 am 9.15 pm – 6.30 am Pendaftaran Taklimat Program LDK 1 (Teori Wudhuk) Rehat LDK 2 (Amali Qudhuk) Rehat (Makan & Solat Zohor) LDK 3 (Teori Solat) Rehat LDK 4 (Amali Solat) Rehat (Solat Asar & Jamuan Petang) LDK 5 (Penilaian) Bersurai PERKARA 10.00 pm 2.00 pm – 3.00 pm 6.45 pm – 4.00 pm 3.0 ATUR CARA PROGRAM MASA 8.30 am – 9.30 pm – 3.00 pm 10.30 am – 10.00 am – 8.30 pm – 2. di samping memastikan setiap pelajarKEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .45 pm – 5.00 am 11.00 am – 12.30 pm 12.

pelajar yang beragama Islam mampu menunai dan melaksanakan solat dengan cara yang betul dan sempurna. Sekolah Kebangsaan Gurun (Pusat).1 PELAKSANAAN AKTIVITI PROGRAM  Taklimat & Penerangan  Latihan amali wuduk KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) . Disediakan oleh. dapat melahirkan pelajar-pelajar yang beriman dan bertakwa kepada Allah. Sehubungan itu. 11.0 LAMPIRAN 11. 08300 Gurun. (________________________________) Penyelaras Kem Bestari Solat.Kedah Darul Aman. Sekaligus. …………………………………………. program ini juga adalah untuk merealisasikan hasrat serta matlamat kerajaan dalam pelaksanaan program j-QAF di peringkat sekolah rendah.

Norhaniza Binti Mohd Noor KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 Jamuan : : Disiplin : PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) . Mohamad Syahmi Bin Harun Cik Nur Hazwani Binti Hasseim Pn. Haji Ridzuan Bin Haji Husein En. Mohamad Syahmi Bin Harun Pn. Norhaniza Binti Mohd Noor Cik Nur Hazwani Binti Hasseim En. Shaukiah Hanim Binti Azizan Pn. Bendahari Urusetia : : : : : : : : : : Tn. Muhammad Yasir Bin Fakhrurazi Pn. Fauzi Bin Ibrahim En. Hasnah Binti Salleh Pn.2 SENARAI JAWATANKUASA PELAKSANA Penaung Penasihat Pengerusi Pengarah Setiausaha Pen. Setiausaha Bendahari Pen. Mohd Asri Bin Hussain En. Amali solat  Tayangan Video Amali Wudhuk & Solat  Solat Berjemaah  Jamuan  Penutup 11. Shaukiah Hanim Binti Azizan En.

Haton Binti Haji Din 9) Ustazah Hasnah Binti Salleh 10)Ustazah Maizun Binti Majid 11)Ustazah Siti Alpah Binti Ani 12)Ustazah Mardziah Binti Gani KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) . Latiff URUSETIA / FASILITATOR 1) Ustaz Md. Asri Bin Md.Dokumentasi : En. Hussein 2) Ustaz Muhammad Yasir Bin Fakhrurazi 3) Ustaz Mohamad Syahmi Bin Harun 4) Ustazah Norhaniza Binti Mohd Noor 5) Ustazah Shaukiah Hanim Binti Azizan 6) Ustazah Nur Hazwani Binti Hasseim 7) Ustazah Latipah Binti Musa 8) Ustazah Hjh. Pauzi Bin Abd.

11.3 BIDANG TUGAS JAWATANKUASA KEM BESTARI SOLAT  Membentuk jawankuasa pelaksana  Mempengerusi dan mengendalikan mesyuarat pelaksana  Menguruskan surat-menyurat program  Menyelaras dan menyelia persiapan jawatankuasa program  Membentuk jawatankuasa kecil serta mencatat dan menyediakan minit mesyuarat  Mengeluarkan surat kebenaran dan makluman kepada waris  Menyediakan anggaran perbelanjaan  Mendapatkan anggaran perbelanjaan daripada jawatankuasa  Memungut dan mengurus serta menyelia perolehan perbelanjaan  Memohon sumbangan PIBG dan waris  Membentuk fasilitator yang bertugas pada setiap aktiviti KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .

 Mengagihkan kumpulan peserta  Menentukan perkataan backdrop  Menentukan pengerusi majlis  Menyediakan borang-borang berkaitan program  Membuat persiapan majlis perasmian dan penutup  Menyediakan hadiah peserta dan cendramata perasmi  Mengurus persembahan pelajar semasa majlis penutup  Membentuk jawatankuasa kecil  Menyediakan menu kepada peserta.fasilitator dan tetamu  Menyediakan anggaran perbelanjaan makan dan minum  Menentukan tempat dan masa serta bentuk jamuan  Memastikan bekalan makanan dan minuman mencukupi sepanjang program dijalankan  Menguruskan bil-bil pembayaran tempahan makanan dan minuman melalui bendahari  Membimbing dan memudahcara peserta melaksanakan aktiviti dan latihan dalam kumpulan (LDK) KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .

 Menyediakan bahan dan tajuk seramah yang sesuai  Memberi taklimat kepada peserta sebelum aktiviti bermula  Menyediakan peralatan dan bentuk kecemasan first aid.  Menyediakan senarai barangan keperluan peserta  Mengatur kawalan waktu malam semasa program  Menguruskan fotografi dan rakaman video  Menyedia dan menerbitkan laporan penuh aktiviti yang dijalankan  Menyediakan agenda post mortem program  Menyediakan buku cendramata majlis penutup KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->