1.

0

PENDAHULUAN

Bestari Solat merupakan salah satu modul aktiviti yang terkandung di dalam program pelaksanaan j-QAF yang telah dilaksanakan bermula tahun 2005. Program j-QAF ini adalah cetusan idea daripada YAB Dato‟ Seri Abdullah Ahmad Badawi , Perdana Menteri Malaysia. Dengan

adanya program ini, matlamat kerajaan melalui Kementerian Pelajaran Malaysia akan memastikan murid–murid di tahun satu yang berumur 7 tahun akan dapat menguasai dan mendalami pengetahuan Agama Islam secara berperingkat – peringkat. Program perintis ini akan berterusan sehingga murid – murid di tahun satu hingga ke tahun 6.

Menyedari hakikat bahawa golongan remaja merupakan aset yang paling berharga kepada negara pada masa hadapan, maka pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) melalui guru–guru j-QAF telah mengambil langkah drastik bagi mendidik dan membimbing murid–

murid bermula dibangku sekolah rendah lagi. Ini bertepatan dengan ajaran Islam yang menggalakkan umatnya agar dapat mendidik anakanak ketika umur 7 tahun lagi. Bak kata pepatah “ melentur buluh biar dari rebungnya.” Hal ini diperkuatkan lagi melalui hadis Nabi Shallallahu ‟Alaihi Wa Sallam yang bermaksud “ anak–anak itu dilahirkan ibarat kain putih, maka ibu bapa yang akan mencorakannya ”. KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P)

Selain daripada itu. tanpa mengira KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) . 2.Kami berharap melalui program ini.0 RASIONAL Solat merupakan tuntutan yang yang telah diperintahkan oleh Allah Subhanahu Wa Ta‟ala ke atas seluruh umat Islam.mereka akan terdidik supaya menjadi insan soleh yang taat kepada perintah Allah. Rasul serta ibubapa dan seterusnya menjadi warganegara yang patuh dan taat kepada undang–undang negara. murid–murid akan dapat menghayati dan menjiwai pengajaran yang terkandung dalam Agama Islam melalui solat dan amalan–amalan lain yang dituntut oleh Islam. di samping memastikan murid-murid boleh berwudhuk dan menunaikan solat dengan betul dan sempurna dari segi bacaan dan perbuatan.0 MATLAMAT Kem bestari solat adalah salah satu program j-Qaf yang dilaksanakan bertujuan untuk memberi pendedahan tentang tatacara berwudhuk dan pelaksanaan solat. 3.

bangsa. “Tunaikanlah solat dan tunaikanlah zakat serta taatlah kepada Allah dan Rasul-Nya. Di samping memberikan pendedahan tentang hukum-hakam dan tatacara pelaksanaannya yang betul supaya para pelajar dapat melaksanakanya mengikut tatacara solat yang betul sebagaimana yang telah dicontohkan oleh Rasulullah Shallallahu „Alaihi Wa Sallam. Oleh itu. kerana ia merupakan perintah Allah yang wajib dilaksanakannya sebagaimana termaktub dalam Al-Quran Al-Karim. KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) . paras rupa dan warna kulit. program ini bertujuan memberi kesedaran kepada para pelajar tentang kewajipan menunaikan perintah Allah tersebut yakni solat. Sebagaimana firmanNya di dalam Al-Quran Al-Karim.” [Surah Al-Mujadilah:13] Maka sudah menjadi kewajipan bagi setiap orang Islam menunaikan solat sehari semalam lima waktu.

4 Pelajar dapat menguasai bacaan dan mengaplikasikannya dalam solat dengan betul dan lancar. 4. Objektif Khusus .  Mengetahui perlakuan solat dengan sempurna. syarat–syarat sah sembahyang.4. 4.1 Pelajar dapat mengambil wudhu‟ dengan cara yang betul dan dapat memahami segala perbuatan wudhu‟.2 Pelajar dapat memahami segala perbuatan solat. KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) . samada dari segi rukun. 4. Murid-murid tahun 1 dapat :  Berwudu‟ dengan sempurna. samada secara individu mahupun berjemaah. sunat dan juga perkara yang membatalkan solat.3 Pelajar dapat melaksanakan solat dengan sempurna.0 OBJEKTIF Objektif Umum . 4.

 Berwudu‟ dengan sempurna. al-adiat dan al-zalzalah dengan betul dan lancar. Murid-murid tahun 2 dapat:  Membezakan anggota rukun dan sunat wudu‟  Menguasai bacaan dan perlakuan dalam solat  Mengetahui cara-cara menunaikan solat. Murid-murid tahun 3 dapat:  Melafazkan niat solat berjemaah dengan betul dan lancar. al-Kauthar )  Menyatakan perkara-perkara yang membatalkan wudu dan solat. Mengetahui bacaan-bacaan di dalam solat.  Melafazkan azan.  Menyatakan anatara muafik dan masbuk. KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) . alKafirun. Murid-murid tahun 4 dapat :  Menentukan kedudukan imam dan makmum semasa solat berjemaah.  Melafazkan bacaan Tahiyat Awal dan Akhir dengan betul  Membaca dan menghafaz surah-surah pendek ( al-Masad.  Membaca dan menghafaz surah al-qariah.

 Membaca dan menghafaz surah al-qariah. 5.  Melafazkan azan. al-adiat dan al-zalzalah dengan betul dan lancar. KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .00 pm Tempat : Dewan SK Gurun (P).00 pm – 6.Murid-murid tahun 5 dapat :  Menentukan kedudukan imam dan makmum semasa solat berjemaah.0 PELAKSANAAN Hari : Sabtu Tarikh : 18 April 2009 Masa : 08.  Berwudu‟ dengan sempurna.  Menyatakan anatara muafik dan masbuk.

00 3.0 Bil ANGGARAN PERBELANJAAN Perkara Jumlah 1.0 KUMPULAN SASARAN :: Pelajar-pelajar j-QAF Tahun 1.00 RM 150. 2.00 RM 100. Perbelanjaan runcit RM 100.00 x 800 RM 1600. 4 & 5 sesi 2010. Alatan dan Bahan cetak RM 150.00 = RM500.00 JUMLAH KESELURUHAN RM 1850.00 8.00 KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .6. Makanan / Minuman Peserta RM 2.00 2.0 SUMBER KEWANGAN :: Sumber Kewangan Sekolah :: Duit Tabung Kutipan Guru j-QAF = RM1624. 3. 7.

di samping memastikan setiap pelajarKEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .30 am 8.45 pm 3.00 pm 2.45 pm – 5.00 am – 12.00 pm 6.30 pm – 3.00 am 11.00 am – 8.45 pm – 4.00 am 9.0 PENUTUP Kem Bestari Solat ini amatlah penting untuk dilaksanakan oleh pihak sekolah kerana ia merupakan salah satu program j-QAF yang telah diperkenalkan oleh kerajaan demi untuk memartabatkan agama Islam sebagai agama rasmi negara.00 pm 10.30 am Pendaftaran Taklimat Program LDK 1 (Teori Wudhuk) Rehat LDK 2 (Amali Qudhuk) Rehat (Makan & Solat Zohor) LDK 3 (Teori Solat) Rehat LDK 4 (Amali Solat) Rehat (Solat Asar & Jamuan Petang) LDK 5 (Penilaian) Bersurai PERKARA 10.00 pm – 3.30 pm 12.30 am – 9.30 am – 11.15 pm 5.15 pm – 6.30 am – 10.00 pm 3.0 ATUR CARA PROGRAM MASA 8.9.45 pm 4.30 pm – 2.

Sekaligus. …………………………………………. Disediakan oleh.0 LAMPIRAN 11. 11. Sehubungan itu. 08300 Gurun. Sekolah Kebangsaan Gurun (Pusat). (________________________________) Penyelaras Kem Bestari Solat.pelajar yang beragama Islam mampu menunai dan melaksanakan solat dengan cara yang betul dan sempurna.Kedah Darul Aman. dapat melahirkan pelajar-pelajar yang beriman dan bertakwa kepada Allah.1 PELAKSANAAN AKTIVITI PROGRAM  Taklimat & Penerangan  Latihan amali wuduk KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) . program ini juga adalah untuk merealisasikan hasrat serta matlamat kerajaan dalam pelaksanaan program j-QAF di peringkat sekolah rendah.

Norhaniza Binti Mohd Noor Cik Nur Hazwani Binti Hasseim En. Shaukiah Hanim Binti Azizan En. Amali solat  Tayangan Video Amali Wudhuk & Solat  Solat Berjemaah  Jamuan  Penutup 11. Setiausaha Bendahari Pen. Mohamad Syahmi Bin Harun Cik Nur Hazwani Binti Hasseim Pn. Shaukiah Hanim Binti Azizan Pn. Bendahari Urusetia : : : : : : : : : : Tn. Hasnah Binti Salleh Pn. Muhammad Yasir Bin Fakhrurazi Pn.2 SENARAI JAWATANKUASA PELAKSANA Penaung Penasihat Pengerusi Pengarah Setiausaha Pen. Mohamad Syahmi Bin Harun Pn. Norhaniza Binti Mohd Noor KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 Jamuan : : Disiplin : PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) . Haji Ridzuan Bin Haji Husein En. Mohd Asri Bin Hussain En. Fauzi Bin Ibrahim En.

Latiff URUSETIA / FASILITATOR 1) Ustaz Md. Hussein 2) Ustaz Muhammad Yasir Bin Fakhrurazi 3) Ustaz Mohamad Syahmi Bin Harun 4) Ustazah Norhaniza Binti Mohd Noor 5) Ustazah Shaukiah Hanim Binti Azizan 6) Ustazah Nur Hazwani Binti Hasseim 7) Ustazah Latipah Binti Musa 8) Ustazah Hjh. Haton Binti Haji Din 9) Ustazah Hasnah Binti Salleh 10)Ustazah Maizun Binti Majid 11)Ustazah Siti Alpah Binti Ani 12)Ustazah Mardziah Binti Gani KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) . Asri Bin Md.Dokumentasi : En. Pauzi Bin Abd.

11.3 BIDANG TUGAS JAWATANKUASA KEM BESTARI SOLAT  Membentuk jawankuasa pelaksana  Mempengerusi dan mengendalikan mesyuarat pelaksana  Menguruskan surat-menyurat program  Menyelaras dan menyelia persiapan jawatankuasa program  Membentuk jawatankuasa kecil serta mencatat dan menyediakan minit mesyuarat  Mengeluarkan surat kebenaran dan makluman kepada waris  Menyediakan anggaran perbelanjaan  Mendapatkan anggaran perbelanjaan daripada jawatankuasa  Memungut dan mengurus serta menyelia perolehan perbelanjaan  Memohon sumbangan PIBG dan waris  Membentuk fasilitator yang bertugas pada setiap aktiviti KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .

fasilitator dan tetamu  Menyediakan anggaran perbelanjaan makan dan minum  Menentukan tempat dan masa serta bentuk jamuan  Memastikan bekalan makanan dan minuman mencukupi sepanjang program dijalankan  Menguruskan bil-bil pembayaran tempahan makanan dan minuman melalui bendahari  Membimbing dan memudahcara peserta melaksanakan aktiviti dan latihan dalam kumpulan (LDK) KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) . Mengagihkan kumpulan peserta  Menentukan perkataan backdrop  Menentukan pengerusi majlis  Menyediakan borang-borang berkaitan program  Membuat persiapan majlis perasmian dan penutup  Menyediakan hadiah peserta dan cendramata perasmi  Mengurus persembahan pelajar semasa majlis penutup  Membentuk jawatankuasa kecil  Menyediakan menu kepada peserta.

 Menyediakan bahan dan tajuk seramah yang sesuai  Memberi taklimat kepada peserta sebelum aktiviti bermula  Menyediakan peralatan dan bentuk kecemasan first aid.  Menyediakan senarai barangan keperluan peserta  Mengatur kawalan waktu malam semasa program  Menguruskan fotografi dan rakaman video  Menyedia dan menerbitkan laporan penuh aktiviti yang dijalankan  Menyediakan agenda post mortem program  Menyediakan buku cendramata majlis penutup KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .