1.

0

PENDAHULUAN

Bestari Solat merupakan salah satu modul aktiviti yang terkandung di dalam program pelaksanaan j-QAF yang telah dilaksanakan bermula tahun 2005. Program j-QAF ini adalah cetusan idea daripada YAB Dato‟ Seri Abdullah Ahmad Badawi , Perdana Menteri Malaysia. Dengan

adanya program ini, matlamat kerajaan melalui Kementerian Pelajaran Malaysia akan memastikan murid–murid di tahun satu yang berumur 7 tahun akan dapat menguasai dan mendalami pengetahuan Agama Islam secara berperingkat – peringkat. Program perintis ini akan berterusan sehingga murid – murid di tahun satu hingga ke tahun 6.

Menyedari hakikat bahawa golongan remaja merupakan aset yang paling berharga kepada negara pada masa hadapan, maka pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) melalui guru–guru j-QAF telah mengambil langkah drastik bagi mendidik dan membimbing murid–

murid bermula dibangku sekolah rendah lagi. Ini bertepatan dengan ajaran Islam yang menggalakkan umatnya agar dapat mendidik anakanak ketika umur 7 tahun lagi. Bak kata pepatah “ melentur buluh biar dari rebungnya.” Hal ini diperkuatkan lagi melalui hadis Nabi Shallallahu ‟Alaihi Wa Sallam yang bermaksud “ anak–anak itu dilahirkan ibarat kain putih, maka ibu bapa yang akan mencorakannya ”. KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P)

2. murid–murid akan dapat menghayati dan menjiwai pengajaran yang terkandung dalam Agama Islam melalui solat dan amalan–amalan lain yang dituntut oleh Islam.Kami berharap melalui program ini. 3. Rasul serta ibubapa dan seterusnya menjadi warganegara yang patuh dan taat kepada undang–undang negara. tanpa mengira KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .0 MATLAMAT Kem bestari solat adalah salah satu program j-Qaf yang dilaksanakan bertujuan untuk memberi pendedahan tentang tatacara berwudhuk dan pelaksanaan solat.mereka akan terdidik supaya menjadi insan soleh yang taat kepada perintah Allah.0 RASIONAL Solat merupakan tuntutan yang yang telah diperintahkan oleh Allah Subhanahu Wa Ta‟ala ke atas seluruh umat Islam. Selain daripada itu. di samping memastikan murid-murid boleh berwudhuk dan menunaikan solat dengan betul dan sempurna dari segi bacaan dan perbuatan.

bangsa. Oleh itu. KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) . “Tunaikanlah solat dan tunaikanlah zakat serta taatlah kepada Allah dan Rasul-Nya. program ini bertujuan memberi kesedaran kepada para pelajar tentang kewajipan menunaikan perintah Allah tersebut yakni solat. kerana ia merupakan perintah Allah yang wajib dilaksanakannya sebagaimana termaktub dalam Al-Quran Al-Karim.” [Surah Al-Mujadilah:13] Maka sudah menjadi kewajipan bagi setiap orang Islam menunaikan solat sehari semalam lima waktu. Sebagaimana firmanNya di dalam Al-Quran Al-Karim. paras rupa dan warna kulit. Di samping memberikan pendedahan tentang hukum-hakam dan tatacara pelaksanaannya yang betul supaya para pelajar dapat melaksanakanya mengikut tatacara solat yang betul sebagaimana yang telah dicontohkan oleh Rasulullah Shallallahu „Alaihi Wa Sallam.

samada secara individu mahupun berjemaah.3 Pelajar dapat melaksanakan solat dengan sempurna. 4. 4.4.2 Pelajar dapat memahami segala perbuatan solat. sunat dan juga perkara yang membatalkan solat. syarat–syarat sah sembahyang.1 Pelajar dapat mengambil wudhu‟ dengan cara yang betul dan dapat memahami segala perbuatan wudhu‟.4 Pelajar dapat menguasai bacaan dan mengaplikasikannya dalam solat dengan betul dan lancar. Murid-murid tahun 1 dapat :  Berwudu‟ dengan sempurna. 4. samada dari segi rukun.0 OBJEKTIF Objektif Umum . KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) . Objektif Khusus . 4.  Mengetahui perlakuan solat dengan sempurna.

alKafirun. al-Kauthar )  Menyatakan perkara-perkara yang membatalkan wudu dan solat. Murid-murid tahun 2 dapat:  Membezakan anggota rukun dan sunat wudu‟  Menguasai bacaan dan perlakuan dalam solat  Mengetahui cara-cara menunaikan solat.  Menyatakan anatara muafik dan masbuk. al-adiat dan al-zalzalah dengan betul dan lancar.  Membaca dan menghafaz surah al-qariah.  Berwudu‟ dengan sempurna.  Melafazkan bacaan Tahiyat Awal dan Akhir dengan betul  Membaca dan menghafaz surah-surah pendek ( al-Masad. Murid-murid tahun 3 dapat:  Melafazkan niat solat berjemaah dengan betul dan lancar. KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .  Melafazkan azan. Mengetahui bacaan-bacaan di dalam solat. Murid-murid tahun 4 dapat :  Menentukan kedudukan imam dan makmum semasa solat berjemaah.

5.Murid-murid tahun 5 dapat :  Menentukan kedudukan imam dan makmum semasa solat berjemaah. KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .0 PELAKSANAAN Hari : Sabtu Tarikh : 18 April 2009 Masa : 08.00 pm Tempat : Dewan SK Gurun (P).  Menyatakan anatara muafik dan masbuk. al-adiat dan al-zalzalah dengan betul dan lancar.  Membaca dan menghafaz surah al-qariah.  Melafazkan azan.  Berwudu‟ dengan sempurna.00 pm – 6.

0 KUMPULAN SASARAN :: Pelajar-pelajar j-QAF Tahun 1. Makanan / Minuman Peserta RM 2. 4 & 5 sesi 2010.00 2.6.00 RM 150.00 3.0 Bil ANGGARAN PERBELANJAAN Perkara Jumlah 1.00 = RM500.00 KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) . 3.00 8.00 JUMLAH KESELURUHAN RM 1850.00 RM 100. 2. Perbelanjaan runcit RM 100.00 x 800 RM 1600.0 SUMBER KEWANGAN :: Sumber Kewangan Sekolah :: Duit Tabung Kutipan Guru j-QAF = RM1624. 7. Alatan dan Bahan cetak RM 150.

30 pm – 3.45 pm – 4.30 am – 11.00 am – 12.30 pm – 2.00 pm 10. di samping memastikan setiap pelajarKEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .15 pm – 6.30 am – 9.0 ATUR CARA PROGRAM MASA 8.00 am 9.45 pm – 5.9.15 pm 5.00 am 11.30 am 8.0 PENUTUP Kem Bestari Solat ini amatlah penting untuk dilaksanakan oleh pihak sekolah kerana ia merupakan salah satu program j-QAF yang telah diperkenalkan oleh kerajaan demi untuk memartabatkan agama Islam sebagai agama rasmi negara.00 am – 8.00 pm 6.00 pm – 3.30 am Pendaftaran Taklimat Program LDK 1 (Teori Wudhuk) Rehat LDK 2 (Amali Qudhuk) Rehat (Makan & Solat Zohor) LDK 3 (Teori Solat) Rehat LDK 4 (Amali Solat) Rehat (Solat Asar & Jamuan Petang) LDK 5 (Penilaian) Bersurai PERKARA 10.00 pm 3.45 pm 3.45 pm 4.30 am – 10.00 pm 2.30 pm 12.

dapat melahirkan pelajar-pelajar yang beriman dan bertakwa kepada Allah.Kedah Darul Aman. ………………………………………….1 PELAKSANAAN AKTIVITI PROGRAM  Taklimat & Penerangan  Latihan amali wuduk KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .0 LAMPIRAN 11. 11. Disediakan oleh. Sehubungan itu. Sekolah Kebangsaan Gurun (Pusat). 08300 Gurun. program ini juga adalah untuk merealisasikan hasrat serta matlamat kerajaan dalam pelaksanaan program j-QAF di peringkat sekolah rendah. (________________________________) Penyelaras Kem Bestari Solat.pelajar yang beragama Islam mampu menunai dan melaksanakan solat dengan cara yang betul dan sempurna. Sekaligus.

Mohamad Syahmi Bin Harun Pn.2 SENARAI JAWATANKUASA PELAKSANA Penaung Penasihat Pengerusi Pengarah Setiausaha Pen. Norhaniza Binti Mohd Noor KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 Jamuan : : Disiplin : PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) . Setiausaha Bendahari Pen. Mohd Asri Bin Hussain En. Muhammad Yasir Bin Fakhrurazi Pn. Haji Ridzuan Bin Haji Husein En. Bendahari Urusetia : : : : : : : : : : Tn. Amali solat  Tayangan Video Amali Wudhuk & Solat  Solat Berjemaah  Jamuan  Penutup 11. Norhaniza Binti Mohd Noor Cik Nur Hazwani Binti Hasseim En. Shaukiah Hanim Binti Azizan En. Mohamad Syahmi Bin Harun Cik Nur Hazwani Binti Hasseim Pn. Fauzi Bin Ibrahim En. Hasnah Binti Salleh Pn. Shaukiah Hanim Binti Azizan Pn.

Haton Binti Haji Din 9) Ustazah Hasnah Binti Salleh 10)Ustazah Maizun Binti Majid 11)Ustazah Siti Alpah Binti Ani 12)Ustazah Mardziah Binti Gani KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .Dokumentasi : En. Hussein 2) Ustaz Muhammad Yasir Bin Fakhrurazi 3) Ustaz Mohamad Syahmi Bin Harun 4) Ustazah Norhaniza Binti Mohd Noor 5) Ustazah Shaukiah Hanim Binti Azizan 6) Ustazah Nur Hazwani Binti Hasseim 7) Ustazah Latipah Binti Musa 8) Ustazah Hjh. Asri Bin Md. Latiff URUSETIA / FASILITATOR 1) Ustaz Md. Pauzi Bin Abd.

11.3 BIDANG TUGAS JAWATANKUASA KEM BESTARI SOLAT  Membentuk jawankuasa pelaksana  Mempengerusi dan mengendalikan mesyuarat pelaksana  Menguruskan surat-menyurat program  Menyelaras dan menyelia persiapan jawatankuasa program  Membentuk jawatankuasa kecil serta mencatat dan menyediakan minit mesyuarat  Mengeluarkan surat kebenaran dan makluman kepada waris  Menyediakan anggaran perbelanjaan  Mendapatkan anggaran perbelanjaan daripada jawatankuasa  Memungut dan mengurus serta menyelia perolehan perbelanjaan  Memohon sumbangan PIBG dan waris  Membentuk fasilitator yang bertugas pada setiap aktiviti KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .

 Mengagihkan kumpulan peserta  Menentukan perkataan backdrop  Menentukan pengerusi majlis  Menyediakan borang-borang berkaitan program  Membuat persiapan majlis perasmian dan penutup  Menyediakan hadiah peserta dan cendramata perasmi  Mengurus persembahan pelajar semasa majlis penutup  Membentuk jawatankuasa kecil  Menyediakan menu kepada peserta.fasilitator dan tetamu  Menyediakan anggaran perbelanjaan makan dan minum  Menentukan tempat dan masa serta bentuk jamuan  Memastikan bekalan makanan dan minuman mencukupi sepanjang program dijalankan  Menguruskan bil-bil pembayaran tempahan makanan dan minuman melalui bendahari  Membimbing dan memudahcara peserta melaksanakan aktiviti dan latihan dalam kumpulan (LDK) KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .

 Menyediakan bahan dan tajuk seramah yang sesuai  Memberi taklimat kepada peserta sebelum aktiviti bermula  Menyediakan peralatan dan bentuk kecemasan first aid.  Menyediakan senarai barangan keperluan peserta  Mengatur kawalan waktu malam semasa program  Menguruskan fotografi dan rakaman video  Menyedia dan menerbitkan laporan penuh aktiviti yang dijalankan  Menyediakan agenda post mortem program  Menyediakan buku cendramata majlis penutup KEM BESTARI SOLAT FASA 1 / 2010 PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SKG(P) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful