P. 1
07 Perintah Am (b)

07 Perintah Am (b)

|Views: 67|Likes:
Published by Carmen Leong

More info:

Published by: Carmen Leong on Aug 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/28/2012

pdf

text

original

PERINTAH-PERINTAH AM 151

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PERINTAH-PERINTAH AM
Semua Perintah Am dikeluarkan di bawah kuasa Yang di-Pertuan Agong menurut Fasal 1 (2)Perkara 132 dalam Perlembagaan Malaysia. BAB A B C D E F G PERKARA Lantikan dan Kenaikan Pangkat Elaun-elaun Dalam Perkhidmatan Cuti Tatakelakuan dan Tatatertib Rumah dan Bangunan Pejabat Kerajaan Perubatan Waktu Bekerja dan Lebih Masa Tarikh Berkuatkuasa 1 Mei 1973 1 Januari 1974 1 Januari 1974 15 Disember 1993 1 Februari 1974 1 Mac 1974 1 Februari 1974

A. Peristilahan 1. Jabatan: Termasuk Kementerian atau Jabatan seseorang Menteri. Contoh: a) Kementerian Pendidikan Malaysia b) Jabatan Perdana Menteri c) Bahagian Pendidikan Guru d) Lembaga Peperiksaan e) Jabatan Pendidikan Kedah f) Pejabat Pendidikan Daerah Kuala Muda/Yan g) Institut Perguruan Darulaman h) Kolej Sultan Abdul Hamid 2. Ketua Jabatan – a) b) c) Ketua Setiausaha kepada Kementerian Ketua Jabatan Ketua sesuatu Perkhidmatan

Contoh: i) Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan Malaysia ii) Pengarah Pendidikan Guru iii) Pengarah Pendidikan Kedah iv) Pengetua Institut Perguruan Darulaman v) Guru Besar Sekolah Kebangsaan Bandar Baru Darulaman. 3. Kenaikan Pangkat: kenaikan pangkat dari satu tingkatan ke satu tingkatan yang lebih tinggi dalam satu skim yang sama. 4. Lantikan:a) Lantikan pertama ke perkhidmatan kerajaan b) Lantikan pegawai sedang berkhidmat ke dalam skim perkhidmatan yang lain 5. Pegawai Persekutuan: Pegawai yang dilantik dalam mana-mana perkhidmatan Persekutuan.

6. Pegawai dalam Perjawatan Persekutuan: Pegaai yang berkhidmat dengan keduadua Kerajaan Persekutuan dan mana-mana Kerajaan Negeri.

PERINTAH-PERINTAH AM 152 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------7. Pegawai sedang berkhidmat:a) pegawai tetap b) pegawai dalam percubaan c) pegawai sementara d) pegawai dalam tukar sementara / pinjaman e) pegawai kontrak 8. Perkhidmatan guna sama:a) Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik b) Perkhidmatan Pentadbiran Melayu (MSC) c) Perkhidmatan Kerja (Eksekutif) d) Perkhidmatan Urusan Cina e) Perkhidmatan Kerani Am f) Perkhidmatan Jurutrengkas g) Perkhidmatan Pengira Elektronik h) Perkhidmatan Pasukan Akauntan i) Perkhidmatan Kerja Kira j) Perkhidmatan Operator Mesin Kira 9. Suruhanjaya a) Tetap i) Suruhanjaya Pilihanraya ii) Suruhanjaya Perkhidmatan • Perkhidmatan Awam (Persekutuan, Negeri, Caw. Persekutuan di NegeriNegeri) • Perkhidmatan Pendidikan • Kehakiman dan Undang-Undang • Perkhidmatan Polis • Majlis Angkatan Tentera • Perkhidmatan Keretapi (dimansuhkan setelah diswastakan) b) Tidak tetap ( Suruhanjaya Khas ) Lantikan dan Kenaikan Pangkat 1. Syarat-Syarat Am Lantikan Dan Perkhidmatan a. Jawatan tetap/sementara/kontrak, mesti warganegara, kecuali tiada calon-calon warganegara untuk jawatan-jawatan tertentu, tempatan / seberang laut. Bukan warganegara untuk jawatan sementara/kontrak sahaja. b. Pegawai yang berhenti daripada perkhidmatan kerajaan tidak boleh diambil semula kecuali dengan kebenaran khas Suruhanjaya. c. Pegawai kena buang kerja atas sebab tatatertib / kerja tak memuaskan, tidak boleh dilantik semula kecuali dalam keadaan khas / luarbiasa yang dipertimbangkan oleh Suruhanjaya. d. Pegawai yang diberhenti sebab tak lulus periksa atau dasar pengurangan kakitangan boleh diambil semula.

PERINTAH-PERINTAH AM 153 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------e. Pegawai kerajaan dalam satu-satu skim perkhidmatan boleh dilantik ke satu skim perkhidmatan yang lain. f. Umur calon untuk lantikan pertama mesti tak kurang daripada 18 tahun.

g. Pegawai bersara awal atas sebab kesihatan boleh dilantik semula jika Panel Peribatan mengesahkan ia sihat. Harijadi (untuk kira tarikh pencen) a. Ikut Kalendar Gregori (Kalendar Tahun Masihi) b. Jika bulan sahaja diketahui, anggap hari terakhir bulan itu. c. Jika tahun sahaja diketahiu, anggap 31 Disember tahun itu. d. Jika lahir 29 Februari, ulangtahun harijadi ialah 1 Mac bagi tahun yang bukan tahun lompat. 2. Pengisian Jawatan Kosong a. Diiklankan oleh Suruhanjaya dalam suratkhabar. b. Untuk pegawai sedang berkhidmat, iklan melalui serat pekeliling kepada jabatan, jika perlu, iklankan juga dalam suratkhabar. c. Untuk jawatan rendah, iklan melalui papan iklan Jabatan dan salinan kepada Pejabat-pejabat Buruh, Bahagian Angkatan Bina Negara dan Belia Pelopor Negara dan Bahagian Veteran Kementerian Pertahanan. i. Format / Kandungan Iklan a. Nama Jawatan b. Kementerian / Jabatan / Badan Berkanun / Kuasa Tempatan c. Kumpulan Perkhidmatan d. Klasifikasi Perkhidmatan e. Jadual Gaji f. Syarat Lantikan g. Taraf Jawatan h. Syarat-Syarat Skim Pekhidmatan (Contoh iklan: Sila lihat lampiran A) ii. Kembali Ke Jawatan Asal Pegawai yang telah disahkan dalam jawatan, kemudian dilantik ke jawatan baru, tetapi tidak dapat disahkan dalam jawatan baru (bukan kes disiplin) boleh kembali ke jawatan asal dengan menerima gaji lama. iii. Pegawai Kontrak Ingin Sambung Kontrak Beri notis enam bulan sebelum tamat kontrak kepada Ketua Pejabat. Bagaimanapun penerimaannya bergantung kepada keperluan Jabtan berkenaan. iv. Kewajipan Pegawai a. Menjalankan tugas-tugas jawatannya dan tugas-tugas lain yang diarahkan. b. Berkhidmat di mana-mana jua yang diarahkan. c. Boleh dipinjamkan oleh kerajaan untuk berkhidmat dengan mana-mana Kerajaan, Badan Berkanun atau swasta. d. Mesti patuhi semua Surat-Surat Pekeliling Kerajaan.

Pergerakan gaji berdasarkan Penilaian Gaji Tahunan e. Sementara atau Kontrak: Ikut budi bicara Suruhanjaya c. Yang disahkan dalam jawatan tetap. (Bagaimanapun. kecuali denga kelayakan akademik yang berbeza. diberi gaji permulaan skim. misalnya dalam Perkhidmatan Pendidikan – Lihat contoh lampiran B b. Dilantik ke jawatan yang lebih tinggi melalui temuduga : Hari pertama temuduga d. Tertakluk kepada Pekeliling Perkhidmatan 9/91 b. Taraf jawatan f. Pihak Berkuasa Melantik boleh memasukkan penjawat ke mata gaji tertentu mengikut kelayakan-kelayakan khas) viii. Dikenali sebagai Sistem Gaji Matriks (Matrix Salary System) d. Ada 4 cara seperti contoh di bawah KOD GAJI SKIM T1 1075 1143 T2 1140 1211 : DG 41 : Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (PPPS) T3 1205 1279 T4 1270 1347 T5 1335 1415 T6 1400 1483 T7 1465 1551 T8 1530 1619 T9 1595 1687 T10 1660 1755    T24 2871 3059 T25 2979 3171 P1 P2 . tiada rekod jenayah) vi. Gaji masuk dan skim gaji c.PERINTAH-PERINTAH AM 154 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------v. Nama Jawatan b. masuk ke mata tertinggi yang berhampiran. dilantik ke jawatan baru: Masuk ke mata tertinggi yang berhampiran d. Pergerakan Gaji Tahunan a. Lantikan pertama: Gaji permulaan dalam skim itu (P1T1). Jika sama atau lebih tinggi. Tempoh percubaan d. Lantikan pertama : Tarikh lapor diri b. Tukar ke jawatan lain : Tarikh lapor diri ke jawatan baru c. Pegawai sementara ke jawatan tetap : Hari pertama temuduga vii. Syarat mematuhi perintah/peraturan (Pegawai dikehendaki pengesahan kesihatan oleh Doktor Kerajaan. Kenaikan pangkat: Jika gaji lama rendah. Surat Tawaran (mengandungi): a. Penetapan Gaji Masuk a. Tarikh Lantikan a. Kewajipan bertugas di mana-mana e. Bermula selepas 1 Januari 1993 c.

ikut kekananan jawatan lama. LAMA 1 Januari ------------> 1 April --------------> 30 Jun 1 Julai ---------------> 30 September 1 Oktober ---------------> 31 Disember Tempoh Percubaan: SSB : 3 tahun SSM : 1 – 3 tahun Syarat Disahkan dalam Jawatan i. Statik = 1270 b. Yang kembali ke jawatan asal. Memenuhi tempoh percubaan ii.PERINTAH-PERINTAH AM 155 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------P3 1214 1285 1356 1427 1498 1569 1640 1711 1782 1853  3261 3378 Pengajian Pergerakan gaji : Gaji sekarang 1270 : a. 1 Oktober Jadual Pertukaran Tarikh Daripada Lama Kepada Baru. b. Berkhidmat genap 3 tahun-disahkan dalam perkhidmatan. Lulus peperiksaan yang disyaratkan iv. Menegak = 1347 d. 1 Januari ii. ATAU b. Jika cuti separuh gaji atau tanpa gaji. Disahkan dalam perkhidmatan setelah dilanjutkan tempoh percubaan dengan berdenda. Diakui oleh Ktua Jabtan Pegawai yang dilanjutkan tempoh percubaan: a. BARU I Januari 1 April 1 Julai 1 Oktober . 1 Julai iv. Melintang = 1415 Kelayakan Menerima Pergerakan Gaji Tahunan: a. Tarikh Kekananan: a. c. b. Mendatar = 1335 c. Hadir penuh kursus Induksi iii. Berdasarkan tarikh lantikan dan susunan pilihan temuduga. 1 April iii. jangan lebih daripada 180 hari dalam setahun (Kelayakan di atas termasuk juga anggota pertukaran sementara atau pinjaman) Tarikh Pergerakan Gaji i. Jika sebab tidak lulus periksa – disahkan pada tarikh hari pertama peperiksaan yang dilulusinya. Jika sebab tidak diakui Ketua Jabatan – disahkan pada tarikh ia diperakui.

Naik pangkat mengganti pegawai yang bersara (tarikh pegawai yang akan bersara itu mula bercuti) d. Menyembunyikan maklumat tentang kesihatan. Tidak lulus peperiksaan yang disyaratkan b. b. Sebab-sebab Tidak Disahkan Dalam Jawatan: a. Peawai kontrak: ikut syarat-syarat kontrak d. Membuat sumpah palsu tentang rekod jenayah. Tidak menikuti kursus induksi Penamatan Kerja Pegawai Tak Berpencen: a. Yang hendak dibuang kerja boleh membela diri dalam tempoh 14 hari. Percubaan atau sementara: beri 1 bulan notis atau 1 bulan gaji c. Kes tertentu: JPA akan timbang pemendekan notis e. Sebab-sebab tatatertib atau kerja yang tidak memuaskan e. Naik pangkat memegang jawatan yang baru wujud (tarikh jawatan baru itu diwujudkan) Penamatan Kerja dan Sebab-sebabnya: a. d. Pengalaman (Bergantung kepada kekosongan) Tarikh Kenaikan Pangkat: a. Kenaikan ke jawatan yang lebih tinggi (tarikh kosong atau tarikh pegawai itu layak (mana yang terkemudian) ) b. Telah disahkan dalam perkhidmatan . Dasar mengurangkan kakitangan d. Kebolehan b. c. Tidak disokong oleh Ketua Jabatan c. Tidak berjaya disahkan dalam jawatan. Sebelum beri notis: hutang-hutang kerajaan mesti selesai f. Peawai yang mendapat jawatan lain tidak perlu meletak jawatan Umur Bersara Bersara Pilihan Bersara Wajib Lelaki 40 tahun Lelaki 55 / 56 tahun Perempuan 40 Perempuan 55/ 56 Pemberian Taraf Berpencen a. Yang berkhidmat 1 tahun lebih-diberi 3 bulan notis atau 1 bulan gaji c. Yang telah sah jawatan: beri 3 bulan notis atau 1 bulan gaji b. e.PERINTAH-PERINTAH AM 156 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------Kriteria Kenaikan Pangkat: a. Yang berkhidmat kurang dari 1 tahun-1 bulan notis atau 1 bulan gaji Notis Letak Jawatan atau Berhenti Kerja: a. Kecekapan d. Keutuhan e. Kelulusan f. Boleh ditamatkan bila-bila masa b. Kuasa menamatkan kerja tidak kurang daripada kuasa yang melantik.

Jika belum masuk taraf pencen boleh dapat bonus jika dibersarakan. e. b. b. Perempuan yang berkahwin yang disahkan jawatan dan bertaraf pencen boleh dibersarakan bila-bila masa jika statusnya sebagai perempuan yang berkahwin boleh mengganggu kecekapannya. Guru Sandaran Terlatih Memiliki kelayakan akademik yang diiktiraf. Formula: 1/600 x bilangan bulan berkhidmat x gaji akhir (maksimum 300 bulan) c. Sama ada yang terlatih atau tidak adalah bertaraf bukan kakitangan kerajaan. Taraf Atau Status a. Akta Pencen 1980 masih dipakai dalam SSB b. Gaji bersih – ¾ x 1 bulan gaji bagi setiap tahun yang ia berkhidmat (maksimum 9 bulan gaji) ii. Genap tempoh berkhidmat tidak kurang dari 3 tahun Faedah-Faedah Persaraan a. Tetapi tertakluk kepada peraturan yang ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia selaku majikan mereka.PERINTAH-PERINTAH AM 157 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------b. Perlantikannya diuruskan oleh Jabatan Pendidikan Negeri. Elaun Dan Kemudahan . Guru Sandaran Tidak Terlatih Hanya memiliki kelayakan akademik dan Bahasa Melayu sahaja. c. a. Gaji pokok – 1 bulan gaji bagi setiap tahun yang ia berkhidmat (had maksimum 1 tahun gaji pokok) GURU SANDARAN 1. Takrif Guru Sandaran: Seseorang yang diambil bertugas sebagai guru di bawah Kementerian Pendidikan untuk sesuatu tempoh untuk mengisi kekosongan hakiki yang belum dilantik oleh SPP sebagai Pegawai Perkhidmatan Pendidikan dan ia diberi elaun bulanan sahaja. Kementerian Pendidikan Malaysia. Ganjaran: 1/20 x bilangan bulan berkhidmat x gaji akhir (tiada had maksimum) Kes Perempuan Berkahwin Yang Dibersarakan a. dengan syarat telah berkhidmat tidak kurang daripada 5 tahun secara berterusan. 2. Kelayakan untuk mendapatkan ganjaran jika ia dibersarakan. termasuk kelayakan Bahasa Melayu dan kelayakan frofesional. b. Berkhidmat tidak lebih dari 5 tahun secara berterusan. Formula bonus: i. 3. Perlantikan diuruskan oleh Bahagia Perjawatan (Bahagian Pembangunan dan Sumber Organisasi).

Cuti sakit dan kemudahan pejabat 4. SPP emberi surat tawaran jawatan g. Cuti bersalin c. Mengisi borang lampiran C (menerima tawaran)-hantar ke SPP h. Nota . kecuali yang cacat termasuk anak-anak angkat yang berdaftar dan orang gaji.PERINTAH-PERINTAH AM 158 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------a. Iklan jawatan disiarkan dalam akhber d. Dipanggil temuduga oleh SPP f. Yang Tidak Layak a. Pinjaman kerajaan (perumahan/kenderaan) d. Menjalani tempoh percubaan j. Perbendaharaan: Menteri Kewangan dan pegawai-pegawai di bawahnya. Rawatan perubatan di luar negara b. Penempatan di sekolah-sekolah (setelah tamat latihan. Elaun tugas rasmi diluar pejabat (tuntutan seperti pegawai lain) c. 8 kilometer ikut sungai atau jalan yang hanya boleh berbasikal Keluarga Pegawai: Isteri/suami dan anak-anak yang belum berumur 21 tahun. Pegawai: Pegawai dalam perkhidmatan Awam Persekutuan atau negeri termasuk pegawai sementara atau sangkut. 25 kilometer melalui jalanraya b. Mengetahui keputusan peperiksaan maktab c. 16 kilometer melalui jalan merah (boleh berkereta tanpa tar) c. Elaun bulanan b. Kemudahan-kemudahan lain/elaun yang tidak dipanjangkan kepada mereka 5. Membuat permohonan kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) e. Disahkan dalam jawatan/perkhidmatan (jika memenuhoi semua syarat) k. Proses Lantikan Guru Sandaran Terlatih (Lepasan Maktab) a. termasuk Kursus Induksi) b. Dimasukkan ke dalam jawatan berpencen (setelah genap 3 tahun berkhidmat) BAB B: Peristilahan ELAUN-ELAUN DALAM PERKHIDMATAN Ibu Pejabat: Linkungan kawasan yang dikira dari pejabat atau tempat melaporkan diri untuk bertugas yang jaraknya: a. SPP membuat perlantikan rasmi i. serta pegawai lain dibenarkan menggunakan kuasanya di bawah Akta Acara Kewangan 1957 mengikut Seksyen 6 & 7 Akta Perwakilan Kuasa 1956.

sekiranya makan tidak disediakan. tetapi tugasnya memerlukan penggunaan kereta. tetapi mesti ada resit 2. c. dituntut sebulan sebelum pergi. KECUALI: i. Melebihi jarak itu unakan kapal terbang. Elaun Pakaian Panas: Bertugas rasmi di negara beriklim sederhana. Elaun Keraian: Untuk pegawai tinggi yang dipertimbangkan oleh Perbendaharaan sahaja. ATAU. maka ia dibolehkan membuat tuntutan kelas C.00 jika menggunakan basikalnya untuk tugas rasmi melebihi 10 hari bagi bulan tersebut. RM 35. b. . atau selepas kembali. kehilangan. boleh tuntut jika: a. Elaun Makan & Hotel/Lojing: Bertugas rasmi di luar ibupejabat bai tempoh 24 jam ke atas. bayaran rawatan biasa. RM600 sekali dalam tempoh 3 tahun. Bayaran letak kereta dan tol Di bawah SSM boleh tuntut. Kebenaran mengunakan kenderaan sendiri (yang boleh dituntut) untuk perjalanan yang kurang daripada 240 km sahaja. b. 4. 7. Penganjur atau Pengangkutan menjalankan tugas rasmi. guna perkhidmatan kesihatan di negeri itu. Perlu membawa peralatan atau perkakasan untuk kegunaan tugas rasmi iii. susut nilai harga kenderaan pegawai akibat kegunaannya semasa menjalankan tugas rasmi. Tugas rasminya itu di beberapa tempat sepanjang perjalanan ii. Membawa peawai lain yang menjalankan tugas rasmi di kawasan yang sama 1. keretapi (kenderaan awam). c. kerosakan. Kerajaan tidak bertanggungjawab ke atas kecederaan. 6. 3.PERINTAH-PERINTAH AM 159 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------a. Bayaran Perubatan: Sakit ketika di luar negeri. b. Elaun Harian: Bertugas rasmi di luar ibu pejabat bagi tempoh yang melebihi 8 jam tetapi kurang dari 24 jam kadarnya ialah separuh dari elaun makan. Elaun Basikal: a. d. Pegawai yang sepatutnya layak tuntut kelas D atau E. jika masuk wad elaun makanan tidak boleh tuntut. Lembaga Perubatan sahkan ia tidak boleh menungang motosikal. sekiranya makan dan penginapan tidak disediakan. tidak layak menuntut elaun perjalanan ini. 10 sen 1 km untuk tugas rasmi 10 hari ke bawah 5. Jika menggunakan kenderaan yang disediakan oleh Kerajaan.

. DAN. 11. Elaun makan/hotel/lojing.makan malam = 40% daripada elaun makan. d.1 di atas.00 sehari sepanjang tempoh kursus jika makan dan penginapan tidak disediakan. . berpindah dari rumah kerajaan atau rumah sewa ke rumah yang dibeli dengan Pinjaman Kerajaan (sekali seumur hidup). boleh buat tuntutan seperti 13. Elaun makan/hotel/lojing. bayaran angkut barang-barang dan packing (beresit) 9.PERINTAH-PERINTAH AM 160 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------d. Elaun perjalanan kenderaan/tambang pengangkutan awam. elaun makan atau harian. Dalam Negeri. Elaun sara hidup RM10. jika makan dan penginapan tidak disediakan. Elaun Bertukar / Berpindah Rumah: a. Jika kursus mengkehendakinya membuat kajian luar. RM5. berpindah dari rumah sendiri atau rumah sewa ke kuarters (rumah kerajaan) dalam stesen atas arahan. (jika kemudahan ini disediakan. jika makanan tidak disediakan.sarapan pagi = 20% daripada elaun makan. tidak lebih daripada 3 bulan: a. Elaun perjalanan kenderaan/tambang pengangkutan awam. (diri. Di Luar Kawasan Ibu Pejabat. iii. di luar kawasan ibu pejabat. 8. ii. keluarga dan orang gaji). boleh tuntut: . . c. dalam atau luar stesen atas arahan atau dipohon. elaun makan atau lojing (jika layak ikut syarat). e. Elaun makan/hotel/lojing/harian sehari sebelum dan sehari selepas kursus. Lebih Daripada 3 Bulan (bukan kursus Diploma/Ijazah): a. jika negara itu wajibkan insurans perubatan. Kursus diadakan bukan di tempat bertugas biasa.00 sehari untuk hari-hari berkursus. Dalam negeri. b. Jika sebahagian makanan sahaja yang disediakan. Tuntutan yang boleh dibuat: i. tidak layak tuntut). Dalam Kawasan Ibu Pejabat: a. Elaun makan/hotel/lojing/harian sehari sebelum dan sehari selepas berkursus. b. tetapi tidak boleh buat tuntutan elaun sara hidup. elaun perjalanan kenderaan/tambang pengangkutan awam. Dalam Negeri. Elaun Semasa Berkursus: i. d. Elaun perjalanan kenderaan/tambang pengangkutan awam. c. 10. b. iv. Kersus Pendek Di Luar Negeri: a. bayaran hospital ditanggung oleh kerajaan. bertukar tempat kerja dalam negeri. bertukar/berpindah rumah dalam negeri di luar stesen. kerajaan menanggung premiumnya.makan tengah hari = 40% daripada elaun makan. 12.

Pegawai Dalam Perjawatan Persekutuan : (rujuk No 6 BAB “A”) 8. 4. c. 5. Bayaran Insentif : Kumpulan Pengurusan/Profesional = 5% daripada gaji pokok. Pegawai Bersama negeri : pegawai yang kena berkhidmat dengan Kerajaan Negeri dan Jabatan-Jabatan Persekutuan dalam negeri berkenaan. 6. Kriteria Pemberian Elaun Di Bawah SSB: 1 2 3 4 5 Kepakaran Kemahiran Kepentingan sesuatu perkhidmatan Tanggungjawab tambahan Kos sara hidup 6 7 8 9 Risiko kerja Kesusahan Galakan Keanehan tugas/perkhidmatan Prinsip Pemberian Elaun: 1. Elaun makan/hotel/lojing sehari sebelum dan sehari selepas berkursus. 3. Elaun rumah (kecuali yang tinggal di kuarters/rumah kerajaan) 4. 2.PERINTAH-PERINTAH AM 161 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------b. Cuti Sakit : cuti bergaji penuh atas sebab-sebab kesihatan/perubatan dengan Sijil Sakit (Medical Certificate/MC) daripada doctor/Pegawai Perubatan yang diakui. Cuti : tempoh pegawai dibenar meninggalkan tugas tanpa dikira sebagai putus perkhidmatan atau berhenti kerja. Kuasa Tertentu : Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam atau Setiausaha Kerajaan Negeri (mana yang berkenaan). BAB C: Peristilahan CUTI 1. Elaun pakaian panas RM 600 (ikut syarat). Ketua Jabatan : (rujuk “peristilahan “ No 2 BAB “A”). 7. elaun-elaun bayaran balik perbelanjaan dan tanggungjawab tambahan. Perkhidmatan yang melayakkan : perkhidmatan yang diambil kira bagi menentukan mendapat cuti. : Kumpulan Sokongan = 10% daripada gaji pokok. 3. Imbuhan Tetap (Imbuhan Tetap Khidmat Awam/ITKA) 2. . Pegawai Persekutuan : (rujuk No 5 BAB “A”) 9. Cuti Rehat : cuti bergaji penuh – diberi kerana perkhidmatan yang melayakkannya dalam sesuatu tahun.

Jenis-Jenis Cuti: i. bapa. Atas sebsb kesihatan guru itu sendiri (dengan perakuan Lembaga Perubatan). • Untuk Guru: i. ibu. Kuasa yang meluluskan: i. bapa mertua. Kurang daripada 10 tahun berkhidmat 30 hari 30 hari 25 hari 20 hari 10 tahun berkhidmat atau lebih 35 hari 35 hari 30 hari 25 hari . abang. • Ketua Jabatan boleh luluskan cuti atas sebab kesihatan sanak-saudara pegawai (tidak melebihi 14 hari setahun. Cuti tanpa gaji b. Cuti rehat (tiada untuk guru) ii. kakak. ibu mertua. Cuti separuh gaji iii. Sanak-saudara : adik. Cuti Kerana Perkhidmatan Yang Melayakkan a. Kelulusan daripada Jabatan Pendidikan Negeri diperlukan. Kuasa tertentu Kadar Cuti Rehat Setahun: Gred/Kategori Pengurusan Tertinggi 31 – 54 21 – 30 1 – 20 Perkiraan Kelayakan Cuti Rehat Jumlah kelayakan mengikut Gred X bulan perkhidmatan 12 Membawa Kehadapan Cuti Rehat • Tiada had ditentukan tetapi tidak melebihi kelayakan kepada 2 tahun • Permohonan perlu duiluluskan JPN/sokongan Ketua jabatan Gantian Cuti Rehat • Mulai 1 Ogos 2003 pegawai yang berkelayakan Cuti Rehat boleh mengumpul cuti tersebut sehingga 120 hari • Cuti rehat boleh dikumpul tidak melebihi ½ dari kelayakan cuti dalam tahun semasa / maksimum 15 hari.PERINTAH-PERINTAH AM 162 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------10. Ketua Jabatan ii. anak dan isteri atau suami pegawai. • Dibayar semasa bersara berdasarkan gaji terakhir diterima termasuk elaun • Elaun tetap Cuti Separuh Gaji • Kuasa tertentu boleh luluskan cuti atas sebab-sebab tertentu.

• Cuti sakit lanjutan dikira dalam satu-satu tahun. Cuti tanpa gaji (jika masih layak) • Jika semua cuti sudah habis. Cuti sakit b. • Baki cuti yang tidak diambil boleh dipohon jika belum maksima. Ketua Jabatan boleh minta Lembaga Perubatan periksa. Cuti separuh gaji (jika masih layak) iii. maksimum 360 hari. • Ketua Jabatan boleh luluskan atas sebab-sebab persendirian yang mustahak. Ketua Jabatan boleh berikan baki cuti rehat. • Tempoh cuti tidak melebihi 90 hari. • Jika lebih 90 hari. Cuti Sakit Lanjutan • Memerlukan perakuan Lembaga Perubatan. Lembaga Perubatan boleh syorkan persaraannya. kusta dan barah Cuti Sakit • Diluluskan oleh Ketua Jabatan jika tidak lebih 90 hari berturut-turut. • Tujuan cuti: urusan peribadi di Malaysia atau luar negara. Cuti sakit lanjutan c. Cuti kecederaan g. • Cuti ini juga boleh diambil jika Lembaga Perubatan sahkan pegawai tidak cukup sihat untuk menjalankan tugas. Kuasa Tertentu luluskan. Lawatan sambil belajar ke seberang laut (diluluskan oleh KSU Kementerian Pendidikan) iv. tak layak lagi cuti sakit. kelulusan oleh Kuasa Tertentu. iii. • Jika masih belum sihat juga dalam 90 hari: i. Cuti kerantina e. dan masih belum sihat. • 30 hari bagi setiap tahun perkhidmatan. • Cuti yang ikut suami kursus/belajar di luar negeri. Cuti tibi. boleh diulang tahun kedua. Atas sebab kesihatan sanak-saudara (Ketua Jabatan boleh luluskan jika tidak melebihi 14 hari). • Cuti sakit sampai 45 hari keatas setahun dalam masa 3 tahun berturut. Cuti pemulihan d. Cuti Pemulihan . • Mesti ada Sijil sakit daripada doctor/Pegawai Perubatan. Boleh beri cuti rehat (jika cuti rehat masih ada) ii.PERINTAH-PERINTAH AM 163 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------ii. Kadar cuti tidak melebihi 30 hari setahun (maksimum tak melebihi 180 hari) Cuti Tanpa Gaji • Boleh dipohon jika ada tidak kurang daripada 6 bulan perkhidmatan yang melayakkan. • Sakit masa cuti separuh gaji/tanpa gaji. • Cuti sakit mesti dihabiskan di rumah/hospital. Cuti Atas Sebab Perubatan a. Cuti bersalin f. • Cuti yang diambil dicatatkan dalam Penyata Perkhidmatan pegawai berkenaan. • Jika belum sihat juga.

• Untuk Tibi cuti bergaji penuh setakat 12 bulan sahaja. boleh ambil cuti rehat/tanpa gaji tidak melebihi 60 hari.PERINTAH-PERINTAH AM 164 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------• • • Apabila Lembaga Perubatan mendapati pegawai perlu berehat sebab kurang sihat. • Yang disyaki terjangkit. pohon cuti rehat selagi layak. • Untuk 5 kali bersalin sahaja. • Jawatan sementara. seterusnya pohon cuti separuh gaji (maksimum 12 bulan). Cuti Kerja Haji • Untuk pegawai Islam sahaja. • Diluluskan oleh Ketua Jabatan. • Jika tak ambil. • Lebih daripada 60 hari boleh ambil cuti sakit (dengan MC) • 5 kali sepanjang perkhidmatan • Bersalin yang ke 6. Kusta dan Barah • Mesti dirawat di hospital terus-menerus semasa sakit. • Jumlah cuti untuk tiga penyakit ini tidak termasuk cuti sakit lain. • Guru bersalin ke 6 ketika cuti penggal. dapat gaji penuh dan separuh gaji selama 14 hari ketika dalam sesi. • Cuti bergaji penuh tidak lebih 24 bulan untuk barah dan kusta. • Suami dapat cuti tanpa rekod 7 hari serentak isteri bersalin. • Cuti ini tanpa gaji. Kuasa Tertentu boleh luluskan cuti separuh gaji/tanpa gaji. Cuti Bersalin • 60 hari bergaji penuh mulai hari bersalin. • Boleh ambil cuti sakit/cuti sakit tambahan jika masih ada. • Cuti ini bergaji penuh. diberikan cuti sakit biasa (MC) • Pegawai yang ditahan dirumah ketika berlaku sesuatu wabak. Cuti Kecederaan • Tercedera semasa bertugas. Kuasa Tertentu timbangkan persaraan. Tempohnya bergantung kepada Perakuan Lembaga Perubatan. Cuti Kerantina • Pegawai ditahan di stesen kerantina ketika balik ke negara. • Diluluskan oleh Kuasa Tertentu. • Apabila semua cuti habis. mesti berkhidmat tidak kurang dari 6 bulan berterusan. cuti ini luput dalam tahun berkenaan. Cuti Jaga Anak • 90 hari setelah berakhir tempoh bersalin. • 40 hari bergaji penuh. Cuti Tibi. • Lebih daripada 40 hari. pohon cuti rehat/tanpa gaji selagi layak. • Cuti tibi/kusta tidak dapat lagi jika sakit semula selepas sembuh. . • Penyakit lain yang setaraf dengan tiga penyakit ini layak dapat cuti yang serupa jika Lembaga Perubatan akui. • Jika cuti ini tidak cukup.

Tempoh menunggu di luar negeri. jabatan Pendidikan Negeri. Pek. iii.PERINTAH-PERINTAH AM 165 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------Cuti Kerana Berkursus • Mesti dapat kebenaran Kerajaan samada bergaji penuh/ separuh gaji/ tanpa gaji. • Kelayakan lain: Boleh pohon cuti rehat 7 hari selepas tamat kursus untuk kursus 12 bulan ke atas. JPA.2003 Cuti Sambilan Kelayakan untuk cuti sambilan • Diberi kepada P. Cuti Tidak Berekod • Cuti gantian – sama banyak dengan waktu bertugas • Cuti latihan Pasukan sukarela (30 hari + 2 untuk perjalanan) • Cuti menghadiri latihan atau khemah kerja pertubuhan/persatuan (14 hari + 2 hari perjalanan) • Cuti menghadiri latihan syarikat kerja sama (2 bulan) • Cuti menghadiri peperiksaan (hari peperiksaan sahaja) • Cuti menghadiri mesyuarat persatuan ikhtisas • Cuti mengambil bahagian dalam sukan (30 hari) • Cuti isteri bersalin ( 7 hari Pek.1.Perkh Bil 10 tahun 2002) kuatkuasa mulai 1. Pejabat Pendidikan daerah. • Tempoh: Ikut keperluan kursus. termasuk: i. Kem. kebakaran dan lain-lain) • Tambahan kepada Cuti Haji (40 hari) yang tidak mencukupi • Kursus suaikenal – luar kampus • Majlis konvokasyen ahli keluarga • Temuduga Perlantikan – SPP.2003 • Cuti urusan kematian ahli keluarga (3 hari.P. Perkh Bil 9 tahun 2002) kuatkuasa 1. JPN • Perkahwinan pegawai atau anak mereka • Menghantar ahli keluarga yang rapat menunaikan fardu haji • Menghantar anak ke IPT/Sekolah Berasrama Penuh • Tamat berkursus melebihi 12 bulan jika masih ada baki sebelum pergi berkursus  Kemudahan ini juga untuk Guru Sandaran Terlatih dan guru Kontrak . dan jika cuti rehatnya masih ada. • Diberi tidak melebihi 7 hari dalam satu tahun berdasarkan keperluan. Masa perjalanan pergi dan balik. ii.1. Pendidikan. • Kursus: Profesional/ Diploma/ Ijazah Pertama/ Lepas Ijazah/ Ijazah Lanjutan. Tujuan cuti sambilan • Menziarahi ahli keluarga atau ahli keluarga rapat yang sakit atau meninggal dunia • Menyertai upacara perayaan agama yang dianuti oleh seseorang PPP • Kecemasan dan kemalangan (banjir. Cuti akademi dalam kursus.Pendidikan yang bertugas sebagai guru serta mengajar di sekolah/maktab/Institusi pendidikan tidak termasuk Pengetua atau Guru Besar dan pegawai yang berkhidmat di Kementeriaan.

g. c. berkelakuan cara hingga memburukkan nama atau mencemarkan nama perkhidmatan awam. seseorang pegawai tidak boleh . berkelakuan yang mungkin menyebabkan kepentingan persendiriannya bercanggah dengan tugas awamnya. cuai dalam menjalankan tugasnya. menggunakan kedudukan awamnya bagi faedahnya sendiri. b.PERINTAH-PERINTAH AM 166 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Tidak Hadir Atas Sebab Kecemasan • Ketua jabatan diberi kuasa membenarkan pegawai di bawah kawalan masing-masing tidak hadir ke pejabat menjalankan tugas akibat sesuatu kejadian kecemasan • Kes-kes bencana dan kemalangan peribadi tidak termasuk dalam istilah bencana – perlu mohon cuti BAB D: Kelakuan PERATURAN-PERATURAN PEGAWAI AWAM (KELAKUAN DAN TATATERTIB) 1993 Perkara 4. Perkara 5: Pekerjaan Luar Kecuali setakat yang dia dikehendaki dalam perjalanan tugasnya atau diberikuasa dengan nyata oleh Ketua Jabatannya untuk berbuat demikian. ingkar perintah atau berkelakuan dengan apa cara yang boleh ditafsirkan sebagai ingkar perintah. i. Perkara 4. Negara dan Kerajaan. membiarkan kepentingan persendiriannya bercanggah dengan tugas awamnya hingga menjejaskan kegunaannya sebagai seorang pegawai awam. f.(2) Seseorang pegawai tidak boleh: a. h. d. membawa atau cuba membawa sebarang bentuk pengaruh atau tekanan luar untuk sokong atau majukan tuntutan berhubungan dengan perkhidmatan awam. samada tuntutan itu tuntutannya sendiri atau tuntutan anggota-anggota perkhidmatan awam yang lain. atau ii. tidak jujur atau tidak amanah. berkelakuan dengan apa-apa cara yang mungkin menyebabkan syak yang munasabah bahawa dia: i. tidak bertanggungjawab.(1) Seseorang pegawai hendaklah setiap masa dan setiap ketika memberikan taat setia yang tak berbelah bagi kepada Yang di-Pertuan Agong. membelakangkan tugas awamnya demi kepentingan persendiriannya. e. kurang cekap atau kurang berusaha. dan j.

Perkhidmatan seseorang pegawai boleh ditamatkan demi kepentingan awam di bawah peraturan 49.2 Seseorang pegawai boleh memohon kebenaran bertulis daripada Ketua Jabatan untuk usahakan perkhidmatan tertentu bagi faedah dirinya atau saudara-maranya yang terdekat atau mana-mana badan yang tak mencari keuntungan yang dia ialah seorang pemegang jawatan dalam badan tersebut. c. atau d. b. jika ada. memberi apa-apa laporan atau keterangan pakar. mengambil bahagian secara langsung atau tak langsung dalam pengurusan atau perjalanan apa-apa perusahaan komersil.PERINTAH-PERINTAH AM 167 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------a. dan c. 8. Ketua Jabatan perlu pastikan pekerjaan luar itu: a. pentadbir atau penerima. bertugas sebagai seorang wasi. Perkara 5. segala jumlah wang yang diterima pegawai sebagai saraan kerana memberi mana-mana perkhidmatan yang disebutkan. dia perlu berpakaian dengan sepatutnya bagi upacara tersebut. Bagi maksud peraturan ini. Dadah i. 6. syarikat. tidak akan dengan apa-apa cara berkecenderungan untuk bercanggah dengan kepentingan jabatan atau menjadi tak konsisten dengan kedudukan pegawai itu sebagai seorang penjawat awam. iii. hendaklah dibayar ke dalam Perbendaharaan Persekutuan sementara menunggu keputusan Perbendaharaan tentang amaun. pertanian atau perindustrian. sebagai seorang pakar. Perkara 5 (4) Kecuali setakat yang ditetapkan selainnya. Pakaian i. Seseorang pegawai semasa bertugas mesti berpakaian dengan sepatutnya ikut apa-apa cara yang ditentukan Kerajaan melalui arahan yang dikeluarkan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam dari semasa ke semasa.3 Dalam pertimbangan samada kebenaran patut diberi atau tidak. ii. mengusahakan bagi mendapatkan upah apa-apa kerja bagi mana-mana institusi. tidak dilakukan semasa waktu pejabat dan semasa pegawai itu dikehendaki menjalankan tugas rasminya. b. samada dengan percuma atau mendapat upah. Pegawai yang hadiri upacara rasmi perlu berpakaian seperti yang ditentukan bagi upacara itu dan jika pakaian untuk upacara itu tidak ditentukan. tidak akan dengan apa-apa cara berkecenderungan untuk menjejaskan kegunaan pegawai itu sebagai penjawat awam. Tidak boleh guna atau ambil (kecuali bagi maksud perubatan seperti ditetapkan doctor di bawah Akta Perubatan 1971 atau salah guna atau menagih dadah berbahaya. ii. Hadiah . firma atau individu. Perkara 5. yang boleh disimpan oleh pegawai itu sendiri dan oleh anggota kakitangannya. “dadah berbahaya” ertinya apa-apa dadah atau bahan yang dinyatakan dalam Jadual Pertama Akta Dadah Berbahaya 1952. 7.

Jika: a. v. ii. badan. iv. iii. dengan segera kemukakan laporan bertulis kepada Ketua Jabatan yang mengandungi perihalan lengkap dan anggaran nilai hadiah dan dalam keadaan yang hadiah itu diterima. Semasa perlantikan ke dalam perkhidmatan awam atau bila-bila masa selepas itu mengisytiharkan secara bertulis kepada Pihak Berkuasa Tatatertib melalui Ketua Jabatan harta-harta yang dipunyainya. benarkan pegawai itu simpan hadiah itu. dengan apa-apa car. iii. amaun atau nilai hadiah itu tidak sepadan dengan maksud hadiah itu diberikan. apa-apa hadiah (samada dalam bentuk zahir atau selainnya) daripada atau kepada mana-mana persatuan. orang atau kumpulan orang jika: a. bentuk. Jika seseorang pegawai atau isteri atau suami atau anaknya bercadang memperolehi apa-apa harta. atau b. pemberian atau penerimaannya tidak dalam apa-apa cara tak konsisten dengan tingkah kelakuan yang ditetapkan. dan b. Apabila diterima laporan. hadiah itu ada kaitan. secara langsung atau tudak. 9. dan b. keadaan sebabkan sukar bagi seseorang pegawai untuk tolak sesuatu hadiah atau cenderamata yang bernilai. selepas isytihar. badan. atau tidak boleh benarkan isteri atau suaminya atau orang lain terima atau beri bagi pihaknya. Ketua Jabatan boleh benarkan pungutan sumbangan secara spontan untuk buat sesuatu penyampaian kepada seseorang pegawai dalam jabatan sempena persaraan. pegawai rasa ragu-ragu tentang samada bentuk. Pemunyaan Harta i. orang atau kumpulan orang sempena persaraan atau pertukarannya dengan syarat surat pujian itu tidak terkandung dalam bekas yang bernilai. amaun atau nilai hadiah yang diterimanya sepadan dengan maksud hadiah itu diberikan. dan perolehan yang dicadangkan itu tak konsisten . hendaklah dengan segera isytihar perolehan atau pelupusan harta. atau b. pegawai atau isteri atau suami atau anak peroleh harta lain. hadiah itu boleh diterima secara rasmi tetapi pegawai itu. arahkan hadiah itu dikembalikan kepada pemberinya melalui Ketua Jabatan. Ketua Jabatan hendaklah putuskan samada untuk: a. Keraian i. tidak dengan apa-apa cara mempengaruhi pelaksanaan tugas rasminya sebagai seorang pegawai awam bagi kepentingan orang itu. pertukaran atau perkahwinan pegawai atau anak pegawai atau upacara lain yang sesuai. Tidak boleh terima atau beri. ii. Boleh beri atau terima apa-apa jenis keraian kepada atau daripada mana-mana orang jika keraian itu: a. yang penerimaannya dilarang peraturan ini. secara langsung atau tak langsung. Seseorang pegawai yang tiada harta perlu isytiharkan juga secara bertulis. Jika. 10. atau lupuskan apa-apa harta yang diperoleh. pelaksanaan tugas awam pegawai itu.PERINTAH-PERINTAH AM 168 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------i. Ketua Jabatan boleh benarkan pegawai terima surat pujian daripada mana-mana persatuan. atau isteri atau suami atau anak yang dipegang oleh mana-mana orang bagi pihaknya atau isteri atau suami atau anaknya.

pinjam wang daripada atau menjadi penjamin kepada mana-mana orang yang pinjam wang dari bank. yang dengannya pegawai itu ada atau mungkin ada urusan rasmi. melalui notis bertulis. Pihak Berkuasa Tatatertib berkenaan perlu ambil kira perkara berikut: a.Meminjam Wang i. atau dengan apa-apa cara menjadi tak konsisten dengan tingkah kelakuan yang ditetapkan. atau syarikat kewangan yang dilesenkan atau menanggung hutang dengan cara memperoleh barang-barang memalui perjanjian sewa beli dengan syarat bahawa: . b. saiz. atau d. pendapat Ketua Jabatan tentang pemerolehan atau pemunyaan harta itu. Seseorang pegawai boleh. Ketua Jabatan hendaklah. Samada hendak berikan kebenaran atau tidak. harta alih atau tak alih. c. pemerolehan atau pegangan harta itu akan atau mungkin bercanggah dengan kepentingan perkhidmatan awam. yang menjalankan perniagaan pemberian pinjaman wang. 11. Jika Ketua Jabatan berpendapat seseorang pegawai ternyata: a. biarpun. atau menjadi tak konsisten dengan kedudukan pegawai itu. yang nilainya tidak seimbang dengan. atau dengan apa-apa cara letakkan dirinya di bawah suatu obligasi kewangan kepada mana-mana orang: a. mempunyai kawalan atau memiliki sumber-sumber kewangan. b. yang tinggal atau memiliki tanah atau menjalankan perniagaan di dalam kawasan tempatan yang dia mempunyai kuasa rasmi. atau yang tidak semunasabahnya diperoleh pegawai itu dengan emolumennya dan apaapa pendapatan persendiriannya yang sah. ii. menyenggara suatu taraf kehidupan yang melebihi emolumennya dan pendapatan persendirian lain yang sah.Menyenggara kehidupan yang melebihi emolumen atau pendapatan persendirian lain yang sah.PERINTAH-PERINTAH AM 169 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------dengan tatakelakuan yang ditetapkan. i. jika ada: atau b. amaun atau nilai harta itu berbanding dengan emolumen pegawai itu dan apa-apa pendapatan persendirian yang sah. Pegawai tidak boleh meminjam daripada mana-mana orang atau menjadi penjamin kepaada mana-mana peminjam. yang secara langsung atau tak langsung tertakluk kepada kuasa rasminya. d. memanggil pegawai itu memberi penjelasan bertulis dalam tempoh 30 hari dari tarikh penerimaan notis itu bilamana dia boleh menyelenggara taraf kehidupan yang melebihi emolumen dan pendapatan persendirian lain yang sah dan bilamana dia telah mendapat sumber-sumber kewangannya atau hartanya. Faaktor-faktor lain yang dianggap perlu Pihak Berkuasa Tatatertib berkenaan bagi menjaga keutuhan dan kecekapan perkhidmatan awam. koperasi. syarikat insurans. iv. 12. c. v. ia hendaklah rekodkan dalam Buku Perkhidmatan pegawai. perolehan itu tidaklah boleh dibuat tanpa kebenaran bertulis daripada Pihak Berkuasa Tatatertib. Jika Pihak Berkuasa Tatatertib berkenaan puas hati dengan pengisytiharan harta yang dibuat pegawai.

jika agregat hutang dan liabilitinya yang tak bercagar pada bila-bila masa tertentu melebihi jumlah wang sebanyak 6 kali emolumen bulanannya.PERINTAH-PERINTAH AM 170 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------a. jika jumlah wang tersebut tidak melebihi nilai tanah tersebut. overdraf atau kemudahan kredit lain yang diluluskan oleh mana-mana institusi kewangan berlesen. iii. Kerajan boleh memberi kepada pegawai itu apa-apa bantuan yang didapati wajar. jika pegawai itu seorang bankrap atau seorang pemakan gaji tak solven. peminjaman itu tidak akan membawa kepada skandal awam atau tidak akan ditafsirkan bahawa pegawai itu telah salah gunakan kedudukan awamnya untuk faedah persendiriannya. Keterhutangan Kewangan Yang Serius i. Keterhutangankewangan yang serius kerana apa jua pun sebab selain malang yang tidak dapat dielakkan yang tidak disebabkan dengan apa-apa cara oleh pegawai itu sendiri hendaklah dianggap memburukkan nama perkhidmatan awam dan hendaklah menyebabkan dia boleh dikenakan tindakan tatatertib. b. e. Seseorang pegawai boleh menanggung hutang berikut: a. Seseorang pegawai tidak boleh dengan apa-apa jua cara pun menyebabkan dirinya berada dalam keterhutangan yang serius. atau c. telah sebenarnya menyebabkan kesusahan kewangan yang serius terhadap dirinya. mengikut mana-mana yang berkenaan. Seseorang pegawai disifatkan sebagai berada dalam keterhutangan kewangan yang serius: a. ii. c. jumlah wang yang dipinjam atas cagaran tanah yang digadai atau digadaijanjikan. koop atau syarikat kewangan berlesen itu yang daripadanya pegawai itu meminjam tidaklah secara langsung tertakluk kepada kuasa rasminya. atau f. jumlah wang yang dipinjam daripada syarikat insurans atas cagaran polisi insurans. atau c. bank. agregat hutangnya tidak menyebabkan atau tidak mungkin menyebabkan pegawai itu berada dalam keterhutangan kewangan yang serius. iii. jumlah wang yang kena dibayar atas barang-barang yang diperoleh melalui perjanjian sewa beli. jika pegawai itu seorang penghutang penghakiman dan hutang penghakiman itu belum lagi dijelaskan dalam tempoh satu bulan dari tarikh penghakiman itu. b. jumlah wang yang dipinjam daripada Kerajaan atau koperasi. selagi apa-apa penghakiman terhadapnya yang memihak kepada Pegawai Pemegang Harta masih belum dijelas atau selagi tiada pembatalan penghukuman kebankrapannya. syarikat insurans. iv. 13. . Jika keterhutangan yang serius yang telah berlaku itu disebabkan oleh malang yang tidak dapat dielakkan. “Keterhutangan kewangan yang serius” ertinya keadaan keterhutangan seseorang pegawai yang mengambil kira amaun hutang yang ditanggungnya. b.

samada yang dibuatnya atau oleh mana-mana orang lain. 16. Seseorang pegawai yang tidak melaporkan atau melengahkan dalam melaporkan keterhutangan kewangannya yang serius atau yang melaporkannya tetapi tidak mendedahkan hutangnya dengan sepenuhnya atau memberi keterangan palsu atau yang mengelirukan mengenainya. Membuat Pernyataan Awam i. 18. d. atau ambil bahagian secara langsung atau tak langsung dalam pengurusan. 15. 14. melakukan suatu pelanggaran tatatertib yang serius. mengelolakan dan atau mengambil bahagian dalam mana-mana refel atau loteri akan harta persendiriannya. memberi apa-apa maklumat factual berhubungan dengan jabatannya. membuat apa-apa pernyataan awam berhubungan dengan apa-apa dasar. Penglibatan Dalam Pasaran Komoditi Tiada pegawai boleh melibatkan dirinya dalam pasaran komoditi atau pasaran sekuriti hadapan sebagai pembeli atau penjual atau selainnya. majalah atau karya lain yang berasaskan maklumat rasmi terperingkat dan sebagainya. 19. program atau keputusan Kerajaan di atas apa-apa isu. a. Meminjamkan Wang i. samada secara am atau khusus. Penerbitan Buku Seseorang pegawai tidak boleh menerbit atau menulis apa-apa buku. dan boleh menyebabkan dirinya dikenakan tindakan tatatertib. maklumat atau penjelasan. dia hendaklah serta-merta melaporkan fakta ini kepada Ketua Jabatan. atau c. Jika seseorang pegawai mendapati hutangnya menyebabkan atau mungkin menyebabkan keterhutangan kewangan yang serius kepadanya. tidak boleh mengeliling apa-apa pernyataan. Penyimpanan wang secara deposit tetap dalam mana-mana bank atau dalam suatu akaun dalam mana-mana bank atau syarikat kewangan berlesen atau sekuriti atau saham yang diterbitkan oleh Kerajaan atau badan berkanun tidaklah dianggap sebagai meminjamkan wang dengan bunga. vi. b. memberi apa-apa penjelasan berkenaan dengan apa-apa insiden atau laporan berhubungan dengan jabatannya. samada dalam pasaran tempatan atau luar negeri. ii. kecuali dengan kebenaran bertulis terlebih dahulu. daripada Menteri yang bertanggungjawab bagi kementerian atau jabatan dia sedang berkhidmat. Larangan Bertindak Sebagai Penyunting Seseorang pegawai tidak boleh bertindak sebagai penyunting. Refel atau Loteri Seseorang pegawai tidak boleh mengadakan. Seseorang pegawai tidak boleh. 17. atau dengan apa-apa cara . Seseorang pegawai tidak boleh meminjamkan wang dengan bunga samada dengan cagaran atau tanpa cagaran. samada secara lisan atau bertulis atau dengan apa-apa lain.PERINTAH-PERINTAH AM 171 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------v.

v. penerbitan professional. yang memberikan suatu pandangan yang berat sebelah atas apa-apa perkara yang menjadi isu antara parti-parti politik. 21. iii. Seseorang pegawai yang telah diterima menjadi anggota biasa mana-mana parti politik mesti memberitahu fakta ini kepada Ketua Jabatannya. b. penerbitan jabatan atau kakitangan. menerbit atau mengeliling buku. atau apa-apa pilihanraya untuk apa. dan khususnya dia tidak boleh: a. dia terlebih dahulu mendapatkan kelulusan bertulis Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam atau KSU Kementerian yang berkenaan. Seseorang pegawai Kumpulan Sokongan yang bukan seseorang pegawai dalam perkhidmatan perlu boleh bertanding atau pegang jawatan atau dilantik apa-apa jawatan dalam sesuatu parti politik setelah terlebih dahulu dapat kelulusan bertulis Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam atau KSU Kementerian yang berkenaan. Pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan Kumpulan Pengurusan dan Profesional dilarang mengambil bahagian aktif dalam aktiviti politik atau memakai mana-mana lambing sesuatu parti politik. kecil. memegang apa-apa jawatan dalam mana-mana parti politik. samada secara lisan atau bertulis. atau f. terlibat dalam merayu undi bagi menyokong mana-mana calon pada suatu pilihanraya umum. iv. vi. makalah atau risalah yang mengemukakan pandangan yang berat sebelah atau pandangan orang lain atas apa-apa perkara yang berkaitan dengan mana-mana parti politik. majalah atau jurnal. b. e.PERINTAH-PERINTAH AM 172 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------membuat apa-apa sumbangan kewangan atau selainnya. Mengambil bahagian dalam politik i. kepada mana-mana penerbitan. Ketakhadiran . membuat apa-apa pernyataan awam. Permohonan mendapatkan kelulusan di bawah perenggan (3)(a) hendaklah dibuat sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum tarikh pegawai itu dibenarkan bercuti sebelum persaraan. c. kecuali yang berikut: a. bertindak sebagai seorang ejen pilihanraya atau ejen tempat mengundi atau atas apa-apa sifat untuk atau bagi pihak seseorang calon dalam sesuatu pilihanraya bagi Dewan Rakyat atau bagi mana-mana DUN. masuk bertanding untuk apa-apa jawatan dalam mana-mana parti politik. dan c. ii.apa jawatan dalam mana-mana parti politik. Tiada apa-apa jua dalam peraturan ini boleh menghalang seseorang pegawai daripada menjadi anggota biasa mana-mana parti politik. mengikut mana-mana yang berkenaan. penerbitan organisasi sukarela yang bukan bercorak politeik 20. Seseorang pegawai yang dibenarkan bercuti sehingga ke tarikh persaraannya bagi maksud menghabiskan semua cutinya yang terkumpul boleh mengambil bahagian dalam aktiviti politik dengan syarat bahawa: a. d. termasuk mana-mana suratkhabar.

pegawai itu tidak melaporkan diri untuk bertugas atau tiada apa-apa jua khabar didengar daripadanya. PROSEDUR TATATERTIB 29. Ketua Jabatan laporkan kepada Pihak Berkuasa Tatatertib berkenaan dan Pihak Berkuasa Tatatertib tersebut memulakan tindakan tatatertib mengikut PeraturanPeraturan ini. Akibat Tidak Hadir Tanpa Cuti Selepas Pemberitahuan Dalam Warta i. ii. laporkan fakta itu kepada Pihak Berkuasa Tatatertib yang berkenaan berserta dengan tarikh-tarikh dan hal ketakhadiran itu dan apa-apa maklumat selanjutnya yang mungkin dikehendaki tentang pegawai itu.PERINTAH-PERINTAH AM 173 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------i. surat tersebut disifatkan tak terserah. atau b. pegawai itu disifatkan telah dibuang kerja daripada perkhidmatan mulai tarikh dia tidak hadir tanpa cuti. Jika pegawai tidak lapor diri untuk bertugas dalam tempoh 7 hari dari tarikh penyiaran pemberitahuan dalam Warta. Lucut Hak Emolumen Kerana Ketidakhadiran Tanpa Cuti . Ketua Jabatan hendaklah kemukakan laporan kepada Pihak Berkuasa Tatatertib yang berkenan dan Pihak Berkuasa tatatertib itu hendaklah memulakan tindakan tatatertib mengikut Peraturan-Peraturan ini: iii. 30. Jika seseorang pegawai tidak hadir bertugas. Jika surat PBAT itu diterima orang lain selain pegawai yang dimaksudkan. Ketua Jabatan dengan segera. Ketakhadiran tanpa cuti atau tanpa kebenaran terlebih dahulu atau tanpa sebab yang munasabah boleh menyebabkan seseorang pegawai dikenakan tindakan tatatertib. 31. Jika surat PBAT dikembalikan tak terserah. ii. Prosedur Dalam Kes Jika Pegawai Tidak Hadir Tanpa Cuti Dan Tidak Boleh Dikesan i. pegawai itu melaporkan diri untuk bertugas. Ketua Jabatan itu mesti laporkan perkara itu kepada Pihak Berkuasa Tatatertib yang mempunyai kuasa untuk membuang kerja atau turunkan pangkat dan Pihak Berkuasa Tatatertib yang berkenaan perlu ambil langkah untuk memberitahu dalam Warta bahawa pegawai itu tidak hadir tanpa cuti dan tidak boleh dikesan. Pihak Berkuasa Tatatertib yang berkenaan boleh. iii. Jika lapor diri untuk bertugas dalam tempoh 7 hari dari tarikh penyiaran. Ketua Jabatan boleh arahkan Surat dihantar kepada pegawai melalui Pos Berdaftar Akuan Terima ke alamat terakhirnya. selepas surat itu telah diserahkan: a. setelah menimbangkan laporan mengambil tindakan tatatertib terhadap pegawai itu mengikut peraturan 27 atau 28. Jika. Ketua Jabatan Mengarahkan pegawai itu melaporkan diri untuk bertugas segera. iv. ii. Tidak hadir tanpa cuti 7 hari berturut-turut dan tidak boleh dikesan.

Jika pegawai merayu atau tidak. iii. pegawai itu: a. 1. Pihak Berkuasa Tatatertib berkuasa buang kerja atau turun pangkat. dia akan digantung kerja sementara tunggu keputusan Pihak Berkuasa Tatatertib. dia boleh bekerja dan dibayar emolumen yang tidak dibayar semasa dia ditahan dan digantung kerja. Prosedur Jika Pegawai dipertuduh Dalam mahkamah jenayah atau dikenakan perintah tahanan. Jika pegawai disabitkan kesalahan.PERINTAH-PERINTAH AM 174 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------i. Ketua Jabatan perlu dapatkan laporan daripada Pendaftar mahkamah dan dihantar kepada Pihak Berkuasa Tatatertib dengan syornya samada pegawai itu patut ditahan daripada kerja. 6. Hukuman Tatatertib Setelah mengambilkira seriusnya kesalahan itu. Pihak Berkuasa Tatatertib mengenakan ke atas pegawai itu mana-mana satu daripada hukuman yang berikut atau apa-apa gabungan dua hukuman atau lebih: a. Pendaftar mahkamah atau Penolong Pendaftar mahkamah hantar suret kepada Ketua Jabatan memaklumkan tentang pertuduhan. ii. Jika disabit. tarikh ditangkap dan pegawai dijamin atau tidak. 4. Jika pegawai berjaya dalam rayuan dan dibebaskan oleh mahkamah. Tanggungjawab Ketua Jabatan Jika Terdapat Sabitan Jenayah i. Pegawai didapati bersalah tidak hadir bertugas tanpa cuti atau tanpa kebenaran terlebih dahulu atau tanpa sebab yang munasabah. dibuang kerja atau turun pangkat b. Diberi notis tentang perlucutan hak itu. Buang negeri dan lain-lain. Pegawai perlu maklumkan kepada Ketua Jabatan serta merta apabila prosiding jenayah dimulakan terhadapnya. 2. 33. Pihak Berkuasa Tatatertib dengan syor Ketua Jabatan boleh ambil tindakan tahan kerja pegawai tersebut. 3. Ketua Jabatan pula akan hantar salinan itu kepada Pihak Berkuasa Tatatertib yang ada kuasa untuk jatuhkan hukuman buang kerja berserta dengan rekod perkhidmatan pegawai itu dengan mengesyorkan samada. amaran b. Pelucutan hak emolumen bukanlah satu hukuman tatatertib dalam peraturan perkara 38. segala emolumen bagi apaapa tempoh yang dia tidak hadir dilucuthakkan walaupun Pihak Berkuasa Tatatertib yang berkenaan tidak mengarahkan perlucuthakkan itu. Ketua Jabatan mohon daripada Pendaftar Mahkamah satu salinan keputusan-keputusan tersebut. ditamatkan perkhidmatan demi kepentingan awam d. 5. dikenakan apa-apa hukuman selain dibuang kerja atau turun pangkat c. tidak dikenakan apa-apa hukuman Hukuman 38. denda .

b. b.PERINTAH-PERINTAH AM 175 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------c. tarikh pergerakan gaji diubah kepada tarikh pergerakan gaji paling hampir selepas habis tempoh hukuman. 40. dan jika didenda lebih daripada sekali dalam mana-mana satu bulan kalendar. Hukuman ini dilaksanakan pada tarikh ulang tahun pergerakan gaji berikutnya bagi pegawai itu selepas tarikh pengenaan hukuman itu oleh Pihak Berkuasa Tatatertib yang berkenaan. Tangguh Pergerakan Gaji i. atau buang kerja 39. agregat denda yang dikenakan ke atasnya dalam bulan itu tidak boleh melebihi amaun yang setara dengan 45% daripada emolumen bulanannya. e. Penurunan Gaji i. iv. Tarikh pergerakan gaji diubah kepada tarikh pergerakan gaji yang berikutnya selepas habisnya tempoh hukuman itu. f. dua belas bulan. hukuman lucuthak emolumen tidak tertakluk jika hukuman itu berkaitan kesalahan tidak hadir tanpa cuti atau tanpa kebenaran atau tanpa sebab munasabah. amaun emolumen yang hendak dilucuthakkan hendaklah. enam bulan c. sembilan bulan. lucuthak emolumen tangguh pergerakan gaji turun gaji turun pangkat. tempoh hukuman tidak boleh kurang daripada 12 bulan tetapi tidak boleh lebih 36 bulan pada mana-mana satu masa. Peruntukan-peruntukan hukuman: a. Tempoh: a. kecuali jika diputuskan selainnya oleh Pihak Berkuasa yang berkenaan. c. iii. ii. yang difikirkan Pihak Berkuasa Tatatertib sesuai dan patut ii. d. segala denda atau perlucuthakkan emolumen hendaklah dipotong daripada emolumen bulanan pegawai itu dan hendaklah dibayar kepada Kerajaan. penurunan tidak boleh melebihi 3 pergerakan gaji c. Hukuman denda atau lucuthak emolumen dibuat mengikut peruntukan-peruntukan berikut: a. atau d. dikira dengan mengambil kira tempoh sebenar pegawai itu tidak hadir. diturunkan secara mendatar dalam peringkat yang sama. 41. . g. dan b. tiga bulan b. tarikh pergerakan gajinya kekal pada tarikh yang diubah di bawah perenggan (a) sehingga pegawai itu mencapai tangga gaji maksimum. Akibat hukuman tangguh pergerakan gaji: a. pegawai tersebut tidak berhak mendapat apa-apa pergerakan gaji bagi tempoh dan sepanjang tempoh hukuman itu berkuatkuasa. apa-apa denda yang dikenakan pada satu-satu masa tidak boleh melebihi amaun yang setara dengan 7 hari emolumen pegawai yang berkenaan itu.

prosiding tatatertib dengan tujuan untuk membuang kerja atau menurunkan pangkat telah dimulakan atau akan dimulakan terhadap pegawai itu. pegawai itu hendaklah dibayar emolumennya yang penuh mulai tarikh dia menjalankan semula tugas. 42. dan b. atau c. iii. menentukan gaji pegawai itu pada suatu matagaji dalam jadual gaji gred yang dikurangkan itu. bahagian emolumennya yang tidak dibayar semasa penahanan kerjanya tidak boleh dibayar sehingga prosiding jenayah atau tatatertib dengan tujuan untuk membuang kerja atau menurunkan pangkatnya telah . dibenarkan menerima tidak kurang daripada ½ emolumennya yang Pihak Berkuasa Tatatertib fikirkan patut. perintah penahanan kerja itu terhenti dari tarikh pegawai itu menjalankan semula tugasnya. kehadiran pegawai itu di pejabat akan mengendalakan penyiasatan. peruntukan berikut hendaklah mempunyai kuatkuasa: a. iv. factor-faktor berikut hendaklah diambilkira Pihak Berkuasa Tatatertib samada: a. jenis kesalahan yang dengannya pegawai itu dipertuduhkan secara langsung berhubungan dengan tugas pegawai itu. dan penahanan kerja itu boleh dikuatkuasakan dari tarikh yang ditentukan oleh Pihak Berkuasa Tatatertib yang berkenaan. Penahanan Kerja Dan Penggantungan Kerja 44. adalah gaji yang lebih rendah tetapi paling hampir dengan gaji akhir yang diterima pegawai itu sebelum hukuman dikenakan keatasnya. atau b. atau boleh menjejaskan imej jabatannya. b. Tidak berhak mendapat apa-apa pergerakan gaji bagi tempoh dan sepanjang tempoh hukuman itu berkuatkuasa. b. Pegawai yang ditahan kerja hendaklah. melainkan jika dan sehingga dia digantung atau dibuang kerja. Pihak Berkuasa Tatatertib memanggil balik pegawai yang ditahan kerja untuk bertugas semula sedangkan prosiding jenayah atau tatatertib dengan tujuan untuk membuang kerja atau menurunkan pangkat belum selesai. Pihak Berkuasa Tatatertib mempunyai kuasa untuk menjatuhkan hukuman buang kerja atau turun pangkat menahan pegawai daripada menjalankan tugasnya jika: a. dan c. prosiding jenayah telah dimulakan terhadap pegawai itu. Penurunan Pangkat a. kehadiran pegawai itu di pejabat untuk menjalankan tugas dan tanggungjawabnya yang biasa boleh memalukan. dan penahanan kerja itu boleh dikuatkuasakan dari tarikh dia ditangkap atau dan tarikh saman diserahkan keatasnya. ii. menurunkan gred pegawai itu kepada gred yang lebih rendah dalam skim perkhidmatan yang sama. Penahanan Kerja i.PERINTAH-PERINTAH AM 176 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------iii. Dalam memutuskan pegawai patut ditahan kerja.

tidak boleh menerima apa-apa bahagian emolumennya yang tidak dibayar semasa penahanan kerjanya. iv. pegawai itu disabitkan oleh mana-mana mahkamah jenayah. mana-mana bahagian emolumennya yang tidak dibayar kepadanya semasa pegawai itu telah ditahan kerja hendaklah dibayar kepada pegawai berkenaan. iv. b. dianggap telah dibuang kerja. tidak kira samada penamatan perkhidmatan pegawai itu melibatkan suatu elemen . Jika pegawai dibebaskan daripada pertuduhan jenayah. atau b. Sah di sisi undang-undang bagi untuk mengesyorkan kepada Kerajaan bahawa seseorang pegawai itu ditamatkan demi kepentingan awam walaupun prosiding tatatertib belum dijalankan. Penggantungan Kerja i. tamatkan iii. pegawai itu boleh tidak diberikan apa-apa peluang untuk didengar dan pegawai yang perkhidmatannya telah ditamatkan demi kepentingan awam di bawah peraturan ini tidak boleh. Apabila menamatkan perkhidmatan mana-mana pegawai demi kepentingan awam di bawah peraturan ini. tidak dibenarkan menerima apa-apa emolumen dari tarikh penggantungan kerjanya. Kerajaan boleh minta laporan Ketua Jabatan terhadap tatakelakuan pegawai jika kerajaan mendapati perkhidmatannya wajar ditamatkan. ii. v. ii. atau telah dilepaskan tetapi pelepasan itu tidak terjumlah kepada suatu pembebasan atau telah dibebaskan daripada apa-apa pertuduhan tatatertib. suatu perintah tahanan atau sekatan yang dinyatakan telah dibuat atau dikenakan keatas pegawai itu. bagi maksud Perkara 135(2) Perlembagaan Persekutuan. a. Suatu keputusan untuk menggantung kerja pegawai itu hendaklah dimaklumkan kepadanya secara bertulis. mengikut mana-mana yang berkenaan. iii. dan Kerajaan boleh dengan demikian menamatkan perkhidmatan pegawai tersebut.PERINTAH-PERINTAH AM 177 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------diselesaikan dan suatu keputusan telah dibuat berkaitan dengan emolumen itu. Penamatan demi kepentingan awam i. Tarikh penggantungan kerja bermula dari tarikh sabitan atau tarikh kuatkuasa perintah tahanan atau sekatan itu. Pegawai yang digantung menjalankan tugasnya: a. Jika Kerajaan puas hati terhadap laporan. 46. Penamatan Demi Kepentingan Awam 49. Kerajaan boleh perkhidmatan pegawai itu mulai dari tarikh yang ditentukan kerajaan. Pihak Berkuasa Tatatertib mempunyai kuasa untuk menjatuhkan hukuman buang kerja atau turun pangkat hendaklah menggantung pegawai daripada menjalankan tugasnya jika.

g. Tanggungjawab penghuni rumah kerajaan: a. Jangan rosakkan mana-mana bahagian dan perabotnya. h. Kerajaan tidak jamin dapat sedia rumah untuk semua pegawai. Rumah kerajaan yang kosong boleh disewa oleh pegawai yang bekerja di kawasan berkenaan. atau yang disewa oleh kerajaan. Rumah biasa kerajaan untuk pegawai yang bertugas di kawasan yang terpencil jika tiada rumah sewa yang sesuai. Rumah Khas Jawatan: Rumah khas untuk kediaman pemegang jawatan tertentu yang ditetapkan oleh Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam. b. Kerajaan boleh arahkan pegawai kosongkan rumah untuk sesuatu tujuan dengan diberi notis 1 bulan. Rumah yang diuntukkan kepada pegawai jika tidak didiami dalam tempoh 30 hari. Ketua Jabatan boleh arah pegawai diami rumah itu ikut kepentingan perkhidmatan. b. i. Rumah Khas Jabatan ialah untuk pegawai yang dikehendaki tinggal berhampiran dengan tempat kerja. Rumah kediaman di luar negeri untuk yang bekerja di Kedutaan atau Pejabat Kerajaan Malaysia di negara itu. e. c. KSU Negara dan jawatan tertentu sahaja. Tidak boleh renovation. j. Rumah-rumah kediaman yang disediakan oleh kerajaan: a. Rumah Khas Jabatan: Rumah yang Jabatan bina khas untuk kediaman pegawainya yang perlu sentiasa berada dekat tempat kerja. Rumah biasa kerajaan: Mana-mana rumah kerajaan selain daripada rumah Khas Jabatan dan rumah Khas Jawatan. d. Rumah Khas Jawatan hanya untuk Pegawai Tingkatan Utama. . f. BAB E: Peristilahan: Rumah dan Bangunan Pejabat Kerajaan Pegawai Perumahan: Pegawai yang dilantik bagi menguntukkan rumah-rumah kediaman kerajaan. extension dan sebagainya. bagi rumah-rumah Khas Jabatan. termasuk seorang Ketua Jabatan. Pegawai boleh diarah berkongsi rumah kerajaan apabila timbul satu-satu keadaan yang diperlukan.PERINTAH-PERINTAH AM 178 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------hukuman atau yang berkaitan dengan kelakuan berhubungan dengan jawatannya yang Kerajaan menganggap tak memuaskan atau patut disalahkan. Bagi rumah sedia ada. boleh ditarik balik untuk diberi kepada pegawai lain.

penolong jururawat dsb) = = = = RM 7.00 sebulan Sewa rumah kerajaan: a. bayar separuh sewa. iv. Pegawai Tingkatan tertinggi “A” ke atas. Tidak boleh disewa kepada orang lain. Pegawai yang dikehendaki diami Rumah Jabatan. i. Sewa mes dan asrama: Mes: a. . Pegawai Penjara hingga Pegawai Besar. Pegawai Rendah Asrama: a. c. c. Jika rosak sebab penghuni sendiri. Pegawai Rendah (spt.00 sebulan RM 7. Bil-bil air. jika ingkar. Sewa bermula pada hari masuk. h.50 sebulan RM5. bayar ikut kelas rumah yang didiaminya itu. Pegawai yang diarah berkongsi rumah kerajaan. ii. Sewa rumah kerajaan: a. kena bayar sewa 2 kali ganda. d. d. keluarga dan orang gajinya sahaja. Pegawai yang diami rumah kerajaan/ rumah yang disewa khas oleh kerajaan dalam/ luar negeri perlu bayar sewa. Pegawai yang diami rumah yang bukan kelas ia layak. Wader. g. termasuk perabot (jika dilengkapkan). Jika tidak lapor.50 sebulan RM 5. e. pegawai kena bayar kos pembaikan. bayar sama banyak. tapi masih diami rumah kerajaan. b. Pegawai diami rumah kerajaan kelas tinggi daripada yang ia layak (kerana ada kekosongan). kena bayar sewa 2 kali ganda. kena bayar juga. e. Mereka yang diami rumah kerajaan dengan percuma atau. Kecuali: i. isi borang dan lapor kepada JKR dan Pegawai Perumahan tidak kurang daripada 14 hari sebelum keluar. b. b. Pegawai yang diuntukkan Rumah Khas Jawatan. Untuk kediaman pegawai. Ahli bomba hingga Pegawai Bomba Tingkatan 1. iii. f. Laporkan sebarang kerosakan kepada JKR. Pegawai beli rumah dengan pinjaman perumahan kerajaan. e. Pegawai Kanan (termasuk Inspektor Polis) b. Prosedsur masuk dan keluar rumah kerajaan: a. Yang tidak perlu bayar sewa rumah kerajaan: i. Isi borang khas JKR untuk masuk dan tandatangan penerimaan barang/ perkakas/ peralatan/ perabot yang ada di dalamnya. Dilarang bercucuk tanam/ berternak di kawasan rumah.PERINTAH-PERINTAH AM 179 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------c. dibayar dengan potongan gaji. d. Pegawai diami rumah kerajaan kelas lebih rendah daripada yang ia layak (kerana tiada rumah yang ia layak). Apabila hendak keluar. akan diarah pindah apabila ada rumah yang ia layak. Isi borang dan lapor kepada Pegawai Perumahan dan Ketua Pejabat sebagai maklumat untuk pemotongan gaji (sewa rumah kerajaan). Jaga kebersihan rumah dan kawasannya. elektrik dan telefon tanggungan sendiri. c. Pegawai Kanan (jururawat dan ke atas) b. bayar sewa ikut kelas layak.

Terletak di bawah kawalan Jabatan Perdana Menteri. b. Klinik Kerajaan d. doctor prevet juga boleh dilantik jika cukup syarat 6. anak angkat berdaftar c. Isteri/ suami pegawai b. Ahli-Ahli Lembaga: i. Melaporkan sebarang kerosakan. ubahsuai. termasuk yang berkhidmat dengan Hospital Universiti dan Angkatan tentera Malaysia. Hospital Kerajaan b.PERINTAH-PERINTAH AM 180 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------ii. d. Tanggungjawab Ketua Jabatan terhadap bangunan pejabat kerajaan: i. cat semula. Keluarga Pegawai: a. Tidak kurang daripada 2 orang pegawai perubatan ii. BAB F: Peristilahan: Perubatan 1. Urusan pembaikan. Salah seorang daripadanya pakar penyaakit yang berkaitan dengan kes iii. Mencadangkan pengubahsuaian jika dipelukan. Dalam keadaan tertentu. ii. Hospital Universiti c. pindaan. b. peralatan dan kawasannya. Pengurusan bangunan-bangunan pejabat kerajaan: a. Yayasan-Yayasan Perubatan Persekutuan 3. Anak-anak sendiri. Hospital: a. Pegawai Perubatan: Doktor Perubatan/ Pergigian berdaftar yang berkhidmat dengan Kerajaan Malaysia. Lembaga Perubatan: a. 2. Kandungan Bab F . c. Doktor prevet: Doktor perubatan/ pergigian yang berdaftar tetapi tidak berkhidmat dengan kerajaan. Janda/ balu pegawai yang belum berkahwin lain 4. anak tiri. Rumah yang dibeli dengan pinjaman kerajaan itu terletak jauh daripada tempat kerja. Dibentuk oleh Ketua Jabatan Perubatan Negeri atau oleh Ketua Yayasan Perubatan Persekutuan. Menjaga kebersihan bangunan. gantian dan sebagainya oleh JKR setelah dipohon/ dilapor oleh Ketua Jabatan. Doktor Panel: Doktor prevet yang sijil sakit (MC)nya diiktiraf kerajaan 5. Jagaan/ seliaan di bawah Ketua Jabatan yang pejabatnya terletak di bangunan itu. iii.

3. b. vi. Pelatih di bawah Kementerian Kesihatan. masuk wad kena bayar. Ketua Setiausaha Perbendaharaan iii. Pegawai Bahagian ‘iv’ yang bergaji di bawah RM 360 vii. Pesara/ keluarga juga layak dapat semua kemudahan seperti di atas. e. Ketua Setiausaha Negara ii. Jika pegawai perubatan/ pergigian tempatan sahkan ia perlu ke hospital/ klinik di tempat lain. Anak pegawai masuk wad sebagai murid sekolah (untuk wad kelas 2 sahaja). Begitu juga keluarga pegawai yang telah meninggal (samada meninggal semasa berkhidmat atau semasa sudah bersara. c. Pegawai/ keluarga dapat rawatan. b. Lembaga Perubatan dirujuk apabila: a. boleh tuntut elaun perjalanan. b. Ketua Pengarah Kesihatan g. Yang mengidap penyakit merebak ii. Pegawai masih tidak sihat setelah cuti-cuti sakitnya sudah habis. (Laporan Lembaga Perubatan dihantar kepada Ketua Jabatan dan Kuasa tertentu yang perlukannya.PERINTAH-PERINTAH AM 181 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------1. ubat. v. Hospital Tentera dan di klinik/ hospital kerajaan). Jemaah Pegawai: i. Pegawai Perkhidmatan Kesihatan/ Perubatan sendiri. kusta dan barah. e. Pegawai wanita/isteri pegawai bersalin di tempat lain daripada hospital/ klinik kerajaan dan dirawat oleh pegawai perubatan. Pegawai diragui tentang kesihatan fizikal/ otaknya. Pegawai/ keluarga yang Lembaga Perubatan sahkan ia perlu dirawat di luar negeri. Masuk wad hospital di luar ibupejabat sebab cedera/ sakit masa bertugas di luar ibupejabat. Penyakit tibi. akan dikenakan bayaran kecuali di atas nasihat pegawai perubatan supaya bersalin di rumah. bekalan alat-alat ortopedik dan anggota palsu percuma di hospital/ klinik kerajaan (tidak termasuk gigi palsu). Walaupun rawatan/ ubat percuma. Pegawai/ keluarga masuk wad: a. d. termasuk belanja seorang lain yang mengiringinya. Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam iv. Mesti dapatkan rawatan di hospital/ klinik kerajaan yang terdekat. termasuk bayaran perundingan (jika ada kes). f. Telah bercuti sakit 45 hari setahun selama 3 tahun berturut-turut. 2. iii. f. Pesara yang pencennya tidak melebihi RM 180 . Pegawai perubatan sahkan tiada harapan boleh sembuh. asalkan ia telah masuk ke skim berpencen). Rawatan dengan doctor prevet tanggung sendiri. Pegawai tercedera ketika bertugas. Pegawai/ keluarga yang perlukan rawatan di luar negeri sebab ketiadaan rawatan untuk penyakitnya di Malaysia. g. d. Masuk wad percuma untuk: i. c. iv. (termasuk yang bertugas di Hospital Universiti. boleh ditimbangkan oleh Jemaah Pegawai untuk dirawat di luar negeri dengan belanja kerajaan. Rawatan perubatan untuk pegawai dan keluarganya: a.

Kerja mustahak yang tidak boleh ditangguhkan c. a. kena bayar ikut kadar kelas yang dimasuki. Pegawai kena kemukakan Surat Akuan Pejabatnya ketika hendak masuk wad. b. Kerja malam: c. penyeliaan dan pengawasan. Waktu bekerja bukan pejabat: i. Bayaran wad: a.00 pagi hingga 10 malam. Kerja-kerja kecemasan b. Jumaat – Pegawai Islam boleh keluar mulai 12. Sabtu .00 – 4. Bayaran wad cara potongan gaji setelah keluar wad. Kerja yang perlu diuruskan dalam jangkamasa terhad e. BAB G: Waktu Bekerja Lebih Masa 1.PERINTAH-PERINTAH AM 182 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------4. c. Meliputi semua jenis tugas seperti perkhidmatan kaunter. f.00 petang (hari penuh selain Jumaat) ii. Kelantan dan Terengganu ii. 12. Kerja tidak bersambung : 12 jam sehari 3.00 petang (Jumaat di Sabah/Sarawak) d. Khamis – Kedah. Tinggal di atas panggilan (stanby) . Pejabat yang perlukan waktu bekerja yang berlainan mesti pohon kebenaran daripada Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam. b.Negeri-negeri lain c.15 tgh – 2. Kadar bayaran wad adalah sama bagi pegawai dan keluarga. Semua pegawai dalam kumpulan sokongan kecuali anggota polis. penjara dan tentera. Kandungan Perintah Am Bab “G” 2.30 pagi – 2.15 tgh – 2. Waktu bekerja: a. Pegawai yang layak dapat bayaran lebih masa: a. 4. Kerja bersambung : 8 jam sehari ii. Hari penuh: 8. Syarat-syarat dapat bayaran lebih masa: a. b.45 petang (Jumaat di Semenanjung). d. Hari separuh: 8. Waktu makan: i. iii.00ptg ini b. Masuk wad 12 jam dikira sebagai 1 hari. 12. e. Kerja Kecemasan: Sebarang tugas yang diistiharkan oleh Ketua Jabatan sebagai tugas kecemasan yang memerlukan tenaga pekerja lebih daripada biasa. misalnya memulihkan semula perhubungan/ perkhidmatan penting yang terputus/ terganggu. Kerja siang: Giliran bertugas tambahan antara 6. bomba. 11.00 tghari. Kerja yang perlu buat lebih daripada bidang tugas biasa d. e. pemerosesan.0 pagi-1245 tengahari i. Masuk wad kelas lebih tinggi atau lebih rendah daripada yang dilayaki.

. Pegawai-pegawai lain dan situasi–situasi yang melayakkannya menuntut elaun lebih masa: a. Pegawai-pegawai lain boleh dapat bayaran lebih masa jika diluluskan oleh Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam. Kumpulan Perkeranian dan Teknik. termasuk hari minggu/ hari kelepasan am yang melebihi 14 hari berturut-turut. termasuk masa perjalanan dari rumah/ pejabat ke tempat bertugas (pergi dan balik). (kecuali Tingkatan Tertinggi/ Khas) dan pegawai lain yang setaraf boleh dapat bayaran lebih masa apabila menyelia pekerja sambilan atau buruh kontrak yang lebih masa bertugas biasa. c. b. Juruteknik. Kakitangan Rendah/ Buruh Kasar yang dipanggil bertugas lebih daripada masa bekerja biasa setiap hari. Formula bagi mengira bayaran lebih masa untuk satu jam: Gaji sebulan x 12 313 x 8 7. layak mendapat bayaran lebih masa mulai hari ke-15.PERINTAH-PERINTAH AM 183 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------5. Tempoh waktu bayaran lebih masa: Masa menjalankan tugas di luar waktu bekerja biasa. 6.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->