Teknik Menggambar

Kanak-kanak adalah unik dan berbakat dalam seni. Guru yang berperanan sebagai pembolehubah perlu kreatif dan mempunyai tahap sensitif yang tinggi dalam menyediakan pengalaman seni untuk kanak-kanak. Disamping itu, guru juga perlu berupaya meletakkan diri mereka dalam diri kanak-kanak bagi memahami keperluan kanak-kanak tersebut dalam memperkembangkan pemahaman kanak-kanak melalui pemikiran dan pengalaman. Mengikut Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR, bidang

menggambar adalah satu bidang yang menegaskan perkembangan persepsi dan kemahiran seseorang murid. Bidang ini melihat kemampuan murid terhadap aspek serta kegiatan mereka dalam membuat gambar dengan menggunakan pelbagai media dan teknik disamping itu, ia menekankan aspek ruang, struktur, imbangan dan komposisi dalam sesuatu karya. Antara kegiatan yang dijalankan dalam bidang ini ialah lukisan, catan, kolaj, montaj, cetakan, resis, gosokan, stensilan, percikan, gurisan, capan dan mozek . Bidang ini menekankan perkembangan imaginasi, kreativiti dan ekspresi diri seseorang murid. Bidang menggambar meliputi penerokaan kesan seni serta Kegiatan menggambar

mengenali pelbagai alat bahan dan kegunaannya.

membolehkan murid mengenali dengan lebih dekat lagi pelbagai kemahiran asas dan teknik dalam proses rekaan. Kesedaran murid terhadap alam sekitar melalui pemerhatiannya menjadi fokus utama bidang menggambar ini.

Teknik lukisan. Lukisan merupakan hasil kerja seni yang dibuat untuk meluahkan perasaan berbentuk imej dengan menggunakan media kering atau menggunakan warna yang paling sedikit yang dihasilkan diatas sesuatu permukaan rata dengan aplikasi garisan, rupa, bentuk, saiz warna dan jalinan. Penggunaan alat dalam sesebuah lukisan terhad kepada media kering seperti pensel, pensel warna, pastel, arang, pen dan dakwat. Setiap proses melakukan garisan, melorek ton dan menggosok juga dinamakan lukisan dan diaplikasikan melalui garisan, rupa, bentuk, saiz, warna dan jalinan ke atas sesuatu hasil kerja dengan pelbagai teknik yang boleh dihasilkan bergantung kepada kesan jalinan sesuatu permukaan dari aras mudah ke aras sukar.

Teknik Catan Catan adalah satu proses menyapu warna atau cat ke atas sesuatu permukaan rata yang mewakili gambaran pemikiran atau rekaan tertentu sama ada yang nyata atau abstrak melalui sapuan warna ke atas permukaan rata dengan menggunakan berus. Ianya merupakan satu ciptaan gambar yang berwarna yang diaplikasikan pigmen dari satu media ke atas permukaan seperti media ke atas permukaan seperti kertas, kanvas dan dinding dengan

mengaplikasikan warna basah ke atas permukaan 2D dengan teknik menyapu warna basah .Ianya banyak menggunakan warna sebagai bahan pewarna untuk menghasilkan gambar seperti cat poster, cat air, cat minyak, cat tempera, cat gouache dan cat akrilik dengan pelbagai . jenis warna dan cara-cara mewarna dengan betul.

Teknik Kolaj Kolaj bermakna potong, koyak, gunting, gam dan tampal sesuatu bahan ke atas sesuatu permukaan seperti cebisan kertaskertas, kain atau bahan lain di atas permukaan 2D yang

mengandungi sebahagian imej seperti gambar foto atau dari cetakan majalah disusun dan ditindih untuk menjadi satu komposisi. Berbagai jenis bahan dilekat disatu permukaan khas daripada imej yang berlainan dan daripada berbagai media. Ia juga dapat menghasilkan satu komposisi artis daripada imej atau gambar yang berlainan, latarbelakang yang berbeza dan daripada berbagai warna dan corak berjalinan dihasilkan secara ‘superimpose’ di antara satu sama lain dengan menggam berbagai elemen supaya menjadi satu gambar bagi sesuatu tajuk atau tema tertentu.

Alam sekitar. Ia mengandungi sebahagian daripada imej yang ada seperti dalam gambar foto. peperangan. majalah. . bertindih.Teknik Montaj Montaj itu adalah satu teknik menampal dan melekatkan gambar-gambar pada suatu permukaan untuk menimbulkan mesej pengajaran. diubahsuai untuk menghasilkan satu imej dengan menggunakan teknik superimpose dengan menyusun berbagai cebisan gambar dengan cara yang kreatif untuk menghasilkan satu hasil karya montaj yang disusun menjadi satu hasil kerja seni. kecuaian. cetakan yang disusun supaya bercantum. Menggunakan potongan gambar-gambar yang berkaitan dari manamana media cetak untuk menghasilkan satu tajuk atau tema. kecintaan.

Proses dimana satu hasil kerja seni dicipta dalam beberapa kuantiti . .Teknik Cetakan Cetakan ialah satu proses hasil kerja seni menggunakan dakwat yang dicipta melalui perpindahan dakwat ke atas satu permukaan . Ianya menggunakan acuan cetakan untk menghasilkan satu atau beberapa siri cetakan. Seseorang pelukis biasanya akan menetukan berapa banyak cetakan yang hendak dihasilkan dalam sesuatu edisi. Merupakan satu proses ulangan imej daripada satu permukaan yang disediakan ke atas sesuatu permukaan lain. plat atau skrin ke atas sesuatu permukaan yang lain. Imej atau gambar yang dihasilkan dengan menggunakan acuan plat yang dilakukan pada permukaan rata. Perpindahan imej yang berdakwat daripada satu permukaan blok kepada permukaan lain seperti kertas atau kain atau bahan lain. Proses penerapan blok.

Lilin digunakan untuk menutup kawasan permukaan kertas atau kain.Teknik Resis Resis atau dalam perkataan inggeris resis ialah satu aktiviti menggambar yang dihasilkan dari warna basah dan contengan lilin. Ini menyebabkan permukaan kertas yang diliputi lilin tidak akan menyerap warna dan dalam keadaan warna asal. Teknik ini membolehkan murid meneroka dengan lebih jauh lagi tentang alatan dan bahan dalam kegiatan menggambar. Resis juga boleh dijalankan dengan cara menggunakan tindihan-tindihan lilin dan menyapu warna dari peringkat warna terang ke peringkat warna gelap. Ianya satu aktiviti dalam kegiatan menggambar yang menggunakan warna-warna basah dan contengan lilin. .

adalah satu cara paling mudah dan terbaik untuk merakamkan berbagai jalinan pada sesuatu permukaan. Satu representasi yang mengandungi salinan dibuat supaya dapat mengembangkan pemahaman dalam penggunaan jalinan dan ton. Hasil cetakan dibuat dengan menggosok dakwat.Teknik Gosokan Gosokan adalah satu proses menggosok dan merekod corak daripada permukaan yang berjalinan. . Ia adalah satu psoses penerokaan murid mula Gosokan menggambar melalui deria sentuh yang terdapat di sekeliling mereka. maka gosokan akan terhasil. kapur ke atas sekeping kertas yang diletakkan di atas suatu permukaan yang berjalin. pensel. Apabila salah satu atau kedua-dua objek digerakkan di antara satu sama lain.

bahan warna akan melalui ruang yang kosong atau lubang di atas stensil dan diserap oleh kertas. Garis luar pada lubang itu memberi kesan kepada sifat garis luar rupa bentuk yang dihasilkan. rupa bentuk gambar dikeluarkan dari alat stensil dengan sesuatu cara supaya meninggalkan ruang kosong di atas alat stensil tersebut. Apabila bahan warna disapu atas stensil yang diletakkan atas kertas. .Teknik stensilan Bagi teknik ini.

Alat yang keras atau tajam seperti kayu. Percikan-percikan halus warna disembur ke serata tempat untuk menghasilkan kesan antik. Gurisan ini merupakan satu karya yang dihasilkan dengan teknik gurisan dengan menggunakan sesuatu objek atau alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan.Teknik percikan Percikan adalah salah satu teknik hiasan catan dengan mendetik. Mengikut kamus dewan bahasa dan pustaka pula percikan ialah titiktitik air atau warna yang berserak-serak ke sana sini setelah air atau warna itu terhempas ke suatu permukaan. paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar.style finish’ yang akan kelihatan lebih moden daripada kesan warna yang lain. Teknik Gurisan. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapis-lapis supaya bahan krayon yang tebal melekat di atas kertas. Berbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi berbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. . mengetuk atau menjentik bahagian bulu berus yang akan menghasilkan kesan ‘a speckled granite. Alatan penting yang digunakan ialah berus dari pelbagai jenis. warna-warna basah dan kertas. Ianya boleh dihasilkan dengan menggunakan berbagai jenis warna dengan kaedah yang berlainan.

teknik capan juga boleh digolongkan dibawah kategori cetakan. Contohnya adalah seperti capan bahan buangan.Teknik Capan Secara amnya. capan bahan alam semulajadi ( sayuran. Jalinan berbagai bahan itu akan memberi berbagai kesan jalinan pada hasil capan. Teknik capan ialah cara untuk menghasilkan karya dengan menggunakan bahan yang disapukan warna (cat air atau poster) dan dicatkan ke atas sesuatu permukaan. cengkerang). eknik Mozek . Capan boleh dihasilkan dengan berbagai rupa bentuk dengan menggunakan berbagai jenis bahan.

marmar atau pecahan tembikar. Muzik dengan pegerakan memberi peluang kepada pelajar menggunakan tubuh badan sebagi respon kepada muzik. kayu . sebutan. dan emosi manusia yang juga boleh mencerminkan sesuatu budaya tertentu. Tiga komponen besar dalam pendidikan muzik. pernafasan da eknik pengeluaran suara.satu cabang seni dan juga sains yang menggabungkan bunyi-bunyi vokal dan atau instrumental termasuk bunyi-bunyi semula jadi dari persekitaran atau rekaan dengan satu cara yang dianggap memuaskan mengikut estetika. Definisi Muzik . Pada asalnya mereka mencipta mozek untuk tujuan menghias permukaan lantai. corak pemikiran. ı Kemahiran Muzikal Nyanyian ı Kemahiran Muzikal Muzik dengan gerakan ı Kemahiran muzikal Permainan alat muzik. mozek boleh didefinisikan sebagai satu reka bantuk atau gambar yang dibuat daripada serpihan kaca. Bidang nyanyian memberi penumpuan dan penegasan kepada aspek postur. Diperingkat sekolah rendah aktiviti mozek dipserkenalkan dalam subjek pendidikan seni. Kini teknik mozek luas digunakan dalam pembinaan bangunan dan aktivtiti seni disekolah.Mengikut rujukan dari kamus Glosari Seni Lukis. Aktiviti mozek ini sesuai dijalankan secara berkumpulan di dalam kelas dimana berlainan kumpulan menghasilkan tema yang sama tetapi menggunakan teknik yang berlainan. . Mengikut sejarah lama mozek telah diperkenalkan oleh orang Greek. pendengaran.

Fungsi Alat ini digunakan sebagai alat solo untuk hiburan. Fungsi Digunakan dalam muzik vokal dan instrumental India. Cara Dipegang Bermain tangan. tegak dan dipetik dengan jari-jari sebelah Erh-Hu Pengenalan Erh-Hu adalah alatan bertali jenis lute dibuat dalam tiga saiz. sedang dan besar. Untuk mengeluarkan dengung iringan. lantai dan digesek seperti cello . kecil. Badannya dibuat daripada kayu nangka. Tempura Pengenalan Alat bertali mempunyai 4 tali. Cara Bermain Erh-Hu didirikan tegap pada riba pemain semasa di main. 2 pemulas tali atau pelaras ialah disisi lelehernya dan 2 daripadanya tegak dihadapan. Papan jarinya berbentuk belakang kura-kura. pendengaran dan psikomotor melalui penglibatan pelajar dalam kegiatan permainan alat muzik. dan juga digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina. Tali-tali melalui atas kekuda titian tali di tengah-tengah dada. Tali digesek dengan sebalah tangan manakala jari-jari tangan lainnya memetik pada tali-tali untuk mengeluarkan berbagai pic. Bentuknya bulat dan belakangnya melengkong. Tiga daripadanya ialah dawai besi waja dan yang satu lagi daripada perunggu.Permainan alat muzik melatih pelajar dalam kordinasi mata.

juga sebagai alat solo atau mengiringi nyanyian. bagaimana cara bermain Pipa Pengenalan Pipa adalah alat bertali mempunyai 4 tali logam. Tali gitar diperbuat dari perut binatang atau loyang yang dipetik dengan kuku tenggiling. Fungsi Gambus lazimnya dimainkan untuk hiburan persendirian. Badannya diukir dari sebatang kayu nangka yang berongga di dalamnya. Lehernya ditutup dengan sekeping kayu nipis dan permukaan badannya ditutup dengan kulit kambing atau kulit biawak. Tali-tali diikat kepada hujung bahagian bawah badan dan pada 4 pemulas melaras disisi papan jari. Beberapa kekuda titian tali dari kayu dipasang pada papan jari seperti fret. Fungsi Pipa digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina. Bahagian kepalanya berukir. Cara Bermain . pemuzik gazal dan muziknya menyerupai tarian Melayu seperti joget dan zapin di Johor. dadanya bulat dan belakangnya cembong tetapi permukaan dadanya mendatar.Gambus Pengenalan Sejenis gitar bertali 6 dan membengkak di bahagian badannya hampir-hampir separuh bulat. Badan dibuat dari kayu. Cara Dipetik Bermain guitar.

Jari-jari tangan sebelah lagi memetik atau menekan pada tali?tali di bahagian leher untuk mengeluarkan berbagai pic. Rehab Pengenalan Alat Muzik bertali menggunakan penggesek dan mempunyai tiga utas tali daripada dawai logam. Ketiga?tiga tali dilaras pada jeda perfect 4 th atau pada jeda perfect 4 th dan perfect 5 th. Leher atau papan jari dipasang pada bahagian atas badannya. Bentuk badannya lebar di bahagian atas dan liras sedikit ke bawah. Tali penggesek ialah urat daripada selapuk balutan mayang kelapa dan kini digunakan tali tangsi. Rebab digesek dan sambil menggesek jari-jarinya mengawal ketegangan tali-tali penggesek. Fungsi Digunakan dalam muzik mengiringi Mak Yong. Cara Bermain Rebab diletak berdiri didepan pemain yang duduk bersila dilantai. Lehernya memanjang ke bawah menerusi badan dan hujungnya menjadi pancang dibahagian bawah di mana alat itu diletakkan berdiri bila ia dimainkan. Tali-tali dipetik dengan hujung-hujung jari dan kuku. Jari-jari tangan sebelah lagi diletak pada tali-tali antara fretnya untuk mengeluarkan berbagai pic bila tali-tali dipetik. Peteri dan Selampit di Kelantan. Busut kecil yang dibuat dari lilin lebah ditampal pada sebelah kiri dadanya dipanggil "susu". Disisi bahagian atas lehernya dipasang pemulas bagi melaras suaranya. Penggesek dibuat dari kayu dan melengkong sedikit. Kayu kekuda titian tadi diletak pada tengah dadanya dan boleh diubah kedudukannya. Sapeh Pengenalan .Cara bermain dengan memegang berdiri atas pahu pemain. Lazimnya badan dibuat daripada kayu nangka dan berongga di bahagian dalam. Pada bahagian atas kepalanya berukiran dan dipanggil `Pucuk Rebung'. Dadanya ditutup dengan kulit diperbuat daripada perut lembu yang dikeringkan.

Dipermukaan sapeh ini kebiasaannya didapati ukiran bermotif orang Iban Sarawak serta diwarnakan samada merah atau hitam. Fungsi . Kulit buluh dicungkil sebagai tali sebanyak empat utas seperti gitar. Diperbuat dari kayu yang berbentuk bujur seakan sebelah buah pear. Fungsi Dimainkan Cara Tali ketika mengisi masa lapang. Fungsi Alat ini popular di kalangan kaum Kenyah dan Kelabit di Sarawak. Satong Pengenalan Diperbuat daripada seruas buluh betong.Berbentuk seperti gambus panjang bertali empat. Bermain perlahan. ini dipetik dengan jari dan berbunyi agak Sitar Pengenalan Alat bertali mempunyai 5 hingga 7 tali dawai (2 hingga 4 tali digunakan untuk memainkan melodi. Badannya panjang dan berbentuk hampir empat segi dan diperbuat dari kayu jokuvang. dan 3 tali untuk dengung). Cara Bermain Sapeh diriba seperti gitar dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan manakala jari-jari sebelah tangan lagi menekan tali-tali pada berbagai peringkat mengikut alunan iramanya.

Cara Bermain Ia dimainkan dengan memetik tali loyang dan nada tali-talinya dibetulkan dengan memutarkan skru kayu telinga di atas alat ini. Badan dibuat dari kayu. Kekudatitian tali yang tinggi dipasang di tengah dadanya. Fungsi Di Tambunan ianya dimainkan untuk mengiring tarian sundatang magarang. dalam kumpulan instrumental kecil atau sebagai Sundatang Pengenalan Diperbuat dari kayu bernama tembailing atau kayu nangka.Diletak melentang dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan. Ianya dimainkan juga untuk hiburan persendirian dimainkan secara solo tanpa diiringi oleh suara. Venna Pengenalan Alat bertali mempunyai empat tali untuk melodi dan tiga tali untuk dengung. Tali?tali dipasang di atas daripada fret-fret dan diikat pada pemulas melaras pada sisi leher. . dadanya bulat dan belakangdya cembung. Dalam kepala ialah tempat menyimpan minyak kelapa yang digosokkan untuk melicinkan hujung?hujung jari pemain. Jari-jari tangan sebelah lagi menekan dan menarik pada berbagai kedudukan di tali-tali yang mengeluarkan berbagai tingkat suara dan melodi. Ia mempunyai dua atau tiga tali loyang diperbuat dari akar polon. kepala dan labu berukir dipasang pada hujung penghabisan lehernya. Cara Dimainkan Bermain alat solo. Bilah?bilah fret logam dilekatkan pada papan jari dengan menggunakan lilin lebah.

Sitar merupakan alat muzik yang sering digunakan dalam seni muzik klasik hindustan sejak Zaman . Alat muzik klasik Hindustan yang menggunakan dawai/tali. Sitar Sitar adalah salah satu jenis alat muzik yang berasal dari Asia Selatan.Fungsi Digunakan untuk muzik solo bagi hiburan. Jari-jari tangan yang sebelah lagi menekan dan menarik tali-tali diberbagai bahagian untuk mengeluarkan berbagai tingkat suara dan bunga-bunga melodinya. Gong Gong adalah alat muzik yang kerap digunakan dalam muzik Melayu tradisional. gong adalah sebuah alat muzik yang diperbuat daripada logam dan bunyi yang disuarakan adalah hasil pukulan tukul. Tali-tali dipetik dengan jari sebelah tangan. Cara Bermain Diletak melintang. gong digunkan dalam muzik keroncong untuk dijadikan penanda masa ataupun tempoh rentak. Alat muzik ini menggunakan dawai halus bersama dengan dawai biasa dan ruang resonansi menggunakan gourd (sejenis buah-buahan yang dikeringkan dan berongga di dalamnya) sehingga menghasilkan bunyi yang unik. Biasanya. Sebenarnya.

Kompang biasanya berukuran enam belas inci ukur lilit dan ditutup dengan kepingan kulit pada sebelah permukaan. Alat muzik ini berasal dari dunia Arab dan dipercayai dibawa masuk ke Tanah Melayu sama ada ketika zaman Kesultanan Melaka oleh pedagang India Muslim. Ia mempunyai bukaan cetek dan dimainkan dengan memegang dengan sebelah tangan sementara dipalu dengan sebelah tangan yang lain. gelung plastik turut digunakan. seurat rotan akan diselit dari bahagian belakang antara kulit dan bingkai kayu bertujuan menengangkan permukaan kompang. Bunyi yang dihasilkan oleh dholak berasal daripada hasil pukulan tangan keatas permukaan yang diperbuat daripada kulit haiwan. bertujuan menguatkan bunyi kompang. Ia dimain dengan menggunakan tangan and mudah dipikul oleh pemainya. Dholak biasanya digunakan dalam penghasilan rentak untuk lagu-lagu filem dan sebagainya. Kini. Ia tergolong dalam kumpulan alat muzik gendang. atau melalui Jawa pada abad ke-13 oleh pedagang Arab.Pertengahan. Kompang Kompang ialah sejenis alat muzik tradisional yang paling popular bagi masyarakat Melayu. Pada kebiasaannya. Kulit kompang biasanya diperbuat daripada kulit kambing. . Dholak Dholak ataupun dholaki ialah sebuah alat muzik klasikal India Utara (Hindustan).

Selain daripada rebana bersaiz biasa. Tepukan rebana adalah bagi mengiringi lagulagu tradisional seperti indong-indong. Bunyi 'cak' di perolehi dengan tepukan di tengah kompang dengan jari tangan yang terbuka.Gambar belakang bahagian kompang. Cara memalu kompang ialah dengan menepuk kulit kompang dengan bahagian jari-jari atau tapak tangan mengikut rentak. terutamanya di kalangan penduduk di sekitar Sungai Pahang. terdapat juga rebana besar yang dimainkan pada hari keraian begai pertandingan menghasilkan bunyi dan irama yang dikenali sebagai Rebana Ubi . Bunyi 'bum' di perolehi dengan tepukan di sisi kompang dan tapak tangan dikuncup/rapat. dan pelanduk-pelanduk. Bagi masyarakat Melayu di negeri Pahang. kenduri dan upacara-upacara tradisi lain. permainan rebana sangat popular. Bunyi yang berlainan dihasilkan dengan membezakan cara bukaan tapak tangan. Tapi Rebana juga sering dimainkan di pulau JAWA. Kompang biasanya dimainkan semasa perarakan. burung kenek-kenek. Rebana Rebana ialah sejenis alat muzik tradisional yang sering dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful