P. 1
Teknik Menggambar

Teknik Menggambar

|Views: 195|Likes:
Published by Norlida Ramli

More info:

Published by: Norlida Ramli on Aug 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/10/2014

pdf

text

original

Teknik Menggambar

Kanak-kanak adalah unik dan berbakat dalam seni. Guru yang berperanan sebagai pembolehubah perlu kreatif dan mempunyai tahap sensitif yang tinggi dalam menyediakan pengalaman seni untuk kanak-kanak. Disamping itu, guru juga perlu berupaya meletakkan diri mereka dalam diri kanak-kanak bagi memahami keperluan kanak-kanak tersebut dalam memperkembangkan pemahaman kanak-kanak melalui pemikiran dan pengalaman. Mengikut Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual KBSR, bidang

menggambar adalah satu bidang yang menegaskan perkembangan persepsi dan kemahiran seseorang murid. Bidang ini melihat kemampuan murid terhadap aspek serta kegiatan mereka dalam membuat gambar dengan menggunakan pelbagai media dan teknik disamping itu, ia menekankan aspek ruang, struktur, imbangan dan komposisi dalam sesuatu karya. Antara kegiatan yang dijalankan dalam bidang ini ialah lukisan, catan, kolaj, montaj, cetakan, resis, gosokan, stensilan, percikan, gurisan, capan dan mozek . Bidang ini menekankan perkembangan imaginasi, kreativiti dan ekspresi diri seseorang murid. Bidang menggambar meliputi penerokaan kesan seni serta Kegiatan menggambar

mengenali pelbagai alat bahan dan kegunaannya.

membolehkan murid mengenali dengan lebih dekat lagi pelbagai kemahiran asas dan teknik dalam proses rekaan. Kesedaran murid terhadap alam sekitar melalui pemerhatiannya menjadi fokus utama bidang menggambar ini.

Teknik lukisan. Lukisan merupakan hasil kerja seni yang dibuat untuk meluahkan perasaan berbentuk imej dengan menggunakan media kering atau menggunakan warna yang paling sedikit yang dihasilkan diatas sesuatu permukaan rata dengan aplikasi garisan, rupa, bentuk, saiz warna dan jalinan. Penggunaan alat dalam sesebuah lukisan terhad kepada media kering seperti pensel, pensel warna, pastel, arang, pen dan dakwat. Setiap proses melakukan garisan, melorek ton dan menggosok juga dinamakan lukisan dan diaplikasikan melalui garisan, rupa, bentuk, saiz, warna dan jalinan ke atas sesuatu hasil kerja dengan pelbagai teknik yang boleh dihasilkan bergantung kepada kesan jalinan sesuatu permukaan dari aras mudah ke aras sukar.

Teknik Catan Catan adalah satu proses menyapu warna atau cat ke atas sesuatu permukaan rata yang mewakili gambaran pemikiran atau rekaan tertentu sama ada yang nyata atau abstrak melalui sapuan warna ke atas permukaan rata dengan menggunakan berus. Ianya merupakan satu ciptaan gambar yang berwarna yang diaplikasikan pigmen dari satu media ke atas permukaan seperti media ke atas permukaan seperti kertas, kanvas dan dinding dengan

mengaplikasikan warna basah ke atas permukaan 2D dengan teknik menyapu warna basah .Ianya banyak menggunakan warna sebagai bahan pewarna untuk menghasilkan gambar seperti cat poster, cat air, cat minyak, cat tempera, cat gouache dan cat akrilik dengan pelbagai . jenis warna dan cara-cara mewarna dengan betul.

Teknik Kolaj Kolaj bermakna potong, koyak, gunting, gam dan tampal sesuatu bahan ke atas sesuatu permukaan seperti cebisan kertaskertas, kain atau bahan lain di atas permukaan 2D yang

mengandungi sebahagian imej seperti gambar foto atau dari cetakan majalah disusun dan ditindih untuk menjadi satu komposisi. Berbagai jenis bahan dilekat disatu permukaan khas daripada imej yang berlainan dan daripada berbagai media. Ia juga dapat menghasilkan satu komposisi artis daripada imej atau gambar yang berlainan, latarbelakang yang berbeza dan daripada berbagai warna dan corak berjalinan dihasilkan secara ‘superimpose’ di antara satu sama lain dengan menggam berbagai elemen supaya menjadi satu gambar bagi sesuatu tajuk atau tema tertentu.

Ia mengandungi sebahagian daripada imej yang ada seperti dalam gambar foto. majalah. kecintaan. cetakan yang disusun supaya bercantum. .Teknik Montaj Montaj itu adalah satu teknik menampal dan melekatkan gambar-gambar pada suatu permukaan untuk menimbulkan mesej pengajaran. Alam sekitar. diubahsuai untuk menghasilkan satu imej dengan menggunakan teknik superimpose dengan menyusun berbagai cebisan gambar dengan cara yang kreatif untuk menghasilkan satu hasil karya montaj yang disusun menjadi satu hasil kerja seni. bertindih. peperangan. Menggunakan potongan gambar-gambar yang berkaitan dari manamana media cetak untuk menghasilkan satu tajuk atau tema. kecuaian.

Merupakan satu proses ulangan imej daripada satu permukaan yang disediakan ke atas sesuatu permukaan lain. Imej atau gambar yang dihasilkan dengan menggunakan acuan plat yang dilakukan pada permukaan rata. Proses dimana satu hasil kerja seni dicipta dalam beberapa kuantiti . Perpindahan imej yang berdakwat daripada satu permukaan blok kepada permukaan lain seperti kertas atau kain atau bahan lain. Proses penerapan blok. Ianya menggunakan acuan cetakan untk menghasilkan satu atau beberapa siri cetakan. plat atau skrin ke atas sesuatu permukaan yang lain. Seseorang pelukis biasanya akan menetukan berapa banyak cetakan yang hendak dihasilkan dalam sesuatu edisi.Teknik Cetakan Cetakan ialah satu proses hasil kerja seni menggunakan dakwat yang dicipta melalui perpindahan dakwat ke atas satu permukaan . .

Resis juga boleh dijalankan dengan cara menggunakan tindihan-tindihan lilin dan menyapu warna dari peringkat warna terang ke peringkat warna gelap. Lilin digunakan untuk menutup kawasan permukaan kertas atau kain.Teknik Resis Resis atau dalam perkataan inggeris resis ialah satu aktiviti menggambar yang dihasilkan dari warna basah dan contengan lilin. Ini menyebabkan permukaan kertas yang diliputi lilin tidak akan menyerap warna dan dalam keadaan warna asal. Ianya satu aktiviti dalam kegiatan menggambar yang menggunakan warna-warna basah dan contengan lilin. . Teknik ini membolehkan murid meneroka dengan lebih jauh lagi tentang alatan dan bahan dalam kegiatan menggambar.

Ia adalah satu psoses penerokaan murid mula Gosokan menggambar melalui deria sentuh yang terdapat di sekeliling mereka. Satu representasi yang mengandungi salinan dibuat supaya dapat mengembangkan pemahaman dalam penggunaan jalinan dan ton. pensel. maka gosokan akan terhasil. adalah satu cara paling mudah dan terbaik untuk merakamkan berbagai jalinan pada sesuatu permukaan.Teknik Gosokan Gosokan adalah satu proses menggosok dan merekod corak daripada permukaan yang berjalinan. Hasil cetakan dibuat dengan menggosok dakwat. Apabila salah satu atau kedua-dua objek digerakkan di antara satu sama lain. . kapur ke atas sekeping kertas yang diletakkan di atas suatu permukaan yang berjalin.

bahan warna akan melalui ruang yang kosong atau lubang di atas stensil dan diserap oleh kertas. Apabila bahan warna disapu atas stensil yang diletakkan atas kertas. Garis luar pada lubang itu memberi kesan kepada sifat garis luar rupa bentuk yang dihasilkan. .Teknik stensilan Bagi teknik ini. rupa bentuk gambar dikeluarkan dari alat stensil dengan sesuatu cara supaya meninggalkan ruang kosong di atas alat stensil tersebut.

paku atau plastik boleh digunakan untuk mengguris pada krayon tebal itu supaya menghasilkan gambar. Alatan penting yang digunakan ialah berus dari pelbagai jenis. Berbagai jenis alat yang keras dan tajam itu akan memberi berbagai kesan yang berlainan pada garisan yang dihasilkan. Percikan-percikan halus warna disembur ke serata tempat untuk menghasilkan kesan antik. Alat yang keras atau tajam seperti kayu. Teknik Gurisan. warna-warna basah dan kertas. Permukaan kertas boleh disapu dengan warna krayon secara berlapis-lapis supaya bahan krayon yang tebal melekat di atas kertas. Ianya boleh dihasilkan dengan menggunakan berbagai jenis warna dengan kaedah yang berlainan.Teknik percikan Percikan adalah salah satu teknik hiasan catan dengan mendetik. mengetuk atau menjentik bahagian bulu berus yang akan menghasilkan kesan ‘a speckled granite. . Gurisan ini merupakan satu karya yang dihasilkan dengan teknik gurisan dengan menggunakan sesuatu objek atau alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. Mengikut kamus dewan bahasa dan pustaka pula percikan ialah titiktitik air atau warna yang berserak-serak ke sana sini setelah air atau warna itu terhempas ke suatu permukaan.style finish’ yang akan kelihatan lebih moden daripada kesan warna yang lain.

Teknik capan ialah cara untuk menghasilkan karya dengan menggunakan bahan yang disapukan warna (cat air atau poster) dan dicatkan ke atas sesuatu permukaan. capan bahan alam semulajadi ( sayuran. Jalinan berbagai bahan itu akan memberi berbagai kesan jalinan pada hasil capan. Contohnya adalah seperti capan bahan buangan.Teknik Capan Secara amnya. Capan boleh dihasilkan dengan berbagai rupa bentuk dengan menggunakan berbagai jenis bahan. cengkerang). eknik Mozek . teknik capan juga boleh digolongkan dibawah kategori cetakan.

Bidang nyanyian memberi penumpuan dan penegasan kepada aspek postur. pendengaran. corak pemikiran. Mengikut sejarah lama mozek telah diperkenalkan oleh orang Greek. dan emosi manusia yang juga boleh mencerminkan sesuatu budaya tertentu. Pada asalnya mereka mencipta mozek untuk tujuan menghias permukaan lantai. . sebutan.satu cabang seni dan juga sains yang menggabungkan bunyi-bunyi vokal dan atau instrumental termasuk bunyi-bunyi semula jadi dari persekitaran atau rekaan dengan satu cara yang dianggap memuaskan mengikut estetika. kayu . Diperingkat sekolah rendah aktiviti mozek dipserkenalkan dalam subjek pendidikan seni. marmar atau pecahan tembikar. Tiga komponen besar dalam pendidikan muzik. Muzik dengan pegerakan memberi peluang kepada pelajar menggunakan tubuh badan sebagi respon kepada muzik. Kini teknik mozek luas digunakan dalam pembinaan bangunan dan aktivtiti seni disekolah. ı Kemahiran Muzikal Nyanyian ı Kemahiran Muzikal Muzik dengan gerakan ı Kemahiran muzikal Permainan alat muzik. mozek boleh didefinisikan sebagai satu reka bantuk atau gambar yang dibuat daripada serpihan kaca. Aktiviti mozek ini sesuai dijalankan secara berkumpulan di dalam kelas dimana berlainan kumpulan menghasilkan tema yang sama tetapi menggunakan teknik yang berlainan. pernafasan da eknik pengeluaran suara.Mengikut rujukan dari kamus Glosari Seni Lukis. Definisi Muzik .

Tempura Pengenalan Alat bertali mempunyai 4 tali. Tali digesek dengan sebalah tangan manakala jari-jari tangan lainnya memetik pada tali-tali untuk mengeluarkan berbagai pic. Cara Dipegang Bermain tangan. Cara Bermain Erh-Hu didirikan tegap pada riba pemain semasa di main.Permainan alat muzik melatih pelajar dalam kordinasi mata. lantai dan digesek seperti cello . Fungsi Alat ini digunakan sebagai alat solo untuk hiburan. sedang dan besar. Papan jarinya berbentuk belakang kura-kura. Badannya dibuat daripada kayu nangka. 2 pemulas tali atau pelaras ialah disisi lelehernya dan 2 daripadanya tegak dihadapan. pendengaran dan psikomotor melalui penglibatan pelajar dalam kegiatan permainan alat muzik. Tiga daripadanya ialah dawai besi waja dan yang satu lagi daripada perunggu. kecil. Untuk mengeluarkan dengung iringan. tegak dan dipetik dengan jari-jari sebelah Erh-Hu Pengenalan Erh-Hu adalah alatan bertali jenis lute dibuat dalam tiga saiz. Bentuknya bulat dan belakangnya melengkong. Tali-tali melalui atas kekuda titian tali di tengah-tengah dada. dan juga digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina. Fungsi Digunakan dalam muzik vokal dan instrumental India.

Beberapa kekuda titian tali dari kayu dipasang pada papan jari seperti fret. pemuzik gazal dan muziknya menyerupai tarian Melayu seperti joget dan zapin di Johor. Lehernya ditutup dengan sekeping kayu nipis dan permukaan badannya ditutup dengan kulit kambing atau kulit biawak.Gambus Pengenalan Sejenis gitar bertali 6 dan membengkak di bahagian badannya hampir-hampir separuh bulat. Tali gitar diperbuat dari perut binatang atau loyang yang dipetik dengan kuku tenggiling. Tali-tali diikat kepada hujung bahagian bawah badan dan pada 4 pemulas melaras disisi papan jari. juga sebagai alat solo atau mengiringi nyanyian. Fungsi Gambus lazimnya dimainkan untuk hiburan persendirian. Bahagian kepalanya berukir. Cara Dipetik Bermain guitar. bagaimana cara bermain Pipa Pengenalan Pipa adalah alat bertali mempunyai 4 tali logam. Cara Bermain . Fungsi Pipa digunakan dalam orkestra untuk mengiringi opera Cina. Badan dibuat dari kayu. Badannya diukir dari sebatang kayu nangka yang berongga di dalamnya. dadanya bulat dan belakangnya cembong tetapi permukaan dadanya mendatar.

Lazimnya badan dibuat daripada kayu nangka dan berongga di bahagian dalam.Cara bermain dengan memegang berdiri atas pahu pemain. Penggesek dibuat dari kayu dan melengkong sedikit. Rebab digesek dan sambil menggesek jari-jarinya mengawal ketegangan tali-tali penggesek. Tali penggesek ialah urat daripada selapuk balutan mayang kelapa dan kini digunakan tali tangsi. Ketiga?tiga tali dilaras pada jeda perfect 4 th atau pada jeda perfect 4 th dan perfect 5 th. Jari-jari tangan sebelah lagi memetik atau menekan pada tali?tali di bahagian leher untuk mengeluarkan berbagai pic. Jari-jari tangan sebelah lagi diletak pada tali-tali antara fretnya untuk mengeluarkan berbagai pic bila tali-tali dipetik. Kayu kekuda titian tadi diletak pada tengah dadanya dan boleh diubah kedudukannya. Sapeh Pengenalan . Bentuk badannya lebar di bahagian atas dan liras sedikit ke bawah. Busut kecil yang dibuat dari lilin lebah ditampal pada sebelah kiri dadanya dipanggil "susu". Pada bahagian atas kepalanya berukiran dan dipanggil `Pucuk Rebung'. Lehernya memanjang ke bawah menerusi badan dan hujungnya menjadi pancang dibahagian bawah di mana alat itu diletakkan berdiri bila ia dimainkan. Disisi bahagian atas lehernya dipasang pemulas bagi melaras suaranya. Dadanya ditutup dengan kulit diperbuat daripada perut lembu yang dikeringkan. Cara Bermain Rebab diletak berdiri didepan pemain yang duduk bersila dilantai. Fungsi Digunakan dalam muzik mengiringi Mak Yong. Rehab Pengenalan Alat Muzik bertali menggunakan penggesek dan mempunyai tiga utas tali daripada dawai logam. Leher atau papan jari dipasang pada bahagian atas badannya. Peteri dan Selampit di Kelantan. Tali-tali dipetik dengan hujung-hujung jari dan kuku.

Berbentuk seperti gambus panjang bertali empat. Fungsi . Fungsi Dimainkan Cara Tali ketika mengisi masa lapang. dan 3 tali untuk dengung). Bermain perlahan. Fungsi Alat ini popular di kalangan kaum Kenyah dan Kelabit di Sarawak. Cara Bermain Sapeh diriba seperti gitar dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan manakala jari-jari sebelah tangan lagi menekan tali-tali pada berbagai peringkat mengikut alunan iramanya. ini dipetik dengan jari dan berbunyi agak Sitar Pengenalan Alat bertali mempunyai 5 hingga 7 tali dawai (2 hingga 4 tali digunakan untuk memainkan melodi. Dipermukaan sapeh ini kebiasaannya didapati ukiran bermotif orang Iban Sarawak serta diwarnakan samada merah atau hitam. Kulit buluh dicungkil sebagai tali sebanyak empat utas seperti gitar. Diperbuat dari kayu yang berbentuk bujur seakan sebelah buah pear. Badannya panjang dan berbentuk hampir empat segi dan diperbuat dari kayu jokuvang. Satong Pengenalan Diperbuat daripada seruas buluh betong.

Venna Pengenalan Alat bertali mempunyai empat tali untuk melodi dan tiga tali untuk dengung. Bilah?bilah fret logam dilekatkan pada papan jari dengan menggunakan lilin lebah. dadanya bulat dan belakangdya cembung. Kekudatitian tali yang tinggi dipasang di tengah dadanya. Fungsi Di Tambunan ianya dimainkan untuk mengiring tarian sundatang magarang. Badan dibuat dari kayu. Jari-jari tangan sebelah lagi menekan dan menarik pada berbagai kedudukan di tali-tali yang mengeluarkan berbagai tingkat suara dan melodi. Dalam kepala ialah tempat menyimpan minyak kelapa yang digosokkan untuk melicinkan hujung?hujung jari pemain.Diletak melentang dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan. . Tali?tali dipasang di atas daripada fret-fret dan diikat pada pemulas melaras pada sisi leher. Cara Bermain Ia dimainkan dengan memetik tali loyang dan nada tali-talinya dibetulkan dengan memutarkan skru kayu telinga di atas alat ini. Cara Dimainkan Bermain alat solo. Ia mempunyai dua atau tiga tali loyang diperbuat dari akar polon. kepala dan labu berukir dipasang pada hujung penghabisan lehernya. dalam kumpulan instrumental kecil atau sebagai Sundatang Pengenalan Diperbuat dari kayu bernama tembailing atau kayu nangka. Ianya dimainkan juga untuk hiburan persendirian dimainkan secara solo tanpa diiringi oleh suara.

gong adalah sebuah alat muzik yang diperbuat daripada logam dan bunyi yang disuarakan adalah hasil pukulan tukul. Sitar merupakan alat muzik yang sering digunakan dalam seni muzik klasik hindustan sejak Zaman .Fungsi Digunakan untuk muzik solo bagi hiburan. gong digunkan dalam muzik keroncong untuk dijadikan penanda masa ataupun tempoh rentak. Sebenarnya. Alat muzik klasik Hindustan yang menggunakan dawai/tali. Jari-jari tangan yang sebelah lagi menekan dan menarik tali-tali diberbagai bahagian untuk mengeluarkan berbagai tingkat suara dan bunga-bunga melodinya. Sitar Sitar adalah salah satu jenis alat muzik yang berasal dari Asia Selatan. Alat muzik ini menggunakan dawai halus bersama dengan dawai biasa dan ruang resonansi menggunakan gourd (sejenis buah-buahan yang dikeringkan dan berongga di dalamnya) sehingga menghasilkan bunyi yang unik. Tali-tali dipetik dengan jari sebelah tangan. Gong Gong adalah alat muzik yang kerap digunakan dalam muzik Melayu tradisional. Biasanya. Cara Bermain Diletak melintang.

Alat muzik ini berasal dari dunia Arab dan dipercayai dibawa masuk ke Tanah Melayu sama ada ketika zaman Kesultanan Melaka oleh pedagang India Muslim. Ia tergolong dalam kumpulan alat muzik gendang. atau melalui Jawa pada abad ke-13 oleh pedagang Arab. seurat rotan akan diselit dari bahagian belakang antara kulit dan bingkai kayu bertujuan menengangkan permukaan kompang. Ia mempunyai bukaan cetek dan dimainkan dengan memegang dengan sebelah tangan sementara dipalu dengan sebelah tangan yang lain. Kompang biasanya berukuran enam belas inci ukur lilit dan ditutup dengan kepingan kulit pada sebelah permukaan. Dholak Dholak ataupun dholaki ialah sebuah alat muzik klasikal India Utara (Hindustan). gelung plastik turut digunakan. Kompang Kompang ialah sejenis alat muzik tradisional yang paling popular bagi masyarakat Melayu. Bunyi yang dihasilkan oleh dholak berasal daripada hasil pukulan tangan keatas permukaan yang diperbuat daripada kulit haiwan. Pada kebiasaannya.Pertengahan. . Kulit kompang biasanya diperbuat daripada kulit kambing. Dholak biasanya digunakan dalam penghasilan rentak untuk lagu-lagu filem dan sebagainya. Kini. Ia dimain dengan menggunakan tangan and mudah dipikul oleh pemainya. bertujuan menguatkan bunyi kompang.

terutamanya di kalangan penduduk di sekitar Sungai Pahang. Selain daripada rebana bersaiz biasa. Cara memalu kompang ialah dengan menepuk kulit kompang dengan bahagian jari-jari atau tapak tangan mengikut rentak. Tapi Rebana juga sering dimainkan di pulau JAWA. permainan rebana sangat popular. burung kenek-kenek. Rebana Rebana ialah sejenis alat muzik tradisional yang sering dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya. kenduri dan upacara-upacara tradisi lain. Tepukan rebana adalah bagi mengiringi lagulagu tradisional seperti indong-indong. dan pelanduk-pelanduk. Bunyi 'cak' di perolehi dengan tepukan di tengah kompang dengan jari tangan yang terbuka. Bagi masyarakat Melayu di negeri Pahang. Bunyi yang berlainan dihasilkan dengan membezakan cara bukaan tapak tangan.Gambar belakang bahagian kompang. terdapat juga rebana besar yang dimainkan pada hari keraian begai pertandingan menghasilkan bunyi dan irama yang dikenali sebagai Rebana Ubi . Bunyi 'bum' di perolehi dengan tepukan di sisi kompang dan tapak tangan dikuncup/rapat. Kompang biasanya dimainkan semasa perarakan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->