P. 1
CONTOH KSSR TAHUN 2

CONTOH KSSR TAHUN 2

|Views: 263|Likes:
Published by Syahmie Nordin

More info:

Published by: Syahmie Nordin on Sep 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/25/2015

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN MUKAH, MUKAH RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA TAHUN 2 Tarikh : 12 Ogos 2009 Masa : 0720

-0820 Tahun : Tahun 2 Gemilang Tema : Kami Anak Malaysia Tajuk Pelajaran : Bendera Malaysia Bilangan Murid : 39 Orang Fokus Utama : 5.2 : Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara yang dibaca. Aras 1 (ii) : Menjawab soalan pemahaman berdasarkan teks yang dibaca. Fokus Sampingan : 2.2 : Melaporkan sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang sesuai dan tepat. Aras 1 (i) : Memberitahu isi-isi penting sesuatu perkara dengan menggunakan perkataan dan frasa yang jelas. 8.1 : Membina dan menulis perkataan, ayat tunggal, dan ayat majmuk.

Pengetahuan Sedia Ada : Murid –murid mengetahui bendera Malaysia melalui aktiviti yang dijalankan di sekolah Objektif Eksplisit : : Bendera Istimewa Langkah & Masa Set Induksi ( 5 minit ) Isi Pelajaran Lagu Jalur Gemilang Merahmu bara semangat waja Putihmu bersih budi pekerti Kuning berdaulat payung negara Biru perpaduan kami semua Puncak dunia telah kau tawan Lautan luas telah kau redah Membawa semangat jiwa merdeka Semarak jaya kami warganya Empat belas melintang jalurnya Semua negeri dalam Malaysia Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Guru meminta murid senyap Arahan : Sila dengar lagu ini dan nyanyikan bersama-sama. Pengisian Kurikulum: PSV – Warna bendera Muzik. Lagu ini juga menceritakan tentang Catatan BSPP : Speaker MP3 Audio Lagu Jalur Gemilang TKP : Interpersonal Intrapersonal Muzik Teknik : Soal jawab KB . menghubung kait.lagu Jalur Gemilang .Aras 2 (ii) : Menyusun perkataan untuk membina ayat tunggal dan ayat ma jmu k. Soal jawab a) Murid-murid pernah tak mendengar lagu ini? b) Bilakah biasanya lagu ini di nyanyikan? c) Apakah nama lagu ini? d) Lagu ini menceritakan tentang apa muridmurid? Guru mengaitkan lagu dengan tajuk pembelajaran Lagu ini biasanya dinyanyikan ketika sambutan hari kemerdekaan.

dan kuning.Berkibarlah. Guru membimbing murid-murid membaca petikan putih. Perpaduan ketaatan Amalan murni rakyat Malaysia Jalur gemilang megah kami terasa Jalur gemilang kibarkanlah wawasan Merah putih biru kuning Jalur semangat kami semua Berkibarlah. Bendera Malaysia bendera Malaysia iaitu jalur Gemilang.biru.Berkibarlah Jalur Gemilang.Satu suara satu semangat Itu sumpah warga berdaulat Jalur gemilang dibawah naunganmu Jalur gemilang kami semua bersatu.. Bendera Petikan „Bendera Malaysia” Malaysia dikenal sebagai Jalur Gemilang.. Teknik : Pemudah cara dan bintang berbucu empat belas pada bahagian yang berwarna biru. Langkah 1 ( 20 minit ) Guru memaparkan petikan yang bertajuk “ Bendera BSPP : Malaysia” Malaysia mempunyai bendera sendiri. BCB : Membaca BCB : Bacaan Mekanis Jalur Gemilang ada empat warna. iaitu merah.Oleh itu tajuk pembelajaran kita pada hari ini adalah “Bendera Malaysia”. Terdapat bentuk anak bulan mengikut peringkat. Perenggan 1 Penilaian FU : Soal jawab .

Mengapakah bintang penting dalam negra kita? .Anak bulan merupakan lambang agama Islam Guru membimbing membaca perenggan1. empat belas Jalur Gemilang Aktiviti FU melambangkan bilangan negeri di Malaysia.  Jalur Gemilang berwarna merah. Warna kuning pada bulan dan bintang merupakan warna diraja. sebagai agama rasmi.2 Aras 1(ii)  Bintang penting kerana menjadi simbol  Berapakah bucu bintang? perpaduan14 buah negeri dalam Malaysia.  Apakah yang melambangkan agama Islam sebagai agama rasmi?  Kuning adalah warna diraja  Jalur pada bendera melambangkan bilangan negeri.  Apakah nama bendera Malaysia? Cadangan Jawapan Perenggan 2 dan 3  Bendera Malaysia ialah Jalur Gemilang Guru membimbing murid-murid membaca.biru dan Guru memilih murid secara rawak untuk kuning.   Aktiviti FU: Berapakah warna Jalur Gemilang? Apakah bentuk yang terdapat pada Jalur Gemilang? Kaedah : PRS Teknik : Penyoalan Pengisian Kurikulum PSV : Warna Kaedah : Kumpulan FU : 5. membimbing rakan yang lain membaca. Selain itu. Kemudian guru menggunakan teknik penyoalan untuk menguji kefahaman murid.putih.    Terdapat bentuk anak bulan dan bintang Bintang mempunyai 14 bucu Anak bulan melambangkan agama islam sebagai agama rasmi. Bintang pula menjadi simbol perpaduan empat belas buah negeri di Malaysia.

makanan.. pakaian.” Imbuhan Akhiran -an Contoh perkataan yang menerima imbuhan akhiran -an ialah pakaian.bilangan. Perenggan 4 Guru membimbing murid membaca Guru meminta murid membaca mengikut kumpulan. BSPP . Rajah Pohon Guru menerangkan makna imbuhan akhiran Strategi : berpusatkan guru Teknik : Penerangan/ perbincangan “ Murid-murid . makanan. a) Lelaki b) Perempuan Aktiviti FU:   Apakah warna diraja? Apakah yang melambangkan bilangan negeri di dalam Malaysia? Guru memaparkan rajah proses imbuhan Langkah 2 ( 15 Minit ) Imbuhan Akhiran 1) Terletak di akhir kata dasar 2) Contoh perkataan : bahagian.bilangan.imbuhan akhiran ialah imbuhan yang hadir pada bahagian belakang ataupun di akhir Kaedah : Deduktif Tatabahasa kata dasar.dan bahagian. Contoh ayat : .

2) Guru memilih murid secara rawak untuk menyusun kad tersebut. Guru memaparkan beberapa kad perkataan BCB :Membaca Guru meminta murid-murid membaca beramairamai KB: Menyusun atur / M3 1) Selesai membaca. sila susun semula perkataan tadi supaya menjadi satu ayat tunggal  Jalur Gemilang ada empat warna. guru akan menguji kefahaman murid –murid. Guru memilih murid-murid secara rawak untuk menulis ayat tunggal dengan menggunakan perkataan yang berimbuhan akhiran –an. Murid-murid faham tak makna setiap perkataan tersebut? Murid-murid. guru memastikan bahawa murid faham makna semua perkataan tersebut.ada . Setelah murid-murid faham makna perkataan dan proses pengimbuhan akhiran ini.1 Aras 2 (ii) . warna.Jalur. Langkah 3 ( 15 minit ) Ayat Tunggal Murid-murid sila baca kad perkataan ini. c) Jangan makan makanan manis d) Jagalah kebersihan pakaian awak. b) Bilangan murid yang hadir hanya 29 orang. Gemilang . empat.a) Dia telah mengambil bahagian dalam pertandingan itu. Cadangan jawapan BSPP: Kad Perkataan Lembaran kerja BCB : Membaca KB : Menyusun atur Pengisian Kurikulum Matematik FS : 8.

Tiba-tiba. air minuman Ramu tertumpah di atas bendera. Mereka sedang melukis bendera Malaysia. bendera mereka siap.a) Jalur Gemilang ada empat warna b) Malaysia juga mempunyai bendera c) Bendera Malaysia dikenal sebagai Jalur Gemilang 3) Murid perlu menulis nombor untuk menandakan urutan perkataan tersebut di dalam ayat tunggal.Rakan-rakan Ramu dan Daneng turut membantu. Mereka melukis bendera pada kad tebal.Mereka berbangga kerana memiliki bendera Malaysia yang istimewa. Kad Perkataan a) b) c) Gemilang ada Jalur warna empat juga Malaysia bendera mempunyai Jalur dikenali Gemilang sebagai Bendera Malaysia Pengayaan : Membaca Cerita “ Bendera Istimewa” Ramudan Dani di kantin.Murid-murid dan guru-guru bekerjasama. Cikgu Lim terpandang mereka.Mereka mengumpulkan beriburibu plastik penyedut minuman. Pemulihan : Membaca Ayat Tunggal  Jalur Gemilang ada empat warna . Akhrinya.Bendera itu cantik dan berwarna –warni. Mereka sedih kerana tidak dapat memberikan bendera tersebut kepada Cikgu Lim.Mereka menggunakan warna.Mereka bersetuju. Cikgu Lim mencadangkan kepada mereka membuat bendera daripada plastik penyedut minuman. Mereka bekerjasama dalam menyediakan bahan dan menyiapkan bendera tersebut. Mereka menggantungkan bendera yang besar itu pada tiang bendera.

Contohnya ialah pakaian. melambangkan sesuatu. Imbuhan yanghadir di akhir kata dasar.Penutup ( 5 minit ) 1) Murid-murid. makanan dan sebagainya.Contohnya ialah warna kuning pada bulan dan bintang melambangkan warna diraja. Murid-murid. Setiap warna semula apa yang telah dipelajari. boleh ingat apa yang kita Guru membimbing murid-murid merumus isi pelajari hari ini? pembelajaran dengan menggunakan teknik soal Hari ini kita telah belajar tentang jawab. kita sebagai rakyat Malaysia mestilah menghormati bendera Malaysia dan lagu patriotik .3) Guru merepakan nilai murni iaitu menghormati Kita juga telah belajar tentang imbuhan bendera Malaysia dan lagu patriotik seperti Jalur Gemilang dan Negaraku. bendera Malaysia. akhiran –an. Bendera Malaysia 2) Guru juga cuba melatih murid pembelajaran ialah Jalur Gemilang yang terdiri secara reflektif iaitu kemahiran mengingatkan daripada 4 warna.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->