Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

1. TAJUK
• Membuat sambungan ‘tee’ dan lekap dengan menggunakan logam penambah dan meloyang serta kerja-kerja pemotongan Oksiasetilena.

2. OBJEKTIF
• Mempelajari cara-cara membuat kerja-kerja asas kimpalan gas yang melibatkan pelbagai proses penyambungan logam.

3. PENGENALAN KIMPALAN GAS
Kimpalan Gas adalah satu cabang daripada kerja kimpalan yang telah lama diamalkan dalam bidang industri. Terutama sekali dalam bidang fabrikasi logam. Ini adalah kerana kimpalan gas adalah didapati amat sesuai untuk kepingan logam-logam yang nipis. Contoh bidang kerja yang melibatkan proses kimpalan gas ialah kerja membaikpulih badan kenderaan serta kerja-kerja fabrikasi logam yang melibatkan kepingan logam nipis. Pada awal kurun kedua-puluh manusia telah mengetahui cara menyambung logam dengan memanaskan dua batang logam hingga merah menyala dan seterusnya impak yang kuat dikenakan ke atas kedua-duanya sehinggalah kedua-duanya bercantum menjadi satu. Proses ini dipanggil sebagai kimpalan tempa. Kaedah ini telah diperbaiki dari masa kesemasa seiring dengan perkembangan teknologi sehinggalah kaedah terkini kimpalan gas telah dapat kita semua gunakan sekarang ini.
3.1

DEFINISI KIMPALAN GAS

Kimpalan gas didefinasikan sebagai satu proses penyambungan logam dengan kaedah memanaskan kedua-dua bahagian logam yang hendak disambung sehingga cair dan bercantum menjadi satu. 3.2 KIMPALAN GAS TEKANAN RENDAH DAN KIMPALAN GAS TEKANAN TINGGI KIMPALAN GAS TEKANAN RENDAH : Kimpalan tekanan rendah menerima bekalan gas asetilina dari janakuasa gas asetilina yang mempunyai tekanan kurang dari 1.0 psi atau 1.0 Bar. KIMPALAN GAS TEKANAN TINGGI : Kimpalan gas tekanan tinggi menerima bekalan gas dari janakuasa gas asetilina yang mempunyai tekanan dari 1-15psi atau 1-15 Bar.

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

3.3

KEGUNAAN KIMPALAN GAS DALAM INDUSTRI

Dalam bidang perindustrian kimpalan gas banyak digunakan dalam kerja fabrikasi logam yang melibatkan kepingan logam yang ketebalannya melebihi daripada 1.0mm sehingga 3.0mm. Contohnya, dalam kerja-kerja membaikpulih badan kenderaan yang melibatkan kerja-kerja ketuk mengetuk dan menampal bahagian-bahagian badan kenderaan yang rosak. 3.4 GAS

Dua jenis gas yang biasa digunakan dalam kerja kimpalan gas adalah oksigen (O) dan asetilina (C H). Campuran kedua-dua gas menghasilkan haba yang paling tinggi berbanding gas-gas bahan api yang lainnya. Suhunya boleh mencapai sehingga 3316°C.
3.5

GAS OKSIGEN

Gas oksigen tidak mempunyai warna , rasa dan bau. Ia juga merupakan sejenis gas yang dapat memebantu dalam proses pembakaran dan juga merupakan gas aktif yang boleh bertindakbalas ke atas logam yang menyebabkan pengoksidanan berlaku ke atas logam berkenaan. Contohnya, pengkaratan ke atas keluli. 3.6 PENGHASILAN GAS OKSIGEN

Gas oksigen boleh dihasil melalui beberapa kaedah iaitu: i) Kaedah penyulingan udara (pemeringkatan udara) ii) Kaedah elektrolisis Kaedah penyulingan udara adalah satu kaedah yang dilakukan secara komersial. Ianya dilakukan melalui proses pengasingan oksigen daripada udara yang dipanggil proses penyulingan udara cair yang termampat pada ketekanan 206 bar (3000psi) iaitu pada suhu -160  Seterus tekanan C. akan akan di kurangkan sedikit demi sedikit dimana oksigen dalam bentuk cair akan bertukar menjadi gas lalu ditabungkan. Begitulah bagi gas-gas yang lainnya akan bertukar menjadi gas apabila tekanan dikurangkan dan ditabungkan untuk kegunaan yang lain. Kaedah elektrolisis adalah satu proses penghasilan gas oksigen yang diperolehi melalui arus elektrik di dalam air. Proses ini sangat mahal dan tidak ekonomi untuk dikomersialkan. Gas oksigen akan disimpan dalam silinder keluli yang berwarna hitam dan lebih tinggi daripada silinder asetilina. Ianya tidak bersambung dan berupaya menahan tekanan setinggi 3360 psi. Boleh didapati dalam tiga saiz.
3.7

Gas Asetilina

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

Gas asetilina adalah bahanapi yang tidak mempunyai warna tetapi mempunyai bau yang kuat dan mudah terbakar .Ia adalah gas yang tidak stabil dan perlu disimpan dalam keadaan yang tetap. Titik kritikal bagi gas asetilina ialah pada tekanan 28 psi pada suhu 70F.

3.8

PENGHASILAN GAS ASETILINA

Gas asetilina dapat dihasilkan dengan mencampurkan kalsium karbida dan air. Terdapat dua jenis janakuasa yang menghasikan gas asetilina, iaitu: i) janakuasa tekanan rendah . ii) janakuasa tekanan tinggi Gas asetilina disimpan dalam silinder keluli berwarna maroon yang diisikan dengan bahan berliang sepenuhnya yang terdiri daripada habuk kayu balsa, arang kayu,simen,dan bahan-bahan telap yang lain. Bahan-bahan telap yang dimuatkan ke dalam silinder asetilina adalah berfungsi untuk menyerap seberapa banyak cairan aseton. Aseton ini pula akan berfungsi untuk menyerap gas asetilana sebanyak 25 kali ganda isipadunya sendiri. 3.9 GAS BAHANAPI YANG LAIN-LAIN

Selain daripada asetilina terdapat juga gas-gas bahanapi yang lain yang mana campuran gas ini bersama oksigen akan menghasilkan suhu yang agak tinggi. Berikut adalah perbandingan suhu-suhu bagi campuran antara dua gas.
I. II. III. IV.

oksi-asetilina 3100°C - 3500°C udara-asetilina 2300°C - 2500°C oksi-hidrogen 2200°C - 2382°C 1v) oksi-gas arang batu 1982°C - 2182°C

3.10 SISTEM PEMASANGAN DAN KELENGKAPAN KIMPALAN GAS

I.

SISTEM PANCARONGGA Silinder oksigen dan asetilina dikumpul disatu tempat berasingan diantara keduanya. Sistem manifold pancarongga adalah yang paling selamat kerena : a. Silinder-silinder oksigen dan asetilina diletakkan pada tempat yang berlainan.

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

b. Sistem ini mempunyai sebuah alator pusat yang mengawal tekanan ke tempat kerja. c. Menjimatkan ruang tempat kerja. d. Menggunakan gas secara maksima.

Rajah 3.10 Sistem pancarongga dan kelengkapan

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

II.

SISTEM TUNGGAL • Silinder oksigen dan asetilina digabungkan bersama-sama disetiap stesen kimpalan.

Rajah 3.10 Sistem tunggal dan kelengkapan

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

3.11 TUGAS SERTA PRINSIP-PRINSIP ALATUR SATU PERINGKAT DAN DUA PERINGKAT Adalah merupakan alat kawalan yang dipasang pada bahagian atas silinder oksigen atau asetilina bagi mengawal pengaliran gas yang diperlukan untuk tujuan mengimpal dan juga untuk menunjukkan tekanan gas dalam silinder. Ianya dikenali juga dengan tolok tekanan. Terdapat dua jenis alatur iaitu alator alatur satu peringkat dan dua peringkat. Alator juga mempunyai rekabentuk dan jenama yang berbagai. Terdapat juga alator yang mempunyai satu tolok bacaan tetapi itu tidak menunjukkan bahawa ianya jenis satu peringkat. Walau bagaimana pun alator dua peringkat mempunyai dua tolok bacaan. Terdapat dua jenis alator yang boleh digunaka dalam pemasangan oksiasetilina iaitu : I. II. Alator satu peringkat Alator dua peringkat

3.12 TUGAS-TUGAS DAN FUNGSI ALATOR ALATOR. Alator satu peringkat mempunyai satu ruang tekanan tinggi dimana tekanan tinggi dari silinder terus masuk ke dalam ruang ini bacaan tekanan dapat dilihat pada jarum alator dan sedia dikurangkan kepada tekanan untuk kerja mengikut pelarasan yang sesuai dengan menggunakan skru pelaras pad alator. Tahap keselamatan alator ini adalah rendah berbanding alator dua peringkat. Alator dua peringkat mempunyai dua ruang tekanan iaitu ruang tekanan rendah dan ruang tekanan tinggi. Ruang tekanan tinggi pada alator menerima terus tekanan tinggi dalam silinder dan bacaan bagi tekanan ini dapat dibaca pada tolok tekanan. Manakala ruang tekanan rendah menerima gas yang dikawal kemasukannya dari ruang tekanan tinggi dengan melaraskan skru pelaras pada alator mengikut tekanan kerja yang dikehendaki. Oleh itu tahap keselamatannya adalah lebih baik berbanding alator satu peringkat.

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

3.13 JENIS-JENIS HOS Hos adalah tiub getah berlapiskan benang nylon yang kuat . Ia digunakan untuk mengalirkan gas dari silinder ke sumpitan api. Tahan api dan tahan pada tekanan tinggi. Hos boleh didapati dalam rekabentuk berkembar dan juga tunggal. Namun begitu hos berkembar mempunyai cirri-ciri keselamatan yang tinggi.

3.14 PRINSIP SERTA JENIS SUMPITAN API Sumpitan api kimpalan adalah alat yang digunakan untuk mengeluarkan nyalaan hasil percampuran antara gas oksigen dan asetilina didalam ruang percampuran di dalam badan sumpitan api berkenaan. Nyalaan oksiasetilina itu dikawal oleh dua injap yang terdapat dibadan sumpitan api. Injap-injap itu ialah injap oksigen dan injap asetilina. Saiz muncung sumpitan api boleh didapati dalam berbagai saiz dan juga rekabentuk yang berlainan. Nombor bagi saiz muncung sumpitan dicetak pada panglal muncung. Muncung sumpitan juga boleh di dapati dalam berbagai rekabentuk dan jenama. Alat-alat penyambung adalah terdiri daripada nat-nat berbenang dalam dan juga ‘nipple’ bagi menghubungkan hos dengan alatur dan juga badan sumpitan api. Kebanyakan alat penyambung ini diperbuat daripada gangsa dan aluminium. 3.15 BADAN SUMPITAN-API Badan sumpitan api adalah sebahagian daripada kelengkapan dalam pemasangan oksi-asetilina. Ianya berfunsi sebagai alat untuk mencampurkan gas asetilina dan oksigen mengikut nisbah yang tertentu bagi menghasilkan jenis nyalaan yang diperlukan.
3.16 SISTEM PANCARONGGA KIMPALAN GAS

Sistem pancarongga adalah satu anifo pemasangan kimpalan gas dimana silinder-silinder gas oksigen dan asetilina dikumpulkan disatu tempat berasingan diantara keduanya. Penyaluran gas bagi kedua-duanya akan disalurkan melalui paip keluli ke setiap setesen kimpalan.

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

Bagi anifo tunggal pula silinder oksigen dan asetilina akan digandingkan bersama-sama disetiap setesen kimpalan. Tetapi cara ini mempunyai anifciri keselamatan yang rendah dan tidak begitu menjimatkan penggunaan gas. Oleh itu anifo pancarongga mempunyai ciri keselamatan yang tinggi serta penjimatan dalam penggunaan gas berbanding anifo tunggal. Lebihlebih lagi apabila banyak setesen beroperasi serentak. Ruang kerja pada setiap stesen kimpalan juga akan jadi lebih luas dan selesa. 3.17 NYALAAN OKSI-ASETILINA I. II. III. Nyalaan cuali Nyalaan pengoksidaan Nyalaan pertengahan

III.18 TEKNIK MENGIMPAL OKSI-ASETILENA TEKNIK KEHADAPAN Dalam mengimpal teknik kehadapan muncung sumpitan api dicondongkan 70° hingga 60° ke kanan lalu muncung digerakkan dari kanan ke kiri .

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

TEKNIK MENGUNDUR Muncung sumpitan api dicondongkan 40° hingga 50° ke kanan lalu ianya digerakkan dari kiri ke kanan.

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

III.19 JENIS SAMBUNGAN KIMPALAN GAS I. II. III. IV. V. Sambungan Sambungan Sambungan Sambungan Sambungan temu lekap penjuru kembi T bebibir

4. PEMOTONGAN OKSI-ASETILENA
IV.1 KELENGKAPAN OKSI-ASETILENA

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

IV.2 SISTEM MANIFOLD PANCARONGGA DALAM PEMOTONGAN OKSI-ASETILENA

5. PERALATAN
V.1 PERALATAN MENGIMPAL GAMBAR RAJAH 1.Pemetik api HURAIAN

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

Untuk menyalakan nyalaan gas asetilena.

2. Berus dawai Berus besi digunakan untuk membersihkan permukaan bahan kerja.

3. Pengapit Digunakan untuk memegang bahan kerja semasa dan selepas melakukan proses kimpalan.

4. Pembersih muncung sumpitan Digunakan untuk membersihkan muncung sumpitan yang tersumbat.

5. Logam penambah ( mild steel ) Digunakan untuk rod penambah semasa proses meloyang.

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1 6. 3 keping plat keluli lembut

Digunakan bagi proses membuat sambungan kembi T dan lekap.

V.2

PERALATAN KESELAMATAN

GAMBAR RAJAH

HURAIAN

1. Pelindung mata

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1 •

Untuk melindungi mata dari percikan logam panas semasa mengimpal.

2. Sarung tangan • Untuk melindungi tangan daripada melecur.

3. Apron kulit • Melindungi bahagian badan daripada haba panas dan mencegah kulit daripada terbakar.

4. Kasut keselamatan • Untuk melindungi kaki daripada percikan api arka.

7. KESELAMATAN
6.1 KESELAMATAN SEMASA KIMPALAN GAS I.
II.

Pastikan tekanan oksi-asetilina tidak melebihi 15 PSI. Semasa mengimpal elakkan menghidu asap yang dikeluarkan daripada proses tersebut . Pastikan pengapit bumi dipasang pada tempat yang betul.

III.

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

IV. V. VI. VII. VIII. IX. X.

Pastikan jarak diri yang sesuai. Elakkan daripada tidak memakai goggle semasa mengimpal. Memakai glove semasa mengimpal. Pastikan segala sambungan dalam keadaan yang baik. Jangan bergurau semasa megimpal. Pelarasan arus dan tekanan gas yang sesuai. Pastikan tiada bahan yang mudah terbakar disekitar tempat mengimpal.

6.2 KESELAMATAN DI BENGKEL

I. II. III.

Bahan – bahan di dalam bengkel mestilah digunakan untuk tujuanyang dibenarkan pensyarah. Jangan bawa apa-apa peralatan daripada bengkel. Jangan menguji apa-apa tanpa rahan daripada pensyarah

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

IV. V. VI. VII. VIII.

Jika masuk sesuatu kedalam mulut, keluarkan dengansegera.selepas itu berkumur dengan air. Asid atau alkali yang terkena kulit atau pakaian mesti dibasuhdengan segera menggunanakan air yang banyak. Sebarang luka,melecur atau melepur atau lain-lain kemalanganhendaklah dilaporkan kepada pensyarah. Jika berlaku kebakaran,peraturan bomba Politeknik Merlimauhendaklah dipatuhi di dalam bengkel. Para pelajar tidak dibenarkan masuk ke bengkel tanpa kehadiran pensyarah.kelalaian akan mengakibatkan kemalangan yang teruk.

6.3 KESELAMATAN I. Bengkel

a. Pastikan pelajar mendapat kebenaran dan pengawasan dari pensyarah yang bertugas b. Mematuhi segala peraturan pemakaian ketika di dalam bengkel. c. Membersihkan kawasan tempat kerja selepas melakukan kerja

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

d. Tidak bermain-main di dalam kawasan tempat kerja dan sekitar bengkel e. Pastikan berada di dalam bengkel yang betul. II. Diri elektrik yang hidup. b. Pastikan diri atau rakan-rakan kita dilindungi dari terkena percikan api hasil dari pada letupan. c. Jangan menyentuh benda kerja yang panas tanpa mengunakan sarung tangan. d. Jauhi diri dari asap dan gas beracun.
e. Hindarkan diri dari menghidu asap dan gas beracun ketika di

a. Pastikan pelajar tidak menyentuh bahagian atau peralatan

dalam bengkel.
f. Pastikan kita mengunakan penghadang muka untuk

melindungi muka dan mata semasa menjalankan dan memerhatikan benda kerja ketika melakukan proses kimpalan. III. Peralatan

a. Mengunakan peralatan mengikut fungsi alatan tersebut b. Tidak bermain-main ketika mengunakan alatan di dalam bengkel c. Pastikan alatan yang kita gunakan berada dalam keadaan yang selamat sebelum mengunakanya. d. Membersihkan alatan tangan selepas mengunakannya e. Simpan semula alatan di dalam bengkel ke tempat yang telah disediakan

8. PERBINCANGAN
7.1 Nyatakan tiga langkah-langkah keselamatan yang perlu di ambil sebelum proses pemotongan dilakukan. I. Memastikan keadaan sekeliling tidak berbahaya sebagai contoh silinder gas berada jauh daripada kawasan pemotongan dilakukan.

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

II. III. 7.2 I. II. III. IV. V.

Memakai peralatan keselamatan seperti pelindung mata dan sarung tangan. Jangan menggunakan mancis untuk menyalakan sumpitan api. Nyatakan proses meloyang yang telah anda lakukan. Logam yang hendak disambung haruslah dibersihkan daripada sebarang kekotoran seperti karat. Pastikan permukaan logam tidak terlekat daripada sebarang kekotoran. Bahan lakur haruslah disapu pada logam agar oksida tidak terbentuk. Mulakan proses meloyang daripada hujung kanan logam ke hujung kiri dengan menggunakan api kaburising. Sedikit bahan lakur disapukan dan dipanaskan sehingga berwarna merah pada tempat yang diloyang , panaskan lagi sebelum mencairkan sedikit Loyang. Sumpitan api digerak-gerakkan kehadapan dan kebelakang untuk menolak cairan loyang mengalir kearah sambungan.

VI.

7.3 Mengapa hasil meloyang anda bewarna merah dan disekelilingnya bertompok hitam?
I. II. III.

IV. V.

Warna merah yang terhasil semasa proses meloyang adalah dikenali sebagai molten pool. Molten pool terhasil apabila logam yang akan diloyang itu, dipanaskan kepada suhu melebihi 427 ºc. Tompok hitam yangterbentuk disekeliling logam pula ialah diakibatkan oleh bahan lakur yang disapu pada logam tetapi tidak dikenakan suhu yang sama seperti di permukaan molten pool. Perubahan sifat-sifat ini berlaku apabila logam itu dipanaskan. Proses meloyang bertujuan untuk membuat penyambunganyang lebih kuat berbanding dengan proses memateri.

7.4 Mengapa bahan lakur digunakan semasa proses meloyang?

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

I. II. III. IV. V.

Bahan lakur digunakan pada benda kerja bagi mengelakkan oksida daripada terbentuk selepas proses pembersihan. Penyambungan logam akan menjadi lebih kuat dengan tidak terhasilnya oksida. Boraks ialah bahan lakur yang ulung digunakan dalam proses meloyang. Boraks boleh diperolehi dalam bentuk serbuk, adunan dan cecair. Semasa proses meloyang, rod penambah yang telah dipanaskan dicelupkan kedalam bahan lakur.

7.5 Berpandukan hasil kerja anda bincangkan apa-apa kecacatan yang wujud pada sambungan kerja kimpalan anda. I. Semasa proses mengimpal, letupadam dan nyalabalas sering berlaku. Ini kerana sudut sumpitan api semasa mengimpal tidak sekata. Kelajuan pergerakan tangan tidak stabil dan sekata. Muncung sumpitan api tersumbat. Logam belum betul- betul panas. Kurang penusukan atau ketelusan. Ini kerana kelajuan pergerakan yang tidak sekata. Teknik yang tidak betul. Logam asas terlalu tebal dan jarak puncanya terlalu kecil. Kedudukan logam lari daripada ukuran yang sepatutnya. Tidak melakukan proses memaku dengan sempurna. Pada larian kumai terdapat lubang. Kedudukan mata sumpitan disesuatu kwasan larian terlalu lama dan menghasilkan lubang.

• • • • II. •

• III. • IV. •

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

8. PROSEDUR KERJA
VIII.1 I. II. III. IV. PROSEDUR SAMBUNGAN LEKAP Kedua – dua kepingan plat keluli lembut dibersihkan dengan menggunakan berus dawai daripada kotoran seperti karat. Injap gas oksigen dan asetilena dibuka. Nyalaan api oksi – asetilena dilaraskan sehingga mendapat nyalaan yang sesuai iaitu nyalaan pertengahan. Plat disusun diatas meja secara bertindih dengan kedudukan logam yang diletakkan di setengah bahagian yang sama atas kedua – dua logam di bawahnya Kimpal paku dilakukan pada kedua – dua hujung plat logam. Kimpalan gas dilakukan dengan mencairkan kedua – dua plat menjadi satu sambungan yang kuat. Setelah selesai proses kimpalan sambungan tindih, plat logam dibersihkan dengan menggunakan berus dawai. PROSEDUR SAMBUNGAN T Bersihkan kedua – dua kepingan plat keluli lembut menggunakan berus dawai. Buka injap gas oksigen dan asetilena. Laraskan nyalaan api oksi – asetilena sehingga mendapat nyalaan api yang sesuai iaitu nyalaan api pertengahan. Letakkan satu plat keluli diatas meja dan satu lagi didirikan mengikut panjang logam yang dibaringkan itu, pada sudut 90º diatas logam tersebut. Lakukan kimpal paku di kedua – dua hujung plat logam tersebut. Lakukan proses kimpalan sambungan kembi T pada sudut mengarah ke hujung logam sambungan pada keadaan melintang. Kedua – dua plat logam hendaklah dicairkan pada satu masa untuk mendapatkan andoh kimpalan , barulah dibubuh rod penambah. Gerakakan sumpitan api hendaklah sekata untuk mendapatkan kumai yang baik

V. VI. VII.

VIII.2 I. II. III. IV.

V. VI.

VII.

VIII.

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1

VIII.3 I. II. III. IV.

PROSEDUR KERJA MELOYANG Bersihkan kedua – dua kepingan plat keluli lembut dengan menggunakan berus dawai. Buka injap hos oksigen dan asetilena. Laraskan nyalaan api oksi – asetilena sehingga mendapat nyalaan api yang sesuai iaitu nyalaan api pertengahan. Letakkan kedua – dua plat keluli yang telah dibersihkan di atas meja dengan kedudukan logam yang satu diatas logam yang satulagi. Kedudukan logam yang diatas terletak disetengah bahagianyanga sama atas kedua – dua logam di bawahnya. Lakukan kimpal paku dikedua – dua hujung plat tersebut. Lakukan proses meloyang dengan memanaskan kedua – dua kepingan plat logam sehingga merah. Setelah merah bubuhkan rod meloyang yang telah disalut dengan bahan lakur keatas logamtersebut. Loyang yang dihasilkan mestilah cair bukan berbiji – biji PROSEDUR MENGHIDUPKAN SUMPITAN API Pastikan sumpitan diketatkan dengan sempurna. Pakai pakaian bengkel yang sempurna. Tentukan injap-injap pada sumpitan ditutup. Kemudian laraskan alatur untuk mendapatkan tekanan gas yang sesuai. Buka injap asetilena ¼ pusingan dan nyalakan dengan menggunakan pemetik api. Setelah api dinyalakan buka injap asetilena dengan keseluruhannya. Kemudian buka injap oksigen secara perlahan – lahan sehinggamemperolehi nyalaan api neutral. Dengan hujung sumpitan dalam keadaan menyala laraskan api kepadanyalaan neutral dan tekan tuas pancutan oksigen beberapa kali untuk menyesuaikan nyalaan. Untuk memadamkan nyalaan , Lepaskan tuas tutup injap asetilena dahulu dan diikuti dengan injap oksigen.

V. VI.

VII. VIII.4 I. II. III.

IV. V. VI. VII.

VIII.

VIII.5 PROSEDUR MEMATIKAN SUMPITAN API

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1 I.

II. III.

Tutup injap oksigen pada badan sumpitan secara perlahan-lahan. Tutup injap asetilina pada badan sumpitan secara perlahan-lahan. Injap pada silinder gas ditutup.

9. CADANGAN
a. Pengauditan berkenaan tahap gas di dalam selinder haruslah dilakukan dengan lebih kerap agar tidak menganggu proses mengimpal dengan kehabisan gas di dalam selinder. b. Mutu kualiti dan kuantiti peralatan mengimpal dan peralatan keselamatan haruslah dipertingkatkan agar proses mengimpal yang dilakukan dapat dijalankan dengan lancar. c. Menaik taraf dengan memperluaskan kawasan mengimpal agar lebih selesa bagi mengelakkan kemalangan serius kelak. d. Pemantauan daripada pensyarah haruslah lebih teliti akan pengendalian kerja yang dilakukan oleh pelajar secara langsung dapat mencegah kemalangan dan memperoleh hasil kerja yang lebih berkualiti.

10.

KESIMPULAN

Diakhir proses pengimpalan ini , cara-cara membuat kerja-kerja asas kimpalan gas yang melibatkan pelbagai proses penyambungan logam dapat kami pelajari dan dipraktikkan secara langsung dengan menghasilkan benda kerja iaitu sambungan kembi T dan lekap. Pengetahuan ini sangat berguna untuk dipraktikkan di industriindustri yang terpilih, dimana teknik-teknik yang dipelajari seperti teknik proses meloyang diguna pakai kelak.

11.
I. II. III. IV. V.

RUJUKAN
http://www.scribd.com/doc/38833683/LAPORAN-KERJA http://www.slideshare.net/mokhtarpadeli/kimpalan-gas-1 http://j1003.blogspot.com/2007/06/bab-7-kimpalan-gas.html http://www.slideshare.net/hasnul73/bab-8-kimpalan-gas http://www.ilpkl.gov.my/2010v1/index.php? option=com_content&view=article&id=247%3Akimpalan-arka-dangas&catid=57%3Ajabatan-mekanikal-apengeluaran&Itemid=152&lang=bm

Laporan Kimpalan Gas DKM2S1