P. 1
Lari Jarak Jauh

Lari Jarak Jauh

|Views: 574|Likes:
Published by Robb Yatul

More info:

Published by: Robb Yatul on Sep 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/16/2013

pdf

text

original

Pengenalan Mengikut Dictionary of psychology(1993) , Perbezaan individu dihuraikan sebagai “ variasi atau ketidaksamaan individu daripada norma

kumpulan, sama ada sifat-sifat kognitif, emosi, fizikal, moral, tingkah laku, sosial, bakat, dan lain-lain aspek yang mungkin terdapat di kalangan individu dalam sesuatu kumpulan”.Huraian ini menjelaskan bahawa setiap individu adalah unik dan mempunyai ciri-cirinya yang tersendiri.

Perbezaan individu ini boleh dihayati daripada beberapa huraian aspek perbezaannya. Terdapat 6 aspek yang terlibat dalam perbezaan individu iaitu aspek fizikal, aspek kognitif, aspek emosi, aspek tingkah laku,aspek sosial, dan aspek rohani. Tugasan kami adalah untuk mengklasifikasi 3 bentuk tubuh badan. Wiliam Sheldon telah mengklasifikasikan tiga set personality dankebolehan fizikal terutama dalam sukan. Tiga bentuk somatotaip tersebut ialah:   

Endomorf Mesomorf Ektomorf

Dalam ketiga-tiga somatotaip ini,masing-masing mempunyai kelebihan dan potensi dalam aktiviti fizikal dan sukan yang diceburi oleh mereka. Yang penting, latihan yang berkesan dan berterusan serta cara hidup yang sihat perlu dititikberatkan agar potensi yang sedia ada tidak disiasiakan.

Endomorf

Jenis tubuh badan ini merupakan bentuk badan yang gemuk dan bulat Selalunya mereka yang memiliki bentuk badan seperti ini akan merasa gusar tentang dirinya. Ada juga dikalangan mereka yang mengalami masalah obesiti. Dengan keadaan fizikal yang berisi membuatkan pergerakan mereka terbatas dan menghalang kelincahan diri mereka. Mereka yang memiliki tubuh seperti ini tidak tegap dan berada dalam keadaan tidak stabil dan juga kelihatan dalam keadaan lembik.

Jika mereka tidak gemuk sekalipun, rangka badannya agak lebar dan besar serta rendah. Bagi aspek personaliti, individu jenis ini dikatakan sebagai seorang periang, suka bergaul, kuat makan dan ekstrovet.

Kadangkala. rangka badan juga besar dengan pergelangan tangan dan kaki besar lebih dari kebiasaan. Mereka tidak minat langsung untuk bersenam kerana bagi mereka apanila bersenam mereka akan keletihan yang melampau.Apabila mereka melihat cermin. Selalunya mereka bersikap tawar hati dan mudah kecewa serta putus asa dalam melakukan sesuatu perkara. peha dang punggung.Selain itu.Salah satu penampilan mereka ialah selalu ingin kelihatan gempal.Selain itu juga. .Jumlah kalori dalam badan juga tinggi disebabkan kalori yang terkumpul kerana kurang bersenam. Cabaran paling besar dalam hidup mereka ialah untuk menghilangkan berat badan mereka kerana diet mereka yang tidak dapat dikawal.Kegemukan mereka mudah untuk dilihat pada keseluruhan tubuh badan mereka.0 Bentuk badan endomorf Ciri-Ciri Perwatakan Kelihatan lebih besar dengan lebihan lemak terutamanya di sekitar pinggang. mereka akan selalu berkata bahawa bentuk badan mereka seperti buah pear kerana mereka kelihatan lebih bulat terutamanya di bahagian bawah.Mereka akan selalu lapar pada setiap ketika terutamanya selepas membuat sesuatu kerja yang mengeluarkan peluh. Bagaimana untuk mengenal pasti Tidak mudah untuk menurunkan berat badan dalam masa yang singkat atau tanpa sebarang usaha yang berterusan. kemurungan sering kali menghantui mereka terutamanya apabila memikirkan tentang berat badan dan persaingan.orang luar akan memikirkan mereka sentiasa cergas namun mereka tidak akan bersetuju dengan pendapat tersebut.Rajah 1.Pertumbuhan otot mereka berlaku dengan pantas serta berkembang dengan baik apabila mereka bekerja dengan berat.

sukan yang sangat sesuai bagi mereka adalah seperti angkat berat. tetapi haruslah dilakukan secara berhati-hati dan tidak melebihi daripada sepatutnya kerana dikhuatiri akan memudaratkan tubuh badan.Bidang sukan yang sesuai diceburi Bagi pemilik badan endomorf. Latihan yang keras boleh dilakukan selalu ataupun bagi suatu sesi yang lama bagi mereka. Mereka mempunyai susuk tubuh yang tegap.Dari segi prestasi dalam sukan. Rajah 1. Memandangkan mereka mengalami pergerakan yang terhad jadi adalah amat sukar bagi mereka untuk membina kelincahan tetapi mereka mempunyai kekuatan eksplosif yang tinggi. Anda perlu melakukan latihan bebanan secara bersederhana serta tidak berehat terlalu lama bagi setiap set. individu ini lebih sesuai kepada sukan yang memerlukan kuasa eksplosif otot. Individu mesomorf mempunyai bentuk badan tegap semulajadi tetapi mereka perlu melakukan senaman latihan yang sewajarnya untuk mengekalkan dan menambah baik bentuk badan mereka. Mereka tidak mengalami masalah berat badan berlebihan ataupun masalah kekurangan berat badan.1 Bidang sukan yang diceburi oleh badan jenis endomorf Mesomorf Mesomorf merupakan individu yang kebanyakannya berkecendurangan dalam bidang sukan sebagai atlet. Oleh itu adalah tepat untuk mereka menceburi bidang sukan yang tidak memerlukan pergerakan yang banyak yang memerlukan kuasa eksplosif yang tinggi. Individu endomorf mudah meningkat berat badan jika pemakanan dan aktiviti fizikalnya tidak dijaga. Anda akan dapat lihat di mana otot anda akan terbina dengan mudah. lontar peluru dan lempar cakera. .. keras dan kuat. Mereka boleh makan apa sahaja yang diingini tanpa telalu risau mengenainya.

Selain daripada mudah untuk membina otot. Bagaimana untuk mengenal pasti Dari segi fizikal. Keistimewaan dan kelebihan tersebut membolehkan mereka sering mencapai kejayaan dalam bidang sukan. Mereka cenderung ke arah sebarang memiliki tenaga dan penguasaan terhadap sesuatu perkara. Antara keistimewaan fizikal individu mesomorf ialah mereka mempunyai otot badan yang sasa. kelihatan matang daripada umur sebenar. . Mereka mempunyai sifat keberanian yang tinggi dalam mencuba sesuatu perkara baru. Hal ini mereka memiliki keistimewaan fizikal berbanding individu endomorf dan ektomorf. individu lelaki mesomorf memiliki bentuk badan jenis segi empat bujur manakala si wanitanya memiliki bentuk badan jenis ”hourglass”. Namun begitu mereka sering tidak mengambil peduli tehadap sebarang tanggapan dan fikiran orang lain terhadap apa yang mereka lakukan. individu endomorf juga memiliki semangat daya saing yang tinggi serta sukakan kepada apa jua bentuk cabaran dan peluang yang diberikan.Rajah 2. Secara lazimnya. Ini menunjukkan tahap keyakinan diri yang tinggi dalam diri mereka. mereka juga mudah mengurangkan serta menambah berat badan mereka bagi satu tempoh masa yang singkat. Mereka juga merupakan individu yang suka melakukan aktiviti yang dapat memberikan diri mereka sebarang cabaran. keras dan kuat.0 Bentuk badan mesomorf Ciri-Ciri Perwatakan Kebiasaannya mereka yang mesomorf adalah terdiri di kalangan mereka yang sering bekecimpung dalam bidang sukan ataupun lebih dikenali sebagai atlit. kulit yang kasar dan mempunyai postur badan yang tegap atau lurus. Selain tegas dalam memutuskan sesuatu perkara. Individu mesomorf mempunyai susuk tubuh yang tegap. Rangka mereka adalah sederhana besar dan skala kelebaran dan ketinggian aak sempadan.

tinggi dan pergerakannya berkemungkinan agak perlahan dan lembut. Penampilan dirinya seakan kurang mature dan tidak meyakinkan. Individu ini berangka kecil tetapi tinggi. namun ianya tetap bergantung kepada sukan yang diceburinya. mereka dapat mengekalkan tahap rendah lemak badan mereka. Tambahan pula. Walaupun individu mesomorf boleh menambah dan mengurangkan berat badan dengan mudah.Bidang sukan yang sesuai diceburi Para atlit yang mempunyai bentuk badan jenis mesomorf boleh memberikan tindakbalas yang baik bagi sebarang bentuk latihan samada latihan kardiovaskular ataupun latihan berbentuk halangan. Selain itu juga. Mereka selalunya dikaitkan dengan gaya lembik dan berkelihatan kurus. Mereka juga kurang aktif dan pesimistik dalam tindakan. Mereka juga mudah diselubungi oleh kemurungan dan kurang tahan dengan tekanan. semua kumpulan otot mereka boleh digunakan untuk memperolehi kesan latihan yang positif. Rajah 1.1 Bidang sukan yang diceburi oleh badan jenis mesomorf Ektomorf Individu yang memiliki badan ektomorf adalah kurus. . Emosi pula mudah tidak stabil dan sering kelam kabut dalam tindakannya.

golongan ini umunya agak pendiam. ciri . Individu ini berangka kecil tetapi dari segi ketinggian.Rajah 3.mereka adalah tinggi. Mereka yang berbadan ektomorf memilikii bahu dan pinggang yang kecil. dada dan abdomen yang berbentuk sederhana. weightlifter. Selain itu . Begitu juga dengan lengan dan kaki mereka yang kecil. pemalu dan cerdik. beremosi.0 Bentuk badan ektomorf Ciri-Ciri Perwatakan Individu yang mempunyai badan ektomorf. kelebihan ini lebih tertumpu kepada mereka yang mempunyai bentuk badan ektomorf ini. Dari segi berat badan.bahu .ciri ini jelas menunjukkan mereka yang berbentuk badan ini mampu menyertai acara sukan seperti larian jarak jauh . tidak suka bergaul. aktiviti berbasikal dan acara triatlon. Dari segi personaliti. and hammer thrower. oleh itu. lompat tinggi . umum mengetahui . ciri -ciri bentuk badan ini ialah tangan dan kaki yang kurus. Bagaimana untuk mengenal pasti Individu ektomorf adalah individu yang kurus . . mereka mempunyai lipid yang kurang dan otot mereka juga tidak begitu besar.. abdomen dan badan yang agak kecil. mereka juga mempunyai susuk dada.tinggi dan pergerakannya berkemungkinan agak perlahan atau lembut. namun begitu mereka tidak sesuai untuk acara ice hockey goalie. punggung . lemak yang sedikit. acara lompat tinggi memerlukan mereka yang mempunyai otot yang tinggi dan ringan untuk membuat kuasa ketangkasan dan mudah untuk mengangkat badanya.

bola keranjang dan lompat tinggi bagi acara olahraga. Mereka berangka kecil tetapi tinggi.Bidang sukan yang sesuai diceburi Individu ektomorf adalah mereka yang berbadan kurus dan tinggi. tetapi mereka yang menceburi diri. mereka amat berpotensi tinggi untuk cemerlang dalam sukan yang diceburi. Majoriti individu seperti ini kurang berminat dalam sukan. Rajah 1. Acara lari jarak jauh amat sesuai bagi individu ektomorf. bola jaring.1 Bidang sukan yang diceburi oleh badan jenis ektomorf . Selain itu. Individu seperti ini selalunya agak sukar dalam peningkatan berat badan. sukan yang memerlukan ketinggian dan sesuai dengan mereka adalah seperti bola tampar.

sama ada di peringkat kebangsaan ataupun antarabangsa. Pelari hendaklah berlari dari mula hingga tamat larian untuk memenangi sebarang kedudukan. Di peringkat sekolah. Pelari boleh berlari sama ada dengan memakai kasut. acara ini biasanya diadakan untuk bahagian junior dan wanita. iaitu 3000 meter lari berhalangan. sehingga sekarang.Pegawai perlumbaan akan membunyikan isyarat (biasanya loceng) atau siren apabila pelari mempunyai baki satu pusingan lagi untuk menamatkan larian. Ini disebabkan acara pada jarak jauh yang lebih daripada itu mungkin terlalu jauh bagi pelajar-pelajar sekolah.ari lain. Selain daripada itu. Acara ini tidak diadakan untuk lelaki dewasa. Oleh sebab jumlah keseluruhan pusingan ialah 12 ½ pusingan. acara-acara yang dinyatakan di atas adalah termasuk dalam senarai acara yang dipertandingkan dalam sukan olahraga. sejak bertahun-tahun dahulu. Pelari hendaklah memakai pakaian yang sesuai baru dibenarkan untuk berlari. manakala dua acara lagi adalah khusus untuk lelaki sahaja. dalam beberapa perjumpaan olahraga. terdapat juga acara lari jarak jauh sejauh 3000 meter tanpa halangan. Ini bermakna pelari akan berlari sejauh lima kilometer. Pelari akan berlari tanpa mengikut lorong tertentu.tetapi pastikan kasut itu tidak mendatangkan masalah atau kemungkinan mendapat kecederaan. Aturan Dan Cara Larian Pelari akan berlari sebanyak 12 ½ pusingan balapan bersaiz 400 meter. ini bermakna permulaan untuk acara ini ialah pada tempet permulaan acara 200 meter. 5000 meter dan acara 10000 meter. Acara Lari Jarak Jauh 5000 Meter.Larian jarak jauh Secara tidak rasmi. mungkin penganjur menghadkan bilangan acara sehingga 1500 meter sahaja untuk lelaki dan wanita. terdapat tiga acara lumba lari yang boleh dikategorikan sebagai acara lari jarak jauh. Pelari tidak dibenarkan . Dalam perjumpaan sukan utama dunia seperti Sukan Olimpik. Daripada ketiga-tiga acara ini hanya 5000 meter turut disertai oleh wanita. Pelari yang menarik diri dikira batal dan terkeluar daripada perlumbaan. Acara lari jarak jauh 5000 meter dijalankan dalam 12 ½ pusingan balapan 400 meter. Pihak penganjur sesuatu pertandingan olahraga boleh menetapkan acara-acara yang sesuai diadakan dalam sesuatu perjumpaan itu. Penyertaan acara ini terbuka kepada lelaki dan wanita. Pelari hendaklah berlari dengan mematuhi aturan dan undang-undang yang ditetapkan oleh IAAF. Di peringkat antarabangsa .Pemilihan acara ini bagaimanapun harus dipersetujui oleh IAAF. spikes ataupun tanpa berkasut.Pelari dibenarkan berjalan sebentar jika perlu dan kemudian meneruskan larian. tetapi garisan permulaan tidaklah seperti dalam acara 200 meter. tetapi dia mesti berada di dalam balapan dan tidak mengganggu pe.

Sebaliknya mereka akan terus mengadakan peringkat akhir dengan bilangan peserta yang lebih ramai sedikit daripada acara lain. Pelari akan cuba memasuki lorong paling dalam berlari sebaik sahaja permulaan dilakukan oleh pegawai pelepas. Apabila terlalu ramai peserta yang layak untuk mengambil bahagian dalam sesuatu perlumbaan. Untuk acara-acara seperti ini pegawai-pegawai pencatat pusingan untuk setiap peserta atau beberapa peserta tertentu. Disebabkan jarak yang jauh sudah tentu banyak tenaga. Semua pelari akan beratur di hadapan garisan permulaan dengan memakai pakaian dan peralatan yang sesuai. peserta untuk acara 5000 meter ini juga memerlukan latihan intensif yang mungkin memakan masa yang agak lama. Pegawai perlumbaan akan memberi isyarat batal jika terdapat pelari yang bertindak demikian. mencederakan atau membatalkan lariannya. sebaik-baiknya hendaklah mengekori pelari di hadapan pada jarak yang tidak terlalu jauh dan mengekalkan larian di samping menyimpan tenaga untuk membuat pecutan pada peringkat akhir larian. mereka akan melalui peringkat saringan. Tidak ada istilah untuk mengambil bahagian dalam acara ini sekadar mencuba atau secara suka-suka. Sekiranya tidak terdaya memecut. Pelari seboleh mungkin hendaklah berusaha mengelakkan diri daripada kumpulan pelari yang ramai. daya ketahanan yang teguh dan keyakinan pada diri sendiri diperlukan daripada seseorang pelari acara ini. Ini bertujuan mengelakkan diri daripada berlari pada jarak yang jauh sedikit jika terus berlaku di lorong luar serta untuk mengelakkan diri daripada kemungkinan gangguan peserta lain semasa berlari. sebelum menyertai sesuatu pertandingan.melakukan sesuatu kepadapelari lain dengan niat untuk menghalangnya berlari. Melakukan Larian . stamina yang tinggi. Teknik Larian Seperti setiap acara yang ingin disertai oleh seseorang atlit. memadai jika pelari dapat meningkatkan kelajuannya untuk mencapai garisan penamat. Permulaan Semua peserta akan memulakan acara ini dengan menggunakan gaya berdiri. lelaki atau wanita. tidak kira pelari itu sudah teerkenal ataupun tidak. pihak penganjur tidak mengadakan peringkat saringan ataupun separuh akhir. Mereka akan mencatat pusingan yang telah dilepasi oleh setiap pelari supaya tidak ada pelari yang berlari dengan jumlah pusingan yang berkurangan daripada yang lain tetapi memenangi perlumbaan itu. Bagaimanapun kebiasaannya disebabkan jarak yang jauh untuk acara ini.

tindakannya itu seharusnya tidak terjadi. Sebagai seorang olahragawan yang terlatih dalam acara lari jarak jauh ini. berikut adalah beberapa cara atau teknik yang mungkin boleh digunakan sebagai panduan dalam melaksanakan larian ini : Berlari di lorong yang paling dalam. Ini disebabkan seseorang itu akan berlari pada jarak yang lebih jauh jika dia menggunakan lorong luar dan permulaan untuk acara ini sebenarnya tidak memberikan kelebihan kepada mana-mana pelari. . pelari akan keletihan dan tenaganya berkurangan. walaupun peluangnya untuk memenangi acara itu sudah tiada. Berlari di lorong yang paling dalam dapat mengurangkan jarak sebenar larian. Satu cara lagi ialah dengan berlari dalam kumpulan. Semangat kesukanan harus dijadikan alasan untuk peserta menghabiskan larian itu. Setelah berlari beberapa jarak tertentu. Untuk mengelakkan perkara sebegini daripada berlaku. tetapi dalam acara 5000 meter ini. Pelari mesti berusaha untuk mendapatkan lorong paling dalam. Pelari hendaklah berusaha mengekalkan kepantasan sendiri.Walaupun kederasan larian bergantung kepada ketahanan dan keupayaan daya seseorang pelari. kederasan tidak dapat dikekalkan berterusan sepanjang larian. Pelari tersebut harus cuba menamatkan lariannya. Cuba mengekalkan kepantasan. Bagi mengelakkan perkara sebegini daripada terjadi dan untuk menjadikan larian lebih berkesan. Pelari hendaklah berlari mengikut rentak larian sendiri dan tidak mudah terpengaruh oleh larian pelari lain sehingga boleh menjejaskan larian sendiri. Ada baiknya jika pelari mengikut dengan rapat mana-mana pelari yang mendahului larian. Ada kalanya kita lihat pelari yang tidak dapat mengekalkan lariannya dan terpaksa berhenti tanpa menghabiskan larian. sambil bersedia untuk meninggalkan kumpulan itu pada jarak terakhir larian. menyebabkan lariannya menjadi perlahan. Mungkin pelari berkenaan sudah kehilangan tenaga dan keupayaan untuk meneruskan larian dan dengan demekian dia tidak mempunyai harapan untuk memenangi acara ini. adalah penting bagi pelari berlari sambil menyimpan tenaganya dengan cara mengekalkan kelajuan sehingga ke peringkat akhir larian. Berlari mengikut rentak keupayaan sendiri.

Pelari akan berlari mengikut lorong tertentu. acara 10 000 meter ini tidak terdapat dalam kebanyakan kejohanan olahraga di peringkat sekolah. Pelari dinasihatkan supaya memahami aturan ini sebelum dia dapat mengambil bahagian dalam sesuatu kejohanan atau perlumbaan. Pelari hendaklah berlari dari mula hingga akhir larian untuk memenangi sebarang kedudukan. tetapi jangan sampai ketinggalan jauh daripadanya. Oleh sebab jaraknya agak jauh. pegawai perlumbaan juga akan membunyikan loceng atau siren memberi isyarat apabila pelari mempunyai satu pusingan lagi untuk menamatkan lariannya. Meningkatkan kepantasan pada akhir larian Walaupun kebanyakan pelari tidak terdaya lagi untuk membuat pecutan pada peringkat akhir larian. Cara menamatkan larian untuk acara ini adalah sama. ini bermakna permulaan untuk acara ini ialah pada tempat permulaan di garisan penamat acara larian. Acara Lari Jarak Jauh 10 000 Meter Acara lari jarak jauh 10 000 meter dijalankan dalam 25 pusingan balapan 400 meter. berikut adalah sebahagian daripada aturan dan undang-undang larian untuk acara 10 000 meter. namun setidak-tidaknya dia hendaklah menyimpan sedikit tenaga untuk meningkatkan kelajuan dalam mencapai garisan penamat. Aturan Larian Sebagai panduan. Seperti yang dinyatakan. pelari hendaklah meningkatkan larian pada peringkat akhir lariannya.Pelari hendaklah mengelakkan diri daripada berlari mengikut rentak dan teknik larian peserta lain. Oleh sebab jumlah keseluruhan pusingan ialah 25 pusingan. Dalam satu pusingan akhir itu. Jika ada pelari yang memintas di hadapan adalah lebih baik membiarkannya. Tempat larian Seperti dalam acara 5000 meter. Acara ini juga tidak disertai oleh kaum wanita. Ini bermakna pelari akan berlari sejauh 10 kilometer.Pelari akan berlari sebanyak 25 pusingan balapan bersaiz 400 meter. pelari boleh membuat perancangansendiri tentang bentuk larian yang akan digunakan. sebaliknya hendaklah mengikut rentak dan strategi sendiri. iaitu dengan mendepankan bahagian torso. Hanya pelari itu sahaja yang tahu akan keupayaannya ketika perlumbaan dijalankan. Pelari yang menarik diri dikira .

Pegawai perlumbaan akan memberi isyarat batal jika terdapat pelari yang bertindak demikian. Pegawai perlumbaan akan membunyikan isyarat arat siren apabila pelari mempunyai satu pusingan lagi untuk menamatkan lariannya. untuk mencederakannya atau untuk membatalkan lariannya. pelari harus bijak membuat perancangan supaya lariannya berkesan dan tidak mendatangkan kemudaratan kepadanya. dia hendaklah sihat tubuh badan dan telah mengikuti latihan intensif dan bersistem selama satu tempoh tertentu. Perancangan adalah penting disebabkan jaraknya yang jauh. tetapi kasut itu hendaklah tidak mendatangkan masalah atau kemungkinan kecederaan kepada pelari itu atau pelari lain. Bayangkan jika pelari itu tidak bersedia. teknik larian acara 10 000 meter ini adalah sama dengan larian 5000 meter. Teknik Larian Disebabkan acara 10 000 meter ini juga merupakan acara lari jarak jauh. sudah tentu memerlukan banyak tenaga. Pelari hendaklah mengambil bahagian dengan penuh semangat kesukanaan dan tidak bermegah jika mencapai kemenangan serta tidak pula berkecil hati atau kecewa jika tidak berjaya. stamina dan daya ketahanan daripada pelari yang ingin mengambil bahagian dalam acara ini yang merupakan acara larian paling jauh dalam olahraga. tetapi dia mesti berada di balapan dan tidak mengganggu pelari lain yang sedang berlari. sudah tentu akan membebankan dirinya. Dengan kata lain.Pelari dibenarkan berhenti atau berjalan sebentar jika perlu dan kemudian meneruskan larian. Permulaan . cara atau teknik larian acara ini juga adalah sama dengan acara 5000 meter. Pelari tidak dibenarkan melakukan sesuatu kepada pelari lain dengan niat untuk menghalangnya untuk berlari. Walaupun secara umumnya. Pelari hendaklah berlari dengan mematuhi aturan serta undang-undang yang ditetapkan oleh IAAF. Pelari boleh berlari sama ada dengan kasut. pelari hendaklah serius dalam acara ini sama ada dari segi latihan ataupun perlumbaan. Sebelum seseorang pelari berhasrat untuk mengambil bahagian dalam acara ini.Pelari hendaklah memakai pakaian yang sesuai dan dibenarkan untuk berlari serta mempunyai nombor peserta serta logo atau bendera pasukan atau negara yang diwakilinya. dia akan berlari sejauh 10 000 meter.batal dan terkeluar daripada perlumbaan. spikes ataupun tanpa berkasut. supaya dia benar-benar bersedia secara fizikal dan mental.

sebelum pegawai pelepas memberi isyarat untuk memulakan perlumbaan. pelari hendaklah mengekalkan kepantasan yang sama sepanjang larian. tetapi pada garisan lurus bukan seperti untuk permulaan 400 meter. Melakukan Larian Tidak dapat dinafikan bahawa tidak mungkin pelari untuk acara ini mampu berlari dengan kederasan yang tinggi dan dikekalkan di sepanjang jarak. Pelari yang tidak dapat menyimpan tenaga sudah tentu mendapati sukar untuk meneruskan atau menamatkan larian. Pegawai pencatat pusingan sudah tentu akan sibuk dengan senarai nama peserta yang mengambil bahagian. Apa yang penting ialah pelari hendaklah dapat menyimpan tenaga untuk kekal sepanjang larian. pelari akan cuba memasuki lorong yang paling dalam bagi mengelakkan diri daripada berlari pada jarak yang lebih jauh jika lorong luar digunakan. Pelari hendaklah berlari pada kelajuan yang sama dan meningkatkan sedikit kelajuan pada peringkat akhir larian. Pegawai permulaan akan memastikan semua peserta bersedia. Sebaik perlumbaan bermula . Mereka mencatat setiap pusingan yang dilepasi oleh para pelari bagi mengelakkan kemungkinan pelari berlari dengan bilangan pusingan yang berkurangan atau berlebihan. Umumnya teknik larian 10 000 meter ini adalah sama seperti larian 5000 meter atau sebarang jarak jauh yang lain. Mengekalkan kepantasan Selepas melakukan larian dengan baik. mereka akan beratur di hadapan garisan permulaan dengan memakai peralatan serta pakaian yang sesuai. Seperkara lagi ialah pelari hendaklah berlari mengikut rentak dan keupayaan sendiri tanpa mengikut atau pengaruh oleh larian pelari lain. Setelah semua pelari bersedia.Gaya berdiri adalah cara biasa yang digunakan oleh pelari dalamperlumbaan 10 000 meter ini. Walaupun pelari keletihan selepas jarak tertentu. Kedudukan pelari di garisan permulaan adalah sama. namun dia harus berusaha . Sebaikbaiknya pelari hendaklahmemulakan larian dengan agak laju sedikit bagi melepaskan diri daripada kumpulan pelari lain. Garisan permulaan bagi acara ini ialah padaa permmulaan 400 meter. Arahan atau isyarat yang diberikan oleh pegawai pelepas adalah sama. jika tidak sudah tentu pelari berkenaan akan berlari bersama pelari lain dalam kumpulan. Berlari pada lorong bahagian dalam Pelari harus berusaha berlari di lorong paling dalam supaya jarak tidak berlebihan berbanding berlari di lorong luar.

Ketika inilah pelari akan membuat perancangan sendiri tentang bentuk larian yang akan mereka lakukan semasa menamatkan larian acara ini. Ada antara jurulatih mempunyai keadah dan cara masing . tiada jalan singkat atau mudah untuk seseorang mencapai kejayaan melainkan melalui latihan.masing dalam mengendalikan latihan tetapi hakikatnya .ari sendiri akan terperangkap dan mungkin tidak dapat menamatkan larian. Perkara ini merangkumi latihan meningkatkan stamina. yang bermakna mereka mempunyai baki satu pusingan lagi untuk menamatkan larian. Jurulatih harus merangkumkan empat aspek ini dalam latihannya. kehausan dan ketiadaan tenaga. Berlari mengikut rentak dan cara sendiri Jangan sekali-kali berlari mengikut rentak lawan untuk acara jarak jauh keran pe. Jurulatih itu juga hendaklah menjadualkan corak latihan yang akan dijalankan dan pelbagai aspek lain berkaitan dengan pelari dan acara larian itu. latihan angkat berat dan keadah mengekal dan meningkatkan larian. Menyimpan tenaga Pelari harus bijak berlari tanpa menggunakan tenaga yang banyak sehingga gagal meneruskan larian disebabkan keletihan. merangka jadual dan larian. Latihan yang berkesan haruslah diawasi oleh jurulatih atau guru pengawas atau seseorang yang lebih berpengalaman dalam acara itu.mengekalkan kelajuan itu sehingga tamat larian dan menyimpan sedikit tenaga untuk meningkatkan larian pada akhir perlumbaan. Keperluan Latihan Dalam sukan olahraga dan acara jarak jauh khasnya. jika boleh pelari hendaklah meningkatkan sedikit kepantasan pada peringkat akhir larian. loceng atau siren akan dibunyikan oleh pegawai perlumbaan. pelari hendaklah mematuhi empat perkara penting yang wajar diikuti oleh setiap setiap pelari jarak jauh. Walaupun pada peringkat ini kebanyakan pelari sudah keletihan dan mulai kehilangan tenaga. Peserta yang paaling awal tiba di garisan penamat diistiharkan pemenang. Seseorang pelari itu mungkin mempunyai kelebihan semula jadi yang ditambah dengan bentuk fizikalnya yang sesuai tetapi tidak mungkin dia akan menjadi pelari jarak jauh yang berjaya jika dia tidak memberi perhatian serious kepada latihan. Menamatkan Larian Selepas para pelari melepasi pusingan ke 24. Dalam menjalani latihan untuk lari jarak jauh.

3. Latihan Angkat Berat Sebagai olahragawan.bagai kelajuan atau berlari bersama bebanan. kerana mereka beranggapan bahawa larian untuk joging tidak mengikut kehendak dan kelajuan yang sesuai untuk acara jarak jauh. Latihan mingguan yang agak berlainan daripada latihan harian. Mengadakan latihan secara berterusan mengikut jadual yang ditetapkan. Latihan Pelaziman Latihan pelaziman bertujuan meningkatkan stamina pelari hendaklah diadakan sebagai persedia awal pelari. Bagaimanapun latihan ini adalah lebih sesuai sebagai latihan di luar musim sebagai cara mengekalkan kecergasan diri dan persedian untuk latihan sebenar. Tidak semestinya latihan ini diadakan setiap hari. walaupun ada antara mereka yang tidak bersetuju. Latihan ini biasanya diadakan bersama latihan lain atau sebagai gabungan dengan latihan larian.mereka mempunyai matlamat yang sama iaitu untuk meningkatkan larian pelarinya dan mencipta sesuatu ytang diharapkan. setiap pelari harus mengikuti latihan angkat berat sebagai keperluan asas mereka. memadailah sekadar seminggu sekali atau dua kali. Cara paling baik dalam berjoging bagi meningkatkan prestasi pelari jarak jauh ialah dengan menggunakan cara larian yang berbagai .aspek seperti berjoging dan lari pecut untuk jarak tertentu. Ada baiknya latihan pelaziman merangkumi tiga aspek utamanya seperti berikut: 1. Pelari boleh meningkatkan bilangan dan jenis latihan yang sesuai dari semasa ke semasa. . Latihan ini adalah satu bentuk latihan yang sesuai. 2. Joging Jogging adalah berlari pada suatu jarak yang jauh di samping melakukan beberapa latihan fizikal yang bertujuan memberi ketahanan dan kelenturan kepada pelari supaya dia berkemampuan untuk mengambil bahagian dalam acara jarak jauh itu. Bentuk latihan hendaklah berunsur pelaziman yang melibatkan semua anggota tubuh badan. Latihan memanaskan badan yang antara lain merangkumi aspek .

1500 meter  Larian Jarak Jauh 1. Bentuk dan pendekatan latihan lari jarak sederhana dan jarak jauh sedikit berbeza dengan lari pecut terutama dari segi jenis-jenis latihan dan juga intensiti latihan.  Mempunyai keseimbangan yang tinggi antara kelajuan. . Antara ciri-ciri adalah seperti berikut:  Pelari jarak sederhana dan jarak jauh harus mempunyai keupayaan fizikal dan mental yang tinggi.Sub Tajuk 2. 10 km.  Pelari memerlukan taktik.000 meter 2. 2000 meter berhalangan. 3000 meter berhalagan 3.  Pelari bijak mewujudkan pendekatan terbaik untuk lariannya tanpa banyak terpengaruh dengan larian peserta lain. 10. Larian jarak sederhana dan jauh memerlukan daya tahan. 3000 meter. 800 meter 2.4 : Lari Jarak Sederhana dan jarak jauh  Larian jarak sederhana dan jarak jauh sama dengan lari pecut. ketahanan kelajuan dan dayatahan semasa berlari . 5000 meter.  Larian jarak sederhana dan jarak jauh mempunyai persamaan dari segi teknik berlari. dayatahan kelajuan dan kelajuan terutama semasa menghampiri garisan penamat. cuma berbeza dari segi teknik dan perlakuan sahaja. halangan dan peraturan larian. separuh marathon dan marathon  Ciri-ciri Pelari Jarak Sederhana dan Jarak Jauh Pelari yang mengambil bahagian dalam acara-acara jarak sederhana dan jauh perlu mempunyai ciri-ciri tertentu. Perbezaannya cuma dari segi jarak. strategi dan psikologi yang tinggi semasa mengambil bahagian dalam larian. Merentas desa.  Larian Jarak Sederhana 1.

bagi   Teknik berlari dengan betul: Semasa berlari. Teknik Larian Teknik larian bermaksud cara pelari melakukan larian dari permulaan larian sehingga ke penamat larian. pelari akan berlari dipermulaan ’mess start’ iaitu bermula di garisan lengkung secara beramai ramai dan terus masuk ke lorong sebelah dalam.    Pelari hendaklah mengelak dari menoleh ke belakang atau ke sebelah.  Dalam semua acara larian jarak sederhana dan jarak jauh. Kombinasi keseluruhan badan akan memberi kelebihan dan kekuatan untuk bergerak dengan lebih pantas. Bagaimana pun latihan sistematik adalah penting penyesuaian diri pelari tersebut dengan acara yang disertainya. kedudukan badan pelari hendaklah dalam keadaan lurus dengan kepala pada kedudukan selari dengan torso serta dalam situasi menegak dan seimbang.   Bagi acara 800 meter. dan tembakan pistol dilepaskan’. pelari akan bermula di garisan permulaan satu setengah ’stagger’ dengan pelari akan berlari di lorong masing-masing sehingga selepas 100 meter barulah pelari memotong masuk ke lorong sebelah dalam. Mata pelari hendaklah ditumpukan pada satu titik lebih kurang tiga meter dihadapannya. . Berlari di lorong paling dalam. Berlari mengikut rentak keupayaan sendiri Meningkatkan dan mengekalkan kelajuan sepanjang larian. pelari akan bermula larian dengan dua cara iaitu: Jika peserta lebih dari 8 orang.  Jika peserta 8 orang dan kurang.  Permulaan Larian Semua permulaan bagi lari jarak sederhana dan jarak jauh adalah sama iaitu dengan cara berdiri. pelari akan bermula larian dengan cara ’mess start’ iaitu bermula di garisan lengkung beramai-ramai.   Semasa Larian Teknik-teknik larian bergantung kepada bentuk badan serta kekuatan ayunan kaki dan tangan pelari. Permulaan larian dilakukan oleh pelepas di tempat permulaan dengan arahan ’ Ke garisan!!.

jika keadaan cuaca memerlukan ia disediakan.   Elak memotong pelari lain di bahagian selekoh balapan Menamatkan Larian Cara menamatkan larian adalah sama dengan acara-acara larian yang lain iaitu dengan menghampiri bahagian torso ke garisan penamat. peserta bebas memasuki lorong yang dikehendaki. minuman/pembasahan hendaklah disediakan. . peserta akan berlari mengikut lorong masing-masing sehingga ke 100 meter pertama dan selepas melintasi satu garisan lengkung yang ditanda dengan bendera diluar balapan. Peraturan Larian Jarak Sederhana dan Jarak Jauh - Permulaan larian menggunakan gaya berdiri Bagi acara-acara sehingga dan termasuk 10km. Pelari tidak dibenarkan mengambil minuman dari mana-mana tempat yang bukan dikhaskan Bagi acara 800 meter dengan garis permulaan satu setengah ’stagger’. Perlakuan menghalang pelari lain dikira satu kesalahan dan larian pelari tersebut dibatalkan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->