P. 1
Lari Jarak Jauh

Lari Jarak Jauh

|Views: 582|Likes:
Published by Robb Yatul

More info:

Published by: Robb Yatul on Sep 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/16/2013

pdf

text

original

Pengenalan Mengikut Dictionary of psychology(1993) , Perbezaan individu dihuraikan sebagai “ variasi atau ketidaksamaan individu daripada norma

kumpulan, sama ada sifat-sifat kognitif, emosi, fizikal, moral, tingkah laku, sosial, bakat, dan lain-lain aspek yang mungkin terdapat di kalangan individu dalam sesuatu kumpulan”.Huraian ini menjelaskan bahawa setiap individu adalah unik dan mempunyai ciri-cirinya yang tersendiri.

Perbezaan individu ini boleh dihayati daripada beberapa huraian aspek perbezaannya. Terdapat 6 aspek yang terlibat dalam perbezaan individu iaitu aspek fizikal, aspek kognitif, aspek emosi, aspek tingkah laku,aspek sosial, dan aspek rohani. Tugasan kami adalah untuk mengklasifikasi 3 bentuk tubuh badan. Wiliam Sheldon telah mengklasifikasikan tiga set personality dankebolehan fizikal terutama dalam sukan. Tiga bentuk somatotaip tersebut ialah:   

Endomorf Mesomorf Ektomorf

Dalam ketiga-tiga somatotaip ini,masing-masing mempunyai kelebihan dan potensi dalam aktiviti fizikal dan sukan yang diceburi oleh mereka. Yang penting, latihan yang berkesan dan berterusan serta cara hidup yang sihat perlu dititikberatkan agar potensi yang sedia ada tidak disiasiakan.

Endomorf

Jenis tubuh badan ini merupakan bentuk badan yang gemuk dan bulat Selalunya mereka yang memiliki bentuk badan seperti ini akan merasa gusar tentang dirinya. Ada juga dikalangan mereka yang mengalami masalah obesiti. Dengan keadaan fizikal yang berisi membuatkan pergerakan mereka terbatas dan menghalang kelincahan diri mereka. Mereka yang memiliki tubuh seperti ini tidak tegap dan berada dalam keadaan tidak stabil dan juga kelihatan dalam keadaan lembik.

Jika mereka tidak gemuk sekalipun, rangka badannya agak lebar dan besar serta rendah. Bagi aspek personaliti, individu jenis ini dikatakan sebagai seorang periang, suka bergaul, kuat makan dan ekstrovet.

Kegemukan mereka mudah untuk dilihat pada keseluruhan tubuh badan mereka.Selain itu juga. mereka akan selalu berkata bahawa bentuk badan mereka seperti buah pear kerana mereka kelihatan lebih bulat terutamanya di bahagian bawah. Bagaimana untuk mengenal pasti Tidak mudah untuk menurunkan berat badan dalam masa yang singkat atau tanpa sebarang usaha yang berterusan.Jumlah kalori dalam badan juga tinggi disebabkan kalori yang terkumpul kerana kurang bersenam. kemurungan sering kali menghantui mereka terutamanya apabila memikirkan tentang berat badan dan persaingan. . Cabaran paling besar dalam hidup mereka ialah untuk menghilangkan berat badan mereka kerana diet mereka yang tidak dapat dikawal.Salah satu penampilan mereka ialah selalu ingin kelihatan gempal.0 Bentuk badan endomorf Ciri-Ciri Perwatakan Kelihatan lebih besar dengan lebihan lemak terutamanya di sekitar pinggang.orang luar akan memikirkan mereka sentiasa cergas namun mereka tidak akan bersetuju dengan pendapat tersebut. rangka badan juga besar dengan pergelangan tangan dan kaki besar lebih dari kebiasaan. peha dang punggung.Rajah 1.Mereka akan selalu lapar pada setiap ketika terutamanya selepas membuat sesuatu kerja yang mengeluarkan peluh.Selain itu. Kadangkala.Pertumbuhan otot mereka berlaku dengan pantas serta berkembang dengan baik apabila mereka bekerja dengan berat. Mereka tidak minat langsung untuk bersenam kerana bagi mereka apanila bersenam mereka akan keletihan yang melampau.Apabila mereka melihat cermin. Selalunya mereka bersikap tawar hati dan mudah kecewa serta putus asa dalam melakukan sesuatu perkara.

Rajah 1. Mereka tidak mengalami masalah berat badan berlebihan ataupun masalah kekurangan berat badan.1 Bidang sukan yang diceburi oleh badan jenis endomorf Mesomorf Mesomorf merupakan individu yang kebanyakannya berkecendurangan dalam bidang sukan sebagai atlet. Memandangkan mereka mengalami pergerakan yang terhad jadi adalah amat sukar bagi mereka untuk membina kelincahan tetapi mereka mempunyai kekuatan eksplosif yang tinggi..Bidang sukan yang sesuai diceburi Bagi pemilik badan endomorf. Oleh itu adalah tepat untuk mereka menceburi bidang sukan yang tidak memerlukan pergerakan yang banyak yang memerlukan kuasa eksplosif yang tinggi. lontar peluru dan lempar cakera.Dari segi prestasi dalam sukan. Latihan yang keras boleh dilakukan selalu ataupun bagi suatu sesi yang lama bagi mereka. Anda perlu melakukan latihan bebanan secara bersederhana serta tidak berehat terlalu lama bagi setiap set. tetapi haruslah dilakukan secara berhati-hati dan tidak melebihi daripada sepatutnya kerana dikhuatiri akan memudaratkan tubuh badan. Mereka boleh makan apa sahaja yang diingini tanpa telalu risau mengenainya. Mereka mempunyai susuk tubuh yang tegap. sukan yang sangat sesuai bagi mereka adalah seperti angkat berat. Individu mesomorf mempunyai bentuk badan tegap semulajadi tetapi mereka perlu melakukan senaman latihan yang sewajarnya untuk mengekalkan dan menambah baik bentuk badan mereka. . individu ini lebih sesuai kepada sukan yang memerlukan kuasa eksplosif otot. Individu endomorf mudah meningkat berat badan jika pemakanan dan aktiviti fizikalnya tidak dijaga. keras dan kuat. Anda akan dapat lihat di mana otot anda akan terbina dengan mudah.

mereka juga mudah mengurangkan serta menambah berat badan mereka bagi satu tempoh masa yang singkat. kulit yang kasar dan mempunyai postur badan yang tegap atau lurus. keras dan kuat. . Ini menunjukkan tahap keyakinan diri yang tinggi dalam diri mereka. individu lelaki mesomorf memiliki bentuk badan jenis segi empat bujur manakala si wanitanya memiliki bentuk badan jenis ”hourglass”. Selain tegas dalam memutuskan sesuatu perkara. Secara lazimnya. individu endomorf juga memiliki semangat daya saing yang tinggi serta sukakan kepada apa jua bentuk cabaran dan peluang yang diberikan. Namun begitu mereka sering tidak mengambil peduli tehadap sebarang tanggapan dan fikiran orang lain terhadap apa yang mereka lakukan. Keistimewaan dan kelebihan tersebut membolehkan mereka sering mencapai kejayaan dalam bidang sukan. Mereka juga merupakan individu yang suka melakukan aktiviti yang dapat memberikan diri mereka sebarang cabaran. Selain daripada mudah untuk membina otot. Bagaimana untuk mengenal pasti Dari segi fizikal. Hal ini mereka memiliki keistimewaan fizikal berbanding individu endomorf dan ektomorf. Mereka mempunyai sifat keberanian yang tinggi dalam mencuba sesuatu perkara baru.Rajah 2. kelihatan matang daripada umur sebenar. Rangka mereka adalah sederhana besar dan skala kelebaran dan ketinggian aak sempadan. Mereka cenderung ke arah sebarang memiliki tenaga dan penguasaan terhadap sesuatu perkara.0 Bentuk badan mesomorf Ciri-Ciri Perwatakan Kebiasaannya mereka yang mesomorf adalah terdiri di kalangan mereka yang sering bekecimpung dalam bidang sukan ataupun lebih dikenali sebagai atlit. Antara keistimewaan fizikal individu mesomorf ialah mereka mempunyai otot badan yang sasa. Individu mesomorf mempunyai susuk tubuh yang tegap.

Tambahan pula.Bidang sukan yang sesuai diceburi Para atlit yang mempunyai bentuk badan jenis mesomorf boleh memberikan tindakbalas yang baik bagi sebarang bentuk latihan samada latihan kardiovaskular ataupun latihan berbentuk halangan. tinggi dan pergerakannya berkemungkinan agak perlahan dan lembut. . Selain itu juga. Penampilan dirinya seakan kurang mature dan tidak meyakinkan. Mereka selalunya dikaitkan dengan gaya lembik dan berkelihatan kurus. Mereka juga mudah diselubungi oleh kemurungan dan kurang tahan dengan tekanan.1 Bidang sukan yang diceburi oleh badan jenis mesomorf Ektomorf Individu yang memiliki badan ektomorf adalah kurus. semua kumpulan otot mereka boleh digunakan untuk memperolehi kesan latihan yang positif. Emosi pula mudah tidak stabil dan sering kelam kabut dalam tindakannya. Individu ini berangka kecil tetapi tinggi. Mereka juga kurang aktif dan pesimistik dalam tindakan. Rajah 1. namun ianya tetap bergantung kepada sukan yang diceburinya. mereka dapat mengekalkan tahap rendah lemak badan mereka. Walaupun individu mesomorf boleh menambah dan mengurangkan berat badan dengan mudah.

Begitu juga dengan lengan dan kaki mereka yang kecil. pemalu dan cerdik. golongan ini umunya agak pendiam. mereka juga mempunyai susuk dada. ciri -ciri bentuk badan ini ialah tangan dan kaki yang kurus.bahu . aktiviti berbasikal dan acara triatlon. Bagaimana untuk mengenal pasti Individu ektomorf adalah individu yang kurus . kelebihan ini lebih tertumpu kepada mereka yang mempunyai bentuk badan ektomorf ini. Selain itu . ciri .Rajah 3. . dada dan abdomen yang berbentuk sederhana.0 Bentuk badan ektomorf Ciri-Ciri Perwatakan Individu yang mempunyai badan ektomorf.ciri ini jelas menunjukkan mereka yang berbentuk badan ini mampu menyertai acara sukan seperti larian jarak jauh . Dari segi personaliti. lemak yang sedikit. weightlifter. and hammer thrower.. lompat tinggi .tinggi dan pergerakannya berkemungkinan agak perlahan atau lembut. Dari segi berat badan. mereka mempunyai lipid yang kurang dan otot mereka juga tidak begitu besar. oleh itu. beremosi. punggung . Mereka yang berbadan ektomorf memilikii bahu dan pinggang yang kecil. Individu ini berangka kecil tetapi dari segi ketinggian. umum mengetahui . acara lompat tinggi memerlukan mereka yang mempunyai otot yang tinggi dan ringan untuk membuat kuasa ketangkasan dan mudah untuk mengangkat badanya. namun begitu mereka tidak sesuai untuk acara ice hockey goalie. abdomen dan badan yang agak kecil.mereka adalah tinggi. tidak suka bergaul.

Acara lari jarak jauh amat sesuai bagi individu ektomorf. sukan yang memerlukan ketinggian dan sesuai dengan mereka adalah seperti bola tampar.Bidang sukan yang sesuai diceburi Individu ektomorf adalah mereka yang berbadan kurus dan tinggi. bola keranjang dan lompat tinggi bagi acara olahraga. Mereka berangka kecil tetapi tinggi. mereka amat berpotensi tinggi untuk cemerlang dalam sukan yang diceburi. Rajah 1.1 Bidang sukan yang diceburi oleh badan jenis ektomorf . tetapi mereka yang menceburi diri. bola jaring. Individu seperti ini selalunya agak sukar dalam peningkatan berat badan. Selain itu. Majoriti individu seperti ini kurang berminat dalam sukan.

Pelari dibenarkan berjalan sebentar jika perlu dan kemudian meneruskan larian. Di peringkat sekolah. Di peringkat antarabangsa . dalam beberapa perjumpaan olahraga. Ini bermakna pelari akan berlari sejauh lima kilometer. manakala dua acara lagi adalah khusus untuk lelaki sahaja. acara ini biasanya diadakan untuk bahagian junior dan wanita. Pihak penganjur sesuatu pertandingan olahraga boleh menetapkan acara-acara yang sesuai diadakan dalam sesuatu perjumpaan itu. Pelari hendaklah memakai pakaian yang sesuai baru dibenarkan untuk berlari. Penyertaan acara ini terbuka kepada lelaki dan wanita. mungkin penganjur menghadkan bilangan acara sehingga 1500 meter sahaja untuk lelaki dan wanita. Pelari hendaklah berlari dari mula hingga tamat larian untuk memenangi sebarang kedudukan. 5000 meter dan acara 10000 meter.ari lain. sejak bertahun-tahun dahulu.Larian jarak jauh Secara tidak rasmi. Dalam perjumpaan sukan utama dunia seperti Sukan Olimpik. Ini disebabkan acara pada jarak jauh yang lebih daripada itu mungkin terlalu jauh bagi pelajar-pelajar sekolah. Acara ini tidak diadakan untuk lelaki dewasa. Aturan Dan Cara Larian Pelari akan berlari sebanyak 12 ½ pusingan balapan bersaiz 400 meter.Pemilihan acara ini bagaimanapun harus dipersetujui oleh IAAF.Pegawai perlumbaan akan membunyikan isyarat (biasanya loceng) atau siren apabila pelari mempunyai baki satu pusingan lagi untuk menamatkan larian. spikes ataupun tanpa berkasut. terdapat juga acara lari jarak jauh sejauh 3000 meter tanpa halangan. sehingga sekarang. Oleh sebab jumlah keseluruhan pusingan ialah 12 ½ pusingan. Daripada ketiga-tiga acara ini hanya 5000 meter turut disertai oleh wanita. Selain daripada itu. iaitu 3000 meter lari berhalangan. Pelari akan berlari tanpa mengikut lorong tertentu. tetapi garisan permulaan tidaklah seperti dalam acara 200 meter. Pelari yang menarik diri dikira batal dan terkeluar daripada perlumbaan. terdapat tiga acara lumba lari yang boleh dikategorikan sebagai acara lari jarak jauh. tetapi dia mesti berada di dalam balapan dan tidak mengganggu pe.tetapi pastikan kasut itu tidak mendatangkan masalah atau kemungkinan mendapat kecederaan. Pelari hendaklah berlari dengan mematuhi aturan dan undang-undang yang ditetapkan oleh IAAF. ini bermakna permulaan untuk acara ini ialah pada tempet permulaan acara 200 meter. Acara Lari Jarak Jauh 5000 Meter. acara-acara yang dinyatakan di atas adalah termasuk dalam senarai acara yang dipertandingkan dalam sukan olahraga. Pelari tidak dibenarkan . Acara lari jarak jauh 5000 meter dijalankan dalam 12 ½ pusingan balapan 400 meter. Pelari boleh berlari sama ada dengan memakai kasut. sama ada di peringkat kebangsaan ataupun antarabangsa.

Pelari akan cuba memasuki lorong paling dalam berlari sebaik sahaja permulaan dilakukan oleh pegawai pelepas. Apabila terlalu ramai peserta yang layak untuk mengambil bahagian dalam sesuatu perlumbaan. Pegawai perlumbaan akan memberi isyarat batal jika terdapat pelari yang bertindak demikian. Semua pelari akan beratur di hadapan garisan permulaan dengan memakai pakaian dan peralatan yang sesuai. lelaki atau wanita. Disebabkan jarak yang jauh sudah tentu banyak tenaga. memadai jika pelari dapat meningkatkan kelajuannya untuk mencapai garisan penamat. Sekiranya tidak terdaya memecut. Tidak ada istilah untuk mengambil bahagian dalam acara ini sekadar mencuba atau secara suka-suka. Pelari seboleh mungkin hendaklah berusaha mengelakkan diri daripada kumpulan pelari yang ramai. Permulaan Semua peserta akan memulakan acara ini dengan menggunakan gaya berdiri. Melakukan Larian . Teknik Larian Seperti setiap acara yang ingin disertai oleh seseorang atlit. daya ketahanan yang teguh dan keyakinan pada diri sendiri diperlukan daripada seseorang pelari acara ini. mereka akan melalui peringkat saringan. sebelum menyertai sesuatu pertandingan. Ini bertujuan mengelakkan diri daripada berlari pada jarak yang jauh sedikit jika terus berlaku di lorong luar serta untuk mengelakkan diri daripada kemungkinan gangguan peserta lain semasa berlari. mencederakan atau membatalkan lariannya. peserta untuk acara 5000 meter ini juga memerlukan latihan intensif yang mungkin memakan masa yang agak lama. stamina yang tinggi. Untuk acara-acara seperti ini pegawai-pegawai pencatat pusingan untuk setiap peserta atau beberapa peserta tertentu. Sebaliknya mereka akan terus mengadakan peringkat akhir dengan bilangan peserta yang lebih ramai sedikit daripada acara lain. pihak penganjur tidak mengadakan peringkat saringan ataupun separuh akhir. Mereka akan mencatat pusingan yang telah dilepasi oleh setiap pelari supaya tidak ada pelari yang berlari dengan jumlah pusingan yang berkurangan daripada yang lain tetapi memenangi perlumbaan itu. sebaik-baiknya hendaklah mengekori pelari di hadapan pada jarak yang tidak terlalu jauh dan mengekalkan larian di samping menyimpan tenaga untuk membuat pecutan pada peringkat akhir larian. Bagaimanapun kebiasaannya disebabkan jarak yang jauh untuk acara ini. tidak kira pelari itu sudah teerkenal ataupun tidak.melakukan sesuatu kepadapelari lain dengan niat untuk menghalangnya berlari.

sambil bersedia untuk meninggalkan kumpulan itu pada jarak terakhir larian. Pelari tersebut harus cuba menamatkan lariannya. tetapi dalam acara 5000 meter ini. . menyebabkan lariannya menjadi perlahan. berikut adalah beberapa cara atau teknik yang mungkin boleh digunakan sebagai panduan dalam melaksanakan larian ini : Berlari di lorong yang paling dalam. walaupun peluangnya untuk memenangi acara itu sudah tiada. Berlari mengikut rentak keupayaan sendiri. tindakannya itu seharusnya tidak terjadi. Pelari hendaklah berlari mengikut rentak larian sendiri dan tidak mudah terpengaruh oleh larian pelari lain sehingga boleh menjejaskan larian sendiri. adalah penting bagi pelari berlari sambil menyimpan tenaganya dengan cara mengekalkan kelajuan sehingga ke peringkat akhir larian. Sebagai seorang olahragawan yang terlatih dalam acara lari jarak jauh ini.Walaupun kederasan larian bergantung kepada ketahanan dan keupayaan daya seseorang pelari. Setelah berlari beberapa jarak tertentu. Ada kalanya kita lihat pelari yang tidak dapat mengekalkan lariannya dan terpaksa berhenti tanpa menghabiskan larian. Ada baiknya jika pelari mengikut dengan rapat mana-mana pelari yang mendahului larian. Semangat kesukanan harus dijadikan alasan untuk peserta menghabiskan larian itu. Bagi mengelakkan perkara sebegini daripada terjadi dan untuk menjadikan larian lebih berkesan. Cuba mengekalkan kepantasan. Mungkin pelari berkenaan sudah kehilangan tenaga dan keupayaan untuk meneruskan larian dan dengan demekian dia tidak mempunyai harapan untuk memenangi acara ini. Berlari di lorong yang paling dalam dapat mengurangkan jarak sebenar larian. Untuk mengelakkan perkara sebegini daripada berlaku. Ini disebabkan seseorang itu akan berlari pada jarak yang lebih jauh jika dia menggunakan lorong luar dan permulaan untuk acara ini sebenarnya tidak memberikan kelebihan kepada mana-mana pelari. kederasan tidak dapat dikekalkan berterusan sepanjang larian. pelari akan keletihan dan tenaganya berkurangan. Pelari mesti berusaha untuk mendapatkan lorong paling dalam. Satu cara lagi ialah dengan berlari dalam kumpulan. Pelari hendaklah berusaha mengekalkan kepantasan sendiri.

tetapi jangan sampai ketinggalan jauh daripadanya. Meningkatkan kepantasan pada akhir larian Walaupun kebanyakan pelari tidak terdaya lagi untuk membuat pecutan pada peringkat akhir larian. Ini bermakna pelari akan berlari sejauh 10 kilometer.Pelari akan berlari mengikut lorong tertentu. Jika ada pelari yang memintas di hadapan adalah lebih baik membiarkannya. Pelari yang menarik diri dikira . Pelari hendaklah berlari dari mula hingga akhir larian untuk memenangi sebarang kedudukan. Oleh sebab jumlah keseluruhan pusingan ialah 25 pusingan. Acara ini juga tidak disertai oleh kaum wanita. Oleh sebab jaraknya agak jauh. pelari hendaklah meningkatkan larian pada peringkat akhir lariannya. namun setidak-tidaknya dia hendaklah menyimpan sedikit tenaga untuk meningkatkan kelajuan dalam mencapai garisan penamat. acara 10 000 meter ini tidak terdapat dalam kebanyakan kejohanan olahraga di peringkat sekolah. iaitu dengan mendepankan bahagian torso. Hanya pelari itu sahaja yang tahu akan keupayaannya ketika perlumbaan dijalankan. pegawai perlumbaan juga akan membunyikan loceng atau siren memberi isyarat apabila pelari mempunyai satu pusingan lagi untuk menamatkan lariannya. Tempat larian Seperti dalam acara 5000 meter. Seperti yang dinyatakan. Acara Lari Jarak Jauh 10 000 Meter Acara lari jarak jauh 10 000 meter dijalankan dalam 25 pusingan balapan 400 meter. Dalam satu pusingan akhir itu. Pelari dinasihatkan supaya memahami aturan ini sebelum dia dapat mengambil bahagian dalam sesuatu kejohanan atau perlumbaan. Aturan Larian Sebagai panduan. sebaliknya hendaklah mengikut rentak dan strategi sendiri. ini bermakna permulaan untuk acara ini ialah pada tempat permulaan di garisan penamat acara larian.Pelari akan berlari sebanyak 25 pusingan balapan bersaiz 400 meter. berikut adalah sebahagian daripada aturan dan undang-undang larian untuk acara 10 000 meter. pelari boleh membuat perancangansendiri tentang bentuk larian yang akan digunakan. Cara menamatkan larian untuk acara ini adalah sama.Pelari hendaklah mengelakkan diri daripada berlari mengikut rentak dan teknik larian peserta lain.

Pelari dibenarkan berhenti atau berjalan sebentar jika perlu dan kemudian meneruskan larian. tetapi kasut itu hendaklah tidak mendatangkan masalah atau kemungkinan kecederaan kepada pelari itu atau pelari lain. tetapi dia mesti berada di balapan dan tidak mengganggu pelari lain yang sedang berlari. supaya dia benar-benar bersedia secara fizikal dan mental. Pegawai perlumbaan akan memberi isyarat batal jika terdapat pelari yang bertindak demikian. Pelari boleh berlari sama ada dengan kasut. untuk mencederakannya atau untuk membatalkan lariannya. Teknik Larian Disebabkan acara 10 000 meter ini juga merupakan acara lari jarak jauh. dia akan berlari sejauh 10 000 meter. Sebelum seseorang pelari berhasrat untuk mengambil bahagian dalam acara ini. Dengan kata lain. stamina dan daya ketahanan daripada pelari yang ingin mengambil bahagian dalam acara ini yang merupakan acara larian paling jauh dalam olahraga. Perancangan adalah penting disebabkan jaraknya yang jauh. spikes ataupun tanpa berkasut. sudah tentu akan membebankan dirinya. dia hendaklah sihat tubuh badan dan telah mengikuti latihan intensif dan bersistem selama satu tempoh tertentu. teknik larian acara 10 000 meter ini adalah sama dengan larian 5000 meter. Pegawai perlumbaan akan membunyikan isyarat arat siren apabila pelari mempunyai satu pusingan lagi untuk menamatkan lariannya. Bayangkan jika pelari itu tidak bersedia. sudah tentu memerlukan banyak tenaga. Pelari hendaklah mengambil bahagian dengan penuh semangat kesukanaan dan tidak bermegah jika mencapai kemenangan serta tidak pula berkecil hati atau kecewa jika tidak berjaya.Pelari hendaklah memakai pakaian yang sesuai dan dibenarkan untuk berlari serta mempunyai nombor peserta serta logo atau bendera pasukan atau negara yang diwakilinya. pelari hendaklah serius dalam acara ini sama ada dari segi latihan ataupun perlumbaan. Walaupun secara umumnya. cara atau teknik larian acara ini juga adalah sama dengan acara 5000 meter.batal dan terkeluar daripada perlumbaan. Pelari tidak dibenarkan melakukan sesuatu kepada pelari lain dengan niat untuk menghalangnya untuk berlari. Permulaan . Pelari hendaklah berlari dengan mematuhi aturan serta undang-undang yang ditetapkan oleh IAAF. pelari harus bijak membuat perancangan supaya lariannya berkesan dan tidak mendatangkan kemudaratan kepadanya.

Mereka mencatat setiap pusingan yang dilepasi oleh para pelari bagi mengelakkan kemungkinan pelari berlari dengan bilangan pusingan yang berkurangan atau berlebihan. Mengekalkan kepantasan Selepas melakukan larian dengan baik. Sebaik perlumbaan bermula . Arahan atau isyarat yang diberikan oleh pegawai pelepas adalah sama. Setelah semua pelari bersedia. Seperkara lagi ialah pelari hendaklah berlari mengikut rentak dan keupayaan sendiri tanpa mengikut atau pengaruh oleh larian pelari lain. Berlari pada lorong bahagian dalam Pelari harus berusaha berlari di lorong paling dalam supaya jarak tidak berlebihan berbanding berlari di lorong luar. sebelum pegawai pelepas memberi isyarat untuk memulakan perlumbaan. Garisan permulaan bagi acara ini ialah padaa permmulaan 400 meter. Melakukan Larian Tidak dapat dinafikan bahawa tidak mungkin pelari untuk acara ini mampu berlari dengan kederasan yang tinggi dan dikekalkan di sepanjang jarak. Pelari yang tidak dapat menyimpan tenaga sudah tentu mendapati sukar untuk meneruskan atau menamatkan larian. pelari hendaklah mengekalkan kepantasan yang sama sepanjang larian. jika tidak sudah tentu pelari berkenaan akan berlari bersama pelari lain dalam kumpulan. Walaupun pelari keletihan selepas jarak tertentu. namun dia harus berusaha . Apa yang penting ialah pelari hendaklah dapat menyimpan tenaga untuk kekal sepanjang larian. Sebaikbaiknya pelari hendaklahmemulakan larian dengan agak laju sedikit bagi melepaskan diri daripada kumpulan pelari lain. Umumnya teknik larian 10 000 meter ini adalah sama seperti larian 5000 meter atau sebarang jarak jauh yang lain. Pegawai pencatat pusingan sudah tentu akan sibuk dengan senarai nama peserta yang mengambil bahagian. mereka akan beratur di hadapan garisan permulaan dengan memakai peralatan serta pakaian yang sesuai. Pegawai permulaan akan memastikan semua peserta bersedia. tetapi pada garisan lurus bukan seperti untuk permulaan 400 meter. Kedudukan pelari di garisan permulaan adalah sama.Gaya berdiri adalah cara biasa yang digunakan oleh pelari dalamperlumbaan 10 000 meter ini. pelari akan cuba memasuki lorong yang paling dalam bagi mengelakkan diri daripada berlari pada jarak yang lebih jauh jika lorong luar digunakan. Pelari hendaklah berlari pada kelajuan yang sama dan meningkatkan sedikit kelajuan pada peringkat akhir larian.

Seseorang pelari itu mungkin mempunyai kelebihan semula jadi yang ditambah dengan bentuk fizikalnya yang sesuai tetapi tidak mungkin dia akan menjadi pelari jarak jauh yang berjaya jika dia tidak memberi perhatian serious kepada latihan. Dalam menjalani latihan untuk lari jarak jauh. yang bermakna mereka mempunyai baki satu pusingan lagi untuk menamatkan larian. Jurulatih harus merangkumkan empat aspek ini dalam latihannya. loceng atau siren akan dibunyikan oleh pegawai perlumbaan.masing dalam mengendalikan latihan tetapi hakikatnya . pelari hendaklah mematuhi empat perkara penting yang wajar diikuti oleh setiap setiap pelari jarak jauh. merangka jadual dan larian. Peserta yang paaling awal tiba di garisan penamat diistiharkan pemenang. Keperluan Latihan Dalam sukan olahraga dan acara jarak jauh khasnya. Perkara ini merangkumi latihan meningkatkan stamina. Berlari mengikut rentak dan cara sendiri Jangan sekali-kali berlari mengikut rentak lawan untuk acara jarak jauh keran pe. kehausan dan ketiadaan tenaga. jika boleh pelari hendaklah meningkatkan sedikit kepantasan pada peringkat akhir larian. latihan angkat berat dan keadah mengekal dan meningkatkan larian. Latihan yang berkesan haruslah diawasi oleh jurulatih atau guru pengawas atau seseorang yang lebih berpengalaman dalam acara itu. Walaupun pada peringkat ini kebanyakan pelari sudah keletihan dan mulai kehilangan tenaga. tiada jalan singkat atau mudah untuk seseorang mencapai kejayaan melainkan melalui latihan. Menamatkan Larian Selepas para pelari melepasi pusingan ke 24.mengekalkan kelajuan itu sehingga tamat larian dan menyimpan sedikit tenaga untuk meningkatkan larian pada akhir perlumbaan. Ketika inilah pelari akan membuat perancangan sendiri tentang bentuk larian yang akan mereka lakukan semasa menamatkan larian acara ini. Ada antara jurulatih mempunyai keadah dan cara masing . Menyimpan tenaga Pelari harus bijak berlari tanpa menggunakan tenaga yang banyak sehingga gagal meneruskan larian disebabkan keletihan.ari sendiri akan terperangkap dan mungkin tidak dapat menamatkan larian. Jurulatih itu juga hendaklah menjadualkan corak latihan yang akan dijalankan dan pelbagai aspek lain berkaitan dengan pelari dan acara larian itu.

aspek seperti berjoging dan lari pecut untuk jarak tertentu. walaupun ada antara mereka yang tidak bersetuju. 3. Bagaimanapun latihan ini adalah lebih sesuai sebagai latihan di luar musim sebagai cara mengekalkan kecergasan diri dan persedian untuk latihan sebenar. Bentuk latihan hendaklah berunsur pelaziman yang melibatkan semua anggota tubuh badan. setiap pelari harus mengikuti latihan angkat berat sebagai keperluan asas mereka.mereka mempunyai matlamat yang sama iaitu untuk meningkatkan larian pelarinya dan mencipta sesuatu ytang diharapkan. kerana mereka beranggapan bahawa larian untuk joging tidak mengikut kehendak dan kelajuan yang sesuai untuk acara jarak jauh. Latihan ini adalah satu bentuk latihan yang sesuai. Latihan mingguan yang agak berlainan daripada latihan harian. Latihan Angkat Berat Sebagai olahragawan. Cara paling baik dalam berjoging bagi meningkatkan prestasi pelari jarak jauh ialah dengan menggunakan cara larian yang berbagai . 2. Joging Jogging adalah berlari pada suatu jarak yang jauh di samping melakukan beberapa latihan fizikal yang bertujuan memberi ketahanan dan kelenturan kepada pelari supaya dia berkemampuan untuk mengambil bahagian dalam acara jarak jauh itu. Latihan ini biasanya diadakan bersama latihan lain atau sebagai gabungan dengan latihan larian. Mengadakan latihan secara berterusan mengikut jadual yang ditetapkan. . memadailah sekadar seminggu sekali atau dua kali. Tidak semestinya latihan ini diadakan setiap hari. Latihan Pelaziman Latihan pelaziman bertujuan meningkatkan stamina pelari hendaklah diadakan sebagai persedia awal pelari. Pelari boleh meningkatkan bilangan dan jenis latihan yang sesuai dari semasa ke semasa. Ada baiknya latihan pelaziman merangkumi tiga aspek utamanya seperti berikut: 1.bagai kelajuan atau berlari bersama bebanan. Latihan memanaskan badan yang antara lain merangkumi aspek .

800 meter 2. 10.  Pelari memerlukan taktik. Merentas desa.000 meter 2. Bentuk dan pendekatan latihan lari jarak sederhana dan jarak jauh sedikit berbeza dengan lari pecut terutama dari segi jenis-jenis latihan dan juga intensiti latihan. 2000 meter berhalangan. strategi dan psikologi yang tinggi semasa mengambil bahagian dalam larian. 3000 meter berhalagan 3. cuma berbeza dari segi teknik dan perlakuan sahaja.  Larian jarak sederhana dan jarak jauh mempunyai persamaan dari segi teknik berlari.  Larian Jarak Sederhana 1.  Mempunyai keseimbangan yang tinggi antara kelajuan. Perbezaannya cuma dari segi jarak.  Pelari bijak mewujudkan pendekatan terbaik untuk lariannya tanpa banyak terpengaruh dengan larian peserta lain. dayatahan kelajuan dan kelajuan terutama semasa menghampiri garisan penamat. 3000 meter. . Antara ciri-ciri adalah seperti berikut:  Pelari jarak sederhana dan jarak jauh harus mempunyai keupayaan fizikal dan mental yang tinggi. Larian jarak sederhana dan jauh memerlukan daya tahan.Sub Tajuk 2.4 : Lari Jarak Sederhana dan jarak jauh  Larian jarak sederhana dan jarak jauh sama dengan lari pecut. 10 km. 5000 meter. separuh marathon dan marathon  Ciri-ciri Pelari Jarak Sederhana dan Jarak Jauh Pelari yang mengambil bahagian dalam acara-acara jarak sederhana dan jauh perlu mempunyai ciri-ciri tertentu. 1500 meter  Larian Jarak Jauh 1. ketahanan kelajuan dan dayatahan semasa berlari . halangan dan peraturan larian.

Mata pelari hendaklah ditumpukan pada satu titik lebih kurang tiga meter dihadapannya. pelari akan bermula larian dengan dua cara iaitu: Jika peserta lebih dari 8 orang.  Permulaan Larian Semua permulaan bagi lari jarak sederhana dan jarak jauh adalah sama iaitu dengan cara berdiri. dan tembakan pistol dilepaskan’. bagi   Teknik berlari dengan betul: Semasa berlari.    Pelari hendaklah mengelak dari menoleh ke belakang atau ke sebelah. . pelari akan bermula di garisan permulaan satu setengah ’stagger’ dengan pelari akan berlari di lorong masing-masing sehingga selepas 100 meter barulah pelari memotong masuk ke lorong sebelah dalam. pelari akan bermula larian dengan cara ’mess start’ iaitu bermula di garisan lengkung beramai-ramai.   Semasa Larian Teknik-teknik larian bergantung kepada bentuk badan serta kekuatan ayunan kaki dan tangan pelari. Berlari mengikut rentak keupayaan sendiri Meningkatkan dan mengekalkan kelajuan sepanjang larian. Kombinasi keseluruhan badan akan memberi kelebihan dan kekuatan untuk bergerak dengan lebih pantas.   Bagi acara 800 meter. Berlari di lorong paling dalam. Bagaimana pun latihan sistematik adalah penting penyesuaian diri pelari tersebut dengan acara yang disertainya.  Jika peserta 8 orang dan kurang. kedudukan badan pelari hendaklah dalam keadaan lurus dengan kepala pada kedudukan selari dengan torso serta dalam situasi menegak dan seimbang.  Dalam semua acara larian jarak sederhana dan jarak jauh. Teknik Larian Teknik larian bermaksud cara pelari melakukan larian dari permulaan larian sehingga ke penamat larian. pelari akan berlari dipermulaan ’mess start’ iaitu bermula di garisan lengkung secara beramai ramai dan terus masuk ke lorong sebelah dalam. Permulaan larian dilakukan oleh pelepas di tempat permulaan dengan arahan ’ Ke garisan!!.

minuman/pembasahan hendaklah disediakan. . Peraturan Larian Jarak Sederhana dan Jarak Jauh - Permulaan larian menggunakan gaya berdiri Bagi acara-acara sehingga dan termasuk 10km. Perlakuan menghalang pelari lain dikira satu kesalahan dan larian pelari tersebut dibatalkan. jika keadaan cuaca memerlukan ia disediakan. Pelari tidak dibenarkan mengambil minuman dari mana-mana tempat yang bukan dikhaskan Bagi acara 800 meter dengan garis permulaan satu setengah ’stagger’. peserta bebas memasuki lorong yang dikehendaki. peserta akan berlari mengikut lorong masing-masing sehingga ke 100 meter pertama dan selepas melintasi satu garisan lengkung yang ditanda dengan bendera diluar balapan.   Elak memotong pelari lain di bahagian selekoh balapan Menamatkan Larian Cara menamatkan larian adalah sama dengan acara-acara larian yang lain iaitu dengan menghampiri bahagian torso ke garisan penamat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->