Topik 1

Reka Bentuk dan Teknologi Kod Kursus : RBT 3118
Jenis Bahan Mentah
Kayu Logam Plastik Gentian Kaca Komposit Kertas

Reka Bentuk dan Teknologi (RBT 3118) 3 ( 2 + 1 )
RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 1

Manakala bahan buatan manusia pula adalah seperti plastik. gentian dan komposit. logam dan getah asli. Dalam industri pembuatan bahan plastik mengalami paling banyak perubahan dalam penghasilan bahan-bahan baru. automotif dan sebagainya. Bagaimana pun. Rajah 1 RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 2 .Pengenalan 1. Contoh bahan asli adalah seperti kayu. Bahan boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu bahan asli dan bahan buatan manusia . Jenis bahan mentah Bahan Bahan merupakan sumber pembinaan yang penting dalam pembuatan sesuatu produk. industri pembinaan. bahan seperti kayu dan logam masih merupakan bahan yang amat penting dalam dunia bidang perindustrian seperti industri pembuatan perabot.

reka bentuk dan industri perabot. 3 RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 . Kayu digunakan secara meluas dalam industri pembuatan. Kayu berbentuk samada bentuk padat (solid) ataupun dicantum (laminated) untuk menjadikannya sesuatu bentuk lurus ataupun melengkung.Kayu Rajah 2 : Xylem Kayu merupakan bahagian sebuah pokok yang dinamakan sebagai ‘xylem’ Kayu tidak termasuk palma. Mudah dibentuk dan boleh diguna semula Penyelengaraan yang mudah dan murah Nisbah kekuatan berbanding berat yang tinggi. Kayu juga merupakan penebat elektrik dan haba yang baik serta mempunyai sifat-sifat kekuatan yang istimewa seperti kekuatan tegangan yang tinggi. buluh dan sebagainya. Menghadapi tekanan tinggi. rumput. kekuatan mampatan yang tinggi dan juga kekerasan yang baik . Kelebihan Kayu Sebagai Binaan: • • • • • • Nilai estetik yang tinggi Ketahanan fizikal yang baik.

Kecacatan Kayu Kecacatan kayu disebabkan oleh beberapa faktor seperti berikut: • • • kecuaian semasa menebang pengeringan yang tidak teratur serangan serangga perosak Beberapa kecacatan yang biasa berlaku pada kayu adalah: • • • • • • • retakan bulat retakan jantung retakan bintang buku atau pusar berpiuh atau berpintal melengkung berspring RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 4 . mampatan dan lenturan yang baik Merupakan bahan insulasi terma dan insulasi bunyi yang baik Jangka hayat yang tinggi jika dirawat dengan bahan pengawet dengan sempurna Pelbagai jenis kekuatan bergantung kepada jenis kayu. Kelemahan Kayu Sebagai Binaan: • • • Ketahanan yang lemah terhadap api Ketahanan yang lemah terhadap serangan fungi dan serangga seperti anai-anai.• • • • Kekuatan tegangan. Kemampatan (compression) kayu lemah jika mengalami tekanan luar yang bersudut tepat dengan urat kayu. sesuai untuk pelbagai kegunaan.

Rajah 4: Jenis Kayu RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 5 . Rajah di bawah menunjukkan beberapa jenis kayu keras dan kayu lembut.Rajah 3 : kecacatan kayu Kayu boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu kayu keras dan kayu lembut.

Jadual 1: Senarai Kayu Mengikut Kekuatan Mampatan RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 6 .

rasuk. Simpoh. Jadual 2 : Senarai Kayu Mengikut Kegunaan RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 7 . Kapur. Balau. Merbau. Meranti Kuning. Merawan. Mengkulang. Meranti Merah Tua. Meranti Kuning. Sepetir. Keruing Kempas. Meranti Merah Muda. Kempas. kekuda bumbung Cengal. gelegar. Nyatoh. Kapur. Meranti putih. Kalat. 3 Lantai (a) Kegunaan Biasa (b) Kerja Berat (c) Parket (d) Ibu Tangga (e) Anak Tangga 4 5 6 Kerja Panel Pintu Rangka Pintu & Tingkap Meranti Merah Tua. Meranti Kuning. Tembusu. Balau. Meranti Merah Muda. Keruing.Senarai Kayu Mengikut Kegunaan Bil 1 Bahagian Bangunan Asas cerucuk Kayu Yang Lazim Digunakan Bakau. Kasai. Nyatoh. Merawan. Meranti Merah Tua. Keruing. Ramin Kapur. Keruing. kasau. Nyatoh. Balau Kulim. Kempas. Resak. Mata Ulat. Balau Merah. Resak. Meranti putih. Tualang. Ramin. Bintagor Cengal. Kapur. Meranti Merah Muda. Meranti putih. Merawan. Tualang. Sepetir. Meranti Merah tua. Kulim. Ramin. Keruing. Bintagor. Kempas. Balau Kapur. Merawan Meranti Merah Muda. Kapur. Resak. Keruing 2 Tiang. Cengal. Tualang.

RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 8 . Papan cip hanya digunakan dalam kerja-kerja dalaman sahaja.Jadual 3 : Bentuk dan Saiz Kayu berdasarkan Kesesuaian Pengunaan Papan Lapis Papan lapis adalah papan yang dihasilkan dengan mencantumkan beberapa lapis kayu nipis yang dilekatkan. Rajah 5: Papan Lapis Papan Cip (Chipboard) Papan Cip dibuat daripada serpihan-serpihan kayu diperekatkan serpihan-serpihan kayu tersebut dengan perekat sintetik di bawah tekanan dan haba.

Senaraikan kelebihan dan kelemahan kayu dalam bahan binaan. 2. 3. Nyatakan 3 contoh dan kegunaannya RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 9 . Nyatakan lima jenis kayu dan kayu lembut serta nyatakan kegunaannya. Anda telah mempelajari tentang logam ferus dan logam bukan ferus. Rajah 7: Papan Gentian 1.Rajah6: Papan Cip Papan Gentian (Fibreboard) Papan Gentian diperbuat daripada campuran serat kayu dengan perekat sintetik kemudian dimampatkan sehingga menjadi kepingan papan.

logam ferus dan logam bukan ferus. Kini kebanyakan logam yang digunakan adalah jenis logam campuran dengan satu atau lebih bahan lain untuk menambah kekuatan logam dan mempeolehi ciri-ciri mekanikal yang diperlukan. Logam terdiri daripada dua jenis iaitu. Jadual berikut menunjukkan jenis-jenis logam ferus dan lagam bukan ferus.Logam Logam adalah bahan yang popular dalam industri pembinaan masa kini. Logam campuran ini dikenali sebagai logam pancalogam atau aloi. Logam Ferus Besi tuang Keluli berkarbon tinggi Keluli berkarbon sederhana Keluli berkarbon tinggi Keluli aloi Besi tuang kelabu Beri bergalvani Logam Bukan Ferus Aluminium Kuprum Loyang Gangsa Zink Timah Plumbum Jadual 4 : Jenis Logam Ferus dan Logam Bukan Ferus RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 10 .

dimesin. keras. Plastik dapat dibentuk menjadi filem atau gentian sintetik. Rajah 8: Jenis Plastik Istilah plastik merangkumi produk polimer sintetik atau semi-sintetik. Plastik direka dengan kepelbagaian yang sangat banyak dalam ciri-ciri yang dapat menahan panas. Ada beberapa polimer alami yang termasuk plastik. Digabungkan dengan kemampuan adaptasinya. penggunaan plastik menjadi sangat popular dan berkembang dengan pesat dalam industri pembuatan dan penghasilan produk pada masa kini. Ia terbentuk daripada kondensasi organik atau penambahan polimer dan boleh juga terdiri daripada bahan lain untuk meningkatkan ketahanan atau ekonomi. plastik semisintetik dan plastik sintetik. Ia boleh di kategori kepada tiga kumpulan iaitu plastik semula jadi. Nama ini berasal daripada fakta bahawa banyak daripada mereka dapat dilentur. tahan dan boleh didapati dalam pelbagai warna. kebergantungan dan lain-lain. Plastik mudah dibentuk. Plastik dikenali sebagai polimer. Penggunaan plastik begitu meluas disebabkan sifat-sifat mekanikalnya yang istimewa. memiliki sifat keplastikan. komposisi yang umum dan beratnya yang ringan memastikan plastik digunakan hampir di seluruh bidang industri Gentian kaca RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 11 .Plastik Dengan perkembangan teknologi penggunaan plastik.

tetapi dengan menggunakan teknologi yang lebih mahal telah digunakan untuk aplikasi yang memerlukan kekuatan yang sangat tinggi dan ringan telah menghasilkan gentian karbon. Ia digunakan sebagai agen menguat di dalam banyak produkproduk polimer. Polimer-polimer seperti polimer diperkuat gentian (fiber-reinforced polymer atau FRP) atau plastik diperkuat kaca (glassreinforced plastic atau GRP). Sesuatu yang lebih kurang sama. tetapi pengeluaran besar-besaran gentian kaca hanya dapat dilakukan dengan penciptaan alatan mesin yang lebih baik. para pembuat kaca melakukan ujian dengan gentian kaca. Edward Drummond Libbey telah mempamerkan satu pakaian di Pameran Dunia Columbia yang menggabungkan gentian kaca dengan gentian-gentian tekstur diameter dan sutera.Rajah 9 : gentian kaca Gentian kaca (bahasa Inggeris: Fiberglass) merupakan satu bahan gentian yang diperbuat daripada kaca yang sangat halus. Sejak berzaman. lebih dikenali umum dengan nama "gentian kaca". yang mana menghasilkan bahan komposit. Ia pertama kali dipakai oleh artis wanita popular pada waktu itu Georgia Cayvan. telah dicipta pada tahun 1938 oleh Russell Games Slayter dari Owens-Corning sebagai satu bahan untuk digunakan sebagai penebat. yang mana menjadi jenama umum. Ia telah dipasarkan di bawah jenama Fiberglas. Kegunaan Gentian Kaca RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 12 . Apa yang kini dikenali sebagai "gentian kaca" pada hari ini. Pada tahun 1893.

Komposit: Kombinasi antara dua atau lebih bahan mentah Bahan komposit (atau komposit) merupakan bahan yang dibuat melalui gabungan dua atau lebih bahan. penebat haba. RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 13 . badan kereta dan badan bot. fabrik rintangan haba dan karat. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa.Gentian kaca banyak digunakan untuk menghasilkan tikar. rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. penebat elektrik. Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu daripada pokok kayu pulpa (kebanyakannya kayu lembut) seperti spruce. penyerap bunyi. Salah satu bahan biasanya gentian yag kukuh seperti gentian kaca. tiang khemah. Ada bahan komposit yang menggunakan aggregrat selain daripada. linen. sementara bahan lain (dinamakan matriks) biasanya sejenis bahan berdamar seperti polyester atau epoxy yang memegang gentian dan menjadikan bahan tersebut keras dan kukuh. atau bersama-sama gentian. Contoh bahan komposit: • • • • • Plastik diperkukuhkan dengan kaca atau GRP komposit matriks logam komposit matriks seramik Perisai Chobham (lihat perisai komposit) papan lapis Kertas adalah bahan nipis. tetapi bahan gentian sayuran lain termasuk kapas. memperkuatkan pelbagai jenis bahan. anak panah. dan hem boleh digunakan. busur dan busur silang. panel bumbung lut sinar. kevlar atau gentian karbon yang memberikan bahan tersebut kekuatan tensil. fabrik berkuatan tinggi.

Jaringan bergerak ini ditekan dan dikeringkan menjadi golongan kertas panjang. Oleh kerana kebanyakan gentian ini dihasilkan dari sumber semulajadi. Apabila gentian telah dihasilkan. Kertas kemudian boleh dikeluarkan daripada acuan semasa basah atau kering untuk diproses lebih lanjut. ia akan diluntur atau diwarnakan bagi menukar gambaran barangan akhir. Apabila dikeringkan. jaringan berterusan ini boleh dipotong menjadi kepingan bersegi dengan memotongnya pada saiz yang diingini. Saiz kertas piawaian ditetapkan oleh badan penyelaras seperti Organisasi Piawaian Sejagat (International Organization for Standardization) (ISO).Penghasilan Kilang kertas International Paper Company. Carolina Selatan Sama ada dihasilkan dengan tangan atau dengan mesin. Pada masa ini. proses menghasilkan kertas membabitkan tiga langkah mudah: Penyediaan gentian Bahan yang digunakan bagi menghasilkan kertas dihancurkan menjadi pulpa. dengan itu gentian tertinggal selapis atas jaring dan air berlebihan akan dikeringkan. Dibentuk menjadi kepingan Campuran pulpa kemudiannya dicairkan dengan air menjadikan ampaian cair. RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 14 . dengan asas berjaring (atau sebarang peranti penapis lain). tekanan boleh digunakan bagi menghilangkan air melalui tindakan tekanan. sejumlah pulpa diletakkan dalam bentuk. campuran gentian pekat terampai dalam cecair. proses ini membabitkan langkah pembasuhan dan pengasingan. Dalam proses menggunakan acuan. Ampaian cair ini ditapis melalui tapisan bergerak nipis untuk membentuk jaringan bergentian. Kebanyakan kertas dihasilkan dengan menggunakan proses berterusan (Fourdrinier) untuk membentuk gelungan atau jaringan. Tera air boleh ditekan kepada kertas pada tahap ini. terletak di Georgetown.

dengan itu ia lebih baik untuk mengekalkan kertas kering untuk menghalang ia putus dan menghentikan baris pengeluaran). lihat juga membaca. Kadangkala kertas masih putus di mana ia akan ditukar menjadi pulpa dan diproses semula. ini boleh dijadikan bagi menyimpan rekod (atau dalam kes mencetak dari komputer atau menyalin dari kertas lain: rekod tambahan) dan untuk perhubungan. Kegunaan • untuk digunakan bagi menulis atau mencetak : kepingan kertas ini menjadi dokumen. Juga kertas mewakili nilai sebagai: o wang kertas o nota bank o cek o keselamatan o bauchar o tiket RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 15 .Pengeringan Kertas mungkin akan dikeringkan beberapa kali semasa pengilangan (kertas kering lebih kukuh berbanding kertas basah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful