P. 1
Modul Rbt3118 Bab1

Modul Rbt3118 Bab1

|Views: 1,812|Likes:
Published by Ah Kai

More info:

Published by: Ah Kai on Sep 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/19/2013

pdf

text

original

Topik 1

Reka Bentuk dan Teknologi Kod Kursus : RBT 3118
Jenis Bahan Mentah
Kayu Logam Plastik Gentian Kaca Komposit Kertas

Reka Bentuk dan Teknologi (RBT 3118) 3 ( 2 + 1 )
RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 1

logam dan getah asli. automotif dan sebagainya. Manakala bahan buatan manusia pula adalah seperti plastik. bahan seperti kayu dan logam masih merupakan bahan yang amat penting dalam dunia bidang perindustrian seperti industri pembuatan perabot. Bahan boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu bahan asli dan bahan buatan manusia . Contoh bahan asli adalah seperti kayu. Dalam industri pembuatan bahan plastik mengalami paling banyak perubahan dalam penghasilan bahan-bahan baru. Bagaimana pun. Rajah 1 RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 2 . Jenis bahan mentah Bahan Bahan merupakan sumber pembinaan yang penting dalam pembuatan sesuatu produk. gentian dan komposit. industri pembinaan.Pengenalan 1.

Kayu juga merupakan penebat elektrik dan haba yang baik serta mempunyai sifat-sifat kekuatan yang istimewa seperti kekuatan tegangan yang tinggi. Kayu digunakan secara meluas dalam industri pembuatan. Kelebihan Kayu Sebagai Binaan: • • • • • • Nilai estetik yang tinggi Ketahanan fizikal yang baik. reka bentuk dan industri perabot. Menghadapi tekanan tinggi.Kayu Rajah 2 : Xylem Kayu merupakan bahagian sebuah pokok yang dinamakan sebagai ‘xylem’ Kayu tidak termasuk palma. 3 RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 . Mudah dibentuk dan boleh diguna semula Penyelengaraan yang mudah dan murah Nisbah kekuatan berbanding berat yang tinggi. Kayu berbentuk samada bentuk padat (solid) ataupun dicantum (laminated) untuk menjadikannya sesuatu bentuk lurus ataupun melengkung. rumput. buluh dan sebagainya. kekuatan mampatan yang tinggi dan juga kekerasan yang baik .

sesuai untuk pelbagai kegunaan. mampatan dan lenturan yang baik Merupakan bahan insulasi terma dan insulasi bunyi yang baik Jangka hayat yang tinggi jika dirawat dengan bahan pengawet dengan sempurna Pelbagai jenis kekuatan bergantung kepada jenis kayu.• • • • Kekuatan tegangan. Kemampatan (compression) kayu lemah jika mengalami tekanan luar yang bersudut tepat dengan urat kayu. Kelemahan Kayu Sebagai Binaan: • • • Ketahanan yang lemah terhadap api Ketahanan yang lemah terhadap serangan fungi dan serangga seperti anai-anai. Kecacatan Kayu Kecacatan kayu disebabkan oleh beberapa faktor seperti berikut: • • • kecuaian semasa menebang pengeringan yang tidak teratur serangan serangga perosak Beberapa kecacatan yang biasa berlaku pada kayu adalah: • • • • • • • retakan bulat retakan jantung retakan bintang buku atau pusar berpiuh atau berpintal melengkung berspring RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 4 .

Rajah di bawah menunjukkan beberapa jenis kayu keras dan kayu lembut. Rajah 4: Jenis Kayu RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 5 .Rajah 3 : kecacatan kayu Kayu boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu kayu keras dan kayu lembut.

Jadual 1: Senarai Kayu Mengikut Kekuatan Mampatan RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 6 .

Nyatoh. Cengal. Tualang. Meranti Kuning. Keruing Kempas. Nyatoh. Mata Ulat. Balau. Meranti Merah Muda. Resak. Balau Kapur. Resak. Meranti Kuning. 3 Lantai (a) Kegunaan Biasa (b) Kerja Berat (c) Parket (d) Ibu Tangga (e) Anak Tangga 4 5 6 Kerja Panel Pintu Rangka Pintu & Tingkap Meranti Merah Tua. Ramin. Merawan. Keruing. Sepetir. Meranti Merah Muda. Tualang. Merawan Meranti Merah Muda. rasuk. Bintagor. Jadual 2 : Senarai Kayu Mengikut Kegunaan RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 7 . Kempas. Ramin Kapur. Meranti Merah tua. kasau. Balau. Meranti Merah Tua. Meranti Merah Tua. Merawan. Meranti putih. gelegar. Balau Merah. Kasai. Tualang.Senarai Kayu Mengikut Kegunaan Bil 1 Bahagian Bangunan Asas cerucuk Kayu Yang Lazim Digunakan Bakau. Kapur. Kapur. Kulim. Kapur. Keruing. Balau Kulim. Meranti Merah Muda. Kempas. Kapur. Meranti Kuning. Kempas. Tembusu. Keruing. Keruing. Merbau. Nyatoh. Mengkulang. Meranti putih. Ramin. Kalat. Simpoh. Keruing 2 Tiang. Sepetir. Merawan. Bintagor Cengal. kekuda bumbung Cengal. Meranti putih. Resak.

RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 8 . Rajah 5: Papan Lapis Papan Cip (Chipboard) Papan Cip dibuat daripada serpihan-serpihan kayu diperekatkan serpihan-serpihan kayu tersebut dengan perekat sintetik di bawah tekanan dan haba.Jadual 3 : Bentuk dan Saiz Kayu berdasarkan Kesesuaian Pengunaan Papan Lapis Papan lapis adalah papan yang dihasilkan dengan mencantumkan beberapa lapis kayu nipis yang dilekatkan. Papan cip hanya digunakan dalam kerja-kerja dalaman sahaja.

Rajah 7: Papan Gentian 1. Nyatakan lima jenis kayu dan kayu lembut serta nyatakan kegunaannya.Rajah6: Papan Cip Papan Gentian (Fibreboard) Papan Gentian diperbuat daripada campuran serat kayu dengan perekat sintetik kemudian dimampatkan sehingga menjadi kepingan papan. 3. Anda telah mempelajari tentang logam ferus dan logam bukan ferus. Nyatakan 3 contoh dan kegunaannya RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 9 . Senaraikan kelebihan dan kelemahan kayu dalam bahan binaan. 2.

Logam campuran ini dikenali sebagai logam pancalogam atau aloi. Kini kebanyakan logam yang digunakan adalah jenis logam campuran dengan satu atau lebih bahan lain untuk menambah kekuatan logam dan mempeolehi ciri-ciri mekanikal yang diperlukan. Jadual berikut menunjukkan jenis-jenis logam ferus dan lagam bukan ferus. Logam Ferus Besi tuang Keluli berkarbon tinggi Keluli berkarbon sederhana Keluli berkarbon tinggi Keluli aloi Besi tuang kelabu Beri bergalvani Logam Bukan Ferus Aluminium Kuprum Loyang Gangsa Zink Timah Plumbum Jadual 4 : Jenis Logam Ferus dan Logam Bukan Ferus RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 10 . logam ferus dan logam bukan ferus.Logam Logam adalah bahan yang popular dalam industri pembinaan masa kini. Logam terdiri daripada dua jenis iaitu.

tahan dan boleh didapati dalam pelbagai warna.Plastik Dengan perkembangan teknologi penggunaan plastik. Penggunaan plastik begitu meluas disebabkan sifat-sifat mekanikalnya yang istimewa. memiliki sifat keplastikan. Digabungkan dengan kemampuan adaptasinya. Ia boleh di kategori kepada tiga kumpulan iaitu plastik semula jadi. plastik semisintetik dan plastik sintetik. Plastik dikenali sebagai polimer. keras. Nama ini berasal daripada fakta bahawa banyak daripada mereka dapat dilentur. Ada beberapa polimer alami yang termasuk plastik. penggunaan plastik menjadi sangat popular dan berkembang dengan pesat dalam industri pembuatan dan penghasilan produk pada masa kini. kebergantungan dan lain-lain. Rajah 8: Jenis Plastik Istilah plastik merangkumi produk polimer sintetik atau semi-sintetik. Plastik mudah dibentuk. Ia terbentuk daripada kondensasi organik atau penambahan polimer dan boleh juga terdiri daripada bahan lain untuk meningkatkan ketahanan atau ekonomi. Plastik dapat dibentuk menjadi filem atau gentian sintetik. dimesin. komposisi yang umum dan beratnya yang ringan memastikan plastik digunakan hampir di seluruh bidang industri Gentian kaca RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 11 . Plastik direka dengan kepelbagaian yang sangat banyak dalam ciri-ciri yang dapat menahan panas.

Sejak berzaman. Edward Drummond Libbey telah mempamerkan satu pakaian di Pameran Dunia Columbia yang menggabungkan gentian kaca dengan gentian-gentian tekstur diameter dan sutera. yang mana menjadi jenama umum. Kegunaan Gentian Kaca RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 12 . Ia telah dipasarkan di bawah jenama Fiberglas. Ia digunakan sebagai agen menguat di dalam banyak produkproduk polimer. tetapi dengan menggunakan teknologi yang lebih mahal telah digunakan untuk aplikasi yang memerlukan kekuatan yang sangat tinggi dan ringan telah menghasilkan gentian karbon. telah dicipta pada tahun 1938 oleh Russell Games Slayter dari Owens-Corning sebagai satu bahan untuk digunakan sebagai penebat.Rajah 9 : gentian kaca Gentian kaca (bahasa Inggeris: Fiberglass) merupakan satu bahan gentian yang diperbuat daripada kaca yang sangat halus. Ia pertama kali dipakai oleh artis wanita popular pada waktu itu Georgia Cayvan. Polimer-polimer seperti polimer diperkuat gentian (fiber-reinforced polymer atau FRP) atau plastik diperkuat kaca (glassreinforced plastic atau GRP). Apa yang kini dikenali sebagai "gentian kaca" pada hari ini. Pada tahun 1893. lebih dikenali umum dengan nama "gentian kaca". yang mana menghasilkan bahan komposit. Sesuatu yang lebih kurang sama. para pembuat kaca melakukan ujian dengan gentian kaca. tetapi pengeluaran besar-besaran gentian kaca hanya dapat dilakukan dengan penciptaan alatan mesin yang lebih baik.

Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu daripada pokok kayu pulpa (kebanyakannya kayu lembut) seperti spruce. tiang khemah. panel bumbung lut sinar. memperkuatkan pelbagai jenis bahan. RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 13 . busur dan busur silang. tetapi bahan gentian sayuran lain termasuk kapas.Gentian kaca banyak digunakan untuk menghasilkan tikar. Contoh bahan komposit: • • • • • Plastik diperkukuhkan dengan kaca atau GRP komposit matriks logam komposit matriks seramik Perisai Chobham (lihat perisai komposit) papan lapis Kertas adalah bahan nipis. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa. penebat elektrik. Salah satu bahan biasanya gentian yag kukuh seperti gentian kaca. Ada bahan komposit yang menggunakan aggregrat selain daripada. fabrik berkuatan tinggi. dan hem boleh digunakan. penyerap bunyi. kevlar atau gentian karbon yang memberikan bahan tersebut kekuatan tensil. atau bersama-sama gentian. badan kereta dan badan bot. fabrik rintangan haba dan karat. linen. rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. penebat haba. anak panah. sementara bahan lain (dinamakan matriks) biasanya sejenis bahan berdamar seperti polyester atau epoxy yang memegang gentian dan menjadikan bahan tersebut keras dan kukuh. Komposit: Kombinasi antara dua atau lebih bahan mentah Bahan komposit (atau komposit) merupakan bahan yang dibuat melalui gabungan dua atau lebih bahan.

Tera air boleh ditekan kepada kertas pada tahap ini. jaringan berterusan ini boleh dipotong menjadi kepingan bersegi dengan memotongnya pada saiz yang diingini.Penghasilan Kilang kertas International Paper Company. RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 14 . terletak di Georgetown. Pada masa ini. Dalam proses menggunakan acuan. Kertas kemudian boleh dikeluarkan daripada acuan semasa basah atau kering untuk diproses lebih lanjut. Jaringan bergerak ini ditekan dan dikeringkan menjadi golongan kertas panjang. proses menghasilkan kertas membabitkan tiga langkah mudah: Penyediaan gentian Bahan yang digunakan bagi menghasilkan kertas dihancurkan menjadi pulpa. Apabila dikeringkan. dengan asas berjaring (atau sebarang peranti penapis lain). Kebanyakan kertas dihasilkan dengan menggunakan proses berterusan (Fourdrinier) untuk membentuk gelungan atau jaringan. Dibentuk menjadi kepingan Campuran pulpa kemudiannya dicairkan dengan air menjadikan ampaian cair. tekanan boleh digunakan bagi menghilangkan air melalui tindakan tekanan. campuran gentian pekat terampai dalam cecair. Carolina Selatan Sama ada dihasilkan dengan tangan atau dengan mesin. Apabila gentian telah dihasilkan. sejumlah pulpa diletakkan dalam bentuk. Ampaian cair ini ditapis melalui tapisan bergerak nipis untuk membentuk jaringan bergentian. Oleh kerana kebanyakan gentian ini dihasilkan dari sumber semulajadi. proses ini membabitkan langkah pembasuhan dan pengasingan. Saiz kertas piawaian ditetapkan oleh badan penyelaras seperti Organisasi Piawaian Sejagat (International Organization for Standardization) (ISO). dengan itu gentian tertinggal selapis atas jaring dan air berlebihan akan dikeringkan. ia akan diluntur atau diwarnakan bagi menukar gambaran barangan akhir.

lihat juga membaca. Kegunaan • untuk digunakan bagi menulis atau mencetak : kepingan kertas ini menjadi dokumen. Kadangkala kertas masih putus di mana ia akan ditukar menjadi pulpa dan diproses semula. ini boleh dijadikan bagi menyimpan rekod (atau dalam kes mencetak dari komputer atau menyalin dari kertas lain: rekod tambahan) dan untuk perhubungan.Pengeringan Kertas mungkin akan dikeringkan beberapa kali semasa pengilangan (kertas kering lebih kukuh berbanding kertas basah. dengan itu ia lebih baik untuk mengekalkan kertas kering untuk menghalang ia putus dan menghentikan baris pengeluaran). Juga kertas mewakili nilai sebagai: o wang kertas o nota bank o cek o keselamatan o bauchar o tiket RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 15 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->