P. 1
Modul Rbt3118 Bab1

Modul Rbt3118 Bab1

|Views: 1,811|Likes:
Published by Ah Kai

More info:

Published by: Ah Kai on Sep 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/19/2013

pdf

text

original

Topik 1

Reka Bentuk dan Teknologi Kod Kursus : RBT 3118
Jenis Bahan Mentah
Kayu Logam Plastik Gentian Kaca Komposit Kertas

Reka Bentuk dan Teknologi (RBT 3118) 3 ( 2 + 1 )
RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 1

bahan seperti kayu dan logam masih merupakan bahan yang amat penting dalam dunia bidang perindustrian seperti industri pembuatan perabot. Bahan boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu bahan asli dan bahan buatan manusia . Manakala bahan buatan manusia pula adalah seperti plastik. Rajah 1 RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 2 . automotif dan sebagainya. Bagaimana pun. gentian dan komposit. logam dan getah asli. industri pembinaan. Dalam industri pembuatan bahan plastik mengalami paling banyak perubahan dalam penghasilan bahan-bahan baru.Pengenalan 1. Jenis bahan mentah Bahan Bahan merupakan sumber pembinaan yang penting dalam pembuatan sesuatu produk. Contoh bahan asli adalah seperti kayu.

reka bentuk dan industri perabot. Kayu berbentuk samada bentuk padat (solid) ataupun dicantum (laminated) untuk menjadikannya sesuatu bentuk lurus ataupun melengkung. kekuatan mampatan yang tinggi dan juga kekerasan yang baik . 3 RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 . Menghadapi tekanan tinggi. Kelebihan Kayu Sebagai Binaan: • • • • • • Nilai estetik yang tinggi Ketahanan fizikal yang baik. Kayu juga merupakan penebat elektrik dan haba yang baik serta mempunyai sifat-sifat kekuatan yang istimewa seperti kekuatan tegangan yang tinggi. Kayu digunakan secara meluas dalam industri pembuatan. rumput. Mudah dibentuk dan boleh diguna semula Penyelengaraan yang mudah dan murah Nisbah kekuatan berbanding berat yang tinggi.Kayu Rajah 2 : Xylem Kayu merupakan bahagian sebuah pokok yang dinamakan sebagai ‘xylem’ Kayu tidak termasuk palma. buluh dan sebagainya.

Kemampatan (compression) kayu lemah jika mengalami tekanan luar yang bersudut tepat dengan urat kayu. Kecacatan Kayu Kecacatan kayu disebabkan oleh beberapa faktor seperti berikut: • • • kecuaian semasa menebang pengeringan yang tidak teratur serangan serangga perosak Beberapa kecacatan yang biasa berlaku pada kayu adalah: • • • • • • • retakan bulat retakan jantung retakan bintang buku atau pusar berpiuh atau berpintal melengkung berspring RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 4 . mampatan dan lenturan yang baik Merupakan bahan insulasi terma dan insulasi bunyi yang baik Jangka hayat yang tinggi jika dirawat dengan bahan pengawet dengan sempurna Pelbagai jenis kekuatan bergantung kepada jenis kayu. Kelemahan Kayu Sebagai Binaan: • • • Ketahanan yang lemah terhadap api Ketahanan yang lemah terhadap serangan fungi dan serangga seperti anai-anai. sesuai untuk pelbagai kegunaan.• • • • Kekuatan tegangan.

Rajah 3 : kecacatan kayu Kayu boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu kayu keras dan kayu lembut. Rajah 4: Jenis Kayu RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 5 . Rajah di bawah menunjukkan beberapa jenis kayu keras dan kayu lembut.

Jadual 1: Senarai Kayu Mengikut Kekuatan Mampatan RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 6 .

Mata Ulat. Merawan. rasuk. Resak. Meranti Kuning. Jadual 2 : Senarai Kayu Mengikut Kegunaan RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 7 . Mengkulang. Merawan. Sepetir. Balau Kapur. Sepetir. Kapur. gelegar. Bintagor Cengal. Balau. Kapur. Meranti Kuning. Keruing. Merbau. Nyatoh. Ramin Kapur. Kalat. Simpoh. Kapur. Kempas. kekuda bumbung Cengal. Ramin. Meranti putih. Resak. Meranti putih. Tualang. Balau Merah. Merawan. Tembusu. Cengal. Balau. Bintagor. Meranti Merah Muda. Meranti Kuning. Kulim. Keruing Kempas. Nyatoh. Keruing 2 Tiang. Meranti Merah tua. Keruing.Senarai Kayu Mengikut Kegunaan Bil 1 Bahagian Bangunan Asas cerucuk Kayu Yang Lazim Digunakan Bakau. Nyatoh. Keruing. Tualang. kasau. Ramin. Meranti Merah Muda. Kempas. 3 Lantai (a) Kegunaan Biasa (b) Kerja Berat (c) Parket (d) Ibu Tangga (e) Anak Tangga 4 5 6 Kerja Panel Pintu Rangka Pintu & Tingkap Meranti Merah Tua. Kapur. Meranti Merah Tua. Meranti putih. Balau Kulim. Meranti Merah Tua. Keruing. Resak. Merawan Meranti Merah Muda. Meranti Merah Muda. Tualang. Kempas. Kasai.

Rajah 5: Papan Lapis Papan Cip (Chipboard) Papan Cip dibuat daripada serpihan-serpihan kayu diperekatkan serpihan-serpihan kayu tersebut dengan perekat sintetik di bawah tekanan dan haba. Papan cip hanya digunakan dalam kerja-kerja dalaman sahaja.Jadual 3 : Bentuk dan Saiz Kayu berdasarkan Kesesuaian Pengunaan Papan Lapis Papan lapis adalah papan yang dihasilkan dengan mencantumkan beberapa lapis kayu nipis yang dilekatkan. RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 8 .

Nyatakan lima jenis kayu dan kayu lembut serta nyatakan kegunaannya. Anda telah mempelajari tentang logam ferus dan logam bukan ferus.Rajah6: Papan Cip Papan Gentian (Fibreboard) Papan Gentian diperbuat daripada campuran serat kayu dengan perekat sintetik kemudian dimampatkan sehingga menjadi kepingan papan. Senaraikan kelebihan dan kelemahan kayu dalam bahan binaan. Rajah 7: Papan Gentian 1. Nyatakan 3 contoh dan kegunaannya RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 9 . 3. 2.

Logam Logam adalah bahan yang popular dalam industri pembinaan masa kini. Jadual berikut menunjukkan jenis-jenis logam ferus dan lagam bukan ferus. logam ferus dan logam bukan ferus. Kini kebanyakan logam yang digunakan adalah jenis logam campuran dengan satu atau lebih bahan lain untuk menambah kekuatan logam dan mempeolehi ciri-ciri mekanikal yang diperlukan. Logam Ferus Besi tuang Keluli berkarbon tinggi Keluli berkarbon sederhana Keluli berkarbon tinggi Keluli aloi Besi tuang kelabu Beri bergalvani Logam Bukan Ferus Aluminium Kuprum Loyang Gangsa Zink Timah Plumbum Jadual 4 : Jenis Logam Ferus dan Logam Bukan Ferus RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 10 . Logam terdiri daripada dua jenis iaitu. Logam campuran ini dikenali sebagai logam pancalogam atau aloi.

Plastik Dengan perkembangan teknologi penggunaan plastik. Plastik dikenali sebagai polimer. dimesin. Plastik direka dengan kepelbagaian yang sangat banyak dalam ciri-ciri yang dapat menahan panas. Plastik mudah dibentuk. komposisi yang umum dan beratnya yang ringan memastikan plastik digunakan hampir di seluruh bidang industri Gentian kaca RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 11 . Nama ini berasal daripada fakta bahawa banyak daripada mereka dapat dilentur. Plastik dapat dibentuk menjadi filem atau gentian sintetik. Ia terbentuk daripada kondensasi organik atau penambahan polimer dan boleh juga terdiri daripada bahan lain untuk meningkatkan ketahanan atau ekonomi. Ia boleh di kategori kepada tiga kumpulan iaitu plastik semula jadi. Rajah 8: Jenis Plastik Istilah plastik merangkumi produk polimer sintetik atau semi-sintetik. kebergantungan dan lain-lain. penggunaan plastik menjadi sangat popular dan berkembang dengan pesat dalam industri pembuatan dan penghasilan produk pada masa kini. Digabungkan dengan kemampuan adaptasinya. memiliki sifat keplastikan. Ada beberapa polimer alami yang termasuk plastik. Penggunaan plastik begitu meluas disebabkan sifat-sifat mekanikalnya yang istimewa. plastik semisintetik dan plastik sintetik. keras. tahan dan boleh didapati dalam pelbagai warna.

Ia telah dipasarkan di bawah jenama Fiberglas. Apa yang kini dikenali sebagai "gentian kaca" pada hari ini. Polimer-polimer seperti polimer diperkuat gentian (fiber-reinforced polymer atau FRP) atau plastik diperkuat kaca (glassreinforced plastic atau GRP). Ia digunakan sebagai agen menguat di dalam banyak produkproduk polimer. tetapi dengan menggunakan teknologi yang lebih mahal telah digunakan untuk aplikasi yang memerlukan kekuatan yang sangat tinggi dan ringan telah menghasilkan gentian karbon. Edward Drummond Libbey telah mempamerkan satu pakaian di Pameran Dunia Columbia yang menggabungkan gentian kaca dengan gentian-gentian tekstur diameter dan sutera. Kegunaan Gentian Kaca RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 12 . Sejak berzaman. Ia pertama kali dipakai oleh artis wanita popular pada waktu itu Georgia Cayvan. para pembuat kaca melakukan ujian dengan gentian kaca. telah dicipta pada tahun 1938 oleh Russell Games Slayter dari Owens-Corning sebagai satu bahan untuk digunakan sebagai penebat. tetapi pengeluaran besar-besaran gentian kaca hanya dapat dilakukan dengan penciptaan alatan mesin yang lebih baik. Pada tahun 1893. lebih dikenali umum dengan nama "gentian kaca". yang mana menghasilkan bahan komposit. Sesuatu yang lebih kurang sama. yang mana menjadi jenama umum.Rajah 9 : gentian kaca Gentian kaca (bahasa Inggeris: Fiberglass) merupakan satu bahan gentian yang diperbuat daripada kaca yang sangat halus.

tetapi bahan gentian sayuran lain termasuk kapas. panel bumbung lut sinar. penebat haba. sementara bahan lain (dinamakan matriks) biasanya sejenis bahan berdamar seperti polyester atau epoxy yang memegang gentian dan menjadikan bahan tersebut keras dan kukuh. anak panah. Komposit: Kombinasi antara dua atau lebih bahan mentah Bahan komposit (atau komposit) merupakan bahan yang dibuat melalui gabungan dua atau lebih bahan. Contoh bahan komposit: • • • • • Plastik diperkukuhkan dengan kaca atau GRP komposit matriks logam komposit matriks seramik Perisai Chobham (lihat perisai komposit) papan lapis Kertas adalah bahan nipis. linen. badan kereta dan badan bot. dan hem boleh digunakan.Gentian kaca banyak digunakan untuk menghasilkan tikar. busur dan busur silang. Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu daripada pokok kayu pulpa (kebanyakannya kayu lembut) seperti spruce. Ada bahan komposit yang menggunakan aggregrat selain daripada. memperkuatkan pelbagai jenis bahan. Salah satu bahan biasanya gentian yag kukuh seperti gentian kaca. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa. penebat elektrik. fabrik berkuatan tinggi. atau bersama-sama gentian. tiang khemah. penyerap bunyi. rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. kevlar atau gentian karbon yang memberikan bahan tersebut kekuatan tensil. RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 13 . fabrik rintangan haba dan karat.

tekanan boleh digunakan bagi menghilangkan air melalui tindakan tekanan. Dalam proses menggunakan acuan.Penghasilan Kilang kertas International Paper Company. proses ini membabitkan langkah pembasuhan dan pengasingan. Kertas kemudian boleh dikeluarkan daripada acuan semasa basah atau kering untuk diproses lebih lanjut. Jaringan bergerak ini ditekan dan dikeringkan menjadi golongan kertas panjang. Ampaian cair ini ditapis melalui tapisan bergerak nipis untuk membentuk jaringan bergentian. dengan itu gentian tertinggal selapis atas jaring dan air berlebihan akan dikeringkan. proses menghasilkan kertas membabitkan tiga langkah mudah: Penyediaan gentian Bahan yang digunakan bagi menghasilkan kertas dihancurkan menjadi pulpa. Tera air boleh ditekan kepada kertas pada tahap ini. terletak di Georgetown. Carolina Selatan Sama ada dihasilkan dengan tangan atau dengan mesin. Dibentuk menjadi kepingan Campuran pulpa kemudiannya dicairkan dengan air menjadikan ampaian cair. campuran gentian pekat terampai dalam cecair. Oleh kerana kebanyakan gentian ini dihasilkan dari sumber semulajadi. Saiz kertas piawaian ditetapkan oleh badan penyelaras seperti Organisasi Piawaian Sejagat (International Organization for Standardization) (ISO). jaringan berterusan ini boleh dipotong menjadi kepingan bersegi dengan memotongnya pada saiz yang diingini. ia akan diluntur atau diwarnakan bagi menukar gambaran barangan akhir. dengan asas berjaring (atau sebarang peranti penapis lain). RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 14 . Apabila gentian telah dihasilkan. Apabila dikeringkan. Kebanyakan kertas dihasilkan dengan menggunakan proses berterusan (Fourdrinier) untuk membentuk gelungan atau jaringan. sejumlah pulpa diletakkan dalam bentuk. Pada masa ini.

Kegunaan • untuk digunakan bagi menulis atau mencetak : kepingan kertas ini menjadi dokumen.Pengeringan Kertas mungkin akan dikeringkan beberapa kali semasa pengilangan (kertas kering lebih kukuh berbanding kertas basah. dengan itu ia lebih baik untuk mengekalkan kertas kering untuk menghalang ia putus dan menghentikan baris pengeluaran). Kadangkala kertas masih putus di mana ia akan ditukar menjadi pulpa dan diproses semula. lihat juga membaca. Juga kertas mewakili nilai sebagai: o wang kertas o nota bank o cek o keselamatan o bauchar o tiket RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 15 . ini boleh dijadikan bagi menyimpan rekod (atau dalam kes mencetak dari komputer atau menyalin dari kertas lain: rekod tambahan) dan untuk perhubungan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->