Topik 1

Reka Bentuk dan Teknologi Kod Kursus : RBT 3118
Jenis Bahan Mentah
Kayu Logam Plastik Gentian Kaca Komposit Kertas

Reka Bentuk dan Teknologi (RBT 3118) 3 ( 2 + 1 )
RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 1

industri pembinaan. gentian dan komposit.Pengenalan 1. Bahan boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu bahan asli dan bahan buatan manusia . Jenis bahan mentah Bahan Bahan merupakan sumber pembinaan yang penting dalam pembuatan sesuatu produk. bahan seperti kayu dan logam masih merupakan bahan yang amat penting dalam dunia bidang perindustrian seperti industri pembuatan perabot. Bagaimana pun. automotif dan sebagainya. logam dan getah asli. Contoh bahan asli adalah seperti kayu. Manakala bahan buatan manusia pula adalah seperti plastik. Dalam industri pembuatan bahan plastik mengalami paling banyak perubahan dalam penghasilan bahan-bahan baru. Rajah 1 RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 2 .

kekuatan mampatan yang tinggi dan juga kekerasan yang baik . buluh dan sebagainya. reka bentuk dan industri perabot. Kayu digunakan secara meluas dalam industri pembuatan. Menghadapi tekanan tinggi. Kelebihan Kayu Sebagai Binaan: • • • • • • Nilai estetik yang tinggi Ketahanan fizikal yang baik. Mudah dibentuk dan boleh diguna semula Penyelengaraan yang mudah dan murah Nisbah kekuatan berbanding berat yang tinggi. Kayu berbentuk samada bentuk padat (solid) ataupun dicantum (laminated) untuk menjadikannya sesuatu bentuk lurus ataupun melengkung. 3 RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 .Kayu Rajah 2 : Xylem Kayu merupakan bahagian sebuah pokok yang dinamakan sebagai ‘xylem’ Kayu tidak termasuk palma. rumput. Kayu juga merupakan penebat elektrik dan haba yang baik serta mempunyai sifat-sifat kekuatan yang istimewa seperti kekuatan tegangan yang tinggi.

sesuai untuk pelbagai kegunaan. Kecacatan Kayu Kecacatan kayu disebabkan oleh beberapa faktor seperti berikut: • • • kecuaian semasa menebang pengeringan yang tidak teratur serangan serangga perosak Beberapa kecacatan yang biasa berlaku pada kayu adalah: • • • • • • • retakan bulat retakan jantung retakan bintang buku atau pusar berpiuh atau berpintal melengkung berspring RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 4 .• • • • Kekuatan tegangan. Kemampatan (compression) kayu lemah jika mengalami tekanan luar yang bersudut tepat dengan urat kayu. Kelemahan Kayu Sebagai Binaan: • • • Ketahanan yang lemah terhadap api Ketahanan yang lemah terhadap serangan fungi dan serangga seperti anai-anai. mampatan dan lenturan yang baik Merupakan bahan insulasi terma dan insulasi bunyi yang baik Jangka hayat yang tinggi jika dirawat dengan bahan pengawet dengan sempurna Pelbagai jenis kekuatan bergantung kepada jenis kayu.

Rajah 3 : kecacatan kayu Kayu boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu kayu keras dan kayu lembut. Rajah di bawah menunjukkan beberapa jenis kayu keras dan kayu lembut. Rajah 4: Jenis Kayu RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 5 .

Jadual 1: Senarai Kayu Mengikut Kekuatan Mampatan RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 6 .

Keruing. Sepetir. Kapur. Balau Kulim. Nyatoh. Meranti putih. Meranti putih. Meranti putih. 3 Lantai (a) Kegunaan Biasa (b) Kerja Berat (c) Parket (d) Ibu Tangga (e) Anak Tangga 4 5 6 Kerja Panel Pintu Rangka Pintu & Tingkap Meranti Merah Tua. Nyatoh. kasau. Kempas. Mata Ulat. Kempas. Tualang. Resak. Merawan. Sepetir. Meranti Merah tua. Jadual 2 : Senarai Kayu Mengikut Kegunaan RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 7 . Kasai. Nyatoh. Keruing Kempas. Resak. Simpoh. Kalat.Senarai Kayu Mengikut Kegunaan Bil 1 Bahagian Bangunan Asas cerucuk Kayu Yang Lazim Digunakan Bakau. Ramin Kapur. Tualang. Kapur. Bintagor. Meranti Kuning. kekuda bumbung Cengal. Merbau. Ramin. Tualang. Balau Merah. Kempas. Keruing. Balau. Tembusu. Kapur. Kapur. rasuk. Keruing 2 Tiang. Merawan Meranti Merah Muda. Mengkulang. Balau. Cengal. Merawan. Keruing. Resak. Meranti Kuning. Ramin. Merawan. Bintagor Cengal. Meranti Merah Muda. Meranti Merah Muda. Meranti Merah Tua. Keruing. Meranti Merah Tua. Kulim. Meranti Merah Muda. gelegar. Meranti Kuning. Balau Kapur.

Rajah 5: Papan Lapis Papan Cip (Chipboard) Papan Cip dibuat daripada serpihan-serpihan kayu diperekatkan serpihan-serpihan kayu tersebut dengan perekat sintetik di bawah tekanan dan haba. RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 8 . Papan cip hanya digunakan dalam kerja-kerja dalaman sahaja.Jadual 3 : Bentuk dan Saiz Kayu berdasarkan Kesesuaian Pengunaan Papan Lapis Papan lapis adalah papan yang dihasilkan dengan mencantumkan beberapa lapis kayu nipis yang dilekatkan.

Nyatakan lima jenis kayu dan kayu lembut serta nyatakan kegunaannya. Nyatakan 3 contoh dan kegunaannya RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 9 . 3. 2.Rajah6: Papan Cip Papan Gentian (Fibreboard) Papan Gentian diperbuat daripada campuran serat kayu dengan perekat sintetik kemudian dimampatkan sehingga menjadi kepingan papan. Anda telah mempelajari tentang logam ferus dan logam bukan ferus. Senaraikan kelebihan dan kelemahan kayu dalam bahan binaan. Rajah 7: Papan Gentian 1.

Logam Ferus Besi tuang Keluli berkarbon tinggi Keluli berkarbon sederhana Keluli berkarbon tinggi Keluli aloi Besi tuang kelabu Beri bergalvani Logam Bukan Ferus Aluminium Kuprum Loyang Gangsa Zink Timah Plumbum Jadual 4 : Jenis Logam Ferus dan Logam Bukan Ferus RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 10 . Kini kebanyakan logam yang digunakan adalah jenis logam campuran dengan satu atau lebih bahan lain untuk menambah kekuatan logam dan mempeolehi ciri-ciri mekanikal yang diperlukan. Jadual berikut menunjukkan jenis-jenis logam ferus dan lagam bukan ferus. Logam campuran ini dikenali sebagai logam pancalogam atau aloi. logam ferus dan logam bukan ferus.Logam Logam adalah bahan yang popular dalam industri pembinaan masa kini. Logam terdiri daripada dua jenis iaitu.

Ia terbentuk daripada kondensasi organik atau penambahan polimer dan boleh juga terdiri daripada bahan lain untuk meningkatkan ketahanan atau ekonomi. memiliki sifat keplastikan. Ada beberapa polimer alami yang termasuk plastik.Plastik Dengan perkembangan teknologi penggunaan plastik. Plastik mudah dibentuk. Plastik direka dengan kepelbagaian yang sangat banyak dalam ciri-ciri yang dapat menahan panas. Penggunaan plastik begitu meluas disebabkan sifat-sifat mekanikalnya yang istimewa. Digabungkan dengan kemampuan adaptasinya. keras. Rajah 8: Jenis Plastik Istilah plastik merangkumi produk polimer sintetik atau semi-sintetik. penggunaan plastik menjadi sangat popular dan berkembang dengan pesat dalam industri pembuatan dan penghasilan produk pada masa kini. tahan dan boleh didapati dalam pelbagai warna. kebergantungan dan lain-lain. komposisi yang umum dan beratnya yang ringan memastikan plastik digunakan hampir di seluruh bidang industri Gentian kaca RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 11 . dimesin. Plastik dapat dibentuk menjadi filem atau gentian sintetik. plastik semisintetik dan plastik sintetik. Ia boleh di kategori kepada tiga kumpulan iaitu plastik semula jadi. Plastik dikenali sebagai polimer. Nama ini berasal daripada fakta bahawa banyak daripada mereka dapat dilentur.

Ia digunakan sebagai agen menguat di dalam banyak produkproduk polimer. Pada tahun 1893. Kegunaan Gentian Kaca RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 12 . yang mana menghasilkan bahan komposit. para pembuat kaca melakukan ujian dengan gentian kaca. lebih dikenali umum dengan nama "gentian kaca". Edward Drummond Libbey telah mempamerkan satu pakaian di Pameran Dunia Columbia yang menggabungkan gentian kaca dengan gentian-gentian tekstur diameter dan sutera. Sejak berzaman. Polimer-polimer seperti polimer diperkuat gentian (fiber-reinforced polymer atau FRP) atau plastik diperkuat kaca (glassreinforced plastic atau GRP). Ia pertama kali dipakai oleh artis wanita popular pada waktu itu Georgia Cayvan. tetapi dengan menggunakan teknologi yang lebih mahal telah digunakan untuk aplikasi yang memerlukan kekuatan yang sangat tinggi dan ringan telah menghasilkan gentian karbon.Rajah 9 : gentian kaca Gentian kaca (bahasa Inggeris: Fiberglass) merupakan satu bahan gentian yang diperbuat daripada kaca yang sangat halus. Apa yang kini dikenali sebagai "gentian kaca" pada hari ini. Ia telah dipasarkan di bawah jenama Fiberglas. tetapi pengeluaran besar-besaran gentian kaca hanya dapat dilakukan dengan penciptaan alatan mesin yang lebih baik. telah dicipta pada tahun 1938 oleh Russell Games Slayter dari Owens-Corning sebagai satu bahan untuk digunakan sebagai penebat. Sesuatu yang lebih kurang sama. yang mana menjadi jenama umum.

memperkuatkan pelbagai jenis bahan. kevlar atau gentian karbon yang memberikan bahan tersebut kekuatan tensil. anak panah. tetapi bahan gentian sayuran lain termasuk kapas. sementara bahan lain (dinamakan matriks) biasanya sejenis bahan berdamar seperti polyester atau epoxy yang memegang gentian dan menjadikan bahan tersebut keras dan kukuh. panel bumbung lut sinar.Gentian kaca banyak digunakan untuk menghasilkan tikar. Ada bahan komposit yang menggunakan aggregrat selain daripada. rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. badan kereta dan badan bot. Salah satu bahan biasanya gentian yag kukuh seperti gentian kaca. Komposit: Kombinasi antara dua atau lebih bahan mentah Bahan komposit (atau komposit) merupakan bahan yang dibuat melalui gabungan dua atau lebih bahan. Contoh bahan komposit: • • • • • Plastik diperkukuhkan dengan kaca atau GRP komposit matriks logam komposit matriks seramik Perisai Chobham (lihat perisai komposit) papan lapis Kertas adalah bahan nipis. penyerap bunyi. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa. penebat elektrik. Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu daripada pokok kayu pulpa (kebanyakannya kayu lembut) seperti spruce. fabrik berkuatan tinggi. tiang khemah. dan hem boleh digunakan. fabrik rintangan haba dan karat. penebat haba. RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 13 . linen. busur dan busur silang. atau bersama-sama gentian.

terletak di Georgetown. Dalam proses menggunakan acuan. Kebanyakan kertas dihasilkan dengan menggunakan proses berterusan (Fourdrinier) untuk membentuk gelungan atau jaringan. Jaringan bergerak ini ditekan dan dikeringkan menjadi golongan kertas panjang. Tera air boleh ditekan kepada kertas pada tahap ini. RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 14 . Apabila gentian telah dihasilkan. Saiz kertas piawaian ditetapkan oleh badan penyelaras seperti Organisasi Piawaian Sejagat (International Organization for Standardization) (ISO).Penghasilan Kilang kertas International Paper Company. Dibentuk menjadi kepingan Campuran pulpa kemudiannya dicairkan dengan air menjadikan ampaian cair. ia akan diluntur atau diwarnakan bagi menukar gambaran barangan akhir. tekanan boleh digunakan bagi menghilangkan air melalui tindakan tekanan. proses ini membabitkan langkah pembasuhan dan pengasingan. Ampaian cair ini ditapis melalui tapisan bergerak nipis untuk membentuk jaringan bergentian. Carolina Selatan Sama ada dihasilkan dengan tangan atau dengan mesin. campuran gentian pekat terampai dalam cecair. jaringan berterusan ini boleh dipotong menjadi kepingan bersegi dengan memotongnya pada saiz yang diingini. dengan asas berjaring (atau sebarang peranti penapis lain). Kertas kemudian boleh dikeluarkan daripada acuan semasa basah atau kering untuk diproses lebih lanjut. dengan itu gentian tertinggal selapis atas jaring dan air berlebihan akan dikeringkan. Apabila dikeringkan. proses menghasilkan kertas membabitkan tiga langkah mudah: Penyediaan gentian Bahan yang digunakan bagi menghasilkan kertas dihancurkan menjadi pulpa. Pada masa ini. sejumlah pulpa diletakkan dalam bentuk. Oleh kerana kebanyakan gentian ini dihasilkan dari sumber semulajadi.

Pengeringan Kertas mungkin akan dikeringkan beberapa kali semasa pengilangan (kertas kering lebih kukuh berbanding kertas basah. dengan itu ia lebih baik untuk mengekalkan kertas kering untuk menghalang ia putus dan menghentikan baris pengeluaran). lihat juga membaca. Kegunaan • untuk digunakan bagi menulis atau mencetak : kepingan kertas ini menjadi dokumen. ini boleh dijadikan bagi menyimpan rekod (atau dalam kes mencetak dari komputer atau menyalin dari kertas lain: rekod tambahan) dan untuk perhubungan. Juga kertas mewakili nilai sebagai: o wang kertas o nota bank o cek o keselamatan o bauchar o tiket RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 15 . Kadangkala kertas masih putus di mana ia akan ditukar menjadi pulpa dan diproses semula.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful