Topik 1

Reka Bentuk dan Teknologi Kod Kursus : RBT 3118
Jenis Bahan Mentah
Kayu Logam Plastik Gentian Kaca Komposit Kertas

Reka Bentuk dan Teknologi (RBT 3118) 3 ( 2 + 1 )
RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 1

Jenis bahan mentah Bahan Bahan merupakan sumber pembinaan yang penting dalam pembuatan sesuatu produk. automotif dan sebagainya. Rajah 1 RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 2 . industri pembinaan. Contoh bahan asli adalah seperti kayu.Pengenalan 1. Dalam industri pembuatan bahan plastik mengalami paling banyak perubahan dalam penghasilan bahan-bahan baru. gentian dan komposit. Bahan boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu bahan asli dan bahan buatan manusia . Manakala bahan buatan manusia pula adalah seperti plastik. Bagaimana pun. bahan seperti kayu dan logam masih merupakan bahan yang amat penting dalam dunia bidang perindustrian seperti industri pembuatan perabot. logam dan getah asli.

reka bentuk dan industri perabot. rumput. Kayu digunakan secara meluas dalam industri pembuatan. Mudah dibentuk dan boleh diguna semula Penyelengaraan yang mudah dan murah Nisbah kekuatan berbanding berat yang tinggi.Kayu Rajah 2 : Xylem Kayu merupakan bahagian sebuah pokok yang dinamakan sebagai ‘xylem’ Kayu tidak termasuk palma. Kayu juga merupakan penebat elektrik dan haba yang baik serta mempunyai sifat-sifat kekuatan yang istimewa seperti kekuatan tegangan yang tinggi. buluh dan sebagainya. kekuatan mampatan yang tinggi dan juga kekerasan yang baik . 3 RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 . Kelebihan Kayu Sebagai Binaan: • • • • • • Nilai estetik yang tinggi Ketahanan fizikal yang baik. Kayu berbentuk samada bentuk padat (solid) ataupun dicantum (laminated) untuk menjadikannya sesuatu bentuk lurus ataupun melengkung. Menghadapi tekanan tinggi.

Kelemahan Kayu Sebagai Binaan: • • • Ketahanan yang lemah terhadap api Ketahanan yang lemah terhadap serangan fungi dan serangga seperti anai-anai. sesuai untuk pelbagai kegunaan. mampatan dan lenturan yang baik Merupakan bahan insulasi terma dan insulasi bunyi yang baik Jangka hayat yang tinggi jika dirawat dengan bahan pengawet dengan sempurna Pelbagai jenis kekuatan bergantung kepada jenis kayu. Kecacatan Kayu Kecacatan kayu disebabkan oleh beberapa faktor seperti berikut: • • • kecuaian semasa menebang pengeringan yang tidak teratur serangan serangga perosak Beberapa kecacatan yang biasa berlaku pada kayu adalah: • • • • • • • retakan bulat retakan jantung retakan bintang buku atau pusar berpiuh atau berpintal melengkung berspring RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 4 .• • • • Kekuatan tegangan. Kemampatan (compression) kayu lemah jika mengalami tekanan luar yang bersudut tepat dengan urat kayu.

Rajah 3 : kecacatan kayu Kayu boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu kayu keras dan kayu lembut. Rajah 4: Jenis Kayu RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 5 . Rajah di bawah menunjukkan beberapa jenis kayu keras dan kayu lembut.

Jadual 1: Senarai Kayu Mengikut Kekuatan Mampatan RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 6 .

Balau Kulim. Tualang. Meranti Kuning. Meranti Merah Tua. Meranti Merah Muda. Merawan. 3 Lantai (a) Kegunaan Biasa (b) Kerja Berat (c) Parket (d) Ibu Tangga (e) Anak Tangga 4 5 6 Kerja Panel Pintu Rangka Pintu & Tingkap Meranti Merah Tua. Meranti Merah Muda. Mengkulang. Balau Kapur. Merawan. Merawan Meranti Merah Muda. Nyatoh. Balau. Meranti Kuning. Kapur. Bintagor Cengal. Tembusu. Tualang. Sepetir. Kulim. Resak. kasau. Kalat. Mata Ulat. Kapur. gelegar. Keruing. Kapur. Kempas. Balau Merah. Kapur. Meranti Kuning. Bintagor. Balau. Meranti Merah tua. kekuda bumbung Cengal. Jadual 2 : Senarai Kayu Mengikut Kegunaan RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 7 . Keruing 2 Tiang. Meranti putih. Nyatoh. Kasai. Sepetir. Keruing. Keruing Kempas. Nyatoh.Senarai Kayu Mengikut Kegunaan Bil 1 Bahagian Bangunan Asas cerucuk Kayu Yang Lazim Digunakan Bakau. Meranti putih. Kempas. Ramin Kapur. Tualang. Keruing. Meranti putih. Cengal. Kempas. Ramin. Resak. Meranti Merah Tua. Keruing. Merbau. Resak. Simpoh. Ramin. Merawan. rasuk. Meranti Merah Muda.

RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 8 . Rajah 5: Papan Lapis Papan Cip (Chipboard) Papan Cip dibuat daripada serpihan-serpihan kayu diperekatkan serpihan-serpihan kayu tersebut dengan perekat sintetik di bawah tekanan dan haba.Jadual 3 : Bentuk dan Saiz Kayu berdasarkan Kesesuaian Pengunaan Papan Lapis Papan lapis adalah papan yang dihasilkan dengan mencantumkan beberapa lapis kayu nipis yang dilekatkan. Papan cip hanya digunakan dalam kerja-kerja dalaman sahaja.

Nyatakan 3 contoh dan kegunaannya RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 9 . Anda telah mempelajari tentang logam ferus dan logam bukan ferus.Rajah6: Papan Cip Papan Gentian (Fibreboard) Papan Gentian diperbuat daripada campuran serat kayu dengan perekat sintetik kemudian dimampatkan sehingga menjadi kepingan papan. 2. 3. Rajah 7: Papan Gentian 1. Nyatakan lima jenis kayu dan kayu lembut serta nyatakan kegunaannya. Senaraikan kelebihan dan kelemahan kayu dalam bahan binaan.

Jadual berikut menunjukkan jenis-jenis logam ferus dan lagam bukan ferus. Logam Ferus Besi tuang Keluli berkarbon tinggi Keluli berkarbon sederhana Keluli berkarbon tinggi Keluli aloi Besi tuang kelabu Beri bergalvani Logam Bukan Ferus Aluminium Kuprum Loyang Gangsa Zink Timah Plumbum Jadual 4 : Jenis Logam Ferus dan Logam Bukan Ferus RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 10 . Kini kebanyakan logam yang digunakan adalah jenis logam campuran dengan satu atau lebih bahan lain untuk menambah kekuatan logam dan mempeolehi ciri-ciri mekanikal yang diperlukan. Logam campuran ini dikenali sebagai logam pancalogam atau aloi.Logam Logam adalah bahan yang popular dalam industri pembinaan masa kini. Logam terdiri daripada dua jenis iaitu. logam ferus dan logam bukan ferus.

Penggunaan plastik begitu meluas disebabkan sifat-sifat mekanikalnya yang istimewa. penggunaan plastik menjadi sangat popular dan berkembang dengan pesat dalam industri pembuatan dan penghasilan produk pada masa kini. Plastik dapat dibentuk menjadi filem atau gentian sintetik.Plastik Dengan perkembangan teknologi penggunaan plastik. Ia boleh di kategori kepada tiga kumpulan iaitu plastik semula jadi. tahan dan boleh didapati dalam pelbagai warna. Plastik direka dengan kepelbagaian yang sangat banyak dalam ciri-ciri yang dapat menahan panas. komposisi yang umum dan beratnya yang ringan memastikan plastik digunakan hampir di seluruh bidang industri Gentian kaca RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 11 . Plastik dikenali sebagai polimer. memiliki sifat keplastikan. keras. Ia terbentuk daripada kondensasi organik atau penambahan polimer dan boleh juga terdiri daripada bahan lain untuk meningkatkan ketahanan atau ekonomi. Digabungkan dengan kemampuan adaptasinya. Nama ini berasal daripada fakta bahawa banyak daripada mereka dapat dilentur. kebergantungan dan lain-lain. plastik semisintetik dan plastik sintetik. Plastik mudah dibentuk. dimesin. Rajah 8: Jenis Plastik Istilah plastik merangkumi produk polimer sintetik atau semi-sintetik. Ada beberapa polimer alami yang termasuk plastik.

para pembuat kaca melakukan ujian dengan gentian kaca. Ia telah dipasarkan di bawah jenama Fiberglas. Edward Drummond Libbey telah mempamerkan satu pakaian di Pameran Dunia Columbia yang menggabungkan gentian kaca dengan gentian-gentian tekstur diameter dan sutera. telah dicipta pada tahun 1938 oleh Russell Games Slayter dari Owens-Corning sebagai satu bahan untuk digunakan sebagai penebat. tetapi dengan menggunakan teknologi yang lebih mahal telah digunakan untuk aplikasi yang memerlukan kekuatan yang sangat tinggi dan ringan telah menghasilkan gentian karbon. Polimer-polimer seperti polimer diperkuat gentian (fiber-reinforced polymer atau FRP) atau plastik diperkuat kaca (glassreinforced plastic atau GRP). Sesuatu yang lebih kurang sama.Rajah 9 : gentian kaca Gentian kaca (bahasa Inggeris: Fiberglass) merupakan satu bahan gentian yang diperbuat daripada kaca yang sangat halus. yang mana menjadi jenama umum. lebih dikenali umum dengan nama "gentian kaca". Sejak berzaman. yang mana menghasilkan bahan komposit. Ia digunakan sebagai agen menguat di dalam banyak produkproduk polimer. Pada tahun 1893. tetapi pengeluaran besar-besaran gentian kaca hanya dapat dilakukan dengan penciptaan alatan mesin yang lebih baik. Kegunaan Gentian Kaca RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 12 . Ia pertama kali dipakai oleh artis wanita popular pada waktu itu Georgia Cayvan. Apa yang kini dikenali sebagai "gentian kaca" pada hari ini.

penebat elektrik. badan kereta dan badan bot. fabrik rintangan haba dan karat. sementara bahan lain (dinamakan matriks) biasanya sejenis bahan berdamar seperti polyester atau epoxy yang memegang gentian dan menjadikan bahan tersebut keras dan kukuh. tiang khemah.Gentian kaca banyak digunakan untuk menghasilkan tikar. Salah satu bahan biasanya gentian yag kukuh seperti gentian kaca. rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. linen. penyerap bunyi. Komposit: Kombinasi antara dua atau lebih bahan mentah Bahan komposit (atau komposit) merupakan bahan yang dibuat melalui gabungan dua atau lebih bahan. kevlar atau gentian karbon yang memberikan bahan tersebut kekuatan tensil. anak panah. dan hem boleh digunakan. Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu daripada pokok kayu pulpa (kebanyakannya kayu lembut) seperti spruce. panel bumbung lut sinar. atau bersama-sama gentian. fabrik berkuatan tinggi. tetapi bahan gentian sayuran lain termasuk kapas. memperkuatkan pelbagai jenis bahan. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa. busur dan busur silang. Ada bahan komposit yang menggunakan aggregrat selain daripada. penebat haba. Contoh bahan komposit: • • • • • Plastik diperkukuhkan dengan kaca atau GRP komposit matriks logam komposit matriks seramik Perisai Chobham (lihat perisai komposit) papan lapis Kertas adalah bahan nipis. RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 13 .

RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 14 . Apabila gentian telah dihasilkan. proses menghasilkan kertas membabitkan tiga langkah mudah: Penyediaan gentian Bahan yang digunakan bagi menghasilkan kertas dihancurkan menjadi pulpa. Jaringan bergerak ini ditekan dan dikeringkan menjadi golongan kertas panjang. Saiz kertas piawaian ditetapkan oleh badan penyelaras seperti Organisasi Piawaian Sejagat (International Organization for Standardization) (ISO). Kertas kemudian boleh dikeluarkan daripada acuan semasa basah atau kering untuk diproses lebih lanjut. Dalam proses menggunakan acuan. ia akan diluntur atau diwarnakan bagi menukar gambaran barangan akhir.Penghasilan Kilang kertas International Paper Company. terletak di Georgetown. Apabila dikeringkan. Pada masa ini. tekanan boleh digunakan bagi menghilangkan air melalui tindakan tekanan. proses ini membabitkan langkah pembasuhan dan pengasingan. Oleh kerana kebanyakan gentian ini dihasilkan dari sumber semulajadi. campuran gentian pekat terampai dalam cecair. dengan asas berjaring (atau sebarang peranti penapis lain). Kebanyakan kertas dihasilkan dengan menggunakan proses berterusan (Fourdrinier) untuk membentuk gelungan atau jaringan. dengan itu gentian tertinggal selapis atas jaring dan air berlebihan akan dikeringkan. sejumlah pulpa diletakkan dalam bentuk. Dibentuk menjadi kepingan Campuran pulpa kemudiannya dicairkan dengan air menjadikan ampaian cair. jaringan berterusan ini boleh dipotong menjadi kepingan bersegi dengan memotongnya pada saiz yang diingini. Carolina Selatan Sama ada dihasilkan dengan tangan atau dengan mesin. Ampaian cair ini ditapis melalui tapisan bergerak nipis untuk membentuk jaringan bergentian. Tera air boleh ditekan kepada kertas pada tahap ini.

Juga kertas mewakili nilai sebagai: o wang kertas o nota bank o cek o keselamatan o bauchar o tiket RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 15 . Kadangkala kertas masih putus di mana ia akan ditukar menjadi pulpa dan diproses semula. dengan itu ia lebih baik untuk mengekalkan kertas kering untuk menghalang ia putus dan menghentikan baris pengeluaran).Pengeringan Kertas mungkin akan dikeringkan beberapa kali semasa pengilangan (kertas kering lebih kukuh berbanding kertas basah. Kegunaan • untuk digunakan bagi menulis atau mencetak : kepingan kertas ini menjadi dokumen. lihat juga membaca. ini boleh dijadikan bagi menyimpan rekod (atau dalam kes mencetak dari komputer atau menyalin dari kertas lain: rekod tambahan) dan untuk perhubungan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful