Topik 1

Reka Bentuk dan Teknologi Kod Kursus : RBT 3118
Jenis Bahan Mentah
Kayu Logam Plastik Gentian Kaca Komposit Kertas

Reka Bentuk dan Teknologi (RBT 3118) 3 ( 2 + 1 )
RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 1

gentian dan komposit.Pengenalan 1. Bagaimana pun. Manakala bahan buatan manusia pula adalah seperti plastik. industri pembinaan. bahan seperti kayu dan logam masih merupakan bahan yang amat penting dalam dunia bidang perindustrian seperti industri pembuatan perabot. Rajah 1 RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 2 . Jenis bahan mentah Bahan Bahan merupakan sumber pembinaan yang penting dalam pembuatan sesuatu produk. logam dan getah asli. Bahan boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu bahan asli dan bahan buatan manusia . Dalam industri pembuatan bahan plastik mengalami paling banyak perubahan dalam penghasilan bahan-bahan baru. automotif dan sebagainya. Contoh bahan asli adalah seperti kayu.

Kayu Rajah 2 : Xylem Kayu merupakan bahagian sebuah pokok yang dinamakan sebagai ‘xylem’ Kayu tidak termasuk palma. Menghadapi tekanan tinggi. buluh dan sebagainya. 3 RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 . Kelebihan Kayu Sebagai Binaan: • • • • • • Nilai estetik yang tinggi Ketahanan fizikal yang baik. Kayu juga merupakan penebat elektrik dan haba yang baik serta mempunyai sifat-sifat kekuatan yang istimewa seperti kekuatan tegangan yang tinggi. Kayu digunakan secara meluas dalam industri pembuatan. rumput. reka bentuk dan industri perabot. kekuatan mampatan yang tinggi dan juga kekerasan yang baik . Mudah dibentuk dan boleh diguna semula Penyelengaraan yang mudah dan murah Nisbah kekuatan berbanding berat yang tinggi. Kayu berbentuk samada bentuk padat (solid) ataupun dicantum (laminated) untuk menjadikannya sesuatu bentuk lurus ataupun melengkung.

sesuai untuk pelbagai kegunaan.• • • • Kekuatan tegangan. mampatan dan lenturan yang baik Merupakan bahan insulasi terma dan insulasi bunyi yang baik Jangka hayat yang tinggi jika dirawat dengan bahan pengawet dengan sempurna Pelbagai jenis kekuatan bergantung kepada jenis kayu. Kecacatan Kayu Kecacatan kayu disebabkan oleh beberapa faktor seperti berikut: • • • kecuaian semasa menebang pengeringan yang tidak teratur serangan serangga perosak Beberapa kecacatan yang biasa berlaku pada kayu adalah: • • • • • • • retakan bulat retakan jantung retakan bintang buku atau pusar berpiuh atau berpintal melengkung berspring RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 4 . Kelemahan Kayu Sebagai Binaan: • • • Ketahanan yang lemah terhadap api Ketahanan yang lemah terhadap serangan fungi dan serangga seperti anai-anai. Kemampatan (compression) kayu lemah jika mengalami tekanan luar yang bersudut tepat dengan urat kayu.

Rajah 3 : kecacatan kayu Kayu boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu kayu keras dan kayu lembut. Rajah 4: Jenis Kayu RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 5 . Rajah di bawah menunjukkan beberapa jenis kayu keras dan kayu lembut.

Jadual 1: Senarai Kayu Mengikut Kekuatan Mampatan RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 6 .

Nyatoh. Keruing. Simpoh. Meranti Kuning. Tembusu. Merawan. Tualang. Merbau. Meranti Merah Muda. Meranti Kuning. Jadual 2 : Senarai Kayu Mengikut Kegunaan RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 7 . Keruing 2 Tiang. Meranti putih. kekuda bumbung Cengal. Kasai. Meranti Merah tua. Meranti putih. Meranti Kuning. Mengkulang. Sepetir. Resak.Senarai Kayu Mengikut Kegunaan Bil 1 Bahagian Bangunan Asas cerucuk Kayu Yang Lazim Digunakan Bakau. Meranti Merah Muda. Kapur. Merawan. Keruing. Cengal. Balau Merah. 3 Lantai (a) Kegunaan Biasa (b) Kerja Berat (c) Parket (d) Ibu Tangga (e) Anak Tangga 4 5 6 Kerja Panel Pintu Rangka Pintu & Tingkap Meranti Merah Tua. Kempas. Ramin. Tualang. Bintagor Cengal. Keruing. Kapur. Tualang. Kapur. kasau. Merawan. Meranti Merah Muda. rasuk. Kempas. Ramin. Bintagor. Kapur. Nyatoh. Balau Kulim. Merawan Meranti Merah Muda. Balau Kapur. Resak. Ramin Kapur. Mata Ulat. Kulim. Nyatoh. Balau. Resak. Meranti putih. Keruing. gelegar. Keruing Kempas. Sepetir. Meranti Merah Tua. Meranti Merah Tua. Balau. Kalat. Kempas.

Jadual 3 : Bentuk dan Saiz Kayu berdasarkan Kesesuaian Pengunaan Papan Lapis Papan lapis adalah papan yang dihasilkan dengan mencantumkan beberapa lapis kayu nipis yang dilekatkan. RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 8 . Rajah 5: Papan Lapis Papan Cip (Chipboard) Papan Cip dibuat daripada serpihan-serpihan kayu diperekatkan serpihan-serpihan kayu tersebut dengan perekat sintetik di bawah tekanan dan haba. Papan cip hanya digunakan dalam kerja-kerja dalaman sahaja.

Rajah6: Papan Cip Papan Gentian (Fibreboard) Papan Gentian diperbuat daripada campuran serat kayu dengan perekat sintetik kemudian dimampatkan sehingga menjadi kepingan papan. Nyatakan 3 contoh dan kegunaannya RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 9 . Anda telah mempelajari tentang logam ferus dan logam bukan ferus. Senaraikan kelebihan dan kelemahan kayu dalam bahan binaan. 3. 2. Nyatakan lima jenis kayu dan kayu lembut serta nyatakan kegunaannya. Rajah 7: Papan Gentian 1.

Logam campuran ini dikenali sebagai logam pancalogam atau aloi. Logam Ferus Besi tuang Keluli berkarbon tinggi Keluli berkarbon sederhana Keluli berkarbon tinggi Keluli aloi Besi tuang kelabu Beri bergalvani Logam Bukan Ferus Aluminium Kuprum Loyang Gangsa Zink Timah Plumbum Jadual 4 : Jenis Logam Ferus dan Logam Bukan Ferus RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 10 . logam ferus dan logam bukan ferus.Logam Logam adalah bahan yang popular dalam industri pembinaan masa kini. Jadual berikut menunjukkan jenis-jenis logam ferus dan lagam bukan ferus. Kini kebanyakan logam yang digunakan adalah jenis logam campuran dengan satu atau lebih bahan lain untuk menambah kekuatan logam dan mempeolehi ciri-ciri mekanikal yang diperlukan. Logam terdiri daripada dua jenis iaitu.

Digabungkan dengan kemampuan adaptasinya. komposisi yang umum dan beratnya yang ringan memastikan plastik digunakan hampir di seluruh bidang industri Gentian kaca RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 11 . Plastik direka dengan kepelbagaian yang sangat banyak dalam ciri-ciri yang dapat menahan panas. Penggunaan plastik begitu meluas disebabkan sifat-sifat mekanikalnya yang istimewa. Plastik dikenali sebagai polimer. Rajah 8: Jenis Plastik Istilah plastik merangkumi produk polimer sintetik atau semi-sintetik. Plastik mudah dibentuk. tahan dan boleh didapati dalam pelbagai warna. Ia boleh di kategori kepada tiga kumpulan iaitu plastik semula jadi. penggunaan plastik menjadi sangat popular dan berkembang dengan pesat dalam industri pembuatan dan penghasilan produk pada masa kini. dimesin. Ia terbentuk daripada kondensasi organik atau penambahan polimer dan boleh juga terdiri daripada bahan lain untuk meningkatkan ketahanan atau ekonomi. Plastik dapat dibentuk menjadi filem atau gentian sintetik. kebergantungan dan lain-lain.Plastik Dengan perkembangan teknologi penggunaan plastik. keras. Ada beberapa polimer alami yang termasuk plastik. Nama ini berasal daripada fakta bahawa banyak daripada mereka dapat dilentur. plastik semisintetik dan plastik sintetik. memiliki sifat keplastikan.

Ia digunakan sebagai agen menguat di dalam banyak produkproduk polimer. Sesuatu yang lebih kurang sama. Kegunaan Gentian Kaca RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 12 . yang mana menghasilkan bahan komposit. tetapi pengeluaran besar-besaran gentian kaca hanya dapat dilakukan dengan penciptaan alatan mesin yang lebih baik. Apa yang kini dikenali sebagai "gentian kaca" pada hari ini. Edward Drummond Libbey telah mempamerkan satu pakaian di Pameran Dunia Columbia yang menggabungkan gentian kaca dengan gentian-gentian tekstur diameter dan sutera. Sejak berzaman. lebih dikenali umum dengan nama "gentian kaca". tetapi dengan menggunakan teknologi yang lebih mahal telah digunakan untuk aplikasi yang memerlukan kekuatan yang sangat tinggi dan ringan telah menghasilkan gentian karbon. yang mana menjadi jenama umum. para pembuat kaca melakukan ujian dengan gentian kaca. telah dicipta pada tahun 1938 oleh Russell Games Slayter dari Owens-Corning sebagai satu bahan untuk digunakan sebagai penebat. Polimer-polimer seperti polimer diperkuat gentian (fiber-reinforced polymer atau FRP) atau plastik diperkuat kaca (glassreinforced plastic atau GRP). Ia telah dipasarkan di bawah jenama Fiberglas. Ia pertama kali dipakai oleh artis wanita popular pada waktu itu Georgia Cayvan. Pada tahun 1893.Rajah 9 : gentian kaca Gentian kaca (bahasa Inggeris: Fiberglass) merupakan satu bahan gentian yang diperbuat daripada kaca yang sangat halus.

Komposit: Kombinasi antara dua atau lebih bahan mentah Bahan komposit (atau komposit) merupakan bahan yang dibuat melalui gabungan dua atau lebih bahan. penebat haba. penyerap bunyi. fabrik rintangan haba dan karat. tiang khemah. anak panah. atau bersama-sama gentian. Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu daripada pokok kayu pulpa (kebanyakannya kayu lembut) seperti spruce. busur dan busur silang. tetapi bahan gentian sayuran lain termasuk kapas. panel bumbung lut sinar. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa. rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian.Gentian kaca banyak digunakan untuk menghasilkan tikar. linen. penebat elektrik. RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 13 . memperkuatkan pelbagai jenis bahan. fabrik berkuatan tinggi. Contoh bahan komposit: • • • • • Plastik diperkukuhkan dengan kaca atau GRP komposit matriks logam komposit matriks seramik Perisai Chobham (lihat perisai komposit) papan lapis Kertas adalah bahan nipis. dan hem boleh digunakan. sementara bahan lain (dinamakan matriks) biasanya sejenis bahan berdamar seperti polyester atau epoxy yang memegang gentian dan menjadikan bahan tersebut keras dan kukuh. Salah satu bahan biasanya gentian yag kukuh seperti gentian kaca. Ada bahan komposit yang menggunakan aggregrat selain daripada. badan kereta dan badan bot. kevlar atau gentian karbon yang memberikan bahan tersebut kekuatan tensil.

Pada masa ini. Oleh kerana kebanyakan gentian ini dihasilkan dari sumber semulajadi. Apabila gentian telah dihasilkan. Dalam proses menggunakan acuan. sejumlah pulpa diletakkan dalam bentuk. Saiz kertas piawaian ditetapkan oleh badan penyelaras seperti Organisasi Piawaian Sejagat (International Organization for Standardization) (ISO). Carolina Selatan Sama ada dihasilkan dengan tangan atau dengan mesin. Kertas kemudian boleh dikeluarkan daripada acuan semasa basah atau kering untuk diproses lebih lanjut. Jaringan bergerak ini ditekan dan dikeringkan menjadi golongan kertas panjang. dengan asas berjaring (atau sebarang peranti penapis lain). ia akan diluntur atau diwarnakan bagi menukar gambaran barangan akhir. campuran gentian pekat terampai dalam cecair. jaringan berterusan ini boleh dipotong menjadi kepingan bersegi dengan memotongnya pada saiz yang diingini. Ampaian cair ini ditapis melalui tapisan bergerak nipis untuk membentuk jaringan bergentian. proses ini membabitkan langkah pembasuhan dan pengasingan.Penghasilan Kilang kertas International Paper Company. terletak di Georgetown. Dibentuk menjadi kepingan Campuran pulpa kemudiannya dicairkan dengan air menjadikan ampaian cair. proses menghasilkan kertas membabitkan tiga langkah mudah: Penyediaan gentian Bahan yang digunakan bagi menghasilkan kertas dihancurkan menjadi pulpa. Apabila dikeringkan. tekanan boleh digunakan bagi menghilangkan air melalui tindakan tekanan. dengan itu gentian tertinggal selapis atas jaring dan air berlebihan akan dikeringkan. RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 14 . Kebanyakan kertas dihasilkan dengan menggunakan proses berterusan (Fourdrinier) untuk membentuk gelungan atau jaringan. Tera air boleh ditekan kepada kertas pada tahap ini.

Kegunaan • untuk digunakan bagi menulis atau mencetak : kepingan kertas ini menjadi dokumen. Juga kertas mewakili nilai sebagai: o wang kertas o nota bank o cek o keselamatan o bauchar o tiket RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 15 . lihat juga membaca. ini boleh dijadikan bagi menyimpan rekod (atau dalam kes mencetak dari komputer atau menyalin dari kertas lain: rekod tambahan) dan untuk perhubungan. dengan itu ia lebih baik untuk mengekalkan kertas kering untuk menghalang ia putus dan menghentikan baris pengeluaran). Kadangkala kertas masih putus di mana ia akan ditukar menjadi pulpa dan diproses semula.Pengeringan Kertas mungkin akan dikeringkan beberapa kali semasa pengilangan (kertas kering lebih kukuh berbanding kertas basah.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.