Topik 1

Reka Bentuk dan Teknologi Kod Kursus : RBT 3118
Jenis Bahan Mentah
Kayu Logam Plastik Gentian Kaca Komposit Kertas

Reka Bentuk dan Teknologi (RBT 3118) 3 ( 2 + 1 )
RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 1

Rajah 1 RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 2 .Pengenalan 1. Bagaimana pun. bahan seperti kayu dan logam masih merupakan bahan yang amat penting dalam dunia bidang perindustrian seperti industri pembuatan perabot. Jenis bahan mentah Bahan Bahan merupakan sumber pembinaan yang penting dalam pembuatan sesuatu produk. logam dan getah asli. gentian dan komposit. automotif dan sebagainya. industri pembinaan. Bahan boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu bahan asli dan bahan buatan manusia . Manakala bahan buatan manusia pula adalah seperti plastik. Dalam industri pembuatan bahan plastik mengalami paling banyak perubahan dalam penghasilan bahan-bahan baru. Contoh bahan asli adalah seperti kayu.

Mudah dibentuk dan boleh diguna semula Penyelengaraan yang mudah dan murah Nisbah kekuatan berbanding berat yang tinggi. buluh dan sebagainya. Menghadapi tekanan tinggi. Kayu digunakan secara meluas dalam industri pembuatan. 3 RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 . reka bentuk dan industri perabot. Kelebihan Kayu Sebagai Binaan: • • • • • • Nilai estetik yang tinggi Ketahanan fizikal yang baik. Kayu juga merupakan penebat elektrik dan haba yang baik serta mempunyai sifat-sifat kekuatan yang istimewa seperti kekuatan tegangan yang tinggi. Kayu berbentuk samada bentuk padat (solid) ataupun dicantum (laminated) untuk menjadikannya sesuatu bentuk lurus ataupun melengkung. kekuatan mampatan yang tinggi dan juga kekerasan yang baik .Kayu Rajah 2 : Xylem Kayu merupakan bahagian sebuah pokok yang dinamakan sebagai ‘xylem’ Kayu tidak termasuk palma. rumput.

Kemampatan (compression) kayu lemah jika mengalami tekanan luar yang bersudut tepat dengan urat kayu. mampatan dan lenturan yang baik Merupakan bahan insulasi terma dan insulasi bunyi yang baik Jangka hayat yang tinggi jika dirawat dengan bahan pengawet dengan sempurna Pelbagai jenis kekuatan bergantung kepada jenis kayu. Kecacatan Kayu Kecacatan kayu disebabkan oleh beberapa faktor seperti berikut: • • • kecuaian semasa menebang pengeringan yang tidak teratur serangan serangga perosak Beberapa kecacatan yang biasa berlaku pada kayu adalah: • • • • • • • retakan bulat retakan jantung retakan bintang buku atau pusar berpiuh atau berpintal melengkung berspring RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 4 .• • • • Kekuatan tegangan. Kelemahan Kayu Sebagai Binaan: • • • Ketahanan yang lemah terhadap api Ketahanan yang lemah terhadap serangan fungi dan serangga seperti anai-anai. sesuai untuk pelbagai kegunaan.

Rajah 4: Jenis Kayu RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 5 . Rajah di bawah menunjukkan beberapa jenis kayu keras dan kayu lembut.Rajah 3 : kecacatan kayu Kayu boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu kayu keras dan kayu lembut.

Jadual 1: Senarai Kayu Mengikut Kekuatan Mampatan RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 6 .

Kapur. Meranti Kuning. Tualang. Kempas. Kempas. Tembusu. Kasai. Merbau. Keruing. Kulim. Resak. kasau. Keruing. Keruing Kempas. Balau Kapur. Meranti Kuning. Meranti Merah Tua. Meranti Merah Tua. Keruing 2 Tiang. Cengal. Merawan. kekuda bumbung Cengal. Kapur. Balau Merah. Meranti putih. Bintagor. Balau. Meranti Merah Muda. Sepetir. rasuk. Tualang. Merawan Meranti Merah Muda. Kalat. Ramin. 3 Lantai (a) Kegunaan Biasa (b) Kerja Berat (c) Parket (d) Ibu Tangga (e) Anak Tangga 4 5 6 Kerja Panel Pintu Rangka Pintu & Tingkap Meranti Merah Tua. Balau Kulim. Kapur. Tualang. Simpoh. gelegar. Merawan.Senarai Kayu Mengikut Kegunaan Bil 1 Bahagian Bangunan Asas cerucuk Kayu Yang Lazim Digunakan Bakau. Jadual 2 : Senarai Kayu Mengikut Kegunaan RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 7 . Kapur. Balau. Nyatoh. Mengkulang. Meranti Merah Muda. Nyatoh. Meranti putih. Resak. Sepetir. Resak. Ramin Kapur. Meranti Merah tua. Merawan. Mata Ulat. Keruing. Meranti Merah Muda. Meranti putih. Meranti Kuning. Kempas. Ramin. Nyatoh. Keruing. Bintagor Cengal.

Papan cip hanya digunakan dalam kerja-kerja dalaman sahaja.Jadual 3 : Bentuk dan Saiz Kayu berdasarkan Kesesuaian Pengunaan Papan Lapis Papan lapis adalah papan yang dihasilkan dengan mencantumkan beberapa lapis kayu nipis yang dilekatkan. Rajah 5: Papan Lapis Papan Cip (Chipboard) Papan Cip dibuat daripada serpihan-serpihan kayu diperekatkan serpihan-serpihan kayu tersebut dengan perekat sintetik di bawah tekanan dan haba. RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 8 .

Nyatakan lima jenis kayu dan kayu lembut serta nyatakan kegunaannya. Senaraikan kelebihan dan kelemahan kayu dalam bahan binaan. Nyatakan 3 contoh dan kegunaannya RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 9 . 2. 3. Anda telah mempelajari tentang logam ferus dan logam bukan ferus. Rajah 7: Papan Gentian 1.Rajah6: Papan Cip Papan Gentian (Fibreboard) Papan Gentian diperbuat daripada campuran serat kayu dengan perekat sintetik kemudian dimampatkan sehingga menjadi kepingan papan.

logam ferus dan logam bukan ferus. Logam campuran ini dikenali sebagai logam pancalogam atau aloi.Logam Logam adalah bahan yang popular dalam industri pembinaan masa kini. Kini kebanyakan logam yang digunakan adalah jenis logam campuran dengan satu atau lebih bahan lain untuk menambah kekuatan logam dan mempeolehi ciri-ciri mekanikal yang diperlukan. Logam terdiri daripada dua jenis iaitu. Logam Ferus Besi tuang Keluli berkarbon tinggi Keluli berkarbon sederhana Keluli berkarbon tinggi Keluli aloi Besi tuang kelabu Beri bergalvani Logam Bukan Ferus Aluminium Kuprum Loyang Gangsa Zink Timah Plumbum Jadual 4 : Jenis Logam Ferus dan Logam Bukan Ferus RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 10 . Jadual berikut menunjukkan jenis-jenis logam ferus dan lagam bukan ferus.

kebergantungan dan lain-lain. Rajah 8: Jenis Plastik Istilah plastik merangkumi produk polimer sintetik atau semi-sintetik. tahan dan boleh didapati dalam pelbagai warna. memiliki sifat keplastikan. dimesin. Ia boleh di kategori kepada tiga kumpulan iaitu plastik semula jadi. Penggunaan plastik begitu meluas disebabkan sifat-sifat mekanikalnya yang istimewa. Digabungkan dengan kemampuan adaptasinya. penggunaan plastik menjadi sangat popular dan berkembang dengan pesat dalam industri pembuatan dan penghasilan produk pada masa kini. Ia terbentuk daripada kondensasi organik atau penambahan polimer dan boleh juga terdiri daripada bahan lain untuk meningkatkan ketahanan atau ekonomi.Plastik Dengan perkembangan teknologi penggunaan plastik. Plastik dapat dibentuk menjadi filem atau gentian sintetik. keras. Plastik dikenali sebagai polimer. Plastik direka dengan kepelbagaian yang sangat banyak dalam ciri-ciri yang dapat menahan panas. Plastik mudah dibentuk. Ada beberapa polimer alami yang termasuk plastik. Nama ini berasal daripada fakta bahawa banyak daripada mereka dapat dilentur. komposisi yang umum dan beratnya yang ringan memastikan plastik digunakan hampir di seluruh bidang industri Gentian kaca RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 11 . plastik semisintetik dan plastik sintetik.

tetapi dengan menggunakan teknologi yang lebih mahal telah digunakan untuk aplikasi yang memerlukan kekuatan yang sangat tinggi dan ringan telah menghasilkan gentian karbon. tetapi pengeluaran besar-besaran gentian kaca hanya dapat dilakukan dengan penciptaan alatan mesin yang lebih baik.Rajah 9 : gentian kaca Gentian kaca (bahasa Inggeris: Fiberglass) merupakan satu bahan gentian yang diperbuat daripada kaca yang sangat halus. Pada tahun 1893. Polimer-polimer seperti polimer diperkuat gentian (fiber-reinforced polymer atau FRP) atau plastik diperkuat kaca (glassreinforced plastic atau GRP). Sesuatu yang lebih kurang sama. Kegunaan Gentian Kaca RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 12 . Sejak berzaman. Ia pertama kali dipakai oleh artis wanita popular pada waktu itu Georgia Cayvan. Ia digunakan sebagai agen menguat di dalam banyak produkproduk polimer. yang mana menghasilkan bahan komposit. Apa yang kini dikenali sebagai "gentian kaca" pada hari ini. Edward Drummond Libbey telah mempamerkan satu pakaian di Pameran Dunia Columbia yang menggabungkan gentian kaca dengan gentian-gentian tekstur diameter dan sutera. yang mana menjadi jenama umum. para pembuat kaca melakukan ujian dengan gentian kaca. lebih dikenali umum dengan nama "gentian kaca". Ia telah dipasarkan di bawah jenama Fiberglas. telah dicipta pada tahun 1938 oleh Russell Games Slayter dari Owens-Corning sebagai satu bahan untuk digunakan sebagai penebat.

badan kereta dan badan bot. memperkuatkan pelbagai jenis bahan. Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu daripada pokok kayu pulpa (kebanyakannya kayu lembut) seperti spruce. penebat haba. penebat elektrik. rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. tetapi bahan gentian sayuran lain termasuk kapas. fabrik berkuatan tinggi.Gentian kaca banyak digunakan untuk menghasilkan tikar. Ada bahan komposit yang menggunakan aggregrat selain daripada. panel bumbung lut sinar. dan hem boleh digunakan. atau bersama-sama gentian. sementara bahan lain (dinamakan matriks) biasanya sejenis bahan berdamar seperti polyester atau epoxy yang memegang gentian dan menjadikan bahan tersebut keras dan kukuh. tiang khemah. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa. Contoh bahan komposit: • • • • • Plastik diperkukuhkan dengan kaca atau GRP komposit matriks logam komposit matriks seramik Perisai Chobham (lihat perisai komposit) papan lapis Kertas adalah bahan nipis. penyerap bunyi. RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 13 . fabrik rintangan haba dan karat. kevlar atau gentian karbon yang memberikan bahan tersebut kekuatan tensil. Komposit: Kombinasi antara dua atau lebih bahan mentah Bahan komposit (atau komposit) merupakan bahan yang dibuat melalui gabungan dua atau lebih bahan. Salah satu bahan biasanya gentian yag kukuh seperti gentian kaca. busur dan busur silang. linen. anak panah.

ia akan diluntur atau diwarnakan bagi menukar gambaran barangan akhir. proses ini membabitkan langkah pembasuhan dan pengasingan. Dibentuk menjadi kepingan Campuran pulpa kemudiannya dicairkan dengan air menjadikan ampaian cair. Dalam proses menggunakan acuan. Pada masa ini. RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 14 . terletak di Georgetown. jaringan berterusan ini boleh dipotong menjadi kepingan bersegi dengan memotongnya pada saiz yang diingini. Apabila dikeringkan. Jaringan bergerak ini ditekan dan dikeringkan menjadi golongan kertas panjang. tekanan boleh digunakan bagi menghilangkan air melalui tindakan tekanan. sejumlah pulpa diletakkan dalam bentuk. Tera air boleh ditekan kepada kertas pada tahap ini. Oleh kerana kebanyakan gentian ini dihasilkan dari sumber semulajadi. Kebanyakan kertas dihasilkan dengan menggunakan proses berterusan (Fourdrinier) untuk membentuk gelungan atau jaringan. Saiz kertas piawaian ditetapkan oleh badan penyelaras seperti Organisasi Piawaian Sejagat (International Organization for Standardization) (ISO). Carolina Selatan Sama ada dihasilkan dengan tangan atau dengan mesin. dengan itu gentian tertinggal selapis atas jaring dan air berlebihan akan dikeringkan. campuran gentian pekat terampai dalam cecair. proses menghasilkan kertas membabitkan tiga langkah mudah: Penyediaan gentian Bahan yang digunakan bagi menghasilkan kertas dihancurkan menjadi pulpa. Kertas kemudian boleh dikeluarkan daripada acuan semasa basah atau kering untuk diproses lebih lanjut. Apabila gentian telah dihasilkan. dengan asas berjaring (atau sebarang peranti penapis lain). Ampaian cair ini ditapis melalui tapisan bergerak nipis untuk membentuk jaringan bergentian.Penghasilan Kilang kertas International Paper Company.

lihat juga membaca. Kadangkala kertas masih putus di mana ia akan ditukar menjadi pulpa dan diproses semula. ini boleh dijadikan bagi menyimpan rekod (atau dalam kes mencetak dari komputer atau menyalin dari kertas lain: rekod tambahan) dan untuk perhubungan. dengan itu ia lebih baik untuk mengekalkan kertas kering untuk menghalang ia putus dan menghentikan baris pengeluaran). Kegunaan • untuk digunakan bagi menulis atau mencetak : kepingan kertas ini menjadi dokumen. Juga kertas mewakili nilai sebagai: o wang kertas o nota bank o cek o keselamatan o bauchar o tiket RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 15 .Pengeringan Kertas mungkin akan dikeringkan beberapa kali semasa pengilangan (kertas kering lebih kukuh berbanding kertas basah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful