Topik 1

Reka Bentuk dan Teknologi Kod Kursus : RBT 3118
Jenis Bahan Mentah
Kayu Logam Plastik Gentian Kaca Komposit Kertas

Reka Bentuk dan Teknologi (RBT 3118) 3 ( 2 + 1 )
RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 1

Bahan boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu bahan asli dan bahan buatan manusia . gentian dan komposit. Dalam industri pembuatan bahan plastik mengalami paling banyak perubahan dalam penghasilan bahan-bahan baru. Contoh bahan asli adalah seperti kayu. bahan seperti kayu dan logam masih merupakan bahan yang amat penting dalam dunia bidang perindustrian seperti industri pembuatan perabot. Rajah 1 RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 2 . Jenis bahan mentah Bahan Bahan merupakan sumber pembinaan yang penting dalam pembuatan sesuatu produk.Pengenalan 1. automotif dan sebagainya. Manakala bahan buatan manusia pula adalah seperti plastik. logam dan getah asli. industri pembinaan. Bagaimana pun.

buluh dan sebagainya. Menghadapi tekanan tinggi. kekuatan mampatan yang tinggi dan juga kekerasan yang baik . Mudah dibentuk dan boleh diguna semula Penyelengaraan yang mudah dan murah Nisbah kekuatan berbanding berat yang tinggi. 3 RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 . Kayu juga merupakan penebat elektrik dan haba yang baik serta mempunyai sifat-sifat kekuatan yang istimewa seperti kekuatan tegangan yang tinggi. reka bentuk dan industri perabot. rumput. Kelebihan Kayu Sebagai Binaan: • • • • • • Nilai estetik yang tinggi Ketahanan fizikal yang baik. Kayu berbentuk samada bentuk padat (solid) ataupun dicantum (laminated) untuk menjadikannya sesuatu bentuk lurus ataupun melengkung. Kayu digunakan secara meluas dalam industri pembuatan.Kayu Rajah 2 : Xylem Kayu merupakan bahagian sebuah pokok yang dinamakan sebagai ‘xylem’ Kayu tidak termasuk palma.

sesuai untuk pelbagai kegunaan. Kemampatan (compression) kayu lemah jika mengalami tekanan luar yang bersudut tepat dengan urat kayu. mampatan dan lenturan yang baik Merupakan bahan insulasi terma dan insulasi bunyi yang baik Jangka hayat yang tinggi jika dirawat dengan bahan pengawet dengan sempurna Pelbagai jenis kekuatan bergantung kepada jenis kayu.• • • • Kekuatan tegangan. Kecacatan Kayu Kecacatan kayu disebabkan oleh beberapa faktor seperti berikut: • • • kecuaian semasa menebang pengeringan yang tidak teratur serangan serangga perosak Beberapa kecacatan yang biasa berlaku pada kayu adalah: • • • • • • • retakan bulat retakan jantung retakan bintang buku atau pusar berpiuh atau berpintal melengkung berspring RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 4 . Kelemahan Kayu Sebagai Binaan: • • • Ketahanan yang lemah terhadap api Ketahanan yang lemah terhadap serangan fungi dan serangga seperti anai-anai.

Rajah 4: Jenis Kayu RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 5 .Rajah 3 : kecacatan kayu Kayu boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu kayu keras dan kayu lembut. Rajah di bawah menunjukkan beberapa jenis kayu keras dan kayu lembut.

Jadual 1: Senarai Kayu Mengikut Kekuatan Mampatan RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 6 .

Meranti Kuning. Resak. Kapur. Keruing. Mata Ulat. Keruing Kempas. gelegar. Nyatoh. Kempas. Meranti Merah tua. Bintagor Cengal.Senarai Kayu Mengikut Kegunaan Bil 1 Bahagian Bangunan Asas cerucuk Kayu Yang Lazim Digunakan Bakau. Kempas. Bintagor. Keruing. Merawan. Kapur. Tembusu. Ramin. Keruing 2 Tiang. Resak. Tualang. Keruing. Meranti Merah Muda. Meranti putih. Ramin Kapur. Meranti putih. Merbau. Nyatoh. Kapur. Sepetir. Sepetir. Kasai. Kempas. Kulim. Mengkulang. Merawan. Keruing. kasau. Merawan Meranti Merah Muda. Balau Kulim. Meranti putih. Merawan. Nyatoh. Balau. Simpoh. Meranti Merah Muda. Cengal. rasuk. Meranti Kuning. 3 Lantai (a) Kegunaan Biasa (b) Kerja Berat (c) Parket (d) Ibu Tangga (e) Anak Tangga 4 5 6 Kerja Panel Pintu Rangka Pintu & Tingkap Meranti Merah Tua. Resak. Ramin. Meranti Kuning. Jadual 2 : Senarai Kayu Mengikut Kegunaan RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 7 . Kapur. kekuda bumbung Cengal. Balau. Tualang. Meranti Merah Muda. Meranti Merah Tua. Tualang. Meranti Merah Tua. Balau Merah. Kalat. Balau Kapur.

RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 8 .Jadual 3 : Bentuk dan Saiz Kayu berdasarkan Kesesuaian Pengunaan Papan Lapis Papan lapis adalah papan yang dihasilkan dengan mencantumkan beberapa lapis kayu nipis yang dilekatkan. Papan cip hanya digunakan dalam kerja-kerja dalaman sahaja. Rajah 5: Papan Lapis Papan Cip (Chipboard) Papan Cip dibuat daripada serpihan-serpihan kayu diperekatkan serpihan-serpihan kayu tersebut dengan perekat sintetik di bawah tekanan dan haba.

Anda telah mempelajari tentang logam ferus dan logam bukan ferus. Nyatakan lima jenis kayu dan kayu lembut serta nyatakan kegunaannya. 3. 2. Rajah 7: Papan Gentian 1. Nyatakan 3 contoh dan kegunaannya RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 9 .Rajah6: Papan Cip Papan Gentian (Fibreboard) Papan Gentian diperbuat daripada campuran serat kayu dengan perekat sintetik kemudian dimampatkan sehingga menjadi kepingan papan. Senaraikan kelebihan dan kelemahan kayu dalam bahan binaan.

Kini kebanyakan logam yang digunakan adalah jenis logam campuran dengan satu atau lebih bahan lain untuk menambah kekuatan logam dan mempeolehi ciri-ciri mekanikal yang diperlukan. Logam Ferus Besi tuang Keluli berkarbon tinggi Keluli berkarbon sederhana Keluli berkarbon tinggi Keluli aloi Besi tuang kelabu Beri bergalvani Logam Bukan Ferus Aluminium Kuprum Loyang Gangsa Zink Timah Plumbum Jadual 4 : Jenis Logam Ferus dan Logam Bukan Ferus RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 10 . Logam campuran ini dikenali sebagai logam pancalogam atau aloi.Logam Logam adalah bahan yang popular dalam industri pembinaan masa kini. Jadual berikut menunjukkan jenis-jenis logam ferus dan lagam bukan ferus. Logam terdiri daripada dua jenis iaitu. logam ferus dan logam bukan ferus.

Plastik mudah dibentuk. Penggunaan plastik begitu meluas disebabkan sifat-sifat mekanikalnya yang istimewa. plastik semisintetik dan plastik sintetik. Ia boleh di kategori kepada tiga kumpulan iaitu plastik semula jadi.Plastik Dengan perkembangan teknologi penggunaan plastik. tahan dan boleh didapati dalam pelbagai warna. Nama ini berasal daripada fakta bahawa banyak daripada mereka dapat dilentur. dimesin. memiliki sifat keplastikan. Plastik dikenali sebagai polimer. Plastik direka dengan kepelbagaian yang sangat banyak dalam ciri-ciri yang dapat menahan panas. kebergantungan dan lain-lain. Plastik dapat dibentuk menjadi filem atau gentian sintetik. penggunaan plastik menjadi sangat popular dan berkembang dengan pesat dalam industri pembuatan dan penghasilan produk pada masa kini. Ada beberapa polimer alami yang termasuk plastik. keras. komposisi yang umum dan beratnya yang ringan memastikan plastik digunakan hampir di seluruh bidang industri Gentian kaca RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 11 . Ia terbentuk daripada kondensasi organik atau penambahan polimer dan boleh juga terdiri daripada bahan lain untuk meningkatkan ketahanan atau ekonomi. Digabungkan dengan kemampuan adaptasinya. Rajah 8: Jenis Plastik Istilah plastik merangkumi produk polimer sintetik atau semi-sintetik.

Sejak berzaman.Rajah 9 : gentian kaca Gentian kaca (bahasa Inggeris: Fiberglass) merupakan satu bahan gentian yang diperbuat daripada kaca yang sangat halus. Kegunaan Gentian Kaca RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 12 . para pembuat kaca melakukan ujian dengan gentian kaca. tetapi dengan menggunakan teknologi yang lebih mahal telah digunakan untuk aplikasi yang memerlukan kekuatan yang sangat tinggi dan ringan telah menghasilkan gentian karbon. Ia pertama kali dipakai oleh artis wanita popular pada waktu itu Georgia Cayvan. Sesuatu yang lebih kurang sama. telah dicipta pada tahun 1938 oleh Russell Games Slayter dari Owens-Corning sebagai satu bahan untuk digunakan sebagai penebat. lebih dikenali umum dengan nama "gentian kaca". Ia telah dipasarkan di bawah jenama Fiberglas. yang mana menghasilkan bahan komposit. tetapi pengeluaran besar-besaran gentian kaca hanya dapat dilakukan dengan penciptaan alatan mesin yang lebih baik. Edward Drummond Libbey telah mempamerkan satu pakaian di Pameran Dunia Columbia yang menggabungkan gentian kaca dengan gentian-gentian tekstur diameter dan sutera. Polimer-polimer seperti polimer diperkuat gentian (fiber-reinforced polymer atau FRP) atau plastik diperkuat kaca (glassreinforced plastic atau GRP). Ia digunakan sebagai agen menguat di dalam banyak produkproduk polimer. Apa yang kini dikenali sebagai "gentian kaca" pada hari ini. yang mana menjadi jenama umum. Pada tahun 1893.

penyerap bunyi. kevlar atau gentian karbon yang memberikan bahan tersebut kekuatan tensil. tetapi bahan gentian sayuran lain termasuk kapas. badan kereta dan badan bot. penebat haba. Komposit: Kombinasi antara dua atau lebih bahan mentah Bahan komposit (atau komposit) merupakan bahan yang dibuat melalui gabungan dua atau lebih bahan. penebat elektrik. Bahan paling biasa digunakan adalah pulpa kayu daripada pokok kayu pulpa (kebanyakannya kayu lembut) seperti spruce. busur dan busur silang. linen. anak panah.Gentian kaca banyak digunakan untuk menghasilkan tikar. sementara bahan lain (dinamakan matriks) biasanya sejenis bahan berdamar seperti polyester atau epoxy yang memegang gentian dan menjadikan bahan tersebut keras dan kukuh. Ada bahan komposit yang menggunakan aggregrat selain daripada. Salah satu bahan biasanya gentian yag kukuh seperti gentian kaca. rata yang dihasilkan oleh penekanan gentian. fabrik rintangan haba dan karat. memperkuatkan pelbagai jenis bahan. Biasanya gentian yang digunakan merupakan gentian semulajadi dan berasaskan selulosa. panel bumbung lut sinar. atau bersama-sama gentian. fabrik berkuatan tinggi. tiang khemah. dan hem boleh digunakan. RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 13 . Contoh bahan komposit: • • • • • Plastik diperkukuhkan dengan kaca atau GRP komposit matriks logam komposit matriks seramik Perisai Chobham (lihat perisai komposit) papan lapis Kertas adalah bahan nipis.

Kertas kemudian boleh dikeluarkan daripada acuan semasa basah atau kering untuk diproses lebih lanjut. RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 14 . tekanan boleh digunakan bagi menghilangkan air melalui tindakan tekanan. dengan itu gentian tertinggal selapis atas jaring dan air berlebihan akan dikeringkan. Kebanyakan kertas dihasilkan dengan menggunakan proses berterusan (Fourdrinier) untuk membentuk gelungan atau jaringan. terletak di Georgetown. Dalam proses menggunakan acuan. campuran gentian pekat terampai dalam cecair. proses menghasilkan kertas membabitkan tiga langkah mudah: Penyediaan gentian Bahan yang digunakan bagi menghasilkan kertas dihancurkan menjadi pulpa. Oleh kerana kebanyakan gentian ini dihasilkan dari sumber semulajadi. Dibentuk menjadi kepingan Campuran pulpa kemudiannya dicairkan dengan air menjadikan ampaian cair. Tera air boleh ditekan kepada kertas pada tahap ini. sejumlah pulpa diletakkan dalam bentuk.Penghasilan Kilang kertas International Paper Company. Saiz kertas piawaian ditetapkan oleh badan penyelaras seperti Organisasi Piawaian Sejagat (International Organization for Standardization) (ISO). Ampaian cair ini ditapis melalui tapisan bergerak nipis untuk membentuk jaringan bergentian. proses ini membabitkan langkah pembasuhan dan pengasingan. dengan asas berjaring (atau sebarang peranti penapis lain). Pada masa ini. ia akan diluntur atau diwarnakan bagi menukar gambaran barangan akhir. Apabila dikeringkan. Carolina Selatan Sama ada dihasilkan dengan tangan atau dengan mesin. Apabila gentian telah dihasilkan. Jaringan bergerak ini ditekan dan dikeringkan menjadi golongan kertas panjang. jaringan berterusan ini boleh dipotong menjadi kepingan bersegi dengan memotongnya pada saiz yang diingini.

lihat juga membaca.Pengeringan Kertas mungkin akan dikeringkan beberapa kali semasa pengilangan (kertas kering lebih kukuh berbanding kertas basah. Juga kertas mewakili nilai sebagai: o wang kertas o nota bank o cek o keselamatan o bauchar o tiket RBT3118 Rekabentuk dan Teknologi_ Topik 1 15 . Kadangkala kertas masih putus di mana ia akan ditukar menjadi pulpa dan diproses semula. dengan itu ia lebih baik untuk mengekalkan kertas kering untuk menghalang ia putus dan menghentikan baris pengeluaran). Kegunaan • untuk digunakan bagi menulis atau mencetak : kepingan kertas ini menjadi dokumen. ini boleh dijadikan bagi menyimpan rekod (atau dalam kes mencetak dari komputer atau menyalin dari kertas lain: rekod tambahan) dan untuk perhubungan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful