P. 1
Analisis Pergerakan Kemahiran Asas Gimnastik

Analisis Pergerakan Kemahiran Asas Gimnastik

|Views: 713|Likes:
Published by Josh Set

More info:

Published by: Josh Set on Sep 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/08/2013

pdf

text

original

Pengenalan Gimnastik artistik menitikberatkan seni pergerakan manusia sama ada dengan menggunakan alatan atau tanpa alatan

khusus. Disiplin-disiplin dalam gimnastik artistic banyak menyumbang kepada pembinaan kemahiran dan kecergasan motor dalam kalangan murid-murid, membina keyakinan diri, membentuk pemahaman dan apresiasi terhadap prinsip-prinsip dan nilai pergerakan yang indah dan berestetika.

1

1.0 Pencarian sumber dan bahan serta membuat pemahaman tentang : 1.1 Rudolf Laban Dan Analisis Pergerakannya 1.1.1 Rudolf Laban – Visi, Ahli Seni dan Ahli Teori Rudolf Laban (1879-1958) telah dilahirkan di Austria. Beliau adakah seorang penari, pereka tari dan ahli teori pergerakan yang telah melibatkan diri dalam bidang tarian secara meluasnya. Beliau juga merupakan salah seorang pelapor dalam Tarian Moden Orang Eropah. Hasil daripada kerjanya, Laban mengiktiraf status tarian sebagai satu bentuk seni dan penjajahannya kepada teori dan amalan bagi tarian serta pergerakan mengubah sifat biasiswa tarian. Beliau menubuhkan choreology, disiplin analisis tarian dan tercipta satu sistem tatatanda tarian, dikenali kini sebagai Kinetography Laban. Laban (Labanotation) mengkaji di mana satu dapat sistem tatatanda penari tarian untuk

membantu

menaikkan prestasi tarian. Beliau adalah orang pertama untuk memajukan kelompok tarian dan beliau telah menyatakan keinginannya untuk menyusun semula peranan pendidikan tarian dan menekankan kepercayaan iaitu tarian patut dibuat untuk semua orang. Pada 1948, Laban memulakan hidupnya sebagai Art Movement Studio di Manchester dan berpindah ke Addlestone di Surrey kerana berkembang pesat pada tahun 1953. Laban telah meninggal dunia pada tahun 1958 dan pelajar-pelajarnya telah menyambung dan memperkembangkan lagi teori dan sistem laban yang sedia ada. Laban meninggalkan legasi pentingnya untuk lebih
2

mengusai pergerakkan yang lebih mendalami daripada tarian. Beliau telah mendedahkan undang-undang am pergerakan manusia sebagai pembuktian mereka dalam kerja dan pada permainan, dalam pernyataan yang berkaitan / berhubungan dan dalam kehidupan harian. Laban percaya pergerakan badan itu dan ianya adalah asas aktiviti manusia. LMA (Laban Movement Analysis) diperolehi oleh pelajarpelajar Laban bagi melanjutkan dalam mengkodifikasikan dan membangunkan teori-teori Laban serta mengamalkannya.

Berdasarkan pandangan global Laban yang jelas dan luas, sistem itu telah digunakan oleh satu julat yang besar. Pelbagai kumpulan-kumpulan dan individu-individu termasuk penaripenari, atlet-atlet, pelakon-pelakon, penyelidik-penyelidik, ahliahli sosiologi, ahli-ahli psikologi, ahli-ahli terapi dan pengajarpengajar juga menggunakan teori ini.

3

Beliau menyatakan bahawa Analisis Pergerakan Laban adalah berdasarkan aksi usaha (effort) dan bentuk (shape) untuk menyatakan pergerakan manusia. Irmgard Bartenieff. Bartenieff Fundamentals (sm) dan Labanotation. Anatomi dan Kinesiologi. Analisi Pergerakan Laban atau Laban Movement Analisis (LMA) boleh ditakrifkan sebagai satu sistem serta bahasa untuk memahami. Rudolf Laban telah mengkaji dan melontarkan teori ini. usaha. bentuk dan ruang. 4 . Oleh kerana setiap pergerakan manusia mampu memperlihatkan dan menggambarkan perasaan dan cara manusia hidup di dunia. Pentaulihan latihan pertama dalam Analisis Pergerakan Laban ialah pada tahun 1966 di New York City. LMA juga boleh digunakan bagi memahami dan menerokai aspek psikologikal diri pelaku. Analisis Pergerakan Laban (LMA) adalah satu modul atau indicator yang digunakan oleh seseorang individu untuk menjelaskan sesuatu pergerakannya atau perlakuannya. Analisis Pergerakan Laban adalah hasil daripada pembangunan teori Laban. Analisis tersebut membuat kajian tentang Analisis Pergerakan Laban. Sistem ini banyak digunakan oleh penari. Sejak daripada titik itu.1.2 Analisis Pergerakan Rudolf Laban. atlet dan terapi fizikal. Sejarah analisis teori ini pada mulanya lebih dikenali sebagai Laban / Barteneiff Movement Analysis atau Laban Movement Studies. Analisis pergerakan yang menggunakan bahasa itu merujuk kepada pergerakan yang insane daripada suatu gerak isyarat di dalam perbualan untuk tindakan yang kompleks. mengenal pasti dan menyatakan semua jenis bentuk pergerakan.1. Berdasarkan teori dan analisis yang telah dilakukan. terdapat 4 kategori penting iaitu badan. turut menyumbang idea dalam menghasilkan reori analisis ini.

somatik terapi. dan lain-lain lagi. ia juga mengandungi kajian tentang sains anatomi dan biomekanik manusia.Permulaan pergerakan khususnya daripada bahagian badan. melalui "Asas-asas Bartenieff" (sm). Beberapa subkategori Fizikal Badan adalah: Initiation/Penjetusan . kesihatan. fisioterapi dan koreografi. meneruskan perkembangan melalui kerja CMAS . Kategori fizikal badan manusia serta kategori-kategori lain. pengasas Laban / Bartenieff Institute dalam NYC.1. Kategori ini adalah untuk menggambarkan bahagian badan yang sedang bergerak. Selain itu. tetapi berhasil oleh pelajarnya / kolaborator Irmgard Bartenieff. terapi tarian dan pendidikan dan kejurulatihan. seperti: kesihatan. Majoriti hasil kerja kategori ini bukan dihasilkan oleh Laban.  Connection/ . 1. Sehingga kini. Analisi Pergerakan Laban telah berkembang dan mengandungi kemahiran dan pengajian tentang latihan dan penyelidikan tarian. psikoterapi dan psikoanalisis. dan digunakan ke atas bidang-bidang peluasan yang lain. sukan.latihan dakam Analisis Pergerakan Laban telah mengupas satu pengetahuan teoretis dan pengalaman pergerakan manusia. sedemikian teori-teori Laban ini terus dikembangkan melalui kerja CMAS dan digunakan ke atas bidang-bidang peluasan.3 Fizikal Badan Manusia Ini menggambarkan ciri-ciri struktur dan fizikal badan manusia itu sedang bergerak. teknik tarian. dan bahagian-bahagian yang dipengaruhi oleh orang lain. kejurulatihan korporat. 5 . gerak tubuh badan dan somatis.Bahagian badan berbeza kepada satu sama lain. pemulihan. berhubungkait.

 Sequencing/Rangkaian . Usaha mempunyai empat subkategori. atau "Pola-pola Otot Saraf". adalah satu sistem untuk pemahaman lebih berciri halus kira-kira cara sebuah pergerakan adalah dibuat terhadap keperhatinan dalaman.Pergerakan antara bahagian-bahagian badan mengikut rangkaian urutan. "Polapola Pergerakan Perkembangan". Perhatian untuk kekuatan pergerakan. 1.4 Usaha Usaha / dinamik. kawalan pergerakan dan masa pergerakan sangat berbeza. dan  Patterns/corak Organisasi badan dan persambungan.  Space: Direct / Indirect  Weight: Strong / Light  Time: Sudden / Sustained  Flow: Bound / Free 6 .1. dipanggil "Pola-pola Persambungan Badan Berjumlah". setiap yang mana mempunyai dua kekutuban bertentangan.

dan Masa) the Effort Actions. Semua kategori itu adalah berkaitan. dan Shape adalah sering satu penyatuan faktor 7 . Dab. Action Efforts telah digunakan secara meluas dalam sesetengah sekolah-sekolah bertindak melatih keupayaan untuk mengubah dengan cepat antara manifestasi fizikal emosi. Berat. Seharusnya ditafsir dengan pengalaman. Lebih mudah untuk di ingati. dan Press. Lapan penggabungan adalah deskriptif dinamakan Float. Flick.Rajah 1 : Laban Effort Graph Laban menggabungkan tiga kategori pertama (Ruang. Secara umum ia amat sukar bagi membuang Flow daripada banyak pergerakan. maka analisis penuh Effort lazimnya perlu melampaui batas Effort Actions. pergerakan haruslah mengandungi dalam satu permulaan perseorangan dan tindakan. Slash. or Action Drive. Punch(Tujah). Glide. ia kerana terdapat nama-nama khusus untuk konfigurasi Flow-less Action Effort. 1.5 Shape / Bentuk Manakala kategori Body ia mengutamakan pembangunan hubungan antara dalam badan dan badan / niat ruang. cara perubahan-perubahan badan membentuk.1. Tanpa sebarang Flow Effort. Wring.

1. Skala ini boleh diamalkan dengan tujuan menapis pelbagai pergerakan dan mendedahkan pergerakan kesukaan. pada asalnya diarahkan kepada seni lakon. Seperti dengan muzik. lebih supaya sejak penjelajahan bagi geometri nonEuclidian dan fizik telah berkembang. telah merebak kepada 8 .1. pepejal-pepejal Platonic. dan baris-baris ketegangan ruang. Kedalaman teoretis sebahagian dari sistem ini sering dianggap menjadi lebih hebat lagi daripada sistem selebihnya. Dia merasakan bahawa ruangyang terhasil disebabkan pergerakkan boleh dilaraskan dengan musik. lorong-lorong.untuk penggabungan kategori-kategori itu kepada pergerakan bermakna. dan struktur badan manusia. terdapat kebanyakan daripada kategori Space yang tidak khususnya menyumbang untuk idea-idea Space Harmony. Space Harmony kadang-kadang mengambil bentuk itu set skala pergerakan dalam bentuk-bentuk geometri. Beberapa gabungan dan pertubuhan-pertubuhan adalah lebih dari segi teori dan menyenangkan dari segi estetik. Dalam tempohtempoh yang praktikal. Laban menggambarkan ia sebagai satu sistem yang kompleks bergeometri berdasarkan bentuk-bentuk habluran.6 Space/Ruang. Permohonan-permohonan LMA / BF. Kategori Space pada masa ini di bawah pembangunan berterusan. Kategori ini melibatkan persekitaran dan dengan pola-pola ruang.

antropologi. seperti kajian keamanan. Kukuh (firm) Lakaran Simbol 2. Bilanga n. Pergerakan Terus (direct). sementara pergerakan mengejut (suddenness) ditunjukkan sebagai 9 .2Empat jenis pergerakkan bersama lakaran simbol mengikut analisis Laban. Ringan (light) Rajah 2 : 4 jenis pergerakan Pergerakan utama terhasil daripada gabungan subkategori usaha antara ruang ( terus / fleksibel) dan berat (kukuh/ringan). pembangunan kepimpinan. 1. terdapat 4 jenis pergerakan utama dalam gimnastik. psikoterapi. 1. Kukuh (firm) 3. Setiap jenis pergerakan mempunyai dua perwatakan mengikut ciri masa iaitu Menahan (Sustained) atau Mengejut (Sudden). Berdasarkan analisis pergerakan Laban. Pergerakan menahan (sustainment) adalah dirakamkan sebagai satu garisan pendek yang terletak di bawah sudut kiri graf. Lentur (flexible). Lentur (flexible). Ringan (light). kesihatan. Terus (direct) 4.banyak dan bidang-bidang menarik baru. perundingan perniagaan.

Mengejut (Sudden) Rajah 4 ~ Diwakili dengan graf pergerakan sebagain garisan pendek yang mempunyai sudut kanan. Gabungan garisan ini (masa) menghasilkan lapan aksi usaha asas pergerakan . Menekan / Press . 10 .3. Rajah 5 : menekan / press 1.3 Lapan aksi usaha asas pergerakan bersama lakaran simbol mengikut analisis Laban. Tanda bagi sesuatu usaha akan di tandakan dengan satu garisan pendek yang condong. 1.(Terus. - Tekanan pada tangan akan dibawa terus ke variasi zon yang berbeza.satu garisan pendek di bawah sudut kanan graf.bahu dan kaki.1. tangan. badan. paling penting sekali adalah merintangi badan dan menghala ke hadapan secara mendalam. tengah graf pergerakan gimnastik. Simbol ini terletak di Menahan (Sustained) Rajah 3 ~ Diwakili dengan satu garisan pergerakan pendek yang mempunyai satu satu sudut kiri pada graf. Menahan) - Aksi ini member kesan yang ketara dan sesuai dilakukan pada bahagian lengan.

lutut dan tapak kaki. Arah yang terhasil adalah pelbagai. melintang . - Aksi ini tidak ke arah ruang yang bertentangan dengan badan tetapi menghala ke arahnya. dan kaki. ke hadapan. pinggul. untuk memenuhi ruang dalam semua arah - Menekan perlu dirasai oleh semua bahagian tubuh badan seperti bahu. membaling dan sebagainya. - Terdapat pelbagai kemungkinan yang terjadi jika tekanan serentak dikenakan pada tapak tangan atau dengan bahagian tubuh badan lain. lutut. - Menekan juga boleh dirasai dengan bahagian badan yang lain seperti bahu. - Berkemungkinan. memukul dengan kuat. di sisi. menarik. belakang. di belakang dan pelbagai arah lagi. 11 . pinggang . di hadapan. dada. memulas. ke atas. setiap tangan akan berpisah atau bersama-sama ketika menekan ke bawah. - Pergerakan akan dianggap kuat dan kukuh apabila usaha yang berterusan adalah otot yang tegang serta bertentangan dengan otot rehat. ke tepi. - Contoh: pinggan akan ke bawah ketika tangan ke arah depan. dan kebelakang.- Menekan juga boleh dilakukan dengan sebelah tangan atau kedua-dua belah tangan serta boleh dilakukan ke bawah. dada. belakang badan. - Aksi yang kuat dari menekan adalah menolak. ke atas.

- Kawasan utama bagi menumbuk adalah berkesan dengan tangan menyilang badan dan ke arah belakang. duduk. melutut. 12 . dan baring serta diikuti dengan mengubah kepada pelbagai posisi. - Menumbuk juga boleh dilakukan dengan berdiri. - Aksi cepat selain menumbuk adalah melibas. - Pada bahagian kaki pula aksi menumbuk seperti langkah menekan ketika melompat iaitu dengan menghentak kaki. Kaki boleh ditendang ke udara dalam pelbagai arah. - Satu pergerakan dianggap cepat apabila satu usaha yang mengejut atau tiba-tiba pada otot yang diamalkan padanya. - Pergerakan pertama yang dilakukan ialah dengan membuat genggaman dan menekan dengan kuat serta pantas pada satu garisan lurus terus kepada satu titik sasaran. memukul. pelaku tersebut memerlukan daya tumpuan yang kuat pada seluruh anggota badan. Menumbuk / Punch – (Terus. menolak dan sebagainya. Kaki juga boleh melakukan aksi menumbuk dengan cara menghentak.2.3.Rajah 6 : menumbuk / punch 1. - Ia juga boleh digunakan pada anggota badan yang lain seperti kaki. - Untuk melakukan aksi ini secara berkesan. - Aksi menumbuk boleh dilakukan dalam pelbagai arah pada semua anggota badan dengan satu tangan pada satu masa bersama kaki yang menolak dengan sisi yang sama tau sisi bertentangan. Kukuh) - Aksi usaha ini melibatkan tangan dan lengan seseorang pelaku.

melibas. Aksi ini melibatkan beberapa bahagian angota badan seperti bahu. tangan. dan sebagainya. pinggang dan pergelangan kaki. Mengilas / Wring – (Lentur. 13 .3. - Bentuk mengilas boleh dihasilkan melalui kaki dengan memutarkan kaki seperti menyekru dan berat badan dipindahkan kepada kaki ketika lakuan di jalankan.3. Kukuh) - Aksi mengilas melibatkan pergerakan ‘menarik’ iaitu melalui aktiviti kilasan. terapung . - Contoh aktiviti yang mudah untuk aksi usaha mengilas ialah aktiviti memerah baju. - Aksi fleksibel selain mengilas adalah seperti memotong. - Aktiviti mengeliat badan merupakan salah satu aktiviti mengilas yang mampu melibatkan seluruh anggota badan. - Fleksibiliti seseorang pelaku bertambah dengan melakukan aksi mengilas yang memberi kesan pada sendi.Rajah 7 : mengilas / wring 1. kaki.

Menghayun / Slash – (Kukuh.Rajah 8 : menghayun / slash 1. Lentur) - Terdapat pelbagai variasi yang dapat dilakukan seperti memukul.4. - Melompat dengan langkah dan aksi usaha mengilas boleh digabungkan dengan pergerakan memotong pada bahagian atas badan 14 . lutut dan kepala. pingul. - Menghayun melibatkan banyak bahagian badan selain tangan dan kaki seperti bahu.3. - Aksi usaha hayunan kaki hampir menyerupai dengan aksi usaha merejang kaki tetapi ianya melibatkan tenaga yang lebih kuat daripada aksi usaha merejang kaki. - Kaki boleh melakukan aksi usaha mengilas di udara tetapi memerlukan langkah tersendiri terutama ketika melompat. siku.

5. Kaki boleh lungsur di atas udara atau di atas lantai. atau melungsur dengan bahagian badan yang berlainan dalam pelbagai arah. - Melungsur boleh dilakukan dengan cara berdiri.3. Melungsur menggunakan badan secara sendiri adalah amat susah tetapi melungsur patut dirasai badan seperti pada tangan dan kaki dalam pergerakan yang menunduk dan bergoyang. merengkuk. Melungsur /Gliding .(Ringan. duduk atau baring serta dapat bergerak dari satu kedudukan ke kedudukan yang lain dengan pergerakan melungsur. Bentuk melungsur boleh dihubungkait dengan bentuk melungsur pada mana-mana bahagian anggota badan.Rajah 9 : melungsur / glide 1. Terus) Contoh aktiviti pergerakan ini adalah meletakkan tapak tangan ke bawah peda permukaan lantai dan bergerak selari atau sejajar dengan permukaan lantai dalam semua arah sambil badan dalam keadaan membulat (guling depan / guling belakang). 15 . Antara variasi dalam lungsuran adalah melungsur secara serentak dengan kedua belah tangan ke arah yang berlainan.

bahagian anggota badan yang besar seperti pinggang .(Terus.3.6.3.Rajah 10 : Kuis / Dab 1. Kuis juga perlu dilakukan oleh bahagian anggota badan yang lain seperti bahu. lutut. dada dan bahagian belakang. Aksi usaha ini juga boleh melibatkan anggota badan seperti bahu. dagu. dan bahagian belakang badan boleh menghasilan pergerakan mengesat. kepala. Namun begitu. Aktiviti ini juga boleh melibatkan bahu serta berlaku ketika pergerakan pantas mengerakkan kepala. kepala dan lutut. Rajah 11 : Apungan / Float 1. siku. Kuis / Dabbing . Apungan / Floating – (Lentur. Ringan) Aksi yang mudah untuk merasai aksi usaha ini adalah dengan layangan ke udara ketika seseorang pelaku itu melompat. Ringan ) Aksi usaha ini lebih tertumpu pada pergelangan tangan seseorang. pipi. dada.7. pinggul. 16 .

lutut. pinggul. 17 . siku. kepala. baring. pergelangan kaki dan kaki.- Ia juga dapat dilakukan menggunakan bahagian badan yang lain seperti bahu. Aksi usaha ini bukan sahaja melibatkan pergerakan menjauhi ruang tapi mendekati ruang atau menggunakan ruangan yang kecil. dada. melutut. - - Kaki boleh terapung terbang di udara dalam pelbagai arah atau langkah terapung boleh dilakukan dengan menyentuh lantai menggunakan hujung jari kaki. - Apungan boleh dilakukan semasa berdiri. - Langkah di atas boleh digabungkan bersama pergerakan terapung dengan semua bahagian atas badan dalam semua arah sesuatu ruang.

pulasan yang cepat pada pergelangan dan jari dengan pantas jika melibas habuk keluar dari baju. dan keadaan baring. kepala. duduk. lentur) Aksi ini akan dirasai pada tangan dengan lembut. melutut. 18 . Pergerakan melibas boleh dihasilkan oleh anggota badan seperti bahu. Merejang / Flick – (Ringan.8. - Kawasan yang paling penting ketika melibas tangan perlu dilatih dalam keadaan terbuka dan ke arah belakang yang tinggi. Langkah aksi melibas boleh dibuat sebagai tarian dalam Tap Dancing - Aksi usaha ini dapat dilakukan dalam keadaan berdiri.3. dan kaki. - Kedua-dua belah kaki boleh di libas ketika melompat di udara.Rajah 12 : Merejang / Flick 1. - Kaki juga boleh dilibas semasa di udara dalam pelbagai jenis arah atau ke arah lantai dengan menyentuhnya.

Aksi Usaha Lakaran Simbol Gambar Foto 19 . • Ruang : Terus / Fleksibel • Berat • Masa • Aliran : Kukuh / Ringan : Mengejut / Menahan : Terikat / Bebas Laban menamakan tiga kategori pertama (ruang. luncur. tumbuk.2. Bil . Aksi Usaha Usaha ataupun dinamik merupakan satu sistem untuk memahami lebih lanjut mengenai perwatakan dan merupaka satu jalan bagi sesuatu pergerakan dilakukan dengan niat yang mendalam Usaha mempunyai empat subkategori . Maka hasil lapan aksi usaha asas pergerakan iaitu terapung. Terdapat lapan aksi usaha yang terhasil daripada gabungan tiga kategori tersebut .menyentuh. melibas dan menekan. setiapnya mempunyai dua kutub yang berbeza. memulas. masa) sebagai satu aksi usaha. memotong. berat.0 Perancangan dan penstrukturan maklumat satu contoh kemahiran asas gimnastik dalam bentuk gambar foto.

Menekan (Press) – Terus.1. Kukuh 4. Terus 20 . Menumbuk (Punch) – Terus. Melungsur (Glide) – Ringan. Menahan 2. Lentur 5. Menghayun (Slash) – Kukuh. Kukuh 3. Mengilas (Wring) – Lentur.

Merejang (Flick) – Ringan.6. Kuis (Dab) – Terus. Ringan 7. Apungan (Float) – Lentur. 21 . Ringan 8. Lentur Jadual 1 : lapan aksi usha asas pergerakan bersama lakaran symbol mengikut analisis Laban.

. .3. 2.Lari beberapa langkah ke arah papan anjal. .Larian mesti lurus Menghayun dan terkawal untuk pendekan jarak.Berdiri tegak. 22 . tangan di sisi paha.Hayunan keduadua tangan haruslah lurus ke depan dan belakang semasa berlari. kakii rapat. .0 Analisis Pergerakan – Kemahiran Hambur Tangan Atas Peti Lombol Kangkang.Lonjak dengan dua belah kaki atas papan ajal. FASA 1. 3.Angkat sebelah tangan untuk menunjukan keadaan bersedia. Persediaan AKSI BADAN BUTIRAN MENGAJAR . Larian .Tegaskan postur yang baik. Lonjakan .

.Siku tangan diluruskan.Hayun tangan dari bawah ke atas.Luruskan badan dan kaki 23 . .Otot-otot pinggul hendaklah dikeraskan. kemudian tangan menapak di atas Menekan peti. . .Lakukan lonjakan pada papan anjal dengan hujung kaki dan kaki Menghayun diluruskan. .Kaki diangkat ke atas dalam keadaan lurus sehingga posisi vertikal. .Menumbuk .Kaki rapat.Berat badan dijatuhkan kepada kedua-dua tangan. .

4. Merejang . 24 . .Jatuhkan badan Apungan untuk mendarat di mana tangan dilepaskan dari peti lombol dan diangkat ke atas. Hayunkan kaki ke depan dengan lurus.Badan direntik ke belakang. Layangan - Flicking dilakukan.sepanjang pergerakan.

Jadual 2 : analisis pergerakan beserta gambar foto 4.5. berdiri tegak dan angkatkan keduadua tangan lurus ke atas. Persediaan KELEMAHAN KEKUATAN Murid menunjukkan 25 . Pemulihan .Bengkokkan lutut Menekan sedikit untuk menyerap daya. 6. Pendaratan .Luruskan kaki. .0 Video Analisis – Kemahiran Hambur Tangan Atas Peti Lombol Kangkang FASA 1.Mendarat dengan kedua-dua belah kaki.

26 .Menapak tapak tangan dengan jari yang terbuka( luas ). Lonjakan yang kuat dengan dua belah kaki serentak. 2. - Larian yang pantas. 3.Siku dan kaki perlu diluruskan untuk mendapatkan lonjakan yang cantik di mana badan melancar ke depan dan ke atas. Larian Tangan haruslah dihayun ke depan dan belakang dengan lurus. Lonjakan . Lakukan lonjakan pada papan anjal dengan hujung kaki. keyakinan dan bersemangat untuk melakukan aktiviti. . lurus dan terkawal telah dilakukan.postur yang baik.

tangan diluruskan supaya badan menjadi garisan lurus. - Tolakan yang kuat menghasilkan layangan yang tinggi.Pendaratan - Mendarat di - Mendarat dengan kedua-dua belah kaki. tangan. Lutut dalam keadaan yang kurang stabil.4.Disebabkan posisi badan tidak betul semasa fasa layangan. . - Badan dapat direntikan dengan baik. 5. 27 . Layangan - Kaki perlu dirapatkan. - Otot-otot pinggul dapat dikeraskan. badan dan kaki sepanjang pergerakan. Luruskan dibengkokkan sedikit semasa mendarat.

dua belah tangan ke atas dan bukannya sebelah tangan sahaja.6. Beberapa sebab telah dikemukakan bagi kewujudan keadaan ini seperti guru tidak yakin kerana tidak mempunyai kemahiran dan pengetahuan yang mencukupi tentang Pendidikan Gimnastik. Angkat tangan lurus ke atas arah langit. Pemulihan - Angkat kedua- - Badan tegak. Refleksi Satu daripada bidang Pendidikan Jasmani yang kurang diberi perhatian di sekolah ialah Pendidikan Gimnastik. kaki rapat dan tangan diluruskan di sisi badan. Jadual 2 : video analisis ke atas satu kemahiran asas gimnastik. sekolah tidak mempunyai peralatan atau kemudahan 28 .

Sebagai seorang guru Pendidikan Jasmani. guru haruslah memahami konsep Pendidikan Gimnastik dalam Pendidikan Jasmani termasuk nilai-nilai murni yang berkaitan dengan Pendidikan Gimnastik supaya ia dapat diaplikasikan dalam kehidupan kita bagi melahirkan seorang insan yang cergas dan cerdas di samping memperkembangkan potensi kita secara menyeluruhan yang selari dengan matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan negara Malaysia. 29 . Sekian. Kesimpulannya. Saya telah menerokai kefahaman tentang Rudolf Laban dan analisisi pergerakannya. Kecergasan boleh dicapai melalui Pendidikan Gimastik. terima kasih. Saya telah memperolehi banyak manfaat dengan melalui kertas kerja ini. beliau masih gigih dan bersemangat semasa menyampaikan kuliah serta menjalankan aktiviti amali. Walaupun sudah hampir umur bersara.yang mencukupi dan sebagainya. Kita harus memahami dan menggunakan prinsip pengajaran dan pembelajaran serta kaedah mengajar yang betul semasa mengendalikan dan menjalankan pelajaran Pendidikan Gimnastik di sekolah. Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pensyarah saya iaitu Encikxxx yang banyak berkongsi ilmu pengetahuan dan memberi tunjuk ajar. Saya perlu mempunyai idea yang lebih kreatif dan kritis supaya memastikan pelaksanaan yang disediakan boleh dijalankan dengan lancer dan menarik. Guru haruslah melengkapi diri dengan pengetahuan dan kemahiran supaya pengajaran dapat diberi dengan tepat. kita haruslah mendidik dan memberi tunjuk ajar kepada anak-anak murid tentang cara mengembangkan pontensi yang ada dalam diri untuk menonjolkan kebolehan semasa kelas Pendidikan Jasmani. Saya juga dapat menguasai serta mengaplikasikan kemahiran gimnastik dalam situasi sebenar. Amali kemahiran telah meningkatkan kreativiti saya semasa membina satu kemahiran asas gimnastik yang licin yang teratur. betul dan berkesan.

Rujukan Amran Lee Abdullah & P. Autralian Gymnastics 30 .D. Buckland.Schembri (1983). G. London: Heinemann Educational Books Ltd. Siri Pendidikan Jasmani Dan Sukan : Gimnastik Artistik . Perak : Sutrapadu (M) Sdn Bhd. Sundaralingam (2007). Gimastik. Introductory Gymnastic. (1969).

09.scribd. Mauldon.11.06.com/doc/40957521/esemen-gimnastik (akses pada 05. Teaching Gymnastick.2010) http://www.2010) http://www.com/doc/39229270/DIRIAN-KEPALA (akses pada 25.2010) http://www. (1965).com/docs/9035491/klp-XII-d (akses pada 29. Kuala Lumpur : Pusat Perkembangan Kurikulum. J.com/doc/44110383/asigment-gim (akses pada 27.E and Layson.11. Pergerakan Asas dan Pendidikan Pergerakan.2010) http://www.scribd. Kementerian Pendidikan Malaysia (1997). Kementerian Pendidikan Malaysia (2000). Kuala Lumpur : Open University (OUM).docstoc.com/doc/38070217/Laban-meraban (akses pada 30. Buku Panduan Guru : Gimnastik Artistik.Federation.2010) 31 .scribd.scribd. Saifol Bahary & Hasnul Faizal(2007).2010) http://www. London: Mac Donald and Evans Ltd.06.10. Akses internet : http://www.scribd.com/doc/28378425/Gimnastik-Rudolf-LabanMovement ( akses pada 29.. Kuala Lumpur: Pusat Perkembangan Kurikulum.Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani.

32 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->