Mata pelajaran : Pendidikan Jasmani Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun/ Kelas : Kecergasan : Daya tahan Kardiovaskular

melalui aktiviti lompatan. : Kecerdasan berasaskan kesihatan : 19 September 2011 : 8.45- 9.45 pagi : 3 Hijau

Bilangan Murid : 35 orang Pengalaman lepas: Murid- murid telah menjalani latihan larian untuk menguatkan kadar ketangkasan dalam perlakuan. Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran . diharapkan murid dapat:

Psikomotor : Membuat lompatan dengan teknik yang betul dengan kadar 3 dari 4 percubaan. Kognitif : Menyatakan anggota yang terlibat semasa menjalankan aktiviti melompat. Afektif : Menunjukkan rasa semangat berpasukan semasa menjalankan aktiviti.

Penerapan nilai : Bersabar, menghormati rakan dan guru, ketekunan. KBKK : Menyatakan dan membuat generalisasi

Kesepaduan Unsur Terapi Alatan : Matematik. berlari. berjalan. bola besar. . terapi pertuturan . : Skitel. terapi nyanyian.mengira : Terapi fizikal. gelung dan wisel.Penggabungjalinan : Mengira.

3) Murid diminta untuk berlari setempat .Regangan daripada bahagian kepala kepada bahagian kaki.Nyanyian lagu ambil membuat aktiviti pergerakan. 4. koordinasi mata dan tangan : Pengamatan. Tendang depan 3.Bahagian/ Masa Permulaan ( 15 minit) Isi pengajaran Butiran Mengajar 1) Guru urus murid. dan mengikut pergerakan drill yang dibuat oleh guru. X X X X X X Strategi: kecerdasan muzik : kinestetik : verbal. 2) Murid akan berlari ikut skitel yang di sediakan oleh guru dan berpatah balik ke skitel asal. 6) Murid bergerak mengikut nyanyian dan pergerakan yang ditunjukkan oleh guru. tekun. 5) Aktiviti regangan dilakukan daripada bahagian kepala ke bahagian kaki dengan bimbingan guru. Alatan: skitel. 4) Murid diminta untuk menarik nafas sebanyak 3 kali. 1 -Lari setempat 2. xxx . gelung. Organisasi Catatan/ alatan/ strategi Pengurusan murid dan aktiviti pemanasan badan.murid Aktiviti drill: 1.Tarik nafas 3. bola besar x x x Strategi: Verbal linguistik : kinestetik : Visual ruang Terapi: terapi fizikal. 2) Murid melompat ke dalam setiap gelung yang ada di hadapan mereka dan berpatah balik ke barisan tadi. Lutut tinggi 2.linguistik Terapi: Nyanyian pertuturan dan fizikal. Tendang belakang Perkembangan ( 20 minit) Aktiviti 1 -Larian ikut skitel 1) Guru meminta murid membuat barisan memanjang ke belakang. 2) Murid dikumpulkan dalam satu bulatan yang besar. Nilai: Menghormati guru. Petunjuk: x . Nilai: bersabar Aktiviti 2 -Lompat dalam gelung 1) Murid membuat barisan panjang di hadapan skital semula.murid berjalan ke tempat aktiviti.

gelung. Petunjuk: . 3) Murid melompat dengan mengepit bola besar di celah. 2) Murid diberikan bola.celah kangkang dan berpatah balik ke barisan tadi. Alatan: wisel. 2) Guru menunjukkan cara bagaimana bermain pertandingan lompat kangaroo. 6) Kumpulan yang cepat mengahabiskan permainan dikira sebagai pemenang. Petunjuk: . Strategi: Kinestetik : Verbal linguistik x x x Terapi: Terapi FizikalLokomotor Nilai: ketekunan.Bola besar . 5) Murid kedua akan mememulakan larian dan lompatan setelah pemain pertama mencuit tangannya. menghormati rakan.Gelung x x x .murid Permainan Kecil ( 15 minit) Pertandingan “Lompat Kanggaro” 1) Murid dibahagikan kepada 2 kumpuan.Skitel . 4) Kemudian sentuh skitel hujung dan kembali semula kepada rakan dengan melompat di setiap gelung.Gelung . 4) Guru perlu membuat demonstrasi dahulu kepada murid-murid supaya mereka mudah faham . 3) Murid pertama akan lari dan melompat dalam setiap gelung. skitel.kon x .Aktiviti 3 -Melompat dengan bola 1) Murid kembali ke tempat garis permulaan.

3) Murid diurus dan diminta kembali ke kelas semula. Kinestetik Terapi: pertututuran muzik Petunjuk : x.Penutup ( 10 minit) -Gerak Kendur .murid .. 1) Murid di kumpulkan dalam bulatan dan menunjukkan aktiviti gerak kendur kepada murid denngan melakukan tarian “ chicken dance”. X X X X X X Strategi: verbal linguistik. 2) Murid menarik dan hembus nafas sebanyak 3 kali.Penyimpanan alatan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful