Mata pelajaran : Pendidikan Jasmani Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun/ Kelas : Kecergasan : Daya tahan Kardiovaskular

melalui aktiviti lompatan. : Kecerdasan berasaskan kesihatan : 19 September 2011 : 8.45- 9.45 pagi : 3 Hijau

Bilangan Murid : 35 orang Pengalaman lepas: Murid- murid telah menjalani latihan larian untuk menguatkan kadar ketangkasan dalam perlakuan. Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran . diharapkan murid dapat:

Psikomotor : Membuat lompatan dengan teknik yang betul dengan kadar 3 dari 4 percubaan. Kognitif : Menyatakan anggota yang terlibat semasa menjalankan aktiviti melompat. Afektif : Menunjukkan rasa semangat berpasukan semasa menjalankan aktiviti.

Penerapan nilai : Bersabar, menghormati rakan dan guru, ketekunan. KBKK : Menyatakan dan membuat generalisasi

berlari.Penggabungjalinan : Mengira. berjalan. terapi pertuturan . terapi nyanyian.mengira : Terapi fizikal. bola besar. . : Skitel. Kesepaduan Unsur Terapi Alatan : Matematik. gelung dan wisel.

Nilai: Menghormati guru. xxx . 4) Murid diminta untuk menarik nafas sebanyak 3 kali. Organisasi Catatan/ alatan/ strategi Pengurusan murid dan aktiviti pemanasan badan. Nilai: bersabar Aktiviti 2 -Lompat dalam gelung 1) Murid membuat barisan panjang di hadapan skital semula.murid berjalan ke tempat aktiviti. gelung. 3) Murid diminta untuk berlari setempat . Alatan: skitel. tekun. 2) Murid akan berlari ikut skitel yang di sediakan oleh guru dan berpatah balik ke skitel asal.Regangan daripada bahagian kepala kepada bahagian kaki.murid Aktiviti drill: 1.Nyanyian lagu ambil membuat aktiviti pergerakan.linguistik Terapi: Nyanyian pertuturan dan fizikal. bola besar x x x Strategi: Verbal linguistik : kinestetik : Visual ruang Terapi: terapi fizikal. Tendang belakang Perkembangan ( 20 minit) Aktiviti 1 -Larian ikut skitel 1) Guru meminta murid membuat barisan memanjang ke belakang. koordinasi mata dan tangan : Pengamatan. Petunjuk: x . 2) Murid melompat ke dalam setiap gelung yang ada di hadapan mereka dan berpatah balik ke barisan tadi. 6) Murid bergerak mengikut nyanyian dan pergerakan yang ditunjukkan oleh guru. Tendang depan 3. X X X X X X Strategi: kecerdasan muzik : kinestetik : verbal. Lutut tinggi 2.Tarik nafas 3. 1 -Lari setempat 2. 4. 2) Murid dikumpulkan dalam satu bulatan yang besar. 5) Aktiviti regangan dilakukan daripada bahagian kepala ke bahagian kaki dengan bimbingan guru. dan mengikut pergerakan drill yang dibuat oleh guru.Bahagian/ Masa Permulaan ( 15 minit) Isi pengajaran Butiran Mengajar 1) Guru urus murid.

3) Murid pertama akan lari dan melompat dalam setiap gelung. 6) Kumpulan yang cepat mengahabiskan permainan dikira sebagai pemenang. Petunjuk: . 5) Murid kedua akan mememulakan larian dan lompatan setelah pemain pertama mencuit tangannya.Gelung x x x . 4) Kemudian sentuh skitel hujung dan kembali semula kepada rakan dengan melompat di setiap gelung. Petunjuk: . skitel. 4) Guru perlu membuat demonstrasi dahulu kepada murid-murid supaya mereka mudah faham .kon x .murid Permainan Kecil ( 15 minit) Pertandingan “Lompat Kanggaro” 1) Murid dibahagikan kepada 2 kumpuan.celah kangkang dan berpatah balik ke barisan tadi. 3) Murid melompat dengan mengepit bola besar di celah. Strategi: Kinestetik : Verbal linguistik x x x Terapi: Terapi FizikalLokomotor Nilai: ketekunan. 2) Murid diberikan bola. 2) Guru menunjukkan cara bagaimana bermain pertandingan lompat kangaroo.Aktiviti 3 -Melompat dengan bola 1) Murid kembali ke tempat garis permulaan. menghormati rakan.Bola besar .Gelung . Alatan: wisel. gelung.Skitel .

Penutup ( 10 minit) -Gerak Kendur . Kinestetik Terapi: pertututuran muzik Petunjuk : x.murid . X X X X X X Strategi: verbal linguistik.Penyimpanan alatan. 3) Murid diurus dan diminta kembali ke kelas semula. 2) Murid menarik dan hembus nafas sebanyak 3 kali.. 1) Murid di kumpulkan dalam bulatan dan menunjukkan aktiviti gerak kendur kepada murid denngan melakukan tarian “ chicken dance”.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful