Mata pelajaran : Pendidikan Jasmani Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun/ Kelas : Kecergasan : Daya tahan Kardiovaskular

melalui aktiviti lompatan. : Kecerdasan berasaskan kesihatan : 19 September 2011 : 8.45- 9.45 pagi : 3 Hijau

Bilangan Murid : 35 orang Pengalaman lepas: Murid- murid telah menjalani latihan larian untuk menguatkan kadar ketangkasan dalam perlakuan. Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran . diharapkan murid dapat:

Psikomotor : Membuat lompatan dengan teknik yang betul dengan kadar 3 dari 4 percubaan. Kognitif : Menyatakan anggota yang terlibat semasa menjalankan aktiviti melompat. Afektif : Menunjukkan rasa semangat berpasukan semasa menjalankan aktiviti.

Penerapan nilai : Bersabar, menghormati rakan dan guru, ketekunan. KBKK : Menyatakan dan membuat generalisasi

bola besar. berlari. : Skitel. terapi nyanyian. Kesepaduan Unsur Terapi Alatan : Matematik. terapi pertuturan .mengira : Terapi fizikal. gelung dan wisel.Penggabungjalinan : Mengira. . berjalan.

Bahagian/ Masa Permulaan ( 15 minit) Isi pengajaran Butiran Mengajar 1) Guru urus murid. Nilai: Menghormati guru. 2) Murid dikumpulkan dalam satu bulatan yang besar. Petunjuk: x . 1 -Lari setempat 2. Tendang belakang Perkembangan ( 20 minit) Aktiviti 1 -Larian ikut skitel 1) Guru meminta murid membuat barisan memanjang ke belakang. tekun. gelung. dan mengikut pergerakan drill yang dibuat oleh guru. 4) Murid diminta untuk menarik nafas sebanyak 3 kali. koordinasi mata dan tangan : Pengamatan. Lutut tinggi 2. 2) Murid akan berlari ikut skitel yang di sediakan oleh guru dan berpatah balik ke skitel asal.murid Aktiviti drill: 1. 6) Murid bergerak mengikut nyanyian dan pergerakan yang ditunjukkan oleh guru. Alatan: skitel.Tarik nafas 3. 3) Murid diminta untuk berlari setempat . Nilai: bersabar Aktiviti 2 -Lompat dalam gelung 1) Murid membuat barisan panjang di hadapan skital semula. 5) Aktiviti regangan dilakukan daripada bahagian kepala ke bahagian kaki dengan bimbingan guru. bola besar x x x Strategi: Verbal linguistik : kinestetik : Visual ruang Terapi: terapi fizikal. 4. 2) Murid melompat ke dalam setiap gelung yang ada di hadapan mereka dan berpatah balik ke barisan tadi. X X X X X X Strategi: kecerdasan muzik : kinestetik : verbal. Tendang depan 3. xxx . Organisasi Catatan/ alatan/ strategi Pengurusan murid dan aktiviti pemanasan badan.Regangan daripada bahagian kepala kepada bahagian kaki.linguistik Terapi: Nyanyian pertuturan dan fizikal.Nyanyian lagu ambil membuat aktiviti pergerakan.murid berjalan ke tempat aktiviti.

5) Murid kedua akan mememulakan larian dan lompatan setelah pemain pertama mencuit tangannya. 6) Kumpulan yang cepat mengahabiskan permainan dikira sebagai pemenang. gelung.Bola besar . Strategi: Kinestetik : Verbal linguistik x x x Terapi: Terapi FizikalLokomotor Nilai: ketekunan. 3) Murid pertama akan lari dan melompat dalam setiap gelung.Aktiviti 3 -Melompat dengan bola 1) Murid kembali ke tempat garis permulaan. 4) Kemudian sentuh skitel hujung dan kembali semula kepada rakan dengan melompat di setiap gelung.murid Permainan Kecil ( 15 minit) Pertandingan “Lompat Kanggaro” 1) Murid dibahagikan kepada 2 kumpuan. 2) Murid diberikan bola. 3) Murid melompat dengan mengepit bola besar di celah. menghormati rakan.Skitel . Alatan: wisel. 2) Guru menunjukkan cara bagaimana bermain pertandingan lompat kangaroo.Gelung x x x .kon x . Petunjuk: . 4) Guru perlu membuat demonstrasi dahulu kepada murid-murid supaya mereka mudah faham .celah kangkang dan berpatah balik ke barisan tadi. skitel. Petunjuk: .Gelung .

Penutup ( 10 minit) -Gerak Kendur . 2) Murid menarik dan hembus nafas sebanyak 3 kali.Penyimpanan alatan. Kinestetik Terapi: pertututuran muzik Petunjuk : x.murid . 1) Murid di kumpulkan dalam bulatan dan menunjukkan aktiviti gerak kendur kepada murid denngan melakukan tarian “ chicken dance”. X X X X X X Strategi: verbal linguistik.. 3) Murid diurus dan diminta kembali ke kelas semula.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful