Mata pelajaran : Pendidikan Jasmani Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun/ Kelas : Kecergasan : Daya tahan Kardiovaskular

melalui aktiviti lompatan. : Kecerdasan berasaskan kesihatan : 19 September 2011 : 8.45- 9.45 pagi : 3 Hijau

Bilangan Murid : 35 orang Pengalaman lepas: Murid- murid telah menjalani latihan larian untuk menguatkan kadar ketangkasan dalam perlakuan. Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran . diharapkan murid dapat:

Psikomotor : Membuat lompatan dengan teknik yang betul dengan kadar 3 dari 4 percubaan. Kognitif : Menyatakan anggota yang terlibat semasa menjalankan aktiviti melompat. Afektif : Menunjukkan rasa semangat berpasukan semasa menjalankan aktiviti.

Penerapan nilai : Bersabar, menghormati rakan dan guru, ketekunan. KBKK : Menyatakan dan membuat generalisasi

Kesepaduan Unsur Terapi Alatan : Matematik. bola besar. terapi pertuturan . terapi nyanyian.mengira : Terapi fizikal. : Skitel. .Penggabungjalinan : Mengira. berjalan. berlari. gelung dan wisel.

2) Murid melompat ke dalam setiap gelung yang ada di hadapan mereka dan berpatah balik ke barisan tadi. 2) Murid akan berlari ikut skitel yang di sediakan oleh guru dan berpatah balik ke skitel asal. 4. Alatan: skitel.linguistik Terapi: Nyanyian pertuturan dan fizikal. 4) Murid diminta untuk menarik nafas sebanyak 3 kali. Organisasi Catatan/ alatan/ strategi Pengurusan murid dan aktiviti pemanasan badan. X X X X X X Strategi: kecerdasan muzik : kinestetik : verbal.Regangan daripada bahagian kepala kepada bahagian kaki. 6) Murid bergerak mengikut nyanyian dan pergerakan yang ditunjukkan oleh guru. Lutut tinggi 2. bola besar x x x Strategi: Verbal linguistik : kinestetik : Visual ruang Terapi: terapi fizikal.Tarik nafas 3. 3) Murid diminta untuk berlari setempat . Tendang depan 3. 2) Murid dikumpulkan dalam satu bulatan yang besar. gelung.Nyanyian lagu ambil membuat aktiviti pergerakan.murid Aktiviti drill: 1. 5) Aktiviti regangan dilakukan daripada bahagian kepala ke bahagian kaki dengan bimbingan guru.murid berjalan ke tempat aktiviti. xxx . Tendang belakang Perkembangan ( 20 minit) Aktiviti 1 -Larian ikut skitel 1) Guru meminta murid membuat barisan memanjang ke belakang. Nilai: bersabar Aktiviti 2 -Lompat dalam gelung 1) Murid membuat barisan panjang di hadapan skital semula. 1 -Lari setempat 2. tekun. Petunjuk: x .Bahagian/ Masa Permulaan ( 15 minit) Isi pengajaran Butiran Mengajar 1) Guru urus murid. koordinasi mata dan tangan : Pengamatan. Nilai: Menghormati guru. dan mengikut pergerakan drill yang dibuat oleh guru.

4) Guru perlu membuat demonstrasi dahulu kepada murid-murid supaya mereka mudah faham . 6) Kumpulan yang cepat mengahabiskan permainan dikira sebagai pemenang.Gelung x x x .murid Permainan Kecil ( 15 minit) Pertandingan “Lompat Kanggaro” 1) Murid dibahagikan kepada 2 kumpuan. Alatan: wisel.celah kangkang dan berpatah balik ke barisan tadi. gelung. skitel. Petunjuk: . Petunjuk: .Skitel . Strategi: Kinestetik : Verbal linguistik x x x Terapi: Terapi FizikalLokomotor Nilai: ketekunan.kon x .Bola besar .Aktiviti 3 -Melompat dengan bola 1) Murid kembali ke tempat garis permulaan. 3) Murid pertama akan lari dan melompat dalam setiap gelung.Gelung . menghormati rakan. 2) Murid diberikan bola. 5) Murid kedua akan mememulakan larian dan lompatan setelah pemain pertama mencuit tangannya. 2) Guru menunjukkan cara bagaimana bermain pertandingan lompat kangaroo. 4) Kemudian sentuh skitel hujung dan kembali semula kepada rakan dengan melompat di setiap gelung. 3) Murid melompat dengan mengepit bola besar di celah.

2) Murid menarik dan hembus nafas sebanyak 3 kali. X X X X X X Strategi: verbal linguistik. Kinestetik Terapi: pertututuran muzik Petunjuk : x. 1) Murid di kumpulkan dalam bulatan dan menunjukkan aktiviti gerak kendur kepada murid denngan melakukan tarian “ chicken dance”..murid .Penutup ( 10 minit) -Gerak Kendur . 3) Murid diurus dan diminta kembali ke kelas semula.Penyimpanan alatan.