P. 1
rph pj tahun 3

rph pj tahun 3

|Views: 88|Likes:
Published by Emily Chiew

More info:

Published by: Emily Chiew on Sep 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/20/2013

pdf

text

original

Mata pelajaran : Pendidikan Jasmani Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun/ Kelas : Kecergasan : Daya tahan Kardiovaskular

melalui aktiviti lompatan. : Kecerdasan berasaskan kesihatan : 19 September 2011 : 8.45- 9.45 pagi : 3 Hijau

Bilangan Murid : 35 orang Pengalaman lepas: Murid- murid telah menjalani latihan larian untuk menguatkan kadar ketangkasan dalam perlakuan. Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran . diharapkan murid dapat:

Psikomotor : Membuat lompatan dengan teknik yang betul dengan kadar 3 dari 4 percubaan. Kognitif : Menyatakan anggota yang terlibat semasa menjalankan aktiviti melompat. Afektif : Menunjukkan rasa semangat berpasukan semasa menjalankan aktiviti.

Penerapan nilai : Bersabar, menghormati rakan dan guru, ketekunan. KBKK : Menyatakan dan membuat generalisasi

mengira : Terapi fizikal. terapi pertuturan . . berlari. Kesepaduan Unsur Terapi Alatan : Matematik.Penggabungjalinan : Mengira. : Skitel. berjalan. terapi nyanyian. bola besar. gelung dan wisel.

4. tekun. X X X X X X Strategi: kecerdasan muzik : kinestetik : verbal. 2) Murid akan berlari ikut skitel yang di sediakan oleh guru dan berpatah balik ke skitel asal. 6) Murid bergerak mengikut nyanyian dan pergerakan yang ditunjukkan oleh guru. Organisasi Catatan/ alatan/ strategi Pengurusan murid dan aktiviti pemanasan badan. Alatan: skitel. Tendang belakang Perkembangan ( 20 minit) Aktiviti 1 -Larian ikut skitel 1) Guru meminta murid membuat barisan memanjang ke belakang. Tendang depan 3. 1 -Lari setempat 2.Bahagian/ Masa Permulaan ( 15 minit) Isi pengajaran Butiran Mengajar 1) Guru urus murid.Nyanyian lagu ambil membuat aktiviti pergerakan. dan mengikut pergerakan drill yang dibuat oleh guru.Regangan daripada bahagian kepala kepada bahagian kaki.murid berjalan ke tempat aktiviti. 2) Murid melompat ke dalam setiap gelung yang ada di hadapan mereka dan berpatah balik ke barisan tadi. Lutut tinggi 2. 4) Murid diminta untuk menarik nafas sebanyak 3 kali. 5) Aktiviti regangan dilakukan daripada bahagian kepala ke bahagian kaki dengan bimbingan guru.murid Aktiviti drill: 1. Petunjuk: x . 2) Murid dikumpulkan dalam satu bulatan yang besar. koordinasi mata dan tangan : Pengamatan. Nilai: Menghormati guru. xxx . bola besar x x x Strategi: Verbal linguistik : kinestetik : Visual ruang Terapi: terapi fizikal.linguistik Terapi: Nyanyian pertuturan dan fizikal. 3) Murid diminta untuk berlari setempat .Tarik nafas 3. Nilai: bersabar Aktiviti 2 -Lompat dalam gelung 1) Murid membuat barisan panjang di hadapan skital semula. gelung.

Gelung . menghormati rakan. Petunjuk: . 4) Guru perlu membuat demonstrasi dahulu kepada murid-murid supaya mereka mudah faham . 3) Murid melompat dengan mengepit bola besar di celah. 2) Guru menunjukkan cara bagaimana bermain pertandingan lompat kangaroo. 2) Murid diberikan bola.Bola besar .Gelung x x x . gelung. 6) Kumpulan yang cepat mengahabiskan permainan dikira sebagai pemenang. Strategi: Kinestetik : Verbal linguistik x x x Terapi: Terapi FizikalLokomotor Nilai: ketekunan. Alatan: wisel. 3) Murid pertama akan lari dan melompat dalam setiap gelung. Petunjuk: .celah kangkang dan berpatah balik ke barisan tadi.murid Permainan Kecil ( 15 minit) Pertandingan “Lompat Kanggaro” 1) Murid dibahagikan kepada 2 kumpuan. skitel.Aktiviti 3 -Melompat dengan bola 1) Murid kembali ke tempat garis permulaan.Skitel .kon x . 4) Kemudian sentuh skitel hujung dan kembali semula kepada rakan dengan melompat di setiap gelung. 5) Murid kedua akan mememulakan larian dan lompatan setelah pemain pertama mencuit tangannya.

3) Murid diurus dan diminta kembali ke kelas semula. 2) Murid menarik dan hembus nafas sebanyak 3 kali.Penyimpanan alatan.murid . X X X X X X Strategi: verbal linguistik.. 1) Murid di kumpulkan dalam bulatan dan menunjukkan aktiviti gerak kendur kepada murid denngan melakukan tarian “ chicken dance”. Kinestetik Terapi: pertututuran muzik Petunjuk : x.Penutup ( 10 minit) -Gerak Kendur .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->