P. 1
rph pj tahun 3

rph pj tahun 3

|Views: 88|Likes:
Published by Emily Chiew

More info:

Published by: Emily Chiew on Sep 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/20/2013

pdf

text

original

Mata pelajaran : Pendidikan Jasmani Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun/ Kelas : Kecergasan : Daya tahan Kardiovaskular

melalui aktiviti lompatan. : Kecerdasan berasaskan kesihatan : 19 September 2011 : 8.45- 9.45 pagi : 3 Hijau

Bilangan Murid : 35 orang Pengalaman lepas: Murid- murid telah menjalani latihan larian untuk menguatkan kadar ketangkasan dalam perlakuan. Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran . diharapkan murid dapat:

Psikomotor : Membuat lompatan dengan teknik yang betul dengan kadar 3 dari 4 percubaan. Kognitif : Menyatakan anggota yang terlibat semasa menjalankan aktiviti melompat. Afektif : Menunjukkan rasa semangat berpasukan semasa menjalankan aktiviti.

Penerapan nilai : Bersabar, menghormati rakan dan guru, ketekunan. KBKK : Menyatakan dan membuat generalisasi

Penggabungjalinan : Mengira. terapi nyanyian. terapi pertuturan . gelung dan wisel. . berlari. Kesepaduan Unsur Terapi Alatan : Matematik. bola besar. : Skitel.mengira : Terapi fizikal. berjalan.

2) Murid akan berlari ikut skitel yang di sediakan oleh guru dan berpatah balik ke skitel asal.murid berjalan ke tempat aktiviti.murid Aktiviti drill: 1. Nilai: Menghormati guru.Tarik nafas 3. 4. 4) Murid diminta untuk menarik nafas sebanyak 3 kali. Nilai: bersabar Aktiviti 2 -Lompat dalam gelung 1) Murid membuat barisan panjang di hadapan skital semula. Alatan: skitel. X X X X X X Strategi: kecerdasan muzik : kinestetik : verbal. gelung.Nyanyian lagu ambil membuat aktiviti pergerakan. 6) Murid bergerak mengikut nyanyian dan pergerakan yang ditunjukkan oleh guru.linguistik Terapi: Nyanyian pertuturan dan fizikal. Lutut tinggi 2. 2) Murid dikumpulkan dalam satu bulatan yang besar. xxx . Tendang depan 3. tekun. 2) Murid melompat ke dalam setiap gelung yang ada di hadapan mereka dan berpatah balik ke barisan tadi.Regangan daripada bahagian kepala kepada bahagian kaki. Tendang belakang Perkembangan ( 20 minit) Aktiviti 1 -Larian ikut skitel 1) Guru meminta murid membuat barisan memanjang ke belakang. 3) Murid diminta untuk berlari setempat . 5) Aktiviti regangan dilakukan daripada bahagian kepala ke bahagian kaki dengan bimbingan guru. koordinasi mata dan tangan : Pengamatan. dan mengikut pergerakan drill yang dibuat oleh guru. Organisasi Catatan/ alatan/ strategi Pengurusan murid dan aktiviti pemanasan badan. Petunjuk: x . 1 -Lari setempat 2. bola besar x x x Strategi: Verbal linguistik : kinestetik : Visual ruang Terapi: terapi fizikal.Bahagian/ Masa Permulaan ( 15 minit) Isi pengajaran Butiran Mengajar 1) Guru urus murid.

kon x . menghormati rakan. 4) Guru perlu membuat demonstrasi dahulu kepada murid-murid supaya mereka mudah faham .murid Permainan Kecil ( 15 minit) Pertandingan “Lompat Kanggaro” 1) Murid dibahagikan kepada 2 kumpuan.Aktiviti 3 -Melompat dengan bola 1) Murid kembali ke tempat garis permulaan. Petunjuk: . 2) Guru menunjukkan cara bagaimana bermain pertandingan lompat kangaroo.Bola besar . 4) Kemudian sentuh skitel hujung dan kembali semula kepada rakan dengan melompat di setiap gelung. 5) Murid kedua akan mememulakan larian dan lompatan setelah pemain pertama mencuit tangannya. skitel.Gelung . 3) Murid pertama akan lari dan melompat dalam setiap gelung.Skitel .Gelung x x x . Alatan: wisel. gelung.celah kangkang dan berpatah balik ke barisan tadi. Petunjuk: . Strategi: Kinestetik : Verbal linguistik x x x Terapi: Terapi FizikalLokomotor Nilai: ketekunan. 6) Kumpulan yang cepat mengahabiskan permainan dikira sebagai pemenang. 3) Murid melompat dengan mengepit bola besar di celah. 2) Murid diberikan bola.

murid .Penyimpanan alatan. X X X X X X Strategi: verbal linguistik. 1) Murid di kumpulkan dalam bulatan dan menunjukkan aktiviti gerak kendur kepada murid denngan melakukan tarian “ chicken dance”.Penutup ( 10 minit) -Gerak Kendur . 3) Murid diurus dan diminta kembali ke kelas semula.. Kinestetik Terapi: pertututuran muzik Petunjuk : x. 2) Murid menarik dan hembus nafas sebanyak 3 kali.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->