Mata pelajaran : Pendidikan Jasmani Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun/ Kelas : Kecergasan : Daya tahan Kardiovaskular

melalui aktiviti lompatan. : Kecerdasan berasaskan kesihatan : 19 September 2011 : 8.45- 9.45 pagi : 3 Hijau

Bilangan Murid : 35 orang Pengalaman lepas: Murid- murid telah menjalani latihan larian untuk menguatkan kadar ketangkasan dalam perlakuan. Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran . diharapkan murid dapat:

Psikomotor : Membuat lompatan dengan teknik yang betul dengan kadar 3 dari 4 percubaan. Kognitif : Menyatakan anggota yang terlibat semasa menjalankan aktiviti melompat. Afektif : Menunjukkan rasa semangat berpasukan semasa menjalankan aktiviti.

Penerapan nilai : Bersabar, menghormati rakan dan guru, ketekunan. KBKK : Menyatakan dan membuat generalisasi

berjalan. Kesepaduan Unsur Terapi Alatan : Matematik. . : Skitel. terapi nyanyian. terapi pertuturan . berlari.Penggabungjalinan : Mengira. gelung dan wisel. bola besar.mengira : Terapi fizikal.

Organisasi Catatan/ alatan/ strategi Pengurusan murid dan aktiviti pemanasan badan. 3) Murid diminta untuk berlari setempat . Lutut tinggi 2. Tendang belakang Perkembangan ( 20 minit) Aktiviti 1 -Larian ikut skitel 1) Guru meminta murid membuat barisan memanjang ke belakang. 4) Murid diminta untuk menarik nafas sebanyak 3 kali. xxx .Tarik nafas 3. 6) Murid bergerak mengikut nyanyian dan pergerakan yang ditunjukkan oleh guru. 2) Murid melompat ke dalam setiap gelung yang ada di hadapan mereka dan berpatah balik ke barisan tadi.murid Aktiviti drill: 1.Bahagian/ Masa Permulaan ( 15 minit) Isi pengajaran Butiran Mengajar 1) Guru urus murid. gelung.linguistik Terapi: Nyanyian pertuturan dan fizikal. Alatan: skitel. Nilai: bersabar Aktiviti 2 -Lompat dalam gelung 1) Murid membuat barisan panjang di hadapan skital semula. koordinasi mata dan tangan : Pengamatan. 5) Aktiviti regangan dilakukan daripada bahagian kepala ke bahagian kaki dengan bimbingan guru. 4. Nilai: Menghormati guru. dan mengikut pergerakan drill yang dibuat oleh guru. tekun. 1 -Lari setempat 2.Regangan daripada bahagian kepala kepada bahagian kaki.Nyanyian lagu ambil membuat aktiviti pergerakan. 2) Murid dikumpulkan dalam satu bulatan yang besar. 2) Murid akan berlari ikut skitel yang di sediakan oleh guru dan berpatah balik ke skitel asal. Petunjuk: x . bola besar x x x Strategi: Verbal linguistik : kinestetik : Visual ruang Terapi: terapi fizikal.murid berjalan ke tempat aktiviti. X X X X X X Strategi: kecerdasan muzik : kinestetik : verbal. Tendang depan 3.

Gelung x x x . 6) Kumpulan yang cepat mengahabiskan permainan dikira sebagai pemenang.Skitel .celah kangkang dan berpatah balik ke barisan tadi.murid Permainan Kecil ( 15 minit) Pertandingan “Lompat Kanggaro” 1) Murid dibahagikan kepada 2 kumpuan. 2) Murid diberikan bola. 5) Murid kedua akan mememulakan larian dan lompatan setelah pemain pertama mencuit tangannya. 4) Kemudian sentuh skitel hujung dan kembali semula kepada rakan dengan melompat di setiap gelung. 4) Guru perlu membuat demonstrasi dahulu kepada murid-murid supaya mereka mudah faham . menghormati rakan.kon x . gelung.Bola besar . Petunjuk: .Aktiviti 3 -Melompat dengan bola 1) Murid kembali ke tempat garis permulaan. 2) Guru menunjukkan cara bagaimana bermain pertandingan lompat kangaroo. Strategi: Kinestetik : Verbal linguistik x x x Terapi: Terapi FizikalLokomotor Nilai: ketekunan. 3) Murid pertama akan lari dan melompat dalam setiap gelung.Gelung . Alatan: wisel. 3) Murid melompat dengan mengepit bola besar di celah. Petunjuk: . skitel.

. Kinestetik Terapi: pertututuran muzik Petunjuk : x. 3) Murid diurus dan diminta kembali ke kelas semula.Penyimpanan alatan. 1) Murid di kumpulkan dalam bulatan dan menunjukkan aktiviti gerak kendur kepada murid denngan melakukan tarian “ chicken dance”. X X X X X X Strategi: verbal linguistik. 2) Murid menarik dan hembus nafas sebanyak 3 kali.Penutup ( 10 minit) -Gerak Kendur .murid .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful