Mata pelajaran : Pendidikan Jasmani Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun/ Kelas : Kecergasan : Daya tahan Kardiovaskular

melalui aktiviti lompatan. : Kecerdasan berasaskan kesihatan : 19 September 2011 : 8.45- 9.45 pagi : 3 Hijau

Bilangan Murid : 35 orang Pengalaman lepas: Murid- murid telah menjalani latihan larian untuk menguatkan kadar ketangkasan dalam perlakuan. Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran . diharapkan murid dapat:

Psikomotor : Membuat lompatan dengan teknik yang betul dengan kadar 3 dari 4 percubaan. Kognitif : Menyatakan anggota yang terlibat semasa menjalankan aktiviti melompat. Afektif : Menunjukkan rasa semangat berpasukan semasa menjalankan aktiviti.

Penerapan nilai : Bersabar, menghormati rakan dan guru, ketekunan. KBKK : Menyatakan dan membuat generalisasi

mengira : Terapi fizikal. berjalan. bola besar. gelung dan wisel. terapi nyanyian. .Penggabungjalinan : Mengira. Kesepaduan Unsur Terapi Alatan : Matematik. terapi pertuturan . berlari. : Skitel.

2) Murid dikumpulkan dalam satu bulatan yang besar. Petunjuk: x .Nyanyian lagu ambil membuat aktiviti pergerakan. Alatan: skitel. xxx . tekun.Bahagian/ Masa Permulaan ( 15 minit) Isi pengajaran Butiran Mengajar 1) Guru urus murid. Nilai: bersabar Aktiviti 2 -Lompat dalam gelung 1) Murid membuat barisan panjang di hadapan skital semula. gelung. koordinasi mata dan tangan : Pengamatan. 2) Murid melompat ke dalam setiap gelung yang ada di hadapan mereka dan berpatah balik ke barisan tadi. Tendang belakang Perkembangan ( 20 minit) Aktiviti 1 -Larian ikut skitel 1) Guru meminta murid membuat barisan memanjang ke belakang. 5) Aktiviti regangan dilakukan daripada bahagian kepala ke bahagian kaki dengan bimbingan guru. Nilai: Menghormati guru. 4. 4) Murid diminta untuk menarik nafas sebanyak 3 kali.Regangan daripada bahagian kepala kepada bahagian kaki. Organisasi Catatan/ alatan/ strategi Pengurusan murid dan aktiviti pemanasan badan. X X X X X X Strategi: kecerdasan muzik : kinestetik : verbal.linguistik Terapi: Nyanyian pertuturan dan fizikal.murid berjalan ke tempat aktiviti. dan mengikut pergerakan drill yang dibuat oleh guru. 1 -Lari setempat 2. bola besar x x x Strategi: Verbal linguistik : kinestetik : Visual ruang Terapi: terapi fizikal. 2) Murid akan berlari ikut skitel yang di sediakan oleh guru dan berpatah balik ke skitel asal.Tarik nafas 3. Tendang depan 3. Lutut tinggi 2. 6) Murid bergerak mengikut nyanyian dan pergerakan yang ditunjukkan oleh guru.murid Aktiviti drill: 1. 3) Murid diminta untuk berlari setempat .

Alatan: wisel. gelung. 4) Kemudian sentuh skitel hujung dan kembali semula kepada rakan dengan melompat di setiap gelung.murid Permainan Kecil ( 15 minit) Pertandingan “Lompat Kanggaro” 1) Murid dibahagikan kepada 2 kumpuan.celah kangkang dan berpatah balik ke barisan tadi. Petunjuk: .kon x . menghormati rakan.Aktiviti 3 -Melompat dengan bola 1) Murid kembali ke tempat garis permulaan. 6) Kumpulan yang cepat mengahabiskan permainan dikira sebagai pemenang. 3) Murid melompat dengan mengepit bola besar di celah. skitel.Gelung x x x .Gelung . Petunjuk: . 2) Guru menunjukkan cara bagaimana bermain pertandingan lompat kangaroo. 5) Murid kedua akan mememulakan larian dan lompatan setelah pemain pertama mencuit tangannya. 4) Guru perlu membuat demonstrasi dahulu kepada murid-murid supaya mereka mudah faham . 3) Murid pertama akan lari dan melompat dalam setiap gelung.Skitel . 2) Murid diberikan bola. Strategi: Kinestetik : Verbal linguistik x x x Terapi: Terapi FizikalLokomotor Nilai: ketekunan.Bola besar .

Penyimpanan alatan.murid .Penutup ( 10 minit) -Gerak Kendur . 2) Murid menarik dan hembus nafas sebanyak 3 kali. 1) Murid di kumpulkan dalam bulatan dan menunjukkan aktiviti gerak kendur kepada murid denngan melakukan tarian “ chicken dance”. 3) Murid diurus dan diminta kembali ke kelas semula. X X X X X X Strategi: verbal linguistik.. Kinestetik Terapi: pertututuran muzik Petunjuk : x.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful