P. 1
Laporan Amali Kimia 1- Penyulingan Berperingkat Petroleum

Laporan Amali Kimia 1- Penyulingan Berperingkat Petroleum

|Views: 156|Likes:
Published by Mohd Ridzuan

More info:

Published by: Mohd Ridzuan on Sep 11, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/20/2015

pdf

text

original

EKSPERIMEN 1 : BAHAN API

Pendahuluan : Petroleum ialah sejenis cecair pekat hitam yang dijumpai dalam tanah. Ia merupakan sumber asli hidrokarbon. Petroleum terbentuk berjuta-juta tahun dahulu daripada hidupan laut yang mati, kemudian tertimbus oleh lumpur dan pasir. Apabila hidupan laut mati , bangkai mereka tenggelam ke dasar laut, kemudian ditimbus oleh sedimen . Melalui tindakan bakteria , pereputan separa berlaku dalam keadaan kekurangan oksigen. Penguraian seterusnya di bawah suhu dan tekanan yang tinggi akhirnya menghasilkan petroleum dan gas asli. Pemanasan minyak mentah membahagikannnya kepada beberapa jenis molekul. Penyulingan minyak mentah bermula dengan memanaskan minyak mentah dalam suhu 335oC di dalam relau.

Gambar 1 : Proses Penyulingan berperingkat

1

Hasil seperti petrol.Minyak mentah diasingkan oleh haba kepada beberapa komponen. Setiap komponen mengewap dalam suhu berbeza. semakin cerah warnanya. Semakin rendah takat didih pecahan petroleum itu. Petroleum terdiri daripada campuran hidrokarbon yang kompleks yang boleh diasingkan kepada pecahan berlainan melalui kaedah penyulingan berperingkat kerana setiap pecahan mempunyai takat didih yang berlainan. Biodiesel merupakan bahan bakar alternatif yang dapat menggatikan petroleum sebagai bahan api. Nafta sederhana dikumpulkan untuk kegunaan reformat iaitu komponen untuk dicampurkan dalam petrol. Metana terhasil di tingkat teratas. semakin mudah pecahan untuk terbakar dan semakin bersih nyalaanya (kurang berjelaga). semakin kurang likat pecahan itu. diesel dan kerosin dihasilkan selepas pemprosesan selanjutnya. Komponen-komponen ini mengalami kondensasi dan menyejuk di dulang-dulang dalam tingkat-tingkat terentu. 2 .

kondenser Liebig. 3. Pemanasan diteruskan dan hasil penyulingan dikumpulkan dalam kelalang kon yang berbeza pada julat suhu yang berbeza iaitu 80-120oC. Sediakan peralatan seperti yang ditunjukkan di rajah 1. Petroleum di dalam kelalang penyulingan dipanaskan secara perlahan-lahan. thermometer (-10 – 36 oC). dan penunu Bunsen. tuku kaki tiga. kasa dawai. kaki retort. 120-160OC. Prosedur : A: Penyulingan berperingkat petroleum. 2. kertas turas. Bahan/ Radas : Petroleum. kelalang penyulingan. piring penyejat.Tujuan : Menyiasat penyulingan berperingkat petroleum. serpihan porselin. Petroleum pada peringkat pertama dikumpulkan pada suhu 30-80 oC. 1. dan 160– 200oC. kelalang kon. 4. 3 . tripod.

Pastikan alatan radas telah ketat dan getah paip yang digunakan untuk mengalirkan air tidak bocor. Produk atau hasil pecahan penurasan hendaklah diletakkan jauh daripada api di mana ia merupakan bahan mudah terbakar. 6. 2. 7. Mengendalikan alatan kaca dan panas berhati-hati. Warna petroleum diperhatikan pada setiap peringkat. Kelikatan petroleum diperhatikan dengan mencondongkan kelalang kon. Gunakan cermin mata keselamatan semasa melakukan aktiviti makmal. Elakkan memanaskan kelalang penyulingan jika tidak terdapat cecair di dalamnya. 8. Dua atau tiga porselin cip ditambah dalam kelalang penurasan untuk mengelakkan pemanasan yang berlebihan dan hentaman. 8. Pemerhatian dicatatkan. 5. Jangan menarik nafas secara terus daripada petroleum. 7. 4 . Hasil penyulingan pada setiap peringkat suhu dimasukkan ke dalam piring pengewapan dan dipanaskan. Warna nyalaan api dan jelaga diperhatikan. 3. Langkah berjaga-jaga: 1. 4. 6.B: Ciri-ciri pecahan penyulingan yang berbeza. 5. Memastikan pengudaraan adalah baik sebelum memulakan eksperimen.

Pecahan yang mempunyai takat didih yang tinggi juga semakin sukar untuk terbakar 5 . Daripada keputusan eksperimen .Hasil Pemerhatian : Kebolehbakaran Pecahan Julat suhu (0C) 1 ( Petrol ) 30-80 Kekuningan cair Cair Biru ( Amat Mudah Terbakar ) 2 (Nafta) 80-120 Kekuningan Sedikit Likat Jingga ( Mudah Terbakar) 3 (Kerosin) 120-160 Kekuningan hijau Pekat Merah cair ( Susah Terbakar ) 4 ( Diesel) 160-200 Kuning Tua -Perang Sangat Pekat Merah pekat ( Amat Susah Terbakar) Sangat banyak Banyak Kurang Warna Kelikatan Warna nyalaan Kandungan jelaga Sangat kurang Perbincangan : Dengan melakukan penyulingan pecahan. Setiap pecahan mempunyai sifat-sifat yang tersendiri mengikut suhu takat didih.molekulnya semakin kuat menyebabkan molekul. terdapat empat pecahan petroleum. semakin likat pecahan tersebut kerana saiz molekul pecahan semakin besar dan daya tarikan antara molekul. Semakin tinggi takat didih pecahan itu. Semasa eksperimen. minyak mentah akan diasingkan kepada beberapa pecahan berdasarkan julat suhu takat didih. warna nyalaan dan kuantiti jelaga yang terhasil setelah dibakar.molekul sukar untuk bergelongsor antara satu sama lain. warna pecahan. didapati sifat(ciri) pecahan berubah dengan pertambahan takat didih pecahan tersebut. kelikatan.

Kuantiti jelaga yang dihasilkan banyak apabila pecahan 3 dibakar. Pecahan ini adalah yang paling likat.dan kuantiti jelaga semakin tinggi kerana peratus karbon per molukel semakin bertambah dengan bertambahnya takat didih pecahan itu. kuantiti jelaga yang dihasilkan adalah lebih tinggi berbanding jelaga pecahan 1. Pecahan ini berwarna jingga kekuningan dan paling pekat berbanding pecahan lain. Pecahan 3 lebih likat berbanding pecahan 1 dan 2. keterlarutan dalam air kerana semua pecahan petroleum tidak larut dalam air. Warna nyalaan api untuk pecahan 2 adalah jingga dan ia lebih likat daripada pecahan 1. Pecahan pertama berwarna kekuningan cair. Semua pecahan petroleum juga adalah bersifat neutral . ia mempunyai takat didih pada julat suhu 30-80oC. Bagi pecahan pertama. Warna api bagi pecahan pertama adalah biru dan ia menghasilkan sangat kurang jelaga apabila dibakar. Pecahan 4 mempunyai takat didih yang julat suhunya daripada 160-200°C. semua pecahan tersebut mempunyai beberapa ciri yang sama iaitu. Namun begitu. Apabila pecahan 2 dibakar. Warna nyalaan api untuk pecahan 3 adalah merah. ini menunjukkan pecahan pertama mempunyai takat didih paling rendah berbanding pecahan-pecahan lain. Pecahan juga mempunyai hasil pembakaran sama iaitu semua pecahan terbakar dalam udara berlebihan untuk menghasilkan gas karbon dioksida dan air. Pecahan pertama mempunyai kelikatan yang sangat rendah dan lebih cair. hampir tiada warna dan ia merupakan warna paling cerah bagi pecahan petroleum. Pecahan 3 mempunyai takat didih di antara julat suhu 120-160ºC. 6 . Warna nyalaan apinya merah dan kuantiti jelaga yang dihasilkan apabila pecahan dibakar adalah lebih berbanding pecahan lain. Warna bagi pecahan ini kekuningan hijau dan bermakna lebih pekat daripada pecahan 1 dan 2. Pecahan 2 yang mempunyai takat didih pada julat suhu daripada 80-120ºC Warna bagi pecahan ini adalah kekuningan dan bermakna warna tersebut lebih gelap daripada pecahan 1 tetapi masih cair.

semakin gelap warna pecahan tersebut. semakin kurang tahap kebolehbakarannya dan semakin banyak kuantiti jelaga yang terhasil.Kesimpulan : Petroleum boleh disediakan melalui proses penyulingan berperingkat berdasarkan takat didih tertentu. Semakin tinggi takat didih pecahan. Semakin tinggi takat didih pecahan. Semakin tinggi takat didih pecahan. 7 . semakin likat pecahan tersebut.

Pecahan petroleum yang mempunyai mempunyai jumlah hidrokarbon yang panjang mempunyai takat didih yang lebih tinggi. 2. Kadar kebolehan petroleum untuk terbakar semakin menurun walaupun takat didih dan jumlah molekul bertambah. Bincangkan hubungan takat didih pecahan dengan: a) Warna pecahan. 8 . Warna yang terhasil bergantung pada saiz molekul. daripada tiada warna. Oleh itu. coklat cair dan warna coklat gelap. warna pecahan petroleum menjadi gelap. semakin likat pecahan tersebut. molekul yang besar lebih likat kerana memunyai molekul yang lebih padat. Rantaian ikatan molekul hidrokarbon yang besar adalah sangat ketat dan tidak mudah untuk menggelongsor. semakin gelap warna pecahan yang terhasil. maka. Bincangkan kebolehbakaran bagi setiap pecahan petroleum. semakin likat pecahan tersebut. kekuningan.Soalan: 1. Pecahan yang mempunyai molekul lebih kecil mempunyai ikatan yang ringkas dan renggang antara satu sama lain. jingga. Semakin tinggi takat didih pecahan. Semakin panjang rantai hidrokarbon didalam pecahan petroleum. b) Kelikatan pecahan Semakin tinggi takat didih pecahan. Jika saiz molekul besar. Pecahan petroleum peringkat pertama lebih mudah terbakar berbanding pecahan petroleum yang keempat.

pecahan yang mempunyai takat didih yang tinggi mempunyai kuantiti karbon yang lebih banyak. 4. lebih sedikit kelikatannya dan sedikit jelaga yang dihasilkan apabila dibakar. Ramalkan warna. Pecahan X ialah C6H14.. kelikatan dan jumlah jelaga yang dihasilkan oleh X. Semakin tinggi takat didih pecahan tersebut. semakin banyak kumlah kuantiti jelaga yang dihasilkan apabila dibakar. Pembakaran yang tidak sempurna bagi gasolin membebaskan gas beracun iaitu karbon monoksida dan oksida nitrik. maka daya tarikan antara molekul semakin tinggi. Ia berwarna kekuningan cair . Pecahan X adalah hexane.c) Jumlah jelaga yang dihasilkan pada setiap pecahan. Hal ini kerana. 3. Tuliskan persamaan kimia untuk menunjukkan tindak balas tidak sempurna gasolin tersebut. Tulis persamaan kimia seimbang tindak balas yang mewakili pembakaran gasolin (C6H18) 2C8H18 + 25O2  16CO2 + 18H2O 5. 2C8H18 + 17O2  16CO + 18H2O 9 .

Kurang berbau kerana mengeluarkan aroma makanan bergoreng atau aroma barbeku apabila digunakan. 83%. Apakah kelebihan menggunakan biodiesel berbanding pecahan petroleum? Biodiesel boleh diperbaharui keran biodiesel dihasilkan daripada minyak seyuran dan lemak haiwan. Apakah yang dimaksudkan dengan biodiesel? Biodiesel merupakan suatu nama dari Alkyl Ester. Biodiesel tidak menghasilkan gas yang berbahaya dan lebih bersih dan lebih mudah ditangani dibandingkan dengan petroleum diesel. Penggunaannya boleh mengurangkan pencermaran yang dihasilkan oleh bahan bakar dari petroleum. Ia juga lebih mesra alam daripada diesel kerana mengurangkan pelepasan karbon monoksida. Biodiesel tidak mengandung petroleum diesel atau solar. Dijadikan sebagai bahan bakar alternatif masa depan dan boleh diperbaharui.Biodiesel mempunyai sifat kimia yang serupa dengan petroleum diesel sehingga dapat digunakan langsung untuk mesin diesel atau dicampur dengan petroleum diesel. Penggunaan bahan api yang lebih cekap iaitu 320% berbanding bahan api petroleum diesel. sulfur dioksida dan zarah-zarah. 7.6. berasal dari minyak sayuran lemak haiwan. Biodiesel dapat digunakan sebagai bahan bakar pada mesin yang menggunakan diesel sebagai bahan bakarnya. karbon dioksida. 10 .

org: http://en.my/hc001.org/wiki/Fractional_distillation Gas Asli.Bibliografi : Fractional Distillation. Pengertian Biodiesel.wikipedia. (2008.d. from edu.com/2008/02/pengertianbiodiesel. from edu. (2011. Retrieved Julai 7. from wikipedia.sabah.htm Hortono.).edu.d. Retrieved Julai 7. (n. 2011. Retrieved Juali 7. (n.my: http://www.my/hc001.). 2011.com: http://pematangpanggang.wcdd/gas_asli.my: http://www. Februari). Jun 3). 2011. B.blogspot.sabah.edu. Retrieved Julai 7. from blogspot. 2011.html 11 .wcdd/eksperimen.htm Hidrokorbon. M.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->