P. 1
Laporan Amali Kimia 1- Penyulingan Berperingkat Petroleum

Laporan Amali Kimia 1- Penyulingan Berperingkat Petroleum

|Views: 156|Likes:
Published by Mohd Ridzuan

More info:

Published by: Mohd Ridzuan on Sep 11, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/20/2015

pdf

text

original

EKSPERIMEN 1 : BAHAN API

Pendahuluan : Petroleum ialah sejenis cecair pekat hitam yang dijumpai dalam tanah. Ia merupakan sumber asli hidrokarbon. Petroleum terbentuk berjuta-juta tahun dahulu daripada hidupan laut yang mati, kemudian tertimbus oleh lumpur dan pasir. Apabila hidupan laut mati , bangkai mereka tenggelam ke dasar laut, kemudian ditimbus oleh sedimen . Melalui tindakan bakteria , pereputan separa berlaku dalam keadaan kekurangan oksigen. Penguraian seterusnya di bawah suhu dan tekanan yang tinggi akhirnya menghasilkan petroleum dan gas asli. Pemanasan minyak mentah membahagikannnya kepada beberapa jenis molekul. Penyulingan minyak mentah bermula dengan memanaskan minyak mentah dalam suhu 335oC di dalam relau.

Gambar 1 : Proses Penyulingan berperingkat

1

semakin mudah pecahan untuk terbakar dan semakin bersih nyalaanya (kurang berjelaga). Petroleum terdiri daripada campuran hidrokarbon yang kompleks yang boleh diasingkan kepada pecahan berlainan melalui kaedah penyulingan berperingkat kerana setiap pecahan mempunyai takat didih yang berlainan. 2 .Minyak mentah diasingkan oleh haba kepada beberapa komponen. Nafta sederhana dikumpulkan untuk kegunaan reformat iaitu komponen untuk dicampurkan dalam petrol. Komponen-komponen ini mengalami kondensasi dan menyejuk di dulang-dulang dalam tingkat-tingkat terentu. Metana terhasil di tingkat teratas. Hasil seperti petrol. semakin kurang likat pecahan itu. semakin cerah warnanya. Biodiesel merupakan bahan bakar alternatif yang dapat menggatikan petroleum sebagai bahan api. Setiap komponen mengewap dalam suhu berbeza. Semakin rendah takat didih pecahan petroleum itu. diesel dan kerosin dihasilkan selepas pemprosesan selanjutnya.

kertas turas. dan penunu Bunsen. Prosedur : A: Penyulingan berperingkat petroleum. Bahan/ Radas : Petroleum. kondenser Liebig. 120-160OC. Sediakan peralatan seperti yang ditunjukkan di rajah 1. kaki retort. tuku kaki tiga. piring penyejat. dan 160– 200oC. 3. 2. tripod.Tujuan : Menyiasat penyulingan berperingkat petroleum. 1. 4. kasa dawai. 3 . Petroleum di dalam kelalang penyulingan dipanaskan secara perlahan-lahan. Pemanasan diteruskan dan hasil penyulingan dikumpulkan dalam kelalang kon yang berbeza pada julat suhu yang berbeza iaitu 80-120oC. Petroleum pada peringkat pertama dikumpulkan pada suhu 30-80 oC. serpihan porselin. kelalang kon. thermometer (-10 – 36 oC). kelalang penyulingan.

Mengendalikan alatan kaca dan panas berhati-hati. Warna nyalaan api dan jelaga diperhatikan. 6. Warna petroleum diperhatikan pada setiap peringkat. Jangan menarik nafas secara terus daripada petroleum. Pemerhatian dicatatkan. Dua atau tiga porselin cip ditambah dalam kelalang penurasan untuk mengelakkan pemanasan yang berlebihan dan hentaman. Memastikan pengudaraan adalah baik sebelum memulakan eksperimen. 8. 5. Langkah berjaga-jaga: 1. 3. 7. Gunakan cermin mata keselamatan semasa melakukan aktiviti makmal. 8. 7. Elakkan memanaskan kelalang penyulingan jika tidak terdapat cecair di dalamnya. Pastikan alatan radas telah ketat dan getah paip yang digunakan untuk mengalirkan air tidak bocor. 5.B: Ciri-ciri pecahan penyulingan yang berbeza. 4 . Hasil penyulingan pada setiap peringkat suhu dimasukkan ke dalam piring pengewapan dan dipanaskan. 6. Kelikatan petroleum diperhatikan dengan mencondongkan kelalang kon. 4. Produk atau hasil pecahan penurasan hendaklah diletakkan jauh daripada api di mana ia merupakan bahan mudah terbakar. 2.

semakin likat pecahan tersebut kerana saiz molekul pecahan semakin besar dan daya tarikan antara molekul. didapati sifat(ciri) pecahan berubah dengan pertambahan takat didih pecahan tersebut. warna pecahan.molekulnya semakin kuat menyebabkan molekul. terdapat empat pecahan petroleum. warna nyalaan dan kuantiti jelaga yang terhasil setelah dibakar. Semakin tinggi takat didih pecahan itu. minyak mentah akan diasingkan kepada beberapa pecahan berdasarkan julat suhu takat didih. Pecahan yang mempunyai takat didih yang tinggi juga semakin sukar untuk terbakar 5 . kelikatan.Hasil Pemerhatian : Kebolehbakaran Pecahan Julat suhu (0C) 1 ( Petrol ) 30-80 Kekuningan cair Cair Biru ( Amat Mudah Terbakar ) 2 (Nafta) 80-120 Kekuningan Sedikit Likat Jingga ( Mudah Terbakar) 3 (Kerosin) 120-160 Kekuningan hijau Pekat Merah cair ( Susah Terbakar ) 4 ( Diesel) 160-200 Kuning Tua -Perang Sangat Pekat Merah pekat ( Amat Susah Terbakar) Sangat banyak Banyak Kurang Warna Kelikatan Warna nyalaan Kandungan jelaga Sangat kurang Perbincangan : Dengan melakukan penyulingan pecahan. Setiap pecahan mempunyai sifat-sifat yang tersendiri mengikut suhu takat didih. Daripada keputusan eksperimen . Semasa eksperimen.molekul sukar untuk bergelongsor antara satu sama lain.

hampir tiada warna dan ia merupakan warna paling cerah bagi pecahan petroleum. Pecahan pertama mempunyai kelikatan yang sangat rendah dan lebih cair. Pecahan 4 mempunyai takat didih yang julat suhunya daripada 160-200°C. Pecahan 3 mempunyai takat didih di antara julat suhu 120-160ºC. semua pecahan tersebut mempunyai beberapa ciri yang sama iaitu. Pecahan ini adalah yang paling likat. Warna nyalaan api untuk pecahan 2 adalah jingga dan ia lebih likat daripada pecahan 1. Pecahan 2 yang mempunyai takat didih pada julat suhu daripada 80-120ºC Warna bagi pecahan ini adalah kekuningan dan bermakna warna tersebut lebih gelap daripada pecahan 1 tetapi masih cair. keterlarutan dalam air kerana semua pecahan petroleum tidak larut dalam air. kuantiti jelaga yang dihasilkan adalah lebih tinggi berbanding jelaga pecahan 1. Warna nyalaan apinya merah dan kuantiti jelaga yang dihasilkan apabila pecahan dibakar adalah lebih berbanding pecahan lain. Namun begitu.dan kuantiti jelaga semakin tinggi kerana peratus karbon per molukel semakin bertambah dengan bertambahnya takat didih pecahan itu. Warna bagi pecahan ini kekuningan hijau dan bermakna lebih pekat daripada pecahan 1 dan 2. Pecahan pertama berwarna kekuningan cair. Semua pecahan petroleum juga adalah bersifat neutral . Bagi pecahan pertama. Warna nyalaan api untuk pecahan 3 adalah merah. Pecahan ini berwarna jingga kekuningan dan paling pekat berbanding pecahan lain. 6 . Warna api bagi pecahan pertama adalah biru dan ia menghasilkan sangat kurang jelaga apabila dibakar. Apabila pecahan 2 dibakar. ini menunjukkan pecahan pertama mempunyai takat didih paling rendah berbanding pecahan-pecahan lain. Pecahan juga mempunyai hasil pembakaran sama iaitu semua pecahan terbakar dalam udara berlebihan untuk menghasilkan gas karbon dioksida dan air. Pecahan 3 lebih likat berbanding pecahan 1 dan 2. Kuantiti jelaga yang dihasilkan banyak apabila pecahan 3 dibakar. ia mempunyai takat didih pada julat suhu 30-80oC.

Semakin tinggi takat didih pecahan.Kesimpulan : Petroleum boleh disediakan melalui proses penyulingan berperingkat berdasarkan takat didih tertentu. semakin likat pecahan tersebut. semakin kurang tahap kebolehbakarannya dan semakin banyak kuantiti jelaga yang terhasil. Semakin tinggi takat didih pecahan. 7 . Semakin tinggi takat didih pecahan. semakin gelap warna pecahan tersebut.

2. coklat cair dan warna coklat gelap.Soalan: 1. 8 . semakin gelap warna pecahan yang terhasil. semakin likat pecahan tersebut. semakin likat pecahan tersebut. Semakin panjang rantai hidrokarbon didalam pecahan petroleum. daripada tiada warna. Bincangkan hubungan takat didih pecahan dengan: a) Warna pecahan. Warna yang terhasil bergantung pada saiz molekul. Pecahan petroleum peringkat pertama lebih mudah terbakar berbanding pecahan petroleum yang keempat. Pecahan yang mempunyai molekul lebih kecil mempunyai ikatan yang ringkas dan renggang antara satu sama lain. Semakin tinggi takat didih pecahan. Kadar kebolehan petroleum untuk terbakar semakin menurun walaupun takat didih dan jumlah molekul bertambah. kekuningan. Pecahan petroleum yang mempunyai mempunyai jumlah hidrokarbon yang panjang mempunyai takat didih yang lebih tinggi. Jika saiz molekul besar. Rantaian ikatan molekul hidrokarbon yang besar adalah sangat ketat dan tidak mudah untuk menggelongsor. maka. jingga. Oleh itu. molekul yang besar lebih likat kerana memunyai molekul yang lebih padat. Bincangkan kebolehbakaran bagi setiap pecahan petroleum. warna pecahan petroleum menjadi gelap. b) Kelikatan pecahan Semakin tinggi takat didih pecahan.

c) Jumlah jelaga yang dihasilkan pada setiap pecahan. Ia berwarna kekuningan cair . maka daya tarikan antara molekul semakin tinggi. semakin banyak kumlah kuantiti jelaga yang dihasilkan apabila dibakar. lebih sedikit kelikatannya dan sedikit jelaga yang dihasilkan apabila dibakar.. kelikatan dan jumlah jelaga yang dihasilkan oleh X. Tuliskan persamaan kimia untuk menunjukkan tindak balas tidak sempurna gasolin tersebut. Hal ini kerana. Pembakaran yang tidak sempurna bagi gasolin membebaskan gas beracun iaitu karbon monoksida dan oksida nitrik. pecahan yang mempunyai takat didih yang tinggi mempunyai kuantiti karbon yang lebih banyak. Ramalkan warna. 4. Pecahan X adalah hexane. 2C8H18 + 17O2  16CO + 18H2O 9 . Semakin tinggi takat didih pecahan tersebut. Pecahan X ialah C6H14. Tulis persamaan kimia seimbang tindak balas yang mewakili pembakaran gasolin (C6H18) 2C8H18 + 25O2  16CO2 + 18H2O 5. 3.

Kurang berbau kerana mengeluarkan aroma makanan bergoreng atau aroma barbeku apabila digunakan. 7. 10 . Penggunaannya boleh mengurangkan pencermaran yang dihasilkan oleh bahan bakar dari petroleum. 83%. Dijadikan sebagai bahan bakar alternatif masa depan dan boleh diperbaharui. berasal dari minyak sayuran lemak haiwan. sulfur dioksida dan zarah-zarah. Biodiesel tidak menghasilkan gas yang berbahaya dan lebih bersih dan lebih mudah ditangani dibandingkan dengan petroleum diesel.6. Apakah kelebihan menggunakan biodiesel berbanding pecahan petroleum? Biodiesel boleh diperbaharui keran biodiesel dihasilkan daripada minyak seyuran dan lemak haiwan.Biodiesel mempunyai sifat kimia yang serupa dengan petroleum diesel sehingga dapat digunakan langsung untuk mesin diesel atau dicampur dengan petroleum diesel. Biodiesel tidak mengandung petroleum diesel atau solar. Penggunaan bahan api yang lebih cekap iaitu 320% berbanding bahan api petroleum diesel. Apakah yang dimaksudkan dengan biodiesel? Biodiesel merupakan suatu nama dari Alkyl Ester. karbon dioksida. Ia juga lebih mesra alam daripada diesel kerana mengurangkan pelepasan karbon monoksida. Biodiesel dapat digunakan sebagai bahan bakar pada mesin yang menggunakan diesel sebagai bahan bakarnya.

from edu. Jun 3).wcdd/eksperimen. Retrieved Julai 7. Februari).my: http://www. (n. 2011. 2011. 2011.sabah.htm Hidrokorbon. from wikipedia.wcdd/gas_asli. Retrieved Julai 7. Retrieved Juali 7. (2008. 2011.my/hc001. (2011.sabah.org/wiki/Fractional_distillation Gas Asli.d. Retrieved Julai 7.html 11 .htm Hortono.edu.wikipedia.Bibliografi : Fractional Distillation.my: http://www. from edu.blogspot.). B. M.d.). from blogspot.com/2008/02/pengertianbiodiesel. (n.org: http://en.edu. Pengertian Biodiesel.my/hc001.com: http://pematangpanggang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->