MENEROKA ALAM BAHAN SCE 3103

Disediakan oleh :

Sarida Md Dam (SABUN) Fauziah Hanum Mohamad (DETERGEN)
Dibimbing oleh :

Pn. Zakiah bt Mor

TOPIK 12 SABUN DAN DETERGEN

TAKRIFAN SABUN
Garam yang terbentuk daripada tindak balas antara suatu alkali dengan suatu asid lemak, RCOOH. - Garam natrium asid lemak jika alkali yang digunakan ialah natrium hidroksida. - Garam kalium asid lemak jika alkali yang digunakan ialah kalium hidroksida. - Formula am : RCOONa atau RCOOK. R adalah kumpulan akil yang berantai panjang.
-

SABUN Contoh – contoh sabun : Natrium Palmitat C15H31COONa Natrium Oleat Natrium Stearat C17H33COONa C17H35COONa .

Proses Penyediaan Sabun . .Sabun dapat disediakan dengan memanaskan bersama lemak atau minyak dengan alkali melalui proses saponifikasi. -2 peringkat pembuatan sabun : (i) Peringkat 1 .Minyak atau lemak(ester) dipanaskan bersama larutan alkali melalui proses hidrolisis. -Proses saponifikasi : proses hidrolisis ester (minyak atau lemak) oleh alkali.

Proses ini. (i) Peringkat 2 .Dlm. molekul minyak atau lemak (ester) dipecahkan kepada asid lemak dan gliserol oleh air dengan kehadiran alkali sebagai mangkin.Proses Penyediaan Sabun .Asid lemak yang terbebas Peringkat 1 bertindak balas dengan alkali untuk membentuk garam natrium asid lemak iaitu sabun. .

Tindak Balas Pembuatan Sabun Minyak sayuran + natrium hidroksida ( ester ) ( alkali ) garam natrium asid lemak + gliserol ( sabun ) (alkohol) CH2COOC12H35 CHCOOC17H35 CH2COOC17H35 Gliseril tristearat CHOH + 3 NaOH 3 C17H35COONa + Natrium Stearat CHOH CH2OH .

Proses yang terlibat dipanggil saponifikasi.• • Gliseril tristearat adalah sejenis minyak. Sebarang minyak apabila dicampur dengan larutan pekat natrium hidroksida akan menghasilkan sabun. • • . sila rujuk prosedur Praktikal 6. Untuk keterangan lebih lanjut tentang proses saponifikasi.

Sabun adalah licin dan membentuk buih apabila dicampur dengan air.Sabun adalah bahan pencuci yang berkesan dengan air lembut sahaja (air paip). Air lembut adalah air yang tidak mengandungi ion Mg2+ dan ion Ca2+ 4. Air liat adalah air yang mengandungi ion Mg2+ dan ion Ca2+ .Sifat – Sifat Sabun 1. 2. 3.

7. Ini adalah kerana ia bertindak balas dengan ion Mg2+ atau ion Ca2+ untuk membentuk sejenis mendakan yang dipanggil skum. Sabun adalah tidak berkesan dalam air liat.Sifat – Sifat Sabun 5. Ca2+(ak) + 2 C17H35COO(ak) ion sabun ( ion stearat ) (C17H35COO)2 Ca(s) skum sabun ( kalsium stearat ) . sabun tidak dapat membentuk buih dalam air liat kerana kehilangan ion sabun melalui pembentukan skum. 6. Oleh itu.

Oleh itu. . 9. sabun tidak akan mencemarkan air. Ia boleh diuraikan oleh tindakan bakteria. Sabun boleh dibiodegradasikan.Sifat – Sifat Sabun 8. 11. Ini adalah kerana sabun dibuat daripada minyak binatang atau minyak sayuran. Sabun juga tidak berkesan dalam air berasid kerana molekul besar asid karbosilik dibentuk dan molekul besar ini tidak larut dalam air. 10.

disebut bhgn hidrofilik .terdiri drpd bhgn anion .Tindakan Pencucian Sabun 1. Apabila dicampur ke dlm air.bersifat ionok . molekul sabun akan tercerai kpd ion natrium(atau ion kalium) dan ion sabun (anion sabun). . 2.larut dalam air. Sabun : agen pencuci yg digunakan utk tanggalkan kotoran bhn organik. Ion sabun terdiri drpd 2 bahagian : (a) bahagian kepala yg . 3.

terdiri drpd bhgn hidrokarbon (rantai hidrokarbon) .disebut bhgn hidrofobik .merupakan molekul yg bersifat kovalen .(b) bahagian ekor yg .larut dalam gris atau minyak(kotoran). .

.1 Struktur umum ion sabun 5. Molekul sabun dpt mengurangkan ketegangan permukaan air supaya air dapt membasahi permukaan bahan dengan lebih baik.Struktur Ion Sabun Bahagian ekor hidrokarbon Bahagian kepala ion Bahagian ekor yg larut dalam kotoran seperti minyak atau gris Bahagian kepala yg larut dalam air Rajah 1.

Sabun ialah bahan terbiodegradasikan.Keberkesanan Tindakan Pencucian Sabun Kelebihan Sabun 1. 2. . Di samping itu. Dengan demikian. sabun juga tidak beracun kepada hidupan akuatik. 3. sabun tidak menimbulkan masalah pencemaran alam sekitar. iaitu dapat diuraikan oleh bakteria.

garam kalsium. Jadi. . Satu contoh air liat ialah air laut. sabun tidak dapat digunakan untuk mencuci dalam air liat.Keberkesanan Tindakan Pencucian Sabun Kelemahan Sabun 1.garam magnesium dan sbgnya. 2. Ini adalah disebabkan oleh : (a) Air liat mengandungi pelbagai jenis garam galian seperti garam natrium. Sabun tidak berkesan dalam air liat.

. Jadi. (c) Kekat yang terbentuk akan terapung pada permukaan air. (d) Ion kalsium dan ion magnesium yang hadir dalam air liat dapat bergabung dengan ion sabun seperti ion palmitat untuk membentuk mendakan putih yang dikenal sebagai kekat. tindakan pembersihan hanya bermula selepas semua ion kalsium dan ion magnesium dalam air liat telah lengkap bertindak balas dengan ion sabun.(b) Ion kalsium dan ion magnesium yang hadir dalam air liat dapat bergabung dengan ion sabun seperti ion palmitat untuk membentuk mendakan putih yang dikenal sebagai kekat.

3. iaitu asid stearik. iaitu air yang tidak mengandungi ion kalsium dan ion magnesium 4. (a) Ion hidrogen yang hadir dalam air yang berasid bertindak balas dengan ion sabun seperti ion stearat untuk membentuk molekul asid lemak. . Sabun hanya dapat mencuci dalam air lembut. Sabun juga tidak berkesan dalam air yang berasid.

molekul asid lemak seperti asid stearik tidak dapat larut dalam air.(b) Asid lemak seperti asid stearik mempunyai rantai hidrokarbon yang panjang tetapi tidak mempunyai bahagian berion (c) Tambahan pula. (d) Ini menyebabkan ion sabun tidak dapat berfungsi sebagai bahan pencuci dalam air yang berasid. .

.

Detergen dikenali sebagai bahan pencuci bukan sabun. Banyak detergen bagi kegunaan yang berbeza tetapi hanya dua jenis detergen yang biasa iaitu .detergen tanpa gelang benzena seperti natrium alkil sulfat .detergen dengan gelang benzena seperti natrium alkil benzena sulfonat .

.Detergen ialah garam natrium yang terhasil apabila asid sulfonik atau asid alkil benzena sulfonik bertindak balas dengan natrium hidroksida.

PENYEDIAAN DETERGEN Langkah 1 Tindakbalas alkohol dengan asid sulfurik pekat O O R .O–H + H-O-S-O-H R-O-S-O-H + H20 O O akil hidrogen sulfat .

PENYEDIAAN DETERGEN Langkah 2 Peneutralan dengan natrium hidroksida O O R .O–S -O-H + NaOH R-O-S-O-Na + H20 O O Natrium akil sulfat (detergen) Contoh ROH : CH3(CH2)10CH2OH dodekanol .

Contoh O CH3(CH2)10CH2-0-S-O-Na O Natrium dodesil sulfat .

Berkesan dalam kedua-dua air liat dan air lembut. . Berkesan dalam air berasid Detergen tidak dapat dibiodegrasikan.Sifat-sifat detergen Adalah licin dan membentuk banyak buih dengan air. Detergen menghasilkan banyak buih dalam semua jenis air. Oleh itu. penggunaannya adalah tidak mesra alam. Buih ini boleh menutupi permukaan air dan kurang % oksigen dalam air.

Detergen adalah bahan pencuci yang berkesan dalam air liat dan air lembut. .Sifat-sifat detergen Detergen adalah licin dan membentuk banyak buih dengan air. anion detergen tidak dimendakkan dan sesuai digunakan untuk menyingkirkan tompok gris. Ini adalah kerana kekat tidak dibentuk apabila bertindak balas dengan ion Mg2+ dan Ca2+ Dengan itu.

Untuk melembutkan air Memastikan serbuk detergen sentiasa dalam keadaan kering dan tidak membentuk gumpalan Mengelakkan pembentukan buih yang berlebihan Menanggalkan bahan kotoran yang bersifat organik seperti darah dan minyak Menjadikan kain kelihatan lebih putih Memberikan wangi pada kain Bahan penstabil Enzim biologi Bahan pendarfluor Minyak wangi .Bahan tambah dalam detergen Bahan tambah Fungsi Natrium hipoklorit. natrium perborat Natrium tripolifosfat Natrium silikat Sebagai agen pemutih melalui tindakan pelunturannya.

Detergen tidak membentuk kekat dengan air liat.Kelebihan detergen Bertindak sebagai bahan pencuci yang berkesan dalam kedua-dua air lembut dan air liat Detergen berkesan dalam air liat kerana garam kalsium atau garam magnesium daripada detergen adalah larut dalam air. .

Kelemahan detergen Detergen awal yang dihasilkan mempunyai rantai hidrokarbon bercabang kerana bahan ini dapat disediakan dengan kos yang rendah. . iaitu tidak dapat diuraikan oleh bakteria dan akan menimbulkan masalah pencemaran alam sekitar. Detergen mempunyai rantai hidrokarbon bercabang adalah tidak terbiodegrasikan.

. . terima kasih….Sekian.