MENEROKA ALAM BAHAN SCE 3103

Disediakan oleh :

Sarida Md Dam (SABUN) Fauziah Hanum Mohamad (DETERGEN)
Dibimbing oleh :

Pn. Zakiah bt Mor

TOPIK 12 SABUN DAN DETERGEN

TAKRIFAN SABUN
Garam yang terbentuk daripada tindak balas antara suatu alkali dengan suatu asid lemak, RCOOH. - Garam natrium asid lemak jika alkali yang digunakan ialah natrium hidroksida. - Garam kalium asid lemak jika alkali yang digunakan ialah kalium hidroksida. - Formula am : RCOONa atau RCOOK. R adalah kumpulan akil yang berantai panjang.
-

SABUN Contoh – contoh sabun : Natrium Palmitat C15H31COONa Natrium Oleat Natrium Stearat C17H33COONa C17H35COONa .

-2 peringkat pembuatan sabun : (i) Peringkat 1 . -Proses saponifikasi : proses hidrolisis ester (minyak atau lemak) oleh alkali.Proses Penyediaan Sabun .Sabun dapat disediakan dengan memanaskan bersama lemak atau minyak dengan alkali melalui proses saponifikasi.Minyak atau lemak(ester) dipanaskan bersama larutan alkali melalui proses hidrolisis. .

Proses Penyediaan Sabun .Asid lemak yang terbebas Peringkat 1 bertindak balas dengan alkali untuk membentuk garam natrium asid lemak iaitu sabun. . (i) Peringkat 2 .Dlm. Proses ini. molekul minyak atau lemak (ester) dipecahkan kepada asid lemak dan gliserol oleh air dengan kehadiran alkali sebagai mangkin.

Tindak Balas Pembuatan Sabun Minyak sayuran + natrium hidroksida ( ester ) ( alkali ) garam natrium asid lemak + gliserol ( sabun ) (alkohol) CH2COOC12H35 CHCOOC17H35 CH2COOC17H35 Gliseril tristearat CHOH + 3 NaOH 3 C17H35COONa + Natrium Stearat CHOH CH2OH .

• • . Untuk keterangan lebih lanjut tentang proses saponifikasi. Sebarang minyak apabila dicampur dengan larutan pekat natrium hidroksida akan menghasilkan sabun. sila rujuk prosedur Praktikal 6. Proses yang terlibat dipanggil saponifikasi.• • Gliseril tristearat adalah sejenis minyak.

Sifat – Sifat Sabun 1. 3. Sabun adalah licin dan membentuk buih apabila dicampur dengan air. 2. Air lembut adalah air yang tidak mengandungi ion Mg2+ dan ion Ca2+ 4. Air liat adalah air yang mengandungi ion Mg2+ dan ion Ca2+ .Sabun adalah bahan pencuci yang berkesan dengan air lembut sahaja (air paip).

7.Sifat – Sifat Sabun 5. Ini adalah kerana ia bertindak balas dengan ion Mg2+ atau ion Ca2+ untuk membentuk sejenis mendakan yang dipanggil skum. sabun tidak dapat membentuk buih dalam air liat kerana kehilangan ion sabun melalui pembentukan skum. Oleh itu. Ca2+(ak) + 2 C17H35COO(ak) ion sabun ( ion stearat ) (C17H35COO)2 Ca(s) skum sabun ( kalsium stearat ) . 6. Sabun adalah tidak berkesan dalam air liat.

Ini adalah kerana sabun dibuat daripada minyak binatang atau minyak sayuran. Sabun boleh dibiodegradasikan. 11. . 9.Oleh itu. Ia boleh diuraikan oleh tindakan bakteria. 10. Sabun juga tidak berkesan dalam air berasid kerana molekul besar asid karbosilik dibentuk dan molekul besar ini tidak larut dalam air. sabun tidak akan mencemarkan air.Sifat – Sifat Sabun 8.

Sabun : agen pencuci yg digunakan utk tanggalkan kotoran bhn organik.terdiri drpd bhgn anion . 3.disebut bhgn hidrofilik . molekul sabun akan tercerai kpd ion natrium(atau ion kalium) dan ion sabun (anion sabun). Apabila dicampur ke dlm air. . 2.larut dalam air. Ion sabun terdiri drpd 2 bahagian : (a) bahagian kepala yg .Tindakan Pencucian Sabun 1.bersifat ionok .

.(b) bahagian ekor yg .merupakan molekul yg bersifat kovalen .terdiri drpd bhgn hidrokarbon (rantai hidrokarbon) .larut dalam gris atau minyak(kotoran).disebut bhgn hidrofobik .

Molekul sabun dpt mengurangkan ketegangan permukaan air supaya air dapt membasahi permukaan bahan dengan lebih baik.Struktur Ion Sabun Bahagian ekor hidrokarbon Bahagian kepala ion Bahagian ekor yg larut dalam kotoran seperti minyak atau gris Bahagian kepala yg larut dalam air Rajah 1. .1 Struktur umum ion sabun 5.

Keberkesanan Tindakan Pencucian Sabun Kelebihan Sabun 1. iaitu dapat diuraikan oleh bakteria. sabun tidak menimbulkan masalah pencemaran alam sekitar. Sabun ialah bahan terbiodegradasikan. sabun juga tidak beracun kepada hidupan akuatik. Di samping itu. 3. 2. Dengan demikian. .

Jadi. Ini adalah disebabkan oleh : (a) Air liat mengandungi pelbagai jenis garam galian seperti garam natrium. Satu contoh air liat ialah air laut.garam kalsium. . Sabun tidak berkesan dalam air liat.Keberkesanan Tindakan Pencucian Sabun Kelemahan Sabun 1. 2. sabun tidak dapat digunakan untuk mencuci dalam air liat.garam magnesium dan sbgnya.

tindakan pembersihan hanya bermula selepas semua ion kalsium dan ion magnesium dalam air liat telah lengkap bertindak balas dengan ion sabun. (c) Kekat yang terbentuk akan terapung pada permukaan air. . (d) Ion kalsium dan ion magnesium yang hadir dalam air liat dapat bergabung dengan ion sabun seperti ion palmitat untuk membentuk mendakan putih yang dikenal sebagai kekat. Jadi.(b) Ion kalsium dan ion magnesium yang hadir dalam air liat dapat bergabung dengan ion sabun seperti ion palmitat untuk membentuk mendakan putih yang dikenal sebagai kekat.

iaitu air yang tidak mengandungi ion kalsium dan ion magnesium 4. Sabun juga tidak berkesan dalam air yang berasid. iaitu asid stearik. . (a) Ion hidrogen yang hadir dalam air yang berasid bertindak balas dengan ion sabun seperti ion stearat untuk membentuk molekul asid lemak. Sabun hanya dapat mencuci dalam air lembut.3.

molekul asid lemak seperti asid stearik tidak dapat larut dalam air. . (d) Ini menyebabkan ion sabun tidak dapat berfungsi sebagai bahan pencuci dalam air yang berasid.(b) Asid lemak seperti asid stearik mempunyai rantai hidrokarbon yang panjang tetapi tidak mempunyai bahagian berion (c) Tambahan pula.

.

Banyak detergen bagi kegunaan yang berbeza tetapi hanya dua jenis detergen yang biasa iaitu .detergen dengan gelang benzena seperti natrium alkil benzena sulfonat .Detergen dikenali sebagai bahan pencuci bukan sabun.detergen tanpa gelang benzena seperti natrium alkil sulfat .

Detergen ialah garam natrium yang terhasil apabila asid sulfonik atau asid alkil benzena sulfonik bertindak balas dengan natrium hidroksida. .

PENYEDIAAN DETERGEN Langkah 1 Tindakbalas alkohol dengan asid sulfurik pekat O O R .O–H + H-O-S-O-H R-O-S-O-H + H20 O O akil hidrogen sulfat .

O–S -O-H + NaOH R-O-S-O-Na + H20 O O Natrium akil sulfat (detergen) Contoh ROH : CH3(CH2)10CH2OH dodekanol .PENYEDIAAN DETERGEN Langkah 2 Peneutralan dengan natrium hidroksida O O R .

Contoh O CH3(CH2)10CH2-0-S-O-Na O Natrium dodesil sulfat .

Berkesan dalam air berasid Detergen tidak dapat dibiodegrasikan. . Detergen menghasilkan banyak buih dalam semua jenis air. Buih ini boleh menutupi permukaan air dan kurang % oksigen dalam air.Sifat-sifat detergen Adalah licin dan membentuk banyak buih dengan air. penggunaannya adalah tidak mesra alam. Berkesan dalam kedua-dua air liat dan air lembut. Oleh itu.

Sifat-sifat detergen Detergen adalah licin dan membentuk banyak buih dengan air. . Ini adalah kerana kekat tidak dibentuk apabila bertindak balas dengan ion Mg2+ dan Ca2+ Dengan itu. Detergen adalah bahan pencuci yang berkesan dalam air liat dan air lembut. anion detergen tidak dimendakkan dan sesuai digunakan untuk menyingkirkan tompok gris.

natrium perborat Natrium tripolifosfat Natrium silikat Sebagai agen pemutih melalui tindakan pelunturannya.Bahan tambah dalam detergen Bahan tambah Fungsi Natrium hipoklorit. Untuk melembutkan air Memastikan serbuk detergen sentiasa dalam keadaan kering dan tidak membentuk gumpalan Mengelakkan pembentukan buih yang berlebihan Menanggalkan bahan kotoran yang bersifat organik seperti darah dan minyak Menjadikan kain kelihatan lebih putih Memberikan wangi pada kain Bahan penstabil Enzim biologi Bahan pendarfluor Minyak wangi .

. Detergen tidak membentuk kekat dengan air liat.Kelebihan detergen Bertindak sebagai bahan pencuci yang berkesan dalam kedua-dua air lembut dan air liat Detergen berkesan dalam air liat kerana garam kalsium atau garam magnesium daripada detergen adalah larut dalam air.

Kelemahan detergen Detergen awal yang dihasilkan mempunyai rantai hidrokarbon bercabang kerana bahan ini dapat disediakan dengan kos yang rendah. iaitu tidak dapat diuraikan oleh bakteria dan akan menimbulkan masalah pencemaran alam sekitar. . Detergen mempunyai rantai hidrokarbon bercabang adalah tidak terbiodegrasikan.

Sekian. .. terima kasih….

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful