MENEROKA ALAM BAHAN SCE 3103

Disediakan oleh :

Sarida Md Dam (SABUN) Fauziah Hanum Mohamad (DETERGEN)
Dibimbing oleh :

Pn. Zakiah bt Mor

TOPIK 12 SABUN DAN DETERGEN

TAKRIFAN SABUN
Garam yang terbentuk daripada tindak balas antara suatu alkali dengan suatu asid lemak, RCOOH. - Garam natrium asid lemak jika alkali yang digunakan ialah natrium hidroksida. - Garam kalium asid lemak jika alkali yang digunakan ialah kalium hidroksida. - Formula am : RCOONa atau RCOOK. R adalah kumpulan akil yang berantai panjang.
-

SABUN Contoh – contoh sabun : Natrium Palmitat C15H31COONa Natrium Oleat Natrium Stearat C17H33COONa C17H35COONa .

Minyak atau lemak(ester) dipanaskan bersama larutan alkali melalui proses hidrolisis. . -2 peringkat pembuatan sabun : (i) Peringkat 1 .Proses Penyediaan Sabun .Sabun dapat disediakan dengan memanaskan bersama lemak atau minyak dengan alkali melalui proses saponifikasi. -Proses saponifikasi : proses hidrolisis ester (minyak atau lemak) oleh alkali.

(i) Peringkat 2 . molekul minyak atau lemak (ester) dipecahkan kepada asid lemak dan gliserol oleh air dengan kehadiran alkali sebagai mangkin.Dlm.Proses Penyediaan Sabun . . Proses ini.Asid lemak yang terbebas Peringkat 1 bertindak balas dengan alkali untuk membentuk garam natrium asid lemak iaitu sabun.

Tindak Balas Pembuatan Sabun Minyak sayuran + natrium hidroksida ( ester ) ( alkali ) garam natrium asid lemak + gliserol ( sabun ) (alkohol) CH2COOC12H35 CHCOOC17H35 CH2COOC17H35 Gliseril tristearat CHOH + 3 NaOH 3 C17H35COONa + Natrium Stearat CHOH CH2OH .

• • Gliseril tristearat adalah sejenis minyak. • • . Proses yang terlibat dipanggil saponifikasi. sila rujuk prosedur Praktikal 6. Untuk keterangan lebih lanjut tentang proses saponifikasi. Sebarang minyak apabila dicampur dengan larutan pekat natrium hidroksida akan menghasilkan sabun.

Air lembut adalah air yang tidak mengandungi ion Mg2+ dan ion Ca2+ 4.Sabun adalah bahan pencuci yang berkesan dengan air lembut sahaja (air paip). 2. 3. Air liat adalah air yang mengandungi ion Mg2+ dan ion Ca2+ . Sabun adalah licin dan membentuk buih apabila dicampur dengan air.Sifat – Sifat Sabun 1.

Sabun adalah tidak berkesan dalam air liat. Ini adalah kerana ia bertindak balas dengan ion Mg2+ atau ion Ca2+ untuk membentuk sejenis mendakan yang dipanggil skum. Oleh itu. Ca2+(ak) + 2 C17H35COO(ak) ion sabun ( ion stearat ) (C17H35COO)2 Ca(s) skum sabun ( kalsium stearat ) .Sifat – Sifat Sabun 5. sabun tidak dapat membentuk buih dalam air liat kerana kehilangan ion sabun melalui pembentukan skum. 7. 6.

Sabun boleh dibiodegradasikan. 9. Ini adalah kerana sabun dibuat daripada minyak binatang atau minyak sayuran. Ia boleh diuraikan oleh tindakan bakteria. . Sabun juga tidak berkesan dalam air berasid kerana molekul besar asid karbosilik dibentuk dan molekul besar ini tidak larut dalam air. 10.Sifat – Sifat Sabun 8. sabun tidak akan mencemarkan air. 11.Oleh itu.

bersifat ionok . Sabun : agen pencuci yg digunakan utk tanggalkan kotoran bhn organik.terdiri drpd bhgn anion .disebut bhgn hidrofilik . Apabila dicampur ke dlm air. 3. . molekul sabun akan tercerai kpd ion natrium(atau ion kalium) dan ion sabun (anion sabun).Tindakan Pencucian Sabun 1.larut dalam air. Ion sabun terdiri drpd 2 bahagian : (a) bahagian kepala yg . 2.

larut dalam gris atau minyak(kotoran).merupakan molekul yg bersifat kovalen .disebut bhgn hidrofobik .(b) bahagian ekor yg .terdiri drpd bhgn hidrokarbon (rantai hidrokarbon) . .

1 Struktur umum ion sabun 5. Molekul sabun dpt mengurangkan ketegangan permukaan air supaya air dapt membasahi permukaan bahan dengan lebih baik.Struktur Ion Sabun Bahagian ekor hidrokarbon Bahagian kepala ion Bahagian ekor yg larut dalam kotoran seperti minyak atau gris Bahagian kepala yg larut dalam air Rajah 1. .

sabun tidak menimbulkan masalah pencemaran alam sekitar. 3. Di samping itu.Keberkesanan Tindakan Pencucian Sabun Kelebihan Sabun 1. Sabun ialah bahan terbiodegradasikan. Dengan demikian. iaitu dapat diuraikan oleh bakteria. . 2. sabun juga tidak beracun kepada hidupan akuatik.

garam magnesium dan sbgnya.garam kalsium. sabun tidak dapat digunakan untuk mencuci dalam air liat. Satu contoh air liat ialah air laut.Keberkesanan Tindakan Pencucian Sabun Kelemahan Sabun 1. Jadi. 2. . Sabun tidak berkesan dalam air liat. Ini adalah disebabkan oleh : (a) Air liat mengandungi pelbagai jenis garam galian seperti garam natrium.

(c) Kekat yang terbentuk akan terapung pada permukaan air. . Jadi. tindakan pembersihan hanya bermula selepas semua ion kalsium dan ion magnesium dalam air liat telah lengkap bertindak balas dengan ion sabun.(b) Ion kalsium dan ion magnesium yang hadir dalam air liat dapat bergabung dengan ion sabun seperti ion palmitat untuk membentuk mendakan putih yang dikenal sebagai kekat. (d) Ion kalsium dan ion magnesium yang hadir dalam air liat dapat bergabung dengan ion sabun seperti ion palmitat untuk membentuk mendakan putih yang dikenal sebagai kekat.

iaitu asid stearik.3. . Sabun hanya dapat mencuci dalam air lembut. (a) Ion hidrogen yang hadir dalam air yang berasid bertindak balas dengan ion sabun seperti ion stearat untuk membentuk molekul asid lemak. iaitu air yang tidak mengandungi ion kalsium dan ion magnesium 4. Sabun juga tidak berkesan dalam air yang berasid.

molekul asid lemak seperti asid stearik tidak dapat larut dalam air.(b) Asid lemak seperti asid stearik mempunyai rantai hidrokarbon yang panjang tetapi tidak mempunyai bahagian berion (c) Tambahan pula. . (d) Ini menyebabkan ion sabun tidak dapat berfungsi sebagai bahan pencuci dalam air yang berasid.

.

detergen dengan gelang benzena seperti natrium alkil benzena sulfonat .detergen tanpa gelang benzena seperti natrium alkil sulfat . Banyak detergen bagi kegunaan yang berbeza tetapi hanya dua jenis detergen yang biasa iaitu .Detergen dikenali sebagai bahan pencuci bukan sabun.

.Detergen ialah garam natrium yang terhasil apabila asid sulfonik atau asid alkil benzena sulfonik bertindak balas dengan natrium hidroksida.

O–H + H-O-S-O-H R-O-S-O-H + H20 O O akil hidrogen sulfat .PENYEDIAAN DETERGEN Langkah 1 Tindakbalas alkohol dengan asid sulfurik pekat O O R .

O–S -O-H + NaOH R-O-S-O-Na + H20 O O Natrium akil sulfat (detergen) Contoh ROH : CH3(CH2)10CH2OH dodekanol .PENYEDIAAN DETERGEN Langkah 2 Peneutralan dengan natrium hidroksida O O R .

Contoh O CH3(CH2)10CH2-0-S-O-Na O Natrium dodesil sulfat .

Berkesan dalam air berasid Detergen tidak dapat dibiodegrasikan. Oleh itu.Sifat-sifat detergen Adalah licin dan membentuk banyak buih dengan air. . penggunaannya adalah tidak mesra alam. Detergen menghasilkan banyak buih dalam semua jenis air. Buih ini boleh menutupi permukaan air dan kurang % oksigen dalam air. Berkesan dalam kedua-dua air liat dan air lembut.

Detergen adalah bahan pencuci yang berkesan dalam air liat dan air lembut. anion detergen tidak dimendakkan dan sesuai digunakan untuk menyingkirkan tompok gris. .Sifat-sifat detergen Detergen adalah licin dan membentuk banyak buih dengan air. Ini adalah kerana kekat tidak dibentuk apabila bertindak balas dengan ion Mg2+ dan Ca2+ Dengan itu.

Untuk melembutkan air Memastikan serbuk detergen sentiasa dalam keadaan kering dan tidak membentuk gumpalan Mengelakkan pembentukan buih yang berlebihan Menanggalkan bahan kotoran yang bersifat organik seperti darah dan minyak Menjadikan kain kelihatan lebih putih Memberikan wangi pada kain Bahan penstabil Enzim biologi Bahan pendarfluor Minyak wangi . natrium perborat Natrium tripolifosfat Natrium silikat Sebagai agen pemutih melalui tindakan pelunturannya.Bahan tambah dalam detergen Bahan tambah Fungsi Natrium hipoklorit.

Detergen tidak membentuk kekat dengan air liat. .Kelebihan detergen Bertindak sebagai bahan pencuci yang berkesan dalam kedua-dua air lembut dan air liat Detergen berkesan dalam air liat kerana garam kalsium atau garam magnesium daripada detergen adalah larut dalam air.

iaitu tidak dapat diuraikan oleh bakteria dan akan menimbulkan masalah pencemaran alam sekitar. Detergen mempunyai rantai hidrokarbon bercabang adalah tidak terbiodegrasikan.Kelemahan detergen Detergen awal yang dihasilkan mempunyai rantai hidrokarbon bercabang kerana bahan ini dapat disediakan dengan kos yang rendah. .

terima kasih….Sekian. ..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful