P. 1
Soalan Bm Tahun 4

Soalan Bm Tahun 4

|Views: 61|Likes:

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Haji Hazimy Haji Hassan on Sep 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/19/2012

pdf

text

original

UJIAN BULANAN KEDUA BAHASA MELAYU PEMAHAMAN TAHUN 4 SK BANDAR BARU SELAYANG NAMA : ____________________________ KELAS : ___________________

Soalan 1 hingga Soalan 19 Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Saya telah __________ datuk dan nenek di kampung minggu lepas. A kunjungan B dikunjungi C berkunjung D mengunjungi Sikap Fadhil yang __________ itu menyebabkan dompetnya hilang. A cuai B boros C cermat D buruk Lutut adik bengkak sebagai akibat terhantuk di ___________ meja belajarnya. A sisi B hadapan C bucu D sudut Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini.

2.

3.

4.

Rahul memberikan ___________ daripada limau itu kepada rakannya. A suku C seluruh B separuh D segenap 5. Oleh sebab ketakutan, budak nakal itu bercakap __________ semasa disoal oleh guru disiplin. A tergesa-gesa B terkial-kial C terkebil-kebil D tergagap-gagap Kami __________ berkunjung ke rumah keluarga malang itu minggu lepas. A belum B mesti C telah D akan Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini.
1

6.

7.

pada B sejak . 10. di 14. A sudah C sedang B pernah D belum Ija membeli seutas ______________ yang berjenama untuk ibunya.... antara C sejak . A Jemput B Usah C Minta D Tolong 13.." kata Alice kepada Kumar. Nora berubah menjadi pendiam ______________ ayahnya meninggal dunia ______________ kemalangan jalan raya tahun lalu. A seruan B dugaan C ingatan D dorongan 11. “_________lah datang ke majlis saya esok. A agak B sekali C terlalu D paling 12. 2 . A beg tangan B jam tangan C cincin emas D subang mutiara 9..Air sungai itu ___________ apabila buaya itu melibaskan ekornya. dia tetap menghadapinya dengan tabah. dalam D semenjak . A semenjak . Meskipun Rozana menghadapi pelbagai ______________ ketika merantau di negara orang. "Saya tidak mengetahui nama murid baharu itu kerana saya ___________ berkenalan dengannya. A bergoyang B berkocak C bergegar D berbuai 8. Kereta itu dibawa dengan laju ______________ oleh seorang pemuda...” kata Kak Rina dengan ramah. Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini..

“__________. A Aduh B Amboi C Hai D Oh 15. A Mana B Bagaimana C Mengapa D Siapa 16. Puan Nurita memasukkan beberapa ______________ bawang merah ke dalam kuali itu untuk ditumis. A biji B ulas C hiris D Potong 18. 3 . jumlah peserta yang akan menghadirinya terlalu sedikit. Encik Bakri dan isterinya senantiasa memenuhi segala kehendak anak tunggal mereka. “__________ kemalangan ini berlaku? “ tanya pemuda itu. B bagai bulan dipagar bintang. tak sangka saya akan mendapat hadiah ini!” kata Lucy. Perumpamaan yang sesuai untuk pernyataan di atas adalah A bagai hempedu lekat di hati. A Oleh itu B Kalau begitu C Dengan demikian D Walau bagaimanapun 17. Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini. ______________. Kursus itu akan dikendalikan oleh penceramah terkenal.

D seperti mencurahkan air ke daun keladi. Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini. A bersih C elok B cantik D sempurna Soalan 22 Pilih jawapan yang paling sesuai bagi soalan yang diberikan. 19. Keadaan gerai makanan di tepi jalan itu agak kotor. Pilih kata seerti bagi tahan. Pilih perkataan berlawan bagi kotor. Apakah kaedah yang digunakan untuk menanam koko? A Tanaman koko banyak ditanam di Johor. C Tanaman koko mempunyai nilai ekonomi yang tinggi. A merangkak B menyusur C merayap D menjalar Soalan 20 Pilih perkataan seerti bagi perkataan yang bergaris. Barang-barang itu akan tahan lama jika dijaga dengan baik. D Koko ditanam dengan menggunakan biji benih dan keratan batang. A kukuh B kekal C kuat D tetap Soalan 21 Pilih perkataan berlawan bagi perkataan yang bergaris. B Biji koko ditanam di kawasan yang berbukit. 22. 21. 20. Pokok tembikai yang ditanam oleh ayah ________ ke luar pagar kebun.Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini. Soalan 23 Pilih soalan yang paling sesuai bagi jawapan yang diberikan. 4 .C seperti menatang minyak yang penuh. 23.

IV Adik memeluk ibu dengan rapat apabila mendengar bunyi guruh. Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini. A I dan II sahaja B II dan III sahaja C II dan IV sahaja D III dan IV sahaja 26. III Puan Umairah sudah masak benar dengan perangai anak tunggalnya itu. III Tipu dayanya yang licin tidak dapat dikesan oleh orang lain. I Cikgu Chong gembira kerana majlis itu berjalan dengan licin. dan III sahaja D II. I Buah mangga yang sudah masak itu gugur ke bumi. A I dan II sahaja B II dan III sahaja C I. III.A Bolehkah saya tahu nama penuh kamu? B Apakah nama kamu yang sebenarnya? C Bolehkah saya memanggil kamu. I Perhubungan antara Julia dengan Sarah sungguh rapat sejak mereka kecil lagi. 24. Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. II. 27. IV Demi licin perjalanan majlis. III Kapal kontena itu pun rapat di Pelabuhan Klang. IV "Fikirkanlah masak sebelum membuat sebarang keputusan. II Kulit muka gadis itu senantiasa licin tanpa jerawat kerana dia mencuci mukanya setiap hari. Syahira? D Bolehkah kita berkenalan? Soalan 24 hingga 26 Pilih ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. 5 . dan IV sahaja 25. A B C D I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. II Pintu dan tingkap rumah Encik Linggam tertutup rapat. dan IV sahaja Soalan 27 dan 28 Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. II." nasihat ayah kepada abang. kami selalu berbincang dan melaksanakan kerja bersamasama. II Bubur jagung itu akan masak sebentar lagi.

Pilih ayat yang betul. Soalan 29 hingga Soalan 30 Pilih ayat-ayat yang betul. B Ibu menyuruh Zaid menegur Ani yang sedang mandi di tempat yang dalam. A Eh. besarnya beg kamu itu! D Nah. Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. A Ibu menegur Zaid dan Ani kerana bermain di tempat yang dalam. II Rendang daging itu sungguh lazat. berani kamu meninggalkan rumah! C Wah. Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini." kata ibu kepada Zaid dan Ani. ambillah wang ini sebagai belanja kamu di bandar nanti! 30. C Ibu melarang kedua-dua anaknya itu daripada mandi di tempat yang dalam. Ibu terpaksa menanggalkan kasutnya apabila melalui jalan yang becak itu. C Ibu yang sudah tua itu terpaksa membuka kasut ketika melalui jalan itu. I Ramlah Restoran terletak di Jalan Pudu. 28. D Apabila ibu membuka kasutnya dia terpaksa melalui jalan yang becak itu. 29. A Apabila melalui jalan yang becak itu ibu terpaksa membuka kasutnya. kamu hendak ke mana! B Cis."Jangan bermain di tempat yang dalam. 6 . D Kedua-dua anaknya itu dilarang bermandi-manda di dalam sungai. B Jalan itu menjadi becak apabila ibu terpaksa membuka kasutnya.

III. Bagaimanakah caranya untuk pemandu sampai ke Sungai Congkak? A melalui jalan ke Pekan Cheras dan seterusnya ke Kuala Lumpur B mengikut papan tanda arah dari Hutan Lipur Sungai Congkak C mengambil jalan ke Hulu Langat dan menghala ke Pangson D menaiki kenderaan awam yang terdapat di Kuala Lumpur 7 . Di manakah letaknya Hutan Lipur Sungai Congkak? A di daerah Pangson B di pekan Cheras C berhampiran Kuala Lumpur D di Hutan Simpan Hulu Langat 32. II. Apakah ciri-ciri tarikan pengunjung ke Sungai Congkak? A kawasan perkelahan yang diselenggara dengan baik B boleh berkelah. dan III sahaja B I. dan IV Soalan 31 hingga Soalan 35 31.III Mangsa tanah runtuh itu telah di hantar ke hospital. mandi-manda. III. dan mendaki Bukit Chenuang C air sejuk yang mengalir ke Gunung Nuang D bayaran masuk yang murah 33. dan IV sahaja D I. dan IV sahaja C II. II. II. IV Azman bercita-cita untuk menjadi angkasawan negara A I.

D Ular itu akan meninggalkan kulit lamanya. Mengapakah ular berganti kulit? A kerana ular cepat membesar B kerana kulit ular tidak dapat membesar seiring dengan pertumbuhan badannya C kerana ular merupakan sejenis haiwan reptilia D kerana kulit ular yang lama sudah tidak cantik lagi 37. B Kulit ular yang lama tertanggal daripada badannya. Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah ini. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Rangkai kata medan selera dalam petikan bermaksud… A tempat orang ramai menjamu selera. 8 . Mengapakah pengunjung-pengunjung perlu mencuba untuk datang ke Sungai Congkak? A tempat yang cantik dan mempunyai banyak kemudahan asas B tiada bayaran masuk untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun C boleh melihat pelbagai program yang diadakan di situ D akan berasa berbaloi dengan khidmat yang disediakan 35. D tempat orang yang ingin menikmati makanan yang lazat. C Kulit baru yang halus dan berkilat akan kelihatan. 36. C kawasan yang dikhaskan untuk menikmati pemandangan. Apakah yang akan berlaku apabila proses pengelupasan sempurna? A Kulit ular yang baru akan tumbuh di bawah kulit lama.34. B kawasan untuk orang yang berselera makan sahaja.

A beralih. Amir @ Musa Ketua Panitia Bahasa Melayu ________________________ Pn. KERTAS SOALAN TAMAT Disediakan oleh.38. D bertukar. Pada pendapat anda. D proses pengelupasan kulit ular bermula di bahagian mulut. apakah tajuk yang paling sesuai bagi petikan ini? A Proses Penggantian Kulit Ular B Kulit Ular Banyak Kegunaannya C Ular Sejenis Reptilia D Kepentingan Kulit Ular 39. C berbeza.. Hajar Khailani Nur Poniran Guru Bahasa Melayu Tahun 4 ________________________ En. C ular yang cepat membesar memerlukan penggantian kulit yang lebih kerap. B bukan semua jenis ular perlu berganti kulit.. A penggantian kulit ular berlaku secara tetap. 40. Wan Azlian bt Wan Abd Aziz Guru Penolong Kanan Pentadbiran 9 .. ________________________ Pn. Disahkan oleh. Disemak oleh. kecuali.. Pernyataan yang berikut benar tentang petikan tersebut. Muzaffar b. B berubah. Kata berganti dalam petikan tersebut sama ertinya dengan kata.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->