P. 1
Soalan Bm Tahun 4

Soalan Bm Tahun 4

|Views: 61|Likes:

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Haji Hazimy Haji Hassan on Sep 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/19/2012

pdf

text

original

UJIAN BULANAN KEDUA BAHASA MELAYU PEMAHAMAN TAHUN 4 SK BANDAR BARU SELAYANG NAMA : ____________________________ KELAS : ___________________

Soalan 1 hingga Soalan 19 Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Saya telah __________ datuk dan nenek di kampung minggu lepas. A kunjungan B dikunjungi C berkunjung D mengunjungi Sikap Fadhil yang __________ itu menyebabkan dompetnya hilang. A cuai B boros C cermat D buruk Lutut adik bengkak sebagai akibat terhantuk di ___________ meja belajarnya. A sisi B hadapan C bucu D sudut Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini.

2.

3.

4.

Rahul memberikan ___________ daripada limau itu kepada rakannya. A suku C seluruh B separuh D segenap 5. Oleh sebab ketakutan, budak nakal itu bercakap __________ semasa disoal oleh guru disiplin. A tergesa-gesa B terkial-kial C terkebil-kebil D tergagap-gagap Kami __________ berkunjung ke rumah keluarga malang itu minggu lepas. A belum B mesti C telah D akan Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini.
1

6.

7.

” kata Kak Rina dengan ramah. Kereta itu dibawa dengan laju ______________ oleh seorang pemuda.. “_________lah datang ke majlis saya esok. pada B sejak . A bergoyang B berkocak C bergegar D berbuai 8. Nora berubah menjadi pendiam ______________ ayahnya meninggal dunia ______________ kemalangan jalan raya tahun lalu. antara C sejak . 10. Meskipun Rozana menghadapi pelbagai ______________ ketika merantau di negara orang.. A agak B sekali C terlalu D paling 12. A beg tangan B jam tangan C cincin emas D subang mutiara 9. A sudah C sedang B pernah D belum Ija membeli seutas ______________ yang berjenama untuk ibunya.. A seruan B dugaan C ingatan D dorongan 11. dalam D semenjak .. Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini.Air sungai itu ___________ apabila buaya itu melibaskan ekornya. A Jemput B Usah C Minta D Tolong 13. dia tetap menghadapinya dengan tabah. A semenjak ... di 14. 2 . "Saya tidak mengetahui nama murid baharu itu kerana saya ___________ berkenalan dengannya." kata Alice kepada Kumar...

“__________. 3 . ______________. tak sangka saya akan mendapat hadiah ini!” kata Lucy. “__________ kemalangan ini berlaku? “ tanya pemuda itu. Perumpamaan yang sesuai untuk pernyataan di atas adalah A bagai hempedu lekat di hati. jumlah peserta yang akan menghadirinya terlalu sedikit. Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini. A biji B ulas C hiris D Potong 18. A Aduh B Amboi C Hai D Oh 15. A Mana B Bagaimana C Mengapa D Siapa 16. A Oleh itu B Kalau begitu C Dengan demikian D Walau bagaimanapun 17. Kursus itu akan dikendalikan oleh penceramah terkenal. Encik Bakri dan isterinya senantiasa memenuhi segala kehendak anak tunggal mereka. B bagai bulan dipagar bintang. Puan Nurita memasukkan beberapa ______________ bawang merah ke dalam kuali itu untuk ditumis.

Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini. 19. Pilih kata seerti bagi tahan.C seperti menatang minyak yang penuh. 4 . Apakah kaedah yang digunakan untuk menanam koko? A Tanaman koko banyak ditanam di Johor. B Biji koko ditanam di kawasan yang berbukit. Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini. D Koko ditanam dengan menggunakan biji benih dan keratan batang. A merangkak B menyusur C merayap D menjalar Soalan 20 Pilih perkataan seerti bagi perkataan yang bergaris. D seperti mencurahkan air ke daun keladi. A kukuh B kekal C kuat D tetap Soalan 21 Pilih perkataan berlawan bagi perkataan yang bergaris. 22. Pilih perkataan berlawan bagi kotor. Barang-barang itu akan tahan lama jika dijaga dengan baik. 20. Pokok tembikai yang ditanam oleh ayah ________ ke luar pagar kebun. A bersih C elok B cantik D sempurna Soalan 22 Pilih jawapan yang paling sesuai bagi soalan yang diberikan. 21. Keadaan gerai makanan di tepi jalan itu agak kotor. 23. C Tanaman koko mempunyai nilai ekonomi yang tinggi. Soalan 23 Pilih soalan yang paling sesuai bagi jawapan yang diberikan.

III Puan Umairah sudah masak benar dengan perangai anak tunggalnya itu. Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. 27. dan IV sahaja 25.A Bolehkah saya tahu nama penuh kamu? B Apakah nama kamu yang sebenarnya? C Bolehkah saya memanggil kamu. IV Adik memeluk ibu dengan rapat apabila mendengar bunyi guruh. II. II. III Kapal kontena itu pun rapat di Pelabuhan Klang. kami selalu berbincang dan melaksanakan kerja bersamasama. I Cikgu Chong gembira kerana majlis itu berjalan dengan licin. Syahira? D Bolehkah kita berkenalan? Soalan 24 hingga 26 Pilih ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. A I dan II sahaja B II dan III sahaja C II dan IV sahaja D III dan IV sahaja 26. A B C D I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. I Perhubungan antara Julia dengan Sarah sungguh rapat sejak mereka kecil lagi. dan IV sahaja Soalan 27 dan 28 Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. IV "Fikirkanlah masak sebelum membuat sebarang keputusan. II Pintu dan tingkap rumah Encik Linggam tertutup rapat. 5 ." nasihat ayah kepada abang. dan III sahaja D II. A I dan II sahaja B II dan III sahaja C I. I Buah mangga yang sudah masak itu gugur ke bumi. Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini. III. 24. III Tipu dayanya yang licin tidak dapat dikesan oleh orang lain. II Bubur jagung itu akan masak sebentar lagi. IV Demi licin perjalanan majlis. II Kulit muka gadis itu senantiasa licin tanpa jerawat kerana dia mencuci mukanya setiap hari.

II Rendang daging itu sungguh lazat. Soalan 29 hingga Soalan 30 Pilih ayat-ayat yang betul. C Ibu yang sudah tua itu terpaksa membuka kasut ketika melalui jalan itu. D Kedua-dua anaknya itu dilarang bermandi-manda di dalam sungai. berani kamu meninggalkan rumah! C Wah. 29. B Jalan itu menjadi becak apabila ibu terpaksa membuka kasutnya. Pilih ayat yang betul. kamu hendak ke mana! B Cis. A Eh. B Ibu menyuruh Zaid menegur Ani yang sedang mandi di tempat yang dalam. Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini. D Apabila ibu membuka kasutnya dia terpaksa melalui jalan yang becak itu. I Ramlah Restoran terletak di Jalan Pudu. 28."Jangan bermain di tempat yang dalam. ambillah wang ini sebagai belanja kamu di bandar nanti! 30. Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. besarnya beg kamu itu! D Nah. Ibu terpaksa menanggalkan kasutnya apabila melalui jalan yang becak itu. A Apabila melalui jalan yang becak itu ibu terpaksa membuka kasutnya. 6 . C Ibu melarang kedua-dua anaknya itu daripada mandi di tempat yang dalam. A Ibu menegur Zaid dan Ani kerana bermain di tempat yang dalam." kata ibu kepada Zaid dan Ani.

Di manakah letaknya Hutan Lipur Sungai Congkak? A di daerah Pangson B di pekan Cheras C berhampiran Kuala Lumpur D di Hutan Simpan Hulu Langat 32. mandi-manda. dan IV Soalan 31 hingga Soalan 35 31. II.III Mangsa tanah runtuh itu telah di hantar ke hospital. dan IV sahaja D I. II. IV Azman bercita-cita untuk menjadi angkasawan negara A I. II. dan IV sahaja C II. III. dan III sahaja B I. III. Apakah ciri-ciri tarikan pengunjung ke Sungai Congkak? A kawasan perkelahan yang diselenggara dengan baik B boleh berkelah. Bagaimanakah caranya untuk pemandu sampai ke Sungai Congkak? A melalui jalan ke Pekan Cheras dan seterusnya ke Kuala Lumpur B mengikut papan tanda arah dari Hutan Lipur Sungai Congkak C mengambil jalan ke Hulu Langat dan menghala ke Pangson D menaiki kenderaan awam yang terdapat di Kuala Lumpur 7 . dan mendaki Bukit Chenuang C air sejuk yang mengalir ke Gunung Nuang D bayaran masuk yang murah 33.

Apakah yang akan berlaku apabila proses pengelupasan sempurna? A Kulit ular yang baru akan tumbuh di bawah kulit lama. Mengapakah ular berganti kulit? A kerana ular cepat membesar B kerana kulit ular tidak dapat membesar seiring dengan pertumbuhan badannya C kerana ular merupakan sejenis haiwan reptilia D kerana kulit ular yang lama sudah tidak cantik lagi 37. Rangkai kata medan selera dalam petikan bermaksud… A tempat orang ramai menjamu selera. Mengapakah pengunjung-pengunjung perlu mencuba untuk datang ke Sungai Congkak? A tempat yang cantik dan mempunyai banyak kemudahan asas B tiada bayaran masuk untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun C boleh melihat pelbagai program yang diadakan di situ D akan berasa berbaloi dengan khidmat yang disediakan 35. Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah ini. C Kulit baru yang halus dan berkilat akan kelihatan. 36. C kawasan yang dikhaskan untuk menikmati pemandangan. B Kulit ular yang lama tertanggal daripada badannya. B kawasan untuk orang yang berselera makan sahaja. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya.34. D tempat orang yang ingin menikmati makanan yang lazat. D Ular itu akan meninggalkan kulit lamanya. 8 .

D bertukar. Wan Azlian bt Wan Abd Aziz Guru Penolong Kanan Pentadbiran 9 . Disemak oleh. KERTAS SOALAN TAMAT Disediakan oleh. A penggantian kulit ular berlaku secara tetap. Pernyataan yang berikut benar tentang petikan tersebut. Disahkan oleh. B bukan semua jenis ular perlu berganti kulit. kecuali. Muzaffar b.. C berbeza. A beralih. C ular yang cepat membesar memerlukan penggantian kulit yang lebih kerap. B berubah... Hajar Khailani Nur Poniran Guru Bahasa Melayu Tahun 4 ________________________ En. 40. Pada pendapat anda.38. D proses pengelupasan kulit ular bermula di bahagian mulut. apakah tajuk yang paling sesuai bagi petikan ini? A Proses Penggantian Kulit Ular B Kulit Ular Banyak Kegunaannya C Ular Sejenis Reptilia D Kepentingan Kulit Ular 39.. Kata berganti dalam petikan tersebut sama ertinya dengan kata. ________________________ Pn. Amir @ Musa Ketua Panitia Bahasa Melayu ________________________ Pn.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->