P. 1
JENIS ikatan untuk aktiviti tali temali

JENIS ikatan untuk aktiviti tali temali

|Views: 42|Likes:
Published by Benny Kong

More info:

Published by: Benny Kong on Sep 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2013

pdf

text

original

JENIS

RAJAH

KEGUNAAN  Ikatan buku sila digunakan untuk mengikat kain pembalut luka, menyambung tali yang sama besar

Buku Sila

saiznya dan untuk mematikan ikatan barang-barang.  Kedua-dua punca atau hujung tali tersebut senang dibuka semula  Dikenali juga sebagai 'left over right and right over left'.  Digunakan bagi menyambung hujung tal yang tidak sama besar,

Bunga Geti

misalnya tali perahu dengan tali kapal.

 Simpul penyelamat.  Untuk menyelamatkan seseorang dengan

hujung Simpul Manuk pancang khemah. botol dan sebagainya.  Simpul manuk biasanya digunakan untuk mengikat benda yang licin seperti kayu.memasukkan tajul ke sekeliling badan. .  Untuk membuat ikatan Simpul Tindih Kasih yang pantas dan tidak boleh menjerut benda/binatang dan sebagainya.  Ia mudah diikat/disimpulkan dan mudah ditanggalkan/dibuka.  Tidak mudah mengelungsur.

 Kemudian lilit dengan kemas dan ketat .akhir sekali dimatikan dengan . Digunakan untuk aktiviti mendaki atau turun Simpulan Pencuri bukit.  Ikatan balak adalah ikatan sementara untuk menurunkan atau menarik beban seperti tongkol kayu dan Lilit Balak sebagainya  Ikatan seraya digunakan untuk mengikat dua batang kayu/dua batang buluh yang bersilang Ikatan Seraya  Langkah pertama dimulakan dengan simpul manuk(cuba lihat gambar no.1).

 Mulakan dengan simpulan pengikat balak pada tempat kayu bersilang. menara dan Ikatan Serong sebagainya.  Ikatan ini digunakan untuk membuat jamabatan. . Belitkan membujur kemudian melintang dan matikan dengan simpulan manok.simpul manuk juga.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->