P. 1
Teori ekuiti

Teori ekuiti

|Views: 223|Likes:
Published by Abqari Akmal

More info:

Published by: Abqari Akmal on Sep 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/15/2013

pdf

text

original

Teori ekuiti adalah satu teori yang cuba menjelaskan kepuasan hubungan dari segipersepsi pengagihan yang adil

/ tidak adil sumbersumber dalam hubunganinterpersonal. Seperti yang dianggap sebagai salah satu teori ekuiti teori keadilanmula-mula dibangunkan pada tahun 1963 oleh John Stacey Adams, tempat kerjadan ahli psikologi tingkah laku, yang menegaskan bahawa para pekerja bertujuanuntuk mengekalkan ekuiti antara input bahawa mereka membawa kepadapekerjaan dan hasil yang mereka terima daripada terhadap input dan hasil yangdilihat orang lain (Adams, 1965). Kepercayaan bahawa rawatan orang nilai saksama yang menyebabkan mereka bermotivasi untuk memastikan keadilan yangdikekalkan dalam hubungan rakan sekerja mereka dan organisasi. Struktur ekuiti di tempat kerja adalah berdasarkan nisbah input kepada hasil. Input adalahsumbangan yang dibuat oleh pekerja untuk organisasi.

Definisi ekuiti Seorang individu akan mempertimbangkan bahawa beliau dilayan secara adil jika dia melihat nisbah input kepada hasil bersamaan dengan orang-orang di sekelilingnya. Oleh itu, segala-galanya yang sama, ia akan diterima untuk rakan sekerja yang lebih kanan untuk menerima pampasan yang lebih tinggi, kerana nilai pengalaman beliau (dan input) adalah lebih tinggi. Cara orang asas pengalaman mereka dengan kepuasan untuk tugas mereka adalah untuk membuat perbandingan dengan diri mereka kepada orang-orang yang bekerja dengan mereka. Jika seseorang pekerja notis bahawa orang lain mendapat lebih pengiktirafan dan ganjaran atas sumbangan mereka, walaupun kedua-duanya telah melakukan jumlah yang sama dan kualiti kerja, ia akan memujuk pekerja yang akan tidak berpuas hati. Rasa tidak puas hati ini akan menyebabkan pekerja berasa underappreciated dan mungkin tidak bernilai. Ini adalah bertentangan secara langsung dengan idea teori ekuiti, idea itu mempunyai ganjaran (hasil) yang berkaitan secara langsung dengan kualiti dan kuantiti sumbangan pekerja (input).Jika kedua-dua pekerja mungkin ganjaran yang sama, ia akan membantu tenaga kerja menyedari bahawa organisasi yang adil, taat, dan menghargai. Ini boleh digambarkan oleh persamaan berikut: [Sunting] Input dan hasil [Sunting] Input Input adalah ditakrifkan sebagai sumbangan setiap peserta untuk pertukaran

Apabila nisbah input kepada hasil rapat. aset seperti modal dan buruh manual dilihat sebagai "input yang berkaitan" .Input bahawa peserta menyumbang kepada hubungan boleh sama ada aset yang melayakkan dia / dia untuk ganjaran atau liabiliti yang melayakkan dia / dia kos. daripada pekerja perlu mempunyai banyak kepuasan dengan tugas masing-masing. Sifat individu seperti kekasaran dan kekejaman yang dilihat sebagai liabiliti yang melayakkan pemiliknya untuk kos (Walster.hubungan dan telah dilihat sebagai hak kepadanya / ganjaran kepada atau kos. 1978). Traupmann & Walster. Output boleh ketara dan tidak ketara (Walster. Dalam suasana sosial. Dalam industri. aset seperti kecantikan fizikal dan kebaikan umumnya dilihat sebagai aset yang melayakkan pemiliknya untuk ganjaran sosial. Hasil tipikal termasuk mana-mana yang berikut: Keselamatan pekerjaan Gaji Manfaat kakitangan Perbelanjaan Pengiktirafan Reputasi . Input biasanya termasuk mana-mana yang berikut: Masa Usaha Kesetiaan Bekerja keras Komitmen Keupayaan Kebolehsuaian Fleksibiliti Toleransi Penentuan Semangat Pengorbanan peribadi Amanah dalam atasan Sokongan daripada rakan sekerja dan rakan-rakan sekerja Kemahiran [Sunting] Hasil Output ditakrifkan sebagai kesan positif dan negatif bahawa seseorang individu melihat peserta telah melakukan sebagai akibat / hubungan dengan orang lain. 1978).Kelayakan untuk ganjaran atau kos yang mengatakan kepada input masingmasing berbeza-beza mengikut penetapan hubungan.input yang sah hak penyumbang kepada ganjaran. Traupmann & Walster.

Traupmann dan Walster. orang kesusahan yang lebih berasa dan lebih banyak mereka cuba untuk memulihkan ekuiti. Apabila seseorang itu mendapati diri mereka mengambil bahagian dalam hubungan yang tidak saksama. Sistem ekuiti akan berkembang dalam kumpulan. kumpulan amnya akan memberi ganjaran kepada ahli-ahli yang merawat orang lain dengan adil dan secara umumnya menghukum (meningkatkan kos) ahli-ahli yang merawat lain-lain inequitably. banyak penyelidikan yang menyokong usul asas teori ekuiti telah dijalankan dalam persekitaran makmal.Satu-satunya cara kumpulan boleh menyebabkan ahli-ahli untuk saksama berkelakuan dengan menjadikan ia lebih menguntungkan untuk berkelakuan saksama daripada inequitably. kedua-dua orang yang mendapat "terlalu banyak" dan orang yang mendapat "terlalu sedikit" rasa bermasalah. mereka menjadi bermasalah. Tambahan pula. berhujah bahawa beberapa pemboleh ubah demografi dan psikologi memberi kesan kepada persepsi orang keadilan dan interaksi dengan orang lain. Hatfield & Miles. Yang lebih saksama hubungan. [1] Kumpulan boleh memaksimumkan ganjaran kolektif dengan membangunkan sistem yang diterima untuk saksama membahagi-bahagikan ganjaran dan kos di kalangan ahli-ahli. Pengkritik juga berhujah .Orang yang mendapat terlalu sedikit boleh berasa marah atau dihina. Menurut teori ekuiti. Semakin besar ketidaksamaan. individu kesusahan yang lebih berasa. 1978) Kritikan dan teori-teori yang berkaitan Kritikan telah diarahkan ke arah kedua-dua andaian dan permohonan praktikal teori ekuiti. 1987). dan ahli-ahli akan cuba untuk mendorong ahli-ahli lain untuk menerima dan mematuhi sistem-sistem ini. Oleh itu. Ulama telah mempersoalkan kesederhanaan model. dan dengan itu telah kebolehgunaan dipersoalkan kepada situasi dunia sebenar (Huseman.Tanggungjawab Rasa pencapaian Segala puji Terima kasih Rangsangan [Sunting] Usul-usul Teori ekuiti terdiri daripada empat usul: Individu yang bertujuan untuk memaksimumkan hasil mereka (di mana hasil ditakrifkan sebagai ganjaran tolak kos). Individu yang melihat bahawa mereka dalam usaha hubungan yang tidak saksama untuk menghapuskan kesusahan mereka dengan mengembalikan ekuiti. Orang yang terlalu banyak mungkin merasa bersalah atau malu. (Walster.

) [Sunting] Keadilan Model Model Berpatutan mencadangkan sebagai langkah alternatif ekuiti / ketidaksamaan untuk menjadi rakan kongsi hubungan atau "orang perbandingan" teori ekuiti piawai. kebajikan lebih suka untuk berada di bawah-mendapat manfaat. tetapi salah satu mungkin melihat keseluruhan sistem pampasan sebagai tidak adil (Carrell dan Dittrich. Model Berpatutan itu membolehkan ketidaksamaan melihat ekuiti / sistem yang menyeluruh yang akan dimasukkan ke dalam penilaian individu hubungan mereka (Carrell dan Dittrich. Oleh itu.bahawa orang ramai akan menyedarinya ekuiti / ketidaksamaan bukan sahaja dari segi input dan hasil tertentu hubungan. 1978). Para penyelidik telah ditawarkan pembesar banyak dan bersaing perspektif: [Sunting] Kepekaan Ekuiti Bina Bina Ekuiti Kepekaan mencadangkan bahawa individu mempunyai keutamaan yang berlainan bagi ekuiti dan dengan itu bertindak balas berbeza untuk dilihat ekuiti dan ketidaksamaan. hakim-hakim individu keseluruhan "keadilan" hubungan dengan membandingkan input dan hasil mereka dengan standard dalaman yang diperolehi. Sensitives ekuiti. Entitleds. . yang berhak lebih suka untuk menjadi lebih mendapat manfaat. dalam persekitaran perniagaan. [Sunting] Teori Ekuiti dan Teori Permainan Ekonomi tingkah laku baru-baru ini telah mula menggunakan teori permainan teori ekuiti kajian. Gill dan Stone (2010) menganalisis bagaimana pertimbangan ekuiti pengaruh tingkah laku dalam persekitaran yang strategik di mana orang bersaing dan membangunkan implikasi bagi kontrak buruh yang optimum. (Huseman. Dalam erti kata lain. orang-orang yang memilih nisbah input / hasil mereka sendiri melebihi orang-orang rakan hubungan mereka. Menurut Model Berpatutan. orang-orang yang memilih nisbah input / hasil mereka sendiri kurang daripada orang-orang yang rakan hubungan mereka. tetapi juga dari segi sistem yang menyeluruh yang menentukan input dan output. seseorang itu mungkin merasakan bahawa pampasan itu atau saksama kepada pekerja-pekerja lain. Tiga kelas archetypal adalah seperti berikut: Benevolents. Sebagai contoh. Pilihan Utama boleh diungkapkan pada kontinum daripada keutamaan untuk ekstrem di bawah-manfaat kepada keutamaan melampau terlalu banyak manfaat. Hatfield & Miles 1987. orang-orang yang memilih nisbah input / hasil mereka sendiri sama dengan orang-orang yang rakan hubungan mereka. 1978). Dalam erti kata lain.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->