P. 1
Contoh Rph Pj Kbsr 1

Contoh Rph Pj Kbsr 1

|Views: 137|Likes:
Published by Fir Daus

More info:

Published by: Fir Daus on Sep 22, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/18/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 4 AYDAN SK TAMAN SERI RAMPAI, SETAPAK, 53300 KUALA LUMPUR.

Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid Objektif

: Pendidikan Jasmani. : Kemahiran (Pendidikan Pergerakan) dan Kecergasan (Ketangkasan). : Gimnastik Artistik. : Melompat dan Mendarat. : 27 September 2010. : 0745-0815 pagi. : 4 Aydan. : 21 orang. : Semasa pengajaran dan pembelajaran dijalankan, murid dapat : i. Psikomotor

Melakukan lakuan yang betul aktiviti melompat dan mendarat sejauh 1 meter dengan menggunakan papan lonjak 3 daripada 5 kali percubaan dengan selamat.

ii.

Kognitif

a. Menyatakan tujuan cara penyerapan daya semasa mendarat dengan selamat dalam sukan dan permainan. b. Menamakan otot utama yang digunakan dalam acara yang dimainkan.

iii.

Afektif

Menunjukkan semangat keyakinan diri yang tinggi semasa menjalankan aktiviti yang diajar.

Pengalaman Sedia Ada : Murid telah menguasai aktiviti pergerakan asas lokomotor dan bukan lokomotor – berjalan, berlari, galop, skip, melompat pada Tahap 1. Penerapan Nilai KBKK Kaedah Pengajaran : Demonstrasi guru-murid dan murid-murid. : Daya saing, kerjasama dan yakin diri. : Menganalisis dan membandingbeza.

1

2 buah bangku panjang/peti lombol. kecergasan-imbangan. Matematik – pengiraan nombor. d.Penggabung jalinan Kesepaduan : Tunjang kecergasan-koordinasi. Bahasa Inggeris – counting one-two-three-four-five. Pendidikan Islam – membaca doa memulakan pelajaran. Alatan : 2 buah tilam mendarat. Pendidikan Moral – penerapan nilai-nilai murni. 1 tamborin. : a. 2 buah papan lonjak. Pendidikan Muzik – larian mengikut rentak tamborin. 20 buah skittle. c. susun objek abjad dan sebut perkataan ’KUAT’. f. 2 . e. Bahasa Melayu – susun abjad... b.

Lari ulang-alik mengikut rentak . Larian ulang-alik sebaris dalam kawasan yang telah ditandakan dengan skittle. kaki hendaklah diangkat separa mencecah paha belakang. Butiran Mengajar Organisasi Catatan . . Pelbagai: kinestetik. Apakah tujuan dan fungsi regangan dalam memanaskan badan? Kaedah Pengajaran: Demonstrasi oleh murid.Wakil murid mengetuai bacaan doa memulakan pelajaran. verbal-linguistik dan logikmatematik.Murid perlulah membongkokkan badan sedikit dan mata murid mestilah fokus pada skittle di hadapan. X 0000000000 I I I I pergi I I I I I I X X balik X Kecerdasan Visual-ruang. . KBKK: Menganalisis.Bacaan doa memulakan pelajaran 1. Murid melajukan rentak larian apabila muzik tamborin dimainkan laju.Bahagian Permulaan 0745-0750 (5 minit) * 3 minit Aktiviti Aktiviti Memanaskan Badan . Larian hendaklah mengikut rentak tamborin yang dimainkan oleh guru. dimainkan perlahan. . Murid memperlahankan rentak larian apabila muzik tamborin 1. .Murid menyentuh lantai di kawasan skittle lalu menukar arah larian apabila wisel ditiup dan mesti mengikut rentak tamborin 3 .Murid bersedia dengan kaki kanan di depan dan kaki kiri di belakang dan tangan kiri di depan dan tangan kanan di belakang untuk dihayun semasa berlari.Semasa larian.

. .Murid merapatkan kedua-dua tapak kaki membentuk. Kesepaduan: Pendidikan Islam dan Pendidikan Muzik. tamborin.Aktiviti regangan oleh wakil murid dan rakan. .Hitungan lapan Bahasa Inggeris. . . .Tangan didepa ke sisi semula dan hujung jari tangan kiri cuba menyentuh hujung jari kaki kanan dalam keadaan sedikit bongkok. 2.2. . Regangan statik (bukan lokomotor) di bahagian kaki dalam keadaan duduk. . Nilai Murni: Kerjasama. 2.Tangan didepa ke sisi dan hujung jari tangan kanan cuba menyentuh hujung jari kaki kiri dalam keadaan sedikit bongkok. keberanian. . Penggabungjalinan: Kecergasan-ketangkasan Alatan: Skittle.Kaki dibuka seluas 1 meter.Murid duduk berlunjur dan meluruskan kaki ke depan.Hitungan lapan Bahasa Inggeris.Hitungan lapan Bahasa Inggeris. . (b) . X X WM X O O O O WM X O O O O WM = Wakil murid (a) 2.Gerakkan bahagian paha kiri dan paha kanan sehingga bertemu di tengah-tengah. . (a) .Wakil murid mengadap rakan. (c) .Guru memantau satu-persatu barisan murid.Badan murid dibongkokkan untuk mencecah hujung jari tangan ke bahagian hujung jari kaki. (b) (c) 4 .Murid berada dalam 2 barisan saling mengadap. 2.

Ansur Maju: Tanpa bantuan alatan. . G Kecerdasan Kinestetik KBKK: Membandingbeza.Semasa larian. .Lompat Bintang 2. kaki hendaklah diangkat separa mencecah paha belakang. Apakah otot utama yang X G = Guru 0000000000 X terlibat semasa melakukan perlakuan melompat dan mendarat? Apakah tujuan dan cara penyerapan daya semasa mendarat selamat? dengan Pelbagai: 2. . . . Asas Melompat .Hujung kaki digunakan utuk lonjakan tinggi.Murid melakukan pergerakan dengan betul dan selamat. . . . . 2.Kedua-dua kaki memijak papan lonjak. Ansur Maju: Guna papan lonjak.Badan bentuk posisi S. WM O O O O WM O O O O papan lonjak. . 3.Tangan di bawa ke depan untuk imbangan.Badan condong sedikit dan mata fokus di hadapan.Lonjak setempat dan mendarat (Demonstrasi oleh guru) 1.Badan lurus. Lari.Perkembangan 0750-0800 (10 minit) * 7 minit Aktiviti Kelas 1.Lonjak tinggi guna hujung kaki.Kaki kanan di depan dan kaki kiri di belakang dan tangan kiri di depan dan tangan kanan di belakang untuk dihayun semasa berlari. . lonjak dan mendarat 3.Lutut bengkok sedikit ketika mendarat. .Mata fokus bahagian depan zon mendarat.Hayun tangan ketika buat lompatan untuk dapat ketinggian. . . . tilam mendarat. Asas Mendarat. Mendarat Lonjak Lari Murid yang melakukan perlakuan yang betul diminta ke depan untuk mendemonstrasikan cara melonjak dan mendarat. WM = Wakil murid 5 . . Demonstrasi oleh guru. Alatan: Bangku panjang/peti lombol.Layangkan badan sambil tangan dihayun ke depan.Mata fokus bahagian depan zon mendarat. --------------------------- Kaedah Pengajaran: Demonstrasi oleh guru dan demonstrasi oleh murid. 1. Demonstrasi oleh murid.

. kerjasama. .Mendarat dengan menggunakan bebola kaki. . Nilai Murni: Daya saing.5 kali percubaan.Mendarat dengan menggunakan bebola kaki. . -Berdiri tegak sambil luruskan tangan ke atas. 4.Layangkan badan sambil tangan dihayun ke depan. keberanian. .Murid yang berjaya mencecah garisan merah = luar biasa diberi bintang dan pujian. .Jarak antara garisan reben sejauh 1 meter.Mula di skittle. .Semasa mendarat. Penilaian Psikomotor Objektif 6 . Penggabungjalinan: Kecergasan-koordinasi dan kecergasan. bengkokkan lutut untuk serap daya. Mendarat --------------------------Lonjak Lari Hijau = Normal Kuning = Sederhana Merah = Luar Biasa .Lari dengan mata fokus di depan pada papan lonjak dan tilam mendarat.Ambil lajak pada papan lonjak.Hujung kaki digunakan utuk lonjakan tinggi. . . ..Semasa mendarat. bengkokkan lutut untuk serap daya.imbangan. -Berdiri tegak sambil luruskan tangan ke atas.

.Lonjak setempat dan mendarat: . . .Bangun tegak setelah siap objek dan abjad dibina.Lari dengan mata fokus di depan pada objek dan abjad.Susun objek dan abjad di lantai.2 kumpulan. kerjasama. Strategi Pengajaran: Pengajaran: Berpusatkan murid. 2 kumpulan serentak menyebut ‘KUAT’ sebanyak 3 kali. 7 . tangan mengambil objek dan abjad.Condong sedikit badan ke hadapan untuk lari dengan mata fokus pada kawasan ditanda skittle.Berkumpulan 5 orang. Kinestetik. . . . intrapersonal dan interpersonal. .Cecah lantai dengan bengkokkan lutut separuh badan.Badan bentuk posisi S. .Mata fokus bahagian depan zon mendarat. . Kecerdasan Pelbagai: .Lutut bengkok sedikit ketika mendarat.Pusing badan ke belakang dan bangun tegak.Kemuncak 0800-0810 (10 minit) * 5 minit Permainan Kecil 1.Tangan di bawa ke depan untuk mbangan. . X lari X susun abjad/objek I I I I I I abjad/objek (ambil) X lari X Kaedah Koperatif. Penggabungjalinan: Kecergasan-ketangkasan Nilai Murni: Daya saing. . yakin diri.

dan interpersonal intrapersonal.Tarik nafas melalui hidung sambil keduadua tangan diangkat ke atas. Regangan otot kaki secara berdiri 1. .Ulang perlakuan yang sama untuk lutut kiri.Kaki kiri di belakang hendaklah lurus.Kelonggaran . .Goyang kaki kiri dan kanan. .Secara perlahan sebanyak tiga kali. kelihatan betis seakan-akan .Murid mengira dalam kiraan lapan dalam Bahasa Inggeris.Murid mengira dalam kiraan lapan dalam Bahasa Inggeris.Penutup 0810-0815 (5 minit) * 5 minit Aktiviti Menyejukkan Badan 1.Angkat kaki kanan dan bengkokkan lutut sehingga tergantung. X O O O O O O O O O O O O X O O O O O O O O O O O O O O O O X Kecerdasan Muzik.Kira dari kiraan 4 hingga 1 dalam Bahasa Inggeris. X Kaedah Pengajaran: Sumbang saran. . . . . O KBKK: Menganalisis dan membandingbeza.Tangan memegang kepala lutut. . Ulang untuk kaki kiri. . .Goyang tangan kiri dan kanan. Pelbagai: logik-matematik. 2.Lepas melalui mulut dan bunyikan ’cing cing’ bunyi tamborin sewaktu helaan nafas 8 .Bengkokkan lutut kanan dan kaki kiri ke belakang sambil badan dicondong sedikit ke depan. .Murid berselerak tetapi masih berada dalam kawasan kawalan guru. Tangan memegang kepala lutut. .

. BERSURAI.Semua murid (kelas) membaca Surah al-Asr. REFLEKSI GURU : ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ 9 . murid berbincang.Menurunkan kadar nadi. Strategi 3. Guru menyoal berasaskan kemahiran berfikir dengan bertanya murid tentang sukan yang menggunakan pergerakan pendaratan dan melompat. Berpusatkan Berpusatkan bahan. Sesi soal jawab 3.Murid menjawab spontan. . Nilai Murni: Kerjasama Kesepaduan: Pendidikan Pengajaran: murid. Muzik. . Lampiran. .Dalam kumpulan.terakhir sambil tangan diturunkan.Bacaan doa menghargai masa. 3. Kerja rumah : mengumpul gambar yang berkaitan dengan aktiviti melompat dan mendarat dari akhbar dan buku dan lembaran kerja. Pendidikan Islam. .

_________________________________________________________________________________ 2.LAMPIRAN NAMA :__________________________________________ TARIKH :___________________ HARI TAHUN MATA PELAJARAN TAJUK KEMAHIRAN :____________________ : PENDIDIKAN JASMANI : GIMNASTIK ARTISTIK : MELOMPAT DAN MENDARAT :___________________ Nyatakan tujuan cara penyerapan daya semasa mendarat dengan selamat dalam sukan dan permainan berdasarkan gambar rangsangan berikut : 1._________________________________________________________________________________ 3._________________________________________________________________________________ 10 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->