P. 1
Contoh Rph Pj Kbsr 1

Contoh Rph Pj Kbsr 1

|Views: 137|Likes:
Published by Fir Daus

More info:

Published by: Fir Daus on Sep 22, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/18/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 4 AYDAN SK TAMAN SERI RAMPAI, SETAPAK, 53300 KUALA LUMPUR.

Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid Objektif

: Pendidikan Jasmani. : Kemahiran (Pendidikan Pergerakan) dan Kecergasan (Ketangkasan). : Gimnastik Artistik. : Melompat dan Mendarat. : 27 September 2010. : 0745-0815 pagi. : 4 Aydan. : 21 orang. : Semasa pengajaran dan pembelajaran dijalankan, murid dapat : i. Psikomotor

Melakukan lakuan yang betul aktiviti melompat dan mendarat sejauh 1 meter dengan menggunakan papan lonjak 3 daripada 5 kali percubaan dengan selamat.

ii.

Kognitif

a. Menyatakan tujuan cara penyerapan daya semasa mendarat dengan selamat dalam sukan dan permainan. b. Menamakan otot utama yang digunakan dalam acara yang dimainkan.

iii.

Afektif

Menunjukkan semangat keyakinan diri yang tinggi semasa menjalankan aktiviti yang diajar.

Pengalaman Sedia Ada : Murid telah menguasai aktiviti pergerakan asas lokomotor dan bukan lokomotor – berjalan, berlari, galop, skip, melompat pada Tahap 1. Penerapan Nilai KBKK Kaedah Pengajaran : Demonstrasi guru-murid dan murid-murid. : Daya saing, kerjasama dan yakin diri. : Menganalisis dan membandingbeza.

1

b. : a. 2 .. d. Pendidikan Muzik – larian mengikut rentak tamborin. Alatan : 2 buah tilam mendarat. 2 buah papan lonjak. 2 buah bangku panjang/peti lombol. kecergasan-imbangan. e. Pendidikan Islam – membaca doa memulakan pelajaran. 1 tamborin. Pendidikan Moral – penerapan nilai-nilai murni.Penggabung jalinan Kesepaduan : Tunjang kecergasan-koordinasi. Bahasa Inggeris – counting one-two-three-four-five. Matematik – pengiraan nombor. susun objek abjad dan sebut perkataan ’KUAT’. Bahasa Melayu – susun abjad. 20 buah skittle.. f. c.

Semasa larian.Wakil murid mengetuai bacaan doa memulakan pelajaran. Pelbagai: kinestetik. kaki hendaklah diangkat separa mencecah paha belakang.Murid bersedia dengan kaki kanan di depan dan kaki kiri di belakang dan tangan kiri di depan dan tangan kanan di belakang untuk dihayun semasa berlari. Butiran Mengajar Organisasi Catatan .Murid menyentuh lantai di kawasan skittle lalu menukar arah larian apabila wisel ditiup dan mesti mengikut rentak tamborin 3 . X 0000000000 I I I I pergi I I I I I I X X balik X Kecerdasan Visual-ruang. dimainkan perlahan. Lari ulang-alik mengikut rentak . Larian hendaklah mengikut rentak tamborin yang dimainkan oleh guru. . Murid memperlahankan rentak larian apabila muzik tamborin 1. . Apakah tujuan dan fungsi regangan dalam memanaskan badan? Kaedah Pengajaran: Demonstrasi oleh murid.Murid perlulah membongkokkan badan sedikit dan mata murid mestilah fokus pada skittle di hadapan. . . Larian ulang-alik sebaris dalam kawasan yang telah ditandakan dengan skittle. verbal-linguistik dan logikmatematik. KBKK: Menganalisis.Bacaan doa memulakan pelajaran 1. Murid melajukan rentak larian apabila muzik tamborin dimainkan laju.Bahagian Permulaan 0745-0750 (5 minit) * 3 minit Aktiviti Aktiviti Memanaskan Badan .

Murid duduk berlunjur dan meluruskan kaki ke depan. Nilai Murni: Kerjasama. .Kaki dibuka seluas 1 meter.Murid berada dalam 2 barisan saling mengadap. . (a) . X X WM X O O O O WM X O O O O WM = Wakil murid (a) 2.Gerakkan bahagian paha kiri dan paha kanan sehingga bertemu di tengah-tengah.Aktiviti regangan oleh wakil murid dan rakan. Penggabungjalinan: Kecergasan-ketangkasan Alatan: Skittle. . (b) . .Hitungan lapan Bahasa Inggeris. (b) (c) 4 . 2.Hitungan lapan Bahasa Inggeris. Kesepaduan: Pendidikan Islam dan Pendidikan Muzik. 2. . Regangan statik (bukan lokomotor) di bahagian kaki dalam keadaan duduk.Badan murid dibongkokkan untuk mencecah hujung jari tangan ke bahagian hujung jari kaki. (c) .Tangan didepa ke sisi semula dan hujung jari tangan kiri cuba menyentuh hujung jari kaki kanan dalam keadaan sedikit bongkok. . .Wakil murid mengadap rakan.Murid merapatkan kedua-dua tapak kaki membentuk. . 2. tamborin.Hitungan lapan Bahasa Inggeris.Tangan didepa ke sisi dan hujung jari tangan kanan cuba menyentuh hujung jari kaki kiri dalam keadaan sedikit bongkok. .2. . .Guru memantau satu-persatu barisan murid. keberanian.

. .Tangan di bawa ke depan untuk imbangan.Hujung kaki digunakan utuk lonjakan tinggi.Lonjak tinggi guna hujung kaki. .Hayun tangan ketika buat lompatan untuk dapat ketinggian. . .Mata fokus bahagian depan zon mendarat. Ansur Maju: Guna papan lonjak. Mendarat Lonjak Lari Murid yang melakukan perlakuan yang betul diminta ke depan untuk mendemonstrasikan cara melonjak dan mendarat. Asas Mendarat. 1.Mata fokus bahagian depan zon mendarat.Lutut bengkok sedikit ketika mendarat. . . . 3. Asas Melompat . WM = Wakil murid 5 . . . kaki hendaklah diangkat separa mencecah paha belakang. . Demonstrasi oleh guru. tilam mendarat. --------------------------- Kaedah Pengajaran: Demonstrasi oleh guru dan demonstrasi oleh murid. Apakah otot utama yang X G = Guru 0000000000 X terlibat semasa melakukan perlakuan melompat dan mendarat? Apakah tujuan dan cara penyerapan daya semasa mendarat selamat? dengan Pelbagai: 2. WM O O O O WM O O O O papan lonjak.Badan bentuk posisi S. lonjak dan mendarat 3.Layangkan badan sambil tangan dihayun ke depan. Ansur Maju: Tanpa bantuan alatan.Murid melakukan pergerakan dengan betul dan selamat.Badan condong sedikit dan mata fokus di hadapan.Perkembangan 0750-0800 (10 minit) * 7 minit Aktiviti Kelas 1.Kaki kanan di depan dan kaki kiri di belakang dan tangan kiri di depan dan tangan kanan di belakang untuk dihayun semasa berlari.Semasa larian. .Kedua-dua kaki memijak papan lonjak.Lompat Bintang 2. Demonstrasi oleh murid.Badan lurus. Lari.Lonjak setempat dan mendarat (Demonstrasi oleh guru) 1. Alatan: Bangku panjang/peti lombol. . . G Kecerdasan Kinestetik KBKK: Membandingbeza. 2. . .

keberanian.Mula di skittle.Lari dengan mata fokus di depan pada papan lonjak dan tilam mendarat. .Semasa mendarat.Jarak antara garisan reben sejauh 1 meter. . . . .Murid yang berjaya mencecah garisan merah = luar biasa diberi bintang dan pujian. 4. . Nilai Murni: Daya saing.Ambil lajak pada papan lonjak.. kerjasama. -Berdiri tegak sambil luruskan tangan ke atas.Semasa mendarat. . .5 kali percubaan.imbangan.Hujung kaki digunakan utuk lonjakan tinggi.Mendarat dengan menggunakan bebola kaki. . Penggabungjalinan: Kecergasan-koordinasi dan kecergasan. Penilaian Psikomotor Objektif 6 . .Layangkan badan sambil tangan dihayun ke depan. bengkokkan lutut untuk serap daya. bengkokkan lutut untuk serap daya.Mendarat dengan menggunakan bebola kaki. -Berdiri tegak sambil luruskan tangan ke atas. Mendarat --------------------------Lonjak Lari Hijau = Normal Kuning = Sederhana Merah = Luar Biasa .

intrapersonal dan interpersonal. Strategi Pengajaran: Pengajaran: Berpusatkan murid.Mata fokus bahagian depan zon mendarat. 2 kumpulan serentak menyebut ‘KUAT’ sebanyak 3 kali.Condong sedikit badan ke hadapan untuk lari dengan mata fokus pada kawasan ditanda skittle. tangan mengambil objek dan abjad.Cecah lantai dengan bengkokkan lutut separuh badan.Lutut bengkok sedikit ketika mendarat.Lari dengan mata fokus di depan pada objek dan abjad.Badan bentuk posisi S. .Pusing badan ke belakang dan bangun tegak. . Penggabungjalinan: Kecergasan-ketangkasan Nilai Murni: Daya saing. . .Tangan di bawa ke depan untuk mbangan. . Kinestetik.Berkumpulan 5 orang. . Kecerdasan Pelbagai: .Susun objek dan abjad di lantai. kerjasama. 7 .Bangun tegak setelah siap objek dan abjad dibina. . X lari X susun abjad/objek I I I I I I abjad/objek (ambil) X lari X Kaedah Koperatif.Kemuncak 0800-0810 (10 minit) * 5 minit Permainan Kecil 1. . .Lonjak setempat dan mendarat: . . yakin diri.2 kumpulan. .

2. . Regangan otot kaki secara berdiri 1. .Bengkokkan lutut kanan dan kaki kiri ke belakang sambil badan dicondong sedikit ke depan. Ulang untuk kaki kiri.Kelonggaran . . . X Kaedah Pengajaran: Sumbang saran. .Murid mengira dalam kiraan lapan dalam Bahasa Inggeris.Lepas melalui mulut dan bunyikan ’cing cing’ bunyi tamborin sewaktu helaan nafas 8 . .Murid mengira dalam kiraan lapan dalam Bahasa Inggeris.Tangan memegang kepala lutut.Angkat kaki kanan dan bengkokkan lutut sehingga tergantung.Penutup 0810-0815 (5 minit) * 5 minit Aktiviti Menyejukkan Badan 1. X O O O O O O O O O O O O X O O O O O O O O O O O O O O O O X Kecerdasan Muzik.Secara perlahan sebanyak tiga kali. O KBKK: Menganalisis dan membandingbeza. . . Tangan memegang kepala lutut. Pelbagai: logik-matematik.Ulang perlakuan yang sama untuk lutut kiri.Goyang tangan kiri dan kanan.Murid berselerak tetapi masih berada dalam kawasan kawalan guru. .Tarik nafas melalui hidung sambil keduadua tangan diangkat ke atas. .Kaki kiri di belakang hendaklah lurus.Goyang kaki kiri dan kanan.Kira dari kiraan 4 hingga 1 dalam Bahasa Inggeris. . dan interpersonal intrapersonal. kelihatan betis seakan-akan . .

Muzik. Kerja rumah : mengumpul gambar yang berkaitan dengan aktiviti melompat dan mendarat dari akhbar dan buku dan lembaran kerja.Dalam kumpulan. Lampiran. . 3. . Nilai Murni: Kerjasama Kesepaduan: Pendidikan Pengajaran: murid. BERSURAI. Berpusatkan Berpusatkan bahan. Strategi 3. . murid berbincang. .Semua murid (kelas) membaca Surah al-Asr.Menurunkan kadar nadi. REFLEKSI GURU : ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ 9 . Guru menyoal berasaskan kemahiran berfikir dengan bertanya murid tentang sukan yang menggunakan pergerakan pendaratan dan melompat.Bacaan doa menghargai masa.Murid menjawab spontan.terakhir sambil tangan diturunkan. . Pendidikan Islam. Sesi soal jawab 3.

_________________________________________________________________________________ 2._________________________________________________________________________________ 3._________________________________________________________________________________ 10 .LAMPIRAN NAMA :__________________________________________ TARIKH :___________________ HARI TAHUN MATA PELAJARAN TAJUK KEMAHIRAN :____________________ : PENDIDIKAN JASMANI : GIMNASTIK ARTISTIK : MELOMPAT DAN MENDARAT :___________________ Nyatakan tujuan cara penyerapan daya semasa mendarat dengan selamat dalam sukan dan permainan berdasarkan gambar rangsangan berikut : 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->