Pulau Pinang muncul sebegai pusat daya tarikan para pelukis Pelukis-pelukis cat air Pulau Pinang diketahui umum sebagai perintis yang menyarankan sumber-sumber serta asas-asas awal perkembangan seni halus di malaysia. Chen Chang Swee. Mereka menampilkan ciri-ciri pertembungan budaya serta stail timur dan barat dengan subjek tempatan dalam gaya catan Impresionis.     Pendedahan seni halus Malaysia pada tahun 1930-an dan 1940-an hanya tertumpu pada karyawan di sekeliling mereka dan penghasilan rakan seperjuangan. Georgette Chen. Chen Wen His. dan Kiubisme . Karya mereka mentah dan tidak halus kerana tidak mendapat bimbingan Selepas WW2. Pada 1950-an. karya-karya mereka banyak menggunakan cat minyak. Post Impresionis. muncul pelukis-pelukis yang penting dan berpengaruh dalam sejarah seni Singapura seperti : Cheong Soo Pieng. dan lain-lain   Kebanyakan mereka telah didedahkan kepada kesenian Barat.

William Turner The Mill Stream . Mujurlah kemunculan beberapa kumpulan dan persatuan pelukis telah memberi nafas kepada keadaan yang suram itu.Contoh gaya catan : Post-Impresionis Impresionis Kiubisme     Mereka memperluaskan skop seni halus yang dahulu hanya dipengaruhi oleh genre catan landskap Romantis Inggeris dalam tradisi William Turner dan John Constable. dan memperkembang dunia seni halus di tanah air. Namun demikian. Scarborough . alam seni halus Malaysia masih berada dalam keadaan yang suram dan kurang memberangsangkan.John Constable . melahirkan karya-karya yang berlandasan dan penuh makna. Bergerak secara berkumpulan banyak mendorong pelukis membentuk visi yang serupa.

terdapat karya-karya aliran Impresionis. II. Bertemu pada setiap hari Rabu dan Sabtu untuk lukis tubuh manusia. Pernah dikatakan bahawa asas falsafah yang disemaikan telah menjadi tenaga pembimbing utama dalam bidang seni lukis di Malaysia pada hari ini. Post Impresionis. . Ditubuhkan oleh Peter Harris. Tema – “Seni Sebagai wadah Ekspresi Diri” Objektif – memperkenalkan estetika. cara seni lukis. Patrick Ng Kah Onn. Ismail Mustam Zakaria Noor. dan Gaya tersendiri VII. Persatuan seni lukis yang telah memainkan peranan penting dalam perkembangan seni lukis moden Malaysia : I.Peter Harris. tahun 1952 di Kuala Lumpur. Gaya catan ahli berpelbagai. III. V. IV. Anthony Lau. alat dan media catan baru kepada ahli-ahlinya. VI. gubahan dan lakonan Ahli kumpulan Aktif . Dzulkifli Buyong. Cheong Laitong.

Pelukis-pelukis terkenal Angkatan Pelukis se-Malaysia : I. seni dalaman pada hari Sabtu VI. Bekerjasama dengan pertubuhan kesenian. Hoessein Enas menjadi pengerusi. 1964. Mohd Hoessein Enas. Mazli Mat Som. . Mengutamakan seni yang berkeperibadian Malaysia. Kelas potret. pengetahuan. Nama ditukar menjadi Angkatan Pelukis Semenanjung pada tahun 1958 semasa Mohd. Semasa Syed Ahmad Jamal menjadi pengerusi. V. Memelihara dan mengembangkan seni kebangsaan. IV. Objektif – menyatupadukan pelukis dan peminat seni lukis. arca. VII. grafik. Zulkifli Dahalan. Gaya karya ahli bertukar menjadi pelbagai atau campuran IX.Asalnya dikenali sebagai Majlis Kesenian Melayu. Idris Salam. Gaya catan banyak dipengaruhi oleh naturalis dan realis. dan lain-lain. khasnya seni lukis kebangsaan dan antarabangsa amnya. II. Mohd Salehudin. III. Syed Ahmad Jamal. VIII. Zakaria Noor. warna. tubuh pada 1956 di KL. kelas-kelas diadakan untuk memberi konsep baru oleh pelukis terkemuka dan menganjurkan aktiviti dalam bidang seperti bentuk. Amron Omar. ditukar lagi menjadi Angkatan Pelukis se-Malaysia.

Kuo Ju Ping.I. Lee Joo For. IV.K Lau. Limtong Juen. III. . Ditubuhkan oleh Tay Hooi Keat pada tahun 1957 di Pulau Pinang Objektif – memperkenalkan konsep seni lukis baru Kelas lukisan diadakan setiap Khamis dan Sabtu Aktiviti lain termasuk mengelolakan sesi perbincangan dan pameran Ahli-ahli yang aktif : Tay Hooi Keat. II. Abdullah Ariff. V. William K.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful