dan Kiubisme . Mereka menampilkan ciri-ciri pertembungan budaya serta stail timur dan barat dengan subjek tempatan dalam gaya catan Impresionis.     Pendedahan seni halus Malaysia pada tahun 1930-an dan 1940-an hanya tertumpu pada karyawan di sekeliling mereka dan penghasilan rakan seperjuangan. Chen Wen His. muncul pelukis-pelukis yang penting dan berpengaruh dalam sejarah seni Singapura seperti : Cheong Soo Pieng. Post Impresionis. Pulau Pinang muncul sebegai pusat daya tarikan para pelukis Pelukis-pelukis cat air Pulau Pinang diketahui umum sebagai perintis yang menyarankan sumber-sumber serta asas-asas awal perkembangan seni halus di malaysia. Chen Chang Swee. dan lain-lain   Kebanyakan mereka telah didedahkan kepada kesenian Barat. Pada 1950-an. karya-karya mereka banyak menggunakan cat minyak. Karya mereka mentah dan tidak halus kerana tidak mendapat bimbingan Selepas WW2. Georgette Chen.

dan memperkembang dunia seni halus di tanah air. Scarborough . Mujurlah kemunculan beberapa kumpulan dan persatuan pelukis telah memberi nafas kepada keadaan yang suram itu.Contoh gaya catan : Post-Impresionis Impresionis Kiubisme     Mereka memperluaskan skop seni halus yang dahulu hanya dipengaruhi oleh genre catan landskap Romantis Inggeris dalam tradisi William Turner dan John Constable. Bergerak secara berkumpulan banyak mendorong pelukis membentuk visi yang serupa.John Constable . Namun demikian. alam seni halus Malaysia masih berada dalam keadaan yang suram dan kurang memberangsangkan.William Turner The Mill Stream . melahirkan karya-karya yang berlandasan dan penuh makna.

Peter Harris. Tema – “Seni Sebagai wadah Ekspresi Diri” Objektif – memperkenalkan estetika. VI. Gaya catan ahli berpelbagai. Post Impresionis. V. II. III. Ditubuhkan oleh Peter Harris. Patrick Ng Kah Onn. Anthony Lau. IV. tahun 1952 di Kuala Lumpur. Ismail Mustam Zakaria Noor. Persatuan seni lukis yang telah memainkan peranan penting dalam perkembangan seni lukis moden Malaysia : I. Cheong Laitong. dan Gaya tersendiri VII. cara seni lukis. . alat dan media catan baru kepada ahli-ahlinya. Bertemu pada setiap hari Rabu dan Sabtu untuk lukis tubuh manusia. terdapat karya-karya aliran Impresionis. gubahan dan lakonan Ahli kumpulan Aktif . Pernah dikatakan bahawa asas falsafah yang disemaikan telah menjadi tenaga pembimbing utama dalam bidang seni lukis di Malaysia pada hari ini. Dzulkifli Buyong.

Objektif – menyatupadukan pelukis dan peminat seni lukis. V. II.Asalnya dikenali sebagai Majlis Kesenian Melayu. pengetahuan. Hoessein Enas menjadi pengerusi. III. Zulkifli Dahalan. Mohd Salehudin. Mengutamakan seni yang berkeperibadian Malaysia. Memelihara dan mengembangkan seni kebangsaan. Gaya karya ahli bertukar menjadi pelbagai atau campuran IX. grafik. Mohd Hoessein Enas. IV. Mazli Mat Som. Syed Ahmad Jamal. tubuh pada 1956 di KL. Semasa Syed Ahmad Jamal menjadi pengerusi. Zakaria Noor. khasnya seni lukis kebangsaan dan antarabangsa amnya. dan lain-lain. seni dalaman pada hari Sabtu VI. Pelukis-pelukis terkenal Angkatan Pelukis se-Malaysia : I. Bekerjasama dengan pertubuhan kesenian. Nama ditukar menjadi Angkatan Pelukis Semenanjung pada tahun 1958 semasa Mohd. VIII. Gaya catan banyak dipengaruhi oleh naturalis dan realis. arca. ditukar lagi menjadi Angkatan Pelukis se-Malaysia. Amron Omar. kelas-kelas diadakan untuk memberi konsep baru oleh pelukis terkemuka dan menganjurkan aktiviti dalam bidang seperti bentuk. Idris Salam. warna. . VII. 1964. Kelas potret.

II. V. III. Abdullah Ariff.I. Ditubuhkan oleh Tay Hooi Keat pada tahun 1957 di Pulau Pinang Objektif – memperkenalkan konsep seni lukis baru Kelas lukisan diadakan setiap Khamis dan Sabtu Aktiviti lain termasuk mengelolakan sesi perbincangan dan pameran Ahli-ahli yang aktif : Tay Hooi Keat. Lee Joo For. Limtong Juen. William K.K Lau. Kuo Ju Ping. IV. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful