P. 1
Sejarah Seni Halus Malaysia Sebelum Merdeka

Sejarah Seni Halus Malaysia Sebelum Merdeka

3.0

|Views: 2,407|Likes:
Published by IMran Synchronizer

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: IMran Synchronizer on Sep 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/02/2015

pdf

text

original

Mereka menampilkan ciri-ciri pertembungan budaya serta stail timur dan barat dengan subjek tempatan dalam gaya catan Impresionis. Georgette Chen.     Pendedahan seni halus Malaysia pada tahun 1930-an dan 1940-an hanya tertumpu pada karyawan di sekeliling mereka dan penghasilan rakan seperjuangan. Karya mereka mentah dan tidak halus kerana tidak mendapat bimbingan Selepas WW2. karya-karya mereka banyak menggunakan cat minyak. Post Impresionis. dan lain-lain   Kebanyakan mereka telah didedahkan kepada kesenian Barat. muncul pelukis-pelukis yang penting dan berpengaruh dalam sejarah seni Singapura seperti : Cheong Soo Pieng. Chen Wen His. Pulau Pinang muncul sebegai pusat daya tarikan para pelukis Pelukis-pelukis cat air Pulau Pinang diketahui umum sebagai perintis yang menyarankan sumber-sumber serta asas-asas awal perkembangan seni halus di malaysia. Pada 1950-an. dan Kiubisme . Chen Chang Swee.

Mujurlah kemunculan beberapa kumpulan dan persatuan pelukis telah memberi nafas kepada keadaan yang suram itu.John Constable .Contoh gaya catan : Post-Impresionis Impresionis Kiubisme     Mereka memperluaskan skop seni halus yang dahulu hanya dipengaruhi oleh genre catan landskap Romantis Inggeris dalam tradisi William Turner dan John Constable. Scarborough . alam seni halus Malaysia masih berada dalam keadaan yang suram dan kurang memberangsangkan. melahirkan karya-karya yang berlandasan dan penuh makna.William Turner The Mill Stream . Bergerak secara berkumpulan banyak mendorong pelukis membentuk visi yang serupa. Namun demikian. dan memperkembang dunia seni halus di tanah air.

Pernah dikatakan bahawa asas falsafah yang disemaikan telah menjadi tenaga pembimbing utama dalam bidang seni lukis di Malaysia pada hari ini. . Gaya catan ahli berpelbagai. terdapat karya-karya aliran Impresionis. Bertemu pada setiap hari Rabu dan Sabtu untuk lukis tubuh manusia. cara seni lukis. IV. Ditubuhkan oleh Peter Harris. Post Impresionis. II. Ismail Mustam Zakaria Noor. gubahan dan lakonan Ahli kumpulan Aktif . alat dan media catan baru kepada ahli-ahlinya. Cheong Laitong. Dzulkifli Buyong. VI. V. Tema – “Seni Sebagai wadah Ekspresi Diri” Objektif – memperkenalkan estetika. Patrick Ng Kah Onn. Persatuan seni lukis yang telah memainkan peranan penting dalam perkembangan seni lukis moden Malaysia : I. tahun 1952 di Kuala Lumpur. III.Peter Harris. Anthony Lau. dan Gaya tersendiri VII.

dan lain-lain. ditukar lagi menjadi Angkatan Pelukis se-Malaysia. grafik. Pelukis-pelukis terkenal Angkatan Pelukis se-Malaysia : I. 1964. Idris Salam. . VIII. Amron Omar. Bekerjasama dengan pertubuhan kesenian. Mengutamakan seni yang berkeperibadian Malaysia. Semasa Syed Ahmad Jamal menjadi pengerusi. VII. khasnya seni lukis kebangsaan dan antarabangsa amnya. Zulkifli Dahalan. Mohd Hoessein Enas. Hoessein Enas menjadi pengerusi. Objektif – menyatupadukan pelukis dan peminat seni lukis. Memelihara dan mengembangkan seni kebangsaan. pengetahuan. Mohd Salehudin. V. Syed Ahmad Jamal. Gaya karya ahli bertukar menjadi pelbagai atau campuran IX. III.Asalnya dikenali sebagai Majlis Kesenian Melayu. warna. arca. Nama ditukar menjadi Angkatan Pelukis Semenanjung pada tahun 1958 semasa Mohd. kelas-kelas diadakan untuk memberi konsep baru oleh pelukis terkemuka dan menganjurkan aktiviti dalam bidang seperti bentuk. IV. Gaya catan banyak dipengaruhi oleh naturalis dan realis. seni dalaman pada hari Sabtu VI. Zakaria Noor. Mazli Mat Som. II. tubuh pada 1956 di KL. Kelas potret.

Abdullah Ariff. . II. V. III. Lee Joo For. Ditubuhkan oleh Tay Hooi Keat pada tahun 1957 di Pulau Pinang Objektif – memperkenalkan konsep seni lukis baru Kelas lukisan diadakan setiap Khamis dan Sabtu Aktiviti lain termasuk mengelolakan sesi perbincangan dan pameran Ahli-ahli yang aktif : Tay Hooi Keat. Limtong Juen. Kuo Ju Ping. William K.I. IV.K Lau.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->