     Pendedahan seni halus Malaysia pada tahun 1930-an dan 1940-an hanya tertumpu pada karyawan di sekeliling mereka dan penghasilan rakan seperjuangan. Chen Chang Swee. dan Kiubisme . Pulau Pinang muncul sebegai pusat daya tarikan para pelukis Pelukis-pelukis cat air Pulau Pinang diketahui umum sebagai perintis yang menyarankan sumber-sumber serta asas-asas awal perkembangan seni halus di malaysia. dan lain-lain   Kebanyakan mereka telah didedahkan kepada kesenian Barat. karya-karya mereka banyak menggunakan cat minyak. Karya mereka mentah dan tidak halus kerana tidak mendapat bimbingan Selepas WW2. muncul pelukis-pelukis yang penting dan berpengaruh dalam sejarah seni Singapura seperti : Cheong Soo Pieng. Georgette Chen. Pada 1950-an. Mereka menampilkan ciri-ciri pertembungan budaya serta stail timur dan barat dengan subjek tempatan dalam gaya catan Impresionis. Chen Wen His. Post Impresionis.

dan memperkembang dunia seni halus di tanah air. Bergerak secara berkumpulan banyak mendorong pelukis membentuk visi yang serupa. Mujurlah kemunculan beberapa kumpulan dan persatuan pelukis telah memberi nafas kepada keadaan yang suram itu. Scarborough .Contoh gaya catan : Post-Impresionis Impresionis Kiubisme     Mereka memperluaskan skop seni halus yang dahulu hanya dipengaruhi oleh genre catan landskap Romantis Inggeris dalam tradisi William Turner dan John Constable. melahirkan karya-karya yang berlandasan dan penuh makna. alam seni halus Malaysia masih berada dalam keadaan yang suram dan kurang memberangsangkan.William Turner The Mill Stream .John Constable . Namun demikian.

Peter Harris. Dzulkifli Buyong. VI. terdapat karya-karya aliran Impresionis. Ismail Mustam Zakaria Noor. Post Impresionis. alat dan media catan baru kepada ahli-ahlinya. Patrick Ng Kah Onn. Anthony Lau. Persatuan seni lukis yang telah memainkan peranan penting dalam perkembangan seni lukis moden Malaysia : I. Gaya catan ahli berpelbagai. IV. II. tahun 1952 di Kuala Lumpur. . cara seni lukis. Tema – “Seni Sebagai wadah Ekspresi Diri” Objektif – memperkenalkan estetika. Cheong Laitong. III. Pernah dikatakan bahawa asas falsafah yang disemaikan telah menjadi tenaga pembimbing utama dalam bidang seni lukis di Malaysia pada hari ini. Bertemu pada setiap hari Rabu dan Sabtu untuk lukis tubuh manusia. V. dan Gaya tersendiri VII. gubahan dan lakonan Ahli kumpulan Aktif . Ditubuhkan oleh Peter Harris.

Objektif – menyatupadukan pelukis dan peminat seni lukis. . 1964. grafik. Semasa Syed Ahmad Jamal menjadi pengerusi. VII. Zulkifli Dahalan. tubuh pada 1956 di KL. Nama ditukar menjadi Angkatan Pelukis Semenanjung pada tahun 1958 semasa Mohd. seni dalaman pada hari Sabtu VI. Pelukis-pelukis terkenal Angkatan Pelukis se-Malaysia : I. Gaya catan banyak dipengaruhi oleh naturalis dan realis. II. Amron Omar. Zakaria Noor. Bekerjasama dengan pertubuhan kesenian. Kelas potret. arca. III. pengetahuan. Mohd Hoessein Enas. warna. Mengutamakan seni yang berkeperibadian Malaysia. Hoessein Enas menjadi pengerusi. V.Asalnya dikenali sebagai Majlis Kesenian Melayu. kelas-kelas diadakan untuk memberi konsep baru oleh pelukis terkemuka dan menganjurkan aktiviti dalam bidang seperti bentuk. Mazli Mat Som. Syed Ahmad Jamal. Gaya karya ahli bertukar menjadi pelbagai atau campuran IX. ditukar lagi menjadi Angkatan Pelukis se-Malaysia. Idris Salam. Mohd Salehudin. Memelihara dan mengembangkan seni kebangsaan. VIII. dan lain-lain. khasnya seni lukis kebangsaan dan antarabangsa amnya. IV.

IV. Kuo Ju Ping.I. Limtong Juen. William K. III. Lee Joo For. Abdullah Ariff. Ditubuhkan oleh Tay Hooi Keat pada tahun 1957 di Pulau Pinang Objektif – memperkenalkan konsep seni lukis baru Kelas lukisan diadakan setiap Khamis dan Sabtu Aktiviti lain termasuk mengelolakan sesi perbincangan dan pameran Ahli-ahli yang aktif : Tay Hooi Keat. II. . V.K Lau.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful