Pulau Pinang muncul sebegai pusat daya tarikan para pelukis Pelukis-pelukis cat air Pulau Pinang diketahui umum sebagai perintis yang menyarankan sumber-sumber serta asas-asas awal perkembangan seni halus di malaysia. Pada 1950-an.     Pendedahan seni halus Malaysia pada tahun 1930-an dan 1940-an hanya tertumpu pada karyawan di sekeliling mereka dan penghasilan rakan seperjuangan. muncul pelukis-pelukis yang penting dan berpengaruh dalam sejarah seni Singapura seperti : Cheong Soo Pieng. Karya mereka mentah dan tidak halus kerana tidak mendapat bimbingan Selepas WW2. Chen Chang Swee. Georgette Chen. Post Impresionis. Chen Wen His. karya-karya mereka banyak menggunakan cat minyak. dan Kiubisme . dan lain-lain   Kebanyakan mereka telah didedahkan kepada kesenian Barat. Mereka menampilkan ciri-ciri pertembungan budaya serta stail timur dan barat dengan subjek tempatan dalam gaya catan Impresionis.

John Constable . melahirkan karya-karya yang berlandasan dan penuh makna. dan memperkembang dunia seni halus di tanah air.William Turner The Mill Stream . Namun demikian. alam seni halus Malaysia masih berada dalam keadaan yang suram dan kurang memberangsangkan. Mujurlah kemunculan beberapa kumpulan dan persatuan pelukis telah memberi nafas kepada keadaan yang suram itu. Scarborough . Bergerak secara berkumpulan banyak mendorong pelukis membentuk visi yang serupa.Contoh gaya catan : Post-Impresionis Impresionis Kiubisme     Mereka memperluaskan skop seni halus yang dahulu hanya dipengaruhi oleh genre catan landskap Romantis Inggeris dalam tradisi William Turner dan John Constable.

cara seni lukis. Anthony Lau. dan Gaya tersendiri VII. tahun 1952 di Kuala Lumpur. gubahan dan lakonan Ahli kumpulan Aktif . alat dan media catan baru kepada ahli-ahlinya. VI. Patrick Ng Kah Onn. terdapat karya-karya aliran Impresionis. Tema – “Seni Sebagai wadah Ekspresi Diri” Objektif – memperkenalkan estetika. Bertemu pada setiap hari Rabu dan Sabtu untuk lukis tubuh manusia. Pernah dikatakan bahawa asas falsafah yang disemaikan telah menjadi tenaga pembimbing utama dalam bidang seni lukis di Malaysia pada hari ini. Gaya catan ahli berpelbagai. IV. Dzulkifli Buyong. Ditubuhkan oleh Peter Harris. Post Impresionis. Persatuan seni lukis yang telah memainkan peranan penting dalam perkembangan seni lukis moden Malaysia : I. III.Peter Harris. . Ismail Mustam Zakaria Noor. Cheong Laitong. V. II.

Hoessein Enas menjadi pengerusi. seni dalaman pada hari Sabtu VI. Memelihara dan mengembangkan seni kebangsaan. Semasa Syed Ahmad Jamal menjadi pengerusi. Gaya catan banyak dipengaruhi oleh naturalis dan realis. Mazli Mat Som. warna. Gaya karya ahli bertukar menjadi pelbagai atau campuran IX. khasnya seni lukis kebangsaan dan antarabangsa amnya. Mohd Salehudin.Asalnya dikenali sebagai Majlis Kesenian Melayu. II. Mengutamakan seni yang berkeperibadian Malaysia. Objektif – menyatupadukan pelukis dan peminat seni lukis. Nama ditukar menjadi Angkatan Pelukis Semenanjung pada tahun 1958 semasa Mohd. VII. ditukar lagi menjadi Angkatan Pelukis se-Malaysia. Zakaria Noor. tubuh pada 1956 di KL. . Pelukis-pelukis terkenal Angkatan Pelukis se-Malaysia : I. Syed Ahmad Jamal. Amron Omar. V. Mohd Hoessein Enas. dan lain-lain. pengetahuan. III. arca. 1964. Bekerjasama dengan pertubuhan kesenian. VIII. Kelas potret. grafik. kelas-kelas diadakan untuk memberi konsep baru oleh pelukis terkemuka dan menganjurkan aktiviti dalam bidang seperti bentuk. IV. Idris Salam. Zulkifli Dahalan.

III.I. IV. V. Ditubuhkan oleh Tay Hooi Keat pada tahun 1957 di Pulau Pinang Objektif – memperkenalkan konsep seni lukis baru Kelas lukisan diadakan setiap Khamis dan Sabtu Aktiviti lain termasuk mengelolakan sesi perbincangan dan pameran Ahli-ahli yang aktif : Tay Hooi Keat. Lee Joo For. Limtong Juen. Kuo Ju Ping. II. .K Lau. Abdullah Ariff. William K.