Mereka menampilkan ciri-ciri pertembungan budaya serta stail timur dan barat dengan subjek tempatan dalam gaya catan Impresionis. Georgette Chen. Pulau Pinang muncul sebegai pusat daya tarikan para pelukis Pelukis-pelukis cat air Pulau Pinang diketahui umum sebagai perintis yang menyarankan sumber-sumber serta asas-asas awal perkembangan seni halus di malaysia. muncul pelukis-pelukis yang penting dan berpengaruh dalam sejarah seni Singapura seperti : Cheong Soo Pieng.     Pendedahan seni halus Malaysia pada tahun 1930-an dan 1940-an hanya tertumpu pada karyawan di sekeliling mereka dan penghasilan rakan seperjuangan. Pada 1950-an. Chen Wen His. Post Impresionis. Karya mereka mentah dan tidak halus kerana tidak mendapat bimbingan Selepas WW2. dan lain-lain   Kebanyakan mereka telah didedahkan kepada kesenian Barat. dan Kiubisme . Chen Chang Swee. karya-karya mereka banyak menggunakan cat minyak.

alam seni halus Malaysia masih berada dalam keadaan yang suram dan kurang memberangsangkan. Scarborough . Bergerak secara berkumpulan banyak mendorong pelukis membentuk visi yang serupa. Mujurlah kemunculan beberapa kumpulan dan persatuan pelukis telah memberi nafas kepada keadaan yang suram itu.John Constable .Contoh gaya catan : Post-Impresionis Impresionis Kiubisme     Mereka memperluaskan skop seni halus yang dahulu hanya dipengaruhi oleh genre catan landskap Romantis Inggeris dalam tradisi William Turner dan John Constable. dan memperkembang dunia seni halus di tanah air. Namun demikian. melahirkan karya-karya yang berlandasan dan penuh makna.William Turner The Mill Stream .

V. IV. Persatuan seni lukis yang telah memainkan peranan penting dalam perkembangan seni lukis moden Malaysia : I. gubahan dan lakonan Ahli kumpulan Aktif . II. Gaya catan ahli berpelbagai. Cheong Laitong. Bertemu pada setiap hari Rabu dan Sabtu untuk lukis tubuh manusia. Tema – “Seni Sebagai wadah Ekspresi Diri” Objektif – memperkenalkan estetika. . Dzulkifli Buyong. cara seni lukis. alat dan media catan baru kepada ahli-ahlinya. III. dan Gaya tersendiri VII. Anthony Lau. Ditubuhkan oleh Peter Harris. Ismail Mustam Zakaria Noor.Peter Harris. Post Impresionis. Pernah dikatakan bahawa asas falsafah yang disemaikan telah menjadi tenaga pembimbing utama dalam bidang seni lukis di Malaysia pada hari ini. terdapat karya-karya aliran Impresionis. tahun 1952 di Kuala Lumpur. VI. Patrick Ng Kah Onn.

Zulkifli Dahalan. tubuh pada 1956 di KL. Mengutamakan seni yang berkeperibadian Malaysia. warna. Pelukis-pelukis terkenal Angkatan Pelukis se-Malaysia : I. dan lain-lain. III. VII. pengetahuan. Amron Omar. Idris Salam. arca. khasnya seni lukis kebangsaan dan antarabangsa amnya. Memelihara dan mengembangkan seni kebangsaan. Gaya catan banyak dipengaruhi oleh naturalis dan realis. Mohd Salehudin. V.Asalnya dikenali sebagai Majlis Kesenian Melayu. Bekerjasama dengan pertubuhan kesenian. Hoessein Enas menjadi pengerusi. IV. Syed Ahmad Jamal. . Nama ditukar menjadi Angkatan Pelukis Semenanjung pada tahun 1958 semasa Mohd. Semasa Syed Ahmad Jamal menjadi pengerusi. Gaya karya ahli bertukar menjadi pelbagai atau campuran IX. VIII. seni dalaman pada hari Sabtu VI. Kelas potret. Objektif – menyatupadukan pelukis dan peminat seni lukis. kelas-kelas diadakan untuk memberi konsep baru oleh pelukis terkemuka dan menganjurkan aktiviti dalam bidang seperti bentuk. Mazli Mat Som. grafik. Mohd Hoessein Enas. II. Zakaria Noor. ditukar lagi menjadi Angkatan Pelukis se-Malaysia. 1964.

V. Limtong Juen. II.K Lau. William K. .I. III. Ditubuhkan oleh Tay Hooi Keat pada tahun 1957 di Pulau Pinang Objektif – memperkenalkan konsep seni lukis baru Kelas lukisan diadakan setiap Khamis dan Sabtu Aktiviti lain termasuk mengelolakan sesi perbincangan dan pameran Ahli-ahli yang aktif : Tay Hooi Keat. IV. Kuo Ju Ping. Lee Joo For. Abdullah Ariff.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful