-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Tarikh : 20 Julai 2012 Rujukan Kami : dlm.fail(adU/ F3.2 )PRJ/PKDK/MCP Y.

BERUSAHA PEGAWAI KESIHATAN DAERAH PEJABAT KESIHATAN DAERAH KLUANG Jalan Sultanah, 86000 Kluang, Johor
MOHON TINDAKAN SEGERA DALAM USAHA MEMBASMI WABAK PENYAKIT.

PERAJA NEGERI JOHOR DARUL TA’ZIM d/a Setiausaha Agong PERAJA NEGERI JOHOR Hj.Abdullah,84000, Muar Bandar Di Raja,Johor Darul Tak’zim

perajajohor.gov@gmail.com http://perajajohorgov.webs.com

Dengan segala hormat,merujuk perkara yang di atas. 2. Untuk makluman pihak tuan, PERAJA NEGERI JOHOR telah menerima beberapa aduan dari pihak penduduk di Kampung Sri Ampangan Machap dan Kampung Sri Jaya Bukit batu Machap Simpang Renggam Kluang, berkenaan dengan kehadiran(Lalat) yang terlalu banyak di kediaman serta gerai-gerai makanan penduduk dikampung berkenaan. Kehadiran lalat yang terlalu banyak itu,turut mengundang pelbagai masalah kepada penduduk,dan di kuatiri kiranya tidak di atasi segera, akan turut mengundang pelbagai wabak penyakit yang tidak di inginkan. Aduan ke wakil rakyat oleh penduduk, telah di buat tetapi tiada sebarang tindakan dibuat, manakala pihak pembangkang pula mengambil kesempatan dengan memasang sepanduk mengutuk pihak lawan nya. Pekara begini amat dikesali, yang mana sepatutnya kedua-dua pihak sebagai wakil yang utama di kampung berkenaan perlu memainkan peranan untuk membantu masalah masyarakat setempat . 3. Sehubungan dengan itu, atas rasa tanggung jawab disamping keiklasan dan keperihatinan kami, dimana hasil kunjungan ke kampung berkenaan, apa yang di perolehi melalui siasatan yang dilakukan, dimana punca kehadiran lalat-lalat berkenaan berpunca dari pembinaan reban-reban ayam oleh pengusaha dari Singapura yang menjadikan kawasan di Kampung Pisang Machap sebagai lokasi menjalankan projek penternakan ayam. Oleh yang sedemikian, sebagai tanggung jawab kepada para penduduk, kami mengharapkan perhatian dan tindakan segera dari pihak tuan, agar dapat membantu menyelesaikan masalah ini, sebelum menjadi masalah yang lebih serius. Untuk makluman lanjut, pihak tuan boleh menghubungi Setiausaha PERAJA NEGERI JOHOR di talian 01111430233 atau menghubungi terus wakil penduduk berkenaan yang juga adalah Ketua kampung Sri Ampangan Machap merangkap Timbalan Presiden PERAJA NEGERI JOHOR, Tuan Haji Sulaiman bin Salleh di talian 013-7639619. Segala kerjasama yang di berikan,amat di hargai, semoga segalanya dalam penerimaan tuan. Sekian Terima kasih.
“TELUS BERKHIDMAT,IKLAS BERJASA “ DEMI AGAMA,BANGSA DAN NEGARA

.......................................
YBHG DATO’ LAU KOK CHAI PRESIDEN PERAJA NEGERI JOHOR