Gambar rajah di bawah menunjukkan lukisan perspektif.

3. Gambar rajah di bawah menunjukkan lencana sekolah.

1. Antara yang berikut yang manakah menerangkan tentang lukisan tersebut ? A. Semakin jauh semakin kecil B. Jarak yang sekata C. Menunjukkan kesan keluasan D. Mengaplikasikan ruang nyata 2. Merujuk kepada gambar di bawah apakah jenis jalinan yang dapat dilihat pada ramarama tersebut?

Apakah elemen yang dimasukkan pada ruangan bertanda X A. Moto B. Simbol C. Misi sekolah D. Nama sekolah

4. Apakah jenis iklan yang boleh dikaitkan dengan maklumat di bawah ?   Memberi maklumat kepada orang awam Membantu arah tuju ke sesuatu destinasi A. Iklan transit B. Iklan persinggahan C. Papan tanda

A. Jalinan sentuh semulajadi B. Jalinan tampak buatan manusia C. Jalinan tampak semulajadi D. Jalinan sentuh buatan manusia

D. Papan bilbod

5. Jenis batik manakah yang menggunakan sarang ? A. Batik lukis B. Batik blok C. Batik skrin D. Batik pelangi
1

Poster B. I. II dan IV C. II. II. III dan IV 8. Apakah yang perlu ada dalam gubahan poster ? I. I dan II B. III dan IV 10. I dan IV C. IV. II. II dan III A. Jenama Tanda harga Tarikh luput Nama syarikat pengeluar 7. Apakah teknik catan yang menggunakan alatan seperti gambar rajah di bawah Jawapan untuk soalan 8 A. Apakah fungsi risalah ? I. II. III dan IV D. Teknik Impasto C. Melindungi barangan Memandu arah perjalanan Memberi maklumat perkhidmatan Memperkenalkan identiti syarikat A. IV. Teknik Titik B. I. III. III dan IV 9. Kad ucapan B. Teknik Glazing D. Risalah C. II. II dan IV C. Apakah yang perlu dimasukkan dalam reka bentuk label produk makanan ? I. I. Apakah jenis rekabentuk grafik berdasarkan gambar di bawah A. II dan III B. I. I. III. IV. Menu D. III dan IV D. Teknik Hard Edge D. Reka bentuk Ilustrasi 2 . Muka taip Reka letak III. II dan III A. I.6.

I. II dan IV C. III dan IV D. harmoni D. Semburan Gosokan Lorekan Titik-titik A. II. I dan II B. III dan IV Jawapan untuk soalan 13 I. Merujuk pada gambar rajah di bawah. IV. luas B. I. III dan IV 3 . I. I. II. IV. menarik C. IV. Menjadi hiasan pada objek Menampakkan arah cahaya Menghasilkan bentuk objek Menampakkan ruang A. I.11. yang manakah menunjukkan fungsi jalinan? 13. perspektif 14. II dan III B. II dan III B. II dan III D. II. II. Dapat disentuh Bersifat 3 dimensi Dapat dilihat dari pelbagai sudut Dihasilkan menggunakan unsurunsur seni A. Apakah teknik yang digunakan untuk menghasilkan karya seperti dalam gambar rajah di bawah ? I. III dan IV D. III. III dan IV 12. I dan IV C. II. I. III. III. Apakah ciri-ciri bentuk konkrit I. II dan IV C. Mewarnakan dinding dengan warna cerah dalam rekaan hiasan dalaman bertujuan untuk mewujudkan kesan A.

II. I. III dan IV B. III. Ukiran bunga timbul bersilat B. II. IV dan I C.15. Flora dan geometri C. I. I. I. Melambangkan status pemakai Kepakaran pengukirnya Mudah memegangnya Bermotif fauna A. I dan II D. Ukiran tebuk tembus bersilat D. Kikir pari atau mempelas digunakan bagi menghaluskan permukaan ukiran. IV. II. III dan IV 16. Motif bunga ditekap pada permukaan kayu sebagai panduan. IV. Motif pada kayu diukir mengikut silat yang dipilih. III. Tebuk bahagian yang hendak dibuang. II dan III 17. III. Apakah teknik ukiran yang digunakan dalam menghasilkan ukiran kayu seperti gambar rajah dibawah ? A. IV. II. Flora dan kosmos D. Apakah motif yang digunakan pada ukiran dalam gambar rajah di bawah ? D. Ukiran bunga timbul tidak bersilat A. II dan III B. I. Apakah ciri-ciri yang terdapat pada hulu keris Pekaka seperti gambar rajah di bawah ? I. A. II dan IV C. III dan IV 18. I. IV. II. Susun proses ukiran kayu mengikut urutan yang betul. Kaligrafi dan fauna . Ukiran tebuk tembus tidak bersilat 4 B. Flora dan fauna C. III.

Gambar rajah di bawah menunjukkan alatan membina arca. III dan IV A. Di negeri manakah bermulanya perkembangan seni lukis moden Malaysia pada awal abad ke. Bilik pameran C. Harmoni D. Perspektif 5 . Antara yang berikut. Pulau Pinang 24. Teknik titik-titik 22. Rekaan muka taip yang terdapat dalam ilustrasi di bawah menunjukkan A. Teknik renjisan C. Anjung A. Binaan C. Ruang tamu D. yang manakah dikategorikan arca berfungsi ? komersil ? A. Sabah D. Mobail B. Ruang bacaan B. I dan II B. II dan III D. Melaka C. Luakan D. Apakah teknik yang digunakan oleh pelukis aliran pointilisme ? A. I dan IV C. Penegasan B.19. Imbangan C. Teknik garisan B. 21. Teknik sapuan D. Sarawak B.20 Apakah jenis arca yang dihasilkan dengan menggunakan alatan tersebut ? A. Asemblaj 23. Antara yang berikut. yang manakah dikategorikan sebagai reka bentuk ruang 20.

I. Rupa geometri A. II. III dan IV 28. Menyediakan corak pada kertas graf II. Tenunan A. I. Apakah maklumat yang perlu ditulis dalam ruangan bertanda X dalam gambar rajah di bawah. III. Rupa positif Rupa negatif III. Nama pengkarya C.. I. III dan IV D. II dan III B. Tarikh dihasilkan D. apakah teknik yang digunakan untuk menghasilkan ragam hias tersebut ? A. Lingkaran 6 . Gambar rajah di bawah merupakan hasilan tembikar yang direka sebagai lampu hias 26.. C. Batik D.25. Rupa organik IV. Menyediakan benang pakan Menegangkan benang losen Menyediakan kek Berdasarkan kenyataan diatas. I. Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat sejenis kraf. Anyaman Berdasarkan fungsinya. Bilangan cetakan A. Tebukan C.. Tampalan D.. II dan IV C. Ukiran B. Apakah rupa yang ditunjukkan dalam gambar rajah di bawah ? 27. Tekat B. I. Tajuk karya B. ia berkaitan dengan kraf. II. IV.

I dan III C. Kering atas kering D. I. Apakah tujuan proses melayur daun mengkuang seperti yang ditunjukkan dalam ilustrasi di bawah ? A.29. yang manakah corak batik ikat dan celup? A. Gambar rajah manakah menunjukkan motif tembikar Sarawak ? 31. IV. IV. II. Lukis motif di atas kain dan canting dengan lilin cair 32. Susun semula proses penghasilan batik canting mengikut urutan yang betul. II. Basah atas basah C. I dan II B. IV. III dan II B. Rebus kain untuk menanggalkan kesan lilin IV. I. Kering atas basah B. I. Melembutkan daun Memberi ketahanan daun Mengeluarkan warna asal daun Mendapatkan lembaran yang lebih kecil 30. III. Basah atas kering 7 . II. III dan IV 33. I dan III D. I dan IV D. Apakah teknik yang melibatkan sapuan warna cair ke atas permukaan yang basah ? A. II. III dan IV I. II. Antara gambar rajah di bawah. Warna motif dengan berus Cuci kain untuk menghilangkan kanji III. IV. II dan III C.

Perhiasan pakaian ahli muzik D. Cucuran atap rumah D. Sejarah kehidupan tradisional . Amaran C. Berdasarkan kepada gambar rajah di bawah. Apakah tema catan di bawah ? D. Apakah jenis ukiran yang sering juga berfungsi sebagai pengalir udara tradisional ? A.34. dimanakah kedudukan letak motif ukiran tradisional tersebut ? A. Ukiran larik 38. Merujuk kepada gambar rajah di bawah. Kepala pintu C. Hujung D. Perkhidmatan A. Kebudayaan tempatan B. Siling B. Tengah B. Tersembunyi 8 A. Apakah jenis simbol dalam gambar rajah di bawah ? 35. manakah bahagian rumah yang dirasakan sesuai untuk diletakkan ? A. Sosio ekonomi luar Bandar C. Maklumat 36. Ukiran bunga timbul C. bentuk manakah yang paling stabil ? 37. Bawah C. Berdasarkan gambar rajah di bawah. Hiasan dinding 39. Ukiran tebuk tembus D. Sukan B. Ukiran layang B.

III dan IV 45. Warna bersesuaian dan pelbagai C. Memberi perlindungan dan teduhan Mengawal pencemaran alam Membentuk ruang A. II. yang manakah menampakkan ilusi 3 dimensi? 44. Apakah fungsi landskap pada persekitaran? I. III. Menggalakkan pembinaan bangunan II. III. Apakah aspek yang perlu diutamakan oleh pengarca semasa membina arca umum di sebuah taman ? 42. Nilai estetika yang menarik perhatian D. I. I. II dan III D. II. I dan II B. dan IV C. Tapak sesuai dengan bentuk yang kukuh B.40. IV. I dan IV C. Reka bentuk logo manakah yang mengaplikasikan prinsip rekaan imbangan simetri? menunjukkan corak pancaran ? A. dan III B. I. III dan IV D. Antara yang berikut. Menggunakan besi sebagai bahan binaan 9 . II dan IV 43. Antara berikut. yang manakah 41. Bahagian manakah menampakkan kesan ton cerah ? A.

Pergerakan 10 . Logo representasi C. Kepelbagaian A..46. Harmoni C. Bentuk B. Kontra 49. Harmoni B. Apakah prinsip rekaan yang ditunjukkan dalam gambar rajah di bawah? A. III dan IV A. A. II dan III D. Garisan C. Penegasan D. I dan IV C. Ruang B. Pergerakan D. Logo huruf 47. Logo simbol B. Apakah unsur seni yang terhasil apabila titik X dan titik Y bertemu ? 50. Logo gabungan D. I dan II B. Apakah jenis logo di bawah? A. Corak X lebih menarik berbanding Y kerana menerapkan asas senireka. Gambar rajah yang manakah yang digunakan untuk tulisan kaligrafi ? 48. Rupa D. Penegasan C.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful