Pendidikan Seni VIsual Tingkatan 5

Gambar rajah di bawah menunjukkan lukisan perspektif.

3. Gambar rajah di bawah menunjukkan lencana sekolah.

1. Antara yang berikut yang manakah menerangkan tentang lukisan tersebut ? A. Semakin jauh semakin kecil B. Jarak yang sekata C. Menunjukkan kesan keluasan D. Mengaplikasikan ruang nyata 2. Merujuk kepada gambar di bawah apakah jenis jalinan yang dapat dilihat pada ramarama tersebut?

Apakah elemen yang dimasukkan pada ruangan bertanda X A. Moto B. Simbol C. Misi sekolah D. Nama sekolah

4. Apakah jenis iklan yang boleh dikaitkan dengan maklumat di bawah ?   Memberi maklumat kepada orang awam Membantu arah tuju ke sesuatu destinasi A. Iklan transit B. Iklan persinggahan C. Papan tanda

A. Jalinan sentuh semulajadi B. Jalinan tampak buatan manusia C. Jalinan tampak semulajadi D. Jalinan sentuh buatan manusia

D. Papan bilbod

5. Jenis batik manakah yang menggunakan sarang ? A. Batik lukis B. Batik blok C. Batik skrin D. Batik pelangi
1

II dan IV C. Apakah yang perlu ada dalam gubahan poster ? I. III dan IV D. Kad ucapan B. IV. II. III. Teknik Titik B. III. Melindungi barangan Memandu arah perjalanan Memberi maklumat perkhidmatan Memperkenalkan identiti syarikat A. Menu D. I. II. II dan IV C. I dan II B. I. I dan IV C. Teknik Glazing D. I. II dan III B. Apakah teknik catan yang menggunakan alatan seperti gambar rajah di bawah Jawapan untuk soalan 8 A.6. I. Poster B. II dan III A. Apakah jenis rekabentuk grafik berdasarkan gambar di bawah A. III dan IV 10. III dan IV 8. II. II. Reka bentuk Ilustrasi 2 . Teknik Impasto C. II dan III A. Apakah fungsi risalah ? I. Apakah yang perlu dimasukkan dalam reka bentuk label produk makanan ? I. I. Jenama Tanda harga Tarikh luput Nama syarikat pengeluar 7. Risalah C. II. III dan IV D. Muka taip Reka letak III. I. IV. III dan IV 9. Teknik Hard Edge D. IV.

I. III. II dan III B. Apakah teknik yang digunakan untuk menghasilkan karya seperti dalam gambar rajah di bawah ? I. I. II dan III B. yang manakah menunjukkan fungsi jalinan? 13. I dan II B. II. III dan IV Jawapan untuk soalan 13 I. IV. I. II. II dan III D. Menjadi hiasan pada objek Menampakkan arah cahaya Menghasilkan bentuk objek Menampakkan ruang A. I. III dan IV D. II. I. luas B. III dan IV 12. Apakah ciri-ciri bentuk konkrit I. II. II. harmoni D. Dapat disentuh Bersifat 3 dimensi Dapat dilihat dari pelbagai sudut Dihasilkan menggunakan unsurunsur seni A. IV. II dan IV C. IV. Merujuk pada gambar rajah di bawah. perspektif 14.11. III. III. III dan IV 3 . menarik C. III dan IV D. Mewarnakan dinding dengan warna cerah dalam rekaan hiasan dalaman bertujuan untuk mewujudkan kesan A. I. II dan IV C. Semburan Gosokan Lorekan Titik-titik A. I dan IV C.

Flora dan fauna C. IV. III. Ukiran tebuk tembus bersilat D. Ukiran bunga timbul tidak bersilat A. II. Apakah teknik ukiran yang digunakan dalam menghasilkan ukiran kayu seperti gambar rajah dibawah ? A. Melambangkan status pemakai Kepakaran pengukirnya Mudah memegangnya Bermotif fauna A. Motif bunga ditekap pada permukaan kayu sebagai panduan. Apakah motif yang digunakan pada ukiran dalam gambar rajah di bawah ? D. IV. I. I. IV. III. III dan IV 18. II dan III 17. Ukiran tebuk tembus tidak bersilat 4 B. Kaligrafi dan fauna . IV dan I C. III. II. III dan IV B. II dan IV C. I. Kikir pari atau mempelas digunakan bagi menghaluskan permukaan ukiran. II. I. Motif pada kayu diukir mengikut silat yang dipilih. I. I dan II D. Apakah ciri-ciri yang terdapat pada hulu keris Pekaka seperti gambar rajah di bawah ? I. Susun proses ukiran kayu mengikut urutan yang betul. Flora dan kosmos D. II dan III B. III. II. Flora dan geometri C. A.15. I. II. Ukiran bunga timbul bersilat B. III dan IV 16. Tebuk bahagian yang hendak dibuang. IV.

II dan III D. Antara yang berikut. Teknik garisan B. I dan II B. Asemblaj 23. Penegasan B. 21. yang manakah dikategorikan sebagai reka bentuk ruang 20. Imbangan C. Anjung A. Teknik titik-titik 22. Sarawak B.19. yang manakah dikategorikan arca berfungsi ? komersil ? A. I dan IV C. Di negeri manakah bermulanya perkembangan seni lukis moden Malaysia pada awal abad ke. Teknik sapuan D. Ruang bacaan B. Perspektif 5 . Mobail B. Harmoni D. Antara yang berikut. Luakan D.20 Apakah jenis arca yang dihasilkan dengan menggunakan alatan tersebut ? A. Teknik renjisan C. Gambar rajah di bawah menunjukkan alatan membina arca. Pulau Pinang 24. Apakah teknik yang digunakan oleh pelukis aliran pointilisme ? A. Bilik pameran C. Ruang tamu D. Melaka C. Binaan C. Rekaan muka taip yang terdapat dalam ilustrasi di bawah menunjukkan A. Sabah D. III dan IV A.

. Nama pengkarya C. Tekat B. Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat sejenis kraf. II. IV. Ukiran B. Lingkaran 6 . III. Tajuk karya B. I.. Tampalan D. I. Anyaman Berdasarkan fungsinya.. Menyediakan benang pakan Menegangkan benang losen Menyediakan kek Berdasarkan kenyataan diatas. C. I. Bilangan cetakan A. Batik D. ia berkaitan dengan kraf. Tebukan C. Apakah rupa yang ditunjukkan dalam gambar rajah di bawah ? 27.. Gambar rajah di bawah merupakan hasilan tembikar yang direka sebagai lampu hias 26. II. I. II dan III B. apakah teknik yang digunakan untuk menghasilkan ragam hias tersebut ? A. III dan IV 28. III dan IV D. Rupa organik IV. II dan IV C. Rupa positif Rupa negatif III. Tarikh dihasilkan D. I.25. Menyediakan corak pada kertas graf II. Rupa geometri A. Apakah maklumat yang perlu ditulis dalam ruangan bertanda X dalam gambar rajah di bawah. Tenunan A.

I dan IV D. I dan III D. I. II. IV. II dan III C. Lukis motif di atas kain dan canting dengan lilin cair 32. Antara gambar rajah di bawah. III dan IV 33. IV. II. Warna motif dengan berus Cuci kain untuk menghilangkan kanji III. II. IV. I. III. Gambar rajah manakah menunjukkan motif tembikar Sarawak ? 31. II. Kering atas basah B. I. Susun semula proses penghasilan batik canting mengikut urutan yang betul. I dan III C.29. Rebus kain untuk menanggalkan kesan lilin IV. II. Basah atas kering 7 . I dan II B. IV. Apakah tujuan proses melayur daun mengkuang seperti yang ditunjukkan dalam ilustrasi di bawah ? A. Melembutkan daun Memberi ketahanan daun Mengeluarkan warna asal daun Mendapatkan lembaran yang lebih kecil 30. yang manakah corak batik ikat dan celup? A. III dan IV I. Basah atas basah C. Apakah teknik yang melibatkan sapuan warna cair ke atas permukaan yang basah ? A. Kering atas kering D. III dan II B.

Apakah jenis ukiran yang sering juga berfungsi sebagai pengalir udara tradisional ? A. Bawah C. Merujuk kepada gambar rajah di bawah. Sejarah kehidupan tradisional . Tengah B. Perkhidmatan A. Siling B. Apakah jenis simbol dalam gambar rajah di bawah ? 35. Ukiran bunga timbul C. Hujung D. Perhiasan pakaian ahli muzik D. Berdasarkan gambar rajah di bawah. Tersembunyi 8 A. Sosio ekonomi luar Bandar C. Kebudayaan tempatan B. Sukan B. Berdasarkan kepada gambar rajah di bawah. bentuk manakah yang paling stabil ? 37. dimanakah kedudukan letak motif ukiran tradisional tersebut ? A. Ukiran tebuk tembus D. Kepala pintu C. Hiasan dinding 39. Amaran C. Ukiran larik 38. Ukiran layang B. manakah bahagian rumah yang dirasakan sesuai untuk diletakkan ? A.34. Cucuran atap rumah D. Apakah tema catan di bawah ? D. Maklumat 36.

I. Apakah aspek yang perlu diutamakan oleh pengarca semasa membina arca umum di sebuah taman ? 42. yang manakah 41. Antara berikut. Reka bentuk logo manakah yang mengaplikasikan prinsip rekaan imbangan simetri? menunjukkan corak pancaran ? A. I. IV. II. dan III B. Antara yang berikut. III. Memberi perlindungan dan teduhan Mengawal pencemaran alam Membentuk ruang A. II. III. II dan IV 43. Apakah fungsi landskap pada persekitaran? I. III dan IV D. Nilai estetika yang menarik perhatian D. Menggunakan besi sebagai bahan binaan 9 . Bahagian manakah menampakkan kesan ton cerah ? A. I. III dan IV 45. I dan IV C. Tapak sesuai dengan bentuk yang kukuh B. dan IV C. Warna bersesuaian dan pelbagai C. I dan II B. II dan III D. yang manakah menampakkan ilusi 3 dimensi? 44. Menggalakkan pembinaan bangunan II.40.

. Logo simbol B. Corak X lebih menarik berbanding Y kerana menerapkan asas senireka. Harmoni C. Apakah unsur seni yang terhasil apabila titik X dan titik Y bertemu ? 50. Gambar rajah yang manakah yang digunakan untuk tulisan kaligrafi ? 48. I dan IV C. Garisan C. Pergerakan D. Rupa D. Apakah jenis logo di bawah? A. Ruang B. Logo gabungan D. Harmoni B. II dan III D. Kontra 49. III dan IV A.46. Apakah prinsip rekaan yang ditunjukkan dalam gambar rajah di bawah? A. Pergerakan 10 . Logo representasi C. Penegasan D. A. Logo huruf 47. I dan II B. Bentuk B. Penegasan C. Kepelbagaian A.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful