Gambar rajah di bawah menunjukkan lukisan perspektif.

3. Gambar rajah di bawah menunjukkan lencana sekolah.

1. Antara yang berikut yang manakah menerangkan tentang lukisan tersebut ? A. Semakin jauh semakin kecil B. Jarak yang sekata C. Menunjukkan kesan keluasan D. Mengaplikasikan ruang nyata 2. Merujuk kepada gambar di bawah apakah jenis jalinan yang dapat dilihat pada ramarama tersebut?

Apakah elemen yang dimasukkan pada ruangan bertanda X A. Moto B. Simbol C. Misi sekolah D. Nama sekolah

4. Apakah jenis iklan yang boleh dikaitkan dengan maklumat di bawah ?   Memberi maklumat kepada orang awam Membantu arah tuju ke sesuatu destinasi A. Iklan transit B. Iklan persinggahan C. Papan tanda

A. Jalinan sentuh semulajadi B. Jalinan tampak buatan manusia C. Jalinan tampak semulajadi D. Jalinan sentuh buatan manusia

D. Papan bilbod

5. Jenis batik manakah yang menggunakan sarang ? A. Batik lukis B. Batik blok C. Batik skrin D. Batik pelangi
1

I.6. I. Reka bentuk Ilustrasi 2 . II dan IV C. III dan IV 8. I. II dan III A. I dan II B. I dan IV C. III dan IV D. III. Apakah teknik catan yang menggunakan alatan seperti gambar rajah di bawah Jawapan untuk soalan 8 A. II. Teknik Glazing D. III dan IV 9. Menu D. IV. Apakah yang perlu ada dalam gubahan poster ? I. IV. Apakah fungsi risalah ? I. III dan IV D. Risalah C. II dan III A. Poster B. Muka taip Reka letak III. II. I. II dan IV C. III dan IV 10. II dan III B. Melindungi barangan Memandu arah perjalanan Memberi maklumat perkhidmatan Memperkenalkan identiti syarikat A. II. Apakah jenis rekabentuk grafik berdasarkan gambar di bawah A. Apakah yang perlu dimasukkan dalam reka bentuk label produk makanan ? I. IV. I. I. II. Teknik Hard Edge D. Kad ucapan B. Jenama Tanda harga Tarikh luput Nama syarikat pengeluar 7. Teknik Titik B. Teknik Impasto C. III. II.

II. Menjadi hiasan pada objek Menampakkan arah cahaya Menghasilkan bentuk objek Menampakkan ruang A. III dan IV 3 . I dan II B. I. I. I dan IV C. II. II dan IV C. IV. III dan IV D. I. II. III. III. II dan III B. II. II dan III B. perspektif 14. menarik C. II dan III D. yang manakah menunjukkan fungsi jalinan? 13. II dan IV C. Apakah ciri-ciri bentuk konkrit I. IV. III. I. III dan IV 12. III dan IV Jawapan untuk soalan 13 I. Apakah teknik yang digunakan untuk menghasilkan karya seperti dalam gambar rajah di bawah ? I. Dapat disentuh Bersifat 3 dimensi Dapat dilihat dari pelbagai sudut Dihasilkan menggunakan unsurunsur seni A. harmoni D. Merujuk pada gambar rajah di bawah.11. III dan IV D. II. luas B. Semburan Gosokan Lorekan Titik-titik A. I. I. Mewarnakan dinding dengan warna cerah dalam rekaan hiasan dalaman bertujuan untuk mewujudkan kesan A. IV.

III dan IV 18. Ukiran bunga timbul bersilat B. Kikir pari atau mempelas digunakan bagi menghaluskan permukaan ukiran. Kaligrafi dan fauna . Flora dan fauna C. II. Flora dan kosmos D. III. II. A. Apakah ciri-ciri yang terdapat pada hulu keris Pekaka seperti gambar rajah di bawah ? I. I. III. III dan IV B. III. I. III dan IV 16. II. Apakah motif yang digunakan pada ukiran dalam gambar rajah di bawah ? D. Ukiran bunga timbul tidak bersilat A. Susun proses ukiran kayu mengikut urutan yang betul. Apakah teknik ukiran yang digunakan dalam menghasilkan ukiran kayu seperti gambar rajah dibawah ? A. IV dan I C. I. IV. IV. Flora dan geometri C. Ukiran tebuk tembus bersilat D. II dan IV C. II dan III 17. II dan III B. II. II. Motif bunga ditekap pada permukaan kayu sebagai panduan. Melambangkan status pemakai Kepakaran pengukirnya Mudah memegangnya Bermotif fauna A. Ukiran tebuk tembus tidak bersilat 4 B.15. IV. Tebuk bahagian yang hendak dibuang. IV. I dan II D. I. III. I. Motif pada kayu diukir mengikut silat yang dipilih. I.

Luakan D.19. Bilik pameran C. III dan IV A. Apakah teknik yang digunakan oleh pelukis aliran pointilisme ? A. Harmoni D. Sabah D. Di negeri manakah bermulanya perkembangan seni lukis moden Malaysia pada awal abad ke. yang manakah dikategorikan arca berfungsi ? komersil ? A. Teknik titik-titik 22. II dan III D. Melaka C. Ruang tamu D. Sarawak B. 21. Pulau Pinang 24.20 Apakah jenis arca yang dihasilkan dengan menggunakan alatan tersebut ? A. Teknik renjisan C. Antara yang berikut. I dan II B. Teknik sapuan D. Penegasan B. I dan IV C. Rekaan muka taip yang terdapat dalam ilustrasi di bawah menunjukkan A. Antara yang berikut. Mobail B. yang manakah dikategorikan sebagai reka bentuk ruang 20. Ruang bacaan B. Anjung A. Asemblaj 23. Imbangan C. Perspektif 5 . Gambar rajah di bawah menunjukkan alatan membina arca. Binaan C. Teknik garisan B.

I. Menyediakan benang pakan Menegangkan benang losen Menyediakan kek Berdasarkan kenyataan diatas. Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat sejenis kraf.. Tarikh dihasilkan D. III dan IV D. II. Apakah maklumat yang perlu ditulis dalam ruangan bertanda X dalam gambar rajah di bawah. Tekat B. Rupa positif Rupa negatif III. C. Ukiran B. ia berkaitan dengan kraf. II dan IV C. I.25. I.. Bilangan cetakan A. Rupa organik IV. Anyaman Berdasarkan fungsinya. III. Rupa geometri A. Batik D. II. I.. Tampalan D. Tenunan A. IV. Apakah rupa yang ditunjukkan dalam gambar rajah di bawah ? 27. Nama pengkarya C.. Lingkaran 6 . Tajuk karya B. Gambar rajah di bawah merupakan hasilan tembikar yang direka sebagai lampu hias 26. apakah teknik yang digunakan untuk menghasilkan ragam hias tersebut ? A. II dan III B. III dan IV 28. Tebukan C. Menyediakan corak pada kertas graf II. I.

I dan II B. III dan IV 33. yang manakah corak batik ikat dan celup? A. II. IV. IV. I. Rebus kain untuk menanggalkan kesan lilin IV. II. Antara gambar rajah di bawah. II dan III C. Warna motif dengan berus Cuci kain untuk menghilangkan kanji III. I. Basah atas kering 7 . II. Melembutkan daun Memberi ketahanan daun Mengeluarkan warna asal daun Mendapatkan lembaran yang lebih kecil 30. Basah atas basah C. I dan III C. II. III dan IV I. Gambar rajah manakah menunjukkan motif tembikar Sarawak ? 31. Apakah tujuan proses melayur daun mengkuang seperti yang ditunjukkan dalam ilustrasi di bawah ? A. Kering atas basah B. I dan III D. Susun semula proses penghasilan batik canting mengikut urutan yang betul. I dan IV D. Kering atas kering D.29. IV. III. III dan II B. I. IV. II. Apakah teknik yang melibatkan sapuan warna cair ke atas permukaan yang basah ? A. Lukis motif di atas kain dan canting dengan lilin cair 32.

Ukiran tebuk tembus D. Tersembunyi 8 A. Maklumat 36. Kebudayaan tempatan B. Apakah jenis simbol dalam gambar rajah di bawah ? 35. Apakah tema catan di bawah ? D. Tengah B. Ukiran larik 38. Perhiasan pakaian ahli muzik D. Amaran C. Bawah C. Hiasan dinding 39. dimanakah kedudukan letak motif ukiran tradisional tersebut ? A. bentuk manakah yang paling stabil ? 37. Apakah jenis ukiran yang sering juga berfungsi sebagai pengalir udara tradisional ? A. Siling B. Cucuran atap rumah D. Sejarah kehidupan tradisional . Kepala pintu C. Perkhidmatan A. manakah bahagian rumah yang dirasakan sesuai untuk diletakkan ? A. Berdasarkan gambar rajah di bawah. Sukan B. Berdasarkan kepada gambar rajah di bawah. Hujung D. Ukiran layang B. Ukiran bunga timbul C. Sosio ekonomi luar Bandar C.34. Merujuk kepada gambar rajah di bawah.

Tapak sesuai dengan bentuk yang kukuh B. Antara berikut. IV. I. I dan IV C. dan III B. I. I dan II B. Apakah aspek yang perlu diutamakan oleh pengarca semasa membina arca umum di sebuah taman ? 42. II. III dan IV D. yang manakah menampakkan ilusi 3 dimensi? 44. Menggalakkan pembinaan bangunan II. Reka bentuk logo manakah yang mengaplikasikan prinsip rekaan imbangan simetri? menunjukkan corak pancaran ? A. Bahagian manakah menampakkan kesan ton cerah ? A.40. III. Antara yang berikut. III dan IV 45. Memberi perlindungan dan teduhan Mengawal pencemaran alam Membentuk ruang A. Warna bersesuaian dan pelbagai C. Apakah fungsi landskap pada persekitaran? I. II. Nilai estetika yang menarik perhatian D. I. II dan III D. II dan IV 43. dan IV C. III. Menggunakan besi sebagai bahan binaan 9 . yang manakah 41.

Rupa D. Apakah unsur seni yang terhasil apabila titik X dan titik Y bertemu ? 50. I dan IV C. A. Bentuk B. Penegasan D. Logo representasi C. Gambar rajah yang manakah yang digunakan untuk tulisan kaligrafi ? 48. Logo huruf 47. Pergerakan 10 . Harmoni B.. II dan III D. Pergerakan D. Ruang B. Corak X lebih menarik berbanding Y kerana menerapkan asas senireka. Penegasan C. Kontra 49. III dan IV A. I dan II B. Harmoni C.46. Garisan C. Kepelbagaian A. Apakah jenis logo di bawah? A. Logo gabungan D. Logo simbol B. Apakah prinsip rekaan yang ditunjukkan dalam gambar rajah di bawah? A.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful