Gambar rajah di bawah menunjukkan lukisan perspektif.

3. Gambar rajah di bawah menunjukkan lencana sekolah.

1. Antara yang berikut yang manakah menerangkan tentang lukisan tersebut ? A. Semakin jauh semakin kecil B. Jarak yang sekata C. Menunjukkan kesan keluasan D. Mengaplikasikan ruang nyata 2. Merujuk kepada gambar di bawah apakah jenis jalinan yang dapat dilihat pada ramarama tersebut?

Apakah elemen yang dimasukkan pada ruangan bertanda X A. Moto B. Simbol C. Misi sekolah D. Nama sekolah

4. Apakah jenis iklan yang boleh dikaitkan dengan maklumat di bawah ?   Memberi maklumat kepada orang awam Membantu arah tuju ke sesuatu destinasi A. Iklan transit B. Iklan persinggahan C. Papan tanda

A. Jalinan sentuh semulajadi B. Jalinan tampak buatan manusia C. Jalinan tampak semulajadi D. Jalinan sentuh buatan manusia

D. Papan bilbod

5. Jenis batik manakah yang menggunakan sarang ? A. Batik lukis B. Batik blok C. Batik skrin D. Batik pelangi
1

I. I dan II B. IV. Teknik Hard Edge D. Melindungi barangan Memandu arah perjalanan Memberi maklumat perkhidmatan Memperkenalkan identiti syarikat A. Apakah fungsi risalah ? I. Apakah jenis rekabentuk grafik berdasarkan gambar di bawah A. III. III dan IV 8.6. Reka bentuk Ilustrasi 2 . III dan IV D. III dan IV 10. II. Jenama Tanda harga Tarikh luput Nama syarikat pengeluar 7. III dan IV 9. I. Teknik Impasto C. II dan III B. Risalah C. II dan IV C. Apakah teknik catan yang menggunakan alatan seperti gambar rajah di bawah Jawapan untuk soalan 8 A. Muka taip Reka letak III. Apakah yang perlu ada dalam gubahan poster ? I. I. I. II. I. IV. II. III. Kad ucapan B. Poster B. I dan IV C. Apakah yang perlu dimasukkan dalam reka bentuk label produk makanan ? I. IV. II dan III A. II. Teknik Glazing D. III dan IV D. II dan IV C. II dan III A. Teknik Titik B. I. II. Menu D.

III. II. I dan II B. Menjadi hiasan pada objek Menampakkan arah cahaya Menghasilkan bentuk objek Menampakkan ruang A. III dan IV D. Apakah teknik yang digunakan untuk menghasilkan karya seperti dalam gambar rajah di bawah ? I. II dan III D. IV. II dan IV C. I. IV. II dan IV C. III dan IV 3 . II dan III B. II. II. III. III. III dan IV D. Apakah ciri-ciri bentuk konkrit I. Dapat disentuh Bersifat 3 dimensi Dapat dilihat dari pelbagai sudut Dihasilkan menggunakan unsurunsur seni A. Mewarnakan dinding dengan warna cerah dalam rekaan hiasan dalaman bertujuan untuk mewujudkan kesan A. III dan IV Jawapan untuk soalan 13 I. perspektif 14. yang manakah menunjukkan fungsi jalinan? 13. I. Semburan Gosokan Lorekan Titik-titik A. Merujuk pada gambar rajah di bawah. luas B. III dan IV 12. II. I. I. II. I. IV. menarik C. I. I dan IV C. II dan III B. harmoni D.11.

IV. III. IV. Ukiran tebuk tembus bersilat D. Ukiran bunga timbul tidak bersilat A. Kikir pari atau mempelas digunakan bagi menghaluskan permukaan ukiran. Flora dan geometri C. Tebuk bahagian yang hendak dibuang. Apakah teknik ukiran yang digunakan dalam menghasilkan ukiran kayu seperti gambar rajah dibawah ? A. I. I. II dan IV C. IV. Motif pada kayu diukir mengikut silat yang dipilih. Kaligrafi dan fauna . II. Susun proses ukiran kayu mengikut urutan yang betul. III dan IV 16. A. Flora dan fauna C. I. III. I. IV dan I C. II dan III B. II. Motif bunga ditekap pada permukaan kayu sebagai panduan. II. III dan IV B. Apakah motif yang digunakan pada ukiran dalam gambar rajah di bawah ? D. II. I. I. III dan IV 18. Apakah ciri-ciri yang terdapat pada hulu keris Pekaka seperti gambar rajah di bawah ? I. Flora dan kosmos D.15. III. III. II. Ukiran bunga timbul bersilat B. I dan II D. II dan III 17. Melambangkan status pemakai Kepakaran pengukirnya Mudah memegangnya Bermotif fauna A. IV. Ukiran tebuk tembus tidak bersilat 4 B.

Anjung A. Gambar rajah di bawah menunjukkan alatan membina arca. Teknik garisan B. Sarawak B. Teknik renjisan C. Harmoni D. III dan IV A. Bilik pameran C. I dan IV C. Luakan D. Perspektif 5 . II dan III D. Antara yang berikut. Asemblaj 23. Ruang tamu D. Teknik sapuan D. I dan II B. Mobail B. Ruang bacaan B. Binaan C. yang manakah dikategorikan arca berfungsi ? komersil ? A. Di negeri manakah bermulanya perkembangan seni lukis moden Malaysia pada awal abad ke. Apakah teknik yang digunakan oleh pelukis aliran pointilisme ? A.20 Apakah jenis arca yang dihasilkan dengan menggunakan alatan tersebut ? A. yang manakah dikategorikan sebagai reka bentuk ruang 20. Sabah D. 21. Teknik titik-titik 22. Imbangan C.19. Rekaan muka taip yang terdapat dalam ilustrasi di bawah menunjukkan A. Antara yang berikut. Melaka C. Pulau Pinang 24. Penegasan B.

Menyediakan corak pada kertas graf II. II dan III B. Tenunan A. I. Gambar rajah di bawah merupakan hasilan tembikar yang direka sebagai lampu hias 26. Lingkaran 6 . Anyaman Berdasarkan fungsinya. Apakah maklumat yang perlu ditulis dalam ruangan bertanda X dalam gambar rajah di bawah.. Tarikh dihasilkan D. Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat sejenis kraf. ia berkaitan dengan kraf. C. III dan IV D. Tajuk karya B. Batik D. Tekat B. Bilangan cetakan A. III dan IV 28. III.. I. Tebukan C. Nama pengkarya C. Ukiran B. II. Tampalan D. Rupa organik IV. I. Rupa positif Rupa negatif III. II. Rupa geometri A. II dan IV C. I. Menyediakan benang pakan Menegangkan benang losen Menyediakan kek Berdasarkan kenyataan diatas. Apakah rupa yang ditunjukkan dalam gambar rajah di bawah ? 27.25.. apakah teknik yang digunakan untuk menghasilkan ragam hias tersebut ? A.. IV. I.

II. IV. II dan III C. Basah atas kering 7 . Rebus kain untuk menanggalkan kesan lilin IV. IV. Antara gambar rajah di bawah. I. Melembutkan daun Memberi ketahanan daun Mengeluarkan warna asal daun Mendapatkan lembaran yang lebih kecil 30. I dan II B. III dan IV I. III dan IV 33. IV. Gambar rajah manakah menunjukkan motif tembikar Sarawak ? 31. III. I dan III D. I. I dan IV D.29. Susun semula proses penghasilan batik canting mengikut urutan yang betul. I dan III C. I. II. Apakah tujuan proses melayur daun mengkuang seperti yang ditunjukkan dalam ilustrasi di bawah ? A. III dan II B. Basah atas basah C. II. IV. Lukis motif di atas kain dan canting dengan lilin cair 32. Kering atas kering D. II. Apakah teknik yang melibatkan sapuan warna cair ke atas permukaan yang basah ? A. yang manakah corak batik ikat dan celup? A. Warna motif dengan berus Cuci kain untuk menghilangkan kanji III. II. Kering atas basah B.

34. Ukiran bunga timbul C. Apakah jenis ukiran yang sering juga berfungsi sebagai pengalir udara tradisional ? A. bentuk manakah yang paling stabil ? 37. Sejarah kehidupan tradisional . Sosio ekonomi luar Bandar C. Bawah C. Ukiran tebuk tembus D. Amaran C. Perkhidmatan A. Kebudayaan tempatan B. Siling B. Perhiasan pakaian ahli muzik D. manakah bahagian rumah yang dirasakan sesuai untuk diletakkan ? A. Tersembunyi 8 A. Ukiran layang B. Apakah tema catan di bawah ? D. Berdasarkan gambar rajah di bawah. Tengah B. Cucuran atap rumah D. Berdasarkan kepada gambar rajah di bawah. Maklumat 36. Merujuk kepada gambar rajah di bawah. Apakah jenis simbol dalam gambar rajah di bawah ? 35. dimanakah kedudukan letak motif ukiran tradisional tersebut ? A. Ukiran larik 38. Sukan B. Kepala pintu C. Hujung D. Hiasan dinding 39.

Menggunakan besi sebagai bahan binaan 9 . III dan IV 45. dan III B. Antara berikut. Warna bersesuaian dan pelbagai C.40. II. Menggalakkan pembinaan bangunan II. yang manakah 41. III dan IV D. I. yang manakah menampakkan ilusi 3 dimensi? 44. Memberi perlindungan dan teduhan Mengawal pencemaran alam Membentuk ruang A. Apakah fungsi landskap pada persekitaran? I. Reka bentuk logo manakah yang mengaplikasikan prinsip rekaan imbangan simetri? menunjukkan corak pancaran ? A. I dan IV C. dan IV C. II dan III D. Tapak sesuai dengan bentuk yang kukuh B. II. I. Nilai estetika yang menarik perhatian D. Apakah aspek yang perlu diutamakan oleh pengarca semasa membina arca umum di sebuah taman ? 42. Bahagian manakah menampakkan kesan ton cerah ? A. Antara yang berikut. I. III. I dan II B. III. IV. II dan IV 43.

Corak X lebih menarik berbanding Y kerana menerapkan asas senireka. Ruang B. Harmoni C. Pergerakan 10 . A. Garisan C. Apakah jenis logo di bawah? A. Pergerakan D.46. Gambar rajah yang manakah yang digunakan untuk tulisan kaligrafi ? 48.. Logo representasi C. Logo gabungan D. Kepelbagaian A. Kontra 49. Apakah unsur seni yang terhasil apabila titik X dan titik Y bertemu ? 50. I dan IV C. I dan II B. Harmoni B. Penegasan C. Logo huruf 47. II dan III D. Bentuk B. Apakah prinsip rekaan yang ditunjukkan dalam gambar rajah di bawah? A. III dan IV A. Penegasan D. Rupa D. Logo simbol B.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful