P. 1
Pendidikan Seni VIsual Tingkatan 5

Pendidikan Seni VIsual Tingkatan 5

|Views: 72|Likes:
Published by zairulsyazeri

More info:

Published by: zairulsyazeri on Oct 02, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/30/2012

pdf

text

original

Gambar rajah di bawah menunjukkan lukisan perspektif.

3. Gambar rajah di bawah menunjukkan lencana sekolah.

1. Antara yang berikut yang manakah menerangkan tentang lukisan tersebut ? A. Semakin jauh semakin kecil B. Jarak yang sekata C. Menunjukkan kesan keluasan D. Mengaplikasikan ruang nyata 2. Merujuk kepada gambar di bawah apakah jenis jalinan yang dapat dilihat pada ramarama tersebut?

Apakah elemen yang dimasukkan pada ruangan bertanda X A. Moto B. Simbol C. Misi sekolah D. Nama sekolah

4. Apakah jenis iklan yang boleh dikaitkan dengan maklumat di bawah ?   Memberi maklumat kepada orang awam Membantu arah tuju ke sesuatu destinasi A. Iklan transit B. Iklan persinggahan C. Papan tanda

A. Jalinan sentuh semulajadi B. Jalinan tampak buatan manusia C. Jalinan tampak semulajadi D. Jalinan sentuh buatan manusia

D. Papan bilbod

5. Jenis batik manakah yang menggunakan sarang ? A. Batik lukis B. Batik blok C. Batik skrin D. Batik pelangi
1

Melindungi barangan Memandu arah perjalanan Memberi maklumat perkhidmatan Memperkenalkan identiti syarikat A. III dan IV 8. II. Apakah yang perlu dimasukkan dalam reka bentuk label produk makanan ? I. Teknik Impasto C. I. Poster B. II dan IV C. III. Muka taip Reka letak III. Apakah yang perlu ada dalam gubahan poster ? I. I. II. Jenama Tanda harga Tarikh luput Nama syarikat pengeluar 7. IV. Teknik Hard Edge D. III dan IV 9. I. IV. III. I. IV. II dan III A. Apakah jenis rekabentuk grafik berdasarkan gambar di bawah A. II dan IV C. I dan IV C. Reka bentuk Ilustrasi 2 . I. Risalah C. Teknik Glazing D.6. II dan III A. Teknik Titik B. I dan II B. Menu D. II dan III B. III dan IV 10. II. Kad ucapan B. III dan IV D. I. II. Apakah fungsi risalah ? I. III dan IV D. II. Apakah teknik catan yang menggunakan alatan seperti gambar rajah di bawah Jawapan untuk soalan 8 A.

II. III dan IV 12. luas B. Semburan Gosokan Lorekan Titik-titik A. III. I. perspektif 14. I. Apakah ciri-ciri bentuk konkrit I. Merujuk pada gambar rajah di bawah. III. yang manakah menunjukkan fungsi jalinan? 13. II. II dan III B. I. IV. I dan IV C. II. III dan IV 3 . I. Dapat disentuh Bersifat 3 dimensi Dapat dilihat dari pelbagai sudut Dihasilkan menggunakan unsurunsur seni A. II. III. II dan III D. III dan IV Jawapan untuk soalan 13 I. I. III dan IV D. Apakah teknik yang digunakan untuk menghasilkan karya seperti dalam gambar rajah di bawah ? I. II dan IV C. II dan III B. IV. menarik C. Menjadi hiasan pada objek Menampakkan arah cahaya Menghasilkan bentuk objek Menampakkan ruang A. I. II. III dan IV D. Mewarnakan dinding dengan warna cerah dalam rekaan hiasan dalaman bertujuan untuk mewujudkan kesan A. harmoni D. I dan II B. IV. II dan IV C.11.

III. Melambangkan status pemakai Kepakaran pengukirnya Mudah memegangnya Bermotif fauna A. Flora dan fauna C. II. I. Motif bunga ditekap pada permukaan kayu sebagai panduan. II dan III B. I. Ukiran bunga timbul tidak bersilat A. I. Apakah teknik ukiran yang digunakan dalam menghasilkan ukiran kayu seperti gambar rajah dibawah ? A. I. Apakah motif yang digunakan pada ukiran dalam gambar rajah di bawah ? D. Flora dan geometri C. Ukiran tebuk tembus tidak bersilat 4 B. Ukiran tebuk tembus bersilat D. IV. III. IV. Kaligrafi dan fauna . III dan IV 16. III. I dan II D. Flora dan kosmos D. Apakah ciri-ciri yang terdapat pada hulu keris Pekaka seperti gambar rajah di bawah ? I. Kikir pari atau mempelas digunakan bagi menghaluskan permukaan ukiran. III dan IV B. I. IV. II. II.15. Tebuk bahagian yang hendak dibuang. II. I. II. Susun proses ukiran kayu mengikut urutan yang betul. II dan III 17. III dan IV 18. Ukiran bunga timbul bersilat B. II dan IV C. IV. III. Motif pada kayu diukir mengikut silat yang dipilih. IV dan I C. A.

yang manakah dikategorikan sebagai reka bentuk ruang 20. 21. Bilik pameran C. Luakan D.19. Sarawak B. Penegasan B. Sabah D. I dan II B. Apakah teknik yang digunakan oleh pelukis aliran pointilisme ? A. Teknik garisan B. Perspektif 5 . Gambar rajah di bawah menunjukkan alatan membina arca. III dan IV A. Harmoni D. Ruang bacaan B. Rekaan muka taip yang terdapat dalam ilustrasi di bawah menunjukkan A. Asemblaj 23. Melaka C. Di negeri manakah bermulanya perkembangan seni lukis moden Malaysia pada awal abad ke. I dan IV C. Teknik titik-titik 22. Pulau Pinang 24.20 Apakah jenis arca yang dihasilkan dengan menggunakan alatan tersebut ? A. Antara yang berikut. Teknik sapuan D. Ruang tamu D. Antara yang berikut. Binaan C. Imbangan C. Anjung A. yang manakah dikategorikan arca berfungsi ? komersil ? A. Mobail B. II dan III D. Teknik renjisan C.

Lingkaran 6 .. apakah teknik yang digunakan untuk menghasilkan ragam hias tersebut ? A. I. Tarikh dihasilkan D. Apakah rupa yang ditunjukkan dalam gambar rajah di bawah ? 27. Apakah maklumat yang perlu ditulis dalam ruangan bertanda X dalam gambar rajah di bawah. I... Batik D. II dan III B.25. IV. Menyediakan benang pakan Menegangkan benang losen Menyediakan kek Berdasarkan kenyataan diatas. Nama pengkarya C. Tekat B. Tajuk karya B. III. Rupa organik IV. I. Tampalan D. Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat sejenis kraf. Anyaman Berdasarkan fungsinya. Rupa geometri A. I. Tebukan C. Menyediakan corak pada kertas graf II. II. Rupa positif Rupa negatif III. C. Bilangan cetakan A.. Ukiran B. III dan IV 28. Gambar rajah di bawah merupakan hasilan tembikar yang direka sebagai lampu hias 26. I. Tenunan A. II dan IV C. ia berkaitan dengan kraf. III dan IV D. II.

Basah atas basah C. I dan II B. Lukis motif di atas kain dan canting dengan lilin cair 32. I dan III C. III dan II B. IV. Apakah teknik yang melibatkan sapuan warna cair ke atas permukaan yang basah ? A. I. Apakah tujuan proses melayur daun mengkuang seperti yang ditunjukkan dalam ilustrasi di bawah ? A. Kering atas kering D. Warna motif dengan berus Cuci kain untuk menghilangkan kanji III. I. I dan IV D. III. Susun semula proses penghasilan batik canting mengikut urutan yang betul. Gambar rajah manakah menunjukkan motif tembikar Sarawak ? 31. Antara gambar rajah di bawah. II. III dan IV I. II. I. Basah atas kering 7 .29. IV. III dan IV 33. I dan III D. Kering atas basah B. II. IV. yang manakah corak batik ikat dan celup? A. II. II. Rebus kain untuk menanggalkan kesan lilin IV. II dan III C. Melembutkan daun Memberi ketahanan daun Mengeluarkan warna asal daun Mendapatkan lembaran yang lebih kecil 30. IV.

dimanakah kedudukan letak motif ukiran tradisional tersebut ? A. Apakah jenis simbol dalam gambar rajah di bawah ? 35. Amaran C. Tengah B. Hujung D. bentuk manakah yang paling stabil ? 37. manakah bahagian rumah yang dirasakan sesuai untuk diletakkan ? A. Tersembunyi 8 A. Ukiran bunga timbul C. Perhiasan pakaian ahli muzik D. Siling B. Sejarah kehidupan tradisional . Sukan B. Apakah jenis ukiran yang sering juga berfungsi sebagai pengalir udara tradisional ? A. Maklumat 36.34. Bawah C. Perkhidmatan A. Kebudayaan tempatan B. Ukiran layang B. Apakah tema catan di bawah ? D. Hiasan dinding 39. Cucuran atap rumah D. Ukiran tebuk tembus D. Berdasarkan kepada gambar rajah di bawah. Ukiran larik 38. Sosio ekonomi luar Bandar C. Merujuk kepada gambar rajah di bawah. Berdasarkan gambar rajah di bawah. Kepala pintu C.

dan IV C. yang manakah 41. Antara berikut. Reka bentuk logo manakah yang mengaplikasikan prinsip rekaan imbangan simetri? menunjukkan corak pancaran ? A. I. Tapak sesuai dengan bentuk yang kukuh B. IV. I dan II B. Bahagian manakah menampakkan kesan ton cerah ? A. II. II dan III D. Warna bersesuaian dan pelbagai C. Menggalakkan pembinaan bangunan II. Menggunakan besi sebagai bahan binaan 9 . Apakah fungsi landskap pada persekitaran? I. III dan IV D. I. yang manakah menampakkan ilusi 3 dimensi? 44. III dan IV 45. III. Antara yang berikut. II. II dan IV 43. dan III B. I. Memberi perlindungan dan teduhan Mengawal pencemaran alam Membentuk ruang A. III. I dan IV C. Apakah aspek yang perlu diutamakan oleh pengarca semasa membina arca umum di sebuah taman ? 42. Nilai estetika yang menarik perhatian D.40.

Kontra 49. Logo huruf 47. Ruang B.46. Logo simbol B. Apakah jenis logo di bawah? A. Penegasan D. Apakah prinsip rekaan yang ditunjukkan dalam gambar rajah di bawah? A. Harmoni C. Kepelbagaian A. I dan II B. Bentuk B. Rupa D. Penegasan C. A. III dan IV A. Corak X lebih menarik berbanding Y kerana menerapkan asas senireka. Logo gabungan D. Harmoni B. Pergerakan D. Garisan C. Apakah unsur seni yang terhasil apabila titik X dan titik Y bertemu ? 50. Logo representasi C.. II dan III D. Pergerakan 10 . I dan IV C. Gambar rajah yang manakah yang digunakan untuk tulisan kaligrafi ? 48.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->