Gambar rajah di bawah menunjukkan lukisan perspektif.

3. Gambar rajah di bawah menunjukkan lencana sekolah.

1. Antara yang berikut yang manakah menerangkan tentang lukisan tersebut ? A. Semakin jauh semakin kecil B. Jarak yang sekata C. Menunjukkan kesan keluasan D. Mengaplikasikan ruang nyata 2. Merujuk kepada gambar di bawah apakah jenis jalinan yang dapat dilihat pada ramarama tersebut?

Apakah elemen yang dimasukkan pada ruangan bertanda X A. Moto B. Simbol C. Misi sekolah D. Nama sekolah

4. Apakah jenis iklan yang boleh dikaitkan dengan maklumat di bawah ?   Memberi maklumat kepada orang awam Membantu arah tuju ke sesuatu destinasi A. Iklan transit B. Iklan persinggahan C. Papan tanda

A. Jalinan sentuh semulajadi B. Jalinan tampak buatan manusia C. Jalinan tampak semulajadi D. Jalinan sentuh buatan manusia

D. Papan bilbod

5. Jenis batik manakah yang menggunakan sarang ? A. Batik lukis B. Batik blok C. Batik skrin D. Batik pelangi
1

II. I. Apakah jenis rekabentuk grafik berdasarkan gambar di bawah A. III dan IV 10. I.6. III dan IV 9. III dan IV 8. IV. II dan III B. III. Melindungi barangan Memandu arah perjalanan Memberi maklumat perkhidmatan Memperkenalkan identiti syarikat A. Apakah yang perlu dimasukkan dalam reka bentuk label produk makanan ? I. III dan IV D. Jenama Tanda harga Tarikh luput Nama syarikat pengeluar 7. Muka taip Reka letak III. Apakah teknik catan yang menggunakan alatan seperti gambar rajah di bawah Jawapan untuk soalan 8 A. I dan IV C. II dan IV C. II dan IV C. Kad ucapan B. I. II. I. I. II. Teknik Hard Edge D. Risalah C. I dan II B. III dan IV D. Apakah yang perlu ada dalam gubahan poster ? I. IV. Teknik Impasto C. IV. Teknik Glazing D. Teknik Titik B. Apakah fungsi risalah ? I. III. Poster B. II. I. Menu D. II dan III A. II. Reka bentuk Ilustrasi 2 . II dan III A.

II dan III B. III. I. I. yang manakah menunjukkan fungsi jalinan? 13. III dan IV 3 . II dan IV C. Apakah teknik yang digunakan untuk menghasilkan karya seperti dalam gambar rajah di bawah ? I. III. II. I. luas B. III dan IV Jawapan untuk soalan 13 I. III dan IV D. I. III. II.11. II dan III B. Dapat disentuh Bersifat 3 dimensi Dapat dilihat dari pelbagai sudut Dihasilkan menggunakan unsurunsur seni A. IV. III dan IV D. Apakah ciri-ciri bentuk konkrit I. II. II dan III D. Mewarnakan dinding dengan warna cerah dalam rekaan hiasan dalaman bertujuan untuk mewujudkan kesan A. I. menarik C. Menjadi hiasan pada objek Menampakkan arah cahaya Menghasilkan bentuk objek Menampakkan ruang A. I dan II B. I dan IV C. IV. perspektif 14. harmoni D. I. II dan IV C. Semburan Gosokan Lorekan Titik-titik A. IV. III dan IV 12. II. II. Merujuk pada gambar rajah di bawah.

IV dan I C. II. Apakah ciri-ciri yang terdapat pada hulu keris Pekaka seperti gambar rajah di bawah ? I. I. Motif bunga ditekap pada permukaan kayu sebagai panduan. Flora dan fauna C. II dan IV C. III. I. Apakah teknik ukiran yang digunakan dalam menghasilkan ukiran kayu seperti gambar rajah dibawah ? A. I. A. IV. III. III. II. Ukiran tebuk tembus tidak bersilat 4 B. III. II. Tebuk bahagian yang hendak dibuang. I. Susun proses ukiran kayu mengikut urutan yang betul. Ukiran bunga timbul tidak bersilat A. Flora dan geometri C. I dan II D. Kikir pari atau mempelas digunakan bagi menghaluskan permukaan ukiran.15. IV. IV. Ukiran bunga timbul bersilat B. III dan IV 16. III dan IV B. I. II. Flora dan kosmos D. II dan III 17. Kaligrafi dan fauna . III dan IV 18. II dan III B. II. Apakah motif yang digunakan pada ukiran dalam gambar rajah di bawah ? D. I. Motif pada kayu diukir mengikut silat yang dipilih. Ukiran tebuk tembus bersilat D. Melambangkan status pemakai Kepakaran pengukirnya Mudah memegangnya Bermotif fauna A. IV.

Imbangan C. Antara yang berikut. yang manakah dikategorikan sebagai reka bentuk ruang 20. Di negeri manakah bermulanya perkembangan seni lukis moden Malaysia pada awal abad ke. Rekaan muka taip yang terdapat dalam ilustrasi di bawah menunjukkan A. II dan III D. Teknik renjisan C. Teknik titik-titik 22. Teknik garisan B. Mobail B. Binaan C.19. Ruang tamu D. Harmoni D. 21. Melaka C. Apakah teknik yang digunakan oleh pelukis aliran pointilisme ? A. I dan II B. Sabah D. Pulau Pinang 24. Penegasan B. Luakan D. Ruang bacaan B. Sarawak B. Bilik pameran C. III dan IV A. Asemblaj 23. Antara yang berikut. yang manakah dikategorikan arca berfungsi ? komersil ? A. I dan IV C. Perspektif 5 .20 Apakah jenis arca yang dihasilkan dengan menggunakan alatan tersebut ? A. Anjung A. Teknik sapuan D. Gambar rajah di bawah menunjukkan alatan membina arca.

Tenunan A. I. Tebukan C. III dan IV D. II. Tampalan D. Tarikh dihasilkan D. Menyediakan benang pakan Menegangkan benang losen Menyediakan kek Berdasarkan kenyataan diatas.. Ukiran B. Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat sejenis kraf. II dan III B. I. Gambar rajah di bawah merupakan hasilan tembikar yang direka sebagai lampu hias 26.. II. Menyediakan corak pada kertas graf II. III dan IV 28. Tajuk karya B. I. I. Batik D. Apakah maklumat yang perlu ditulis dalam ruangan bertanda X dalam gambar rajah di bawah. apakah teknik yang digunakan untuk menghasilkan ragam hias tersebut ? A. Tekat B. III. Rupa organik IV. I. Nama pengkarya C.. Rupa geometri A. Rupa positif Rupa negatif III. Bilangan cetakan A. Anyaman Berdasarkan fungsinya.25. II dan IV C. Lingkaran 6 . ia berkaitan dengan kraf. IV.. Apakah rupa yang ditunjukkan dalam gambar rajah di bawah ? 27. C.

Kering atas kering D. Warna motif dengan berus Cuci kain untuk menghilangkan kanji III. Gambar rajah manakah menunjukkan motif tembikar Sarawak ? 31. Apakah tujuan proses melayur daun mengkuang seperti yang ditunjukkan dalam ilustrasi di bawah ? A. Susun semula proses penghasilan batik canting mengikut urutan yang betul. Lukis motif di atas kain dan canting dengan lilin cair 32. IV.29. II. II. Melembutkan daun Memberi ketahanan daun Mengeluarkan warna asal daun Mendapatkan lembaran yang lebih kecil 30. yang manakah corak batik ikat dan celup? A. II. I dan III D. II. I dan II B. I. III dan IV 33. IV. I dan IV D. Antara gambar rajah di bawah. II dan III C. Apakah teknik yang melibatkan sapuan warna cair ke atas permukaan yang basah ? A. IV. II. Kering atas basah B. Rebus kain untuk menanggalkan kesan lilin IV. Basah atas kering 7 . III dan II B. III dan IV I. IV. I. III. Basah atas basah C. I. I dan III C.

Cucuran atap rumah D. Kepala pintu C. Sejarah kehidupan tradisional . Kebudayaan tempatan B. Berdasarkan kepada gambar rajah di bawah. Tengah B. Siling B. Amaran C. manakah bahagian rumah yang dirasakan sesuai untuk diletakkan ? A. Ukiran tebuk tembus D. Ukiran bunga timbul C.34. Tersembunyi 8 A. Apakah tema catan di bawah ? D. Perhiasan pakaian ahli muzik D. Apakah jenis simbol dalam gambar rajah di bawah ? 35. dimanakah kedudukan letak motif ukiran tradisional tersebut ? A. Hiasan dinding 39. Ukiran larik 38. Hujung D. Merujuk kepada gambar rajah di bawah. Sosio ekonomi luar Bandar C. Apakah jenis ukiran yang sering juga berfungsi sebagai pengalir udara tradisional ? A. Berdasarkan gambar rajah di bawah. Maklumat 36. Ukiran layang B. bentuk manakah yang paling stabil ? 37. Perkhidmatan A. Sukan B. Bawah C.

Menggunakan besi sebagai bahan binaan 9 . dan IV C. Apakah fungsi landskap pada persekitaran? I. Apakah aspek yang perlu diutamakan oleh pengarca semasa membina arca umum di sebuah taman ? 42. II dan IV 43. yang manakah menampakkan ilusi 3 dimensi? 44. III. I dan II B. yang manakah 41. III. I dan IV C. Bahagian manakah menampakkan kesan ton cerah ? A. I. Antara yang berikut. II. I. Nilai estetika yang menarik perhatian D. III dan IV D. III dan IV 45. I. IV. Menggalakkan pembinaan bangunan II.40. Antara berikut. II dan III D. Memberi perlindungan dan teduhan Mengawal pencemaran alam Membentuk ruang A. Warna bersesuaian dan pelbagai C. II. dan III B. Tapak sesuai dengan bentuk yang kukuh B. Reka bentuk logo manakah yang mengaplikasikan prinsip rekaan imbangan simetri? menunjukkan corak pancaran ? A.

I dan II B. Corak X lebih menarik berbanding Y kerana menerapkan asas senireka. Pergerakan D. Harmoni B. Kontra 49. Garisan C. Logo huruf 47. Logo simbol B. Rupa D.46. Ruang B. Harmoni C.. Kepelbagaian A. Apakah prinsip rekaan yang ditunjukkan dalam gambar rajah di bawah? A. I dan IV C. A. Bentuk B. Apakah jenis logo di bawah? A. Pergerakan 10 . Gambar rajah yang manakah yang digunakan untuk tulisan kaligrafi ? 48. II dan III D. Penegasan C. Logo gabungan D. Penegasan D. III dan IV A. Apakah unsur seni yang terhasil apabila titik X dan titik Y bertemu ? 50. Logo representasi C.