P. 1
Nota Rangkaian

Nota Rangkaian

|Views: 45|Likes:
Published by Wadi Syaffiyyah

More info:

Published by: Wadi Syaffiyyah on Oct 07, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/07/2012

pdf

text

original

BAB 3

3.2

Rangkaian komputer dan komunikasi KEPERLUAN PERKAKASAN 3.2.1 Peranti Terdapat enam peranti asas yang diperlukan dalam komunukasi rangkaian komputer. Peranti yang diperlukan adalah seperti berikut: 1) Kad Antara Muka Rangkaian (NIC) 2) Kad Antara Muka Rangkaian Tanpa Wayar (WNIC) 3) Modem (dalaman dan luaran) 4) Hab / peranti Suis 5) Penghala (router) 6) Titik Capaian Tanpa Wayar

a)

Kad Antara Muka Rangkaian (NIC) Network Interface Card (NIC) / Kad Antara Muka Rangkaian juga dikenali sebagai pengawal rangkaian antara muka, adapter rangkaian, rangkaian kad atau kad bersih, yang merupakan salah satu komponen yang paling asas dalam rangkaian kawasan tempatan (LAN). Ia direkabentuk untuk berkomunikasi diantara komputer dengan rangkaian. Tidak kira jenis sambungan, pasangan terpiuh, kabel sepaksi atau gentian optik, komunikasi data hanya boleh dicapai dengan bantuan kad bersih. Begitu juga dengan kad bunyi dan peranti lain, kad NIC perlu mempunyai pemandu sendiri untuk dipadankan. Fungsi utama penyesuaian rangkaian untuk mengambil data, menghantar kepada kabel rangkaian dari komputer, membahagikan data kepada paket yang sesuai dan menghantarnya kepada rangkaian untuk membolehkan komputer mengakses rangkaian itu. Setiap kad NIC mempunyai cip ROM yang

1

Perkakasan asasnya ialah penyesuai tanpa wayar (Wireless adapter) dan titik capaian (access point).BAB 3 Rangkaian komputer dan komunikasi mengandungi nombor unik. lambat dan terpaksa mencari titik capaian yang lain untuk meneruskan perkaitan dengan LAN jika isyarat menjadi lemah. Terdapat tiga cara untuk menggunakan rangkaian tanpa wayar iaitu Secara tetap (stationary). dan kawalan akses media (MAC) alamat yang kekal. komputer tangan (palmtop) dan PDA (personal digital assistant) yang bergerak dalam sebuah bangunan. perisian rangkaian (Novell Netware. Rajah 1. Peer to peer dan bergerak (roaming). mudah terganggu oleh gelombang radio dan golombang mikro. Tujuan rangkaian ini adalah untuk kemudahan pengguna komputer buku(notebook). Kelemahan rangkaian ini ialah kosnya tinggi (3 kali ganda lebih daripada rangkaian berwayar).0 Kad Antara Muka Rangkaian (NIC) b) Kad Antara muka Rangkaian Tanpa Wayar (WNIC) Rangkaian Tanpa Wayar berfungsi dengan menggunakan frekuensi gelombang radio atau pancar infra merah untuk berhubung di antara satu sama lain. LAN tastic) 2 .

walaupun mempunyai kadar maksima pada kadar 56 Kbps.0 Kad Antara Muka Rangkaian Tanpa Wayar (WNIC) c) Modem (dalaman dan luaran) Modem yang merupakan singkatan kepada Modulator-Demodulator akan menghubungkan satu komputer dengan komputer lain melalui rangkaian tertentu. 3 . Selain itu. maka kadar capaian akan menurun kerana ianya akan dibahagi sama rata diantara para pengguna yang lain. Namun keadaan ini berbeza bagi modem yang dihubungkan ke rangkaian Internet. Sebagai contoh. modem juga boleh berfungsi sebagai "pendail" sekiranya telefon di pasangkan pada komputer. modem 56Kbps mampu membawa data pada kadar maksima iaitu 56 kilo bait per saat. Sekiranya lebih ramai pengguna yang menggunakan rangkaian pada satu masa tertentu. namun faktor kesibukan rangkaian akan mempengaruhi kadar capaian.BAB 3 Rangkaian komputer dan komunikasi Rajah 2. Kemampuan modem membawa data pada kadar sesaat di tentukan berdasarkan kebolehan modem. Pada situasi yang kritikal. Namun masalah sebegini tidak disebabkan oleh modem. Ia menukar (modulasi) isyarat digital (perwakilan bit: 0 & 1 sahaja) dari komputer kepada isyarat analog (perwakilan yang tidak tetap) apabila isyarat itu melalui medium seperti talian telefon kemudiannya modem pada komputer destinasi akan menukarkan (demodulasi) isyarat analog tersebut kepada digital semula agar difahami oleh komputer. pelayan mungkin akan mengalami masalah seperti "server down" sekiranya pelayan tidak dapat menampung bilangan pengguna.

Sebagai illustrasi.0 Peranti Modem d) Hab / Peranti Suis Hab digunakan untuk menjadi pusat kepada rangkaian bintang (Star). Switch merupakan penghubungbeberapa alat untuk membentuk suatu Local Area Network (LAN).0 Hub e) Penghala (Router) Router atau penghala berfungsi sebagai penghubung di antara dua atau lebih rangkaian untuk meneruskan data dari satu rangkaian ke rangkaian yang lain.BAB 3 Rangkaian komputer dan komunikasi Rajah 3. Ethernet Hub16ports (RM400). Router adalah berbeza dengan switch. 10Base16ports (RM1200) Rajah 4. perbezaan fungsi 4 .10Base8 ports (RM550). Ia digunakan untuk mengawal trafik aliran data dan maklumat dalam rangkaian. Contoh Ethernet Hub 8ports (RM200).

Repeater digunakan untuk menghubungkan segmensegmen rangkaian kawasan setempat (LAN). dan masih ada beberapa jenis router yang lain. Dengan kata yang lain. switch merupakan suatu jalanan. dimana masing-masing mempunyai alamat IP sendiri pada sesebuah LAN. dan router jenis itu disebut juga dengan IP Router.Dengan cara yang sama. Rajah 5. Repeater akan mengambil dan mengumpul semua isyarat yang sampai kepadanya. yang mempunyai alamat di dalam suatu susunan tertentu. ia adalah satu peranti yang menerima sesuatu isyarat atau signal melalui media penghantaran elektronik atau optikal. switch menyambung pelbagai alat.Internet merupakan contoh utama dari sebuah rangkaian yang mempunyai banyak router IP. memperkuatkan isyarat tersebut dan kemudian menghantarkannya semula melalui laluan seterusnya.0 Router (Penghala) f) Repeater (Pengulang) Repeater merupakan perkakasan yang mampu memanjangkan jarak maksima bagi sesebuah rangkaian seperti LAN.BAB 3 Rangkaian komputer dan komunikasi router dan switch. Selain IP Router. menyegarkannya semula kemudian menghantarnya kepada LAN. Ia turut digunakan untuk memperkuat dan memperluaskan penghantaran rangkaian kawasan 5 . Satu siri repeater boleh memanjangkan isyarat pada jarak yang lebih jauh. Masing-masing berperanan sebagai perumah yang berada pada jalan. dan router merupakan penghubung antara jalan. Router sangat banyak digunakan di dalam rangkaian berasaskan teknologi protokol TCP / IP. terdapat AppleTalk Router.

Dalam rangkaian gentian optik. transmitter. Rajah 6. amplifier. Dalam sistem komunikasi tanpa wayar.0 Repeater (Pengulang) 6 . isolator dan dua antenna. repeater terdiri daripada photocell. Dalam sistem kabel. amplifier.BAB 3 Rangkaian komputer dan komunikasi wilayah (WAN) melalui media wayar dan tanpa wayar (wireless). light-emitting diode (LED) atau infrered-emitting diode. repeater boleh terdiri dari litar amplifier dan beberapa transformer isyarat. repeater terdiri daripada penerima radio.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->