P. 1
Nota Rangkaian

Nota Rangkaian

|Views: 45|Likes:
Published by Wadi Syaffiyyah

More info:

Published by: Wadi Syaffiyyah on Oct 07, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/07/2012

pdf

text

original

BAB 3

3.2

Rangkaian komputer dan komunikasi KEPERLUAN PERKAKASAN 3.2.1 Peranti Terdapat enam peranti asas yang diperlukan dalam komunukasi rangkaian komputer. Peranti yang diperlukan adalah seperti berikut: 1) Kad Antara Muka Rangkaian (NIC) 2) Kad Antara Muka Rangkaian Tanpa Wayar (WNIC) 3) Modem (dalaman dan luaran) 4) Hab / peranti Suis 5) Penghala (router) 6) Titik Capaian Tanpa Wayar

a)

Kad Antara Muka Rangkaian (NIC) Network Interface Card (NIC) / Kad Antara Muka Rangkaian juga dikenali sebagai pengawal rangkaian antara muka, adapter rangkaian, rangkaian kad atau kad bersih, yang merupakan salah satu komponen yang paling asas dalam rangkaian kawasan tempatan (LAN). Ia direkabentuk untuk berkomunikasi diantara komputer dengan rangkaian. Tidak kira jenis sambungan, pasangan terpiuh, kabel sepaksi atau gentian optik, komunikasi data hanya boleh dicapai dengan bantuan kad bersih. Begitu juga dengan kad bunyi dan peranti lain, kad NIC perlu mempunyai pemandu sendiri untuk dipadankan. Fungsi utama penyesuaian rangkaian untuk mengambil data, menghantar kepada kabel rangkaian dari komputer, membahagikan data kepada paket yang sesuai dan menghantarnya kepada rangkaian untuk membolehkan komputer mengakses rangkaian itu. Setiap kad NIC mempunyai cip ROM yang

1

Kelemahan rangkaian ini ialah kosnya tinggi (3 kali ganda lebih daripada rangkaian berwayar). mudah terganggu oleh gelombang radio dan golombang mikro. komputer tangan (palmtop) dan PDA (personal digital assistant) yang bergerak dalam sebuah bangunan. Peer to peer dan bergerak (roaming). Tujuan rangkaian ini adalah untuk kemudahan pengguna komputer buku(notebook). LAN tastic) 2 . dan kawalan akses media (MAC) alamat yang kekal.BAB 3 Rangkaian komputer dan komunikasi mengandungi nombor unik. perisian rangkaian (Novell Netware. Rajah 1. Terdapat tiga cara untuk menggunakan rangkaian tanpa wayar iaitu Secara tetap (stationary).0 Kad Antara Muka Rangkaian (NIC) b) Kad Antara muka Rangkaian Tanpa Wayar (WNIC) Rangkaian Tanpa Wayar berfungsi dengan menggunakan frekuensi gelombang radio atau pancar infra merah untuk berhubung di antara satu sama lain. lambat dan terpaksa mencari titik capaian yang lain untuk meneruskan perkaitan dengan LAN jika isyarat menjadi lemah. Perkakasan asasnya ialah penyesuai tanpa wayar (Wireless adapter) dan titik capaian (access point).

modem 56Kbps mampu membawa data pada kadar maksima iaitu 56 kilo bait per saat. Ia menukar (modulasi) isyarat digital (perwakilan bit: 0 & 1 sahaja) dari komputer kepada isyarat analog (perwakilan yang tidak tetap) apabila isyarat itu melalui medium seperti talian telefon kemudiannya modem pada komputer destinasi akan menukarkan (demodulasi) isyarat analog tersebut kepada digital semula agar difahami oleh komputer. walaupun mempunyai kadar maksima pada kadar 56 Kbps. namun faktor kesibukan rangkaian akan mempengaruhi kadar capaian. pelayan mungkin akan mengalami masalah seperti "server down" sekiranya pelayan tidak dapat menampung bilangan pengguna. Sekiranya lebih ramai pengguna yang menggunakan rangkaian pada satu masa tertentu. maka kadar capaian akan menurun kerana ianya akan dibahagi sama rata diantara para pengguna yang lain. Selain itu. 3 . Kemampuan modem membawa data pada kadar sesaat di tentukan berdasarkan kebolehan modem. Sebagai contoh. Namun masalah sebegini tidak disebabkan oleh modem. modem juga boleh berfungsi sebagai "pendail" sekiranya telefon di pasangkan pada komputer.BAB 3 Rangkaian komputer dan komunikasi Rajah 2. Namun keadaan ini berbeza bagi modem yang dihubungkan ke rangkaian Internet. Pada situasi yang kritikal.0 Kad Antara Muka Rangkaian Tanpa Wayar (WNIC) c) Modem (dalaman dan luaran) Modem yang merupakan singkatan kepada Modulator-Demodulator akan menghubungkan satu komputer dengan komputer lain melalui rangkaian tertentu.

0 Hub e) Penghala (Router) Router atau penghala berfungsi sebagai penghubung di antara dua atau lebih rangkaian untuk meneruskan data dari satu rangkaian ke rangkaian yang lain.0 Peranti Modem d) Hab / Peranti Suis Hab digunakan untuk menjadi pusat kepada rangkaian bintang (Star). Contoh Ethernet Hub 8ports (RM200). Ethernet Hub16ports (RM400). Ia digunakan untuk mengawal trafik aliran data dan maklumat dalam rangkaian.10Base8 ports (RM550). 10Base16ports (RM1200) Rajah 4. Sebagai illustrasi.BAB 3 Rangkaian komputer dan komunikasi Rajah 3. perbezaan fungsi 4 . Switch merupakan penghubungbeberapa alat untuk membentuk suatu Local Area Network (LAN). Router adalah berbeza dengan switch.

Dengan kata yang lain. Rajah 5. Ia turut digunakan untuk memperkuat dan memperluaskan penghantaran rangkaian kawasan 5 . menyegarkannya semula kemudian menghantarnya kepada LAN. dimana masing-masing mempunyai alamat IP sendiri pada sesebuah LAN. switch menyambung pelbagai alat.Dengan cara yang sama. Repeater digunakan untuk menghubungkan segmensegmen rangkaian kawasan setempat (LAN).Internet merupakan contoh utama dari sebuah rangkaian yang mempunyai banyak router IP.BAB 3 Rangkaian komputer dan komunikasi router dan switch. dan router merupakan penghubung antara jalan. dan masih ada beberapa jenis router yang lain. Selain IP Router. memperkuatkan isyarat tersebut dan kemudian menghantarkannya semula melalui laluan seterusnya. dan router jenis itu disebut juga dengan IP Router. Masing-masing berperanan sebagai perumah yang berada pada jalan. Repeater akan mengambil dan mengumpul semua isyarat yang sampai kepadanya. ia adalah satu peranti yang menerima sesuatu isyarat atau signal melalui media penghantaran elektronik atau optikal. terdapat AppleTalk Router. Satu siri repeater boleh memanjangkan isyarat pada jarak yang lebih jauh. yang mempunyai alamat di dalam suatu susunan tertentu. Router sangat banyak digunakan di dalam rangkaian berasaskan teknologi protokol TCP / IP.0 Router (Penghala) f) Repeater (Pengulang) Repeater merupakan perkakasan yang mampu memanjangkan jarak maksima bagi sesebuah rangkaian seperti LAN. switch merupakan suatu jalanan.

light-emitting diode (LED) atau infrered-emitting diode. isolator dan dua antenna. repeater terdiri daripada penerima radio.0 Repeater (Pengulang) 6 . Dalam sistem komunikasi tanpa wayar. Dalam rangkaian gentian optik. repeater boleh terdiri dari litar amplifier dan beberapa transformer isyarat. transmitter.BAB 3 Rangkaian komputer dan komunikasi wilayah (WAN) melalui media wayar dan tanpa wayar (wireless). amplifier. Dalam sistem kabel. amplifier. repeater terdiri daripada photocell. Rajah 6.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->