P. 1
bahasa kasar

bahasa kasar

|Views: 778|Likes:
Published by Shafiyah Subki

More info:

Published by: Shafiyah Subki on Oct 09, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/18/2013

pdf

text

original

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA

HBML 3403 LINGUISTIK DAN SOSIOLINGUISTIK

DISEDIAKAN OLEH NAMA : SHAFIYAH BT MOHAMAD SUBKI I/C : 730731-02-5354

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA PUSAT PENGAJIAN PENDIDIKAN JARAK JAUH OPEN UNIVERSITI MALAYSIA 2011

0

2 Penggunaan bahasa dalam media massa 2.0.4 Kata panggilan 4.0. Jenis-jenis bahasa tidak sopan 3.0.2 Silang budaya 3.4 Membudayakan bahasa 5. Pengenalan 2.ISI KANDUNGAN 1.Cadangan mengatasi Penggunaan bahasa tidak sopan 4.3 Pengaruh rakan sebaya 2.2 Peranan ibubapa terhadap pengaruh media elektronik 4.4 Sikap individu dan pengaruh persekitaran 3.0.Kesimpulan 6.0.1 Faktor emosi serta cara didikan keluarga 2.3 Elakkan penggunaan bahasa rojak 4.0.3 Bahasa lucah 3.1 Makian 3.Rujukan M/S 2 3 8 13 16 17 1 .1 Mendidik remaja bertutur dengan sopan 4. Faktor yang menyebabkan berlakunya bahasa tidak sopan 2.

Dalam berkomunikasi.PENGENALAN Bahasa adalah sistem lambang bunyi yang dipergunakan oleh para anggota kelompok sosial untuk bekerjasama. Bahasa kasar bermaksud bahasa yang tidak sopan atau tidak manis dituturkan atau ditulis. majalah. tujuan. berkomunikasi dan mengidentifikasikan diri. seperti surat kabar. demikian juga penggunaan media. radio. Jalur lisan berbeza dengan tulisan. negara dan budaya menjadi tidak ada. Kelompok sosial secara tradisional biasanya ditentukan oleh batas territorial atau batas geografi yang nyata. topik. bahasa adalah keupayaan fitrah manusia yang berupa satu sistem lambang bunyi suara arbitrari yang dipersetujui bersama oleh kelompok sosial dan digunakan sebagai alat berkomunikasi (Kamus linguistic 1997:27). Bahasa yang dihamburkan adalah mengikut perasaan. Menurut kamus linguistik. Salah satu penanda ikatan kelompok sosial yang biasa dijadikan identiti negara salah satunya ialah bahasa. jalur dan media. Oleh sebab itu terdapat berbagai variasi bahasa sebagai salah satu penanda kelompok. Perkataan –perkataan yang digunakan biasanya menyentuh perasaan oang lain. Kata-kata kesat ialah contoh bahasa kasar seperti `bangang’. terdapat pelbagai faktor penentu penggunaan bahasa iaitu penutur.0.`tak berotak’ dan sebagainya. 2 .PENGGUNAAN BAHASA TIDAK SOPAN ATAU BAHASA KASAR DIKALANGAN MASYARAKAT 1. Namun dalam masyarakat moden dan pada era globalisasi ini masyarakat antara kelompok. televisyen menunjukkan adanya variasi bahasa. konteks. `bodoh’.

maka ilmu dan budaya yang tersebar secara langsung atau tidak langsung akan mempengaruhi perkembangan fizikal. Ibu bapa yang tidak berlemah 3 . Pendidikan adalah satu proses pengajaran dan pembelajaran yang melibatkan perhubungan atau komunikasi di antara individu dengan individu yang lain seperti seorang ibu dengan anaknya atau seorang pengikut dengan ketuanya atau seumpamanya.Faktor emosi serta cara didikan keluarga Banyak faktor yang mempengaruhi seseorang menggunakan bahasa yang kurang sopan dalam pertuturan seharian. seperti sabda Rasulullah SAW: Bermaksud: “Tiap-tiap anak yang dilahirkan adalah dalam keadaan suci bersih maka kedua ibu bapanyalah yang menyebabkan ia menjadi Nasrani atau Majusi”. Ia diibaratkan sebagai kain putih yang mudah menerima apa yang dicorak kepada anak-anak samada ke arah kebaikan ataupun keburukan. Proses ini berlaku sehingga manusia mencapai keserasian dalam kehidupannya. (Abd. Oleh kerana pendidikan adalah satu proses penerimaan dan penyebaran maklumat.FAKTOR FAKTOR YANG MENYEBABKAN BERLAKUNYA BAHASA TIDAK SOPAN 2.1. Anak-anak adalah amanah Allah SWT bagi ibu bapa. 1992).2. Faktor emosi serta cara didikan keluarga boleh menimbulkan permulaan kepada perlakuan ini. sosial dan rohani manusia. Rahman Abu Bakar.0. didikan keluarga yang tidak mementingkan penggunaan bahasa yang baik boleh menyumbang kepada permasaalahan ini. (Riwayat At Tabrani) Semasa pembesaran seseorang individu. Ia juga boleh berlaku di antara individu dengan individu yang lain seperti seorang anak dengan ibu bapanya atau keluarganya atau dengan rakan sebaya atau seorang guru dengan murid-muridnya. Kedua ibubapa merupakan institusi yang paling asas dalam pendidikan anak-anak.

surat khabar. 4 . remaja. menghilangkan kekecewaan dan mengatasi masalah emosi.2 Penggunaan Bahasa Dalam Media Massa Menurut Kamus Dewan media massa membawa maksud pelbagai jenis alat perhubungan seperti televisyen. Perkara yang menjadi tontonan adalah berhubung dengan hiburan seperti rancangan kartun dan nyanyian. Media elektronik iaitu televisyen merupakan media yang menjadi “favourite” semua lapisan masyarakat dari peringkat kanak-kanak. majalah dan sebagainya yang dapat menyampaikan maklumat kepada orang ramai dengan cepat ( Kamus Dewan. Oleh itu media massa memberikan peranan yang penting kepada manusia dengan memberikan kesankesan tertentu kepada kehidupan manusia. belia dan warga tua. 1989). Media massa membolehkan orangorang yang tinggal di pelbagai tempat menerima maklumat yang serupa dengan pantas. Pertumbuhan dan keunggulan TV dalam kehidupan kita sehari-hari di samping peningkatan teknologi dalam memancarkan maklumat amat besar peranannya (Dennis.E 1994:96). Hiburan sebenarnya boleh mendatangkan ketenangan. E. 2. radio.Namun begitu media elektronik yang merangkumi televisyen dan radio paling memberi kesan terhadap penggunaan bahasa. Kadang kala ibu bapa yang bergaduh di hadapan anak-anak juga cenderung untuk menggunakan bahasa dan nada yang kurang baik dan ini meninggalkan contoh yang tidak baik kepada anakanak. Media massa di Malaysia terbahagi kepada dua klasifikasi iaitu media cetak dan media elektronik. Kanak-kanak merupakan antara golongan yang teramai menonton televisyen. Namun begitu kebanyakkan hiburan kartun yang ada televisyen banyak memaparkan penggunaan bahasa yang negatif yang boleh mempengaruhi cara berbahasa atau pertuturan yang kurang sopan dikalangan kanak-kanak. media tersebut akan meninggalkan kesan yang mendalam kepada rakyat sesebuah negara. Apabila menonton dan mendengar maklumat yang disampaikan melalui televisyen maka.lembut dan menggunakan perkataan yang tidak sesuai apabila bercakap dengan anak-anak boleh mendidik anak-anak mereka menjadi begitu.

3. satu peringkat usia yang suka mencuba. terutamanya bagi golongan yang mempunyai masalah di rumah. kerana peringkat kanak-kanak merupakan peringkat pertuturan yang baik-baik dan tidak berunsur negatif.contohnya banyak dialog-dialog negatif dilontarkan oleh pelakon-pelakon di dalam filem atau drama. rakan sebaya dan masyarakat persekitaran. Contohnya dalam Ultraman atau Power Rangers perkataan yang tidak pernah ditinggalkan adalah perkataan “tak guna” atau “jahanam punya penjahat”. Spongebob dan lain-lain lagi. 2. Perkataan atau frasa ini tidak sepatutnya dijadikan makanan untuk Si Cilik. Bagi para pelajar. Remaja biasanya akan memilih rakan sebaya yang mempunyai persamaan tingkah laku. Detektif Conan.Setiap hari kartun diibarat seperti makanan wajib dimakan untuk hidup. 89). Kumpulan rakan sebaya ini mempunyai peranan dalam aktiviti sosial. Antara contoh kartun seperti Doraemon. rakan sebaya adalah tempat mereka mencurahkan masalah dan pengganti ibu bapa. Sinchan. Pengaruh media ini sangat besar kesannya dalam mempengaruhi hilangnya kesantunan berbahasa dikalangan masyarakat kini. Jika perkataan ini berulang-ulang didengar oleh kanak-kanak tidak mustahil ianya akan diterjemahkan dalam kehidupan seharian terutama apabila berinteraksi dengan ibu bapa. sikap dan identiti 5 . Ia adalah agensi tidak formal yang memberikan pengalaman yang tidak dapat diperolehi daripada keluarga dan juga di sekolah. Waktu yang sepatutnya digunakan oleh mereka untuk membaca dan bersama ibu bapa digunakan untuk menonton kartun. Perkataan-perkataan yang tidak sesuai yang ditonjolkan ini boleh menjadi ikutan terutamanya golongan remaja. Pengaruh Rakan Sebaya Ahli sosiologi mengistilahkan rakan sebaya sebagai kumpulan kanak-kanak ataupun kumpulan remaja yang mempunyai lingkungan umur yang sama (Hazil Abdul Hamid: 1990. Tanpa kita sedari televisyen telah mendidik kanak-kanak dan bukannya ibu bapa. Bahasa yang digunakan oleh rancangan kartun mempunyai bahasa-bahasa kasar yang patut dijauhi. Remaja akan terbawa-bawa dalam kehidupan seharian tanpa mengetahui kesan buruknya.

Sebagai contoh.dengan mereka (Akers. bro. semasa bergaul sesama rakan sebaya mereka biasa menggunakan kata ganti nama diri yang kurang sopan dan agak kasar seperti gua.saudara. Selain daripada itu. 6 . 1998. encik dan sebagainya. Persoalannya adakah mereka mengerti akan maksud perkataan yang diungkapkan serta kesannya terhadap perilaku diri dan sensitiviti orang lain? Sungguh pun pertuturan itu hanya berlaku sesama mereka sendiri. Sebenarnya sesetengah remaja cenderung menggunakan bahasa yang kesat atau kurang sopan dalam pergaulan seharian. kamu awak. Pendengaran kita juga biasa disajikan dengan ungkapan “ tau tak pe” yang kini dilihat menjadi kebiasaan pengucapan golongan remaja. Keadaan ini seolah-olah menggambarkan kepada kita bahawa penerimaan masyarakat secara halusnya telah menidakkan keupayaan bahasa ibunda sebagai kayu ukur yang menentukan tingginya martabat bangsa. lu. Namun sebenarnya perkataan sedemikian dan banyak lagi perkataan lain yang berbaur kesat serta mencarut adalah amat tidak manis didengar walaupun diungkapkan antara sesama rakan sebaya. perkataan seperti “sial” sering diungkapkan oleh sesetengah remaja kita bagi mengungkapkan rasa tidak puas hati atau memberi kritikan terhadap sesuatu. Lebih mengecewakan ialah mereka langsung tidak mengetahui negatifnya unggkapan tersebut walaupun bertujuan untuk mengiyakan atau bersetuju dengan pendapat yang dikemukakan. 1995). Jones &Coyle.. Selain dipengaruhi mereka juga didominasi oleh rakan sebaya (Brown. 1990). Hal ini amat jelas apabila mereka bergaul dengan rakan-rakan sebaya. adalah tidak mustahil untuk mereka menuturkannya apabila berbicara dengan orang lain. beb dan sebagainya berbanding menggunakan bahasa yang sopan seperti saya. Hogue & Steinberg.

hormat. Penggunaan bahasa yang suka membangga diri. dewasa bahkan sektor awam yang seharusnya menjunjung etika berbahasa dalam memberi khidmat kepada masyarakat semakin kurang ditekankan. memfitnah. kesopanan. nilai kesantunan ketika berbahasa tidak lagi dipelihara dan semakin kurang diberi perhatian. Keadaan ini berlaku sealiran pula dengan berkembang dan memuncaknya nilai pembangunan material. memaki hamun. Lebih malang ialah kini indahnya sesebuah bangsa bukan lagi kerana bahasa yang digunakan. Secara tidak langsung keadaan ini telah menghakis sedikit demi sedikit nilai-nilai berbudi dan santun yang selama ini menjadi pasak kemegahan budaya dan bangsa. Krisis ini berlaku tidak mengira peringkat umur. keluhuran.2. status dan pangkat sama ada golongan kanak-kanak. mengejek.4. Kini. Sedang suatu ketika dulu bangsa Melayu terkenal dengan ciri-ciri ketimuran yang sarat teguh dengan nilai-nilai mulia dan budi pekerti tinggi. melecehkan orang lain dan sebagainya kini mengambil tempat yang akhirnya menggambarkan citra dan peribadi bangsa yang negatif. merendah diri serta penggunaan lagu suara yang baik dan menyenangkan. 7 . Sikap Individu Dan Pengaruh Persekitaran HAKIKAT yang berlaku dalam sistem komunikasi masyarakat Malaysia menampakkan semakin lunturnya budaya kesantunan yang merangkumi nilai kesopanan. keintelektualan dengan budaya masyarakat Melayu ketika itu. remaja. teknologi yang bercirikan budaya luar. Bahasa diangkat sebagai medium yang berperanan menggabung jalin segala aspek pemikiran. Bangsa Melayu khususnya sedang berhadapan dengan satu fasa kebejatan budi yang memperlihatkan betapa mudahnya keperibadian bangsa dipengaruhi oleh unsur-unsur luar. ketertiban. memprovokasi.

namun pada masa yang sama negatif pada pengamal budaya yang lain. Oleh itu perkataan yang sama jika digunakan oleh dua masyarakat yang berbeza akan menghasilkan makna sosiolinguistik yang berbeza. 8 .Jenis Bahasa Tidak Sopan 3. „kurang ajar membawa maksud tidak sopan atau tidak berbudi bahasa. makian merujuk kepada kata-kata yang keji yang bertujuan untuk menghina atau memarahi orang lain. ii.2 Silang Budaya Setiap negeri atau negara ada keunikan tersendiri daripada segi budaya mahupun bahasanya.0 Jenis. Penggunaan bahasa-bahasa ini seakan sudah sebati dalam masyarakan sehinggakan kadang-kala dianggap seperti satu kebiasaan. „Kurang ajar‟ Berdasarkan Nota Efektif KBSM terbitan Pelangi (2005).Antara contoh penggunaan kata makian yang sering didengar ialah: i. Contohnya dalam bahasa melayu „lawa‟ ertinya cantik tetapi bagi bahasa Sarawak perkataan „lawa‟ membawa maksud sombong. Maksudnya sesuatu perkataan yang digunakan oleh sesebuah masyarakat membawa maksud yang positif. Oleh demikian makna sesuatu perkataan berbeza dalam konteks silang budaya yang merentasi sesebuah negara. 3.3. „haram jadah‟atau „anak haram‟ Perkataan „anak haram‟ dan „haram jadah‟ menurut Kamus Dewan Edisi Empat sebenarnya merujuk kepada anak yang tidak sah taraf iaitu lahir di luar nikah.1 Makian Menurut Kamus Dewan Edisi Empat.

Kapan Kain putih yang digunakan untuk Kata adverba. kepada salah satu kaum asli di Malaysia. Butuh Alat kemaluan lelaki dianggap tabu Kata kerja. dalam situasi rasmi atau formal yang membawa makna ‟encik‟ Seronok Suka atau gembira tentang sesuatu Seseorang yang baru sahaja selesai aktiviti.Berikut adalah beberapa contoh perkataan yang wujud dan membawa konotasi yang berlainan bagi dua negara serumpun ialtu Malaysia dan Indonesia: Perkataan Jakun Makna di Malaysia Digunakan untuk mengejek Makna di Indonesia dan Halkum (saluran makanan yang mempersendakan seseorang Makna sebenarnya dirujuk bermula dari mulut ke perut atau juga kerongkong). yang disebut sebagai Kepulauan Melayu. iaitu perlu atau ingin dalam kalangan masyarakat Melayu Bapak Seseorang lelaki yang telah Memanggil/menyapa seseorang di berkahwin dan mempunyai anak. iaitu bila membalut mayat Bahasa Melayu bukan sahaja digunakan secara meluas di Malaysia. Jadi tidak hairanlah penutur bahasa di kedua-dua buah 9 . Kedua-dua buah negara ini dahulunya berasal daripada rumpun bahasa dan bangsa yang sama. malah di Indonesia juga. comel suka berleter atau bersungut. melakukan hubungan seks Cerewet Seseorang yang banyak bercakap.

Chau cibai Cibai bin Cibai kang . perkataan „lucah‟ membawa maksud. Singapura dan Indonesia. sesuatu perkataan mempunyai makna emotif mengikut makna bagi kedua-dua negara ini.bermaksud „faraj busuk‟ .3 Bahasa Lucah Menurut Kamus Dewan Edisi Empat. Berikut adalah gabungan antara perkataan cibai dengan perkataan lain: i. Cibai juga digunakan untuk merujuk kepada perempuan dalam perbualan pada kebiasaannya di kalangan kaum lelaki. Sehubungan itu. iii. Perkataan ini merupakan perkataan Hokkien(bahasa cina) yang bermaksud „faraj‟ namun telah digunakan oleh kebanyakkan kaum di Malaysia melalui pergaulan antara berlainan etnik. kita dapat lihat bahawa sesuatu perkataan yang sama mempunyai makna yang berbeza. hina.bermaksud „muka faraj‟ . Cibai turut digunakan bersama perkataan hokkien lian untuk menambah kemarahan mereka yang menerima makian tersebut.bermaksud „faraj mamakmu‟ Apabila seseorang individu itu itu berada dalam keadaan marah seringkali perkataan-perkatan ini dihamburkan tanpa memikirkan perasaan dan sesitiviti individu lain yang mendengar.sangat rendah. nahuan dan sosiolinguistik. kini terdapat sejumlah perkataan yang berbeza dari segi makna rujukan.keji.tidak senonoh atau tidak sopan. Antara contoh bahasa lucah yang sering digunakan dalam masyarakat dewasa ini ialah: „Cibai‟ juga adalah antara kata makian yang wujud dalam perbualan sehari-hari dalam kalangan rakyat Malaysia. Ia bermaksud demikian ketika seseorang merasa marah atau kecewa dengan sesuatu kejadian. Dengan itu. 3. iv. Bagaimanapun. Selain membawa maksud‟faraj‟ cibai juga bermaksud sial. 10 . ii.negara tersebut saling memahami.bermaksud „lubang faraj‟ Nimbu e cibai . bergantung kepada masyarakat dan budaya.

Contoh: Tunggal – dia. Kata ganti nama diri pertama ialah kata yang digunakan untuk menggantikan nama orang yang bercakap atau dikenali juga sebagai pihak pertama. Contohnya: Tunggal (seorang) . patik. Kata ganti nama diri ketiga ialah kata yang digunakan untuk menggantikan nama orang yang diperkatakan. Kata ganti nama diri kedua ialah kata yang digunakan untuk menggantikan nama orang yang dilawan bercakap dan orang yang mendengar percakapan atau dikenali juga sebagai pihak kedua. Kata ganti nama diri terbahagi: i. beliau. anda. baginda Jamak . aku.awak. beta. orang yang dinaksudkan atau dikenali juga sebagai pihak ketiga.4 Kata Panggilan Kata panggilan merujuk kepada kata ganti nama diri iaitu perkataan yang digunakan untuk menggantikan nama seseorang apabila bercakap. ia.kami. Penggunaan kata ganti nama diri atau kata panggilan yang tidak sesuai dianggap kurang sopan atau biadap. engkau Jamak – kalian iii.saya. Orang ketiga biasanya tidak hadir atau tidak mendengar ketika percakapan itu berlaku. Contohnya: Tunggal .mereka Kata ganti nama diri atau kata panggilan hendaklah digunakan dengan betul dan sesuai dengan sosiobudaya masyarakat Melayu.3.kita ii. hamba Jamak (dua atau lebih) . Telitikan dialog-dialog berikut: 11 .

alang-alangan. (Sepatutnya: “Encik dari balai mana?” tanya Arumugam kepada pegawai polis itu. tidak dengan bersunguhsungguh. (Sepatutnya: “Cikgu hendak pergi ke mana?” tanya Swee Kim kepada Cikgu Hasnah.) Kata panggilan yang agak kasar dan tidak bersopan juga sering digunakan oleh masyarakat di negara ini.) (b) “Awak dari balai mana?” tanya Arumugam kepada pegawai polis itu. Bagi masyarakat Melayu Perak yang turut sering menggunakan istilah "gampang" menuturkannya tanpa mengambil kira konteks penggunaannya sehingga ada yang marah apabila mendengar istilah ini kerana menganggapnya sebagai kata cacian.” kata Siew Ling kepada Pak Cik Halim. misalnya istilah yang berupa kata pinjam „gampang‟ yang datang dari etnik jawa digunakan secara meluas dalam pertuturan harian masyarakat melayu terutama di tangah dan selatan negeri Perak. 12 .” kata Siew Ling kepada Pak Cik Halim.(a) “Kau hendak pergi ke mana?” tanya Swee Kim kepada Cikgu Hasnah. (Sepatutnya: “Ayah saya hendak berjumpa dengan pak cik. gampang-gampangan dgn cara mudah sahaja.. gampangan Jk lebih mudah. menganggap ringan. Istilah „gampang‟ termaktub dalam Kamus Dewan sebagai: gampang Jw mudah. Ada pula yang menggunakan istilah ini sebagai kata gurauan agak kasar yang digunakan dikalangan kawan rapat sehingga ada yang menjadikannya kata panggilan kepada kawan rapat sebagai gurauan. menggampangkan memudahkan. anak .) (c) “Ayah aku hendak berjumpa dengan kamu.anak haram.

4. Ibu bapa juga perlu menegur dan menegah anak-anak kecil daripada menggunakan perkataan yang kasar atau kesat sejurus perkara tersebut berlaku agar tidak diulangi lagi. Anak-anak terutamanya pada peringkat umur kanak-kanak sememangnya amat mudah mempelajari ungkapan baru daripada orang di sekeliling mereka.0. Mereka kemudiannya akan berusaha menggunakan ungkapan tersebut dalam pergaulan seharian walaupun pada dasarnya mereka tidak memahami apa yang dipertuturkan. Ketegasan ibu bapa semasa di rumah diperlukan agar anak-anak terbiasa dengan disiplin pertuturan yang terdidik walau di mana mereka berada. Jika menonton rancangan televesyen sewajibnya ibu bapa menemani sicilik agar rancangan televesyen yang dipertontonkan dipantau dengan rapi agar tidak terdedah kepada unsur-unsur negatif. Oleh itu ibu bapa mestilah meluangkan waktu bersama kanak-kanak dalam setiap aktiviti mereka. Belaian ibu bapa terhadap sicilik merupakan tanda kasih sayang yang amat diperlukan mereka.Begitu juga peranan guru-guru di sekolah perlu sentiasa memberi bimbingan dan tunjuk ajar tentang bagaimana untuk berkelakuan dan berbahasa sopan dalam kehidupan seharian.4. media merupakan salah satu medium yang berperanan dalam memperkenalkan unsur-unsur bahasa tidak sopan kepada masyarakat terutama golongan kanakkanak dan remaja melalui rancangan –rancangan hiburan yang ditayangkan.1 Mendidik Remaja Bertutur dengan Sopan Dalam hal ini.Cadangan Mengatasi Penggunaan Bahasa Tidak Sopan.Oleh itu di sini masyarakat harus memainkan peranan dengan menunjukkan contoh teladan yang baik ketika berbahasa. 4. institusi pendidikan dan masyarakat berperanan untuk membimbing anak-anak atau golongan remaja dalam membentuk gaya pertuturan yang sopan dan teratur. para ibu bapa.2 Peranan Ibu Bapa Terhadap Pengaruh Media Elektronik Seperti yang diketahui. 13 .

Pastikan Televesyen Jarang Terpasang Televisyen yang dipertontonkan kepada anak anda haruslah jarang dipasang agar televisyen tidak menjadi keperluan mereka. Budaya membaca ini akan menjadikan anak anda lebih matang dan berwawasan jauh. Menurut sejarah. hubungan ibu bapa dengan anak-anak akan mula renggang akibat ada orang ketiga. Apabila sicilik melihat rancangan dokumentari ini dengan ditemani ibu bapa dan keluarga secara tidak langsung keterikatan hubungan makin erat dan rapat. 14 . terdapat juga rancangan yang menjana otak mereka supaya menjadi matang. bahasa rojak sudah mula dapat dikesan ketika zaman Parameswara lagi iaitu pada zaman kesultanan Melayu Melaka. Jika perkara sebegini berlaku dan televisyen menjadi kehidupan mereka. Kita tidak nafikan keaslian bahasa ibunda tercemar akibat kemasukan dan percampuran istilah yang diguna pakai oleh masyarakat di negara kita termasuk orang Melayu sendiri ketika bertutur sesama rakan.Rancangan Berunsur Dokumentari Bukan semua rancangan di televesyen itu negatif. 4.3 Elakkan Penggunaan Bahasa Rojak Kempen demi kempen mengenai bahasa sering kita lakukan namun usaha untuk menaikkan imej bahasa kebangsaan menemui pelbagai masalah. Kehidupan haiwan dan tumbuhan yang ditayangkan memberi kesedaran kepada mereka bahawa Alam ciptaan Tuhan amat luas dan tiada penghujungnya. Antaranya rancangan berbentuk dokumentari yang mana rancangan tentang unsur-unsur alam semulajadi. Ada yang menganggap kita semua mampu menggunakan bahasa kita dengan betul ketika kempen diadakan. maka sudah sewajarnya usaha memantapkan penggunaan bahasa Melayu diperhebatkan dan setiap warga yang bahasa ibundanya bahasa Melayu berusaha mendaulatkan bahasa Melayu. tetapi selepas itu pertuturan kita menjadi tunggang-langgang. Dalam tempoh 12 tahun pertama kehidupan kanak-kanak ia haruslah rapat dengan budaya membaca. Jika bahasa itu dilaung-laungkan sebagai lambang jati diri bangsa.

Kerjasama pihak yang membuat kesalahan dengan bersedia dan berusaha menukar kesalahan mengenai bahasa amat dialu-alukan. surat perjanjian jual beli. seminar yang bersifat kebangsaan mesti menggunakan bahasa Melayu dengan betul. Ini tidak bermakna bahasa ibunda lain mesti diketepikan tetapi dalam pelbagai urusan harian yang membabitkan surat-menyurat.4 Membudayakan Bahasa Membudayakan bahasa secara ringkas boleh dikatakan mengamalkan penggunaan bahasa kebangsaan selaras dengan peruntukan dalam Perlembagaan. Pelbagai pihak yang bersedia merujuk aspek bahasa kepada badan berpengaruh tentang bahasa seperti Dewan Bahasa dan Pustaka merupakan jalan terbaik mengurangkan masalah pencemaran bahasa di negara kita. 15 . Slogan „bahasa menunjukkan bangsa‟ tidak berguna lagi jika orang Melayu mencampuradukkan bahasa Melayu dan Inggeris atau Arab dalam perbualan harian mereka. 4. Kepelbagaian jenis pencemaran bahasa di negara kita memerlukan pemantauan yang bersungguh-sungguh oleh pencinta bahasa. Sampai kini isu bahasa rojak tidak pernah selesai malah bertambah buruk sehingga menjejaskan bahasa Melayu. tidak perlu kita mencampuradukkan bahasa asing dalam pertuturan harian ketika berurusan atau berbual-bual sesama rakan.Di Melaka ketika itu. jika kita mementingkan identiti bangsa yang mampu terpancar menerusi bahasa. terdapat 84 bahasa yang digunakan oleh penduduk tempatan. Penggunaan bahasa rojak dalam pertuturan terutamanya di kalangan remaja dikatakan menggagalkan usaha untuk memartabatkan bahasa Melayu. media massa perlu melipatgandakan usaha ke arah memartabatkan bahasa Melayu supaya diyakini penggunaannya. maka tidak hairan bahasa rojak dijadikan bahasa perantara untuk berurusan dalam pelbagai hal. Oleh itu. Badan yang bertanggungjawab untuk memantapkan penggunaan bahasa Melayu seperti Dewan Bahasa dan Pustaka. ceramah.

tetapi biar bertempat dan biar tidak dicampuradukkan. bercakaplah bahasa Melayu sepenuhnya. Jika bercakap Inggeris. tetapi turut berperanan dalam menyampaikan perasaan penuturnya. Yang merah itu saga. Dengan bahasa juga konflik tercipta dan berakhir. Melaui bahasa kita dapat menyembunyikan dan mengungkapkan pemikiran kita. (3. sosiobudaya kita.264 patah perkataan) 16 . sebaliknya menambahkan rasa hormat orang lain terhadap kita dan dapat mengeratkan ikatan ukhuwah antara sesama insan. Bahasa bukan setakat alat untuk menyampaikan maklumat. Lemah-lembut dan bersopan dalam pertuturan tidak akan merendahkan harga diri.asal-usul kita. 5. Yang indah itu bahasa. cakaplah bahasa Inggeris sepenuhnya dan jika bertutur bahasa Melayu. pendidikan kita. sama ada ia sesuatu yang baik ataupun sebaliknya.Tidak salah kita menggunakan bahasa asing dalam pertuturan seharian. Maka dengan bahasa yang kita gunakan itu boleh menggambarkan keperibadian kita. siapa kita.0 Kesimpulan Kesantunan ialah tatacara atau peraturan yang wujud dalam berbahasa dan dapat dilihat dalam interaksi antara dua atau lebih pihak yang berkomunikasi. Yang cantik itu budi. Yang kurik itu kendi.

Burhanuddin (1987). 6. Kuala Lumpur. Nooriah Mohamad (1998). Semantik Dan Pragmaktik : Satu Pengenalan. Bahasa Oh Bahasa.RUJUKAN 1. 7. Kuala Lumpur.utusan.beritaonline. Nor Azian Abd Aziz (2005). Salam H. Nurl Izzah Sidam.my 17 . Norizah Ardi (1990). Fokus m. Penerbit Universiti Sains Malaysia. 5.Etika Sosial. Sikap Bahasa : Satu tinjauan ringkas. Dewan Bahasa Dan Puataka. Dimuat turun dari : http://www. Pulau Pinang.T Rineka Cipta. Asmah Hj Omar (1986). Noor Hashimah Jalaluddin (1992).com. 2. P. Sosiolinguistik Bahasa Melayu. 3. Dimuat turun dari: http://www. 4.s 35. Dewan Bahasa Dan Pustaka.Jakarta.com. Bahasa Dan Alam Pemikiran Melayu.my 8. Asas Moral Dalam Kehidupan Manusia. Dewan Bahasa Dan Pustaka. Minda : Hilang Budaya Santun.Analisis Kesantunan Berbahasa: Satu Kajian Kes.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->