Aplikasi prinsip penyerapan dan pemancaran haba dalam kehidupan harian

1.

Siling dan dinding rumah dicat dengan warna putih atau warna cerah kerana warna tersebut merupakan pemantul/pemancar haba yang baik.

2.

Tangki minyak dicat dengan warna aluminium yang berkilat. Cat aluminium merupakan pemantul haba yang baik. Maka, minyak di dalam tangki tidak akan terlalu panas dan terbakar.

3.Bumbung zink dicat dengan satu lapisan nipis cat aluminium untuk memantulkan haba agar bangunan tersebut tidak menjadi terlalu panas. 4.Teko disaluti dengan lapisan perak yang berkilat agar ia dapat menyimpan haba dengan lebih lama. Permukaan perak merupakan pemancar haba yang lemah.

Latihan tambahan 1. Permukaan manakah merupakan (a) Penyerap haba (absorber of heat) dan pemancar haba (radiator of heat) yang baik? Warna gelap / hitam, dan permukaan pudar (b) Pemantul haba yang baik? Permukaan cerah, kilat dan warna putih,

2. Mengapakah keadaan di dalam kereta berwarna hitam terasa lebih panas berbanding dengan kereta berwarna putih pada siang hari? Permukaan hitam merupakan penyerap haba yang baik (good absorber of heat) manakala permukaan putih/ kilat merupakan pemancar haba yang baik (good reflector of heat).

3, Rajah menunjukan satu eksperimen yang dijalankan untuk mengkaji proses penyerapan haba oleh permukaan yang berlainan, Radas dibiarkan selama 5 minit. Bandingkan nilai bacaan akhir suhu pada thermometer A dan B? Nilai bacaaan akhir suhu A lebih tinggi daripada B

(a)

(b) Bagaimanakah haba berpindah ke thermometer X dan Y? Radiasi/ through radiation
(c)

Permukaan yang manakah menyerap haba dengan lebih baik? Kelalang kon A yang diselaputi dengan permukaan hitam pudar

(d)

Permukaan yang manakah pemancar haba (good radiator of heat) dengan lebih baik? Kelalang kon A [permukaan hitam pudar] Permukaan yang manakah merupakan pemantul haba (reflector of heat) yang lebih baik? Permukaan putih berkilat (disaluti dengan cat aluminium)

(e)