P. 1
Bincangkan alatan

Bincangkan alatan

|Views: 23|Likes:
Published by bawangg

More info:

Published by: bawangg on Oct 22, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/02/2014

pdf

text

original

Masa dan waktu Pada zaman dahulu, jam yang pertama mula digunakan ialah jam matahari.

Jam ini menggunakan cahaya matahari untuk menentukan masa. Bayang-bayang daripada petunjuk yang terbentuk di atas cakera akan menunjukkan masa pada ketika itu. Contonya ialah menentukan masa dan waktu berdasarkan bayang-bayang yang menggunakan jam matahari. Oleh kerana jam matahari hanya boleh digunakan pada waktu siang sahaja. Bagi mengatai masalah menentukan masa sepanjang waktu , manusia mula mencipta jam yang boleh digunakan sepanjang masa iaitu jam air.Jam air mula diperkenalkan pada sekitar 1400 sebelum masihi. Jam air mempunyai bentuk yang agak unik juga. Ia terdiri daripada dua bekas air, satu bekas akan diletakkan lebih tinggi daripada satu bekas lagi. Air akan mengalir daripada bekas yang berada di atas ke bawah melalui tiub. Bekas air yang berada di bawah mempunyai tanda aras air, tanda ini akan menunjukkan masa kepada kita Pada zaman ini, bentuk jam matahari kebanyakan masih lagi berbentuk bulat dan terdapat petunjuk di bahagian tengah-tengah seperti jarum. Jika kita lihat bentuk jam ini seperti bentuk jam pada masa kini juga yang mempunyai jarum jam,minit dan saat bagi menentukan masa dan waktu secara tepat. Ini bermakna rekabentuk jam sampai ke hari ini tidak banyak jauh bezanya.

Panjang Panjang ialah jarak antara dua titik yang diukur sepanjang garis lurus. Dua ukuran panjang boleh dibandingkan secara terus dengan meletakkannya sebelah menyebelah panjang boleh dibandingkan secara tidak langsung dengan membandingkannya dengan panjang ketiga. Perbandingan ukuran panjang sebenarnya boleh diukur dengan menggunakan alat pengukur seperti pembaris dan pita pengukur.

Unit bukan piawai ialah sebarang ukuran panjang abitrari yang digunakan sebagai unit. Contohnya: (a)bahagian badan seperti jengkal, tapak kaki dan panjang lengan; dan

(c) batu. contohnya: • hasta – daripada siku ke hujung jari hantu • jengkal – daripada hujung ibu jari ke hujung jari kelengkeng yang diluaskan pembukaan jari. cupak dan gantang. perak. garam dan kacang. rod.Contoh-contoh unit metrik untuk panjang termasuklah milimeter. Ukuran yang digunakan bagi menimbang ialah penimbang elektronik yang mengunakan symbol gram (g) dan kilogram(kg) . batu dan inci dikenali sebagai unit imperial. Berat Pada zaman dahuku timbangan berat digunakan untuk mengukur berat sesuatu barangan. Alatan yang digunakan ialah seperti kaul. centimeter and decimeter. Ia digunakan untuk menyukat beras. Alatan yang dicipta umutuk menimbang berat ialah dacing dan pikul. Manakala unit meter kilometer dikenali sebagai unit metric. bijih timah .(b)objek seperti pen. dan ukuran asalnya berdasarkan kepada panjang kaki. Dahulu kala. Contohnya : (a) ela. klip kertas. bahagian badan menjadi ukuran untuk mengukur unit panjang . Unit piawai ukuran panjang telah diterima di peringkat antarabangsa. bijih timah dan rempah. • genggam – semua jari ditutup dan dari tepi tapak tangan ke tepi ibu jari (masih lagi gigunakan untuk mengukur tinggi kuda) • kaki – membahagikan ukuran kepada 12 inci. lidi dan sebagainya.Sukatan digunakan untuk menyukat sesuatu isipadu sesuatu benda. (d) inci dan (e) kilometer Unit-unit seperti ela. • depa – daripada hujung jari hantu ke hujung jari hantu sebelah tangan lagi satu. (b) meter. rempah . Pada zaman ini terdapat banyak alat timbangan untuk menimbang salah satu penimbang elektronik. Antara barangan yang ditimbang ialah emas.

Sementara unit milliliter pula lebih sesuai digunakan untuk menyukat pada kuantiti yang lebih kecil seperti jumlah air di dalam botol. Peralatan piawai mempunyai unit ukuran yang standard.Isipadu cecair . Dengan kata lain Dalam mengajar topik isipadu. mudah diperolehi dan senang digunakan. Terdapat 2 jenis peralatan iaitu peralatan bukan piawai dan alatan piawai. Peralatan bukan piawai tidak mempunyai unit yang standard. Contohnya mug. Alat piawai ini dihasilkan bagi memudahkan individu membuat pengukuran dengan lebih tepat. pelbagai peralatan dapat digunakan sebagai alat. Jawapan yang diperolehi juga lebih tepat. sudu dan baldi.Pelbagai jenis alat boleh digunakan untuk mengukur isipadu cecair. Biasanya alatan yang digunakan lebih ekonomi. Unit liter biasanya digunakan untuk menyukat cecair dalam jumlah yang banyak seperti jumlah air di dalam kolam mandi. . Terdapat 2 unit yang diguna pakai iaitu liter dan milliliter. Di antaranya ialah bikar dan selinder penyukat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->