Masa dan waktu Pada zaman dahulu, jam yang pertama mula digunakan ialah jam matahari.

Jam ini menggunakan cahaya matahari untuk menentukan masa. Bayang-bayang daripada petunjuk yang terbentuk di atas cakera akan menunjukkan masa pada ketika itu. Contonya ialah menentukan masa dan waktu berdasarkan bayang-bayang yang menggunakan jam matahari. Oleh kerana jam matahari hanya boleh digunakan pada waktu siang sahaja. Bagi mengatai masalah menentukan masa sepanjang waktu , manusia mula mencipta jam yang boleh digunakan sepanjang masa iaitu jam air.Jam air mula diperkenalkan pada sekitar 1400 sebelum masihi. Jam air mempunyai bentuk yang agak unik juga. Ia terdiri daripada dua bekas air, satu bekas akan diletakkan lebih tinggi daripada satu bekas lagi. Air akan mengalir daripada bekas yang berada di atas ke bawah melalui tiub. Bekas air yang berada di bawah mempunyai tanda aras air, tanda ini akan menunjukkan masa kepada kita Pada zaman ini, bentuk jam matahari kebanyakan masih lagi berbentuk bulat dan terdapat petunjuk di bahagian tengah-tengah seperti jarum. Jika kita lihat bentuk jam ini seperti bentuk jam pada masa kini juga yang mempunyai jarum jam,minit dan saat bagi menentukan masa dan waktu secara tepat. Ini bermakna rekabentuk jam sampai ke hari ini tidak banyak jauh bezanya.

Panjang Panjang ialah jarak antara dua titik yang diukur sepanjang garis lurus. Dua ukuran panjang boleh dibandingkan secara terus dengan meletakkannya sebelah menyebelah panjang boleh dibandingkan secara tidak langsung dengan membandingkannya dengan panjang ketiga. Perbandingan ukuran panjang sebenarnya boleh diukur dengan menggunakan alat pengukur seperti pembaris dan pita pengukur.

Unit bukan piawai ialah sebarang ukuran panjang abitrari yang digunakan sebagai unit. Contohnya: (a)bahagian badan seperti jengkal, tapak kaki dan panjang lengan; dan

bijih timah dan rempah. Manakala unit meter kilometer dikenali sebagai unit metric. (d) inci dan (e) kilometer Unit-unit seperti ela. dan ukuran asalnya berdasarkan kepada panjang kaki. Dahulu kala.Contoh-contoh unit metrik untuk panjang termasuklah milimeter. perak. Ia digunakan untuk menyukat beras. contohnya: • hasta – daripada siku ke hujung jari hantu • jengkal – daripada hujung ibu jari ke hujung jari kelengkeng yang diluaskan pembukaan jari. (c) batu. centimeter and decimeter.Sukatan digunakan untuk menyukat sesuatu isipadu sesuatu benda. garam dan kacang. cupak dan gantang. • depa – daripada hujung jari hantu ke hujung jari hantu sebelah tangan lagi satu. Alatan yang digunakan ialah seperti kaul.(b)objek seperti pen. bahagian badan menjadi ukuran untuk mengukur unit panjang . • genggam – semua jari ditutup dan dari tepi tapak tangan ke tepi ibu jari (masih lagi gigunakan untuk mengukur tinggi kuda) • kaki – membahagikan ukuran kepada 12 inci. Alatan yang dicipta umutuk menimbang berat ialah dacing dan pikul. rempah . klip kertas. Ukuran yang digunakan bagi menimbang ialah penimbang elektronik yang mengunakan symbol gram (g) dan kilogram(kg) . rod. (b) meter. lidi dan sebagainya. Contohnya : (a) ela. Antara barangan yang ditimbang ialah emas. Berat Pada zaman dahuku timbangan berat digunakan untuk mengukur berat sesuatu barangan. bijih timah . batu dan inci dikenali sebagai unit imperial. Pada zaman ini terdapat banyak alat timbangan untuk menimbang salah satu penimbang elektronik. Unit piawai ukuran panjang telah diterima di peringkat antarabangsa.

sudu dan baldi. Di antaranya ialah bikar dan selinder penyukat. . Dengan kata lain Dalam mengajar topik isipadu.Pelbagai jenis alat boleh digunakan untuk mengukur isipadu cecair. Contohnya mug. Terdapat 2 jenis peralatan iaitu peralatan bukan piawai dan alatan piawai. mudah diperolehi dan senang digunakan. Peralatan piawai mempunyai unit ukuran yang standard. Jawapan yang diperolehi juga lebih tepat.Isipadu cecair . Sementara unit milliliter pula lebih sesuai digunakan untuk menyukat pada kuantiti yang lebih kecil seperti jumlah air di dalam botol. Alat piawai ini dihasilkan bagi memudahkan individu membuat pengukuran dengan lebih tepat. Biasanya alatan yang digunakan lebih ekonomi. pelbagai peralatan dapat digunakan sebagai alat. Unit liter biasanya digunakan untuk menyukat cecair dalam jumlah yang banyak seperti jumlah air di dalam kolam mandi. Terdapat 2 unit yang diguna pakai iaitu liter dan milliliter. Peralatan bukan piawai tidak mempunyai unit yang standard.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful