Masa dan waktu Pada zaman dahulu, jam yang pertama mula digunakan ialah jam matahari.

Jam ini menggunakan cahaya matahari untuk menentukan masa. Bayang-bayang daripada petunjuk yang terbentuk di atas cakera akan menunjukkan masa pada ketika itu. Contonya ialah menentukan masa dan waktu berdasarkan bayang-bayang yang menggunakan jam matahari. Oleh kerana jam matahari hanya boleh digunakan pada waktu siang sahaja. Bagi mengatai masalah menentukan masa sepanjang waktu , manusia mula mencipta jam yang boleh digunakan sepanjang masa iaitu jam air.Jam air mula diperkenalkan pada sekitar 1400 sebelum masihi. Jam air mempunyai bentuk yang agak unik juga. Ia terdiri daripada dua bekas air, satu bekas akan diletakkan lebih tinggi daripada satu bekas lagi. Air akan mengalir daripada bekas yang berada di atas ke bawah melalui tiub. Bekas air yang berada di bawah mempunyai tanda aras air, tanda ini akan menunjukkan masa kepada kita Pada zaman ini, bentuk jam matahari kebanyakan masih lagi berbentuk bulat dan terdapat petunjuk di bahagian tengah-tengah seperti jarum. Jika kita lihat bentuk jam ini seperti bentuk jam pada masa kini juga yang mempunyai jarum jam,minit dan saat bagi menentukan masa dan waktu secara tepat. Ini bermakna rekabentuk jam sampai ke hari ini tidak banyak jauh bezanya.

Panjang Panjang ialah jarak antara dua titik yang diukur sepanjang garis lurus. Dua ukuran panjang boleh dibandingkan secara terus dengan meletakkannya sebelah menyebelah panjang boleh dibandingkan secara tidak langsung dengan membandingkannya dengan panjang ketiga. Perbandingan ukuran panjang sebenarnya boleh diukur dengan menggunakan alat pengukur seperti pembaris dan pita pengukur.

Unit bukan piawai ialah sebarang ukuran panjang abitrari yang digunakan sebagai unit. Contohnya: (a)bahagian badan seperti jengkal, tapak kaki dan panjang lengan; dan

(b) meter. klip kertas. Dahulu kala. • genggam – semua jari ditutup dan dari tepi tapak tangan ke tepi ibu jari (masih lagi gigunakan untuk mengukur tinggi kuda) • kaki – membahagikan ukuran kepada 12 inci. Berat Pada zaman dahuku timbangan berat digunakan untuk mengukur berat sesuatu barangan. Pada zaman ini terdapat banyak alat timbangan untuk menimbang salah satu penimbang elektronik. dan ukuran asalnya berdasarkan kepada panjang kaki.Contoh-contoh unit metrik untuk panjang termasuklah milimeter. bahagian badan menjadi ukuran untuk mengukur unit panjang . rod. Manakala unit meter kilometer dikenali sebagai unit metric. Alatan yang digunakan ialah seperti kaul. lidi dan sebagainya. Contohnya : (a) ela. bijih timah . Ia digunakan untuk menyukat beras. contohnya: • hasta – daripada siku ke hujung jari hantu • jengkal – daripada hujung ibu jari ke hujung jari kelengkeng yang diluaskan pembukaan jari. (c) batu. Ukuran yang digunakan bagi menimbang ialah penimbang elektronik yang mengunakan symbol gram (g) dan kilogram(kg) . bijih timah dan rempah. Unit piawai ukuran panjang telah diterima di peringkat antarabangsa. Alatan yang dicipta umutuk menimbang berat ialah dacing dan pikul. • depa – daripada hujung jari hantu ke hujung jari hantu sebelah tangan lagi satu. centimeter and decimeter. batu dan inci dikenali sebagai unit imperial. (d) inci dan (e) kilometer Unit-unit seperti ela.(b)objek seperti pen. garam dan kacang. cupak dan gantang. rempah . Antara barangan yang ditimbang ialah emas.Sukatan digunakan untuk menyukat sesuatu isipadu sesuatu benda. perak.

pelbagai peralatan dapat digunakan sebagai alat. Jawapan yang diperolehi juga lebih tepat. Peralatan piawai mempunyai unit ukuran yang standard. Di antaranya ialah bikar dan selinder penyukat. mudah diperolehi dan senang digunakan.Pelbagai jenis alat boleh digunakan untuk mengukur isipadu cecair. Terdapat 2 jenis peralatan iaitu peralatan bukan piawai dan alatan piawai. sudu dan baldi. Peralatan bukan piawai tidak mempunyai unit yang standard. Biasanya alatan yang digunakan lebih ekonomi. Contohnya mug. Sementara unit milliliter pula lebih sesuai digunakan untuk menyukat pada kuantiti yang lebih kecil seperti jumlah air di dalam botol. Terdapat 2 unit yang diguna pakai iaitu liter dan milliliter. Unit liter biasanya digunakan untuk menyukat cecair dalam jumlah yang banyak seperti jumlah air di dalam kolam mandi. Dengan kata lain Dalam mengajar topik isipadu. Alat piawai ini dihasilkan bagi memudahkan individu membuat pengukuran dengan lebih tepat.Isipadu cecair . .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful