BAB 1: SEJARAH DAN KITA B4D1E1 : Mengelas sumber sejarah dalam mengkaji sejarah.

Soalan : Kelaskan sumber sejarah berikut mengikut jenis sumber yang diberikan. SUMBER PRIMER Fail rasmi jabatan Surat peribadi Batu bersurat Diari Manuskrip Fosil SUMBER SEKUNDER Buku Majalah Jurnal Ensiklopedia Akhbar Laporan tahunan jabatan

B4D1E2 - Menggunakan sumber sejarah dengan tepat dalam mengkaji sejarah. Jawab soalan-soalan berikut berdasarkan sumber sejarah dan pernyataan di bawah “Gema merdeka sebanyak tujuh kali memenuhi segenap pelosok Stadium Merdeka, Kuala Lumpur apabila upacara pengisytiharan kemerdekaan dibuat oleh Tunku Abdul Rahman. Hasil perjuangan seluruh orang Melayu dan gabungan beberapa kaum lain, akhirnya pada 31 Ogos 1957, Tanah Melayu berjaya merungkai rantai penjajahan yang sekian lama membelenggu peribuminya.” 1. Bilakah negara kita mencapai kemerdekaan ? 31 Ogos 1957. 2. Dimanakah peristiwa itu berlaku ? Stadium Merdeka , Kuala Lumpur. 3. Siapakah yang melancarkan pengistiharan kemerdekaan ? Tunku Abdul Rahman B4D1E3- Mengelaskan kaedah pengkajian sejarah bagi maklumat di bawah. 1.Kelaskan kaedah pengkajian sejarah bagi maklumat di bawah.

KAEDAH LISAN Ucapan Penceritaan Pengisahan Perbualan

KAEDAH BERTULIS Tulisan Lakaran Dipahat pada batu

KAEDAH ARKEOLOGI Gali cari
1

Bina ayat bagi istilah di bawah: a) Kurun b) Zaman c) Kronologi d) Hijrah e) Masihi JAWAPAN: a) Kurun (jangka waktu 100 tahun) b)Zaman (jangka masa tertentu tiada had masa) c)Kronologi (urutan). Huraikan kaedah pengkajian sejarah bagi gambar di bawah: JAWAPAN : Gambar A: Kaedah arkeologi Gambar B : Kaedah bertulis Gambar C : Kaedah arkeologi Gambar D : Kaedah lisan Gambar E : Kaedah lisan Gambar F : Kaedah arkeologi B4D1E5: Mengaplikasikan istilah/ konsep masa dalam sejarah dengan mahir (kps). 2 .B4D1E4 : Menggunakan kaedah pengkajian sejarah dengan tepat dalam mengkaji sejarah. 3. 2. d)Hijrah (tahun Islam bermula dari tarikh Nabi Muhammad berpindah dari Makkah ke Madinah).

bagaimanakah anda dapat mengekalkan keamanan dan kemakmuran negara di persada antarabangsa. Jawapan: 1. Memastikan perpaduan antara kaum terus terjalin 4. Hidup bertoleransi antara satu sama lain 3 . Menjalin hubungan baik dengan negara-negara lain. Jawapan: 1. Memastikan kemerdekaan negara terus berkekalan B5D1E9: Mengambil ikhtibar daripada peristiwa sejarah (up).e)Masihi (Tahun atau kurun yang dihitung sesudah kelahiran Nabi Isa). Andaikan anda seorang pemimpin negara. B4D1E6 : BAB 1 Apakah tindakan anda ketika lagu negaraku dimainkan dalam perhimpunan sekolah anda ? Berdiri tegak dan menyanyi lagu negaraku dengan penuh semangat Tidak bercakap Tidak bermain-main B5D1E8: Sentiasa mngamalkan unsur patriotrisme Gambar di atas merujuk detik penting dalam sejarah tanah air. Memastikan negara terus aman 2. Pentingnya perpaduan dalam kalangan masyarakat berbilang bangsa 2. Apakah ikhtibar yang boleh diambil daripada gambar di atas dalam kehidupan masyarakat berbilang bangsa di Malaysia mahupun di dunia. 3.

Jika anda seorang pemimpin. B6D1E1: Menjana idea secara rasional untuk kemajuan dan kemakmuran negara serta dunia (kps). pakaian. Jangan bersikap mementingkan diri sendiri 4. hasilkan satu ciptaan terkini bagi menggantikan bentuk pengangkutan tradisional di atas untuk kegunaan masyarakat di Malaysia dan di dunia. 1. wang ringgit. Jawapan: Apa-apa sahaja rekaan pengangkutan moden beroda dua atau tiga. apakah sumbangan yang akan anda berikan jika berlaku situasi berikut kepada negara-negara di dunia. Jawapan: a) hulurkan bantuan: -makanan. Berdasarkan gambar di atas. tenaga 4 . B6D1E2: Menjadi contoh dalam pengamalan unsur patriotisme (up).3. Saling bertolak ansur antara satu sama lain tanpa mengira kaum.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful